Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

23 Οκτ 2011

Το κακόγουστο θέατρο με την εκταμίευση της τελευταίας δόσεως του δανείου προς την Ελλάδα τελείωσε και απομένουν μόνο οι επίσημες ανακοινώσεις, όχι μόνο για αυτή τη δόση, αλλά και για το νέο «πακέτο», που θα αποτρέψει τη χρεωκοπία της χώρας για άλλα δύο χρόνια τουλάχιστον, μέχρι της τελικής προβλεπομένης εξοντώσεως της τε χώρας και του λαού της. Τίποτε από όλα αυτά δεν αποτέλεσε έκπληξη στους τραπεζικούς κύκλους: όλοι γνώριζαν ότι η ευρωζώνη δεν αντέχει την χρεωκοπία της Ελλάδας και ήταν θέμα χρόνου και εκχωρήσεων εθνικής κυριαρχίας από πλευράς μας (βλ. ιδιωτικοποιήσεις από «ξένα χέρια» κ.α.) όπερ και επετεύχθη ερήμην και ΕΝΑΝΤΙΟΝ του Ελληνικού λαού, για να «ανάψει πράσινο» στα χρηματοδοτικά «πακέτα».

Ακόμη και ένας απλός Έλληνας πολίτης ενστικτωδώς αντιλαμβάνεται ότι ούτε το δεύτερο ή τρίτο μνημόνιο έχει περισσότερες πιθανότητες από το πρώτο να οδηγήσει κάποτε την Ελλάδα στον «παράδεισο» των αγορών, όπου θα δανείζεται με τις δικές της δυνάμεις, χωρίς άλλες εκχωρήσεις εθνικής κυριαρχίας. Η Ελλάδα έχει περάσει (οριστικά, άραγε;) στον κύκλο των υπερχρεωμένων χωρών, που θα χάσουν την εθνική τους κυριαρχία και την περιουσία τους, σε μια ατέρμονη προσπάθεια να αποπληρώσουν χρέη που είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν. Ο θάνατος από υπερβολική δόση είναι γνωστός στους χρήστες ναρκωτικών, τώρα αποκτά και την χρηματοοικονομική του αναφορά: Σε λίγα χρόνια θα μιλάμε για θανάτους χωρών από υπερβολικές δόσεις δανείων. Η υπερχρέωση της χώρας που άρχισε το 1981 από τον Ανδρέα Παπανδρέου ήτο η απαρχή εφαρμογής ενός Μεφιστοφελικού Σχεδίου εμπνεύσεως του «βαθέως» Αμερικανικού Κράτους υπό την μπαγκέττα των μεγάλων Τραπεζών.

Γιατί, όμως, η θέση της κάθε χώρας σε αυτή την φάση του κύκλου διόγκωσης της παγκόσμιας «φούσκας» χρέους έχει καθοριστική σημασία; Γιατί χώρες όπως η Σουηδία συζητούν πολύ σοβαρά την πλήρη απαλλαγή τους από χρέη, με ολοσχερή εξόφληση των υποχρεώσεών τους στις αγορές (χρέος =0% του ΑΕΠ!, την ίδια ώρα ακριβώς που άλλες χώρες βουλιάζουν στην υπερχρέωση; Μήπως πλησιάζει το «τέλος παιχνιδιού» στην παγκόσμια «φούσκα» χρεών και γι’αυτό έχει τόσο μεγάλη σημασία σε ποια θέση τερματίζει κάθε χώρα;

Στους υψηλούς τραπεζικούς κύκλους και σε ελάχιστους υψηλά ιστάμενους πολιτικούς διεθνώς είναι ήδη γνωστό και προδιαγεγραμμένο πού οδηγεί η παγκόσμια «φούσκα» χρέους, που άρχισε να διογκώνεται από τις αρχές της δεκαετίας του ’70, όταν οι Αμερικανοί αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το νομισματικό σύστημα του Μπρέτον Γουντς, για να έχουν την ελευθερία να τυπώνουν δολάρια σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Η «φούσκα» του χρέους που άρχισε από τότε να διογκώνεται ήταν γνωστό στους διαχειριστές του συστήματος ότι σε μερικές δεκαετίες δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να μεγαλώνει και θα ήταν υποχρεωτική η μετάβαση στο επόμενο στάδιο: την αντικατάσταση των σημαντικότερων διεθνών νομισμάτων, που θα έχαναν μοιραία την αξία τους από την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία νέου χρήματος χωρίς αντίκρισμα, από ένα κοινό νόμισμα!

Το σχέδιο αυτό είχε περιγράψει από το 1988 σε πρωτοσέλιδο άρθρο του ο “Economist”: ήταν το λεγόμενο «σχέδιο Φοίνιξ». «Φοίνιξ» ήταν η κωδική ονομασία του νέου παγκόσμιου νομίσματος, επειδή ακριβώς η γέννησή του από τις στάχτες του παλαιού νομισματικού συστήματος θα θύμιζε την αναγέννηση του αρχαίου Φοίνικα από τις στάχτες του. Το νέο νόμισμα θα γεννιόταν το 2018, σύμφωνα με την «προφητεία» του Economist, από τον «γάμο» του δολαρίου, των ευρωπαϊκών νομισμάτων και του γιεν και, ίσως, ορισμένων φτωχότερων χωρών. «Η παγκόσμια προσφορά φοίνικα (σ.σ.: χρήματος) θα ρυθμιζόταν από μια νέα κεντρική τράπεζα, που θα αποτελούσε πιθανότατα τη μετεξέλιξη του Διεθνούς ΝομισματικούΤαμείου» σαν προοίμιο της Δικτατορίας ενός Global Government κατά το πρότυπο των επιδιώξεων της 3ης Διεθνούς του Στάλιν αλλά, τώρα, υπό την Ηγεμονική καθοδήγηση του βαθέως Κράτους που έχει έδρα την Washington.

Αυτό βέβαια που ξεχνούσε το περιοδικό να αναφέρει ήταν η πολιτική παράμετρος αυτού του μεγάλου νομισματικού παιχνιδιού: Για να υπάρξει μία παγκόσμια κεντρική τράπεζα, που θα αποτελέσει τη μετεξέλιξη του ΔΝΤ,χρειάζεται και κάποια μορφή παγκόσμιας διακυβέρνησης, που δεν θα έχει σοβαρούς δημοκρατικούς περιορισμούς (η έννοια των παγκόσμιων εκλογών δεν έχει εφευρεθεί ακόμα) και θα αντλεί την ισχύ της από τις χώρες που κυριαρχούν και στη μετοχική σύνθεση του ΔΝΤ, δηλαδή τις προηγμένες βιομηχανικές χώρες της Δύσεωςς, με επικεφαλής τις ΗΠΑ. Από πολιτική άποψη, το «σχέδιο Φοίνιξ» φαίνεται άκρως προβληματικό, τουλάχιστον σε οποιονδήποτε έχει στοιχειώδη δημοκρατική ευαισθησία, γι’ αυτό και το σχετικό άρθρο του “Economist” περιέγραφε εξαντλητικά τις οικονομικές ευκολίες και αρετές ενός παγκόσμιου νομίσματος, χωρίς να μπαίνει στα πολιτικά ζητήματα που σχετίζονται με το νέο νόμισμα.

Αρκετά χρόνια και πολλές οικονομικές κρίσεις αργότερα, και ενώ το έτος 2018 δεν φαίνεται πια τόσο μακρινό, αυτή η «προφητεία» του Economist γίνεται εξαιρετικά επίκαιρη. Τρεις μήνες πριν φυλακισθεί και αποπεμφθεί από το ΔΝΤ, ο Ντομινίκ Στρος Καν περιέγραφε πώς οραματιζόταν την έξοδο από την παγκόσμια οικονομική κρίση με τη δημιουργία ενός παγκόσμιου νομίσματος, που θα είχε τη βάση του στα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (Special Drawing Rights), δηλαδή στο «εικονικό νόμισμα» που χρησιμοποιεί το ΔΝΤ στις συναλλαγές του με τις κυβερνήσεις (σχετικό άρθρο για αυτές τις δηλώσεις μπορείτε να βρείτε εδώ).

Ο Strauss-Khan φαίνεται ότι έκανε ένα λάθος, από υπερβάλλουσα φιλοδοξία να πάρει τον τίτλο του «πατέρα του νέου νομίσματος»: Όχι μόνο κινήθηκε πρόωρα για να ανακοινώσει στον κόσμο το φιλόδοξο σχέδιο, αλλά έσπευσε να δηλώσει ότι στη νομισματική βάση του νέου συστήματος θα πρέπει να περιληφθούν και τα νομίσματα μεγάλων οικονομικών δυνάμεων του (πρώην) Τρίτου Κόσμου, όπως της Κίνας, η οποία άλλωστε έχει στα «σεντούκια» της αμερικανικά ομόλογα αξίας 2,85 τρισ. δολ. και δεν μπορεί να αγνοηθεί ως βασικός παγκόσμιος νομισματικός «παίκτης». Ο Στρος Καν λέγεται ότι ήταν αποφασισμένος να πιέσει στη Σύνοδο του G8 στην Ντοβίλ, που έγινε την περασμένη εβδομάδα χωρίς την παρουσία του, για την επίσπευση της εφαρμογής του «σχεδίου Φοίνιξ», με συμμετοχή της Κίνας. Αυτό δεν άρεσε καθόλου στην αμερικανική κυβέρνηση (πάσα σχέση αυτής της δυσαρέσκειας με τη δικαστική του περιπέτεια λόγω προσβολής της παρθενίας της καμαριέρας είναι ασφαλώς …συμπτωματική !).

Γιατί όλα αυτά έχουν σχέση με την Ελλάδα; Πολύ απλά, πριν «μηδενίσει το κοντέρ» στο παγκόσμιο νομισματικό παιχνίδι, θα πρέπει να γίνει ένα μεγάλο «ξεκαθάρισμα», υπό τη μορφή μιας παγκόσμιας κρίσεως χρέους, που θα προετοιμάσει το έδαφος για να γίνει πολιτικά δεκτό «με ανακούφιση» το «σχέδιο Φοίνιξ». Σε αυτό το «ξεκαθάρισμα», σε αυτόν τον παγκόσμιο νομισματικό πόλεμο, ο πλανήτης θα χωρισθεί σε νικητές και ηττημένους: νικητές θα είναι όσοι έχουν τα λιγότερα χρέη και την καλύτερη δυνατότητα εξυπηρέτησής τους, αλλά και τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία. Οι ηττημένες χώρες αυτού του πολέμου,αυτές που θα βρεθούν υπερχρεωμένες και χωρίς περιουσία θα καταδικασθούν σε ρόλο παρία στο νέο σύστημα, ή, ορθότερα, σε καθεστώς αιώνιας δουλείας στο χρέος, σε ένα νομισματικό σύστημα που θα ελέγχεται από τους νικητές.

Το μεγάλο «ξεκαθάρισμα» άρχισε στις ΗΠΑ από τράπεζες, πέρασε στην Ευρώπη, με τον «πόλεμο» να μεταφέρεται σε ολόκληρα έθνη του αναπτυγμένου κόσμου και θα συνεχισθεί μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, όπου νικητές και ηττημένοι θα έχουν πια ξεχωρίσει, τόσο σε επίπεδο εθνών, όσο και σε επίπεδο επιχειρηματικών/τραπεζικών οντοτήτων. Γι’ αυτό και η σημερινή περιπέτεια της Ελλάδας έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από όση φαντάζονται οι περισσότεροι: δεν είναι απλώς μια κρίση, που αργά ή γρήγορα θα ξεπερασθεί, με περισσότερες ή λιγότερες θυσίες. Είναι μια «πολεμική περιπέτεια», με οικονομικούς όρους, από την οποία θα κριθεί η τύχη της χώρας στο νέο νομισματικό σύστημα που αναδύεται – ΕΑΝ η ιδέα αυτή της Νέο-Ναζιστικής «Νέας Τάξεως» (ο όρος ανήκει στον Χίτλερ) αφεθεί από τους λαούς της Ευρώπης να τελειωθεί. Τα σχέδια αυτά του βαθέως Κράτους με την πρεμούρα του Έλληνος Πρωθυπουργού «we need a global government and we need it fast» είναι απλώς ...συμπτωματική.

