Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τράπεζα της Ελλάδας "κούρεψε" λογιαριασμό του ΕΒΕΑ!


Η διαμάχη ξεκίνησε μετά από ενημέρωση της Τράπεζας της Ελλάδος προς το ΕΒΕΑ, πως τα διαθέσιμα του Επιμελητηρίου "κουρεύτηκαν" από 11.094.390,44 ευρώ σε μόλις 4.308.627,20 ευρώ. Σε εξώδικη επιστολή του το ΕΒΕΑ γίνεται απολύτως σαφές προς την Τράπεζα της Ελλάδας και προς τα αρμόδια υπουργεία, στέλνοντας ένα μήνυμα: "Μην πειράξετε τις καταθέσεις μας"...

Διαβάστε την εξώδικη δήλωση:

"ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ

Του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών»….

ΠΡΟΣ
Την Τράπεζα της Ελλάδας και
Το Υπουργείο Ανταγωνιστικότητας, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, Γενική Γραμματεία Εμπορίου…

Από επιστολή της Τράπεζας της Ελλάδας με ημερομηνία 26 Ιανουαρίου 2012 προς τον Πρόεδρο Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, την οποία και μας γνωστοποίησε, με έκπληξη και έντονη ανησυχία πληροφορηθήκαμε ότι τα διαθέσιμα του Επιμελητηρίου μας, τα οποία, ως καλώς γνωρίζετε, κατατίθενται δυνάμει του νόμου 1611/1950 στον τηρούμενο στην Τράπεζα της Ελλάδας έντοκο λογαριασμό με αριθμό…, μειώθηκαν από 11.094.390,44 € σε μόλις 4.308.627,20€. Η μείωση αυτή φαίνεται να προκύπτει επειδή απώλεσαν ανάλογη αξία τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, στα οποία είχαν εκ του νόμου τοποθετηθεί τα διαθέσιμά μας.

Το ΕΒΕΑ έχει συσταθεί μεν και λειτουργεί ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, οι οικονομικοί του πόροι, όμως, προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τις συνδρομές των ανεξαρτήτων επαγγελματιών, που είναι μέλη του, και την αμοιβή για υπηρεσίες που προσφέρει κατά τον καταστατικό του σκοπό και όχι από κρατική επιχορήγηση. Κατά ρητή μνεία μάλιστα του νόμου, τα Επιμελητήρια –άρα ούτε το ΕΒΕΑ- δεν επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ειδικού σκοπού, το Επιμελητήριό μας διαθέτει περιουσιακή αυτοτέλεια, με την οποία επιδιώκεται η άμεση σύνδεση των περιουσιακών του στοιχείων με την δραστηριότητά του για την επιτυχία των σκοπών του.Τα χρήματα που συλλέγει κατά τον παραπάνω και μόνο νόμιμο τρόπο το Επιμελητήριό μας έχουν, δηλαδή, ως μόνο νόμιμο σκοπό την εξυπηρέτηση των σκοπών του. Δεν έχουν ως σκοπό την οποιαδήποτε τυχόν συμβολή στην αντιμετώπιση γενικότερών δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας, πράγμα το οποίο γίνεται πάντως και με την παντοειδή και συνεχώς αυξανόμενη φορολόγησή ημών και των επιχειρήσεών μας.

Η τοποθέτηση των διαθεσίμων μας σε Κοινό Κεφάλαιο το οποίο προβλέπει ο νόμος και του οποίου διαχειριστής είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, γίνεται επειδή αυτό ορίζει ο νόμος και όχι επειδή αυτή είναι η δική μας ελεύθερη επιλογή, όπως τυχόν συμβαίνει με άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Το αποτέλεσμα λοιπόν της διαχείρισης του Κοινού Κεφαλαίου δεν μπορεί να είναι τέτοιο, που να μειώνει δραματικά ή να διακινδυνεύει να μειώσει δραματικά τα διαθέσιμά μας, τα οποία, επαναλαμβάνουμε και υπογραμμίζουμε, είναι προϊόν του κόπου των ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι μέλη μας και δεν προέρχονται από δημόσιους πόρους. Ως προϊόν δε των ιδιωτικών αυτών εισφορών, τα διαθέσιμά μας είναι περιουσιακό στοιχείο μας και προστατεύονται τόσο από το ελληνικό Σύνταγμα όσο και διεθνείς συμβάσεις.

Ενόψει των παραπάνω:

ΕΠΕΙΔΗ το ΕΒΕΑ ουδέποτε ενημερώθηκε με οποιονδήποτε τρόπο για την αγορά ομολόγων από την Τράπεζα της Ελλάδος για λογαριασμό του.

ΕΠΕΙΔΗ το ΕΒΕΑ έχει υποχρέωση να λαμβάνει κάθε πρόσφορο μέσο ώστε η περιουσία, που συγκροτήθηκε από τις εισφορές των μελών του να παραμείνει στην εξυπηρέτηση των σκοπών του, αλλά και να μην μειωθεί δραματικά ή διακινδυνευθεί η δραματική της μείωση από την διαχείριση, που επιβάλλει ο νόμος στα διαθέσιμά του.

ΕΠΕΙΔΗ την υποχρέωσή του αυτή καθιστά ακόμη πιο έντονη το γεγονός ότι η δεινή οικονομική κατάσταση και η δραματική ύφεση, στην οποία βρίσκεται η χώρα, έχει οδηγήσει χιλιάδες μέλη μας στην διακοπή της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, με αποτέλεσμα την και εκ του λόγου αυτού δραματικότερη μείωση των εσόδων μας.

ΕΠΕΙΔΗ από την από 26/01/2012 επιστολή της Τράπεζας της Ελλάδας προκύπτει ήδη δραματική μείωση της αξίας των διαθεσίμων του ΕΒΕΑ, τα οποία από 11.094.390,44 € φέρονται να είναι μόλις 4.308.627,20 €, διακινδυνεύεται δε περαιτέρω μείωση με ενδεχόμενη αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων , δημιουργείται υποχρέωση του ΕΒΕΑ να προστατεύσει τα μέχρι τώρα γενικώς μη κινδυνεύοντα από την εφαρμογή του παραπάνω νομοθετικού καθεστώτος διαθέσιμά του.

ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι το ΕΒΕΑ έχει καταθέσει στον υπ' αριθμόν 2500817 έντοκο λογαριασμό διαθεσίμων στην Τράπεζα σας το ποσό των 11.094.390,44 € το οποίο αποτελεί ιδιοκτησία του και επί του οποίου έχει απαίτηση.

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ να λάβετε όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε τα διαθέσιμα μας τα οποία βρίσκονται υπό την διαχείρισή σας όχι επειδή το επιλέξαμε, να διατηρηθούν στο ύψος των καταθέσεών μας.

EΠΙΦΥΛΑΣΣΟΜΑΣΘΕ κάθε δικαιώματος μας για δικαστική επιδίωξη του ποσού αυτού με σκοπό την εξασφάλιση των πόρων του ΕΒΕΑ προς εκπλήρωση του σκοπού του και την προστασία της περιουσίας των μελών του.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι θα ασκήσουμε όλα τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το νόμο".

Μήπως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φαινόμενου γενικότερου "κουρέματος" των καταθέσεων;

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]