Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

6 Δεκ 2011


Όσο πλησιάζει στην τελική αναμέτρηση το ΠΑΣΟΚ θυμίζει… Λιβύη, με τον Γιώργο Παπανδρέου σε ρόλο Καντάφι να οχυρώνεται γύρω από τους πιστούς και την οικογένειά του, αρνούμενος να παραδώσει την κομματική ηγεσία. Οι διεκδικητές της ηγεσίας επιχειρούν να καταλάβουν την καλύτερη θέση σε μια μάχη διαρκείας όπου χρησιμοποιούνται ακόμη και… μπαζούκας, όπως γράφει η “Δημοκρατία”.

Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι έως τα Χριστούγεννα θα γίνει το τελικό ξεκαθάρισμα, ενώ ήδη το ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις φέρεται να καταγράφει ιστορικά ρεκόρ χαμηλής πτήσης. Σε ορισμένες μετρήσεις μάλιστα έρχεται τρίτο και καταϊδρωμένο μετά το ΚΚΕ, καθώς λεηλατείται τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά του.

Η επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Παπανδρέου ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ζητώντας την άμεση απομάκρυνσή του από την προεδρία του κόμματος, προκάλεσε την έκρηξη των αδελφών του Γιώργου, που μιλούσαν για αχαριστία και για ύπουλο σχέδιο, και καθοδηγούν τον τέως πρωθυπουργό στην προσπάθεια να αποφύγει το εσωκομματικό «λιντσάρισμα».

Έτσι ο Παπανδρέου «επιστρατεύει» τους πιστούς του με προεξάρχοντες τον γραμματέα του κόμματος Μιχάλη Καρχιμάκη και τον γραμματέα της Κ.Ο. Βασίλη Εξαρχο, οι οποίοι «πυροβολούν» όποιον κινείται εις βάρος του, ενώ οι δελφίνοι είτε ατομικά είτε μέσω τρίτων ανταποδίδουν τα πυρά.

Ο εφιάλτης του Ζαππείου το 2007 αναγκάζει για την ώρα τον Βενιζέλο να κρύβεται και να βάζει άλλους «να πυροβολούν» τον Γιώργο Παπανδρέου και τους άλλους δελφίνους. Φαίνεται όμως να έχει αποδεχθεί, μετά την ξεκάθαρη θέση Λοβέρδου και Χρυσοχοΐδη, ότι η εκλογή αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει μόνο απευθείας από τη βάση και όχι με “βελούδινη διαδοχή” του ΓΑΠ.

Όπως γράφει ο “Ελεύθερος Τύπος” η κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την παρέμβαση Χρυσοχοϊδη ανάγκασε τους συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου (Ν. Αθανασάκης, Μ. Καρχιμάκης, Ρ. Βάρτζελη και Κ. Θέος) να αναβάλουν την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που ήταν να γίνει αύριο Τετάρτη και στην οποία αναμενόταν να τοποθετηθεί ο ΓΑΠ εφ΄ όλης της ύλης.

Όπως εκτιμάται ο λόγος για τον οποίο ο Παπανδρέου δεν ανακοινώνει τις προθέσεις του είναι ότι σχεδιάζει την παραμονή του στην προεδρία, αλλά και την υποψηφιότητά του ως επικεφαλής στις επόμενες εκλογές, κόντρα στο γενικό κλίμα, εντός αλλά και εκτός ΠΑΣΟΚ. Επισημαίνεται ότι στο κείμενο των 12 προεδρικών βουλευτών (Β. Γιουμαντζίδης, Τ. Δημητρουλόπουλος, Ηλ. Θεοδωρίδης, Μ. Θεοχάρη, Γ. Κασσάρας, Χ. Καστανίδης, Μ. Κυριακοπούλου, Γ. Μιχελογιαννάκης, Λ. Μίχος, Θ. Παραστατίδης, Κ. Τεκτονίδου, Α. Τριανταφυλλόπουλος) αναφέρεται ότι «ο εκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας ανατράπηκε και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αντικαταστάθηκε από κυβέρνηση συνεργασίας τριών κομμάτων». Μέχρι πρότινος όμως ο ΓΑΠ υποστήριζε ότι με δική του πρωτοβουλία οδηγηθήκαμε στην συγκυβέρνηση.

Στο παρασκήνιο πάντως λέγεται ότι η κίνηση του Χρυσοχοϊδη, αφενός ακύρωσε τα σχέδια Παπανδρέου περί παραμονής του στην προεδρία ή «βελούδινης» διαδοχής από τον Βενιζέλο, αλλά από την άλλη συσπείρωσε τους προεδρικούς.

Σε κάθε περίπτωση τα νέα στρατόπεδα είναι υπό διαμόρφωση και κανείς πλέον δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένος στο δρόμο προς την εκλογή νέας ηγεσίας. Είναι ενδεικτική η χθεσινή τοποθέτηση του Γιάννη Μίχα -ο οποίος ήταν ένας από τους πλέον ένθερμους συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου πριν ακόμα το 2007 και κινήθηκε στον κύκλο των στενών συνεργατών του μέχρι προσφάτως-, ο οποίος δήλωσε:

«Είμαι ο τελευταίος που θα έκανα συστάσεις στον Γ. Παπανδρέου για το τι θα κάνει. Απλά θεωρώ ότι ο πολιτικός χρόνος εξαντλείται και πρέπει ο ίδιος και τα όργανα του ΠΑΣΟΚ να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα. Η παράταση αυτής της κατάστασης κάνει κακό στη χώρα…».
Iστοσελίδα Prison Planet
με πηγές από το Γαλλικό πρακτορείο AFP

Σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, η Hillary Clinton προγραμμάτισε συνάντηση με Σύριους "αντιφρονούντες" σε κεντρικό ξενοδοχείο της Γενεύης σήμερα, Τρίτη, καθώς η Ουάσιγκτον "παρατηρεί ότι η Συρία απομονώνεται όλο και περισσότερο, λόγω της καταστολής ελεύθερων διαδηλώσεων υπέρ της Δημοκρατίας από το καθεστώς σε διάφορες πόλεις της Συρίας".

Ο αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε σε εκπροσώπους των ΜΜΕ τη Δευτέρα, 5/12, ότι έχει προγραμματιστεί συνάντηση της Hillary Clinton με πολιτικούς αντιπάλους του προέδρου της Συρίας, Bashar al-Assad, στα πλαίσια ταξιδιού της στη Γενεύη, που θα πραγματοποιηθεί μετά από μια επίσκεψη-αστραπή της Clinton στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

O ανώνυμος αξιωματούχος δεν κατονόμασε την πολιτική ομάδα που θα συναντηθεί με την Clinton, ούτε την ατζέντα αυτών των συνομιλιών, που συμπίπτουν με μια φάση κατά την οποία η Ουάσιγκτον καταβάλλει προσπάθειες να ανατρέψει τον Assad, η οικογένεια του οποίου κυβερνά την χώρα από το 1970.

Η πρώτη συνάντηση της Clinton με αντιφρονούντες του καθεστώτος Assad πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον στις 2 Αυγούστου και αμέσως μετά η κυβέρνηση Obama ανακοίνωσε τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ εναντίον της Συρίας.

Φωτογραφία του Αssociated Press από τη σημερινή συνάντηση στη Γενεύη.


Επεισόδια για δεύτερη φορά σημειώθηκαν σήμερα (6.12.2011) το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια πορείας στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Μετά την ολοκλήρωση της πορείας στο Σύνταγμα, ομάδες διαδηλωτών κατέφυγαν στα Εξάρχεια όπου επιδόθηκαν σε κλεφτοπόλεμο με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Τα περισσότερα επεισόδια σημειώθηκαν στην οδό Ναυαρίνου, κοντά στο σημείο που είχε σκοτωθεί ο Αλέξης Γρηγορόπουλος.

Κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιές και άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες εναντίον διμοιριών των ΜΑΤ.

Επεισόδια είχαν σημειωθεί και νωρίτερα, λίγο μετά τις επτά το βράδυ, στην πλατεία Συντάγματος, κατά τη διάρκεια της δεύτερης πορείας στη μνήμη του 15χρονου μαθητή.

Οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων πέταξαν βόμβες μολότοφ και πέτρες προς τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Τα έκτροπα κράτησαν για περίπου πέντε λεπτά και στη συνέχεια οι δράστες αποχώρησαν. Κατά την αποχώρησή τους έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και προκάλεσαν φθορές.

Επίσης, έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και κατέστρεψαν στάσεις λεωφορείων.Η κατάσταση στο Σύνταγμα ομαλοποιήθηκε περίπου στις οκτώ το βράδυ.

Επεισόδια στο κέντρο της πρωτεύουσας είχαν σημειωθεί και το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της πρώτης πορείας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη μνήμη του Αλέξη.

Κάτοικοι των Εξαρχείων κατέγραφαν με κάμερες τα... "επεισόδια" και γιουχάϊζαν από τα μπαλκόνια τους αστυνομικούς των ΜΑΤ που πισωπατούσαν με εντολές των αξιωματικών μπροστά στους κουκουλοφόρους...!

Σοβαρές καταγγελίες για την "κριτική ικανότητα" της Αστυνομίας

Σοβαρή και επώνυμη καταγγελία κατά των αστυνομικών δυνάμεων της Θεσσαλονίκης έκανε μια 56χρονη γυναίκα σχετικά με τα επεισόδια που έγιναν σήμερα στην συμπρωτεύουσα.

Σύμφωνα με email που δεχτήκαμε, και κοινοποhttp://www.blogger.com/img/blank.gifίησε η ίδια στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σήμερα το μεσημέρι και ενώ είχε διέλθει η πορεία των μαθητών, μια μηχανή με δυο 30ηδες που φορούσαν κράνη βρισκόταν σε σημείο κοντά στην 56χρονη. Μόλις προσπέρασε η πορεία, και μπροστά στα μάτια των αστυνομικών δυνάμεων που την ακολουθούσαν, ο συνοδηγός της μηχανής πέταξε μολότωφ σε σκουπίδια. Αμέσως μετά η μηχανή τράπηξε σε φυγή περνώντας μέσα από τους αστυνομικούς οι οποίοι απλώς... παραμέρισαν για να φύγει. Μάλιστα, όπως καταγγέλει η 56χρονη, οι περαστικοί υπέδειξαν στους αστυνομικούς τη μηχανή. Ωστόσο, συνεχίζει η καταγγελία, οι αστυνομικοί προτίμησαν να κινηθούν στην αντίθετη κατεύθυνση και να πιάσουν δύο παιδιά.

«Μόνο τυφλοί ή ηλίθιοι θα θεωρούσαν οτι θα έπρεπε να κατευθυνθούν προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση απο εκεί που κοινούνταν οι πραγματικοί δράστες», γράφει χαρακτηριστικά στην καταγγελία.

Οι περίοικοι έλεγαν στους αστυνομικούς ότι τα συγκεκριμένα παιδιά δεν έχουν καμία σχέση με το γεγονός, όμως η απάντηση τους ήταν αφοπλιστική: «Πηγαίνετε σπίτια σας, εμείς σας φυλάμε»...

Διαβάστε όλη την καταγγελία:

«Σήμερα 1.30 μ.μ. στην Ιασωνίδου στην Θεσσαλονίκη περνάει η πορεία με δεκατετράχρονα δεκαεξάχρονα παιδιά. Σ' ένα σημείο που στέκομαι εγώ 56χρονη γυναίκα που γυρνάω με τα ψώνια απ΄ την αγορά είναι ενα μηχανάκι με δύο τριαντάριδες μπρατσομένους με κάσκες μοτοσυκλέτας στα κεφάλια. Αφού προσπερνάει η πορεία και ακολουθεί η αστυνομία αυτός που κάθεται στην πίσω θέση στο μηχανάκι μπροστά στα μάτια ολων των ιδιοκτητών των καταστημάτων, ολων των υπερηλήκων που χαζέβανε μια ειρηνική πορεία, πετάει μια μολότωφ στα παραδίπλα του σκουπίδια και φεύγει οδηγόντας το μηχανάκι μέσα από τις τάξεις των αστυνομικών που παραμέρισαν κιόλας για να περάσει. Ολοι εμείς που είδαμε το περιστατικό δείχναμε στους αστυνομικούς προς την κατεύθυνση που έφυγε το μηχανάκι. Προς μεγάλη έκπληξή μας είδαμε τους αστυνομικούς να τρέχουν προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, το μηχανάκι να φεύγει ανενόχλητο και στη συνέχεια να αρπάζουν δυό παιδιά και να τα ματώνουν στην κυριολεξία. Μόνο τυφλοί ή ηλίθιοι θα θεωρούσαν οτι θα έπρεπε να κατευθυνθούν προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση απο εκεί που κοινούνταν οι πραγματικοί δράστες. Στις φωνές όλων περίοικων που οι περισσότεροι είμασταν και υπερήλικοι μας απαντούσαν. Πήγαίνετε στα σπίτια σας, εμείς σας φυλάμε. Από ποιούς μας φυλάνε κύριε υπουργέ, από τα παιδιά μας; Από αυτούς ποιός θα μας προφυλάξει;

Αργότερα οταν γύρισα στο σπίτι μου ακουσα στις ειδήσεις οτι και στη Αγίου Δημητρίου έγιναν επεισόδια. Και ποιός μου λέει οτι και εκεί δεν υπήρχε αλλο ενα μηχανάκι με τριαντάρηδες που φυγαδεύτηκαν μέσα απο τις τάξεις των αστυνομικών; Και τελικά μήπως το επιθυμητό είναι αυτό; Κλειστήτε στα σπίτια σας κατασκευάζουμε κάποιους κακούς και να είστε ήσυχοι τάχα σας φυλάμε απο κατασκευασμένες ταραχές;»

Δεν μπορεί ένας άνθρωπος να σκέφτεται διαφορετικά στην πατρίδα του απ' ό,τι σκέφτεται στις πατρίδες των άλλων. Ζητάνε, για παράδειγμα, οι Πακιστανοί πλήρη δικαιώματα πολιτών στην Ελλάδα.

Με ποιο επιχείρημα;

Με το επιχείρημα ότι απλά βρέθηκαν στη χώρα και άρα ως άνθρωποι "δικαιούνται" το σύνολο όχι μόνον των ανθρωπίνων αλλά των πολιτικών δικαιωμάτων.

Αυτό όμως το σκέφτηκαν τώρα ή το "κουβαλούσαν" ως σκέψη από την πατρίδα τους;

Περνώντας το Αιγαίο τούς άλλαξαν οι ιδέες και βέβαια οι γνώσεις τους;

Στην πατρίδα τους, για παράδειγμα, θα έδιναν πλήρη δικαιώματα πακιστανών πολιτών σε Ινδούς, αν αυτοί για τον οποιονδήποτε λόγο βρίσκονταν εκεί;

Ως κυρίαρχοι πολίτες μιας κυρίαρχης χώρας θα συμπαραστέκονταν στους διαμαρτυρόμενους; Αν ξαφνικά συνέρεαν στο Πακιστάν ανεξέλεγκτα και αυθαίρετα χιλιάδες Ινδών, πώς θα τους αντιμετώπιζαν;

Όλοι αυτοί οι κατά κανόνα φανατικοί ισλαμιστές, που ξαφνικά σήμερα εμφανίζονται υπερασπιστές της θρησκευτικής "ανοχής", τι θα έκαναν αν ξαφνικά οι μουσουλμανικές γειτονιές τους γέμιζαν από ινδουιστές;

Από όσα γνωρίζουμε ότι συμβαίνουν στις πατρίδες τους μεταξύ των θρησκευτικών "μειονοτήτων", όχι πολιτικά δικαιώματα αλλά ούτε την επιλογή της επιβίωσης δεν θα τους πρόσφεραν.

Μόνον αν συνειδητοποιήσουν ότι είναι "Ινδοί" μέσα στην ελληνική κοινωνία υπάρχει ελπίδα να βρούμε κάποια άκρη, για να συνυπάρξουμε ειρηνικά.

Μόνον αν το συνειδητοποιήσουν μπορούν να εκτιμήσουν την πολιτισμένη στάση του ελληνικού λαού και να αγνοήσουν τους νεοταξίτες, οι οποίοι τους "φουσκώνουν" τα μυαλά με υπερβολές και ηλιθιότητες.

