Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αγωγός φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας με τις ευλογίες των ΗΠΑ

Διαβάστε γιατί οι Αμερικανοί θέλουν διακαώς τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Ντρίμπλα με την ΑΟΖ και καθυστερήσεις από Ισραήλ και Κύπρο

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ, έχουν προκαλέσει οι έρευνες για φυσικό αέριο στη Μεσόγειο, με την υπερδύναμη να βλέπει στην Ελλάδα έναν σύμμαχο που δεν πρέπει να χαθεί.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Τα Νέα", οι Αμερικανοί αλλάζουν σταδιακά στάση απέναντι στη χώρα μας, λόγω της εμπλοκής της Noble Energy (εταιρείας αμερικανικών συμφερόντων), αλλά και της ρευστής κατάστασης που δημιουργεί αφενός η ρήξη Τουρκίας-Ισραήλ και αφετέρου η Αραβική Άνοιξη.

Σύμφωνα με "Τα Νέα", ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι ότι η σύμπραξη Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας για τις έρευνες για φυσικό αέριο, ενισχύουν την επιλογή της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού υποθαλάσσιου αγωγού που θα περνάει από την Ελλάδα, εξυπηρετεί την Ουάσινγκτον.

Ο λόγος είναι ότι γραμμή των ΗΠΑ, είναι να ενισχύουν κάθε σχέδιο που προβλέπει αγωγούς, χωρίς την εμπλοκή της Ρωσίας.

Πάντως, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ θεωρούν "υπερβολική" τη συζήτηση για την ανάγκη οριοθέτησης της ελληνικής ΑΟΖ, καθώς ο αγωγός θα μπορούσε να ποντιστεί οπουδήποτε, ανεξαρτήτως οριοθετήσεων, σύμφωνα με τον κανόνα για την ελευθερία των θαλασσών που ισχύει σε ανοικτή θάλασσα.

Αυτό δείχνει την πρόθεση των Αμερικανών, να ισχυροποιήσουν τα συμφέροντά τους στην περιοχή, χωρίς να χρειαστεί να επιδεινώσουν περαιτέρω τις σχέσεις τους με την Τουρκία.

Οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ, προχωρούν με τις ευλογίες των ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι πριν λίγες μέρες δεν υπεγράφη τελικά "τριμερές μνημόνιο συνεργασίας", καθώς το Ισραήλ δεν έχει αποφασίσει αν πράγματι το συμφέρει να μεταφερθεί το φυσικό αέριο με αγωγό μέσω Ελλάδας.

Η Κύπρος από την πλευρά της, επίσης δεν υπέγραψε, επικαλούμενη την αλλαγή του υπουργού Εμπορίου της, ωστόσο ο πραγματικός λόγος, σύμφωνα με "Τα Νέα", είναι ότι πιθανότατα καθυστερεί, εξετάζοντας το ενδεχόμενο κατασκευής σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. "Οι ΗΠΑ θεωρούν "υπερβολική" τη συζήτηση για την ανάγκη οριοθέτησης της ελληνικής ΑΟΖ". Μα και βέβαια! Πώς θα παίξουν παιχνίδι σε όλο το γήπεδο, μοιράζοντας αυτοί και οι Εβραίοι την πίτα όπως θέλουν, αποκλείοντας τους Ρώσους από το παιχνίδι; Η πληροφορία στο τέλος για την μη υπογραφή του "μνημονίου συνεργασίας" από την Κύπρο μας λέει πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]