Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βασίλης Φίλιας: Πράκτορας ξένων συμφερόντων ο ΓΑΠ!


Αποκλειστική συνέντευξη στον Γιώργο Διγενή

Τόσο σεμνός και προσηνής ο καθηγητής κοινωνιολογίας τής Παντείου και τ. Πρύτανης τής ΠΑΣΠΕ Βασίλης Φίλιας σε κερδίζει από το πρώτο λεπτό. Ο λόγος του όταν μιλάει για όσους ορίζουν τις τύχες μας,πέρνει φωτιά,δε χαρίζεται σε κανέναν τους. Ένα λαμπερό πνεύμα, που φωλιάζει σ΄ένα υπέροχο αρχοντικό σπίτι,γεμάτο σπάνια βιβλία και κειμήλια από τους βαλκανικούς πολέμους. Η συνάντησή μας,μια εμπειρία που θα μου μείνει αξέχαστη και που θέλω να την μοιραστώ μαζί σας.

-Με την άδειά σας,θα ήθελα να ξεκινήσουμε την συζήτησή μας από τον χώρο σας, τα πανεπιστήμια, και να μου πείτε αν με την δομή και τον τρόπο λειτουργίας τους,προάγεται η μόρφωση και η έρευνα. Αν εκπληρώνουν με άλλα λόγια τον λόγο ύπαρξής τους.

Πρώτα-πρώτα δε διατίθενται τα χρήματα που χρειάζονται για να κάνουν τα πανεπιστήμια έρευνα. Δεύτερον,δεν είναι ο προσανατολισμός τους τέτοιος. Περισσότερο ασχολούνται με το διδακτικό έργο και ελάχιστα με την έρευνα,και αυτό είναι μία παράδοση που έχει δημιουργηθεί μεταπολιτευτικά,εξαιρετικά αρνητική. Βεβαίως γίνονται διδακτορικά,εργασίες μεταπτυχιακές οι οποίες έχουν χαρακτήρα ερευνητικό,αλλά έρευνα-έρευνα καθαυτή, δε γίνεται στα πανεπιστήμια. Υπάρχουν βέβαια κάποια τμήματα και έδρες,δυστυχώς οι λιγότερες,που κάνουν σοβαρό έργο. Όμως στις περισσότερες υπάρχουν άνθρωποι που επαναλαμβάνουν κάθε χρόνο τα ίδια,δεν έχουν ευρύτερο ορίζοντα και ιδίως στις θεωρητικές επιστήμες,δεν είναι σε θέση να συνδέσουν τον ένα επιστημονικό κλάδο με τον άλλον,με αποτέλεσμα να βλέπουν τα πράγματα εντελώς μονομερώς. Φυσικά σ’ αυτό,η αμερικάνικη επιρροή έχει παίξει καταλυτικό ρόλο.

-Τι εννοείτε λέγοντας “η αμερικάνικη επιρροή” ;

Είναι άνθρωποι αμερικανοσπουδαγμένοι,που έχουν επηρεαστεί και υιοθετήσει την αμερικάνικη κατεύθυνση,η οποία είναι υπεραπλουστευτική. Οι αμερικάνοι δεν καταλαβαίνουν ιστορία. Ούτε ιστορία,ούτε κοινωνιολογία. Η κοινωνιολογία που προτείνουν οι αμερικάνοι έχει έναν εντελώς στατικό χαρακτήρα,δεν ασχολείται καθόλου με τον “πράττοντα άνθρωπο”,που είναι το νόημα τής κοινωνιολογίας. Έχω γράψει ένα βιβλίο,πριν από δυο χρόνια κυκλοφόρησε,με τίτλο ” Συμβολή στον επαναπροσδιορισμό της ψυχολογίας,ως επιστήμης του ανθρώπου” όπου αναφέρω πως οι αμερικάνοι τείνουν να μεταβάλλουν ΚΑΙ την ψυχολογία ως μία επιστήμη τής ατομικής ψυχολογίας. Οι επιστήμες τού ανθρώπου,απαιτούν συνθετική αντίληψη τού ανθρώπινου όντος. Το ανθρώπινο ον είναι ένα ον το οποίο πράττει και για να πράττει, συλλαμβάνει τον κόσμο με νοήματα. Ε αυτό οι αμερικάνοι δεν το καταλαβαίνουν. Έχουν,στις θεωρητικές επιστήμες ή καλύτερα,στις επιστήμες τού ανθρώπου που είναι και το αντικείμενό μου, μία εντελώς τεχνοκρατική θεώρηση,έχοντας βάλει στην θέση τού όντος που περιέγραψα πιο πάνω,τον Homo Economicus,και σε συνέχεια αυτού,τον Homo Technocraticus.

