Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

29 Νοε 2011


Κάποιοι ανιστόρητοι "εξαφάνισαν" από χάρτη της ΕΕ με θεματικό τίτλο “Η ζώνη του ευρώ, ένα νόμισμα με πολλά πλεονεκτήματα”, όπου αποτυπώνονται όλες οι ευρωπαϊκές χώρες της ζώνης του ευρώ, είναι το Καστελλόριζο.

Για το θέμα κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλης και οι βουλευτές του κόμματος, Θ. Λεβέντης, Ν. Τσούκαλης και Γρ. Ψαριανός.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, το Καστελλόριζο, το νοτιανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, που απέχει από τις τουρκικές ακτές μόλις δύο ναυτικά μίλια είναι “εξαφανισμένο”.

“Από το χάρτη απουσιάζει εμφανώς η αποτύπωση του Καστελλόριζου, ενώ έχουν αποτυπωθεί όλα τα υπόλοιπα νησιά της χώρας μας, αλλά και μη ηπειρωτικά και υπερπόντια εδάφη των κρατών μελών”, τονίζουν χαρακτηριστικά.

Δεδομένων και των πρόσφατων δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος “τοποθέτησε” το Καστελλόριζο στη Μεσόγειο, αλλά και της στρατηγικής σημασίας της νήσου για την Ελληνική ΑΟΖ, οι βουλευτές ζητούν από τον κ. Δήμα να διερευνήσει το θέμα της “εξαφάνισης” του Καστελόριζου από το χάρτη και να ζητήσει την ορθή επανεκτύπωσή του.

Η Ελλάδα του τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμου έχει πολλά να γνωρίσει ακόμη... Δυστυχώς, είμαστε μόνο στην αρχή...Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων εκείνοι που πιστεύουν στις θεωρίες συνωμοσίας και εκείνοι που τις αρνούνται πεισματικά. Όσο όμως δύσπιστος και να είναι κανείς οι τελευταίες εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία αλλά και στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα οδηγούν σε κάποια συμπεράσματα.

Το βασικό συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως υπάρχει ένα κεντρικό σχέδιο, ένα master plan των νεοταξιτών με σκοπό την κατάληψη της εξουσίας και την παγκόσμια κυβέρνηση. Ποιο όμως είναι το master plan της ΝΤΠ; Καταρχάς ας κάνουμε μια υπόθεση .Αν κάποιος ήθελε να διαλύσει την παγκόσμια οικονομία στο σύνολο της τι θα έκανε; Ίσως να χτύπαγε τους βασικούς πυλώνες της παγκόσμιας οικονομίας.

Όταν ξεκίνησε η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη πολλοί πιστεύανε ότι υπάρχει ένας πόλεμος Ευρώ - Δολαρίου αλλά δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Μέχρι σήμερα κάποιοι πιστεύουν ότι οι περίφημοι οίκοι αξιολόγησης και οι Αγορές (και ποιοί άραγε κρύβονται πίσω) ενεργούν σαν πολιορκητικοί κριοί των ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ αλλά απ ότι φαίνεται τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Οι ''οίκοι'' λοιπόν δρουν ανεξέλεγκτα και απειλούν με υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας χώρες υπεράνω πάσης υποψίας.

ΟΙ ίδιες οι ΗΠΑ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΕΙ από τον οίκο STANDARD & POORS και δεν ξέρουμε πού μπορεί να οδηγήσει αυτό καθώς το χρέος των ΗΠΑ είναι τεράστιο. Στο στόχαστρο αυτήν την στιγμή βρίσκεται και ο λεγόμενος σκληρός πυρήνας της Ευρωζώνης. Τα επιτόκια της Αυστρίας και της Γαλλίας είναι ήδη πολύ ψηλά και έχουν ανοδική τάση, μιλάμε για τις χώρες του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης και όχι για την περιφέρεια .Πρόσφατα οι Γάλλοι που ζητούν εναγωνίως την επέμβαση της ΕΚΤ, ΑΦΗΣΑΝ ΥΠΟΝΟΟΥΜΕΝΑ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ πλέον και είναι αλήθεια. Λανθάνουν και πλανώνται οι Γερμανοί αν νομίζουν ότι οι περίφημες αγορές και οι οίκοι θα διστάσουν να υποβαθμίσουν και αυτούς. Οι αγορές δεν δίστασαν να υποβαθμίσουν τις ίδιες τις ΗΠΑ.

Ο άλλος μεγάλος πυλώνας της παγκόσμιας οικονομίας η Ιαπωνία είναι και αυτή στα πρόθυρα της κατάρρευσης. ΟΙ ζημίες και τα χρέη από την πυρηνική καταστροφή που έπληξε την Ιαπωνία μετά το τσουνάμι που ακολούθησε τον σεισμό του περασμένου ΜΑΡΤΙΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΓΟΝΑΤΙΣΟΥΝ την Ιαπωνία.

Εδώ δεν θα αναφερθούμε καθόλου στις θεωρίες συνωμοσίας που θέλουν τον σεισμό που έπληξε την Ιαπωνία σαν έργο του συστήματος ΗAΑRP. Βλέπουμε λοιπόν ότι κάποιοι κρυμμένοι πίσω από την ανωνυμία των ''αγορών'' και των ''οίκων'' χτυπούν συντονισμένα έναν έναν τους βασικούς πυλώνες της παγκόσμιας οικονομίας ΕΕ ΗΠΑ και Ιαπωνία.

Από την ημέρα ορόσημο της ενδεκάτης Σεπτεμβρίου πέρασαν δέκα χρόνια. Στο διάστημα αυτό οι νεοταξ.ίτες μπόρεσαν και επέβαλαν το βασίλειο του τρόμου εκμεταλλευόμενοι την ανασφάλεια των Εθνών. Χρησιμοποίησαν γι αυτό τον σκοπό την τρομοκρατία, τον πόλεμο και την μετανάστευση, την οικονομική κρίση και την φτώχεια ώστε να διαλύσουν τα Έθνη.

Καθάρισαν το τοπίο από κάθε πιθανό εχθρό κάθε έναν που θα μπορούσε να τους αντισταθεί τον έβγαλαν από την μέση και τον ξεφτίλισαν. Ατελείωτη σειρά επεμβάσεων, Σομαλία ΙΡΑΚ Γιουγκοσλαβία (Μιλόσεβιτς) Αφγανιστάν Λιβύη αλλά και η λεγόμενη Αραβική άνοιξη. Μια σειρά επεμβάσεων (φανερών ή μυστικών) των Νεοταξιτών με σκοπό να καθαρίσουν το ''τοπίο'' και να προετοιμάσουν το έδαφος για την παγκόσμια επικράτηση.

Εκτός λοιπόν από Ρωσία και Κίνα που είναι τεράστιες χώρες και οικονομικοί γίγαντες ποια χώρα στέκεται εμπόδιο στα σχέδια των Νεοταξιτών; Το ΙΡΑΝ. Το ΙΡΑΝ του φανατικού αντισιωνιστή Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ είναι το κράτος πρόβλημα για τους νεοταξίτες. Ο Αχμαντινετζάντ δεν αστειεύεται. Φαίνεται ότι οι Ιρανοί έχουν προχωρήσει στην κατασκευή ατομικής βόμβας και εκτοξεύουν απειλές εναντίον του Ισραήλ. Πριν από λίγες μέρες μια έκρηξη με δεκαεφτά νεκρούς συνέβη σε στρατιωτική βάση του Ιράν. Η κυβέρνηση του ΙΡΑΝ κατηγορεί ευθέως την Μοσάντ ότι βρίσκεται πίσω από την έκρηξη. Από την άλλη οι ΗΠΑ μετά την ΄''επιτυχία '' τους στην ΛΙΒΥΗ σχεδιάζουν ήδη νέες επεμβάσεις στην Αφρική αλλά και αλλού όπου κρίνουν ότι κρίνεται η παγκόσμια κυριαρχία. Ρωσία και Κίνα παρακολουθούν με ανησυχία τον αμερικανικό επεκτατισμό. Πού μπορεί να οδηγήσει αυτή η κατάσταση;

Τα γεγονότα τα ίδια μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μέσα στο έτος 2012 θα έχουμε μια σειρά από χρεοκοπίες που θα οδηγήσουν στην κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας και τελικά σε έναν πόλεμο με επίκεντρο τη Μέση Ανατολή. Αυτός ο πόλεμος δεν θα ναι παίξε γέλασε όπως οι άλλες επεμβάσεις των Αμερικανών, αλλά θα ναι μια ολοκληρωτική σύγκρουση ΑΝΑΤΟΛΗΣ -ΔΥΣΗΣ. Μιλάμε λοιπόν για τον Γ΄ παγκόσμιο Πόλεμο που θα χει επίκεντρο τη Μέση Ανατολή. Σε πολλούς αυτή η εκτίμηση θα φανεί υπερβολική ή συνωμοσιολογική.

Όμως η Ιστορία μας οδηγεί σ αυτή την εκτίμηση. Και οι δύο προηγούμενοι παγκόσμιοι πόλεμοι ήταν απόρροια της οικονομικής κρίσης και της παγκόσμιας αναταραχής. Η ιστορία έχει δείξει ότι παρόμοιες καταστάσεις τελικά ξεκαθαρίζουν μόνο με πόλεμο. Έτσι και τώρα οι Νεοταξίτες στην προσπάθεια τους για παγκόσμια κυριαρχία θα οδηγήσουν τα πράγματα σε σύγκρουση με την Ρωσία και την Κίνα. Είναι αναπόφευκτο.

Αυτό είναι λοιπόν το master plan της ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ. Παγκόσμια οικονομική κατάρρευση και Πόλεμος στην Μέση Ανατολή και ύστερα η παγκόσμια κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να αναλάβει τις τύχες του κόσμου. Αφού λοιπόν θα έχουν προκαλέσει χάος με την νομισματική κατάρρευση και τις μαζικές χρεοκοπίες χωρών με την φτώχεια, την πείνα, την ανασφάλεια και τον φόβο να κυριαρχούν στις ζωές των ανθρώπων θα εμφανίσουν την παγκόσμια κυβέρνηση ως ''Μεσσία '' για την ανθρωπότητα. Θα πουν πιθανότατα ότι η προηγούμενη κατάσταση με τα ξεχωριστά Έθνη -Κράτη οδήγησε την ανθρωπότητα σε παγκόσμια κρίση και για αυτό είναι απαραίτητο να αναλάβει τις τύχες της ανθρωπότητας μια κυβέρνηση σοφών που θα ξαναφέρει την νομισματική ισορροπία την ειρήνη και την ασφάλεια.

Οι άνθρωποι ,οι πολίτες των Εθνικών Κρατών κουρασμένοι, εξουθενωμένοι από την συνεχιζόμενη κρίση και τον πόλεμο θα είναι πλέον έτοιμοι να συνθηκολογήσουν με την ΝΕΑ ΤΑΞΗ και να δεχτούν οτιδήποτε απαιτηθεί απ αυτούς, προκειμένου το σύστημα να ξαναρχίσει να δουλεύει. Το επόμενο βήμα των νεοταξιτών μετά την ενθρόνιση της νέας παγκόσμιας κυβέρνησης θα είναι η αντικατάσταση των νομισμάτων με ένα παγκόσμιο νόμισμα και τελικά η απόσυρση του χρήματος από την αγορά και η πραγματοποίηση συναλλαγών μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο και με απαραίτητη προϋπόθεση το υποδόριο μικροτσίπ.

Αυτό είναι λοιπόν το master plan της ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ. Οι νεοταξίτες στηρίζονται σε δύο βασικές αρχές παρμένες μέσα από την παρατήρηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Η πρώτη έχει ειπωθεί από τον Μarshal MC Luhan ''... ένα μεγάλο μυστικό κρύβεται από την δυσπιστία του πλήθους'' και η δεύτερη είναι η πολύ απλή αλήθεια ότι οι άνθρωποι σκυμμένοι πάνω στα προβλήματα και τις ασχολίες της καθημερινότητάς τους δεν έχουν τον απαραίτητο χρόνο να ασχοληθούν με αυτά που συμβαίνουν γύρω τους και πολλές φορές δεν έχουν τον απαραίτητο χρόνο ούτε και να σκεφθούν τι πραγματικά συμβαίνει. Έτσι οι ίδιοι οι νεοταξίτες μπορούν να εξουσιάζουν τους κουρασμένους εγκέφαλους των ανθρώπων ελέγχοντας τα ΜΜΕ.

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ; Έτσι όπως πάνε τα πράγματα είναι κοντά η μέρα που θα εξαφανιστούν τα χρήματα και δεν θα μπορούμε να αγοράσουμε ή να πωλήσουμε παρά μόνο με το τσιπάκι των νεοταξιτών. Ο μόνος τρόπος επιβίωσης είναι να κάνουμε από τώρα προμήθειες βασικών ειδών διατροφής και να δείξουμε αλληλεγγύη μεταξύ μας. Σε όλες τις χώρες που χρεοκόπησαν οι άνθρωποι επανέφεραν την ανταλλακτική οικονομία και εφηύραν ακόμα και άλλες συναλλαγματικές μονάδες για να τα βγάλουν πέρα. Αυτό πρέπει να κάνουμε και εμείς. Μόνο έτσι δημιουργώντας μια άλλη οικονομία που θα λειτουργεί παράλληλα με την επίσημη των νεοταξιτών θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε.

Γιώργος Σταφυλάς

Την ώρα που στην Ελλάδα η χρεοκοπία εξελίσσεται με το έλλειμμα για το 2011 να προβλέπεται πάνω από 9%, την ύφεση πάνω από 6%, την πρώτη αποπομπή 50.000 δημοσίων υπαλλήλων στην εφεδρεία και την ένδεια και τις συζητήσεις για πραξικόπημα να έχουν μπει στην ημερήσια διάταξη, η Γερμανία δείχνει να ολοκληρώνει τον σχεδιασμό της και να ετοιμάζεται για την τελική έφοδο.

Η «μπλόφα» τύπου Σέγκεν

Στόχος, η κατάληψη της Ευρώπης, με πυρήνα τους 17 του ευρώ, χωρίς μάλιστα καμία διαπραγμάτευση. Η τακτική που ακολουθεί είναι έξυπνη. Με δεδομένες τις συνθήκες κατάρρευσης σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, το Βέλγιο ή και η Γαλλία με τα τρία Α, ρίχνει στο τραπέζι, όχι προς συζήτηση, αλλά προς εμπέδωση μια πρόταση.

