Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

1 Νοε 2011


Υπουργικό Συμβούλιο διαρκείας χαρακτηρίζεται το σημερινό καθώς η λήξη του αναμένεται μετά τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού μίλησαν οι κ.κ. Δημήτρης Ρέππας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και Χρήστος Παπουτσής οι οποίοι υποστήριξαν τον κ. Γιώργο Παπανδρέου και επέμειναν ότι η κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει πιστά τον «οδικό χάρτη» το έργο δηλαδή όπως αυτό το περιέγραψε ο κ. Παπανδρέου στην συνεδρίαση της ΚΟ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι τρεις υπουργοί δεν αναφέρθηκαν στην ανεξαρτητοποίηση της κυρίας Μιλένας Αποστολάκη ούτε στις καταιγιστικές εξελίξεις που συμβαίνουν στο εσωτερικό του κόμματος και αυτό γιατί «τα πάντα θα κριθούν θεσμικά την ερχόμενη Παρασκευή κατά την διάρκεια της ψήφου εμπιστοσύνης».

Να σημειωθεί ότι έχουν ζητήσει να τοποθετηθούν ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο κ. Γιάννης Ραγκούσης και η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου

Την ίδια στιγμή το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε στο υπουργικό ότι επιμένει στη απόφασή του για δημοψήφισμα, ενώ εκτιμά ότι θα κερδίσει και την ψήφο εμπιστοσύνης της Παρασκευής.

Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να αποφύγει τον θανάσιμο εναγκαλισμό που συνθέτουν οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι διατεθειμένος να "πειθαρχήσει" στις εκκλήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που τον καλούν να παραιτηθεί αιτούμενοι το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.

Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι από το πρωθυπουργικό γραφείο εκδόθηκε ανακοίνωση ότι αύριο Τετάρτη ο κ. Παπανδρέου θα μεταβεί στη σύνοδο του G20 στις Κάννες, στο περιθώριο της οποίας θα πραγματοποιηθεί δείπνο εργασίας για την Ελλάδα, στην οποία θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Nicolas Sarkozy, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso, ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής της Ευρωζώνης, Jean Claude Juncker, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi και η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΝΤ, Christine Lagarde.

Το πρωθυπουργικό περιβάλλον προσπαθεί να αξιοποιήσει και την εξέλιξη αυτή για να προβάλλει και να ενισχύσει την εικόνα του πρωθυπουργού. "Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τη χώρα και τα συμφέροντά της", αναφέρεται στην ανακοίνωση που απεστάλη από το Μέγαρο Μαξίμου.

Η ομιλία του Πρωθυπουργού, στη συζήτηση επί της πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση θα γίνει μεθαύριο Πέμπτη.

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι ανεξαρτητοποιούνται, άλλοι στέλνουν επιστολές ζητώντας κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ή καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος άφησε να διαρρεύσει η διαφωνία του στο δημοψήφισμα, όπως και άλλα κορυφαία στελέχη όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν συμφωνεί και δεν θα συναινέσει με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Εισηγήσεις να ζητήσει από τον Γιώργο Παπανδρέου να παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού, δέχεται κατά πληροφορίες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θόδωρος Πάγκαλος.

Ο κ. Πάγκαλος που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Καντόνα της Κίνας, μέχρι αυτή την ώρα προσανατολίζεται να μην επιστρέψει στην Αθήνα "εγκαίρως" ώστε να λάβει μέρος στην κρίσιμη ψηφοφορία της επόμενης Παρασκευής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση!

Εάν τελικώς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιμείνει στην άποψή του και δεν λάβει μέρος στην ψηφοφορία, θα πρόκειται για ένα ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας του πρωθυπουργού από τον κ. Πάγκαλο που θεωρείται ο αρχιτέκτονας της κυβερνητικής πολιτικής μέχρι το τέλος του 2010.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπουργοί και βουλευτές αναμένουν από τον πρωθυπουργό ή να παραιτηθεί ή να προκηρύξει εκλογές. Αν δεν το κάνει τότε η ψήφος εμπιστοσύνης δεν είναι σίγουρο πως θα έχει θετική κατάληξη. Απέναντι στις πιέσεις το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε πως θα πάει ο Γιώργος Παπανδρέου στη συνεδρίαση του G20. "Αν θέλουν να τον ρίξουν όσο θα είναι σε εθνική αποστολή" είναι το μήνυμα των επιτελών του προκειμένου να μπορούν να μιλήσουν για αποστασία...


Κάτι τέτοιες στιγμές είμαι πολύ χαρούμενος. Ομολογώ ότι πριν ένα – δύο χρόνια θα ήμουν τουλάχιστον αιφνιδιασμένος στο άκουσμα ενός δημοψηφίσματος. Έχοντας κάνει όμως κανονική διατριβή πάνω στον πασοκικό πολιτικό αμοραλισμό, δε συγκινούμε με τίποτα.

Όλη αυτή η ιστορία με τον ιστορικό ηγέτη που καταχειροκροτούμενος τα βάζει με το οπισθοδρομικό κατεστημένο της χώρας δίνοντας τον τελικό λόγο στον κυρίαρχο λαό, με αφήνει παγερά αδιάφορο, γιατί είναι κενή περιεχομένου. Και είναι κενή περιεχομένου γιατί μπορεί μεν να υπάρχει αναγγελία δημοψηφίσματος, ακόμα και προετοιμασία επ’ αυτού, αλλά δεν θα υπάρξει ερώτημα.

Αμέσως μετά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για την ‘’ελάφρυνση’’ του χρέους, είχαμε τοποθετηθεί επιφυλακτικά αναφέροντας έναν προς έναν όλους τους σοβαρούς λόγους που προέκυπταν. Και καθώς τους τελευταίους μήνες ο πολιτικός χρόνος τρέχει ανεξήγητα γρήγορα, αυτό που περιμέναμε να συμβεί προς το τέλος του χρόνου, άρχισε να υλοποιείται ήδη.

Στην Ευρώπη λοιπόν, οι συνομιλητές του κυβερνητικού διδύμου, και περισσότερο οι δυνάμεις που κινούν τα νήματα των ‘’αγορών’’, δεν έχουν πειστεί καθόλου για την ομαλή εφαρμογή της συμφωνίας, την οποία θεωρούν ήδη, αν όχι ξεπερασμένη, τουλάχιστον χωρίς μεγάλες πιθανότητες εφαρμογής. Και το σκληρό ροκ έχει ήδη αρχίσει με διαρροές και δημοσιεύματα και αναμένεται να μετατραπεί σε heavy metal εντός της εβδομάδας, με επιθέσεις στην Ιταλία και στις ελληνικές τράπεζες.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν οι διαρροές των εγκάθετων της τρόικας στον κρατικό μηχανισμό σύμφωνα με τις οποίες, τόσο τα έσοδα όσο και οι δαπάνες, βρίσκονται καθολικά εκτός στόχων, δυναμιτίζοντας τα συμφωνηθέντα στη σύνοδο κορυφής. Εκτός δηλαδή από τα υπόλοιπα προβλήματα που προέκυψαν, κάποια από τα οποία πολύ σοβαρά, όπως η απειλή της Fitch για αναγγελία χρεοκοπίας, εμφανίστηκαν και άλλα ανυπέρβλητα, που υποτίθεται ότι είχε τακτοποιήσει ο κ. Βενιζέλος με τις παρανοϊκές του φορομπηχτικές εμπνεύσεις.

Έντρομοι στις Βρυξέλλες παρακολουθούν με απόγνωση τις παλινωδίες της ελληνικής κυβέρνησης, την καθολική της αδυναμία να προγραμματίσει και να εκτελέσει και την αβάσταχτη ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζει πολύ ευαίσθητα για τους ευρωπαίους θέματα, όπως ένα κρίσιμο δημοψήφισμα, που οι συνέπειές του μπορεί να είναι παγκόσμιες. Αυτό που κυρίως υποψιάζονταν εδώ και μερικούς μήνες, συγκεκριμένα αμέσως μετά την αποτυχία του μνημονίου και τη μετεξέλιξή του σε μακροπρόθεσμο, και που τώρα προβάλλει ως βεβαιότητα, είναι η εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας του μέσου ελληνικού νοικοκυριού.

Αυτό το στοιχείο κυριαρχεί πλέον σε κάθε σοβαρή συζήτηση γύρω από το ελληνικό πρόβλημα και τίθεται πάντα ως προϋπόθεση πριν από κάθε σχεδιασμό. Και αυτός είναι κυρίως ο λόγος για τον οποίο κάθε αναθεώρηση της συμφωνίας γύρω από το χρέος θα περιλαμβάνει κούρεμα και μάλιστα γενναίο. Το νούμερο αυτό βρίσκεται σήμερα στο 75% και ανεβαίνει σε αντιστοιχία με τις αστοχίες του ελληνικού προϋπολογισμού.

Όλα αυτά βέβαια είναι εις γνώσιν της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία γνωρίζει καλύτερα από όλους, ότι η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου βρίσκεται ήδη υπό αίρεση. Όπως γνωρίζει καλύτερα από όλους ότι κάθε μέτρο, φόρος ή κυριαρχία που θα απαιτήσει η τρόικα, όπως ήδη προανήγγειλε με στόμφο ο κ. Σόιμπλε, θα είναι κόκκινο πανί για υπουργούς, βουλευτές και ΜΜΕ. Όπως γνωρίζει καλύτερα από όλους, ότι όσο αμφισβητείται η ‘’εθνοσωτήριος’’ συμφωνία και όσο η ανάγκη υπογραφής μιας νέας θα πλησιάζει απειλητικά, κάθε περαιτέρω εκβιασμός προς την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ή την κοινωνία, θα είναι ατελέσφορος.

Έτσι λοιπόν ο κ. Παπανδρέου θεώρησε σκόπιμο να σκαρφιστεί έναν ελιγμό, ο οποίος κακά τα ψέματα του ήταν απολύτως απαραίτητος, για να βγει πολιτικά σώος από τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας, η οποία μετά τον εξευτελισμό που βίωσε την ημέρα της επετείου, ζητούσε επιτακτικά πολιτικό αίμα.

Ο πολιτικός αμοραλισμός στην περίπτωση αυτή έγκειται στο γεγονός, ότι ο πρωθυπουργός δε διστάζει να βυθίσει τη χώρα (και την αγορά) σε μια μακριά νύχτα, ρισκάροντας ευαίσθητες διεθνείς σχέσεις και δύσκολες εσωτερικές ισορροπίες (τράπεζες), προκειμένου να εισπράξει ένα χλιαρό χειροκρότημα από τους συνενόχους του και να κερδίσει λίγο ακόμα πολιτικό χρόνο.

Δρ. Κακοφονίξ

Πασοκολόγος – Παπανδρεολόγος


Η αποστασία είναι πηγή πολιτικής ανωμαλίας .
Είναι φορέας πολιτικής αστάθειας και απαξιώνει τη δημοκρατία.
Η εγκατάλειψη των πολιτικών μας επιλογών δε δείχνει τίποτε άλλο παρά μέγιστη ανευθυνότητα στις πιο κρίσιμες στιγμές της χώρας.
Και αυτό είναι το επιεικές σενάριο.
Γιατί επίσης δείχνει κραυγαλέο πολιτικό αμοραλισμό.

Τι μας δείχνει η πρόσφατη ιστορία μας;
Που μας οδήγησε η αποστασία του 1967.
Χτες ζήσαμε ένα εφιαλτικό “déjà vu” στους φακέλους του Σκάι.
O
Κωσταντίνος Μητσοτάκης, ο πρεσβύτερος καλεί τους βουλευτές της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ να ρίξουν τον Γεώργιο Παπανδρέου το νεότερο.

Μια νέα αποστασία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Να στηρίξουμε τον Πρωθυπουργό της χώρας ενάντια στα άθλια συμφέροντα που χρόνια λυμαίνονται τη χώρα και εκτρέφουν τώρα τους αποστάτες.
Το δημοψήφισμα δεν εξυπηρετεί καμία σκοπιμότητα.
Είναι η πιο καθαρή δημοκρατική διαδικασία.
Αντίθετα, γνωστές σκοπιμότητες και μεγάλα συμφέροντα που έχουν επενδύσει στη χρεοκοπία της χώρας εξυπηρετούν οι κινήσεις των επίδοξων αποστατών.

  • Γράφει ο Κωνσταντίνος Σ. Μαργαρίτης
Η κυβέρνηση Παπανδρέου και τυπικά σε λίγα λεπτά βάζει τίτλους τέλους. Οι βουλευτές παραιτούνται, ανεξαρτητοποιούνται, εκφράζουν εγγράφως τις ανησυχίες τους και ο Υπουργός Άμυνας συγκάλεσε το ΚΥΣΕΑ και έκανε κρίσεις στους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων.
Άραγε τι φοβήθηκε, μήπως γινόταν πραξικόπημα;
Αυτές οι λογικές ανήκουν στο μακρινό παρελθόν και δε συνάδουν με τις εντολές του ελληνικού λαού.
Το παιχνίδι που παίζει ο πρωθυπουργός και βάζει σε περιπέτειες χρεοκοπίας τη χώρα μας, έχει οικονομικές διαστάσεις.
Ποιοι θα επικρατήσουν, οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων ή οι κάτοχοι ασφαλίστρων κινδύνου;
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναλάβει τις ευθύνες του ή θα παρακολουθεί συνυπεύθυνος τα γεγονότα;

Οι ώρες είναι κρίσιμες και απαιτούνται πατριωτικές λογικές!
Οι κυβερνήσεις εθνικής σωτηρίας δεν έχουν καμία τύχη, αν δεν έχουν τη στήριξη όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και δεν αποκλείουν όλους τους βουλευτές!
Εκλογές εδώ και τώρα για να αναλάβει ο ελληνικός λαός τις ευθύνες του για τις μελλοντικές επιλογές του.
Η χώρα χρεοκοπεί!
Οι κερδοσκόποι καιροφυλακτούν.
Ο λαός στενάζει!
Καθαρές λύσεις που θα προωθούν τις μεταρρυθμίσεις και θα εξασφαλίζουν τη χρηματοδότηση για τη χώρα μας!
Μπορούμε να επαναδιαπραγματευθούμε, αρκεί να τηρούμε όσα έχουμε συμφωνήσει με τους ευρωπαίους εταίρους μας!
Η Ελλάδα μας αξίζει καλύτερη τύχη.
Τέλος πια με τα δημοψηφίσματα και τους καρεκλοκένταυρους.
Δουλειά και φιλότιμο για να μείνουν οι έλληνες ενωμένοι.