Πάρτε για παράδειγμα τα οικονομικά,όπου από τους κλασικούς οικονομολόγους συλλαμβάνονταν ως επιστήμη που έχει σχέση με την οικονομική δράση τού ανθρώπου,ανεξάρτητα αν ήταν αστική επιστήμη ή ήταν επηρεασμένη απ΄τον Μαρξ ή τα σοσιαλιστικά ρεύματα. Και γι΄αυτό την έλεγαν πολιτική οικονομία. Η σύγχρονη τάση σε πάρα πολλά πανεπιστήμια,ιδίως τού αγγλοσαξονικού χώρου,αλλά έχουν επηρεαστεί και οι Γερμανοί και οι Γάλλοι σε πολύ μεγάλο βαθμό,μιλάει για Economics. Για μια επιστήμη μελέτης μεγεθών και όχι τού πράττοντος ανθρώπου ως όντος οικονομικού. Διότι αυτό κατά κάποιο τρόπο θεωρούν,πως τους προφυλάσσει και από οποιαδήποτε προσέγγιση Μαρξιστικού τύπου. Και γι΄αυτό δε διδάσκονται άνθρωποι που έπαιξαν τεράστιο ρόλο στην εξέλιξη των θεωρητικών επιστημών,των επιστημών τού ανθρώπου, ο Μαρξ,ο Weber και άλλοι.

Κε καθηγητά,είναι τόσο καταλυτική η αμερικάνικη επίδραση ;

Είναι, αλλά όχι όσο ήταν ακριβώς μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Μετά τον πόλεμο ήταν ισχυρότερη. Με την άνοδο τού Χίτλερ στην εξουσία καταστράφηκαν οι Γερμανικές παραδόσεις που αντιμετώπιζαν τις επιστήμες,ως επιστήμες που είχαν σχέση με τον δρώντα άνθρωπο,ως σκεπτόμενο,όχι ως μια αλληλεξάρτηση νευρώνων, αλλά σε μία σχέση που διαμορφώνεται στη βάση τού ότι ο άνθρωπος είναι σκεπτόμενο όν και το μόνο που έχει συνείδηση. Ο Χίτλερ κυνήγησε όλες τις θεωρητικές επιστήμες,κυρίως την κοινωνιολογία,ακόμα και την αστική κοινωνιολογία γιατί την θεωρούσε επικίνδυνη και αυτό άνοιξε τον δρόμο στους αμερικάνους μετά τον πόλεμο να εισδύσουν μ΄ένα τρόπο καταλυτικό.

Όταν ακούτε από έναν/μία υπουργό παιδείας να λέει πως θέλει να την αναβαθμίσει,να την εξυγιάνει,κρατάτε μικρό καλάθι ;

Σε τι την έχουν αναβαθμίσει ; Σε τίποτα. Υπάρχουν σχολές,όπως για παράδειγμα το τμήμα Κοινωνιολογίας τού Παντείου Πανεπιστημίου που ακολουθεί την παράδοση την δική μου,όπου πράγματι υπάρχει ευρύτερος ορίζοντας.
Όσον αφορά τους υπουργούς παιδείας,πρώτα-πρώτα πρόκειται περί ασχέτων προσώπων. Είναι άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με την παιδεία. Έχουν σπουδάσει κάπου κάτι,κατά κανόνα προέρχονται από τα Νομικά, και δεν έχουν ιδέα. Δεν έχουν ιδέα ούτε όσον αφορά τα προβλήματα τα διδακτικά,δεν έχουν ιδέα όσον αφορά τα προβλήματα τα ερευνητικά. Τους ενδιαφέρουν τα Πανεπιστήμια,αν θέλετε,ως χώροι ανάπτυξης πολιτικών δραστηριοτήτων. Να ξέρετε,πως με τον “περίφημο” νόμο πλαίσιο τού ΄81,καταστράφηκαν όλα τα πανεπιστήμια. Γιατί αναδείχθηκαν άνθρωποι,οι οποίοι τότε ήταν βοηθοί,και σ΄ένα ποσοστό το οποίο υπερβαίνει το 90% έχουν γίνει τακτικοί καθηγητές με εργασίες,τι να σας πω,δευτεροκλασάτες,τριτοκλασάτες, και ακόμα πιο κάτω. Και αυτό οφείλεται στον “περίφημο” νόμο πλαίσιο,ο οποίος κατέστρεψε τα πανεπιστήμια.
Σας εμπνέουν κάποια ασφάλεια, τα πολιτικά πρόσωπα που θέλουν να μας βγάλουν απ΄την κρίση ;

Όπως σ΄όλους τους τομείς,έτσι κι εδώ,τα θέματα τα χειρίζονται άνθρωποι,όπου το επιεικέστερο που θα μπορούσε να πει κανείς είναι πως πρόκειται για ημιμαθείς ως αγράμματους. Δεν έχουν μελετήσει όλη την οικονομική ιστορία, καθώς και την θεωρία των οικονομικών κρίσεων,δεν πήρανε διδάγματα από την κρίση τού ΄29-΄30,δεν πήρανε διδάγματα από τον Κέυνς,είναι όλοι τους αντικεϋνσιανοί. Στην ουσία πρόκειται περί τραπεζιτών,ανθρώπων δηλαδή που έχουν εντρυφήσει στα Economics και όχι στην Πολιτική Οικονομία. Αντικείμενο τής Πολιτικής Οικονομίας είναι ο οικονομικά δρων άνθρωπος. Αυτό δεν ισχύει γι΄αυτούς. Ούτε ένα μέτρο απ΄όσα έχουν πάρει,δεν ήταν σωστό.

