Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Τουρκία και Ιταλία προετοιμάζονται για στρατιωτική επέμβαση στην Συρία


Ιστοσελίδα DEBKA File

23 Φεβρουαρίου 2012

Σύμφωνα με πηγές της ισραηλινής ιστοσελίδας DEBKA στην Ουάσιγκτον, και παρά τις δημόσιες διαψεύσεις, η Ουάσιγκτον, το Παρίσι, η Ρώμη, το Λονδίνο και η Άγκυρα προετοιμάζονται αθόρυβα για μια βίαιη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Ο πρόεδρος Barack Obama είναι έτοιμος για την τελική απόφαση, μετά την κατάθεση στο Πεντάγωνο σχεδίων που αφορούν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, με σκοπό την στήριξη των αντικαθεστωτικών της Συρίας και των πολιορκούμενων πληθυσμών από τις βίαιες επιθέσεις του συριακού στρατού.

Ανάλογη διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και στις "συμμαχικές" πρωτεύουσες που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση εισβολής στην Λιβύη, η οποία έριξε τελικά το καθεστώς του Muammar Qaddafi, τον Αύγουστο του 2011. Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ περιμένουν την απόφαση του Λευκού Οίκου προτού αναλάβουν δράση.

Στη Λιβύη, η επέμβαση των ξένων δυνάμεων ξεκίνησε ως "δράση για την προστασία του πληθυσμού έναντι της βίαιας καταστολής των εξεγερμένων κατά του καθεστώτος από τον ηγέτη της Λιβύης" και πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κάτι ανάλογο, ωστόσο, δεν θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση της Συρίας, λόγω του βέτο που προέβαλε η Ρωσία. Συνεπώς, οι Δυτικοί σχεδιάζουν στρατιωτική επέμβαση περιορισμένης εμβέλειας εκτός των ορίων του διεθνούς οργανισμού, ενδεχομένως, για λογαριασμό των "Φίλων της Συρίας", ενός οργανισμού που απαρτίζουν 80 χώρες. Ο οργανισμός αυτός θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στην Τύνιδα αύριο, Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου, προκειμένου να σχεδιάσει τις φάσεις που θα πρέπει να προηγηθούν του τερματισμού της αιματοχυσίας, την οποία "εξακολουθεί να προκαλεί το καθεστώς Assad".

Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η ανάγκη για δράση των υπουργών Εξωτερικών και άλλων ανώτερων αξιωματούχων - εκτός αυτών της Ρωσίας - έχει γίνει πιο έντονη μετά από τον τραγικό θάνατο δύο γνωστών δημοσιογράφων, την Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου, 19η ημέρα του βομβαρδισμού της πόλης Χομς.

Η βρετανική πλευρά δείχνει να είναι έτοιμη, καθώς, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Foreign Office στο Λονδίνο, ο υπουργός Εξωτερικών, William Hague, δήλωσε: "Οι κυβερνήσεις όλων των χωρών του κόσμου έχουν ευθύνη να αντιδράσουν (...) ώστε να ενταθούν οι προσπάθειές μας για τον τερματισμό της κατάπτυστης εκστρατείας τρόμου, που έχει αναλάβει το καθεστώς Αssad".

Ο Hague δεν ανέφερε τίποτε σχετικό με την απομάκρυνση του Σύριου ηγέτη, ούτε έκανε λόγο για οποιεσδήποτε προσπάθειες που θα αποσκοπούν στον τερματισμό της βίας. Στρατιωτικές πηγές του DEBKA File διευκρίνισαν ότι ο Βρετανός υπ. Εξωτερικών άφησε αυτά τα θέματα ανοικτά, λόγω του ότι εκκρεμεί η απόφαση του Προέδρου Obama που αφορά στο εάν και το πώς οι ΗΠΑ θα ενεργήσουν. Η απόφαση αυτή αναμένεται μόλις το Πεντάγωνο εγκρίνει τα σχέδια επιχειρήσεων του προέδρου, ο οποίος, σύμφωνα με το αμερικανικό Σύνταγμα, έχει και το αξίωμα του "Υπουργού Πολέμου" (ή αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων).

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένει, επίσης, την αναφορά της υπουργού Εξωτερικών Hillary Clinton, γύρω από το κλίμα που θα επικρατήσει αύριο στη διάσκεψη της Τύνιδας. Πιο συγκεκριμένα, ενδιαφέρεται για το αν η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, το Κατάρ και τα Εμιράτα θα στηρίξουν μια στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ και των υπόλοιπων Δυτικών στη Συρία, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά.





Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

6 σχόλια :

  1. βλεπω το νιου γιορκ σταχτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Κάτι ανάλογο, ωστόσο, δεν θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση της Συρίας, λόγω του βέτο που προέβαλε η Ρωσία. Συνεπώς, οι Δυτικοί σχεδιάζουν στρατιωτική επέμβαση περιορισμένης εμβέλειας εκτός των ορίων του διεθνούς οργανισμού..."
      Στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και ιδιάιτερα στις "συμμαχικές" πάντα κάτι θα πάει στραβά και η επέμβαση μάλλον θα υπερβεί (σκόπιμα η κατά λάθος)τα ορια του διεθνούς οργανισμού..
      Ετσι και πραγματοποιηθεί τελικά κάτι τέτοιο είναι σχεδόν 100% σίγουρο οτι η Ρωσία θιγόμενη απο την αγνόηση του βέτο της στο Συμβούλιο Ασφαλείας περί μη στρατιωτικής επέμβασης/παρέμβασης στα εσωτερικά της Συρίας,θα αντιδράσει με απρόβλεπτες για την ευρύτερη περιοχή συνέπειες. Ο καιρός θα δείξει..

      Διαγραφή
  2. Τι θα γίνει τώρα από Ρωσία μεριά, αυτό δεν μας το λένε οι πληροφορίες των Ισραηλινών. Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι η επίσκεψη Λαβρόφ στη Δαμασκό ήταν ένα απλό κοινωνικό ενσταντανέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. να παρακαλατε να πιαστει απο κατω,αν πιαστει απο πανω θα καταστραφειτε [Αγιος Κοσμας ο Αιτωλος].

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]