Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Έφαγαν... 50 για χάρη του Μνημονίου!


Νέο πολιτικό σκηνικό υπάρχει στη χώρα από χθες, μετά την ψήφιση του νέου Μνημονίου, όπως ήταν βέβαιο εκ των προτέρων, και το πρωτοφανές κύμα διαγραφών δεκάδων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που έλαβε χώρα λίγα μόλις λεπτά μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας. Ο πρωτεργάτης της «μνημονιακής» πολιτικής Γιώργος Παπανδρέου και ο προσφάτως προσηλυτισθείς στα «μνημονιακά νάματα» υπαρχηγός του Αντώνης Σαμαράς κατελήφθησαν από... αμόκ καρατομήσεων!

Οχι έναν ή δύο, αλλά... 22 (!) βουλευτές του αποκεφάλισε ο πρώτος, εκτελώντας και άλλους 9 αφού ανακοίνωσε ότι αποκλείονται από τις εκλογικές λίστες. Οι 22 αρνήθηκαν να ψηφίσουν το νέο Μνημόνιο, ενώ οι υπόλοιποι 9 το ψήφισαν επί της αρχής, αρνήθηκαν όμως να ψηφίσουν το άρθρο του που αφορά στην κατάλυση θεμελιωδών εργασιακών κατακτήσεων και δικαιωμάτων. «Κανένας αντιμνημονιακός δεν μπορεί να ανήκει στο ΠΑΣΟΚ» είναι η γραμμή Παπανδρέου - Βενιζέλου.

Μόλις κατά μία διαγραφή υπελείφθη του Γ. Παπανδρέου ο Αντώνης Σαμαράς παρόλο που η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ είναι η μισή από αυτήν του ΠΑΣΟΚ. Αποκεφάλισε 21 βουλευτές της ΝΔ που ψήφισαν κατά του Μνημονίου ο μέχρι πρότινος «αντιμνημονιακός ηγέτης» της συντηρητικής παράταξης.

Δεν έχουν περάσει ούτε δυόμισι χρόνια από τις εκλογές του 2009 που το ΠΑΣΟΚ είχε βγει με 160 βουλευτές. Τώρα του έχουν απομείνει 131 και ουσιαστικά 122, αν αφαιρεθούν και οι 9 που αποκλείστηκαν από τις λίστες.

Και η ΝΔ είχε εκλέξει 91 βουλευτές, αλλά τώρα της έχουν απομείνει μόλις 62. Από 251 που είχαν εκλέξει δηλαδή συνολικά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τους έχουν απομείνει μόλις 184 ουσιαστικά! Με τις δεκάδες ανθρωποθυσίες υποτίθεται ότι θα «στεριώσει» σκληρή «μνημονιακή» συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, η οποία αναμένεται ότι θα συνεχιστεί και μετεκλογικά, με άξονα όμως τότε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στον ρόλο της «τσόντας» που παίζει σήμερα ο Α. Σαμαράς.

Το βέβαιο είναι ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι πλέον πολύ πιο σκληρά «μνημονιακά» κόμματα, μετά τις χθεσινές εκκαθαρίσεις. Οι βουλευτές που απέμειναν στις γραμμές τους δεν έχουν ενδοιασμούς στην υπηρέτηση αυτής της γραμμής.

Υπάρχουν όμως δύο προβλήματα που πρέπει να ρυθμιστούν. Επειδή ο αριθμός των διαγραφών ήταν κρίσιμα μεγάλος, αναφύεται το ζήτημα αν οι 50 διαγραφέντες βουλευτές θα αναζητήσουν προσωπικές λύσεις εντασσόμενοι σε άλλα κόμματα ή αν θα συγκροτήσουν δύο «αντιμνημονιακά» κόμματα στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Αν επιλέξουν τη δημιουργία νέων «αντιμνημονιακών» κομμάτων και η κίνησή τους βρει λαϊκή ανταπόκριση, δεν αποκλείεται καθόλου το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να μην μπορούν να συγκεντρώσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να συγκροτήσουν κυβέρνηση ή να έχουν μια πολύ εύθραυστη πλειοψηφία, η οποία ενδέχεται να καταρρεύσει υπό το βάρος αμοιβαίων εκβιαστικών απαιτήσεων κατά την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτής της έντονης ρευστότητας του πολιτικού σκηνικού, ο χρόνος διενέργειας των πρόωρων βουλευτικών εκλογών ενδέχεται να αποκτήσει καταλυτική σημασία για τις εξελίξεις.