Τότε θα καταλάβουν και οι ίδιοι ότι είναι άλλο πράγμα ο ανθρωπισμός και άλλο πράγμα η αφέλεια.
Είναι άλλο πράγμα ο πολιτισμένος άνθρωπος και άλλο πράγμα το κορόιδο.

Μέχρι να το κάνουν αυτό, θα γίνονται υποχείρια των ξένων μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες εκμεταλλεύονται τις φλέγουσες ανάγκες τους και την αγωνία τους για επιβίωση.

Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτά είναι παιχνίδια, τα οποία κάποιοι τους βάζουν να τα παίζουν.
Όπως δεν θα διανοούνταν στις πατρίδες τους να δουν ινδουιστές να διαδηλώνουν εκεί όπου διαδηλώνουν οι ίδιοι για τα δικαιώματά τους, έτσι δεν θα διανοούνταν καν να καταλαμβάνουν τα "σαλόνια" διαμαρτυρίας της ελληνικής Πρωτεύουσας.

Η διαμαρτυρία στην πλατεία Συντάγματος —και άρα μπροστά στην Βουλή των Ελλήνων— είναι το υπέρτατο δικαίωμα και βέβαια ένα αποκλειστικό προνόμιο των Ελλήνων πολιτών.

Δικαίωμα, το οποίο απολαμβάνουν αποκλειστικά οι Έλληνες πολίτες, είναι η διαμαρτυρία τους μπροστά στο κέντρο της εξουσίας της ελληνικής Δημοκρατίας.

Δικαίωμά τους και προνόμιο, που το εξασφαλίζει το Σύνταγμα, είναι να βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο με τους φυσικούς φορείς της εξουσίας.

Οι ξένοι —και μάλιστα οι παρανόμως ευρισκόμενοι στη χώρα— πώς φτάνουν σ' αυτό το "σαλόνι";

Πώς τολμούν και ξεμυτίζουν από τις "τρύπες" τους, χωρίς να έχουν πάνω τους ούτε καν ένα έγγραφο, που να πιστοποιεί τις ταυτότητές τους;

Άρα κάποιος τους βάζει να το κάνουν.
Κάποιος, που γνωρίζει αυτά τα οποία δεν γνωρίζουν οι ίδιοι.

Κάποιος, που γνωρίζει τις "κόκκινες" γραμμές των Ελλήνων και μπορεί να παίζει στα όριά τους. Οι μετανάστες δεν μπορούν να γνωρίζουν αυτά τα όρια.

Δεν μπορούν ξαφνικά κάποιοι αγράμματοι, που διέσχισαν με τα πόδια τον μισό Πλανήτη, να έρχονται στην Ελλάδα και να γνωρίζουν απ' έξω κι ανακατωτά το διεθνές δίκαιο.

Υπάρχει "υποβολέας".
Κάποιος τους λέει τι να κάνουν και πότε να το κάνουν.
Κάποιος τους παίρνει από το "χέρι" και τους σέρνει, γιατί προφανώς μπορεί να τους εγγυηθεί ασφάλεια.

Είναι απαραίτητη η "εγγύηση", γιατί οι ίδιοι γνωρίζουν ότι, αν αυτά γίνονταν στις πατρίδες τους, δεν θα είχαν ασφάλεια αυτοί οι οποίοι τα επιχειρούσαν.


Αστυνομία: Εκπαιδευτικά Προγράμματα για τη σωστή αντιμετώπιση μεταναστών

Εκπαιδευτικά Προγράμματα για τη διαχείριση μη νόμιμων μεταναστών και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Νικόλαου Παπαγιαννόπουλου, θα πραγματοποιηθούν διήμερα εκπαιδευτικά προγράμματα στελεχών του Σώματος, με κεντρική θεματική ενότητα τη διαχείριση μη νόμιμων μεταναστών και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα εντάσσονται στο πλαίσιο του πολυετούς προγράμματος για τη διαχείριση μεταναστευτικών ροών 2007-2013 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επιστροφής. Θα πραγματοποιηθούν σε πέντε (5) εκπαιδευτικά στάδια και θα ξεκινήσουν από τις αρχές του 2012, ενώ θα ολοκληρωθούν τον Μάιο του ίδιου έτους.

Συνολικά θα συμμετέχουν (800) στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, που υπηρετούν σε Υπηρεσίες διαχείρισης παράνομων μεταναστών σε όλη την Επικράτεια.

Στα πέντε (5) εκπαιδευτικά στάδια θα αναπτυχθούν αντίστοιχα οι παρακάτω θεματικές ενότητες:

1. Διαδικασίες επιστροφής των μη νόμιμων μεταναστών.

2. Διαδικασίες επιστροφής των συνοδευόμενων συλληφθέντων μη νόμιμων μεταναστών.

3. Διαδικασίες επανεισδοχής.

4. Προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων που τελούν υπό επιστροφή.

5. Μεταχείριση των ευάλωτων ατόμων που τελούν υπό επιστροφή.

Τα διήμερα εκπαιδευτικά προγράμματα θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης σε Αθήνα και Βέροια, αλλά και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας (Πάτρα, Ιωάννινα, Αλεξανδρούπολη, Δωδεκάνησα, Σάμο και Λέσβο).

Υπενθυμίζεται ότι αποστολή της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης είναι η μετεκπαίδευση, επιμόρφωση και εξειδίκευση του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, με σκοπό τη διαρκή ενημέρωση του στα σύγχρονα αστυνομικά θέματα και προβλήματα γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος, ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στα καθήκοντά του...

Μεταξύ των διαφόρων ηθικοπλαστικών, συναισθηματικών και τρυφερών λόγων για την Ελλάδα, ο μετριότατος, συνταξιούχος πολιτικός Χέλμουτ Σμιτ, είπε και κάτι σημειολογικά ορθότατο: η Γερμανία εκδηλώνει στάση που παραπέμπει στη κουλτούρα και το πολιτικό κλίμα που προηγήθηκε του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Αυτή είναι και η προσωπική μου αίσθηση. Πράγματι το Βερολίνο νοιώθει να έχει παντού εχθρούς, ενώ δεν εμπιστεύεται τους φίλους του. Αισθάνεται ξανά περικυκλωμένο και αναζητεί διέξοδο από την οικονομική ασφυξία, με την οποία θεωρεί ότι το απειλεί το παγκόσμιο σύστημα. Αυτή τη φορά δεν είναι το Λονδίνο που δολοπλοκεί εις βάρος του, αλλά το χρηματοπιστωτικό λόμπυ, που, στα «μάτια» τους, μοιάζει να έχει απλώσει παντού τα πλοκάμια του. Δεν είναι ψέμα αυτό, αλλά η πολιτική στρατηγική, για να είναι επιτυχής μακροχρονίως, δεν θα πρέπει να χαράσσεται με φοβικά στοιχεία και την αίσθηση της «περικύκλωσης».

Ο νέος γερμανικός εθνικισμός, φαίνεται να αντανακλά σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό τα φοβικά χαρακτηριστικά της γερμανικής πολιτικής κουλτούρας των αρχών του 20ου αιώνα, τα οποία διαμόρφωσαν το κλίμα, ώστε να καταλήξουμε στην ευρωπαϊκή καταστροφή του 1914-1918. Θυμίζω ότι αυτόν τον πόλεμο δεν τον ήθελε κανείς, όλοι τον εξόρκιζαν, όλοι φρόντιζαν να διασκεδάζουν τις συνθήκες που αντικειμενικά διαμόρφωναν τις πιθανότητες να επισυμβεί, αλλά παρόλα αυτά όλοι κατά βάθος έτρεμαν με την ιδέα ότι αποτελούσε ένα σοβαρό ενδεχόμενο. Κατέστρωναν έτσι πολεμικά σχέδια επί σχεδίων και κινούντο διπλωματικά και οικονομικά αναλόγως, ώστε αν ξεκινούσε μια θερμή διένεξη, ο καθένας από την πλευρά του να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση. Το 90% αυτών των κινήσεων, προετοιμασίας για μια παγκόσμια σύγκρουση από τις τότε Μεγάλες Δυνάμεις γινόταν στο παρασκήνιο και μυστικά. Από το 1909 έως το 1914 η μυστική πολιτική, η μυστική διπλωματία και η μυστικότητα στους οικονομικούς σχεδιασμούς, αναπτύχθηκε σε τέτοιο βαθμό που ακόμη προκαλεί δέος στους ιστορικούς. Όλα κινούντο υπόγεια, ενώ το πνεύμα συνωμοτικότητας κυριαρχούσε σε όλα τα κέντρα των αποφάσεων, όπου κανείς δεν έμοιαζε να εμπιστεύεται τον Άλλο. Αυτά συνοδεύτηκαν από μια πολιτική παραφιλολογία και ένα κύμα πρωτοφανούς παραπλανητικής και προβοκατόρικης προπαγάνδας που κατασκεύαζε ο Τύπος της εποχής, σε συνδυασμό με επικίνδυνα οικονομικά ανοίγματα από όλες ανεξαιρέτως τις ευρωπαϊκές Μεγάλες Δυνάμεις, που δανείζονταν αφειδώς από εξωτερικές πηγές και όσοι δεν μπορούσαν, από εσωτερικές, ενώ δάνειζαν στη συνέχεια τους «μικρούς» συμμάχους τους, κυριολεκτικά τυχοδιωκτικά.

Προφανώς εκείνη η προπολεμική ατμόσφαιρα, ενώ εμφανίζει σημειολογικές αναλογίες με την σημερινή κατάσταση, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέεται πολιτικά ή οικονομικά με το σύγχρονο αδιέξοδο της παγκοσμιοποίησης. Τα πολιτικά φαινόμενα δεν εξελίσσονται γραμμικά, ούτε ο δαρβινισμός στις κοινωνικές επιστήμες θα μπορούσε να θεωρηθεί ορθή οντολογική προσέγγιση της ιστορίας. Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι η ιστορία ΔΕΝ επαναλαμβάνεται. Ο τρόπος όμως ιστορικής τοποθέτησης των κοινωνιών, από παράγοντες εξουσίας και από μοντέλα διακυβέρνησης τείνει σε πολλές περιπτώσεις να αναπαριστά το σήμερα με επιτηδείως γνωσιολογικά διαμορφωμένες σχέσεις του παρελθόντος. Έτσι κατασκευάζεται το πολιτικό κλίμα.

Παρατηρώντας λοιπόν να δομείται σήμερα κλίμα που ανάγεται διαλεκτικά σε εκείνο του 1909-1914, δεν σημαίνει ότι υπάρχουν αναλογίες σε γεγονότα και στις σχέσεις μεταξύ των επιμέρους παραγόντων ισχύος, αλλά ότι το διεθνές σύστημα αντιλαμβάνεται και προβάλλει την τρέχουσα διάσταση της παγκόσμιας πολιτικής διένεξης με όρους πολιτικοοικονομικής ισχύος εκείνης της περιόδου πριν από το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Τούτο είναι πολύ κρίσιμο για την εκτίμηση των εξελίξεων. Ξέρετε, τα γεγονότα διέπονται από μια «τύχη» και μια πολιτική ανάγκη που διαμορφώνει τις συνθήκες πιθανοτήτων για την εκδήλωση του «τυχαίου». Προσδιορίζοντας τους πολιτικούς όρους διαμόρφωσης της γενικής ατμόσφαιρας, η οποία εν τέλει δομεί και αναπαριστά την κοινή γνώμη, ουσιαστικά διακριβώνεις ένα σημαντικό μέρος των συνθηκών που προανέφερα. Το υπόλοιπο αφορά στην μορφή διακυβέρνησης και στις συγκυριακές, σχέσεις μεταξύ των παγκόσμιων παραγόντων (παικτών), οι οποίες ορίζουν και το συμφέρον του καθενός από αυτούς. Προσοχή, το συμφέρον (εθνικό, οικονομικό, στενά πολιτικό) δεν καθορίζεται από κάθε παίκτη αυθαίρετα, αλλά αποκλειστικά στο πλαίσιο των σχέσεων των παραγόντων που εμπλέκονται σε μια συγκεκριμένη μορφή διακυβέρνησης ( πχ. Παγκοσμιοποίηση), η οποία εσωτερικεύει και την συνεργασία και την διένεξη.

Άρα, στο βαθμό που διαπιστώνουμε προπολεμικό κλίμα στην ΕΕ, με σημειολογική αναφορά στην ατμόσφαιρα που προηγήθηκε του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, εννοούμε ότι η έννοια του συμφέροντος δομείται σε ένα παρόμοιο πλαίσιο αρχών, προκαταλήψεων, στάσεων και συμπεριφορών που παραπέμπουν στην πολιτική κουλτούρα των αρχών του 20ου αιώνα. Αυτό προφανώς επισημαίνει με αγωνία ο γηραιός πολιτικός Χέλμουτ Σμιτ, εστιάζοντας στην γερμανική στάση. Αν ήθελε όμως να ήταν απολύτως ορθή η προσέγγιση του, θα έπρεπε να «γενικεύσει», σχολιάζοντας την παγκόσμια κουλτούρα στην διεθνή πολιτική. Μπορεί η Γερμανία να είναι και πάλι ο κακός του κόσμου και να εμφανίζεται ή να συμπεριφέρεται ως «τρομοκράτης» ευρωπαϊκών λαών και της παγκόσμιας σταθερότητας, αλλά δεν είναι αυτή στην πραγματικότητα που δημιουργεί το πρόβλημα. Η κρίση προκύπτει από την σύγκρουση ενδοκαπιταλιστικών συμφερόντων, όπως ακριβώς συνέβη στην αρχή του περασμένου αιώνα. Η Γερμανία απλώς είναι ένας κεφαλαιώδης παράγοντας ισχύος, που βρίσκεται σε συγκυριακή αντίθεση με τον κυριαρχικό παράγοντα διαμόρφωσης και ελέγχου της παγκοσμιοποίησης, με τον οποίο συνδέονται οργανικά οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία και σε μικρότερο ( και διαφορετικό βαθμό) οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες - και όχι μόνον αυτές.

