Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

4 Δεκ 2011


Το κόμμα σε κώμα και οι δελφίνοι αποφασισμένοι να εκτελέσουν πολιτικά και νομικά τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Αυτό είναι το συμπέρασμα, μετά τις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη στο Megaλο κανάλι, ο οποίος ομολόγησε πως η διακυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ήταν καταστροφική και διαλυτική για την χώρα και κρατικές υπηρεσίες!

Οι δηλώσεις του συγκεκριμένου (και προστατευόμενου από τον Παπανδρεϊσμό) πολιτικού, μπορεί να φαίνονται σαν πράξη πολιτικά ανήθικη, όμως αυτές ακριβώς οι δηλώσεις αποτελούν τον προάγγελο των πολιτικών εξελίξεων στην χώρα. Φυσικά, η πράξη απελπισίας του κυρίου Χρυσοχοΐδη, δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, αφού ήταν δεδομένο πως ήταν απλώς θέμα χρόνου η μεταβολή της στάσης όλων εκείνων των βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ απέναντι στον «σκεπτόμενο» Γιώργο Παπανδρέου.

Ο κύριος Χρυσοχοΐδης προχώρησε στην απίστευτη αυτή πολιτική πράξη προφανώς για να διασωθεί ο ίδιος πολιτικά και όχι μόνο. Διαπιστώνοντας πως το ΠΑΣΟΚ έχει μεταβληθεί από κόμμα σε τελεία, πως βρίσκεται υπό μηχανική υποστήριξη, πως έχοντας απωλέσει οποιοδήποτε πολιτικό, ιδεολογικό και κοινωνικό έρεισμα αδυνατεί να αντιμετωπίσει την κατακραυγή των πολιτών, που έχει μετατραπεί σε κίνδυνο σωματικών βλαβών, αποφάσισε να καταγγείλει τον «ευεργέτη» του. Και, πραγματικά, αυτή η ενέργεια του κυρίου Χρυσοχοΐδη αποτελεί το τραγικό εναρκτήριο λάκτισμα κατά του Παπανδρεϊσμού, αφού κανένας δεν διαφαίνεται να θέλει να ακολουθήσει τον Γιώργο Παπανδρέου στο τραγικό πολιτικό του τέλος, αλλά και πιθανότατα κανένας δεν θέλει να αντιμετωπίσει την Δικαιοσύνη (που πλησιάζει απειλητικά όλα τα στελέχη και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ) χωρίς ελαφρυντικά.

Το παιχνίδι της σκληρής επίθεσης και των καταγγελιών μόλις άρχισε. Μέσα από αυτό το σκηνικό κάποιοι θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις έντιμων πολιτικών, που έστω και αργά «μιλάνε». Το διάστημα που έρχεται θα μάθουμε πολλά για τον βίο και τα έργα του καθεστώτος Παπανδρέου. Ίσως, μάλιστα, να γίνει και «διαγωνισμός» ποιος θα καταγγείλει τα σπουδαιότερα και τα σοβαρότερα παραβατικά έργα της κυβέρνησης Παπανδρέου και της οικογένειας του πρώην πρωθυπουργού. Τώρα που «άνοιξαν τα στόματα», πολύ δύσκολα θα κλείσουν, αφού το ποινικό μέρος (σύμφωνα με τα λίγα που κατήγγειλε ο κύριος Χρυσοχοΐδης, αρκετοί θα αντιμετωπίσουν την κατηγορία της εθνικής προδοσίας) θα είναι το χειρότερο που θα αντιμετωπίσουν οι μέχρι και σήμερα –υποτακτικοί των δάνειων δυνάμεων»- διακυβερνώντες την χώρα.

Πάντως, είναι τραγική ειρωνεία, η καταγγελία αυτή του κυρίου Χρυσοχοΐδη, αφού είναι ο τελευταίος στο ΠΑΣΟΚ που μπορεί να επικαλεστεί ότι δεν γνώριζε όλα όσα γινόντουσαν από την πρώτη ημέρα της καταστροφικής κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου. Ήταν αυτός που από θέση ισχύος (πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ) γνώριζε όλα όσα γινόντουσαν. Και σήμερα είναι αυτός που πρώτος τρέχει να καταγγείλει το καταστροφικό έργο της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Ο κύριος Χρυσοχοΐδης άνοιξε την πόρτα του τρελάδικου, στην προσπάθεια της προσωπικής του διάσωσης. Και αυτή την πόρτα πολύ σύντομα θα προσπαθήσουν να την περάσουν πάρα πολλοί…
Τα έργα και οι ημέρες Χρυσοχοΐδη

Όταν ήταν Νομάρχης πραγματοποίησε, μαζί με άλλους «εκπαιδευτικό» ταξίδι στην Ανατολική Γερμανία;

Το κωδικό όνομα «τσαγανός» ποιος του το έδωσε;

Ποιοι επί της Υπουργίας του σαν Υπουργός Δημόσιας Τάξης (πριν γίνει Γραμματέας ΠΑΣΟΚ), είχαν στήσει την «φάμπρικα» των υποκλοπών που τον ενημέρωναν και όταν έγινε Γραμματέας;

Τα ίδια πρόσωπα ήταν στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας σαν «αρεστοί» και επί ΝΔ;

Παρακολουθούσαν πολιτικά πρόσωπα όλων των κομμάτων και δημοσιογράφους;

Παρακολουθούσαν τον νυν Πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου και μέλη της οικογένειάς του, στενής και ευρύτερης;

Τα πρόσωπα αυτά τον ενημέρωναν καθημερινά για τις παρακολουθήσεις – υποκλοπές πολιτικών και ενημέρωναν πρεσβείες συμμαχικών χωρών;

Κάποιο από τα πρόσωπα αυτά, που αναφέρεται στο κείμενο – καταγγελία «η ναρκωδραχμή» επί της Υπουργίας του σαν Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ανήλθε στην ιεραρχία της Ελληνικής Αστυνομίας με προσωπική του παρέμβαση και επιμονή;

Τα πρόσωπα που είχαν στήσει τις υποκλοπές, σήμερα με προσωπική του παρέμβαση, έχουν λάβει «θέσεις»;

Ποια είναι η σχέση του με τον τέως Αρχηγό της Αστυνομίας κ. Φώτη Νασιάκο;

Ποια είναι η σχέση του με τον απόστρατο Αστυνομικό Υποδιευθυντή Φώτη Παπαγεωργίου;

Οι δύο αυτοί είχαν, όπως έγραψαν κατά καιρούς έγκριτες ελληνικές εφημερίδες, σχέσεις πέραν από τις υπηρεσιακές με πρεσβείες ξένων χωρών;

Οι δύο αυτοί, κ.κ. Νασιάκος και Παπαγεωργίου, ανέφεραν με απόρρητες αναφορές τους σε στελέχη της ΝΔ σε παλαιότερα χρόνια, αλλά και σε ξένες πρεσβείες, ότι τρομοκράτες ήταν στελέχη του ΠΑΣΟΚ;

Κάτι ακόμα: Ο κ. Χρυσοχοίδης κατήργησε όταν ήταν Υπουργός Δημόσιας Τάξης την Αγορανομία της Αστυνομίας, όπως και την Αστυκτηνιατρική Υπηρεσία της Αστυνομίας σαν απολιθώματα του παρελθόντος ; Τώρα γιατί την ξαναδημιούργησε και μάλιστα με όπλο αυτήν κήρυξε τον πόλεμο κατά της κερδοσκοπίας;

Μήπως το φαινόμενο Μιχάλης Χρυσοχοίδης είναι προϊόν εκβιασμών και συναλλαγών ; Μήπως χρειάζεται να γίνει εις βάθος έρευνα ή οι εκβιασμοί συνεχίζονται;

Ο Καρχιμάκης πιστός στον Παπανδρέου χαρακτηρίζει αλλαζόνα και αχάριστο τον Χρυσοχοΐδη

Ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του κ. Χρυσοχοϊδη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Στην πολιτική πρέπει να υπάρχει και η ηθική. Ο καθένας σήμερα μπορεί να κρίνει και την προπέτεια και την αλαζονεία αλλά και την αχαριστία. Και ο ιστορικός του μέλλοντος, βεβαίως, θα κληθεί να γράψει την πραγματεία του για όλα αυτά.

Ένα πολύ ενδιαφέρον τηλεγράφημα του Wikileaks

Δύο αποκαλυπτικά εμπιστευτικά έγγραφα από το διαβόητο αρχείο του wikileaks, φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας ο Βρετανικός Guardian.

Στο πρώτο, με ημερομηνία ΙΑΝ.2010 (φρέσκο!), με τίτλο Citizen Protection Minister Upbeat on Reorganization, Cooperation, ο τότε Αμερικανός πρέσβης Daniel V. Speckhard, αναφέρεται σε μία συνάντησή του με τον τότε Υπουργο Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος του..

…υπέβαλλε αναφορά για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών τάξης και ασφάλειας (“Chrysochoidis provided the ambassador with a status report”). Ο πρέσβης γράφει ότι ο κ.Χρυσοχοϊδης του είπε πως, η ελληνική αστυνομία γνωρίζει τα ονόματα των περισσοτέρων τρομοκρατών, αλλά αδυνατεί να τους συλλάβει και να τους απαγγείλει κατηγορίες (“The police know the identities of most of the members of Greece’s domestic terrorist groups, but lack the evidence to arrest and prosecute them”).

Μάπα η ΕΥΠ !

Ο Χρυσoχοϊδης (λέει ο Αμερικανός πρέσβης), μου είπε: Η ΕΥΠ δεν είναι τίποτα! Δεν εκπληρώνει την αποστολή της να προστατέψει την Ελλάδα και στην πραγματικότητα είναι επικίνδυνη για την Εθνική ασφάλεια εξαιτίας των αδυναμιών της, όπως ο ..συνδικαλισμός (“EYP is nothing.” It does not serve its mission of protecting Greece and in fact is dangerous to national security because of its many shortcomings, not the least of which is a unionize d labor force.)

“Δεν έχουμε μυστικά από εσάς”

Σε άλλο σημείο ο Speckhard περιγράφει πως ο κ.Χρυσοχοϊδης -που σημειωτέον ήταν μόνος στη συνάντηση, ενώ οι Αμερικάνοι ήταν πολλοί- του δήλωσε ότι η Ελληνική πλευρά, δεν θέλει να έχει κανένα μυστικό από την Αμερικανική, στα ζητήματα της τρομοκρατίας.

(“He stated forcefully that he wanted outstanding cooperation with the United States and that the MCP did not want to have any secrets from the American side when it came to work against terrorists.”)

Τηλεφώνημα από τον Πρωθυπουργό, διακόπτει τη συνομιλία
Την ώρα που ο κ.Χρυσοχοϊδης, άρχισε να απαντά στην ερώτηση του πρέσβη των ΗΠΑ, σχετικά με την παράνομη διακίνηση ανθρώπων (trafficking), τη βιομηχανία του sex και θέματα σχετικά με τους παράνομους μετανάστες, χτύπησε το τηλέφωνό του (περιγράφει ο πρέσβης) στο οποίο του είπαν ότι τον ζητά επειγόντως ο Πρωθυπουργός και πρέπει να διακόψει την συνάντηση.

Ολόκληρο το έγγραφο, στον Guardian

Διαβάστε επίσης:

Wikileaks: Απαξιωτικά σχόλια του Χρυσοχοΐδη για την ΕΥΠ
Απάντηση Όθωνα στη Βουλή για τις δηλώσεις Χρυσοχοϊδη περί ΕΥΠ
Επιβεβαιώνει ο Μ.Χρυσοχοΐδης τα σχόλια του για την ΕΥΠ
Wikileaks-Χρυσοχοίδης:"Επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια η ΕΥΠ"!
Ανοιχτή επιστολή στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
Χρυσοχοΐδης: Ο καουμπόης του χολιγουντιανού μελοδράματος

Εδώ και αρκετά χρόνια έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν είμαι τίποτε περισσότερο από ένας χρήσιμος ηλίθιος σε μια σειρά χρήσιμων ηλιθίων που συν-διαμορφώνουν την κοινή γνώμη, τους μέσους όρους, τις τηλεθεάσεις και τα πάσης φύσεως "κοινά" σύνολα.
Δεν είμαι τίποτε άλλο από ένα διαμορφούμενο ποσοστό. Το επιβεβαιώνω κάθε φορά που καλούμαι να απαντώ σε μία ειλημμένη απόφαση, εγκρίνω τη νέα κυβέρνηση, δίνω το προβάδισμα στην αντιπολίτευση, επιλέγω απορρυπαντικά, απαντάω σε έρευνες.

Είμαι χρήσιμος γιατί ξεχνάω.

Με βοηθούν με τις ερωτήσεις τους. Με τις κραυγές τους, την εγκληματικότητα, την εξάπλωση των ναρκωτικών, την ανεργία, την κατασυκοφάντηση των αγώνων και κάποιες φορές με βοηθούν και αυτοί που υποκινούν τους αγώνες.

Με βοηθούν όσοι με συμπεριλαμβάνουν στις λίστες τους και μου υπόσχονται. Όσοι μου κρύβουν την ποίηση. Όσοι μιλάνε αόριστα, όσοι μπερδεύουν την προσωπική τους φιλοδοξία με το κοινό καλό.

Όσοι μου επιβάλλουν να «πιστέψω» ότι για να συνεχίσω να δουλεύω πρέπει να καταργηθούν οι Συλλογικές Συμβάσεις. Όσοι μου προτείνουν ως λύση την κοινωνικοποίηση των ζημιών τους και την ιδιωτικοποίηση των κερδών μας.

Όσοι προσπαθούν να μου πάρουν τη θέση στην ουρά, όσοι κατεβαίνουν τις εξέδρες του Ηρωδείου, ποδοπατώντας μαξιλαράκια. Όσοι έχουν ανοιχτό το κινητό τους στο θέατρο, οδηγούν στη λεωφορειολωρίδα, παρκάρουν στα πεζοδρόμια.

Όσοι μου πουλάνε τη ντομάτα από την Πολωνία και το ελαιόλαδο από τη Γερμανία. Όσοι προτείνουν να φάμε κάποιο κόκαλο μαζί, όχι για να χορτάσω, αλλά για να μπορεί να μου το πετάει στα μούτρα ο κάθε Πάγκαλος. Όσοι μου γεμίσουν το μυαλό με αυταπάτες, όσοι επιμένουν να χρεώνουν τον καφέ 5 ευρώ. Όσοι εμμένουν ότι οι αγορές αυτορυθμίζονται.

Όσοι υποστηρίζουν ότι για τα προβλήματα της χώρας φταίει το Καμποτάζ, ο συνδικαλισμός και οι ταξιτζήδες. Όσοι κρύβουν την κερδοσκοπία των τραπεζών. Όσοι κρύβουν ότι όλα τα δημόσια έργα των τελευταίων ετών της ανάπτυξης έγιναν με χρήματα των φορολογουμένων. Όσοι κρύβουν τα τρισεκατομμύρια των ευρώ που όλοι μας έχουμε πληρώσει για τόκους.

Όσοι κρύβουν ότι η Αργεντινή είναι στους G-20, όπως επίσης η Κίνα με τους μισθούς του ενός $ και η Τουρκία, η Ινδία, η Βραζιλία και η Ινδονησία.

Με βοηθούν να ξεχάσω όσοι μου παρουσιάζουν ως επιτυχία το πραξικόπημα. Ο Σαμαράς, η βλακεία του Ψαριανού, η "μεταμόρφωση" του Βορίδη, η ορθογραφία του Άδωνη, η δυσφορία της Διαμαντοπούλου, το αντίο του Παπανδρέου. Η έκπληξη των Ελλήνων. Η μνήμη τους. Η μνήμη μας. Η εκτονωτική μούντζα, η έκτακτη εισφορά, η επιστροφή φόρου που... περιμένω, η θάλασσα και η ανάμνηση των τελευταίων μου διακοπών.

Με βοηθούν τα ΜΜΕ όπως το κάνουν πάντα. Οι καλοπληρωμένοι χέστες δημοσιογράφοι που η μόνη ανυπέρβλητη αξία τους είναι να υπακούουν στις εντολές. Οι ταινίες του Χόλυγουντ, τα νέα θεατρικά έργα της Βρετανίας και ο θεός.

