Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι λένε στις ΗΠΑ για την Ευρώπη...

Η κριτική στελεχών της αμερικανικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ, για τον τρόπο δράσης και αντίδρασης των ηγετών της ΕΕ στην κρίση που μαστίζει την Ευρωζώνη, είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Πρόκειται για κριτική που όταν γίνεται δημόσια είναι ήπια και συνδυάζεται με συμβουλές, αλλά όταν οι συζητήσεις γίνονται στο παρασκήνιο είναι σκληρή και περιλαμβάνει έντονα τα στοιχεία της δυσφορίας.

Σε πρόσφατη ενημέρωση εκτός Ταμείου ακούστηκαν κουβέντες για ανικανότητα των Ευρωπαίων να χειρι­στούν την ελληνική κρίση, η οποία αρχικά θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με κονδύλια που δεν θα ξεπερνούσαν τα 50 δισ. ευρώ. Αλλά, όπως τονίστηκε, όταν οι Ευρωπαίοι πρέπει να κάνουν ένα βήμα μπροστά, «καταφέρνουν να κάνουν δύο βήματα πίσω». Και το αποτέλεσμα μπορεί να το δει κανείς σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, όπου η αναποφασιστικό­τητα των Ευρωπαίων βύθισε τις χώρες στην ύφεση και επέκτεινε την κρίση στην Ιταλία και την Ισπανία.
Οι οικονομικοί αναλυτές, χωρίς να αποσιωπούν τις ευθύνες των Ελλήνων πολιτικών, επικρίνουν ειδικά τη Γερμανία και τη συντηρητική ηγεσία της, που ενδιαφέ­ρο­νται για τη χώρα τους και όχι για το σύνολο της ΕΕ. Ενας εξ αυτών εντόπισε το πρόβλημα στο γεγονός ότι ενώ η Ευρώπη έπρεπε να μετατραπεί σε λειτουργική ομοσπον­δία, κατήντησε χαλαρή συνομοσπονδία.

Η οικονομική κρίση της Ευρώπης φανέρωσε προβλή­ματα που οι ηγέτες της έκρυβαν με επιμέλεια. Και δεν πρό­κει­ται να επιλυθούν εάν δεν συζητήσουν ξανά το βασικό ερώτημα: ποια ΕΕ επιθυμούν; Είναι έτοιμα τα κράτη-μέλη να παραχωρήσουν «κυριαρχία» προς όφελος του συνόλου;
Η ΕΕ δεν θα μπορέσει ποτέ να μετατραπεί σε οικονομική δύναμη, εάν οι ηγέτες και οι λαοί δεν λάβουν τη δύσκολη απόφαση για μετατροπή της σε ομοσπονδία στο πρότυπο των ΗΠΑ. Η οικονομική, η στρατιωτική, η νομισματική και η διπλωματική πολιτική πρέπει να είναι οι ίδιες για όλες τις χώρες, οι οποίες πρέπει να τερματί­σουν τη σχέση δορυφόρου με την Αμερική. Διαφορετικά, και ειδικά εάν τα κράτη επιμένουν στο καθεστώς της συνομοσπονδίας, οι προβλέψεις, που είναι και σήμερα αρνητικές, θα επιβεβαιωθούν και επίσημα. Και η ΕΕ θα έχει το τέλος των διεφθαρμένων αυτοκρατοριών.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. σιγα που τους επιασε ο πονος για τη Ευρωπη.Το δολλαριο τους θελουν να εξασφαλισουν κι αυτοι.Πολεμος γινεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]