Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

16 Δεκ 2011


Η κυρία Έλενα Παναρίτη είναι βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Δεν εκλέχτηκε ποτέ με τις ψήφους του κόσμου, μια επιλογή του κ. Παπανδρέου ήταν ο οποίος φαίνεται ότι εκτίμησε την προϋπηρεσία της στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Δεν ξέρουμε αν είναι άριστη στη δουλειά της ή αν είναι μεγάλο μυαλό. Αλλά αυτό που είπε την Τετάρτη σε ένα συνέδριο στη Μεγάλη Βρετανία, θα μείνει στην ιστορία.

Κάποιοι παρευρισκόμενοι ρώτησαν την κ. Παναρίτη και τον κ. Δένδια από τη ΝΔ, γιατί τα δύο μεγάλα κόμματα όλα αυτά τα χρόνια δεν έκαναν τις ενέργειες εκείνες ώστε να μην καταντήσει η χώρα παρίας και σε άθλια οικονομική και κοινωνική κατάσταση. Τι πιστεύετε ότι απάντησε η βουλευτής (η οποία ψήφιζε όλα τα Μνημόνια ασμένως;).

«Αφού υπάρχουν Έλληνες πολίτες που ψηφίζουν αυτά τα κόμματα», είπε και τους άφησε όλους ξερούς.

Έχουμε ξεφύγει τελείως δηλαδή ή πράγματι έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν.

Οταν ψηφιζόταν το Μνημόνιο η τρόικα και η κυβέρνηση Παπανδρέου είχαν υποσχεθεί ότι στο τέλος του 2011 - αρχές του 2012 η Ελλάδα θα επέστρεφε στις αγορές και σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αντ’ αυτού, η οικονομία βυθίζεται στον φαύλο κύκλο της ύφεσης, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται τα οικονομικά και κοινωνικά ερείπια. Αυτό δεν οφείλεται σε φυσική καταστροφή.

Είναι το αναμενόμενο αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκήθηκε την περασμένη διετία. Η ευρισκόμενη στην πλεονεκτική θέση του εντολοδότη τρόικα ισχυρίζεται ότι για την κατάσταση δεν φταίει η συνταγή της, αλλά ο τρόπος που εφαρμόστηκε. Τελευταίο δείγμα αυτοαθώωσης είναι η ομιλία Τόμσεν. Ας σημειώσουμε παρενθετικά ότι η ευκολία με την οποία η κυβέρνηση Παπανδρέου αποδεχόταν τις εντολές τους άρεσε στους δανειστές.

Τους εξόργιζαν, όμως, η ολιγωρία και η ασυνέπειά της. Στην πραγματικότητα οι δύο αυτές επιφανειακά αντιφατικές συμπεριφορές είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Εκτός αυτού, την ύφεση δεν την προκάλεσαν αποκλειστικά και μόνο η ασυνέπεια, η ολιγωρία και τα ολέθρια λάθη της κυβέρνησης Παπανδρέου. Δεδηλωμένος στόχος της τρόικας δεν ήταν μόνο η δραστική μείωση του ελλείμματος. Ηταν και η εσωτερική υποτίμηση, μέσω της οποίας υποτίθεται θα αποκαθιστούσε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Εσωτερική υποτίμηση, όμως, γίνεται μόνο με την πρόκληση ύφεσης. Με άλλα λόγια, η ύφεση ήταν σκοπός και όχι απροσδόκητη παρενέργεια της εφαρμοζόμενης θεραπείας - σοκ. Απλώς, η ύφεση προσέλαβε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις, όπως είχαν εξ αρχής προειδοποιήσει όσοι έβλεπαν καθαρά τα πράγματα.

Ο εγκλωβισμός της οικονομίας στον φαύλο κύκλο της ύφεσης, εκτός από το οικονομικο-κοινωνικό κόστος, εκτροχιάζει και το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Η ύφεση προκαλεί μείωση εσόδων και αύξηση δαπανών. Επιπλέον, οξύνει το κλίμα οικονομικής ανασφάλειας το οποίο προκαλεί περαιτέρω εσωστρέφεια, με αποτέλεσμα η οικονομία να εγκλωβίζεται σε καθοδικό φαύλο κύκλο. Με άλλα λόγια, η κατάσταση θυμίζει σκύλο που κυνηγάει την ουρά του.

Οι δανειστές αντιλαμβάνονται την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας με όρους βίαιης απαξίωσης. Προσπαθούν να καταστήσουν την Ελλάδα ελκυστική για το ξένο κεφάλαιο, μετατρέποντάς την σε χώρα ευκαιριών, αφενός λόγω της εκποίησης ακινήτων και επιχειρήσεων και αφετέρου λόγω του χαμηλού κόστους εργασίας. Μια τέτοια Ελλάδα μπορεί να είναι το όραμα της τρόικας, αλλά όχι των Ελλήνων. Εκτός αυτού όμως, η Ελλάδα δεν πρόκειται να προσελκύσει σημαντικές ξένες επενδύσεις μόνο επειδή θα μειώσει το κόστος εργασίας. Είναι στρατηγικό λάθος να προσπαθήσει να γίνει ανταγωνιστική με βάση το κόστος εργασίας, όταν δίπλα της έχει τη Βουλγαρία, την Τουρκία και παραδίπλα την Αίγυπτο. Ανταγωνιστική θα γίνει αξιοποιώντας τα ουκ ολίγα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Οι δανειστές εφαρμόζουν τη γνωστή συνταγή του ΔΝΤ. Ηταν καθήκον της ελληνικής πολιτικής ελίτ να επεξεργασθεί και να εφαρμόσει ένα εθνικό σχέδιο ανάταξης, που να ταιριάζει στην ελληνική οικονομία. Η πολιτική ελίτ, όμως, είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης.


Στο δικαιολογημένο ενδιαφέρον για την Ελλάδα απέδωσαν οι κατηγορούμενοι, υπεύθυνοι του γερμανικού περιοδικού Focus, το δημοσίευμα με το πρωτοσέλιδο με την Αφροδίτη της Μήλου, στη δίκη για την υπόθεση που συνεχίστηκε την Πέμπτη.

Οι κατηγορούμενοι -ο εκδότης και πέντε δημοσιογράφοι- υποστηρίζουν ότι δεν ήθελαν να θίξουν την Ελλάδα, τόνισαν ότι εκτιμούν και σέβονται τη χώρα, αλλά πρόσθεσαν ότι αυτό δεν τους εμποδίζει από το να ασκούν κριτική για το σημείο κατάπτωσης που έχουν οδηγήσει την Ελλάδα οι πολιτικοί της.


Με κοινή δήλωση τους, οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμισης διά του Τύπου, εξύβρισης και προσβολής εθνικού συμβόλου και υποστήριξαν ότι δεν είχαν πρόθεση να θίξουν τους Έλληνες.


Στην δήλωση τους, τονίζουν πως η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας και ως εκ τούτου η κατάσταση στην χώρα επηρεάζει κάθε Ευρωπαίο πολίτη.
Αναφέρουν, επίσης, πως τα επίμαχα δημοσιεύματα αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας εξαιτίας δικαιολογημένου ενδιαφέροντος.

Ο έβδομος κατηγορούμενος, δημιουργός του εξώφυλλου με την Αφροδίτη της Μήλου, σε δική του δήλωση υποστήριξε στο δικαστήριο πως το εξώφυλλο ήταν σατιρικό.


Τις θέσεις των Γερμανών κατηγορουμένων όμως δεν φάνηκε να συμμερίζεται η δικηγόρος Αικατερίνη Πουλάκη, η οποία είναι μία εκ των έξι μηνυτών και έχει δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής.


Η δικηγόρος κατέθεσε στο δικαστήριο ότι τόσο το εξώφυλλο όσο και το δημοσίευμα του περιοδικού Focus προσβάλλει του Έλληνες, τους οποίους το περιοδικό χαρακτηρίζει συλλήβδην απατεώνες.
«Δεν μπορεί οποιοσδήποτε να κατηγορεί όλους τους Έλληνες ότι κινούνται με βάση τη διαφθορά και τη σήψη» τόνισε η μάρτυρας.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 30 Δεκεμβρίου.


Μήπως διαφωνούσε κανείς πως αυτό θα συνέβαινε;
Μήπως υπήρχε ή εξακολουθεί να υπάρχει κάποιος σε αυτή τη χώρα που να μην έχει κατανοήσει πως ο εκβιασμός είναι μία "πολιτική" που πιέζει πολιτικούς για να πάρουν καταδικαστικές αποφάσεις για τους πολίτες και την χώρα;
Πώς μπορεί άραγε να υφίσταται κυβέρνηση η οποία υποκύπτει μονίμως σε εκβιασμούς εις βάρος των πολιτών που η κυβέρνηση οφείλει εκ του Συντάγματος να προστατεύει;

Και η "είδηση" (που ήταν βέβαιο πως θα ερχόταν...) έγινε στο Reuters kai ήρθε από αξιωματούχο της τρόικας "Η Ελλάδα δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένη την εκταμίευση της επόμενης δόσης"...

Δεν πέρασαν δηλαδή, λίγα 24ωρα από την εκταμίευση της 6ης δόσης που καθυστέρησε μισό χρόνο και συνοδεύτηκε από τη διάλυση της ελληνικής οικονομίας.

Μας προετοιμάζουν για αυτά που θα μας ζητήσουν για την επόμενη δόση;

Αν περάσαμε τα πάνδεινα για την 6η, τι θα γίνει στην επόμενη;

Εμείς, πάντως, θυμίζουμε πως υπάρχει μία βασική αρχή απέναντι στους εκβιασμούς: Αν υποκύψεις μία φορά σε έναν εκβιασμό, υποκύπτεις πάντα... Και η πρώτη φορά που υπέκυψαν οι "άρχοντες" αυτής της χώρας, της Ελλάδας, ήταν πριν από πολύ καιρό... τότε που δέχτηκαν το μνημόνιο (για το καλό μας...!) και ακολούθησαν πλήθος υποχωρήσεων, φυσικά πάντα για το... καλό μας!

Κι επειδή οι άρχοντές μας είναι πολύ ελαστικοί σε εκβιαστικές πιέσεις, με αποτέλεσμα να πληρώνουμε εμείς οι πολίτες την ανικανότητά τους να αντιμετωπίσουν κοινούς εκβιαστές, μήπως θα έπρεπε ΑΜΕΣΑ να καταργήσουμε όλους εκείνους που προσφέρουν τις ζωές μας, χωρίς δεύτερη σκέψη, σε στυγνούς τοκογλύφους και οικονομικούς τρομοκράτες;


ΥΓ: Για να το θέσω ποιό... "λαϊκά", η όλη κατάσταση μου θυμίζει μία σοφή παροιμία: "Τώρα που βρήκαμε παπά..., να θάψουμε πέντ' - έξι"...


Η μονή κατηγορία ελλήνων που είναι υπέρ του ευρώ συνειδητά, είναι οι κοπρίτες. Αυτή η κατηγορία είναι οι όλοι αυτοί που έφαγαν τα 4 ΚΠΣ και ένα σωρό αλλά ευρωπαϊκά προγράμματα χωρίς να φταίξουν μια παραγωγική βάση της προκοπής, αλλά και διαλύοντας την υπάρχουσα καθώς μεταβλήθηκαν σε τροφίμους του ευρώ.

Μιλάμε για πολιτικούς, μεγαλοεργολάβους, τραπεζίτες, εργολήπτες δημοσίων έργων, κρατικοδιάιτους, βιομηχάνους, επιχειρηματίες, λαμόγια με θαλασσοδάνεια και επιχειρηματίας σε χώρες εκτός ευρώ. Διότι ο ελληνικό επιχειρηματικός κόσμο είναι είτε στα Βαλκάνια εκτός ευρώ είτε κρατικοδίαιτος. Μιλάμε ακόμη για αυτούς που έφαγαν τις επιδοτήσεις με τα και τριπλό διπλοζυγισματα για του πολιτικούς που εξαγόρασαν με ευρωπαϊκά χρήματα τις ψήφους διορίζοντας το σόι τους το Δημόσιο.

Όλοι αυτοί αφού έφαγαν τα πάντα τέλειωσαν τα λεφτά και χρεωκόπησαν την χώρα φιλοδοξούν σήμερα να τους ταΐζει εσαεί η Γερμάνια και η ευρωζωνη. Όμως συνεχίζουν ν φοοροδιαφεύγουν να κλέβουν ότι μπορούν και βάζουν να πληρώσει ο κόσμος το λογαριασμό.

Πιέζουν για νέα μέτρα επιβάλουν λιτότητες στο λαό μας και περιμένουν να περάσει η μπόρα ώστε να αρχίσει να ρέει ένα 5 ΚΠΣ και ευρωπαϊκά προγράμματα για να αρχίσουν να τρώνε πάλι. Μόνο αυτοί.

Πληρώνουμε εμείς για να τρώνε αυτοί.