Αφήστε ό,τι,αυτή είναι η επιεικής άποψης. Η μη επιεικής είναι,πως έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους οι οποίοι λειτούργησαν ως εντολοδόχοι και μπορεί κανείς να πει,εκτελεστικά όργανα μεγάλων παγκόσμιων συμφερόντων τού εξωτερικού,κι έφεραν τη χώρα σ΄αυτό το σημείο που την έφεραν. Όχι ό,τι δεν υπάρχουν ευθύνες τού λαού. Υπάρχουν. Πρωτογενώς όχι,δευτερογενώς. Δηλαδή,ο ελληνικός λαός με τα πρότυπα που τού δώσανε μετά την μεταπολίτευση,με τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώθηκε η πολιτική ζωή, με το πελατειακό σύστημα… Όλα τα έκαναν αυτοί (οι πολιτικοί) κι έρχονται τώρα τάχα να τα διορθώσουν. Πρόκειται περί αχρήστων ανθρώπων,που πρέπει να ντρέπονται που κυκλοφορούν. Και που εμφανίζονται πρέπει να ντρέπονται,σας το λέω εγώ,εν πάση ειλικρίνεια !

Εγώ τώρα γράφω ένα βιβλίο (το 24ο),θα είναι έτοιμο ως τον Αύγουστο, το οποίο το τιτλοφορώ ” Από την εξαχρείωση στην εξαθλίωση”,όπου βεβαίως αποδίδω ευθύνες με ονόματα,ποιες ήταν οι ευθύνες τού Αντρέα,των πολιτικών φορέων,πώς τον λαό που ήταν σε μία στιγμή έτοιμος να δεχθεί ό,τι περιορισμούς θα τού έλεγαν,-θυμάστε όταν ανέβηκε ο Αντρέας το ΄81 ο λαός τού έλεγε “ό,τι πεις” και τελικά δεν έκανε τίποτα και κατήντησαν την κατάσταση όπως την κατήντησαν. Και τολμάνε να μιλάνε.

Ο ΓΑΠ κατά την άποψή σας,ήταν ένας καλός πρωθυπουργός,που όπως ισχυρίζεται έσωσε την χώρα από την χρεωκοπία;

Μα αν δεν το υποστηρίξει αυτό,θα πρέπει να αυτοκτονήσει πολιτικά. Να πάει στο σύνταγμα εκεί που αυτοκτόνησε ο άλλος ο φουκαράς και ν΄αυτοκτονήσει. Ομαδικά ν΄αυτοκτονήσουν όσοι ψήφισαν μνημόνιο.Τα γελοία πρόσωπα. Οι πουλημένοι. Κι όταν υπήρχαν δυνατότητες. Μεγάλες δυνατότητες. Δηλαδή σας λέω το εξής. Οι Ρώσοι επί παραδείγματι θα μπορούσαν να μας δώσουν δάνειο με 1 ως 1,5% κι εσύ το πλήρωσες 6%. Τρελά πράγματα ! Τρελά ! Και πάει ο Αβραμόπουλος τώρα στην αμερική για να τα μπαλώσει τα πράγματα, ότι “να οι αμερικάνοι δεν είναι το ίδιο πράγμα,μας δίνουν τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού,μας δίνουν άρματα μάχης που δεν χρειάζονται αυτοί πλέον,τσάμπα”. Τα΄χεις πληρώσει με το αίμα σου όλα αυτά. Όλα.
Κατά τα λοιπά και σε ό,τι αφορά τον ΓΑΠ,πρόκειται περί πράκτορα. Ένας άνθρωπος που έδωσε εσφαλμένα στοιχεία προκειμένου να μας οδηγήσει στο Δ.Ν.Τ.; Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό ;

Πρόκειται περί ανθρώπου που λειτουργεί ως πράκτορας. Θα μου πείτε,να πούμε λόγω βλακείας ; Όχι, αυτά δε γίνονται. Διότι είχε τους συμβούλους του,τους ανθρώπους του που τον καθοδηγούσαν. Κάθε τόσο πήγαινε στο εξωτερικό. Αν κανείς παρακολουθήσει την πορεία του,θα καταλάβει πολλά. Θα μου πείτε ο κύριος αυτός πρέπει να υποστεί συνέπειες ; Ναι πρέπει να υποστεί συνέπειες. Η όλη του πορεία στα ελληνοτουρκικά, στα θέματα των σχέσεων με τα βαλκάνια,τα πετρελαϊκά,παντού, όπου να τον ψάξετε έχει δώσει έδαφος στους αντιπάλους. Νομίζουνε βέβαια ό,τι ο ελληνικός λαός δε θ΄αντισταθεί. Περιμένετε να δείτε να γίνουν οι εκλογές,ανεξαρτήτως αποτελέσματος και μετά θα δείτε τι έχει να γίνει.