Στην πραγματικότητα, ποτέ δεν υπήρξε Γαλλογερμανικός άξονας στην μεταπολεμική Ευρώπη μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Γάλλοι και Γερμανοί ήταν και παραμένουν οι βασικοί ανταγωνιστές στην ήπειρό μας. Αυτό που έγινε ήταν η συγκυριακή ευθυγράμμιση των συμφερόντων της αστικής τάξης της Γαλλίας και της αντίστοιχης της Γερμανίας, υπό την ηγεμονία του χρηματοπιστωτικού λόμπυ και την ενεργό πολιτική, οικονομική και διπλωματική «πίεση» των ΗΠΑ, τόσο την περίοδο του ψυχρού πολέμου, όσο και μετά. Στο βαθμό που οι χρηματιστές της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου έρθουν σε ρήξη με την γερμανική κυβέρνηση θα μεταβληθεί και η σχέση Γαλλίας-Γερμανίας. Έχει παρέλθει ο καιρός που η πολιτική τάξη στη Γερμανία και τη Γαλλία ένοιωθε την ανάγκη της σύμπραξης, για να αντιμετωπισθεί από κοινού η ταπεινωτική για τους ίδιους παρέμβαση των Αμερικανών στα εσωτερικά τους ή στα εσωτερικά της ΕΟΚ/ΕΕ, ή αναφορικά με συμφέροντά τους που αρθρώνονταν σε άλλες ηπείρους η περιοχές της Ευρώπης. Αυτή η γαλλική κυβέρνηση και γενικότερα το πολιτικό σύστημα στη Γαλλία έχει πλέον ταυτιστεί σε μεγάλο βαθμό με την πολιτική των ΗΠΑ. «Κρέμονται» πλέον από τις ΗΠΑ, όπως πριν από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ένοιωθαν την ανάγκη, έστω και με βαριά καρδιά, να συνεργαστούν στενά με το Λονδίνο και να αποταθούν για κάθε είδους βοήθεια στη κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ενώ, λοιπόν, οι Γάλλοι ομιλούν καλύτερα παρά ποτέ την Αγγλική, οι Γερμανοί επιχειρούν να επιβάλλουν την δική τους (πολιτικοοικονομική) γλώσσα στην ΕΕ. Αυτό μέχρι τώρα, παρά την εμφανή ενόχληση των Γάλλων, δεν έχει οδηγήσει σε ανοιχτή σύγκρουση. Από κάτω όμως βράζει το καζάνι, όπως διαπίστωσε τις προάλλες και το DER SPIEGEL. Ασφαλώς και δεν γνωρίζω πότε και με αφορμή ποιο συμβάν θα ξεσπάσει ανοιχτή διένεξη μεταξύ της γαλλικής και της γερμανικής κυβέρνησης. Μπορώ όμως βάσιμα να στοιχηματίσω, ότι αυτό θα είναι έλασσον και πιθανότατα δεν θα αφορά στον πυρήνα του προβλήματος της κρίσης, έτσι ώστε να μην «εκτεθούν» ιδιαίτεροι στόχοι και αποκαλυφθούν μυστικές στρατηγικές. Τούτο δεν σημαίνει ασφαλώς ότι θα οδηγηθούμε σε πόλεμο με στρατιωτικά μέσα στην ήπειρό μας – δεν μπορώ ούτε καν να φανταστώ έναν τέτοιο πόλεμο ή ακόμη και έναν νέο Παγκόσμιο Πόλεμο που θα ξεκινούσε κάπου αλλού αυτή τη φορά - ούτε καν ότι θα διαλυθεί τυπικώς η ΕΕ. Απλώς θα εισέλθουμε σε μια περίοδο έντονης καχυποψίας και αντιδραστικότητας από όλες τις πλευρές, που θα καθιστούν ολοένα και πιο προβληματική τη συνεργασία των δύο αυτών χωρών για την επίλυση προβλημάτων. Στο τέλος ως μέγα πρόβλημα θα εμφανισθεί η ίδια η Γαλλογερμανική συνεργασία και κάπου εκεί θα βιώσουμε την ουσιαστική, αν και όχι οπωσδήποτε τυπική, πολυδιάσπαση της ΕΕ.

Όμως μέχρι να φτάσουμε στο σημείο αυτό υπάρχει ακόμη πολύς χώρος – σε ότι αφορά τον χρόνο είναι άλλο ζήτημα – για να αναπτυχθούν διπλωματικές πρωτοβουλίες και επιτήδειες στρατηγικές από όλους τους κεντρικούς παράγοντες που διαμορφώνουν την δυναμική της κρίσης. Το φαινομενικά αποφασιστικό διακύβευμα αφορά στον ρόλο της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, καθώς η περίπτωση έκδοσης ομολόγων λαμβάνει ολοένα και περισσότερο περιθωριακά χαρακτηριστικά. Ο αμερικανικός παράγοντας σε συνεννόηση κυρίως με τους Γάλλους, κατάφερε με την αμέριστη βοήθεια της κυβέρνησης Παπανδρέου, να τοποθετήσει το ΔΝΤ ως παράγοντα στην διαχείριση χρέους της ευρωζώνης. Αυτό το οποίο αρχικά δεν άρεσε στην γερμανική πλευρά, αργότερα και πριν ενταχθεί η χώρα μας στον ατομικό μηχανισμό, φάνηκε ως καλή ιδέα που σήμερα επιχειρείται να αξιοποιηθεί για να απεμπλακεί η γερμανική κυβέρνηση από την ευθύνη άμεσης αναδιαμόρφωσης των θεσμών της ευρωζώνης και της ΕΕ προς μία κατεύθυνση που είτε δεν συμφέρει την ίδια, είτε θα δημιουργούσε πρόβλημα στην σχέση της με την Γαλλία και με τους υπόλοιπους ετέρους της. Έτσι σήμερα Γάλλοι και Γερμανοί επιχειρούν να «πετάξουν το μπαλάκι» στο ΔΝΤ, καθιστώντας το τον βασικό φορέα διαχείρισης της κρίσης με την άμεση μεταφορά κονδυλίων από τις Κεντρικές Τράπεζες της ευρωζώνης σε αυτό, ώστε να δημιουργηθεί ένα ειδικό ταμείο που θα χρηματοδοτεί τα προγράμματα στήριξης των πτωχευμένων κρατών-μελών. Ενώ η αμερικανική Fed δηλώνει κατ’ αρχήν διατεθειμένη να συμβάλει στην ενίσχυση αυτού του ταμείου, η αμερικανική διοίκηση αλλά και άλλες κυβερνήσεις μεγάλων περιφερειακών δυνάμεων, φαίνεται να εκφράζουν έντονο προβληματισμό, εστιάζοντας τόσο στις οικονομικές παραμέτρους του εγχειρήματος όσο και στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του Οργανισμού που πιθανότατα θα απαιτηθεί.

Με την κίνηση αυτή, που θα απασχολήσει τις επαφές του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ κατά την επίσκεψη του στην Ευρώπη, οι Γερμανοί επιχειρούν να βγουν από την γωνία και να διεθνοποιήσουν το πιστωτικό πρόβλημα της ευρωζώνης, αποφεύγοντας τα «αγκάθια» που υπάρχουν στην διαβούλευση Γάλλων και Γερμανών κυρίως, αλλά και στην επιχείρηση να βρεθεί ένας κοινός τόπος αντιμετώπισης της κρίσης στην ΕΕ. Προφανώς πρόκειται για μια στην κυριολεξία διπλωματική πρωτοβουλία, η οποία όμως φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στο σημείο αποχώρησής της από την ευρωζώνη. Ουσιαστικά και με αυτήν την κίνηση τίθενται σε αμφισβήτηση οι «μηχανισμοί διάσωσης» της ΕΕ, που παράλληλα με τις δυσκολίες, που έχουν πάρει ανεκδοτολογική μορφή ως προς το PSI, δηλαδή την συμμετοχή των ιδιωτών στο «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους, καταλήγουμε σήμερα να συζητάμε για τον τρόπο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και όχι για την μέθοδο διατήρησής της σε αυτήν. Το κλίμα και εντός και εκτός της χώρας μας είναι έτοιμο για να αρχίσουμε πάλι να συζητούμε και να θέτει το καθεστώς διλήμματα διασωστικού χαρακτήρα εκτός ευρωζώνης αυτή την φορά! Τούτο θα επιφέρει αναμφισβήτητα την καθυστέρηση στην κλιμάκωση των «εχθρικών» κινήσεων εντός του δυτικού συστήματος, δίχως να εξαφανιστούν οι προστριβές που σε δεύτερο στάδιο θα προκαλέσουν καθολική συμφόρηση και ακόμα πιο έντονες από σήμερα προστριβές.

Η Ελλάδα, όπως όλα δείχνουν θα βγει από την μέση για να ολοκληρωθεί η «ρήση» του κ. Παπανδρέου «η Ελλάδα πρώτη μπήκε στην κρίση» … πρώτη θα βγει από την ευρωζώνη! Γι’ αυτό την ευθύνη ασφαλώς φέρει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας, με πρώτον και καλύτερο ασφαλώς τον πονηρά εγκαταλείψαντα τον πρωθυπουργικό θώκο, Γιώργο Παπανδρέου. Εντός του προπολεμικού κλίματος που διαμορφώθηκε στην ΕΕ, η πολιτικοεπιχειρηματική τάξη της χώρας έδειξε μοναδικό καιροσκοπισμό, παίζοντας το χαρτί της χρηματοπιστωτικής ελίτ, που τελικά πρώτα απ’ όλους έκαψε τον ελληνικό λαό, ο οποίος θα βιώσει μέχρι μυελού οστέων την μεγαλύτερη διεθνή κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και που εμφανίζει σημειολογικές αναλογίες με την σύνθετη κρίση της πρώτης ολοκληρωμένης απόπειρας παγκοσμιοποίησης στις αρχές του περασμένου αιώνα.


* Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, ειδικός σε θέματα πολιτικής και διακυβέρνησης στην Ευρασία.


Ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης – ο πιθανότερα επόμενος Πρωθυπουργός της χώρας – αναμένει ότι η οικονομία στην Ελλάδα θα συρρικνωθεί περισσότερο από 6% εφέτος και η ύφεση θα καθυστερήσει μέχρι το 2013.

Σε συνέντευξή του, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι η χώρα ήταν επίσης απίθανο να πληροί τον αναθεωρημένο στόχο για το έλλειμμα του 2011, υπογραμμίζοντας τη δυσκολία της Ελλάδας να τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας που έχει υποσχεθεί στους διεθνείς πιστωτές της.

"Φέτος και πάλι θα έχετε ένα 10% του ελλείμματος... και η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη από 6%», ανέφερε. «Μπαίνουμε στο πέμπτο έτος της ύφεσης και πολύ πιθανόν θα επεκταθεί και στο έκτο, που είναι ένα ευρωπαϊκό ρεκόρ."

Παρά τα σχεδόν δύο χρόνια από τα μέτρα λιτότητας και την σκληρή επιτήρηση από την τρόικα των διεθνών επιθεωρητών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Ελλάδα έχει ήδη παραδεχθεί ότι δεν θα επιτύχει τους στόχους του ελλείμματος φέτος.

Οι στόχοι αναφέρονταν στο έλλειμμα του προϋπολογισμού της τάξης του 8,5% του ΑΕΠ, (ή περίπου € 17,1 δισεκατομμύρια) το 2011, αλλά τώρα η κυβέρνηση βλέπει να φτάνει πιο κοντά στο 9% του ΑΕΠ (€ 19.68 εκατομμύρια) – μια πρόβλεψη την οποία συμμερίζεται και η τρόικα. Μερικοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι το έλλειμμα θα μπορούσε να υπερβεί ακόμη και το νέο στόχο.

Αλλά όλοι συμφωνούν ότι τα μέτρα λιτότητας έχουν ωθήσει επίσης την Ελλάδα βαθιά στην ύφεση και πολλοί οικονομολόγοι από τον ιδιωτικό τομέα φοβούνται ότι η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί περισσότερο από την επίσημη πρόβλεψη κατά 6% το τρέχον έτος. Η βαθύτερη ύφεση θα σημάνει, επίσης, ένα μεγαλύτερο έλλειμμα, λόγω των ασθενέστερων φορολογικών εσόδων και των μεγαλύτερων κοινωνικών δαπανών.

Οι δηλώσεις του έρχονται ενώ η νέα προσωρινή κυβέρνηση στην Ελλάδα - που σχηματίστηκε από ένα συνασπισμό και της Νέας Δημοκρατίας και της πλειοψηφίας του σοσιαλιστικού κόμματος τον περασμένο μήνα – προσπαθεί να επιβάλλει ένα πρόγραμμα λιτότητας και να εφαρμόσει μια συμφωνία για ένα νέο δάνειο διάσωσης € 130 δις που υποσχέθηκε το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας.

Μετά την ολοκλήρωση των καθηκόντων αυτών από την άνοιξη του επόμενου έτους, στην Ελλάδα αναμένεται να διενεργηθούν εκλογές, που η Νέα Δημοκρατία πιθανότατα θα κερδίσει.

Ο κ. Σαμαράς υποσχέθηκε ότι αν γίνει πρωθυπουργός, θα πιέσει για πιο δραστικές περικοπές στις δαπάνες, λαμβάνοντας ταυτόχρονα μέτρα - με τη συναίνεση της τρόικα – για την ελάφρυνση των φορολογικών επιβαρύνσεων των ελληνικών νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Αυτές τις φορολογικές επιβαρύνσεις κατηγορεί για την επιδείνωση στην ύφεση.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία θα συγκεντρώσει περίπου 23% έως 24% των ψήφων, έναντι μόλις 15% για τους Σοσιαλιστές- αρκετό ποσοστό για να κερδίσει, αλλά όχι αρκετό για να εξασφαλίσει μια καθαρή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Αλλά ο κ. Σαμαράς επιβεβαίωσε επίσης τους φόβους του ότι η Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να ανακόψει τη διεύρυνση της κρίσης του χρέους που ξεκίνησε στην Ελλάδα στις αρχές του 2010, αλλά έκτοτε έχει εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και ακόμη και η Γαλλία. Η επέκταση της κρίσης χρέους, δήλωσε, θα περιπλέξει τις προσπάθειες της Ελλάδας για μεταρρύθμιση.

«Ανησυχώ ότι η Ευρώπη δεν θα δώσει ένα σαφές σημάδι ότι θέλει να ξεπεράσει την κρίση. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανησυχία μου», είπε, «ότι όλοι μαζί πηγαίνουμε προς τα κάτω». «Η εξάπλωση προχωρά γρήγορα».

"Και η μεταδοτικότητα της κρίσης δεν είναι μόνο οικονομική, δεν είναι μόνο πολιτική, είναι και κοινωνική. Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα με την κοινωνική μεταδοτικότητα. Σε χώρες όπως η Ισπανία που έχει 21% ποσοστό ανεργίας, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη βία", πρόσθεσε.Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με διευκολύνσεις που θα πρέπει να παρασχεθούν σε δημοσίους υπαλλήλους που έχουν δάνεια στο όνομά τους. Και φυσικά θετική ήταν η αρχική αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών στο σχετικό αίτημα 41 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την παροχή διευκολύνσεων σε δημόσιους υπαλλήλους που πλήττονται από την εργασιακή εφεδρεία και τις μειώσεις μισθών, λόγω εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους προς τις τράπεζες.

Ωστόσο μετά την πρώτη αντίδραση υπήρξε... σιγή ασυρμάτου.

Κάπως έτσι η Λούκα Κατσέλη και άλλοι 28 επανήλθαν με σχετική ερώτηση και ζητούν την ενεργοποίηση διάταξης που έχει συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο για σχετική προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Οι βουλευτές λένε πως είναι χιλιάδες οι εργαζόμενοι που αδυνατούν να ανταποκριθούν προς τις υποχρεώσεις τους σε πιστωτικά ιδρύματα για δάνεια που έχουν συνάψει, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη να υπάρξει ένα σαφώς ορισμένο, δεσμευτικό πλαίσιο, ώστε τα πιστωτικά ιδρύματα να ρυθμίζουν τα δάνεια που έχουν συνάψει οι χιλιάδες εργαζόμενοι που εντάσσονται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας ή που έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις μισθών λόγω εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου.

Τώρα, εάν σκεφτούμε πως οι εναπομείναντες δημόσιοι υπάλληλοι είναι στο μεγάλο τους ποσοστό διορισμένοι από το ΠΑΣΟΚ, τότε καταλαβαίνουμε πως οι σχέσεις του πελατειακού κράτους πολύ δύσκολα πρόκειται να κοπούν από την σημερινή κυβέρνηση και για όσο διάστημα θα εμπλέκονται «πράσινοι» στις κυβερνήσεις της χώρας. Ο κομματικός στρατός δεν σηκώνει πολλές πιέσεις. Πρέπει να φροντισθεί κατάλληλα προκειμένου να παραμένει πιστός και ενεργός οποτεδήποτε χρειαστεί…Μήνυμα που μας ήρθε από ομογενειακή εφημερίδα "Το καλάμι" και το οποίο αφορούσε τον δημοκράτη - πατριώτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, μας προκάλεσε σοκ, αφού σε αυτό καταγγέλλεται το πολιτικό (εθνικού περιεχομένου) σκεπτικό του δελφίνου του ΠΑΣΟΚ.

Το μήνυμα αυτό αναφέρει συγκεκριμένα:

Με αφορμή τις δηλώσεις γιά το ΠΑΣΟΚ του -μετά τον GAP- "εκλεκτού" των ΗΠΑ, Μιχ. Χρυσοχοίδη...

O κ. Χρυσοχοίδης, μόλις αφίχθηκε στην Ελλάδα και θέτει έμμεσα υποψηφιότητα γιά την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Λείποντας τόσα χρόνια εκτός Ελλάδας, δεν γνώριζε τίποτα γιά διαφθορά, κομματικά θαλασσοδάνεια, μνημόνιο κλπ.

Εκτιμούμε ότι θα έχει συνωνυμία με τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, γεγονός που προβληματίζει και τον Αλέξη, που μπέρδεψε την "γραμμή" της πρεσβείας στην Αθήνα και δεν ξέρει αν πρέπει να γράψει ή όχι, γιά να τον προωθήσει.

