Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

12 Δεκ 2011


Δοκιμάζουν λέιζερ που θα τυφλώνει τους διαδηλωτές και έτσι θα τους συλλαμβάνει ή θα τους αποτρέπει από επεισόδια!

Ένα νέο λέιζερ, το οποίο τυφλώνει προσωρινά όσους εκτίθενται στο φως του, πρόκειται να δοκιμαστεί από τη βρετανική αστυνομία για χρήση ειδικά σε διαδηλωτές.

Το όπλο εκπέμπει ένα «τείχος φωτός» μήκους τριών μέτρων και στερεί προσωρινά την όραση σε όσους έχουν εκτεθεί σε αυτό.

Το ωφέλιμο βεληνεκές του φωτο-όπλου, που ονομάζεται «SMU 100», είναι περίπου 500 μέτρα.

Το όπλο κοστίζει περίπου 30.000 ευρώ και κατασκευάζεται από Κομάντος του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού. Η πρωταρχική του χρήση όταν «έπεσε» ως ιδέα, ήταν να απωθεί τους πειρατές στη Σομαλία.

Η είδηση ότι θα δοκιμαστεί σε διαδηλωτές διέρρευσε από την κατασκευάστρια εταιρεία «Photonic Security Systems».

«Η τύφλωση είναι προσωρινή και αυτή τη στιγμή κάνουμε δοκιμές για να διαπιστώσει η επιστημονική ομάδα με την οποία συνεργαζόμαστε, εάν υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες έπειτα από την έκθεση στο εκτυφλωτικό φως», εξήγησε ο γιατρός Πολ Κερ που εργάζεται στην εταιρεία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται τέτοιου είδους συσκευές για μαζική απώθηση ανθρώπων. Παρόμοιες έχουν χρησιμοποιηθεί από Βρετανούς και Αμερικανούς στο Αφγανιστάν, για την απώθηση στρατευμάτων την ώρα της επίθεσης.Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου
Οικονομολόγος


Οι στάχτες από την τραγωδία της μαρτυρικής Κύπρου μας το 1974, εγκαθίδρυσαν στην Ελλάδα την δημοκρατία. Οι πρωταίτιοι της δικτατορίας και ο υπεύθυνος της Τουρκικής εισβολής στη Κύπρο, δικτάτορας Ιωαννίδης «πέρασαν» τις πύλες του Κορυδαλλού, καταδικασθέντες από την νεογέννητη δημοκρατία μας.

Πρώτος Πρωθυπουργός της νεοσύστατης Δημοκρατίας μας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, που επί των ημερών του «χτυπάει» την Κύπρο ο Αττίλας 2, στις 14 Αυγούστου 1974 και χάνεται το 38% της Μεγαλονήσου, χωρίς να πέσει μια ντουφεκιά. Μένει απαθής και αφήνει αβοήθητη την Κύπρο στις ορέξεις των αιμοσταγών γειτόνων μας. Αυτός ο πρώτος Πρωθυπουργός της Ελλάδος, μετά την δικτατορία των Συνταγματαρχών, λέει το ιστορικά, πλέον, κατακριτέο, «η Κύπρος κείται μακράν». Επιπρόσθετα, καταγράφεται ως «επίτευγμα» της Δημοκρατίας μας και του Κωνσταντίνου Καραμανλή η αναθεώρηση του Συντάγματος του 1952 που επεξεργάσθηκε η Ε΄ Αναθεωρητική βουλή, τον Ιούνιο του 1975, όταν και ορίσθηκε ως πολίτευμα της Ελλάδος, η προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Ο χρόνος που κύλισε από τότε μέχρι σήμερα αποδεικνύει πως το αναθεωρημένο Σύνταγμα του 1975, όπως και όλα τα άλλα αναθεωρημένα Συντάγματα, ήταν τελείως διάτρητα και ελλιπή και επέτρεψαν στα πολιτικά κόμματα της πατρίδος μας να τα χρησιμοποιούν κατά το δοκούν, εξυπηρετώντας πολιτικές σκοπιμότητες προς όφελός τους, αλλά και κατά των συμφερόντων της χώρας και των πολιτών της.

Όλοι όσοι διατελέσαν Πρωθυπουργοί αυτής της χώρας έχουν τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες για το σημερινό κατάντημα της Ελλάδος μας. Μεταχειρίστηκαν τα αναθεωρημένα Συντάγματα, όχι για την δημιουργία και την προάσπιση θεσμών και νόμων μιας υγιούς δημοκρατίας, αλλά τα προσάρμοζαν σύμφωνα με το προσωπικό και το κομματικό τους συμφέρον. Δημιούργησαν ένα άκρατο πελατειακό κράτος που υφάρπαζε την ψήφο του άμοιρου και ανυποψίαστου ψηφοφόρου, υποτίθεται για καλύτερες ημέρες, μετατρέποντας την Δημοκρατία, σε αχαλίνωτη κομματοκρατία. Όλα τα κόμματα εξουσίας (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) κυβέρνησαν τον τόπο, από όλες τις βαθμίδες εξουσίας, με την στρατηγική μέθοδο της πλήρους ατιμωρησίας γιατί «κόρακας, κοράκου μάτι δεν βγάζει». Έτσι βλέπουμε, όλα αυτά τα χρόνια με αηδία, αγανάκτηση και οργή να μην υπάρχουν ένοχοι για όλα τα σκάνδαλα που διέπραξαν οι πολιτικοί μας κατά των συμφερόντων του λαού και της χώρας.

Συνεχιστής, αυτής της ζοφερής κατάστασης και η κυβέρνηση Παπανδρέου συνεπικουρούμενη από τον Γιώργο Καρατζαφέρη και την Ντόρα Μπακογιάννη, που εφάρμοσε την πολιτική των σκληρών μέτρων του μνημονίου και επί δυο χρόνια τώρα έχει παντελώς αποτύχει. Όλα τα οικονομικά μέτρα τα οποία έλαβε, οδήγησαν την οικονομία στην απόλυτη ύφεση και εξαθλίωσαν τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και όλους εκείνους τους έντιμους φορολογικά Έλληνες πολίτες. Απ’ την άλλη τους φορολογικά ασυνεπείς δεν τους άγγιξαν γιατί δεν μπόρεσαν να τους ελέγξουν από τη στιγμή που ποτέ δεν θεράπευσαν τις διαχρονικές παθογένειες του κράτους που οι ίδιοι δημιούργησαν στα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Η φοροδιαφυγή οργιάζει γιατί δεν υπάρχει φοροεισπρακτικός μηχανισμός και εάν υπήρχε κατά το ελάχιστο, έχει και αυτός καταρρεύσει. Η φοροκλοπή στις ημέρες μας, ανθεί και γι΄ αυτό έχουμε μεγάλη υστέρηση στα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν οι σημερινοί κυβερνώντες στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει προς την τρόικα. Η ανεργία έχει εκτιναχθεί στο 18% και τα λουκέτα στα μαγαζιά είναι ένα φαινόμενο καθημερινό. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την κάθετη πτώση των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία και τον άμεσο κίνδυνο των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων. Η Ελληνική κοινωνία είναι, πλέον, σε πλήρη κατάρρευση. Το εισόδημα των Ελλήνων έχει μειωθεί δραστικά και οι πολίτες καταναλώνουν τα πλέον απαραίτητα αγαθά. Πολλά Ελληνόπουλα υποσιτίζονται και λιποθυμούν στα σχολεία. Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αποταμίευσης από πλευράς νοικοκυριών, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν πιθανές αυριανές δυσκολίες. Νεαρά άτομα δεσμεύονται από την οικονομική ανέχεια και δεν παντρεύονται, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μείζον δημογραφικό ζήτημα. Σε λίγα χρόνια η πατρίδα μας θα είναι μια χώρα εξαθλιωμένων γερόντων.

Μέσα, λοιπόν, σε αυτή την καταχνιά, μας προέκυψε η κυβέρνηση Παπαδήμου, δηλαδή η συγκυβέρνηση «του σοσιαλιστικού» ΠΑΣΟΚ, «της αντιμνημονιακής» ΝΔ και «των υπερπατριωτών» του ΛΑΟΣ, που συμμετέχουν αυτής της κυβερνήσεως βεβαίως για να «μας σώσουν».
Αυτή η 50μελής μνημονιακή κυβέρνηση, που εν πολλοίς είναι η ίδια κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, θα εξυπηρετήσει κατά την θητεία της τα συμφέροντα των δανειστών μας μέχρις ότου να καεί και το τελευταίο περιθώριο λίπους που υπάρχει ακόμη στο πετσί των Ελλήνων πολιτών.
Αυτή η κυβέρνηση των χονδροειδών αντιπροέδρων, Βενιζέλου και Πάγκαλου, των Παπακωνσταντίνου, Σηφουνάκη, Παπουτσή, Διαμαντοπούλου, Χρυσοχοϊδη, Λοβέρδου, Βορίδη, Γεωργιάδη, Ροντούλη, Γεωργίου, Αβραμόπουλου, Δήμα και όλων των άλλων καλόπαιδων, ευχαριστιέται κάθε φορά που ανακοινώνονται νέα αντισυνταγματικά και ληστρικά μέτρα κατά του λαού μας.
Αυτή η κυβέρνηση θα απεμπολήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδος μας, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τα μνημόνια και από την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, που τι ακριβώς αναφέρει, κανένας δεν γνωρίζει.

Σε αντίθεση με τους δικούς μας ματαιόδοξους πολιτικούς που μια υπουργική καρέκλα πιάνουν τρεις, στην γειτονική μας Ιταλία, την πτώση Μπερλουσκόνι, διαδέχτηκε 12μελής κυβέρνηση τεχνοκρατών που σκοπό έχουν την πραγματική ανάκαμψη της χώρας τους και του λαού τους. Ο Πρωθυπουργός της χώρας, Μάριο Μόντι, αρνήθηκε να παίρνει την οικονομική αποζημίωση του Πρωθυπουργού αλλά και του Υπουργού Οικονομικών μέχρι η χώρα να ανακάμψει από την ύφεση, που σε καμία περίπτωση δεν έχει σχέση με τη δική μας βαθιά και εξωπραγματική. Η Ιταλίδα Υπουργός Κοινωνικών υποθέσεων, Έλσα Φορνέρο, έκλαψε με λυγμούς, μόλις ανακοίνωνε τα μέτρα λιτότητας και στην λέξη «θυσία», ενώ δεν μπόρεσε να συνεχίσει την συμπλήρωσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός.

Ωστόσο, οι δικοί μας παχυδερμικοί, αριβίστες πολιτικοί, που δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν πλέον ελεύθεροι, καθημερινά ποδοπατούν το Ελληνικό Σύνταγμα, τάχατες «εν ονόματι του Ελληνικού λαού» και παραβιάζουν κατάφορα τα δικαιώματα ενός υπερήφανου λαού.

Και ερωτώ ευθέως τον Ελληνικό λαό:

Πότε ήταν πιο σκληρή και πιο αιμοσταγής δικτατορία; Εκείνη της περιόδου της επταετίας ή η σημερινή;

Εκείνοι καταδικάσθηκαν σε ισόβια κάθειρξη. Για τους σημερινούς, που εξαθλιώνουν ένα λαό και τον κάνουν από νοικοκύρη, επαίτη με την ταυτόχρονη εκχώρηση των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, που έχουν παραδώσει σε Γερμανική κατοχή την πατρίδα μας δεχόμενοι Γερμανούς επικυρίαρχους να διαχειρίζονται τα οικονομικά μας, τι να πούμε; Ποια θα πρέπει να είναι αλήθεια, η ετυμηγορία του Ελληνικού λαού;

Ο Ελληνικός λαός δυστυχεί αλλά υπομένει. Όμως, θα πρέπει να είναι όλοι σίγουροι πως δεν ξεχνά και πολύ σύντομα θα υλοποιήσει όσα πριν ένα χρόνο δήλωνε ο Λοβέρδος στις 3 Οκτωβρίου 2010 σε συνέντευξή του στην Real news: «Νέο Γουδί εάν αποτύχουμε».

Ναι κ. Λοβέρδε, έχετε ήδη αποτύχει και σύντομα θα στηθεί ΝΕΟ ΓΟΥΔΙ για να εξαγνιστεί από τα αμαρτήματά σας ο Ελληνικός λαός και η Ελλάδα μας!

Διευρύνονται οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς Moody’s και Standard & Poor’s εκφράζουν ανοικτά την μη ικανοποίησή τους για όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής.
Ήδη οι απώλειες διευρύνονται για τους χρηματιστηριακούς δείκτες από τη Φρανκφούρτη και το Παρίσι μέχρι την Αθήνα, ενώ το ευρώ γλιστρά προς το 1,3257 δολάριο.

Η κατάσταση αποτυπώνεται άμεσα και στις αγορές ομολόγων, όπου οι αποδόσεις και τα spreads των ευρωπαϊκών ομολόγων κινούνται σε υψηλότερο επίπεδο. Μάλιστα, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων κινούνται και πάλι σε επίπεδο υψηλότερο του 7%.

Η Moody’s Investors Service διατύπωσε την πρόθεσή της να επανεξετάσει τις αξιολογήσεις όλων των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο α΄ τρίμηνο του 2012, εξαιτίας της συνεχιζόμενης απουσίας αποφασιστικών μέτρων ακόμη και μετά από την πρόσφατη σύνοδο. Όπως είχε τονίσει η Moody’s το Νοέμβριο, λαμβάνει την απόφαση αυτή καθώς η απουσία των μέτρων σταθεροποίησης των πιστωτικών αγορών βραχυπρόθεσμα, σημαίνει ότι η ευρωζώνη και η ευρύτερη περιοχή της ΕΕ, παραμένει ευάλωτη σε περαιτέρω σοκ και η σύγκλιση της ευρωζώνης υπό συνεχή απειλή. Επίσης, σχολιάζει ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν αλλάζουν την άποψη της Moody’s ότι η κρίση είναι σε ένα κρίσιμο και ευμετάβλητο στάδιο.