Τα όνειρά μου. Το τζόκερ, το πάρκο στο Ελληνικό, κάθε επέτειος, η παρέλαση της 25ης Μαρτίου, η γαλανόλευκη που θρέφει τις ονειρώξεις μας, το ταξίδι του Παππού μου από την φλεγόμενη Πέραμο στη νέα πατρίδα, το γαλακτομπούρεκο του κυρ Νίκου, οι αναμνήσεις μου από μια χώρα που ποτέ δεν υπήρξε, από ένα παιδί που συνεχίζει να μετρά απογοητεύσεις, οι ευχές προς το αγέννητο εγγόνι του μπαμπά μου, τα φρεσκοπλυμένα δροσερά σεντόνια, η αγκαλιά της και το δάκρυ μου γιατί ενώ θεωρούσα ότι μπορούσα να το αποφύγω, παραμένω τηλεθεατής, ένα ακόμη νούμερο μέσα στα πολλά, ένας ακόμη χρήσιμος ηλίθιος.Την ώρα που το ευρωπαϊκό οικοδόμημα φαίνεται να παραπαίει, κι ενώ Παρίσι και Βερολίνο επιχειρούν μία ακόμη απεγνωσμένη προσπάθεια διάσωσης του κοινού νομίσματος, με αιχμή τη διαμόρφωση ενός σχεδίου που θα προβλέπει στενότερη

Έτσι, η εβδομάδα ξεκινάει σε ευρωπαϊκό επίπεδο με το ραντεβού Σαρκοζί-Μέρκελ τη Δευτέρα, ενώ το δίδυμο θα προσπαθήσει την Παρασκευή να πείσει τους εταίρους τους προκειμένου να ξαναγραφεί η συνθήκη του Μάαστριχτ.

Φυσικά ζητούμενο παραμένει ποιες χώρες θα δεχθούν να υπογράψουν την απώλεια εθνικής κυριαρχίας που υπαγορεύει το νέο αυστηρό καθεστώς, που θέλει η Γερμανία επιχειρώντας ουσιαστικά να αναλάβει τον έλεγχο για τις δαπάνες και τους προϋπολογισμούς των χωρών της Ε.Ε.

Πρωταγωνίστρια του δράματος η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία εκτός από τα πυρά της αντιπολίτευσης, την επικριτική στάση μερίδας του Τύπου αλλά και τις βολές των αρχηγών αρκετών ευρωπαϊκών κρατών, αντιμετωπίζει πλέον και πόλεμο εκ των έσω με αρκετούς συμβούλους της να υποστηρίζουν πλέον ανοικτά ότι ακολουθεί λανθασμένη πολιτική.

Το περιοδικό Focus τονίζει ότι η Γερμανία και η Γαλλία σε κάθε περίπτωση θα υπογράψουν διακρατικές συμφωνίες με τους "πρόθυμους" της Ευρώπης που δεν είναι άλλες από τις Αυστρία, Ολλανδία και Φινλανδία.

Παράλληλα ασκεί αυστηρή κριτική στο γαλλογερμανικό διευθυντήριο, ενώ δεν αποκλείεται η διάλυση της ευρωζώνης.

Ενδεικτική της εκρηκτικής ατμόσφαιρας είναι η πρώτη επίσημη έντονη αντίδραση που ήρθε την Παρασκευή από τον Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος απείλησε να εμποδίσει τις αλλαγές που προωθούν Παρίσι και Βερολίνο στις συνθήκες της Ε.Ε.

Φουλάρει η κυβέρνηση για τις αλλαγές

Στο εσωτερικό μέτωπο, η κυβέρνηση Παπαδήμου που ήδη αντιμετωπίζει τις παιδικές ασθένειες της φαγωμάρας μεταξύ των υπουργών των τριών κομμάτων που τη στηρίζουν, καλείται- ενόψει και της έλευσης των τροϊκανών- να υπερκεράσει τυχόν εμπόδια και να πατήσει γκάζι για να πετύχει πριν φύγει το 2011 τις αλλαγές που απαιτούνται για τα κλειστά επαγγέλματα, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και την μαύρη τρύπα των εσόδων.

Σε εκκρεμότητα για το 2012 θα παραμείνει -όπως όλα δείχνουν- το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων, καθώς οι τραπεζίτες έχουν μπει σε ένα σκληρό παζάρι βάζοντας στο τραπέζι υψηλά επιτόκια και πολύ σκληρές εγγυήσεις.

Σε συνεργασία μεταξύ των κρατών - μελών της Ε.Ε. για τη φορολόγηση και τις δαπάνες, η Ελλάδα καλείται να κάνει το δικό της αγώνα ταχύτητας προκειμένου να καλύψει το έδαφος των αποφάσεων και των μεταρρυθμίσεων που δεν έχουν γίνει εδώ και πολύ καιρό και απαιτούνται προκειμένου η χώρα να έχει κάποιες έστω και αμυδρές ελπίδες ανάκαμψης.


Η είδηση, αν δεν είναι κακόγουστο αστείο, αποτελεί κόλαφο για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Σαφέστατα μέσα στην γενικότερη αποδόμηση της χώρας, οι επιλογές της κυβέρνησης Παπανδρέου, αλλά και οι προσωπικές παρεμβάσεις ισχυρών πολιτικών ανδρών (όπως ο κύριος Χρυσοχοΐδης που τώρα ομολογεί -σε ένα κρεσέντο αυτοκριτικής- πως συνετέλεσε στην κρατική αποδιοργάνωση και στην καταστροφή υπηρεσιών, διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού και επαναφοράς στον σωστό δρόμο…!) κατόρθωσαν μέσα σε δύο μόλις χρόνια να εκθέσουν ανεπανόρθωτα την χώρα, αλλά επέφεραν και ένα πολύ σοβαρό πλήγμα στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, υποβιβάζοντας τον ρόλο της και επιτρέποντας μία ιδιόρρυθμη λειτουργία στο εσωτερικό της.

Η είδηση, όπως μεταφέρθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι Extra 3, στην εκπομπή του κυρίου Καρατζαφέρη, είναι σαφής και δυστυχώς τραγέλαφος για εκείνους που κόπτονται για την ασφάλεια της χώρας, αφού –σύμφωνα πάντα με την είδηση- πράκτορες της ΕΥΠ εν ώρα υπηρεσίας (παρακολουθούσαν «στόχο») έπεσαν θύματα κλοπής!!!Εμείς, αναρωτιόμαστε:
  • Εάν οι πράκτορες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών δεν μπορούν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, τότε πώς είναι ικανοί να προστατεύσουν την χώρα;
  • Μήπως φταίει το χαμηλό φρόνημα που επικρατεί στο εσωτερικό της συγκεκριμένης υπηρεσίας;
  • Μήπως φταίει η ανικανότητα ή η μη επαρκής στελέχωση από ικανούς, λόγω εμπλοκής πολιτικών προσώπων στην επιλογή του προσωπικού της συγκεκριμένης υπηρεσίας;
  • Μήπως φταίει η ανεπαρκής εκπαίδευση (η οποία πρέπει να είναι πολυεπίπεδη και συνεχής), λόγω αποφάσεων προϊσταμένων της ΕΥΠ ή λόγω οικονομικής δυσπραγίας;
  • Είναι δυνατόν, εκπαιδευμένοι -υποτίθεται- άνδρες να πέφτουν θύματα ληστείας και μάλιστα να χάνουν τον ευαίσθητο εξοπλισμό της ΕΥΠ; Μπορεί κανείς να κατανοήσει τι ακριβώς σημαίνει η απώλεια κάποιων ιδιαίτερων συσκευών παρακολούθησης;

Ειλικρινά, ευελπιστούμε πως το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι πραγματικό. Θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν υπάρχει αυτή η κατάντια... Γιατί, εάν υφίσταται, τότε θα πρέπει να παρθούν άμεσα τα κεφάλια κάποιων συγκεκριμένων υπαλλήλων της ΕΥΠ και συγκεκριμένων πολιτικών που φρόντισαν να αποδεκατίσουν (με πολλούς τρόπους) το ικανό στελεχιακό προσωπικό της υπηρεσίας που έχει να πραγματοποιήσει μέσα από τις δυσκολότερες συνθήκες τον σπουδαιότερο ρόλο, αυτόν της προστασίας της πατρίδας.


  • Γράφει ο Μακεδών
Κάποιοι φίλοι με ρωτάνε, αν είμαι πιστός στην θρησκεία, και τους απαντώ ότι οι σχέσεις μου με τον Θεό σαφώς είναι καλύτερη από την σχέση των πολιτικών με την δική τους εκδηλωμένη πίστη στον αρχηγό τους και στο πως παραβιάζουν τον λόγο τους εκεί που πριν από λίγο προσκυνούσαν.

Φυσικά δεν απολογούμαι σε κανένα για τις θρησκευτικές μου πεποιθήσεις ,αλλά σίγουρα δεν θα με θέλει στους κόλπους της η επικρατούσα θρησκεία που διακηρύττει την αγάπη και την πίστη, ενώ εγώ και εκατοντάδες, που πιστεύω ότι μας διαβάζουν, επιζητούμε την ολική λύση μέσω της εκδίκησης για όσα υφιστάμεθα.

Ο Ελληνικός λαός δεν υπέστη λοβοτομή στο σύνολό του για να μην αντιδρά στις προδοσίες και τις ακροβασίες των πολιτικών που με τις απίστευτες από κάθε άποψη κινήσεις και λόγους διασύρουν τα πάντα με την παραμονή τους.

Δηλαδή ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν γνώριζε την πολιτική και τις ολέθριες επιπτώσεις της στον λαό μας όταν υπερασπίζονταν με πάθος του κ. Παπανδρέου; Αυτός δεν ήταν που σε εκπομπές της τηλεόρασης κατακεραύνωνε τους συνομιλητές του όταν αμφισβητούσαν την αποτελεσματικότητα των όποιων μέτρων ανακοίνωνε;

«Η διετής διακυβέρνηση η δική μας οδήγησε σε αδιέξοδα οικονομικά, κοινωνικά, εθνικά. Και γίνομαι πιο συγκεκριμένος. Οδήγησε σε φτώχεια και κοινωνική αποσύνθεση, οδήγησε σε βαθιά, πρωτοφανή, βαθιά οικονομική ύφεση, η οποία φθάνει το 5 και πλέον τοις εκατό, οδήγησε σε εθνική ταπείνωση και εθνική αναξιοπρέπεια και τέλος οδήγησε και σε κρατική αποδιοργάνωση. Υπάρχουν αυτοί οι οποίοι διαπραγματεύτηκαν όλη αυτή τη διάρκεια της διετούς θητείας μας τα κρίσιμα ζητήματα και υπάρχουν αυτοί οι οποίοι κατηύθυναν όλο αυτό το έργο. Λοιπόν ευθύνες έχουμε όλοι μας»

Αν λοιπόν τα παραπάνω λεχθέντα τα έλεγε ή τα έγραφε οποιοσδήποτε άλλος απλός πολίτης θα αντιμετωπιζόταν με ειρωνεία ή και αδιαφορία ακόμη και από αυτούς που συμπαθούν τον αγώνα των ιστολογίων.

Δεν θα πω τίποτα για τους χαρακτηρισμούς του υπουργού για τον μέχρι πρόσφατα προϊστάμενό του, αν όμως κατάλαβε την προδοσία του ,και αυτό τον όρο τον χρησιμοποιώ ενσυνείδητα, γιατί δεν παραιτήθηκε καταγγέλλοντας όλους τους υβριστές του ελληνικού λαού; Απάντηση δεν μπορούσα να του δώσω μόνον εγώ , αλλά υπάρχει , τον περιμένει αυτόν και όλους που διέσυραν την χώρα, η χωματερή της ιστορίας.

Αλλά το πιο σημαντικό για τον λαό είναι ότι πρέπει να εξαφανίσει πολιτικά αρχικά από τον χάρτη του δημόσιου βίου όλο το σημερινό πολιτικό σύστημα. Οργάνωση γρήγορα τώρα, μαζικά και με ανοιχτό μυαλό για να δημιουργηθεί νέα δυναμική για να γίνουμε αφέντες στο σπίτι μας και στο δικό μας μέλλον.

Όσο για το τι θέση επιφυλάσσει ο ελληνικός λαός για τον τέως πρωθυπουργό σίγουρα δεν τον περιμένει η θέση του πρεσβευτή γιατί αυτή χρειάζεται και γνώσεις και πατριωτισμό.


Aνοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό
Aγαπητέ κ. Παπαδήμο,

Δεν έχουμε σχεδόν τίποτα κοινό, δεν με ξέρετε, δεν σας ξέρω. Εκτός από δύο χαρακτηριστικά που μοιραζόμαστε, και δεν μοιράζεστε με κανέναν από τους ισχυρούς ξένους “φίλους” σας, τους οποίους, ενδεχομένως, εμπιστεύεστε και στη συνδρομή των οποίων ίσως υπολογίζετε. Οι δικοί σας φίλοι μπορεί να είναι κάπως διαφορετικοί από αυτούς που είχε ο κ. Παπανδρέου, τους Σόρος, Ρόντος, Ρουμπινί, Στρως-Καν, Ρότσιλντ, Νετανιάχου κ.α., μπορεί να συμπίπτετε σε ορισμένους. Αναλογιστείτε όμως τι έπαθε ο κ. Παπανδρέου ακολουθώντας τις συμβουλές τους; Εσείς καταλαβαίνετε πολύ καλύτερα από τον προκάτοχό σας τι συζητάτε, το πρόβλημα όμως δεν είναι εκεί, είναι στο τι θέλουν οι “φίλοι”. Αναλογιστείτε, μια στιγμή έστω, ζυγείστε στο μυαλό σας, την πιθανότητα να πάθετε εσείς πολύ χειρότερα από τον κ. Παπανδρέου.

Τα δύο πράγματα που δεν μοιράζεστε με τους φίλους σας και μοιράζεστε μαζί μου, είναι ότι είμαστε και οι δύο ‘Ελληνες και ότι έχουμε, υποθέτω, αμφότεροι συμφέρον να μην γνωρίσει, επί των ημερών σας, η Ελλάδα βιβλική καταστροφή, να μη μείνετε στην ιστορία ως Παπαδήμιος, να μη σας κυνηγάνε μέχρι το τέλος της ζωής σας οι τύψεις ή/και οι ‘Eλληνες. Μοιάζετε αρκετά σοβαρός για να ξέρετε ότι αυτά είναι πραγματικές, όχι θεωρητικές δυνατότητες, έστω κι αν προτιμάτε να τις απωθείτε.

Διαβάζω στις μεγαλύτερες εφημερίδες να σας γράφουν μέλος της “κυβέρνησης Sachs”. Μπορεί να είναι ο οίστρος των ρεπόρτερ και των αναλυτών, μπορεί να είναι η διάθεση να μειώσουν την Ελλάδα δια του πρωθυπουργού της. Το δικό μου μάτι διαβάζει μια συγκαλυμμένη προειδοποίηση και απειλή από τους φίλους σας σε αυτά τα δημοσιεύματα. Είναι σα να σας λένε: “Mην ξεχνάς που ανήκεις. Aν μας κάνεις μπαγαμποντιές, θα σε πετάξουμε την άλλη μέρα στα σκυλιά”. ‘Oπως έκαναν με τον κ. Παπανδρέου και το “δημοψήφισμα”, όταν εξάντλησε τη χρησιμότητά του, ή παλιότερα με τον Ιωαννίδη.

Κύριε Παπαδήμο, φοβούμαι ότι πρέπει να ξεχάσετε αυτά που ξέρατε ως τραπεζίτης. Δεν αντιμετωπίζετε μια οικονομική κρίση, για την οποία νομίζετε ότι έχετε κάποια εργαλεία. Είστε στο επίκεντρο μείζονος εθνικής κρίσης και μεγάλης, παγκόσμιας, στρατηγικής κρίσης.

Αν όντως βρήκαν αυτό τον τρόπο να σας μειώσουν, τρομάξουν, προειδοποιήσουν, γιατί άραγε το κάνουν; Τι φοβούνται από σας, τον ορθόδοξο τραπεζίτη, το μέλος της Trilateral, τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ; Μήπως ότι θα γίνετε ξαφνικά κομμουνιστής, ή εθνικιστής, ή ότι θα πάτε να βρείτε τον Πούτιν και τους Κινέζους; ‘Oχι βέβαια. Φοβούνται κάτι άλλο: ότι, κάποια στιγμή, ακόμα και σεις, ο δικός τους άνθρωπος, θα επαναστατήσετε συνειδητοποιώντας τι σας βάζουν να κάνετε, θα “τσινίσετε”. Αν το φοβούνται, είναι γιατί γνωρίζουν καλύτερα από σας τον ρόλο που θα αχθείτε να παίξετε.

Aνήκετε σε μια τάξη και προίστασθε ενός πολιτικού συστήματος που υποφέρουν από βαριά “καθεστωτική τύφλωση”, τυπική κρίσεων όπως η τωρινή. Η ιστορία διηγείται πολλά παραδείγματα, όπως τη Μαρία Αντουανέτα, που, όταν της είπαν ότι ο κόσμος δεν έχει ψωμί να φάει, διερωτήθηκε γιατί δεν τρώει παντεσπάνι. Λίγο καιρό αργότερα, το κεφάλι της κυλούσε από τους ώμους της. Με τον αποκεφαλισμό της και του άντρα της, ιδρύθηκε η σύγχρονη εποχή, που οι συνάδελφοί σας τραπεζίτες θέλουν τώρα να τελειώσουν, πιστεύοντας ότι κάνουν το “έργο του Θεού” και αποκαθιστούν τη “Βασιλεία του Χρήματος”.