Γράφω για να μοιραστώ κάποιες απορίες/ανησυχίες! Μετά απο τις τελευταίες εξελίξεις στην πολιτική ζωή της χώρας το μόνο που ακούγεται είναι εκλογές-εκλογές-εκλογές. Εκτός της “κατοχικής” κυβέρνησης που θέλει δημοψήφισμα (όπως κάποτε έκανε ο δικτάτορας Παπαδόπουλος).

Αυτό που προτάσσουν όλοι για να πλαισιώσουν το επιχείρημά τους είναι “Να πάμε σε εκλογές, να αναπτύξει-παρουσιάσει η κάθε παράταξη το πρόγραμμά της και να αποφασίσει ο λαός”.

Αν και 26 χρονών, έχω φτάσει στο σημείο να ρωτάω τον εαυτό μου:
Ποιος μου λέει εμένα πως το πρόγραμμα που θα ανακοινώσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα τα υλοποιήσουν κιόλας;
Αν συνέβαινε αυτό δεν θα φτάναμε εδώ που φτάσαμε.
Αυτό αφορά τα “μεγάλα κόμματα”, καθώς κυβερνούν εδώ και 30 + χρόνια.

Και ας πάμε στα “μικρότερα κόμματα” τώρα(της αριστεράς δηλαδή).
Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξουν τρόπο σκέψης και δράσης;
Μήπως πρέπει να σταματήσουν να ελπίζουν σε στραβοπάτημα του δικομματισμού για να επωφεληθούν.
Μήπως πρέπει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του λαού χωρίς να χρησιμοποιούν τα ίδια επιχειρήματα πλέον;
Να ψάξουν γιατί δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από το 10% ή το 6% τόσα χρόνια.
Να προτείνουν λύσεις και όχι απλά να αντιπολιτεύονται λέγοντας αυτό ή το άλλο δεν είναι σωστό.
Να προτείνουν αυτοί το σωστό και να υπερασπίζονται την άποψή τους.
Να προτείνουν λύσεις πρακτικές και όχι λύσεις για μια ουτοπική χώρα.

Για τυχάρπαστους, τυχοδιώκτες και ανήθικους κατά πλειοψηφία όπως ΛΑΟΣ κ.α. δεν ασχολούμαι καν.

Κλείνοντας το μόνο που εύχομαι είναι να βρεθεί στο βάθος αυτή ελπίδα που θα με κάνει να πιστέψω,να αγωνιστώ και να ελευθερωθώ σαν πολίτης αυτής της χώρας.

Με εκτίμηση,

«Μα ποια μύγα τσίμπησε τον Γιώργο Παπανδρέου;» με αυτό το εξόχως ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην Ευρώπη ερώτημα ξεκινά το κύριο άρθρο του σημερινού φύλλου της γαλλικής Le Monde. Η εφημερίδα συνεχίζει να διερωτάται στη συνέχεια αν «ο έλληνας πρωθυπουργός βάλθηκε να επιβεβαιώσει όσους στη Γερμανία θέτουν εν αμφιβόλω την παρουσία της χώρας στην ευρωζώνη».

Και συμπληρώνει η ίδια εφημερίδα: «με την προαναγγελία δημοψηφίσματος ο κ. Παπανδρέου βάζει ένα τρελό στοίχημα» για να καταλήξει ότι «ανοίγεται πλέον μια περίοδος ανησυχίας μέχρι τον Ιανουάριο που μας οδηγεί να αναρωτηθούμε αν η Ελλάδα βρίσκεται ορθώς στη ζώνη του ευρώ».

Σε ακόμα πιο δραματικούς τόνους το βρετανικό δίκτυο BBC αναφέρει ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται μπροστά σε ενδοκομματική εξέγερση ενόψει του δημοψηφίσματος για τη δανειακή βοήθεια».

Τις φωνές που καλούν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να παραιτηθεί προτάσσει και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters «ενώ οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας πασχίζουν να περιορίσουν τη ζημιά στην ευρωζώνη».

Μια άλλη γαλλική εφημερίδα η Le Figaro προτάσσει τις αναταραχές που προκαλούνται στο εσωτερικό της Γαλλίας καθώς ο Νικολά Σαρκοζί έχει συγκαλέσει έκτακτη σ΄συκεψη του υπουργικού συμβουλίου σήμερα το απόγευμα για να συζητηθούν οι προεκτάσεις των αποφάσεων του έλληνα πρωθυπουργού.
Πέρα από τα (ρητορικά ή μη) ερωτήματα ο διεθνής τύπος επικεντρώνεται ασφαλώς στο χθεσινοβραδινό αιφνιδιασμό των πάντων από την ελληνική κυβέρνηση.

«Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εξέπληξε τους ηγέτες της Ευρώπης με την αιφνιδιαστική του ανακοίνωση για το δημοψήφισμα» σημειώνουν οι Times της Νέας Υόρκης. Η αμερικανική εφημερίδα προσθέτει ότι οι εξελίξεις αυτές «εγκυμονούν κινδύνους και για το πολιτικό μέλλον του ίδιου του πρωθυπουργού» αλλά «θα μπορούσε να σπάσει και τη συμφωνία με την τρόικα». Και ασφαλώς η διακοπή της δανειοδότησης της Ελλάδας «θα έφερνε τη χώρα σε αδυναμία πληρωμών και κατά συνέπεια σε κατάσταση χρεοκοπίας που θα προκαλούσε σοκ στην ευρωζώνη και στην παγκόσμια οικονομία».

Δηλωτικό της ανησυχίας που έχει προκαλέσει διεθνώς η απόφαση του έλληνα πρωθυπουργού είναι και το ότι απουσιάζει το σενάριο μιας θετικής απόκρισης στο (όποιο) ερώτημα τεθεί. Κι αυτό διότι όλοι οι αναλυτές και οι αρθρογράφοι του διεθνούς τύπου προεξοφλούν το «όχι» ως απάντηση στο δίλημμα του προαναγγελθέντος δημοψηφίσματος.

Ο αναλυτής του βρετανικού Guardian Νιλς Πράτλει επισημαίνει το πόσο δύσκολη θα είναι η πολιτική διαχείριση μιας αρνητικής απάντησης στο ερώτημα «εντός ευρωζώνης ή επιστροφή στη δραχμή». Διότι, προσθέτει ο ίδιος, όσο και οι πολιτικοί προειδοποιούν ότι η λιτότητα θα είναι ακόμα πιο σκληρή χωρίς την προστασία του δανείου «παραμένει άγνωστο το τι θα αποφασίσουν οι Ελληνες». Σε κάθε περίπτωση «οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι εξαιρετικά ταραχώδεις» σημειώνει ο Guardian.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές εφημερίδες φιλοξενούν δηλώσεις του νομπελίστα οικονομολόγου Χριστόφορου Πισαρίδη σύμφωνα με τον οποίο «το '' όχι'' στο δημοψήφισμα θα σημάνει αυτομάτως κήρυξη πτώχευσης και πιθανότατα έξοδο από το ευρώ» ενώ προσθέτει ότι οι συνέπειες αυτού του σεναρίου θα είναι αρνητικές για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα για την ευρωζώνη «αλλά ακόμα χειρότερες για την ίδια την Ελλάδα».

Η Wall Street Journal, μία από τις ελάχιστες εφημερίδες που ασχολείται με την επόμενη ημέρα ενός «ναι» στο δημοψήφισμα, εκτιμά ότι ακόμα και η θετική απάντηση θα επιδείνωνε την κατάσταση στην Ελλάδα «καθώς θα εκδηλώνονταν μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους και απεργίες εναντίον της λιτότητας που θα παρέλυαν την Ελλάδα». Η ίδια εφημερίδα σημειώνει ότι «υπό το φως των δραματικών ανακοινώσεων του κ. Παπανδρέου (…) η τύχη της συμφωνίας για την Ελλάδα θα επισκιάσει τις συζητήσεις των ηγετών του G20 στις Κάνες στο τέλος της εβδομάδας».


Ώρες ώρες αναρωτιέμαι μήπως η ελληνική κυβέρνηση δουλεύει όχι κρυφά και έμμεσα, αλλά εντελώς ξετσίπωτα και ξεκάθαρα για λογαριασμό του Βερολίνου, και εμμέσως των ΗΠΑ.
Πριν από λίγες μέρες, και με την συμφωνία κουρέματος του ελληνικού χρέους, που πανηγυρίστηκε δεόντως στην Αθήνα, ποιοι ωφελήθηκαν περισσότερο; Όπως προέκυψε από τις αντιδράσεις των αγορών, οι γαλλικές τράπεζες, με τις μετοχές των Societe Generale και Credit Agricole να «τσιμπάνε» αυξήσεις 19% και 21% αντίστοιχα, λίγη μόλις ώρα μετά την συμφωνία κουρέματος.
Αυτό το θετικό αποτέλεσμα ήρθε (περιέργως) παρά το γεγονός ότι οι γαλλικές τράπεζες ήταν και οι πλέον εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος.
Ποιοι δυσανασχετούν με αυτήν την γαλλική αισιοδοξία; Μήπως οι Γερμανοί, που θέλουν την ολική οικονομική τους επικράτηση στο χώρο της ευρωζώνης, και όχι μόνο;
Και τι συμβαίνει λίγες μόλις μέρες μετά;
Έρχεται η κυβέρνηση Παπανδρέου και κλωτσάει την «καρδάρα με το γάλα», θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την συμφωνία (την οποία πανηγύριζε) αλλά και το μέλλον της ευρωζώνης.
Έτσι, όπως στην εγκληματολογία, το πιο κρίσιμο ερώτημα είναι «ποιος ωφελείται», έτσι και στο σημερινό «έγκλημα», ποιος ωφελείται;
Μα φυσικά οι Γερμανοί, ο βασικός δηλαδή σύμμαχος των ΗΠΑ στην Ευρώπη.
Και ποιος επιφορτίζεται να κάνει την βρώμική δουλειά;
Ποιος;

Μετά τη ματαίωση της παρέλασης στη Θεσσαλονίκη και τα δραματικά επεισόδια στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδος η οικογένεια Παπανδρέου και ο στενός κύκλος του Μαξίμου γνώριζαν καλύτερα από τον καθένα , ότι τα περιθώρια της διακυβέρνησης Παπανδρέου, του τρίτου κατά σειρά πρωθυπουργού της πολιτικής οικογένειας που για κάποιους είναι οι «Έλληνες Κένεντι», είχαν στενέψει επικίνδυνα.

Οι 153 μόνον βουλευτές του ΠΑΣΟΚ , σε κλίμα κοινωνικής ασφυξίας και αποκλεισμού, που σίγουρα και παρά την καθεστωτική προπαγάνδα, δεν ήταν πλέον δημιούργημα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι πρώτες εκτός κάθε ελέγχου διαμαρτυρίες μιας κοινωνίας που έχει ήδη χρεοκοπήσει στην καθημερινότητα της, κάποιο από τα επόμενα νομοσχέδια δεν θα τα υπερψήφιζαν ή ακόμη και άρθρα του προϋπολογισμού

Στις παλιές πολιτικές οικογένειες όπως οι Παπανδρέου, υπάρχει αγωνία για δύο κυρίαρχες στιγμές μιας διακυβέρνησης ή ενός πολιτικού κύκλου. Η στιγμή της ανάληψης της εξουσίας, που πρέπει να υπάρξει και η στιγμή της αποχώρησης από την εξουσία, που θα πρέπει να επέλθει με το μικρότερο κόστος και τις καλύτερες δυνατές προδιαγραφές για την υστεροφημία, που δεν είναι θεωρητική, αλλά η κληρονομιά μιας επόμενης γενιάς τους να έχει το δικαίωμα να κυβερνήσει.

Ο Γ. Παπανδρέου επέλεξε έναν πολύ έξυπνο τρόπο να φύγει από την εξουσία σε συνθήκες μάλιστα όπου οι κατηγορίες από εθνική προδοσία μέχρι νεοφιλελεύθερη πολιτική σε βάρος του Λαού δεσπόζουν. Κήρυξε δημοψήφισμα για την δεύτερη δανειακή σύμβαση, αυτή της 26Ης Οκτωβρίου, τινάζοντας την «μπάνκα» τόσο στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό όσο και στους οικονομικούς συσχετισμούς σε επίπεδο Ευρώπης. Σε αντίθεση με την πρώτη δανειακή σύμβαση που πέρασε με μια υπογραφή και μόνον του τότε υπουργού Οικονομικών Παπακωσταντίνου, η δεύτερη θα έπρεπε να περάσει με ένα «ναι» ή ένα «όχι» του κυρίαρχου και απολύτως οργισμένου λαού.

