Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Spiegel: «Η κρίση στην Ελλάδα έχει απλά αναβληθεί»

Επιφυλάξεις για το εάν η ελληνική κρίση έχει λυθεί εκφράζουν οικονομολόγοι, λίγο μετά τη θετική έκβαση του PSI.

Σε συνέντευξή του στο Spiegel, ο οικονομολόγος Harauld Hau εκτιμά ότι «το ελληνικό πρόβλημα έχει μόνον πάρει αναβολή», καθώς μια δεύτερη, ακόμη μεγαλύτερη κρίση θα έρθει το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η συμμετοχή των ιδιωτών στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους «δείχνει ότι υπάρχουν ακόμη πιστωτές που αναμένουν να πληρωθούν στο 100%. Όσοι πιστωτές δε συμμετείχαν στο PSI είναι κερδοσκόποι που αγόρασαν τα ομόλογα στο 30-40% της ονομαστικής αξίας και τώρα θέλουν να αποζημιωθούν στο έπακρον. Τώρα όμως, θα αναγκαστούν να συμμετάσχουν στο "κούρεμα"».

Ο Hau εκτιμά ότι το «κούρεμα» είναι ανεπαρκές και απλώς μεταθέτει το πρόβλημα, ενώ στο μέλλον «θα υπάρξει και δεύτερη, κανονική χρεοκοπία».

«Πιθανόν να πάρει άλλους εννιά μήνες με τρία χρόνια αλλά θα υπάρξει μία πραγματικά μεγάλη κρίση, και οικονομική και πολιτική» υποστήριξε, προσθέτοντας ότι η νέα κρίση θα επηρεάσει μόνον τους φορολογούμενους.

Οι τράπεζες είχαν το πάνω χέρι

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον οικονομολόγο είναι ότι οι τράπεζες εδώ και μισό αιώνα είχαν το προβάδισμα στις διαπραγματεύσεις. Όμως τώρα καταλαβαίνουν ότι ο χρόνος τους εξαντλείται και έπρεπε να αλλάξουν τη στρατηγική τους, μετατοπίζοντας το χρέος από τη δημόσια στήριξη. Η συγκεκριμένη τακτική, ανέφερε, είναι μεν έξυπνη, αλλά οδηγεί τους φορολογούμενους σε καταστροφή.

Χρειάζεται σωστή χρεοκοπία

Άλλωστε, ο Hau υποστηρίζει ότι το ελληνικό χρέος θα πρέπει να υποχωρήσει στο 60% του ΑΕΠ, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει «μια σωστή, εθνική χρεοκοπία».

Στα πλαίσια αυτά, θεωρεί ότι η στρατηγική της επιλεκτικής χρεοκοπίας, που θα μπορούσε κάποτε να είναι σωστή λύση, τώρα έχει επιδεινώσει την κατάσταση.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]