Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πότε η Ελλάδα θα… καταρρεύσει


Γράφει ο Μενέλαος Τασιόπουλος

Η έκθεση του ΟΟΣΑ δείχνει ότι στην Ελλάδα μέσα στην προηγούμενη διετία τα εισοδήματα μειώθηκαν κατά 25%. Αυτό προκαλεί από μόνο του σοκ. Εάν μάλιστα σε αυτό προσθέσουμε την αύξηση των ποικίλων φόρων που έχουν επιβληθεί και φθάνουν στο 30%, η πραγματικότητα για το μέσο νοικοκυριό στην τελευταία διετία είναι ότι έχουν χαθεί τα μισά από τα εισοδήματα του.

Η όλη εξέλιξη είναι πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της Δύσης και της Ευρώπης, τουλάχιστον σε καιρό ειρήνης. Το χειρότερο είναι ότι αν παρακολουθήσουμε τα όσα διαρρέονται ή δηλώνονται από την τρόικα , μέχρι το 2015, ζητείται να μειωθούν τα εισοδήματα για ακόμη 30% , ενώ οι επιπλέον φόροι που θα χρειασθεί να επιβληθούν, για να εξυπηρετηθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί με τα Μνημόνια φθάνουν το επιπλέον 20%.

Αν συνυπολογίσουμε το σύνολο των επιπτώσεων των μέτρων και της «συνταγής» που εφαρμόζεται από το 2010, στην Ελλάδα και θα ακολουθείται τουλάχιστον μέχρι το 2002, ή σύμφωνα με το ΔΝΤ μέχρι το 2036, φθάνουμε στο «άτοπο». Γιατί οι Έλληνες θα κληθούν να ζήσουν με το 5-10% των εισοδημάτων τους του 2008-2009.

Η Ευρώπη της Γερμανίας και των τραπεζών, μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιάσει η υποσηρίξει κανένα άλλο σχέδιο στρατηγικής από αυτό που ακολουθείται στην Ελλάδα. Σε διαφορετικές χώρες, με διαφορετική δομή οικονομιών, αλλά και προβλήματα που ανέβασαν τα ελλείμματα και τα χρέη τους , προβάλει τους ίδιους «χρησμούς». Για απελευθέρωση των ταξί και των φαρμακείων, μιλά και στην Ιταλία, με δημοσιονομική προσαρμογή καταστροφής. Το ίδιο στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία. Το ίδιο επιχειρεί στην Ολλανδία, αλλά «έπεσε» η κυβέρνηση συνασπισμού και πάνε για εκλογές. Το ίδιο θα έλεγε και στη Γαλλία, η οποία επί Σαρκοζί εξαιρέθηκε, για να υπάρξει ο άξονας Βερολίνο- Παρίσι.

Αν επιστρέψουμε στην Ελλάδα μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε ότι οι Έλληνες επιβιώνουν από το «λίπος» των προηγούμενων χρόνων, είτε αυτό προέρχεται από αποταμιεύσεις είτε από τους καρπούς της γενικευμένης και συστημικής διαφθοράς.

Σήμερα όμως πλέον στην Ελλάδα , το κυρίαρχο «πειραματόζωο» της ευρωζώνης, το «λίπος» τελειώνει. Τόσο σε επίπεδο ΑΕΠ και εισοδημάτων , όσο και σε επίπεδο αποταμιεύσεων. Οι καταθέσεις μειώνονται ραγδαία μήνα- μήνα. Και αυτό πλέον δεν γίνεται επειδή κάποιοι μεταφέρουν σε κατάσταση πανικού τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Αυτό συνέβη, τελείωσε. Τώρα ξοδεύουν από τις καταθέσεις τους, για να αντιμετωπίσουν τις πιεστικές υποχρεώσεις τους.

Η επόμενη κυβέρνηση λοιπόν όποια και αν είναι, εννοώ μονοκομματική, μεγάλου συνασπισμού ή πολυκομματική, από την συγκρότηση της και κάθε μέρα θα βλέπει την «κλεψύδρα» των καταθέσεων να αδειάζει. Στο τέλος θα έρθει η κατάρρευση του μέσου νοικοκυριού, των τραπεζών, της αγοράς γενικά. Είναι η στιγμή που δεν πρέπει να έρθει, γιατί απλά θα εγκαταλείψουμε το ευρώ, χωρίς στρατηγική εξόδου και χωρίς πλάνο συμμαχιών εξόδου.