Στη λογική Σέγκεν , θα γίνει μια ζώνη δημοσιονομικής άρα και πολιτικής Ένωσης. Σε αυτή, με την Γερμανία κυρίαρχη, μπορούν να συμμετάσχουν όσοι είναι από τους 17 περίπου πλεονασματικοί ή οι «πρόθυμοι» σύμμαχοί της, όπως η Ολλανδία, η Φινλανδία, αλλά και η δεύτερη πρωτεύουσά της, το Παρίσι. Στη ζώνη αυτή θα εφαρμοστούν ενιαίοι κανόνες δημοσιονομικοί, αλλά και ίσως ευρωομόλογο ή πιο επιθετική λειτουργία της ΕΚΤ. Οι άλλοι ας κάνουν ότι θέλουν.

Η πρόταση αυτή είναι μια αρχική «μπλόφα» για να αποφύγει τις διαπραγματεύσεις. Γιατί αμέσως η Μέρκελ ή ο Σόιμπλε, με επίσημες δηλώσεις τους λένε: Εμείς ενδιαφερόμαστε για την ενότητα της ευρωζώνης και κατ’ επέκταση στη νέα συμφωνία του Ευρώ, που στην ουσία είναι μια «σύμβαση παραχώρησης» των εθνικών κρατών της Ευρώπης στο Γερμανικό υπερέθνος- κράτος (ένα νέο σχέδιο Καρλομάγνος), να συμμετάσχουν εφόσον το επιθυμούν και οι 17 του ευρώ, ακόμη και οι 27 της Ένωσης.

Το τέλος των Εθνών-κρατών

Αλλά πως θα συμμετάσχουν οι άλλες οικονομίες, άρα και τα έθνη-κράτη που άλλα είναι χρεοκοπημένα όπως η Ελλάδα, άλλα υπό χρεοκοπία όπως η Ιταλία και άλλα στο κατώφλι του ΔΝΤ και των Μνημονίων όπως η Ισπανία;

Προσέξτε σκεπτικό: Τα κράτη θα παραχωρήσουν την κατάρτιση των προϋπολογισμών τους στο γερμανικό Διευθυντήριο, που θα συγκροτήσει το Βερολίνο και στην ενωσιακή γραφειοκρατία της Κομισιόν, που θα ελέγχει το Βερολίνο. Μαζί με τους προϋπολογισμούς, τα κράτη θα παραχωρήσουν αυτόματα και την διάρθρωση και την στρατηγική των οικονομιών τους, άρα την ίδια τη λειτουργία των χωρών τους. Επειδή τα περισσότερα απ’ αυτά έχουν χρέος πάνω από 60% όπως προβλέπει ως όριο το ευρώ, θα γίνει σε κάθε χώρα ένα Fund, στο οποίο θα περιλαμβάνονται τα περιουσιακά στοιχεία κάθε κράτους (γη, επιχειρήσεις, υποδομές), μαζί με το επιπλέον χρέος της κάθε χώρας. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα το fund θα πρέπει να καλύψει χρέος της τάξης του 100% του ΑΕΠ, με σημερινή εκτίμηση που είναι επιπλέον του επιτρεπτού 60%.

Με τον τρόπο αυτό, το Βερολίνο παίρνει υπό τη διαχείρισή του και τις δημόσιες περιουσίες των εθνών-κρατών, την επικράτειά τους ουσιαστικά. Αν στην πολιτική ένωση που προβάλλει ως τάχα «κερασάκι», βάλουμε και την ενιαία άμυνα, η Γερμανία θα ελέγξει την πολεμική μηχανή της Ευρώπης, καθόλου ευκαταφρόνητο μέγεθος, αλλά και την πολεμική της βιομηχανία, τους εξοπλισμούς των κρατών-περιοχών, μετά την κατάργηση των εθνών, και φυσικά τη διεθνή πολιτική της Ευρώπης. Καταργώντας τα έθνη-κράτη, όλη η Ευρώπη θα μετατραπεί σε μια ενιαία οικονομία, με συμπληρωματικές περιοχές, όπως οι νομαρχίες στα σημερινά έθνη-κράτη, με κεντρικό σχεδιασμό από το Βερολίνο. Αυτό υποτιμάται από τον διεθνή παράγοντα, με την πίεση των χρεών και των αγορών, στην παρούσα φάση.

Η Ευρώπη μία ψήφος

Η Ευρώπη, με τον τρόπο αυτό, ευθύς αμέσως θα έχει μία ψήφο στον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, την G-7 ή την G-20, το ΔΝΤ και ούτω καθεξής. Μια ωραία ατμόσφαιρα δηλαδή!

Στον επόμενο πόλεμο θα λάβουμε μέρος με την πλευρά του Ράιχ γιατί πολύ απλά θα είμαστε μέρος του Ράιχ.

Και όλα αυτά θα τα αποφασίσουν ποιοι; Κανείς. Οι λαοί και τα Έθνη θα απουσιάσουν από τη Συμφωνία και θα εκπροσωπηθούν από τους «Κουίσλιγκ» πολιτικούς αντιπροσώπους τους, αφού κατά τα άλλα κανείς δεν θα ρωτήσει κανέναν- ούτε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς- και η Δημοκρατία ήδη έχει αρχίσει να καταργείται ως λειτουργών πολίτευμα στην Ευρώπη, μέσα από τις κυβερνήσεις «μεγάλου συνασπισμού».

Η Ευρώπη της Μεσογείου

Η κρίσιμη φάση, αν δεχθούμε ότι έχουμε πόλεμο, έχει δρομολογηθεί από τη Γερμανία προκειμένου να καταργήσει και να κυριαρχήσει στην Ευρώπη. Μένει να δούμε αν θα υπάρξουν αντιδράσεις από τα έθνη και τους πολιτισμούς της ευρωπαϊκής Μεσογείου. Ειδικά στον άξονα Ιταλίας-Ελλάδας (την ελληνορωμαϊκή ενότητα) και την Ιβηρική Ισπανίας-Πορτογαλίας (τη λατινική παράμετρο). Και τι είδους αντιδράσεις θα είναι.Η Ελλάδα δεν θα φύγει από το Ευρώ. Η χώρα που πιθανώς θα αναγκαστεί να το κάνει είναι η Γερμανία, η οποία μάλλον θα δημιουργήσει μία δική της νομισματική ένωση, αφήνοντας έξω τη Γαλλία. Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να μην αγοράζουν γερμανικά ομόλογα που είναι σε ευρώ. Σε Βρετανία και ΗΠΑ αντιλαμβάνονται πλέον ότι ο μέσος Έλληνας δεν ευθύνεται για αυτή την κρίση και πως έχει υποφέρει περισσότερο απ’ όσο έπρεπε. Ο Γιάννης Βαρουφάκης, καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ερμηνεύει τις τελευταίες εξελίξεις και εξηγεί πού κατά τη γνώμη του βρισκόμαστε: κοντά στην κατάρρευση του Ευρώ.

Πληροφορίες οι οποίες επισήμως διαψεύδονται θέλουν τις χώρες της Ευρωζώνης με πιστοληπτική ικανότητα ΑΑΑ να προωθούν την έκδοση κοινών ομολόγων «ελίτ». Βρισκόμαστε κοντά σε ένα Ευρώ δύο ταχυτήτων;

Βρισκόμαστε κοντά στην κατάρρευση του Ευρώ. Και όσο πλησιάζουμε, οι διάφορες πιθανές μετά ευρωσυστημικές συμμαχίες αρχίζουν να προετοιμάζουν το έδαφος. Αρχίζουν να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους. Εγώ πιστεύω ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει, δηλαδή να υπάρξει μια γαλλογερμανική νομισματική ένωση στη μετά ευρώ εποχή. Θεωρώ πολύ πιο πιθανό η Γερμανία να δημιουργήσει τη δική της νομισματική ένωση μαζί με τις υπόλοιπες πλεονασματικές χώρες. Αφήνοντας τη Γαλλία απ’ έξω.

Δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι ξένες τράπεζες μελετούν τις επιπτώσεις από μία επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή. Σε ποια περίπτωση, πλέον, θα βγει η χώρα από το Ευρώ; Πόσο πιθανό είναι σήμερα αυτό το σενάριο;

Οι τράπεζες, προφανώς, προσπαθούν να μελετήσουν τον τρόπο με τον οποίο εκείνες θα πρέπει να αντιδράσουν σε μια διάλυση του Ευρώ. Όχι σε μια έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ. Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι η έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ δεν πρόκειται να συμβεί. Πολύ πιο πιθανή είναι η κατάρρευση του ευρωσυστήματος, συνολικά. Όπως έχω πει εδώ και καιρό, δεν βλέπω την Ελλάδα να φεύγει, ούτε να την εκδιώκουν. Αυτό που βλέπω είναι ότι το Ευρώ θα εκδιωχθεί από το «κεφάλι» και όχι από την «ουρά», όταν το «κεφάλι» αποφασίσει να φύγει.

Με την έννοια δηλαδή ότι αρχίζει να συμφέρει τη Γερμανία η αποχώρηση από το Ευρώ;

Όχι. Αυτό δεν συμφέρει κανέναν. Μπορεί να οδηγηθεί, μέσα από την πεισματική της άρνηση, να αναδομήσει το ευρωσύστημα. Να βρεθεί σε μια «γωνία» από την οποία να μην μπορεί να ξεφύγει, παρά μόνο με τη δική της απόδραση από το ευρωσύστημα. Αλλά μία τέτοια δική της απόδραση δεν θα συμβεί επειδή τη συμφέρει. Θα αποτελεί επιλογή πανικού όταν πλέον ο,τιδήποτε άλλο θα είναι απλώς περισσότερο καταστροφικό.

Τι μας δείχνει η πρόσφατη αδυναμία της Γερμανίας να δανειστεί υπό τις συνθήκες τις οποίες επιθυμούσε;

Μας δείχνει ότι οι επενδυτές, ιδίως στην Ασία, έχουν αρχίσει να μην θέλουν να αγοράζουν ομόλογα της Γερμανίας τα οποία είναι εκπεφρασμένα σε ευρώ. Δεν έχουν πρόβλημα να δανείσουν τη Γερμανία. Απλώς, φοβούνται ότι αυτά τα ομόλογα, κάποια στιγμή, όταν θα δημιουργηθεί το μάρκο, θα υποτιμηθούν, επειδή θα είναι εκπεφρασμένα σε ευρώ και η ισοτιμία μάρκου - ευρώ θα αλλάξει σε βάρος του ευρώ, το οποίο θα υποτιμηθεί και απέναντι στο δολάριο.

Πρόσφατα κάνατε λόγο για αντιστροφή του κλίματος, στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, απέναντι στην Ελλάδα.

Εδώ και δύο χρόνια βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με δημοσιογράφους κορυφαίων βρετανικών και αμερικανικών ΜΜΕ, εφημερίδων και ηλεκτρονικών μέσων. Μέχρι πολύ πρόσφατα, η αντιμετώπιση των Ελλήνων ήταν εχθρική. Όποτε οι Έλληνες ανοίγαμε το στόμα μας, αντιμετωπιζόμασταν με αυτόν τον τρόπο μόνο και μόνο επειδή είμαστε Έλληνες. Πλέον, παρατηρώ ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Βρετανών και των Αμερικανών δημοσιογράφων έχει κατανοήσει πως αυτή η κρίση δεν οφείλεται στην Ελλάδα. Και ότι η Ελλάδα είναι ένα σύμπτωμα, το οποίο έχει τιμωρηθεί αλύπητα στο όνομα μίας κρίσης για την οποία η ίδια δεν ευθύνεται. Θα συνέβαινε ανεξάρτητα από την Ελλάδα. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί μία μεγάλη «στροφή», αν θέλετε, ακόμη και στο συναισθηματικό επίπεδο. Είναι ένα είδος αποδοχής ότι ο μέσος Έλληνας υποφέρει πολύ περισσότερο απ’ όσο του άξιζε.

  • Όπου κι αν στρέψεις το βλέμμα σου η εικόνα αυτής της χώρας μοιάζει με ένα κερί που η φλόγα του τρεμοπαίζει έτοιμη να σβήσει
Βλέπω τα χιλιάδες μαγαζιά με λουκέτα στους δρόμους της Αθήνας. Βλέπω τις ουρές των ανέργων έξω από τον ΟΑΕΔ για ένα επίδομα 200-300 ευρώ. Βλέπω τα απελπισμένα μάτια των νέων ανθρώπων που δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Βλέπω τα σκαμμένα πρόσωπα των γερόντων που νιώθουν τη ζωή τους να κρέμεται από μια κλωστή καθώς περιμένουν 6 με 8 μήνες να τους δει ο γιατρός του ΙΚΑ.

Και σήμερα πρωί-πρωί με πήρε τηλέφωνο φίλος από το αρχηγείο των Ε.Δ. το γνωστό ΓΕΕΘΑ για να μου πει το φοβερό, ότι οι ελλείψεις σε στρατό, αεροπορία, ναυτικό αγγίζουν πια το όριο του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς λόγω περικοπών συμβαίνουν τα εξής απαράδεκτα: Πολεμικά αεροπλάνα κι ελικόπτερα, παραμένουν μήνες ακινητοποιημένα σε στρατιωτικά αεροδρόμια γιατί δεν δίνονται κονδύλια αγοράς των αναγκαίων προς αλλαγή ανταλλακτικών τους.

Πιλότος Μιράζ 2000, γιος καλού μου φίλου, λέει συχνά στον πατέρα του ότι οι περιπολίες και οι αναχαιτίσεις στο Αιγαίο ελληνικών πολεμικών αεροπλάνων γίνονται πλέον με αεροσκάφη των οποίων βασικά εξαρτήματα των μηχανών τους, βρίσκονται εκτός του χρόνου ζωής που ορίζουν οι κατασκευαστές.

Πολλά λιμεναρχεία δεν έχουν καύσιμα πλέον για τα πλωτά περιπολικά τους , ενώ στην παραμικρή βλάβη των σκαφών καταδίωξης αυτά ακινητοποιούνται στο πλησιέστερο λιμάνι.

Προχθές στέρεψε και η βενζίνη για τα περιπολικά και τις μοτοσικλέτες της ΕΛ.ΑΣ.

Οι «γύπες» της Ευρώπης και της Αμερικής που εδώ και δύο χρόνια κατασπαράζουν την Ελλάδα ολοκλήρωσαν το σχέδιό τους.

Η χώρα μας σχεδόν ανοχύρωτη περιμένει την πρώτη φοβέρα από την Τουρκία για να συμβιβαστεί αμέσως, είτε αυτός ο συμβιβασμός αφορά τον ορυκτό πλούτο στο Αιγαίο, είτε τις βραχονησίδες, είτε τα έξι μίλια κλπ.

Το ερώτημα είναι εμείς τι κάνουμε. Θα αφήσουμε να σβήσει αυτό το κερί που λέγεται Ελλάδα;Μετά από ένα σαββατοκύριακο πανικού για το μέλλον του ευρώ, την Δευτέρα το πρωί τα χρηματιστήρια πήραν φωτιά. Ο λόγος είναι η φημολογούμενη ιστορική συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για μια πιο στενή δημοσιονομική ένωση.