Νέο καμπανάκι κινδύνου κρούει στο μεταξύ η Standard & Poor’s για την πορεία της ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι οδεύει σταδιακά προς ένα πρωτοφανές πιστωτικό κραχ. Η βαθιά ύφεση που φαίνεται ότι έχει μπροστά της η ευρωζώνη, σε συνδυασμό με την αδυναμία των ηγετών να βρουν μία σημαντική και πειστική λύση, θα πρέπει να ταρακουνήσει την ελίτ για την πορεία της ευρωζώνης. Η Σύνοδος παρουσίασε πρόοδο, αλλά δεν κατάφερε να πείσει για το αν έχουν πραγματικά τη λύση οι Ευρωπαίοι. Ο χρόνος τελειώνει, και χρειάζεται να προχωρήσουν σε τομές για να μπορέσουν να εξέλθουν της κρίσης και να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ευρώ, αναφέρει ο S&P.

Ο Σαρκοζί τα ρίχνει στην Ελλάδα

«Κάποιες χώρες που δεν ήταν έτοιμες να μπουν στο ευρώ ‘δηλητηρίασαν’ ολόκληρο το σύστημα», υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde, ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος τονίζει το πλήγμα που δέχτηκαν οι τράπεζες και το χρηματοοικονομικό σύστημα γενικότερα. Όπως αναφέρει, φωτογραφίζοντας την Ελλάδα, οι χώρες αυτές ανάγκασαν τους λαούς τους να υποστούν πράγματα, τα οποία δεν περίμεναν, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις πολιτικές ηγεσίες των προηγούμενων ετών. Ο Γάλλος πρόεδρος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να σταθεροποιηθεί το ευρώ τονίζοντας ότι «είναι η καρδιά της Ευρώπης». Όπως λέει αν «εκραγεί» η Ευρώπη θα διαλυθεί
Την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής ζήτησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για να διασφαλιστεί η διάσωση του ευρώ και ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών. Μιλώντας στην γερμανική τηλεόραση ο Σόιμπλε τόνισε την αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής των μέτρων «ώστε να προχωρήσουμε γρήγορα στην ενοποίηση», ενώ υπογράμμισε ότι «δε μπορούμε να πάμε φέτος διακοπές Χριστουγέννων».

BLOOMBERG: οι Τράπεζες θα προσφύγουν στην βοήθεια των κρατών

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένεται να καταφύγουν στις κυβερνήσεις τους για βοήθεια, απειλώντας να προκαλέσουν ένα πτωτικό σπιράλ στις τιμές των κρατικών ομολόγων καθώς και περαιτέρω ζημιές για τους πιστωτές. Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή στις 8 Δεκεμβρίου ζήτησε από τις τράπεζες να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους κατά 115 δισ. ευρώ μέχρι τον Ιούνιο.

Αντιμέτωπες με τα μειούμενα κέρδη και ανίκανες να καταφύγουν στις κεφαλαιαγορές για να πουλήσουν νέες μετοχές, οι εταιρείες ίσως υποχρεωθούν να αναζητήσουν κρατική βοήθεια. Περίπου το 70% των κεφαλαιακών απαιτήσεων αφορούν σε πιστωτικά ιδρύματα της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, χώρες που δυσκολεύονται να πείσουν τον κόσμο ότι μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους. «Εάν οι κυβερνήσεις των χωρών της Νότιας Ευρώπης βάλουν λεφτά στις τράπεζές τους, το κρατικό χρέος θα αυξηθεί, διογκώνοντας τα προβλήματά τους. Τότε οι ζημιές των τραπεζών θα αυξηθούν καθώς έχουν στην κατοχή τους αρκετό κρατικό χρέος. Είναι φαύλος κύκλος. Είναι δύσκολο να πει κανείς τι θα σταθεροποιηθεί πρώτο, τα κρατικά ομόλογα ή οι τράπεζες», δηλώνει ο Karel Lannoo, διευθύνων σύμβουλος του κέντρου European Policy Studies στις Βρυξέλλες.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΟΟΣΑ για τη χρηματοδότηση των ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών από τις αγορές μέσα στην επόμενη χρονιά, καθώς όπως αποκαλύπτει ο δανεισμός τους έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Συγκεκριμένα οι ανάγκες δανεισμού των χωρών της ευρωζώνη και των άλλων ανεπτυγμένων χωρών διαμορφώνεται ήδη στα 10 τρισ. δολάρια και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω μέσα στο 2012. Στην τελευταία του έκθεση για το χρέος, ο Οργανισμός που εκπροσωπεί τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες προειδοποιεί για πιθανά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν ακόμη και οι πιο ισχυρές χώρες που θα βγουν στις αγορές για χρηματοδότηση.

Τις "πρωτοχρονιάτικες ευχές" τους... φρόντισαν να στείλουν "προκαταβολικά" στην Ελλάδα οι οπαδοί της γνωστότερης και μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής ομάδας των Σκοπίων "Βαρντάρ" (Vardar), οι οποίοι σε χθεσινό αγώνα του πρωταθλήματος α' εθνικής μεταξύ των ομάδων Βαρντάρ και Μπρεγκάλνιτσα, που διεξήχθη σε γήπεδο των Σκοπίων, ανήρτησαν ένα μεγάλο πανό, που έγραφε: "Ευχόμαστε στην Ελλάδα καλή νέα... χρεοκoπία" (Greece, We Wish You Happy New... Bankruptcy).

Η εφημερίδα των Σκοπίων "Ουτρίνσκι Βέσνικ" (Utrinski Vesnik), αναφερόμενη στο προκλητικό αυτό πανό, σχολιάζει:
"Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες όλο και πιο βαρέων πολιτικών δηλώσεων, οι οποίες μεταφέρονται στα γήπεδα, καθώς κάποιοι ελπίζουν ότι εκεί δεν θα ληφθούν σοβαρά υπόψη, όμως θα έχουν την κατάλληλη απήχηση. Έτσι και χθες, στον ποδοσφαιρικό αγώνα Βάρνταρ-Μπρεγκάλνιτσα που διεξήχθη στα Σκόπια, οι οπαδοί της Βαρντάρ, γνωστοί με την επωνυμία 'Κομιτατζήδες', έστειλαν μήνυμα στην Ελλάδα.Για το περιεχόμενο του μηνύματος δεν χρειάζονται περαιτέρω σχολιασμοί. Ωστόσο, είναι σαφές τι μπορεί να σημαίνουν τα μηνύματα αυτού του τύπου για τις σχέσεις καλής γειτονίας".


  • Απέδωσαν τον προβλεπόμενο Φ.Π.Α. οι εκπρόσωποι του Δ.Ν.Τ. κατά τον εκτελωνισμό του θωρακισμένου αυτοκινήτου τους;
Ο Βουλευτής Β΄ Πειραιώς του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Ανατολάκης, επανήλθε στο θέμα των παρατυπιών του αυτοκινήτου των εκπροσώπων του Δ.Ν.Τ. στην χώρα μας και κατέθεσε την παρακάτω νέα Ερώτηση στην Βουλή προς τους Υπουργούς Υποδομών, Περιβάλλοντος και Οικονομικών:

Το δημόσιο αίσθημα προκαλεί η ασυλία που απολαμβάνουν οι εκπρόσωποι του Δ.Ν.Τ. απέναντι στην Ελληνική νομοθεσία και μάλιστα επί φορολογικών υποχρεώσεων. Σε συνέχεια της υπ’ αριθμόν 568/13-10-2011 Ερώτησής μου σχετικά με την έκδοση αθηναϊκών πινακίδων στο θωρακισμένο πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο μάρκας ΤΟΥΟΤΑ – Land Cruiser ενώ αυτό απαγορευόταν, έρχονται να προστεθούν επί πλέον στοιχεία.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το συγκεκριμένο αυτοκίνητο εκτελωνίστηκε ως συμβατικό αυτοκίνητο και όχι ως θωρακισμένο, με συνέπεια το Κράτος να μην εισπράξει το αντίστοιχο ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα, η TOYOTA δεν κατασκευάζει εργοστασιακά θωρακισμένα μοντέλα και δεν μπορεί να εκδώσει κανένα πιστοποιητικό για την αξία της θωράκισης. Κατά συνέπεια, η μετατροπή του Land Cruiser σε θωρακισμένο όχημα αναλήφθηκε από εξειδικευμένη εταιρεία.

Σε μια τέτοια περίπτωση ο ιδιοκτήτης του θωρακισμένου αυτοκινήτου, το Δ.Ν.Τ. δηλαδή, οφείλει κατά τον εκτελωνισμό του στην Ελλάδα να προσκομίσει και το αντίστοιχο τιμολόγιο της εταιρείας που πραγματοποίησε τον θωρακισμό του οχήματος.

Η διαδικασία αυτή όμως, δεν ακολουθήθηκε για το Land Cruiser, το οποίο εκτελωνίστηκε ως συμβατικό μοντέλο. Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι οι εργασίες θωράκισης κοστίζουν τουλάχιστον 100.000 €, διαπιστώνει κανείς ότι το Ελληνικό Δημόσιο απώλεσε έσοδα από 23.000 ως και 92.000€.

Το παραπάνω γεγονός είναι εξοργιστικό απέναντι στον Ελληνικό Λαό, όταν αυτοί που μας ζητάνε δημοσιονομική πειθαρχεία, περικοπή των εισοδημάτων και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, είναι οι πρώτοι που διαφεύγουν των υποχρεώσεων τους.

Συνεπώς ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Είναι αληθές το γεγονός ότι το ΤΟΥΟΤΑ – Land Cruiser του ΔΝΤ δεν εκτελωνίστηκε ως θωρακισμένο όχημα, αλλά ως ένα συμβατικό αυτοκίνητο;

Ποιο είναι το επίπεδο θωράκισης που φέρει το συγκεκριμένο αυτοκίνητο; Έχει αποδοθεί στο Κράτος ο προβλεπόμενος ΦΠΑ για το επίπεδο θωράκισης και ποιος είναι αυτός;

Εάν δεν έχει αποδοθεί, σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε έστω και τώρα για να τον εισπράξετε και να τηρήσετε τις νόμιμες διαδικασίες;

Το συγκεκριμένο όχημα, λόγω του εκτός εργοστασίου θωρακισμό του, φέρει έγκριση τύπου για την υπαγωγή του στον αντίστοιχο συντελεστή τέλους ταξινόμησης; Εάν όχι θεωρείται νόμιμη η ταξινόμηση του;

Αποτελεί ή όχι πρόκληση για τους δοκιμαζόμενους Έλληνες πολίτες το παράλογο οι εκπρόσωποι του Δ.Ν.Τ. που η παρουσία τους στην Πατρίδα μας στοχεύει στην εξυγίανση της Ελληνικής οικονομίας να καταφεύγουν σε μεθόδους αποφυγής απόδοσης του Φ.Π.Α.;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Ανατολάκης Γεώργιος,
Β΄ Πειραιώς ΛΑ.Ο.Σ.


Πως μπορεί αυτή η κυβέρνηση να θεωρείται επιτυχημένη... όταν άλλαξε μόνο ο προπονητής-πρωθυπουργός και οι παίκτες έμειναν οι ίδιοι;

Πως μπορεί να είναι επιτυχημένη αυτή η κυβέρνηση, όταν όλοι οι παίκτες-υπουργοί σέρνονται;

Πως είναι δυνατόν να είναι επιτυχημένη η κυβέρνηση όταν έχει δυο αντιπροέδρους, εκ των οποίων ο ένας δεν κάνει απολύτως τίποτα;

Για ποιες επιδόσεις και παραγωγή έργου μιλάμε, όταν υπάρχουν βασικά στελέχη της κυβέρνησης που δεν έχουν καθήκοντα, όπως δήλωσε (για τον εαυτό του) πριν λίγες μέρες ο αναπληρωτής υπουργός Παντελής Οικονόμου...

Πως είναι δυνατόν να λειτουργεί αποτελεσματικά ένα σημαντικό και κρίσιμο υπουργείο όπως το Εθνικής Αμύνης, όταν έχει τέσσερις υπουργούς;

Γιατί είναι αποτελεσματική μια κυβέρνηση με πάνω από 50 μέλη;

Τι διαφορετικό κάνει η παρούσα κυβέρνηση από την προηγούμενη, πλήρως και κατά γενική ομολογία, αποτυχημένη κυβέρνηση;

Γιατί θα πρέπει να είναι πετυχημένη μια κυβέρνηση όταν απλά και αδιαμαρτύρητα δέχεται και υπογράφει τα πάντα;

Πως μπορεί να εμπιστευθείς μια κυβέρνηση όταν ψεύδεται για μείζονα θέματα, όπως το θέμα του δικαίου που θα διέπει την νέα δανειακή σύμβαση;(Διαβάστε το σχετικό άρθρο Πολιτική εξαπάτηση από το βήμα της Βουλής...)

Θα μπορούσε να πει κανείς είναι δύσκολο να κρίνεις και να αξιολογήσεις μια κυβέρνηση με ένα μήνα ζωής...

Αυτό είναι σωστό αλλά δεν επελέγη για να μας κατσικωθεί στο σβέρκο για κανένα χρόνο, προκειμένου να αποφανθούμε αν είναι καλή και αποτελεσματική αυτή η κυβέρνηση...

Aυτή η κυβέρνηση είναι μεταβατική και με ημερομηνία λήψης, αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε...

Kαι κάτι τελευταίο δεν ψάχνουμε για οικονομολόγο διαχειριστή για ηγέτη ψάχνουμε...

Δεν φθάνει που οι Αμερικανοϊσραηλινοί σκοτώνουν και δολοφονούν τους Παλαιστίνιους συστηματικώς, τους λένε κιόλας ότι δεν «υπάρχουν», ότι δεν υπήρξαν ποτέ, ότι είναι ένα «επινοημένο έθνος»! που «συνωστίζεται» στα πέριξ της Ιστορίας...

Αστεγοι...

Ανεργοι...

Απλήρωτοι...

Το στερητικό άλφα. Στερητικό της ζωής. Της αξιοπρέπειας. Της ελπίδας.

Μέσα σε δυο μόνον έτη η χώρα πείσθηκε να καταρρεύσει μέσα της. Οτι η σκλαβιά της είναι... μονόδρομος. Οτι είναι ένοχη. Οτι της χρειάζεται τιμωρία.

Ασιτία.

