Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Όταν τα συμφέροντα «πνίγουν» τον άνθρωπο

Για πολλούς λόγους, οι άνθρωποι τρέφουμε μια αντιπάθεια για τη CIA και γενικά για τις μυστικές υπηρεσίες όλων των χωρών. Ο βασικός λόγος είναι ότι, ενώ τα μέλη των υπηρεσιών αυτών υποτίθεται ότι «μάχονται» για να προστατεύουν τους πολίτες από τους εξωτερικούς και τους εσωτερικούς εχθρούς, στην πραγματικότητα δρουν σε καθεστώς παρανομίας, αφού δεν υπολογίζουν ούτε τις δημοκρατικές διαδικασίες ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία συχνά –σχεδόν επί μονίμου βάσεως– παραβιάζουν για να φέρουν εις πέρας τις «εθνικές» τους αποστολές.

Η Ελλάδα και η Κύπρος υπέφεραν από τη δράση της CIA και των πρακτόρων της, αρκετοί εκ των οποίων ήταν ελληνικής καταγωγής. Κατά τη γνώμη μου, ο χειρότερος όλων ήταν ο Γκας Λάσκαρης Αβρακώτος, ο οποίος φέρει σοβαρότατη ευθύνη για τα πραξικοπήματα του 1967 και του 1974, ασχέτως εάν τα έγγραφα που αποδεικνύουν το ρόλο του δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί. Άλλωστε, ο ίδιος ουδέποτε έκρυψε τη δράση του και κόμπαζε, μάλιστα, πως κυβερνούσε την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής μου καριέρας είχα την ευκαιρία να συναντήσω μερικούς Ελληνοαμερικανούς πράκτορες της CIA, οι οποίοι ομολογώ πως μου προκαλούν και σήμερα φρίκη. Ένας απ’ αυτούς, που έδρασε και στη Λευκωσία, δεν έκρυβε καν το μίσος του, επειδή στο αρρωστημένο του μυαλό είχε «κολλήσει» η ιδέα πως την Ελλάδα και την Κύπρο κυβερνούν οι κομουνιστές. Βασικά, είναι άνθρωποι χωρίς αισθήματα, παρά μόνο για το επάγγελμά τους. Όταν τους μιλάς για Δημοκρατία είναι σαν να τους χτυπάς το κεφάλι με σίδερο. Έτσι αντιδρούν.

Όταν γνώρισα τον Τζον Κυριάκου, τον Ελληνοαμερικανό πράκτορα που κινδυνεύει με πολυετή φυλάκιση επειδή κατήγγειλε τις μεθόδους βασανισμού στο Γκουντάναμο και σε άλλες φυλακές που διοικεί η CIA, χρειάστηκα λίγα λεπτά για να συνέλθω από την έκπληξη. Μιλούσε με πάθος για την ανάγκη προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς να κατηγορεί την υπηρεσία του ή τις ΗΠΑ. Πιστεύει βασικά ότι Αμερική και Δημοκρατία είναι έννοιες και ιδέες ταυτόσημες.

Το αμερικανικό κράτος κατηγορεί τον Κυριάκου ότι έδωσε σε δημοσιογράφους τα ονόματα συναδέλφων του, οι οποίοι βασάνιζαν κρατουμένους που είχαν συλληφθεί με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον των ΗΠΑ. Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι ακόμη κι αν έδωσε τα ονόματα –πράγμα που μέχρι στιγμής δεν αποδεικνύεται–, αυτά δεν αποκαλύφθηκαν ποτέ.

Το τραγικό της υπόθεσης αυτής, το οποίο πιστεύω ότι θα αναδειχτεί στη δίκη που θα πραγματοποιηθεί στην πολιτεία της Βιρτζίνια, είναι πως οι βασανιστές δεν θα τιμωρηθούν ποτέ για τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν θα τιμωρηθούν που σακάτεψαν συνανθρώπους τους. Δεν θα πληρώσουν για το γεγονός ότι έκαναν τα χειρότερα βασανιστήρια – όπως το βασανιστήριο του «πνιγμού» που είχε χρησιμοποιηθεί και εναντίον του ήρωα Αλέξανδρου Παναγούλη. Άραγε ποιος εκπαίδευσε τους Έλληνες βασανιστές; Και υπάρχει πιθανότητα να κλειστεί στη φυλακή ο άνθρωπος που αποκάλυψε ότι το δίδυμο Μπους - Τσέινι παραβίασε τις διεθνείς συμφωνίες που υπέγραψε αλλά και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, τον οποίο χρησιμοποιεί για να επεμβαίνει σε ξένες χώρες;

Ο Κυριάκου, αν και για πολλά χρόνια βρισκόταν στην «άλλη πλευρά», με τις πράξεις του απέδειξε ότι ο συν-Άνθρωπος πρέπει να βρίσκεται πάνω από τα συμφέροντα κρατών και ιδεολογιών. 

Mιχάλης Ιγνατίου
mignatiou@aol.com
twitter: @mignatiou


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]