Η Ευρώπη έχει τα προβλήματα που έχει και δεν νομίζω ότι η Μέρκελ αδυνατεί να συναινέσει, ή να βρει «λύση» (βασικά στην κόντρα της με την Γαλλία). Aπεναντίας πιέζει προς την κατεύθυνση που αυτή (η Γερμανία) θέλει, και ο χρόνος είναι υπέρ της, και σύντομα η Γαλλία, ή η Ιταλία θα είναι σε κάποιο σημείο χωρίς επιστροφή, εκεί ακριβώς που τις θέλει η Γερμανία.

Το τι ακριβώς θέλει η Γερμανία από την Γαλλία θα έπρεπε να απασχολεί τους Γάλλους, αλλά δεν έχουν παρά να δούνε τι γίνεται εδώ στην Ελλάδα. Πάντως, το άγαλμα της Νίκης στην Λεωφόρο της 17ης Ιουνίου στο Βερολίνο κοιτάζει Δυτικά (πάνω σε κανόνια Γάλλων, Δανών και Αυστριακών).

Στην Ελλάδα, μετά από λίγο ψυχολογικό μασάζ, θα πάρουν την Διοίκηση (όπου και όπως αυτοί θέλουν) και πάντα με την ρευστότητα και την νιοστή δόση σαν μοχλό πίεσης (λέγε με εκβιασμό).

Όσο και να φωνάζω εγώ (με τον τρόπο μου) ή ο Φαήλος (με τον δικό του), όσο το δήθεν διακύβευμα είναι οι μισθοί και οι συντάξεις «γιαγιάδων» και «φουκαράδων», θα θέλει λίγη τρέλα να ξεφορτωθούμε τον γκαουλάϊτερ. Μην υποτιμούμε την εκβιαστική δύναμη της ρευστότητας.

Αυτό, εάν το μη πολιτικό μυαλό μου τα βλέπει σωστά, σημαίνει ότι η Κυβέρνηση είναι ήδη κατοχική κυβέρνηση, και δεν το λέω αυτό αντιπολιτευτικά. Τον έχω άχτι τον ΓΑΠ, αλλά ίσως δεν έχει πια σημασία. Θα τον έχω περισσότερο άχτι εάν δεν έχει βάλει την Τράπεζα της Ελλάδας να προετοιμάζεται για «άλλα».

Και δεν τα λέω αυτά για να ρίξω το ηθικό κανενός, και συγγνώμη αν το κάνω…

Αλλά…, αλλά… ψάχνω να βρω το «αλλά»…. αλλά σαν μόνη διέξοδο από την Κατοχή βλέπω την στάση πληρωμών, ΤΩΡΑ, την επιστροφή σε νόμισμα άλλο, ΤΩΡΑ (και εάν δεν το έχουν σκεφτεί, είναι για κρέμασμα και είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιώ την λέξη). Ενδιάμεση διαχείριση, με ή χωρίς συναινέσεις, και εκλογές, ή λαχείο..

Τα ίδια έλεγα και παραμονές εκλογών 2009, αλλά τότε ήταν πιο μανιτζέβιλα και λιγότερο δραματικά τα πράγματα.

Ότι κερδίζεται με αίμα (η Ελευθερία, η Πατρίδα) δεν εκχωρείται για χρήματα…

Archeopteryx


 • Από 7% έως και 60% θα δουν μειωμένες τις αποδοχές τους οι δημόσιοι υπάλληλοι μέσω του νέου μισθολολογίου - βαθμολογίου που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή.

Η εφαρμογή του ξεκινά άμεσα από την 1η Νοεμβρίου οπότε και θα ξεκινήσει η επανακατάταξη των δημοσίων υπαλλήλων στο... νέο βαθμολόγιο βάσει της προϋπηρεσίας τους. Η κατάργηση του συνόλου των ειδικών επιδομάτων ακόμα και του επιδόματος γάμου που μετονομάζεται σε «οικογενειακή παροχή» και θα αποδίδεται μόνο σε όσους δημοσίους υπαλλήλους έχουν παιδιά, προκαλεί «καθίζηση» στις αποδοχές χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο. Κυρίως σε όσους ανήκουν στην κατηγορία δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης και λάμβαναν στο παρελθόν υψηλά επιδόματα. Στο πολυνομοσχέδιο τελικά περιλήφθηκαν δύο τροπολογίες που δίνουν «μικρές ανάσες» όσον αφορά την πρόνοια για τη σταδιακή μείωση των αποδοχών και τη διευκόλυνση στην καταβολή δόσεων από δάνεια σε τράπεζες.

Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που ενσωματώθηκαν στο πολυνομοσχέδιο αφορούν:

- Το ανώτατο όριο της μείωσης των αποδοχών μέχρι και την 1η Νοεμβρίου του 2012 θα είναι μέχρι 25% σε σχέση με τις αμοιβές που λαμβάνουν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι. Εάν το ποσό των απωλειών ξεπερνά το 25%, τότε κατανέμεται ισόποσα τα δύο επόμενα χρόνια (2012-2013)

- Το υπουργείο Οικονομικών και η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών θα υπογράψουν άμεσα προγραμματική σύμβαση με την οποία θα καθορίζουν τους όρους «διευκόλυνσης» στην αποπληρωμή των δανείων από ιδιωτικές τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που έχουν συνάψει δημόσιοι υπάλληλοι εν ενεργεία καθώς και όσοι τεθούν σε εφεδρεία.

Το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο του πολυνομοσχεδίου εφαρμόζεται στους μόνιμους και δόκιμους πολιτικούς υπαλλήλους καθώς και σε όσους έχουν σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ α' και β΄ βαθμού, τα ΝΠΔΔ, τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τους υπάλληλους της γραμματείας των Δικαστηρίων και των Εισαγγελιών, των Εμμισθων Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογίων και της Βουλής, τους διοικητικούς υπάλληλους των Ανεξάρτητων Αρχών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στους εργαζόμενους των ΠΕΔ, της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ καθώς και στους κληρικούς. Εξαιρούνται όλα τα ειδικά μισθολόγια στα οποία όμως θα ισχύσει η καταβολή της οικογενειακής παροχής για όσους έγγαμους έχουν παιδιά.

Στα ΝΠΙΔ, στις δημοτικές επιχειρήσεις και στις ΑΕ του Δημοσίου οι εργαζόμενοι θα υποστούν μειώσεις στις αποδοχές τους αφού θα υπολογίζονται οι μισθοί τους μαζί με τα επιδόματα με βάση τον μέσο όρο των 1.900 ευρώ ως ανώτατο πλαφόν. Στις εισηγμένες ΔΕΚΟ και στις θυγατρικές τους θα επιβληθούν μειώσεις της τάξης του 35% σε σχέση με τις αποδοχές του 2009.

Από τα επιδόματα παραμένουν μόνο αυτά που αφορούν την επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία (150 ευρώ) των απομακρυσμένων -παραμεθόριων καθώς και προβληματικών περιοχών (100 ευρώ) για όσους υπάλληλους ισχύουν σήμερα μέχρι να καθοριστούν τα όρια των περιοχών από νέα υπουργική απόφαση. Επίσης αυξάνεται το επίδομα θέσης για τους γενικούς διευθυντές (900 ευρώ) τους διευθυντές (450 ευρώ ) και τους προϊστάμενους τμημάτων (250 ευρώ). Παραμένουν τα επιδόματα αδείας και εορτών (1.000 ευρώ συνολικά).

Η οικογενειακή παροχή αναλογεί σε 50 ευρώ για ένα παιδί, 70 ευρώ για 2 παιδιά, 120 ευρώ για 3 παιδιά, 170 ευρώ για τέσσερα παιδιά και θα αυξάνεται κατά 70 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί.Bρισκόμαστε σήμερα μπροστά σε μια τελείως νέα γεωπολιτική αναδιάταξη, με εξελίξεις να τρέχουν και δεδομένα που πριν δέκα ή δεκαπέντε χρόνια θα φάνταζαν αδιανόητα. Κανείς μας δεν θα περίμενε να βιώνουμε, ως Έλληνες, τα όσα εισπράττουμε σήμερα. Ποιός θα φανταζόταν την πατρίδα μας σε τέτοια κρίση; Κρίση σίγουρα όχι σκέτα οικονομική, μα κρίση πολύπλευρη και γενικευμένη.

Ποιός θα περίμενε την Ευρώπη σε κρίση ολιστική, κρίση όχι απλώς της ευρωζώνης αλλά κρίση ταυτότητας; Ποιός θα ανέμενε την ''αραβική άνοιξη'' και απίστευτες δυναμικές να εξελίσσονται, με την εξόντωση ηγετών και την έξωση καθεστώτων δεκαετιών, και νέες, πρωτοφανείς προσεγγίσεις, που παλιότερα θα φάνταζαν αδιανόητες; Ο προσεταιρισμός του σκληρού πυρήνα του ισλαμικού φονταμενταλισμού, της ίδιας της Αλ Κάιντα, από τη Δύση και το ΝΑΤΟ, στην πριοσπάθειά τους να ελέξουν τις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο, είναι ένας τέτοιος, πρωτοφανής νεωτερισμός.

Αλλά και ποιός θα φανταζόταν την Τουρκία, που πριν δέκα, δεκαπέντε χρόνια πάλευε να αποφύγει την οικονομική κατάρρευση, να διεκδικεί σήμερα ρόλο νεο-οθωμανικής υπερδύναμης; Και ποιός ακόμη θα φανταζόταν την προσέγγιση των δύο κρατικών υποστάσεων του Ελληνισμού, Ελλάδος και Κύπρου, με το Ισραήλ;

Διαμορφώνεται ένα τελείως νέο περιβάλλον στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και στην ανατολική Μεσόγειο, όπου δεν υπάρχουν μόνο απειλές, αλλά σαφέστατα αναδεικνύονται και ευκαιρίες. Όπου χαιρόμαστε για τις πρωτοβουλίες της Λευκωσίας, και θλιβόμαστε για την ακηδία και φοβία των Αθηνών.

Η μεγάλη απειλή για όλους στην ανατολική Μεσόγειο, είναι πλέον μια ισλαμική Τουρκία, κεκαλυμμένη υπό τον νοε-οθωμανικό μανδύα. Μια Τουρκία που σύντομα θα είναι μη ελέγξιμη καθ' οιονδήποτε τρόπο, μια Τουρκία που φιλοδοξεί να αποτελέσει την ατμομηχανή (μαζί με την Σαουδική Αραβία;) ενός σκληρού, σουνιτικού Ισλάμ, μια Τουρκία που θέλει Ελλάδα και Κύπρο στη γωνία, μια Τουρκία που ονειρεύεται να καταστεί το Απόλυτο Αφεντικό στην ευρύτερη περιοχή.