Αλλο στερητικό άλφα αυτό. Ασιτία, παιδιά στα σχολεία πεινασμένα - είναι αυτό «αναγκαίο κακό» για να διορθωθεί η κατάσταση;

Με τους ίδιους μισθούς συνεχίζουν να ζουν αυτοί που περικόπτουν τους μισθούς των άλλων, τις συντάξεις, αυτοί που γέμισαν τη χώρα φόβο, τρόμο και αθλιότητα, στον ίδιο τρόπο ζωής κατοικούν, τίποτα δεν έχει αλλάξει για αυτούς.

Η πολιτική τους, ανεργία-απολύσεις-περικοπές-υπερφορολόγηση είναι έγκλημα κατά του λαού, αλλά αυτοί συνεχίζουν και να μιλούν και να πράττουν με τη σοφία του τύμπανου που βάραγε ο «μικρός τυμπανιστής», όσο θέριευε το θεριό που έφαγε την Ευρώπη δυο φορές και τώρα ορέγεται να τη φάει και τρίτη.

Μεγάλη Γερμανία μικρή Ευρώπη - να 'χει να διαλέγει μόνον ανάμεσα σε Τεύτονες και Γότθους. Ερχονται Χριστούγεννα, δεν ξέρω αν οι άνεργοι και οι απλήρωτοι έχουν λεφτά να αγοράσουν εφημερίδα, να διαβάσουν αυτές τις γραμμές, κι ούτε ξέρω αν τις διαβάσουν, τι καλό θα τους κάμουν...

Μόλις σαν χθες ένα απ' τα ντόμπερμαν της ενημέρωσης για να αποδείξει πόσο καλά περνούσαν οι δημόσιοι υπάλληλοι παίνευε την... αγριότητα του ιδιωτικού τομέα, υμνολογούσε τον... εαυτό του που την αντέχει και δόξαζε τον... κίνδυνο να του πάρει μια μέρα το αφεντικό του το κεφάλι, αν δεν το... έσκυβε όσον κάθε φορά τού ζητούσαν, αν δεν έκανε ό,τι κάθε φορά του έλεγαν.

Τα έκανε ο ηλίθιος! Και τώρα του κόβουν μισθό και «δώρα», αύριο θα του κόψουν και το κεφάλι.

Ή τον ποπό! Αν μπορεί να ξεχωρίσει τι απ' τα δύο...

Ομως, στο μεταξύ, το ντόμπερμαν την έχει κάνει τη ζημιά στη χώρα. Και στον Τύπο...

ΣΤΑΘΗΣ Σ. από enet, μοντάζ Γρέκι


  • Προχωρημένες είναι οι επαφές της Ελλάδας με ισραηλινή εταιρεία για τα πετρέλαια της Κρήτης. Το "οικόπεδο" που ενδιαφέρει την Delek και το πρόβλημα με την ΑΟΖ. Ο ρόλος της Τουρκίας

Εκπρόσωποι του ισραηλινού ομίλου Delek Group, που ειδικεύεται στον τομέα των υδρογονανθράκων, είχαν έρθει πριν λίγους μήνες στην Ελλάδα και κατέθεσαν αίτηση για να μπει διερευνητικό γεωτρύπανο σε συγκεκριμένη περιοχή νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Καθημερινής", η επίσκεψη κρατήθηκε μυστική, για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Η ισραηλινή εταιρεία, έχει ήδη εντοπίσει το θαλάσσιο οικόπεδο ερευνών για πετρέλαιο, το οποίο όμως είναι κοντά ή πάνω στη γραμμή που συνορεύει η ελληνική με την αιγυπτιακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Το εμπόδιο της ΑΟΖ

Έλλάδα και Αίγυπτος δεν έχουν υπογράψει ακόμα για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, ενώ στην υπόθεση εμπλέκεται και η Τουρκία, που αμφισβητεί τη δικαιοδοσία του συμπλέγματος των νησιών του Καστελόριζου σε θάλασσα και ΑΟΖ και υποστηρίζει ότι οι θάλασσες της Ελλάδας και της Κύπρου δεν ενώνονται αλλά αντίθετα ενώνονται η τουρκική ΑΟΖ με την αιγυπτιακή.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στον "ενδεικτικό" χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα το καλοκαίρι το υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών, καθορίζει τις ΑΟΖ της Ελλάδας στις περιοχές, παρόλο που επίσημα η χώρα μας δεν έχει υπογράψει ακόμα ΑΟΖ με καμία γειτονική χώρα.

Το πρόβλημα είναι ότι ο σχεδιασμός στον χάρτη, σταματά ακριβώς πάνω από τα σύνορά μας με τη Λιβύη, την ώρα που σύμφωνα με την "Καθημερινή", οι Ισραηλινοί ενδιαφέρονται για περιοχή πιο ανατολικά.

Ενδιαφέρον χωρίς σεισμικές έρευνες

Στην περιοχή για την οποία ενδιαφέρεται η Delek, δεν έχουν γίνει σεισμικές έρευνες και δεν είναι γνωστό αν οι Ισραηλινοί γνωρίζουν πράγματα, που αγνοεί η ελληνική πλευρά. Επίσης, δεν είναι γνωστό αν η Delek έχει επαφές με την Αίγυπτο για το ίδιο θέμα.

Σύμφωνα με τον νόμο που πέρασε στη Βουλή το καλοκαίρι το ΥΠΕΚΑ, δίνεται η δυνατότητα σε μια εταιρεία να καταθέσει απευθείας στο υπουργείο αίτηση, για μια περιοχή για την οποία εκτιμά ότι υπάρχουν ενδιαφέρουσες ενδείξεις.

Στη συνέχεια το υπουργείο αξιολογεί την αίτηση και στην περίπτωση που είναι θετική η αξιολόγηση, τότε στέλνει στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αναγγελία ότι η εταιρεία έχει ζητήσει τη συγκεκριμένη περιοχή και καλεί όλες τις πετρελαϊκές εταιρείες μέσα σε 90 ημέρες να καταθέσουν προσφορά.

Την τελευταία εβδομάδα, οι φήμες ότι η Delek είχε επαφές πριν λίγες ημέρες με το ΥΠΕΚΑ εντάθηκαν, αλλά η εταιρεία διέψευσε τα σχετικά δημοσιεύματα.


  • Οι συνταξιούχοι θα την πληρώσουν πάλι
  • Την ευθανασία μόνο δεν έχουν ακόμα σκεφτεί
Ο Αινείας, όταν κλήθηκε να διασώσει ό,τι πολυτιμότερο μπορούσε από την κατεστραμμένη Τροία, χωρίς δεύτερη σκέψη επέλεξε να πάρει στους ώμους του τον γέροντα πατέρα του.

Στην Αρχαία Ελλάδα δεν υπήρχε μεγαλύτερη ντροπή, μεγαλύτερη καταισχύνη, από την ασέβεια και την αναλγησία απέναντι στον γέροντα.

Δεν τους βγαίνουν τα νούμερα με το ασφαλιστικό, οι συνταξιούχοι θα την πληρώσουν πάλι. Μόνο την ευθανασία δεν έχουν ακόμα σκεφτεί.

Και μιλάμε για πληρωμένα δικά τους λεφτά, που τα καταφάγανε και τώρα λεν δεν έχω δεν σου δίνω!!!

Και μόνο που τα βάλατε με τους γέροντές μας θα καείτε!!!

Άνανδροι, αναίσχυντοι, προδότες!!

Σ.Λ.

Αυτό το ερώτημα είναι το κεντρικό ζήτημα που απασχολεί όσους διαβάζουν, ακούν, μελετούν τα περί Ε.Ε.

Το ερώτημα είναι ουσιαστικό γιατί μόνο αν απαντήσουμε σε αυτό θα καταλάβουμε τις αλλαγές που γίνονται ή που θα γίνουν. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αφορούν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι πόσο μακριά είναι διατεθειμένα τα κράτη να πάνε μέσα στα πλαίσια της Ε.Ε.

Δηλαδή, πόση από την κυριαρχία τους είναι διατεθειμένα να χάσουν; Απαντώντας στο ερώτημα αυτό θα καταλάβουμε πολλά. Η Ε.Ε. είχε περιοριστεί τόσα χρόνια σε ζητήματα δευτερευούσης σημασίας, υπό την έννοια ότι δεν θίγουν τον πυρήνα των εθνικών δικαιωμάτων. Ασχολήθηκε κυρίως με την δημιουργία, την διεύρυνση, την ισχυροποίηση μίας κοινής αγοράς. Η σκέψη ήταν ότι όταν οι χώρες έρθουν σε «αλισβερίσι» τότε αναγκαστικά θα έρθουν πιο κοντά. Η οικονομία φέρνει τους ανθρώπους εγγύτερα.

Θα μου πείτε αυτό όντως έγινε. Οικοδομήθηκε μία Ευρώπη στην οποία οι πολίτες των κρατών μελών έχουν ελευθερία κινήσεων. Μπορούν να πάνε σε οποιαδήποτε χώρα θέλουν για να εργαστούν, να σπουδάσουν, να μείνουν, να δημιουργήσουν οικογένεια…

Τώρα όμως πρέπει να πάνε ένα βήμα παρακάτω. Πρέπει…

αφού έχουν γίνει αυτά τα βήματα, τα πρωταρχικά, να αποφασίσουν κάτι σημαντικότερο. Η κρίση μάς έφερε αντιμέτωπους με ένα δίλημμα. Θα παραχωρήσουν τα κράτη το δικαίωμα στην Ε.Ε να ελέγχει τα δημοσιο-οικονομικά τους ή όχι; Μα πώς να κάνουν διαφορετικά όταν έχουν και κοινό νόμισμα; Είναι δυνατόν να υπάρξει κοινό νόμισμα χωρίς να υπάρχει κοινή οικονομική πολιτική; Δεν ανακάλυψαν την πυρίτιδα. Όχι. Απλά έκαναν πράξη το αυτονόητο, το οποίο πολλοί οικονομολόγοι έλεγαν από την εφαρμογή του Ευρώ. Τώρα οι αγορές έφεραν την Ε.Ε σε αδιέξοδο και τα κράτη προ τετελεσμένου.

Για να επιβιώσουν αμφότεροι, η Ε.Ε και τα κράτη μέλη, θα πρέπει να περιορίσουν την κυριαρχία τους. Γιατί για αυτό ακριβώς πρόκειται. Δεν θα μπορεί η Εθνική Κυβέρνηση να μοιράσει λεφτά εάν δεν τηρεί κάποιες προϋποθέσεις. Θα λογοδοτεί στις Βρυξέλλες, θα λογοδοτεί στους εταίρους της, θα λογοδοτεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Άρα αυτόνομη, ανεξάρτητη οικονομική πολιτική δεν θα υπάρχει.

Αυτό όμως που θα έπρεπε να μας ανησυχεί περισσότερο είναι ότι όταν η εξουσία φεύγει από τα κράτη-μέλη και πάει στην Ε.Ε υπάρχει μείζον ζήτημα νομιμοποίησης. Με ποιο δικαίωμα θα αποφασίζουν σε επίπεδο Ε.Ε; Η Ε.Ε είναι ένα μόρφωμα που απέχει πάρα πολύ από το να λειτουργεί δημοκρατικά. Στην Ε.Ε δεν υπάρχει κανένας θεσμός που να λειτουργεί ουσιαστικά υπό λαϊκή νομιμοποίηση. Μην μου πει κανείς για το Κοινοβούλιο… Είναι πραγματικά αστεία η διαδικασία. Πολύ απλά ρωτήστε τον φίλο σας να σας πει πως λειτουργεί η Ε.Ε. Ρωτήστε την παρέα σας να σας πει τα όργανα της Ε.Ε. Ελάχιστοι θα ξέρουν, μην πως σχεδόν κανένας.

Άρα θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μπορεί με την διαχείριση των δημοσιονομικών θεμάτων από την Ε.Ε να επιλυθούν οικονομικής φύσεως ζητήματα αλλά ανακύπτουν άλλα εξίσου σημαντικά. Ζητήματα δημοκρατίας. Οι πολίτες της Ε.Ε είναι απόντες, η κοινωνία η ίδια είναι απούσα και δεν ζητείτε η γνώμη τους σκοπίμως. Οι ηγέτες της Ε.Ε δεν θέλουν οι αποφάσεις τους να εξαρτώνται από του πολίτες. Σκεφτείτε για παράδειγμα πόσοι θα είχαν ψηφίσει υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ ή το Ιράν. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν η προσχώρηση νέων κρατών-μελών ή εάν η αναθεώρηση των Συνθηκών εξαρτιόταν από τους πολίτες της Ε.Ε.

Όπως συνέβη τώρα, και οι ηγέτες της Ε.Ε αναγκάστηκαν από εξωγενείς παράγοντες να πάνε ένα βήμα μπροστά και να προχωρήσουν στην δημιουργία οικονομικών κανόνων, ίσως στο μέλλον να αναγκαστούν από τις κοινωνίες τους να λάβουν αποφάσεις που θα επιτρέπουν στην ευρωπαϊκή κοινωνία να συμμετέχει και να λαμβάνει αποφάσεις.Σε νέα φάση τώρα ο αγώνας για την εθνική κυριαρχία, ενώ η μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου απλά παρακολουθεί με σταυρωμένα χέρια

Σφυρίζει δυστυχώς αδιάφορα για το έγκλημα που συνετελέσθη στις Βρυξέλλες η «συγκυβέρνηση» του κ. Παπαδήμου. Με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής «επωλήθη» στην πραγματικότητα η πατρίδα μας, αλλά, αντί να υπάρξει αντίδραση σε αυτό, οι Ελληνες παρακολουθούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα όχι απλώς μια παθητική αποδοχή των νέων δεδομένων από την κυβέρνηση, αλλά και μια πλήρη και απαράδεκτη υποταγή σε αυτά.

