Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

8 Οκτ 2011


Ο πρόεδρος που βρίσκεται μονίμως σε διακοπές ή και όταν δεν είναι σε διακοπές, είναι σαν να λείπει. Με απλά λόγια, ο πρόεδρος που μπορεί να είναι παρών, αλλά δεν το γνωρίζει ούτε ο ίδιος...

Γιατί τα λέμε αυτά; Επειδή πιστεύουμε πως όλοι οι Έλληνες έχουν να πούνε πολλά περισσότερα για τον κατοχικό πρόεδρο της Δημοκρατίας (η Δημοκρατία γράφεται με κεφαλαίο, ο πρόεδρος όπως του αξίζει, με πεζό - μικρό γράμμα, αφού το μέγεθος της παρουσίας του συγκρίνεται με αυτό της... αμοιβάδας).

Από ώρα σε ώρα αποφασίζεται η χρεοκοπία της χώρας με τη σφραγίδα της κυβέρνησης του Παπανδρέου, αλλά ο ανώτατος πολιτειακός παράγοντας της χώρας βρίσκεται σε διακοπές και παριστάνει τον … κουφό όταν τον καλούν να κάνει κάτι δραστικό, έστω και την ύστατη ώρα.

Από το βράδυ της Παρασκευής λοιπόν ο Παπούλιας έχει φύγει για Γιάννενα προκειμένου να ξεκουραστεί , προφανώς επειδή είχε κουραστεί από τη δραστηριότητα των προηγούμενων ημερών που δεν συνάντησε κανέναν!

Θυμίζουμε ότι για ξεκούραση , πάλι στην ιδιαίτερη πατρίδα του, είχε πάει και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ! Προφανώς πάει στα Γιάννενα επειδή δεν έχει λεφτά καθώς ο Παπανδρέου αποφάσισε να του κρατήσει τον μισθό για ένα μήνα προκειμένου να συμβάλλει με αυτόν τον τρόπο στην … «εθνική προσπάθεια».

Συνεχίζοντας, θα πρέπει να πληροφορήσουμε πως η Προεδρεία της Δημοκρατίας δεν απαντά στα τηλέφωνα όλη την ημέρα. Συγκεκριμένα, το Γραφείο Τύπου του προέδρου της Δημοκρατίας, δεν σηκώνει το τηλέφωνο στις 4 μ.μ. Φαίνεται πως η Δημοκρατία έχει ωράριο... Λέτε γι αυτό η κυβέρνηση Παπανδρέου να ψηφίζει τους νόμους αργά τη νύχτα; Επειδή πιστεύει πως μετά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ωράριο έχει και η ίδια η Δημοκρατία;

Κλείνοντας, τα περί του προέδρου της Δημοκρατίας, θα ήθελα να πω πως "δεν απαντά σε e-mail όταν λείπουν οι ειδικοί υπάλληλοι" (η συγκεκριμένη ατάκα δόθηκε από τη γραμματεία του προέδρου της Δημοκρατίας). Επίσης, επειδή έχουμε δημοκρατία αλά ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας βλέπει επιλεκτικά εκπροσώπους κομμάτων, με απλά λόγια, αρνείται να συναντήσει τους προέδρους ΟΛΩΝ των κομμάτων. Φταίει το γήρας για την επιλεκτικότητα αυτή ή μήπως ο διακοπάζων Παπούλιας προτιμά να αποφεύγει τα δύσκολα; Αλλά, σύμφωνα με τα γεγονότα, ο Κάρολος Παπούλιας μάλλον έχει ενστερινστεί την επιλεκτική δημοκρατία του Γιώργου Παπανδρέου...

Λυπόμαστε κύριε πρόεδρε (με πεζό το "π"), αλλά την υστεροφημία του ο καθένας την γράφει μόνος του. Κι εσείς με την ανυπαρξία σας έχει υπογράψει την επισημοποίηση και την διατήρηση της κατοχικής κυβέρνησης Παπανδρέου... την οποία όχι μόνο αρνείστε να γκρεμίσετε, αλλά την στηρίζετε με την στάση σας. Και η στήριξή σας αυτή καταδικάζει έναν λαό, διαλύει ένα κράτος και καταστρέφει το παρόν και το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων...