Απαιτείται λοιπόν μια νέα, θουκυδίδειος, υψηλή στρατηγική από Ελλάδα και Κύπρο, που με τη σειρά της απαιτεί στιβαρές ηγεσίες και όχι παραπαίουσες και διακατεχόμενες από ψευδοδιλήμματα και αγκυλώσεις κυβερνήσεις, απελπιστικά ελλειμματικές. Θέλουμε να δούμε την σωτηρία της χώρας μας από την οικονομική καταστροφή και την πολιτική σήψη, τα δύο θανάσιμα άγκιστρα που μας οδηγούν όχι στον γκρεμό (ήδη βρισκόμαστε σε ελεύθερη πτώση) αλλά στον πάτο: Μια εθνική τραγωδία , με πιθανό ακρωτηριασμό εδαφικού ή άλλου τύπου, σε θάλασσα ή στεριά.

Τα δραματικά και σε συνεχή εξέλιξη γεγονότα, με σημειολογικό κέντρο αναφοράς τα της πλατείας Συντάγματος, θα αναδείξουν (πρέπει, δεν υφίσταται άλλη επιλογή!) εθνική κυβέρνηση και διακυβέρνηση, που θα τολμήσει να αντιφωνήσει τα νέα ΟΧΙ εκεί που πρέπει...

* Ιστορικός, αμυντικός αναλυτής, πρόεδρος ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α.


 • Κλειδωμένο είναι όπως όλο δείχνουν, το haircut έως και 60% του ελληνικού χρέους και οι δραματικές συνέπειες για τον ελληνικό λαό. Με τα χέρια κατεβασμένα η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται το σχέδιο των Ευρωπαίων που όχι μόνο δεν έκαναν πραγματικότητα την αλληλεγγύη που ζητούσε ο Γ. Παπανδρέου, αλλά αντίθετα επέλεξαν το χειρότερο σενάριο.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή γεννά τεράστια ερωτήματα τόσο για το μέλλον της Ελλάδας όσο και για τη μεθόδευση της Γερμανίας.

Κατ’ αρχάς δε θα πρέπει να ρωτήσει ο κ. Παπανδρέου ένα τέτοιο κούρεμα τι όφελος και τι ζημιά θα επιφέρει; Οι επίσημες εκθέσεις και οι προβολές των οικονομολόγων κάνουν λόγο για χρέος στο 120% το 2020 ακόμη κι αν υπάρξει μεγάλο κούρεμα. Μα με τέτοιο ποσοστό χρέους δε μπήκαμε στο Μνημόνιο; Πάλι στα ίδια θα είμαστε και μετά από 10 χρόνια όταν στην Ελλάδα θα έχουν τα πάντα διαλυθεί;

Επίσης, ρώτησε κανείς τους Ευρωπαίους τι θα γίνει με τα ασφαλιστικά ταμεία ή το ενδιαφέρον είναι μόνο για τις τράπεζες; Τα ταμεία διαθέτουν περί τα 2 δισ. ευρώ σε ομόλογα και θα χάσουν πάνω από τη μισή τους περιουσία. Επομένως, θα καταρρεύσουν χωρίς να υπάρχει δίχτυ ασφαλείας και θα αναγκάζονται να χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμός ο οποίος φυσικά θα ελέγχεται από την τρόικα. Πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις, ρώτησε κανείς;

Ρώτησε κανείς τι θα γίνει με τις ιατροφαρμακευτικές καλύψεις που δεν θα μπορούν να πληρώσουν τα ταμεία; Θα μείνουν χιλιάδες Ελληνες χωρίς φάρμακα και νοσηλεία; Καταστροφή.

Οι τράπεζες στην Ελλάδα δεν αντέχουν ένα τόσο μεγάλο κούρεμα και φυσικά θα προσφύγουν στο ταμείο διάσωσης και θα κρατικοποιηθούν. Για μεγάλο χρονικό διάστημα δε θα δίνουν δάνεια πουθενά, επομένως θα καταρρεύσουν χιλιάδες επιχειρήσεις και οι υπόλοιπες θα κάνουν δραματικές μειώσεις μισθών. Πώς θα ζήσουν λοιπόν τα επόμενα χρόνια οι Ελληνες όταν θα δουν τα εισοδήματά τους να κουρεύονται ανάλογα; Ρώτησε ο κ. Παπανδρέου για όλους εμάς;

Το κούρεμα των ομολόγων θα γίνει μόνο γι’ αυτά που κατέχουν ιδιώτες, όχι δηλαδή σε ΕΚΤ κ.λπ. Επίσης, αποφασίστηκε να γίνει κούρεμα μόνο για τα κουπόνια που λήγουν το 2020. Ξέρετε γιατί; Διότι μετά το 2020 η Γερμανία έχει πολλά ομόλογα στα χέρια της τα οποία λήγουν, κι έτσι δεν ήθελε να έχει απώλειες. Ωραίο δηλαδή το αποφασίζομεν και διατάσσομεν και προς το συμφέρον των Γερμανών.

Δυστυχώς φαίνεται ότι έρχονται πολύ άγριες ημέρες για την Ελλάδα και για τους πολίτες. Όσο για την κυβέρνηση, αν δεν αλλάξει κάτι μέχρι την Τετάρτη καλύτερα να μη βγάλουν εισιτήρια επιστροφής από τις Βρυξέλλες. Ας μείνουν εκεί διότι εδώ θα είναι ανεπιθύμητοι.

Πηγή • Ποιους αφορά.
 • Τι σημαίνει για τις ελληνικές τράπεζες αυτό το μεγαλύτερο κούρεμα.
 • Τι θα συμβεί με Καταθέσεις,Δάνεια,Μισθούς και συντάξεις.
 • Τι θα σημαίνει για τα καταναλωτικά αγαθά και τα ακίνητα.
Παρά τις έντονες και σωρευτικές αντιθέσεις σε μεγαλύτερο κούρεμα, στο Eurogroup και στο Ecofin συζητήθηκε και συζητείται μεγαλύτερο κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα με τη διαδικασία της... εθελοντικής ανταλλαγής (PSI) από το 21% που αποφασίσθηκε και έγινε αποδεκτό με την απόφαση της 21ης Ιουλίου.

Το ποσοστό, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα και αναφορές ξένων πρακτορείων ειδήσεων, αλλά και από τις έμμεσες αναφορές Γιούνγκερ, όπως και τη δήλωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών για συζήτηση σχετικά με την απόφαση της 21ης Ιουλίου plus, συζητείται να κυμανθεί μεταξύ 50% και 60%.

Ποιους αφορά;

Πρωτίστως τις τράπεζες ελληνικές και ξένες, καθώς είχαν αποδεχθεί και το αρχικό 21%. Η βάση της ανταλλαγής ομολόγων είναι εθελοντική και δεν έχουν περιληφθεί με εξαναγκασμό τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στο βαθμό που το μεγαλύτερο κούρεμα σε 50% ή 60% αφορά το PSI, εκείνο που σημαίνει- ως σολομώντεια λύση μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας- είναι να πεισθούν οι τράπεζες και να ενισχυθούν από τον μηχανισμό EFSF για εθελοντικό κούρεμα αντί 21% στο 50% ή 60%.

Τι σημαίνει για τις ελληνικές τράπεζες αυτό το μεγαλύτερο κούρεμα;

Για αυτές ένα κούρεμα 50% σημαίνει συνολικά 15 δις ευρώ ζημίες, περίπου 6 δις ευρώ ζημιά από το κούρεμα του 21% και επιπλέον άλλα 9 δις ευρώ αν το συνολικό κούρεμα μέσω του PSI φθάσει στο 50%.

Αν το κούρεμα αποφασισθεί στο 60% οι ζημίες υπολογίζονται σε 18 δις ευρώ.
Χοντρικά κάθε 10 ποσοστιαίες μονάδες κουρέματος (10%), αντιστοιχούν σε ζημιές περίπου 3 δις ευρώ.

Υπό αυτές τις συνθήκες κουρέματος η Τρόϊκα έχει υπολογίσει, ότι με το 50% haircut το χρέος θα βρίσκεται στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 και με κούρεμα 60% το χρέος θα βρεθεί στο 110% του ΑΕΠ.

Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες, για αυτό έχει επειμείνει σχετικά ο υπουργός Οικονομικών, έχουν προβλέψει ήδη ζημιές 6 δις ευρώ από το κούρεμα 21%. Θα χρειασθεί να προβλέψουν και να εγγράψουν ζημιές άλλα 9 δις ευρώ αν το κούρεμα φθάσει στο 50%.

Πώς διασφαλίζονται οι τράπεζες έναντι αυτών των ζημιών

Μέσα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).Το ύψος του κουρέματος θα δείξει ποιες και πόσες ελληνικές τράπεζες θα προσφύγουν στο ΤΧΣ.

Την ίδια ώρα, πάντως, μετά και την τεκμηριωμένη ανάλυση του ΣΕΒ ότι το μεγαλύτερο κούρεμα μπορεί να αποβεί καταστροφικό και ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και άμισθος σύμβουλος του Πρωθυπουργού Λουκάς Παπαδήμος σε άρθρο του στους Financial Times αντιτίθεται σε μεγαλύτερο κούρεμα.

Ο κ. Παπαδήμος αναφέρει ότι τα πιθανά οφέλη από την ανακούφιση του χρέους θα είναι πολύ μικρότερα από ότι υποστηρίζεται, ενώ η διαδικασία εμπεριέχει σημαντικούς κινδύνους όχι μόνο για τη χώρα, αλλά συνολικά για το ευρωσύστημα. Στην περίπτωση της Ελλάδας, σημειώνει, το 30% του χρέους (η ονομαστική αξία του οποίου στο τέλος Ιουλίου ήταν 366 δισ. ευρώ) ανήκει σε Έλληνες, κυρίως τράπεζες, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία.

Ένα σημαντικό «κούρεμα» του χρέους θα οδηγούσε τους οργανισμούς αυτούς σε αναζήτηση κρατικής βοήθειας. Παράλληλα, οι απώλειες των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων εκτός του χρηματοοικονομικού τομέα θα έπλητταν την οικονομική δραστηριότητα και κατ’ επέκταση τα φορολογικά έσοδα.

Ακόμη, μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους είναι στην κατοχή θεσμικών φορέων (ΔΝΤ, ΕΚΤ κ.ά.) και τυχόν σημαντική απομείωση των δανείων αυτών επίσης θα απαιτούσε την παρέμβαση των κυβερνήσεων για την ενίσχυσή τους. Για σειρά λόγων οι φορείς αυτοί δεν μπορούν να επιβαρυνθούν με το κόστος μιας αναδιάρθρωσης.

Έτσι, μόνο το 40% του χρέους βρίσκεται στην κατοχή ξένων ιδιωτών επενδυτών και ένα «κούρεμα» της τάξης του 50% θα οδηγούσε σε μείωση του συνολικού κόστους μόνο κατά 20%. Ένα τέτοιο «κούρεμα» θα απελευθέρωνε μεγάλους κινδύνους, επισημαίνει ο κύριος Παπαδήμος.

Διαβάστε τι σημαίνει πρακτικά το «κούρεμα» για τον απλό πολίτη:

Καταθέσεις

Οι τράπεζες θα δεχθούν μεγάλη πίεση στη ρευστότητά τους, καθώς θα υποστούν σημαντικές ζημιές, εξαιτίας των ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή τους. Για τη στήριξή τους θα δοθούν κεφάλαια από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της ευρωζώνης (EFSF). Θεωρητικά δεν θα υπάρξει πρόβλημα, όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνουν όσοι γνωρίζουν. Πρόβλημα θα υπάρξει εάν για «ψυχολογικούς» κυρίως λόγους σπεύσουν οι καταθέτες να αποσύρουν μαζικά τα χρήματά τους από την τράπεζα, αν και δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο. Στην περίπτωση αυτή δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν μέτρα για τη «μη επιλεκτική χρεοκοπία», όπως το πλαφόν στα όρια αναλήψεων, έστω και για λίγες ημέρες. Πρόκειται για ακραίο οπωσδήποτε σενάριο, αλλά υπαρκτό.