Καθοδηγούν μάλιστα τα παιδιά μας στην μετανάστευση με ψέματα ότι υπάρχουν δουλειές εκεί έξω και το κάνουν για να μην εξεγερθούν και ορμήσουν στις καρωτίδες τους. Όλοι αυτοί συνειδητά πλέον καταστρέφουν την Ελλάδα για ίδιων όφελος

Από κάτω μόνιμο θύμα όλων αυτών εδώ και δεκαετίες ένας τρομοκρατημένος λαός που ακούει διάφορα για επιστροφή στην παλιά δραχμή και φοβάται.

Και μιλάμε για μια γκάμα φοβιών που καλλιεργείται και ξεκινά από τον κίνδυνο εξ ανατολής, την διεθνή απομόνωση, διαπερνά την ύπαρξη τη δημοκρατίας και φτάνει κάπου στο 1941. Αν ειναι δυνατόν 190 χώρες είναι εκτός ευρώ ελάχιστες χρεοκοπημένες και καμία δεν στέλνει τα παιδια της μετανάστες αλλά παρακαλούν να επιστρέψουν επιστήμονες για να δουέψουν στην πατρίδα τους. Κατι που κάναμε και εμείς τα προγούμενα χρόνια.

Κάνεις σοβαρός άνθρωπος όμως δεν μιλά για επιστροφή στην παλιά δραχμή αλλά για νέο εθνικό νόμισμα-εργαλείο. Ένα νόμισμα το οποίο σε συνδυασμό με εθνική διαχείριση του χρέους θα δώσει πνοή και μέλλον στην χώρα εκεί που σήμερα χάσκει ξέπνοη και σβήνει. Οποιαδήποτε κουβέντα για επιστροφη στην παλια δραχμή είναι για να καλιεργείται ο φόβος.

Η μονή κατηγορία ελλήνων που είναι υπέρ του ευρώ συνειδητά, είναι οι κοπρίτες και οποιοσδοίποτε δημιουργικός δραστήριος έλληνας με όρεξη για δουλειά δεν εχει να φοβάται τίποτα.Οι Ανατολικογερμανοί την "πάτησαν" όπως τα έντομα, που έλκονται από τους δυνατούς "λαμπτήρες" και πεθαίνουν όταν "αγγίζουν" το "όνειρό" τους
Η δημιουργία χρεών, προκειμένου να λεηλατηθούν ή να ελεγχθούν κράτη και λαοί, δεν είναι κάτι το πρωτοφανές. Ολόκληρος ο Τρίτος Κόσμος με τα τεχνητά χρέη ελέγχεται και λεηλατείται καθημερινά. Εξαιτίας των χρεών λιμοκτονούν λαοί σε πατρίδες, οι οποίες θα μπορούσαν να τους θρέψουν με μεγάλη άνεση. Με λίγη ανθρωπιστική "βοήθεια", ένα τρακτέρ και μερικούς σπόρους, τούς αφαίρεσαν τις πατρίδες τους. Με λίγο "χαρτζιλίκι" διαφθοράς σε προδότες κυβερνήτες παραμένουν κατακτητές, χωρίς να χρειαστεί να χυθεί αίμα. Το αποτέλεσμα όμως είναι το ίδιο.

Οι περισσότεροι φτωχοί λαοί έχουν χάσει τις πατρίδες τους.

Το μόνο πρωτότυπο —στην περίπτωση που αναφερόμαστε— είναι ότι αυτού του είδους την πολιτική την έκαναν εις βάρος "ανεπτυγμένων" κρατών. Κρατών, τα οποία ήταν μακριά από τη "ζούγκλα" και τα οποία με τα χρέη και τη διαφθορά φρόντισαν να τα τοποθετήσουν στο κέντρο της "ζούγκλας". Άλωσαν κράτη, τα οποία μέχρι τώρα είχαν άμυνες και εξαιτίας της "ενοποίησης" τις έχασαν. Κράτη, τα οποία είχαν ισχυρές άμυνες μέσα στα πλαίσια των εθνικών πολιτικών και εντασσόμενα μέσα σε ευρύτερα πλαίσια τις έχαναν.
Είναι η ίδια εγκληματική τακτική που ακολούθησε η Δυτική Γερμανία εις βάρος της Ανατολικής.
Τι έκαναν;
Ένα από τα πιο ισχυρά κράτη της πάλαι ποτέ Ανατολικής Ευρώπης λεηλατήθηκε μέσα σε ελάχιστα χρόνια από τους "αδερφούς" του καπιταλιστές. Με την άνευ προστατευτικών δικλείδων ενοποίησή τους ο ισχυρός λεηλάτησε τον ανίσχυρο. Απαξιώθηκε η παραγωγή της Ανατολικής Γερμανίας και ως εκ τούτου ο πληθυσμός της βυθίστηκε στην ανεργία. Η ανεργία απαξίωσε το ανατολικογερμανικό κεφάλαιο και αυτό έδωσε την ευκαιρία στους Δυτικογερμανούς να το αρπάξουν τζάμπα. Υποκριτικές "βοήθειες" και υψηλότοκα δάνεια αναμίχθηκαν και έγιναν μια "μέγγενη", η οποία έπνιξε το κράτος και τον λαό της πάλαι ποτέ Ανατολικής Γερμανίας.

Σήμερα οι Ανατολικογερμανοί περιφέρονται στην ενιαία Γερμανία όμοιοι με τους φτωχούς λαθρομετάναστες. Άνεργοι και χωρίς καμία περιουσία, είτε ιδιωτική είτε συλλογική.
Ξανθοί "Πακιστανοί" και "Ινδοί" μέσα σε μια πατρίδα, η οποία τους "ξεζούμισε" και τώρα πλέον δεν τους "θέλει". Τους βύθισαν στα δάνεια, στερώντας τους όχι μόνον την περιουσία του παρελθόντος, αλλά και την ελπίδα να ανακάμψουν κάποτε στο μέλλον.
Τα "αδέρφια" τους με τις λαμπερές "βιτρίνες" κατάπιαν ό,τι υπήρχε και δεν υπήρχε στην πατρίδα τους. Οι Ανατολικογερμανοί την "πάτησαν" όπως τα έντομα, που έλκονται από τους δυνατούς "λαμπτήρες" και πεθαίνουν όταν "αγγίζουν" το "όνειρό" τους.
Σήμερα οι Δυτικοί αδερφοί τους αντιλαμβάνονται σαν πρόβλημα και σαν "παράσιτα", που επιβαρύνουν την οικονομία τους. Την οικονομία των "ανεπτυγμένων", που της στερούν πόρους.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο έγκλημα που έχει διαπράξει ένα κράτος εις βάρος του υποτιθέμενου λαού του από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Ποιος όμως το διέπραξε;
Οι Γερμανοί εις βάρος Γερμανών;
Το γερμανικό κράτος εις βάρος μιας μεγάλης μερίδας Γερμανών; Όχι βέβαια. Γερμανία —δυστυχώς για τον λαό της— δεν υπάρχει. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν υπάρχει ελεύθερη Γερμανία. Υπάρχει μια εβραιοκρατούμενη Γερμανία, η οποία καθημερινά προσβάλει, ταπεινώνει και εξευτελίζει τον γερμανικό λαό για τις συλλογικές του ευθύνες σε ένα υποτιθέμενο "ολοκαύτωμα". Υπάρχει μια εβραιοκρατούμενη Γερμανία, η οποία λεηλατεί καθημερινά τον γερμανικό λαό σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της ενιαίας πλέον Γερμανίας. Μια συμμορία Εβραίων, η οποία εκμεταλλεύτηκε τις αγωνίες ενός διχασμένου λαού και τον κατέστρεψε ολοσχερώς.

Αυτή η συμμορία χρησιμοποίησε —για να φέρει εις πέρας τον σχεδιασμό της— τον πιο διεφθαρμένο Γερμανό του τελευταίου αιώνα. Τον κοιλιόδουλο Κολ. Τον χρησιμοποίησε και κατόπιν τον "παρόπλισε", γιατί της ήταν άχρηστος. Ήταν πολύ βρόμικος και προκλητικός για ν' αναλάβει να εκφράσει τη μελλοντική "επεκτατική" πολιτική της Γερμανίας. Αυτή η πολιτική έπρεπε να έχει χαμηλό "προφίλ" και γι' αυτό επιλέχθηκε ένα "τίποτε" με το όνομα Μέρκελ. Αυτή η συμμορία, μετά το "πείραμα" της ενοποίησης της Γερμανίας, θέλησε —και το κατάφερε— να μεταφέρει την τεχνογνωσία της και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Αυτό ακριβώς είναι το όλο θέμα. Με την απόλυτη ενοποίηση της Γερμανίας στην πραγματικότητα έγινε μια πρόβα τζενεράλε γι' αυτά τα οποία θα έκαναν οι Εβραίοι στην ενιαία Ευρώπη.

Το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης "οπλίστηκε" με εμπειρία από τις δοκιμασμένες πρακτικές που ακολουθήθηκαν στην Ανατολική Γερμανία και εκεί ακριβώς πόνταρε. Όπως "κρύφτηκε" πίσω από το κράτος και την οικονομία της Δυτικής Γερμανίας, για να "καταπιεί" την Ανατολική, έτσι "κρύφτηκε" πίσω από το κράτος της ενιαίας Γερμανίας, για να "καταπιεί" την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι ίδιοι άνθρωποι, που εγκλημάτησαν εις βάρος των Γερμανών, επανέλαβαν τους εαυτούς τους και έκαναν τα ίδια εγκλήματα εναντίον όλων των Ευρωπαίων. Ισχυροποιήθηκαν με τη λεηλασία της Ανατολικής Γερμανίας και στη συνέχεια αυτήν την ισχύ τη χρησιμοποίησαν εις βάρος των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών.

Η συμμορία αυτή δεν είναι αγνώστου "διαμονής".
Είναι "συμμορία" με γνωστό "ονοματεπώνυμο" και γνωστή "κατοικία".
Είναι η συμμορία που ελέγχει απόλυτα την οικονομία της εβραιοκρατούμενης γερμανικής οικονομίας. Η συμμορία της Deutsche Bank του Ιωσήφ Άκερμαν.

Μια "συμμορία", η οποία εξ’ αρχής βάδιζε με "σχέδιο". Είχε απέναντι της τους νέους "Ινδιάνους", οι οποίοι είχαν μια περιουσία που τους ενδιέφερε και είχε έτοιμα "καθρεπτάκια" και "ουίσκι", για να τους ξεγελάσει. Σήμερα, που έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της "κατάκτησης", η επιθυμία τους είναι ν' αποφύγουν τις αντιδράσεις των θυμάτων τους.
Γι' αυτό "χτυπάνε" την Ελλάδα, προκειμένου να τρομοκρατήσουν και τους υπόλοιπους.

Η τρομοκράτηση των λαών και των κρατών που λεηλατήθηκαν είναι το ζητούμενο αυτής της πολιτικής. Γιατί; Γιατί θέλουν να μας "πουλήσουν" τον τελικό σχεδιασμό της καταστροφής, χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις.

Θέλουν να μας "ρυθμίσουν" "χαριστικά" τα δάνεια και τα χρέη, προκειμένου να είμαστε "ευχαριστημένοι". Προκειμένου να μην αντιδράσουμε για τη λεηλασία.

Προκειμένου να μην ψάξουμε να βρούμε ποιοι ευθύνονται πραγματικά για τα υπέρογκα χρέη που "φορτωθήκαμε" και ποιοι επωφελήθηκαν από αυτά.
Η Ελλάδα, για παράδειγμα, χρωστάει πάνω από μισό τρις ευρώ στο διεθνές και κυρίως στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Πού πήγαν αυτά τα χρήματα;
Τα πήραν οι Έλληνες και τα έβαλαν στα σεντούκια τους, λεηλατώντας τους πόρους και βέβαια τον "ιδρώτα" των υπολοίπων Ευρωπαίων; Τα μετέτρεψαν σε επενδύσεις και άρα σήμερα ζουν εξαιτίας των κερδών κεφαλαίων, τα οποία ανήκαν στους υπόλοιπους Ευρωπαίους;
Τι έγιναν δηλαδή τα χρήματα των Ελλήνων αλλά και των υπολοίπων Ευρωπαίων, που "επενδύθηκαν" στην Ελλάδα;
Τα χρήματα δεν "χάνονται".
Τα χρήματα αφήνουν "ίχνη".
Από τη στιγμή που οι Έλληνες τα πήραν, κάπου υπάρχουν. Αν δεν τα έχουν οι ίδιοι, αυτό σημαίνει ότι κάποιοι άλλοι τα πήραν για λογαριασμό τους.