Η αποσταθεροποίηση ήταν προδιαγεγραμμένη και απολύτως εφικτή. Μέσα στο πρώτο 24ωρο η κυβέρνηση προσμετρά τις τελευταίες ώρες της, ο δρόμος των εκλογών έχει ανοίξει διάπλατα και η διαδικασία της διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, μέσα από την πολλαπλή σύγκρουση πολιτικών φιλοδοξιών «μετρίων» ηγετών και ομάδων κατευθυνόμενων και απολύτως αντιδημοφιλών πλέον βουλευτών επίσης...

Όλα αυτά όμως δεν ενδιαφέρουν τους Παπανδρέου, είναι απλά οι τελευταίες πράξεις ενός δράματος που έπρεπε να παιχτεί και έφερε την Ελλάδα στην χρεοκοπία και το ΔΝΤ στην υπό διάλυση Ευρώπη του «γίγαντα με τα ασταθή πόδια», της Γερμανίας.

Το δημοψήφισμα χρειάζεται τρεις μήνες για να διενεργηθεί, η ψήφος εμπιστοσύνης τρεις μέρες, αλλά το ΠΑΣΟΚ έχει μείνει από σήμερα με 152 βουλευτές. Το όριο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, που από καιρό έχει θέσει ο Παπανδρέου, ως απαγορευτικό για να κυβερνά. Άρα μπορεί να φύγει και σήμερα.

Τι αφήνει στους επόμενους Έλληνες κυβερνήτες και την Ευρώπη των «μεγάλων εκβιασμών»; Το Ράιχενμπαχ στους Έλληνες και την πρώτη απόφαση τους που θα είναι η ακύρωση του δημοψηφίσματος (προσφυγή στο Λαό) για το μέλλον της Ελλάδος και την κατάσταση χρεοκοπίας στην Ευρώπη , με την Ιταλία και την Ισπανία στον δρόμο της Ελλάδος . Μόνον που η Ιταλία και η Ισπανία ως μέρος του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, φθάνει το 35%, ενώ η Ελλάδα ήταν μόνον 2-3%. Επίσης τον «άξονα» Βερολίνου- Παρισιού στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και πιο εκτεθειμένο και περιορισμένων δυνατοτήτων από ποτέ.

Σε λίγο οι Έλληνες θα πεινάσουν ακόμη περισσότερο και θα επιτεθούν στην επόμενη κυβέρνηση τους , αλλά και στον «δαίμονα» του ευρώ. Οι ευρωπαίοι που θα τους επιβάλλονται πακέτα μέτρων εξαθλίωσης, μηδέ των Γάλλων εξαιρουμένων, θα ζητούν δημοψηφίσματα και θα επιτίθενται στις κυβερνήσεις τους και τους Γερμανούς και όλα θα πάρουν τον δρόμο τους.

Ο μύθος του Σίσυφου, δεν είναι μόνον ελληνικός αλλά είναι και αγαπημένος στους Έλληνες. Μια οικογένεια έβγαλε δύο πρωθυπουργούς που κυβέρνησαν, συνολικά περίπου 12 χρόνια, στα τελευταία 30 χρόνια, την Ελλάδα βασισμένη στον μύθο του Σίσσυφου. Ο πατέρας έχτισε ένα κομματικό κράτος ευημερίας, με κοινοτικά κονδύλια [προορισμένα καταρχήν για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της χώρας και ο γιος το γκρέμισε όταν τα κονδύλια έφτασαν στο τέλος τους. Μεταξύ των δύο «πέρασαν» δεκάδες δις ευρώ και τρις δραχμές. Κάποιο κέρδισαν πάρα πολλά , άλλοι λιγότερα, όλοι το κάτι τις. Μια «μπλόφα» κατέληξε η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδος.

Και τι έγινε; Οι Παπανδρέου φεύγουν με τα «ρέστα» τους. Μια πατρίδα πόκερ είναι η ζωή και οι καλοί τζογαδόροι φεύγουν χαμογελαστοί από το τραπέζι .

Καληνύχτα και καλό ταξίδι κύριε Πρόεδρε και εύχομαι από ψυχής η γενιά σας να μην βγάλει άλλον Πρόεδρο. Άλλωστε η κληρονομιά της Ελλάδας ήταν πολύ μεγάλη και παραγωγική για το σόι σας.

Ας μην ξανακούσουμε για Παπανδρέου και μπορεί να καταφέρουμε, που ξέρετε, να επιβιώσουμε ως Έλληνες...Ενδεχομένως ανάμεσα στις ωραίες και μεγάλες λέξεις (πατριωτικού – εθνικού χαρακτήρα) που ακούγονται τον τελευταίο καιρό, έχουμε χάσει το πραγματικό νόημα των λέξεων! Μάλλον όντως δεν ξέρουμε τι είναι η δημοκρατία ή απλώς την φοβόμαστε!

Αλλιώς δε μπορεί να ερμηνευθεί το πώς τη στιγμή που όλοι ζητούμε άμεση δημοκρατία και σεβασμό στο Σύνταγμα, ξαφνικά η ευκαιρία για δημοκρατία που παρέχει το άρθρο 44 του Συντάγματος, με τη δυνατότητα δημοψηφίσματος ακούγεται ως εκβιασμός!

Αντιθέτως, πρόκειται για άμεση δημοκρατία και ώρα για υπευθυνότητα.

Εκβιαζόμενοι από τους δημοκρατικούς θεσμούς αισθάνονται μόνο αυτοί που τους φοβούνται και φυσικά αυτοί οι οποίοι σε ιστορικές για τη χώρα στιγμές αναζητούν προσωπικά οφέλη.

Οι πολίτες δεν έχουμε λόγο να φοβόμαστε την δημοκρατία.

Δημοκρατία δεν είναι οι οχλαγωγίες και οι βιαιοπραγίες ούτε σίγουρα ο ξύλινος αδιέξοδος λόγος. Η δημοκρατία απαιτεί υπευθυνότητα, σοβαρότητα και στις κρίσιμες στιγμές, όπως αυτές που ζούμε, ψυχραιμία.

Να θυμόμαστε ότι η προηγούμενη οικονομική κρίση, του 1929, έφερε σε όλη την Ευρώπη το φασισμό και στη χώρα μας συγκεκριμένα τη δικτατορία του Μεταξά.

Αναρωτιέμαι λοιπόν παρακολουθώντας κάποιο κόσμο να φωνάζει προδότη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ζητά να φύγουν οι πολιτικοί, ποιος ακριβώς θέλει να έρθει στη θέση τους;
Γιατί ακυβέρνητοι σίγουρα δε θα μείνουμε!
Τον ολοκληρωτισμό, την ισοπέδωση και την οχλαγωγία να φοβόμαστε όχι την δημοκρατία!

Αναγνώστρια Α.ΜΕκτενές αφιέρωμα στις εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά και τις παγκόσμιες αγορές που πυροδότησε η απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε δημοψήφισμα φιλοξενεί το CNN.

Σε δημοσίευμα με τον τίτλο «Ελληνικό δημοψήφισμα: Τι ακολουθεί», το CNN αναφέρεται στο σοκ που προκάλεσε η απόφαση του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα στις αγορές, καθώς και στις έντονες αναταράξεις που προκαλεί στο μέλλον του ευρώ.

Μάλιστα, αναφέρεται στα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης, σύμφωνα με την οποία το 60% των Ελλήνων διαφωνεί με τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, ενώ το 70% των πολιτών θέλουν να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και αναφέρεται σε απόψεις ειδικών, σύμφωνα με τις οποίες, ένα «όχι» των Ελλήνων πολιτών στις αποφάσεις της Συνόδου θα ήταν καταστροφικές.

Τον πρώτο «επώνυμο» φοροφυγά κατόρθωσε να βάλει στη φυλακή το ΠΑΣΟΚ, μόνον που δεν είναι μέσα στην υποκριτική λίστα των προσωπικών δεδομένων με τους «μεγαλοκαρχαρίες» του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ενας από τους στενούς φίλους, ομοϊδεάτης στο νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών ουσιών και πρώην σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο δημοσιογράφος και επιχειρηματίας Γρηγόρης Βαλλιανάτος κρατείτο μέχρι χθες το βράδυ στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας για βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο. Ο κ. Βαλλιανάτος αναμενόταν να μεταχθεί στις Δικαστικές Φυλακές της Χίου για να εκτίσει ποινή 26 μηνών, έπειτα από απόφαση του εισαγγελέα Εκτελέσεως Ποινών. Εάν δεν πρόκειται για επικοινωνιακό τρικ (ώστε να καταδειχτεί ότι ο κ. Παπανδρέου κλείνει φυλακή ακόμα και τους φίλους του για το καλό της πατρίδος), τότε πρόκειται για προκλητική απόφαση άδικης εφαρμογής του νόμου, την ώρα που μεγαλοεπιχειρηματίες αρνούνται να αποδώσουν στο κράτος εκατομμύρια ευρώ βεβαιωμένων οφειλών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος συνελήφθη κοντά στο σπίτι του στο κέντρο της Αθήνας, έπειτα από «τυχαίο έλεγχο». Από την ταυτοποίηση στοιχείων προέκυψε ότι εναντίον του εκκρεμούσαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις. Η πρώτη απόφαση αφορούσε υπόθεση έκδοσης ακάλυπτων επιταγών. Εκδικάστηκε το 2002 και αμετάκλητα ο γνωστός δημοσιογράφος καταδικάστηκε σε 20 μήνες φυλακή, χρηματικά μετατρέψιμους, αφού μάλλον δεν είχε ασκήσει ένδικα μέσα για να προσβάλει την ποινή. Το ποσό δεν πληρώθηκε και η ποινή πέρασε στο ποινικό του μητρώο.

Το 2008, σε άλλη υπόθεση, ο κ. Βαλλιανάτος καταδικάστηκε για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο σε έξι μήνες φυλακή. Λόγω του ποινικού μητρώου του 2002, το δικαστήριο δεν δέχτηκε την αναστολή εκτέλεσης της ποινής (άρθρο 99 παρ. 1 του Ποινικού Κώδικα), με αποτέλεσμα η καταδίκη να μετατραπεί χρηματικά σε 31.000 ευρώ, ποσό που κατά πληροφορίες δεν είχε πληρώσει ο κ. Βαλλιανάτος. Στον τυχαίο έλεγχο φανερώθηκαν οι οφειλές. Ο πρώην σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου (που για πολλούς εξακολουθούσε άτυπα να βρίσκεται στον στενό κύκλο των προσώπων που ακροαζόταν) οδηγήθηκε με χειροπέδες (κατά μαρτυρίες αυτοπτών) στο Τμήμα Εκτελέσεων Ποινών στο κτίριο της πρώην Σχολής Ευελπίδων, χθες το μεσημέρι, και από εκεί στον εισαγγελέα, που διέταξε τη φυλάκισή του ώστε να εκτίσει ποινή δύο ετών και δύο μηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, φίλοι του κ. Βαλλιανάτου έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να βοηθήσουν ώστε ο γνωστός δημοσιογράφος να μην παραμείνει για μακρό διάστημα στο σωφρονιστικό κατάστημα της Χίου.


Και μόνο στο άκουσμα της προαναγγελίας του δημοψηφίσματος, ολόκληρο το σάπιο πολιτικό σύστημα, έντρομο τρέχει να ανατρέψει τον κ. Παπανδρέου. Πανικόβλητο το ελληνικό πολιτικό σύστημα, αλλά και οι ντόπιοι και ξένοι νταβατζήδες του, σπεύδουν να τρομοκρατήσουν τον ελληνικό λαό και να τον κρατήσουν μακριά από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουν το λαό να αναμιχθεί στα πόδια τους. Το «πειραματόζωο – Έλληνας» δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ερωτηθεί. Πρέπει να μείνει «πειραματόζωο» φοβισμένο και εύκολο αντικείμενο για εκμετάλλευση.

Μέχρι σήμερα, στην νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας, έγιναν μόνο 7 δημοψηφίσματα και μάλιστα τα δύο από αυτά, κατά τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας. Το σάπιο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα χρησιμοποίησε πάντοτε το λαό ως «γλάστρα» μόνο κατά την ημέρα των εκλογών, κατά την οποία το μόνο που επιτυγχάνεται, είναι… απλά το ανακάτεμα της τράπουλας μέσα στο ίδιο το πολιτικό σύστημα. Έτσι και σήμερα, ολόκληρο το πολιτικό σύστημα (όλα τα κόμματα και τα κρατικοδίαιτα παράσιτα που κινούνται στο παρασκήνιο) ζητούν μόνο εκλογές και όχι δημοψήφισμα. Δηλαδή μόνο ανακάτωμα στην πολιτική τράπουλα και όχι να δοθούν αρμοδιότητες στο λαό. Θέλουν δηλαδή να διατηρήσουν την αυτονομία της εξουσίας τους απέναντι στην κοινωνία.

Δυστυχώς τόσο για το λαό, όσο και για τον κ. Παπανδρέου, τώρα είναι πλέον αργά. Το σύνθημα της ανατροπής του, έχει ήδη δοθεί. Όταν ήταν δυνατός, ζούσε με την έπαρση της ισοβιότητας και δεν υπολόγιζε τίποτα. Τώρα, έγινε και ο ίδιος καμένο χαρτί και είναι πλέον άχρηστος στην πολιτικοοικονομική ολιγαρχία του τόπου.

Και δεν είναι μόνο ότι είναι αργά, είναι και ο τρόπος που ο κ. Παπανδρέου θέλει να χρησιμοποιήσει το δημοψήφισμα. Δεν θέλει να δώσει πραγματικά αρμοδιότητες στο λαό. Αν είχε τέτοιες δημοκρατικές προθέσεις θα το είχε κάνει από την αρχή. Θέλει απλά να χρησιμοποιήσει το δημοψήφισμα για να παραμείνει ο ίδιος στην εξουσία, βάζοντας εκβιαστικά και διχαστικά διλήμματα, αντί να ζητήσει μια νηφάλια και ψύχραιμη λαϊκή τοποθέτηση. Αν η πρόθεσή του ήταν πραγματικά δημοκρατική, τότε δεν θα μπορούσε να του πει κανείς τίποτα. Όμως τώρα βρήκαν την ευκαιρία για να εξαπατήσουν το λαό, αυτοί ακριβώς που θέλουν τον λαό φιμωμένο.