Δάνεια

Η πίεση ρευστότητας στις τράπεζες ίσως οδηγήσει στη διακοπή κάθε πίστωσης, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Εάν το EFSFανταποκριθεί άμεσα στο καθήκον του να χορηγήσει ρευστότητα, το πρόβλημα θα είναι ασήμαντο ή μικρής διάρκειας. Εάν διαρκέσει, δεν αποκλείεται να διακοπούν και οι «ανοιχτές» γραμμές πίστωσης, όπως π.χ. οι αναλήψεις χρημάτων μέσω των πιστωτικών καρτών, που είτε θα κοπούν εντελώς είτε θα τεθεί σε αυτές μικρό όριο. Αρκετές τράπεζες ενδέχεται να διακόψουν επίσης τη δυνατότητα αγοράς καταναλωτικών ειδών με πιστωτικές κάρτες, όπως ήδη έχουν κάνει ακόμη και για καθυστερήσεις δύο ημερών στην καταβολή της δόσης. Στην περίπτωση αυτή η κάρτα σας θα χρησιμεύει μόνο για να πληρώνετε την ελάχιστη δόση στο ATMαλλά δε θα μπορείτε να κάνετε αγορές! Δυστυχώς, ενώ οι τράπεζες θα σταματήσουν να χορηγούν εντελώς πιστώσεις για κάποιο διάστημα, θα συνεχίσουν να ζητάνε την αποπληρωμή των δανείων που ήδη έχουν δώσει. Δεν αποκλείεται όμως να υπάρξει συντονισμένη κίνηση ρύθμισης των δανείων, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ή με καταβολή μόνο των τόκων για ένα διάστημα, ώστε να μην καταρρεύσει από την αδυναμία πληρωμών όλο το σύστημα.

Μισθοί και συντάξεις.

Στον ιδιωτικό τομέα, εάν δεν υπάρξουν άλλες απρόβλεπτες καταστάσεις, δεν αναμένεται να υπάρξει άμεσα πρόβλημα ή θα αφορά αυτό μικρές κυρίως εταιρείες που στηρίζουν τη ρευστότητά τους στην τραπεζική χρηματοδότηση. Σε δεύτερο χρόνο όμως η εσωτερική υποτίμηση κατά 50% ενδέχεται να οδηγήσει σε μειώσεις μισθών και ομαδικές απολύσεις. Στο Δημόσιο τομέα, πέρα από τα μέτρα που είναι ήδη γνωστά, ίσως τεθούν επί τάπητος και άλλα. Εάν επίσης προηγηθεί μερική στάση πληρωμών πριν από το «κούρεμα», ίσως υπάρξει καθυστέρηση λίγων εβδομάδων στην καταβολή μισθών και συντάξεων. Το μεγάλο πρόβλημα όμως στις συντάξεις θα έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων σε βάθος χρόνου, καθώς θα υποστούν μεγάλες ζημιές από τα «κουρεμένα ομόλογα» και θα χρειασθούν ανακεφαλαίωση για να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Καταναλωτικά αγαθά – Super Market

Από την στιγμή που δεν υπάρχει «κανονική» χρεοκοπία και η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ, δεν θα υπάρξει πρόβλημα εφοδιασμού από εισαγόμενα είδη. Οι τιμές των αγαθών αναμένεται να πέσουν, προσαρμοζόμενες και αυτές στη μείωση του βιοτικού επιπέδου, σε μια από τις ελάχιστες θετικές συνέπειες.

Ακίνητα

Όπως και με τα καταναλωτικά αγαθά, οι τιμές των ακινήτων θα προσαρμοσθούν προς τα κάτω, σε εφαρμογή του νόμου προσφοράς και ζήτησης. Όσοι αγόρασαν σπίτι με δάνειο όμως θα δουν να μεγαλώνει το ποσοστό του εισοδήματος που πρέπει να διαθέτουν για το στεγαστικό τους δάνειο, την ίδια στιγμή που η αξία του ακινήτου τους θα ακολουθεί την αντίστροφη διαδρομή και θα πέφτει σημαντικά.
Star.gr

Μια ανάλυση της συνέντευξης στον Σκάϊ με βάση απαντήσεις του σε ξένα ΜΜΕ

Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα είναι μοναδικό σε εύρος και σε βάθος, και ακόμη και μία καλή διοίκηση θα είχε μεγάλες δυσκολίες στο να εκτελέσει όλες αυτές τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις...

Η δήλωση εγινε από τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force) Horst Reichenbach, κατά την αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην Σία Κοσιώνη και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Επειδή υπέθεσα ότι δεν είναι η πρώτη συνέντευξη που έχει δώσει ο Horst Reichenbach, στα ΜΜΕ, σκέφθηκα να αναζητήσω μερικές από αυτές.

Για την πληρέστερη ενημέρωση της ελληνικής κοινής γνώμης,λοιπόν, παραθέτω μερικά αποσπάσματα, από συνεντεύξεις και δηλώσεις του σε ελεύθερη μετάφραση από :

Liberation

Stern

Handelsblatt

Der Standard

Frakfurter Allgemeine

Die Welt

οι οποίες "συμπληρώνουν" τις απαντήσεις του στα ερωτήματα της Κας Κοσιώνη, η οποία, κατά τα άλλα, μπορεί με το ΣΚΑΪ να εξακολουθεί να διατηρεί την αποκλειστικότητα της συνέντευξης.

Υπενθυμίζω επίσης ότι ο εν λόγω έρχεται στην Ελλάδα ως επικεφαλής του προγράμματος "Igemon" και επί το ελληνικότερον "Ηγεμών".(κάτι το οποίο κανένα ελληνικό Μέσο δέν έχει αναφέρει)

Φαντάζομαι ότι δεν πρόκειται περί συνωνυμίας, αλλά περί συνειδητής επιλογής με σκοπό την καλύτερη κατανόηση του ρόλου του, από πλευράς των Ελλήνων.

Ακολουθεί η συνέντευξη του ...ηγεμόνα στο Σκάϊ. Κάτω από κάθε απάντηση (προς τους... ιθαγενείς) οι σχετικές δηλώσεις του σε ξένα Μέσα...

-Κύριε Ράιχενμπαχ, για ποιο λόγο είναι απαραίτητη στην Ελλάδα η ομάδα δράσης;

Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα είναι μοναδικό σε εύρος και σε βάθος, και ακόμη και μία καλή διοίκηση θα είχε μεγάλες δυσκολίες στο να εκτελέσει όλες αυτές τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Για αυτό υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει επιλέξει.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Ενώ έχει πεί:

Η ειδική ομάδα δράσης θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε η τρόικα της ΕΕ, του Διεθνούς Νομισματικου Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αντιμετωπίζει λιγότερα προβλήματα στο μέλλον, όταν πρόκειται να επανεξετάσει την πρόοδο στην μείωση του χρέους στην Ελλάδα. «Το δράμα της τρόικας που βλέπουμε τώρα δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε τρεις μήνες. Αυτό πρέπει να κυλίσει χωρίς τριβές από αυτή τη φορά και πλέον. οι Έλληνες θα έχουν καταλάβει, ελπίζω, - και θέλω να βοηθήσω σ' αυτό - να ρθυμίσουν "τα του οίκου τους" μέχρι το Δεκέμβριο», δήλωσε ο Reichenbach στην "Handelsblatt" έκδοση on-line.

-Και ποια είναι η πρώτη σας προτεραιότητα;

Η πρώτη προτεραιότητα είναι να συνδράμουμε με μέτρα που θα μπορέσουν να βελτιώσουν την απασχόληση, που θα επαναφέρουν την Ελλάδα πίσω στο δρόμο της ανάπτυξης και που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά της. Και έχουμε εντοπίσει κάποια σημαντικά ζητήματα, το επιχειρηματικό περιβάλλον, τον εκτροχιασμό της πραγματικής οικονομίας, και την ανάγκη κάποιων μέτρων που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας κλπ.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Η απάντηση στα ξένα ΜΜΕ: ¨Όταν η τρόικα επιστρέψει στην Αθήνα το Δεκέμβριο, όλα πρέπει να είναι έτοιμα, ώστε να κάνει μόνο το "τσεκάρισμα"

-Αυτός είναι ο μόνος ρόλος της ομάδας δράσης; Δε θα έχετε ρόλο σε όλα τα υπόλοιπα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ελληνική οικονομία;

Όχι, ο ρόλος της ομάδας δράσης είναι να βοηθήσουμε στην επιτάχυνση της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων και να παράσχουμε τεχνική βοήθεια για μέτρα που η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προωθήσει, μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να εκσυγχρονιστεί η ελληνική οικονομία.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Σημείωση: Είναι εντυπωσιακό όταν ο Reichenbach απαριθμεί σε ποιους τομείς θα "υποστηρίζεται" η ελληνική κυβέρνηση ,την οικονομική διαχείριση, για παράδειγμα. με την ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων,τη μεταρρύθμιση της διοίκησης, του δικαστικού συστήματος και της υγειονομικής περίθαλψης.

Όπως προκύπτει από άλλη συνέντευξή του:

....(το πεδίο υποστήριξης) κυμαίνεται από τη βελτίωση της είσπραξης φόρων μέσω μεταρρυθμίσεων της διακυβέρνησης και του συστήματος υγείας, την καλύτερη χρήση των υπηρεσιών μέσα από συστήματα ηλεκτρονικών επικοινωνιών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, μέχρι την καλλίτερη αξιοποίηση των δισεκατομμυρίων των κοινοτικών διαρθρωτικών ταμείων, που δόθηκαν στην Ελλάδα "κατ' όνομα" και δεν "άξιοποιήθηκαν" επαρκώς.

-Είναι λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση που θα σας ζητάει βοήθεια ή θα αποφασίζετε εσείς λέγοντας :"χρειάζεστε βοήθεια εδώ και πρέπει να κάνετε αυτό που σας λέω" ;

Όχι, η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που θα μας ζητάει βοήθεια και οι πρώτες συσκέψεις με μέλη της κυβέρνησης ήταν πολύ ενθαρρυντικές. Ήταν πολύ καλά προετοιμασμένοι, ήξεραν ποια είναι η αποστολή της ομάδας δράσης και είχαν έτοιμη μία λίστα από ζητήματα για τα οποία θέλουν τη βοήθεια της Task Force.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Η απάντηση επ αυτού στο εξωτερικό:

"Η κυβέρνηση κάθεται πάνω σε μια πυριτιδαποθήκη», λέει ο Reichenbach. Αλλά από την άλλη πλευρά δεν λέει, ότι ότι αν δεν καθόταν πάνω σε μια πυριτιδαποθήκη, δεν θα ξεκίναγε τις μεταρρυθμίσεις.....

...Η ριζοσπαστική πρόταση (παρέμβασης) απορρίφθηκε από ορισμένα στελέχη ως μια μορφή αποικιοκρατίας και η οποία μπορεί μεν να απορρίφθηκε μπροστά σ' αυτή τη κριτική, υπογραμμίζει όμως την αυξανόμενη πίεση για μια αυστηρότερη αστυνόμευση της Αθήνας, με κάποιους έτοιμους να απαιτήσουν ακόμη και "περικοπές" από την κυριαρχία της.

-H άποψη της Task Force δε θα είναι δεσμευτική για την ελληνική κυβέρνηση; Γιατί χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί είπε ότι, ναι, θα είναι δεσμευτική.

