Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Γιώργος Παπανδρέου θα φύγει από την Ελλάδα


Το καλύτερο μάθημα ζωής, που έχω διδαχθεί, προέρχεται από τον πατέρα μου. Έλεγε με την χαρακτηριστική κυπριακή προφορά του πως «όταν ο άλλος είναι κάτω στη γη, εσύ δεν τον πατάς, αλλά του δίνεις ένα ποτήρι νερό»… Είναι μία συμβουλή που τηρώ και στη ζωή μου και στην καριέρα μου και λυπάμαι όταν βλέπω να «ποδοπατούν» ανθρώπους- ακόμα και όταν έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά.

Μία τέτοια περίπτωση ανθρώπου είναι ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αποχωρεί από την πολιτική απαξιωμένος, αποτυχημένος, δυστυχής, σέρνοντας τα πόδια του και παρακαλώντας να του επιτρέψουν να παραμείνει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για να μπορεί να διεκδικήσει ξανά την προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μόνο και μόνο για να βρίσκεται στο προσκήνιο. Γνωρίζοντας αυτό το πρόβλημά του, και επειδή ο κ. Παπανδρέου «είναι για λύπηση» – όπως λέμε, σε τέτοιες περιπτώσεις, στην Κύπρο- οι σύντροφοί του έπρεπε να αποδεχθούν την παράκλησή του. Διαφορετικά, θα είναι συνυπεύθυνοι εάν συμβεί κάτι άσχημο στην πορεία.

Κονταροκτυπήθηκα μαζί του όχι τώρα που δύει η πολιτική του καριέρα, αλλά όταν ήταν παντοδύναμος υπουργός Εξωτερικών, αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός της Ελλάδας. Και το πρόβλημα δεν ξεκίνησε από την παθιασμένη και αδικαιολόγητη υποστήριξή του στο φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν, αλλά χρόνια πριν, την εποχή του σκανδάλου Κοσκωτά, όταν είχα συνειδητοποιήσει ότι «είναι ένας πολίτης του κόσμου», που έτυχε να είναι γιός του Ανδρέα Παπανδρέου, με τον οποίο, όμως, ελάχιστη σχέση είχε. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα θέματα πολιτικής, όπου ο πατέρας από τον πρωτότοκό του, είχαν απόσταση στις θέσεις τους από τη γη μέχρι τον Άρη. Αναφορικά με το σκάνδαλο Κοσκωτά, καταθέτω σήμερα, γνωρίζοντας τις συνέπειες του νόμου, πως κακώς κάθισε στο εδώλιο ο πατέρας…

Στη συνέχεια με επηρέασε αρνητικά η στενή σχέση που ανέπτυξε με την αμερικανική γραφειοκρατία. Σε βαθμό που ένοιωθα πως ταυτιζόταν περισσότερο με την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών παρά με τις θέσεις των κυβερνήσεων που υπηρετούσε. Θυμάμαι, μάλιστα, μία συνάντησή του με την Μαντλίν Ολμπράϊτ στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, όταν η «σιδηρά κυρία» της αμερικανικής διπλωματίας τον «καθοδηγούσε» ενώπιον των διαπιστευμένων δημοσιογράφων για τα θέματα της Γιουγκοσλαβίας. Αν και ως άνθρωπος αντιπαθούσα τον Μιλόσεβιτς, επειδή πίστευα πως κατέστρεφε τη χώρα και το λαό του, θύμωσα βλέποντας το απαράδεκτο θέαμα και το έγραψα για να ακολουθήσει σφοδρή διαμαρτυρία του αγαπητού Πάνου Μπεγλίτη, που τότε ήταν εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Μπορώ να καταλογίσω πολλά στο Γιώργο Παπανδρέου και για την περίοδο πριν γίνει πρωθυπουργός, αλλά και όταν ανέλαβε τις τύχες της Ελλάδας και την έριξε στα βράχια της χρεωκοπίας. Δέχθηκα πολλές επιθέσεις από τους «Παπατζήδες» που έσπειρε στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και από τα μέλη του πολύ στενού περιβάλλοντός του, που με κατηγόρησαν ότι συνωμοτούσα με εκδότες και «διαπλεκόμενα συμφέροντα» εναντίον του. Με τον αδελφό του, τον Νίκο Παπανδρέου, είχα μία ενδιαφέρουσα αλληλογραφία, που παραμένει απόρρητη (κατόπιν επιθυμίας του) όπου είχε θέσει σοβαρά ζητήματα που αφορούν την ενέργεια, την οικονομία, το Κυπριακό και το ρατσιστικό σχέδιο Ανάν, και άλλα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε ο κ. Παπανδρέου τα πέτρινα χρόνια της πρωθυπουργίας του. Δεν με εξέπληξε η απάντηση του Νίκου προς τον συνάδελφο Χρήστο Ράπτη και απόρησα που μερικοί «έπεσαν από τα σύννεφα». Ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού είναι ένας αυθόρμητος άνθρωπος, αλλά την ίδια στιγμή είναι και ένας θυμωμένος άνθρωπος. Πιστεύει ότι αδικείται ο Γιώργος Παπανδρέου, και γίνεται λύκος όταν ακούει και διαβάζει τα σκληρά κατηγορώ εναντίον του. Μιλώντας από τη δική μου εμπειρία, είμαι βέβαιος πως ο Νίκος δεν έχει πει την τελευταία του κουβέντα.