Η τύφλωση των Γάλλων Βασιλέων ήταν αστεία υπόθεση, μπροστά σε αυτά που συμβαίνουν σήμερα, και τα γράφει, έστω κάπως μασημένα, χωρίς διευθύνσεις και τηλέφωνα, ο Σόρος στα βιβλία του και τα λέει στις διαλέξεις του. Ο Ούγγρος χρηματιστής και οπαδός του Πόπερ, υποστηρίζει ότι σε αυτόν και τους φίλους του ανήκει, σε μεγάλο βαθμό, η “τιμή” της διάλυσης της ΕΣΣΔ. Αν καταλαβαίνουμε καλά την ιδέα του, που υποστηρίζει ότι δοκίμασε επιτυχώς στη διάλυση της ΕΣΣΔ, είναι η διάχυση σε κόμβους επιρροής των εξελίξεων, ιδεών που μοιάζουν να ανταποκρίνονται στις τακτικές ανάγκες διαφόρων τμημάτων των ελίτ, τους δίνουν τακτική διέξοδο, εις βάρος των στρατηγικών συμφερόντων τους. Για να παίξεις αυτό το παίγνιο πρέπει να έχεις ένα βαθμό πολύ ανώτερης στρατηγικής ευφυίας, να μη φαίνεσαι, αλλά να έχεις πολύ επιρροή σε κρίσιμα σημεία του δικτύου αποφάσεων.

Ο Σόρος υποστηρίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε αθεράπευτη “δίνη θανάτου” και, αντιδρώντας στην 26η Οκτωβρίου, προέβλεψε την κατάρρευσή της το πολύ σε τρεις μήνες, μέχρι τέλη Ιανουαρίου. Τι θα γίνει τότε; Που και πως θα γίνει; Ξέρει κάτι που δεν ξέρουμε; Εσείς κ. Παπαδήμο είστε σίγουρος τι εννοεί; Δύο πράγματα απασχολούν τον Σόρος: Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Διερωτώμαι κ. Πρωθυπουργέ γιατί λύσσαξαν, απειλούν Θεούς και Δαίμονες να μη κάνουμε εκλογές και δημοψήφισμα, προκειμένου να εφαρμοσθεί η 26η Οκτωβρίου, που προβλέπουν ότι θα καταρρεύσει, και να βάλετε την υπογραφή της Βουλής κάτω από τη δανειακή σύμβαση; Το μόνο που θα μείνει από αυτή την ιστορία είναι οι υπογραφές που σας ζητάνε. Πήτε μου ειλικρινά κ. Παπαδήμο. Εσείς, ως τραπεζίτης, θα υπογράφατε για μια τράπεζα που διοικούσατε μια τέτοια σύμβαση;. Θα την υπογράφατε για το σπίτι σας; Μπορείτε, εσείς και μια Βουλή εκλεγείσα σε τόσο διαφορετικές συνθήκες, να δεσμεύσετε για πάντα την Ελλάδα;

Για να μη χρεωκοπήσουμε, θα απαντήσετε. ‘Εχουμε ήδη χρεωκοπήσει. Tο ξέρετε καλύτερα από μένα. Χρεωκοπήσαμε με το μνημόνιο, όχι γιατί δεν το εφαρμόσαμε. ‘Oπως λέει ο ‘Aνταμ Σμιθ, η καλύτερη λύση σε μια τέτοια κατάσταση είναι να παραδεχθούν πιστωτές και δανειολήπτες την πραγματικότητα και να δουν τι κάνουν. Επικυρώνοντας τη δανειακή σύμβαση, αφοπλίζετε τη χώρα από το ισχυρότερο χαρτί της, προτού της επιτεθούν οι ύαινες.

Για να μείνουμε στο ευρώ, θα πείτε. Ποιό ευρώ, θα υπάρχει ευρώ; Θα μείνουμε στο ευρώ ως βιώσιμο κράτος ή ως μη βιώσιμο προτεκτοράτο; Θα μείνετε στο ευρώ με την ύφεση να σκαρφαλώνει του χρόνου στο 10%, με το μισό πληθυσμό άνεργο, με το κράτος και την κοινωνία σε προχωρημένη αποσύνθεση; Κάντε μια βόλτα στην Αθήνα κ. Πρωθυπουργέ, θα σας διαφωτίσει πολύ περισσότερο από τις στατιστικές σας για το τι συμβαίνει. Αν αφοπλίσετε σήμερα την Ελλάδα θα διευκολύνετε την έξοδο, όχι την παραμονή στο ευρώ, αλλά και όσα άλλα σχέδια εναντίον της χώρας κυοφορούνται. Κι εσείς το ίδιο θα κάνατε ως τραπεζίτης στη θέση τους. Θα κυττάγατε, πριν ρημάξετε την άμοιρη πατρίδα μας, να έχετε κλείσει τις εκκρεμότητες, να βάλετε στο χρηματοκιβώτιο τους τίτλους ιδιοκτησίας.

Ο Κίσσινγκερ, συνάδελφός σας στην Trilateral και αρχιτέκτονας της κυπριακής προβοκάτσιας, επισκέφθηκε το 1972 την Ευρώπη για να αποτρέψει τους Ευρωπαίους από τη συμμετοχή ΚΚ στις κυβερνήσεις. Τόνισε στους συνομιλητές του: “Παρακολουθείστε προσεκτικά τι θα γίνει στη Χιλή”. Το 1973, ο στρατηγός Πινοσέτ επέβαλε άγρια στρατιωτική δικτατορία, σφάζοντας και βασανίζοντας τους πολιτικούς του αντιπάλους. Ο Κίσινγκερ πλήρωσε μεγάλο πολιτικό κόστος, για να κραδαίνει το παράδειγμα. Τα τανκς και τα βασανιστήρια άνοιξαν το δρόμο στη σαραντάχρονη επέλαση των αγορών. Τώρα, η σειρά κινδυνεύει να είναι ανάποδη. Η οικονομική βία δεν θα ακολουθεί, προηγείται ίσως της αστυνομικο-στρατιωτικής. Χρειάζονται πάλι ένα τελικό τώρα παράδειγμα, μιας τρομακτικής οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής καταστροφής, ένα παράδειγμα τόσο πιο τρομερό όσο πιο μεγάλο είναι το σχέδιό τους και είναι κολοσσιαίο το σχέδιο να διαλύσουν την ΕΕ και να αφαιρέσουν από τους ευρωπαϊκούς λαούς τα δικαιώματα, την ευημερία και την ειρήνη που απήλαυσαν μετά το 1945. Μην τους προσφέρετε την Ελλάδα για τους σκοπούς τους. (Αναφερόμενοι στα τανκς δεν εννοούμε τις επικοινωνιακές προβοκάτσιες που στήνει το κόμμα του μνημονίου και οι διεθνείς φίλοι του, σε μια προετοιμασία επανάληψης του σοβιετικού ψευτοπραξικοπήματος του Αυγούστου 1991, που κατέστησε δυνατό το πραγματικό πραξικόπημα του Γέλτσιν, την απαγόρευση του ΚΚΣΕ και τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Δικτατορία στην Ελλάδα δεν θα κάνουν οι σχεδόν ανύπαρκτοι χουντικοί, αν γίνει θα χρειαστεί για να υπηρετήσει το μνημόνιο).

Αυτοί γνωρίζουν ότι δεν θα τα καταφέρετε να πάτε ομαλά με το μνημόνιο. Ξέρουν ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να οδηγηθούμε απροετοίμαστοι σε κοινωνική έκρηξη και απευθείας σύγκρουση του ελληνικού λαού με τη Γερμανία. Προτιμάνε να αυτοκτονήσουν σιωπηλά οι ‘Eλληνες, όπως άλλοι λαοί του πρώην ανατολικού μπλοκ, ή να διοχετεύσουν αλλού την τεράστια ενέργεια που απελευθερώνει η διάλυση της ελληνικής κοινωνίας. Αν γίνει εξέγερση θέλουν να ηττηθεί, ολοκληρώνοντας τον παραδειγματισμό, αλλά και στιγματίζοντας πάλι τη Γερμανία, καθιστώντας δηλαδή πολιτικά αδύνατη μια ένωση των ευρωπαϊκών λαών κατά των αγορών. Την έχουν ήδη πείσει ότι μπορεί να κάνει αντιπυρική ζώνη γύρω από την Ελλάδα, να τη ρίξει στα σκυλιά και να γλυτώσει η ίδια. ‘Oπως έπεισαν τον Γκορμπατσώφ ότι θα δώσει την Ανατολική Ευρώπη και θα κρατήσει την ΕΣΣΔ.

Μπορείτε ακόμα να σταματήσετε την καταστροφή. Να υπερασπίσετε τη χώρα σας και την Ευρώπη, διακόπτοντας την ασκούμενη πολιτική. Αν δεν μπορείτε να κάνετε αυτό, μπορείτε τουλάχιστο να προετοιμάσετε τη χώρα για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που θα ζήσει. Εισάγετε τρόφιμα, καύσιμα, είδη πρώτης ανάγκης, εμψυχώστε τους αξιωματικούς. Βρείτε συμμάχους. Κάντε εκλογές. Πάψτε να γίνεστε ιμάντας εξωτερικών πιέσεων. ‘Oτι κι αν κάνετε όμως, μη φέρνετε στη Βουλή τη δανειακή σύμβαση. Αν δεν μπορείτε να γίνετε εθνικός ηγέτης, μη φορτώνεστε αυτή την ενοχή, εξασφαλίστε τουλάχιστο την ηρεμία και την ησυχία σας κατά το υπόλοιπο του βίου σας.
Η υφαλοκρηπίδα είναι η νομική βάση για την εκμετάλλευση των θαλάσσιων πόρων
Οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία φαίνεται να έχουν αποδώσει καρπούς

Ατυχείς οι τουρκικές θέσεις για το Καστελλόριζο

Διαφέρει η περίπτωση της Κύπρου

Ο Χρήστος Ροζάκης, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και ομότιμος καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, θεωρεί ότι είναι λάθος να αναδεικνύουμε το θέμα της ΑΟΖ όταν εδώ και 40 χρόνια δεν έχουμε λύσει το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας με τους Τούρκους. Θεωρεί ότι η Κύπρος κατάφερε να υπογράψει ΑΟΖ με τους γείτονες διότι οι πολιτικές και γεωγραφικές συνθήκες ήταν διαφορετικές στην Κύπρο απ’ ό, τι στην Ελλάδα, η οποία δεν έχει υπογράψει ΑΟΖ με καμία χώρα. Ο για χρόνια αντιπρόεδρος του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σήμερα πρόεδρος του Διοικητικού Δικαστηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης εξηγεί το ζήτημα που μπορεί να προκύψει με τα νησιά μας και το Καστελλόριζο στο Δικαστήριο της Χάγης, αλλά και τι σημαίνει η συμφωνία της Τουρκίας με το ψευδοκράτος για ΑΟΖ βόρεια της Κύπρου.

– Πότε και για ποιο λόγο αναδεικνύεται το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης;

– Η ΑΟΖ ουσιαστικά υιοθετείται ως μία νέα θαλάσσια ζώνη από το 1982 με τη θέσπισή της από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο των Θαλασσών. Παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται μέσα στη δεκαετία του ’80, η Ελλάδα παραμένει σταθερή στη θέση ότι το μοναδικό θέμα στα ελληνοτουρκικά είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, κάτι που διατρέχει και όλη την περίοδο των διερευνητικών επαφών και που η Τουρκία έχει αναγνωρίσει με μικρές αποκλίσεις – όπως η επιμονή της στην ύπαρξη γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο. Πολύ πρόσφατα, και όχι μέσα από τις επίσημες ανταλλαγές των δύο χωρών αλλά μέσα από δημοσιογραφικές και επιστημονικές παρεμβάσεις, εγείρεται το θέμα της ΑΟΖ μέσα στη λογική ότι παρέχει ορισμένες δυνατότητες στην Ελλάδα που διευκολύνουν το ξεπέρασμα των θέσεων της Τουρκίας αναφορικά με την υφαλοκρηπίδα. Πρόσφατα επίσης η άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει ΑΟΖ έχει υιοθετηθεί και από τμήμα του πολιτικού κόσμου.

Ερευνες για υδρογονάνθρακες

– Αν η Ελλάδα θέλει να κάνει έρευνες για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο στη θάλασσά της χρειάζεται να έχει οριοθετήσει ΑΟΖ;

– Οχι. Είναι σαφές αυτό και νομίζω όλοι το γνωρίζουμε, η υφαλοκρηπίδα είναι η νομική βάση πάνω στην οποία μπορεί κανείς να προχωρήσει σε εκμετάλλευση και εξερεύνηση των θαλάσσιων πόρων. Μάλιστα, η ίδια σύμβαση του 1982, η οποία καθιερώνει την ΑΟΖ, λέει με ακρίβεια ότι όλες οι ρυθμίσεις που αφορούν την εκμετάλλευση και εξερεύνηση του βυθού και του υπεδάφους της ΑΟΖ είναι ρυθμίσεις οι οποίες αντλούνται από τις αντίστοιχες νομοθετικές διατάξεις για την υφαλοκρηπίδα. Δηλαδή ουσιαστικά η ΑΟΖ, οι ρυθμίσεις της ΑΟΖ, παραπέμπουν στις ρυθμίσεις της υφαλοκρηπίδας.

– Γιατί η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να οριοθετήσει ΑΟΖ με καμία γειτονική χώρα;

– Πράγματι η Ελλάδα δεν έχει οριοθετήσει ΑΟΖ με καμία γειτονική χώρα. Εχει μόνο οριοθετήσει την υφαλοκρηπίδα με την Ιταλία, τριάντα και πλέον χρόνια, και έχει επίσης προχωρήσει σε συμφωνία με την Αλβανία, η οποία, όμως, είχε μία περίεργη εξέλιξη (σ. σ.: ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, ίσως με τουρκική παρέμβαση). Με την Τουρκία, τόσο για το Αιγαίο όσο και για την Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει επίσημα οριοθέτηση, προφανώς γιατί θεωρεί ότι είναι προτιμότερο να συνεχίσει να διεκδικεί την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας κι ότι αυτό το αίτημά της ικανοποιεί τα μείζονα συμφέροντά της.

– Είναι αλήθεια ότι οι Τούρκοι παρεμβαίνουν στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας για ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες και παράλληλα έχουν πει ότι αν ανακηρύξει η Ελλάδα ΑΟΖ στο Αιγαίο τότε θα σταματήσουν οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες;

– Δεν έχω την αναγκαία επίσημη πληροφόρηση για να υποστηρίξω ή να απορρίψω αυτές τις απόψεις. Δεν θα ήταν παράδοξο η Τουρκία να είχε προχωρήσει σε τέτοιου είδους διαβήματα στις χώρες με τις οποίες η Ελλάδα θα μπορούσε να οριοθετήσει ΑΟΖ. Και νομίζω ότι είναι ευκρινές ότι δεν θα επιθυμούσε οριοθετήσεις που είτε θα αποτελούσαν πρόκριμα για ελληνικό αίτημα οριοθέτησης είτε θα μπορούσαν να επηρεάσουν περιοχές όπου η ίδια θεωρεί ως περιοχές δικών της συμφερόντων.

– Η Τουρκία ως αντίποινα των ερευνών της Κύπρου στο Οικόπεδο 12 υπέγραψε πριν από δύο μήνες συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με το ψευδοκράτος. Τι σημασία μπορεί να έχει αυτή η κίνηση σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα της Κύπρου;

– Η Τουρκία έστειλε πρόσφατα ένα μήνυμα για το πώς βλέπει το δικό της πλεονέκτημα, όπως θεωρεί, της τεράστιας έκτασης ακτών που έχει στην περιοχή. Αν προσέξατε, όταν έκανε τη ρύθμιση με τη λεγόμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, έκανε μια συμφωνία όπου αφορά την υφαλοκρηπίδα και μόνο, δεν προχώρησε σε ΑΟΖ, και αν κοιτάξετε τον χάρτη της συμφωνίας αυτής θα δείτε ότι χρησιμοποιεί το επιχείρημα του μήκους των ακτών της, που είναι σημαντικό στην περιοχή αυτή, ούτως ώστε να μειώσει το όφελος στην υφαλοκρηπίδα της λεγόμενης Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Η Τουρκία αρνείται ότι η Ελεύθερη Δημοκρατία της Κύπρου έχει καν υφαλοκρηπίδα και οικονομική ζώνη δυτικά του νησιού, δηλαδή από τη μεριά της Πάφου προς τη Δύση.