Την ίδια ώρα που η Ευρώπη ετοιμάζεται να πάρει φωτιά από τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που αντιτίθενται στα τερατουργήματα της Μέρκελ και των δορυφόρων της, η Αθήνα παρακολουθεί άβουλη και μοιραία. Μάλιστα, η στάση της Βρετανίας -ανεξάρτητα από τις βαθύτερες προθέσεις και τα συμφέροντά της – φέρνει στο επίκεντρο το θέμα της εθνικής κυριαρχίας των κρατών, που όπως φαίνεται θα κυριαρχεί όλο και πιο πολύ πλέον στις (ιδεολογικές και πολιτικές) αντιπαραθέσεις. Η επιδιωκόμενη «εξαφάνιση» του ευρωπαϊκού Νότου, άλλωστε, συνιστά επί της ουσίας το τέλος της ευρωζώνης, όπως τουλάχιστον λειτουργούσε έως σήμερα. Ενώ δηλαδή το διακύβευμα έχει πάψει πια να είναι οικονομικό ή λογιστικό, αλλά εθνικό και ιστορικό, ο κ. Παπαδήμος και η κυβέρνηση συνεχίζουν με την ίδια «κασέτα» και σχεδιάζουν την επιβολή νέων, ακόμη πιο οδυνηρών μέτρων, που οξύνουν τα αδιέξοδα και κάνουν την καταστροφή ακόμη μεγαλύτερη.

Με συμπεριφορά «λογιστή», λοιπόν, αφού ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός και ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. και μια και έρχονται στη χώρα μας τόσο η τρόικα όσο και ο επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ και ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν, ο μεταβατικός πρωθυπουργός αποφάσισε να δείξει ότι ρίχνει το βάρος τώρα στα εσωτερικά.

Παραβλέποντας τα μείζονα θέμα για την τύχη και την ύπαρξη της χώρας και σε μια προσπάθεια να φανεί ότι ανεβάζει ρυθμούς το κυβερνητικό έργο, ο πρωθυπουργός προγραμματίζει επαφές με υπουργούς, προκειμένου να τους ζητήσει να τρέξει περισσότερο στους τομείς της αρμοδιότητάς του ο καθένας, ενώ δεν αποκλείεται και συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου εντός της εβδομάδας, προκειμένου οι υπουργοί να ενημερωθούν πλήρως για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, αλλά και για τις απορρέουσες υποχρεώσεις τους, καθώς και να αποφασιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθούν αυτές.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Παπαδήμος προτίθεται να ζητήσει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα της Συνόδου. Για τα τελευταία, η κυβέρνηση δηλώνει μάλιστα ικανοποιημένη (!), κάνοντας λόγο για «ένα γενναίο πρώτο βήμα». Αναμένει άλλωστε την αντίδραση των αγορών σήμερα το πρωί. Παράλληλα, ο κ. Παπαδήμος θα έχει επαφές και με την τρόικα, με την οποία και θα συζητήσει το νέο πρόγραμμα που σχεδιάζεται για τη χώρα για τα έτη 2012-2015, ενώ θα συναντήσει ακόμα τον επίτροπο Χαν, πιθανότατα αύριο Τρίτη.

Εν τω μεταξύ, τα έργα προϋπολογισμού 260.000.000 ευρώ, που κινδυνεύουν να χαθούν από το Γ΄ ΚΠΣ, η αύξηση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, αλλά και νέα προγράμματα (όπως το Helios κ.ά.) θα τεθούν επί τάπητος σε ευρεία σύσκεψη υπουργών, παρουσία των κ. Χαν και Ράιχενμπαχ την Τετάρτη. Ο πρώτος άλλωστε έχει ως βασικό θέμα στην ατζέντα του τα έργα περιβάλλοντος και ενέργειας, ενώ ο δεύτερος… πρωθυπουργεύει.

Δημοσιεύθηκε στη "Δημοκρατία"

Άλλα ράφια θα αδειάσουν κι άλλα θα γεμίσουν...

Για εικόνες Αργεντινής, όπου τα σούπερ μάρκετ δεν είχαν τρόφιμα στα ράφια, προειδοποιούν ανοιχτά πλέον η αγορά και η βιομηχανία ακόμα και στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν χρεοκοπήσει αλλά απλώς συνεχίσει να βιώνει τον ιδιότυπο εμπορικό αποκλεισμό της.

Το άτυπο εμπάργκο στο οποίο υποβάλλονται ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις με έδρα στην Ελλάδα, λόγω των προβλημάτων ρευστότητας και της δυσκολίας εισαγωγής πρώτων υλών, οδηγεί σε αδιέξοδες και πρωτόγνωρες καταστάσεις.

«Το πρόβλημα των ελλείψεων στα τρόφιμα και τις πρώτες ύλες είναι αυτονόητο και υπαρκτό και θα γίνει ακόμα πιο εμφανές μέσα στους πρώτους μήνες της άνοιξης», τονίζει ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανικών Επώνυμων Προϊόντων και γνωστός βιομήχανος τροφίμων κ. Νίκος Καραγεωργίου.

Ο ίδιος συμπληρώνει πως «το στέρεμα της ρευστότητας οδήγησε εδώ και καιρό σε μια προβληματική κατάσταση ως προς τις πληρωμές των εμβασμάτων έναντι φορτωτικών. Κακά τα ψέματα, η κατάσταση της οικονομίας μας και η ανασφάλεια που επικρατεί οδηγούν τις ξένες επιχειρήσεις να πιέζουν. Οι πολυεθνικές εταιρείες ασφάλισης εμπορευμάτων έχουν πνίξει την αγορά».Αυτοί που ανησυχούσαν για τις καταθέσεις τους μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες. Μετά τη συντριπτική επιβολή των γερμανικών θέσεων στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή με το ασύλληπτο σκορ του 26-1 (!), η Ευρωζώνη δεν απειλείται με άμεση διάλυση, άρα το ευρώ παραμένει για την ώρα κοινό νόμισμα και επομένως οι καταθέσεις σε ευρώ δεν κινδυνεύουν λόγω ενδεχόμενης εξαφάνισής του.

Οι εισοδηματίες καταθέτες μπορούν να ησυχάσουν. Αντιθέτως, οι εργαζόμενοι ή συνταξιούχοι μικροκαταθέτες μάλλον θα πρέπει να το πάρουν απόφαση ότι καταθέσεις σε λίγο δεν θα έχουν. Οχι επειδή θα τις χάσουν εξαιτίας κάποιας νομισματικής αναταραχής, αλλά επειδή με την πολιτική αέναης λιτότητας και φτώχειας σε όλες τις χώρες της ΕΕ που επέβαλε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι θα υποχρεωθούν να «φάνε» τις καταθέσεις τους, γιατί με τους μισθούς και τις συντάξεις τους θα είναι πλέον αδύνατον να τα βγάλουν πέρα! Αυτό είναι το ουσιαστικό αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Για τους μισθοσυντήρητους και τους μικρομεσαίους από εδώ και πέρα το ευρώ θα συμβολίζει την οικονομική δυσπραγία, τη στέρηση, τη φτώχεια, τη μιζέρια.

Αυτά τα κοινωνικά στρώματα θα γίνονται διαρκώς φτωχότερα για τα επόμενα πολλά χρόνια. Η αιτία αυτής της ζοφερής προοπτικής είναι ότι μέσω της μείωσης των μισθών και συντάξεων και μέσω της ολοένα και μεγαλύτερης φορολογικής εξουθένωσης των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων συντελείται μια κολοσσιαία αναδιανομή του υφιστάμενου και του παραγόμενου κοινωνικού πλούτου εις βάρος των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων.

Ποτέ διαδικασίες τέτοιου τύπου δεν διακόπτονται οικειοθελώς από τις κυβερνήσεις και τις ελίτ που τις έχουν θέσει σε κίνηση. Τις συνεχίζουν μέχρις ότου σημειωθούν κοινωνικές εξεγέρσεις και απειληθούν επαναστάσεις και ανατροπές. Μόνο τότε το κατεστημένο οδηγείται εκόν άκον σε αλλαγή πολιτικής. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι μέχρι στιγμής ορατό πουθενά στον ευρωπαϊκό ορίζοντα, σε καμία χώρα, άρα το φυσιολογικό είναι η συνέχιση αυτής της πολιτικής λεηλασίας των εισοδημάτων και υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου των Ευρωπαίων εργαζομένων, πρωτίστως βεβαίως των Ελλήνων, όπως ήδη παρατηρούμε.

Εχουμε να κάνουμε με ένα βαθύτατα πολιτικό πρόβλημα που φυσικά έχει σοβαρότατες οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους. Δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιο οικονομικό πρόβλημα τεχνοκρατικού χαρακτήρα. Είναι εντελώς εσφαλμένη η θεώρηση του ζητήματος π.χ. από τη σκοπιά του αν η πολιτική που επιβάλλει η Μέρκελ σε όλη την Ευρώπη στραγγαλίζει την ανάπτυξη.

Το Βερολίνο γνωρίζει άριστα ότι αυτή η πολιτική οδηγεί στην ύφεση και όχι στην ανάπτυξη. Η ύφεση όμως στην υπόλοιπη ΕΕ είναι αυτή που υπηρετεί τα γερμανικά σχέδια ηγεμονίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο! Η ύφεση δηλαδή συνιστά στρατηγική επιλογή της Γερμανίας για να επιβάλει την επικυριαρχία της στην Ευρώπη, δεν αποτελεί ένα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα μιας κακής οικονομικής πολιτικής!

Δεν έχουμε δηλαδή να κάνουμε με κάποιο «γερμανικό λάθος», αλλά με μια συνειδητή επιλογή κορυφαίας σημασίας.

Το ζήτημα επομένως δεν είναι να πειστούν οι Γερμανοί ότι δήθεν κάνουν λάθος και έτσι να διορθώσουν και να αλλάξουν την πολιτική τους, αλλά να συναντήσουν τόσο ισχυρή αντίσταση ώστε να διαπιστώσουν ότι αυτή η πολιτική δεν περνάει και να αναγκαστούν να την εγκαταλείψουν.

Αυτό όμως για την ώρα παραμένει όνειρο θερινής νυκτός. Στις Βρυξέλλες έγινε το ακριβώς αντίθετο. Οι ηγέτες 25 κρατών-μελών της ΕΕ υπέκυψαν και συμπαρατάχθηκαν με το Βερολίνο, παρ' όλο που ήταν εξόφθαλμο ότι πολλοί από αυτούς διαφωνούσαν με τις γερμανικές θέσεις.

Από τη στιγμή που συνέβη αυτό, γιατί άραγε θα έπρεπε κανείς να ελπίζει ότι οι Γερμανοί θα αλλάξουν πολιτική; Τέτοιες ελπίδες είναι παντελώς αβάσιμες.

ΕΛΛΑΔΑ - Ατελείωτο μαρτύριο διαρκών εξετάσεων

ΔΕΝ ΕΚΔΙΩΚΕΤΑΙ άμεσα η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Οχι μόνο γιατί δεν υπάρχει καμία απολύτως νομική βάση για να γίνει αυτό νομίμως, αλλά και γιατί είναι τόσο άθλια η δημοσιονομική κατάσταση όλων σχεδόν των χωρών της ζώνης του ευρώ, ώστε είναι αδύνατον να βρεθούν κάποια κριτήρια που να ορίζουν οι συνθήκες και να τα παραβιάζει μόνο η Ελλάδα και όχι π.χ. η... Γαλλία ή η Ιταλία! Αυτό που θα γίνει όμως είναι μια διαδικασία διαρκών ετήσιων στόχων ελλείμματος και χρέους που οι Γερμανοί ελπίζουν ότι θα τους πιάνουν όλα τα κράτη της Ευρωζώνης πάση θυσία, με τεράστιο κοινωνικό κόστος καταβαράθρωσης του βιοτικού επιπέδου των λαών τους. Ενα ατελείωτο μαρτύριο διαρκών εξετάσεων.Η ελευθερία είναι η σημαντικότερη αξία του ανθρώπου. Είναι συνυφασμένη με την ίδια την ζωή, την νοηματοδοτεί και της δίδει περιεχόμενο. Στην Ορθοδοξία επίσης, η ελευθερία του ανθρωπίνου Προσώπου είναι θεμελιώδης. Ποιο είναι όμως το θεσμικό πλαίσιο που διασφαλίζει την συλλογική εθνική ελευθερία; Ήταν – και είναι – το εθνικό κράτος, παιδί της Γαλλικής επαναστάσεως. Το εθνικό κράτος εγγυήθηκε την ελευθερία του έθνους και παράλληλα προστάτευε τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών, μέσω της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.

Η ελευθερία στον νεότερο Ελληνισμό συνδέθηκε με την Εθνεγερσία του 1821. Ο φιλελεύθερος Αλέξανδρος Παπαναστασίου γράφει στο κλασικό του δοκίμιο «Ο Εθνικισμός»: «Μετά την Γαλλική Επανάσταση, η πρώτη μεγάλη εθνικιστική πράξη η οποία επηρεάσθη εξ’ αυτής, ήταν η Ελληνική Επανάσταση, η οποία είχε καθαρώς εθνικό χαρακτήρα και έδωσεν ώθηση εις την εθνικιστική ιδέα εις όλη την Ευρώπη».

Κατ’ αυτό τον τρόπο, ο πατριωτισμός και η αφυπνισμένη εθνική συνείδηση συνδέθηκαν με την ελευθερία. Ταυτίστηκαν ως αξίες, με διαχρονική ισχύ και καθολικότητα. Ο 18ος αιών καταγράφηκε στην ιστορία ως «ο αιώνας του φιλελεύθερου εθνικισμού», καθώς ο πολιτικός φιλελευθερισμός συμπορεύθηκε με τον εθνικισμό, την δημιουργία των εθνικών κρατών και την πολιτική αρχή της αυτοδιαθέσεως των εθνοτήτων.