Όχι. Υπάρχει σαφής διαχωρισμός αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην τρόικα από τη μία μεριά και την Task Force από την άλλη. Η Task Force έρχεται με ένα μήνυμα ελπίδας και υποστήριξης και ο μόνος λόγος που είναι εδώ είναι για να βοηθήσει και όχι για να επιβάλει.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Και στα ξένα ΜΜΕ:

"Υποστήριξη για ισχυρότερη εποπτεία». σύμφωνα με τα λόγια ενός στελέχους, εν μέρει αντικατοπτρίζει τη δυσαρέσκεια σε χώρες όπως η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες, την Αυστρία και τη Φινλανδία προς την Ελλάδα για την αδυναμία της να φέρει τα οικονομικά της ταχύτερα σε έλεγχο....

....Υπογραμμίζοντας την ανάγκη για την πολύ αυστηρότερη επιτήρηση της οικονομίας στην Ελλάδα, μια πηγή της ευρωζώνης υποστηρίζει την ιδέα να δοθεί στην ειδική ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περισσότερη δύναμη, και δήλωσε: "ή γίνεται έτσι ή δεν παίρνουν τα χρήματα."

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι υπήρχε ανάγκη ώστε η ομάδα δράσης να "αναλάβει μερικά από τα κυρίαρχες λειτουργίες του κράτους" για να "πάρει μπροστά η μηχανή και να αρχίσει να τρέχει".

......θα είμαστε σε ετοιμότητα για να παρακολουθούμε την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, όπως έγινε με επιτυχία από την BERD στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που βρίσκονταν σε μεταβατικό στάδιο. Ελπίζω ότι θα δούμε πρόοδο εντός του έτους, ιδίως όσον αφορά την είσπραξη των φόρων. Αλλά για να πετύχει η αποστολή μας χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη δέσμευση σε πολιτικό επίπεδο.

Θα ήταν πολύ χρήσιμο να "αξιοποιηθούν" τα ίδια "εργαλεία" που χρησιμοποίησε η BERD και είναι λυπηρό το γεγονός ότι δεν μπορεί να επέμβει η ίδια στην Ελλάδα.

-Άρα δε θα "βαθμολογείτε" την κυβέρνηση στην έκθεση που θα παρουσιάζετε κάθε 3 μήνες;

Όχι, δεν θα βαθμολογούμε την ελληνική κυβέρνηση. Θα αξιολογούμε την πρόοδο που θα έχει γίνει στις μεταρρυθμίσεις κατόπιν της δικής μας βοήθειας.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Η απάντηση στα ξένα ΜΜΕ: .. δεν θα είναι οι Έλληνες που θα διαχειρίζονται τα ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά θα εκτελούν με την έγκριση της ειδικής ομάδας για να προλαμβάνουμε τις εκτροπές.

- Θα έχετε ρόλο στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων; Θα κάνετε προτάσεις στην κυβέρνηση;

Το συζήτησα ήδη αυτό με τον υπουργό οικονομικών και ήταν ξεκάθαρος ως προς το γεγονός ότι και τα δύο αυτά ζητήματα αποτελούν προτεραιότητες για την κυβέρνηση. Έχει επίσης ήδη συζητήσει για αυτό το θέμα με το ΔΝΤ και πιστεύω ότι με τη βοήθεια του ΔΝΤ και τη δική μας θα μπορέσουμε να καταγράψουμε πρόοδο σε ότι αφορά στον τομέα των εσόδων του προϋπολογισμού. Αλλά, και στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν ώστε να στεφθεί το πρόγραμμα από επιτυχία.

--------------------------------------------------------------------------

Και η αλήθεια:

Η "διάσωση" της Ελλάδας σε βάθος χρόνου !!!! ο νομοθέτης Reichenbach και ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα !!!

Μια φορολογική συνθήκη σύμφωνα με το γερμανικό μοντέλο, θα μπορούσε να αφορά τους πλούσιους Έλληνες, οι οποίοι έχουν μέχρι σήμερα σε μεγάλο βαθμό γλιτώσει από τα μέτρα λιτότητας.

Όπως δήλωσε ο Horst Reichenbach, επικεφαλής της ειδικής ομάδας δράσης στους «Financial Times (FTD)", η ελβετική κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει την προθυμία της να επαναλάβει τις συνομιλίες για μια ειδική φορολογική συνθήκη με την Ελλάδα.

Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στη διάσωση της Ελλάδα. Εκτιμάται ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν κρυμμένα μέχρι € 200 δισ. στις ελβετικές τράπεζες, ανέφεραν οι Financial Times (ποιοι Ελληνες είναι αυτοί άραγε, οι φορολογούμενοι, που μέχρι τώρα πληρώνουν σαν .. ή οι άνεργοι !!!)

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από την ελληνική Κεντρική Τράπεζα (εννοεί την Τράπεζα της Ελλάδος), έχουν διαφύγει (που ;;;;;) από τις αρχές του 2010 και μόνο, τουλάχιστον 46 δισεκατομμύρια δολάρια. (από μικροκαταθέτες ;;;;;;).

Ένα μεγάλο μέρος του θα μπορούσε να είναι μαύρο χρήμα.

Μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ελβετία, αλλά δεν αναμένεται να ισχύσει νωρίτερα από τον Ιανουάριο του 2013, λέει ο Reichenbach.

Να λοιπόν τι χρειάζεται ένας τέτοιος "ειδικός" με μια τέτοια ¨ειδική ομάδα δράσης"

για να μας λύσει αυτές τις απορίες όπως :

εμείς δεν το ξέραμε ;

δεν μπορούσαμε ή δεν θέλαμε να το κάνουμε ;

γιατί να θέλουμε να το κάνουμε τώρα ;

πως ξέρουμε σήμερα πόσα και που υπάρχουν ;

γιατί χρειαζόμαστε τρία χρόνια ;

η ρύθμιση αυτή θα αφορά και τους μηχανισμούς παραγωγής μαύρου χρήματος ;

σε τελευταία ανάλυση μήπως η τεχνογνωσία του Reichenbach εξαντλείται στη "φορολόγηση του μαύρου χρήματος" ;

και για να νομοθετεί :

ο Horst Reichenbach, εξήρε την Παρασκευή και τη συμβολή των γερμανών πελατών στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, μετά φυσικά από τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Στη συνέχεια θα συμβάλει (η ομάδα δράσης) στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων: στη μεταρρύθμιση της φορολογίας, της κοινωνικής ασφάλειας, της δημόσιας υγείας, στη δημιουργία μιας «ηλεκτρονικής διακυβέρνησης» προκειμένου να περιοριστεί η επαφή μεταξύ της διοίκησης και πολιτών και, συνεπώς, η διαφθορά, η μείωση της γραφειοκρατίας για τη διευκόλυνση της ανάπτυξης των επιχειρήσεων και των επενδύσεων ...

-Πόσο καιρό θα μείνετε στην Ελλάδα; (Γελάει) Όσο χρειαστεί ; (Ξαναγελάει)

Ίσως όσο χρειαστεί, όμως νομίζω ότι ήδη στα πρώτα δύο χρόνια θα έχουμε να επιδείξουμε θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Και η αλήθεια,όπως προκύπτει από δηλώσεις του...αλλού:

Ο Reichenbach υπολογίζει ότι η Ομάδα Δράσης της ΕΕ θα παραμείνει τουλάχιστον δύο έως τρία χρόνια ενεργή στην Ελλάδα.

Η εμπιστοσύνη στον Reichenbach εκφράζεται από το γεγονός ότι 550 υπάλληλοι της ΕΕ έχουν υποβάλει αυθόρμητα αίτηση για μια δουλειά στην ομάδα του.

Ενώ σε άλλη απάντησή του λέει:

Ως μαθηματικός, είναι ένα χόμπι για μένα, η επίλυση προβλημάτων. "Και σε αριθμούς που επικρατούν στην Ελλάδα δεν υπάρχει βεβαίως καμία έλλειψη, προσθέτει με ένα κλείσιμο του ματιού. Reichenbach !!!!!!!

(από τη στιγμή που πρόκειται για χόμπι αλλάζει το ζήτημα !!!)

-Πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει; Πολλά λέγονται τελευταία για χρεοκοπία;

Είμαι πεπεισμένος ότι η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει την αποφασιστικότητα ώστε να τα καταφέρει. Και η Ευρώπη θα παρέχει την υποστήριξή της ώστε να τα καταφέρει.

------------------------------------------------------------------------------------

Και οι αντίστοιχη απάντησή του: Εάν είναι δυνατόν για να σώσει τη χώρα και το ευρώ; Δεν ξέρει. Κανείς δεν ξέρει.

.... τον διαβεβαιώνει το γεγονός , ότι είχε περάσει πρόσφατα βάπτισμα του πυρός στην Αθήνα, με συνεντεύξεις τύπου και με άλλες δημόσιες εμφανίσεις. ... Ανεξάρτητα από το αν διαφύγει ή όχι η Ελλάδα τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, ο ίδιος φαίνεται να έχει την φιλοδοξία να καλύψει τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια στη νέα του θέση.

Υ.Γ. Μετά από αυτή τη δεύτερη αναλυτική μελέτη της συνέντευξης του , πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να υποδεχθούμε τον Reichenbach με το σύνθημα που κυριάρχησε χθες στο Καραϊσκάκη με τη νίκη του Θρύλου επί της Dortmund.


Κανένα απολύτως πρόβλημα δεν είχε η κυβέρνηση να πειθαναγκάσει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει σύσσωμη και αρραγής το ολέθριο πολυνομοσχέδιο του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, που καταβαραθρώνει μισθούς και συντάξεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και καταλύει όλες τις εργασιακές κατακτήσεις του περασμένου αιώνα, γυρίζοντας την Ελλάδα πολλές δεκαετίες πίσω. Το όλον βουλευτικόν ΠΑΣΟΚ, πλην της Λούκας Κατσέλη, ψήφισε ομοθύμως το νομοσχέδιο. Δεν έλειψαν φυσικά οι πικάντικες σκηνές με πρωταγωνιστές βουλευτικές φιγούρες που είτε απηύθυναν "δραματικές" εκκλήσεις για "κυβερνήσεις εθνικής σωτηρίας" είτε διεκτραγωδούσαν μελοδραματικά με πόσο πόνο ψήφιζαν το νομοσχέδιο Βενιζέλου για να "σώσουν την πατρίδα και τον λαό", ο οποίος πάντως είχε ξεχυθεί κατά εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους... αρνούμενος να σωθεί πάλι!

Το μεγαλύτερο συλλαλητήριο στην ιστορία της χώρας για εργασιακά θέματα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη. Μισό εκατομμύριο λαού, όπως μετέδωσαν ξένοι ανταποκριτές από την Αθήνα, ξεχύθηκε στους δρόμους για να διαδηλώσει εναντίον του νομοσχεδίου που ρημάζει τη ζωή του και τον βυθίζει στη φτώχεια της δεκαετίας του 1960.

Αδιαφόρησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τις αντιδράσεις του κόσμου. Τις αγνόησαν επιδεικτικά και ψήφισαν αυτό που ήθελε η κυβέρνηση σε συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επιτέλεσαν έτσι την αποστολή που τους ανατέθηκε. Μετέτρεψαν σε νόμο το κυβερνητικό πολυνομοσχέδιο. Το αντίτιμο όμως δεν είναι ασήμαντο. Μετέτρεψαν σε άβυσσο το χάσμα που ήδη χώριζε τη Βουλή από τον λαό.

Οι ανειρήνευτα εχθρικές σχέσεις ανάμεσα στους Ελληνες πολίτες και την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου συμπληρώνονται τώρα και από τις εχθρικές σχέσεις ανάμεσα στους πολίτες και το Κοινοβούλιο. Το γεγονός αυτό είναι δυσοίωνο. Συνιστά στοιχείο θεσμικής κρίσης του συστήματος, η οποία οπωσδήποτε θα εκδηλωθεί.

