Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θα βγούμε ή όχι από την επιλεκτική χρεοκοπία;

Πριν δύο χρόνια, όταν ξεκινούσε η περιπέτεια με την τρόϊκα, αλλά και μετέπειτα, η λέξη χρεοκοπία φάνταζε ως μπαμπούλας και εξορκισμένη λέξη, η οποία απαγορευόταν ακόμα και να την προφέρεις. Με τον εκβιασμό «μνημόνιο ή χρεοκοπία», το ελληνικό πολιτικό σύστημα κατάφερε να φοβίζει και να εκβιάζει τον ελληνικό λαό, προκειμένου να παραμένει ανενόχλητο στη νομή της εξουσίας, μέχρι σήμερα. Αν και η χώρα είχε πτωχεύσει στην πραγματικότητα, εντούτοις το πολιτικό σύστημα απέκρυπτε την αλήθεια, αλλά ταυτόχρονα και σταδιακά, με την “μέθοδο του σαλαμιού”, μας προετοίμαζε για την ημέρα της επίσημης χρεοκοπίας.

Για όσους λοιπόν ακόμα δεν το έχουν αντιληφθεί, αυτή η μέρα ήρθε. Από προχθές το βράδυ η χώρα μας τέθηκε και επίσημα σε καθεστώς χρεοκοπίας. Αυτή η χρεοκοπία έχει προς το παρόν την μορφή της επιλεκτικής χρεοκοπίας. Δηλαδή μπορεί να εξέλθει από την κατάσταση της χρεοκοπίας η χώρα, μπορεί όμως και να μην εξέλθει ποτέ. Κανείς όμως δεν το εξηγεί αυτό…. στους πολίτες. Ολόκληρο το πολιτικό σύστημα έχει κρατήσει την αναπνοή του και περιμένει.

Η ΕΚΤ σταμάτησε από χθες το πρωϊ να δέχεται ως εγγύηση τα επισήμως χρεοκοπημένα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και έτσι σταμάτησε και η χορήγηση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, την οποία ρευστότητα ανέλαβε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η Ελλάδα τελικά, δεν θα μπορέσει να βγει από την κατάσταση της επιλεκτικής χρεοκοπίας και η χρεοκοπία θα καταστεί οριστική, σε δύο κυρίως περιπτώσεις:

Α) Αν απόψε, σε λίγη ώρα ο ISDA, αποφασίσει ότι η Ελλάδα χρεοκόπησε αμετάκλητα και ότι συνεπώς θα πρέπει να πληρωθούν οι κάτοχοι των ανάλογων CDS. Όμως μια τέτοια απόφαση την βλέπουμε σχεδόν αδύνατη, καθόσον από εκείνη τη στιγμή και μετά θα αρχίσει ένα ντόμινο καταρρεύσεων στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Β) Αν μέσα στις επόμενες 15 ημέρες αποτύχει το PSI, λόγω χαμηλής συμμετοχής ή αν κάποια ισχυρά Funds, αρνηθούν να μπουν στο PSI και απαιτήσουν την εξόφληση των ομολόγων τους.

Στις δύο αυτές περιπτώσεις η χώρα μας θα μείνει μόνιμα σε κατάσταση χρεοκοπίας και φυσικά θα πάψουν να ισχύουν οι συμφωνίες με την τρόϊκα για το PSI και την δεύτερη δανειακή σύμβαση.

Έχουμε άραγε καταλάβει, σε τι ακριβώς χρονικό σημείο είμαστε;

Φυσικά το πολιτικό σύστημα προσπαθεί να παραστήσει το αδιάφορο ενώ, όπως είπαμε, κρατάει την αναπνοή του.…


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. απλα αυτη ειναι η ελεγχομενη χρεωκοπια,παντως αν ακουτε δελτια ειδησεων ολα καλα κι ολα ωραια.Θα τσουλησουν ολα προς τα κατω ομως σε αργη κινηση.Ετσι μας κανονισαν το κοστουμι για να γλυτωσουμε τη κοινωνικη αναταραχη.Ιδωμεν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΣΥΣΣΩΜΟΣ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΑ ΠΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΣΟΙ ΒΛΕΠΟΥΝ TV. ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]