Και όσο σκέφτομαι πως όλα άρχισαν από ένα κωλόσπιτο...

ΚωνσταντίνοςΜεταμορφωμένος τότε σε ταύρο ο Δίας μετήγαγε την Ευρώπη στη Δύση, μεταμορφωμένη σήμερα σε αποδιοπομπαίο τράγο η Ελλάδα επιστρέφει απ' τη Δύση πού;

Εδώ; δεν θα 'χει να πληρώσει ούτε το φως. Το ανέσπερον...

Δεν είναι πατρίδα μου το Προτεκτοράτο.

Εμένα, πατρίδα μου είναι η Ελλάδα, και δεν μπορεί στην Ελλάδα να ξεκινάει τη διαδρομή του για να μάθει γράμματα στα παιδιά ένας δάσκαλος με 660 ευρώ τον μήνα, για να πάρει 750 ευρώ στα 45 του και να μην κάνει παιδιά δικά του ο ίδιος ποτέ...

Δεν είναι Πρωθυπουργός μου αυτός ο τύπος που πάει να κάνει τη Θράκη Ειδική Οικονομική Ζώνη υπό την Εντολή της Γερμανίας - ανοίγοντας έτσι έναν ακόμα δρόμο για την «αυτονόμηση» της περιοχής και τον ακρωτηριασμό της Ελλάδας...

Είναι πιθανόν αυτός ο ανιστόρητος να μη γνωρίζει ότι οι Ναζί στην Κατοχή διακρίθηκαν εκτός των άλλων και στο σπορ του διαμελισμού της χώρας μας -ώς και ανεξάρτητο «Βασίλειο των Βλάχων» στην Πίνδο έστησαν οι ολετήρες· όμως, πώς να κάνει την Ελλάδα πειραματόζωο της νέας Τάξης, απέδειξε ότι γνωρίζει πολύ καλά ο επικεφαλής των δωσιλόγων.

Δεν είμαι υπήκοος της Τρόικας.

Είμαι Ελληνας πολίτης -δεν οφείλω καμμιά νομιμοφροσύνη στα ανδρείκελα και τους κουίσλινγκ- δεν είμαι ανδράποδο δεν οφείλω καμμιά νομιμοφροσύνη σε αυτούς που βουτάνε το υστέρημα του συνταξιούχου κι αφήνουν τον φοροφυγά να πλουτίζει ακόμα περισσότερο.

Δεν είναι (μόνον) φασιστικό, είναι και αηδιαστικό ο Υπουργός -εν προκειμένω ο Παπουτσής- να βάζει τις διαδηλώσεις για το ψωμί στον ίδιο παρονομαστή με την εγκληματικότητα - δεν αναγνωρίζω συνεπώς καμμιάν εξουσία σε αυτούς που αφήνουν ανυπεράσπιστους τους γέροντες μπροστά στα καλάσνικωφ και τους φταίνε για την άθλια ανικανότητά τους οι διαδηλωτές.

Οχι, δεν είναι πατρίδα μου οι εντολές των τοκογλύφων, πατρίδα μου είναι η τήρηση του Συντάγματος.

Οφείλω να αντισταθώ για λόγους στοιχειώδους ευπρέπειας στον Υπουργό Οικονομικών -εν προκειμένω στον Βενιζέλο- που βάζει 23% ΦΠΑ στην μπουγάτσα αν είναι αλμυρή και 13% αν είναι γλυκιά. Η μ@λ@κία δεν είναι θεσμός, ούτε μπορεί πατρίδα μου να γίνει ο εκβιασμός, η τρομοκρατία, η καταστολή, ο παραλογισμός και η ανικανότης. Και η ντροπή.

Πατρίδα μου είναι η Ελλάδα, της μάνας μου και του πατέρα μου η ιστορία, των παιδιών το πεδίο -δεν μπορώ να την παραδώσω μικρότερη.

Δεν ανέχομαι πλέον τους χυδαίους που με κατασυκοφάντησαν urbi et orbi ότι είμαι διεφθαρμένος και τεμπέλης, ότι μαζί τους τα έφαγα.

