Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Έτοιμο φαγητό σε ΔΝΤ – τρόικα

Όσο περνά ο χρόνος τόσο αρχίζει να ξεκαθαρίζει ότι η προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ και την εποπτεία της τρόικας δεν έπεσε ξαφνικά από τον ουρανό: Ήταν μια επιλογή η οποία προετοιμάστηκε, μεθοδεύτηκε και σερβιρίστηκε την κατάλληλη στιγμή.

Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι από το καλοκαίρι του 2009 κάποιοι, όπως το αμερικανικό ινστιτούτο στρατηγικής πρόβλεψης Stratfor (Strategic Forecasting Inc .) και άλλες συναφείς υπηρεσίες στη μεταξύ τους εσωτερική απόρρητη αλληλογραφία - η οποία αποκαλύπτεται από τα WikiLeaks μέσω της εφημερίδας «Τα Νέα» - είχαν προεξοφλήσει την πρώτη χρεοκοπία χώρας της ευρωζώνης: της Ελλάδας...

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των «Νέων» την Τρίτη, «στις 19 Ιουνίου 2009 υπάλληλος του Stratfor, υπεύθυνος για τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, της Βαλτικής και των Βαλκανίων, απέστειλε σε συναδέλφους του που ασχολούνται με την ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας μήνυμα με τίτλο ‘‘Αναλυτικές Οδηγίες για την Ευρώπη - Βαθμίδα 3’’. Σε αυτό υπήρχε επισυναπτόμενο αρχείο κειμένου, όπου αναφέρονταν λεπτομέρειες για τα θέματα στα οποία πρέπει να δώσουν βαρύτητα».

Στενές επαφές

Συγκεκριμένα για τη χώρα μας, ανάμεσα σε άλλες οδηγίες παρακολούθησης, επισημαινόταν ότι «πρέπει να γνωρίζουμε επακριβώς τι συμβαίνει και εάν / πότε η Ελλάδα θα κάνει αίτηση για δάνειο από το ΔΝΤ. Είναι πολύ πιθανό να γίνου με μάρτυρες μιας ολοκληρωτικής οικονομικής κατάρρευσης σε χώρα της ευρωζώνης. Παρακαλώ, δώστε προσοχή σε οποιαδήποτε σημάδια δημοπράτησης ομολόγων. Η Ελλάδα έχει μεγάλο χρέος, το πώς θα κινηθούν μπορεί να εξαρτάται από το τι θα γίνει με το χρέος τους».

Σε άλλο μήνυμα, στις αρχές Νοεμβρίου 2011, αποκαλύπτονται οι στενές επαφές του Stratfor με το ΔΝΤ: σε αυτό αναφέρεται ότι υπάλληλος του Ταμείου ενημέρωσε την εταιρεία πληροφοριών πως τα διαθέσιμα ταμιακά αποθέματα της Ελλάδας στερεύουν ενάμιση μήνα μετά, στα μέσα Δεκεμβρίου.

Το Stratfor, με έδρα το Όστιν του Τέξας στις ΗΠΑ, ιδρύθηκε το 1996 από τον συγγραφέα George Friedman. Πρόκειται για μία συνδρομητική υπηρεσία γεωπολιτικών αναλύσεων που ασχολείται με διεθνείς σχέσεις και αναλύει - όπως η ίδια αναφέρει - «τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει και τι θα συμβεί». Στόχος της υπηρεσίας είναι η συλλογή πληροφοριών από προσβάσιμες πηγές, όπως καλωδιακές υπηρεσίες, ιστοσελίδες, αδιαβάθμητες κυβερνητικές έρευνες. Διαθέτει 300.000 συνδρομητές και 2.000.000 μέλη (!) που λαμβάνουν δωρεάν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμερικανική εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα «Barron’s» χαρακτηρίζει το Stratfor ως «σκιώδη CIA». Ο χαρακτηρισμός αυτός μάλλον δικαιώνεται από τα τηλεγραφήματα που «απελευθέρωσαν» τα WikiLeaks.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των WikiLeaks, από τα τηλεγραφήματα διαπιστώνεται η χρήση ενός «δικτύου πληροφοριών», οι «δομές δωροδοκίας», «τεχνικές ξεπλύματος χρήματος» και η χρήση «ψυχολογικών μεθόδων».

Ο επικεφαλής και ιδρυτής του Stratfor George Friedman, με την είδηση της δημοσιοποίησης των μηνυμάτων από τα WikiLeaks, απέστειλε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε όλους τους συνδρομητές και μέλη της υπηρεσίας με το οποίο επιχειρεί να δημιουργήσει άλλοθι λέγοντας ότι δεν θα απολογηθεί για το περιεχόμενο των e-mails, αφού ενδέχεται να «έχει διαφοροποιηθεί».

Συμπέρασμα; Το ζήτημα της εποπτείας της Ελλάδας απασχολούσε τις υπηρεσίες σε ανύποπτο χρόνο.

Το ερώτημα όμως που ανακύπτει δεν έχει να κάνει με τις... υπηρεσίες που υπάρχουν για να κάνουν τέτοιες δουλειές και τις όποιες ικανότητες, μεθόδους ή σκοπιμότητές τους, αλλά με τους Έλληνες κυβερνώντες: Πρόκειται για εντελώς ανίκανους ή θα πρέπει να κάνουμε άλλου είδους υποθέσεις;


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Τρία χρόνια τώρα βαρέθηκα να ασχολούμαι με το ερώτημα αν τα πουλημένα τομάρια είναι ανίκανα ή ανήθικα. Είναι και τα δυο... πάμε παρακάτω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]