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: Η δημοσιονομική ενοποίηση δεν μπορεί να σώσει την Ευρώπη. Μπορεί να μπορούσε πριν από πέντε χρόνια. Ή σε πέντε χρόνια από σήμερα. Όχι όμως τώρα.

Μια δημοσιονομική ένωση προϋποθέτει ότι η Γερμανία και η Γαλλία θα ελέγχουν τους προϋπολογισμούς και τους φόρους της Ελλάδας. Η Ελλάδα όμως είναι μια διαλυμένη οικονομία. Όπως λέει ο Desmond Lachman του American Enterprise Institute, «η Ελλάδα είναι μια χαμένη υπόθεση. Η συντεταγμένη χρεοκοπία της είναι θέμα χρόνου».

Εν ολίγοις, η όλη κρίση χρέους της ΕΕ έχει να κάνει με τις τεράστιες ανισορροπίες κάποιων φτωχών κρατών, οι οποίες μπορούν να λυθούν μόνο μέσω υποτίμησης των νομισμάτων τους. Δυστυχώς όμως, δεν διαθέτουν δικά τους νομίσματα. Είναι στο ευρώ!

Για να καταλάβουμε τα χάλια του ευρώ, θα πρέπει να εξετάσουμε τους λόγους δημιουργίας του. Η αρχική ιδέα ήταν πως μια νομισματική ένωση θα έκανε την Ευρώπη πιο πλούσια. Οι ασθενέστερες χώρες ήθελαν κοινό νόμισμα με τη Γερμανία, για να μπορούν να δανείζονται με καλύτερους όρους. Η Γερμανία ήθελε το ευρώ, ώστε να μπορούν οι υπόλοιποι να αγοράζουν τα προϊόντα της.

Αυτό και έγινε, με την Γερμανία να εξάγει προϊόντα, που τα αγόραζαν οι άλλοι με δανεικά. Ένας γάμος εξυπηρέτησης δηλαδή. Η «τσιγκούνα» Γερμανία κέρδισε το πλεόνασμα που πίστευε ότι χρειάζεται για να αναπτύσσεται, και οι χώρες της περιφέρειας πήραν το φθηνό χρήμα που ήθελαν για να πλουτίσουν.
Οι επενδυτές δάνεισαν πολλά χρήματα στις περιφερειακές οικονομίες, κάτι που οδήγησε σε ροή κεφαλαίου από τον πυρήνα στα άκρα, με αποτέλεσμα εμπορικά ελλείμματα, και λογιστικές ανισορροπίες.

Όπως λέει ο Paul Krugman (το διάγραμμα είναι δικό του), οι ροές αυτές προκάλεσαν άνθηση στη περιφέρεια, η οποία αύξησε τα κόστη και τις τιμές σε δραματικό επίπεδο. Αυτό όμως ήταν φυσιολογικό, αφού αν μια χώρα γίνει πιο πλούσια, οι τιμές και τα κόστη ανεβαίνουν.

Σήμερα όμως, οι οικονομίες αυτές αποδεικνύονται μη βιώσιμες. Η πιο απλή λύση θα ήταν να διαλυθεί η ΕΕ, και η Ελλάδα (μαζί με άλλα κράτη) να επαναφέρουν τα νομίσματά τους, να τα υποτιμήσουν κατά πολύ, και να προσπαθήσουν να αναπτυχθούν μέσω του εμπορίου. Οι αγορές όμως επιδιώκουν τη σταθερότητα, και δεν μπορείς να διακόψεις ένα πείραμα που διαρκεί μια δεκαετία, χωρίς να προκαλέσεις κρίση. Για αυτό και φτάσαμε σε σημείο, όπου όλες οι επιλογές πλέον είναι κακές.

Από εδώ και πέρα, υπάρχουν δυο δρόμοι για την Ευρώπη. Ή όλοι μαζί, ή διάλυση. Δημοσιονομική ένωση, ή δημοσιονομική καταστροφή. Οι θεωρητικές αναλύσεις τρέφονται με το μαύρο και το άσπρο. Η πραγματικότητα όμως είναι γκρι. Η προοπτική της δημοσιονομικής ένωσης μπορεί να πείσει τους επενδυτές για τη σοβαρότητα της ΕΕ. Όμως η λιτότητα θα συρρικνώσει τις ασθενείς οικονομίες, που θα δυσκολευτούν να παράξουν πρωτογενές πλεόνασμα. Ο υψηλός πληθωρισμός μπορεί να αυξήσει τη ζήτηση, αλλά ένα φθηνό ευρώ δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα και την Ιταλία να ανακάμψουν πλήρως μέσω των εξαγωγών, αφού κυρίως εξάγουν εντός της ΕΕ.

Το πιο πιθανό είναι ότι και οι επόμενοι μήνες θα είναι ταραγμένοι όπως όλοι οι προηγούμενοι. Η Ελλάδα δεν μπορεί να σωθεί. Είναι θέμα μηνών να χρεοκοπήσει. Όσον αφορά στην Ιταλία και στην Ισπανία, αυτές ίσως σωθούν, με χαμηλότερα επιτόκια. Η ΕΚΤ θα πρέπει να αναλάβει δράση. Αν ο δανεισμός τους καταστεί πιο προσιτός, το ευρώ ίσως και να επιβιώσει για το 2011.

Όπως λέει ο Lachman: «Η δημοσιονομική ένωση έχει σημασία μόνο εφόσον τα κράτη γλιτώσουν από τα ελλείμματά τους… δεν μπορείς όμως να ελέγξεις τα ελλείμματα, αν όλοι κάνουν οικονομία συγχρόνως».

Και καταλήγει: «Κάποια κράτη οδεύουν σε ύφεση και σε πιστωτική σύνθλιψη, με την Ελλάδα να οδεύει προς συντεταγμένη χρεοκοπία. Μπορεί να αναβληθεί το τέλος, και να επιβραδυνθεί η κρίση, αλλά δεν μπορώ να προβλέψω το τελικό αποτέλεσμα».

Τhe Atlantic

Απόδοση: S.A.

Την αύξηση της θητείας στο αμέσως προσεχές διάστημα προανήγγειλε ουσιαστικά ο υφυπουργούς Άμυνας Κώστας Σπηλιόπουλος, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει πρόβλημα επάνδρωσης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό "Βήμα FM", τόνισε ότι πλέον πρέπει να τεθεί στο τραπέζι το ζήτημα στο τραπέζι και όλοι να το αντιμετωπίσουν με ειλικρίνεια.

"Η μεγάλη μείωση της θητείας στο Στρατό έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Το να αυξηθεί η θητεία, νομίζω ότι είναι ένα στοιχείο που πρέπει να το δουν με ειλικρίνεια όλες οι πολιτικές δυνάμεις και πιστεύω ότι θα τεθεί σύντομα στο τραπέζι".

Υποστήριξε ότι η χωρίς σχεδιασμό μείωση της θητείας και ο περιορισμός προσλήψεων 5ετούς θητείας οπλιτών, καθώς δεν υπάρχουν πλέον κονδύλια προκαλούν προβλήματα, σημείωσε πως σε όλους τους στρατούς στον κόσμο υπάρχουν έφεδροι.

"Χρειάζονται και οι έφεδροι οπλίτες. Είναι αναντικατάστατο στοιχείο του Στρατού. Και πρέπει να το δούμε με ειλικρίνεια και να πάρουμε με σοβαρότητα τις πρέπουσες αποφάσεις, οι οποίες θα διατηρηθούν και στον χρόνο και δεν θα αλλάζουν με βάση τις κομματικές βλέψεις και τους σχεδιασμούς κάθε κόμματος ή της κάθε κυβέρνησης" κατέληξε ο κ. Σπηλιόπουλος.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι η Αγκυρα δεν επιθυμεί να εξετάσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, αλλά τόνισε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για κάθε πιθανό σενάριο.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kanal 24, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε, αναφερόμενος στη Συρία, ότι ένα καθεστώς το οποίο βασανίζει τους πολίτες του δεν έχει καμία πιθανότητα επιβίωσης.

Πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποφασίσει αν θα χρειαστεί η δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη Συρία, σε περίπτωση που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι επιχειρήσουν να εγκαταλείψουν την περιοχή για να γλιτώσουν από τη βία.

Ο τούρκος υπουργός συμπλήρωσε ότι η συριακή κυβέρνηση οφείλει να βρει έναν τρόπο για να συνυπάρξει ειρηνικά με τους πολίτες και ότι η Δαμασκός έχει ακόμη την ευκαιρία να δεχτεί στο έδαφός της τους διεθνείς παρατηρητές που πρότεινε ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Λίγο νωρίτερα, ο τούρκος υπουργός Μεταφορών, Μπινάλι Γιλντιρίμ δήλωσε ότι οι εμπορικές δραστηριότητες της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή θα πραγματοποιούνται μέσω νέου συνοριακού περάσματος, από το Ιράκ, εάν κλιμακωθεί η βία στη Συρία.

Η Τουρκία αναμένεται να ακολουθήσει το παράδειγμα του Αραβικού Συνδέσμου και να επιβάλει κυρώσεις στη Συρία, με την οποία έχουν κοινά σύνορα μήκους 800 χλμ.

Ο κ. Γιλντιρίμ τόνισε ότι οι κυρώσεις δε θα βλάψουν τον συριακό λαό.

Παράλληλα, η Ρωσία εξέφρασε την αντίθεσή της στην επιβολή εμπάργκο όπλων στη Συρία.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, η διεθνής κοινότητα πρέπει να σταματήσει να απειλεί τη Δαμασκό με τελεσίγραφα.

«Το πιο σημαντικό τώρα είναι να σταματήσουμε να θέτουμε τελεσίγραφα και να εργαστούμε για να επιστρέψει η κατάσταση στον πολιτικό της χαρακτήρα» τόνισε ο κ. Λαβρόφ σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

«Ολα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένων αυτών που απαιτούν σήμερα τη λήψη μέτρων κατά της Συρίας, είχαν μια διαφορετικά στάση απέναντι στην Υεμένη, όπου οι συνομιλίες για το σχέδιο ειρηνικής επίλυσης της κρίσης, το οποίο είχε προτείνει το Συμβούλιο Συνεργασίας των Χωρών του Κόλπου, διήρκεσαν τρεις μήνες» πρόσθεσε.

«Στο τέλος, η διεθνής κοινότητα, αφού επέδειξε υπομονή και επιμονή, ασκώντας την ίδια πίεση σε όλους τους εταίρους της διαδικασίας, κατάφερε να υπογραφεί το σχέδιο αυτό» πρόσθεσε.

«Μια τέτοια προσέγγιση είναι απαραίτητη για το συριακό πρόβλημα, γιατί τα τελεσίγραφα στα οποία κατέφυγαν μερικά κράτη, ιδιαίτερα ο Αραβικός Σύνδεσμος, δεν επιλύουν το πρόβλημα αυτό» υπογράμμισε ο Λαβρόφ.


Τι είναι οι Ε.Ο.Ζ. και πώς λειτουργούν; Ε.Ο.Ζ. (Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες) φαίνεται πως θέλουν να δημιουργήσουν στην Ελλάδα οι «δάνειες» δυνάμεις, οι Ευρωπαίοι εταίροι και οι Ευρωπαίοι μεγαλοβιομήχανοι. Οι Ε.Ο.Ζ. ουσιαστικά είναι περιοχές ενός κράτους, οι οποίες λειτουργούν με ιδιότυπο καθεστώς και στην ουσία «απελευθερώνονται» από τα ελεγκτικά όργανα αυτού του κράτους και μεταβάλλονται σε περιοχές «ειδικού καθεστώτος» σε ευρεία και όχι σε στενή κλίμακα. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, στο Σύνταγμα του 1911, φοβούμενος τάσεις διαφοροποίησης περιοχών της χώρας, είχε προβλέψει με τα κατάλληλα άρθρα να αποκλειστεί κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτά τα άρθρα, δεν τα έλαβαν υπόψη οι σύγχρονοι συνταγματολόγοι.

Ελεύθερες οικονομικά περιοχές έχουν κυρίως οι ασιατικές χώρες. Πρόκειται για περιοχές όπου λειτουργούν οικονομικά, με διαφορετικά επιχειρηματικά κριτήρια από τις άλλες περιοχές της χώρας. Διαμορφώνεται ένα ελκυστικό πλαίσιο προσέλκυσης επενδύσεων, το οποίο περιλαμβάνει «ειδικές οικονομικές ζώνες με ξεχωριστό νομικό, διοικητικό και εργασιακό καθεστώς, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδυτές» (Ελευθεροτυπία 25.10.11).

Τη συζήτηση για την ανάπτυξη τέτοιων ζωνών άνοιξε το καλοκαίρι ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας κ. Στέφαν Κάπφερερ, ο οποίος υποστήριξε πως «οι γερμανικές επιχειρήσεις δεν χρειάζονται εγγυήσεις για να επενδύσουν στην Ελλάδα, αρκεί να δημιουργηθούν Ε.Ο.Ζ.».
Την «αναγκαιότητα» των ΕΟΖ έθιξε έμμεσα και η πρώτη τριμηνιαία έκθεση του Χορστ Ραϊχενμπάχ, ο οποίος προ ημερών διαμήνυσε ότι για να επιστρέψει η Ελλάδα σε αναπτυξιακή τροχιά απαιτείται να προωθηθεί άμεσα το πρόγραμμα Helios, και 5 έργα εκμετάλλευσης αυτοκινητοδρόμων. Το γεγονός ότι οι αλλαγές που φέρνει η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου (σε συνέχεια του πρώτου Μνημονίου και των αποφάσεων του Ιουλίου) στην Ελλάδα, την καθιστούν ένα ιδιότυπο υβριδικό μοντέλο χώρας υπό ιδιόμορφη αποικιοκρατία, αποδεικνύεται καθημερινά στην πράξη.

Ο… «Αγών» της Γερμανίδας καγκελάριου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας της, χρησιμοποιώντας την εθελόδουλη κυβέρνηση του ΓΑΠ (έως τώρα) και τον εντολοδόχο θίασο (βλέπε κυβέρνηση Παπαδήμου) τώρα και εωσότου ολοκληρώσει το… καταστροφικό της έργο, φαίνεται να περνά μέσα από το ΕΣΠΑ και το νέο καθεστώς των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ). Κι εδώ αξίζει να αναρωτηθεί κανείς: Μα είναι δυνατόν να ενδιαφέρονται τόσο πολύ για το καλό της Ελλάδας και των Ελλήνων εργαζομένων οι Γερμανοί βιομήχανοι; Μάλλον όχι, αφού οι Ε.Ο.Ζ. ουσιαστικά αποτελούν μηδενικό κέρδος για το κράτος μέσα στο οποίο δημιουργούνται.