Οφείλω να τους αντισταθώ. Να τους απονομιμοποιήσω. Δεν πρόκειται να πληρώσω τα χαράτσια που μου επέβαλαν και θα μου επιβάλουν, πρώτον διότι δεν είμαι ούτε τούρκος ούτε ραγιάς για να με σφάζει όποτε γουστάρει ο αγάς -ούτε είναι η χώρα μου οθωμανικό σαντζάκι, ώστε νόμος νά 'ναι η ανομία και δεύτερον δεν θα νομιμοποιήσω με τον οβολό μου τη ληστεία εναντίον όλων μας -διότι δεν πρόκειται περί κάποιας θυσίας για να σωθεί η πατρίδα αλλά πρόκειται για το τίμημα της προδοσίας -την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο.

Οχι, δεν θα πληρώσω το μερίδιό μου για τα τριάντα αργύρια του Ιούδα, δεν θα γίνω συνένοχός τους.

Ως εδώ!

Δυο χρόνια τώρα η χώρα καταστρέφεται. Σε αυτό συμφωνούν όλοι, μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια μάς γύρισαν πίσω στο 1950 -οφείλω συνεπώς να αντισταθώ.

Πατρίδα μου ήταν τα σχολικά βιβλία -τα 3.000 χρόνια της παιδικής μας ηλικίας, απ' τον Ομηρο ώς τον Νίκο Γκάτσο - τι να προδώσω και γιατί; τα κυπαρισσάκια ή τα ηλιοβασιλέματα;

Δεκάδες φορές ώς τώρα στην Ιστορία τον μονόδρομο προς τα Τάρταρα τον έχουν φράξει τα οδοφράγματα...

ΣΤΑΘΗΣ Σ. από enet

Οι πληροφορίες που έρχονται κατατείνουν στο ίδιο γεγονός. Ο κ. Παπανδρέου φαίνεται ότι έχει αποδεχθεί και συμφωνήσει σε κάποιας μορφής συντεταγμένη χρεοκοπία της χώρας μας, εντός του ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες ομολογιούχοι, το οποίο μπορεί ενδεχομένως να ξεπεράσει ακόμα και το 50%! Διευκρινίζεται ό,τι τα διακρατικά δάνεια, όπως και εκείνα του ΔΝΤ, παραμένουν άθικτα! Δηλαδή, τα 110 δις ευρώ του Μνημονίου θα τα αποπληρώσουμε μέχρι τέλους.

Από πού οδηγούμεθα στο συμπέρασμα αυτό:

Πρώτον, χθές ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας ανακοίνωσε την επιστροφή της χώρας του στις αγορές το 2012. Αλλά και για την Πορτογαλία γίνεται μια εργώδης προσπάθεια να πειστούν οι αγορές ο,τι όλα εξελίσσονται ομαλά, το «πρόγραμμα αποδίδει» και σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα. Ενδεχομένως, να «βγάλουν» και την Πορτογαλία στις αγορές ενωρίτερα του αναμενομένου. Με τον τρόπο αυτό, ΔΝΤ, Ε.Ε και ΕΚΤ, σώζουν τα προσχήματα. Η αποτυχία στην Ελλάδα, οφείλεται στους …Ελληνες και την Κυβέρνησή τους!

Δεύτερον, η Γερμανίδα Καγκελάριος, άνοιξε θέμα αναθεώρησης όχι μόνο της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου , αλλά ακόμα και των συνθηκών που ρυθμίζουν το ευρώ, με απώτερο σκοπό να παρασχεθεί η δυνατότητα «αποβολής» των ατάκτων χωρών. Παράλληλα, υπήρξε και μια συντονισμένη ομοβροντία δηλώσεων αρμοδίων και αναρμοδίων παραγόντων, αλλά και κατευθυνομένων δημοσιευμάτων στον τύπο, που κατέληγαν στην ίδια διαπίστωση: το κούρεμα του 21% δεν επαρκεί, χρειάζεται μεγαλύτερο επειδή άλλαξαν τα θεμελιώδη επί των οποίων στηρίχθηκε η συμφωνία του Ιουλίου.