Μιχάλης Χρυσοχοίδης: "Δεν με ενδιαφέρει πως θα ονομάζεται το κράτος των Σκοπίων"

Εφημερίδα "Το Βήμα" των Αθηνών (28-11-04), ο τότε Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, υπουργός κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης γιά το ζήτημα της πΓΔΜ, με αφορμή την αναγνώρισή της από τις ΗΠΑ ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας", απαντώντας σ' ερώτηση του κ. Αλέξη Παπαχελά δηλώνει απερίφραστα ότι ''δεν τον ενδιαφέρει πως ακριβώς θα ονομάζονται τα Σκόπια" και ότι "η Ελλάδα δεν απειλείται από όποια ονομασία και αν πάρει η γειτονική χώρα".

Είναι αλήθεια αυτά κύριε Χρυσοχοΐδη μας; Δεν σας ενδιαφέρει πως θα ονομάζονται τα Σκόπια; Η κλοπή του ονόματος της Μακεδονίας σαφέστατα και δεν είναι απειλή από το μόρφωμα των Σκοπίων, αλλά η ηθική βλάβη και η μειοδοτική στάση σε ένα τέτοιο γεγονός, δεν σας λένε τίποτε;


  • Η φράου Μέρκελ παίζει χοντρό παιχνίδι. Ένα παιχνίδι που το κόβει και το ράβει στα μέτρα μίας μεγάλης Γερμανίας, ενός νέου Ράιχ, που θα επιβληθεί είτε με συναίνεση και υπό την απειλή της φτώχειας, είτε με συναίνεση μετά από οικονομική κατάρρευση και μεγάλη Φτώχεια
Το παιχνίδι παίζεται στο τι είδους ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ θα έχουμε. Θα έχουμε Δημοκρατία όπου οι Ευρωπαϊκοί Λαοί-Κράτη θα έχουν ισότιμη παρουσία ή θα έχουμε επίσημη Γερμανική Κηδεμονία…

Θα τα γράψω χοντρικά και χύμα…

1. Θα ψηφίζουν όλοι οι Ευρωπαίοι σούμα και θα βγαίνει το αποτέλεσμα… δηλαδή θα εξαφανιστούν όλοι όσοι έχουν πληθυσμό κάτω από 30 εκατομμύρια ή

2. θα γίνει σωστά η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΟΠΟΗΣΗ της ΕΕ, όπου Κύπρος, Μάλτα, Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία για παράγειγμα θα ψηφίζουν και τα ποσοστά που λαμβάνει σε κάθε κράτος-μέλος ο κάθε υποψήφιος Πρόεδρος της Ευρώπης θα αθροίζεται;

Το παιχνίδι λοιπόν σήμερα εκεί παίζεται.
Η Ομοσπονδία είναι μονόδρομος.
Η Γερμανία όμως θέλει να επιβάλει τη λύση νούμερο 1.
Γι΄αυτό και όλοι οι εκβιασμοί εδώ και 1,5 χρόνο.

Πλέον όλα τα κράτη-μέλη ήδη ζητούν από τη Φράου να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση της ΕΕ, να βγει Ευρωομόλογο, να δραστηριοποιηθεί η ΕΚΤ…
Και η Φράου αρνείται…

Θα έρθει όμως η ώρα που θα πει:
Θέλετε Ευρωομόλογο;, θέλετε bailout; OK! Ομως για να σας τα δώσω… Δώστε μου το VETO σας, ο Πρωθυπουργός σας θα ασχολείται με τις γέφυρες, τους δρόμους και τα αυθαίρετα…

ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ το οδυνηρέστερο όλων…
Θα ψηφίζετε όλοι οι Ευρωπαίοι για τον Ευρωπαίο Πρόεδρο ΟΧΙ σε επίπεδο κράτους-μέλους, αλλά σε επίπεδο ΕΕ. Δηλαδή π.χ. 90εκ. Γερμανοί με 10εκ. Πορτογάλους!

Και για όσους αναρωτιέστε τι ρόλο παίζει η Ελλάδα σε όλο αυτό το σκηνικό; Πιθανότατα της παράπλευρης απώλειας, αλλά μέχρι στιγμής αποτελεί το παράδειγμα προς αποφυγή και "εικόνα" για όλους όσους δεν θελήσουν να υπακούσουν στις εντολές της φράου Μέρκελ.

Εκεί πάει το θέμα… δυστυχώς!

Υ.Γ. Αναρωτηθείτε απλά γιατί ο Μπους είχε κερδίσει την Προεδρία απο τον Γκορ μόνο από τη Φλόριντα και θα καταλάβετε γιατί οι Αμερικάνοι ΣΕΒΟΝΤΑΙ τις διαφορές των Πολιτείων και τα δικαιώματα των πολιτών τους είτε αυτοί ζουν στην Καλιφόρνια των 40 εκ. είτε στη Αλαμπάμα των 5 εκ. κατοίκων. Στο σύστημα τους ακόμη και η ΑΛΑΜΠΑΜΑ και η Β. ΝΤΑΚΟΤΑ μπορεί να παίζει ρόλο στη ανάδειξη Προέδρου.Λοιπόν, εκεί στη φοβερή κυβέρνηση Παπαδήμου έχουν μεγάλη πλάκα. Εκτός από τις αστοχίες, τις διφωνίες και το παράδοξο του πράγματος, έχουν ένα σοβαρό δομικό πρόβλημα: Απώλεσαν το λόγο ύπαρξής τους, δηλαδή τις υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις για το PSI (τη δόση την πήραμε). Και ενώ ο ασθενής έχει πεθάνει και ο καυγάς γίνεται πλέον για τα αίτια που θα αναγραφούν στο πιστοποιητικό θανάτου, οι υπουργοί επιμένουν να μιλάνε για PSI και δανειακή συμφωνία και η ιστορία να επαναλαμβάνεται ως φάρσα, θυμίζοντας έντονα μια άλλη επιτυχία, αυτή της 21ης Ιουλίου (τη θυμάστε;)

Στας Ευρώπας βέβαια έχει πέσει μεγάλο θανατικό. Δεν είναι μόνο η συμφωνία του Οκτωβρίου που μας άφησε χρόνους. Μας άφησαν επίσης χρόνους ο Γαλογερμανικός άξονας (η Μέρκελ ακόμα προσποιείται ότι ακούει τον Σρκοζί, τουλάχιστον μέχρι τις γαλλικές εκλογές), το αξιόχρεο της Ιταλίας και η ίδια η ευρωζώνη, τουλάχιστον με τη μορφή που την αγαπήσαμε τα τελευταία χρόνια.

Για όσους έχουν ακόμα ελπίδες ότι υπάρχει περίπτωση ενεργοποίησης της συμφωνίας του Οκτωβρίου, μπορούμε με το χέρι στην καρδιά να υπογράψουμε το πιστοποιητικό θανάτου, ακόμα και να βάλουμε ένα χοντρό στοίχημα. Γιατί τόση άνεση;

  1. Γιατί η αείμνηστη συμφωνία προέβλεπε εκτός από τα δικά μας χάλια και τη λεγόμενη ‘’μόχλευση’’ των κεφαλαίων του EFSF, μόχλευση που θα χρησιμοποιούνταν για τις δύσκολες περιπτώσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας. Φευ, τα κεφάλαια αυτά δε δέχθηκε κανείς να τα ‘’μοχλεύσει’’ (έτσι και αλλιώς φούσκα ήτανε) και η ιδέα εγκαταλείφθηκε και επισήμως
  2. Γιατί η Ελλάδα αφέθηκε μόνη της να διαπραγματευθεί με τα θηρία (παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα), και φυσικά οι διαπραγματεύσεις ναυάγησαν. Ως γνωστόν, ακόμα και την τράπεζα της γειτονιάς σου, δεν την ενδιαφέρει αν έχουν τα παιδιά σου να φάνε, αλλά μόνο αν έχεις τη δυνατότητα να πληρώσεις τους τόκους. Αυτή η ασήμαντη λεπτομέρεια δημιουργεί συνήθως τριβές και παραλύει τις διαπραγματεύσεις.
  3. Γιατί η συμφωνία αυτή λάμβανε ως δεδομένα κάποια ωραιοποιημένα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας (έλλειμμα, έσοδα, ρυθμό ανάπτυξης κ.λπ) και μια ωραιοποιημένη εκτέλεση του προϋπολογισμού. Η ωμή πραγματικότητα έδειξε τα δόντια της και τα στοιχεία που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία επιβάλλουν τουλάχιστον την αναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για να αλλάξουν τα βασικά μεγέθη. Για παράδειγμα αν ίσχυε η συμφωνία θα έπρεπε μια επικαιροποίησή της να περιλαμβάνει μεγαλύτερα ποσά χρηματοδότησης, αλλά και νέα σκληρά μέτρα στο εσωτερικό

Ασφαλώς η συμφωνία αυτή πέτυχε τον αρχικό της σκοπό. Αυτός ήτανε βέβαια να κερδηθεί λίγος πολύτιμος χρόνος και να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης για να ανέβει στην εξουσία μια επιθυμητή κυβέρνηση στην Ελλάδα, η οποία θα περνούσε πιο ανώδυνα στον κόσμο την επικείμενη μετάλλαξη της ευρωζώνης.

Τη στιγμή αυτή, στο γερμανικό επιτελείο αναζητούν ακόμα μια ‘’επιτυχία’’ για τις ανακοινώσεις της προσεχούς συνόδου. Φαίνεται όμως ότι ο χρόνος τελειώνει και οι αγορές απαιτούν μια λύση, μια λύση που δυστυχώς δεν κατατάσσει τη χώρα μας στο υγιές κομμάτι του ευρώ.

Ο λόγος για τον οποίον η κατάσταση με το ευρώ έχει εκτραχυνθεί είναι ότι η Ιταλία πρέπει επιτέλους να δανειστεί, για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της, τα λεγόμενα ώριμα ομόλογα. Σωστά μαντέψατε, η Ιταλία δεν έχει μία και κανένας δεν είναι διατεθειμένος να σώσει την κατάσταση. Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη.

Η λογική λέει ότι στην περίπτωση αυτή η Ιταλία θα πρέπει να νομοθετήσει ένα γιγαντιαίο και αποφασιστικό κούρεμα (80 – 90%), κάτι το οποίο τα γεγονότα έδειξαν ότι θα έπρεπε να είχε κάνει και η Ελλάδα το 2009, αντί να πειραματίζεται με το ΔΝΤ και τους Γερμανούς χαρτογιακάδες. Το πρόβλημα με την απλή αυτή λύση, πέρα από τις ανωμαλίες που ενδεχομένως θα επιφέρει στην πραγματική οικονομία αλλά και στις παραπαίουσες τράπεζες ανά την υφήλιο, είναι ότι δεν μπορεί να επιτραπεί μέσα στο ευρώ.

Στην περίπτωση αυτή οι λύσεις είναι δύο:

  1. Η Ιταλία αποχωρεί από την ευρωζώνη
  2. Η Γερμανία δημιουργεί δική της νομισματική ένωση με τις πλεονασματικές οικονομίες και αφήνει στο νότο ένα υποτιμημένο ευρώ και τη δυνατότητα κουρέματος των χρεών.

Η τελευταίες πληροφορίες, αλλά και η επιμονή των Γερμανών για το δημοσιονομικό Άουσβιτς, προκρίνουν τη δεύτερη λύση.

Κάθε άλλη ‘’επιτυχία’’ που θα προκύψει από την επόμενη σύνοδο κορυφής, απλά θα μεταθέσει το πρόβλημα στο κοντινό μέλλον Στο τέλος αυτής της πορείας υπάρχει η διάλυση της ευρωζώνης και αυτό είναι αναπόφευκτο.

Κακοφωνίξ  • Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης κάνουν λόγο για κήρυξη πολέμου στη Μεσόγειο
Το επίπεδο ετοιμότητάς τους ενίσχυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν, εν μέσω φόβων για επίθεση από ξένη δύναμη, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Telegraph, η οποία επικαλείται ανώνυμες πηγές δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Όπως αναφέρει η εν λόγω εφημερίδα, ο στρατηγός Μοχάμεντ Αλ Τζααφάρι, διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, διέταξε την ενίσχυση του επιπέδου ετοιμότητας, υπό το φόβο «πιθανών εξωτερικών πληγμάτων και συγκεκαλυμμένων επιθέσεων».

Οι ίδιες πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι το Ιράν έχει αρχίσει να καταρτίζει σχέδια για αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, εκρηκτικών, πυροβολικού και μονάδων των Φρουρών της Επανάστασης σε βασικές αμυντικές θέσεις.

Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω της αυξημένης πίεσης που δέχεται η Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα, μετά και την δημοσιοποίηση της έκθεσης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το Ιράν έχει επιχειρήσει να κατασκευάσει ατομική βόμβα.

Η ισραηλινή ιστοσελίδα Debka υποστηρίζει σε δημοσίευμά της ότι τα όσα λέει και πράττει τις τελευταίες ημέρες ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μ.Νετανιάχου,οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται για έναν περιφερειακό πόλεμο.Προσδιορίζουν χρονικά μάλιστα την έναρξή του μεταξύ του 15 Δεκεμβρίου και 15 Ιανουαρίου.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά σε μία δήλωση του Νετανιάχου:

"Υπάρχουν φορές", δήλωσε ο Νετανιάχου, “που μια απόφαση μπορεί να έχει ένα βαρύ τίμημα. Αλλά το τίμημα για τη μη λήψη απόφασης μπορεί να είναι βαρύτερο."
«Θέλω να πιστεύω», είπε, «ότι θα έχουμε πάντα το θάρρος και την αποφασιστικότητα για τις σωστές αποφάσεις ώστε να διασφαλίσουμε το μέλλον και την ασφάλειά μας."

Αν και δεν ανέφερε το Ιράν, όλοι συμπέραναν ότι το εννούσε.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ακόμη τον “συνωστισμό” ναυτικών δυνάμεων αμερικανικών και ρωσικών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ανησυχία εκπέμπει και η ανάλυση του Reuters το οποίο εκτιμά ότι η απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει το Ιράν το καθιστούν πλέον τελείως απρόβλεπτο.

«Το Ιράν, είναι όλο και πιο απομονωμένο και μπορεί να ενεργήσει με απρόβλεπτους τρόπους», λέει ο Jon Alterman, διευθυντής του προγράμματος Μέσης Ανατολής στο Κέντρο Στρατηγικών και Εθνικό Σπουδών στην Ουάσιγκτον.

Θα τολμήσει το Ισραήλ να προχωρήσει σε αεροπορικές τουλάχιστον επιθέσεις εναντίον του Ιράν,ειδικά τώρα που μπορεί να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο του Ιράκ,χωρίς να χρειάζεται την έγκριση των αμερικανών που εγκαταλείπουν τη περιοχή; Πολλοί υποστηρίζουν ότι το κόστος ενδέχεται να είναι πολύ υψηλοτερο από το κέρδος.

"Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι μεσοπρόθεσμες συνέπειες », λέει ο Jon Alterman. "Θα μπορούσε μια επίθεση να ενθαρρύνει το καθεστώς στην ολοκλήρωση του πυρηνικού του προγράμματος,καταλήγει”.

Ισραηλινά ΜΜΕ μεταδίδουν εικόνα φόβου από τους απλούς Ιρανούς πολίτες. Φόβος που προέρχεται κυρίως μετά από την εισβολή στη Βρετανική πρεσβεία. Πολλά ξένα σχολεία -γαλλικά και γερμανικά- παραμένουν κλειστά. Πολλοί ξένοι εγκαταλείπουν τη χώρα και αυτό έχει προκαλέσει τη βεβαιότητα,ότι “κάτι σοβαρό ετοιμάζεται να γίνει”.