Χωρίς τον εθνικισμό δεν μπορούσαν να συσταθούν δημοκρατικά κράτη και χωρίς τον φιλελευθερισμό δεν μπορούσαν να γεννηθούν τα εθνικά κράτη. Προς τι λοιπόν αυτός ο χυδαίος διεθνισμός που βιώνουμε στις ημέρες μας, που προσπαθεί να ισοπεδώσει τις εθνικές αντιστάσεις και να εξαφανίσει τους δεσμούς των ανθρώπων, καταργώντας κάθε συλλογική ταυτότητα και κάθε βιωματική αναφορά;

Διότι η δημοκρατία και η ελευθερία συμπορεύθηκαν όλους αυτούς τους αιώνες με τα εθνικά κράτη και τον εθνικισμό τους. Αυτή είναι η μόνη λειτουργική ιστορική καταγραφή που έχουμε. Ο κομμουνισμός ήταν πολέμιος της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του εθνικισμού ταυτοχρόνως, διότι όλα αυτά ενυπάρχουν στο ίδιο αξιακό πλαίσιο. Η δε «μετα-εθνική δημοκρατία» βρίσκεται μόνο στα κεφάλια κάποιων μαρξιστών διανοουμένων, οι οποίοι όμως σπονσοράρονται προκλητικώς από τα ΜΜΕ και τις διεθνοποιημένες πολιτικές ελίτ της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Για να υπάρχει όμως πραγματική ελευθερία πρέπει να υπάρχουν επιλογές. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα διαφορετικής επιλογής, τότε ουσιαστικώς δεν υφίσταται ελευθερία. Σήμερα η παγκοσμιοποίηση θέλει άτομα-καταναλωτές χωρίς ρίζες, ανέστιους, δίχως παραδόσεις και βιώματα. Θέλει άτομα δίχως διαχρονικούς δεσμούς με το περιβάλλον τους. Για αυτό και η παγκοσμιοποίηση μάχεται τα εθνικά κράτη, τις εθνικές ταυτότητες, τις παραδόσεις και τους πολιτισμούς. Μάχεται την ίδια την ελευθερία.

Και ελευθερία είναι να είσαι ο εαυτός σου, να μην έχεις αλλοτριωθεί. Σημαίνει ότι έχεις γνώση της ιστορίας σου και της καταγωγής σου, έχεις συλλογικά βιώματα και μνήμες. Για αυτό πρέπει να νοηματοδήσουμε ξανά την έννοια και την αξία της ελευθερίας. Να την επανασυνδέσουμε με το έθνος και την κοινωνία. Να την κάνουμε ασπίδα προστασίας του πολιτισμού μας. Τα μυθεύματα της παγκοσμιοποιήσεως καταρρέουν. Δεν υπάρχουν «πολίτες του κόσμου» και «παγκόσμια δημοκρατία», διότι ότι είναι παντού είναι και πουθενά. Η ελευθερία και η δημοκρατία έχουν εθνικά σύνορα, συνδέονται με πατρίδες και πολιτισμούς.

Η σύζευξη του Πατριωτισμού, της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας είναι η ιστορική πρόκληση της εποχής μας. Και για αυτό ο πατριωτισμός δεν είναι απομεινάρι του χθες, αλλά προπομπός του αύριο. Κλείνω με τα λόγια του γνωστού αριστερού Μιχάλη Ράπτη (Πάμπλο), από τους ηγέτες της 4ης Διεθνούς, από την συνέντευξή του στο Βήμα, στις 30/4/1994: «Το να έχεις μία ιστορική συνείδηση τού τι αντιπροσωπεύεις, ιδίως όταν είσαι Έλληνας, είναι ένας δικαιολογημένος Ελληνικός εθνισμός, στον οποίο πρέπει να αφυπνισθεί ολόκληρη η Ελληνική νεολαία».


Στις 11-11-2011, υπογραμμίστε την σημειολογία της ημερομηνίας, ο John Laughland του Παρισινού Ινστιτούτου, το οποίο αν και Παρισινό μόνοι θα καταλάβετε που έπρεπε να εδράζει, δήλωσε ότι οι άνθρωποι που πήραν την εξουσία στην Ελλάδα και Ιταλία δεν έχουν καμία δημοκρατική νομιμοποίηση γιατί δεν έχουν εκλεγεί από τον λαό.

Ως εδώ ουδεμία διαφωνία. «Αυτό που προκαλεί φόβο είναι το ότι τώρα που η Ευρωζώνη και το Ευρώ πνέουν τα λοίσθια, τώρα δείχνουν την πραγματική τους φύση, την ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΗ» συνεχίζει , προσθέτοντας ότι ΓΑΠ και Μπερλουσκόνι διατάχθηκαν να αποχωρίσουν μόλις ο ένας πρότεινε δημοψήφισμα και ο άλλος είπε ότι η Ιταλία έγινε πιο φτωχή με το Ευρώ.
Οι Παπαδήμος και Μόντι που τους διαδέχθηκαν υπηρετούν καθαρά τις εντολές της ΕΕ και ότι για την κρίση ναι μεν είναι υπεύθυνες οι κυβερνήσεις των κρατών, όμως συνυπευθυνότητα έχει και το Ευρώ ως κοινό νόμισμα, για το οποίο δεν ψήφισαν οι λαοί.

Κι ως εδώ σωστός , «ξεχνάει» όμως να αναφέρει ποιοι ήταν οι σεφ των στατιστικών μαγειρεμάτων δια των οποίων μπήκαν στο Ευρώ κάποια κράτη μεταξύ των οποίων και εμείς, σε τι σε βάθος χρόνου αποσκοπούσαν και τώρα που ήρθε το βάθος τους σχεδιασμένου τους χρόνου τι απαιτούν ως εξαργύρωση των ιστών που εξύφαναν.

Για την Ιταλία δεν γνωρίζω λεπτομέρειες, για Ελλάδα όμως όλοι γνωρίζουμε την ύποπτη δυάδα Σημίτη , Παπακωνσταντίνου, υπαλλήλου της Γκόλντμαν Σακς , οι οποίοι μαγείρεψαν τα Greek statistics έχοντες σοφούς δασκάλους πέραν του Ατλαντικού, μας τα σέρβιραν, μας διέσυραν με την δυσωδία τους, μας τα πήραν με το Χρηματιστήριο, ενέσκηψαν πάλι με τον «λαοπρόβλητο» Γαπ και τον υπάλληλο της γνωστης Εταιρείας Παπακωνσταντίνου και πάλι , ο οποίος προΐστατο της διάλυσης της χώρας δια του ανάλογου Υπουργείου, όλα προχώρησαν καλά, κάπου όμως δημιουργήθηκε ένα μπλέξιμο με την ΕΕ, η οποία είναι ήδη ένα κουβάρι, και διατάζεται ο ΓΑΠ να το παίξει αντιστασιακός και υπέρμαχος της Δημοκρατίας δια του Δημοψηφίσματος.

Το κόλπο γκρόσο δεν πιάνει, το πολιτικό πλυντήριο της κυβέρνησης ΓΑΠ απορρίπτεται, οι Ατλαντιστές δείχνουν να φεύγουν οι Τριλατεριανοί έρχονται, μέσα στην χώρα γίνεται πανικός με τον βουλιάζοντα Τιτανικό – ΠΑΣΟΚ, τα ποντίκια δεν ξέρουν από ποια δυσώδη συμμαχία να πρωτοπιαστούν για να επιβιώσουν, οι δελφίνοι πάντα ξέρουν, και κάπου μέσα εδώ μας έρχεται ο Κος Laughland να καταγγείλει τους Τριλεταριανούς Παπαδήμο, Μόντι , και Ντράγκι ίσως , ως δικτατορίσκους εν αντιθέσει βέβαια με τον ευφυή , έτσι τον ονομάζει, δημοκράτη ΓΑΠ.

Οι λεγόμενοι Ευρωσκεπτικιστές παθιασμένοι και πληρωμένοι υπέρ της διάλυσης της ΕΕ είναι, ως γνωστόν, όμως βγάζουν στη φόρα τα άπλυτα των αντιπάλων ως είθισται, άρα μας είναι χρήσιμοι για να καταλάβουμε τις ξεκάθαρα αντικρουόμενες ομάδες εντός της Ευρωζώνης, των Ευρωτραπεζιτών δηλαδή που επιβάλουν την δικτατορία τους μέσω των Μερκοζί και των στυγνών προυπολογισμών τους και των Ατλαντιστών, που θέλουν την διάλυση της ΕΕ, πρόσφατη αποχώρηση της Βρετανίας υπό το πρόσχημα της διατήρησης της εθνικής κυριαρχίας της. Βλέπετε πόσο χρήσιμοι είναι;

Όταν εμείς φωνάζαμε για την δική μας εθνική κυριαρχία μας αποκοίμιζαν μέσω των ντόπιων παπαγάλων τους, τώρα λένε οι ίδιοι την απαγορευμένη λέξη, δείχνοντας πόσο δίκιο είχαμε κάποτε εμείς, γιατί τώρα αν δεν το καταλάβαμε η εθνική μας κυριαρχία είναι όρος του ιστορικού παρελθόντος.

Επειδή όμως τα εγκλήματα εις βάρος του λαού και της χώρας είναι πρόσφατα ίσως είναι και υπό προϋποθέσεις αναστρέψιμα.

Το ερώτημα είναι ποιο δρόμο να ακολουθήσουμε.
Ούτε βέβαια την επικίνδυνη ατραπό των Τραπεζιτών με τις μη εκλεγμένες κυβερνήσεις τους, ούτε τις δήθεν δημοκρατικές κυβερνήσεις τύπου Πασοκ με τα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματά τους, ούτε τις αντιμνημονιακές κορώνες κάποιων αντιπολιτευομένων που θέλουν να γευθούν εξουσία έχοντας κάνει την βρώμικη δουλειά κάποιος άλλος.

Αν και υποψιάζομαι ότι αυτή η προβεβλημένη αντιπαλότητα Ευρωπαϊστών και Ευρωσκεπτικιστών κατά βάθος έχει κοινό αρχηγείο, τηρώντας τα προσχήματα την νοούμε ως έτσι, γνωρίζοντας ότι οδηγούν και οι δύο στο φίμωμα των λαών και προλειαίνουν την επερχόμενη, για το καλό μας, οριστική δικτατορία.

Επειδή λοιπόν μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα ζητείται εναγωνίως ΤΡΙΤΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, που μόνον ο συντονισμός των λαϊκών κινημάτων όλης της Ευρώπης θα μπορέσει να δημιουργήσει για την επανάκτηση της ουσιαστικής δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας. Και βέβαια λέγοντας κινήματα δεν εννοώ τα χρηματοδοτούμενα από τον Σόρος και τους συν αυτώ, γιατί υπάρχει πλειάδα τέτοιων.

Γρανιτένια θέληση, σχέδιο, ευφυΐα, εγρήγορση και δράση, διάθεση για αγώνα υπάρχουν; Βούληση για Αλληλεγγύη, επικοινωνία με την Ευρώπη των λαών, και να βάλουμε κατά μέρος αυτά που μας χωρίζουν εν όψει του κοινού καλού υπάρχει;

Αν όχι, άδικα συζητάμε.

Ο εχθρός είναι πάνοπλος με συμβατικά και μη όπλα , με ψυχοτρονικά και Χάαρπ , με πάσης φύσεως ελέγχου καιρού και νοός.

Έχουμε την τελευταία ευκαιρία χρονικά να τον αντιμετωπίσουμε, αύριο είναι πολύ αργά. Κι εμείς ακόμη πληκτρολογούμε.

Κάπως έτσι χάνεται η Ελλάδα, κάπως έτσι χάνεται η Ανθρωπότητα.

ΥΓ. Χθες ο Κος Ρέπας αποκάλεσε όσους αντιστέκονται ψώνια και τον Γαπ τον καταλληλότερο μελλοντικό πρωθυπουργό. Με κάτι τέτοια υποκείμενα έχουμε δυστυχώς να κάνουμε.Χάρη στους bloggers και τους ιστοσελιδάδες, η εκπομπή «O Τέρενς Blog-άρει», είχε ένα ξεκίνημα που ούτε και εμείς οι ίδιοι που την επιμελούμεθα δεν το περιμέναμε!

Από την άλλη πλευρά, η μία ώρα της Τετάρτης απέδειξε ότι δε φτάνει με τίποτα για να μπορούμε να παρουσιάζουμε θέματα από όσο γίνεται περισσότερα blog.

Έτσι, αποφασίσαμε στο Kontra, να προσθέσουμε άλλη μία μέρα.

Επιλέξαμε τη Δευτέρα που είναι κλειστά και τα μαγαζιά το απόγευμα.

Άρα η εκπομπή «Ο Τέρενς Blog-άρει», θα βγαίνει στον αέρα Δευτέρα και Τετάρτη στις 18:00.

Υπενθυμίζω και το email της εκπομπής: oterensblogarei@hotmail.gr.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Η συντακτική ομάδα

Τέρενς Κουίκ

Αλεξάνδρα Τράγκα

Μικαέλα Παγκάλου

Γεωργία Παπαγεωργίου  • Γράφει ο Διογένης ο Κυνικός

Ειλικρινώς είναι να χάνει τα λόγια του κανείς σε αυτή την χώρα με τα όσα συμβαίνουν. Και ίσως δεν είναι ακριβές το «χάνει τα λόγια του», μπροστά στο ότι είμαστε κοντά πλέον στο να χάσουμε το μυαλό μας με το θράσος, την αναλγησία, την ξετσιπωσιά, την αδιαφορία, την προκλητικότητα, την έλλειψη έστω και της παραμικρής αίσθησης στο που βρίσκεται η χώρα, το που πηγαίνει, που δείχνουν κάποιοι αλλά και στο τι περνά ένα ολοένα και πιο μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού. Ποιοι; Μέχρι πρότινος αυτοί οι κάποιοι ήταν μόνον πολιτικοί, δυστυχώς όμως ο κύκλος αυτός διευρύνεται! Για ορισμένους η περίοδος αυτή είναι ίσως μια ευκαιρία εκμετάλλευσης και πλουτισμού, παίζοντας με την ανάγκη των άλλων.