40 χρόνια διαπραγματεύσεις

– Εσείς από την εμπειρία σας πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να οριοθετήσει ΑΟΖ στο Αιγαίο;

– Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει ουσιαστικά αυτήν την προσπάθεια οριοθέτησης των ζωνών από το ’74 και μετά, μετά την πτώση της δικτατορίας, από την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή. Μιλάμε δηλαδή για κοντά 40 χρόνια διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, παρά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις –που έχουν πάρει διαφορετικές διαστάσεις κάθε φορά– δεν έχουν υπάρξει αποτελέσματα. Κι αυτό ούτε για το θέμα της επέκτασης των ορίων της αιγιαλίτιδας ζώνης, που σημειωτέον είναι μονομερές δικαίωμα της Ελλάδας και δεν χρειάζεται συμφωνία με την Τουρκία, ούτε σε ό, τι αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας που χρειάζεται, βέβαια, συμφωνία με τη γειτονική χώρα. Και τούτο γιατί αυτές οι κινήσεις προσκρούουν σε αντιρρήσεις της Τουρκίας αναφορικά με την αιγιαλίτιδα και σε διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Πάντως, οι διερευνητικές επαφές φαίνεται να έχουν αποδώσει καρπούς. Σε αυτό το στάδιο που βρίσκονται διερωτάται κανείς αν είναι η κατάλληλη στιγμή να προσθέσουμε ένα νέο στοιχείο στις διαπραγματεύσεις ή μήπως θα ήταν σκόπιμο να ολοκληρωθεί η ρύθμιση των εκκρεμοτήτων με την αιγιαλίτιδα και την υφαλοκρηπίδα. Δεν απαλλοτριώνουμε τίποτα, αλλά προσδιορίζουμε τις προτεραιότητές μας σύμφωνα με τα πραγματικά μας συμφέροντα. Εξάλλου, καμιά φορά, το καλύτερο είναι εχθρός του καλού.

Τα κριτήρια της Χάγης για τα νησιά

– Ποια η σημασία του συμπλέγματος του Καστελλόριζου και γιατί έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις;

– Το πρόβλημα είναι η ατυχής, κατά τη γνώμη μου, αντίληψη της Τουρκίας ότι το Καστελλόριζο στερείται παντελώς υφαλοκρηπίδας και κατά προέκταση οικονομικής ζώνης. Λέω ατυχής γιατί φαντάζομαι πως το κεντρικό επιχείρημα των Τούρκων όταν υποστηρίζουν κάτι τέτοιο είναι ότι η εγγύτητα του Καστελλόριζου προς τις τουρκικές ακτές δημιουργεί μια κατάσταση πραγμάτων, η οποία αποκλείει στο Καστελλόριζο να έχει τη δική του υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και απορροφείται το σύμπλεγμα των νησιών αυτών από την ευρύτητα των τουρκικών ακτών. Αυτό δεν στηρίζεται πουθενά στη νομολογία. Η Τουρκία φαίνεται να ισχυρίζεται ότι το Καστελλόριζο στερείται υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ και ότι δικαιούται μόνο μια στενή ζώνη 12 ν.μ. για όλες τις χρήσεις. Η θέση αυτή φαίνεται να εδράζεται σε μια εσφαλμένη ανάγνωση της διεθνούς νομολογίας (ιδιαίτερα της διαιτητικής απόφασης για τα νησιά της Μάγχης) και στην εφαρμογή της σε γεωγραφικές συνθήκες τελείως διαφορετικές από αυτές της εν λόγω υπόθεσης.

Δεύτερον, οι θαλάσσιες ζώνες της περιοχής δεν προσδιορίζονται μόνο από το Καστελλόριζο, προσδιορίζονται και από τη Ρόδο –θα μιλήσω μόνο για τα μεγάλα νησιά–, την Κάρπαθο και την Κρήτη. Δηλαδή υπάρχει, αν κοιτάξετε τη γεωγραφία της περιοχής, ένα τόξο από την Κρήτη μέχρι το Καστελλόριζο που δημιουργεί μία περιοχή διείσδυσης της Ελλάδας στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Αρα και αυτό το επιχείρημα της Τουρκίας είναι έωλο και δεν μπορεί κανείς το χρησιμοποιήσει εύκολα ενώπιον ενός Δικαστηρίου το οποίο αναμφίβολα θα παρέμβει και κάποια στιγμή θα δει αυτές τις περιπτώσεις – αν παρέμβει ποτέ. Εκεί πια θα καταδειχθεί και η βαρύτητα που έχει η δική μας συμμετοχή με τα νησιά μας στο τι ακριβώς δικαιούμαστε. Διότι ένα είναι το θέμα του ότι δικαιούμαστε και άλλο είναι το θέμα του πόσο δικαιούμαστε. Είμαι κατηγορηματικός: η θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αποδίδει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στην Ελλάδα τόσο λόγω της παρουσίας του Καστελλόριζου, όσο και λόγω της παρουσίας της αλυσίδας των νησιών Ρόδου, Καρπάθου και Κρήτης, οι ακτές των οποίων αποτελούν γραμμές βάσης για οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών.

Η επήρεια της έκτασης

– Αν η Ελλάδα πήγαινε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα του Καστελλόριζου, ποιά πιστεύετε ότι θα ήταν η απόφαση;

– Κατά τη γνώμη μου, το Διεθνές Δικαστήριο θα θεωρήσει ότι όλα τα ελληνικά νησιά που γειτονεύουν με τις θάλασσες της Ανατολικής Μεσογείου απολαμβάνουν τόσο υφαλοκρηπίδας, όσο και ΑΟΖ. Το ζήτημα δεν είναι αν απολαμβάνουν τέτοια δικαιώματα, αλλά ποια είναι η έκτασή τους. Με άλλα λόγια, ποια επήρεια έχουν τα ελληνικά νησιά στη θαλάσσια προβολή τους. Στο σημείο αυτό, το δικαστήριο θα εφάρμοζε ορισμένα κριτήρια οριοθέτησης, όπως λ.χ. το ανάλογο μήκος των ακτών των κρατών που βρίσκονται στην περιοχή.

Το πιο βασικό σκέλος είναι πως το Διεθνές Δικαστήριο θα πει ότι η Ελλάδα έχει υφαλοκρηπίδα στην περιοχή και φυσικά και ΑΟΖ. Από εκεί και πέρα, τι κατανομή θα κάνει, πρώτα θα εξαρτηθεί από το ποιοι θα πάνε στο Δικαστήριο. Αλλη θα είναι η ζώνη που θα κατανεμηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο, άλλη η ζώνη που θα κατανεμηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κύπρο και άλλη με την Τουρκία. Εάν μας ενδιαφέρει με την Τουρκία που είναι το κρίσιμο σημείο, εκεί θα χρησιμοποιήσει μια σειρά από κριτήρια. Το Διεθνές Δικαστήριο έχει μια νομολογία πίσω του, η οποία λίγο-πολύ έχει προσδιορίσει την επήρεια των νησιών.

Οι διαφορές Ελλάδας και Κύπρου

– Γιατί η Ελλάδα δεν έχει υπογράψει ΑΟΖ ούτε με την Κύπρο;

– Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει επίσημη πρωτοβουλία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μια συμφωνία οριοθέτησης, πάντως, με την Κύπρο θα πρέπει προσεκτικά να λάβει υπόψη της τα ανάλογα δικαιώματα που υπάρχουν στην περιοχή τόσο της Αιγύπτου όσο και της Τουρκίας, για να αποφευχθούν τριβές με τις γειτονικές χώρες. Το ιδανικό θα ήταν να μπορούσε να υπάρξει μια συνολικότερη συμφωνία με τις ενδιαφερόμενες χώρες. Κάτι που μοιάζει, όμως, ουτοπικό λόγω των υφιστάμενων πολιτικών δυσκολιών (όπως, λ.χ., η μη αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία). Σε κάθε περίπτωση, αν υπάρξουν διαφωνίες, έχουμε τα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα, στα οποία μπορούμε να καταφύγουμε.

Οι γεωγραφικές συνθήκες

– Παράλληλα, βλέπουμε ότι η Κύπρος έχει καταφέρει να οριοθετήσει ΑΟΖ με τρεις γειτονικές της χώρες, ενώ η Ελλάδα δεν έχει οριοθετήσει με καμία. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;

– Το έδαφος ήταν πρόσφορο, οι γεωγραφικές συνθήκες ήταν εύκολες, αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε, δηλαδή δεν είχαν Αιγαίο μπροστά τους οι Ισραηλινοί και οι Κύπριοι, ή οι Αιγύπτιοι, είχαν μια θάλασσα ανοιχτή, περιορισμένη σε σχέση με τα 400 μίλια αλλά ανοιχτή, χωρίς προσκόμματα ευνοϊκά ή δυσμενή που προκύπτουν από την ύπαρξη νησιωτικών συμπλεγμάτων όπως είναι το Αιγαίο, και προχώρησαν με μεγάλη ευχέρεια και ήταν φυσικά και οι πολιτικές συνθήκες, δηλαδή οι γενικότερες πολιτικές συνθήκες δεν ήταν αρνητικές όπως ήταν στην περίπτωση της Ελλάδας και της Τουρκίας, όπου φυσικά πέραν της υφαλοκρηπίδας υπάρχουν άλλες πάγιες διεκδικήσεις ή συνθήκες που έχουν δημιουργήσει ένα καθεστώς συνεχών κρίσεων, οι οποίες μεγιστοποιούν το τεχνικό πρόβλημα της επίλυσης αυτών των διαφορών και το καθιστούν ένα πρόβλημα–τμήμα ενός συνολικότερου ανάμεσα στις δύο χώρες.

– Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στην οριοθέτηση της κυπριακής ΑΟΖ και της ελληνικής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο;

– Η περίπτωση της οριοθέτησης της κυπριακής ΑΟΖ είναι τελείως διαφορετική από αυτήν της ελληνικής στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον, γιατί πραγματοποιήθηκε με συμφωνία με δύο κράτη πρόθυμα να προχωρήσουν σε αυτήν. Δεύτερον, γιατί η οριοθέτηση δεν προσκρούει, παρά οριακά, σε συμφέροντα τρίτων κρατών. Ενώ λοιπόν η Τουρκία δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα διεκδίκησης στις νότιες θάλασσες της Κύπρου, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις δικές μας θάλασσες, όπου η Τουρκία θα διεκδικήσει δικαιώματα, μικρότερης έκτασης αλλά υπαρκτά.

– Γιατί η Κύπρος, που από ό,τι φαίνεται βρήκε φυσικό αέριο, έκανε πρώτα οριοθέτηση της ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες και μετά προχώρησε σε έρευνες;

– Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια τάση σε πολύ σύγχρονες συμφωνίες να υπάρχει ταυτόχρονα μια ρύθμιση τόσο της υφαλοκρηπίδας, όσο και της ΑΟΖ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να κάνεις τα ίδια πράγματα στον βυθό και στο υπέδαφος αν έχεις μόνο υφαλοκρηπίδα, σημαίνει ότι εφόσον ορίζεις τελικά την υφαλοκρηπίδα κι εφόσον δεν υπάρχουν αντιρρήσεις, ορίζεις ταυτόχρονα και την υπερκείμενη θάλασσα. Αρα η Κύπρος σήμερα έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί και τον βυθό της και το υπέδαφός της, αλλά έχει και τη δυνατότητα εκμετάλλευσης των άλλων πλουτοπαραγωγικών πόρων που παρέχει η ΑΟΖ, δηλαδή αλιεία, θαλάσσια ρεύματα, ενέργεια από τους ανέμους στην επιφάνεια της θάλασσας και, βέβαια, προστασία του περιβάλλοντος.

Η συνέντευξη του Χρήστου Ροζάκη δημοσιεύτηκε στην “Καθημερινή της Κυριακής”, 4 Δεκεμβρίου 2011Στα αρχεία της διεθνούς διπλωματίας, δηλαδή της υπόγειας μεθοδολογίας για την υπέρβαση αδιεξόδων και κρίσεων που, σε μια πρώτη ανάγνωση προβάλλουν ανυπέρβλητα, υπάρχει… υπογραμμισμένη μια εξαιρετικά επικίνδυνη παράμετρος: Κάντε έναν πόλεμο.

Η εξαγωγή της κρίσης, και η δημιουργία πεδίων μαχών εκεί που… δεν υπάρχει λόγος να εμφανίζονται, λειτουργεί διαχρονικά ως ο μεγάλος «αποσυντονισμός» στις σχεδιαζόμενες πολιτικές των κρατών.

Θα ήταν λοιπόν επιεικώς αφελές να πιστεύει κανείς ότι η παράμετρος «πολεμική αναστάτωση» δεν βρίσκεται και σήμερα στη σκακιέρα των ανά την υφήλιο ισχυρών. Προκειμένου να μηδενιστεί το κοντέρ, και να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανεκκίνησης της παγκόσμιας οικονομίας. Μετά από μια πολεμική αναμέτρηση άλλωστε, ποιος θα έχει το κουράγιο να υπολογίζει δημόσιο χρέος, ΑΕΠ και… «κουρέματα»; Μάλλον κανείς.

Η περιοχή που μοιάζει περισσότερο πρόσφορη για να εκδηλωθεί ένα τέτοιο χτύπημα, είναι φυσικά η Μέση Ανατολή, και πιο συγκεκριμένα το Ιράν. Η Τεχεράνη συγκεντρώνει όλα τα επιμέρους χαρακτηριστικά γνωρίσματα, για να «δαιμονοποιηθεί», να υποδειχθεί ως «το πρόσωπο του κακού», και να αλλάξει αίφνης η ατζέντα του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, που τους τελευταίους πολλούς μήνες είναι επίμονα προσανατολισμένη στην παγκόσμια οικονομική κρίση, και την ύφεση.

Το καθεστώς του Ιράν ωστόσο, δεν είναι σαν τα άλλα της γύρω περιοχής. Το «άλλο Ισλάμ» που κατάφεραν να επιβάλλουν οι αγιοτολάχ της Τεχεράνης, με πολιτική έκφραση τον ανεξέλεγκτο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, έχει εδραιωθεί τόσο έντονα στη συνείδηση των εκατομμυρίων στους οποίους απευθύνεται, ώστε ο σχεδιασμός και η εκτέλεση μιας πολεμικής επιχείρησης εις βάρος του Ιράν, να ισοδυναμεί με στρατιωτική, αλλά και πολιτική αυτοχειρία. Ίσως μονάχα το Ισραήλ, να έχει μια τέτοια δυνατότητα, ακόμη και το Τελ Αβίβ όμως δεν μπορεί να είναι πεπεισμένο για την έκβαση της επίθεσης.

Ωστόσο, και παρόλο που μια επέμβαση στο Ιράν φαντάζει λογικά… αδιανόητη, τα σχετικά σενάρια παραμένουν στην επικαιρότητα, εντείνονται όσο περνάει ο καιρός, και ανατροφοδοτούν την αμφιβολία. Κάτι που είναι εξίσου επικίνδυνο, για μια από τις πλέον ευαίσθητες γωνιές του σύγχρονου κόσμου. Ζητείται λοιπόν καθαρή σκέψη. Και φυσικά ψυχραιμία, από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.Η ιδρυτική διάσκεψη κορυφής

Voltaire Network
Του Thierry Meyssan
4/12/2011
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους 

Τριάντα τρεις ηγέτες της Λατινικής Αμερικής έχουν συναινέσει στην ίδρυση ενός νέου περιφερειακού μπλοκ και αντάλλαξαν υποσχέσεις για την επιδίωξη στενότερων οικονομικών και πολιτικών δεσμών. Η Κοινότητα των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC) χαρακτηριστικά απέκλεισε οποιαδήποτε συνεργασία με τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Τη δεύτερη ημέρα της διάσκεψης κορυφής, που φιλοξένησε η πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, Καράκας, όλοι οι ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, αριστερής και δεξιάς ιδεολογίας, επικύρωσαν με τις υπογραφές τους την ίδρυση του νέου αυτού συνασπισμού εθνών. Η ίδρυση του μπλοκ έχει σχολιαστεί ευνοϊκά, ως η υλοποίηση ενός οράματος διακοσίων χρόνων: της ανεξαρτησίας της Λατινικής Αμερικής, έτσι όπως την οραματίστηκε ο Simon Bolivar.

Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, η CELAC αποτελεί εναλλακτική επιλογή και αντίποδα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAΚ), που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, αλλά και μια κοινή προσπάθεια των χωρών της Λατινικής Αμερικής να μειώσουν η επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή.

"Με την πάροδο του χρόνου, η CELAC θα αφήσει πίσω της τον παλιό και φθαρμένο ΟΑΚ", δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ugo Chavez, στα εγκαίνια του μπλοκ προχθές.