Άρα η Ελλάδα έχει πολύ λίγο χρόνο να δει αν η Γαλλία θα πείσει τη Γερμανία να αλλάξει τακτική στο ζήτημα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και του Συμφώνου Σταθερότητας. Αν δεν συμβεί κάτι δραστικά θα είναι η πρώτη που θα ανοίξει την πόρτα. Το πουλόβερ θα αρχίσει να ξηλώνεται. Εκτός αν η Γερμανία, διαφωνήσει με την ποσοτική χαλάρωση και πει τέλος αυτή στο ευρώ, συγκροτώντας , αυτό που κατά βάση θέλει. Το «Berlin Club» των ΑΑΑ, της δημοσιονομικής ενότητας και συνοχής, αντί της διευρυμένης ευρωζώνης που επέβαλαν, ας μην το ξεχνάμε, οι Αγγλοσάξωνες και ειδικά οι Αμερικανοί.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. "Οι καταθέσεις μειώνονται ραγδαία μήνα- μήνα"

    ΚΧ
    Αυτός είναι ο στόχος. Να μαζέψουν τα λεφτά από όλους τους μικροκαταθέτες, να γίνουν σαν τους σοβιετικούς πολίτες επί σοβιετίας. Έπειτα θα τους υποχρεώσουν να πουλήσουν τα σπίτια τους, για να πληρώσουν τους διάφορους φόρους - όλοι θα είναι αλληλεγγύης - μεταξύ των οποίων και αυτός της ιδικατοίκησης. Θα τα αγοράσει "μούχτι" - μαθαίνω ξένες γλώσσες βλέποντας τουρκικά σήριαλ - τo ιδιωτικό Berlin Club της σοσιαλιστικής Διεθνούς, πιθανόν παρέα με το αγγλοαμερικανικό. Μπορεί όμως να τα "τσουγκρίσουν" πάλι. Ποιος θα κάνει το "κουμμάντο" είναι το πρόβλημα. Διότι το βερολινέζικο Club της δημοσιονομικής ενότητας και συνοχής, καθώς φαίνεται, πηγαίνει κόντρα στη διευρυμένη ευρωζώνη. Την οποία επέβαλαν, ας μην το ξεχνάμε, οι Αγγλοσάξωνες και ειδικά οι Αμερικανοί. Κάτι θα είχαν σχεδιάσει αυτοί οι δυο. Άλλωστε, ένας οικονομολόγος αμερικανός "προφήτης" όταν έγινε το ευρώ, του έδωσε ζωή μέχρι το 2015 με ΄20.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν κατάλαβαν με τι σκυλί μαύρο έμπλεξαν! Αν με αναγκάσουν να πουλήσω το σπίτι μου, θα βρω στην τύχη έναν Ρώσο πολίτη, θα του το χαρίσω και θα του ταχυδρομήσω το συμβόλαιο. Από μένα δε θα πάρουν τίποτα, όσο για τα χαράτσια, ας τα ζητήσουν από τον Πούτιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά τα πας Τασιόπουλε. Λίγο λίγο μας ανοίγεις τον ευρυγώνιο να δούμε το πλάνο. Μόνο που δεν ξέρω αν είναι ζήτημα να πείσει η Γαλλία τη Γερμανία. Κάτι μου λέει ότι τότε που το ζεύγος Μερκοζί περπατούσε κάτω από τη βροχή όμορφα και ρομαντικά, και μοιράζονταν μια ομπρέλα, τα είπαν όλα μονομιάς και τα συμφώνησαν. Τώρα παίζουν το έργο και μας χρησιμοποιούν για κομπάρσους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ε!!!!! ΟΧΙ και να τα χαρισουμε στον πρωτο τυχαιο !
    ΘΑ ΤΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΡΑΝΙΔΟΣ .
    Τα "μαυρα σκυλια" λενε ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]