Όμως σε υψηλό ηγετικό επίπεδο το Ιράν εξακολουθεί να τηρεί δυναμική στάση. Ο Αρχηγός του ΠΝ της χώρας Υποναύαρχος Habibollah Sayyari,δήλωσε ότι ο Στόλος του Ιράν είναι έτοιμος να προφυλάξει τα θαλάσσια σύνορα της χώρας,επισημαίνοντας την ανανέωση που έχει γίνει με την προσθήκη αρκετών νέων μονάδων.Το 1932, όταν η Ελλάδα κήρυξε και επισήμως «χρεοστάσιο»… (σ.σ. χρεοκοπία, δηλαδή…) τα πράγματα είχαν φτάσει στο σημείο που το 43% του προϋπολογισμού πήγαινε σε τόκους και χρεολύσια. Αυτό ήταν και το καθοριστικό στοιχείο για την κήρυξη του «χρεοστασίου».

Με τους τόκους και τα χρεολύσια να έχουν φτάσει τότε σε δυσθεώρητα ύψη, η χώρα ήταν αδύνατον πλέον να αντεπεξέλθει σε ένα τέτοιο αβάσταχτο φορτίο.

Η χρεοκοπία ήταν, πλέον, γεγονός.

Μια χρεοκοπία που η πλουτοκρατία φρόντισε, φυσικά, τα βάρη της να τα φορτωθεί ο καθημαγμένος λαός. Και το φρόντισε διά των κομμάτων της, του Κόμματος των Φιλελευθέρων και του Λαϊκού Κόμματος.

Τα οποία λίγο αργότερα έφεραν στην εξουσία τον Μεταξά…

Από το όχι και τόσο… μακρινό 1932 ας έρθουμε στο τώρα. Ας έρθουμε στο 2012:

Με τον προϋπολογισμό για το 2012 που ψηφίζεται σήμερα το βράδυ -και για την ψήφιση του οποίου έχει τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας από όλους τους συμμετέχοντες στην κυβέρνηση Παπαδήμου- το ποσοστό των ετήσιων συνολικών δαπανών του κράτους που προορίζεται να πάει την ερχόμενη χρονιά στους τοκογλύφους ανέρχεται στο 52%!!!

Επαναλαμβάνουμε:

Το 52% των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού για το 2012 πηγαίνει σε τόκους και χρεολύσια!

Τα στοιχεία (όπως φαίνεται και στο σχετικό πίνακα) είναι αμείλικτα και παραδεδεγμένα, τόσο από τους συντάκτες του προϋπολογισμού, όσο και από τα κόμματα της συγκυβέρνησης του «μαύρου μετώπου» που θα τον καταστήσουν νόμο του κράτους.

Τι προκύπτει:

Σύμφωνα με τα – δικά τους – στοιχεία, στα δύο χρόνια εφαρμογής του πρώτου μνημονίου και με έναν προϋπολογισμό που έχει φτιαχτεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές του επερχόμενου δεύτερου μνημονίου, το αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να γυρίζει σε καταστάσεις χειρότερες κι από εκείνες που επικρατούσαν προπολεμικά!

Στο πλαίσιο, δηλαδή, αυτής της πολιτικής -«υπερδεκαετούς» (!!) μάλιστα διάρκειας- που σηματοδοτεί ο προϋπολογισμός τους, η Ελλάδα γυρίζει σε καταστάσεις χειρότερες κι από εκείνες που είχαν ως αποτέλεσμα να επέλθει στη χώρα η χρεοκοπία του 1932!

Τι, λοιπόν, ψηφίζουν σήμερα οι κύριοι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ.;

Τι ψηφίζουν οι συγκροτούντες την κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» του κ. Παπαδήμου;

1) Ψηφίζουν έναν προϋπολογισμό, ο οποίος επιβάλλει ότι από τα περίπου 170 δισ. ευρώ που θα είναι οι συνολικές δαπάνες για το 2012, τα περίπου 88,5 δισ. ευρώ (!!!) θα πάνε στους τοκογλύφους!

Να, επομένως, γιατί «δεν υπάρχουν» λεφτά για μισθούς, συντάξεις, για Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια.

2) Ψηφίζουν έναν προϋπολογισμό που προβλέπει ότι ενώ το σύνολο των εσόδων του κράτους θα είναι 54,5 δισ. ευρώ (εισηγητική έκθεση, σελ. 51), οι τοκογλύφοι θα εισπράξουν 88,5 δισ. ευρώ, δηλαδή ένα ποσό μεγαλύτερο κατά… 62% από όλα τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού!

Να, επομένως, γιατί συνεχίζεται εσαεί ο φαύλος κύκλος των νέων δανείων, με τους νέους τόκους, με τα νέα χρεολύσια, που θα φέρουν νέα δάνεια, νέους τόκους κ.ο.κ.

3) Ψηφίζουν έναν προϋπολογισμό που λέει ότι με βάση τις αποφάσεις της 26ης Οκτώβρη (για τις οποίες ο λαός θα πρέπει να… δοξολογεί τους Παπανδρέου, Σαμαρά, Καρατζαφέρη) ο ελληνικός λαός θα ζήσει με κομμένους μισθούς και κομμένες συντάξεις, με χαράτσια, με φόρους και χωρίς εργασιακά δικαιώματα, θα ζήσει στην ανεργία και τη φτώχεια, διότι ό,τι παράγεται (τώρα και στο μέλλον!) σε αυτόν τον τόπο «θα πρέπει» να πηγαίνει σε εγχώριους και ξένους δανειστές! Σε εγχώριους και ξένους ομολογιούχους. Στις τράπεζες και στους κεφαλαιοκράτες που «παίζουν» με το ελληνικό δημόσιο χρέος!

Αυτή είναι η κυβέρνηση Παπαδήμου και αυτή είναι η αποστολή που έχει αναλάβει.

Η αποστολή της δεν είναι τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από εκείνο που στη γλώσσα τους το έχουν βαφτίσει «ελεγχόμενη χρεοκοπία».

Στο πλαίσιο αυτής της «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» ψηφίζουν έναν προϋπολογισμό που οδηγεί τον ελληνικό λαό πέρα κι από τη χρεοκοπία! Πέρα κι από την πτώχευση!

Μας οδηγούν στον αφανισμό!

Στο πλαίσιο αυτής της «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» (σ.σ.: «ελεγχόμενη» μόνο για τους κεφαλαιοκράτες), όπου ο μισός και πλέον προϋπολογισμός πηγαίνει σε τοκογλύφους, κερδοσκόπους, δανειστές και κάθε λογής «σωτήρες», ο ελληνικός λαός οδηγείται σε καταστάσεις πιο οδυνηρές κι από εκείνες του 1932!

Στο πλαίσιο αυτής της «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» ο ελληνικός λαός - αυτή είναι η αποστολή που ανέλαβε να φέρει σε πέρας η κυβέρνηση Παπαδήμου, αυτή είναι η αποστολή του «μαύρου μετώπου» ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑ.Ο.Σ. - οδηγείται στην ανεξέλεγκτη καταστροφή, στον πλήρη αφανισμό, στην απόλυτη χρεοκοπία!

Το άρθρο είναι αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Ριζοσπάστης" 6/12/2011

*Ο δημοσιογράφος Νίκος Μπογιόπουλος είναι γνωστός για την αιχμηρή και πάντα τεκμηριωμένη πένα του, τόσο ως αρθρογράφος όσο και ως συγγραφέας.

Το τελευταίο του βιβλίο μάλιστα «Είναι ο Καπιταλισμός, ηλίθιε» αποτελεί ένα χρήσιμο «εργαλείο» για να κατανοήσουμε «τι» συμβαίνει στον κόσμο και στην Ελλάδα, αλλά και «γιατί» συμβαίνει.

Το βιβλίο, αφενός θέτει τα κρίσιμα ερωτήματα, αφετέρου δίνει στέρεες απαντήσεις:

Πόσοι φτωχοί απαιτούνται για να «παραχθεί» ένας πλούσιος;

Πώς γίνεται την τριετία 2008-2010, που δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι προστέθηκαν στις στρατιές της απόλυτης φτώχειας, της εξαθλίωσης και της ανεργίας, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη να έχει διπλασιαστεί;

Ποιοι, πώς και γιατί δημιουργούν τα χρέη και τα ελλείμματα;

Ποια τα αίτια της κρίσης στην Ελλάδα και τον κόσμο;

Ποιος ο ρόλος της ΕΕ, του ΔΝΤ, του εγχώριου πολιτικού συστήματος;

Γιατί η Ιστορία της Ελλάδας είναι μια διαρκής ιστορία χρεών, ελλειμμάτων και Μνημονίων από το 1821;

Πού μας οδηγούν τα Μνημόνια και πώς φτάσαμε ωε εδώ;

Η κρίση έχει πρόσημο κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό; Την προκαλούν όλοι; Την πληρώνουν όλοι;

Ποιοί και πώς κερδίζουν από την κρίση;

Ποιά είναι η «διέξοδος» από την κρίση και πώς επιτυγχάνεται;
Εδώ και αρκετό καιρό έχει αρχίσει να συζητιέται η «διευρυμένων δραστηριοτήτων» επιχειρησιακή δράση της ΕΥΠ εντός της Ελλάδας. Δεδομένου του γεγονότος πως η συγκεκριμένη υπηρεσία υπάρχει για να προστατεύει τους Έλληνες πολίτες και την χώρα από «δραστηριότητες» οι οποίες προσανατολίζονται προς την δημιουργία προβλημάτων στην εσωτερική ασφάλεια, εύλογο είναι το ερώτημα που προκύπτει για την εμπλοκή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η οποία φέρεται να παρακολουθεί Έλληνες πολίτες σε νόμιμες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που γίνονται σε ολόκληρη την Επικράτεια και που έχουν ως θέμα την ανάλγητη οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

Ο εγνωσμένης ευαισθησίας σε ζητήματα που άπτονται γενικότερα της ασφάλειας της χώρας, βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. και πρώην πρέσβης αλλά και διοικητής της ΕΥΠ κ. Ιωάννης Κοραντής, κατέθεσε σχετικό ερώτημα στην Βουλή και στον υπουργό Προστασίας του Πολιτη κ. Παπουτσή, προκειμένου να πληροφορηθεί γιατί η ΕΥΠ προχώρησε σε τέτοιου είδους παρακολουθήσεις, όταν μάλιστα αυτές δεν συνάδουν με το αντικείμενο και τον θεσμικό της ρόλο.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ: 2233/2-12-2011

Προς: Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή
Θέμα: Η ΕΥΠ παρακολουθεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Έκπληξη και προβληματισμό προκαλεί αποκαλυπτικό δημοσίευμα του περιοδικού ΕΠΙΚΑΙΡΑ (αρ. 111, 1/12-7/12/2011) που παραθέτει αυτούσιο απόρρητο σήμα περιφερειακής μονάδας της ΕΥΠ με ημερομηνία 8/10/2010 σχετικά με δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που είχαν πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης, τη προηγουμένη, εναντίον των οικονομικών μέτρων της Κυβέρνησης, στα πλαίσια πανελλαδικής απεργίας που είχε κηρύξει η ΑΔΕΔΥ. Τα ερωτηματικά ως προς την ενασχόληση της ΕΥΠ με τις ανωτέρω συγκεντρώσεις επιτείνονται από το γεγονός ότι αυτές είχαν καλυφθεί από τα τοπικά ΜΜΕ.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Η παρακολούθηση δημοσίων και νομίμων συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας εμπίπτει στην αποστολή, τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες της ΕΥΠ όπως προσδιορίζονται με σαφήνεια στο Ν.3649/2008;

2. Εάν όχι, πως έγινε η ενέργεια της 4751 ΠΜΥ; Ήταν πρωτοβουλία του επικεφαλής της Μονάδος ή ανταπόκριση σε προφορική ή γραπτή εντολή της Διοίκησης της ΕΥΠ –και ποίου συγκεκριμένα- ή της αρμοδίας Γ΄ Διεύθυνσης που είναι άλλωστε και αποδέκτης του σήματος;

Ο ερωτών
Ιωάννης Κοραντής  • Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στα συσσίτια για ένα πιάτο φαγητό
Μετά τις Ένοπλες Δυνάμεις, φτηνά γεύματα παρέχονται και στην ΕΛ.ΑΣ. "Αν έδιναν πακέτο, θα έπαιρνα και για την οικογένειά μου", παραδέχεται ανθυπασπιστής. Εγκρίθηκε η διάθεση του 30% των στρατιωτικών διαμερισμάτων. Δραματική αύξηση όσων έχουν ανάγκη

Εώς και το 100% των επαγγελματιών οπλιτών και των υπαξιωματικών του Στρατού συμμετέχει σε αρκετά τάγματα στα δωρεάν συσσίτια που καθιερώθηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο των παροχών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, ενώ πλέον και στην ΕΛ.ΑΣ. καθιερώνονται φτηνά γεύματα για τους αστυνομικούς.

Τα στοιχεία από δειγματοληπτικές καταγραφές των πρώτων ημερών σε μονάδες του Στρατού Ξηράς δίνουν κατά μέσον όρο στο σύνολο των μονάδων, ποσοστό συμμετεχόντων 25%-30%. Ωστόσο, στρατιωτικές πηγές του ΓΕΕΘΑ τονίζουν ότι η τάση είναι ταχέως αυξανόμενη και ο αριθμός σε λίγο καιρό από τώρα ίσως μάς εκπλήξει.

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας "Τα Νέα", η διαφαινόμενη μεγάλη ανταπόκριση οδηγεί τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μ. Κωσταράκο να συμπληρώσει την αρχική του εισήγηση με πρόβλεψη να πληρώνουν οι χρήστες συμβολικά 1,5 έως 1,8 ευρώ το κάθε γεύμα.

Και αυτό για να αντιμετωπιστεί η τεράστια ζήτηση σε δωρεάν δεκατιανό και μεσημεριανό, καθώς εκτός από τους ΕΠΟΠ και τους υπαξιωματικούς όλων των βαθμίδων, στα συσσίτια σπεύδουν καθημερινά ανθυπολοχαγοί και αξιωματικοί όλων των κλάδων.

Από μονάδα της Χίου, υπαξιωματικός δηλώνει ότι "προβλέπεται μεγάλη εξοικονόμηση στο τέλος του μήνα, από 150 έως 200 ευρώ". Ήδη στο εκεί συσσίτιο έχει καταγραφεί συμμετοχή από 80 έως 100 άτομα από τους 160 δικαιούχους.

Τα πιο μεγάλα ποσοστά έχουν καταγραφεί στα μηχανοκίνητα τάγματα που αποτελούν και μεγάλο όγκο, ενώ ακόμη και μέσα στο Πεντάγωνο υπάρχει προσέλευση.

"Αν έδιναν πακέτο, θα έπαιρνα για τη γυναίκα και το παιδί μου στο σπίτι", λέει ανθυπασπιστής στην εφημερίδα "Τα Νέα".

Η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκονται στην αρχή της εφαρμογής του μέτρου και δεν έχουν ακόμη κάνει απολογισμό, καθώς εκεί υπάρχουν διαφορετικά δεδομένα, όπως ότι στα πλοία όλοι τρώνε δωρεάν.

Φτηνά γεύματα και στην αστυνομία

Την ίδια ώρα και στην αστυνομία καθιερώνονται φτηνά γεύματα, όπως για παράδειγμα στο εστιατόριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθήνας.

Θα μπορούν να γευματίσουν με μόλις 3 ευρώ. Στην ίδια τιμή μπορούν να βρουν φαγητό και οι αστυνομικοί στα εστιατόρια των ΜΑΤ, καθώς και σε ορισμένα αστυνομικά τμήματα, όπως της Καλλιθέας και της Ακροπόλεως, ενώ σε κάθε αστυνομική διεύθυνση λειτουργεί αστυνομική λέσχη.

Ήδη η προσέλευση των αστυνομικών διαρκώς αυξάνεται το τελευταίο διάστημα, κυρίως από νεοπροσλαμβανόμενους αστυνομικούς που αμείβονται με περίπου 800-900 ευρώ το μήνα.

Δάσκαλοι μπαίνουν στην ουρά για να πάρουν ένα πιάτο φαγητό για μαθητές τους που πεινάνε!

Αν και καθημερινά 20.000 άνθρωποι μπαίνουν στην ουρά του συσσιτίου για ένα κομμάτι ψωμί, ακόμη πιο σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι δάσκαλοι από τα σχολεία πέριξ του Βρεφοκομείου Αθηνών σπεύδουν για να πάρουν ένα πιάτο φαγητό από τα αποθέματα του βρεφοκομείου, για να ταΐσουν τους μαθητές τους που λιποθυμούν στην τάξη από την πείνα.