Βλέπετε δηλαδή να υπάρχουν περιθώρια ν΄αλλάξει η πολιτική ;

Ασφαλώς! Υπάρχουν λύσεις τις οποίες αυτοί απέφυγαν.

Υποστηρίζονται όμως αυτές από κανένα κόμμα από αυτά που φαίνεται να μπαίνουν στη βουλή ;

Κοιτάξτε. Σ΄αυτές τις εκλογές,πιστεύω θα τα μπαλώσουν έτσι τα πράγματα,θα γίνει κυβέρνηση δύο,τριών κομμάτων, και θα βγει πάλι κυβέρνηση μνημονιακή. Αλλά θα΄ναι και τα τελευταία τους. Από εκεί και πέρα δεν έχουν περιθώρια.

Δε βλέπετε δηλαδή να έρχεται η ανάπτυξη,όπως υποστηρίζουν,από το ΄13 ;

Αστειεύεστε βέβαια ! Είναι δυνατόν να υπάρξει ανάπτυξη με αυτή την απονεύρωση τής αγοράς ; Το δίδαγμα τής κρίσης τού ΄29-΄30 ήταν ενίσχυση πάση θυσία,μιλάω σε πλαίσιο καπιταλισικό όχι για ανατροπή τού καθεστώτος,ενίσχυση τής αγοραστικής δύναμης των πλατιών μαζών. Εδώ όχι μόνο δεν ενισχύετε αλλά συνεχώς και τού αφαιρούνται. Με αποτέλεσμα η αγορά να έχει απονεκρωθεί τελείως. Πως θα έχεις ανάπτυξη ? Θα σας πως εγώ πως θα έχουμε επενδύσεις. Με την πτώση των τιμών που έχουμε γενικά, αγοράζοντας ό,τι υπάρχει ως φιλέτο,είτε κτίρια είτε παραλίες, είτε πρώτες ύλες, αντί πινακίου φακής. Γι΄αυτό κι εγώ,ακόμα και αν δεν λειτουργούν συνειδητά έτσι,εγώ θεωρώ πως προδίδουν τη χώρα. Εξ αντικειμένου,προδίδουν την χώρα. Και δεν υπάρχει καμία συγνώμη. Καμία συγνώμη.

Είναι στα άμεσα σχέδιά σας,να αναλάβετε πρωτοβουλίες,να βγείτε μπροστά,να κινητοποιήσετε τον κόσμο ;

Συνεργάστηκα με τον Θεοδωράκη όταν ξεκίνησε αυτή η ιστορία και πιστεύω πως κάναμε μια σημαντική προσπάθεια,προς την κατεύθυνση τής αφύπνισης τού λαού. Δεν με άκουσε βέβαια όταν τού είχα προτείνει να μαζεύαμε ενάμιση,δύο εκατομμύρια υπογραφές κατά τού μνημονίου. Ανεξάρτητα από αυτό,η ακτινοβολία τού Θεοδωράκη είναι πολύ μεγάλη. Δεν μπορώ να πω ό,τι εγώ έχω την ίδια ακτινοβολία. Ξέρετε,εδώ σ΄αυτές τις καταστάσεις ο καθένας εμφανίζεται και νομίζει ότι μπορεί να παίξει το ρόλο αρχηγέτη. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Εγώ το λέω,το σύνδρομο τού δελαπατρίδη. Ο καθένας λέει “να,εγώ αν ήμουνα”. Αμ δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.
Έστειλα και στον Παπούλια μια ανοιχτή επιστολή και τού έλεγα πως αυτά που κάνεις σαν πρόεδρος είναι αποδοχή μιας βάναυσης πολιτικής κλπ,κλπ. Πρόσφατα του έστειλε κι ένας κύπριος όπου σ΄αυτή κάνει σύγκριση ανάμεσα στον Παπούλια και στον Πρόεδρο τής Ισλανδίας, και λέει να τι έκανε ο πρόεδρος της Ισλανδίας,να τι κάνεις εσύ. Ψήφισε το κοινοβούλιο Ναι υπέρ τού πρώτου μνημονίου και τους λέει είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα θα το φέρω στον λαό. Δημοψήφισμα. Το καταψηφίζει ο λαός. Έρχεται το δεύτερο μνημόνιο,το ξαναψηφίζει το κοινοβούλιο. Το πάει στο λαό,λέει ο λαός Όχι. Δέχετε βοήθεια με όρους,δε θα μειωθούν οι συντάξεις και οι μισθοί. Δε θα πληρώσουμε εμείς λέει τα σπασμένα των τραπεζών. Δε θα τα πληρώσει ο λαός. Και στο τέλος λέει και το εξής. Εγώ ως εδώ ήτανε,προσέφερα τις υπηρεσίες μου,δεν ξαναβάζω υποψηφιότητα. Και με τον τρόπο αυτό ήθελε να δείξει πως δεν έκανε ό,τι έκανε επειδή είχε φιλοδοξίες αλλά ήθελε μόνο να προστατέψει τα συμφέροντα τού Ισλανδικού λαού.