Για το συγκεκριμένο θέμα των Ε.Ο.Ζ. ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει δείξει η Γερμανία και γερμανοί μεγαλοβιομήχανοι. Παράλληλα, έχει ήδη… πέσει η ιδέα οι «φίλοι» μας Γερμανοί «επενδυτές» να αξιοποιήσουν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για τις επενδύσεις τους. Μια λοιπόν και το ελληνικό κεφάλαιο δεν βάζει χρήματα για να εκμεταλλευτεί αγρίως τις επενδυτικές ευκαιρίες, αναλαμβάνουν οι ξένοι μεγαλοκαρχαρίες να τεμαχίσουν την Ελλάδα σε ΕΟΖ, αξιοποιώντας μάλιστα κοινοτικό χρήμα. Ε, να μην βγάλουν και λεφτά από την τσέπη τους! Και ο ίδιος ο Ραϊχενμπάχ στις… προγραμματικές του δηλώσεις, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός, επισημαίνοντας πως τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ θα πρέπει να αξιοποιηθούν για στήριξη των «πραγματικών» δικαιούχων. Η σύνδεση, δε, με την πολυπόθητη τοπική ανάπτυξη μόνο όνειρο θερινής νυκτός φαντάζει, καθώς οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν στις ζώνες αυτές, θα είναι κακοπληρωμένες και κυριολεκτικά με όρους δουλοπαροικίας.

Στο θέμα των Ε. Ο. Ζ. αναφέρθηκε και ο Όλι. Ρεν –ευρωπαίος επίτροπος– απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Ν. Χουντή:
«Στο πλαίσιο της καθιέρωσης ΕΟΖ, η κυβέρνηση μπορεί να προβλέψει απαλλαγές από τους εισαγωγικούς και τους εξαγωγικούς δασμούς, να απλοποιήσει τους τελωνειακούς και διοικητικούς ελέγχους και τις διαδικασίες, να ακολουθήσει φιλελεύθερη συναλλαγματική πολιτική και να παρέχει φορολογικά κίνητρα. Αυτά είναι τα κίνητρα που προσφέρει μια κυβέρνηση για την προσέλκυση νέων επενδυτών. Στη συνέχεια είναι δυνατό να δημιουργηθούν διάφορα είδη ειδικών οικονομικών ζωνών, π.χ. ζώνες ελεύθερου εμπορίου, ζώνες μεταποίησης προς εξαγωγή, βιομηχανικές ζώνες, ελεύθεροι λιμένες, κ.λπ..»
(Το Βήμα – 31/10/11)

Πρακτικά πως λειτουργούν οι Ε. Ο. Ζ. που περιγράφει παραπάνω ο Ρέν; Τα πράγματα είναι συγκεκριμένα. Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός των ΕΟΖ χρησιμοποιούν εισαγόμενες πρώτες ύλες χωρίς δασμούς. Αξιοποιούν τη φορολογική ασυλία και δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους. Αυτά σε συνδυασμό με τη χαμηλή διασύνδεσή τους με την εγχώρια οικονομία, δείχνει ότι το όφελος για την οικονομία της φιλοξενούσας χώρας είναι μηδαμινό. Παράλληλα, με πρόσχημα την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών και στο όνομα της δήθεν «καταπολέμησης της γραφειοκρατίας» καταλύεται η όποια έννοια προστασίας του περιβάλλοντος, των αρχαιολογικών χώρων, κλπ. (κυριαρχεί σε απόλυτο βαθμό η λογική του fast track).

Όσο για τις θέσεις εργασίας, το όποιο όφελος είναι αμελητέο μπροστά στην άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων. Σύμφωνα με μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, οι εργαζόμενοι αυτών των ζωνών δουλεύουν 10 - 12 ώρες καθημερινά, ενώ σε κάποιες περιόδους ακόμη και 16 ώρες συνεχώς. Πολλά εργοστάσια χρησιμοποιούν σύστημα ημερήσιων, ή εβδομαδιαίων πλάνων παραγωγής. Πράγμα που σημαίνει ότι για να πάρει ο εργάτης το μεροκάματό του πρέπει να πετύχει το πλάνο παραγωγής. Έτσι, σε κάποιες περιπτώσεις οι εργάτες είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν πέραν της «κανονικής» βάρδιας. Σε άλλη μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρεται ότι στις Ε. Ο. Ζ. της Κίνας το μέσο ωράριο εργασίας κυμαίνεται από 54 έως 77 ώρες τη βδομάδα.

Αυτό είναι – σε συντομία – το καθεστώς υπό το οποίο λειτουργούν οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες που επιδιώκουν να στήσουν και στη χώρα μας οι κυρίαρχοι κύκλοι του κεφαλαίου. Γίνεται προσπάθεια να μεταφερθεί και στην Ελλάδα ένα πρότυπο «ανάπτυξης» που έχει ήδη εφαρμοστεί σε χώρες όπως η Κίνα, Αγκόλα, Μπαγκλαντές, Βραζιλία, Ινδία, Ιράν, Ιορδανία, Καζακστάν, Ομάν, Πακιστάν, Φιλιππίνες, Πολωνία, Νότια Κορέα, Ρωσία, Ουκρανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Καμπότζη, Περού κ.α. Φαίνεται ότι μαζί με όλα τα άλλα μέτρα που εφαρμόζουν η θα εφαρμόσουν στο άμεσο μέλλον οι κυβερνήσεις του μνημονίου είναι η «κινεζοποίηση» του επιπέδου ζωής του έλληνα εργαζόμενου χρησιμοποιώντας σαν εργαλείο τις Ε. Ο. Ζ. και πρόθυμους φορείς αυτών των μέτρων και αντιλήψεων πολιτικά πρόσωπα.

Αν σκεφτούμε, μάλιστα, και τις πιθανότητες περαιτέρω εμπλοκής των πολιτικών προσώπων στον τρόπο επιλογής και προώθησης εργατικού δυναμικού των «εισαγόμενων» βιομηχανιών, τότε πολύ εύκολα θα αρχίσουμε να σκιαγραφούμε μία νέα μέθοδο πελατειακής σχέσης των πολιτικών με τους απελπισμένους πολίτες που θα ψάχνουν εναγωνίως για εργασία. Κατά τα άλλα, οι πολιτικοί μας έχουν βάλει μυαλό και επιδιώκουν την δημιουργία μίας Ελλάδας χωρίς δεσμούς με το κάκιστο παρελθόν (των πολιτικών) που έφθασαν την χώρα στο να μεταβάλλεται σε ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης και την μετατροπή των Ελλήνων πολιτών σε εργάτες χαμηλότατου κόστους προς όφελος του κέρδους των «επενδυτών».

Ένα τέτοιο πλαίσιο πρέπει να περιλαμβάνει ειδικές οικονομικές ζώνες με ξεχωριστό νομικό, διοικητικό και εργασιακό καθεστώς, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδυτές...».΄(Ελευθεροτυπία 25/10/11).
Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται επίσης:
«Στο ελληνικό μοντέλο διαχείρισης τέτοιων ζωνών κατά τους Γερμανούς αξιοποιούνται τα ευρωπαϊκά κονδύλια του ΕΣΠΑ κάτω από την «άριστη συνεργασία» των υπουργείων Οικονομίας Ανάπτυξης Γερμανίας - Ελλάδας, με τρεις κινήσεις:
* Πρώτον: Η Γερμανία βάζει όρους και ζητεί προϋποθέσεις και ευνοϊκές συνθήκες για να επενδύσει στην υπερχρεωμένη Ελλάδα.
* Δεύτερον: Η Γερμανία προτείνει Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ) και συνδέει την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ αποκλειστικά με τις ζώνες αυτές.
* Τρίτον: Η Γερμανία απαιτεί να επενδυθεί το ΕΣΠΑ με δικούς της όρους (ευνοϊκούς για τη γερμανική οικονομία), αποκλειστικά στις υπό γερμανική διαχείριση ΕΟΖ και η Ελλάδα... υπακούει.»

Αρχή με δύο περιφέρειες «μοντέλα»

Τα σχέδια του γερμανικού κεφαλαίου και των τροϊκανών κυβερνήσεων, φαίνεται να συμμερίζονται και αρκετοί εκφραστές του κεφαλαίου εν Ελλάδι. Χαρακτηριστική η περίπτωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του περιφερειάρχη της Πέτρου Τατούλη, ο οποίος έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ του «αναπτυξιακού μοντέλου» των ΕΟΖ, δηλώνοντας μάλιστα σε πρόσφατη συνάντησή του με εκπροσώπους της Γενικής Τράπεζας πως «μετά την αυτόνομη παρέμβασή μου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν η χώρα καταρρεύσει, η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητας»!
Όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η παράταξη Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου, ο περιφερειάρχης Τατούλης εδώ και μήνες κάνει δημοσίως λόγο για το «αναπτυξιακό μοντέλο» των ΕΟΖ και πώς η περιφέρεια θα μπορούσε, αξιοποιώντας τις εκτάσεις της, να λειτουργήσει ως τέτοια. Το γεγονός ότι οι πρώτες προτάσεις για δημιουργία τεράστιων φωτοβολταϊκών πάρκων προέρχονται από τη συγκεκριμένη περιφέρεια, είναι άραγε τυχαίο;

Αντίστοιχο μοντέλο φαίνεται να επεξεργάζονται οι αυτόκλητοι «σωτήρες» της χώρας και για τη Θράκη, όπου οι παραγωγικοί φορείς, δηλαδή οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων καθώς και οι επιχειρηματίες εργοστασίων της περιοχής όπως οι Μύλοι Θράκης, Εβροφάρμα, Pharmathen τάσσονται υπέρ της δημιουργίας μιας αντίστοιχης ζώνης. Βέβαια, κατά δήλωση της προέδρου του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης, οι φορείς είναι υπέρ «χωρίς αυτό να καταστρατηγεί τα δικαιώματα των εργαζομένων». Το τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό σε μια περιφέρεια που η ανεργία χτυπάει διψήφια ποσοστά και τα μεροκάματα είναι ήδη στα ίδια επίπεδα με τη Βουλγαρία, πραγματικά αποτελεί ζητούμενο… Ας σημειωθεί πως τέτοια είναι η σπουδή των τοπικών φορέων να απολαύσουν τα οφέλη των ΕΟΖ, που στην εν λόγω περιφέρεια έχει ήδη συνταχθεί και σχετική νομοτεχνική μελέτη από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του Φόρουμ, που όλως τυχαίως είναι… Γερμανός.
Βέβαια, η παράμετρος «Τουρκία» και «τουρκικές επενδύσεις», ίσως θα πρέπει να γίνει αντικείμενο ιδιαίτερης έρευνας από αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, αφού –σύμφωνα με την ιστορία αλλά και τις εξελίξεις- υπάρχει σοβαρότατο ενδεχόμενο μεταβολής της Αν. Μακεδονίας και Θράκης σε μία τουρκική οικονομική ζώνη και –άρα- πολύ κοντά στα πλαίσια μίας άτυπης ανεξαρτησίας από την υπόλοιπη Ελλάδα ή συγκυριαρχίας Ελλάδας και Τουρκίας στην συγκεκριμένη Ελληνική ακριτική περιοχή.
"Ανθέλλην" και μίασμα μπορεί να είμαι...
Τετραπέρατος δογματικός. Βολεμένος του καναπέ... Μπορεί.
Βλάκας, όμως, δεν είμαι...
Όπως δεν είναι και εκατομμύρια Ελλήνων.

Παρακολουθούμε, λοιπόν, μια συνολική επιχείρηση κατατρομοκράτησης και αποπροσανατολισμού από τους Ευρωπαίους, την τρίχρωμη "κυβέρνηση", τα καθεστωτικά ΜΜΕ και επιστήμονες - ειδικούς, σε ότι αφορά την 6η δόση του δανείου της φιλελληνικής τρόικας.

Ως προϋπόθεση για την καταβολή αυτής της δόσης είχε τεθεί η ψήφιση του Πολυνομοσχέδιου, κάτι που έγινε.
Παρ' ότι "η Ελλάς τηρεί τις υπογραφές της" (αγαπημένη έκφραση των Παπαντρέα και Σαμαρά), η 6η δόση δεν "εκταμιεύεται".

Αντίθετα... συνδέθηκε με την δέσμευση-αποδοχή- υπογραφή της συμφωνίας της 26-27/10/11 και του "Νέου Προγράμματος" που τη συνοδεύει, από την "κυβέρνηση" και τα κόμματα που τη στηρίζουν.

Οι κατά τον χοντροΠροδότη Βενιζέλο "θεσμικοί εταίροι μας", εκβιάζουν για άλλη μια φορά.

Διαδικασία επαναλαμβανόμενη και ΒΟΛΙΚΗ για τις ελληνικές κυβερνήσεις!!
Προκειμένου, λοιπόν, να εξασφαλίσουν τα οφέλη τους... την Εξαθλίωση του Λαού μέσα από 10ετή, τουλάχιστον, σκληρή Λιτότητα... την Επιτροπεία – Έλεγχο - Υποταγή της Χώρας...
Επείγονται να ΔΕΣΜΕΥΣΟΥΝ τις επόμενες κυβερνήσεις, όποιες και να 'ναι αυτές, αυτοδύναμες ή συνεργασίας 2 ή 3 κομμάτων.

Η Χώρα βρίσκεται σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεωκοπίας.

Η "συνταγή" των τοκογλύφων δανειστών και "εταίρων" οδηγεί σε πλήρη χρεωκοπία Ανθρώπους και Πατρίδα.

Η "σωτηρία" δεν επιτεύχθηκε με τις 5 προηγούμενες δόσεις.

Αντίθετα... Σήμερα βρισκόμαστε σε χειρότερη κατάσταση από ότι στην αρχή.

Η νέα δανειακή σύμβαση και το νέο Πρόγραμμα Βαρβαρότητας που την συνοδεύει, βάζουν Ταφόπλακα στην Ελλάδα, οδηγώντας στη ναζιστική "Τελική Λύση"... Λύση... ΑΦΑΝΙΣΜΟΥ.

Σ' αυτή τη Λύση δήλωσαν συμμετοχή Πασοκ, ΝΔ και Λάος.
Η διεθνής των τοκογλύφων και των νεοφιλελεύθερων.
Τα ιερατεία της ΕΕ και οι "υπάλληλοί" τους.
Το Κεφάλαιο, η Διαπλοκή, τα καθεστωτικά ΜΜΕ.

ΕΜΕΙΣ... δηλώνουμε... ΑΠΟΧΗ!!