Αυτό είναι το αντικείμενο του κειμένου.
Η αναζήτηση των "ιχνών" του χρήματος. Είναι βέβαιον ότι υπάρχουν "ίχνη".
Τόσο μεγάλα ποσά είναι βέβαιον ότι θα έχουν τεράστια "ίχνη".Διαβάστε επίσης: Το μυστικό κράτος της Ευρώπης (Α’ μέρος)


Διαδηλώσεις κατά της ελαύνουσας και στη Γαλλία ακόμα πιο σκληρής λιτότητας έγιναν προχθές, όχι πολύ μαζικές είναι η αλήθεια. Γύρω στους 300.000 υπολόγισαν τους διαδηλωτές τα συνδικάτα, στις 89.000 τους μέτρησε η αστυνομία.
Θαυμαστή ακρίβεια!
Ούτε 90.000, ούτε 85.000! Ακριβώς 89.000!
Αν η ανακοίνωση ήταν ακόμα πιο ακριβής κι έλεγε, φέρ' ειπείν, 89.947 διαδηλωτές με τα εξής ονοματεπώνυμα, διευθύνσεις, ΑΦΜ και τηλέφωνα, θα άρχιζα κάπως να ανησυχώ...
Ακου 89.000!

Χρυσούς κανών: σε απειλούν με το χείριστο (απόλυση) και σου επιβάλλουν το χειρότερο (εργασιακή εφεδρεία).

Στη συνέχεια -αδαμάντινος κανών αυτός- είτε επειδή είναι ηλίθιοι, είτε επειδή είναι δόλιοι, αποτυγχάνουν να επιτύχουν έστω και το χειρότερο με αποτέλεσμα μόνη λύση να μένει το χείριστο!

Οπερ έδει δείξαι...

Κι εντάξει! αυτοί που έφαγαν τα λεφτά του κόσμου με το Χρηματιστήριο και τώρα οι ίδιοι τον μετατρέπουν σε σκλάβο με την κρίση, μετέρχονται τον παραλογισμό και το ψεύδος στη ρητορική τους, τα θύματά τους όμως;

Για παράδειγμα, απολυθείς παραπονιόταν χθες και απειλούσε μπροστά στις κάμερες και τα μικρόφωνα: «Με απολύσανε, αλλά για μένα δεν υπάρχει καμμιά μέριμνα, όπως για αυτούς στον δημόσιο τομέα!» -τι να κάνουμε; η ηλιθιότης δεν γιατρεύεται.

Είναι όμως η πιο στέρεη βάση για τις πιο ανάλγητες εξουσίες. Ο ηλίθιος, ο βλαξ που καίγεται το σπίτι του και διαμαρτύρεται γιατί δεν καίγεται και το σπίτι του διπλανού του, είναι η πιο πολύτιμη πρώτη ύλη πάνω στην οποία χτίζουν την εξουσία τους οι Δυνατοί.

Είπα «ηλίθιοι» και θυμήθηκα τους Τροϊκανούς που κατηγορούνται για στόκοι επειδή τα μέτρα που πρότειναν απέτυχαν κι εκείνοι τα ξαναπροτείνουν.

Δεν είναι στόκοι, τη δουλειά τους κάνουν! Και μάλλον «στόκοι» είμαστε όσοι τους θεωρούμε απλώς χαζούς κι όχι βαλτούς, κάπο και γκαουλάιτερ.

Εκτός κι αν θέλουμε να τρελαθούμε από μόνοι μας, για να μη μας τρελάνει ο Μπενύτο, όταν λέει ότι δεν συμφωνεί με τα μέτρα... που έχει πάρει (!!)...

Πότε «θα ανοίξει τα χαρτιά του» ο Γιωργάκης για το μποζόνιο;

Καλημέρα σας!

Αθεμπίγιο..!

ΣΤΑΘΗΣ Σ. από enetΗ μάχη της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται αμείωτη μεταξύ των δελφίνων, οι οποίοι καθημερινά εντείνουν τις προσπάθειες αυτό-ανάδειξής τους αλλά και ταυτόχρονα τις προσπάθειες υπονόμευσης των υπολοίπων.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, λοιπόν, κάνει άλλη μια επιθετική κίνηση στη βιασύνη του να βγει "μπροστά", μπαίνοντας ταυτόχρονα στο "μάτι" των υπολοίπων υπολοίπων δελφίνων... Πραγματοποιεί "ανοιχτή" συγκέντρωση αύριο Σάββατο (17/12/2011) στις 17:30 στο ξενοδοχείο "Κάραβελ».

Την ίδια στιγμή, ο άνθρωπος που γνωρίζει όλα όσα λέγονται, όλα όσα γράφονται και όλα όσα «ακούγονται», ο Καρχιμάκης, θα στείλει τους δικούς του ανθρώπους του για να δει ποιοί θα πάνε... και να πάρει τα κατάλληλα μέτρα στέλνοντας τις «κατάλληλες» προειδοποιήσεις στους υπό αποσκίρτηση από το ΠΑΣΟΚ.

Αρχίζει λοιπόν το μεγάλο πανηγύρι στο ΠΑΣΟΚ, ενώ όλες οι πληροφορίες λένε ότι την άλλη Τετάρτη στο Πολιτικό Συμβούλιο ο Παπανδρέου θα ανοίξει τα χαρτιά του και μάλλον θα αρχίσει ο χορός... Ένας χορός τα βήματα του οποίου ίσως να μην γίνουν ποτέ γνωστά, αφού στο μεγαλύτερο μέρος του το παρασκήνιο θα είναι εντονότερο από το προσκήνιο.

Μέσα σε αυτά στα πλαίσια της διαφοροποίησής του από τους υπόλοιπους, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προχώρησε χθες σε μία «συγκλονιστική ομολογία», μη διστάζοντας να πει πως «εάν όλα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα, συνέβαιναν σε κάποια άλλη χώρα, θα είχε γίνει επανάσταση»!!! Και εάν αυτή η «ομολογία» αποτελεί πρόκληση, ταυτόχρονα επιχειρείται να αποδοθεί σαν απόπειρα αυτοκάθαρσης αλλά και έγερσης του κοιμώμενου λαού, εμφανίζοντας τον κύριο Χρυσοχοΐδη ως… «επαναστάτη»!!! Φυσικά, στην δήλωσή του αυτή ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην πραγματικότητα θρασύτατα προκαλεί τους Έλληνες πολίτες, τους οποίους ουσιαστικά (δικαίως) χαρακτηρίζει ως άβουλα όντα, ανίκανα να κατανοήσουν και να υπερασπιστούν δικαιώματα πολιτικά και ανθρώπινα που έχουν ισχύ σε ολόκληρο τον πλανήτη, εκτός από την σημερινή Ελλάδα, που την διοικεί (και όχι κυβερνά) ο τραπεζικός Λουκάς Παπαδήμος, μετά από την καταστροφική «διέλευση» της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου και ελέω του υπολοίπου κοινοβουλευτικού πολιτικού κόσμου. Ο κύριος Χρυσοχοΐδης, όμως είπε μία σκληρή αλήθεια ξεχνώντας κάτι πάρα πολύ βασικό. Ο ίδιος ήταν υπουργός επί σειράς κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ήταν υπουργός στην (μειο)δοτική κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και συνεχίζει να είναι υπουργός στην χωρίς λαϊκή εντολή κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου. Προφανώς, ο κύριος Χρυσοχοΐδης αρέσκεται να «επαναστατεί» από τη θέση της υπουργικής του καρέκλας και από όσα προνόμια (συν την ασυλία) του παρέχει το σύστημα και η κυβέρνηση (ή κυβερνήσεις) που καταγγέλλει.

Βέβαια, «είναι πολύ αργά για δάκρυα» τόσο για τον κύριο Χρυσοχοΐδη, όσο και για πολλούς άλλους στο ΠΑΣΟΚ, αν όχι για το «όλον ΠΑΣΟΚ». Ίσως, ο κύριος Χρυσοχοΐδης θα πρέπει να βγάλει στη φόρα τους «άσους» που σίγουρα κρατάει, προκειμένου να γίνει πειστικότερος για την διάθεσή του να επιφέρει κάθαρση… «Άσους», τους οποίους είναι απολύτως βέβαιο πως έχει στη διάθεσή του και είναι περισσότερο από βέβαιο πως θα τους χρησιμοποιήσει σταδιακά, μέχρις απολύτου εξουθενώσεως των υπολοίπων δελφίνων, χωρίς να εξαιρείται φυσικά και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου από τις «επιθέσεις» που πρόκειται να πραγματοποιήσει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, γνωστός όχι μόνο ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τα Wikileaks, την «ομιλητικότητά» και την γενικότερη προθυμία του για συνεργασία με την αμερικανική πρεσβεία.

Εν πάσει περιπτώσει, ο Χρυσοχοΐδης δεν είναι ένας "επαναστάτης χωρίς αιτία". Το αντίθετο μάλιστα ισχύει, αφού η όποια επανάστασή του σκοπεύει στην επιμήκυνση των όσων ο ίδιος καταγγέλλει, στην παραμονή του στην πολιτική αλλά και στην ασυλία που αυτή παρέχει (μέχρι σήμερα)...
Με νέες καταγγελίες έρχεται το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Συρία. Η οργάνωση καταγγέλλει ότι οι δικοικητές των στρατιωτικών δυνάμεων της Συρίας έδωσαν στους στρατιώτες την εντολή «να χρησιμοποιήσουν κάθε απαραίτητο μέτρο» για να σταματήσουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Η οργάνωση μίλησε με δεκάδες στρατιώτες που αυτομόλησαν, οι οποίοι υποστήριξαν ότι κατάλαβαν ότι η εντολή αυτή σημαίνει πως τους δόθηκε το «πράσινο φως» για να χρησιμοποιήσουν βία, ακόμα και να σκοτώσουν. Οι μισοί από τους 60 ερωτηθέντες λιποτάκτες στρατιώτες δήλωσαν ότι είχαν λάβει ρητή εντολή να ανοίξουν πυρ κατά διαδηλωτών ή περαστικών.

Σε έκθεσή του, το Παρατηρητήριο αναφέρει επίσης περιστατικά βασανισμών και μαζικών εκτελέσεων.

«Οι στρατιώτες που αυτομόλησαν μάς έδωσαν ονόματα, βαθμούς και θέσεις αυτών που τους έδωσαν την εντολή να πυροβολούν για να σκοτώνουν και κάθε αξιωματούχος που αναφέρεται σε αυτή την έκθεση, μέχρι τα υψηλότερα επίπεδα της συριακής κυβέρνησης, θα πρέπει να απολογηθούν για τα εγκλήματά τους κατά του λαού της Συρίας» αναφέρει το Παρατηρητήριο.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ Αλ-Άσαντ υποστήριξε ότι δεν είχε δώσει εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να χρησιμοποιήσουν βία και τόνισε ότι ποτέ δεν υπήρξε εντολή «για θανάτους ή βιαιότητες».

Το παρατηρητήριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παραπέμψει τη Συρία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.


Βασιλική Μαύρου: Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν διεστραμμένο Δυτικο-ευρωπαίο ή ημεδαπό ούτε καν να πλησιάσει τα παιδιά μου!!! (Video)

«Μου θυμίζει μια ταινία που είδα πρόσφατα... Μετά τον πόλεμο στην Ιταλία παρελαύνουν οι στρατιώτες που πολέμησαν και οι Ιταλίδες μάνες με τα παιδάκια τους και τους χειροκροτούν. Κάποιοι τα χαϊδεύουν, τους πιάνουν τα ποδαράκια κλπ καταλαβαίνετε τώρα... Και μάλιστα οι Ιταλίδες μάνες τα σπρώχνουν κιόλας! Μια Αμερικανίδα μάνα βλέπει το σκηνικό και ρωτάει: "μα τι μάνες είναι αυτές; Να σπρώχνουν τα παιδιά τους;" και μια άλλη Ιταλίδα της απαντά: "ε, τι να κάνουν; Από το να τα δούνε νεκρά...."»
(τάδε έφη Καρατζαφύρερ)

Δεν θα απαντήσουμε εμείς στον χυδαίο αθλητή της κολοτούμπας και προπαγανδιστή της ηττοπάθειας και της εθνικής εκπόρνευσης, αλλά μία επώνυμη Ελληνίδα ΜΑΝΑ, η οποία αν δεν το κατάλαβε, του στέλνει μαζί με όλες τις άλλες Ελληνίδες ένα τελεσίγραφο.
Έφτασε ο καιρός, να πάνε στα τσακίδια ή στον Μπαρόζο και τον Ρομπάϊ (που μπορούν να ...εκτιμήσουν τα περί παιδοφιλίας παραδείγματα), αυτός και οι υπόλοιποι δωσίλογοι της τρικομματικής χούντας καθώς επίσης και κάθε άλλος αριστεροδέξιος εθνομαγαριστής εντός ή εκτός κοινοβουλίου.

Ανοικτή επιστολή μιας Ελληνίδας μάνας προς κάθε ανώμαλο που βρίσκεται εντός ή εκτός του Ευρωκοινοβουλίου της Βουλής των... Ελλήνων, αλλά και πρός κάθε έναν που προσπαθεί να καλλιεργήσει στον Έλληνα πνεύμα και φρόνημα ηττοπάθειας και εκπόρνευσης ως "αναγκαίο κακό".

