Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αρχίζει το τελικό ξεκαθάρισμα στο ΠΑΣΟΚ


Βγήκαν τα μαχαίρια για το τελικό ξεκαθάρισμα στο ΠΑΣΟΚ, με το που άρχισε να διαφαίνεται ότι το Eurogroup θα καταλήξει με απόφαση για την Ελλάδα, όσο πλησιάζει η ημερομηνία εκλογής νέου προέδρου.

Λίγες ώρες προτού ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup, ο Ευ. Βενιζέλος δεχόταν στην Αθήνα συντονισμένα εσωκομματικά πυρά, ενώ όλα δείχνουν ότι ο στόχος του να αποτελέσει τη μοναδική υποψηφιότητα σε μία λιγότερο ανοικτή και πιο γρήγορη διαδικασία δεν θα επιτευχθεί.

- Πρώτον, ο επικρατέστερος για να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Παπουτσής, με την επιστολή του στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο αφήνει σαφείς αιχμές εναντίον του κ. Βενιζέλου, λέγοντας -ούτε λίγο ούτε πολύ- ότι η Ελληνική Αστυνομία συλλαμβάνει φοροφυγάδες «αλλά οι συναρμόδιες δικαστικές και οικονομικές αρχές δεν εκμεταλλεύονται το έργο της».

- Δεύτερον, ο Γ. Ραγκούσης τον οποίο οι πληροφορίες θέλουν «κομμένο» από τον ίδιο τον κ. Βενιζέλο, μετά τη συμπόρευση Βενιζέλου-Λοβέρδου, με άρθρο του στο διαδικτυακό περιοδικό «Μεταρρύθμιση» κατηγορεί ευθέως τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών ότι η αντιπαράθεση του περασμένου Σεπτεμβρίου με την Τρόικα που είχε ως αποτέλεσμα η Τρόικα να φύγει και να επιστρέψει ύστερα από περίπου δέκα ημέρες, ήταν η αιτία ώστε η Τρόικα να εξαγριωθεί και από τότε και μετά να απαιτεί πρωτοφανούς αγριότητας εισπρακτικές πολιτικές. «Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις ‘‘ηρωικές’’ στιγμές αποπομπής της Τρόικας από την Ελλάδα, που για να τη φέρουμε πίσω γίναμε παράκλητοί της δίνοντας ως αντάλλαγμα πρωτοφανούς αγριότητας εισπρακτικές πολιτικές; Το χειρότερο δε στο οποίο οδήγησαν όλες αυτές οι παλινωδίες είναι ότι η χώρα βυθίστηκε στην παρατεταμένη αβεβαιότητα χρεοκοπίας, καθώς και παραμονής μας ή όχι στο ευρώ, που υπήρξε η κύρια αιτία στην οποία επί 2,5 χρόνια βούλιαξε η ελληνική οικονομία», γράφει στη «Μεταρρύθμιση» ο Γιάννης Ραγκούσης. Και όμως ήταν ο ίδιος ο κ. Ραγκούσης που στην ίδια γραμμή με τη «μπλόφα Βενιζέλου» τον περασμένο Σεπτέμβριο, που όντως απέτυχε, έλεγε σε ομιλία του στη Νομαρχιακή Ημαθίας, τον περασμένο Φεβρουάριο: «Και ο ελληνικός λαός σε κανέναν εκπρόσωπο δεν έχει δώσει καμία εντολή να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή του τόπου του. Ο ελληνικός λαός σε κανέναν εκπρόσωπο της Τρόικας δεν έχει δώσει την εντολή και την εξουσιοδότηση να του δίνει μαθήματα και για αυτό το λόγο σε ανύποπτο χρόνο έχουμε ξεκαθαρίσει τους ρόλους»…

- Τρίτον, ο προκάτοχος του Ευ. Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, αφήνει και εκείνος με τη σειρά του αιχμές εναντίον του Ευ. Βενιζέλου, λέγοντας στη γαλλική εφημερίδα «Les Echos»: «Θα ήθελα η κυβέρνηση να ήταν πιο επιθετική σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις και πιο αποφασιστική στην υλοποίησή τους. Υιοθετήσαμε τον Ιούλιο του 2011 το νόμο για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, υπάρχουν όμως καθυστερήσεις στην εφαρμογή του, κυρίως με την απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου στη γαλλική εφημερίδα, σημειώνοντας και τις σημαντικές καθυστερήσεις στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Τα πυρά εναντίον του Ευ. Βενιζέλου θα έχουν συνέχεια και υποδηλώνουν:

- Πρώτον, ότι ήδη συνασπίζεται μια ομάδα στελεχών σε δεύτερη αντιβενιζελική υποψηφιότητα, για την οποία -μετά τη διαγραφή Κατσέλη και Καστανίδη που δύσκολα θα ανακληθούν- ο Χρ. Παπουτσής φέρεται να έχει το προβάδισμα. Αν και πολλοί εντός ΠΑΣΟΚ, μετά την παρέμβαση Ραγκούση, έλεγαν ότι «και ο Γιάννης πάει για αρχηγός…».

- Δεύτερον, ότι στελέχη όπως ο Γ. Ραγκούσης και ο Γ. Παπακωνσταντίνου, οι οποίοι έχουν ταυτιστεί με την παταγώδη αποτυχία της πρώτης κυβέρνησης Παπανδρέου, γνωρίζουν ότι ο Ευ. Βενιζέλος θα επιχειρήσει στο δρόμο προς την εκλογή νέου αρχηγού να διαχωρίσει τις περιόδους και προκειμένου να αποσείσει και τις δικές του ευθύνες θα επιχειρήσει να ρίξει το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης στον Γ. Παπανδρέου και τις κορυφαίες πρώτες επιλογές του.

- Τρίτον, ότι εντός του ΠΑΣΟΚ θα παιχτεί μια ιδιότυπη μάχη για το ποιος (ο Βενιζέλος ή η άλλη υποψηφιότητα δηλαδή) εκφράζει καλύτερα το «ναι» στη μνημονιακή πολιτική, καθώς τη μάχη του «όχι» θα τη δώσουν δυνάμεις εκτός ΠΑΣΟΚ. Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Βενιζέλος θα επιχειρήσει να πείσει ότι όταν ανέλαβε πολλά πράγματα ήταν ήδη χαμένα. Οπως μάλιστα ο ίδιος έχει πει, η Ελλάδα ήταν ήδη στα βράχια, όμως οι αντίπαλοί του θα επιχειρήσουν να πείσουν ότι η πολιτική του Μνημονίου ήταν στη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών και οι πολιτικές του επιλογές οι αιτίες της αποτυχίας. Με άλλα λόγια, και τα δύο στρατόπεδα θα «παίξουν» στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων την τύχη τους, κατηγορώντας το ένα το άλλο για ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα.

Γιάννης Καμπουράκης στον “Ελεύθερο Τύπο”

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]