Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δεν θα υπάρξει φτυάρι για να τους θάψει...

“...οδηγοί της ελπίδας και λευτεριάς λίπασμα, οι πρώτοι νεκροί”

Γράφει ο Όθων Ιακωβίδης

Ο Αλέκος Παναγούλης, ένα πρωτοπαλίκαρο του αγώνα εναντίον της χούντας των γελοίων συνταγματαρχών, έγραψε την “Ωδή για τους πρώτους νεκρούς”. Τους συνανθρώπους μας που χαρίζουν πρώτοι τη ζωή τους στον αγώνα που (κάθε τόσο) ξεκινά η Δημοκρατία εναντίον της Ολιγαρχίας στον αέναο πόλεμο αυτών των δύο θεριών, που ποτέ δεν λέει να τελειώσει επάνω στη Γη....

Ο μεγάλος μας Μίκης Θεοδωράκης, ένα άλλο πρωτοπαλίκαρο του ίδιου αγώνα (ήδη, τότε, τραυματισμένο και καταταλαιπωρημένο στην προηγούμενη, επική Αντίσταση της πατρίδας μας εναντίον της Γερμανικής κατοχής), έντυσε τους στίχους με τη, ξεσηκωτική μουσική του, για να τους χώσει για πάντα στην πάντα αδούλωτη ψυχή μας.

Η ωδή αυτή φτερουγίζει μέσα στο μυαλό και στην ψυχή μας κι έρχεται αβίαστα στα χείλη μας τις μέρες αυτές, που ο Δημήτρης Χριστούλας πρόσφερε τη ζωή και τον θάνατό του για λίπασμα του νέου αγώνα που η Ελληνική κοινωνία αρχίζει να ψυχανεμίζεται ότι πρέπει να δώσει εναντίον του ίδιου εχθρού, που , όμως, τώρα, φορά μία (εξαιρετικά τεχνουργημένη) μάσκα παραλλαγής και καμουφλάζ, καθιστώντας την κοινωνία ανίκανη, προς στιγμή, να τον διακρίνει καθαρά, παρ' όλο που “δέχεται στο πετσί της” απανωτά και αλλεπάλληλα τα χτυπήματά του....

Ο Πάνος Μπεγλίτης, εκπρόσωπος των “serial killers” του καθεστώτος πολιτικού συστήματος, (που έχει βαμμένα τα χέρια του με το αίμα 1746 αυτοκτονιών του τελευταίου χρόνου, από οικονομικά αίτια που αυτό προκάλεσε) θέλησε, σαν σουπιά, να θολώσει την ξεκάθαρη γραπτή παρακαταθήκη του αυτοθυσιασθέντος, με μία χυδαία (ανάλογη της δικής του σκέψης) δήλωση, λέγοντας (παρουσία και της χαριτόβρυτης τσαχπίνας Όλγας Κεφαλλογιάννη, που συγκατένευσε) “ Δεν μπορούμε όμως αυθαίρετα να συνδέσουμε την αυτοκτονία του με την οικονομική κατάσταση της χώρας. Το αν είχε χρέη, ή δεν είχε χρέη, αν τα έφαγε αυτός ή τα παιδιά του....

Πάνο Μπεγλίτη, Όλγα Κεφαλογιάννη και όλοι εσείς της πολιτικής και οικονομικής Ολιγαρχίας που
έχετε στραγγαλίσει την Ελληνική Οικονομία και λυμαίνεστε ασύστολα τον Δημόσιο Πλούτο για την κομματική σας επικράτηση, θα πρέπει να ξέρετε ότι τα θύματα αυτής της πρακτικής σας, συναγωνίζονται σε αριθμό τους σκοτωμένους πολίτες της Συρίας, τους οποίους βομβαρδίζει το εκεί δικτατορικό καθεστώς με πραγματικές βόμβες και τους γαζώνει με πολυβόλα.

Το τέλος σας θα είναι το ίδιο, αυτό που έχουν όλοι οι δυνάστες του λαού τους.

Εντύπωση προκάλεσε στην κοινωνία και το γεγονός πως κανένα από όλα τα κόμματα δεν βρήκε να πει κάτι, επάνω στα λόγια του Δημήτρη Χριστούλα. Ίσως γιατί, στα λόγια αυτά υπήρχε η πηγαία επαναστατική διάθεση της Ελληνικής κοινωνίας που αρχίζει να μορφοποιείται. Η διάθεση που μόνο ο Μίκης Θεοδωράκης έχει την δύναμη και την τόλμη να εκφράζει.
Γι' αυτό και η οικογένεια πήγε και είδε τον Μίκη, σαν να του αφιέρωνε τη θυσία του νεκρού της.

Πάλης ξεκίνημα
νέοι αγώνες
οδηγοί της ελπίδας
οι πρώτοι νεκροί.

Όχι άλλα δάκρυα
κλείσαν οι τάφοι
λευτεριάς λίπασμα
οι πρώτοι νεκροί.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ, ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ "ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ"; ΕΙΠΑΝ ΝΑΙ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ, ΛΕΝΕ ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΕΙΧΑΝ ΠΕΙ ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΜΙΖΕΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΚΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΙΖΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]