Στην πραγματικότητα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα ήθελαν να πάνε οι εκλογές όσο πιο μακριά γίνεται. Ο κίνδυνος είναι σαφής: αν όντως γίνουν τον Απρίλιο - Μάιο με την κρίση να μαίνεται, τη φτώχεια να επελαύνει, την ανεργία να καλπάζει και τη λαϊκή οργή στο αποκορύφωμα, οι οιωνοί δεν είναι καλοί ούτε για το ΠΑΣΟΚ ούτε για τη ΝΔ. Δεν αποκλείεται να πάρουν τόσο χαμηλά ποσοστά που η κατάστασή τους να μη διορθώνεται με τίποτα. Χώρια που σε περίπτωση σοβαρής εκλογικής ήττας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μπορεί να προκύψουν κατά θέμα στη Βουλή ετερόκλητες πολιτικές συμμαχίες που να αναιρέσουν θεμελιώδεις διατάξεις του νέου Μνημονίου ή νόμους που να απορρέουν από αυτό - κάτι που λογικά δεν αναμένεται να το διακινδυνεύσουν.

Η αποφυγή προσδιορισμού ημερομηνίας εκλογών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο χθες και η γενική αναφορά στον Απρίλιο εκφράζει αυτή την ταλάντευση. Αν πειστούν ότι οι 50 διαγραμμένοι είναι ανίκανοι να συγκροτήσουν «αντιμνημονιακούς» πόλους, άρα είναι ακίνδυνοι, τότε πιθανότατα θα κάνουν εκλογές πριν από τον Ιούνιο και θα βάλουν τον Σαμαρά να πάρει αυτός τα νέα επαχθέστατα μέτρα. Ιδωμεν...

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ - Εκατοντάδες χιλιάδες λαού

Συγκλονιστική ήταν η συμμετοχή του λαού της Αθήνας στην προχθεσινή κινητοποίηση εναντίον του νέου Μνημονίου. Πολλές εκατοντάδες χιλιάδες λαού κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας από την Ομόνοια ως το Σύνταγμα και τους Στύλους του Ολυμπίου Δίος - κάποιοι μιλούσαν για μισό εκατομμύριο κόσμο ή και περισσότερο. Με έναν ανελέητο χημικό πόλεμο, η αστυνομία έκανε ό,τι μπορούσε για να αποτρέψει την προσέλευση του κόσμου, να τον τρομοκρατήσει, αλλά προσέκρουσε στην πρωτοφανή αποφασιστικότητα εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που αρνούνταν πεισματικά και επί ώρες να διαλυθούν παρά την αποπνικτική ατμόσφαιρα. Αυτήν τη φορά ούτε οι ύποπτοι εμπρησμοί επηρέασαν αρνητικά τον κόσμο.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Έχουν καταλύσει την δημοκρατία, το κοινοβούλιο είναι τσίρκο και τον λαό τον έχουν γραμμένο εκεί που δεν πάει μελάνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελευταιες αναπνοες πριν τον θανατο !
    Το ξερουν πολυ καλα και οπως λενε , δεν θα παραδοδουν .
    Καλη δυναμη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν τους έφαγαν, τους απελευθέρωσαν. Σκεφτείτε πως αισθάνονται οι 199 μπροστά στους 100 που από δω και μπρος δεν πατρονάρονται από αρχηγάκια. Για να τους "ξεφορτωθούν" πρέπει να πάνε σε εκλογές, αν πάνε σε εκλογές σύντομα τι ποσοστά θα πάρουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]