Επιλέγουμε... ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.  • «Θα ανακάµψουµε µε στάση πληρωµών και µε το οικονοµικό σοκ από τη δραχµή»
Την ώρα που εντός και εκτός Ελλάδας φουντώνουν πλέον η συζήτηση και τα σενάρια περί διάσπασης της ευρωζώνης, προκάλεσε αίσθηση µια 90σέλιδη µελέτη µε τίτλο «Breaking Up? A route out of Eurozone Crisis» («Ρήξη; Η διέξοδος από την κρίση της ευρωζώνης») που πραγµατοποιήθηκε στο ερευνητικό κέντρο Research on Money and Finance (RMF) του Πανεπιστηµίου του Λονδίνου.
Επικεφαλής της ερευνητικής οµάδας είναι ο καθηγητής στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Μελετών (SOAS) του Πανεπιστηµίου του Λονδίνου κ. Κ. Λαπαβίτσας. Οικονοµολόγος, από τον χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο κ. Λαπαβίτσας µιλά στο «Βήµα» µε αφορµή τη µελέτη αυτή και προτάσσει ως διέξοδο την αθέτηση πληρωµών προς τους δανειστές και την έξοδο από το ευρώ µε πρωτοβουλία της χώρας µας.

Γιατί, όπως λέτε, η έξοδος από το ευρώ και η αθέτηση πληρωμών με πρωτοβουλία του οφειλέτη δεν είναι καταστροφή αλλά λύση;

«Απολύτως καταστροφική είναι η τρέχουσα πολιτική. Το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί σηµαντικά και το 2012, οδηγώντας σε σωρευτική απώλεια ίσως και 17% από το 2008. Θα ακολουθήσει χαµηλή ανάπτυξη για πολλά χρόνια. Η Ελλάδα θα βρεθεί µε µόνιµη υψηλή ανεργία, τη νεολαία να µεταναστεύει, χωρίς δυναµικούς κλάδους παραγωγής και µε τεράστιο χρέος.

Η αθέτηση πληρωµών µε λογιστικό έλεγχο και επιβολή όρων στους δανειστές µπορεί να απαλλάξει τη χώρα από τον βραχνά του χρέους. Βεβαίως θα έχει κόστος, αλλά µικρότερο από την καταστροφή που φέρνει η τρέχουσα πολιτική. Η έξοδος από το ευρώ θα µας βγάλει από την παγίδα της ΟΝΕ, θα τονώσει την εγχώρια παραγωγή και τις εξαγωγές, θα επιτρέψει την ανάκτηση ελέγχου στα εργαλεία οικονοµικής πολιτικής. Βραχυπρόθεσµα θα είναι οικονοµικό σοκ, αλλά προσφέρει την προοπτική ταχείας ανάκαµψης».

Επιμένετε ότι αυτά πρέπει να γίνουν με πρωτοβουλία της χώρας. Γιατί;

«Ολοι αναγνωρίζουν πια ότι η ΟΝΕ κλυδωνίζεται συθέµελα. Αλλά είναι λογικό σφάλµα να περιµένουµε το τέλος του ευρώ για να φύγουµε µαζί µε άλλους. Το πλήθος δεν παρέχει καµία προστασία. Οποιος φύγει συντεταγµένα και µε κινητοποίηση ευρέων κοινωνικών δυνάµεων θα έχει πλεονέκτηµα χρόνου για να ανατάξει την οικονοµία του. Στις νέες συνθήκες που θα προκύψουν στην Ευρώπη η Ελλάδα θα επαναδιαπραγµατευτεί τις σχέσεις της σε άλλη βάση».

Πώς φαντάζεστε ότι θα είναι εκείνη η ημέρα – Παρασκευή, όπως προτείνετε – που θα ανακοινωθεί η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα;

«Θα πρέπει αµέσως να τεθούν οι τράπεζες υπό δηµόσια ιδιοκτησία µε εγγύηση των καταθέσεων. Παράλληλα θα ανασταλούν οι δραστηριότητές τους για µερικές ηµέρες. Οταν θα ξανανοίξουν, θα έχουν ήδη µετατρέψει καταθέσεις αλλά και δάνεια που υπόκεινται στην ελληνική νοµοθεσία από ευρώ σε νέα δραχµή. Θα χρειαστεί χρόνος για να αλλάξουν οι λογιστικές διαδικασίες, να προγραµµατιστούν τα ΑΤΜ και να εκτυπωθεί επαρκές νέο νόµισµα. Στην πράξη θα έχουµε παράλληλη κυκλοφορία ευρώ και νέας δραχµής για ένα διάστηµα. Αν το κράτος δείξει αποφασιστικότητα, συλλέγει φόρους και κάνει πληρωµές στη νέα δραχµή, το ευρώ θα εξαλειφθεί σύντοµα από την κυκλοφορία».

Μισθοί, συντάξεις, κοινωνικά αναγκαίες δαπάνες πώς θα πληρώνονται;

«Το πρωτογενές έλλειµµα το 2012 θα είναι σχετικά περιορισµένο. Το έλλειµµα µπορεί να καλυφθεί για ένα σύντοµο διάστηµα µέσω νοµισµατικής πολιτικής, πληρώνοντας έτσι µισθούς και συντάξεις. Μεσοπρόθεσµα θα πρέπει να γίνει ανάταξη του φορολογικού συστήµατος και να υπάρξει ανάπτυξη. Αυτή είναι η πραγµατική εγγύηση για την κανονική πληρωµή µισθών και συντάξεων και όχι ο δανεισµός».

Τι θα γίνει με την επάρκεια αγαθών – καύσιμα, φάρμακα κ.ά.;

«Τους πρώτους µήνες θα υπάρξουν προβλήµατα στο πετρέλαιο, στα φάρµακα και στα τρόφιµα. Η παραγωγή ενέργειας µπορεί να καλυφθεί από εγχώριες πηγές. Για τα άλλα αγαθά θα χρειαστεί να γίνουν διµερείς συµφωνίες µε χώρες παραγωγούς. Θα πρέπει επίσης να ληφθούν διοικητικά µέτρα προσαρµογής της κατανάλωσης για να στηριχτούν τα λαϊκά στρώµατα. Η κατάσταση θα βελτιωθεί σύντοµα καθώς θα τονώνεται η εγχώρια παραγωγή και θα µειώνεται το εξωτερικό έλλειµµα».

Η έξοδος από την ευρωζώνη συνεπάγεται και έξοδο από την ΕΕ;

«Πρόκειται για ιδεολογική τροµοκρατία. Στην κρίση που βρίσκεται η ΕΕ δύσκολα θα θελήσει να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου επιδιώκοντας την αποβολή χώρας. Από την άλλη, η αναζωογόνηση της ελληνικής οικονοµίας θα απαιτήσει επιβολή ελέγχων στις κεφαλαιακές ροές και εκτεταµένη δηµόσια παρέµβαση στην παραγωγή. Θα υπάρξει ευθεία σύγκρουση µε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΕΕ. Εναπόκειται στον ελληνικό λαό να αποφασίσει αν θα αποχωρήσει και από την ΕΕ. Βέβαια η αθέτηση πληρωµών και η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα λειτουργήσουν ως καταλύτης ριζικών αλλαγών στην ΕΕ».


  • Περιβαλλοντικός Σύμβουλος του Cameron αμφιβάλλει ανοιχτά για τη δήθεν υπερθέρμανση του πλανήτη

Και ο σύμβουλος για τα περιβαλλοντικά θέματα του Βρετανού πρωθυπουργού Cameron αμφιβάλλει για τη δήθεν υπερθέρμανση του πλανήτη σύμφωνα με την εφημερίδα DAILY MAIL .

Ας ελπίσουμε ότι θα προστεθούν κι άλλες φωνές ενάντια στην απάτη της δήθεν υπερθέρμανσης του πλανήτη από την ανθρώπινη δραστηριότητα που οδήγησε στην επιβολή ενός παγκοσμιοποιημένου φόρου για τους ρύπους ο οποίος μάλιστα μπήκε προς διαπραγμάτευση στα διεθνή χρηματιστήρια.

Οι
ψεύτικες θεωρίες για την «υπερθέρμανση» που διαψεύστηκαν από το ίδιο το κλίμα φρόντισαν να προωθήσουν τον κλιματικό τρόμο μιλώντας πλέον για κλιματική αλλαγή.

Έτσι αν ξαφνικά χιονίσει στη Αίγυπτο,… θα αποτελεί κι αυτό δήθεν αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και άρα μια καλή δικαιολογία για νέους φόρους.

Φυσικά θα πρέπει να ξεχάσουμε μέσα από ατελείωτη τηλεοπτική προπαγάνδα ότι το κλίμα στη γη πάντα άλλαζε και πάντα θα αλλάζει είτε υπάρχουν άνθρωποι επάνω της είτε όχι μιας και ο βασικός παράγοντας αλλαγής του κλίματος επάνω στη γη… είναι ο ήλιος.

Όμως οι επικυρίαρχοι του πλανήτη υποχρέωσαν τον Bill Gates να χρησιμοποιήσει την αναγνωρισιμότητά του για να μας πει ότι ο μόνος τρόπος να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα… είναι αυτός της δραστικής μείωσης του πληθυσμού!

Όμορφες δουλειές (μπίζνες στην πατρίδα του ΓΑΠ) , σατανικά σχεδιασμένες... με αμύθητα κέρδη και... χωρίς κεφάλαιο. Κάτι σαν την "πράσινη ενέργεια"Logos


  • Η λογική των πραγμάτων επιβάλλεται κόντρα και ενάντια και στην πιο ισχυρή θέληση των πολιτικών υποκειμένων…
Όσα τεχνάσματα και αν χρησιμοποιήσουν τα επιτελεία της διεθνούς χρηματιστηριακής και τραπεζικής χούντας και όσα «συμβόλαια θανάτου» και αν εκτελεστούν εναντίον των λαών, η κατάρρευση της ΕΕ και της ευρωζώνης είναι αναπόφευκτη: Αυτή η κατάρρευση, συνακόλουθα και η χρεοκοπία των χωρών της καπιταλιστικής Ευρώπης καθορίζεται από την κερδοσκοπική ΛΟΓΙΚΗ του συστήματός τους και από τους σιδερένιους και βάρβαρους νόμους της «ελεύθερης αγοράς» και ΟΧΙ από την θέληση των πολιτικών υποκειμένων και των οικονομικών ιερατείων…

Αν μπορούσαν τα ευρω-χουντικά επιτελεία και τα πολιτικά τους ανδρείκελα να βρουν το «αντίδοτο» στις δομικές ασθένειες της ΕΕ, της ευρωζώνης και γενικότερα του καπιταλισμού, δεν θα βρισκόταν, σήμερα, το σύστημά τους και η ευρωζώνη τους στο χείλος της κατάρρευσης…

Ό,τι και να κάνουν η κατάρρευση είναι αναπότρεπτη. Και γίνεται πιο ολέθρια και σεισμική, όσο οι αντιστάσεις απέναντι στην κατάρρευση γίνονται πιο λυσσώδεις από του δικτατορικούς ευρω-μηχανισμούς και τα πολιτικά τους ανδρείκελα…

Η Επιστροφή στα εθνικά νομίσματα καθορίζεται αμείλικτα από την αναπότρεπτη κατάρρευση της ΕΕ, της ευρωζώνης και του Ευρώ: Από τη ΛΟΓΙΚΗ των πραγμάτων…

Οι ταχυδακτυλουργίες των ευρω-χουντικών μηχανισμών και των πολιτικών τους ιπποκόμων, απλώς διαιωνίζουν τη «φρίκη του τέλους»(τις διαδικασίες καταλήστευσης και καταστροφής των κοινωνιών και των λαών) και δεν αποτρέπουν το ΤΕΛΟΣ…

Μια συνειδητή πολιτική αποδέσμευσης από την ΕΕ και το Ευρώ, μια ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ πολιτική επιστροφής στη ΔΡΑΧΜΗ, θα γλίτωνε την Ελλάδα από την παράταση των διαδικασιών της «φρίκης του τέλους» και θα την έβαζε το ταχύτερο στην τροχιά της οικονομικής και εθνικής ανασυγκρότησης, στην τροχιά κατάκτησης, έστω σχετικής, της ολοκληρωτικά χαμένης εθνικής της ανεξαρτησίας…

Το «Ευρώ ή δραχμή», δεν είναι ένα αποπροσανατολιστικό δίλημμα, όπως ισχυρίζεται η ηγεσία του ΚΚΕ.

Είναι ένα ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ζήτημα, ΟΧΙ μόνο γιατί η λογική των πραγμάτων οδηγεί στη δραχμή, γεγονός που καθιστά αναγκαίο το συνειδητό αγώνα προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά και διότι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα είναι η ΜΟΝΗ που δημιουργεί τις προϋποθέσεις της εθνικής οικονομικής ανασυγκρότησης και ανεξαρτησίας, συνακόλουθα και τις προϋποθέσεις ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ των εργατικών και λαϊκών κινημάτων, των αντι-ιμπεριαλιστικών αγώνων, της εθνικής, αλλά και ταξικής συνείδησης: κοινωνικά και πολιτικά στοιχεία αναγκαία για το σοσιαλιστικό στρατηγικό στόχο…

Το Ευρώ σημαίνει ΥΠΟΤΑΓΗ στα διεθνή κέντρα εξουσίας (Νέα Τάξη), ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ της κοινωνικής και εθνικής ΔΟΜΗΣ της ελληνικής κοινωνίας, ΑΛΩΣΗ όλων των ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ (οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών) του ελληνικού λαού, νέα ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΑ: Δηλαδή επιστροφή της ελληνικής κοινωνίας σε πολλά χρόνια πίσω, σε αποικιοκρατική βαρβαρότητα, που σημαίνει ότι ο δρόμος ξεπεράσματος του καπιταλισμού, ο δρόμος προς το ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ, μακραίνει δραματικά…

Αντίθετα με τη ΔΡΑΧΜΗ μπαίνουν ισχυρά φράγματα σε αυτή την νέα αποικιοκρατική οπισθοδρόμηση, ξαναζωντανεύουν οι εθνικές δυνάμεις και οι κοινωνικές αντιστάσεις, συνακόλουθα και οι λαϊκοί αγώνες αποκτούν συγκεκριμένες στοχεύσεις και προοπτικές…

Η ηγεσία του ΚΚΕ στρουθοκαμηλίζει για άλλη μια φορά για να επικαλύψει και συγκαλύψει ΟΧΙ μόνο την αδράνειά της, αλλά και την πρακτική, έμμεση, στήριξη στο καθεστώς της Νέας Τάξης.