Τρίτον, η συζήτηση για την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών που άνοιξε με πρωτοβουλία των δυο ισχυρών κυριών, της κας Λαγκάρντ και της κας Μέρκελ.

Τέταρτον, η ίδια η ελληνική κυβέρνηση, δια του επι των Οικονομικών Αντιπροέδρου, ομολόγησε και παραδέχθηκε ότι το σενάριο για μεγαλύτερο «κούρεμα» είναι στο …τραπέζι. Όταν το λέει αυτό ο καθ’ ύλην αρμόδιος, είναι πλέον τετελεσμένο γεγονός.

Πέμπτον, η συστηματική κωλυσιεργία της Τρόϊκα. «Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι οι εμπειρογνώμονες της τρόικας συστηματικά κωλυσιεργούν και καθυστερούν να «κλείσουν» τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας. Τις τελευταίες ημέρες θέτουν συνεχώς και νέα θέματα όπως το θέμα της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αλλά και η απαίτηση για σχηματισμό αποθεματικού ύψους 2 δισ. ευρώ (!) για το 2012 φέρνοντας σε απόγνωση την κυβέρνηση. Οι πιo υποψιασμένοι υποθέτουν ότι προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο εν όψει άλλων κρίσιμων αποφάσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Κατ’ ουσίαν υπερβαίνουν τον ρόλο τους και από σύμβουλοι μετατρέπονται σε «δολιοφθορείς» της ελληνικής προσπάθειας.» Είναι από το κύριο άρθρο του σημερινού ΒΗΜΑΤΟΣ! Τυχαίο;

Εκτον, χθές Παρασκευή στο Χρηματιστήριο Αθηνών έγιναν κάποιες περίεργες τοποθετήσεις με καταληκτική ημερομηνία την 21η πρώτη Οκτωβρίου.

Τίθενται, ορισμένα σημαντικά ερωτήματα:

Πρώτον, θα είναι αρκετό ένα τέτοιο κούρεμα; Oυδείς μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα στο ερώτημα αυτό και ούτε αποτελούν οδηγό ανάλογα ιστορικά παραδείγματα που κατά καιρούς κάποιοι επικαλούνται. Οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές. Αρα, θα πορευτούμε σε «terra incognita». Εκείνο πάντως που θεωρείται μάλλον δεδομένο είναι ο,τι ακόμα και μ’ ένα κούρεμα της τάξεως του 50% το ελληνικό χρέος θα παραμείνει, έστω και οριακά, πάνω από το 100% του ΑΕΠ. Και αν παραταθεί η ύφεση της ελληνικής οικονομίας και συνεχίσουμε να παράγουμε πρωτογενή ελλείμματα, σύντομα θα βρεθούμε εκεί που ήμασταν!

Δεύτερον, τα μεγαλύτερα «θύματα» αυτού του «κουρέματος», θα είναι οι ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά μας ταμεία, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν επενδεδυμένα τα αποθέματά τους, είτε σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, είτε σε μετοχές ελληνικών τραπεζών. Οι άλλοι μεγάλοι κάτοχοι ομολόγων, κυρίως οι Γερμανικές τράπεζες, έχουν καταφέρει να «ξεφορτωθούν» μεγάλο μέρος των ελληνικών ομολόγων που είχαν υπό την κατοχή τους. Ενδεχομένως και για το λόγο αυτό να καθυστέρησε και η διαδικασία!

Τρίτον, θα ξεπεράσει η Ευρώπη την κρίση χρέους που την ταλανίζει το τελευταίο διάστημα; Κατά τη γνώμη μου, ακόμα και ένα κούρεμα αυτής της τάξεως, ίσως αποδειχθεί «too little and too late»!

Στα καθ΄ ημάς τώρα:

Να θεωρείται βέβαιο ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να μας παρουσιάσει και αυτό το γεγονός ως…..επιτυχία! Θα κορδακίζονται ότι μείωσαν το δημόσιο χρέος! Ο,τι μας έσωσαν!!!

Όπως ακριβώς έλεγαν ότι μας έσωσαν με το Μνημόνιο.

