Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αν το ΠΑΣΟΚ δεν είναι (καν) δεύτερο κόμμα…


Η συζήτηση και η επακόλουθη ανάλυση που διεξάγονται σε παραπολιτικό επίπεδο, αναφορικά με τα αποτελέσματα της κάλπης της 6ης Μαϊου, κινούνται σε δυο παραμέτρους: Η πρώτη αφορά το πόσο ψηλά θα φτάσει η Νέα Δημοκρατία. Η δεύτερη, το πόσο… χαμηλά θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ.

Επειδή το ΠΑΣΟΚ εξελίχτηκε στα χρόνια της Μεταπολίτευσης στο κατεξοχήν κόμμα εξουσίας, ασκώντας επιρροή στις αποφάσεις ακόμη και σε περιόδους που δεν βρισκόταν στην κυβέρνηση, η κάλπη της 6ης Μαϊου μπορεί να λειτουργήσει ως μεγάλος επιταχυντής για το τέλος του Κινήματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Το Μνημόνιο, το οποίο αποτελεί τη βαριά πολιτική κληρονομιά της τελευταίας διετίας, εξελίσσεται στο tipping point, που μοιάζει να άλλαξε για πάντα την πολιτική γεωγραφία της ελληνικής Κεντροαριστεράς. Η εκλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, και όχι ενός στελέχους με διακριτά αντι-μνημονιακά χαρακτηριστικά, επέτεινε την ιδεολογική διολίσθηση του Κινήματος, σε πρωτοφανή δημοσκοπικά χαμηλά.

Όσο για τη στρατηγική που ακολουθήθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αποξένωσε περισσότερο το ΠΑΣΟΚ από τις ιστορικές, κοινωνικές βάσεις του, χωρίς την ίδια στιγμή να το καταστήσει αξιόπιστο, και επομένως ελκυστικό για τον μετριοπαθή μεσαίο χώρο.

Σε αυτές τις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ… τα έχασε. Και φαίνεται ότι το βράδυ της 6ης Μαϊου θα είναι το πιο δύσκολο που πέρασε ποτέ το Κίνημα, από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα. Γιατί, αν το ποσοστό του βρίσκεται κάτω από το 20%, όπως έδειχναν όλες οι δημοσκοπήσεις πριν από τη απαγόρευση δημοσίευσής τους, τότε τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά δύσκολα. Και… ξεφεύγουν, σε επίπεδο διαχείρισης των αντιδράσεων και της κριτικής από τη νέα ηγεσία, στην περίπτωση που ένα τόσο χαμηλό ποσοστό, συνοδευτεί και από απώλεια της δεύτερης θέσης.

Ο καθένας μπορεί να φανταστεί τι θα συμβεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, στην περίπτωση που δεν είναι δεύτερο κόμμα. Τι θα συμβεί…

Πηγή


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Αν το ΠΑΣΟΚ δεν είναι καν δεύτερο κόμμα, αυτός που θα χαρεί περισσότερο είναι ο Παπανδρέου. Γιατί, αγαπητέ κ. Βενιζέλο, η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ μου αρέσει που κάποιοι λένε ακόμα "αν". Ξέρετε κανέναν εσείς που θα ψηφίσει ΠΑΣΟΚ; Ακόμα και κάποιοι που σας το λένε, κάτι δημόσιοι υπάλληλοι που τρέμουν μη χάσουν τη δουλειά τους (ποιόν τρέμουν άραγε, αφού έχει πάψει το κόμμα να είναι πρώτο και να υφίσταται η σχέση "σε ψηφίζω - μου εξασφαλίζεις τη θεσούλα μου") γνωρίζουν ότι αν χάσουν τη δουλειά τους, θα είναι κατ' εντολή της τρόικας. Δεν είναι 2ο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, αλλά μας το λένε για να επηρεάσουν κάποιους αναποφάσιστους ή τελείως αδαείς. Δεν είναι η πρώτη φορά. Εδώ έχουν βγάλει τον Κουβέλη, που δεν τον χωνεύουν ούτε οι γάτες της γειτονιάς του, να έχει ποσοστό τεράστιο. Ό,τι θέλουν μας λένε οι σαλτιμπάγκοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και που να δεις την χαρα του Εθνους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μην ξεχνάμε ότι ο Βενιζέλος "εκλέχθηκε" ως μοναδική υποψηφιότητα. Ούτε σε έναν αντίπαλο δεν επέτρεψε να κατέβει στις "εκλογές" για πρόεδρο του κινήματος-κόμματος. Τουλάχιτον ο ΓΑΠ "κονταροχτυπήθηκε" μαζί του στα ίσα.
    Και ύστερα ο Βενιζέλος μιλάει για κίνδυνο εκφασισμού στις εκλογές;!

    Μήπως υπονοοεί ότι πρέπει οι εθνικές εκλογές να γίνονται με βάση το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ; Το πολύ δύο υποψήφιοι και αυτοί μόνο αν έχουν την έγκριση του ενός τρίτου των συνέδρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]