Τώρα πλέον θα πρέπει αναγκαστικά να γίνουν εκλογές, γιατί απλά ο κ. Παπανδρέου είναι πολιτικά επικίνδυνος, για πολλούς και ποικίλους λόγους.

Όμως, αμέσως μετά θα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε δημοψήφισμα.

Ο λαός πρέπει να πάρει απόφαση ο ίδιος για το μέλλον του.


  • «Μπράβο κύριε Παπανδρέου!», γράφει το Spiegel για το δημοψήφισμα
  • Απολύτως ορθή κρίνει το Γερμανικό περιοδικό την πρόταση για δημοψήφισμα
Βερολίνο
«Η Ευρώπη σάστισε. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει ο λαός να αποφασίσει για τη σωτηρία της χώρας. Ο Παπανδρέου ποντάρει σε ένα και μοναδικό χαρτί. Η απόφασή του είναι σωστή» γράφει σε πρωτοσέλιδο άρθρο το Spiegel Online υπό τον τίτλο «Μπράβο κύριε Παπανδρέου!» και εξηγεί γιατί θεωρεί πως η απόφαση του πρωθυπουργού είναι ορθή.

«Ο κίνδυνος να πουν οι Έλληνες «όχι» στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής υπάρχει. Παρόλα αυτά η απόφαση είναι ορθή για τρεις λόγους» αναφέρει το άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel και εξηγεί:

α) Ο πρωθυπουργός χρειάζεται νωπή λαϊκή εντολή. Εξελέγη πριν την κορύφωση της κρίσης. Η πολιτική που ακολουθεί απαιτεί δύσκολες αποφάσεις. Σε καμία αναπτυγμένη χώρα δεν έχουν επιβληθεί τόσο σκληρά μέτρα περικοπών και λιτότητας.

β) Η αντιπολίτευση κωλυσιεργεί. Μετά από ενάμιση χρόνo δεν έχει ακόμα συνειδητοποιήσει ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από μικροπολιτικά παιχνίδια. Μέσω του δημοψηφίσματος υπάρχει η ελπίδα ότι η αντιπολίτευση θα λάβει σαφώς θέση για το πως βλέπει το μέλλον της χώρας και...

γ) Η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη της κρίσης. Σχεδόν όλοι οι πολίτες είναι θύματα της οικονομικής πολιτικής, πολλοί δεν συνειδητοποιούν τι συμβαίνει γύρω τους και καταφεύγουν στην απεργία. Σε περίπτωση που η πλειοψηφία των πολιτών ταχθεί υπέρ του δρόμου που χαράσσει η κυβέρνηση ίσως η χώρα εξέλθει μια ώρα αρχύτερα από την κρίση. Ως συνέπεια οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα έχαναν οποιαδήποτε νομιμοποίησή τους.

«Η πρωτοβουλία του Παπανδρέου αιφνιδιάζει τη γερμανική κυβέρνηση» επιγράφει το άρθρο της η Die Zeit και σημειώνει: «Για το δημοψήφισμα των Ελλήνων που ανακοινώθηκε η Γερμανία δεν έχει ενημερωθεί ακόμα. Η γρήγορη αντίδραση ήρθε από την αγορά συναλλάγματος: το ευρώ καταβαραθρώθηκε».

Ο γερμανικός Τύπος για το δημοψήφισμα

Το στοιχείο του αιφνιδιασμού και της κρισιμότητας της κατάστασης κυριαρχεί στα γερμανικά μέσα, τα οποία σημειώνουν πως ο Γ. Παπανδρέου διακινδυνεύει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ως επικεφαλής πλέον μίας κυβέρνησης εθνικής απελπισίας.

Χαρακτηριστικοί τίτλοι του γερμανικού Τύπου, όπως μεταδίδει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle: «Η Αθήνα αιφνιδιάζει με δημοψήφισμα σχετικά με το πακέτο βοήθειας» επιγράφει άρθρο της η Welt, «Ο Παπανδρέου ανακοινώνει δημοψήφισμα για το πακέτο βοήθειας» γράφει η Frankfurter Allgemeine, «Ο Παπανδρέου διακινδυνεύει την έξοδο της χώρας από το ευρώ» σημειώνει το Focus.

«Μπρύντερλε: Η Ελλάδα απειλείται με χρεοκοπία» αναφέρει η Bild, «Ο Dax καταβαραθρώνεται, οι μετοχές πέφτουν» γράφει η Handelblatt. «Ο Παπανδρέου θέλει δημοψήφισμα. Ασαφές αν είναι νόμιμο» σημειώνει η Taz του Βερολίνου, «Η μεγάλη απόφαση» επιγράφει το άρθρο της η Tagespiegel.

Σύμφωνα με την Tagesspiegel «τώρα ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αρχηγός μιας κυβέρνησης της εθνικής απελπισίας περισσότερο από ποτέ. Τολμάει την τελευταία μεγάλη σφαγή με το να ρωτήσει το λαό του για θέματα που αφορούν την Ευρώπη. Αυτό είναι θαρραλέο και μπορεί να του προσδώσει δόξα. Πιθανότερο όμως είναι και κάτι εντελώς διαφορετικό»

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί: «Εάν χάσει ο Παπανδρέου το δημοψήφισμα το πιθανό είναι να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Τότε ίσως σχηματιζόταν μια κυβέρνηση συνασπισμού ΠΑΣΟΚ- ΝΔ. Εδώ και εβδομάδες λέγεται ότι ο Παπανδρέου έχει κουραστεί πολύ στο αξίωμα του. Οι νέες εκλογές θα καθυστερούσαν όμως την εφαρμογή των αποφάσεων. Στο Βερολίνο το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε πως αιφνιδιάζεται από την απόφαση του Παπανδρέου. Δήλωσε ότι πρόκειται για μια εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας και ότι μέχρι τώρα δεν έχει καμία επίσημη πληροφόρηση».

H Suddeutsche Zeitung σημειώνει ότι «το δημοψήφισμα του Παπανδρέου προκαλεί ανασφάλεια στους Ευρωπαίους εταίρους. Η δήλωση του αφήνει εμβρόντητους την αντιπολίτευση, οικονομολόγους και Ευρωπαίους εταίρους ενώ και οι μετοχές καταποντίζονται. Ένα 'όχι' δεν θα μπορέσει πλέον να εμποδίσει μια χρεοκοπία της Ελλάδας, εκτιμά ο Ράινερ Μπρύντερλε, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων».

Το Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση κάνει λόγο για δημοψήφισμα που «δημιουργεί σύγχυση στους Έλληνες» και αναφέρεται στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό ως «απρόβλεπτο παίκτη», καθώς και στην κατάπληξη που προκάλεσε η ανακοίνωση στους κυβερνητικούς κύκλους του Βερολίνου, οι οποίοι επέλεξαν να μην το σχολιάσουν επίσημα.«Ξεκαθάρισμα» στο ΠΑΣΟΚ επιχειρεί ο ΓΑΠ με όσα κάνει με τις ψήφους εμπιστοσύνης και το δημοψήφισμα.

Ποια ήταν η εσωκομματική κατάσταση του ΠΑΣΟΚ πριν ξεκινήσουν όλα αυτά;

- Γενικευμένη αμφισβήτηση της ηγεσίας και της ηγετικής ομάδας από δεκάδες βουλευτές

- Απειλή ότι δεν θα ψηφίσουν άλλο νομοσχέδιο με εισπρακτικά μέτρα

- Αίτημα για πολιτικές πρωτοβουλίες

- Διαφωνία με διενέργεια δημοψηφίσματος για τα θέματα των δανειακών συμβάσεων, των μνημονίων, των μεσοπρόθεσμων και των εφαρμοστικών νόμων.

- Αίτημα για κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς τον ΓΑΠ και μετά εκλογές

- Αίτημα για εκλογές

- Συγκρότηση εσωκομματικών ομάδων για την επόμενη ημέρα (π.χ. Λοβέρδος, Ραγκούσης, Διαμαντοπούλου)

- Μόνιμη σύγκρουση με τον Βενιζέλο.

Πως αντέδρασε ο ΓΑΠ: έριξε το γάντι σε όλους αυτούς. Είπε:

α) δημοψήφισμα για κάτι που του είχαν πει ότι δεν θέλουν, και

β) ψήφο εμπιστοσύνης, δηλαδή άμεσα να δηλώσουν υποταγή άνευ όρων στα σχέδιά του.

Με αυτό το εκβιαστικό δίλημμα οι επιλογές στους ΠΑΣΟΚους που δεν θέλουν τον Γιώργο (ή τον θέλουν στην δική τους πολιτική πλατφόρμα) είναι δύο: ή δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης αποδεχόμενοι το δημοψήφισμα ή τον ρίχνουν τώρα.

Αν τον ρίξουν, ο ΓΑΠ τους διώχνει από το ΠΑΣΟΚ και πάει σε εκλογές, χωρίς αυτούς. Έτσι θα χάσει με τις εκλογές, αλλά θα μείνει με το ΠΑΣΟΚ στην οικογένεια. Στη συνέχεια θα «κερδοσκοπήσει» πολιτικά στον χώρο τους, όσο αυτοί θα είναι ανοργάνωτοι, χωρίς ηγεσία, χρήματα και παράγοντες που θα τους στηρίζουν.

Άρα ο Γιώργος μένει με το ΠΑΣΟΚ στα χέρια, αλλά χωρίς την εξουσία. Η επιχείρηση είναι οικογενειακή.

‘Ηδη όπως λέγεται ο Καρχιμάκης καλεί παπανδρεϊκούς βουλευτές και τους δίνει οδηγίες...

Tελικά δεν παραιτείται και πάει στις Κάννες! Μήπως πρέπει να βγει κάποιο... απαγορευτικό;

Ο Παπανδρέου ήταν έτοιμος να παραιτηθεί μέχρι σήμερα το βράδυ. Φαίνεται όμως ότι του άλλαξαν πάλι την γνώμη και διαρρέουν τώρα από το Μαξίμου ότι θα πάει αύριο στις Κάννες για τους G-20, με πρόσκληση του Σαρκοζί. Και αφού επιστρέψει θα δώσει την μάχη στην Βουλή “για να ξεμπροστιάσει τους αποστάτες.

Μια πρώτη παρατήρηση: Ο Σαρκοζί είναι βέβαιος ότι ο ΓΑΠ θα είναι και αύριο πρωθυπουργός;

Κατά τα άλλα, πάλι τα μπέρδεψαν στο Μαξίμου. Για να ξεκινήσει η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης πρέπει να μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Τελικά ύστερα από επικοινωνία Παπανδρέου – Σαμαρά, κανονίσθηκε η συζήτηση να ξεκινήσει την Τετάρτη στις 6 το απόγευμα, αλλά με ομιλίες υπουργών και βουλευτών. Οι πολιτικοί αρχηγοί θα μιλήσουν την Πέμπτη.

Ο ΓΑΠ πρότεινε να αρχίσει νωρίτερα η συζήτηση την Τετάρτη, αλλά ο Σαμαράς του είπε ότι συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Έτσι οδηγηθήκαμε σ’ αυτή την «πρωτότυπη» διαδικασία…

Στο μεταξύ σύσκεψη αυτή την ώρα έχουν οι Λοβέρδος – Διαμαντοπούλου – Ραγκούσης, με τον πρώτο να δηλώνει ότι είναι “κάθετα” (α, ρε Λαλιώτη) εναντίον του δημοψηφίσματος.

“Θα έχουμε πέσει μέχρι το βράδυ”!!!

Υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ λένε στην Βουλή ότι “θα έχουμε πέσει μέχρι το βράδυ”. Σε κατάσταση σοκ το Μαξίμου αντιγράφει τον μπαμπά Παπανδρέου και μιλάει για αποστασία.

Συγκαλείται εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο το απόγευμα (αν προλάβουν…)

Αυξάνουν ώρα με την ώρα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που λένε ότι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Η δήλωση της Β. Παπανδρέου για κυβέρνηση “εθνικής ενότητας” είναι λένε τώρα στο ΠΑΣΟΚ “το πρόσχημα για να πούνε όχι στον Παπανδρέου”. Όμως κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ζητάνε και η Ντόρα με τον Καρατζαφέρη. Κι αυτό που απαιτούν οι περιστάσεις είναι εκλογές.

Ο Βενιζέλος μπήκε στο νοσοκομείο και διαρρέει από εκεί ότι δεν ήξερε για το δημοψήφισμα.

Φήμες ότι μετά την Αποστολάκη θα ακολουθήσουν και οι ανεξαρτητοποιήσεις άλλων βουλευτών.

Κινήσεις βουλευτών των ΠΑΣΟΚ να ζητήσουν από τον Κ. Σημίτη να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες.

Την παραίτηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ζητούν έξι μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στενοί συνεργάτες του Κώστα Σημίτη στην περίοδο της πρωθυπουργίας του, τονίζοντας πως «η χώρα χρειάζεται επειγόντως κυβέρνηση με πολιτική νομιμοποίηση, σχέδιο Εθνικής Αναγέννησης και μεγάλη διαχειριστική ικανότητα». Πρόκειται για τους Γιώργο Θωμά, Βαγγέλη Μαλέσιο, Στέφανο Μανίκα, Δημήτρη Μπατζελή, Γιάννη Νικολάου και Μηνά Σταυρακάκη, που υπογράφουν κοινή επιστολή. «Η παρούσα κυβέρνηση», αναφέρουν, «δεν διαθέτει καμία από τις απαραίτητες αυτές προϋποθέσεις. Η κυβερνητική πολιτική δημιουργεί ασφυξία. Η χώρα μέρα με τη μέρα βιώνει συνθήκες διάλυσης, ανομίας και ακυβερνησίας».

