Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Άμυνα έναντι υποχρεωτικού haircut των ελληνικών ομολόγων της "χτίζει" η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αποκλείσει να δεχθεί κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα που η ίδια έχει στην κατοχή της, ωστόσο τώρα συζητά για το πώς θα μπορέσει να χειριστεί ενδεχόμενο υποχρεωτικό haircut καθώς και εάν μπορεί να επεξεργαστεί διάφορες τεχνικές επιλογές για να το αποφύγει, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο πηγές κεντρικής τράπεζας.

Το δημοσίευμα τονίζει πως στις αρχές του μήνα εντάθηκαν οι φήμες ότι η Τράπεζα σκέφτεται να δεχθεί haircut στα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της, ως μέρος μιας ευρύτερης κίνησης να σταθεροποιηθούν τα δημοσιονομικά των Αθηνών.

Πηγή κοντά στις συζητήσεις μεταξύ των μελών της ΕΚΤ, αναφέρει πως ενώ οι Γαλλία, Ιταλία και το δ.σ. της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη ήταν κατά του να δεχθούν ζημιές, κάποιες εθνικές κεντρικές τράπεζες, που έχουν εκφράσει από την αρχή την αντίθεσή τους για τις αγορές ομολόγων, τώρα αποδέχονται ότι το haircut ίσως είναι αναπόφευκτο.

«Η ΕΚΤ δεν θα δεχθεί κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα που κατέχει εθελοντικά, αλλά υπάρχει μια έντονη συζήτηση μέσα στην ΕΚΤ για το πώς θα χειριστεί το υποχρεωτικό haircut», ανέφερε η πηγή στο Reuters.

Άλλη πηγή ανέφερε ότι η Τράπεζα διεξήγε προγραμματισμένες συνομιλίες την Τετάρτη (και θα έχει και την Πέμπτη), και σκοπεύει να θωρακίσει τη θέση της έναντι πιθανών ζημιών που θα είναι ή δεν θα είναι πρόθυμη να αναλάβει για τα ελληνικά ομόλογα που έχει.

Όπως εξηγεί το Reuters, εάν η Ελλάδα αποφασίσει να υποχρεώσει τους πιστωτές σε haircut, το ερώτημα είναι εάν η ΕΚΤ θα μπορέσει να το αποφύγει. Αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ έχει 40-50 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο πιστωτή της Ελλάδας.

Η ΕΚΤ ίσως θέσει το επιχείρημα ότι πρέπει να τύχει διαφορετικής μεταχείρισης από τους άλλους ομολογιούχους, καθώς οι αγορές της (ομολόγων) ήταν στο πλαίσιο της επείγουσας αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.

Επίσης, χαρακτηριστικό είναι πως το Reuters τονίζει ότι εάν η ΕΚΤ βρει έναν τρόπο να αποφύγει το haircut, ακόμη κι εάν επιβληθεί στους άλλους ομολογιούχους, μπορεί να πλήξει τη ζήτηση για το ιταλικό, ισπανικό, πορτογαλικό και ιρλανδικό χρέος που έχει επίσης αγοράσει η ΕΚΤ, καθώς οι αγορές θα θεωρήσουν ότι η Τράπεζα έχει «προνομιακό καθεστώς».

«Και αυτό θα προξενούσε μεγαλύτερο κακό παρά καλό», αναφέρει η πηγή.




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]