Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Διπλή πρόκληση από Άγκυρα

Την ίδια στιγμή, λες και ήταν ... συντονισμένος, ο ΓΑΠ πήγε στην Κωνσταντινούπολη να δει τον Ερντογάν

Η επιτυχία της Κυπριακής Προεδρίας της Ε.Ε. δεν πρόκειται να κριθεί από τις προθέσεις της Τουρκίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά με τις νέες προκλητικές θέσεις της Αγκυρας ότι δεν θα έχει καμία επαφή με την κυπριακή προεδρία το δεύτερο εξάμηνο του 2012 και πως θα μιλάει μόνο με την Κομισιόν και την ύπατη εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Αστον.

Η προκλητική συμπεριφορά της γειτονικής χώρας εκδηλώθηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες από τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος μαζί με τους ομολόγους των άλλων υποψήφιων για ένταξη χωρών μετείχε σε δείπνο εργασίας (την Πέμπτη το βράδυ) με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. Σε δηλώσεις στη διάρκεια εκδήλωσης σε ινστιτούτο των Βρυξελλών ανέφερε ότι «εάν δεν υπάρξει λύση στο Κυπριακό μέχρι τις 30 Ιουνίου», τότε η Τουρκία «δεν θα έχει καμιά επίσημη ή ανεπίσημη επικοινωνία ή συνάντηση με την Κυπριακή Προεδρία», το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Διευκρίνισε μάλιστα ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει τις επαφές με την Κομισιόν και την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. Κάθριν Αστον.

Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι «είναι εφικτή» μια οριστική διευθέτηση του Κυπριακού μέχρι τις 30 Ιουνίου, σημειώνοντας ότι οι τρεις μήνες που μεσολαβούν μέχρι τότε «είναι αρκετοί για να εξευρεθεί λύση».

«Η Κύπρος είναι κράτος-μέλος και η Κυπριακή Προεδρία προγραμματισμένη, ενώ η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της ως υποψήφιου κράτους-μέλους, μεταξύ των οποίων και η εφαρμογή του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης», ήταν η αντίδραση του εκπρόσωπου του επίτροπου για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε. Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Με όλο το σεβασμό που έχουμε για την Τουρκία, η επιτυχία της Κυπριακής Προεδρίας δεν εξαρτάται από τη χώρα αυτή».

Ο κ. Νταβούτογλου προέβη και σε μια ακόμη πρόκληση την Παρασκευή, όταν κάλεσε για μια υπουργική διάσκεψη για τη Συρία την 1η Απριλίου στην Τουρκία όλα τα κράτη της Ε.Ε., πλην της Κύπρου. Μάλιστα, η Κύπρια υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Μαρκουλλή υποχρέωσε την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. Κάθριν Αστον να αφαιρέσει από το σχέδιο των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων της περασμένης Παρασκευής μια παράγραφο, στην οποία η Ε.Ε. «καλωσόριζε» την πρωτοβουλία της Τουρκίας για τη διοργάνωση της Διάσκεψης.

Στις Βρυξέλλες βρέθηκε την Παρασκευή και ο ειδικός εκπρόσωπος του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος συναντήθηκε χωριστά με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς και τον Επίτροπο Στέφαν Φούλε.

Στη συνάντηση που είχε τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα, ο κ. Ντάουνερ τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την πορεία των διαπραγματεύσεων, καθώς και για τις σκέψεις του, εν όψει της υποβολής έκθεσης προς το γενικό γραμματέα για την πορεία των συνομιλιών.

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την απογοήτευση της Ελλάδας για την έλλειψη προόδου, που οφείλεται στην αδιάλλακτη στάση που τηρεί η τουρκοκυπριακή πλευρά. Εξέφρασε επίσης την ενόχληση της Ελλάδας για τις συνέχεις δηλώσεις που γίνονται στην Τουρκία περί «σχεδίων Β», που έφτασαν στο σημείο να κάνουν λόγο για προσάρτηση των Κατεχόμενων. Τέλος, επανέλαβε την προσήλωση της χώρας στη διαπραγματευτική διαδικασία υπό τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί τεχνητά χρονοδιαγράμματα (για το Κυπριακό), που μόνο στόχο έχουν την υπονόμευση της διαδικασίας.

Εν τω μεταξύ, στη συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. μετείχε και ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ποπόσκι, ο οποίος είχε ιδιαίτερη συνάντηση με την Κύπρια ομόλογό του κ. Μαρκουλλή εν όψει της Κυπριακής Προεδρίας.

Η κ. Μαρκουλλή ενημέρωσε τον κ. Ποπόσκι για τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., τονίζοντας ότι μια από τις προτεραιότητες που θα αναδείξει η Κύπρος είναι η περαιτέρω προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε τη μεγάλη σημασία της διατήρησης καλών γειτονικών σχέσεων και εξέφρασε την ελπίδα πως θα υπάρξει η αναγκαία καλή θέληση ώστε να προκύψει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση επί του θέματος της ονομασίας της χώρας, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Στο περιθώριο του δείπνου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. με τους ομολόγους από τις υποψήφιες χώρες, συνάντηση με τον κ. Ποπόσκι είχε και ο κ. Δήμας.

Νίκος Μπέλλος από τις Βρυξέλλες για τον “Ελεύθερο Τύπο”

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]