Το να μιλά κανείς ΓΕΝΙΚΑ ότι για όλα φταίει ο καπιταλισμός και χωρίς την ανατροπή του ΤΙΠΟΤΑ δεν αλλάζει, ουσιαστικά εγκαταλείπει κάθε ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ μάχη και κάθε μεταβατικό αίτημα που ΟΙΚΟΔΟΜΟΥΝ τις «σκαλωσιές» (προϋποθέσεις) ανατροπής του καπιταλισμού: Αυτοί οι «εχθροί» του συστήματος είναι οι καλύτεροι στυλοβάτες του…

Για τον ΣΥΝ δεν μιλάμε. Αυτός αγωνίζεται να μείνουμε, πάση θυσία, στην ευρωζώνη και την ΕΕ: Αγωνίζεται για τη διάσωση της καταρρέουσας ευρωζώνης και ζητά μια καλύτερη διαχείριση της αποικιοκρατικοποίησής μας. Γρήγορα θα ανταμειφθεί για τις υπηρεσίες του…

Αν υπήρχε πραγματική Αριστερά θα έθετε ως στρατηγικό, ΤΑΚΤΙΚΟ αίτημα την αποδέσμευση από την ΕΕ και το ευρώ, την επιστροφή στη δραχμή και θα αγωνιζόταν ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ (δηλαδή με επεξεργασμένο πρόγραμμα) προς αυτήν την κατεύθυνση…

Που σημαίνει: Πρώτα από όλα το γκρέμισμα των μυθολογικών κινδύνων και καθεστωτικών εκβιασμών γύρω από την επιστροφή στη δραχμή.

Διαβάστε επίσης: Αλήθειες και ψέματα για την δραχμή


Ποτέ άλλοτε μετά την εποχή που ακολούθησε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν υπήρχε τόσο έντονος αντιγερμανισμός στην Ευρώπη όσο σήμερα, ιδίως τους τελευταίους μήνες. Από τους Γάλλους και τους Ιταλούς ως τους Ελληνες, τους Ισπανούς ή τους Πορτογάλους, πολλοί ευρωπαϊκοί λαοί στρέφονται εσχάτως κατά της Γερμανίας με αφορμή την κρίση του δημόσιου χρέους και του ευρώ. Θεωρούν ότι η πολιτική της κυβέρνησης Μέρκελ επιδεινώνει δραματικά τις συνέπειες του προβλήματος και οδηγεί προς την κατάρρευση ακόμη και της Ευρωζώνης. Οι όροι του Βερολίνου εκλαμβάνονται ως απαίτηση "γερμανοποίησης" της Ευρώπης και υπαγωγής των χωρών της Ευρωζώνης και της ΕΕ σε καθεστώς γερμανικής επικυριαρχίας, μετατροπής τους σε "επαρχίες του Τέταρτου Ράιχ". "Ο φόβος της "γερμανικής Ευρώπης" επανεμφανίζεται μεταξύ των Γάλλων ηγετών" έγραφε στον τίτλο ολοσέλιδης ανάλυσής της η γαλλική εφημερίδα "Μοντ" την περασμένη εβδομάδα. "Πολλαπλασιάζονται στη Γαλλία οι επικρίσεις εναντίον του Βερολίνου, το οποίο φαίνεται να κρατά το κλειδί του μέλλοντος της Ευρωζώνης" επεσήμαινε ο υπότιτλος.

"Οι Γερμανοί κυριαρχούν στα πάντα. Περιμένουμε τις αποφάσεις τους χωρίς να έχουμε δυνατότητα επηρεασμού των γεγονότων" δηλώνει στην εφημερίδα "περίλυπο σημαίνον στέλεχος της γαλλικής κυβέρνησης", όπως γράφει. "Η Γερμανία φέρει ολική ευθύνη για την αποτυχία του συστήματος" δηλώνει στη "Μοντ" ο δεξιός κυβερνητικός βουλευτής Ζακ Μιάρ και συνεχίζει: "Μετά τη μονομανία της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, θέλουν να μας προτείνουν την υπαγόρευση του προϋπολογισμού, το γερμανικό ρόπαλο. Είναι το τέλος των εθνικών δημοκρατιών" τονίζει.

"Η κυβέρνηση της αυριανής Ευρωζώνης δεν μπορεί να είναι γερμανογερμανική και να έχει επιβληθεί σε χώρες που δεν μπορούν να αρνηθούν επειδή τις έχουν πιάσει ομήρους οι αγορές" υποστηρίζει ο σοσιαλιστής πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ιμπέρ Βεντρίν.

"Η κατάρα της Γερμανίας" ήταν το Σάββατο ο τίτλος πρωτοσέλιδου σχολίου της κεντροαριστερής εφημερίδας "Ρεπούμπλικα" της Ιταλίας, στο οποίο υπογραμμιζόταν μεταξύ άλλων: "Κάποια μέρα θα κατορθώσουμε ίσως να δαμάσουμε την κρίση του ευρώ. Ή να το θάψουμε με όλες τις τιμές, τουλάχιστον εμείς οι Νοτιοευρωπαίοι, αφήνοντας στους Γερμανούς και τους ομοίους τους την ικανοποίηση να βαφτίσουν το "νόιρο", το "ευρώ του Βορρά". Σε κάθε περίπτωση, θα έχουμε πληρώσει υψηλότατο κόστος γι' αυτό το μοναδικό πείραμα του ευρώ, το οποίο έγινε στις πλάτες των Ευρωπαίων εξ ονόματος της Ευρώπης. Θα το πληρώσουμε εμείς οι Ιταλοί. Το πληρώνουν με τραγικό τρόπο οι χώρες της νότιας Ευρώπης, που βρισκόμαστε ήδη μέσα στο βάραθρο από το οποίο προσπαθούμε να βγούμε... Κανένας όμως στην Ευρώπη δεν θα βγει πιο ισχυρός από αυτή τη θύελλα" υποστηρίζει η ιταλική εφημερίδα και καταλήγει στην απαρίθμηση ορισμένων καθηκόντων που αποπνέουν δραματικές αναμενόμενες εξελίξεις:

"Το ουσιώδες είναι να σώσουμε ό,τι σώζεται από τις δημοκρατίες μας, από τις αξίες μας, από τον πολιτισμό μας. Να αποτρέψουμε να αναπαραγάγουν τα τέρατα του αυταρχικού ρατσισμού, εναντίον των οποίων δεν υπάρχουν αιώνια εμβόλια, οι καταστροφές που θα προκαλέσει το εκτός ελέγχου χρηματοπιστωτικό σύστημα, τα δομικά ελαττώματα του ευρώ και η απονομιμοποίηση της πολιτικής".

"Η σκληρή γραμμή της Μέρκελ - Ευρωπαίοι φυλακισμένοι στο γερμανικό δόγμα" ήταν την επόμενη μέρα ο τίτλος επίσης πρωτοσέλιδου άρθρου της κεντροδεξιάς ναυαρχίδας του ιταλικού Τύπου, της "Κοριέρε ντέλα Σέρα", η οποία επισημαίνει ότι "υπάρχει ήδη γερμανικό ζήτημα".

"Η Ευρώπη μιλάει γερμανικά" είναι ο τίτλος άρθρου στην ισπανική εφημερίδα "Ελ Παΐς" - μια φράση που την είπε στο συνέδριο του κόμματος της Μέρκελ ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του, ονόματι Φόλκερ Κάουντερ, με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα η βρετανική "Ντέιλι Μέιλ" να τον παρομοιάζει με τον... Γκέμπελς! "Το καλύτερο αυτού του εφιάλτη που ζούμε είναι ότι μας δίνει την ευκαιρία να θάψουμε την παλιά Ευρώπη... Η οικονομική κρίση είναι το σημείο από το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή στην ιστορία της ευρωπαϊκής ενοποίησης" υποστηρίζει ο Ισπανός αρθρογράφος Φρανθίσκο Μπαστέρα στην "Ελ Παΐς".

Ευρωσκεπτικισμός - Η εμπιστοσύνη των πολιτών χάθηκε πια

Αποκαρδιωτικά για την απήχηση της ΕΕ στους λαούς των χωρών - μελών της είναι τα ευρήματα του τελευταίου ευρωβαρόμετρου, της μεγάλης δημοσκόπησης που κάνει δύο φορές τον χρόνο η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Κατά μέσο όρο το 47% των πολιτών της ΕΕ δεν την εμπιστεύεται πλέον, ενώ μόνο το 41% την εμπιστεύεται. Δραματικές οι αλλαγές. Το 2001 μόλις το 22% των Ελλήνων δεν εμπιστεύονταν την ΕΕ, σήμερα όμως το ποσοστό αυτό απογειώθηκε στο... 67%! Προ δεκαετίας μόλις το 17% των Ιταλών δεν εμπιστευόταν την ΕΕ, σήμερα όμως το ποσοστό αυτό έφτασε στο 40%. Εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο ευρωσκεπτικισμός έχει κυριεύσει και τους Γερμανούς, με το 55% του πληθυσμού να δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται πλέον την ΕΕ. Λογικό, με όλα αυτά που του λένε οι ηγέτες του...


Θύελλα αντιδράσεων αναμένεται από τη διαγραφή της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη νέα και αναβαθμισμένη ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Στην Ευρώπη εμφανίζονται και κράτη εκτός Ε.Ε.

Σε νέα προκλητική ενέργεια προχώρησε το επιτελείο του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Μετά την αναβάθμιση των online υπηρεσίων του υπουργείου, ως διά μαγείας... η Κυπριακή Δημοκρατία εξαφανίστηκε από τον σχετικό ιστότοπο, ενώ αναμένεται πλήθος αντιδράσεων.

Συγκεκριμένα, υπό τις οδηγίες του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, οι αρχές και προτεραιότητες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής αναρτήθηκαν στη νέα ιστοσελίδα του τουρκικού ΥΠΕΞ, από την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αφαιρεθεί από τη λίστα των χωρών και υπάρχει μόνο το ψευδοκράτος.

Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα "Sabah", σύμφωνα με την οποία το νέο χαρακτηριστικό της νέας ιστοσελίδας είναι η ολιστική προσέγγιση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και η τουρκική διπλωματία δεν θα επικεντρώνεται μόνον στις εξελίξεις σε ορισμένες περιοχές, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όπως αναφέρει ο "Φιλελεύθερος" χαρακτηριστικό της ολιστικής προσέγγισης στη νέα ιστοσελίδα είναι το ότι δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ χωρών-μελών και μη της Ε.Ε. και στην ενότητα "Ευρώπη", εκτός από τις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε., συμπεριλαμβάνονται χώρες όπως η Ρωσία, το Μαυροβούνιο και το ψευδοκράτος.

Η νέα ιστοσελίδα δεν αναφέρεται σε επεισόδια όπως το "One minute" του Νταβός και η μειωτική μεταχείριση του Τούρκου Πρέσβη στο Ισραήλ, ωστόσο προβάλλεται το επεισόδιο της ισραηλινής επέμβασης στο Mavi Marmara και αναφέρεται ότι η Τουρκία απαιτεί την απολογία του Ισραήλ και τις σχετικές αποζημιώσεις, ώστε να εξομαλύνει της σχέσεις με το Τελ Αβίβ.
Μια ομάδα αξιωματικών του στρατού από το ΝΑΤΟ και τις εθνότητες του Περσικού Κόλπου έχουν δημιουργήσει μια μικτή επιχειρησιακή διοίκηση στην Αλεξανδρέττα/ Iskenderun, στην τουρκική επαρχία Χατάι, στα βόρεια σύνορα της Συρίας.

Η ομάδα αυτή επικροτήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, τον Καναδά, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την οποία συγκροτούν (συνδέουν μεταξύ τους) Τούρκοι αξιωματικοί. Η ομάδα δεν αντιπροσωπεύει το ΝΑΤΟ αλλά καθορίζει τον εαυτό της ως «monitors»- ‘οθόνες’.

Αποστολή τους είναι να δημιουργηθεί «ανθρωπιστικός διάδρομος» στο εσωτερικό της Συρίας για να εξυπηρετήσει τα θύματα της καταστολής του Μπασάρ Άσαντ.

Καθοδηγούμενοι από το έδαφος, τη θάλασσα και τις εναέριες δυνάμεις καθώς και με αξιωματικούς του μηχανικού, η ομάδα αυτή έχει ως στόχο να εισχωρήσει όσο είναι δυνατόν στο βόρειο μέρος της Συρίας.

Θέτοντας τα θεμέλια για τη νομιμότητα της συνδυασμένης ΝΑΤΟ-αραβικής επέμβασης στη Συρία, η Ανεξάρτητη Διεθνή Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών που έχει συσταθεί για να αξιολογήσει την κατάσταση στη Συρία δημοσίευσε μια φοβερή έκθεση τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου για τις βιαιότητες του καθεστώτος Άσαντ.

Σε αυτήν είναι τεκμηριωμένες «κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «πρότυπα εκτέλεσης με συνοπτικές διαδικασίες, αυθαίρετες συλλήψεις, εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, βασανιστήρια συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας, καθώς και τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Βαλίντ αλ Μοάλλεμ, αντιτάχτηκε των κατηγοριών αυτών και σε συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα δήλωσε ότι τα διαμελισμένα πτώματα των στρατιωτών της Συρίας είναι απόδειξη της βαρβαρότητας που διέπραξε η αντί-Άσαντ αντιπολίτευση. Επίσης, κατήγγειλε ότι «ο Αραβικός Σύνδεσμος και άλλοι αρνούνται να πιστέψουν ότι υπάρχει μια ξένη συνωμοσία με στόχο τη Συρία».

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι η Δυτικο-αραβική παρέμβαση στην κρίση της Συρίας βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο επιχειρησιακού σχεδιασμού.

Ο σχεδιασμός εμπεριέχει μια ουδέτερη ζώνη στα βόρεια της Συρίας που περιλαμβάνει τις πολιορκούμενες πόλεις κυρίως το Ιντλίμπ, Ραστάν και Χομς- αλλά και τη Χαλέπι (Αλέπο), τη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας με 2,5 εκατομμύρια κατοίκους κυρίως σουνίτες και Κούρδους.

Το κίνημα διαμαρτυρίας ποτέ δεν εκδηλώθηκε στη Χαλέπι που είναι το ‘σπίτι’ της πλούσιας τάξης που καθοδηγεί οικονομικά και εμπορικά τη χώρα, αλλά περιορίστηκε στο οδικό δίκτυο της πόλης.

Ως εκ τούτου, για το καθεστώς Άσαντ, φέροντας τη Χαλέπι μέσα στον «ανθρωπιστικό διάδρομο» ο οποίος θα είναι υπό ξένο στρατιωτικό έλεγχο θα προκαλέσει ζημιά που θα ενισχυθεί και από τις οικονομικές κυρώσεις που εγκρίθηκαν αυτήν την εβδομάδα από τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Έχοντας επίγνωση αυτής της απειλής ο υπουργός Εξωτερικών Αλ Μοάλλεμ, κατηγόρησε τον Αραβικό Σύνδεσμό για τον οικονομικό πόλεμο κατά της Συρίας.Επίθεση κατά του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, εξαπέλυσε ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιος υποστηρίζοντας πως τα ξένα κέντρα εξουσίας τον επέβαλαν στην Ελλάδα, ενώ τον χαρακτήρισε «φερέφωνο».

