Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τώρα μιλάνε για εκλογές το φθινόπωρο...


Το θέμα της παράτασης της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου έβαλε στο τραπέζι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό την περασμένη Πέμπτη. Η πρωτοβουλία αυτή του κ. Παπανδρέου προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επιμένει σε εκλογές ως τα τέλη Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ιπποκράτους τόσο τα στρατόπεδα των υποψήφιων διαδόχων όσο και η «προεδρική φρουρά» ετοιμάζονται για μια νέα εξέλιξη: αυτή της διενέργειας εθνικών εκλογών τον Σεπτέμβριο. Όπως εκμυστηρεύονται σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το PSI, αλλά και της νέας δανειακής σύμβασης που θα ακολουθήσει θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες και επίπονες. Οι απαιτήσεις των δανειστών προβλέπεται να είναι για ακόμη μια φορά σκληρές και η επόμενη δόση δεν θα δοθεί τόσο εύκολα.

Υπενθυμίζουν μάλιστα πως για να πάρει η Ελλάδα την προηγούμενη δόση «έπεσε μια ολόκληρη κυβέρνηση».

Ακόμα και το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στις διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων, αφού δεν αποκλείεται αντί για τα τέλη Μαρτίου η ΕΕ να συμφωνήσει σε έναν νέο χρονικό ορίζοντα που θα μπορούσε να φτάνει στο Ιούνιο ή και ακόμα στον Σεπτέμβριο. Βέβαια «αγκάθι» για αυτά τα σχέδια αποτελεί η λήξη στις 15 Μαρτίου ομολόγων αξίας 14 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μέχρι τότε η Ελλάδα θα πρέπει να έχει λάβει την δόση ή, τουλάχιστον, μέρος της.

Πάντως η ρευστότητα του κλίματος σε διεθνές επίπεδο και οι εξελίξεις στην Ευρώπη θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην όποια απόφαση.

Τι λένε οι «δελφίνοι»

Οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι… καλοβλέπουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στην περίπτωση που ισχύσει το χρονοδιάγραμμα που έθεσε το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος στην τελευταία συνεδρίασή του και οι εσωκομματικές εκλογές γίνουν στις 18 Μαρτίου (ή 25 του ίδιου μήνα, αν υπάρξει δεύτερος γύρος), τότε ο νέος αρχηγός θα έχει περισσότερο χρόνο να ανακάμψει εντός του κόμματος.

Ο μόλις ένας μήνας που θα απομένει – αν οι εθνικές κάλπες στηθούν τον Απρίλιο – δεν θα βοηθήσει τον εκλεγμένο νέο πρόεδρο να πετύχει την «αποπαπανδρεοποίηση» του κόμματος, όπως θεωρείται βέβαιο πως θα προσπαθήσει όποιος και να είναι αυτός. Με περισσότερο χρόνο στη διάθεσή του θα δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στο νέο αρχηγό για να καλύψει τα κενά, έναντι του κ. Σαμαρά και του κ. Κουβέλη, ο οποίος, όπως όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, κερδίζει έδαφος.

Η περίπτωση αποχώρησης της Νέας Δημοκρατίας

Αν πέσει μια τέτοια πρόταση επίσημα στο τραπέζι, στην Ιπποκράτους θεωρούν βέβαιη τη αντίδραση Σαμαρά. Τότε τα ενδεχόμενα που εξετάζονται είναι δύο: είτε ο κ. Σαμαράς θα προτιμήσει να παραμείνει αναλαμβάνοντας το ρίσκο να ξεσηκωθούν «γαλάζιοι» βουλευτές, είτε θα προτιμήσει να αποσύρει την στήριξή του από την κυβέρνηση Παπαδήμου. Στην τελευταία περίπτωση η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ δεν χάνει τη δεδηλωμένη, όμως θα έχει να αντιμετωπίσει πολιτικά προβλήματα.

Στην επίλυση αυτών των προβλημάτων πολλοί ποντάρουν στην προσωπικότητα του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος θα αναλάβει να αλλάξει το κλίμα. Άλλωστε αν επιτευχθεί συμφωνία και αφού θα έχει ξεκαθαρίσει με τις εσωτερικές του εκκρεμότητες το ΠΑΣΟΚ με τους βουλευτές που έχει εκλέξει θα μπορεί να στηρίξει μια κυβέρνηση στη Βουλή, δεδομένου κιόλας ότι το κόμμα του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη επιθυμεί ρητά χρονική επέκταση της παρούσας κυβέρνησης.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Κενου περιεχομενου αναλυσεις !
    Το ΜΟΝΟ που μας ενδιαφερει ειναι πως θα κρατηθουμε στην ζωη και πως θα Ελευθερωσουμε την Πατριδα και τα σκλαβωμενα παιδια μας .
    Αυτοι οι τυποι , δεξιοι , αριστεροι και οτι αλλο , ειναι νεκροι και δεν το ξερουν .
    Μας ενδιαφερει το πως θα κρατησουμε το Εθνος , οσο το δυνατον ενωμενο , να τα καταφερει απο το τσουναμι , που ακουγεται να ερχεται .

    Ξημερωνουν κακες μερες και των φρονημων τα παιδια πριν πεινασουν μαγειρευουν .

    Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ Ο ΔΕ ΜΗ ΝΟΩΝ ΕΣΑΕΙ ΚΟΙΜΗΘΗΤΩ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η συμμορία που αποκαλύφθηκε στη Θεσσαλονίκη ωχριά μπροστά στην ανώτατη κυβερνητική συμμορία που αποτελείται από τις ίδιες λέρες: πολιτικούς, συνδικαλιστές, εφοριακούς, τραπεζίτες, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το φθινόπωρο ποιού έτους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ας καταλάβουν πως η εξόντωσή τους δεν θα έρθει από τις εκλογές!
    Όλα τα υπόλοιπα είναι αναλύσεις της πίπας, χεστήκαμε για το ΠΑΣΟΚ και την διαδοχή του καθώς και για τα υπόλοιπα κατακάθια που συναγελάζονται στο ζέχνον κοινοβούλιο.
    Ζέχνον μέχρι να μπουν αληθινοί Έλληνες μέσα και να επαναφέρουν την δημοκρατία στην χώρα που την έχει απολέσει 2500 χρόνια.
    Αυτά τα καθάρματα που προδοτικά και μεθοδευμένα υποσκάπτουν το μέλλον της Ελλάδας το ξέρουν βαθιά μέσα τους, δεν πρόκειται να δουν ποτέ το φως του ήλιου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]