  • Άνεργες, ανασφάλιστες, χαμηλόμισθες ετοιμόγεννες γυναίκες δεν έγιναν δεκτές σε δημόσια νοσοκομεία, εξαιτίας της αδυναμίας καταβολής των 950-1.500 ευρώ που κοστολογείται η γέννα. Παρέμβαση υπ. Εργασίας για μη καταβολή της προκαταβολής
Την αντίδραση της "Πρωτοβουλίας Γυναικών ενάντια στο χρέος και στα μέτρα λιτότητας" και της "Αδέσμευτης Κίνησης Γυναικών", προκάλεσε η είδηση ότι δημόσιο νοσοκομεία αρνούνται να περιθάλψουν ετοιμόγεννες που δεν μπορούν χρήματα, ώστε να επωμιστούν το βάρος των εξόδων της γέννας.

"Η γέννα δεν είναι προνόμιο για τους πλούσιους, ζητάμε δωρεάν τοκετό, τα λεφτά των τοκοχρεολυσίων να πάνε αμέσως στην υγεία", δηλώνουν σε ανακοίνωσή τους οι πρωτοβουλίες πολιτών.

Πρόκειται για περιστατικά που συνέβησαν τον περασμένο μήνα, σε δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Ρόδου και του Ρεθύμνου.

Σύμφωνα μ,ε εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", οι υπηρεσίες των νοσοκομείων αυτών αρνήθηκαν να περιθάλψουν εγκυμονούσες γυναίκες που επρόκειτο να γεννήσουν σε λίγες μέρες, διότι δεν είχαν τη δυνατότητα να καταβάλουν το ποσό των 950 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι βάσει του τιμοκαταλόγου του Υπουργείου Υγείας, 950 ευρώ κοστίζει ο φυσιολογικός τοκετός και 1500 ευρώ ο τοκετός με καισαρική τομή.

Η έγκυος προκαταβάλλει τα χρήματα και μετά γίνεται ο συμψηφισμός με το επίδομα τοκετού, το οποίο όμως είναι αισθητά μικρότερο: 600 ευρώ για τον φυσιολογικό τοκετό και αναλογικά υψηλότερο για την καισαρική.

Όπως είναι φυσικό, οι γυναίκες αντέδρασαν, κατήγγειλαν τα περιστατικά, ενώ στο πλευρό τους κινητοποιήθηκαν οι τοπικές Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών, αλλά και η ΕΙΝΑΠ.

Με καθυστέρηση μερικών ημερών, στο θέμα παρενέβη το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο με εγκύκλιό του τόνισε ότι στο εξής δεν θα απαιτείται η προκαταβολή του συγκεκριμένου ποσού, αφήνοντας όμως ανοιχτό το θέμα της διαφοράς ανάμεσα στο ποσό του τιμοκαταλόγου του υπ. Υγείας και αυτού που καταβάλλεται ως επίδομα τοκετού.

Οι πρωτοβουλίες πολιτών αναφέρουν επίσης ότι για αυτούς τους λόγους, έχουν μειωθεί αισθητά οι γέννες στην Ελλάδα.

Και καταλήγουν: "Ζητάμε, τα αστρονομικά ποσά που θα εξοικονομούνται, να πηγαίνουν αμέσως, όχι πια στις τσέπες των ντόπιων και ξένων πιστωτών/τοκογλύφων, αλλά στην ανακούφιση των αμέτρητων φτωχών και σε επενδύσεις στην υγεία, στη παιδεία, στο πολιτισμό, στη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών. Δηλαδή, σε όλα αυτά που κάνουν τη ζωή μας πιο ανθρώπινη".Το έναυσμα για να καταθέσει ερώτηση προς τον πρωθυπουργό έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα η ενημέρωση της Βουλής από τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Ζητεί μεγαλύτερο έλεγχο των δραστηριοτήτων της ΕΥΠ και επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα των προστίμων που είχαν επιβληθεί για την υπόθεση των υποκλοπών και στη συνέχεια ακυρώθηκαν.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ μίλησε γιαε περιστατικά υποκολπών στα ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ, αλλά και για "κενά στην νομοθεσία, για ανύπαρκτη πολιτική ασφάλειας στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και αδυναμία ελέγχου της λειτουργίας και της νομιμότητας των ενεργειών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών".

Ρωτά τον πρωθυπουργό:

• Γνωρίζει για τις υποθέσεις παρακολούθησης που αποκάλυψε ο πρόεδρος της Αρχής και τι σκοπεύει να κάνει για την διερεύνηση της υπόθεσης;

• Τι προτίθεται να κάνει ώστε η ΑΔΑΕ να μπορέσει απρόσκοπτα να ελέγξει την ΕΥΠ όσον αφορά τις υποκλοπές επικοινωνιών και τις μαζικές παρακολουθήσεις πολιτών;

• Γνωρίζει αν η ΕΥΠ προμηθεύτηκε πρόσφατα σύγχρονο εξοπλισμό και πόσο κόστισε αυτός;

• Θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να περάσει ο έλεγχος της ΕΥΠ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής;

• Τι ενέργειες θα κάνει ώστε να μην επιστραφούν στις εταιρείες VODAFONE και ERICSSON τα πρόστιμα που νόμιμα τους είχαν επιβληθεί για την γνωστή υπόθεση υποκλοπών;


Όλο και περισσότερες πληροφορίες, αναλύσεις και εκτιμήσεις για έναν πόλεμο κατά της Συρίας και του Ιράν βλέπουν κάθε μέρα το φως της δημοσιότητας και προβληματίζουν. Η ισραηλινή ιστοσελίδα Debka υποστηρίζει σε δημοσίευμά της ότι τα όσα λέει και πράττει τις τελευταίες ημέρες ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μ.Νετανιάχου, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται για έναν περιφερειακό πόλεμο. Προσδιορίζουν χρονικά μάλιστα την έναρξή του μεταξύ του 15 Δεκεμβρίου και 15 Ιανουαρίου.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά σε μία δήλωση του Νετανιάχου:

“Υπάρχουν φορές”, δήλωσε ο Νετανιάχου, “που μια απόφαση μπορεί να έχει ένα βαρύ τίμημα. Αλλά το τίμημα για τη μη λήψη απόφασης μπορεί να είναι βαρύτερο.” «Θέλω να πιστεύω», είπε, «ότι θα έχουμε πάντα το θάρρος και την αποφασιστικότητα για τις σωστές αποφάσεις ώστε να διασφαλίσουμε το μέλλον και την ασφάλειά μας.”

Αν και δεν ανέφερε το Ιράν, όλοι συμπέραναν ότι το εννούσε.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ακόμη τον “συνωστισμό” ναυτικών δυνάμεων αμερικανικών και ρωσικών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ανησυχία εκπέμπει και η ανάλυση του Reuters το οποίο εκτιμά ότι η απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει το Ιράν το καθιστούν πλέον τελείως απρόβλεπτο.

«Το Ιράν, είναι όλο και πιο απομονωμένο και μπορεί να ενεργήσει με απρόβλεπτους τρόπους», λέει ο Jon Alterman, διευθυντής του προγράμματος Μέσης Ανατολής στο Κέντρο Στρατηγικών και Εθνικό Σπουδών στην Ουάσιγκτον.

Θα τολμήσει το Ισραήλ να προχωρήσει σε αεροπορικές τουλάχιστον επιθέσεις εναντίον του Ιράν,ειδικά τώρα που μπορεί να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο του Ιράκ,χωρίς να χρειάζεται την έγκριση των αμερικανών που εγκαταλείπουν τη περιοχή; Πολλοί υποστηρίζουν ότι το κόστος ενδέχεται να είναι πολύ υψηλοτερο από το κέρδος.

“Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι μεσοπρόθεσμες συνέπειες », λέει ο Jon Alterman. “Θα μπορούσε μια επίθεση να ενθαρρύνει το καθεστώς στην ολοκλήρωση του πυρηνικού του προγράμματος,καταλήγει”.

Ισραηλινά ΜΜΕ μεταδίδουν εικόνα φόβου από τους απλούς Ιρανούς πολίτες. Φόβος που προέρχεται κυρίως μετά από την εισβολή στη Βρετανική πρεσβεία. Πολλά ξένα σχολεία -γαλλικά και γερμανικά- παραμένουν κλειστά. Πολλοί ξένοι εγκαταλείπουν τη χώρα και αυτό έχει προκαλέσει τη βεβαιότητα,ότι “κάτι σοβαρό ετοιμάζεται να γίνει”.

Όμως σε υψηλό ηγετικό επίπεδο το Ιράν εξακολουθεί να τηρεί δυναμική στάση. Ο Αρχηγός του ΠΝ της χώρας Υποναύαρχος Habibollah Sayyari,δήλωσε ότι ο Στόλος του Ιράν είναι έτοιμος να προφυλάξει τα θαλάσσια σύνορα της χώρας,επισημαίνοντας την ανανέωση που έχει γίνει με την προσθήκη αρκετών νέων μονάδων.Οι Ρώσοι θέλουν, οι Αμερικανοί το ψάχνουν, οι Ευρωπαίοι πιέ­ζουν και όλα δείχνουν πως, μα­ζί με την οικονομία, η χώρα θα έχει να αντιμετωπίσει και τα «θερμά μέτωπα» που προκαλεί η τιτανομαχία των γιγά­ντων της ενέργειας...

Τη στιγμή που η Λευκωσία αναζητά την πιο προσοδοφόρο λύση για τη συ­νεργασία στα «οικόπεδα» με αποδε­δειγμένα κοιτάσματα, η Αθήνα πολιορκείται από ενδιαφερόμενους που θέ­λουν να πάρουν μέρος στον «χορό του μαύρου χρυσού» που θα στηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Κι όλοι μαζί δη­μιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ συμ­φερόντων, που σε διαφορετικές εποχές και σε άλλες καταστάσεις όλοι θα επι­θυμούσαν να αποφύγουν...

Μετά τις κινήσεις των Κυπρίων, οι οποίοι, όπως όλα δείχνουν, αποδίδουν ένα πολύ καλό κοίτασμα φυσικού αε­ρίου και ελπίδες για άλλα γειτονικά, οι Τούρκοι έκαναν τη δική τους κίνηση στην ενεργειακή σκακιέρα. Έβαλαν στο «παιχνίδι» τη βρετανοολλανδική BP, με την οποία υπέγραψαν αρχική συμφωνία για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή βο­ρειοδυτικά της Κύπρου και ανατολικά του Καστελόριζου.

Για να δείξουν πόσο... καλοπροαίρε­τοι είναι, οι καρντάσηδες παραχώρησαν στην ευρωπαϊκή πολυεθνική και μία πε­ριοχή στα εδάφη των Κούρδων, στο Ντιγιάρμπακιρ, όπου θα γίνουν χερσαίες έρευνες. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύ­πο, η συμφωνία είναι ιδιαίτερα ικανο­ποιητική για την Άγκυρα, καθώς από τη θαλάσσια παραγωγή (όταν κι εφόσον ξεκινήσει) θα παίρνει το 50% και από τη χερσαία το 70%. Επιπλέον, όλες τις έρευνες και τον εξοπλισμό θα τα χρη­ματοδοτήσει η BP.

Παιχνίδι στην Κύπρο

Την ίδια στιγμή οι Ισραηλινοί «πολιορ­κούν» τόσο τους Κύπριους όσο και τους Έλληνες με τις... πλάτες των Αμερικα­νών, που εξακολουθούν να εκφράζουν με όλους τους τρόπους το ιδιαίτερο εν­διαφέρον τους για όσα συμβαίνουν κι όσα πρόκειται να συμβούν στην Ανατο­λική Μεσόγειο.

Τη Δευτέρα βρέθηκε στο Τελ Αβίβ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέ­χεια των επαφών που άνοιξε πρώτος ο Γιώργος Παπανδρέου. Στην επίσημη ανακοίνωση γίνεται λόγος για συνομι­λίες που αφορούσαν την «εντατικοποί­ηση των διμερών σχέσεων και συνερ­γασιών στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της διαχείρισης υδάτων, όπου το Ισραήλ διαθέτει σημαντι­κή τεχνογνωσία».

Όπως όλοι καταλαβαίνουμε, το περι­βάλλον και οι υδάτινοι πόροι είναι η βι­τρίνα. Το βασικό θέμα ήταν οι ενεργεια­κές συμφωνίες.

Εν τω μεταξύ, ο «Ναύαρχος Κουζνετσόφ», το ρωσικό αεροπλανοφόρο, μα­ζί με τα συνοδευτικά σκάφη, προσεγγί­ζει την Κύπρο, όπου θα πραγματοποιή­σει ασκήσεις και θα επιτηρεί την περιο­χή όσο διάστημα παραμείνει μεταξύ Συ­ρίας και κυπριακών χωρικών υδάτων.

Οι Αμερικανοί από την πλευρά τους παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέ­ρον όλες τις εξελίξεις παρεμβαίνοντας (όπως συνηθίζουν) στο παρασκήνιο.

Τα ελληνικό κόλπο

Στο «παιχνίδι» έχουν μπει και οι Γάλ­λοι, με το Κρατικό Ινστιτούτο Πετρελαί­ου, που έχει αναλάβει το έργο του συμ­βούλου της κυβέρνησης στην υπόθε­ση των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην ελληνική επικράτεια. Είναι γνωστό πως γαλλικές εταιρείες (βλέπε Total) περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομί­λους του κόσμου.

Οι Γερμανοί, πάντως, εμφανίζονται να σφυρίζουν αδιάφορα, αλλά μόνο αδιά­φοροι δεν είναι. Μπορεί να μην έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη το πετρέλαιο, κυ­ρίως έπειτα από την έναρξη λειτουργί­ας του αγωγού Nord Stream , που μετα­φέρει φυσικό αέριο κατευθείαν από τις ρωσικές πηγές, αλλά δεν θα αρνηθούν τη συμμετοχή τους σε μία δραστηριότη­τα που μπορεί να τους αποφέρει τερά­στια κέρδη.

Πολύ περισσότερο δεν θα αφήσουν ζωτικό χώρο σε «παίκτες» άλλων ισχυρών δυνάμεων, τώρα που αντιμετωπί­ζουν την Ελλάδα ως δικό τους προτεκτοράτο.

Οι πρώτες περιοχές που θα βγάλει... στο σφυρί η κυβέρνηση είναι νότια της Κρήτης και στη Δυτική Ελλάδα, με πε­ρισσότερες πιθανότητες να βρεθεί πε­τρέλαιο ή φυσικό αέριο στην πρώτη, αλ­λά με περισσότερα στοιχεία από παλαι­ότερες έρευνες στη δεύτερη.

Ακούγονται διάφορες φήμες για εταιρείες και κοινοπραξίες που ενδι­αφέρονται να αναλάβουν τις έρευνες και στη συνέχεια την παραγωγή, αλλά προς το παρόν καμία επίσημη πρόταση δεν έχει κατατεθεί στις αρμόδιες ελλη­νικές αρχές.

Ο λόγος είναι απλός: Ούτε οι Τούρκοι ούτε το πλαίσιο ούτε κάτι άλλο. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι ξέρουν πως, όσο πιο βαθιά στην κρίση χωθεί η χώρα, τόσο η ελληνική κυβέρνηση θα βρίσκεται σε μεγαλύτερη αδυναμία, με αποτέλεσμα στις όποιες διαπραγματεύσεις να συμ­φωνήσει με οποιοδήποτε τίμημα. Ακό­μη και με ψίχουλα...

Απούσα

Την ίδια στιγμή στο «παιχνίδι των αγωγών» η Ελλάδα φαίνεται πως έχει χάσει σημαντικό έδαφος, καθώς όλες οι τελευταίες εξελίξεις και κυρίως τα σε­νάρια που συζητούνται σε πολύ υψηλά κλιμάκια και σε διεθνές επίπεδο προ­κρίνουν λύσεις που δεν περιλαμβάνουν τη χώρα μας... Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο αγωγός ITGI (Τουρκία - Ελλάδα -Ιταλία) θεωρείται το πιο «ώριμο» (προ­ωθημένο) έργο στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και ο αγωγός που μπορεί - λόγω συγκυριών και με κατάλληλες διπλωμα­τικές κινήσεις - να «γεμίσει» με αέριο κάθε προέλευσης επιλύοντας το πρό­βλημα αναζήτησης προμηθευτών.