Η συνολική εικόνα αυτήν την στιγμή δείχνει μια κυβέρνηση ένα βήμα πριν την κατάρρευση της. Ο Γ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του είναι απομονωμένοι στο Μαξίμου και με την πλάτη στον τοίχο και κάποιοι δεν αποκλείουν στην έκτακτη σύσκεψη της κυβερνητικής επιτροπής το απόγευμα να υπάρξουν εξελίξεις, δηλαδή αλλαγή της απόφασης για το δημοψήφισμα και προσφυγή στις κάλπες.

Αλλωστε, ο πρωθυπουργός ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει με 153 βουλευτές, τώρα έμεινε με 152, αλλά κι ο αριθμός αυτός είναι πλαστός αφού κι άλλοι βουλευτές είναι έτοιμοι να παραιτηθούν ή να ανεξαρτητοποιηθούν.

Επισφαλής για τον πρωθυπουργό κρίνεται και η ψήφος εμπιστοσύνης την Παρασκευή το βράδυ καθώς δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα φτάσουμε ως εκεί.

Πάντως, στην ανεξαρτητοποίηση της Μ. Αποστολάκη φαίνεται να υπάρχει πολύ παρασκήνιο που να συνδέεται με τον Β. Βενιζέλο. Η Μιλένα είναι εδώ και χρόνια κοντά στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον στήριξε στην εσωκομματική διαμάχη στο ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι δεν αποκλείουν δηλαδή να υπήρξε συνεννόηση με τον Β. Βενιζέλο (πριν αυτός μπει στο νοσοκομείο) για να φύγει από την Κ.Ο. και να επιταχύνει τις εξελίξεις.

Δεν είναι καθόλου τυχαία η διαρροή από το Μαξίμου περί αποστατών και προφανώς δεν απευθύνουν την κατηγορία μεμονωμένα στην Μ. Αποστολάκη.

Οπότε, είναι όπως όλα δείχνουν θέμα χρόνου η αλλαγή της στάσης της κυβέρνησης. Είτε ο κ. Παπανδρέου θα περιθωριοποιηθεί από τις εξελίξεις στο ίδιο του το κόμμα, είτε θα επιχειρήσει ηρωϊκή έξοδο καταγγέλλοντας αποστασία και θέλοντας να μοιάσει στον… παππού του.


Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο κυβερνόν κόμμακαθώς πριν λίγη ώρα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο Βενιζέλος πήρε τηλέφωνο τον Παπανδρέου και του ζήτησε να παραιτηθείδιαφορετικά θα προχωρήσει στην ανατροπή του τις επόμενες ώρες.

«Παραιτήσου τώρα, ειδάλλως θα σε ρίξω μέχρι το βράδυ» φέρεται ότι του ανέφερε. Ήδη οι βουλευτές του Βενιζελικού μπλοκ έχουν έτοιμες τις επιστολές ανεξαρτητοποίησης.

Τα μαχαίρια, όπως φαίνεται βγήκαν στο στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ και δη της κυβέρνησης. Και, όπως φαίνεται, δεν υπάρχει καμία διάθεση να ξαναμπούνε στις θήκες τους, αν δεν πέσουν... κεφάλια. Και ο Γιώργος Παπανδρέου το λιγότερο που έχει να σκέφτεται αυτή τη στιγμή είναι η απώλεια της πρωθυπουργίας, αφού όλοι θέλουν να τον δούνε σε ειδικό δικαστήριο και με ποινή τέτοια που θα αποτρέψει παρόμοιες συμπεριφορές πολιτικών στο μέλλον.

Ο Παπανδρεϊσμός τελειώνει, υπάρχει όμως πάντα εκείνη η περίπτωση που την τελευταία στιγμή θα θελήσει να τα παίξει όλα για όλα. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο, θα πρέπει κάποιοι να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο Αιγαίο...

Για οργανωμένη αποστασία μιλάει το Μαξίμου

Οι στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου μιλάνε πλέον ευθέως για οργανωμένο σχέδιο αποστασίας. Μάλιστα ορισμένοι χρεώνουν την κίνηση στον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ενώ οι ψυχραιμότεροι υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί αυτή την ώρα να ενοχοποιούνται κάποιοι και ότι χρειάζεται ψυχραιμία και… αναμονή.

Στο μεταξύ κύκλοι προσκείμενοι στο περιβάλλον του κ. Παπανδρέου σε συνομιλίες που είχαν με στελέχη του κομματικού μηχανισμού επεσήμαναν ότι της αποστασίας φαίνεται να ηγείται -από πρόχειρες εκτιμήσεις- ο Κώστας Σημίτης ο οποίος φαίνεται να ελέγχει και να συνομιλεί τακτικά με σημαντικό αριθμό βουλευτών με τους οποίους είχε συνεργαστεί στο παρελθόν. Την εκδοχή αυτή πάντως δεν την υιοθετεί επίσημα το Μέγαρο Μαξίμου.

Συγκλονιστική συνέντευξη Πάνου Καμμένου στον flash


Σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο μετατρέπεται η κυβερνητική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 σήμερα, Τρίτη, μετά τις ανεξαρτητοποιήσεις και τις δηλώσεις βουλευτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υποβληθεί η παραίτηση της κυβέρνησης και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Φοβήθηκαν για... πραξικόπημα!!!

Και άλλο λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Γ. Παπανδρέου προκειμένου να παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία έναντι οποιουδήποτε τιμήματος. Σύμφωνα με ασφαλέστατες πληροφορίες του kentrinews.gr o υπουργός Άμυνας κ. Μπεγλίτης προχώρησε στην εσπευσμένη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ για την καθαίρεση του συνόλου της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων διότι εκφράστηκε ο φόβος στρατιωτικού κινήματος.

Ο κ. Μπεγλίτης, όπως λέγεται, έλαβε την απόφαση αυτή ύστερα από σχετική ενημέρωση που είχε από βουλευτή της Θράκης. Όπως γίνεται κατανοητό κάτι τέτοιο ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας αφού ούτε ως φήμη δεν μεταδόθηκε η παραμικρή διάθεση αξιωματικών όλων των βαθμίδων και όπλων να προχωρήσουν σε μια τέτοια έκνομη κίνηση. Αντιθέτως δεκάδες είναι ήδη οι ανώτατοι αξιωματικοί οι οποίοι εξανίστανται για την προσπάθεια του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος να δημιουργήσει εντυπώσεις προκειμένου να εκβιαστούν πρόσωπα και καταστάσεις ώστε να αποφευχθεί η πτώση της κυβέρνησης.

Ενδεικτική του κλίματος που θέλει να δημιουργήσει το Μέγαρο Μάξιμου είναι η δήλωση του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Φραγκίσκου Παρασύρη στην οποία μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι “ο λαός πρέπει να ετοιμαστεί για τα χειρότερα που έρχονται όχι μόνο για τα οικονομικά της χώρας».
Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο θίασός του που αυτό-προσδιορίζεται ως κυβέρνηση, οδηγεί την χώρα σε πολιτειακή ανωμαλία

Είναι καιρός, έστω και τώρα, ο Γιώργος Παπανδρέου να κατανοήσει πως δεν έχει κανένα δικαίωμα να παίζει πολιτικά παιχνίδια εις βάρος της χώρας. Η ιστορία τον έκρινε ήδη, αναμένεται να τον κρίνει και η Δικαιοσύνη. Τουλάχιστον ας προσπαθήσει να κερδίσει την επιείκεια των αυριανών δικαστών του.

Η πολιτική ανωμαλία που ξεκίνησε, είναι δεδομένο πως τα φέρει τα χειρότερα, και όχι με την ευθύνη ενός και μόνο ανάξιου πολιτικού, αλλά με την ευθύνη όλων όσων του επέτρεψαν επί δύο χρόνια να δολοφονεί την πατρίδα και να διασύρει τους Έλληνες πολίτες. Το επιχείρημά του περί δημοψηφίσματος, απειλεί να πάρει μαζί του στην καταστροφή και την χώρα και αποδεικνύει περίτρανα πως η άμεση αποκαθήλωσή του αποτελεί πρώτιστο και μέγιστο καθήκον εκείνων που έχουν την δύναμη να το κάνουν.

Κι ενώ η κατάσταση στο πολιτικό επίπεδο είναι περισσότερο κρίσιμη από ποτέ για την χώρα, σε αλλαγή των αρχηγών των τεσσάρων αρχηγών των γενικών επιτελείων προχωρά η κυβέρνηση..., δημιουργώντας συνθήκες Μικρασιατικής καταστροφής!

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κάλεσε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ πτέραρχο Γιάννη Γιάγκο, τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Φραγκούλη Φράγκο, τον αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο Βασίλη Κλόκοζα και τους ανακοίνωσε ότι η εισήγησή του προς τα μέλη του ΚΥΣΕΑ θα είναι να κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους και να αντικατασταθούν.

Ήδη ακούγονται και τα ονόματα που θα στελεχώσουν τα αρχηγεία ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ:

- Νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο αντιστράτηγος Μιχάλης Κωσταράκος, διοικητής μέχρι τώρα του 3ου Σώματος Στρατού,

- Νέος αρχηγός ΓΕΣ ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Ζαζιάς, διοικητής του 4ου Σώματος Στρατού.

Είναι πλέον προφανές πως η ψυχολογία της κυβέρνησης Παπανδρέου, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, βρίσκεται σε πολύ επικίνδυνο σημείο και απειλεί εθνικό κίνδυνο η συνέχιση της παραμονής των συγκεκριμένων πολιτικών στην εξουσία.

Μήπως πρέπει να κλείσουν τα αεροδρόμια, για να μην φύγει κανείς από τους υπεύθυνους;

  • Με 150 το ΠΑΣΟΚ μετά την παραίτηση της Καϊλή;
Ενώ η κυβέρνηση πέφτει έπειτα από την δήλωση περί δημοψηφίσματος του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ οι βουλευτές φεύγουν ο ένας μετά τον άλλο από τον πολιτικό «Τιτανικό» που βυθίζει τον ίδιο τον πρωθυπουργό αλλά συμπαρασύρει μαζί του μία ολόκληρη χώρα, ενώ οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο δείχνουν ξεκάθαρα πως η κυβέρνηση έχει ήδη περάσει στο παρελθόν, ο ίδιος ο πρωθυπουργός φέρεται να είναι κλεισμένος στο Καστρί, απομονωμένος από όλους και από όλα, βλέποντας το αύριο να έρχεται προς τα πάνω του με πολύ άγριες διαθέσεις.

Άραγε η αρχή του ενός ανδρός, η «αυτοκρατορία» Παπανδρέου έχει φτάσει στο τέλος της μέσω ενός τρισάθλιου εκβιασμού που τόλμησε να θέσει προς τους Έλληνες πολίτες ο ΓΑΠ ή μήπως πρέπει να περιμένουμε κάποια κίνηση επανάκαμψης του πρωθυπουργού μέσω μίας προσωπικής πολιτικής υποχώρησής του;

Είναι βέβαιο πως οι επόμενες ημέρες και ώρες θα λειτουργήσουν καταλυτικά για την Ελλάδα, ενώ πρέπει να θεωρείται απολύτως βέβαιο πως μέσα από το εκβιαστικό δίλημμα, ο Γιώργος Παπανδρέου ουσιαστικά εκβιάζει πλέον ανοιχτά όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για συμπόρευση μαζί του μέσω μίας συγκυβέρνησης ή μέσω ψήφισης των οποιονδήποτε νομοσχεδίων προωθήσει στη Βουλή η κυβέρνησή του.

Φυσικά, ο εκβιασμός που έθεσε (κινώντας τους κατάλληλους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς) ο Γιώργος Παπανδρέου προς τους Έλληνες πολίτες, πρέπει να καταγραφεί ως μία ακόμη προσφορά του στην επιβολή του χάους σε μία χώρα που ο ίδιος κατόρθωσε να φέρει στο χείριστο σημείο σε δύο μόλις χρόνια.

Σημαντική και μεγάλη νέα πηγή αβεβαιότητας αποτελεί το δημοψήφισμα αναφέρει σε ανάλυσή της με ημερομηνία 31 Οκτωβρίου η Deutsche Bank.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιο, αναφέρει ο οίκος και προσθέτει ότι μέρος της αρνητικής αντίδρασης της κοινής γνώμης μπορεί να αποδοθεί στην έλλειψη κατανόησης της ίδιας της συμφωνίας ή των αρνητικών επιπλοκών που σχετίζονται με την απόρριψή της. Ακόμα, είναι πιθανόν να αποτελέσει ψήφο διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, η κίνηση του Πρωθυπουργού θα πρέπει να ειδωθεί υπό το πρίσμα δύο διαφορετικών παραγόντων.

Αφενός, πρόκειται για μια προσπάθεια να κατευνάσει τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, «πολλοί εκ των οποίων την προηγούμενη εβδομάδα ζητούσαν εκλογές ή δημοψήφισμα». Αφετέρου, μέσω αυτού, ο Πρωθυπουργός πιέζει την αντιπολίτευση να υιοθετήσει μια στάση επί του νέου Μνημονίου.

