Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Reuters: Η ευρωζώνη χρειάζεται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Η ευρωζώνη χρειάζεται να εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να διαχειριστεί μια πιθανή ελληνική έκρηξη, αναφέρει σε άρθρο του στο Reuters ο αρθογράφος Hugo Dixon.

Όπως επισημαίνει, το τελευταίο παιχνίδι μικροπολιτικής που παίζεται στην Αθήνα, πιθανότατα θα καταλήξει να γίνει ένα παραμύθι, «κάπως έτσι λύνονται συνήθως από μόνα τους τέτοια παιχνίδια».

Αλλά εάν δεν συμβεί αυτό, οι ελληνικές τράπεζες θα καταρρεύσουν και η υπόλοιπη ευρωζώνη θα χρειαστεί να αποτρέψει έναν πανικό στο δικό της τραπεζικό σύστημα.

Η «σκληρή» γραμμή της Ευρώπης, με μπροστάρη τη Γερμανία, έχει χάσει την υπομονή της εξαιτίας της ανικανότητας της ελληνικής κυβέρνησης να ανταπεξέλθει στις προθεσμίες και στις υποσχέσεις.

Επίσης, ο αρθογράφος τονίζει πως το γεγονός ότι η επόμενη δόση του πακέτου διάσωσης θα είναι κοντά στα 80-90 δισ. ευρώ, φαίνεται να έχει κάνει τους πιστωτές ακόμη πιο αποφασισμένους να διασφαλίσουν τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται ώστε να γίνει η οικονομία περισσότερο ανταγωνιστική.

Από την πλευρά τους οι Έλληνες πολιτικοί εμφανίζονται απρόθυμοι να αναγκάσουν τους ψηφοφόρους να λάβουν άλλο ένα δυσάρεστο φάρμακο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που φαίνεται ότι μπορεί να γίνουν γενικές εκλογές τον Απρίλιο.

Ωστόσο, είναι η υπόλοιπη Ευρώπη έτοιμη να τραβήξει την πρίζα; Κάνοντάς το, δεν θα σημαίνει απλώς ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταρρεύσει, καθώς δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει το ομόλογο που λήγει το Μάρτιο. Θα σημαίνει ότι οι τράπεζες της χώρας, που είναι «φορτωμένες» με κρατικά χρέη, θα καταρρεύσουν επίσης.

Εάν οι Έλληνες ήταν οι μόνοι που θα μπορούσαν να πληγούν από μια καταστροφική χρεοκοπία, οι εταίροι τους θα μπορούσαν να το αντέξουν. Αλλά ένα τέτοιο σενάριο πιθανώς θα προκαλέσει bank-run σε όλη την ευρωζώνη, και κυρίως στις Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία και Ιρλανδία. «Και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρειαζόταν για άλλη μία φορά να διασώσει το τραπεζικό σύστημα και να ενισχύσει τη ρευστότητα».

Και συνεχίζει λέγοντας πως το να στηριχθεί ένα τραπεζικό σύστημα στη διάρκεια ενός πανικού, δεν θα είναι εύκολη δουλειά. Εξάλλου, η ΕΚΤ υποτίθεται ότι δουλειά της είναι να παράσχει ρευστότητα με αντάλλαγμα τα κατάλληλα εχέγγυα.

Σε μια τέτοια περίπτωση η ΕΚΤ θα χρειάζεται να γίνει περισσότερο δημιουργική. Μια επιλογή θα ήταν να αφήσει τις τράπεζες να εκδώσουν ομόλογα εγγυημένα από τις δικές τους κυβερνήσεις και να τα δεσμεύσουν στις εθνικές κεντρικές τράπεζες ως αντάλλαγμα για ρευστό.

Αν και αυτό μπορεί να διέσωζε τις τράπεζες, θα δημιουργούσε περαιτέρω υποχρεώσεις στις κυβερνήσεις, και επομένως κάποιου είδους πρόγραμμα για την ενίσχυση των ασθενέστερων κυβερνήσεων, θα χρειαζόταν ακόμη.

«Ένα τέτοιο σχέδιο ίσως να μην χρειαστεί ποτέ να εφαρμοστεί. Αλλά εάν δεν υπάρχει και οι πολιτικοί στην Αθήνα δεν έχουν μια ικανοποιητική κατάληξη, η ευρωζώνη θα βρεθεί σε έναν μεγάλο γκρεμό».

Bernanke: Η κρίση χρέους απειλεί και την αμερικανική οικονομία

Η κρίση στην Ευρωζώνη συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά την παγκόσμια ανάπτυξη και ενέχει σοβαρούς κινδύνους και για την αμερικανική οικονομία προειδοποίησε ο πρόεδρος της Federal Reserve Ben Bernanke μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Γερουσίας.

Ο επικεφαλής της Fed επανέλαβε τις δηλώσεις που έκανε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων τονίζοντας ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες κορυφαία προτεραιότητα θα πρέπει να είναι να μπει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι η δημοσιονομική πολιτική διασφαλίζοντας ότι το χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ υποχωρεί ή τουλάχιστον παραμένει σταθερό.

Ο Bernanke επανέλαβε εξάλλου την προειδοποίηση του ότι τα επιτόκια στο αμερικανικό χρέος θα μπορούσαν να εκτοξευθούν "αν οι επενδυτές χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητας της αμερικανικής κυβέρνησης να διαχειρίζεται τη δημοσιονομική πολιτική".

Σημείωσε παράλληλα ότι η αμερικανική οικονομία δείχνει τους τελευταίους μήνες σημάδια βελτίωσης αν και προειδοποίησε ότι οι προοπτικές εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από υψηλή αβεβαιότητα.

Αναφερόμενος στην πορεία της αμερικανικής αγοράς εργασίας ο πρόεδρος της Fed σημείωσε ότι έχει υπάρξει "ήπια βελτίωση" στις προοπτικές για την απασχόληση αν και σημείωσε ότι η τρέχουσα εκτίμηση για το φυσιολογικό επίπεδο της ανεργίας σε μακροπρόθεσμη βάση είναι μεταξύ 5,2% και 6%.

Σημείωσε ταυτόχρονα ότι σε μεγάλο βαθμό η οικονομική ανάκαμψη στις Ηνωμένες Πολιτείες οφείλεται στις επιδόσεις του μεταποιητικού τομέα.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]