Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γιατί ο Ερντογάν φυλακίζει τους Τούρκους στρατηγούς

Ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης διέταξε την προφυλάκιση του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας Ιλκέρ Μπάσμπουγ με την κατηγορία της απόπειρας πραξικοπήματος και της ιδιότητας βασικού μέλους τρομοκρατικής οργάνωσης που στόχο είχε την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν.

Η απόφαση του εισαγγελέα να οδηγηθεί στη φυλακή ο πρώην αρχηγός του ΓΕΕθΑ της Τουρκίας είναι πρωτοφανής και χαρακτηρίζεται ως ιστορική εξέλιξη στην Τουρκία.

Η εφημερίδα Hurriyet γράφει πως ο στρατηγός δήλωσε σχετικά:

«Αν με κατηγορούν ότι απείλησα την κυβέρνηση με δυο τρεις δηλώσεις, και μερικές αναφορές στο διαδίκτυο, τότε αυτό είναι απίστευτο… αν είχα κακές προθέσεις, θα μπορούσα να δράσω αλλιώς, μιας και διοικούσα 700.000 ένοπλους… αφήνω στον λαό της Τουρκίας να αποφασίσει το τι έγινε».

Μέχρι τώρα βρίσκονται στις φυλακές 58 στρατηγοί και ναύαρχοι ενώ διεξάγονται δίκες για εκατοντάδες άλλους αξιωματικούς του Τουρκικού στρατού.

Αντιδράσεις στην αντιπολίτευση

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Kemal Kilicdaroglu, τα δικαστήρια «δεν απονέμουν δικαιοσύνη, αλλά απλά εφαρμόζουν κυβερνητικές εντολές».

Στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν για την υπόθεση: «Το ηθικό των ανδρών των ενόπλων δυνάμεων στη Τουρκία είναι στα χαμηλότερα επίπεδα και επηρεάζει αρνητικά την επιχειρησιακή τους δράση» .

Τα ερωτήματα

Τα ερωτήματα είναι πολλά. Γιατί ο Ερντογάν φυλάκισε τώρα τον πρώην αρχηγό, ενάμιση χρόνο μετά την αποχώρηση του;

Τι επιδιώκει φυλακίζοντας στρατηγούς και ναυάρχους;
Θα υπάρχουν επιπτώσεις για τη χώρα μας;

Κατ΄αρχήν να δούμε ποιος ήταν ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας.

Γεννήθηκε στις 29 Απριλίου του 1943 στο Αφιόν Καραχισάρ και κατάγεται από το Μοναστήρι της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Εντάχθηκε στις τάξεις του τουρκικού στρατού και σπούδασε στη στρατιωτική σχολή Κούλελι, στη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία της Βρετανίας και στο κολέγιο Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Έχει υπηρετήσει επίσης σε γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και στη Μονς του Βελγίου. Διετέλεσε διοικητής της στρατιάς του Αιγαίου και διοικητής της 1ης στρατιάς.

Τον Αύγουστο του 2006 προάχθηκε σε διοικητή του στρατού ξηράς ενώ τον Αύγουστο του 2008 διαδέχθηκε στην αρχηγία του γενικού επιτελείου στρατού τον Γιασάρ Μπουγιούκανιτ. Τον Αύγουστο του 2010 αποστρατεύθηκε από τον τουρκικό στρατό. Στις 6 Ιανουαρίου 2012 προφυλακίστηκε, ύστερα από πολύωρη ανάκριση, για την υπόθεση Εργκένεκον.

Είναι παντρεμένος με τη Σεβίλ και έχουν δύο παιδιά.

Ο αγαπημένος του Ισραήλ και των ΗΠΑ

Ο Ιλκέρ Μπασπούγ σύμφωνα με Αμερικανούς στρατιωτικούς αναλυτές ήταν το αγαπημένο παιδί των Αμερικανών και των Ισραηλινών.

Μας ανέφεραν μάλιστα ότι ο συγκεκριμένος αξιωματικός αποχώρησε από την αρχηγία των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας μετά το γεγονός με το τουρκικό πλοιάριο «Μavi Marmaris» το οποίο προσπάθησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Παλαιστίνης με τα γνωστά παρατράγουδα.

Το συγκεκριμένο γεγονός έγινε στις 31 Μαΐου του 2010 και τον Αύγουστο ο Μπασπούγ αποχώρησε.

Στη συνέχεια η Τουρκική εξωτερική πολιτική και ο ίδιος ο Ερντογάν σε σχέση με τους Ισραηλινούς τα πηγαίνoυν από το κακό στο χειρότερο.

Στις 24 Δεκεμβρίου το Ισραήλ ακύρωσε μονομερώς τη στρατιωτική συμφωνία με την Τουρκία ύψους 141 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε υπογράψει τον Σεπτέμβριο του 2008 (όταν ήταν αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο Μπασπούγ).

Αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ και της εταιρείας Elbir System, που ανέλαβε να φέρει σε πέρας το πρόγραμμα, επιβεβαίωσαν ότι η σχετική συμφωνία έχει ακυρωθεί.

Μετά από αυτή την μονομερή απόφαση των Ισραηλινών ο Ερντογάν σύμφωνα με πληροφορίες θεώρησε υπεύθυνο τον πρώην αρχηγό του και έδωσε εντολή να τον συλλάβουν.

Ένταση στο εσωτερικό της Τουρκίας

Οι περισσότεροι στην Τουρκία θεωρούν τις διώξεις ως μια προσπάθεια εκφοβισμού του στρατού μέσω δικαστηρίων.

Με αυτές τις αποφάσεις του ο κ. Ερντογάν έχει δημιουργήσει μια εικόνα της χώρας του στη Μέση Ανατολή κάθε άλλο παρά δημοκρατική.

Διάφορες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν ότι η Ισλαμική Τουρκίας δεν αποτελεί πλέον το ιδανικό δημοκρατικό μοντέλο για την περιοχή.

Σε περίπτωση που επαληθευθούν οι πληροφορίες που θέλουν τον Ερντογάν να είναι βαριά άρρωστος, αναγκαστικά θα αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή. Οι στρατηγοί θα λάβουν τότε ενεργό ρόλο.

Συνάδελφος Τούρκος δημοσιογράφος μας έλεγε να είσαστε απολύτως σίγουροι ότι:

«Δεν πρόκειται να σαπίσει στη φυλακή ένας τόσος μεγάλος αριθμός ανώτατων στρατιωτικών του τουρκικού στρατού. Οι εξελίξεις σε λίγο θα είναι ανεξέλεγκτες στη χώρα μου».

Όταν θα αναλάβουν οι στρατηγοί -και μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν- ότι θα έχουν αναλάβει μέχρι το καλοκαίρι. Προκειμένου να ανεβάσουν το ηθικό των Τούρκων πολιτών το σενάριο είναι να δημιουργήσουν θερμά επεισόδια τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]