Με ανάρτησή του στο προσωπικό του blog ο κ.Αμβρόσιος υποστηρίζει ακόμα πως ο κ.Παπαδήμος θα είναι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές. Από τα πυρά του δεν απουσιάζει ούτε και ο τέως πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με τον μητροπολίτη να διερωτάται εάν είναι βαπτισμένος Χριστιανός Ορθόδοξος!

Η ανάρτηση του Μητροπολίτη Αμβρόσιου στο blog του:

«Ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου δεν είναι πια Πρωθυπουργός της Χώρας! Εκών ή άκων παρέδωσε την Εξουσία σε ένα άλλο πρόσωπο, τον κ. Λουκά Παπαδήμο.

Ένα πρόσωπο, επιλεγμένο από τα ξένα Κέντρα Αποφάσεων, τα οποία και τον επέβαλαν στην ταλαίπωρη Χώρα μας.

Φωνή ή μάλλον φερέφωνο των ξένων Αφεντάδων μας στην Ελλάδα είναι τα ευχερώς εξαγοραζόμενα ΜΜΕ (θυμηθείτε το Σχέδιο Ανάν για την Κύπρο).

Αυτά έκαμαν την σχετική προπαγάνδα, την "σπέκουλα", ώστε ο κ. Παπαδήμος, (αυτό το Στέλεχος των ξένων Διευθυντηρίων, συγχρόνως δε και συνένοχος και συνυπεύθυνος για την σημερινή οικονομική κρίση), να κληθεί από το πουθενά για να κυβερνήσει την Χώρα, αύριο δε ως προκάτ Πρωθυπουργός να διεκδικήσει την Εξουσία και μέσα από τη εκλογική διαδικασία! Αυτό, παρακαλώ, να το θυμάστε.

Ας επανέλθουμε όμως στο κύριο θέμα μας.

Από την ώρα που ο κ. Γ. Παπανδρέου κατέθεσε την Εξουσία, παρατηρείται ένας καταιγισμός ειδήσεων, καταγγελιών και δημοσιευμάτων, τα οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τον κατηγορούν!

Μπορεί να είναι αλήθεια ή ψέματα, όσα τώρα δημοσιεύονται.

Αλλά το ερώτημά μας είναι: Γιατί όλα αυτά να δημοσιεύονται τώρα; Γιατί δεν τα έγραφαν και χθες όσοι προσπαθούν να του προσάψουν ψόγο;

Οι γενναίοι κτυπούν τα καλάμια όταν είναι όρθια! Ο κ. Γ. Παπανδρέου τώρα πια είναι ένα πεσμένο καλάμι!

Μοναδική εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί ο εκ Κρήτης κ. Θ. Ακρ...κης, ο οποίος επί έτη τώρα διά του διαδικτύου καταγγέλλει ότι ο κ. Παπανδρέου είναι αβάπτιστος, δηλ. δεν είναι χριστιανός!

Αλήθεια; Ψέματα; Η καταγγελία προέρχεται από ένα γενναίο Κρητικό και απευθυνόταν στον έως χθες Πρωθυπουργό.

Καλώς ή κακώς ο "Γεώργιος" έγινε και πάλι ο "Γιωργάκης"!

Δεν παίρνουμε θέση! Δεν μπορούμε να πάρουμε θέση, διότι δεν γνωρίζουμε. Την ευθύνη έχουν όσοι καταγγέλλουν τον τέως Πρωθυπουργό.»
Το δρόμο για τη ρήξη με την κυβέρνηση Παπαδήμου αρχίζουν να στρώνουν στη Νέα Δημοκρατία, όπως προκύπτει από την τακτική που εγκαινιάστηκε τα τελευταία 24ωρα με ανακοινώσεις και δηλώσεις κορυφαίων στελεχών.

Εκτιμώντας ότι η συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα μπορεί να μειώσει την δυναμική του κόμματος και να μην επιτρέψει τον στόχο της αυτοδυναμίας στις εκλογές, η Νέα Δημοκρατία χωρίς να στραφεί εναντίον του κ. Παπαδήμου θα αμφισβητεί σημαντικές πτυχές του κυβερνητικού έργου που συνδέονται με υπουργούς του ΠΑΣΟΚ.

Με τον τρόπο αυτό, θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις ακόμα και για πλήρη σύγκρουση που θα οδηγήσει σε προσφυγή στις κάλπες εκτός χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί. Ήδη χθες ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης με σκληρή ανακοίνωση του κατήγγειλε υπουργεία και οργανισμούς για άνευ προηγουμένου σπουδή να προκηρύξουν διαφημιστικούς διαγωνισμούς αμφιβόλου αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας.

Ταυτόχρονα , με άλλη ανακοίνωση του κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς να δώσουν λύσεις για το απόλυτο αλαλούμ στο θέμα με τα ακίνητα. Πέραν του κ. Μιχελάκη επιστρατεύθηκαν και οι τομεάρχες Κυριάκος Μητσοτάκης και Κωστής Χατζηδάκης για να θέσουν θέμα διαφάνειας των διαδικασιών για την αξιοποίηση του χώρου του Ελληνικού. Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να επιστρατευθούν και τα στελέχη της «Λαϊκής Δεξιάς» αλλά και σκληροί συνδικαλιστές που θα θέσουν στο στόχαστρο διοικητές οργανισμών αλλά και υπουργούς.


Ρύθμιση τύπου Ταϊβάν προτείνει η Τουρκία για να συμβάλει στην επανένωση της Κύπρου και για το άνοιγμα των λιμανιών, των αεροδρομίων και του εναέριου χώρου της, αναφέρουν δημοσιεύματα στο τ/κ Τύπο.

Ο Τούρκος Υπουργός, αρμόδιος για θέματα ΕΕ και αρχιδιαπραγματευτής, Εγκεμέν Μπαγίς σε δηλώσεις του αργά χθες το βράδυ ανέφερε ότι εάν ένα αεροπλάνο της British Airways, της Air France, της KLM ή της Lufthansa προσγειωθεί στο παράνομο αεροδρόμιο του Ερτζιάν, ''η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει όλα τα λιμάνια, τα αεροδρόμιο και τον ενάεριο χώρο της σε όλα τα ε/κ πλοία και αεροπλάνα''.

Εάν ένα αεροσκάφος της Al Italia ή της Air France προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου, αυτό - σύμφωνα με τον κ. Μπαγίς - δεν σημαίνει αναγνώριση του ψευδοκράτους. ''Οπως έγινε και στην Ταϊβάν, αυτό θα είναι μια εμπορική σχέση''.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει σχέδιο Β για την Τουρκία σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών στο Κυπριακό, ο Τούρκος αξιωματούχος απάντησε: ''Για την Τουρκία υπάρχει σχέδιο Β, σχέδιο Γ, σχέδιο Δ, ακόμα και σχέδιο Ε. Αλλά ας το κρατήσουμε για μας προς το παρόν''.

Μετά τους λεονταρισμούς...

Σε ότι αφορά στην ανάληυψη της προεδρίας τς ΕΕ από την Κύπρο το δεύτερο εξάμηνο του 2012, η Τουρκία ανέκρουσε πρύμναν, και εγκαταλείποντας τους λεονταρισμούς και τις απειλές ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις σχέσεις της με την ΕΕ στην διάρκεια της κυπριακής προεδρίας.

Επί ένα σχεδόν χρόνο Τούρκοι κυβερνητικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι απειλούσαν ότι αν η Κύπρος αναλάβει την προεδρία της ΕΕ, τότε η Τουρκία θα διακόψει κάθε επικοινωνία με τις Βρυξέλλες. Ακόμη και την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ «προειδοποίησε» τους Ευρωπαίους ότι οι σχέσεις τους με την Αγκυρα θα υποστούν «βαρύ πλήγμα», αν η Κύπρος αναλάβει την προεδρία.

Όμως, την Κυριακή ο Τούρκος υπουργός για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Εγκεμέν Μπαγίς δήλωσε ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ «δεν θα διακοπούν στη διάρκεια της προεδρίας των Ελληνοκυπρίων». Εξήγησε ότι «απλώς δεν θα καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με τους προεδρεύοντες. Οι σχέσεις μας με την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα παραμείνουν ανέπαφες».

Αλλά και αυτό είναι αδύνατο. Διότι η Κύπρος από την 1η Ιανουαρίου θα μετέχει στην λεγόμενη τρόικα, την οποία αποτελούν η χώρα που θα έχει την προεδρία (η Δανία, το πρώτο εξάμηνο) η χώρα που θα την διαδεχθεί (δηλαδή η Κύπρος το δεύτερο εξάμηνο) και η χώρα που είχε την πριν από την Δανία προεδρία, δηλαδή η Πολωνία. Μια σειρά θέματα, τα οποία θα ενδιαφέρουν την Τουρκία, λ.χ. το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές συνομιλίες της, εξετάζονται από την τρόικα.

Από την πρώτη στιγμή, όταν η Αγκυρα έθεσε το ζήτημα και άρχισε τους παλικαρισμούς με την ΕΕ, οι Βρυξέλλες την ειδοποίησαν με τον πιο επίσημο τρόπο -ο πρόεδρος Ζ.Μπαρόζο έστειλε σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό Τ.Ερντογάν- ότι και πρακτικά ήταν αδύνατο στην Τουρκία να αποφύγει την προεδρία της Κύπρου και ό,τι αυτή συνεπάγεται, επειδή η Κύπρος θα βρίσκεται στην τρόικα επί ενάμιση χρόνο, ως τον Ιούλιο 2013.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Αθάνατο ΠΑΣΟΚ...!

Όλοι περίμεναν πως όταν απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι θα καταρρεύσει το ΠΑΣΟΚ, θα ξεσηκωθούν και οι πέτρες και άλλα παρόμοια. Χθες λοιπόν οι πρώτοι 20.000 δημόσιοι υπάλληλοι πέρασαν την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο και όμως δεν άνοιξε μύτη. Μέχρι δε το τέλος του έτους θα φύγουν άλλες 10.000. Και απ΄ ότι φαίνεται, το σύστημα της εφεδρείας θα συνεχίσει να δουλεύει χωρίς κανένα πρόβλημα.

Γιατί όμως δεν υπήρξαν ιδιαίτερες διαμαρτυρίες από το οργανωμένο συνδικαλιστικά ΠΑΣΟΚ; Εμείς κοιτάξαμε λίγο τις προϋποθέσεις της εφεδρείας (δηλαδή ουσιαστικά της απόλυσης) των δημοσίων υπαλλήλων και είδαμε ότι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει 33 χρόνια εργασίας. Μετά κάναμε μια αφαίρεση. Δηλαδή, από το έτος 2011, αφαιρέσαμε 33 έτη και «ώ του θαύματος» πέσαμε στο 1978 και πίσω. Ποιος όμως κυβερνούσε το 1978, αλλά και πιο πριν;;…. Φυσικά η Νέα Δημοκρατία. Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε στην εξουσία περί τα τέλη του 1981 και από εκεί και μετά κομματικοποίησε το κράτος. Τι βλέπουμε λοιπόν; Ότι κανένας προσληφθείς μετά το 1981 επί ΠΑΣΟΚ δεν απολύεται.

Θέλετε και το καλύτερο; Για να φτάσουμε να αρχίσουν να απολύονται, με το θεσμό της εφεδρείας, δημόσιοι υπάλληλοι προσληφθέντες μετά το 1981, θα πρέπει να προσθέσουμε στο 1981 τον αριθμό 33 και τότε τι βλέπουμε; Ότι θα αρχίσουν να απολύονται δημόσιοι υπάλληλοι προσληφθέντες μετά το 1981, μετά το έτος 2014. Αλλά τότε, αφενός θα έχει ολοκληρωθεί η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων που έχει υπολογιστεί να απολυθούν, αφετέρου, τότε υποτίθεται ότι δεν θα είναι το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και επομένως άλλος θα τραβήξει το σχετικό ζόρι.

Αθάνατο επιστημονικό ΠΑΣΟΚ!!! Πελατειακό κράτος για πάντα. Σε ότι δε αφορά την Νέα Δημοκρατία, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί συναινεί σε όλα αυτά. Δεν έχει καταλάβει τι της γίνεται ή θέλει να συντηρήσει το κομματικό κράτος του ΠΑΣΟΚ; Αντίθετα, εκείνος που φώναξε λίγο, για την μη οριζόντια εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας, ήταν ο κ. Βορίδης από τον ΛΑΟΣ. Η Νέα Δημοκρατία υπενθυμίζουμε, ήταν εκείνη που πέταξε μια ιδέα περί εφεδρείας, αλλά την εννοούσε διαφορετικά ισχυρίζεται. Πήρε όμως αυτή την ετικέτα το ΠΑΣΟΚ, που είναι αξεπέραστο στην προπαγάνδα και την χρησιμοποίησε έτσι όπως την χρησιμοποίησε.

Γιατί άραγε το ΠΑΣΟΚ δεν απολύει τους 26.000 υπαλλήλους που προσέλαβε τα δύο τελευταία χρόνια, όπως είχε ζητήσει από τον κ. Βενιζέλο και ο κ. Σόϊμπλε;

Γιατί άραγε δυσκολεύεται το ΠΑΣΟΚ να εκποιήσει ή να διαλύσει ζημιογόνες ΔΕΚΟ και Οργανισμούς, που συντηρούμε εμείς, με τους δυσβάστακτους φόρους που μας επιβάλλονται, ξεπουλώντας τις περιουσίες μας και μειώνοντας τις καταθέσεις μας;

Για σκεφτείτε λίγο;


Toυ John T. Bennett
για την εφημερίδα
The Hill (Washington, DC) 
29/11/2011

H συμβολή της Τουρκίας στην ανατροπή των σχεδίων του Ιράν για κατασκευή πυρηνικών όπλων και η επίλυση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Joe Biden, σε συναντήσεις που θα έχει με τους δύο ηγέτες των χωρών που βρέχονται από το Αιγαίο πέλαγος.

Η ατζέντα του Biden προβλέπει πολυήμερη επίσκεψη σε Τουρκία και Ελλάδα. Σύμφωνα με χθεσινή (28/11) ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, σκοπός του ταξιδιού του αντιπροέδρου των ΗΠΑ είναι η επιβεβαίωση ότι οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με τις χώρες αυτές θα παραμείνουν πάγιες.

Η επίσκεψη του Βiden σε Ελλάδα και Τουρκία συμπίπτει χρονικά με μια φάση, κατά την οποία οι ηγέτες της Δύσης εξακολουθούν να καταβάλλουν προσπάθειες να εμποδίσουν την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα η Τουρκία αποκτά έναν ακόμη πιο σημαντικό ρόλο, αφενός στην ανατροπή των σχεδίων του Ιράν να προχωρήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα και αφετέρου στην εγγύηση της σταθερότητας στην περιοχή του Ιράκ.