Αποδυναμωμένη βγήκε η κυβέρνηση Παπανδρέου από αυτή τη σύγκρουση με τις τεράστιες μάζες διαδηλωτών. Εξαιτίας της πολιτικής που προωθεί, έχασε πλήρως τον έλεγχο του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα - δηλαδή του κρατικού μηχανισμού. Οι γενικευμένες καταλήψεις των περισσότερων υπουργείων από τους υπαλλήλους τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των... Οικονομικών (!) και της Δικαιοσύνης, αποτέλεσαν τον συμβολισμό της βαθύτατης ρήξης κυβέρνησης και κρατικού μηχανισμού. Τα συνδικάτα του Δημοσίου, τα ισχυρότερα που έχουν απομείνει, έπαψαν πλέον να ελέγχονται από το ΠΑΣΟΚ με τη στενή έννοια.

Χιλιάδες κλειστά μαγαζιά, δεκάδες χιλιάδες στην Αθήνα, αλλά και σε επαρχιακές πόλης την Τετάρτη, σηματοδότησαν ακόμη ένα δυσάρεστο για την κυβέρνηση μήνυμα. Με την πολιτική της αποξένωσε και τα μεσαία στρώματα, που ανέκαθεν, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, αποτελούσαν τον στυλοβάτη της πολιτικής και εκλογικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ. Είναι προφανές πως το κυβερνών κόμμα δεν μπορεί πλέον να ισχυρίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα των μικρομεσαίων στρωμάτων. Το συμπέρασμα είναι πρόδηλο: καταρρέει η πολιτική των κοινωνικών συμμαχιών του ΠΑΣΟΚ, το οποίο εγκαταλείπεται από τα κοινωνικά στρώματα που το στήριζαν.

"Δεν κυβερνώ με 153 βουλευτές" είχε πει πέρυσι ο Γιώργος Παπανδρέου. Από την Πέμπτη όμως μόνο τόσοι, 153 όλοι κι όλοι, είναι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Υπεραρκετοί για να κυβερνήσει όσο θέλει ο πρωθυπουργός από πλευράς στέρεης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Εχοντας ψηφίσει τόσο εξωφρενικά αντιλαϊκούς νόμους, μόνο από λόγους καιροσκοπισμού μπορεί να διαρρεύσουν στο μέλλον βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - σε καμιά περίπτωση από λόγους πολιτικούς ή ιδεολογικούς.

Θεατρικές κινήσεις προπαγανδιστικού χαρακτήρα, άνευ ουσίας, ήταν βεβαίως τα ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Αντώνη Σαμαρά και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ηθελε να δείξει ότι δήθεν προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση "εθνικής ενότητας", αλλά οι άλλοι δεν ανταποκρίνονται. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το σόου του γύρισε μπούμερανγκ.

Χωρίς αλλαγή πολιτικής, μιας πολιτικής που την απορρίπτει σύσσωμος ο ελληνικός λαός, προφανώς και δεν υπάρχει η παραμικρή βάση συνεννόησης. Δεν πάσχουν από πολιτική ευήθεια οι ηγέτες των άλλων κομμάτων.
Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, αναπόδραστα, η κρίση ενέχει μεγάλο κόστος για τους Έλληνες και το ερώτημα πλέον είναι: Πώς θα ελαχιστοποιήσουμε το κόστος της επερχόμενης χρεοκοπίας; Πολλές επιπτώσεις της χρεοκοπίας, όπως για παράδειγμα, ο περιορισμός της κατανάλωσης των εισαγόμενων προϊόντων μόνο σε όσα μπορούμε να πληρώσουμε, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουμε. Αν θα χρεοκοπήσουμε πριν την αναπόδραστη κατεδάφιση της ΟΝΕ ή μετά, είναι μια εξίσου σημαντική διάσταση.

Είναι ένα πράγμα εάν χρεοκοπήσουμε πριν την κατεδάφιση της ΟΝΕ, οπότε άσκοπά και άδικα γινόμαστε εξιλαστήριο θύμα, και άλλο πράγμα εάν το οικονομικό μας πρόβλημα ενταχθεί σε ένα ευρύτερο διεθνές πλαίσιο αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.


Η επιφυλλίδα που ακολουθεί αναφέρεται σε στρατηγικούς προσανατολισμούς και κινήσεις που θα μας προσφέρουν δυνατότητες πιο ελεύθερων αποφάσεων παραμένοντας στην ΟΝΕ. Όπως τονίζεται, όσο είμαστε «συστημικός κίνδυνος» υπάρχουν περιθώρια να ελέγξουμε την πορεία μας και να προγραμματίσουμε την ανασυγκρότησή μας πιο ορθολογιστικά. Διαφορετικά υποδουλώνουμε τη χώρα μας εσαεί. Ενδέχεται επίσης μια άκρως επαχθής και ανεξέλεγκτη χρεωκοπία να συνοδευτεί με μεγάλες εσωτερικές συγκρούσεις μέχρι και εμφύλιο πόλεμο ή και κατακερματισμό του νεοελληνικού κράτους. Σ’ ένα σύντομο κείμενο όπως αυτό που ακολουθεί η ανάλυση αφορά δύσκολους μεν εφικτούς δε στρατηγικούς προσανατολισμούς και όχι ζητήματα καθημερινής πολιτικής και διπλωματικής διαχείρισης.

Συναφώς, το ζητούμενο είναι: Ποιος είναι εκείνος που θα συμμαζέψει ένα κράτος το οποίο κάθε μέρα που περνά διχάζεται, γίνεται πνευματικά σκορποχώρι, ακυρώνεται η εθνική ανεξαρτησία και υποθηκεύονται τα συμφέροντα των μελλοντικών γενιών! Ποιος θα σηκώσει τη σημαία!

Η Κρίση και οι στρατηγικές προτεραιότητες

Γράφει ο Παναγιώτης Ήφαιστος

Η κρίση της ΕΕ είναι βαθειά. Ιεραρχικά προεξάρχει η διασφάλιση των μειζόνων ελληνικών συμφερόντων και η διαχείριση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης με τρόπο που να μην προκληθούν ακόμη μεγαλύτερες ζημιές μελλοντικά αβάστακτες.

Σπασμωδικά και απελπισμένα, τεχνοκράτες και γραφειοκράτες που τις τελευταίες δεκαετίες κυριαρχούν στο ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα, νομίζουν πως θα διασώσουν τα συμφέροντα των πελατών τους με το να μεθοδεύουν τον αργό θάνατο της Ελλάδας. Θα μπορέσουν, έτσι νομίζουν, να πετάξουν στον Καιάδα μόνο την Ελλάδα. Θα πάψει να αποτελεί, έτσι νομίζουν, «συστημικό κίνδυνο». Αδιόρθωτοι και κοντόφθαλμοι, επεξεργάζονται στα παρασκήνια νέους πύργους στην άμμο. Ένα είναι σίγουρο: Η τελική αποσύνθεση της θεσμικοπολιτικής παράκρουσης που ακούει στο όνομα ΟΝΕ είναι σχεδόν βεβαία. Συνεπακόλουθα το μέλλον της ίδιας της ΕΕ απρόβλεπτο.

Προεξάρχει να μην γίνει η Ελλάδα εξιλαστήριο θύμα μιας κατά τα άλλα ευρύτερης κρίσης. Να μην γίνουν περαιτέρω δεσμεύσεις που θα υποθηκεύσουν τα μείζονα συμφέροντα των μελλοντικών γενιών και που θα οδηγήσουν, ενδεχομένως, σε κατακερματισμό του νεοελληνικού κράτους.

Παρά το γεγονός ότι η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ ήταν γιγαντιαίο ιστορικό σφάλμα, βραχυχρόνια μια μόνο ορθολογιστική στάση αρμόζει στις περιστάσεις: Παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και συγκρότηση μιας αιτιολογημένα διεκδικητικής αντεπίθεσης. Η στοιχειοθέτηση τεκμηριωμένων επιχειρημάτων είναι σχετικά «εύκολη» και η αντίστασή μας να καταστούμε άσκοπα εξιλαστήριο θύμα νομιμοποιημένη.

Όσο είμαστε «συστημικός κίνδυνος» μας υπολογίζουν, μετά η δύναμή μας θα εκμηδενιστεί. Επείγει, ως κύριο θύμα, να σηκώσουμε με θάρρος και αυτοπεποίθηση τη σημαία του πολιτικοθεσμικού εξορθολογισμού στην Ευρώπη και διεθνώς. Πηγές κακών είναι η καταστροφικά δομημένη ΟΝΕ, το έλλειμμα ευρωπαϊκής και διεθνούς διακυβέρνησης και η εγκληματική ασυδοσία των ανεξέλεγκτων διεθνικών χρηματοοικονομικών δρώντων. Οι οικονομικοί μας δείκτες συγκρινόμενοι με τα υπόλοιπα κράτη δεν δικαιολογούσαν εκτροχιασμό σε φαύλο κύκλο χρέους, ύφεσης, μεγαλύτερου χρέους, καθήλωσης της ανάπτυξης και στο τέλος αναπόδραστης πτώχευσης. Την κύρια ευθύνη τη φέρουν τα διεθνικά γεράκια και η ανευθυνότητα των κυβερνητών των ηγεμονικών κρατών. Απαιτούμε, επιπλέον, όπως ορθολογιστικά υποστήριξε ο Στρος Καν, διαγραφή μεγάλου μέρους ή και όλου του χρέους.

Στο διπλωματικοστρατηγικό πεδίο, τέλος, απαιτείται να κατανοηθεί ότι με ιστορικούς όρους η συντρέχουσα κρίση είναι εφήμερη. Συντελούνται οι μεγαλύτερες γεωπολιτικές και στρατηγικές ανακατατάξεις μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Αν ήμασταν ισχυροί, θα είχαμε δώσει τέλος στα ιστορικά μας προβλήματα και θα είχαμε πρωτοστατήσει στη συγκρότηση μιας πιο σταθερής περιφέρειας.

Ακόμη και υπό τις παρούσες δυσμενείς συνθήκες και με όσα μέσα διαθέτουμε, εν τούτοις, μπορούμε να διατηρήσουμε μια εθνική αποτρεπτική στρατηγική. Άμεσοι σκοποί προς εκπλήρωση, πρώτον, η αποτροπή κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας την άμυνα της οποίας αλλόκοτα φαίνεται πως διασφαλίζουν άλλα κράτη, δεύτερον, κατοχύρωση των υποθαλάσσιων πλουτοπαραγωγικών πόρων στη ζώνη που αρχίζει από το Αιγαίο μέχρι την Κύπρο. Δηλαδή οριοθέτηση της ΑΟΖ με τρόπους και προσεγγίσεις συμβατούς με το διεθνές δίκαιο. Πώς θα αντιδρούσε η Τουρκία; Θα εκτιθόταν ολοένα και περισσότερο όπως απελπισμένα και σπασμωδικά πράττει τώρα στην Κύπρο.