"Θα είναι η θανατική ποινή του Δόγματος Μονρόε", πρόσθεσε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Νικαράγουας, Daniel Ortega.

Ωστόσο, η Ουάσιγκτον δεν βλέπει την CELAC ως υποκατάστατο του ΟΑΚ. Ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mark Toner, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν "να εργάζονται μέσω του ΟΑΚ, θεωρώντας τον ως τον κατ' εξοχήν πολυμερή οργανισμό, όπου εκπροσωπείται όλο το ημισφαίριο".

O πολιτικός αναλυτής Οmar Jose Fariñas δήλωσε στο ισπανικό κανάλι RT ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την CELAC ως πιθανή απειλή για την ηγεμονία τους στην περιοχή.

Στην ιδρυτική διάσκεψη κορυφής, ο Chavez διάβασε κοινή δήλωση των χωρών της CELAC, που καταδικάζει το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας. Η Αβάνα, η οποία δεν είναι μέλος του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), έχει προσχωρήσει στο νέο περιφερειακό μπλοκ της CELAC.

"Όχι άλλες παρεμβάσεις. Φτάνει πια! Πρέπει να οργανωθούμε ώστε να αποτελέσουμε ένα σχήμα που θα γίνει ένα από τα κέντρα παγκόσμιας ισχύος και να απαιτήσουμε το σεβασμό προς όλους εμάς ως κοινότητα και προς κάθε μία από τις χώρες μας ξεχωριστά", δήλωσε ο ηγέτης της Βενεζουέλας.

O Rafael Correa, πρόεδρος του Εκουδόρ, δήλωσε στην ομιλία του: "Ο ΟΑΚ έπρεπε κανονικά να είχε διαλυθεί με το που εισέβαλε η Βρετανία στα νησιά της Αργεντινής, Malvinas (που οι Βρετανοί ονομάζουν Falkland) το 1982".

Οι 33 ηγέτες δεσμεύτηκαν να καταβάλουν προσπάθειες να αντέξουν την οικονομική κρίση που έχει πλήξει την ΕΕ και άλλες αναπτυγμένες χώρες.

Η πρόεδρος της Βραζιλίας, Dilma Rousseff, τόνισε ότι οι χώρες της Λατινικής Αμερικής θα πρέπει να βασίζονται περισσότερο στους γείτονές τους εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

"Η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο των ανησυχιών μας", δήλωσε η Rousseff το βράδυ της Παρασκευής. Υπογράμμισε επίσης ότι η Λατινική Αμερική "θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι, αν είναι να διασφαλιστεί ο τρέχων κύκλος της ανάπτυξής της, παρά τη διεθνή οικονομική αποσταθεροποίηση, κάθε πολιτικός οφείλει να γνωρίζει ότι ο καθένας από εμάς έχει ανάγκη τους άλλους".

Ο πρόεδρος της Χιλής, Sebastian Pinera, ο οποίος ανέλαβε την πρώτη εκ περιτροπής προεδρία της CELAC, εξέφρασε την ελπίδα ότι το μπλοκ θα συμβάλει στην οικοδόμηση της περιφερειακής συνεργασίας, παρά τις διαφορές οι οποίες τυχόν υπάρχουν μεταξύ ορισμένων από τα 33 κράτη μέλη.

Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης για τη μελλοντική συνεργασία τους στους τομείς της πάταξης της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και της κλιματικής αλλαγής.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας τόνισε ότι η CELAC θα πρέπει "να γίνει μια πολιτική ένωση που στόχο θα έχει την διαμόρφωση ενός μεγάλου κέντρου εξουσίας για τον 21ο αιώνα", και υπογράμμισε τη σημασία της ισχυρής περιφερειακής ανάπτυξης, καθώς πολλές χώρες στην περιοχή θα αναπτύξουν στενότερους δεσμούς με την Ασία και την Ευρώπη και θα μειώσουν την πάλαι ποτέ εξάρτησή τους από τις ΗΠΑ.

Την ίδρυση της CELAC χαιρέτισε η ανερχόμενη παγκόσμια δύναμη, Κίνα. Ο Chavez διάβασε στους συνέδρους επιστολή του Κινέζου προέδρου, Hu Jintao, μέσω της οποίας συνέχαιρε τους ηγέτες για την πρωτοβουλία της ίδρυσης του νέου συνασπισμού.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, "ο Hu δεσμεύτηκε να ενδυναμώσει τη συνεργασία της χώρας του με την CELAC και υπογράμμισε ότι στις αρχές του 21ου αιώνα οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Λατινικής Αμερικής έχουν ήδη αναπτυχθεί γοργά και σε πολλά επίπεδα, μέσω της επέκτασης μιας αμοιβαία ωφέλιμης συνεργασίας".

Οι χώρες της CELAC έχουν συνολικό πληθυσμό περίπου 600 εκατομμύρια και ένα μέσο όρο ΑΕΠ που αγγίζει τα 6 τρισεκατομμύρια δολάρια - περίπου το 1/3 του μέσου όρου της παραγωγής των ΗΠΑ και του Καναδά.


ΒΙΝΤΕΟ του Al Jazeera με ρεπορτάζ από την διάσκεψη κορυφής, χαρακτηριστικές δηλώσεις συνέδρων και το σχόλιο του εκπροσώπου τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mark Toner:BINTEO - ρεπορτάζ του τηλεοπτικού καναλιού της Βενεζουέλας Telesur με αγγλικούς υπότιτλους: Άφιξη και δηλώσεις του προέδρου του Μεξικού, Felipe Calderon:


Αν κάποιος πάει στα Σκόπια και αγοράσει το χριστουγεννιάτικο δένδρο του, στολίδια, δώρα για τα παιδιά, κουρευτεί , πλύνει και γυαλίσει το αυτοκίνητο του, προμηθευτεί και τα κρεατικά και τα λαχανικά για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι του, δεν θα του κοστίσουν οι γιορτές που έρχονται περισσότερο από 150 ευρώ.

Άρα ακόμη και αν ένας μισθός ή μία σύνταξη στην Ελλάδα φέτος τα Χριστούγεννα, κινηθεί από 500- 700 ευρώ, όλα έχουν μια λογική.

Αυτή την προσέγγιση έχουν οι Έλληνες, που κατοικούν κοντά με τα σύνορα είτε της Βουλγαρίας, είτε των Σκοπίων. Περνούν στις άλλες χώρες, ψωνίζουν, γεμίζουν τα ρεζερβουάρ τους καύσιμα και επιστρέφουν. Το πρόβλημα όμως είναι τι συμβαίνει στην ίδια την Ελλάδα.

Το στοίχημα του αποπληθωρισμού

Αν είχαμε αντίστοιχα με τη μείωση μισθών και συντάξεων ή των μέσων αποδοχών σε ευέλικτες μορφές εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και την σε εφεδρεία εργασία στον δημόσιο, μείωση και του κόστους ζωής και των τιμών, κάπου στο -40% στην Ελλάδα, θα μιλούσαμε με θετικό τρόπο για πολλά από αυτά που συμβαίνουν και θα τα ορίζαμε, ως διαδικασία αποπληθωρισμού.

Σε μια περίπτωση αποπληθωρισμού, το κόστος ζωής στην Ελλάδα θα χαμήλωνε όχι μόνον προς όφελος των μόνιμων κατοίκων στην Ελλάδα, αλλά και σε σχέση με τον τουρισμό, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τις εξαγωγές, ίσως θα συνιστούσε και παράγοντα αποτροπής των εισαγωγών, ειδικά εάν η παραγωγική βάση της Ελλάδας, θα αποκαθίστατο έστω και σε κάποιο βαθμό.Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν συμβαίνει.

Tα μνημόνια, η Τρόικα, το ΔΝΤ, ο άξονας Βερολίνου- Παρισιού λειτουργούν ως «οικονομικοί δολοφόνοι», για την ελληνική οικονομία. Μάλιστα δεν αναλαμβάνουν και τις ευθύνες τους , όταν τα προγράμματα αποτυγχάνουν και όλα καταλήγουν σε ύφεση και καταστροφή.

Οι παράμετροι της καταστροφής

Στην Ελλάδα η ραγδαία πτώση των εισοδημάτων συσχετίζεται με την πέραν κάθε αρνητικής πρόβλεψης αύξηση των φόρων . Κυριολεκτικό πλιάτσικο.

Αυτή η διαδικασία δεν φέρνει μόνον το κράτος σε σύγκρουση με την κοινωνία , αλλά καταστρέφει , σε μια χώρα όπου ο υπερκαταναλωτισμός και η μονομέρεια στον τομέα των υπηρεσιών και όχι στον πρωτογενή η δευτερογενή τομέα της παραγωγής της επεβλήθη, μια ολοκληρωτική καταστροφή.Ουσιαστικά θα χάσουν την αξία τους και τις περιουσίες τους δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις και θα εξαγορασθούν με μηδενικό σχεδόν αντίτιμο.

Τα νοικοκυριά θα χάσουν ουσιαστικά τις δικές τους περιουσίες σε ακίνητα και καταθέσεις και αυτά μέσω των εξαγορών των τραπεζών, που κρατούν τις υποθήκες, θα απολεσθούν μαζικά.

Η Ελλάδα με φτωχούς πολίτες-κατοίκους ιθαγενείς, με πολυεθνικά δίκτυα, ευρωπαϊκής και ειδικά Γερμανικής ταυτότητας να την έχουν καταλάβει και με τους πόρους, τα δίκτυα και τις υποδομές της, να αξιοποιούνται από τους δανειστές, θα καταλήξει μια Ελλάδα για τους άλλους και όχι για τους Έλληνες, κάτι που έχει συμβεί σε πολλά μέρη του κόσμου, ειδικά στην Λατινική Αμερική , αλλά και την Κούβα και την Τζαμάικα και άλλους φυσικούς παραδείσους.

Τι είναι αυτό που σκοτώνει την Ελλάδα, πέραν από τους προδότες των Ελλήνων πολιτικούς, οικονομολόγους, τραπεζίτες, δημοσιολόγους; Το ότι πατάει σε δύο βάρκες. Το ότι ακουμπά σε ένα μεταίχμιο. Στο ότι δεν υφίσταται πραγματικά Ελληνικός παράγων.


Η χωρίς επιχειρήματα εμμονή

Για παράδειγμα στην παρούσα διεθνή κρίση, αυτό που σκοτώνει την Ελλάδα κυρίαρχα είναι το κατά πόσον θα μείνει ή θα φύγει από το ευρώ. Η δεσπόζουσα άποψη είναι να μείνουμε στο ευρώ και μάλιστα να αποδεχθούμε χωρίς βέτο και χωρίς συμμαχία «αντίστασης» στον Νότο των επιλογών του Βερολίνου.

Στην οικονομία όμως , όπως και στην πολιτική-εθνική στρατηγική υπάρχει μια ρεαλιστική αποτίμηση της πραγματικότητας. Με την προσέγγιση αυτή είναι φανερό ότι η Ελλάδα στην παρούσα πλέον φάση, δεν μπορεί να μείνει στο ευρώ και να επιβιώσει πληρώνοντας τους πιστωτές της και ταυτόχρονα να δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας και σχετικής ευημερίας στους Έλληνες.

Παράλληλα το πολιτικό και οικονομικό της κατεστημένο στερείται σοβαρότητας, συγκρότησης, στρατηγικής, διεθνών επαφών και συμμαχιών, ούτως ώστε να μπορεί με αξιόπιστο τρόπο να τοποθετηθεί , στο αν η Ελλάδα μπορεί και με ποιο τρόπο είτε να μείνει είτε με συντεταγμένο τρόπο να φύγει από το ευρώ.

Όλοι χρησιμοποιούν μανιχαισμούς, ψευτοδιλήμματα και επιχειρήματα συμπλεγματικών , ότι τάχα αν φύγουμε από το ευρώ, θα γίνουμε Αλβανία του Χότζα ή Κούβα της Μεσογείου.

Κανείς φυσικά δεν λέει στους Έλληνες ποια θα είναι η μοίρα τους αν μείνουμε στο νέο ευρώ-μαρκο που επιβάλει η Γερμανία.

Το κρίσιμο μεταίχμιο

Το πρόβλημα λοιπόν για την Ελλάδα, αυτό που κυριολεκτικά τη σκοτώνει είναι ότι βρίσκεται σε ένα ευρωπαϊκό μεταίχμιο.

Η φυσική της θέση τη δεκαετία του 2000 ήταν στην Ευρώπη των 27. Και στην παρούσα φάση, που η Γερμανία κάνει την επίθεση της, εκτός και των 27 σε μια ανάλογη διαδρομή με τη Νορβηγία, προκειμένου να μην έχει τις δεσμεύσεις της Ένωσης για την παραγωγική της διαδικασία και τους επιχειρηματικούς της προσανατολισμούς.

Τίποτα απ’ αυτά δεν συμβαίνει. Αντίθετα το ένα λάθος φέρνει το άλλο και όλα καταλήγουν στην εκτίμηση των αγορών, ότι η Ελλάδα δεν αντέχει το ευρώ.

Το μόνο που προστέθηκε και είναι σημαντικό είναι ότι ούτε η Ιταλία είναι συμβατή με το ευρω-μάρκο, ούτε η Ισπανία, ούτε η Πορτογαλία, ούτε το Βέλγιο, ούτε η Ιρλανδία και μάλλον ούτε η Γαλλία όπως δείχνει ο χρόνος. Όλα αυτά βεβαίως δεν σημαίνουν κάτι καταλυτικό για την Ελλάδα που καλείται να βρει το δρόμο της, όσο το δυνατόν συντομότερα.
Ο Ιρανικός στρατός κατέρριψε αμερικάνικο μη επανδρωμένο αεροσκάφος, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράν, επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές.

«Ο στρατός του Ιράν κατέρριψε ένα Αμερικάνικο RQ-170 στα ανατολικά της χώρας» αναφέρει το κανάλι Αλ Αλάμ, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

«Το κατασκοπευτικό αεροσκάφος, το οποίο καταρρίφθηκε με μικρές ζημιές, κατασχέθηκε από τις δυνάμεις του Ιράν» μετέδωσε το ίδιο κανάλι.

Τα αεροσκάφη αυτού του τύπου, αποτελούν μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά των ΗΠΑ τελευταίας τεχνολογία, ενώ τουλάχιστον ένα απο αυτά είχε πάρει μέρος στην επιχείρηση για την εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Το Ιράν χτύπησε το αμερικανικό αεροσκάφος κατά την διάρκεια των ταραχών στην Βρετανική πρεσβεία στο Ιράν, λίγο μετά την ανακοίνωση του Λονδίνου ότι θα επιβάλει κυρώσεις στην κεντρική τράπεζα της χώρας αλλά και για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου των Ιρανών.

Στρατιωτική πηγή του Ιράν προειδοποιεί τις ΗΠΑ ότι η απάντηση της χώρας του στην παραβίαση του εναέριου της χώρου δεν θα περιοριστεί μόνο στα όρια του Ιράν.

Πλέον μετά και τα τελευταία γεγονότα είναι πιο έντονοι οι φόβοι για πυροδότηση έντασης με τη Δύση.


Ποιοι δημοκρατικοί θεσμοί, ποια νομοθετική λειτουργία της Βουλής και κουραφέξαλα…

Ο Βουβουζέλος ο υπερ-συνταγματολόγος για μια ακόμη φορά γράφει το σύνταγμα στα παλαιότερα των υποδημάτων του και ετοιμάζεται να φέρει με «πράξη νομοθετικού περιεχομένου» τα 16 μέτρα αποκεφαλισμού που θα ικανοποιήσουν την Τρόικα που οσονούπω καταφθάνει φουριόζα…

Να δω τώρα 85% των υπεραισιόδοξων που είδαν τον υπάλληλο των τραπεζών ως Μάνα εξ ουρανού…

Και τον αόρατο πρόεδρο της Δημοκρατίας που ενώ οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου στήνουν χορό, αυτό εξακολουθεί να καθεύδει υπό Μανδραγόρα…

Κύριε Κάρολε Παπούλια, ότι χειρότερο μπορούσατε να προσφέρετε στην Πατρίδα, το προσφέρατε…

Η ιστορία θα σας κρίνει…Για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στο τουρκικό κοινοβούλιο βαλκανική συνδιάσκεψη από Τούρκους που ζουν στα Βαλκάνια.

Συμμετείχαν διπλωμάτες πολιτικοί, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες , αντιπρόσωποι βαλκανικών ενώσεων με στόχο να συζητηθούν τα προβλήματα στο εσωτερικό των Βαλκανίων. Στο συνέδριο εκπροσωπήθηκαν περισσότερες από 160 Βαλκανικές ενώσεις.

Οι Τούρκοι εφαρμόζοντας το δόγμα του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας κ. Νταβούντογλου για επέκταση του νεοθωμανισμού, υλοποιούν συγκεκριμένη στρατηγική διείσδυση με χρονοδιάγραμμα.