Μας ξανα έσωσαν με το Μεσοπρόθεσμο.

Και μας γλύτωσαν οριστικά από την πτώχευση με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου!

Λόγια του αέρα! Γυαλιστερές χάντρες για τους ιθαγενείς! Όπως, εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται, ο κ. Παπανδρέου αφού σε μια διετία διέσυρε διεθνώς τη χώρα, την κατέστρεψε οικονομικά και οδήγησε τους Ελληνες σε απόγνωση, τώρα προετοιμάζει και την τελευταία πράξη του δράματος.

Και η τραγική ειρωνεία είναι ότι αυτό μπορεί, επισήμως, να το πληροφορηθούμε στις 18 του Οκτώβρη!

Μια 18 του Οκτώβρη, πριν τριάντα χρόνια, είχε έρθει στην Ελλάδα ο Σοσιαλισμός….

«…έβγαλε βρώμα η Ιστορία ό,τι ξοφλήσαμε…»


Τελικά, η Αννούλα του υπουργείου Παιδείας φαίνεται πως έχει βάλει στόχο πέρα από την ισοπέδωση της Παιδείας και την τακτοποίηση των ημετέρων, αφού ο κομματικός στρατός δεν πρέπει επ' ουδενί να νιώσει πως εγκαταλείπεται, αφού σε μία τέτοια εξέλιξη τα κομματόσκυλα θα καταβροχθίσουν εν ριπή οφθαλμού την κυβέρνηση Παπανδρέου. Έτσι, η Αννούλα εργάζεται πυρετωδώς για την εξασφάλιση των "πράσινων παιδιών". Μόνο, που, τίποτε δεν κρύβεται και όλα αποκαλύπτονται, έστω και... καθυστερημένα, για να αποδειχθεί έτσι, για μία ακόμη φορά πως το κομματικό κράτος του ΠΑΣΟΚ γιγαντώνεται εν καιρώ λιτότητας και απολύσεων. Εκπαιδευτικοί ανακάλυψαν το σκάνδαλο και φρόντισαν για την δημοσιοποίησή του.

Η επιστολή των εκπαιδευτικών που αποκαλύπτει σκάνδαλο του υπουργείου Παιδείας. Διαβάστε την!

«Εν μέσω οικονομικής κρίσης κι ενώ εκατοντάδες οικογένειες εκπαιδευτικών «διαμελίστηκαν», λόγω της περιορισμένης ικανοποίησης των αιτήσεων για απόσπαση, το Υπουργείο έδειξε ότι το φαύλο κράτος στην Ελλάδα έχει πολύ βάθος ακόμη…

Παρά τις εξαγγελίες της Υπουργού Παιδείας κας Διαμαντοπούλου περί αξιοκρατικών αποσπάσεων με μοριοδότηση, βρέθηκε πάλι ο τρόπος να μπουν απ’ το παράθυρο οι «ημέτεροι». Το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δ/βάθμιας Εκπ/σης (ΚΥΣΔΕ) με μια….σκανδαλώδη απόφαση τοποθέτησε «κατά προτεραιότητα» εκπαιδευτικούς σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης μετά από ένα e-mail-πρόσκληση για αιτήσεις της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής που εστάλη στις 6/9/11 με καταληκτική ημερομηνία την 9/9/11, ΜΟΝΟ στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και στους Περιφερειακούς Διευθυντές, ΔΙΧΩΣ να αναρτηθεί στο διαδίκτυο, ούτε καν στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου!

Προφανώς, το έγγραφο αυτό που αφορούσε πολλούς εκπαιδευτικούς, πέρασε απαρατήρητο με αποτέλεσμα να αποσπασθούν εκπαιδευτικοί με λιγότερα τυπικά προσόντα στην Ειδική Αγωγή από άλλους που δεν το αντιλήφθηκαν. Η δυσάρεστη συνέπεια της πράξης αυτής είναι τα σχολεία της Ειδικής Αγωγής (και κατ’ επέκταση οι μαθητές που φοιτούν σε αυτά), που θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με περισσότερη ευαισθησία από τη Διοίκηση του Υπουργείου, να γίνονται χώρος κομματικών εξυπηρετήσεων.