Προς κάθε ΕΛΛΗΝΙΔΑ,
Με αφορμή την συνέντευξη του Γιώργου Καρατζαφέρη στην εκπομπή του κ. Παπαδάκη στον ΑΝΤ1 στις 13/12/11, όπου ανέφερε ότι είμαστε στη θέση των μανάδων που πρέπει να εκπορνεύσουν τα παιδιά τους, προκειμένου να μην πεθάνουν από την πείνα (!),
καλώ, προσκαλώ και προκαλώ ΟΛΕΣ τις Ελληνίδες μητέρες, γιαγιάδες και μέλλουσες μανούλες να ορθώσουν τη φωνή τους -με όποιον τρόπο μπορούν- και να κάνουν σαφές σε κάθε επίδοξο διεστραμμένο Δυτικο-Ευρωπαίο ή ημεδαπό που θεωρεί ότι η φτώχεια θα μάς οδηγήσει στο να εκπορνεύσουμε τα παιδιά αυτής της χώρας, πως οι ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ από την αρχαία ήδη εποχή προτιμούν να πεθάνουν τα παιδιά τους και οι ίδιες παρά να λυγίσουν στη δύναμη οποιουδήποτε εισβολέα!!
Οι Σπαρτιάτισσες δέχονταν μόνο τη Δόξα ή το θάνατο από τα παιδιά τους στα πεδία των μαχών, οι Σουλιώτισσες τα έπαιρναν μαζί τους στο γκρεμό προκειμένου να μην παραδοθούν, οι Αντάρτισσες πήραν τα όπλα για τη Λευτεριά!

Εγώ προσωπικά δηλώνω:
1) Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν διεστραμμένο Δυτικο-ευρωπαίο ή ημεδαπό ούτε καν να διαννοηθεί ότι υπάρχει περίπτωση να μπορέσει να πλησιάσει τα παιδιά μου!!!
2) Οι οικονομικές δυσκολίες όχι μόνο δεν θα με οδηγήσουν στην εκπόρνευση των παιδιών μου αλλά με έχουν ήδη βγάλει στο δρόμο, στον υπέρτατο αγώνα για την ανατροπή της συγκεκαλυμμένης δουλείας στην οποία μάς έχουν οδηγήσει οι πολιτικοί μας από τη δολοφονία του Καποδίστρια και μετά, αλλά και για την αποτίναξη κάθε πλαστού χρέους απειλεί την εθνική μας κυριαρχία και αξιοπρέπεια!
3) Προειδοποιώ κάθε επίδοξο διεστραμμένο εισβολέα αλλά και όποιον από τους πολιτικούς νομίζουν ότι έχουμε τα πάντα για πούλημα, ότι ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ!!!
Η οικογένειά μου και εγώ όχι μόνο δεν είμαστε προς πώληση αλλά είμαι διατεθειμένη και ικανή -αν χρειαστεί- να κόψω οποιοδήποτε κεφάλι, οποιουδήποτε έχει αρρωστημένες βλέψεις για τα παιδιά μου!
4) ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ κανένα νομικίστικο τερτίπι μπορεί να σκαρφιστεί οποιοσδήποτε αήθης διαννοηθεί να με διώξει ποινικά για το κείμενο αυτό!
Είμαι σίγουρη, ότι θα βρεθούν δεκάδες γυναίκες και άντρες δικηγόροι, οι οποίοι οικοιοθελώς θα υπερασπιστούν το αναφαίρετο δικαίωμά μου να προστατεύω την σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών μου!
Όχι μόνο σας επιτρέπω αλλά και σας παρακαλώ να διαδώσετε με κάθε τρόπο τις δηλώσεις μου αυτές (σε blogs, ιστότοπους, εφημερίδες, κ.α.), ώστε να διαβαστούν από όσους περισσότερους γίνεται εντός και εκτός συνόρων!
Θα χαρώ ακόμα περισσότερο εάν, όσοι συμφωνείτε, το προσυπογράψετε!

Μετά τιμής,
Βασιλική Ιακ. Μαύρου
μητέρα τριών παιδιών (3-10-13 χρόνων).

(Υ.Γ.: Το επίμαχο βίντεο υπάρχει στο webtv του ΑΝΤ1, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα κυκλοφορήσει παντού! Παρακαλείται όποιος γνωρίζει τον τρόπο, να το επισυνάψει στο κείμενό μου.Ευχαριστώ!)

Τρίτη 13/12/2011 Αντ1 (εκπομπή Παπαδάκη)
"ε, τι να κάνουν; Από το να τα δούνε νεκρά...."
Δείτε ποιοί είναι αυτοί που ανέλαβαν εργολαβικά την σωτηρία της πατρίδας μας
Ο Γιώργος Λακόπουλος θέτει σήμερα στα «Νέα» ένα πολιτικό ερώτημα το οποίο θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να υπογράψει τη ληξιαρχική πράξη «κουρέματος» της ιδεολογικής και κοινωνικής διαδρομής του ΠΑΣΟΚ. Του πολιτικού φορέα ο οποίος κυριάρχησε στην Ελλάδα από το 1981 μέχρι και σήμερα, ακόμη και τις περιόδους που δεν βρισκόταν στη διακυβέρνηση του τόπου, αλλά ασκούσε… από τον δρόμο την εξουσία.

Τι προηγήθηκε της προσφυγής της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης του Μνημονίου, δηλαδή πρωτίστως στον δανεισμό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Αυτή είναι η ερώτηση, η απάντηση στην οποία μπορεί να καταστήσει… άνευ αντικειμένου τη συζήτηση για την «επόμενη μέρα» στο ΠΑΣΟΚ. Καθώς δεν θα υπάρχει επόμενη μέρα.

Τι συνέβη λοιπόν από την επομένη των εκλογών του 2009; Ποιες ήταν οι επιμέρους διαδρομές του οδικού χάρτη ο οποίος μας πήγε μέχρι το Καστελόριζο, και το ιστορικό πλέον διάγγελμα του Γιώργου Παπανδρέου;

Μάθαμε, ακούσαμε και διαβάσαμε για «Τιτανικό», για «διεφθαρμένη χώρα». Η Ελλάδα απέρριψε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, από τη Ρωσία και την Κίνα. Δηλαδή, από τις δυο χώρες στις οποίες στρέφεται σήμερα ασθμαίνουσα η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γιατί αφέθηκε η Ελλάδα να «σαπίσει», εκείνους τους μοιραίους οκτώ μήνες; Με αποτέλεσμα να γίνουμε η πρώτη χώρα η οποία άνοιξε την Κερκόπορτα της ευρωζώνης για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε μια εποχή νομισματικού «Ψυχρού Πολέμου».

Τα ερωτήματα είναι υπαρκτά και απτά. Κι αν δεν απαντηθούν στην εσωτερική διαδικασία για την ανάδειξη του διαδόχου του Γιώργου Παπανδρέου, θα πρέπει να τεθούν επί τάπητος στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τις εθνικές κάλπες. Ώστε να λάβει η κοινωνία τις απαντήσεις που απαιτεί. Και η Ιστορία να εκδώσει την αυστηρή ετυμηγορία της. Προκειμένου να ακολουθήσει η απόδοση ευθυνών.
Μπορεί οι Ευρωπαίοι να εμφανίζονται αποφασισμένοι να λύσουν το πρόβλημα της κρίσης χρέους, ωστόσο δεν είναι πλέον κρυφό στους αναλυτές και τους επενδυτές ότι με τις λύσεις που προτείνονται οδεύουμε ολοταχώς σε μία παταγώδη κατάρρευση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος χωρίς προηγούμενο...

Σύμφωνα με τους αναλυτές οι Ευρωπαίοι πήραν μία απόφαση που δεν έχει ξαναληφθεί από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αποφάσισαν να αυστηροποιήσουν τόσο πολύ τα δημοσιονομικά κριτήρια, υπό το φόβο των σοβαρών κυρώσεων για τα απείθαρχα μέλη της ευρωζώνης, ενώ την ίδια ώρα απαγόρευσαν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει στο τύπωμα χρήματος ώστε να μην χρηματοδοτηθούν τα χρέη των κυβερνήσεων.

Χωρίς αμφιβολία τέτοιες λύσεις είναι γερμανικής εμπνεύσεως. Προτάσσουν τη σκληρή λιτότητα με κάθε κόστος, και με το ρίσκο το χρέος να φτάσει σε επίπεδα ρεκορ την ώρα που η οικονομία συρρικνώνεται.

Οι αναλυτές επισημαίνουν 17 σημάδια κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς ένα χρηματοπιστωτικό κραχ.

1.Η μείωση των κρατικών δαπανών προκαλεί ταυτόχρονα επιβράδυνση της ανάπτυξης. Ήδη το είδαμε να συμβαίνει στην Ελλάδα, ενώ τώρα την ίδια πολιτική ετοιμάζονται να επιβάλλουν και στην υπόλοιπη Ευρώπη

2.Αφού οι ρυθμοί της οικονομίας κινδυνεύουν να πέσουν ανησυχητικά, η ανεργία θα κλιμακωθεί. Ήδη τα ποσοστά σε δέκα περίπου μέλη της ευρωζώνης έχουν ξεπεράσει το 10%, με απρόβλεπτες συνέπειες σε περίπτωση που επιστρέψουν σε υφεσιακό περιβάλλον.

3.Την ώρα που πολλές κυβερνήσεις δεν μπορούν να αποκαστήσουν το φθηνό δανεισμό τους, οι Γερμανοί, και άλλα ισχυρά κράτη, δείχνουν ότι «αρρωσταίνουν» σε οποιοδήποτε σχέδιο διάσωσης.

4.Ενώ θεωρητικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να προχωρήσει στο τύπωμα χρήματος αγοράζοντας παράλληλα και κρατικό χρέος, οι Ευρωπαίο δεν θέλουν ούτε να το ακούν, με τον κίνδυνο διάσπασης της ευρωζώνης να είναι ολοένα και πιο κοντά.

5.Δεν είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι μέχρι το τέλος του επόμενου καλοκαιριού θα έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση της ευρωπαϊκής συνθήκης. Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική, όπως άλλωστε την αποτύπωσε πριν από λίγες μέρες και η Αγκέλα Μέρκελ, αναφέροντας ότι η επίλυση της κρίσης χρέους θα πάρει πολλά χρόνια. Και οι αναλυτές απορούν... γιατί ο χρόνος τελειώνει.

6.Η Ευρώπη δεν διαθέτει κανέναν μηχανισμό κοινής έκδοσης ομολόγων, μεταφοράς κεφαλαίων και Υπουργείου Οικονομικών, ενώ και οι μηχανισμοί ESM και EFSF δεν διαθέτουν κάποιο σαφές θεσμικό πλαίσιο.

7.Κανένας δεν θέλει πια να δανείζει τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Δεκάδες ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο, ενώ την ίδια ώρα μόνο οι Κεντρικές Τράπεζες μπορούν να τους παράσχουν κάποια εργαλεία ρευστότητας.

8.Η πιστωτική επέκταση των ευρωπαϊκών τραπεζών έχει μειωθεί δραματικά, την ώρα που οι ίδιες προσπαθούν να ενισχύσουν σε ένα «εχθρικό περιβάλλον» τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας τους.

9.Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι κυριολεκτικά φορτωμένες με κρατικά ομόλογα, τα οποία έχουν μετατραπεί σε τοξικά, εντείνοντας τον πανικό στην προσπάθεια τους να τα ξεφορτωθούν.

10.Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων παραμένουν σε απίστευτα υψηλά επίπεδα, ενώ η ΕΚΤ έχει ξοδέψει περί τα 274 δις. δολάρια για να αποσυμπιέσει την αγορά

11. Οι αποδόσεις των ομολόγων γίνονται ολοένα και πιο σημαντικές αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2012 οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν σημαντικό μέρος των ομολόγων που λήγουν.

12.Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν προβεί σε αυστηρές προειδοποιήσεις για τις επικείμενες υποβαθμίσεις που αναμένεται να υπάρξουν στην Ευρώπη

13.Οι μετοχές των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών σχεδόν έχουν καταρρεύσει

14.Ήδη έχουν φύγει σημαντικά κεφάλαια από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με πολλούς αναλυτές να έχουν αρχίσει να κάνουν λόγο για bank run

15. Την ώρα που η ύφεση είναι προ των πυλών, το νέο σύμφωνο που προτείνεται δένει τα χέρια των κυβερνήσεων αναφορικά με την αύξηση των κρατικών δαπανών ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη

Η εξίσωση σύμφωνα με τους αναλυτές οδηγεί σε ένα συμπέρασμα: Ότι η Ευρώπη έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα και η κατάληξη μόνο αισιόδοξη δεν θα είναι. Κι αυτό γιατί η εξίσωση έχει ως εξής:

Σκληρή λιτότητα + τοξικά επίπεδα κυβερνητικού χρέους + αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων + έλλειψη εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα + υπερμόχλευση των τραπεζικών ισολογισμών = Χρηματοπιστωτικό κραχ.
 