Η πρώτη αφορμή που μας έφερε στο μυαλό όλες αυτές τις σκέψεις ήταν το δημοσίευμα στο Έθνος της Κυριακής, όπου στελέχη του ΣΔΟΕ διαμαρτύρονται ότι ενώ εκείνοι συλλαμβάνουν ανθρώπους που χρωστούν, ουδείς εξ αυτών έχει πάει έστω και ημέρα φυλακή (!!!), αλλά αντιθέτως όλοι επικαλούνται την υπαγωγή τους στο Άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, και καθαρίζουν…. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που μια κρατική υπηρεσία συλλαμβάνει και «επωνύμους», θέλοντας να δείξει ότι ο νόμος ισχύει για όλους, αλλά η προσπάθεια αυτή πέφτει στην συνέχεια στο κενό. Επειδή είμαστε από εκείνους τους ανθρώπους που πιστεύουν ακόμη στον θεσμό της δικαιοσύνης, άλλωστε έχουμε επαινέσει όλους εκείνους του δικαστικούς λειτουργούς που επιτελούν άφοβα το έργο τους, πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να αναλάβει δράση η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου δίνοντας τις κατάλληλες οδηγίες ή ελέγχοντας πειθαρχικά όσους δεν εφαρμόζουν τον νόμο. Ειδικά με το θέμα του ΦΠΑ, όπου όλες οι συλλήψεις έχουν γίνει κυρίως για αυτό τον λόγο, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τι σχέση έχει με τον Πτωχευτικό Κώδικα και το Άρθρο 99. Είναι χρήματα που έχει πληρώσει ο καθένας από εμάς για να πάνε στον δημόσιο κορβανά, όχι για να πληρώνει πχ 12.000 ευρώ ενοίκιο σπιτιού ο τάδε επώνυμος, ούτε για να αγοράζει όργανα γυμναστικής 35.000 ευρώ ούτε για κανέναν άλλο λόγο. Είναι καιρός να αποδείξει η κυρία Ρένα Ασημακοπούλου ότι δικαίως χαρήκαμε με τον διορισμό της στην θέση αυτή, όχι απλά επειδή είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, αλλά επειδή το αξίζει. Όπως αυτή την στιγμή ουδείς μπορεί να πει το παραμικρό για την στάση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Τέντε, ο οποίος δείχνει άμεσα αντανακλαστικά σε όλες τις εξελίξεις, έτσι λοιπόν θα πρέπει να κάνει και η κυρία Ασημακοπούλου. Μέχρι στιγμής, η μόνη γνωστή δράση της στο ευρύ κοινό ήταν η παρέμβαση της στην πρόθεση να απεργήσουν κάποιοι δικαστές…

Και αφήνοντας ασχολίαστο το ότι την είδηση αυτή περί ΣΔΟΕ την έγραψε το Έθνος του κυρίου Μπόμπολα, εκεί καταντήσαμε, πάμε στην επόμενη είδηση που αφορά τα αναδρομικά που ζητούν εν ενεργεία και πρώην ή συνταξιούχοι βουλευτές. Για την ακρίβεια 117 από αυτούς ζητούν με αγωγές αναδρομικά χρήματα που τους οφείλονται…. Αλήθεια για όλα αυτά τα χρήματα που οφείλονται στον ελληνικό λαό, από την κακοδιαχείριση, τις σπάταλες, τις λαμογιές, την αδιαφορία όλων αυτών που κυβέρνησαν την χώρα, μεταξύ αυτών και οι 117, ποιος θα κάνει κάτι; Εδώ δεν μπορεί να γίνει κάποια αγωγή, κάτι βρε παιδί μου, για να μας επιστρέψουν όλοι αυτοί τα χρήματα που έφαγαν από τον ελληνικό λαό; Πολύ απλά λοιπόν, και μας κατέστρεψαν και θέλουν να τους πληρώσουμε! Βεβαίως στους 117 υπάρχουν και μερικές εξαιρέσεις που επειδή διάγουν ένα λιτό βίο και τα βγάζουν πέρα δύσκολα νομίζουμε ότι όλοι θα συμφωνήσουμε να τους δοθούν τα αναδρομικά. Κατ’ εξαίρεση… Όπως πχ στον κύριο Άκη Τσοχατζόπουλο, του οποίου το «προσφυγικό» σπίτι κάτω την Ακρόπολη έχει έξοδα για να το συντηρήσει κάποιος, έχει μικρό παιδί, ας δείξουμε λίγη κατανόηση... Ή στον κύριο Μαντέλη, θα χρειαστεί χρήματα για δικηγόρους… Τι εισοδήματα έχει αυτή τη στιγμή; Οι χορηγίες έχουν κοπεί τώρα μια και δεν είναι ούτε βουλευτής ούτε δικηγόρος….

Και παρόλο που τα Σαββατοκύριακα οι ειδήσεις είναι συνήθως περιορισμένες είδαν το φως το δημοσιότητας και δύο προερχόμενες από τον τραπεζικό τομέα. Η πρώτη αφορούσε την περιβόητη Τράπεζα Proton, και συγκεκριμένα έγινε γνωστό το πόρισμα των ελεγκτών της τράπεζας της Ελλάδας. Τι αναφέρει αυτό; Με λίγα και απλά λόγια κάνει να φαίνεται ο Κοσκωτάς (και το σκάνδαλο του με την Τράπεζα Κρήτης) μπροστά στον Λαυρεντιάδη Αρσακειάδα!!! Τώρα λοιπόν καταλαβαίνουμε γιατί ο κύριος Αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών της Κυβέρνησης, που θέλει να μας κυβερνήσει και ως Πρωθυπουργός, αν δεν είναι θράσος αυτό τι είναι, έκανε νόμο για να αμνηστευτούν όλα τα τυχόν αδικήματα όλων των υπουργών Οικονομικών σχετικά με τις τράπεζες από το 1997 και μετά. Η δεύτερη είδηση έχει να κάνει με την γνωστή εταιρεία Blackrock που ήλεγχε τις ελληνικές τράπεζες, τα δάνεια που δόθηκαν, την βιωσιμότητα τους κλπ, γράφτηκε λοιπόν στο blog Fimotro ότι έχει βρει και κάποια στοιχεία για μεταφορές χρημάτων από βουλευτές στην Ελβετία!!! Γι αυτό μάλιστα, όπως ανέφερε η είδηση, και ο κύριος Πετσάλνικος έλαβε οδηγία από τον κύριο Γ. Παπανδρέου, να καλεί τους βουλευτές και να του δίνουν εξουσιοδότηση για να ερευνηθεί αν έχουν καταθέσεις στην Ελβετία!!!! Και μην ξεχνάμε ότι πριν από αυτή την πληροφορία είχε γραφτεί ότι κυκλοφορούν σε εφημερίδες και μεγαλοπαράγοντες των ΜΜΕ και στοιχεία για δραστηριότητες του αδελφού του πρώην πρωθυπουργού. Μένει βεβαίως να αποδειχθούν αυτά ή θα το καταλάβουμε ανάλογα με τις εξελίξεις που θα υπάρχουν…

Κατά τα άλλα είμαστε μια ευτυχισμένη οικογένεια. Ο ένας προσπαθεί να εκβιάσει, ελέγξει ήθελα να γράψω τον άλλο, και α, ναι, υπάρχει και ο ελληνικός λαός… Αλλά ποιος να ασχοληθεί μαζί του; Από ότι βλέπουμε οι «άρχοντες» μας έχουν άλλα σοβαρότερα προβλήματα να λύσουν! Τα προσωπικά τους. Πως θα αυξήσουν τα λεφτά τους, πως θα διατηρηθούν στην εξουσία, για το δικό μας καλό πάντοτε, και άλλα παρόμοια. Τώρα το ποιος θα ζήσει ή ποιος θα πεθάνει, τρέχα γύρευε. Αυτοί να είναι καλά… Προφανώς δεν θα διάβασαν ούτε την δήλωση του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ που μεταξύ άλλων δήλωσε ότι, «ένα μη βιώσιμο ευρώ έχει τη δυναμική να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή, διεθνικές συγκρούσεις και διάλυση της ΕΕ, η ενότητα της οποίας σφυρηλατείται εδώ και τόσα χρόνια».

Ακόμη «πέρα βρέχει» για πολλούς στην Ελλάδα ή μας φαίνεται;  • Του καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου
Ο Marc Roche δεν είναι κάποιο «φρέσκο» πρόσωπο στο διεθνές δημοσιογραφικό στερέωμα, αλλά ένας έμπειρος δημοσιογράφος-αναλυτής. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο και είναι ανταποκριτής της Γαλλικής Le Monde, της Βελγικής Le Soir, και της Ελβετικής La Tribune de Genève.

Το πρόσφατο άρθρο του στην Le Monde είχε για τίτλο: «EUROPEAN UNION - Our friends from Goldman Sachs…»

Και, όπως μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς, σπάει… κόκκαλα!

Παραθέτω το link στην αγγλική γλώσσα και μια «ελεύθερη» μετάφραση του κειμένου του άρθρου και εύχομαι «καλή ανάγνωση και…ενημέρωση»:

«Οι Μario Monti, Lucas Papademos και Mario Draghi έχουν κάτι κοινό μεταξύ τους: έχουν διατελέσει στελέχη στην ίδια Αμερικανική επενδυτική τράπεζα. Αυτό δεν αποτελεί σύμπτωση, αλλά απόδειξη μιας στρατηγικής άσκησης επιρροής που ίσως έχει φτάσει στα όριά της…».

Σοβαροί και ικανοί, ζυγίζουν τα υπέρ και τα κατά και μελετούν όλα τα έγγραφα πριν να εκφέρουν την γνώμη τους. Έχουν μια συμπάθεια στα οικονομικά, αλλά αυτά τα φωτισμένα άτομα που εισέρχονται στο ναό μόνο μετά από μια μακρά και σχολαστική διαδικασία πρόσληψης προτιμούν να παραμένουν διακριτικοί. Συλλογικά αποτελούν μια οντότητα που αποτελεί κατά ένα μέρος ομάδας πίεσης, κατά άλλο μέρος αδελφότητα για τη συλλογή πληροφοριών, και κατά άλλο μέρος δίκτυο αμοιβαίας βοήθειας. Είναι οι τεχνίτες, κυρίαρχοι και ηγέτες που έχουν ως αποστολή "να διαδώσουν την αλήθεια που αποκτήσανε στον υπόλοιπο κόσμο."

Σύμφωνα με τους επικριτές του, το Ευρωπαϊκό δίκτυο επιρροής που υφάνθηκε από την αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs (GS), λειτουργεί ως Ελεύθερος Τεκτονισμός (Μασονία). Σε διαφορετικό βαθμό, ο νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, ο νεοδιορισμένος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Mario Monti, και ο πρόσφατα διορισμένος Έλληνας Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είναι «τοτεμικά πρόσωπα» σε αυτό το προσεκτικά κατασκευασμένο δίκτυο.

Μέλη κατηγορίας βαρέων βαρών φιγουράρουν βαρυσήμαντα στην ευρω-κρίση

Ο Draghi ήταν στην Goldman Sachs International, αντιπρόεδρος Ευρώπης μεταξύ 2002 και 2005, μια θέση που να τον έθετε επικεφαλής στο τμήμα «εταιρειών και εθνών», το οποίο λίγο πριν από την άφιξή του, βοήθησε την Ελλάδα να αποκρύψει την πραγματική κατάσταση των βιβλίων της με το swap του δημόσιου χρέους της.

Ο Monti χρημάτισε διεθνής σύμβουλος της Goldman Sachs από το 2005 μέχρι το διορισμό του στην ηγεσία της Ιταλικής Κυβέρνησης. Σύμφωνα με την τράπεζα, η αποστολή του ήταν να παρέχει συμβουλές "για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και σημαντικές πρωτοβουλίες δημόσιας πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο". Ως εκ τούτου, ήταν ο άνθρωπος που "άνοιγε πόρτες" με αποστολή την υπεράσπιση των συμφερόντων της Goldman στους διαδρόμους εξουσίας της Ευρώπης.

Ο τρίτος άνθρωπος, ο Λουκάς Παπαδήμος, ήταν ο διοικητής της Ελληνικής Κεντρικής Τράπεζας από το 1994 - 2002. Με την ιδιότητα αυτή, έπαιξε ένα ρόλο που δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί στην επιχείρηση συγκάλυψης του χρέους στα βιβλία της χώρας του, που συντελέστηκε με τη βοήθεια της Goldman Sachs. Και ίσως το πιο σημαντικό, ο σημερινός πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στην Ελλάδα, Πέτρος Χριστοδούλου, εργάστηκε επίσης ως στέλεχος της Goldman Sachs στο υποκατάστημά της στο Λονδίνο.

Δύο άλλα βαρέων βαρών μέλη του ευρωπαϊκού δικτύου της Goldman θα διαδραματίσουν σημαντικούς ρόλους στην ευρώ κρίση: Ο Otmar Issing, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bundesbank και για κάποιο χρονικό διάστημα επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και στην Ιρλανδία ο Peter Sutherland, ένα στέλεχος της Goldman Sachs International, ο οποίος έπαιξε παρασκηνιακό ρόλο στην ιρλανδική διάσωση.

Παροχή αποκλειστικών πληροφοριών στα τμήματα συναλλαγών της τράπεζας

Πώς δημιουργήθηκε αυτό το αφοσιωμένο δίκτυο μεσαζόντων; Το αμερικανικό τμήμα αυτού του μαγικού κύκλου αποτελείται από πρώην υψηλά ιστάμενα στελέχη της τράπεζας που εισέρχονται χωρίς κόπο στα υψηλότερα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης.

Στην Ευρώπη, από την άλλη πλευρά, η Goldman Sachs έχει εργαστεί για να συσσωρεύσει «κεφάλαια καλών σχέσεων». Αλλά σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της, η τράπεζα δεν ενδιαφέρεται για συνταξιούχους διπλωμάτες, ή υψηλά ιστάμενους Κρατικούς λειτουργούς που υπηρέτησαν σε Εθνικά ή Διεθνή πόστα, ούτε και για πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς Οικονομικών. Προτεραιότητα της Goldman ήταν τα στελέχη Κεντρικών τραπαεζών και πρώην Επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κύριος στόχος της είναι να συλλέγει νόμιμα πληροφορίες σχετικά με τις πρωτοβουλίες στο άμεσο μέλλον και με τα επιτόκια που καθορίζονται από τις Κεντρικές Τράπεζες. Την ίδια στιγμή, η Goldman επιθυμεί οι πράκτορές της να παραμείνουν διακριτικοί.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αφοσιωμένοι υπήκοοί της προτιμούν να μην αναφέρουμε την γονική σχέση τους είτε σε συνεντεύξεις ή κατά τη διάρκεια επίσημων αποστολών. Αυτοί οι καλά δικτυωμένοι πρώην εργαζόμενοί της μιλούν απλά για εκείνο και το άλλο ασφαλείς στη γνώση ότι το κύρος τους αναπόφευκτα θα ανταμειφθεί με δεδηλωμένη ειλικρίνεια από την πλευρά αυτών που κατέχουν θώκους εξουσίας. Με απλά λόγια είναι εκεί για να δουν "προς ποια κατεύθυνση φυσάει ο άνεμος" και στη συνέχεια να αναμεταδώσουν αποκλειστικές πληροφορίες στα τμήματα συναλλαγών της τράπεζας

Προσπάθεια για παγκόσμια κυριαρχία

Τώρα που έχει έναν πρώην διευθυντή της επικεφαλής της ΕΚΤ, έναν πρώην διαμεσολαβητή της επικεφαλής της Ιταλικής Κυβέρνηση, και έναν άλλο επικεφαλής της Ελλάδας, οι ανταγωνιστές της τράπεζας πρόθυμα επισημαίνουν την εξαιρετική δύναμη του δικτύου της στη Φρανκφούρτη, Ρώμη και την Αθήνα, που θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς.