Σε χθεσινή συνέντευξη τύπου, ο Tony Blinken, σύμβουλος του Biden σε αμυντικά θέματα, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το ταξίδι του αντιπροέδρου της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε Ελλάδα και Τουρκία αποτελεί "μέρος μιας σειράς επαφών" και με τις δύο χώρες.

Ο Βiden θα συναντηθεί με μέλη της τουρκικής κυβέρνησης την Παρασκευή. Σύμφωνα με τον Blinken, στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών του Biden με Τούρκους αξιωματούχους θα βρίσκονται οι προσπάθειες από την πλευρά της Τουρκίας να αναχαιτιστούν οι επιθέσεις των Κούρδων ανταρτών του PKK, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων που έχει συντάξει το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

"Οι ΗΠΑ στηρίζουν σθεναρά την Τουρκία στη μάχη της εναντίον του PKK", δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Blinken, επισημαίνοντας ότι "η Ουάσιγκτον προσπαθεί με αρκετά μέσα να συνεισφέρει στην προσπάθεια αυτή της Τουρκίας. Στα πλαίσια αυτά έχουμε εφοδιάσει την Τουρκία με τρία μαχητικά ελικόπτερα Super Cobra και τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Predator, τα οποία βρίσκονται σήμερα σε τουρκικό έδαφος".

Ο Blinken αποκάλεσε την οργάνωση PKK "κοινό εχθρό" των ΗΠΑ, της Τουρκίας και του Ιράκ.

Ο αντιπρόεδρος Βiden και οι αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης θα συζητήσουν επίσης τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να επεκταθούν οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και το πώς μπορούν να στηριχθούν οι πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα προωθηθούν μετά από τα γεγονότα που προκάλεσε το κίνημα της "Αραβικής Άνοιξης" και όταν θα διαμορφωθεί ένα τοπίο στη Συρία, μετά την πολιτική αστάθεια που επικρατεί εκεί.

Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε επίσης ότι "κατά πάσα πιθανότητα η ατζέντα του ταξιδιού του αντιπροέδρου περιλαμβάνει θέματα σχετικά με τον πόλεμο του Αφγανιστάν".

Κατά τη διάρκεια του τουρκικού σκέλους του ταξιδιού του, ο Biden θα παραστεί επίσης σε συνέδριο επιχειρηματιών στην Κωνσταντινούπολη.

Αμέσως μετά, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη στην Αθήνα, όπου, σύμφωνα με τον Blinken, θα καταστήσει σαφή "την στήριξη της Ουάσιγκτον στην προσπάθεια εφαρμογής περισσότερων πολιτικών που θα στοχεύουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία σήμερα νοσεί".

Το πρόγραμμα των επαφών του Biden προβλέπει μια πρώτη συνάντησή του με τον νέο Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Λουκά Παπαδήμο, και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Πηγή

Σχεδόν δύο στους τρεις διαχειριστές hedge funds προβλέπουν ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ εντός δύο ετών. Όσο για την Ιταλία και την Ισπανία, εκτιμούν ότι θα πτωχεύσουν ή θα αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους μέσα σε τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται το Bloomberg.

Επίσης, σχεδόν το 65% λέει ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα εκδώσουν ευρωομόλογα για να αντιμετωπισθεί η κρίση χρέους, όπως προκύπτει από την έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας, με έδρα της Νέα Υόρκη, AksiaLLC, σε 125 από τους σημαντικότερους διαχειριστές hedge funds παγκοσμίως.

Citigroup: Ύφεση έως το 2015 προβλέπει για την Ελλάδα

Ύφεση έως το 2015, καθώς και μείωση του ΑΕΠ κατά 5,6% φέτος, 4,9% το 2012 και 3,1% το 2013, σε αντίθεση με όλες τις προβλέψεις που κάνουν λόγο για επιστροφή στην ανάπτυξη το 2013, προβλέπει για την Ελλάδα η Citigroup.

Ο οίκος προειδοποιεί ότι το νέο πακέτο διάσωσης σε συνδυασμό με το «κούρεμα» των ομολόγων δεν είναι αρκετά για να αποκαταστήσουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Συνεπώς προβλέπει την παραμονή του χρέους σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ το έλλειμμα θα μείνει φέτος και του χρόνου σε διψήφιο ποσοστό.

Τέλος εκτιμά πως η ανεργία θα εκτιναχθεί το 2012 στο 20,1% και το 2013 στο 20,9%.


Η αξιοπρέπεια δεν είναι ένας οικονομικός παράγοντας, δεν μετριέται με δείκτες. Και η μούτζα μας στην κατοχή χρησιμοποιούσε όλα τα δάκτυλα του χεριού. Πολλές φορές τα πράγματα ήταν δύσκολα για το λαό μας, αλλά ποτέ δεν χάσαμε την αξιοπρέπειά μας. Ακόμα και ηττημένοι. Ούτε στο εκτελεστικό απόσπασμα δεν σκύβαμε. Δεν υπήρχε λόγος, η γη μας θα ήταν ο τάφος μας. Μπορεί να ξερίζωσαν ακόμα και τα θεμέλια των σπιτιών μας όταν αντισταθήκαμε αλλά το αντέξαμε και χτίσαμε καινούργια πάνω στην ίδια γη, ενώ οι κατακτητές μας έφτυσαν αίμα και φύγαν.

Είμαστε ακραίοι, υπερβολικοί και φωνακλάδες γιατί είμαστε ακρίτες, δεν μας αρέσει η μετριότητα και αγαπάμε δυνατά. Παίζουμε θέατρο ναι, αλλά από την αρχή για ν' αντέχουμε τις τραγωδίες και να πεθαίνουμε με κωμωδίες. Χαζεύουμε τον ουρανό, αγναντεύουμε τη θάλασσα, είναι αλήθεια. Έτσι δημιουργήσαμε την αστρονομία και κατασκευάσαμε το ναυτικό. Μας αρέσει να ξαναφτιάχνουμε τον κόσμο, έτσι πλάσαμε τα μαθηματικά. Κι όπως νιώθουμε πάντα αδύναμοι επινοήσαμε τη στρατηγική.

Δεν είμαστε διαφορετικοί αλλά κάνουμε τη διαφορά. Ζούμε αιώνες μ' ένα κομμάτι γης γιατί έχουμε τον ουρανό και τη θάλασσα. Κι αν είμαστε μόνο σκιές για τους άλλους είναι γιατί έχουμε ήλιο. Ο λαός μας έτρωγε πέτρες αλλά σκάλιζε μάρμαρο.

Πολλές φορές μας έκαψαν αλλά δεν μας κατέστρεψαν γιατί το φως δεν καίγεται. Μας πήραν πολλές φορές το χώρο μας αλλά πάντα είχαμε το χρόνο.

Μοιάζουμε με τη θάλασσά μας. Ποιος μπόρεσε να την αρπάξει; Κι αν την μαστίγωσαν δεν έπαθε τίποτα. Αυτή είναι το αίμα μας γιατί δεν μας έδωσαν άλλο γαλάζιο. Είναι το δώρο μας, το μοναδικό. Αυτός είναι και ο μόνος μας πλούτος. Αλλιώς θα μας είχαν κατακλέψει.

Είμαστε τα παιδιά που δεν έκανε η Αντιγόνη γι' αυτό και δεν πεθαίνουμε ποτέ. Ποιος να σκοτώσει ένα σύμβολο; Κι όταν πεθαίνει ένας δικός μας κι έχει αφήσει έργο, δεν είναι τυχαίο που η κραυγή μας βγάζει τη λέξη: άξιος! Και ζούμε για να τον θυμόμαστε, δεν έχουμε άλλη επιλογή, είναι θέμα ανάγκης.

Είμαστε λίγοι στην αρχή και γινόμαστε σπάνιοι στο τέλος. Αυτή είναι η μοναχική μας πορεία.

Έτσι γεννήθηκε ο ελληνισμός και παραμένει μια αξία για όλη την ανθρωπότητα ενώ έπεσαν τόσες ιδεολογίες που θεωρούσαμε αθάνατες. Ενώ εμείς ξέρουμε εξαρχής ότι δεν υπάρχει αθανασία. Το έχουμε μέσα μας με την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, ακόμα και αν είχαμε χάσει τις πινακίδες μας, τις μυκηναϊκές.

Τίποτα δεν ξεχάσαμε γιατί ποτέ δεν χάσαμε τις αξίες μας.

Κι αν δίνουμε τόση σημασία στην ελευθερία, είναι γιατί συνδυάζεται με τη σκέψη. Δίχως ελεύθερη σκέψη, δεν είσαι άνθρωπος. Κι εμείς παραμείναμε άνθρωποι ακόμα και σκλαβωμένοι. Μόνον έτσι δεν γίναμε σκλάβοι. Πολιορκημένοι ναι, αλλά πάντα ελεύθεροι, διότι δεν ξέραμε να ζήσουμε αλλιώς.

Αυτό λέει ακόμα και η σημαία μας με τις γαλανόλευκες συλλαβές της: Ελευθερία ή Θάνατος.

Γιατί λοιπόν να γονατίσουμε τώρα;

Μετά από τόσους αιώνες, να παραδοθούμε για ποιο λόγο;

Επειδή θεωρούν ότι μας έπεισε η ρητορική της κρίσης;

Εμείς έχουμε κρίση από τον Σωκράτη χάρη στη μαιευτική.

Δεν θα χάσουμε την αξιοπρέπειά μας για τόσο λίγο!


Τις χειρότερες φήμες επιβεβαιώνει με τη στάση της η ελληνική δημόσια διοίκηση τις τελευταίες μέρες, παρά και ενάντια μάλιστα στην ανησυχία που δείχνουν μεσαία στελέχη της, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη. Συγκεκριμένα, ενώ φουντώνουν οι φήμες και οι πιο βάσιμες ανησυχίες για το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ, η κρατική μηχανή και ιδιαίτερα το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδας αρνούνται να προβούν στην παραμικρή προετοιμασία για την επόμενη μέρα. Ο κίνδυνος είναι έτσι μια βίαιη εξώθηση της Ελλάδας από την Γερμανία να βρει τη χώρα ανέτοιμη και να εκτυλιχθούν σκηνές απείρου κάλους. Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που μπορεί να αποτραπεί αν από τώρα ανατεθεί σε στελέχη της κεντρικής Τράπεζας και του υπουργείου να εκπονήσουν σενάρια δίνοντας λύση σε πρακτικά προβλήματα τα οποία θα ανακύψουν την επόμενη μέρα κι έτσι η έξοδος από το ευρώ να βοηθήσει την ελληνική οικονομία.

Ενδεικτικό στοιχείο για τις προετοιμασίες που γίνονται είναι δημοσίευμα της Wall Street Journal Europe της Δευτέρας 28 Νοεμβρίου με τίτλο «Οι αγορές χρήματος δοκιμάζουν την επιστροφή στη δραχμή». Αναφέρεται συγκεκριμένα σε εταιρείες κολοσσούς που διεκπεραιώνουν συναλλαγές ύψους 4 τρις. δολαρίων την ημέρα όπως η ICAP Plc και η CLS Bank International. Αμφότερες δοκιμάζουν πλατφόρμες και προχώρησαν ήδη σε στρες τεστ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας, που προβλέπουν την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ και την εισαγωγή δραχμής.

«Αυτές οι κινήσεις» εξηγεί η εφημερίδα «είναι σημάδια μιας βαθύτερης ανησυχίας ότι τουλάχιστον μια χώρα μπορεί να εγκαταλείψει το ευρώ. Τράπεζες, αναλυτές και επενδυτές προετοιμάζονται γι’ αυτό που πολλοί χαρακτηρίζουν ως μια αυξανόμενη πιθανότητα, μια ρήξη της ευρωζώνης είτε πλήρης είτε τμηματική που θα οδηγήσει στην ενδεχόμενη επιστροφή σε νομίσματα όπως η δραχμή, το γερμανικό μάρκο ή η ιταλική λίρα. Αυτό το σενάριο φαινόταν μακρινό μέχρι πριν λίγους μήνες αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός αναλυτών και επενδυτών λέει τώρα ότι δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να προετοιμαστούν, ακόμη κι αν η ρήξη δεν συμβεί ποτέ».

Οι προετοιμασίες μάλιστα δεν επικεντρώνονται μόνο στον ιδιωτικό τομέα. Με βάση το ίδιο δημοσίευμα, ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, δήλωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνησή του έχει επιταχύνει τις προετοιμασίες της τους τελευταίους μήνες απέναντι σε μια ενδεχόμενη κατάρρευση της ευρωζώνης.

Οι ευθύνες που επωμίζεται η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ είναι τεράστιες δεδομένου ότι η επιλογή της Γερμανίας να σφίξει τα δημοσιονομικά λουριά με μια σαρωτική απόφαση κατά την διάρκεια της προσεχούς συνόδου κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου θα εντείνει τις φυγόκεντρες τάσεις. Η παραμονή τότε της Ελλάδας στην ευρωζώνη δεν θα επαφίεται στην πρόθεση του Λουκά Παπαδήμου να απολύσει ακόμη και όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, πλην των …ΜΑΤ, για την οποία κανείς δεν αμφιβάλλει. Αντίθετα θα τεθούν τόσο αυστηροί, δρακόντειοι όροι για την συμμετοχή και τόσο αυτοματοποιημένες διαδικασίες για την έξοδο (ώστε να μην επαναληφθούν οι σημερινές πολιτικές διαπραγματεύσεις και ενδιάμεσες λύσεις) που εξ αρχής πολλές από τις σημερινές χώρες της ευρωζώνης θα βρεθούν εκτός.

Η International Herald Tribune μάλιστα της Δευτέρας 28 Νοεμβρίου χρησιμοποιεί το παράδειγμα της Συμφωνίας Σένγκεν: «Διακυβερνητικές συμφωνίες ανέκαθεν αποτελούσαν επιλογή απέναντι στην κρίση του ευρώ, παρότι σε έναν βαθμό στρέφονται ενάντια στην αρχή της αλληλεγγύης και της συναίνεσης των 27 κρατών – μελών της ΕΕ. Υπάρχει ένα προηγούμενο για τέτοιες συμφωνίες. Η Συμφωνία του Σένγκεν που καλύπτει τις μετακινήσεις χωρίς βίζα μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ θα μπορούσε να προσφέρει ένα μοντέλο για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες. Εκείνη η Συμφωνία που ξεκίνησε με μια Συνθήκη, καλύπτει τώρα 22 από τα 27 μέλη της ΕΕ, όπως και 3 χώρες εκτός ΕΕ. Κατά τον ίδιο τρόπο, οποιαδήποτε νέα συμφωνία για την ευρωζώνη μπορεί να μην καλύπτει όλες τις χώρες που ανήκουν στην ευρωζώνη»…

Αυτό είναι κάτι φυσικά που δεν αφορά την Ελλάδα κι ως εκ τούτου ποιος νοιάζεται…