Κατά την Deutsche Bank, η εξαγγελία για το δημοψήφισμα είναι δυνατόν να παράξει τα εξής αποτελέσματα, με δεδομένου βεβαίως ότι η Κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στο τέλος της εβδομάδας:

Πρώτον, η Κυβέρνηση ενδεχομένως πετυχαίνει νίκη στο δημοψήφισμα παρά τις ισχυρές αντιστάσεις της αντιπολίτευσης.

Δεύτερον, η Κυβέρνηση και η μείζον αντιπολίτευση ίσως συμφωνήσουν σε κοινή στήριξη του «Ναι» στο δημοψήφισμα με αντάλλαγμα μια κοινή κυβέρνηση. Τρίτον, η Κυβέρνηση χάνει το δημοψήφισμα και προχωρά σε πρόωρες εκλογές.

Συμπερασματικά, θα πρέπει να αναμένεται περίοδος ενός- τριών μηνών πολιτικής αβεβαιότητας και πόλωσης στην Ελλάδα και πάγωμα του νέου πακέτου βοήθειας. Στα θετικά ο οίκος αναφέρει ότι μέσω αυτής της εξέλιξης δίνεται χρόνος για τις πολιτικές διεργασίες δεδομένου ότι η επόμενη δόση καλύπτεται από την προηγούμενη συμφωνία και ότι το PSI έχει προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο.

Ραγδαίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Εκλογές και παραίτηση Παπανδρέου ζητούν έξι βουλευτές του κόμματος με επιστολή τους.

Η ”ομάδα των 6″, που αποτελείται από τους Γιώργου Θωμά, Βαγγέλη Μαλέσιο, Στέφανο Μανίκα, Δημήτρη Μπατζελή, Γιάννη Νικολάου και Μηνά Σταυρακάκη, χαρακτηρίζει την εξαγγελία για δημοψήφισμα ως ανεύθυνη που οδηγεί τη χώρα σε πολιτική ανωμαλία και διχασμό και τονίζει ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να απολογείται αντί να πανηγυρίζει.

Αναλυτικά η επιστολή:

“Η χώρα χρειάζεται επειγόντως κυβέρνηση με πολιτική νομιμοποίηση, σχέδιο Εθνικής Αναγέννησης και μεγάλη διαχειριστική ικανότητα. Η παρούσα κυβέρνηση δεν διαθέτει καμία από τις απαραίτητες αυτές προϋποθέσεις. Η κυβερνητική πολιτική δημιουργεί ασφυξία . Η χώρα μέρα με τη μέρα βιώνει συνθήκες διάλυσης, ανομίας και ακυβερνησίας.

Δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική διέξοδος στη χώρα, χωρίς εκλογές. Το δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε πολιτική ανωμαλία και διχασμό. Πρόκειται για πρωτοφανή ανευθυνότητα. Μείζονα πολιτικά θέματα μπορούν να κριθούν μόνο από την απόφαση του λαού για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Πρώτιστο καθήκον κάθε πρωθυπουργού πρέπει να είναι η διατήρηση της πολιτικής ομαλότητας στη χώρα. Η ομάδα που κυβερνά δείχνει να γαντζώνεται στην εξουσία και να είναι έτοιμη ακόμα και για τυχοδιωκτικές κινήσεις προκειμένου να μην αντιμετωπίσει άμεσα τη λαϊκή ετυμηγορία. Ελπίζουμε να υπάρχουν ακόμα στο ΠΑΣΟΚ σώφρονες άνθρωποι να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στη χώρα.

Η κυβέρνηση επιτίθεται στα όνειρα μιας ολόκληρης γενιάς. Μεγάλο μέρος των πολιτών μετατρέπονται σε πένητες. Η ανεργία καταγράφει μεταπολεμικό ρεκόρ, ενώ χιλιάδες νέοι αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό.

Η ασκούμενη πολιτική ισοπεδώνει την κοινωνία και καταστρέφει τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Η Ελλάδα επιστρέφει στη δεκαετία του ’50. Η κυβέρνηση ονομάζει μεταρρύθμιση τη νεοφιλελεύθερη επίθεση στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Η πολιτική της δεν έχει ούτε υποψία σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και δεν είναι βέβαια εκσυγχρονισμός. Αντίθετα αποτελεί τη θριαμβευτική ρεβάνς του συντηρητισμού, απέναντι στη σοσιαλδημοκρατία.

Δεν επιτίθεται στις παθογένειες της μεταπολίτευσης, τις οποίες αντίθετα συντηρεί και ενισχύει, αλλά στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, στην υγιή επιχειρηματικότητα, στη μικρομεσαία οικογενειακή επιχείρηση, στο εργασιακό μέλλον των νέων ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Μπορούμε να βγούμε από την κρίση με διαφορετικές επιλογές.

Η χώρα αναμφίβολα χρειάζεται ριζικές αλλαγές. Αλλοίμονο αν υπερισχύσει το μέτωπο της ακινησίας ή η ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να γυρίσουμε σε παράλογα και πελατειακά κεκτημένα.

Το κράτος από αντιπαραγωγικό πρέπει να γίνει αποδοτικό και αποτελεσματικό, ώστε να εγγυάται το απαραίτητο ασφαλές περιβάλλον, να διασφαλίζει την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών και να υπηρετεί τον κοινωνικό του χαρακτήρα και ρόλο.

Η αφαίρεση των προνομίων διαφόρων συντεχνιών, η κατάργηση των προκλητικών αμοιβών σε τμήματα του δημόσιου τομέα, η αντιμετώπιση της διαφθοράς, της αδιαφάνειας, και των αλόγιστων δαπανών και προνομίων της πολιτικής τάξης της χώρας μας, δεν μπορούν να γίνονται το πρόσχημα για την εξόντωση των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.

Η αναπτυξιακή πολιτική δεν μπορεί να στηριχθεί στη μείωση των αμοιβών και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας δεν μπορεί να είναι το χαμηλό εργασιακό κόστος, αλλά το υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο των ανθρώπινων πόρων της, οι υποδομές της, η υψηλή τεχνολογία, το σταθερό επενδυτικό και φορολογικό περιβάλλον καθώς και το σύγχρονο αντιγραφειοκρατικό και λειτουργικό κράτος. Πλεονέκτημα είναι το κίνητρο δημιουργίας και έμπνευσης, πλεονέκτημα είναι η λειτουργούσα δικαιοσύνη που τιμωρεί και δικαιώνει.

Εκτός από τα ελλείμματα, τους λογαριασμούς και τις αγορές υπάρχουν η κοινωνία, οι άνθρωποι, οι ελπίδες και οι προσδοκίες τους.

Η κυβέρνηση, κατά τα ειωθότα, πανηγυρίζει για τη συμφωνία των Βρυξελλών. Η συμφωνία συνοδεύεται από σκληρές προϋποθέσεις και γκρίζες περιοχές. Η χώρα παραμένει για μια δεκαετία, τουλάχιστον, εκτός αγορών και υπό συνθήκες ασφυκτικής επιτήρησης που η κυβέρνηση βαφτίζει τεχνική βοήθεια.

Ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να απολογείται, όχι να πανηγυρίζει.

Η χώρα έχει ανάγκη από σχέδιο. Δεν μπορούν να το εκπονήσουν οι κυβερνώντες.

Αδυνατούν να εκπέμψουν οτιδήποτε καινούργιο και να αποτελέσουν την ελπίδα για το μέλλον.

Η κυβέρνηση δεν διασφαλίζει την πολιτική ομαλότητα και τη λειτουργία του κράτους.

Τα τελευταία γεγονότα στις παρελάσεις θέτουν σε αμφισβήτηση το σύνολο του υπάρχοντος πολιτικού πλαισίου και ανέδειξαν ως κορυφαία προτεραιότητα τη δημοκρατική και κοινωνική συνοχή, την ενότητα των πολιτών που θα εδράζεται στην εμπιστοσύνη και την δικαιοσύνη. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να φέρει σε πέρας αυτό το έργο. Έχει απολέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πια εδώ για να αποτελέσει τον κορμό μιας τέτοιας κοινωνικής συμφωνίας.

Καθημερινά συρρικνώνεται και συστηματικά μεταλλάσσεται. Είναι πλέον ένα άδειο σακί. Άδειο πολιτικά, καθώς η κυβέρνησή του υλοποιεί μια πολιτική που επιτίθεται στις κοινωνικές δυνάμεις που υποτίθεται ότι εκφράζει. Άδειο ιδεολογικά, καθώς ευθυγραμμίζεται με τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες εκδοχές. Άδειο ιστορικά, καθώς δεν υπερασπίζεται τις ευρωπαϊκές κατακτήσεις της χώρας.

Υπάρχουν περίοδοι της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ που επισύρουν την κριτική ή ακόμη και την απόρριψη. Υπάρχουν όμως και περίοδοι μεγάλης ιστορικής προσφοράς του ΠΑΣΟΚ και των ανθρώπων του.

Για να υπάρξει και πάλι το ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική που υλοποιεί την τελευταία διετία. Για να υπάρξει και πάλι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει φυσιογνωμία και πολιτική. Είναι προφανές ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί με τη σημερινή ηγεσία του.

Ο πολιτικός χώρος της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς για να επανακτήσει τη πολιτική πρωτοβουλία, πρέπει να ανακτήσει τη λάμψη των ιδεών του, πρέπει να προτείνει ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες και καινοτόμες λύσεις για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με καθαρές και υπεύθυνες προτάσεις κυβερνητικής διεξόδου, απέναντι στις ιδέες του νεοφιλελευθερισμού.

Η κυβέρνηση και διάφοροι «φωτισμένοι» υποστηρικτές της μοναδικής λύσης, παρουσιάζουν σαν μονόδρομο τη πολιτική των δανειστών που αποδέχθηκαν χωρίς διαπραγμάτευση.

Επιχειρούν να μας πείσουν ότι η χώρα θα προοδεύσει, άσχετα αν την ίδια ώρα μεγάλο μέρος των πολιτών της θα βρεθεί στα όρια της ανέχειας.

Εύκολος δρόμος διεξόδου δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως δρόμος που αλλάζει τη χώρα, χωρίς να καταστρέφει την κοινωνία. Δρόμος με ευρεία πολιτική και κοινωνική συμμαχία αλλαγών. Δρόμος Ευρωπαϊκός, αξιοπρεπής, δρόμος της κοινωνικής ευθύνης και παραγωγικής ανασυγκρότησης με σύμμαχο την κοινωνία και όχι εναντίον της κοινωνίας.

Οποιαδήποτε πολιτική σύγκλιση, οποιαδήποτε νέα πολιτική και κοινωνική συμφωνία, προϋποθέτουν νωπή λαϊκή ετυμηγορία”.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΩΜΑΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΛΕΣΙΟΣ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΙΚΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΤΖΕΛΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΜΗΝΑΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ”

  • Στο τέλος θα μείνει ο Παπανδρέου να κυβερνά με τους... σωματοφύλακές του!!!
  • Μετά την Κατσέλη, η Αποστολάκη... ΄Αλλα παντελόνια (με περιεχόμενο) δεν υπάρχουν στον υπο-κρατικό ορνιθώνα;
Με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο και στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου η κυβερνητική βουλευτής Μιλένα Αποστολάκη ανακοίνωσε την απόφασή της να ανεξαρτητοποιηθεί, δηλαδή να παραμείνει βουλευτής αλλά όχι μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Με την εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνονται πλήρως οι πληροφορίες ότι ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προτίθεται ακόμη και να ρίξει την κυβέρνηση προκειμένου να αποτραπεί το καταστροφικό, όπως το αποκαλούν, δημοψήφισμα.

Αυτή τη στιγμή η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ μένει με 152 βουλευτές έναντι 160 που είχε εκλέξει στις εκλογές του 2009.

Υπενθυμίζεται ότι στις 6.00 το απόγευμα ο πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει κυβερνητική σύσκεψη.

Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες...

Β. Παπανδρέου: Η χώρα κινδυνεύει με άμεση χρεοκοπία

Η χώρα κινδυνεύει με άμεση χρεοκοπία, δήλωσε έξω από τη Βουλή η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ζητήσει άμεση σύγκληση συμβουλίου αρχηγών με στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.

Η επιστολή της Μιλένας Αποστολάκη

Η πλήρης επιστολή της κας Αποστολάκη έχει ως εξής:

"Η κρίση στο εσωτερικό της χώρας έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και απειλεί τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας.

Σήμερα μετά την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό διάσωσης τον Μάιο του 2010 και παρά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2011-2015, εσχάτως του εφαρμοστικού του νόμου για το ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία καθώς και σειράς άλλων νόμων με τους οποίους οριζόντιες περικοπές οδήγησαν σε πρωτόγνωρη συρρίκνωση το εισόδημα εκατομμυρίων συμπολιτών μας, η διαδικασία προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας είναι ανεπιτυχής. Οι στόχοι του προγράμματος δεν επιτυγχάνονται. Η νομοθετική υπερπαραγωγή αδυνατεί να μετουσιωθεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και η στόχευση των κυβερνητικών πολιτικών εξαντλείται στα συνήθη «υποζύγια» αδυνατώντας να θωρακίσει τα μέτρα που λαμβάνονται με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Την ίδια στιγμή απουσιάζει μια ολοκληρωμένη και συγκροτημένη πολιτική ανάπτυξης που θα απελευθερώσει δυνάμεις και θα μας σώσει από το τέρας της ύφεσης.
Η μέχρι σήμερα επιδίωξη της αναγκαίας για την αντιμετώπιση της κρίσης συναίνεσης δεν επετεύχθη και υπό τις παρούσες συνθήκες η ρητορική επίκλησή της αποτελεί κενό γράμμα.