* Καθηγητής διεθνών σχέσεων-Στρατηγικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Επίμετρο

Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ανατρέξει στις εξής τρεις επιφυλλίδες που αφορούσαν την ένταξή μας στην ΟΝΕ. Οι επιφυλλίδες αυτές αντλούσαν από σχετικά βιβλία. Παραπέμπονται για να υπογραμμιστεί το γεγονός ότι δεν έχουμε άλλα περιθώρια λανθασμένων εκτιμήσεων για την διεθνή και ευρωπαϊκή πολιτική. Τον Φεβρ. 2002 γράφτηκε: … «εάν διαιωνιστεί επί μακρόν η αμφιλεγόμενη θεσμοπολιτική δομή των τελευταίων ετών και εάν η χώρα δεν αντέξει τον ανταγωνισμό, το «κλείδωμα» στην ΟΝΕ θα μετατραπεί σε φυλακή χωρίς δυνατότητα απόδρασης. Δηλαδή απαιτείται να εκτιμηθεί η θέση της χώρας υπό συνθήκες μεγάλου οικονομικού ανταγωνισμού και δημοκρατικού ελλείμματος». …

Το βιολί, βιολάκι στην «ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕ ΔΡΑΣΗ» του ΣΚΑΪ. Να κρατήσουμε πάση θυσία ζωντανό το βρικολακιασμένο ΠΑΣΟΚ του «Μεγάλου Στοχαστή»
Δημοσιογράφοι του περασμένου αιώνα (και νέα παιδιά που να τους πάρει ο διάολος) να επιμένουν στο καταστροφικό των εκλογών και στην ανάγκη συναίνεσης, συγκυβέρνησης δηλαδή των δυο μεγάλων κομμάτων.

Όλοι και όλα στον ντορβά μπας και σωθεί το ξεχαρβαλωμένο σύστημα…

Νομιμοποίηση με άλλα λόγια των καταστροφικών χειρισμών του κόμματος που ο αρχηγός και τα στελέχη του είναι ήδη με το ένα πόδι στο Ειδικό Δικαστήριο…

Θλίψη, απέραντη θλίψη και αηδία…

Βρε κατακαημένα γιουσουφάκια, που παριστάνετε τους περισπούδαστους πολιτικούς αναλυτές, όταν παραιτούνται βουλευτές αρνούμενοι να ψηφίσουν τα κυβερνητικά νομοσχέδια, όταν κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος με «δάκρυα στα μάτια» ψηφίζει για τελευταία φορά νομοσχέδιο που έχει υπαγορεύσει η Τρόικα, όταν ομάδες βουλευτών ζητάνε από τον πρωθυπουργό αυτό κι εκείνο, φτάνοντας στο σημείο να ζητούν την άμεση απομάκρυνσή του από το πρωθυπουργικό αξίωμα… ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΗΣ;


Βάλτε λοιπόν το καλά στο μυαλό σας, αγαπημένα μου γιουσουφάκια, οποιαδήποτε λύση εκτός από αυτήν των εκλογών αποτελεί συνταγματική έκτροπή!

Ελπίζω να το έχετε καταλάβει και να σταματήσετε επί τέλους να δίνετε ρεσιτάλ δημοσιογραφικής ανοησίας, προκαλώντας έτσι τον Ελληνικό λαό που πληρώνει βαρύ το τίμημα της πολιτικής αλητείας που μας κυβερνάει.
 • Οι “ιδιώτες” έχουν προαποσβέσει προ πολλού
Και μπορεί να παραπέμπει σε χαμόγελο η επίκληση της πασίγνωστης αυτής λαϊκής ρήσης, ωστόσο οι επόμενες μέρες για τον τόπο μας προοιωνίζονται από κάθε άποψη εφιαλτικές.
Και στην προχθεσινή αιματοβαμμένη συνεδρίαση του πολιτικά υποθηκευμένου κοινοβουλίου, οι «πατριδοσωτήρες» του ΠΑΣΟΚ στήριξαν γι (ακόμη μια) «τελευταία φορά», τις ολέθριες επιλογές του κυβερνητικού τους επιτελείου.

Το έκαναν λέει για να ξανασώσουν τη δολοφονημένη μας – από τα χέρια του και το πολιτικό σύστημα που εκπροσωπεί – πατρίδα, και τον έστειλαν περιβεβλημένο με την εμπιστοσύνη τους στην Ευρώπη, να φέρει πίσω το βότανο της ζωής.
Οι ευρωπαίοι «σωτήρες» μας φυσικά που έχουν ήδη προαποφασίσει – αφού τους εκχωρήθηκε αυτό το δικαίωμα – ποια θα είναι η επόμενη μέρα για της Ελλάδα, τον έπιασαν (όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο) από το αυτί και τον έστειλαν στον μπαρμπέρη για .περαιτέρω περιποίηση.

Τώρα, όλοι μιλούν για ένα «κούρεμα», που δυστυχώς δε θα αφορά το ψειριασμένο του κεφάλι, αλλά την ίδια τη βιωσιμότητα του τόπου μας, αφού

 • Οι μεν «ιδιώτες» είτε με «εθελούσια», είτε με «υποχρεωτική» συμμετοχή σ αυτό, έχουν ήδη προ-αποσβέσει τις όποιες «ζημιές» από την μειωμένη πραγματική αξία των Ελληνικών ομολόγων.
 • Οι δε ασφαλιστικοί φορείς και οι όποια κοινωνική αποταμίευση, οι μισθοί, οι συντάξεις και η ζωή μας η ίδια, θα αποβεί εν τέλει ο μεγάλος χαμένος από την απλόχερη μεγαλοκαρδία των συμμοριών και των κάθε λογής νταβατζήδων..

Συμπέρασμα:
 • Ο «εθνικός Σωτήρας». πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος πράγμα που άλλωστε ήταν αναμενόμενο.
 • Η πατρίδα μας. γι ακόμη μια φορά θύμα των εφιαλτικών του πολιτικών επιλογών, μπαίνει στο κρεβάτι του Προκρούστη, ακρωτηριασμένη σε αξιοπρέπεια, εθνική κυριαρχία και με μηδενική προοπτική, και με το λαό της καταδικασμένο στη δυστυχία και την απόγνωση.
Την επόμενη μέρα, αυτό που θα έχει απομείνει, δε θα είναι η Ελλάδα μας, αλλά το κουρσεμένο της κουφάρι που το παρέδωσαν οι εφιάλτες στη συμμορία των δημίων του.

Η μοναδική κίνηση ΜΑΤ για την ανάκτηση της εθνικής μας αξιοπρέπειας και την πραγματική σωτηρία της πατρίδας από τα δολοφονικά χέρια των «σωτήρων» της, είναι το κουρεμένο κεφάλι του εφιάλτη της να στολίσει ηλεκτρική καρέκλα της πολιτικής του τιμωρίας για το εθνικό έγκλημα σε βάρος του τόπου μας.

Ή να αποτελέσει το άθλιο περίσσευμα που πρέπει να αποκοπεί, στην πολιτική γκιλοτίνα ή στο κρεβάτι του Προκρούστη στα οποία δε δίστασε να παραδώσει την αξιοπρέπεια ενός ολόκληρου λαού με την εφιαλτική πολιτική του.

Ο άλλος δρόμος είναι η καταστροφή μέσω της ανοχής και της υπομονής μας…


Σεισμός 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:41 (ώρα Ελλάδος) στην Τουρκία, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).

Το επίκεντρο εντοπίστηκε 35 χλμ. βορειοδυτικά της... πόλης Βαν, κοντά στα σύνορα με το Ιράν, και σε εστιακό βάθος 94,5 χιλιομέτρων. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές ή τραυματίες.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο υπουργοί εξωτερικών, ο κ. Λαμπρινίδης ενημέρωσε τον κ. Νταβούτογλου για την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει την Τουρκία που επλήγη απο το χτύπημα στου εγκέλαδου.
Για την ετοιμότητα του ελληνικού υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια προς τις τουρκικές αρχές για την αντιμετώπιση της καταστροφής που έπληξε τη γειτονική χώρα με την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε το μεσημέρι στην επαρχία Βαν, ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης, τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο κ. Λαμπρινίδης, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο υπουργό, εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια και τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού προς τον τουρκικό.


Η Τουρκία συγκλονίζεται από τον ισχυρότατο σεισμό που έπληξε την πολη Βαν κοντά στα σύνορα με το Ιράν, αλλά προς το παρόν κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα το μέγεθος. Προς το παρόν το μέγεθος είναι 7,2 Ρίχτερ σύμφωνα το σεισμολογικό Ινστιτούτο Καντίλλι της Κων/πολης.

Ένα απέραντο χάος επικρατεί σε ολόκληρη την Τουρκία, με την πολη Βαν που έχει χτυπηθεί κυριολεκτικά να έχει σβηστεί από το χάρτι. Δεκάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει και μέχρι τώρα υπάρχουν 60 τραυματίες, ενώ οι τρομερές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 500 έως 1.000 νεκρούς. 

Στο νοσοκομείο στο Ερσίς, πολύ κοντά στην Βαν--είναι στην περιοχή του επίκεντρου του σεισμού, που έπληξε σήμερα τη νοτιο-ανατολική Τουρκία-- κείτονται περίπου 50 πτώματα, μεταδίδει το πρακτορείο Σιχάν απο την Κωνσταντινούπολη.Μεταξύ αυτών των κτιρίων σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καταρρεύσει φοιτητικές εστίες και ξενοδοχεία. Mόνο στον δήμο Έρτζις της πόλης Βαν έχουν καταρρεύσει 25 πολυκατοικίες και μια εστία. Συνολικά, φαίνεται ότι έχουν καταρρεύσει 50 κτίρια, ενώ έχουν υποστεί ζημιές περίπου 1.000 κτίρια. 


Τα σωστικά συνεργεία εργάζονται για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων που φέρεται ότι έχουν παγιδευτεί σε κτίριο στο Βαν, που βρίσκεται κοντά στην ιρανική μεθόριο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 50 τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο του Βαν.
Η τηλεόραση μετέδωσε πλάνα που δείχνουν κατεστραμμένα κτίρια και οχήματα και πανικόβλητους κατοίκους να τρέχουν στους δρόμους.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και δεν λειτουργούν οι τηλεφωνικές γραμμές.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί στο Βαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή. To Yπουργείο Υγείας στέλνει ελικόπτερα και αεροσκάφη για τη μεταφορά τραυματιών, ενώ ο Στρατός στέλνει μεταγωγικά αεροσκάφη.

Το πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε ότι μετά τον σεισμό ακολούθησαν μετασεισμοί και ότι το επίκεντρο της δόνησης ήταν το χωριό Ταμπανλί, βόρεια της πόλης Βαν. Mεγάλες οι ζημιές στο αεροδρόμιο του Βαν. Τα αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια προσγειώνονται στο Ερζερούμ.

Έχουν πάρει φωτιά τα χαλκεία της διαπλοκής για να φυγαδεύσουν τον ηγεμόνα!

Το σχέδιο είναι απλό: Θα παρουσιάσουν το κούρεμα του χρέους ως “θρίαμβο” του μεγάλου ηγέτη, που κατάφερε να μειώσει το χρέος της χώρας! Έτσι θα βρει την ευκαιρία να δώσει το δαχτυλίδι στον Βενιζέλο και αυτός να φύγει σαν κύριος αποφεύγοντας τα ελικόπτερα.

Το κούρεμα αναμένεται μεγάλο, πράγμα που θα ενεργοποιήσει τα CDS. Έτσι, κάποιος κακόπιστος θα έλεγε ότι όταν οι επιτήδειοι που πόνταραν στην χρεωκοπία της Ελλάδας πάνε ταμείο, το έργο θα έχει ολοκληρωθεί.

Όσο για το κούρεμα; Τα παπαγαλάκια θα βγουν και θα πουν πως “θα το πληρώσουν οι κακοί οι τραπεζίτες”.

-Μα έχετε δει έστω και έναν μέτοχο τράπεζας να πληρώνει για οτιδήποτε; Είδατε κανέναν μέτοχο της Proton Bank να πληρώνει την σκανδαλώδη στήριξη της τράπεζας; Έχετε συνειδητοποιήσει ότι ο Ελληνικός λαός θα κληθεί να πληρώσει 1 ΔΙΣ ΕΥΡΩ για τα θαλασσοδάνεια της Proton; Αλλά ουδείς θα κληθεί να λογοδοτήσει;

Έτσι ακριβώς, το κούρεμα θα το πληρώσουν “ιδιώτες”. Οι Έλληνες πολίτες δηλαδή.