Ωστόσο, κοιτώντας πέρα από αυτές τις λεπτομέρειες, η δύναμη της Goldman στην Ευρωπαϊκή διακυβέρνησης πριν και κατά τη διάρκεια της οικονομικής δοκιμασίας του 2008 μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί ένα εμπόδιο. Οι σχέσεις που διατηρήθηκαν από έμπειρους πρώην κεντρικούς τραπεζίτες είναι λιγότερο πιθανό να είναι χρήσιμες τώρα που οι πολιτικοί να συνειδητοποιούν την αντιδημοτικότητα των επαγγελματιών του χρηματοοικονομικού τομέα που φαίνεται να είναι υπεύθυνοι για τη σημερινή κρίση.

Στις περιπτώσεις που η Goldman Sachs ήταν σε θέση να ασκεί τα ταλέντα της, έχει τώρα να αντιμετωπίσει αντίσταση από Δημόσιες Αρχές που εγείρουν ερωτήματα σχετικά με μια σειρά σκανδάλων. Ένα καλά εφοδιασμένο βιβλίο διευθύνσεων δεν είναι πλέον επαρκές σε ένα σύνθετο και πολύ τεχνικό οικονομικό κόσμο, όπου μια νέα γενιά ηγετών της βιομηχανίας είναι λιγότερο πιθανό να είναι εμποτισμένη με τυφλό σεβασμό στο «κατεστημένο».

Στην προσπάθεια τους για παγκόσμια κυριαρχία, δεν χρειάζεται πλέον να βασίζονται σε υψηλά ιστάμενους χρηματοοικονομικούς σταυροφόρους από το καλούπι της Goldman, ενώ οι προσπάθειες για την προστασία των δικαιωμάτων των μετόχων, απαιτήσεις για περισσότερη διαφάνεια και η ενεργός αντίθεση από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τις ΜΚΟ, και τους θεσμικούς επενδυτές συνεχίζουν να διαβρώνουν την ισχύ της "επίδρασης του δικτύου».
«Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές», αποφάνθηκε χθες με άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, ζητώντας να εγκαταλείψουν τα κόμματα τη συμφωνία για διενέργεια πρόωρων εκλογών και να πάμε έτσι ως το τέλος της τετραετίας.

Η ιδέα δεν θα ήταν κακή, αν πίστευε κανείς πως πληρούται η προϋπόθεση που θέτει αμέσως μετά ο κ. Στεφανόπουλος, περιγράφοντας τι ακριβώς χρειάζεται η χώρα.

Όπως έγραψε, η χώρα χρειάζεται «μια κυβέρνηση με ικανότητες που θα εργασθεί να τη βγάλει από τους κινδύνους τους οποίους διατρέχει».

Συγγνώμη, αλλά όταν λέμε «μια κυβέρνηση με ικανότητες» τι ακριβώς έχουμε στο μυαλό μας;

Μια κυβέρνηση σαν αυτή που έχουμε σήμερα;

Μια άλλη κυβέρνηση, με τον κ. Παπαδήμο να επιλέγει δέκα άντε δεκαπέντε άτομα για να κάνει τη δουλειά του, όπως συνέβη στην Ιταλία;

Διότι αν πρόκειται για το πρώτο, τότε λυπούμεθα να πληροφορήσουμε τον πρώην Πρόεδρο πως τέτοια προϋπόθεση δεν συντρέχει.

Η παρούσα κυβέρνηση διαθέτει ένα οικονομικό επιτελείο (το παλιό) που απέτυχε πανηγυρικά σε όλους τους στόχους και, όταν διαπιστώθηκε η απόλυτη ανικανότητά του, τρελαμένο άρχισε να βάζει φόρους ακόμη και μέσω της ΔΕΗ.

Η παρούσα κυβέρνηση διαθέτει ένα υπουργικό επιτελείο αρμόδιο για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και τις επενδύσεις που ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ.

Κολλημένα όλα τα μεγάλα έργα, λιμνάζουν τα κοινοτικά κονδύλια, πάνε κι’ έρχονται οι Ευρωπαίοι αρμόδιοι για να δουν πώς θα βγούμε από το τέλμα.

Η παρούσα κυβέρνηση διαθέτει υπουργικό επιτελείο για την παιδεία, που τα κατάφερε να φθάσουμε στα Χριστούγεννα χωρίς να υπάρχουν βιβλία στα σχολεία.

Και πάει λέγοντας: Οι αγρότες ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ για νέες κινητοποιήσεις, το Δημόσιο εξακολουθεί να καρκινοβατεί, οι ΔΕΚΟ παραμένουν ευρωβόρες, στην υγεία εμφανίζεται μια εικονική πραγματικότητα και όλοι μαζί διαγκωνίζονται ώστε να βρεθούν σε καλύτερο σημείο εκκίνησης για την κούρσα της διαδοχής.

Την ίδια ώρα, η ύφεση πάει για 6%, η επίσημη ανεργία αγγίζει το 18% και το ΑΕΠ έχει πάρει την κατρακύλα.

Επομένως, κ. Πρόεδρε δεν το συζητάμε. Δεν πρόκειται για «κυβέρνηση με ικανότητες».

Αν τώρα εννοείτε πως πρέπει χωρίς εκλογές να βρεθούν εκείνοι οι ικανοί που θα αποτελέσουν το υπουργικό επιτελείο του κ. Παπαδήμου, αντιλαμβάνεστε πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί χωρίς να πει την γνώμη του και ο λαός.

Στην πραγματικότητα, αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι ανθρώπους που μπορούν να την υπερασπιστούν στο εξωτερικό και να βγάλουν από πάνω της το άχθος της συκοφαντίας.

Αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Παρακολουθήσαμε ξανά μια επανάληψη από τις γνωστές συνεντεύξεις στις Βρυξέλλες, όπου όλα εμφανίστηκαν καλά καμωμένα και από πλευράς ΕΕ και από πλευράς Ελλάδας.

Ένα πέπλο αδιαφάνειας ως προς το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων εξακολουθεί να καλύπτει τα πάντα.

Για άλλη μια φορά δεν πληροφορηθήκαμε αν η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε με τον τρόπο που της αξίζει – και όχι δουλικά και ψοφοδεώς.

Πέρα από την άποψη ότι επιθυμούμε να παραμείνουμε στο ευρώ και στην Ευρώπη, δεν ακούσαμε αν ο κ. Παπαδήμος είπε κάτι για την αφόρητη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Διότι αν είναι να πηγαίνουν έξω και να επιστρέφουν με τελεσίγραφα και ωραιοποιήσεις, τότε τέτοια κυβέρνηση και τέτοια ηγεσία όχι μόνο δεν την χρειάζεται η χώρα, αλλά και πρέπει να απαλλαγεί από αυτήν όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Αν είναι να μην προβάλλεται κανένα επιχείρημα, αν είναι η ηγεσία μας να συμπεριφέρεται ως εάν ηγείτο του… Λουξεμβούργου και όχι μιας χώρας που – ελέω συμμάχων – υποχρεώνεται να εξοπλίζεται συνεχώς και να διεξάγει αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο, τότε δεν έχουμε ηγεσία ικανή να μας υπερασπιστεί.

Κι’ όταν δεν μπορείς να υπερασπιστείς τη χώρα σου, τότε είναι βέβαιο πως ούτε να την κυβερνήσεις μπορείς.

Και επιτέλους, όταν λέμε «κυβέρνηση με ικανότητες», πρέπει κάποτε να μπουν και οι προδιαγραφές!


Την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ο Νίκος Μπίστης, με επιστολή που ασκεί σκληρή κριτική στον Γιώργο Παπανδρέου, τονίζοντας ότι «χωρίς σχέδιο, χωρίς ιδεολογικό στίγμα, με αντιφατικές και αλληλοαναιρούμενες πολιτικές και με διαλυτικές μοναρχικές συμπεριφορές στο εσωτερικό του κόμματος ήταν αναπόφευκτη η αδυναμία της ηγεσίας να ανταποκριθεί στο έργο της ανόρθωσης της χώρας μετά την καταστροφική πενταετία της ΝΔ».

Η επιστολή του κ. Μπίστη είναι η παρακάτω:

«Με την επιστολή αυτή σας ενημερώνω για την απόφαση μου να αποχωρήσω από το ΠΑΣΟΚ και κατά συνέπεια να παραιτηθώ και από το Εθνικό Συμβούλιο. Οι λόγοι της συμπόρευσης μου με το ΠΑΣΟΚ το 2000 έχουν προ πολλού εκλείψει. Πρακτικά, όπως απεδείχθη, από το 2004. Έκτοτε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δειλά στην αρχή και με επιταχυνόμενους ρυθμούς στην συνέχεια απομακρύνθηκε από αρχές, θέσεις και πρακτικές που είχαν κινητοποιήσει ένα τμήμα της ανανεωτικής αριστεράς το οποίο αρνούμενο την μετάλλαξη του ΣΥΝ συμπαρατάχθηκε με τον Κώστα Σημίτη και το εκσυγχρονιστικό εγχείρημα.

Χωρίς σχέδιο, χωρίς ιδεολογικό στίγμα, με αντιφατικές και αλληλοαναιρούμενες πολιτικές και με διαλυτικές μοναρχικές συμπεριφορές στο εσωτερικό του κόμματος ήταν αναπόφευκτη η αδυναμία της ηγεσίας να ανταποκριθεί στο έργο της ανόρθωσης της χώρας μετά την καταστροφική πενταετία της ΝΔ. Από το «λεφτά υπάρχουν» κατέληξε στο μνημόνιο χωρίς καμία διαπραγματευτική δύναμη ενώ ώριμες μεταρρυθμίσεις αναβάλλονταν . Η χώρα συνέχισε την καθοδική της πορεία και μοιραία οδηγήθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας με δραματικές συνέπειες για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα. Όλα αυτά δεν τα λέω εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς. Γνωρίζετε ότι αποτελούσαν το μόνιμο και διαρκές περιεχόμενο των παρεμβάσεων μου στα όργανα του κόμματος και στον δημόσιο λόγο μου.

Η ευθύνη για την πορεία που ακολουθήθηκε δεν βαρύνει μόνο τον Γ. Παπανδρέου και τους προσωπικούς του φίλους . Βαρύνει και τα στελέχη που δεν αντιτάχθηκαν αλλά στην καλύτερη περίπτωση σιωπούσαν όταν δεν επικροτούσαν. Τεράστια είναι η ευθύνη των στελεχών εκσυγχρονιστικής προέλευσης που εύκολα ενσωματώθηκαν στην νέα κατάσταση και στήριξαν την νέα ηγεσία σε κάθε της αλλοπρόσαλλη πρωτοβουλία την ώρα που διασκορπιζόταν μια ολόκληρη περιουσία της περιόδου 1996-2004. Διαπιστώνω ότι μετά το απόλυτο αδιέξοδο που προέκυψε με το δημοψήφισμα και την κατάρρευση της κυβέρνησης Παπανδρέου πολλοί στο ΠΑΣΟΚ ανακάλυψαν μια κριτική διάθεση την οποία είχαν επιμελώς αποκρύψει. Τώρα όμως είναι αργά και αυτή η όψιμη αντίδραση δεν πείθει.

Η επιστολή αυτή είναι εδώ και πολύ καιρό στο συρτάρι μου. Την κράτησα εκεί όσο διαρκούσε η επώδυνη διαδικασία που τερματίστηκε τυπικά με την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου, γιατί δεν ήθελα να αθροιστεί με μια απολιτική και άνευ σημασίας γκρίνια βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ η με συμπεριφορές αξιοπρεπείς μεν αλλά αντίθετες με τον δικό μου ιδεολογικό προσανατολισμό. Ένας επί πλέον λόγος για την παραίτηση μου είναι ότι δεν επιθυμώ να αναμιχθώ στις ψυχοφθόρες και με έντονο το προσωπικό στοιχείο διαδικασίες για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ, εάν και όταν τις δρομολογήσει ο Γ. Παπανδρέου. Επιμένω ότι η διέξοδος από την κρίση και η ανάταξη της χώρας απαιτεί την ευρύτατη συμπαράταξη των δυνάμεων μιας σύγχρονης φιλοευρωπαϊκής αριστεράς και μιας ανανεωμένης σοσιαλδημοκρατίας. Η λύση θα έχει προοδευτικό πρόσημο. Δεν θα είναι έργο ούτε της δεξιάς, ούτε μιας συγκυβέρνησης αποτυχόντων, ούτε ενός σχήματος με ακροδεξιά στίγματα, ούτε μιας συνάθροισης τεχνοκρατών ευρέως φάσματος. Προς αυτήν την κατεύθυνση, της συγκρότησης μιας σύγχρονης κεντροαριστεράς θα εργαστώ στο μέλλον».Στο τεύχος του περιοδικού Der Spiegel που κυκλοφορεί σήμερα, ο πρόεδρος της Κομισιό, Ζοζε Μανουέλ Μπαρόζο, δηλώνει ότι «βρισκόμαστε σχεδόν σε εμπόλεμη κατάσταση».