Οι εκπρόσωποι όλων αυτών των οργανώσεων έχουν ενωθεί και τώρα με τη συνδιάσκεψη στο Τουρκικό κοινοβούλιο τους δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουν όχι μόνο με Ερντογάν και Νταβούντογλου, αλλά με ανθρώπους των μυστικών υπηρεσιών, σχεδόν με το σύνολο των υπουργών της κυβέρνησης και με άλλους βουλευτές, οι οποίοι κατέχουν κύριες θέσεις στην προώθηση “του προγράμματος” κατάκτηση των Βαλκανίων.

Οι εκπρόσωποι των Βαλκανίων καταγράφουν τα προβλήματα πάσης φύσεως που υπάρχουν στις χώρες που ζουν, τα αναφέρουν στην “μαμά” Τουρκία η οποία προσπαθεί να τα επιλύσει.

Για παράδειγμα, ας μιλήσουμε για επενδύσεις και ευκαιρίες που υπάρχουν στις Βαλκανικές χώρες.

Οι Τούρκοι λαμβάνουν τα μηνύματα από τους δικούς τους ανθρώπους και επενδύουν.

Όλο αυτό το σχέδιο καταδεικνύει ότι οι Τούρκοι των Βαλκανίων παίζουν ένα καθοριστικό ρόλο στις τοπικές κοινωνίες των άλλων κρατών, καθώς επίσης και στην υλοποίηση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στη πράξη.

Οι Τούρκοι εκπρόσωποι των Βαλκανίων υποστηρίζουν ότι επειδή τα Βαλκάνια βρίσκονται σε πορεία ανοικοδόμησης ζητούν προτάσεις από την Τουρκία προκειμένου να λειτουργήσει καλύτερα το δικαστικό, το φορολογικό, το εμπορικό σύστημα, οι εξαγωγές κ.α.

Το κόλπο που έχουν βρει οι Τούρκοι μεταξύ των δήμων και έχει σχέση με τη δημιουργία δεσμών φιλίας είναι μια από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις προκειμένου να περάσουν τα δικά τους μηνύματα.

Δηλαδή εάν κάνεις δεν κατανοήσει την νοοτροπία των Τούρκων θα πέσει στην παγίδα. Οι Τούρκοι ενδιαφέρονται μόνο να κατακτήσουν τις υπόλοιπες χώρες και να επανασυστήσουν την Οθωμανική αυτοκρατορία. Τίποτα άλλο.

Όλα τα άλλα περί φιλίας ,συνεργασίας και τα υπόλοιπα είναι παραμύθια. Οι Τούρκοι αξιοποιούν και την παραμικρή πληροφορία στον μεγαλύτερο βαθμό.

Την συνδιάσκεψη σύμφωνα μα την ημερήσια τουρκική εφημερίδα Gunyuzu χαιρέτησαν τόσο ο πρωθυπουργός κ. Ερντογάν, όσο και ο υπουργός εξωτερικών κ. Νταβούντογλου. Βουλευτές και υπουργοί το μήνυμα που πέρασαν στους εκπροσώπους των Βαλκανικών ενώσεων ήταν ένα:

“ Κατακτήστε τα Βαλκάνια”

Ο βουλευτής από την Προύσα κ. Κεμάλ Σερπετσιόγλου υπογράμμισε την ανάγκη να ενοποιηθούν τα Βαλκάνια ώστε η Τουρκία να γίνει πιο ισχυρή.

Ο επίτιμος πρόξενος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Κεμάλ Μπαϊσάκ είπε ότι: "Ο βαλκανικός κόσμος παρέχει στον τουρκικό κόσμο την ευκαιρία για ενοποίηση κάτω από μία στέγη".

Τώρα για να μην ζούμε με ψευδαισθήσεις όλοι αυτοί οι άνθρωποι συνεργάζονται πλήρως με την Τουρκία και ουσιαστικά ετοιμάζουν το δούρειο ίππο, προκειμένου οι Τούρκοι να αλώσουν τα Βαλκάνια.

Εάν δεν κινηθούμε γρήγορα σε λίγο τα γύρο Βαλκανικά κράτη θα αποτελούν θηλιά για τη χώρα μας…
Nέο επιχείρημα, στη λογική του ''γιαβάς γιαβάς'', επιστράτευσαν στην Άγκυρα, για να τρενάρουν την πορεία της Κύπρου στα του φυσικού αερίου και όχι μόνο. Ο Τούρκος υπουργός και αρχιδιαπραγματευτής με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, διερωτήθηκε ''γιατί τόση βιασύνη'', από την στιγμή που αν υπάρχει φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην περιοχή, βρίσκεται εκεί για χιλιάδες χρόνια. Και προφανώς, με την ανατολίτικη λογική των Τούρκων, τα κοιτάσματα μπορού να περιμένουν μερικούς αιώνες ακόμη...

Ο Μπαγίς δήλωσε πως οι έρευνες αποτελούν μια προβοκάτσια στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την λύση στο κυπριακό, και αναφερόμενος στη μόνιμη κατηγορία ότι η Τουρκία διατηρεί στρατό στην Κύπρο, είπε ότι την αποχώρηση του τουρκικού στρατού παρεμπόδισε η ελληνοκυπριακή πλευρά με το να απορρίψει το σχέδιο Ανάν. Το πιό (κωμικό; τραγικό;) όμως, ειπώθηκε σχετικά με τον άγριο εποικισμό που επιχειρεί από το 1974 και μετά η Τουρκία, η οποία έφερε και φέρνει έποικους από την Τουρκία στα κατεχόμενα, πάνω από 220.000 έως σήμερα. Ο Τούρκος υπουργός το δικαιολόγησε ως εξής: ''Και οι Ελληνοκύπριοι ήρθαν στο νησί αυτό από την Ελλάδα, και αυτό συνεχίστηκε για πολλές γενιές''. Η Ελλάδα εγκαλείται για ''εποικισμό'', αυτά δηλαδή που έγιναν μετά τα Τρωικά, από το 1100-800 π.Χ. Οι Αχαιοί στο στόχαστρο της Τουρκίας!

Στην Άγκυρα, αλλά και στην κατεχόμενη Λευκωσία, επιμένουν στο θέμα των εποίκων και δεν το συζητούν καν. Όσοι έχουν λάβει έως σήμερα την ''ιθαγένεια'' του ψευδοκράτους, θα είναι και πολίτες του νέου συνεταιρικού κράτους, που θα προκύψει από μια συμφωνία. Στο να μείνουν όλοι οι έποικοι στην Κύπρο, οι Τούρκοι επικαλούνται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Στην οποία προφανώς δεν μπορούν να ελπίζουν οι 190.000 Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες.

Σε σοβαρότερο επίπεδο τώρα, η τουρκοκυπριακή πλευρά επιδιώκει να δείξει ''κάτι'' μέχρι τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2012, δηλώνοντας έτοιμη για μια διάσκεψη με συγκεκριμένα σημεία προσέγγισης. Για αυτό ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου τόνισε, μεμφόμενος έμεσσα την ελληνοκυπριακή πλευρά, πως το κυπριακό δεν μπορεί να συνεχίζεται επ΄ άπειρον να συζητείται. ''Δεν μπορεί να υπάρχει νόημα στην αιώνια συνέχιση συνομιλιών χωρίς τέλος. Ή θα υπάρξει συμφωνία, ή αν δεν θα υπάρξει, πρέπει όλοι να μπορούν να δουν μπροστά. Μακάρι να υπάρξει μια συμφωνία. Αν δεν υπάρξει όμως, θα βρούμε τη λύση για μας, μόνοι μας'', απείλησε ο Έρογλου, παραπέμποντας με σαφήνεια σε οριστική διχοτόμηση.

Για άλλη μια φορά, Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι αξιωματούχοι κατηγορούν την ελληνοκυπριακή πλευρά πως πιστεύει ότι ο χρόνος δεν είναι πολύ σημαντικός. Μπορεί να αναλογιστεί κανείς πως, αν αυτές οι συκοφαντίες αφορούν τον ευλύγιστο, ευέλικτο, διαλλακτικό κτλ κτλ Δημήτρη Χριστόφια, τι θα άκουγε κάποιος Κύπριος πρόεδρος τύπου Τάσου Παπαδόπουλου. Αναλογιζόμαστε σε τι ακόμη μπορεί να ελπίζει ή να αποσκοπεί ο πρόεδρος Χριστόφιας. Όταν η Άγκυρα διασαλπίζει με περίσσια σαφήνεια τις κόκκινες γραμμές της (παραμονή όλων των εποίκων, συγκεκαλυμμένη διχοτόμηση σε χαλαρή ομοσπονδία, κατοχικά στρατεύματα κοκ) και δεν υποχωρεί πόντο, αναρωτιόμαστε προς τι η μαζοχιστική επιμονή στις διαπραγματεύσεις του πουθενά. Κάτι που κουραστήκαμε να επαναλαμβάνουμε....Η οικονοµική πολιτική που εφαρµόζεται έχει εξαιρετικά επικίνδυνες κοινωνικές παρενέργειες. ∆ίνει απόλυτη προτεραιότητα στη δηµοσιονοµική αυστηρότητα και στην εισοδηµατική λιτότητα, χωρίς να προσφέρει αναπτυξιακή προοπτική στην ελληνική οικονοµία.

Το κοινωνικό κόστος των επιλογών της τρόικας και των ελληνικών κυβερνήσεων είναι απαγορευτικό και δεν είναι δύσκολο να προβλέψουµε ότι θα φτάσουµε σε κάποιου είδους κοινωνική έκρηξη.

Το ποσοστό ανεργίας έχει ξεπεράσει το 18% του οικονοµικά ενεργού πληθυσµού και είναι βέβαιο ότι θα σπάσει το ψυχολογικό φράγμα του 20% στη διάρκεια των επόµενων µηνών. Η νέα γενιά αδυνατεί να ενταχθεί στην αγορά εργασίας.

Απαράδεκτη πολιτική

Η αύξηση της ανεργίας συνδυάζεται µε τη φτωχοποίηση ευρύτερων επαγγελµατικών και κοινωνικών στρωµάτων. Πολλοί συµπολίτες µας απασχολούνται µε όρους που δεν εξασφαλίζουν τα στοιχειώδη οικονοµικά και κοινωνικά δικαιώµατά τους.

Τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα είναι πλέον γεµάτα ρεπορτάζ για τη νέα φτώχεια που πλήττει τη χώρα µας. Το Euronews πρόβαλε τη σκληρή µοίρα των άστεγων της Αθήνας, που υπολογίζονται σε 20 χιλιάδες. Την κατάσταση των φτωχών και των νεόπτωχων κάνει ακόµη πιο δύσκολη η κοινωνική διάλυση που συνδέεται µε τη συγκέντρωση παράνοµων µεταναστών στην Αθήνα και σε άλλα µεγάλα αστικά κέντρα.

Το νέο στοιχείο που επιβαρύνει την κοινωνική κατάσταση είναι η δραστική µείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων, η οποία δεν περιορίζεται στα λεγόµενα ασφαλιστικά ρετιρέ.

Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγµατα, οδηγούµαστε στη διάλυση της ελληνικής κοινωνίας, χωρίς να υπάρχουν σοβαρές εγγυήσεις ότι οι θυσίες και οι στερήσεις θα µας βάλουν στο δρόµο της οικονοµικής ανάκαµψης. Οι πολίτες θα περάσουν, αργά ή γρήγορα, από τον προβληµατισµό και τη δυσαρέσκεια στην αγανάκτηση. Η υποκρισία των πολιτικών, η αναποτελεσµατικότητα της αχανούς δηµόσιας διοίκησης και ο διαρκής εξευτελισµός της χώρας από τους ισχυρούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κυρίως από το Βερολίνο, επιταχύνουν την πορεία προς την έκρηξη δυσαρέσκειας και αγανάκτησης της ελληνικής κοινωνίας.


Σε… κενό αέρος, όπως αποκάλυψε χθες η «δημοκρατία», έπεσε η επιθυμία κάποιων, μεταξύ αυτών και της στρατιωτικής ηγεσίας που εγκατέστησε με «πραξικοπηματικό» τρόπο ο τέως υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης, να ανακαλύψουν χουντικά σταγονίδια στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

Ειδικότερα οι κατά την ατυχή ανακοίνωση του ΓΕΣ… πρωταίτιοι της ομάδας των πέντε (πλην του «επικεφαλής» 22χρονου), οι οποίοι υποτίθεται ότι τραγούδησαν τον ύμνο της 21ης Απριλίου ανήμερα του Πολυτεχνείου, τιμωρήθηκαν τελικά με τη «βαριά» ποινή των 20 ημερών φυλάκισης, δηλαδή με την ποινή με την οποία τιμωρείται ένας απλός φαντάρος στα Τάγματα Εκστρατείας αν π.χ. δεν χαιρετήσει τον διοικητή του.

Οσο για τον δήθεν «πραξικοπηματία» αρχηγό της Σχολής, παρά το γεγονός ότι και τα τρία πορίσματα δεν του καταλογίζουν κάτι συγκεκριμένο, θα παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο κατόπιν τεράστιας πίεσης των αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου και αντιστρατήγου Κωνσταντίνου Ζιαζιά, αντίστοιχα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξει απόταξή του από τη ΣΣΕ, για τον απλό λόγο ότι δεν υπάρχει κανένα αδίκημα για να του επιδικαστεί μια τέτοια ποινή.

Τα αδικήματα που του καταλογίζονται και για τα οποία ήδη έχει τιμωρηθεί με 40 ημέρες φυλακής είναι ότι έδωσε μη προβλεπόμενη εντολή για να τραγουδηθεί ένα άσμα το οποίο παραπέμπει σε άλλες εποχές και γιατί χαρακτήρισε μπούρδα το Πολυτεχνείο. Ωστόσο, το τελευταίο δεν διατυπώθηκε για τη γιορτή, αλλά για το μηχάνημα, που με αυτόν τον τρόπο ζήτησε να κλείσει, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι άλλοι ευέλπιδες.

Εν τω μεταξύ εστάλη χθες στον εισαγγελέα του Στρατοδικείου ο φάκελος με την υπόθεση για να εξακριβωθεί ότι δεν τελέστηκαν τα δήθεν «βαριά» αδικήματα με τα οποία κατηγορούνται, αλλά φυσικά με την ποινή των 20 ημερών λήγει η υπόθεση από μόνη της. Αυτό αναφέρει το πόρισμα των τριών Ενορκων Διοικητικών Εξετάσεων (ΕΔΕ) οι οποίες διενεργήθηκαν παράλληλα και ανεξάρτητα τόσο από τη διοίκηση της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων όσο και από το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) αλλά και τη Στρατιωτική Δικαιοσύνη.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας στον Real FM, άδειασε στην κυριολεξία τον υφυπουργό του Κώστα Σπηλιόπουλο, ο οποίος προχθές μίλησε για «οικογενειακή ευθύνη» αφήνοντας αιχμές για τις προθέσεις του Εύελπι, τονίζοντας ότι «τη γραμμή στο υπουργείο τη δίνει ο υπουργός».

Πηγή: Εφημερίδα “Δημοκρατία”


Λόγω της ευφορίας που καλλιεργήθηκε την τελευταία εβδομάδα στην Ευρώπη στο άκουσμα μίας ενδεχόμενης συνολικής λύσης για την Ευρωζώνη η οποία υποτίθεται ότι θα εφοδιάσει τις τράπεζες με ζεστό χρήμα, οι χρηματιστηριακές αγορές απογειώθηκαν.

Ωστόσο τα μέτρα που θα ληφθούν είναι κυρίως σχεδιασμένα να αποτραπεί η μόλυνση της Ιταλίας από τα χρέη άλλων χωρών.

Μια συνέπεια που μπορεί να οδηγήσει στην διάλυση της νομισματικής ένωσης.

Τι συμβαίνει όμως στην Ελλάδα, όπου και αναπτύχθηκε ο μολυσματικός ιός;

Η ανοδική τάση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων τη στιγμή που σε άλλες προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης πέφτουν, συνιστά ότι η Ελλάδα παραμένει περίπου στα ίδια επίπεδα που βρισκόταν πριν την απειλή εξάπλωσης της μόλυνσης σε όλη την επικράτεια της νομισματικής ένωσης.

Οι αγορές υποστηρίζουν ότι ακόμη και αν οι ιδιώτες πιστωτές δεχθούν να υποστούν μεγαλύτερη ζημία από αυτή που συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας συμφωνίας με την ΕΕ, η Ελλάδα δεν θα γλιτώσει την χρεοκοπία.

Με ένα κράτος να βρίσκεται σε λιτότητα, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται και τα δημόσια ελλείμματα να αυξάνονται σε συνδυασμό με την αδυναμία πρόσβασης της χώρας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, το μόνο που θα επιτευχθεί θα είναι η πυροδότηση της δυσαρέσκειας των Ελλήνων πολιτών απέναντι στην ΕΕ.