Το γεγονός είναι ένα: Με βάση τις τελευταίες κινήσεις των βασικότερων «παικτών» της αγοράς, το θέμα των αγωγών βρίσκεται ένα βήμα πριν από την «Ενεργειακή Γιάλτα». Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η χώρα μας θα απουσιάζει από αυτήν τη μοιρασιά προς όφελος μνηστήρων και ανταγωνιστών.

Άλλωστε η προσωρινή συγκυβέρνηση επισήμως δεν έχει ως προτεραιό­τητά της να ασχοληθεί με τέτοιας... μι­κρής σημασίας θέματα. Όπως ισχυρί­ζεται, την ενδιαφέρει να διασώσει τη χώρα από την καταστροφή! Εκτός αν το ενεργειακό περιλαμβάνεται στο με­γάλο πακέτο των εκκρεμοτήτων που θα κληθεί να ρυθμίσει η κυβέρνηση Παπαδήμου τελούσα υπό το «σύνδρομο Ζο­λώτα».

  • Ὁ Ἅγιος Κοσμᾶς, ὁ γέροντας Παΐσιος καὶ οἱ προφητεῖες περὶ ρωσοτουρκικοὺ πολέμου. Ἕνα βῆμα πρὶν τὸ ποθούμενο καὶ τὰ γεγονότα!
Γιατί κατεβαίνει ὁ ρωσικὸς στόλος στὴν Ἀνατολικὴ Μεσόγειο τὸν Δεκέμβριο; Ποιὲς οἱ μύχιες διπλωματικὲς ἐπιδιώξεις τῆς Μόσχας στὴν Κύπρο καὶ τὴ Συρία; Γιατί καθίστανται ἀντικρουόμενα τὰ συμφέροντά της μὲ τὴν Ἄγκυρα καὶ ποιὸς ὁ ρόλος τοῦ Ἰσραήλ; Τί προσδοκᾶ ἡ Τουρκία ἀπὸ τὴ Συρία. Μὲ ἀποκαλυπτικὰ ρεπορτὰζ κυκλοφορεῖ ἡ ἐφημερίδα «Στύλος Ὀρθοδοξίας» ὅπου παρουσιάζει τὸ πὼς καὶ τὸ γιατί ἡ Ἄγκυρα πείσθηκε νὰ λάβει μέτρα κατὰ τῆς Συρίας καὶ νὰ προετοιμάζεται γιὰ στρατιωτικὴ ἐπέμβαση στὴν Συρία. Οἱ φῆμες γιὰ τὰ ἀνταλλάγματα ποὺ θὰ λάβει ἐμπλέκουν καὶ τὴν Ἑλλάδα...

Ὅταν πρὶν ἀπὸ χρόνια ὁ γέροντας Παΐσιος ὑποστήριζε πὼς ἡ Τουρκία θὰ ἐμπλακεῖ σὲ πόλεμο μὲ τὴ Ρωσία κάποιοι, ἄθεοι ἐπὶ τὸ πλεῖστον ἡ χαλαροὶ καὶ ἀδιάφοροι στὴν ὀρθόδοξη πίστη γελοῦσαν εἰρωνικά. Ὅταν ὁ ἀείμνηστος Μητροπολίτης Σισανίου καὶ Σιατίστης Ἀντώνιος πρὶν ἀπὸ λίγα χρόνια ἔλεγε πὼς ἡ Ἑλλάδα θὰ πεινάσει ὅταν ξεσπάσει πόλεμος στὴ Συρία ὑπῆρχαν παρόμοιες φωνὲς ποὺ τὰ λεγόμενα τοῦ τὰ ἐκλάμβαναν ὡς τρέλες καὶ ἀνοησίες. Ὡστόσο, οἱ ἀπόψεις αὐτές, ὅπως ἰσχυρίζεται σήμερα σύγχρονος ἀσκητὴς ποὺ ζεῖ στὸ Παγγαῖο ὅρος ἐν μέρει ταυτίζονται μὲ τὴν προφητεία τοῦ Ἁγίου Κοσμᾶ περὶ ρωσοτουρκικοὺ πολέμου. Ὁ ἴδιος ἀσκητὴς θέλοντας νὰ δώσει μία χρονικὴ διάσταση στὴν ἐκπλήρωση τῶν προφητειῶν αὐτῶν τόνιζε προσφάτως ὅτι εἴμαστε πλέον πολὺ -πολὺ κοντά. Μάλιστα γιὰ νὰ δείξει τὸ πόσο κοντὰ εἴμαστε ἰσχυριζόταν πὼς ὁ μαρμαρωμένος βασιλιάς, δηλαδὴ ὁ Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Βατάτζης ἔβγαλε τὸ ξίφος ἀπὸ τὸ θηκάρι του καὶ ἤδη περιφέρεται μὲ τὴ μορφὴ παλιάτσου στὴ Βασιλεύουσα προμηνύοντας τὴν ἀπελευθέρωσή της ἀπὸ τοὺς Τούρκους... Ὀργανώνει τὰ τάγματα καὶ τὰ φουσάτα τῶν Ἁγίων γιὰ νὰ μποῦν θριαμβευτικὰ καὶ πάλι στὴ Βασιλεύουσα καὶ προετοιμάζει τὴν πανηγυρικὴ θεία Λειτουργία στὴν Ἁγία Σοφία! Τὶς θέσεις τοῦ αὐτὲς ἔρχονται πλέον νὰ ἐπαληθεύσουν μὲ τὸν πλέον χαρακτηριστικὸ τρόπο καὶ τὰ πολιτικὰ δρώμενα στὴν εὐρύτερη γεωπολιτικὴ περιοχὴ τῆς Ἀνατολικῆς Μεσογείου. Ἂς δοῦμε ὅμως, τὰ πράγματα πιὸ ἀναλυτικὰ παρουσιάζοντας τὸ πιὸ πρόσφατο σενάριο... τὸ ὁποῖο ἤδη ὑπὸ τὴ μορφὴ τῆς φημολογίας εὐρέως κυκλοφορεῖ.

Ὅλοι γνωρίζουμε πὼς τὸ καθεστὼς τοῦ Ἄσαντ, τοῦ Σύρου προέδρου βρίσκεται στὸ στόχαστρο Ἀμερικανῶν καὶ Εὐρωπαίων ἀλλὰ καὶ μίας παρασκηνιακῆς γνωστῆς κάστας, οἱ ὁποῖοι ἀσκοῦν πιέσεις προκειμένου νὰ τὸ ἀνατρέψουν κατὰ τὸ πρόσφατο παράδειγμα τῆς Λιβύης, προκειμένου νὰ ἐξυπηρετήσουν μύχια πολλαπλὰ συμφέροντά τους! Ὡστόσο, λόγω τῆς δεινῆς οἰκονομικῆς κατάστασης ποὺ γενικὰ ἐπικρατεῖ οἱ χῶρες ποὺ συνήθως πρωτοστατοῦν, δηλαδὴ οἱ ΗΠΑ, ἡ Μ. Βρετανία, ἡ Γαλλία καὶ ἡ Γερμανία ἀδυνατοῦν ἐπὶ τοῦ παρόντος νὰ ἀναλάβουν τὸ κόστος μίας νέας στρατιωτικῆς ἐπιχείρησης ἀντίστοιχη μ' αὐτὴν ποὺ παρακολουθήσαμε πρὶν ἀπὸ λίγους μῆνες στὴ Λιβύη. Ἔτσι, ἀναλίσκονται στὴ σχεδὸν ἀνέξοδη καθημερινὴ κλιμάκωση μίας διεθνοῦς προπαγάνδας κατὰ τοῦ καθεστῶτος τοῦ προέδρου Ἄσαντ ἀλλὰ καὶ προσανατολίζονται νὰ ἐπιβάλλουν διεθνεῖς οἰκονομικὲς κυρώσεις, γνωστὰ ὡς οἰκονομικὰ ἐμπάργκο.

Μ' ὅλα αὐτὰ ἀποσκοποῦν στὴ σταδιακὴ ἀπομόνωση τῆς Συρίας, ἔτσι ὥστε νὰ μπορέσουν νὰ καταφέρουν τὴν ἀνατροπὴ τῆς παρούσας κυβέρνησης... Ἂν καὶ συγκεκριμένα κλιμάκια τῆς ἐλεγχόμενης, ὅπως φημολογεῖται ἐκ τῆς Δύσης, τρομοκρατικῆς ὀργάνωσης Ἂλ Κάϊντα προετοίμασαν τὰ τελευταία χρόνια τὸ ἔδαφος δημιουργώντας τοὺς ἐσωτερικοὺς ἀπαραίτητους θύλακες ἀνατροπῆς τοῦ καθεστῶτος Ἄσαντ, ἐν τούτοις ἀδυνατοῦν ἀπὸ ὅτι διαπιστώνεται νὰ ἀναλάβουν οἱ ἴδιοι τὴν πρωτοβουλία μίας γενικευμένης ἐπιχείρησης.

Ὡς ἐκ τούτου ἐξαναγκάστηκαν νὰ μεταβάλλουν τὰ ἀρχικὰ σχέδια τοὺς προχωρώντας σὲ ἄλλου τύπου λύση. Ὅπως χαρακτηριστικὰ λέγεται ἀναβάθμισαν τὸ ρόλο τῆς Τουρκίας καθιστώντας αὐτὸν πρωταγωνιστικό... Ἐνέπλεξαν τὴν γείτονα χώρα, ἀφοῦ πρῶτα τὴν «ἔπεισαν» μὲ διάφορους θεμιτοὺς καὶ ἀθέμιτους τρόπους (βλ. ὁπλικὸ σύστημα H.A.A.R.P.) καὶ ἀνακοίνωση ρωσικοῦ ναυτικοῦ περὶ ἐνεργοποίησής του πρὶν ἀπὸ τοὺς δύο πρόσφατους ἰσχυροὺς σεισμοὺς στὴν Τουρκία! Ὅπως ἀποκαλύπτει μάλιστα σὲ πρόσφατο δημοσίευμά της ἡ ἀραβικὴ ἐφημερίδα Al-Rai ποὺ ἐκδίδεται στὸ Κουβέιτ, ἡ Ἄγκυρα ἀναμένεται νὰ ἐπιβάλλει ὡς χώρα μέλος τῆς Ἀτλαντικῆς Συμμαχίας (ΝΑΤΟ) τὴν Ζώνη Ἀπαγόρευσης Πτήσεων στὴ Συρία κατ' ἐπιταγὴν τῆς Οὐάσιγκτον.

Σύμφωνα μὲ τὸ δημοσίευμα τῆς ἐφημερίδας, τὴ μετάφραση τοῦ ὁποίου παρουσιάζει ἡ ἰστοσελίδα DEFENCENET φέρεται νὰ ἔχουν καταλήξει τουλάχιστον σὲ πρώτη φάση ΗΠΑ, Ἀραβικὲς χῶρες καὶ Τουρκία σὲ συμφωνία γιὰ τὸ κλείσιμο μὲ Ζώνη Ἀπαγόρευσης Πτήσεων τοῦ ἐναέριου χώρου τῆς Συρίας. Ἡ ἐφημερίδα ἐπικαλούμενη «Εὐρωπαϊκὲς» πηγὲς στὴν Οὐάσιγκτον θέλει τὴν ἐγκατάσταση τῆς Ζώνης Ἀπαγόρευσης Πτήσεων νὰ ὑλοποιεῖται ἀπὸ ἀραβικὰ καὶ τουρκικὰ μαχητικὰ ἀεροσκάφη, ἐνῶ οἱ ΗΠΑ θὰ περιοριστοῦν -ἴσως λόγω οἰκονομικῆς δυσπραγίας- στὴν παροχὴ λογιστικῆς ὑποστήριξης.

Ὁπωσδήποτε κάτι τέτοιο -ἐπισημαίνεται στὸ δημοσίευμα μόνο εὔκολο δὲν θὰ εἶναι, ἂν εἶναι ἀλήθεια, καθὼς ἡ Συρία διαθέτει σαφῶς ἀνώτερη Ἀεροπορία καὶ πιὸ ἑτοιμοπόλεμη ἀπὸ αὐτὴ τῆς Λιβύης. Τὸ κυριότερο ὅμως εἶναι ὅτι διαθέτει ἀντιαεροπορικὴ ἄμυνα ποὺ ἐνέχει κινδύνους ὑψηλῶν ἀπωλειῶν γιὰ ὅποια κράτη συμμετέχουν στὴν ζώνη ἀπαγόρευσης πτήσεων.

Πέραν αὐτοῦ, ὑπάρχει καὶ ὁ παράγων Ρωσία. Μέσα σὲ δύο ἑβδομάδες ἀπὸ τὴν ἀπόπλου τοῦ ρωσικοῦ Στόλου ἀπὸ τὰ λιμάνια τοῦ Βόρειου Ὠκεανοῦ, μπορεῖ νὰ βρίσκεται στὶς ἀκτὲς τῆς Συρίας. Πόσο εὔκολο λοιπὸν εἶναι γιὰ τοὺς Δυτικοὺς νὰ κάνουν κάτι χωρὶς τὴν σύμφωνη γνώμη τῆς Ρωσίας; Ἐκτὸς καὶ ἂν ἔχει συμφωνηθεῖ ἡ ἀλλαγὴ ἡγεσίας σὲ ἀνώτατο ἐπίπεδο...
Ἡ ἐπιχείρηση, σύμφωνα πάντα μὲ τὸ δημοσίευμα τῆς ἐφημερίδας θὰ ἔχει ὡς στόχο τὴν ἐξουδετέρωση τῶν «κινήσεων» τοῦ Στρατοῦ τῆς Συρίας, ὅπως καὶ τὴν ἀδρανοποίηση τῶν δραστηριοτήτων τοῦ «Προεδρικοῦ Παλατιοῦ», ὅπως ἀναφέρεται χαρακτηριστικὰ σὲ ὅτι ἀφορᾶ τὸν ἔλεγχο καὶ τὴ διοίκηση τῶν στρατευμάτων.

«Ὁ Στρατὸς τῆς Συρίας μπορεῖ νὰ παραλύσει μέσα σὲ 24 ὧρες» φέρεται πὼς εἶπε σχετικὰ πηγὴ στὴν ἐφημερίδα Al-Rai.