-Τα μεγαλολαμόγια ξεφορτώθηκαν τα Ελληνικά ομόλογα παίρνοντας τα λεφτά του μηχανισμού στήριξης, του ΔΝΤ δηλαδή, αλλά κράτησαν τα CDS! Γύρισαν κοινώς τα ομόλογα που διέποντο από το Ελληνικό δίκαιο σε ΕΝΥΠΟΘΗΚΑ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ από το ΔΝΤ, από τα οποία δεν θα κουρευτεί ούτε ΕΥΡΩ!

-Τα ασφαλιστικά ταμεία θα κλονιστούν από το κούρεμα, οδηγώντας την ήδη εξαθλιωμένη κατάσταση τους σε βάραθρο. Θέτοντας σε κίνδυνο το υστέρημα του Ελληνικού λαού, την πληρωμή συντάξεων και τις κοινωνικές παροχές.

-Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θεωρείται “Ιδιώτης”; Το ίδρυμα που διαχειρίζεται και ζει από τις αποταμιεύσεις του Ελληνικού λαού, θα ζημιωθεί ασύλληπτα από το “κούρεμα”. Είναι τυχαία λοιπόν η κατάρρευση της μετοχής του; Ποιοί γνώριζαν για το κούρεμα και ξεφόρτωσαν όπως – όπως; Και τέλος, το CDS το οποίο πούλησε το ΤΤ, τώρα θα το καρπωθούν οι κερδοσκόποι “που γνώριζαν”, αλλά το ΤΤ συνεχίζει να κατέχει τεράστιο αριθμό ομολόγων! Και η δικαιοσύνη ακόμα κάθεται και “ερευνά”! Μάλλον θα καταλήξει όταν οι υπεύθυνοι θα βρίσκονται σε υπεράκτιους παραδείσους.

- Τέλος, το κούρεμα θα είναι η απόλυτα εξευτελιστική πράξη για την αξιοπιστία της χώρας, εξοβελίζοντας την για πολλά χρόνια από τιςαγορές. Ναι, τις αγορές που δαιμονοποίησε ο ΓΑΠ, αλλά μας δάνειζαν με 135 spread. Την ίδια ώρα που είχε συμφωνήσει με τα υποκείμενα του ΔΝΤ! Άρα, η Ελλάδα θα χάσει την πρόσβαση παραμένοντας έρμαιο των τοκογλυφικών δανείων του ΔΝΤ, εξαρτημένο από την 7η, 8η, 25 δόση. Υποθηκεύοντας τις επόμενες γεννεές Ελλήνων.

Οι ένοχοι λοιπόν αυτού του προμελετημένου εγκλήματος, πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά μέχρις ενός. Και καμμία κυβέρνηση δεν πρέπει να δεχτεί κούρεμα του χρέους, Εάν πρώτα δεν κουρευτεί η οφειλή μας στο ΔΝΤ.

Αφού είστε παλικάρια και θέλετε κουρέματα, ξεκινήστε από την φαλάκρα του Στρως Καν. Επαγγελματίες οικονομικοί δολοφόνοι…

 • Εάν δεν διώξουμε αμέσως το ΔΝΤ, καθώς επίσης εάν δεν αποστασιοποιηθούμε από όλους όσους υποστηρίζουν τα προγράμματα του, άμεσα ή έμμεσα, με δήθεν αλλαγές δηλαδή, θα καταστραφούμε
 • Tρία βίντεο με συνεντεύξεις και παρουσία βιβλίου

“Πιστεύω ότι ένας λαός δεν πρέπει να εκτιμά τίποτα περισσότερο από την αξιοπρέπεια και την ελευθερία της ύπαρξης του – ότι η ντροπή μίας δειλής υποταγής δεν ξεπλένεται με τίποτα…Δηλώνω ότι θεωρώ την ψεύτικη σωφροσύνη, η οποία αποσκοπεί στην αποφυγή του κινδύνου, ως το πλέον επικίνδυνο αποτέλεσμα του φόβου.


Ο κίνδυνος πρέπει να αντιμετωπίζεται με θάρρος, με ήρεμη και σταθερή απόφαση, καθώς επίσης με καθαρή συνείδηση. Ένα έθνος δεν μπορεί να εξαγοράσει την ελευθερία του από τις ξένες δυνάμεις, με τεχνάσματα και στρατηγήματα – αλλά μόνο εάν ριχτεί άφοβα στη μάχη, θυσιάζοντας χίλιες ζωές για ένα πολλαπλό κέρδος ζωής” (Carl von Clausewitz).


Η Ελλάδα δεν είναι χρεοκοπημένη και μπορεί να μη χρεοκοπήσει – αρκεί να διαχειριστεί σωστά τα οικονομικά της, χωρίς να χάσει άλλο χρόνο, απαιτώντας παράλληλα την είσπραξη αυτών που της οφείλει αναμφίβολα η Γερμανία. Εν τούτοις, χρειάζονται εξαιρετικά ικανά, ανιδιοτελή, αδιάφθορα και ιδίως «επαρκή» άτομα στην ανώτατη ηγεσία της - αφού, όσο καλός και αν είναι ένας υπουργός, εάν δεν έχει τις αντίστοιχες γνώσεις, όπως και την εμπειρία, είναι αδύνατον να τα καταφέρει (Πίνακας Ι)


ΠΙΝΑΚΑΣ IΙ: Συνολικά χρέη 2011, δημόσια και ιδιωτικά, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ


Χώρα

Σύνολο

Τράπεζες

Επιχειρήσεις

Νοικοκυριά

ΔημόσιοΙρλανδία

1.166

689

245

123

109

Μ. Βρετανία*

847

547

118

101

81

Ιαπωνία

641

188

143

77

233

Ισπανία

457

111

192

87

67

Γαλλία

449

151

150

61

87

Βέλγιο

435

112

175

53

95

Πορτογαλία

422

61

149

106

106

Ιταλία

377

96

110

50

121

Η.Π.Α.

376

94

90

92

100

Ελλάδα

333

22

74

71

166

Γερμανία**

321

98

80

60

83

Πηγή: MM (IMF)

Πίνακας: Β. Βιλιάρδος


Περαιτέρω, παρά το ότι οι δύο πρόσφατες διαδηλώσεις θεωρήθηκαν (πολύ σωστά) εξαιρετικά επιτυχημένες, ενώ είναι αυτές που απελευθέρωσαν την 6η δόση του δανείου (το γεγονός που στην κυριολεξία τρομοκρατεί τις κυβερνήσεις και τις οργανώσεις της ελίτ, είναι η «μετάδοση» των κοινωνικών αναταραχών σε όλη τη Δύση), η κυβέρνηση έχει εκτελέσει πλέον την προσχεδιασμένη αποστολή της (εν αγνοία των βουλευτών, ενδεχομένως και πολλών υπουργών) – ενώ όλα έχουν προβλεφθεί ήδη από τους έμπειρους εισβολείς.


Κατά την πάγια τακτική λοιπόν των παιδιών του Σικάγου, αφού όλα τα κρίσιμα νομοσχέδια περάσουν από μία «μεταβατική κυβέρνηση» (η οποία θα εισπράξει όλη την οργή των «υπηκόων» της), χωρίς ως συνήθως να είναι κατοχυρωμένα από την απόλυτη πλειοψηφία (180 βουλευτές), θα ακολουθήσει αμέσως μετά η επόμενη κυβέρνηση «σωτηρίας» – η οποία, αφενός μεν θα τα κατοχυρώσει «τελεσίδικα», χωρίς μεγάλες αντιδράσεις από το «πλήθος», αφετέρου θα τα δρομολογήσει σταδιακά στην πράξη, διατηρώντας φυσικά όλα τα εγκληματικά μέτρα (με την εκλεπτυσμένη αιτιολογία ότι, το κράτος έχει συνέχεια και πρέπει να σεβόμαστε τα υπογεγραμμένα).


Όλα αυτά όπως στο «παράδειγμα» της Τουρκίας όπου, αφού ολόκληρη σχεδόν η πολιτική ηγεσία κατέρρευσε, μετά την από κοινού ψήφιση των νομοσχεδίων (για την λήψη των δόσεων του ΔΝΤ), εν μέσω μεγάλων κοινωνικών αναταραχών, ο σημερινός πρόεδρος της, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία αμέσως μετά, ήταν στην πραγματικότητα αυτός που ξεπούλησε τα πάντα στις πολυεθνικές, μοιράσθηκε διαχρονικά την εθνική κυριαρχία της Τουρκίας με τους εισβολείς, ενώ διατήρησε φυσικά τους μισθούς των 300 € (άρθρο μας).


Είναι προφανώς το χειρότερο, αλλά ταυτόχρονα το πιθανότερο σενάριο από όλα όσα μπορούν να μας συμβούν (πολύ χειρότερο ακόμη και από τη δραχμή), η μεγαλύτερη από όλες τις παγίδες καλύτερα – ενώ πολύ δύσκολα θα το αποφύγουμε, εάν δεν διώξουμε αμέσως το ΔΝΤ και εάν δεν αποστασιοποιηθούμε από όλους όσους υποστηρίζουν τα προγράμματα του (άμεσα ή έμμεσα – με δήθεν αλλαγές δηλαδή).


Κλείνοντας, παρά το ότι αρκετοί θεωρούν το Ευρώ ως ένα «θνησιγενές» νόμισμα, ως ένα μοιραίο, θανατηφόρο λάθος δηλαδή, όπως συμβαίνει και με την ίδια την Ευρωζώνη, εμείς πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να αντιστραφεί η «τάση» – με την προϋπόθεση ότι θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη η Γερμανία, αφού δεν φαίνεται να συμφωνεί με όλους τους άλλους, έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει μόνη της και μπορεί να συνεχίσει να στηρίζεται σε ένα δικό της «σκληρό νόμισμα», το οποίο είναι καταστροφικό για όλες τις υπόλοιπες χώρες (αν και κατά την άποψη μας θα ήταν προτιμότερο να καθαιρεθεί το «καθεστώς Merkel», αφού στην πραγματικότητα είναι αυτό που απειλεί την ενωμένη Ευρώπη και όχι η Γερμανία – οι περισσότεροι Πολίτες της οποίας έχουν ένα αρκετά υψηλό δημοκρατικό και πολιτιστικό επίπεδο).


Σε μία τέτοια περίπτωση, εάν η προβλεπόμενη υποτίμηση του Ευρώ μετά την έξοδο της Γερμανίας του «καθεστώτος Merkel», η οποία θα αυξήσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της Ευρωζώνης, συνδυαστεί με την παροχή μεγαλύτερης «ρευστότητας» από την ΕΚΤ (πληθωρισμό), καθώς επίσης με τη μετατροπή της σε πραγματική κεντρική τράπεζα (όπως η Fed), η οποία θα αγοράζει ομόλογα δημοσίου, η επίλυση του προβλήματος της υπερχρέωσης θα είναι απολύτως εφικτή – επίσης για την Ελλάδα.


Βασίλης Βιλιάρδος (copyright)

Αθήνα, 23. Οκτωβρίου 2011

viliardos@kbanalysis.comΒΙΝΤΕΟ Α: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

http://www.youtube.com/watch?v=-AOofto9Tjc&feature=player_embedded

ΒΙΝΤΕΟ Β: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – ΕΛΛΑΔΑ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΝΤ

http://www.youtube.com/user/vviliardos#p/a/u/0/djh7g3zi1sA


ΒΙΝΤΕΟ Γ: ΒΙΒΛΙΟ - Η ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ

http://www.youtube.com/watch?v=ihN94L377Ro