Η μονή πραγματική εναλλακτική λύση που έχει η Γερμανία και η Γαλλία είναι να αποδεχθούν πλήρως μία ελληνική χρεοκοπία περιλαμβανομένων των απωλειών που θα υποστεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από το ελληνικό χρέος που κατέχει.

Επίσης, θα πρέπει να είναι πρόθυμες να επιτρέψουν στην Ελλάδα να αναδιαρθρώσει την οικονομία της με πιο αργούς ρυθμούς και να μειώσει τα μέτρα λιτότητας, ενώ θα πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη ανεκτικότητα όσον αφορά τα ελληνικά ελλείμματα.

Μπορεί κάτι τέτοιο να συμβεί; Μάλλον όχι.

Έτσι, η Ευρωζώνη συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο εγκατάλειψης του ευρώ από ένα κράτος- μέλος της και αφήστε του τεχνοκράτες στις Βρυξέλλες και την Ελλάδα να πιστεύουν ότι θέλουν.

Το ερώτημα λοιπόν που πρέπει να τεθεί είναι το έξης:

Θα μπορούν οι όποιες συμφωνίες της ΕΕ που θα τεθούν σε εφαρμογή στο εγγύς μέλλον – περιλαμβανομένων και των συμφωνιών σχετικά με την ενισχυμένη νομισματική ένωση και τις υποσχέσεις της ΕΚΤ περί «απορρόφησης κραδασμών»- να αντέξουν έναν νέο πανικό που είναι πιθανό να προκληθεί ανάμεσα στους επενδυτές, οι οποίοι θα φοβούνται μία πιθανή εξάπλωση της μόλυνσης ή την αποχώρηση κι άλλων χωρών από το ευρώ;

Αν εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ, υπάρχει η πιθανότητα να την ακολουθήσει και η Πορτογαλία. Και τότε μπορεί να σημειωθεί το φαινόμενο ενός ανεξέλεγκτου ντόμινο.

Παρόλο που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Ιταλία, η Ισπανία κινδυνεύει περισσότερο.

Αν και τα επίπεδα κρατικού χρέους της Ισπανίας είναι μικρότερα από αυτά των περισσότερων χωρών της Ευρωζώνης, ο τραπεζικός της τομέας έχει υποστεί καταστροφή λόγω της έκρηξης της φούσκας στην αγορά ακινήτων. Όταν θα καταγραφούν όλες οι ζημιές, είναι προφανές ότι θα χρεωθούν στην ισπανική κυβέρνηση.

Άραγε, όταν υπάρξει η κρίσιμη στιγμή, θα μπει η Γερμανία ως ανάχωμα στις αγορές;

Θα δεσμευτεί να δώσει μεγάλα ποσά από τα λεφτά των φορολογουμένων της, για να προστατέψει τις όποιες από τις παραπάνω χώρες βρεθούν αντιμέτωπες με την χρεοκοπία;

Κρατάμε μια επιφυλακτικότητα…

Πηγή: WSJΤο Κατά Μάρκον Ευαγγέλιο
  • Γράφει ο Μάρκος Μουζάκης
** Όμηρος ισορροπιών και συμβιβασμών ο κ. Παπαδήμος.

Δεν φτάνει που δέχτηκε μια κυβέρνηση… πενήντα περίπου νοματαίων, για να μη μείνει σχεδόν κανείς παραπονεμένος απ’ την πολιτικά άθλια κυβέρνηση του εκπεσόντος ηγεμόνα… Έφτιαξε και μια κυβερνητική επιτροπή από περίπου… είκοσι νοματαίους, για να ικανοποιήσει τους πάντες και να μην διαταράξει τους συσχετισμούς των δελφίνων του ΠΑΣΟΚ! Ναι, ένα μικρό κι ευέλικτο σχήμα, ικανό να λαμβάνει αποφάσεις γρήγορα!

** Για όσους αφελείς (;) είχαν υπερτιμήσει το νέο πρωθυπουργό, η «αποκαθήλωση», η απομυθοποίηση έχουν επισυμβεί πιο γρήγορα και απ’ όσο εκτιμούσε η πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη. Ένας καλός υπάλληλος των Βρυξελλών (κι όχι μόνο…) ναι, ένας ικανός πρωθυπουργός ασφαλώς όχι!

** Και να σταματήσει αυτή η μπούρδα, μάλλον πονηρή τοποθέτηση, ότι ο Λ. Παπαδήμος δεν είναι πολιτικός. ΕΙΝΑΙ πολιτικός και πολιτικές μαύρες εφαρμόζει. Τη λαϊκή νομιμοποίηση δεν έχει. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα. Πελώριο όμως…

** Και εγκληματούν κατά της Δημοκρατίας όλοι αυτοί (και δεν είναι λίγοι…) οι πολιτικοί, οι δημοσιογράφοι, οι δημοσιολογούντες, οι «άνθρωποι του πνεύματος» (χα!), τα μίσθαρνα όργανα των νταβατζήδων, όλος αυτός ο συρφετός που στρώνει το χαλί, προλειαίνει το έδαφος, με στόχο τις επόμενες εκλογές να… τις αντικρίσουμε με τα κιάλια!

** Δηλαδή να παραμείνει η κυβέρνηση Παπαδήμου όσο γίνεται περισσότερο και οι εκλογές να πραγματοποιηθούν όταν αυτό το μαύρο μέτωπο θα είναι έτοιμο να επιβάλει εξωθεσμικές και αντιλαϊκές επιλογές της αρεσκείας του, προς διαιώνιση της εξουσίας των εγχώριων και εξωχώριων νταβάδων!

** Το ότι, επαναλαμβάνουμε, σε αυτή την αντιδημοκρατική μεθόδευση συμμετέχουν και ουκ ολίγοι δημοσιογράφοι, ουδεμία έκπληξη προξενεί. Οι συνήθεις παλλακίδες είναι!

** Προς επαγγελματίες κατασκευαστές εύπεπτων παραμυθιών γύρω απ’ τον Καραμανλή: Καλά, δε βαρεθήκατε να γράφετε (και να λέτε) αρλούμπες που πάντοτε διαψεύδονται; Σας έχει δώσει ο Καραμανλής την εικόνα μιας τέτοιας πολιτικής κουλτούρας, σαν αυτή που διαψευδόμενοι περιγράφετε; Ή κάποιοι σας ταΐζουν με ανοησίες για να παίξουν τα παιχνιδάκια τους και σεις πρόθυμοι τις μεταφέρετε;

** Οι ίδιοι που επί μήνες υποστήριζαν το μνημόνιο, όλα τα εξ αυτού αντιλαϊκά μέτρα και όλη την επιχείρηση άλωσης της πατρίδας απ’ την τρόικα. Τους ξέρει ο κόσμος…

** Ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα οι εκτιμήσεις και πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η επίθεση Παγκάλου εναντίον του Παπουτσή σχετίζεται με τις επικείμενες διαδικασίες διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ! Σιγά μην και λειτουργεί έτσι ο αντιπρόεδρος (των Ιμίων και του Οτσαλάν)! Η απάντηση πάντως του Χρήστου ήταν σφάξιμο με το μπαμπάκι, ε;

** Θα δούμε πολλά, πάρα πολλά τις επόμενες βδομάδες, μεταξύ στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Οι διεργασίες της διαδοχής, βλέπετε, είναι σε εξέλιξη, ανεξάρτητα απ’ τις προθέσεις και τους… χρησμούς του εκπεσόντος ΓΑΠ. Και προσέξτε, τα καρφώματα και οι προσωπικές επιθέσεις θα σχετίζονται άμεσα με αυτές τις διεργασίες.

** Δηλαδή οι «Ταλιμπάν» της μιας ομάδας ή του ενός εν δυνάμει υποψηφίου θα «πυροβολούν» τους εκπροσώπους των… απέναντι. Κι όλοι μαζί θα γίνονται περιφερόμενα σούργελα, προς τέρψη του αηδιασμένου και οργισμένου κοινού…

** Το προσέξατε; Ο Πάγκαλος με τη συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή «κάρφωνε» Παπουτσή, Βενιζέλο, άντε και Παπακωνσταντίνου (αλλά αυτόν ποιος τον μετρά πια;), ενώ μεθοδικά, προσεχτικά άφηνε άλλους δελφίνους εκτός πεδίου βολής. Τυχαίο; Δε νομίζω!

** Ούτε το ότι ο Παπουτσής έσπευσε να του απαντήσει (και μάλιστα εύστοχα) σε χρόνο «dt»…

** By the way, σε τι επί της ουσίας διαφέρει η πρωτόγονη αντικομμουνιστική κριτική του Πάγκαλου ενάντια στα κόμματα της Αριστεράς, απ’ την αντικομμουνιστική υστερία του Καρατζαφέρη, ο οποίος κάνει λόγο για κίνδυνο να γίνει η Ελλάδα… Κούβα της Μεσογείου;

** Θα μου πείτε, αφού οι δυο τους… αλληλοθαυμάζονται, ακόμα και δημοσίως!

** Ερώτημα: ΑΝ, λέμε αν, το ΠΑΣΟΚ πάει σε εκλογή του νέου αρχηγού με τη διαδικασία του 2007 και αντί για περίπου 800.000 νοματαίοι προσέλθουν στις κάλπες εκεί γύρω στις 100.000, αυτό τι θα σημαίνει; Και πώς θα ερμηνευτεί πολιτικά;

** Άλλωστε κι ο μέγας Άδωνις εναντίον του Παπουτσή ολοφύρεται, τη βοηθεία και του μεγάλου καναλιού. Τυχαίο; Ούτε αυτό, νομίζω!

** Με χαμόγελα, αλλά και με οργή αντιμετωπίζει ο Καραμανλής τα διάφορα φαντασιόπληκτα σενάρια που συχνά-πυκνά βλέπουν το φως της δημοσιότητας και φαντασιώνονται… κινήσεις του στο εσωκομματικό πεδίο. Μόνο όσοι δεν γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί θα μπορούσαν να λένε και να γράφουν αυτά τα σενάρια, που διαρκώς διαψεύδονται κι όλο επανέρχονται…

** Ωστόσο η τελευταία «σοδειά» απ’ αυτά τα σενάρια προφανώς υποκινείται από εξέχοντα στελέχη της γαλάζιας παράταξης, τα οποία «παίζουν» στο βρώμικο γήπεδο της «συναίνεσης», της παράτασης του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου, ακόμα και της δημιουργίας νέου πολιτικού σχηματισμού «εμπνευσμένου» απ’ τη συγκυβέρνηση!

** Κι αυτό δεν είναι –μόνο- εκτίμηση. Καθότι οι πληροφορίες «ρέουν». Τα «κονέ» πλέον δεν κρύβονται. Και οι αβάντες απ’ τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους της διαπλοκής «φωνάζουν», μάλλον κάνουν «κρα»!

** Ας τα βλέπει ο Σαμαράς, ο οποίος πήγε να εγκλωβιστεί στο «μαντρί» της κυβέρνησης Παπαδήμου. Αλήθεια, τι θα κάμει με όλους αυτούς τους φωστήρες που τον υπονομεύουν και κάνουν ανοιχτά πλέον παιχνίδι διαπλοκής; Τι θα κάμει με αυτά τα γαλάζια παράσιτα, υποχείρια των νταβατζήδων;

** Η πληροφορία είναι απολύτως έγκυρη. Αν ο ΓΑΠ επιμείνει να παραμείνει γαντζωμένος στην –κομματική- καρέκλα και να οδηγήσει το κόμμα στις επόμενες εκλογές, τότε θα αρχίσει ένα ντόμινο παραιτήσεων νυν βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και άρνησής τους να είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές! Κάτι ανάλογο που είχε συμβεί και το 2004, πριν ο Σημίτης παραδώσει το δαχτυλίδι στο ΓΑΠ. Πόσοι είναι οι βουλευτές αυτοί; Πάνω από 10! Γνωρίζουμε και ονόματα, αλλά προς το παρόν περιοριζόμαστε σε αυτό…

** Τι θα κάμει, αν του προκύψουν «φασούλια» σε περίπτωση που βλέποντας ότι μεθοδεύεται η αναβολή των εκλογών αποσύρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου;

** Τι θα κάμει, αν κερδίσει τις εκλογές και εξαρτάται από αυτά τα μπουμπούκια;

** ΚΟΥΪΖ: Είναι σχολιαστής σε μεγάλο κανάλι, πανελλαδικής εμβέλειας. Παράλληλα όμως είναι και… σύμβουλος και «λογογράφος» σε υπουργό και υποψήφιο διάδοχο του ΓΑΠ! Καλά, πώς την αντέχει τόση… αντικειμενικότητα;

** Προσέξτε. Το γεγονός ότι η Διαμαντοπούλου έχει κάνει «κονέ» με Λοβέρδο και Ραγκούση δεν σημαίνει αυτόματα, πως στη μάχη της διαδοχής –οψέποτε αρχίσει- δεν θα είναι και η ίδια υποψήφια. Κάποια συμφωνία, που να δίνει προβάδισμα ή αποκλειστικότητα υποψηφιότητας στον Αντρέα δεν υπάρχει, τουλάχιστον ακόμα…

** Και οι συναντήσεις της Άννας με βουλευτές έχουν ξεκινήσει. Ας πούμε, η Κατερίνα της Φθιώτιδας φαίνεται ότι την στηρίζει. Φτάνει όμως μια τέτοια… σοβαρή στήριξη;

** Κάτι άλλο. Όσοι φτιάχνουν σενάρια για εκλογή του νέου προέδρου από συνέδριο ή Κ.Ο. ή άλλο όργανο, δείχνουν να αγνοούν το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ!

** Εκτός βέβαια αν θέλουν προκλητικότατα να το παρακάμψουν…

** Τι λέει το καταστατικό; Λέει, ότι ο πρόεδρος εκλέγεται με ψηφοφορία μελών και φίλων ένα μήνα πριν το συνέδριο. Δηλαδή, όταν θα πάνε σε συνέδριο, ο νέος πρόεδρος πρέπει να έχει εκλεγεί!

** Πώς λοιπόν κατατίθενται προτάσεις για εκλογή απ’ το συνέδριο; Ξανά κουρελόχαρτο θέλουν κάποιοι να το κάνουν το πολύπαθο καταστατικό, επειδή φοβούνται τη φθορά που έχουν υποστεί, λόγω των… φιλολαϊκών τους επιδόσεων;

** Ε, Βαγγέλη;

** Σωστά –για άλλη μια φορά- τα είπε ο Π. Ευθυμίου. Για τους «βυζαντινισμούς κορυφής» που διαχρονικά ταλανίζουν το ΠΑΣΟΚ και ουσιαστικά αφαιρούν τη δυναμική της βάσης. Αυτής της βάσης, που υποκριτικά πολλοί επικαλούνται κατά τα άλλα…

** Λέτε; Λέτε να κρατάει από πολύ παλιά μια σχέση της μαμάς Μάργκαρετ με το γνωστό διεθνή κερδοσκόπο; Και γι’ αυτό μεταφέρθηκε και στα τέκνα; Με τα γνωστά επακόλουθα; Ποιος είπε, ότι σόι πάει το βασίλειο; Δεν είναι βόμβα;

** Δηλαδή, το 2007 αντίπαλοι ήσαν ο «ανίκανος» με τον «διαπλεκόμενο». Και τώρα, το 2011 ή το ’12 εν πάση περιπτώσει αντίπαλοι θα είναι –μεταξύ άλλων- ο κατά τους «FT» χειρότερος υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης και μια κυρία η οποία ευθύνεται (και) για το ότι κοντεύουν Χριστούγεννα κι ακόμα δεν έχουν δει… βιβλία πάρα πολλοί μαθητές δημόσιων σχολείων;

** Ναι, η… ελληνίδα Σεγκολέν, τρομάρα μας!

** Μόνο που, ως γνωστόν, η άλλη Σεγκολέν ούτε Πρόεδρος κατάφερε ποτέ να εκλεγεί, ούτε αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος…

** Ωρέ τι έμαθα; Ο Πέτρος θα στηρίξει, λέει, τον Μιχάλη, εφόσον βέβαια δεν θα είναι υποψήφιος ο ΓΑΠ; Τι κονέ είν’ τούτα;

** Πάντως η προβολή της ξεκίνησε, μεθοδικά, από πολύ συγκεκριμένα ΜΜΕ…

** Αλήθεια, απ’ τη στιγμή που και ο αρμόδιος Επίτροπος της Ε.Ε. επισημαίνει ότι είναι εκτός πλαισίων νομιμότητας η φασίζουσα απειλή διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος από όσους δεν πληρώνουν το φασίζον χαράτσι στα ακίνητα, γιατί η κυβέρνηση παραμένει… ακίνητη και απλά παραπέμπει στο –αόριστο- μέλλον υποχρεώνοντας ταυτόχρονα τα θύματα πρώτα να πληρώσουν και μετά να ψάξουν τη δικαίωσή τους;

** Ποια βάση νομιμότητας έχει κάτι τέτοιο;

** Κύριε Παπαδήμο; Αλλά και κύριε Σαμαρά;

** Έτσι, άκριτα στηρίζεις αυτή την κυβέρνηση; Ή απλά περιορίζεσαι σε… ανακοινώσεις του Μιχελάκη; Τόση… μαχητικότητα;

** Άκου… «ΠΑΣΟΚ plus»! Τι άλλο θ’ ακούσουμε, Θεέ μου!

** Ε, μία-μία προκύπτουν οι αποκαλύψεις για τη μεγάλη απάτη, με το φούσκωμα του ελλείμματος του 2009, ώστε να μας οδηγήσει μεθοδευμένα ο ΓΑΠ στας αγκάλας του ΔΝΤ και των άλλων διεθνών κερδοσκόπων. Αυτή τη φορά είχαμε την αποκάλυψη του αρμόδιου επιτρόπου της Ε.Ε., σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή (εφιάλτης θα τους γίνει ο Χουντής!), ότι η Κομισιόν δεν ζήτησε σε καμιά περίπτωση να συνυπολογιστούν και τα χρέη των νοσοκομείων προκειμένου να διογκωθεί το έλλειμμα του 2009.