Στην πολιτική δεν πρέπει να λέμε ποτέ τη λέξη… ποτέ. Παρ’ όλα αυτά, είμαι βέβαιος πως ο Γιώργος Παπανδρέου -όπως και ο Κώστας Καραμανλής- όχι μόνο έκλεισε τον κύκλο του στην ελληνική πολιτική σκηνή, αλλά θα φύγει και από την Ελλάδα. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν έπαψε ποτέ να είναι πολίτης του κόσμου και, τώρα, θα έχει την ευκαιρία να απελευθερωθεί και να δείξει τον πραγματικό του εαυτό.

Τα τελευταία δύο χρόνια δέχθηκα χωρίς καμία διαμαρτυρία την πολεμική των συνεργατών του που, δυστυχώς, ήταν εγκεκριμένη από τον ίδιο. Λάμβανα τα μηνύματα, αλλά δεν άλλαξα τον τρόπο με τον οποίο έκανα την εργασία μου. Σίγουρα δεν του χρωστώ τίποτα, αν και η πολεμική πιστεύω ότι με έκανε ακόμα πιο προσεκτικό και πιο ακριβή στο πολύ δύσκολο οικονομικό ρεπορτάζ. Αυτός είναι που χρωστά την εξήγηση. Και αυτή η εξήγηση-απολογία αφορά το κάλεσμά του προς τους Ελληνοκύπριους να αυτοκτονήσουν, αλλά και τη συζήτησή του με τον τότε Αμερικανό πρέσβη Τόμας Μίλερ, για το πώς θα επιβληθεί το φιλοτουρκικό σχέδιο. Και αυτή η εξήγηση θα είναι καλοδεχούμενη, όποτε αποφασίσει να την δώσει…

Είμαι βέβαιος πως θα λυτρωθεί…

Follow on twitter: @mignatiou


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

8 σχόλια :

  1. Μιχάλη Ιγνατίου, καλός είσαι ως δημοσιογράφος, αλλά τα συναισθήματά σου για τον άνθρωπο που πούλησε έναν ολόκληρο λαό και τον πέταξε στα νύχια της Διεθνούς του Χρήματος κράτα τα για τον εαυτό σου. Δηλαδή τι θέλεις να μας πείς τώρα, οτι πρέπει και να...τον λυπηθούμε;;; Αντί να μας πείς οτι είναι ώρα να πληρώσει για τις πολιτικές και ποινικές του ευθύνες, μας λές οτι...επειδή είναι για...λύπηση (δρυός πεσούσης γαρ)θα πρέπει και να ...συμπονέσουμε το καημένο το παιντί; Είσαι με τα καλά σου;;; Κι αυτός ο λαός, πού θα τη βρεί τη δικαίωση Μιχάλη μου; Για πές μας! Θα τον βλέπουμε ως...πολίτη του ...κόσμου, να μας κουνάει και το μαντήλι και να εξακολουθεί να τρώει και τα...σούσι του "εις υγείαν των κορόιδων"; Ε, άι παράτα μας Μιχαλάκη Ιγνατίου! Επειδή δηλαδή εσύ υπήρξες ΠΑΣΟΚος ως το μεδούλι (εξ ού και η αναφορά σου στον...πατήρ, οτι δηλ δεν έπρεπε - αυτός, ο απόλυτος ΕΝΟΧΟΣ του σκανδάλου Κοσκωτά - να καθίσει στο εδώλιο), είσαι σε θέση να του δώσεις και συγχωροχάρτι! Ρε, τι διάολο κουμάσια είστε εσείς οι δημοσιογράφοι;;; Για ένα πιάτο φακή, που σας πετάνε οι μεγάλοι για να...φάτε κι εσείς, πουλάτε ό,τι έχετε, ιερό και όσιο;;; Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΘΑ ΚΑΘΗΣΕΙ ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, ΑΥΤΟ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΕΙΣ ΚΑΛΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ!!!!
    ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΡΤΙΠΙΑ ΣΟΥ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΑ, ΣΤΟ...ΜΕΓΚΑ, ΟΧΙ Σ΄ΕΜΑΣ! ΑΙΝΤΕ ΠΑΡΑΤΑ ΜΑΣ ΤΩΡΑ, ΛΑΜΟΓΙΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προπαγαντα απ'ευθειας απο το καστρο των πρασινων φιδιων !
    Εγω θα ηθελα να ξερω ποια η διαφορα του πατερα λαοπλανου , πορνου και δοσιλογου , απο τον κλωνο του , τον μασκαρα ΓΑΠ .

