Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αποφύγαμε τον επίτροπο, αλλά μας έρχεται επόπτης

Η θύελλα αντιδράσεων άφησε στο συρτάρι τη γερμανική πρόταση για επίτροπο στην Ελλάδα. Έχουμε όμως να περιμένουμε τον επόπτη της Κομισιόν που θα εγκατασταθεί στην Αθήνα.

Ενώ η πρόταση της Γερμανίας για επιτροπεία στην Ελλάδα καταδικάστηκε απερίφραστα, η Ελλάδα δεν αποφεύγει, όπως φαίνεται, να τεθεί υπό εποπτεία.

Αυτή τη φορά έρχονται οι Βρυξέλλες να δρομολογήσουν την τοποθέτηση στην Αθήνα ενός τουλάχιστον επόπτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το τετραμελές επιτελείο του.

Η συγκεκριμένη ομάδα, όπως σημειώνουν "Τα Νέα", θα είναι στα πρότυπα εκείνης του Μπομπ Τράα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που έχει εγκατασταθεί στην Αθήνα από την αρχή της εφαρμογής του Μνημονίου.

Ο "προορισμός" του νέου στελέχους της Κομισιόν με την ομάδα του είναι το υπουργείο Οικονομικών, όπου βρίσκονται δύο υπάλληλοι της Ομάδας Δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ και μία Γερμανίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ως δεύτερη επιλογή έρχεται το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου συμμετέχουν ως παρατηρητές από ένας υπάλληλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Κομισιόν σχεδιάζει να καλύψει το κενό της ενημέρωσης, με την απόφαση να προβλέπει την ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης του ελληνικού προγράμματος κατόπιν μάλιστα αιτήματος της Ελλάδας.

"Η Επιτροπή, σε συνεργασία με τους λοιπούς εταίρους της στην τρόικας θα συγκροτήσει για τη διάρκεια του προγράμματος επιτόπου εποπτική δύναμη, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής εθνικών εμπειρογνωμόνων, σε στενή και συνεχή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα για την παροχή συμβουλών και συνδρομής ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη και πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων", σημειώνεται στην απόφαση.

Αναφερόμενος στα νέα δεδομένα, ο Πάνος Καρβούνης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, σημειώνει ότι η απόφαση μιλά για εποπτεία και όχι για επιτροπεία.

Υπενθυμίζει πως ο στόχος είναι να αποφευχθεί ο δραματικός χαρακτήρας της ανά τρίμηνο επίσκεψης της τρόικας με έναν μόνιμο μηχανισμό παρακολούθησης στην Αθήνα, αναφέροντας πως σε καμία άλλη χώρα με πρόγραμμα -Ιρλανδία και Πορτογαλία- δεν διαρκούν τόσο ούτε διεξάγονται σε κλίμα έντασης οι επισκέψεις της τρόικας.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]