** Το μείζον ζήτημα που προκύπτει, θα το επαναλάβουμε, είναι: Έτσι, ατιμώρητο θα μείνει αυτό το έγκλημα που συντελέστηκε τότε; Έτσι στο ντούκου θα περάσει εκείνη η πελώρια πολιτική απάτη; Και το ερώτημα απευθύνεται βασικά στη Νου Δου, που περιέργως σιωπά. Γιατί; Το σφουγγάρι της συγκυβέρνησης θα σβήσει όλα τα ανομήματα της διακυβέρνησης του απερίγραπτου ΓΑΠ;

** Ο οποίος έχει επιπλέον και το θράσος να… αμολιέται στας Ευρώπας και να αμολάει τις αρλούμπες περί δημοψηφίσματος και των… επιτυχιών της κυβέρνησής του;

** Ωρέ κάποιος να τον μαζέψει;

** Ο άνθρωπος δηλαδή βρίσκεται σε διαρκές πολιτικό παραλήρημα, παραμένει επικίνδυνος και πολιτικά καταγέλαστος ακόμα και τώρα που δεν είναι πρωθυπουργός!

** Συνεχίζει και τώρα τις πολυσχιδείς δραστηριότητές του ο αδελφόθεος Νικόλαος. Βλέπετε, πρέπει να «σιγουρευτούν» ορισμένες εκκρεμότητες, μιας κι ο αδελφός οσονούπω βγαίνει εκτός σκηνής. Και μάλιστα όχι μόνο με κάποιους «απέναντι», αλλά και με ομόσταυλους, επικίνδυνους ή ανεξέλεγκτους. Έχει δουλειά!

** Όσο για το παραμύθι, ότι τον φάγαν τα συμφέροντα (!), έχει καταντήσει σαν τον ψεύτη βοσκό με το λύκο στα πρόβατα. Ούτε καν οι χαχόλοι (του) δεν το τρώνε. Έχει απομείνει ο έρμος ο Καρχιμάκης να το πλασάρει, από καθήκον…

** Του Μπένι όλοι και όλα του φταίνε. Βλέπει παντού εχθρούς!

** Εχθρούς οι οποίοι επιβουλεύονται την υποψηφιότητά του για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ, εχθρούς που τον πολεμάνε, οχτρούς παντού…

** Δηλαδή; Αυτοί φταίνε που όλες οι προβλέψεις του έχουν πάει στράφι (για έλλειμμα, ύφεση, ανεργία κλπ), αυτοί φταίνε για τις φοροεπιδρομές που έχει εξαπολύσει για να καλύψει τα ακάλυπτα;

** Δικών τους φταίξιμο είναι, ότι οι Ευρωπαίοι τον αντιμετωπίζουν ωσάν παρία;

** Ας πρόσεχε. Η πολυπραγμοσύνη ουκ ολίγες φορές οδηγεί σε αδιέξοδα…

** Δηλαδή; Ο αντιπρόεδρος (των Ιμίων και του Οτσαλάν) κινδυνεύει… μόνο στο Σύνταγμα; Ενώ αλλού θα… αποθεωθεί; Δεν περνά καμιά βόλτα από Κερατέα μεριά, ας πούμε;

** Ζούμε στη χώρα των θαυμάτων! Αίφνης, ο πολιτικός-υπάλληλος της πρεσβείας το παίζει… αντίσταση ενάντια στην Ουάσιγκτον και μιλά ανερυθρίαστα ενάντια σε όσους θα συναντήσει στην Αθήνα ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μπάιντεν! Ωρέ γιατί δεν τον παίζετε, αλλά τον στείλατε σε άλλη παραλία με το κουβαδάκι του;

** Επειδή πάντως τα πάντα έχουν τα όριά τους, για να σοβαρευτούμε, πόσο ακόμα ο κ. Παπαδήμος θα ενέχεται τον αντιπρόεδρο που… κληρονόμησε απ’ το ΓΑΠ (!) να ασχημονεί και εντός και εκτός Ελλάδας;

** Αναφέρομαι στα όσα είπε στο γαλλικό «Κανάλι 5», όπου χαρακτήρισε τους «Αγανακτισμένους» ή φασίστες ή κομμουνιστές ή μα…ες!

** Αν απ’ το ΓΑΠ δεν θα είχε κανείς απαίτηση να πάρει θέση (σιγά…) απ’ τον Παπαδήμο σίγουρα έχει. Και ρωτάμε ευθέως: Κύριε πρωθυπουργέ, τι λέτε; Απολαμβάνει ΑΥΤΟΣ ο πολιτικός της εμπιστοσύνης σας; Είστε ευτυχής που τον έχετε αντιπρόεδρο;

** Αν ναι, να σας χαιρόμαστε όλους αντάμα! Αν όχι… τι πρωθυπουργός είστε;

** Μαριονέτα της… κληρονομιάς του ΓΑΠ;

** Επίσης, κύριε Παπαδήμο: Κάποιος υπουργός σας, ονόματι Παπακωνσταντίνου, επίσης κληρονομιά του ΓΑΠ, ο οποίος και πανευρωπαϊκά πλέον έχει γενεί βουρδούγιο ένεκα αποκαλύψεων για μπαγαποντιές προκειμένου να φουσκώσει το έλλειμμα του 2009, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης σας; Είστε ευτυχής να έχετε στην κυβέρνησή σας τέτοιους φωστήρες;

** Προς Συγγρού: Εκταμιεύστε την… επόμενη δόση προς το λαμόγιο του χώρου μου, για να μην τον φέρνετε στη θέση να τον πιάνουν κρίσεις… ιδεολογικής καθαρότητας και να το παίζει αντίσταση στους «υποταγμένους»! Δεν τον λυπάστε;

** Καθότι, κύριε Παπαδήμο, πλέον κρίνεστε ΕΣΕΙΣ για τις επιλογές σας. Ή για τις παραλείψεις σας. Δεν μπορείτε πια να επικαλείστε την «κληρονομιά» του εκπεσόντος και να παριστάνετε τον «ωσεί παρόντα»!

** Ε, όσο για τη Νου Δου, αυτή κοιμάται τον… ύπνο της συγκυβέρνησης. Και αντιστέκεται δι’ απλών ανακοινώσεων, όταν και όπου το θυμηθεί…

** Ένας χρόνος συμπληρώνεται αυτές τις μέρες απ’ την εισβολή των ορδών των δυνάμεων καταστολής στην Κερατέα. Μιας εισβολής και «κατοχής» που διήρκεσε κοντά τέσσερις μήνες, μέχρι να αποχωρήσουν οι «κατοχικοί» νικημένοι απ’ τον ασυμβίβαστο αγώνα των ηρωικών κατοίκων της περιοχής.

** Οι τοπικοί φορείς οργανώνουν το επόμενο Σαββατοκύριακο 10-11 Δεκέμβρη εκδηλώσεις in memoriam επί της λεωφόρου Λαυρίου (στο ύψος του ΒΙΟΠΑ).

** Θα πάει κι ο… Πάγκαλος; Χα!

** Ενδιαφέρουσα η «όσμωση» μεταξύ Κουβέλη και Σημίτη. Αρκετοί σημιτικοί θα πάνε προς Κουβέλη μεριά και θα πλαισιώσουν τη ΔΗΜΑΡ. Είναι όμως σίγουρος ο Φώτης, ότι θα βγει κερδισμένος απ’ αυτή την κολλεγιά; Τις δημοσκοπήσεις θα πρέπει κάποιος να τις διαβάζει σε διαχρονική ανάγνωση…

** Δηλαδή; Θεματοφύλακας των πασοκικών οσίων ακόμα κι ο… κυρ Γιάννης του Αιγαίου; Ωρέ, πού φτάσατε; Έχει άλλο πάτο η παρακμή (σας);

** Και πώς αλήθεια το θέλει το… «ΠΑΣΟΚ plus»; Διότι αν κρίνουμε απ’ τα υπουργικά του πεπραγμένα, καλά σαράντα και χαιρετίσματα στον πλάτανο!

** Καλά, για Λωτοφάγους μας περνά ο Βενιζέλος; Αυτός δεν ήταν που αρχές Σεπτέμβρη τα ‘σπασε με τους εκπροσώπους της τρόικας (τότε που ‘θελαν να το παίξουν… αντίσταση, οι προσκυνημένοι!) κι έκτοτε η περιβόητη έκτη δόση πέρασε από σαράντα κύματα, προέκυψαν συνταρακτικές πολιτικές εξελίξεις, βγήκαν απ’ τη χώρα 14 δις ευρώπουλα, γίνηκε χάος, η Ελλάδα ήρθε ακόμα πιο κοντά στη χρεοκοπία και για να πάρει τελικά αυτή την έκτη δόση έχασε πολύ περισσότερα απ’ αυτά τα 8 δις; Και τώρα αυτός ο φοβερός τύπος βγαίνει και… πανηγυρίζει και περίπου μας ζητά να του πούμε κι ευχαριστώ; Κι αυτός ο τύπος ενδέχεται να είναι ο επόμενος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ; Είμαι καλά, γιατρέ μου;

** Προσέξτε. Ούτε ένα (!) κομματικό όργανο δεν έχει συγκαλέσει ο εκπεσών ηγεμών, για να δουν τι θα κάμουν, πώς θα πορευτούν, πού θα πάνε!

** Και οι άλλοι, ακόμα και οι δελφίνοι, απλά καρτερούν πότε θα προθυμοποιηθεί ο πρίγκιψ να κάνει καμιά συνεδρίαση και να τους… φέρει τις 10 εντολές! Έχει η παρακμή (τους) όρια;

** Δειλοί, μοιραίοι, άβουλοι, όποιοι κι αν ηγηθούν αυτού του θλιβερού πολιτικού μορφώματος που κάποτε ήταν το ΠΑΣΟΚ…

** Στη Συγγρού πάντως προσεύχονται να έχουν το ΓΑΠ αντίπαλο στις επόμενες εκλογές! Η καλύτερή τους! Μέχρι τάματα κάνουν, για να μη σας πω ότι αν είναι εκ νέου υποψήφιος θα βάλουν οπαδούς τους να πάνε να τον ψηφίσουν!

** Πάνε οι παλιές, καλές εποχές για το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, τότε που χτυπούσε σαραντάρια στις ακροαματικότητες και οι άλλοι τον κοίταγαν με τα κιάλια…

** Τώρα περνά την εποχή των ισχνών αγελάδων κι επιπλέον κοντεύει να χάσει και την πρωτιά στις ακροαματικότητες! Το γεγονός, ότι είναι ο κατ’ εξοχήν φιλομνημονιακός σταθμός λέτε να μην έχει παίξει ρόλο;

** Τυχαίο; Δε νομίζω!

** Πόσο μάλλον, που ανεβαίνουν θεαματικά οι ραδιοσταθμοί που εκπέμπουν αντιμνημονιακό λόγο…

** Δηλαδή; Οι –αναμενόμενες- αλλαγές στη δημόσια τηλεόραση θα είναι σαν… αυτές που έχουμε δει σε άλλους τομείς; Και η Νου Δου θα κοιμάται τον ύπνο του δικαίου;

** Οι άνθρωποι, με το που μπήκαν στην συγκυβέρνηση, λες και υπνωτίστηκαν! Πολιτικά και επικοινωνιακά. Ήταν δηλαδή να μην κάμουν την πρώτη έκπτωση. Από κει και μετά, τελειωμό δεν έχει ο κατήφορός τους!

** Οπότε και η ομάδα των γαλάζιων «μεταρρυθμιστών», «φιλελευθέρων» και πάει λέγοντας παίρνει πολιτικά τα πάνω της. Και κάποια στιγμή –στο όχι μακρινό μέλλον- θα τη βρει απειλητική μπροστά του ο Σαμαράς.

** Μόνο που θα την έχουν θεριέψει οι ολέθριοι σύμβουλοι και παρατρεχάμενοί του!

** Καλά, στας Βρυξέλλας «κουλάθηκαν» με την περισπούδαστη «επιστολή» του αρχηγού κωλοτούμπα! Την αρχειοθέτησαν για να φτιάχνουν στομάχι!

** Το Μέγαρο ανεβάζει την οπερέτα του κυρ Σταύρου «Αντώνης ο ψυχαναγκασθείς»! Σύμβουλοι και υπουργοί, υιοί τε και φίλοι σε ρόλο πρωταγωνιστών! Οι θεατές; Άναυδοι!

** Θα το ξαναπούμε, άλλωστε είναι διαρκώς επίκαιρο. Η αξιοπιστία της πλειοψηφίας των συνδικαλιστικών ηγεσιών έχει πέσει στο ναδίρ. Και η απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ήταν –επιεικέστατα- «χλωμή». Και αυτό λέει πολλά, σε καιρούς μάλιστα χαλεπούς για τους εργαζόμενους…

** Αντίθετα η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη και μαχητικότερη…

** Ο Γ. Ζαφειρόπουλος, έμαθα, είναι ο γενικός «κουμανταδόρος» του μηχανισμού στήριξης του Βενιζέλου ενόψει της μάχης της διαδοχής. Επίσης με «ειδικό» ρόλο σε αυτό το μηχανισμό οι Αγγελούδης και Τ. Αντωνίου…

** Αυξάνεται και πληθύνεται η καλή μας… εθνοσωτήριος κυβέρνηση! Άντε, με το καλό να γενείτε καμιά εξηνταριά! Το… κοντά πενήντα δεν φτουράει!

** Στο μεταξύ ο τέως συνεχίζει να φαντασιώνεται τον πρωθυπουργό ακόμα και… συγκαλεί συσκέψεις των (εκ) του ΠΑΣΟΚ υπουργών! Κάποιος να του μιλήσει, έστω στα αγγλικά;

** Ναι, όλοι αυτοί οι τύποι τώρα θα μας σώσουν! Δόλια Ελλάδα…

** Και δεν φτάνει που είναι –κυριολεκτικά- μπουλούκ ασκέρι αυτή η κυβέρνηση, έχουμε και τα διακομματικά ξεκατινιάσματα. Έχουμε και κάποιο κύριο Λύτρα, γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου επί ΓΑΠ που… από κεκτημένη ταχύτητα ξέμεινε και στην κυβέρνηση Παπαδήμου στον ίδιο ρόλο, να… ξεχνά κάπου στα συρτάρια του την επιστολή Αβραμόπουλου, με την οποία ενημέρωνε ότι θα απείχε απ’ τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής επειδή είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις –κυβερνητικές- στας Βρυξέλλας!

** Μόνο ο… αδελφός Φόρεστ Γκαμπ βρήκε να τον δικαιολογήσει!

** Επιτυχημένη η επιλογή του Γ. Μουρούτη, στη θέση του αναπληρωτή εκπροσώπου της Ν.Δ….

** Ωρέ; Κάνα άλλο ορφανό του ΓΑΠ ή του Σημίτη, να το περιμαζέψει ο «άτεγκτος» Παπαδήμος και να το βολέψει στην κυβέρνησή του; Πόσο νομίζει ότι θα δουλεύει και θα προκαλεί χοντρά το λαό;

** Για συνενόχους έψαχνε στην κυβερνητική επιτροπή ο Μπένι. Για δημιουργία αίσθησης «όλοι ίδιοι είναι»…

** Λέτε; Να ‘ρχεται προνουντσιαμέντο, όσο ο εκπεσών ηγεμών… το σκέφτεται;

Από το σημερινό “ΠΑΡΟΝ”