    Ποιος σου ειπε οτι θα τον αφησουμε να φυγη ;
    Εφυγε ο Εφιαλτης του Λεωνιδα ; ΟΧΙ πετροβοληθηκε !

    Σαν χριστιανος , δεν τον μισω , σαν ανθρωπος , τον λυπαμαι , αλλα σαν Ελληνας εχω ΙΕΡΟ ΧΡΕΟΣ να τον τιμωρησω ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ , ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΟΙΝΗΣ .

    Οσο για εσας τους παρατρεχαμενους των εφιαλτων , η ιδια η κοινωνια θα σας ξεραση .
    Η τιμωρια σας θα ειναι να ζητε εξοριστοι μεσα στα σπιτια σας .
    Οπως τους πουστηδες , στην Αθηνα π.Χ
    Οπου τους απαγορευοταν να συμμετεχουν σε καθε κοινωνικη η θρησκευτικη εορτη . Ακομη τους απαγορευαν να παν στην αγορα , γιατι ηταν κυναιδοι . ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΑΙΣΧΟΥΣ και της ΝΤΡΟΠΗΣ .
    Ακομη δεν ειχαν ΚΑΝΕΝΑ απολυτος λογο για τα κοινα . Τους απαγορευαν και την ψηφο .
    Περιπου ετσι θα τιμωρηθητε και ΟΛΟΙ εσεις τα κομματοσκυλα . Που σαν ακριδες ερημωσατε την πλουσιοτερη χωρα του κοσμου .
    Πολλοι δε απο σας θα κανουν παρεα στα καθαρματα που "κυβερνησαν" , απο διαφορα ποστα , στα σκαμια του εξευτελισμου , στα ειδικα δικαστηρια . ΟΣΟΝΟΥΠΩ .

    Ελληνας πολιτης .
    Για να μην λες οτι ειμαι ανωνυμος .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά ρε μασκαρά , νομίζεις ότι σ αυτή τη Χώρα δεν υπάρχουν δικαστήρια και έλεγχοι στα σύνορα? Από που θα φύγει να μας πείς ρε μπαγλαμά ο Πολίτης του κόσμου- που βέβαια τσέπωνε και χλαπάκωνε τα χρήματα της Ελλάδας - Και από ποιό Ειδικό Δικαστήριο θα γλιτώσει ο Πολωνο-Εβραιο-Αμερικανο-Βουλγαρο-ελληνας? Την γαλήνη που λές σε ένα μέρος μόνο μπορεί να την βρεί και θα την βρεί. Στο Ικρίωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στο ικρίωμα και οι συν αυτώ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οτι θα φύγει είναι βέβαιο, ότι νομίζει πως θα γλιτώσει είναι επίσης βέβαιο, ότι όμως θα βγαίνει βόλτα στην όπερα π.χ. του Τορόντο ή διακοπές π.χ. στις Μαλβίδες κοιτώντας πρώτα προσεκτικά πίσω του, ας μη το αποκλείσουμε! Οπως είναι γνωστό, οι Ελληνες είναι ταξιδευτές, ενίοτε και με αποστολή... Και μη νομίζεται ότι κάποιο αλλοδαπό δημόσιο θα πληρώνει ειδικούς φρουρούς για να φυλάνε αυτό το πράμα! Αυτό μόνο εμείς το κάναμε! Μετά την προδοσία και την καταβολή των αργυρίων, ο προδότης είναι ο μόνος υπεύθυνος για την τύχη του και τα αφεντικά του πάντα τον ξεχνούν. Οσο για τον αδελφό του που δεν είπε ακόμα την τελευταία του λέξη, τι να σου πω κύριε από την μεγαλόνησο; Μήπως θέλεις εγώ να σου πω ένα τελευταίο φωνήεντο για να βρεις τα ίσα σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. κύριε Ιγνατίου μήπως πρέπει να κλάψουμε κιόλας για το κατάντημα του. ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΟΠΩΣ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΠΡΙΝ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νυν και αεί

    Κι ένα πρωί σε μια γωνιά στην Κοκκινιά
    είδα το μπόγια το ληστή και το φονιά
    του 'χανε δέσει στο λαιμό του μια τριχιά
    και του πατάγαν το κεφάλι σαν οχιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ω Θεέ μου,τι διάβασαν τα ματάκια μου???Κύριε μιχάλη μήπως να φεύγατε κι εσεις μαζί του?ΕΛΕΟΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]