Σε άρθρο του περιοδικού με τίτλο, «η συμφωνία των απρόθυμων«, σημειώνεται ότι «Μέρκελ και Σαρκοζί προσπαθούν να επιβάλουν σε όλους τις απόψεις τους, μολονότι ούτε οι δύο τους συμφωνούν σχεδόν σε οποιοδήποτε ζήτημα».

Υπογραμμίζεται μάλιστα, ότι η μεν Βρετανία περιθωριοποιήθηκε, τα δε υπόλοιπα κράτη νιώθουν ότι «καπελώνονται» από το γαλλο-γερμανικό άξονα.

Επικριτικός εμφανίζεται στο ίδιο άρθρο ο Κύπριος πρόεδρος, Δ. Χριστόφιας, υποστηρίζοντας ότι «θα έπρεπε να υποκινηθεί επανάσταση ενάντια σε Μέρκελ και Σαρκοζί αλλά δυστυχώς όλοι τους χρειαζόμαστε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο».

Γερμανική Βουλή κατά της Μέρκελ;

Τι είπε ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής στο περιοδικό Der Spiegel;

Τα μέτρα που πέρασε η Μέρκελ από τη Σύνοδο, μπορεί να μην θεωρηθούν νομικά έγκυρα από το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας!

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Bundestag, η γερμανική Βουλή θα εξετάσει πιθανά θεσμικά προβλήματα που μπορεί να προκύπτουν εάν η Κομισιόν ή ένας Επίτροπος παρέμβει σε ζητήματα που περιλαμβάνουν και εθνικούς προϋπολογισμούς.
Απίστευτες προκλήσεις και από δασκάλους, που δρουν στη Θράκη ως όργανα του τουρκικού φασισμού, υπό καθεστώς πλήρους ασυδοσίας…

Ο σύλλογος των ΕΠΑΘιτών δασκάλων Ροδόπης - Έβρου απέκτησε προσφάτως (2-11-2011) νέο πρόεδρο. Πρόκειται για τον Ιµπραήµ Μεµέτ, ο οποίος διαδέχτηκε τον Μεχµέτ Ντερντιµάν που παραιτήθηκε διαµαρτυρόµενος για την υπηρεσιακή κρίση που του στέρησε την διευθυντική θέση (και το συνοδευτικό επίδοµα, ε;) στο χωριό Λύκειο της Ροδόπης.

Ο Ιµπραήµ Μεµέτ, ασχέτως καταγωγής, θρησκείας κτλ, δεν παύει να είναι ένας εκπαιδευτικός λειτουργός στην Ελλάδα και αµείβεται αδρότατα από το ελληνικό κράτος. Και µάλιστα στο εξής θα εκπροσωπεί κι ένα σύνολο εκατοντάδων άλλων δασκάλων που ανατρέφουν τη µειονοτική νεολαία της Θράκης (για να ζήσει στη χώρα αυτή, υποθέτουµε).

Με αυτές τις κοινότυπες σκέψεις κατά νου, πώς µπορείς να κρίνεις το υλικό που έχει αναρτηµένο στην προσωπική του σελίδα στο facebook;

Δεν χρειάζεται καν να γνωρίζεις τουρκικά, για να αντιληφθείς ότι εδώ είναι διάχυτο ένα καθαρά φασιστικό πνεύµα, τύπου «Γκρίζων Λύκων»: Παντού η σηµαία της «ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης», ευχές για «ευτυχισµένη 30η Αυγούστου» – ηµέρα της Μικρασιατικής Καταστροφής - µε τα µούτρα του γενοκτόνου Κεµάλ, τεράστιες τούρκικες σηµαίες µε συνθήµατα υπέρ του τουρκικού στρατού και των «ηρώων» του (δηλαδή όσων σκοτώθηκαν από Κούρδους αντάρτες κτλ), και παρακάτω ένα κοριτσάκι να φιλάει τη σηµαία της θρακικής ανεξαρτησίας, µε φόντο την ηµισέληνο!

Η προκλητική αυτή περίπτωση (που δεν είναι δυστυχώς και µοναδική) θέτει ένα γενικότερο ζήτηµα για τα όρια της συνείδησης και της δηµόσιας έκφρασης ενός εκπαιδευτικού.

Είναι δυνατόν να δεχόµαστε αυτό το ήθος και αυτή την πολιτική κουλτούρα ως απλό «δικαίωµα» του κάθε δασκάλου;

Είναι δυνατόν η ελληνική πολιτεία να δέχεται (και να πληρώνει) όχι µόνο ως δάσκαλο αλλά και ως εκπρόσωπο όλων των µειονοτικών δασκάλων έναν ορκισµένο εχθρό της, που δεν διστάζει να διαδηλώνει την ταύτισή του µε τα φανατικότερα στοιχεία της άλλης πλευράς;

Το ερώτηµα είναι γενικό και αφορά πολλές περιπτώσεις, πέραν της αναφερθείσας: υπάρχει τελικά κάποιο όριο στην συλλογική µας αναξιοπρέπεια, ναι ή όχι;  • Η Ελλάδα πρέπει να ξαναμπεί στον παγκόσμιο χάρτη

Mήπως μας ξεφεύγει κάτι στη συμφωνία των Βρυξελλών και στην απομόνωση της Βρετανίας; Είναι άραγε τόσο ανόητος ο Ντ. Κάμερον ώστε να διακινδυνεύσει το πολιτικό του μέλλον και τον συνασπισμό που κυβερνά τη χώρα του;

Κοιτάζοντας μόνο τα οικονομικά δεδομένα της συμφωνίας και το πόσο μας επηρεάζει ως χώρα, χάνουμε τη γεωπολιτική στρατηγική που παίζεται τον τελευταίο καιρό. Λένε οι γνωρίζοντες ότι δεν είναι δυνατόν η Βρετανία να αποστασιοποιήθηκε και να είναι με το 1,5 πόδι έξω από την Ευρώπη χωρίς να έχει βάλει το δαχτυλάκι της η Ουάσιγκτον. Λένε ότι όλο αυτό το σκηνικό που στήθηκε στις Βρυξέλλες από τον Κάμερον είναι ένα οργανωμένο σχέδιο διεμβολισμού της Ευρώπης από τους Αμερικανούς. Πιστεύουν ότι με υπόδειξη Ομπάμα έγινε ό,τι έγινε σε μια προσπάθεια να διαλυθεί το ήδη διαλυμένο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και το δολάριο να βρεθεί ξανά στην πρωτοκαθεδρία των αγορών.

Μάλιστα, το σχέδιο των ΗΠΑ δεν έχει μόνο τους, έτσι κι αλλιώς, πάντα πρόθυμους Βρετανούς. Το σχέδιο κάνει λόγο και για προσεταιρισμό των αδυνάτων χωρών της Γηραιάς Ηπείρου που πλήττονται ακόμη περισσότερο από τις αποφάσεις του Γαλλογερμανικού άξονα. Μπορεί τώρα να συμφώνησαν οι 26 στην αλλαγή της συνθήκης για την Ευρώπη, όμως, οι απογοητευμένοι λαοί, οι πεινασμένοι πολίτες, οι κατατρεγμένες χώρες από τη γερμανική λαίλαπα, αργά ή γρήγορα θα στραφούν ενάντια στη Μέρκελ με ακόμη πιο σκληρό τρόπο.

Όποιος αμφιβάλλει γι αυτά που γράφουμε ας ρίξει μια ματιά στο δημοσίευμα του BBC όπου ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των ΗΠΑ, στρατηγός Martin Dempsey εκφράζει τους φόβους του για το ενδεχόμενο κοινωνικών εξεγέρσεων στην Ευρώπη ως επακόλουθο της οικονομικής κρίσης και θα καταλάβει τι παίζεται.

Οι ΗΠΑ επιχειρούν να ανοίξουν μια… ζεστή αγκαλιά στους αδύνατους που μάχονται κατά της γερμανικής μπότας. Τα επόμενα χρόνια θα έχουμε λοιπόν έναν οικονομικό πόλεμο που οι αντίπαλοι θα είναι οι Αμερικανοί και ο Γαλλογερμανικός άξονας. Οι συμμαχίες θα παίξουν μεγάλο ρόλο στην τελική επικράτηση. Κι επειδή στην Ουάσιγκτον βλέπουν με σκεπτικισμό την ισχυροποίηση της Γερμανίας όλα αυτά τα χρόνια του ευρώ, αρχίζουν και προκαλούν ρήγματα στην Ένωση. Πρώτα η Βρετανία, μετά κάποιος άλλος.

Η Ελλάδα τι ρόλο θα παίξει σ’ αυτό το απίστευτο παιχνίδι κυριαρχίας του πλανήτη; Εδώ χρειάζονται προσεκτικά βήματα καθώς υπάρχουν κι άλλες πλευρές που πρέπει να αναλυθούν και ενδεχομένως να μπουν στο παιχνίδι. Όπως για παράδειγμα η Κίνα και κυρίως η Ρωσία, που τόσα έκανε ο ανεκδιήγητος Παπανδρέου για να την απομακρύνει από κοντά μας.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο για την ώρα: Ενώ στον κόσμο και την ευρύτερη γεωστρατηγική περιοχή της Ελλάδας παίζονται απίθανα παιχνίδια που γκρεμίζουν κάθε προηγούμενο status quo, οι Έλληνες παρακολουθούν την ανήμπορη κυβέρνηση Παπαδήμου να συμφωνεί με τον γαλλογερμανικό άξονα στην κατάργηση της εθνικής κυριαρχίας των κρατών και στην διάλυση του ευρωπαϊκού νότου.

Με άλλα λόγια, η ιστορία επαναλαμβάνεται για μια ακόμα φορά και η Ελλάδα παρακολουθεί άβουλη και μοιραία να χαράζουν άλλοι για μια ακόμα φορά το μέλλον της . Και ενώ αυτήν την ώρα έπρεπε να υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση και πρωθυπουργός με άποψη και σχέδιο, η διαπλοκή των τελειωμένων επιχειρηματικών και εκδοτικών συμφερόντων μας επέβαλε να έχουμε ως πρωθυπουργό έναν …λογιστή. Για να διαχειριστεί προφανώς τη νέα εθνική τραγωδία.

Γι αυτό οι εκλογές όχι μόνο πρέπει να γίνουν στις 19 Φεβρουαρίου, αλλά πολύ νωρίτερα.Η Ελλάδα και ενδεχομένως αρκετές άλλες χώρες μέλη της Ευρωζώνης παραμένουν στο κοινό νόμισμα γιατί πολύ απλά και μόνο η προοπτική της αποχώρησής τους και της συνεπακόλουθης επιστροφής τους στα «παλαιά» εθνικά τους νομίσματα είναι ένας «λογιστικός εφιάλτης»!

Στην απίστευτη αυτή δήλωση προχώρησε ένας άνθρωπος που στον τομέα του είναι ίσως ο κορυφαίος στον πλανήτη. Ο λόγος για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της καναδικής χαρτοποιίας Fortress Paper κύριο Chad Wasilenkoff. Ο οποίος είναι ο άνθρωπος που πρακτικά και ουσιαστικά παράγει το χαρτί υψηλής ασφαλείας που χρησιμοποιείται για τα χαρτονομίσματα των περισσοτέρων χωρών του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρωζώνης!!!

Ο κύριος Wasilenkoff, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Dow Jones Newswires, χαρακτήρισε ως περίπου καταστροφική μια ενδεχόμενη διάλυση της Ευρωζώνης και μια επιστροφή ορισμένων χωρών στα παλιότερα νομίσματά τους καθώς, όπως ισχυρίζεται, η παγκόσμια οικονομία και σίγουρα η παγκόσμια βιομηχανία ΔΕΝ είναι προετοιμασμένες για κάτι τέτοιο …

Στη συνέντευξή του ο επικεφαλής της Fortress Paper τονίζει πως η επιστροφή της δραχμής, της ιταλικής ή της ιρλανδικής λίρας είναι λογιστικά αδύνατη στην παρούσα φάση και γι’ αυτό η Ευρωζώνη «δεν έχει άλλη επιλογή από το να παραμείνει ενωμένη».

Σύμφωνα με τον κ. Wasilenkoff η διαδικασία σχεδιασμού, ετοιμασίας, κατασκευής, διανομής και κυκλοφορίας ενός νομίσματος διαρκεί τρία έως τέσσερα χρόνια. Αλλά ακόμα και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης – όπως θα ήταν η αποχώρηση μιας χώρας από το ευρώ – η διάρκεια της διαδικασίας εκτύπωσης και κυκλοφορίας νέων νομισμάτων μπορεί να μειωθεί το πολύ στο ένα έτος.

Χρησιμοποίησε μάλιστα ένα απίστευτο παράδειγμα, λέγοντας πως ακόμα και στο Ιράκ, μετά την πτώση του Σαντάμ, όταν κανείς δεν ήθελε να βλέπει το πρόσωπό του στα χαρτονομίσματα, χρειάστηκε να περιμένουν όλοι πάνω από έναν χρόνο για να τυπωθούν καινούργια!

Ο Καναδός ειδικός απέκλεισε και οποιαδήποτε μεταβατική λύση, όπως για παράδειγμα το τύπωμα συμβόλων για παράδειγμα της δραχμής πάνω σε υφιστάμενα χαρτονομίσματα του ευρώ. Κι αυτό γιατί, όπως λέει, κάτι τέτοιο θα απαιτούσε νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως υδατογραφήματα και ειδικές ίνες τα οποία θα πρέπει να περαστούν σε φύλλα χαρτιού και όχι σε κάθε χαρτονόμισμα ξεχωριστά. Με δεδομένο, πως η αξία του νέου νομίσματος θα υποχωρήσει άμεσα οι παραχαράκτες θα έχουν το κίνητρο και τη δυνατότητα να κυκλοφορήσουν αυτά τα χαρτονομίσματα ως γνήσια, συμπληρώνει ο κύριος Wasilenkoff. Ο οποίος τέλος δήλωσε πως σύμφωνα με όσα γνωρίζει καμία κεντρική τράπεζα δεν τυπώνει νέα νομίσματα, ούτε η εταιρεία του έχει δεχθεί καμία μεγάλη παραγγελία …

Αντίθετα, δηλώνει πως η παραγωγή ευρώ έχει ενισχυθεί ενώ έχει αυξηθεί και η ζήτηση για ελβετικά φράγκα.

Πηγή