Εκτός όμως από τις πολιτικές συμμαχίες που δεν μπορέσαμε να συνάψουμε αποτύχαμε να συνάψουμε και ένα minimum συμμαχιών με εκείνες τις κοινωνικές δυνάμεις που κατανοώντας την κρισιμότητα των γεγονότων και την αναγκαιότητα για μεταρρυθμίσεις και ανατροπές θα συμπορεύονταν μαζί μας και αυτή τους η συμπόρευση θα αποτελούσε την αναγκαία και ικανή συνθήκη για την επιτυχία του πολιτικού μας εγχειρήματος.

Είναι κοινός τόπος ότι έχει βαθμιαία επέλθει απονομιμοποίηση της σημερινής πολιτικής τάξης.

Η τιτάνια προσπάθεια που απαιτείται για την έξοδο από την κρίση έχει ανάγκη από εθνική απήχηση και κοινωνική στήριξη.

Αντ’ αυτών όπως ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός αποφασίστηκε η διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις αρχές του επόμενου έτους με αντικείμενο τη νέα δανειακή σύμβαση όπως αυτή θα διατυπωθεί με βάση τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου.

Όπως είχα την ευκαιρία να πω κατά τη συζήτηση του σχετικού σχεδίου νόμου στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής το δημοψήφισμα αποτελεί μια βαθειά διχαστική διαδικασία. Συμπυκνώνεται σε μονοσήμαντα ερωτήματα τα οποία απαντώνται με ένα ναι ή ένα όχι διαιρώντας το λαό. Στην ίδια συνεδρίαση είπα ότι είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιούνται οι θεσμοί ως εργαλεία προκειμένου να επιδιωχθούν σκοπιμότητες.

Παραμένοντας συνεπής με τις απόψεις μου αυτές θέλω να εκφράσω την κατηγορηματική διαφωνία μου με αυτήν την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης.

Ψήφισα σειρά νομοσχεδίων γνωρίζοντας ότι δεν εκφράζω τη βούληση των πολιτών που με εξέλεξαν αξιολογώντας ως πρώτιστο καθήκον μου την αποφυγή της χρεοκοπίας και της επακόλουθης στάσης πληρωμών.

Τούτη τη στιγμή εκπροσωπώντας ως βουλευτής σύμφωνα με το Σύνταγμα το Έθνος έχω χρέος να αντισταθώ σε αυτή τη λαθεμένη πολιτική επιλογή που διχάζει επιχειρώντας ανεπίτρεπτα να υποκαταστήσει τη λαϊκή εντολή και την ίδια στιγμή απειλεί τη βιωσιμότητα της χώρας.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες και οι πολίτες έχουν ανάγκη να εκπροσωπούνται από βουλευτές που εξέλεξαν.

Για το λόγο αυτό δεν παραιτούμαι από την εντολή που μου έδωσαν οι συμπολίτες μου αλλά ανεξαρτητοποιούμαι αποχωρώντας από τη Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ".

Επιστολή ανεξαρτητοποίησης απέστειλε και η Τόνια Αντωνίου!

Μετά την Μιλένα Αποστολάκη, πληροφορίες λένε ότι σχετική επιστολή ανεξαρτητοποίησης απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής και η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Φθιώτιδα Τόνια Αντωνίου, αφήνοντας την ΚΟ του κόμματος με 151 ψήφους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν και άλλοι βουλευτές της παράταξης.

Στο τέλος, θα μείνει ο Παπανδρέου με τους... σωματοφύλακές του!!!
  • Γεννήθηκε για την καταστροφή
  • Είναι πολλά τα λεφτά των cds Άρη…
Η μεγαλύτερη παγίδα που δεν πρέπει να την υποτιμούμε πίσω από την ενέργεια παραίτησης των βουλευτών έχει να κάνει με την φερεγγυότητα των επιλαχόντων, αυτών δηλαδή που θα κληθούν για να αντικαταστήσουν τους βουλευτές που θα παραιτηθούν.

Είναι δηλαδή αυτοί που δεν εξελέγησαν και (αναλογικά) οι επόμενοι ανάλογα τους ψήφους που έλαβαν στις τελευταίες εκλογές.

Τι γίνεται λοιπόν: Η παραίτηση είναι μία ηρωϊκή πράξη όπως ήταν και το ΟΧΙ στο μνημόνιο για όσους το είπαν. Είναι νωπή άλλωστε η δήλωση βουλευτή πως “όποιοι πληρώνουν μόνοι τους τους λογαριασμούς τους, δεν μπορεί να ψηφίσουν ΝΑΙ σε αυτό το ανοσιούργημα”.

Καταλαβαίνετε τώρα ότι τα λεφτά είναι πολλαπλάσια. όπως και οι σχηματισμοί που έχουν ανοιχτές αγκάλες στους τυχόν επίορκους επιλαχόντες. Το είχε περιγράψει γλαφυρά ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη συνέντευξη του λέγοντας πως “Εγώ έχω σκεφτεί να παραιτηθώ μαζί με την κοινοβουλευτική ομάδα. Αυτό όμως δεν αρκεί. Εάν είμαι μόνος μου, τότε να είστε σίγουροι πως κάποιοι επιλαχόντες θα βρουν στοργική αγκαλιά σε άλλους (σσ. Εννοούσε τον Κουβέλη). Για να γίνει αυτό πρέπει να συνηγορήσουν οπωσδήποτε ο Σαμαράς και η Παπαρήγα. Τότε ναι, θα έχει αντίκρυσμα”.

Όλη η κωμωδία λοιπόν του δημοψηφίσματος είναι για να πάνε ταμείο τα CDS, αφού ως φαίνεται το “κούρεμα” δεν θα αποτελούσε πιστωτικό γεγονός για κάποια ασφάλιστρα όπως π.χ. ΤΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ. Το οποίο όλως τυχαίως συνεχίζει να ταΐζει τα ΜΜ”Ε” την ίδια στιγμή που χρηματιστηριακά καταρρέει και τα αποτελέσματα του είναι καταστροφικά.

ΆΡΑ: Ο Σαμαράς πρέπει να διασφαλίσει με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο ότι ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ από τους επιλαχόντες θα παραιτηθεί με την σειρά του. Γιατί είναι αρκετοί αυτοί που θα πάρουν το χρίσμα και θα μετακομίσουν στον …Παναμά για να γλιτώσουν την λαϊκή οργή, θα παραμείνουν όμως βουλευτές σε μία χρυσοπληρωμένη συγκυβέρνηση με τον ΓΑΠ.

Εαν δε κρίνουμε και το ποιόν κάποιων από τους επιλαχόντες, θα λέγαμε εκ των προτέρων ότι τους τρέχουν τα σάλια να ενισχύσουν την ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΘΥΜΩΝ.

ΥΓ1. Να δω τον Κυριάκο, τον Δένδια και τον Χατζηδάκη να παραιτηθούν και τι στον κόσμο..

ΥΓ2. Υπάρχει τώρα κάποιος λοβοτομημένος που να εξακολουθεί να αμφιβάλλει για τις αποκαλύψεις Καμμένου;

Τι θα γίνει αν στο δημοψήφισμα δεν πάει ο κόσμος να ψηφίσει και η συμμετοχή είναι κάτω από το 50%, ήταν το πρώτο ερώτημα πολύ κόσμου, μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.

Και γι’ αυτό όμως οι Πασόκοι είχαν κάνει τις προβλέψεις τους λες και τα είχαν όλα σχεδιασμένα εδώ και μήνες.

Λοιπόν, υπάρχουν δύο ειδών σενάρια για δημοψηφίσματα:

Το πρώτο είναι να πάει η νέα δανειακή σύμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής. Στη συνέχεια για να ψηφιστεί και να περάσει η σύμβαση από δημοψήφισμα, απαιτείται η συμμετοχή του 50% και πάνω στο δημοψήφισμα ώστε να είναι δεσμευτικό.

Το δεύτερο είναι να πάει η σύμβαση στο δημοψήφισμα χωρίς να περάσει πρώτα από την Βουλή, ώστε να απαιτείται μόλις το 40% συμμετοχή του ελληνικού λαού.

Αυτό σημαίνει ότι θα χρειάζεται να πει το “ναι” το 50%, δηλαδή μόλις το 20% του ελληνικού λαού θα αποφασίσει για τη δανειακή σύμβαση.

Αν αυτό δεν είναι μια στημένη υπόθεση, αν αυτό δεν είναι ένα καλοστημένο σχέδιο που οργάνωσε επί μήνες ο Χ. Καστανίδης τότε τι είναι;

Μόλις λοιπόν το Ιανουάριο γίνει το δημοψήφισμα και πάει στις κάλπες το 40% και πει το ναι στη δανειακή σύμβαση, τότε η κυβέρνηση θα θεωρήσει ότι νομιμοποιείται να μας επιβάλει νέα μέτρα.

Και αν ψηφιστεί από τον κόσμο η δανειακή σύμβαση η κυβέρνηση θα μπορεί τότε απρόσκοπτα να επιβάλει ό,τι μέτρο θέλει, να μειώνει μισθούς και συντάξεις, να απολύει κόσμο και να βάζει φόρους λέγοντας «μας ψηφίσατε ναι στο δημοψήφισμα. Επομένως, τι θέλετε και διαμαρτύρεστε».

Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια καθώς και το λαό θα μαντρώσει και τους βουλευτές θα φιμώσει. Ποια Βάσω για παράδειγμα θα τολμά να αντιταχθεί σε νομοσχέδιο όταν θα είναι νωπή η λαϊκή εντολή στο δημοψήφισμα;

Γι’ όλους αυτούς τους λόγους και φυσικά για το ότι ο εκβιασμός είναι τόσο κυνικός που ούτε οι μαφιόζοι δεν θα έκαναν, είναι τόσο έξυπνη η κίνηση του πρωθυπουργού. Έξυπνα επικίνδυνη θα λέγαμε διότι δεν υπολογίζει ούτε την οργή του κόσμου αλλά ούτε και την γενική κατακραυγή για τα λάθη της κυβέρνησης που μας έφτασαν ως εδώ.

ΠηγήΗ απόφαση του επικίνδυνου για τη χώρα εκτελούντος πλέον χρέη υπηρεσιακού πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου να θέσει στον ελληνικό λαό, μέσω δημοψηφίσματος, το ερώτημα εάν εγκρίνει ή όχι τη νέα δανειακή σύμβαση αποτελεί το «κύκνειο άσμα», ενός πολιτικού, ο οποίος θα μείνει στην Ιστορία για το απίστευτο «επίτευγμά» του να καταστρέψει ολοσχερώς την οικονομία μιας χώρας σε μόλις δύο χρόνια.

Ο Παπανδρέου, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε προετοιμάσει με μυστικές συνεννοήσεις ένα πλήρες σχέδιο υποδούλωσης της χώρας στους απάνθρωπους και ανελέητους πιστωτές του ΔΝΤ.

Όταν ήλθε στην εξουσία, έθεσε σταδιακά σε εφαρμογή το σχέδιο αυτό, προχωρώντας σε ενέργειες που στρέφονταν ευθέως κατά των οικονομικών συμφερόντων της χώρας και των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού.

Μέσα σε 6 μήνες ο Παπανδρέου κατόρθωσε να θέσει την Ελλάδα εκτός αγορών και να προετοιμάσει παρασκηνιακά την υπογραφή της πρώτης επαχθούς δανειακής σύμβασης των 110 δισ. ευρω και του καταστροφικού Μνημονίου, που υποθήκευσαν την εθνική κυριαρχία και οδήγησαν την ελληνική οικονομία σε μόνιμη αιμορραγία.

Για όλα αυτά τα αίσχη, ο κ. Παπανδρέου δεν υπολόγισε ούτε λεπτό τον ελληνικό λαό. Ούτε καν τη Βουλή, αφού η πρώτη δανειακή σύμβαση δεν εισήχθη ποτέ για ψήφιση από το Κοινοβούλιο.

Και έρχεται τώρα, αφού εν των μεταξύ κατέστρεψε ολοσχερώς τη χώρα, να θέσει στο λαό ένα ερώτημα που έχει πλέον σκόπιμα, χροιά εκβιασμού.

Όμως, η ώρα που επέλεξε για το δημοψήφισμα είναι, πλέον, ακατάλληλη. Η χώρα δε χρειάζεται, δεν πρέπει να φτάσει σ’ αυτό το δημοψήφισμα.

Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι ο Παπανδρέου και οι συν αυτώ να φύγουν, μια για πάντα, από το προσκήνιο.

Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με εκλογές.ΕΤ
Πάμε δημοψήφισμα;

Ήρθε η ώρα(;) λοιπόν 40 σχεδόν χρόνια μετά την τελευταία φορά που διεξάχθηκε στην Ελλάδα δημοψήφισμα να επανέλθει ο ξεχασμένος θεσμός.

Παρακάμπτουμε το γεγονός πως ακόμα και θέμα κοκού να ρωτάει το δημοψήφισμα, (την τελευταία φορά που έγινε δημοψήφισμα το ερώτημα ήταν αν θέλει ο Έλληνας τον θεσμό της βασιλείας) ο Ελληνικός λαός θα ψηφίσει την επιστροφή του (!) απλά και μόνο για να καταγραφεί η αντίθεσή του με το οτιδήποτε ζητήσει και θελήσει η πλέον λαομίσητη κυβέρνηση που έχει ζήσει η γενιά μας στη χώρα μας.

Παρακάμπτουμε επίσης την αντισυνταγματικότητα του εγχειρήματος, καθώς δεν επιτρέπεται να γίνει δημοψήφισμα για δημοσιονομικά ζητήματα, όπως είναι η νέα δανειακή σύμβαση και τα μέτρα που θα περιλαμβάνει.

