Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Les Echos: «Ελλάδα: Το επικίνδυνο στοίχημα των κερδοσκόπων»


«Εάν σημαντικό μέρος του ελληνικού χρέους δεν διαγραφεί εθελοντικά από τους ιδιώτες πιστωτές, η Αθήνα θα το κάνει με τη βία. Έτσι, υπάρχει κίνδυνος για ένα μακρύ πόλεμο ενώπιον των δικαστηρίων με καταστροφικές συνέπειες για όλη την ευρωζώνη», υποστηρίζει αρθογράφος στο σημερινό φύλλο της γαλλικής οικονομικής εφημερίδας Les Echos.

Στο άρθρο, με τίτλο «Ελλάδα: Το επικίνδυνο στοίχημα των κερδοσκόπων» αναλύονται οι νομικές πτυχές του PSI και υποστηρίζεται ότι «μειώνονται οι ελπίδες μιας ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας».

Επισημαίνεται επίσης ότι «διαφαίνεται όλο και πιο πιθανό το σενάριο να περάσει η συμφωνία της Ελλάδος με τους πιστωτές της από τα χέρια των ειδικών περί τα χρηματοοικονομικά, στους νομικούς». Πράγμα που σημαίνει ότι οι πιστωτές προετοιμάζουν δικαστικό αγώνα για να καλύψουν τις απώλειες που θα τους επιβάλει η Αθήνα αν δεν σεβαστεί την προθεσμία της 20 Μαρτίου (14,5 δισ. ευρώ) είτε εάν επιβάλλει αναγκαστικές ρήτρες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην περίπτωση που επιβληθούν αναγκαστικές ρήτρες, θα ξεσπάσει πόλεμος με τους κερδοσκόπους που εκμεταλλεύθηκαν την ελληνική κρίση για να αγοράσουν ελληνικό χρέος σε μειωμένες τιμές και αυτό με γνώμονα να πληρωθούν στο 100%, ενώπιον των δικαστηρίων.

Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με ειδικούς, οι ελπίδες τους να το καταφέρουν είναι περιορισμένες εφόσον το 90% των τίτλων υπόκεινται στο εθνικό δίκαιο, οπότε θα πρέπει να καταφύγουν στα τοπικά δικαστήρια τα οποία προφανώς δεν θα υποστηρίξουν τις διεκδικήσεις τους.

Ωστόσο, ο Γάλλος καθηγητής Δικαίου Ματιάς Οντίτ υποστηρίζει ότι «ορισμένοι θα μπορούν ίσως να επικαλεσθούν τις συνθήκες περί προστασίας των επενδύσεων, που έχουν υπογραφεί μεταξύ της Ελλάδος και άλλων χωρών, της Γερμανίας συμπεριλαμβανομένης, για να παρακάμψουν τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων και να κάνουν έφεση σε ένα διεθνές διοικητικό δικαστήριο. Εάν ένα αμοιβαίο κεφάλαιο αντιστάθμισης κινδύνου (hedge fund) βρίσκεται στις ΗΠΑ, μπορεί ενδεχομένως να στραφεί εναντίον της Ελλάδος σε ένα αμερικανικό δικαστήριο».

Στο άρθρο τονίζεται, επίσης, ότι οι νομικές αντιπαραθέσεις βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των hedge funds, που ήδη εξετάζουν ποια περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδος μπορούν να κατασχεθούν στο εξωτερικό. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πάρει δραματικές διαστάσεις για την Ελλάδα, η οποία όπως και η Αργεντινή, θα είναι αποκομμένη από τις αγορές επί μακρόν.

Οι συνέπειες για την αξιοπιστία της ευρωζώνης θα ήταν καταστροφικές, ενώ παράλληλα θα τεθεί σε κίνδυνο η προοπτική να εισαχθούν ρήτρες συλλογικής δράσης στα χρέη όλων των κρατών, καταλήγει το άρθρο.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]