Ἤδη μέσα στὸ πλαίσιο αὐτὸ αὐξάνονται οἱ ἐπικρίσεις τῆς Ἄγκυρας πρὸς τὴ Δαμασκό. Ἡ Τουρκία ἴσως νὰ προσδοκᾶ βάσει τῆς συμφωνίας, ὅπως ἰσχυρίζονται διπλωματικὲς πηγές, πολλαπλὰ ὀφέλη ἀπὸ τὴν ἐνεργὸ στρατιωτικὴ ἀνάληψη μίας λίαν παρακινδυνευμένης γι' αὐτὴν ἐπιχείρησης. Μίας ἐπιχείρησης ποὺ θὰ προηγηθεῖ τῆς προσπάθειας ἀλλαγῆς τῆς ἐξουσίας στὸ Ἰρᾶν. Αὐτὸς πιθανὸν νὰ εἶναι καὶ ὁ λόγος ποὺ ἡ Ἄγκυρα ἐξαναγκάστηκε νὰ ἀκυρώσει τὴ συμφωνία περὶ τῶν πυρηνικῶν ποὺ εἶχε συνάψει μὲ τὴν Τεχεράνη... Μέσα στὸ πλαίσιο αὐτὸ «ἡ Τουρκία σύμφωνα μὲ δημοσίευμα τῆς ἰστοσελίδας DEFENCENET ἄρχισε νὰ συγκεντρώνει μεγάλες δυνάμεις στὰ σύνορα μὲ τὴν Συρία καὶ εἶναι σαφὲς ὅτι "κάτι ἑτοιμάζεται" ἀπὸ τὴν Ἄγκυρα. Τουλάχιστον μία Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία μὲ ἅρματα μάχης M60 ἔχει μεταφερθεῖ στὴν περιοχή, ἐνῶ ἔχουν πυκνώσει οἱ ἀποστολὲς ἀεροφωτογράφησης νότια της Ἀλεξανδρέττας ἀπὸ ἀεροσκάφη RF-4E. Ταυτοχρόνως τὸ τουρκικὸ Ναυτικὸ ἔχει αὐξήσει τὴν παρουσία του στὸ λιμάνι τῆς Ἀλεξανδρέττας κατὰ τρία σκάφη (δύο κορβέτες καὶ μία φρεγάτα O.H.Perry). Ὁ Τοῦρκος ὑπουργὸς Ἐξωτερικῶν, Ἀχμὲτ Νταβούτογλου, δήλωσε πὼς "Ἡ Ἄγκυρα εἶναι ἕτοιμη γιὰ ὁποιοδήποτε σενάριο, ἐὰν ἡ Συρία συνεχίσει τὴ βίαιη καταστολὴ τῶν διαδηλώσεων κατὰ τοῦ προέδρου Μπασὰρ Ἂλ-Ἄσαντ", μὴ ἀποκλείοντας τὴ στρατιωτικὴ ἐπέμβαση. Συγκεκριμένα ὁ Νταβούτογλου, σὲ συνέντευξή του στὸ τουρκικὸ Κανάλι 24, ἀνέφερε μεταξὺ ἄλλων: «Ἐλπίζουμε πὼς μία στρατιωτικὴ ἐπέμβαση στὴν Συρία δὲν θὰ εἶναι ἀναγκαία. Ὡστόσο τὸ συριακὸ καθεστὼς ὀφείλει νὰ βρεῖ τρόπο νὰ ἐπιτευχθεῖ ἡ εἰρήνη μὲ τὸ λαό του. Ὅσο συνεχίζεται πάντως ἡ βίαιη καταστολή, ἡ Τουρκία εἶναι ἕτοιμη γιὰ ὁποιοδήποτε σενάριο». Τόνισε ἐπίσης πὼς οἱ τουρκικὲς κυρώσεις κατὰ τῆς Συρίας εἶναι ἕτοιμες καὶ θὰ ἀνακοινωθοῦν σύντομα ἀπὸ τὸν πρόεδρο τῆς χώρας, Ἀμπντουλὰχ Γκιουλ καὶ τὸν πρωθυπουργὸ Ρετζὲπ Ταγὶπ Ἐρντογᾶν. Σημειώνουμε ὅτι ἡ Τουρκία διεκδικεῖ μία ἐδαφικὴ περιοχὴ περίπου 500 τετραγωνικῶν χιλιομέτρων νότια της Ἀλεξανδρέττας»!

Σύμφωνα μάλιστα μὲ κάποια σενάρια ποὺ κυκλοφοροῦν μὲ τὴ μορφὴ φημολογίας σὲ διπλωματικοὺς κυρίως κύκλους στὰ ἀνταλλάγματα ἐκτὸς ἀπὸ τὴν ἀποκλειστικὴ σχεδὸν στρατηγικὴ χρήση τῶν ὑδάτινων πόρων τῆς περιοχῆς συμπεριλαμβάνονται καὶ δύο ἑλληνικὰ νησιά, τὰ ὁποῖα θὰ καταλάβει ἀρχικὰ ὑπὸ τὴ Νατοϊκὴ ὀμπρέλα ἡ Ἄγκυρα προκειμένου νὰ ἀποφύγει μία ἀνοικτὴ ρήξη μὲ τὴν Ἑλλάδα! Στὸ σημεῖο αὐτὸ ἀξίζει νὰ ἐνθυμηθοῦμε τὴν προφητικὴ ρήση τοῦ γέροντα Παϊσίου περὶ τουρκικῆς κατάληψης δύο ἑλληνικῶν νησιῶν χωρὶς σχεδὸν καμία ἀντίσταση... πρὶν ξεκινήσουν τὰ μεγάλα γεγονότα ποὺ θὰ ἀλλάξουν ἄρδην τὰ δεδομένα στὴν εὐρύτερη περιοχή μας.

Ἕνα τέτοιο πιθανὸν ἐνδεχόμενο -μὲ δεδομένη τὴν κατάσταση στὴν Ἑλλάδα- ἀποσκοπεῖ κυρίως στὴν συνεκμετάλλευση τοῦ Αἰγαίου, ἀφοῦ πλέον σ' αὐτὴ θὰ ἔχει λόγο καὶ ἡ Τουρκία! Καὶ αὐτὸ γιατί θὰ μεταβληθοῦν ὑπὲρ τῆς τὰ ἰσχύοντα περὶ τοῦ δικαιώματος τῆς Ἑλλάδος νὰ ὁρίσει τὴν Ἀποκλειστικὴ Οἰκονομικὴ Ζώνη (ΑΟΖ) κατὰ τὸ παράδειγμα τῆς Κύπρου, προκειμένου νὰ προχωρήσει στὴν ἐκμετάλλευση τοῦ ὀρυκτοῦ της πλούτου... Μέσα λοιπὸν στὸ πλαίσιο αὐτὸ τῆς νέας προοπτικῆς ποὺ ἀνοίγεται γιὰ τὴν Τουρκία μὲ τὰ παρασκηνιακὰ ἀνταλλάγματα ἡ κυβέρνηση Ἐρντογᾶν ἀναγκάστηκε νὰ ἐνδώσει στὶς πιέσεις τῆς Οὐάσιγκτον...

Ἡ στάση τῆς Ρωσίας

Τὰ ἀνωτέρω σχέδια δὲν περνοῦν ἀπαρατήρητα ἀπὸ τὴ Μόσχα. Ἡ Ρωσία ἐπ' οὐδενὶ θέλει νὰ χάσει τὴ μοναδικὴ στρατιωτικὴ βάση ποὺ διατηρεῖ στὴ Μεσόγειο καὶ ἡ ὁποία βρίσκεται στὴ Συρία οὔτε ἐπίσης νὰ ὑποστεῖ μία νέα οἰκονομικὴ ζημιὰ πολλῶν δισεκατομμυρίων εὐρὼ λόγω ματαίωσης συμφωνιῶν ποὺ ἔχει συνάψει σὲ στρατιωτικὸ καὶ ἐμπορικὸ ἐπίπεδο μὲ τὴ Δαμασκό. Ἤδη ἀπὸ τὶς ἀλλαγὲς σὲ Λιβύη καὶ Αἴγυπτο ὑπέστη ζημιὰ πολλῶν δισεκατομμυρίων εὐρώ, ἡ ὁποία θὰ αὐξηθεῖ κατὰ πολὺ ἂν ἀλλάξει καὶ τὸ καθεστὼς τῆς Συρίας. Ἀξίζει νὰ σημειωθεῖ ὅτι ἡ Δαμασκὸς προμηθεύεται σχεδὸν σὲ ἀποκλειστικὸ βαθμὸ στρατιωτικὸ ὑλικὸ ἀπὸ τὴ Ρωσία... Αὐτὸς πιθανὸν νὰ εἶναι καὶ ὁ λόγος ποὺ ἀποστέλλει μετὰ ἀπὸ πολλὰ χρόνια ἰσχυρὴ ναυτικὴ δύναμη στὴν περιοχὴ τῆς Ἄν. Μεσογείου. Ναυτικὴ δύναμη ποὺ ἀποτελεῖται ἀπὸ ἕνα ἀεροπλανοφόρο, δύο ὑποβρύχια καὶ ἀρκετὰ πλοῖα συνοδείας. Μέσα στὸ πλαίσιο τῆς ἀποστολῆς στὴ Μεσόγειο ἡ συγκεκριμένη ναυτικὴ ρωσικὴ δύναμη προέβη προσφάτως σὲ γυμνάσια στὴ Βόρειο θάλασσα, ἐνῶ ἀναμένεται νὰ βρίσκεται στὴν περιοχὴ περὶ τὰ μέσα τοῦ Δεκεμβρίου. Βέβαια ἡ παρουσία τοῦ ρωσικοῦ στόλου στὴν περιοχὴ σχετίζεται καὶ μὲ τὴ θωράκιση ἀρκετῶν συμφωνιῶν ποὺ ἔχουν συναφθεῖ μὲ τὴν Κύπρο καὶ ἀφοροῦν εὐρύτερη συνεργασία στὸ τομέα τῆς ἐνέργειας καὶ τῆς ἄμυνας.

Ἡ Ρωσία ἄλλωστε μὲ μία πιθανὴ ἀπώλεια τῆς φιλικὰ προσκείμενης πρὸς αὐτὴν Συρίας δὲν θὰ ἔχει λόγο στὰ πλούσια κοιτάσματα φυσικοῦ ἀερίου καὶ πετρελαίου σὲ Κύπρο καὶ Ἑλλάδα. Ὡς ἐκ τούτου κανεὶς δὲν ἀποκλείει νὰ σταθεῖ ἐνεργὰ πλέον ἐμπόδιο πρὸς τὶς βλέψεις τῆς Οὐάσιγκτον, προκειμένου νὰ συνεχίσει νὰ ἔχει τὸ ἀπαραίτητο διαπραγματευτικὸ χαρτὶ ποὺ ἀπαιτεῖται προκειμένου νὰ συμμετάσχει ὡς σημαντικὸς «παίκτης» στὶς ἀποφάσεις ποὺ ἀφοροῦν τὴν περιοχή. Καὶ ἀκριβῶς αὐτὸ τὸ γεγονὸς δὲν ἀποκλείει ἀκόμη καὶ στρατιωτικὴ ἐμπλοκὴ μὲ τὴν Τουρκία. Ἕνα τέτοιο πιθανὸ πλέον ἐνδεχόμενο θὰ τὴ βοηθήσει νὰ ἐπιλύσει ταυτόχρονα δύο βασικὲς μακροχρόνιες ἐπιδιώξεις της. Ἡ πρώτη ἐξ αὐτῶν ἀφορᾶ τὴν ἐξασφάλιση τῆς παρουσίας της στὴ Μεσόγειο μ' ὅλα τὰ ἀπορρέοντα ἐξ αὐτῆς μελλοντικὰ ὀφέλη. Μία τέτοια παρουσία ἄλλωστε ἐπεδίωξε καὶ παλαιότερα τόσο μὲ τὴ σύναψη συμφωνίας γιὰ τὸν ἀγωγὸ Μπουργκᾶς -Ἀλεξανδρούπολη, ὅσο καὶ μὲ τὴν πρόταση ἐκμετάλλευσης τῶν ναυπηγείων τῆς Σύρου γιὰ ἐξυπηρέτηση τῶν ἀναγκῶν συντήρησης τοῦ ρωσικοῦ στόλου στὴ Μεσόγειο. Ἡ δεύτερη μύχια ἐπιδίωξη ἀφορᾶ τὸν Καύκασο ἀλλὰ καὶ τὴ σύμμαχο πρὸς αὐτὴν Τεχεράνη. Ἡ ἐνεργὴ παρουσία τῆς Μόσχας θὰ ἐνισχύσει πολλαπλῶς τὸ διπλωματικὸ χαρτὶ στὶς οἱανδήποτε μελλοντικὲς ἐξελίξεις.

Ὁ ρόλος τοῦ Ἰσραὴλ

Αὐτοὶ εἶναι καὶ οἱ λόγοι ποὺ Μόσχα καὶ Ἄγκυρα ἔχουν ἀντικρουόμενα συμφέροντα τὰ ὁποῖα οὐδόλως ἀποκλείεται σήμερα νὰ καταλήξουν σὲ μία πολεμικὴ εὐρύτατη σύρραξη ποὺ θὰ ἀλλάξει ἄρδην τὸ γεωγραφικὸ χάρτη στὴν περιοχή. Μία τέτοια σύρραξη ἄλλωστε ἐξυπηρετεῖ ποικιλοτρόπως καὶ τὸ Ἰσραήλ, τὸ ὁποῖο διακαῶς ἐπιθυμεῖ νὰ μειώσει τὴ στρατιωτικὴ ἰσχὺ τῆς Ἄγκυρας. Μὲ δεδομένα μάλιστα τὴν ἐχθρικὴ πρὸς τὸ Τὲλ-Ἀβὶβ στάση τῆς τουρκικῆς κυβέρνησης τοὺς τελευταίους μῆνες ἀλλὰ καὶ τὸ γεγονὸς ὅτι ἡ Τουρκία εἶναι ἡ μοναδικὴ πλέον ἐναπομείνασα ἐκτός του Ἰρᾶν μουσουλμανικὴ χώρα μὲ ἰσχυρὸ στρατὸ τὸ Ἰσραὴλ θὰ ἔχει κάθε λόγο νὰ ὠφεληθεῖ ἀπὸ ἕναν ἐνδεχόμενο ρωσοτουρκικὸ πόλεμο! Μέσα στὸ πλαίσιο αὐτὸ ἄλλωστε ἔχει ἀναπτύξει διπλωματικὲς σχέσεις μὲ τοὺς Κούρδους τοῦ Βορείου Ἰράκ, ἐνῶ ὅπως φημολογεῖται μυστικὰ ἐνισχύει μὲ ὄπλα καὶ τοὺς Κούρδους ἀντάρτες ποὺ μάχονται ἐνάντια στὴν Ἄγκυρα..

Ἐκ τῶν ἀνωτέρω λοιπὸν διαπιστώνεται πόσο πιθανὸ πλέον εἶναι τὸ ἐνδεχόμενο ἑνὸς ρωσοτουρκικοῦ πολέμου, κάτι ποὺ παλαιότερα θὰ ἀποτελοῦσε σενάριο φαντασίας. Διαπιστώνεται πόσο κοντὰ βρίσκεται ἡ ἐπαλήθευση τῶν προφητειῶν τοῦ Ἁγίου Κοσμᾶ, τοῦ μακαριστοῦ γέροντα Παϊσίου ἀλλὰ καὶ τοῦ μακαριστοῦ Μητροπολίτη Σιατίστης Ἀντωνίου.
Ἡ θέση τῆς Ἑλλάδος

Ὁ κοινοὺς νοῦς τέλος κατανοεῖ πὼς ἡ Ἑλλάδα λόγω τῆς τεχνητῆς οἰκονομικῆς κρίσης ποὺ τὴν ταλανίζει ἀναλίσκεται σὲ παθητικὸ ρόλο ἔναντι τῶν ραγδαίων αὐτῶν ἐξελίξεων. Ρόλο ποὺ ἐκ τῶν πραγμάτων τὴν καθιστὰ ἀδιάφορο παρατηρητὴ καὶ «κομπάρσο» σὲ διπλωματικὸ ἐπίπεδο. Στὴν οὐσία ἡ κυβέρνηση τῆς χώρας μᾶς παρουσιάζεται ἀδύναμη νὰ παρακολουθήσει τὰ τεκταινόμενα καὶ ἁπλῶς σύρεται καὶ διασύρεται ἀπὸ τοὺς Εὐρωπαίους καὶ τὴν Οὐάσιγκτον μὲ τὴ μορφὴ τοῦ ἐπαίτη προκειμένου νὰ ἐξασφαλίσει τὰ πρὸς τὸ ζῆν στὴν ἑλληνικὴ κοινωνία καὶ νὰ ἀποφύγει κοινωνικὲς ἐξεγέρσεις. Τὴν ἐμφανῆ αὐτὴ ἀδυναμία ὅμως τῆς κυβέρνησης, ποὺ προκάλεσε ἡ πολιτικὴ τῆς ἀποστασίας ἀπὸ τὰ σταθερὰ νάματα τοῦ οὐρανοῦ, ποὺ διαχρονικὰ θωράκιζαν τὴν εὐλογημένη αὐτὴ χώρα ἀναμένεται νὰ καλύψει ὁ ἴδιος ὁ Θεὸς ἐπιβραβεύοντας αὐτοὺς ποὺ θυσιάστηκαν καὶ θυσιάζονται γιὰ τὴν ἀλήθεια καὶ τὴ σωτηρία, ὑποστηρίζει ὁ γνωστὸς γέροντας ἀσκητὴς τοῦ Παγγαίου Ὅρους.
Ἕνας Δοῦλος Κυρίου

Πηγή: ΣΤΥΛΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011