Η παρατήρησή μας έγκειται στο γεγονός πως με ουσιαστικό πρωθυπουργό ένα συνταγματολόγο, αυτό που βιώνουμε είναι ο πραγματικός διασυρμός κάθε θεσμού και λογικής ενάντια στη λαϊκή βούληση με μοναδικό στόχο και σκοπό μικροκομματικές και εφήμερες ανάγκες και μικρομεγαλίστικους κομπλεξικούς κομπασμούς να φανούν μάγκες της μιας μέρας του ενός τίτλου ειδήσεων στη τηλεόραση των 8 του πρωτοσέλιδου της μιας μέρας.

Ο μοναδικός πραγματικός λόγος που τρομοκρατούν (!) με δημοψηφίσματα (αλήθεια γιατί τρομάξαν όλοι ανεξαιρέτως οι μεγαλοδημοσιογράφοι μαζί με τα πολιτικά δεκανίκια της κυβέρνησης στην ανακοίνωση για δημοψήφισμα; Γιατί φοβίζει η γνώμη και η εντολή του λαού;) δεν είναι άλλος από το να δεσμεύσουν την αντιπολίτευση και κυρίως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πει ναι ή όχι στην ευρωπαϊκή... "σωτηρία" της Πέμπτης.

Θέλουν να κρεμάσουν στα μανταλάκια το κόμμα που θα εναντιωθεί στους ..."ευρωσωτήρες" να το διαπομπεύσουν σε Ελλάδα και ευρώπη και σύμφωνα με την σκέψη τους να φανούν σαν μοναδικοί εν Ελλάδι συμπορευτές του ευρωπαϊκού -φιλελεύθερου και αντιλαϊκού- ιδεώδους.

Η Ν.Δ. αντιλαμβανόμενη την ...παγίδα και με τον φόβο μη πιαστεί σε αυτήν, ανακοίνωσε πως δε θα παραβρεθεί καν στη Βουλή στη συζήτηση που ξεκινάει από αύριο τα δεκανίκια μεταξύ ουρλιαχτών και εκστρατείας φόβου, ζητούν να μπει στο ντουλάπι και να ξεχαστεί άλλα 40 χρόνια κάθε ιδέα για δημοψηφίσματα.

Αυτή η κυβέρνηση έχει καταλάβει πως μετράει αντίστροφα. Όχι για τη μέρα των εκλογών -που με όση λύσσα κρατάνε με νύχια και με δόντια, όσο πιο μακρυά μπορούνε, θα έρθει- αλλά για την ολική εξαφάνιση του κυβερνητικού κόμματος -αλά τούρκα που εξαφανίστηκαν όλα τα κόμματα που κυριαρχούσαν δεκαετίες σε μία μέρα- για πάντα. Οι άνθρωποι φοβούμενοι πως θα χαθεί η καρέκλα για πάντα έχουν γαντζωθεί με νύχια και με δόντια σ' αυτή και δε την αφήνουν αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις και για το τι συμβαίνει έξω από τους γυάλινους πύργους τους.

Αυτή η κυβέρνηση έχει τελειώσει στα μάτια όλου του Ελληνικού λαού που ζει τις χειρότερες μέρες από την εποχή του πολέμου. Έχουμε γυρίσει στις εποχές των παππούδων μας, η ανεργία και η φτώχεια αυξάνονται εκρηκτικά κάθε μέρα που περνάει. Οι σοσιαληστές που ψήφισαν οι Έλληνες για να ζήσουν καλύτερα τελικά σε δύο μόνο χρόνια τους καταλήστευσαν τη ζωή, τα όνειρα και το μέλλον.

Ο Παπανδρέου όταν έλεγε "λεφτά υπάρχουν" δεν έκανε λάθος ούτε ήθελε να πει κάτι διαφορετικό:

Σε άλλους απευθυνόταν όχι στους Έλληνες. Σε αυτούς στους οποίους μας παρέδωσαν δεμένους χειροπόδαρα και εμάς και τα παιδιά μας και τα αγέννητα εγγόνια μας.

Είχαμε ξαναγράψει, με αφορμή την πρώτη προσπάθεια συγκυβέρνησης πως: Αυτό που ζούμε είναι ο θάνατος του ΠΑΣΟΚ. Το δυστύχημα είναι πως ψοφάει μαινόμενο... Φοβόμαστε πως δικαιωνόμαστε.

Με τέτοια τραγική κατάσταση που ζούμε στην καθημερινότητά μας εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής ακόμα και οι ταινίες τρόμου δεν προκαλούν φόβο πια... Με δημοψήφισμα ή χωρίς, αυτή η κυβέρνηση θα πρέπει να παραδεχτεί το τέλος και να αποχωρήσει.

Τώρα. Πριν να είναι αργά. Πριν ζήσουμε τον πραγματικό τρόμο όλοι μας.


Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) στην ετήσια έκθεσή της για την παγκόσμια απασχόληση, προειδοποιεί για τις επιπτώσεις που θα έχει η ανεργία στην συνοχή της κοινωνίας.

Ενδεικτικά αναφέρει αύξηση εγκληματικότητας, χρήσης ναρκωτικών και επιστροφή στην συγκατοίκηση με τους γονείς.

Ειδικότερα για Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία και Βρετανία, η έρευνα επισημαίνει ότι πέραν αυτών των επιπτώσεων, λόγω της ανεργίας θα σημειωθεί αύξηση της κατάθλιψης.

Συγχρόνως στην έκθεσή της η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας αφήνει μια αχτίδα φωτός, η οποία εναπόκειται στην… πίεση που θα ασκηθεί στους πολιτικούς και η οποία ενδέχεται να αναγκάσει τις κυβερνήσεις στην Ε.Ε. να αλλάξουν προτεραιότητες, έστω και βραχυπρόθεσμα.

Όπως τονίζει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας η στασιμότητα στην παγκόσμια ανάκαμψη έχει δραματικές συνέπειες στην αγορά εργασίας και σημειώνει ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια προκειμένου η απασχόληση να επανέλθει σε επίπεδα προ κρίσης.

Σύμφωνα με το ILO για να επανέλθουμε σε αυτά τα επίπεδα θα πρέπει να δημιουργηθούν 80 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, ωστόσο εκτιμά ότι η πρόσφατη επιβράδυνση της ανάπτυξης υποδεικνύει πως μόνο οι μισές από τις απαιτούμενες θέσεις θα δημιουργηθούν.

Παράλληλα, η Οργάνωση προειδοποιεί ότι στις 45 από τις 118 χώρες που συμπεριέλαβε στην έρευνά του, είναι ορατός ο κίνδυνος κοινωνικών αναταραχών, επισημαίνοντας ότι είναι αυξημένος στις χώρες εντός Ε.Ε. και τις αραβικές.

«Έχουμε φτάσει στη στιγμή της αλήθειας. Έχουμε μια σύντομη ευκαιρία να αποφευχθεί μια μεγάλη διπλή βουτιά στην απασχόληση», δήλωσε ο Ρέιμοντ Τόρρες από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

ΠηγήΑυτή ακριβώς ήταν η πρόταση Σαμαρά στον Κάρολο Παπούλια και τα λέει όλα.

Αναμένει λοιπόν την αντίδραση Παπούλια ως τελική απάντηση προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για τις πρωτοβουλίες του κόμματος.

Ο Γιώργος Παπανδρέου στην προσπάθεια του να διασωθεί έβαλε ένα δίλημμα διχαστικό και εκβιαστικό που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον μας στην Ευρώπη.

Η ΝΔ είναι αποφασισμένη να αποτρέψει ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ. Και μπορεί να το κάνει.

Αυτή την στιγμη οι εκλογές αποτελούν εθνική ανάγκη και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Αυτές ήταν οι δηλώσεις του πριν από λίγο, βγαίνοντας από το προεδρικό μέγαρο. Αναμένουμε τις τελικές αποφάσεις.

Δηλώσεις Σαμαρά

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Παπανδρέου, στην προσπάθειά του να διασωθεί, έβαλε ένα δίλημμα διχαστικό, ένα δίλημμα εκβιαστικό, που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον μας και τη θέση μας στην Ευρώπη.
Εξήγησα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η Νέα Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να αποτρέψει πάση θυσία τέτοιους τυχοδιωκτικούς πειραματισμούς. Και μπορεί να το κάνει.
Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε μπροστά μας απλά ένα αίτημα για εκλογές. Αυτή τη στιγμή, οι εκλογές αποτελούν εθνική ανάγκη.

Και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να κάνει το καθήκον του».

Υπουργικό Συμβούλιο το απόγευμα
Αναμένεται ο μεγάλος χαμός


Μετά τις αναταραχές που προκάλεσε η αιφνιδιαστική κίνηση χθες το απόγευμα, να ζητήσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος και ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Γι’ αυτό το λόγο και μετά την «παγωμάρα» που προκάλεσε αυτή η εξαγγελία στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, συγκάλεσε έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο για τις 6 το απόγευμα.

Το τι αναμένεται να γίνει εκεί μέσα, το φαντάζεστε!


Στη χτεσινοβραδινή συνεδρίαση της Ομάδας Καταστροφών (Κ.Ο. ΠαΣοΚ) ο Παπαντρέας εξήγγειλε "δημοψήφισμα".

Αιφνιδίασε το σύνολο των Γουρουνιών, που υποδέχτηκαν μάλλον χλιαρά την απόφαση.

Η εξαγγελία αλλάζει τα πολιτικά δεδομένα.

Προσανατολίζει σε άλλες κατευθύνσεις.

Μεταθέτει το ενδιαφέρον από τη Βαρβαρότητα που ζει ο Λαός, σε τυχοδιωκτικά σενάρια.

Θέτει διλήμματα σε ότι αφορά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Χώρας, ζήτημα για το οποίο ουδέποτε ο Δικομματισμός ΠαΣοΚ-ΝΔ ευαισθητοποιήθηκε να "ερωτήσει" το Λαό.

Εκβιάζει με τον κλασσικό πασόκικο τρόπο, ελπίζοντας σε παράταση του κυβερνητικού χρόνου και σε κάποιο "θαύμα" που θα αποτρέψει τη διάλυση του ΠαΣοΚ ή στον περιορισμό των αρνητικών συνεπειών της ασκούμενης νεοφιλελεύθερης πολιτικής του.

Αποσκοπεί στη "νομιμοποίηση" των ταξικών επιλογών της παράνομης κυβέρνησης, που φορτώνουν τα βάρη της κρίσης (που ΠαΣοΚ-ΝΔ δημιούργησαν με τις μέχρι σήμερα πολιτικές τους) και απαλλάσσουν τους πλουτοκράτες, τους ημέτερους και τα συνεταιράκια τους.

- Η κυβέρνηση της Βαρβαρότητας επιλέγει να οδηγήσει τη Χώρα σε δημοψήφισμα Εξαπάτησης. (Το Κοράκι την 01/09/11 –ανάρτηση "ΠαΣοΚ και Δημοψήφισμα"- είχε διατυπώσει την πολιτική εκτίμηση πως το ΠαΣοΚ θα προτιμήσει δημοψήφισμα και όχι εκλογές).

- Μπροστά, όμως, στις εξελίξεις, φρόνιμο είναι να μιλάμε για "ενδεχόμενο διεξαγωγής" του κυβερνητικού δημοψηφίσματος...γιατί πριν φτάσουμε σ΄ αυτό... η κυβέρνηση έχει "δρόμο":

- Ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

- Ψήφιση νομοσχεδίων για απελευθέρωση επαγγελμάτων (πχ ταξί, για τα οποία 20 περίπου κυβερνητικοί βουλευτές ζήτησαν ουσιαστικές αλλαγές).

- Ψήφιση προϋπολογισμού 2012 και νέο φορολογικό σύστημα, με ότι νέο και επαχθές μπορεί να φέρνουν.

- Συμφωνίες με Ιδιώτες/τραπεζίτες για "εθελοντική" συμμετοχή τους στο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

- "Ολοκλήρωση διαπραγματεύσεων" για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Σε συνθήκες πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής Βίας και Ομηρείας οδηγούμαστε σε "δημοψήφισμα". Σε μιά διαδικασία "συμμετοχικής Δημοκρατίας" που η κυβέρνηση "ξεπαγώνει" για να κερδίσει πολιτικά/κομματικά οφέλη.

Στο πιθανό ερώτημα ναι ή όχι στη νέα δανειακή σύμβαση ή σε και σε οποιαδήποτε άλλο ερώτημα (ναι-όχι στην ΕΕ!!) θα ενσωματωθούν ΟΛΕΣ οι μέχρι σήμερα επιλογές/αποφάσεις/πολιτικές του ΠαΣοΚ και της κυβέρνησής του:

Το Μνημόνιο, το Μεσομακροπρόθεσμο, το πρόσφατο Πολυνομοσχέδιο και η Διαρκής Λιτότητα.

Δηλαδή, οφείλουμε να απαντήσουμε αν αποδεχόμαστε τη Σφαγή του Λαού εδώ και δύο χρόνια και πως εγκρίνουμε τη συνέχιση της Σφαγής μέχρι το...(άγνωστο!!).

Πως αποδεχόμαστε την παραχώρηση της Εθνικής μας Κυριαρχίας (ακόμα και χτες το επανέλαβε ο Σόϊμπλε), την παραίτηση από την Ασυλία της Χώρας και το Ξεπούλημα του Εθνικού πλούτου...

Εάν τα παραπάνω χρειάζονται απάντηση...

Ε!!... τότε η Απάντηση είναι ΟΧΙ.

Αυτή η Απάντηση δεν προϋποθέτει..."δημοψήφισμα".

Και δεν περιμένει το ερώτημα/φάντασμα...

Δίνεται συνεχώς... κάθε μέρα... από ΟΛΟΥΣ...

Στο Δημοψήφισμα των Δρόμων και των Πλατειών...

Στο Δικό Μας Δημοψήφισμα!!