Μετάφραση από το Economic Collapse Blog


Των Peer Teuwsen & Mark Schiertz

Zeit Online

Στα πλαίσια αφιερώματός της με θέμα «τα θανάσιμα αμαρτήματα της Ευρώπης», εκτός από την Ελλάδα, η Zeit Online, τα βάζει και με άλλες χώρες, όπως την Ελβετία, το Λουξεμβούργο, και την Γερμανία.

Γράφει λοιπόν:

Τα ποσά είναι τεράστια. Τόσο μεγάλα, που αναγκάζουν τους Ευρωπαίους πολιτικούς να γουρλώνουν τα μάτια!

Μόνο στην Ελβετία, οι ξένοι, πολλοί εκ των οποίων πολίτες της ΕΕ, έχουν κάπου €1.560 δισεκατομμύρια σε καταθέσεις.

Στην Βρετανία, και κυρίως στα Channel Islands, κάπου €1.400 δισ. Στο Λουξεμβούργο €440, και στο Λιχτενστάιν €78 δισ.

Όλα αυτά τα κράτη υποβοηθούν την φοροδιαφυγή. Ρουφάνε τον εθνικό πλούτο των άλλων χωρών, και ζουν από τους τόκους.

Και τι κάνει η Ευρώπη; Αντί να ενωθούν στην οργή τους, οι πρωτεύουσες της ΕΕ αντιμετωπίζουν το σκάνδαλο σαν να ήταν μια τιμητική παράδοση, ένα καθαρά διπλωματικό ζήτημα.

Κάποιες χώρες, μεταξύ αυτών και η Γερμανία, επιδιώκουν μια συμφωνία διπλής φορολόγησης με την Ελβετία, που θα επιστρέψει στα κράτη κάποια φορολογικά έσοδα.

Αυτή όμως η κίνηση, υπονομεύει το αίτημα της Κομισιόν για μια αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών ώστε να μπουν μπροστά από τους φοροφυγάδες, πλην όμως το Λουξεμβούργο απέρριψε αυτό το αίτημα.

Το ίδιο Λουξεμβούργο που κηρύττει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Στη συνέχεια, η εφημερίδα τα βάζει και με την Γερμανία:

Μπορεί να υπάρχει μια Ευρώπη στην οποία το ένα κράτος εξάγει με κέρδος, ενώ τα υπόλοιπα εισάγουν και συσσωρεύουν χρέος;

Οι Γερμανοί περηφανεύονται για την εξαγωγική τους επιτυχία, αφού την θεωρούν απόδειξη της αποτελεσματικότητας της εσωτερικής τους οικονομίας. Όταν όμως ένα κράτος μονίμως πουλάει περισσότερα αγαθά σε τρίτους από όσα εισάγει, τότε η κατάσταση χαλάει για όλους μαζί.

Φέτος, το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα με τις άλλες χώρες της ΕΕ έφτασε στα €62 δισ. Αυτό σημαίνει πολύ απλά πως τα γερμανικά προϊόντα δεν ανταλλάσσονται με ξένα προϊόντα, αλλά παραδίδονται επί πιστώσει. Για να αγοράσουν τα γερμανικά προϊόντα, οι Νότιοι Ευρωπαίοι χρεώνονται στους Γερμανούς. Με άλλα λόγια, ο γερμανικός πλούτος βασίζεται στα χρέη των άλλων. Και ποιος είναι αυτός που διαμαρτύρεται περισσότερο από όλους τους άλλους για αυτό το χρέος; Η ίδια η Γερμανία!

Σε κάποια φάση, οι οφειλέτες θα απειληθούν με χρεοκοπία, και οι απαιτήσεις των δανειστών θα χάσουν κάθε αξία. Τα τελευταία χρόνια, οι Γερμανοί μάζεψαν ξένα περιουσιακά στοιχεία αξίας σχεδόν €1 τρισ. Αν όμως ο Νότος δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στις οφειλές του, μεγάλο μέρος αυτού του ποσού θα εξαφανιστεί.

Για αυτό επιμένει η Γερμανίδα καγκελάριος ότι όλοι πρέπει να μετατραπούν σε Γερμανούς, και να εξάγουν περισσότερα από όσα εισάγουν, να μειώσουν τα ημερομίσθια, και να περικόψουν την κατανάλωση.

Αυτό όμως είναι εύκολο να το λες, και δύσκολο να το κάνεις. Αν όλοι πουλάνε, ποιος θα αγοράζει; Η οικονομία θα φρενάρει.

Αν οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να πλημμυρίσουν τον υπόλοιπο κόσμο με τα προϊόντα τους, κάτι που δεν θα επιτραπεί, η ισορροπία θα πρέπει να επιδιωχθεί εντός της ευρωζώνης. Οι Ιταλοί θα πρέπει να κάνουν οικονομίες, και οι Γερμανοί να ξοδεύουν περισσότερα.


Απόδοση: S.A.
Απολύσεις… με Task Force στο Δημόσιο και εφεδρεία νούμερο δύο για τους πενηντάρηδες το 2012 ετοιμάζουν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Εναρκτήριο λάκτισμα στον Αρμαγεδδώνα που έρχεται για τους εργαζομένους στο Δημόσιο αποτελεί η αποτυχία του μέτρου της εφεδρείας, την οποία επιβεβαίωσε χθες επισήμως ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας.

Ταυτόχρονα βέβαιη θεωρείται η απομάκρυνση του ενός από τους δύο υπαλλήλους που υπηρετούν σήμερα στο Δημόσιο και ιδιαίτερα στο στενό πυρήνα του κράτους, καθώς τρόικα και κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει (με βάση και το Μεσοπρόθεσμο) για 150.000 αποχωρήσεις ώς το 2015.

Μάλιστα ο κ. Ρέππας μιλώντας για πρώτη φορά για «καθαρόαιμες» απολύσεις υπαλλήλων χωρίς τον μανδύα της εφεδρείας, υπογράμμισε ότι παρόμοιες λύσεις μπορούν να συζητηθούν αρκεί να υπηρετούν τη μεταρρύθμιση του κράτους, να βασίζονται στην αξιολόγηση και να τεθούν στο τραπέζι ως συγκεκριμένη πρόταση.

Με αξιολόγηση

Αναλύοντας επακριβώς το πλαίσιο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε ότι απολύσεις «θα μπορούσαν να γίνουν μόνον εφόσον υπηρετούν μια συνολική ποιοτική μεταβολή της δημόσιας διοίκησης και κατόπιν αξιολόγησης με αυστηρά κριτήρια όλων των δομών της διοίκησης και των προσώπων. Υπάρχουν υπηρεσίες που δεν είναι χρήσιμες και υπάλληλοι που δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας, «αλλά αναζητούμε τη μέθοδο, τη διαδικασία αξιολόγησης των υπαλλήλων».

Ο υπουργός δεν απέκλεισε ακόμη την παράταση του χρόνου της εφεδρείας ώστε να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα το 2012 και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξουν τα κριτήριά της και να συμπεριλάβουν εργαζόμενους σε κατώτερα όρια ηλικίας, διευρύνοντας έτσι τη δεξαμενή των υπαλλήλων που θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο πρόσωπό τους το μέτρο, στην περίπτωση βέβαια που κάτι τέτοιο ζητηθεί από την τρόικα, η οποία αναμένεται να αξιολογήσει τα αποτελέσματα τον Ιανουάριο. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης χαρακτήρισε την εφεδρεία ως ένα δραστικό μέτρο, το οποίο «ρίχνει κάστρα και σπάει ταμπού» και παράλληλα παραδέχτηκε ότι τα αποτελέσματα είναι μέχρι στιγμής πτωχά.

Μόνο 10.000

Συγκεκριμένα, οι αποχωρήσεις έως τώρα δείχνουν ότι μόνο το ένα δέκατο των υπαλλήλων που έχουν υπογράψει τις διαπιστωτικές πράξεις (περίπου 10.000) θα ενταχθεί στην πραγματικότητα σε καθεστώς εφεδρείας ή σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, καθώς οι υπόλοιποι θα συνταξιοδοτηθούν κανονικά. Οι σχετικές αιτήσεις συνταξιοδότησης, μάλιστα, όπως είπε ο κ. Ρέππας, υποβλήθηκαν ώς τις 6 Οκτωβρίου 2011 ως συνέπεια του πολυνομοσχεδίου για το νέο βαθμολόγιο – μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Παράλληλα, ο κ. Ρέππας στάθηκε στη συνεργασία του υπουργείου με την Task Force για τη μεταρρύθμιση του κράτους, την οποία χαρακτήρισε εποικοδομητική. Πρόθεση μάλιστα του υπουργείου, όπως έκανε γνωστό, είναι να υπογράψει με τους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής ομάδας δράσης και σχετικό μνημόνιο, στο οποίο θα περιγράφονται όλα τα μέτρα για την αναμόρφωση του κράτους και κυρίως η διαδικασία για την αξιολόγηση του προσωπικού και των δομών, καθώς και για τη δημιουργία του επιτελικού κράτους.

Κατά τον Δ. Ρέππα, οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο, προκειμένου να έχουμε καλύτερο κράτος, μπορούν να γίνουν μόνον έπειτα από αξιολόγηση και σίγουρα όχι σε ένα διάστημα ενός-δύο μηνών, από τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχουν και τα όργανα και οι απαραίτητες διαδικασίες. Οπως ανέφερε δε η αξιολόγηση μπορεί να γίνει και θα γίνει με την Task Force, με την οποία υπάρχει πολύ καλή συνεργασία, η οποία μάλιστα, «είναι πολύ προωθημένη σε σχέση με τα άλλα υπουργεία».

Αν και, όπως είπε, από τους 680.000-700.000 υπαλλήλους που υπάρχουν σήμερα στο στενό δημόσιο τομέα και τα ΝΠΔΔ, οι μισοί είναι εκπαιδευτικοί (περίπου 190.000 άτομα) και ένστολοι (περίπου 155.000 άτομα), όπου -όπως παραδέχθηκε- δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αποχωρήσεων, υποστήριξε ότι θεωρεί εφικτό το στόχο για μείωση του Δημοσίου κατά 150.000 υπαλλήλους (από τους υπόλοιπους μισούς) μέχρι το 2015. «Ο στόχος είναι εφικτός. Πρέπει όμως αυτό να γίνει με προσοχή ώστε να μην υπάρξει ουσιαστική και λειτουργική κατάρρευση του κράτους».

Σε ερώτηση εάν αυτό μπορεί να γίνει και με απολύσεις, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε χαρακτηριστικά πως «δεν έχουμε κανένα κόλλημα σε απολύσεις, όχι όμως όπως γίνονται σήμερα, αλλά ως αποτέλεσμα μιας μεταρρύθμισης στο κράτος, ύστερα από αξιολόγηση των υπαλλήλων».

Τέλος βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται, η άρση της απόλυτης προστασίας της μονιμότητας στο Δημόσιο, κατά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2013, καθώς όπως όλα δείχνουν είναι κάτι που έχει ήδη τεθεί στην ημερήσια διάταξη.«Δυσοίωνες» χαρακτήρισε τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας ότι καμία χώρα ή περιοχή δεν είναι αλώβητη.

Υπό αυτές τις συνθήκες, όλες οι χώρες και οι περιοχές θα πρέπει να αναλάβουν δράση με στόχο την τόνωση της οικονομίας, επισήμανε η κ. Λαγκάρντ. Την αρχή πρέπει να κάνουν τα κράτη της ευρωζώνης και να συνεχίσουν το έργο τους αποφασιστικά, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, «καμία οικονομία στον κόσμο -ούτε οι χώρες χαμηλού εισοδήματος, ούτε οι αναδυόμενες οικονομίες, ούτε οι χώρες μεσαίου εισοδήματος, ούτε οι μεγάλες οικονομίες- δεν θα μείνει απρόσβλητη από την κρίση, η οποία όπως βλέπουμε όχι μόνο εξελίσσεται, αλλά κλιμακώνεται».

Αν η διεθνής κοινότητα δεν εργαστεί συλλογικά, υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστούν φαινόμενα που είδε ο κόσμος στη δεκαετία του 1930” είπε ακόμα η κ. Λαγκάρντ προσθέτοντας ότι δεν είναι ευχάριστη η προοπτική να επαναληφθούν όσα ακολούθησαν την περίοδο εκείνη.