Διακρίνετε κάποιο φως στο τούνελ ;

Θα περάσουμε από δύσκολες στιγμές,δε θα τον χάσουμε στο τέλος τον πόλεμο. Και ίσως αυτό να βοηθήσει το λαό να καταλάβει τα λάθη που έκανε δείχνοντας εμπιστοσύνη σ΄αυτούς τους αχρείους. Και μετά από διάφορες περιπέτειες και λοξοδρομήσεις,να αναδείξει ηγεσίες πράγματι ικανές και …ελληνικές. Και τα δύο πρέπει να υπάρχουν. Άνθρωποι και ικανοί και Έλληνες. Να είναι κάποιος ελληναράς,δεν αρκεί.

Θα χαρακτηρίζατε τη Νέα Δημοκρατία αντιμνημονιακό κόμμα,με βάση την ρητορική της τα τελευταία δυόμισι χρόνια ;

Και στο τέλος τα γύρισε και τα υπέγραψε όλα. Τα υπέγραψε ή δεν τα υπέγραψε ? Τι λέτε τώρα ? Βεβαίως θα μας βοηθήσει πολύ και το γεγονός ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες,όπου κι εκεί θα΄χουμε τεράστιες κοινωνικές αναστατώσεις. Η Ισπανία αυτή τη στιγμή,είναι στα πρόθυρα τής έκρηξης. Στην Ιρλανδία τούς έβαλαν έναν φόρο για τα ακίνητα και το πλήρωσε μόνο το 40% των πολιτών. Ακόμα και στην Ολλανδία,που στέκεται καλύτερα οικονομικά,ακόμα κι εκεί έχουμε αναβρασμό μεγάλο. Αφήστε στην Ιταλία τι έχει να γίνει. Θα τα δούμε.

Ποιο πιστεύετε πως θα είναι το μέλλον τής ευρωπαϊκής ένωσης σαν σχήμα και με δεδομένους τους κραδασμούς που υφίσταται τελευταία ;

Αν δεν αλλάξει αυτή η λογική του διευθυντηρίου και δεν δημιουργηθούν προϋποθέσεις για μία ισόνομη σχέση μεταξύ των χωρών ,θα διαλυθεί. Με το διευθυντήριο που έχουν δημιουργήσει η Γερμανία με την Γαλλία, δε στέκεται η ευρώπη. Η ευρώπη θα τιναχτεί στον αέρα. Τη στιγμή που ακόμα και οι αμερικανικές θέσεις είναι πολύ επικριτικές για την πολιτική που ασκείται, όχι μόνο απέναντι τής Ελλάδας,αλλά και γενικότερα έναντι τού ευρωπαϊκού νότου, από το διευθυντήριο. Είναι ασυναρτησίες όλα αυτά που λέγονται από ανθρώπους όπως ο Όλι Ρεν και ο Σόιμπλε,ο οποίος υποτίθεται ότι είναι μέγας οικονομολόγος. Τα΄χει κάνει μαντάρα. Τόλμησε η Λαγκάρντ να μας πει τι θα ψηφίσουμε,το ακούσατε ? “Δεν πρέπει να ψηφίσουν μικρά κόμματα οι Έλληνες” είπε. Η Κα Λαγκάρντ. Έχει άποψη η Κα Λαγκάρντ. Τα διεθνή τσόκαρα.
Μέχρι τώρα υποτίθεται ό,τι εμείς είμαστε φορείς κάποιου μολυσματικού ιού,τώρα να δείτε τι έχει να γίνει. Στην ευρώπη αναφέρομαι. Πως θα το αντιμετωπίσουν ? Τώρα βέβαια,μπορεί αν έρθει αυτός ο Γάλλος ο σοσιαλιστής,γιατί υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις και στην Γαλλία,μπορεί να υπάρξει μια αλλαγή κατεύθυνσης. Αλλά δεν έχουμε σοβαρή ηγεσία εμείς εδώ.

Σας προβληματίζει η ισχύς των οίκων αξιολόγησης,των αγορών και γενικά όλου αυτού τού συστήματος που έχει στηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και ορίζει τις οικονομίες των χωρών ;

Στην λατινική αμερική είδατε τι πάθανε ; Όλη την λατινική Αμερική την έχουν χάσει. Την έχασε δηλαδή,αυτό το διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο που έλεγχε τα πάντα. Και βεβαίως χάθηκε και η επιρροή η αμερικάνικη που βρίσκεται πίσω από αυτά τα διεθνή χρηματοπιστωτικά κέντρα. Χάσανε την Βολιβία,χάσανε την Βενεζουέλα. Μόνο την Νικαράγουα έχουν αυτή τη στιγμή. Την Νικαράγουα και την Κολομβία. Τις άλλες όλες τις χάσανε. Δεν είδατε ο Κορέα πως αντέδρασε στον Ισημερινό ? Ιδιαιτέρως επαχθές το χρέος,δε σας πληρώνω κύριοι. Αυτό που λέει ο Καμμένος είναι σωστό,να πληρώσουμε δηλαδή μόνο το κεφάλαιο,και δεν πληρώνω τους τόκους. Και θα δούμε αργότερα με τι ρυθμίσεις και πως θα γίνει. Πράγματα αυτονόητα. Εδώ οι δικοί μας,δεν τόλμησαν να θέσουν το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Και να πουν “εντάξει όσους σκοτώσατε,σκοτώσατε,ό,τι καταστρέψατε,καταστρέψατε,αποζημιώστε μας”. Για να καταλάβετε για τι ανθρώπους (τους πολιτικούς) ευτελείς,υπόδουλους,τιποτένιους μιλάμε.

