Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η λαϊκή σοφία κόντρα στη θέληση των κομμάτων

Πιστέψτε το ή όχι, η λαϊκή σοφία ξέρει πολύ καλύτερα από τους περισσότερους από εμάς (και ειδικά έμενα) τι πρέπει να γίνει για το καλό μας.

Η λαϊκή σοφία είναι έως ένα βαθμό σαν την αγορά. Όταν λειτουργεί σωστά η αγορά, τότε όλοι είναι κερδισμένοι από την σοφία της. Το ίδιο και με την δημοκρατία. Όταν λειτουργεί σωστά η δημοκρατία, όλοι είναι κερδισμένοι από την σωστή καθοδήγηση των πολιτών.

Το ερώτημα όμως είναι αν λειτουργεί σωστά η αγορά και αν λειτουργεί σωστά η δημοκρατία. Διότι αν δεν λειτουργεί σωστά, τότε η έκβαση του αποτελέσματος δεν θα είναι προς το συμφέρον όλων, διότι θα υπάρχουν στρεβλώσεις. Και όταν το τελικό πόρισμα είναι στρεβλό, το αποτέλεσμα δεν είναι η σωστή επιλογή.

Και εδώ τώρα ερχόμαστε στο επίμαχο ερώτημα: Έχουμε ή δεν έχουμε δημοκρατία; Εκφράζει το εκλογικό αποτέλεσμα την λαϊκή βούληση και κατ΄ επέκταση τη λαϊκή σοφία;

Ένας τρόπος να το δούμε αυτό στην πράξη είναι από τις διάφορες δημοσκοπήσεις που κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό.

Σύμφωνα λοιπόν με πρόσφατη πανελλαδική έρευνα της GPO, το 77,2% των Ελλήνων είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδος στο ευρώ. Μάλιστα υπέρ της παραμονής στο ευρώ τάσσεται και το 60% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 45% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ.

Από την άλλη όμως, οι δημοσκοπήσεις μας δείχνουν ότι περίπου το 40% της επόμενης βουλής (αν όχι παραπάνω, διότι ξεφυτρώνουν καινούργια μπουμπούκια κάθε μέρα) θα αποτελείται από κόμματα που είναι ανοιχτά κατά του ευρώ, ή έχουν αντιευρωπαϊκές θέσεις ή γενικά δεν ξέρουν τι θέλουν, αλλά είναι γενικά και αόριστα κατά της Ευρώπης.

Για ποιο λόγο υπάρχουν άραγε αναντιστοιχίες των ψηφοφόρων του ΚΚΕ με το ίδιο το κόμμα;

Για ποιο λόγο κάποιος που ψηφίζει το ΚΚΕ να είναι υπέρ της παραμονής μας στο ευρώ, όταν από το πρωί μέχρι το βράδυ, η διοίκηση του ΚΚΕ φωνάζει έξω από το ευρώ, έξω από την Ευρώπη και θέλει να κάνει κατάληψη σε όλα τα εργοστάσια της χώρας (ό,τι έχει απομείνει) για να εκπληρωθεί το όνειρο της λαϊκής κυριαρχίας;

Και αν πράγματι το 45% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ είναι υπέρ του ευρώ, λογικό δεν είναι να μην συμμερίζεται ο μέσος ψηφοφόρος του ΚΚΕ και τις άλλες ακραίες θέσεις αυτού του κόμματος;

Και αν πράγματι αυτό το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΚΚΕ θέλει να παραμείνουμε στην Ευρώπη, θα εκπληρωθεί η λαϊκή σοφία και κυριαρχία, όταν (χτυπάτε ξύλο) μπουν στη βουλή όλα τα ακραία αντιευρωπαϊκά στοιχεία και με την βοήθεια του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ, αποφασίσουν μια από αυτές τις μέρες να βγούμε από την Ευρώπη; Είναι άραγε αυτή η θέληση του Ελληνικού λαού;

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η απάντηση είναι όχι. Που με κάνει να πιστεύω ότι όταν θα έρθουν οι εκλογές, το πιο πιθανό είναι ο ελληνικός λαός να μην ψηφίσει τα κόμματα που σήμερα δείχνουν ότι θα πάρουν περίπου το 40% της βουλής, αλλά πολύ λιγότερο.

Αλλά αν πράγματι επιβεβαιωθούν οι σημερινές δημοσιοποιήσεις -και δούμε τις αναλογίες των σημερινών δημοσκοπήσεων σε μια μελλοντική βουλή- αυτό σημαίνει ότι έχουμε στρέβλωση μεταξύ του τι θέλει ο λαός (βάσει δημοσκοπήσεων) και την αναλογία των κομμάτων που θα μπουν στην επόμενη βουλή (βάσει ιδεολογίας).

Που επίσης σημαίνει (κατ΄ εμέ) ότι τα πολιτικά πρόσωπα που εκλέγονται, δεν εκφράζουν αναλογικά τον λαό. Κάτι που σημαίνει ότι δεν έχουμε αρκετή δημοκρατία, έτσι ώστε η λαϊκή σοφία να μπορεί να επιβληθεί, διότι υπάρχει στρέβλωση από την ανώτατη διοίκηση μέσα σε κάθε κόμμα.

Και αν ισχύει αυτό τότε εγώ τουλάχιστον, βγάζω το συμπεράσματα ότι δεν έχουμε δημοκρατία, ή τέλος πάντων, ότι δεν έχουμε αρκετά καλής ποιότητας δημοκρατία, έτσι ώστε να μπορεί να εκφραστεί η λαϊκή σοφία που θα καθοδηγήσει σωστά τη χώρα.

Πως τα αλλάζουμε όλα αυτά είναι ένα καλό ερώτημα, αλλά το σίγουρο είναι ότι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν σε κάθε επίπεδο. Το άλλο πρόβλημα είναι ότι για να γίνουν πολλές από αυτές τις αλλαγές, θα πρέπει να τις θέλουν να τις κάνουν οι πολιτικοί μας. Θα πρέπει δηλαδή να υπάρχει αναγνώριση ότι οι περιστάσεις απατούν αλλαγές Και με το συμπάθιο, αλλά αυτό το σχέδιο του κυρίου Πάγκαλου μόνο δημοκρατικό δεν είναι και μόνο τη λαϊκή σοφία δεν μπορεί να αναδείξει.

Η κατάληξη είναι ότι μέχρι να ενδυναμωθούν οι δημοκρατικοί μας θεσμοί και να μπορούν να εκφράζουν καλύτερα τη θέληση αυτού του λαού - και κατ΄ επέκταση τη λαϊκή σοφία - το μπάχαλο που επικρατεί σε αυτή τη χώρα θα συνεχιστεί.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι μας έχει τελειώσει ο χρόνος και δεν έχουμε άλλο καιρό για χάσιμο και για ιδεολογικά παιχνίδια. Ας ελπίσουμε ότι η λαϊκή σοφία θα εκφραστεί σωστά στην επόμενη βουλή και ας ελπίσομε ότι θα καθοδηγήσει σωστά τη χώρα. Διότι άλλη ευκαιρία δεν θα έχουμε.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]