Η κ. Λαγκάρντ χαρακτήρισε τέλος “φωτεινές εξαιρέσεις” ορισμένες οικονομίες στην Ασία και τη Λατινική Αμερική, οι οποίες – με τη βοήθεια του ΔΝΤ – αντιμετώπισαν σημαντικές κρίσεις τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, βελτιώνοντας το τραπεζικό τους σύστημα και την οικονομική διακυβέρνηση. “Οι προκλήσεις που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια των κρίσεων, τις βοήθησαν να ανακάμψουν” ανέφερε.Στην Ελλάδα, η οικονομική πολιτική που εφαρμόσαμε την τελευταία διετία απέτυχε ολοκληρωτικά. Παρά τις θυσίες του Ελληνικού λαού, παρά τον πακτωλό φορολογικών μέτρων, η Ελλάδα βιώνει σήμερα την βαθύτερη ύφεση μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Για τουλάχιστον 5 συναπτά έτη η χώρα μας θα είναι σε ύφεση. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές γεγονός. Το κοινωνικό κόστος είναι επίσης πρωτοφανές, με την ανεργία να πλησιάζει το 20% και όλο και περισσότερους Έλληνες να ζούνε κάτω από τα όρια της φτώχιας.

Στην παρούσα ιδιαίτερα δυσχερή δημοσιονομική κατάσταση πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις παραγωγικές μας δυνατότητες και τον φυσικό μας πλούτο. Η ΑΟΖ είναι όχι μόνο αντίβαρο στα αρνητικώς διευρυνόμενα δημοσιονομικά μας μεγέθη αλλά, πολύ περισσότερο, εργαλείο εξωτερικής πολιτικής.

Δηλαδή εκτός από έσοδα και αναπτυξιακή δυναμική, η ανακήρυξη της ΑΟΖ θα δημιουργήσει νέα πολιτικοοικονομικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου. Για να γίνει όμως αυτό απαιτείται στρατηγικός επιχειρησιακός σχεδιασμός, σύναψη ισχυρών συμμαχιών καθώς και ισχυρή πολιτική βούληση. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς όχι μόνο έχει δεσμευθεί στην ανακήρυξη Ελληνικής ΑΟΖ, αλλά έχει κινηθεί ήδη προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης νέων γεώ-στρατηγικών σχέσεων στην Μεσόγειο.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και οι δικές μου παρεμβάσεις στην πρόσφατη Πολιτική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε στη Μασσαλία. Εκεί κατέθεσα δύο τροπολογίες – ΑΟΖ και Λαθρομετανάστευση – οι οποίες εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Σώμα. Με την πρώτη «το ΕΛΚ υποχρεούται να ενθαρρύνει τα Κράτη Μέλη στην άσκηση των σχετικών κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» και με την δεύτερη τονίζεται «η κρισιμότητα να προχωρήσει άμεσα η ΕΕ και τα κράτη – μέλη σε συμφωνίες επαναπατρισμού παράνομων μεταναστών».

Και οι δύο τροπολογίες που κατέθεσα έχουν το ίδιο σκεπτικό: ότι η Ευρώπη πρέπει και μπορεί να αντιμετωπίσει, με πνεύμα αλληλεγγύης, τα μεγάλα προβλήματα που όλες οι χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν. Χρειαζόμαστε περισσότερη συνεργασία στο πνεύμα «Ισχυρή Ελλάδα σε μια Ισχυρή Ευρώπη».

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν προχώρησαν στην ανακήρυξη αποκλειστικών οικονομικών ζωνών, κάτι που εμφανώς έπληξε τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και ταυτόχρονα υπέσκαψε την δυναμικότητα της Εξωτερικής μας πολιτικής. Πρέπει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν η Κύπρος προσέφερε την ευκαιρία και ανέλαβε τις πολιτικές πρωτοβουλίες για χάραξη κοινής ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Όμως η Ελληνική πλευρά δεν ανταποκρίθηκε λόγω των νομικά αβάσιμων αντιδράσεων της Τουρκίας.

Η οριοθέτηση της ΑΟΖ για την Ελλάδα, θα διασφαλίσει την εθνική της κυριαρχία και θα δημιουργήσει συγκεκριμένα οικονομικά οφέλη. Είναι άλλωστε πολύ πρόσφατο το παράδειγμα της Κύπρου για το πώς μπορούν να επηρεαστούν άμεσα οι χρηματαγορές.

Όταν η Κύπρος αποφάσισε να διεξάγει ερεύνα για την ύπαρξη υδρογονανθράκων στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ, οι αγορές αμέσως αντέδρασαν. Ανταποκριθήκαν πολύ θετικά σε μια τέτοια πρωτοβουλία. Όταν δε αντιληφθήκαν ότι η Κύπρος ενδέχεται να μετατραπεί σε ενεργειακό διακομιστή ορυκτού πλούτου μέχρι το 2020, τα spreads της Κυπριακής οικονομίας μειωθήκαν άμεσα περίπου στις 500 μονάδες. Δηλαδή οι αγορές, (οι επενδυτές) προθυμοποιήθηκαν να δανείσουν σε πολύ χαμηλά επιτόκια την Κύπρο εφόσον αυτή επιθυμούσε. Επίσης, στα ασφάλιστρα κίνδυνου τα διάσημα CDS, μειώθηκαν και αυτά γεγονός το οποίο κατέδειξε την αισιοδοξία των επενδυτών για το μέλλον της Κυπριακής οικονομίας. Όλα αυτά μόνο με την προσδοκία ότι η Κύπρος θα μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο φυσικού αερίου. Ας αναλογιστούμε λοιπόν πόσο πιο ανοδικά θα κινηθούν οι δείκτες και πόσο τελικά θα ισχυροποιηθεί η πραγματική οικονομία της Κύπρου όταν αποδώσει στην πράξη, αυτή η επένδυση.

Προσωπικά δεν συνηθίζω να καλλιεργώ προσδοκίες. Όμως όλα αυτά συνέβησαν για έναν πάρα πολύ απλό λόγο: Γιατί η οικονομία πάνω από όλα είναι ψυχολογία. Στην Ελλάδα σήμερα, υπό το φως της τουρκικής αντίθεσης τίθεται το ερώτημα αν η Ελλάδα πρέπει να κηρύξει Α.Ο.Ζ. στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ερώτημα που τίθεται επιτακτικότερα μετά την ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ και την εκτίμηση για την ύπαρξη υδρογονανθράκων στην περιοχή μεταξύ Καστελλόριζου και Κύπρου.

Η απάντηση, για τη Νέα Δημοκρατία στο ερώτημα είναι ασφαλώς θετική. Όπως σημείωσα παραπάνω τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη είναι προφανή. Η Οικονομική συγκυρία επιβάλλει την ταχύτερη δυνατή εκμετάλλευση των ελληνικών ενεργειακών αποθεμάτων όπου και αν αυτά ευρίσκονται. Συμπληρωματικά βέβαια με όλες τις άλλες απαραίτητες ενέργειες επανεκκίνησης της Οικονομίας. Η λύση των οικονομικών προβλημάτων θα έρθει σε τελική ανάλυση με σκληρή δουλειά. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, αυτή την στιγμή δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.


Ρωτώντας παν στην πόλη… Ρωτώντας σκάβουν μια τρύπα κάτω από την πόλη. Ρωτώντας επιλέγουν να μείνουν εκεί μέσα μέχρι να περάσει η καταιγίδα… Κι επειδή προσωπικά, από μικροοικονομία μακροοικονομία και πραγματική οικονομία είμαι νούλα, ζήτησα εντατικά και εκλαϊκευμένα σεμινάρια από φίλους που δεν έχουν περάσει μόνο έξω από την ΑΣΟΕΕ. Από όλα αυτά που άκουσα (τα μισά μου έκαναν το μυαλό κουρκούτι και τα άλλα μισά, το στομάχι κόμπο) κρατάω και μοιράζομαι τα εξής (έτσι, επειδή, κουφάλα νεκροθάφτη, δεν πρέπει να τους κάνουμε τη χάρη και να πεθάνουμε… ποτέ) :

• Άμα τη αφίξει του 2012, πρέπει να προνοήσουμε για τον επιούσιο. Επειδή το χρήμα στη χώρα δε ρέει πια (όπου χώρα, βάλτε τράπεζες), επειδή οι διαδικασίες εισόδου πρώτων υλών και έτοιμων προϊόντων στη χώρα έχουν γίνει ιδιαίτερα προβληματικές κι επειδή αυτοί που έπαιρναν τις αποφάσεις τις τελευταίες δεκαετίες φρόντισαν αν είμαστε –τυπικά τουλάχιστον- ετερόφωτοι σε ό,τι αφορά την επάρκεια των αγαθών, αναμένεται από το Φεβρουάριο και μετά, να αρχίσουν να γίνονται εμφανείς οι πρώτες ελλείψεις σε βασικά είδη. Όποιος προλαβαίνει ας σπείρει στο μπαλκόνι του. Η σελινόρριζα πιάνει εύκολα στη γλάστρα. Θυμηθείτε τους θείους στα χωριά… Ο καιρός εγγύς…

• Όσοι έχουν καταθέσεις (δεν ανήκω στην κατηγορία ούτε κατά φαντασίωση) θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε περίπτωση ελεγχόμενης, κυριλέ εξόδου από το ευρώ ή και ασύντακτης υποχώρησης, θα χάσουν ένα μέρος των χρημάτων τους, επειδή οι καταθέσεις θα μετατραπούν αυτόματα στο νέο νόμισμα (στην καλύτερη περίπτωση 1 ευρώ προς 1 απ’ ό,τι θα είναι το άλλο) ή θα μετατραπούν στο νέο νόμισμα με ταυτόχρονη υποτίμηση (1 ευρώ προς πολύ λιγότερο από 1 από το ό,τι θα είναι το άλλο). Κάποιοι λένε ότι μια συνετή κίνηση τη σήμερον ημέρα είναι να τηρεί κανείς καταθέσεις σε δολάρια. Όλα όμως έχουν να κάνουν με το τι θα προβλέψουν οι νόμοι που θα πλαισιώσουν το σκηνικό. Η εμπειρία έχει δείξει ότι οι κυβερνήσεις δεν κωλώνουν να επιβάλουν μετατροπή των συναλλαγματικών καταθέσεων, στο νέο -εκεί και τότε- εθνικό νόμισμα…

• Όσοι έχουν δάνεια να ξέρουν ότι από τα δάνειά τους δε θα απαλλαγούν ποτέ (εκτός αν επιβεβαιωθούν οι Μάγιας). Το πιο πιθανό είναι τα τρισκατάρατα ποσά να μετατραπούν αυτόματα σε εθνικό νόμισμα… γιατί, αν παραμείνουν σε ευρώ, η ψυχή του δανειολήπτη θα βγαίνει, αλλά ευρώ δε θα βγαίνει (το γνωστό… ουκ αν λάβοις). Δεδομένου ότι ήδη ζορίζονται οι οφειλέτες, τι θα γίνει αν για κάθε ευρώ που χρωστούσαν, βρεθούν να χρωστάνε τρεις δραχμίες… δραχμόνες, δραχμίρες, δραχμούπες ή ό,τι άλλο… Θα πάνε οι αυτοπυρπολήσεις σύννεφο…

• Όσοι έχουν τα ευρώ τους σε μασούρι… θα κερδίσουν, δεδομένου ότι το ευρώ θα θεωρηθεί ξένο νόμισμα και για κάθε «κομμάτι» που έχουν στην τσέπη, θα εισπράττουν ένα κομμάτι και κάτι από το «ό,τι θα είναι αυτό που θα είναι»… Το θέμα είναι… θα έχουνε οι τράπεζες λεφτά και αντοχή, για να ρευστοποιήσουν τα μασούρια;

• Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν τι θα απογίνει η αγοραστική τους δυνατότητα θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι στις προβληματικές συνθήκες μιας εξόδου από το ευρώ, ο πληθωρισμός θα πάθει πριαπισμό. Το πλέον λογικό και σίγουρο επίσης είναι ότι όλα τα εισαγόμενα προϊόντα θα γίνουν απλησίαστα. Λαϊκή και πάλι λαϊκή…
Η Wall Street Journal επισημαίνει την αποστροφή των επενδυτών από τα ομόλογα της Ευρωζώνης σε σημερινό της δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία στη Βόρεια Ευρώπη έχουν μειώσει την έκθεση τους σε κρατικό χρέος και τοποθετούνται είτε σε ακίνητα, είτε σε ασφαλέστερες αγορές όπως της Γερμανίας και παράλληλα αναφέρει πως η κλίμακα της αλλαγής δείχνει ότι η ζώνη του ευρώ δεν πάσχει απλώς από μια βραχυπρόθεσμη κρίση εμπιστοσύνης, αλλά ότι η οικονομική σανίδα σωτηρίας ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών υποχωρεί μακριά και ίσως να μην επιστρέψει για χρόνια, αφήνοντας ορισμένες χώρες εκτεθειμένες σε κίνδυνο.