Πήρανε όλο μας το χρυσό,πήρανε οκτώμισι χιλιάδες κομμάτια αρχαία καταγεγραμμένα. Το αναγκαστικό δάνειο μόνο είναι πάνω από 160 δις ευρώ. Μας πήραν το χρυσό,το βουτήξανε καταλάβατε τι έγινε ? Η μόνη χώρα που δεν έθεσε αξιώσεις ευθέως και με δύναμη για να τα πάρει, ήταν η δική μας.

Τι σημαίνουν τ΄αρχαία ? Πιάσανε μια σπείρα αρχαιοκαπήλων στην Θεσσαλονίκη όπου μεταξύ όσων βρήκαν στην κατοχή τους, ήταν κι ένα νόμισμα τής εποχής τού Αλεξάνδρου. Να σας πω την τιμή του διεθνώς ? 5 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο ένα νόμισμα. Είναι φοβερά πράγματα,ανήκουστα. Το πως έχει πουληθεί αυτή η χώρα από τις ηγεσίες της,τώρα θα το καταλάβει ο κοσμάκης,ο οποίος νόμιζε πως το παν είναι να βλέπει τις ηλιθιότητες στην τηλεόραση. Σας είπα,δεν περιμένω ριζικές αλλαγές από αυτές τις εκλογές,μετά τις εκλογές όμως θα γίνει ο χαμός ο μεγάλος.

Οι αντιδράσεις τού κόσμου απέναντι στα οικονομικά μέτρα σάς ικανοποιούν ;

Εγώ θεωρώ πως όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα ήταν αρκετά δυναμικά αλλά από τώρα κι έπειτα, θα δείτε αντιδράσεις που δε θα τις περιμένετε. Δηλαδή θα πηγαίνει ο κλητήρας και θα λέει “σου κατάσχω το σπίτι” και ο άλλος θα τον χτυπάει. Θα΄χουμε τέτοια πράγματα δηλαδή. Θα μπει η χώρα σε μια κατάσταση μεγάλης αναταραχής. Σε μια κατάσταση συγκρουσιακή.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

13 σχόλια :

  1. Ξεκινάνε λοιπόν από την Ελλάδα για πολλούς λόγους.

    Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα και μπορεί εύκολα να απειληθεί.

    Είναι μια μικρή χώρα, η οποία έχει ανοικτά πολλά εθνικά μέτωπα και άρα εύκολα εκβιάζεται.

    Είναι κατά τη γνώμη τους πολύ αδύναμη, για ν' αντέξει την άμυνα απέναντι στην παγκόσμια συμμορία των τοκογλύφων.

    Είναι μια μικρή χώρα, για ν' αντέξει το κόστος να στήσει "Θερμοπύλες", οι οποίες θα προστατεύσουν τον υπόλοιπο κόσμο.
    Ταυτόχρονα όμως η Ελλάδα τούς ευνοεί στο "ξεκίνημά" τους, γιατί, ακόμα κι αν θελήσει να στήσει "Θερμοπύλες", αυτοί έχουν εκ των προτέρων εξασφαλίσει τον "Εφιάλτη" τους.

    Εύκολα η Ελλάδα μπορεί να προδοθεί εκ των έσω, εφόσον η εβραϊκή συμμορία έχει τον δικό της Εβραίο Γιωργάκη να την κυβερνά και άρα να παίρνει αποφάσεις για το ελληνικό κράτος.
    -----------------
    fnous- ΕΑΜ β'- ΗΛΙΘΙΟΙ θα είμαστε........

    http://www.youtube.com/watch?v=NM9aWVIDDwU&feature=youtu.be

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είναι τυχαίο, που, ελάχιστες ημέρες μετά τη "νίκη" του Εβραίου Γιωργάκη, ο Εβραίος Μπλάκφεϊν —της εβραϊκής Goldman Sachs— συναντήθηκε μαζί του, προφανώς για να του δώσει οδηγίες.