Στη χειρότερη περίπτωση, σημειώνει η εφημερίδα, η συμπίεση θα μπορούσε να σημάνει ένα κύμα κρατικών χρεοκοπιών που απειλεί να παραλύσει το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης, προκαλώντας βαθιά ύφεση κατά τη διαδικασία. Αποτέλεσμα η αποχώρηση μιας ή περισσότερων χώρων από τη νομισματική ένωση, ή ακόμη και η διάλυση της.


Δραματική τροπή λαμβάνουν αιφνιδιαστικά οι εξελίξεις στο μέτωπο της Τουρκίας, αφού το βράδυ συνεκλήθη στην Τουρκία το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τουρκίας, παρουσία του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ και του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να εξετάσει την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων για πόλεμο, εξαιτίας των εξαιρετικά επικίνδυνων εξελίξεων που είχαν καταγραφεί τις αμέσως προηγούμενες ώρες…
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις υπάρχουσες μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι Σύροι μετακίνησαν στην περιοχή των συνόρων με την Τουρκία βαλλιστικούς πυραύλους Scud D (21 εκτοξευτές σύμφωνα με πληροφορίες του ιστότοπου «debka») πέντε εκ των οποίων μπορούν να φέρουν μη συμβατική (χημική στη συγκεκριμένη περίπτωση) κεφαλή… Πολλές συστοιχίες τοποθετήθηκα απέναντι από την επαρχία Χατάι, δηλαδή την πάλαι ποτέ Αλεξανδρέττα, περιοχή που κάποτε ανήκε στην Τουρκία… Επίσης, το καθεστώς της Συρίας ανέπτυξε δυνάμεις τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τόσο στα σύνορα με την Τουρκία, όσο και στα σύνορα με την Ιορδανία.
Ειδικά στη δεύτερη περίπτωση, η ανάπτυξη των δυνάμεων γίνεται σε αντίδραση για την μετακίνηση από το Ιράκ μονάδων ειδικών επιχειρήσεων και τεθωρακισμένα (π.χ. η 1η αμερικανική ταξιαρχία που επιχειρούσε στο Ιράκ, κοντά στα σύνορα με την Ιράκ-Ιορδανίας), με την αιτιολογία ότι μεταβαίνουν στη χώρα και στα σύνορά της με τη Συρία, με σκοπό να υπερασπίσουν αν απαιτηθεί την εδαφική κυριαρχία της Ιορδανίας. Οι δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή της αεροπορικής βάσης «Βασιλιάς Χουσεΐν», 10 μόλις χιλιόμετρα από τα σύνορα της Συρίας με την Ιορδανία.
Το χαμηλό προφίλ και την αυστηρή ουδετερότητα όμως φαίνεται πως εγκαταλείπει σταδιακά και το Ισραήλ, με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να ανακοινώνουν «συμπτωματικά» ότι υπό τη διοίκηση του ταξιάρχου Σάι Αβιτάλ οι ειδικές δυνάμεις της χώρας εκπαιδεύονται σε επιχειρήσεις πίσω από τις γραμμές του εχθρού (λες και μέχρι τώρα δεν το έκαναν…). Για να είμαστε βέβαια ακριβείς, πρόκειται για μια νέα μονάδα ειδικών δυνάμεων η οποία θα ενσωματώνει τους καλύτερους των καλυτέρων από τις μονάδες κομάντος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, η οποία θα αναφέρεται απευθείας στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου…
Αυτό όμως που μας προβληματίζει περισσότερο είναι ότι το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ δεν επιχείρησε να κρύψει τις μετακινήσεις στρατευμάτων, αλλά έκανε σχεδόν κάθε προσπάθεια να φανούν με λεπτομέρειες οι δυνάμεις που μετακινούνται, με τις κινήσεις να γίνονται με τον ήλιο στον ουρανό, ενώ πέρα από τους στρατιωτικούς δορυφόρους που κατέγραψαν τα πάντα, εικόνα της κατάσταση είχαν ακόμα και τα παρατηρητήρια από την άλλη πλευρά (τουρκική) των συνόρων.
Επιπροσθέτως, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η χθεσινό «πέρασμα» του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα στην Άγκυρα, αμέσως μετά την αποχώρηση από το Ιράκ, όπου σε επίσημη τελετή έδωσε τέλος στην αμερικανική παρουσία στη χώρα, μετά από οχτώ χρόνια, μετά την εισβολή του 2003…
Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν κρύψει ότι διαθέτουν σχέδια για τη δημιουργία «ζωνών ασφαλείας» για τον συριακό λαό, εντός της χώρας του, κινήσεις οι οποίες επί της ουσίας θα διαιρέσουν τη χώρα σε δυο κομμάτια, με την Τουρκία να ελέγχει το βόρειο τμήμα και τις δυνάμεις του Άσαντ τα κεντρικά και τα νότια. Βέβαια, καλό θα ήταν να περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς θα πράξουν οι αμερικανικές δυνάμεις και πόσο ισχυρό κίνητρο είναι για τη ρωσική ηγεσία οι εκλογές που πλησιάζουν, εκτός από τα αδιαμφισβήτητα συμφέροντα στη Συρία, ώστε να επιχειρηθεί ενεργός εμπλοκή, ενώ η ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου «Ναύαχος Κουζνέτσοβ» ολοένα και πλησιάζει στη περιοχή, καθώς αναμένεται να περάσει πολύ σύντομα το Γιβραλτάρ…
Είναι προφανές ότι η κατάσταση χρήζει στενής παρακολούθησης και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε. Χωρίς… πολεμοχαρείς κραυγές, αλλά με ψυχραιμία και τον κατά δύναμη έλεγχο των στοιχείων, αφού τα ψεύδη που λέγονται τόσο πριν την έναρξη επιχειρήσεων όσο και κατά τη διάρκεια αυτών είναι απερίγραπτα…Η χώρα, πτωχευμένη, καθημαγμένη και ταπεινωμένη, ζει μια από τις πλέον ανώμαλες περιόδους της Ιστορίας της.

Τουλάχιστον το 85% του λαού έχει απορρίψει το ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτό συνεχίζει να κυβερνά!

Μπορούμε επιτέλους να πληροφορηθούμε τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους επιβλήθηκε ο σχηματισμός της παρούσας κυβέρνησης;

Πάει πάνω από ένας μήνας από την πανηγυρική ανακοίνωσή της και κοντεύουν δύο μήνες από τις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου.

Στο διάστημα αυτό ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ!

Δεν έχει αλλάξει τίποτε, δεν έχει δημιουργηθεί ούτε μια αχτίδα φωτός, δεν φαίνεται στον ορίζοντα καμιά προοπτική ανάκαμψης.

Ακόμη οργανώνονται συσκέψεις για τον… καλύτερο συντονισμό της, για το πώς θα προχωρήσουν οι (στοιχειωμένες) συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων, για το πώς θα απορροφηθούν τα κοινοτικά κονδύλια, για το πώς θα έλθουν επενδύσεις.

Δεν έχουμε πληροφορηθεί – και επομένως μάλλον δεν έχει γίνει κάτι – σχετικά με τις δραστηριότητες που αναπτύσσει προς τις παραπάνω κατευθύνσεις ο «πρωθυπουργός της ανάγκης».

Οι ίδιοι άνθρωποι που συσκέπτονταν και ξανασυσκέπτονταν επί προηγούμενης κυβέρνησης, συνεχίσουν να συναντιούνται και να συνεδριάζουν και επί της νέας κυβέρνησης.

Το εξωφρενικό είναι ότι το παραδέχονται και οι ίδιοι!

Έφθασαν στο σχιζοφρενικό σημείο να ζητούν να… τους ανασχηματίσει ο κ. Παπαδήμος!

Πρώτα η κ. Διαμαντοπούλου με άρθρο της, μετά ο κ. Παπαϊωάννου, μιλώντας στον Ν. Χατζηνικολάου, μας πληροφόρησαν ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να αποκτήσει το δικαίωμα να ανασχηματίσει την κυβέρνησή του!

Και αφού είναι έτσι, γιατί ο κ. Παπαϊωάννου δεν ανασχημάτισε μόνος του τον εαυτό του – δια της παραιτήσεως – όταν ο Βλαστός βρέθηκε ένοπλος μέσα στις φυλακές, ενώ παράλληλα αποκαλύφθηκε πως (μέσα στις φυλακές) έχουν αναπτυχθεί συμμαχίες μεταξύ του κοινού εγκλήματος και της τρομοκρατίας;

Και επιτέλους, χρειαζόταν να μπουν (πενήντα άτομα) σε μια κυβέρνηση, προκειμένου να… βγουν;

Δεν ήσαν δηλαδή οι εξυπνότεροι, οι τελειότεροι και οι αποτελεσματικότεροι;

Τότε γιατί μπήκαν; Τότε γιατί ο κ. Παπαδήμος τους αποδέχθηκε;

Ο ίδιος, βέβαια, έχει φορέσει κάτι τεράστια ροζ γυαλιά και τους βλέπει όλους άψογους!

Το έγραψε και στο πρωθυπουργικό μπλογκ, προσπαθώντας να ανακαλύψει μερικά από τα επιτεύγματα των πρώτων τριάντα ημερών του στον πρωθυπουργικό θώκο.

Όπως μας ενημερώνει, «στις πρώτες 30 ημέρες επιτεύχθηκαν σημαντικά πράγματα» - όταν ακούς να χρησιμοποιείται η λέξη «πράγματα», καταλαβαίνεις για τι είδους «πράγματα» θα ενημερωθείς.

Και ποια είναι αυτά τα «πράγματα»;

Κατ’ αρχήν, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «πράγμα» είναι η ίδια η ύπαρξη της κυβέρνησης.

«Πράγμα» είναι επίσης η εκταμίευση της έκτης δόσης – η οποία, αν καταλάβαμε καλά δεν εκταμιευόταν επί μιας κυβέρνησης που δεν έκανε τίποτε και εκταμιεύεται επί μιας κυβέρνησης που επίσης δεν κάνει τίποτε.

«Πράγμα» είναι και η ψήφιση του προϋπολογισμού – λες και υπήρχε περίπτωση να μην ψηφίσουν οι βουλευτές των κομμάτων που λαμβάνουν μέρος στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο ίδιος ο προϋπολογισμός, βέβαια, δεν είναι και πολύ… «πράγμα», διότι «εφόσον υλοποιηθεί θα αλλάξει ουσιαστικά τη δημοσιονομική εικόνα της χώρας και θα θέσει τις βάσεις για μια σταδιακή ανάκαμψη από το επόμενο έτος».

Επομένως, εφόσον δεν υλοποιηθεί, δεν είναι και πολύ… πράγμα!

Επίσης, ένα άλλο «πράγμα» είναι και το γεγονός ότι «η κυβέρνηση προχωρά αποτελεσματικά στην εφαρμογή των μέτρων που περιέχονται στο πρόγραμμά της».

Συγγνώμη, αλλά μπορούμε να μάθουμε τι περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της κυβέρνησης;

Μήπως η ακόμη βαθύτερη ύφεση; Μήπως τα καινούργια ταξίδια του υπουργού Ανάπτυξης στη Γερμανία προς άγραν επενδυτών που δεν έρχονται ποτέ;

Μήπως τα μειωμένα έσοδα και οι αυξημένες δαπάνες;

Η ανεργία, μήπως;

Και τι ακριβώς εννοούσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου όταν μιλούσε περί επιτάχυνση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ;

Υπάρχει κάποια επιτάχυνση και δεν την έχουμε πληροφορηθεί;

Και τι θα πει «επιτάχυνση»; Υπήρχε κάποια ταχύτητα και αυτή αυξήθηκε;

Και τι εννοεί ο κ. Παπαδήμος όταν λέει πως «τα πραγματικά εισοδήματα θα σταθεροποιηθούν, καθώς δεν αναμένονται περαιτέρω μειώσεις των ονομαστικών μισθών και συντάξεων ούτε και αυξήσεις φορολογικών συντελεστών»;

Δηλαδή η μέχρι τούδε μείωση των εισοδημάτων και η αύξηση των φόρων δεν έχουν δημιουργήσει κανένα πρόβλημα και επομένως όλα καλά;

Και πώς θα ελέγξει τις δαπάνες του κράτους όταν η ύφεση φέρνει ανεργία και το κράτος αναγκάζεται να χρηματοδοτεί συνεχώς τον ΟΑΕΔ για να είναι σε θέση να καταβάλει τα επιδόματα ανεργίας;

Ο κ. Παπαδήμος οφείλει μια απάντηση στο ερώτημα: Γιατί δέχθηκε το σύνολο των αποτυχημένων της προηγούμενης κυβέρνησης;

Και όλοι όσοι αγωνιούν μήπως υπονομευτεί η παρούσα κυβέρνηση – πώς να υπονομεύσεις κάποιον που κάθεται ακίνητος; - οφείλουν επίσης να μας πουν ως πού θα φθάσει αυτή η απίστευτη φαρσοκωμωδία.

Υποτίθεται ότι εκλογές δεν έγιναν για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και για να προχωρήσουν γρήγορα τα «πράγματα»!

Φυσικά, όπως οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος μπορούσε εύκολα να προβλέψει, τα «πράγματα» δεν προχώρησαν καθόλου.

Αν δεν κάνω λάθος, οι εκλογές μπορούσαν να είχαν διεξαχθεί ως τις 4 Δεκεμβρίου και να είχαμε ήδη μια κυβέρνηση με λαϊκή εντολή και πολιτική ευθύνη και όχι αυτήν την «ακίνητη ανωμαλία»!

Διότι ανωμαλία είναι να συνεχίζει να κυβερνά τη χώρα ένα κόμμα που δεν εγκρίνει το 90% σχεδόν του ελληνικού λαού.

Τον τελευταίο καιρό τα διεθνή δεδομένα αλλάζουν με τέτοια ταχύτητα ώστε τα think tanks θα πρέπει να βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση με σενάρια που δεν τους βγαίνουν.

Ιδιαίτερα για την Ελλάδα έχει πλέον μεταστραφεί άρδην το γεωπολιτικό κλίμα.

Ποια ήταν τα δεδομένα:

1. Προωθούνταν, από μέρους της Ελλάδας τουλάχιστον, η ιδέα μιας καλής γειτονίας με την Τουρκία…σε βάρος της Ελλάδος βέβαια, μέσω ΕΛΙΑΜΕΠ-οικολόγων-Protagon κτλ.

Χαρακτηριστική η φράση του ΓΑΠ: “κι αν χάσουμε και κανένα “οικοπεδάκι” δεν πειράζει προκειμένου να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο” !

2. Πίσω από αυτή την ιδέα κρύβονταν η προσπάθεια των think tanks και της παγκοσμιοποίησης ώστε: οι ανυπότακτοι και τεμπέληδες Έλληνες Χριστιανοί να αναμειχθούν με όλες τις φυλές και κυρίως με Ισλαμιστές ώστε να χάσουν την καταγωγή και τον τσαμπουκά τους. Σε λίγα χρόνια δεν θα ξέρουν και οι ίδιοι ποιοι είναι οι Έλληνες και ποιοι οι… βάρβαροι.

3. Οι υπέρμαχοι της παγκοσμιοποίησης ήξεραν ότι θα έχουν βασικά δυο εχθρούς: τους Έλληνες γιατί είναι ανυπότακτοι και παράγουν άναρχες ιδέες και τους Ισραηλινούς γιατί είναι υπερόπτες, οργανωτικοί και δυνατοί στρατιωτικά έτσι ώστε δεν θα δεχτούν εύκολα τον ζυγό της παγκοσμιοποίησης.

Έτσι ενώ αυτοί που προωθούν την παγκοσμιοποίηση είναι κατεξοχήν οι Εβραίοι Σιωνιστές με τα εξαπτέρυγά τους, τελικά θα έλθουν σε σύγκρουση με το ίδιο το γένος και τη φύτρα τους. Οι Ισραηλινοί το ξέρουν και προετοιμάζονται για την σύγκρουση.

4.Τα τελευταία γεγονότα στην βόρειο Αφρική με την υποτιθέμενη δημοκρατικοποίηση των απολυταρχικών καθεστώτων (για να επιβληθεί η παγκοσμιοποίηση χρειάζονται αδύνατες δημοκρατίες όπου εύκολα σφάζονται μεταξύ τους οι φυλές και έτσι επιβάλλονται οι εγκάθετοι, τα απολυταρχικά καθεστώτα άλλωστε είναι οι εχθροί της παγκοσμιοποίησης) άφησε έκθετο το Ισραήλ σε σχέση με τις προθέσεις και τις μελλοντικές δράσεις των γειτόνων του.

5. Το Ισραήλ αισθάνεται φοβισμένο σε μια Μεσόγειο με τριγύρω του μόνο εν δυνάμει εχθρικά κράτη, χρειάζεται επομένως συμμάχους όχι τόσο στρατιωτικά δυνατούς όσο για να του δώσουν χώρο για να αναπνέει και να κινείται. Ένας τέτοιος μοναδικός χώρος στο Αιγαίο είναι η Ελλάδα και το Ισραήλ θα επιδιώξει με κάθε μέσο και κυρίως με τη δύναμη που διαθέτει μέσω του εβραϊκού λόμπι στην Αμερική αλλά και παγκοσμίως να βοηθήσει μια τέτοια προσέγγιση. Η υποδοχή που έκαναν οι Ισραηλινοί στον Σαμαρά είναι εντυπωσιακή, δεν ήταν υποδοχή αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά αρχηγού κράτους. Το ίδιο είχαν κάνει και για τον Κύπριο πρόεδρο της Βουλής όταν είχε επισκεφθεί το Ισραήλ στέλνοντας ένα καθαρό μήνυμα στην Τουρκία. Για να κάνουν τέτοια υποδοχή στον Σαμαρά σίγουρα τον βλέπουν σαν τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας σύντομα.

6. Το Ισραήλ είναι προσανατολισμένο φανατικά σήμερα στην ιδέα ότι πρέπει το συντομότερο δυνατό -επείγεται τρομερά- να επιτεθεί στο Ιράν και να εξουδετερώσει ή να προλάβει τον κίνδυνο να γίνει το Ιράν πυρηνική δύναμη. Αυτό μπορεί να το κάνει όταν έχει συμμάχους όπως η Κύπρος και η Ελλάδα σαν χώρους ανεφοδιασμού και μετόπισθεν.

7. Η Τουρκία κατέλαβε ηγετικό ρόλο σε αυτή την αναδιάρθρωση των ισλαμικών χωρών και θα τον προωθήσει καθώς φαίνεται δυναμικά. Όμως όταν εμφανίζονται ηγέτες όπως ο Ερντογάν που πάνε ενάντια στις προδιαγραφές των εξουσιαστών, τα δεδομένα αλλάζουν και τα think tanks της παγκοσμιοποίησης πρέπει να ανασυντάξουν τα σενάριά τους. Θα πρέπει να σκεφτούν πως και που θα χρησιμοποιήσουν τον νέο ηγέτη ώστε να τον κατευθύνουν εκεί που θέλουν. Εάν φανεί ότι θα αντιδράσει με μια δική του ατζέντα, σίγουρα θα φύγει, με …οποιοδήποτε τρόπο. Εάν όμως είναι πονηρός και δεν δείξει τς προθέσεις του (ο Νταβούτογλου σίγουρα είναι) μπορεί να ξαφνιάσει τα έξυπνα “πουλιά” της παγκοσμιοποίησης με απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια ειρήνη.

Μια τέτοια κίνηση θα ήταν ένα είδος εισβολής στην Συρία για να αποκτήσει άμεση επιρροή στις εξελίξεις εκεί, κάτι που θα τρόμαζε το Ισραήλ και θα το ανάγκαζε να αντιδράσει.

8. Η Αμερική επεδίωκε και εξακολουθεί να επιδιώκει την κατάρρευση της Ε.Ε. και βλέπει σαν πρώτη φάση του ξηλώματος την αποβολή της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση αλλά και από την Ε.Ε. ώστε η Ελλάδα να περιέλθει στον πλήρη έλεγχο της. Αυτή η στρατηγική θα εξυπηρετήσει την ανάγκη του Ισραήλ να έχει συμμάχους, εφόσον η Ελλάδα θα ενταχθεί τότε σε μια πολυμερή συμμαχία όπου Αμερική-Ελλάδα-Ισραήλ-Σκόπια-Αλβανία-Βουλγαρία θα είναι σύμμαχοι αλλά υπό την κηδεμονία της Αμερικής και με θεματοφύλακα στην περιοχή το Ισραήλ. Χωρίς την Ελλάδα η συμμαχία αυτή είναι σχεδόν άχρηστη για το Ισραήλ. Ωστόσο η Αμερική θα ήθελε μέσα σε αυτή τη συμμαχία και την Τουρκία άλλα το Ισραήλ είναι πεπεισμένο ότι μια τέτοια συμμαχία δεν μπορεί να δουλέψει πλέον και θα αντιδράσει πάλι μέσω του εβραϊκού λόμπι.

9. Επείγει επομένως για το Ισραήλ και κατά συνέπεια για το εβραϊκό λόμπι της Αμερικής -αλλά και για την γενικότερη στρατηγική της Αμερικής- η Ελλάδα να φύγει από την Ε.Ε. και να γίνει απόλυτα εξαρτημένη από την Αμερική, ώστε η Αμερική και το Ισραήλ να έχουν πρόσβαση σε Ελληνικά λιμάνια και αεροδρόμια.

Έτσι αδυνατίζει όχι μόνο η Ε.Ε. άλλα και το μακρύ χέρι της Ρωσίας που δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί το άνοιγμα Καραμανλή.

Εάν κάποιος λάβει υπόψιν του αυτές τις συγκυρίες είναι εύκολο να φανταστεί ποιες αλλαγές πρόκειται να συμβούν στο κοντινό μέλλον όσον αφορά στην Ελλάδα.

1. Η Ελλάδα πρέπει να αδυνατίζει συνεχώς με το να δανείζεται ασύνετα χωρίς καμιά ανάπτυξη, τόσο ώστε να μην γίνει ποτέ δυνατόν να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Επομένως η μόνη λύση είναι η παύση πληρωμών και η χρεοκοπία. Πως θα γίνει αυτό ώστε να μην εμπλακούν οι Έλληνες σε έναν εμφύλιο πόλεμο που θα προέλθει από την ταυτόχρονη εξαθλίωση των φτωχότερων Ελλήνων είναι πραγματικά το ζητούμενο.

2. Θα χρειαστεί επομένως να φτιάξουν γρήγορα έναν σωτήρα ! Πως θα γίνει αυτό?

3. Κατά πάσα πιθανότητα θα αφήσουν τον Παπαδήμο μόνο του να προσπαθεί χωρίς να τον βοηθούν ουσιαστικά με συνέπεια να βυθίζει την Ελλάδα όλο και περισσότερο στην ύφεση, χωρίς να του δίνουν τη δυνατότητα καμίας απολύτως ανάπτυξης.

Μια τέτοια θλιβερή κατάσταση μπορεί να διαρκέσει το πολύ μέχρι τον Μάιο όπου τα αποτελέσματα από την διακυβέρνηση Παπαδήμου θα είναι τόσο πενιχρά και τα αδιέξοδα τόσο τεράστια ώστε νομοτελειακά θα πάμε σε εκλογές τον Ιούνιο.

4. Η προετοιμασία Σαμαρά

Ο Σαμαράς θα πρέπει να αναδομηθεί (από τους εξουσιαστές) για να ξανακερδίσει τους χαμένους ψήφους της ΝΔ. Έτσι θα εμφανιστεί σαν εθνοσωτήρας υποσχόμενος ότι θα διώξει την Τρόικα και το ΔΝΤ, ότι θα καθορίσει την ΑΟΖ, ότι θα σταματήσει την παράνομη μετανάστευση, ότι θα λύσει το πρόβλημα με τα Σκόπια, ότι θα στείλει στα δικαστήρια τους ένοχους πολιτικούς που καταχράσθηκαν τα χρήματα του Ελληνικού λαού.

Σε όλα αυτά θα έχει την υπόσχεση ότι θα βοηθήσει η Αμερική και το Ισραήλ μέσω το Εβραϊκού λόμπι όπως πάντα. Μετά την επιστροφή του από το Ισραήλ ο Σαμαράς θα ασκήσει εθνική πολιτική αφαιρώντας όλα τα ατού, που ετοίμασε επί χρόνια ο Καρατζαφερης, ο οποίος θα μείνει στα κρύα του λουτρού.

5. Το Ισραήλ πράγματι θέλει τον καθορισμό της ΑΟΖ από την Ελλάδα και θα βάλει πλάτη για να συγκρατήσει την Τουρκία από οποιαδήποτε επιθετική δράση.

6. Συγχρόνως θα έλθουν χρήματα από επενδυτές της Αμερικής έτσι ώστε να μην διαρκέσει πολύ η δύσκολη περίοδος της μετάλλαξης προς τη δραχμή. Ήδη προετοιμάζεται συνεργασία Ελλήνων και Εβραίων επενδυτών που θα εμφανίζονται μαζί σε συνέδρια σε κοινές δράσεις και κοινά προγράμματα.

Το μεγάλο στοίχημα είναι βέβαια κατά ποσό θα προλάβουν να φέρουν τις μεταβολές αυτές πριν ξεσπάσει η θύελλα του εμφυλίου εξαιτίας της εξαθλίωσης των Ελλήνων.

Το όλο σκηνικό στα Βαλκάνια είναι τόσο εκρηκτικό που δεν χρειάζεται παρά η παραμικρή σπίθα για να εκραγεί και να συμπαρασύρει στον όλεθρο ολόκληρη την ανθρωπότητα.