    Οδηγίες για τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί, ώστε αυτά τα "αέρινα" χρήματα των Εβραίων τοκογλύφων να γίνουν δάνεια με υποθήκες ανυπολόγιστης αξίας για τους Έλληνες.

    fnous- ΕΑΜ β'- ΗΛΙΘΙΟΙ θα είμαστε........

    http://www.youtube.com/watch?v=NM9aWVIDDwU&feature=youtu.be

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μας ανησυχεί πολύ που μετά την προδοσία του, ο πανηλίθιος (και γι' αυτό τον λόγο άκρως επικίνδυνος) πράκτορας κυκλοφορεί ελεύθερος στο εξωτερικό, εξακολουθώντας να προσφέρει εκδουλεύσεις στη Νέα Τάξη, προκειμένου να συρθούν και άλλοι λαοί του πλανήτη στα γρανάζια του σατανικού της σχεδίου. Επίσης ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ενώ έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο του ηλίθιου μπράβου της Νέας Τάξης διεθνώς, τόλμησε και να κατεβεί υποψήφιος στην Αχαΐα. Είπαμε ότι το μυαλό του είναι χύμα, αλλά τόσο χύμα πια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ότι ο ΓΑΠ και οι αισχροί συνεργάτες του, είναι βρωμεροί προδότες είναι γνωστό πλέον στον Ελληνικό Λαό.
    Το ότι έκανε το έκανε βάσει σχεδίου που του υπαγόρευσαν τα αφεντικά του.
    Δηλαδή την ολοκλήρωση του σχεδίου που είχε αρχίσει πολλά χρόνια πριν, ώστε να διαλυθεί η Ελλάδα να ξεπουληθεί ο απίστευτος πλούτος της στα διεθνή λαμόγια και να εξοντωθούν οι Έλληνες, ειδικά για το τελευταίο το έχουν φροντίσει ώστε να αντικατασταθούν οι ¨Ελληνες από ορδές λαθρομεταναστών.
    Τολμά ο βρωμοΓΑΠ να ψελλίζει κάποια συγνώμη, ο καημένος....Είναι
    γνωστές οι κινήσεις του, επίσκεψη του Ρότσιλντ προ εκλογών, επαφές με τον Στρος-Καν, διευθυντές Τραπεζών προ μνημονίου, κατ'ιδίαν συνομιλίες με τον Σόρος (ήταν πρωθυπουργός τότε) και άλλους πολλούς του αυτού φυράματος, με την γνωστή κατάληξη για την πατρίδα μας.
    Και καλά αυτός και η στενή του παρεούλα των προδοτών(Παπακωνσταντίνου, Ραγκούσης, Δρούτσας, Διαμαντοπούλου,Βενιζέλος κλπ), οι εκλεγμένοι από τον Λαό βουλευτές του, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων πως υπέκυψαν ? Και αυτοί είναι το ίδιο και περισσότερο προδότες και φυσικά μαζί τα παλληκάρια της ΝΔ.
    Έχουν όμως το θράσος αντί να έχουν αυτοκτονήσει να μας ξαναζητούν να τους ξαναψηφίσουμε, απειλώντας μας με χρεωκοπία, καταστροφή και άλλες χυδαίες απειλές και βασικά με ακυβερνησία.... αυτοί θα μας σώσουν....
    Να δούμε τι θα ψηφίσουν οι Αχαιοί? Θα ψηφίσουν τοπικούε βουλευτές, ώστε να εκλεγεί ο ΓΑΠ χωρίς σταυρό προτίμησης ?
    Αν το κάνουν θα είναι άξιοι της τύχης τους.
    Για τα άλλα προδοτικά ρεμάλια της στενής παρέας του, θέλω να πιστεύω ότι θα εξαφανιστούν.
    Ειναι στο χέρι του Ελληνικού Λαού, αν τουλάχιστον θέλει να εξακολουθήσει να ζεί, την 6η Μαίου να ψηφίσει αντιμνημονιακά κόμματα, αψηφόντας τις χυδαίες και βλακώδεις τους απειλές.
    Μετά τις εκλογές θα υπάρξει η τιμωρία των προδοτών αυτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δε φταιει μονο αυτος, αυτοι που τον ψηφιζουν ακομα που τοχουν το μυαλο τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ορε οι μπασταρδοπουλοι πρεπει να τους κρεμασουμε οικογαινιακος και ολα τα κατικηδια που ειναι γυρω τους παντα προδηναν και παντα ηταν δοσηλογοιαλα αφου τρεχουν πισοτους και οι χοχολοι οι μακακες ελληναρες ρε μπας οι μπατσοκοι δεν ειναι ελληνες τι σκατα εχουν στην κολοκυθα το κεφαλιτους εχουν ευθηνες και αυτοι που τους ψηφηζουν αλλα και τον αλλο τον κομανετσι μαζι με τον τουρκογλου ορε τι κανετε χοχολοι ορε πεστες ενα αι συχτιρ απο δω και αλαξετε και τραβατε αλλου εκτος απο αυτους τι θα παθετε ορε μαλακες ψηφοφοροι εαν μια φορα αποστρατικοποιηθητε απο τους νενεκους λογοθητοπουλους και απο τους τσονακογλους μην χασει ορε το δολ ο ψυχαρη ςο μπομπολας και ο κοκαλη ςκαι ολλοι αυτοι οι σαβουρα που τους ταιζουμε και μα ςκλευουν αδρα μαζει με τα καθικια ειδατε ο ψυχαρακος ο γιος στην νδ για βουλευτης ορε νυηπ μαλακες ειστε εδω τα καναλια τους χρωστανε απο 200 000 εκατομιρια και δεν κληνουν και εσυ μαλακα μεγια 50 ευρ πας μεσα ορε μπιτ για μπιτ εισαι εγω εφυγα τι καθεσε θα σε σωσει ο πυρρος χαχα την γυμνιατους κυτανε να κρυψουν και σε λιγο θα κανου σποτ μ εξεβρακοτε ςγια να βγουν οι προδωτε ςορε ναταν μονο πρακτορισκος αυτος ο μπασταρδος ειναι πολυ για αυτο θαψτετους μαυριστετους γαμηστετους ξεσκιστετους καψτετους με καμενο κωννος αγραφιωτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΠΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗς ΚΑΙ ΤΗς ΣΥΝΟΜΩΣΙΟΛΟΓΙΑς.Αν ο ΓΑΠ δεν ειχε το θαρρος και την αποφασιστηκοτητα να προχωρησει οπως προχωρησε σημερα κανεις σας δεν θαχε την πολυτελεια γιαυτη την κουβεντα που κανουμε τωρα.Θαταν αλλες οι προτεραιοτητες σας.Αλλα και τοτε παλι θα τον βριζατε γιατι δεν μας εβαλε στο ΔΝΤ να σωθουμε .Δηλ.χαμενος απο χερι σε καθε παριπτωση.Αλλα δυστυχως αυτη ειναι η μοιρα του ηγετη σε δυσκολες στιγμες.Η ιστορια,διεθνης και δικη μας,ειναι γεματη απο τετοια παπαδειγματα.Για βαλτε λιγο το μυαλο σας να δουλεψει και σκεφειτε και το σοφο αποφθεγμα που λεει οτι μεταξυ δυο κακωντο μη χειρον βελτιον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καλο θα ηταν να μην αποκαλουμε τον ΓΑΠ ηλιθιο,χυμενο μυαλο,αποπροσανατολισμενο,εκμεταλευμενο,απατημενο,ανεπαρκη κλπ
    γιατι ενηργησε ετσι πιστευοντας τα ιδια για εμας και ολα αυτα που του καταλογιζουμε ειναι μια καλη υπερασπιση
    Αλωστε με τι καρδια να κυνηγησεις και να χτυπησεις ενα τρελο η εναν ηλιθιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι λεει μωρε τουτος ο τελευταιος ;
    Απο ποτε μιλουν τα καμενα μυαλα ;τα ζομπι ;
    Θα πρεπει να τον δω , για πιστεψω οτι ειναι φυσιολογικος και κυριως ΕΛΛΗΝΑΣ .
    ΟΥΣΤ ρεμαλι!!!!Απ'οπου και να κραταει η σκουφια σου η χεσμενη .
    Ειμαι Ορθοδοξος (προσπαθω) αλλα κατι σκυλια σαν του λογου σου , στο...γονα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Στους ανώνυμους της 28/10:48 και 11:56....
    Μήπως αποτελείτε μέλη της οικογενείας του βρωμερού αυτού προδότη και γράφετε αυτά που γράφετε...
    Αν ναί , τότε εντάξει....
    Αν όχι, τότε είσαστε τυφλοί, κουφοί ή έχετε χοντρές καταθέσεις, μας έσωσε το κάθαρμα ε!!!!
    Πιθανά να είσαστε απλά ήλίθιοι, εφόσον δεν έχετε αντιληφθεί σε ποιό σημείο έχει φθάσει η Ελλάδα μας και κυρίως του που μας πάνε !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. απαντω στους 12:14/12:40 που μαλον δεν εξηγησα καλα ολοι οι δολοφονοι,απατεωνες,κλπ κλπ το πρωτο που κανουν οταν τους καθωνται στο
    σκαμνι ειναι να επικαλουνται την βλακεια και την ανεπαρκεια μυαλου
    και ξαναλεω μην δινεται στον ΓΑΠ δικαιολογιτικα και ελαφρυνσεις ηξερε καλα και ηταν πολυ μεθοδικος και εξυπνος για να μας εξαθλιωσει
    Αυτο ειπα μην κοιτατε τις φωτογραφιες με τα παπακια που παιζει γιατι
    αυτες θελει να κοιταμε και να τον ζυγιζουμε για πιο λαφριο απο οτι ειναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 10:48
    Κάποιοι αγράμματοι σαν και σένα υποστηρίζουν ακόμη τον πανάθλιο ΓΑΠ.
    Όσο για την ελληνικούρα τι την ήθελες βρε αμόρφωτε;
    "Το μη χείρον...βέλτιον" όχι "το μη χείρον...Βέλγιον"...
    ΔημΒας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. παιδιακια στημενο σχεδιο του προδωτη και δεν τον αποκαλουμε ηλιθιο οτι τι αλο σαφες το δηκαστηριο τον απαλασει λογου ηληθιοτητας μια λεξη του αρμοζει κατα τα πεπραγμενατου ο μεγαλος προδωτης του ελληνικου εθνους κωννος αγραφιωτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]