Επίσης, υπό αμφισβήτηση τίθεται η νομιμότητα της απόφασης του ΚΥΣΔΕ, καθώς στις αρμοδιότητές του είναι να αποσπά εκπαιδευτικούς στα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΠΥΣΔΕ) κι όχι σε συγκεκριμένα σχολεία ή ειδικές κατηγορίες σχολείων.

Τέλος, το «κατά προτεραιότητα» που επικαλείται η 21/23-9-2011 Πράξη του Κεντρικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την εγκύκλιο των αποσπάσεων του Υπουργείου, αφορά μόνο σε σοβαρά προβλήματα υγείας των ίδιων των εκπαιδευτικών, στην περίπτωση που είναι σύζυγοι στρατιωτικών και λοιπών ενστόλων, στη περίπτωση που είναι αιρετοί σε ΟΤΑ ή είναι σύζυγοι δικαστικών λειτουργών. Στη συγκεκριμένη Πράξη τι άραγε να σημαίνει;

Και ερωτούμε:

- Που είναι κα Υπουργέ η διαφάνεια;

- Που είναι οι ίσες ευκαιρίες;

- Δε θα έπρεπε η τοποθέτηση να γίνει με ανοιχτή διαδικασία ώστε να επιλεγούν οι πιο καταρτισμένοι για τα παιδιά μας;

- Τι λέει για τα παραπάνω ο Πρόεδρος του ΚΥΣΔΕ κ. Ζαφειρακίδης κι ο αιρετός της πλειοψηφίας κ. Σακαλίδης;

Αν έχετε την ελάχιστη ευαισθησία θα πρέπει να ακυρώσετε τον Πίνακα και να επαναλάβετε τη διαδικασία με διαφάνεια και ανοιχτή πρόσκληση για αιτήσεις.

Ομάδα Εκπαιδευτικών»Παιδεία, με πράσινα μέτρα και... σταθμά...


…κύριε Μόσιαλε, μην κάνετε μισές δουλειές. Τολμήστε. Δεν μπορεί η εκκλησία να παίρνει τους πιστούς από τον θείο δρόμο του Γιώργου Παπανδρέου. Καταργήστε αμέσως τα συσσίτια του προσηλυτισμού και να τα μεταφέρετε άμεσα στο Καστρί. Είναι δεδομένο ότι θα βρεθούν αρκετοί χορηγοί…

Ανέχεια, οικονομική εξαθλίωση, σημάδια κοινωνικής παρακμής. Συμπολίτες μας , άνθρωποι της διπλανής πόρτας που πριν από λίγους μόλις μήνες η ζωή τους ήταν εντελώς διαφορετική τώρα πια μπορεί να…αντιμετωπίζουν ακόμα και πρόβλημα επιβίωσης καθώς τους λείπουν τα απολύτως απαραίτητα.

Κι επειδή η μέριμνα της πολιτείας είναι εντελώς ανύπαρκτη για αυτούς τους ανθρώπους, τη στήριξη τους έχουν αναλάβει, φορείς και εκκλησία που με το δικό τους τρόπο και χάρη σε προσφορές ανθρωπιάς των συνανθρώπων μας ανιδιοτελώς κάνουν το αυτονόητο.
Πριν από ένα -δυο χρόνια, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί, πως μεγάλες κοινωνικές ομάδες στα Χανιά θα στερούνταν ακόμα και ένα πιάτο φαγητό.

Κι όμως…

Σήμερα, συμβαίνει και αυτό. Το Φιλόπτωχο Συσσίτιο της Σπλάντζιας , αλλά και Ενορίες της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου, καθώς και οι Αγανακτισμένοι στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, σε καθημερνή βάση διανέμουν περίπου, 800 με 1100 μερίδες φαγητού, σε ανθρώπους που στερούνται την καθημερινή τους τροφή.

Το νούμερο αυτό τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί δραματικά.

Το Flashnews.gr, συνομίλησε με τους υπευθύνους των Ενοριών που έχουν αναλάβει αυτές τις ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες αλλά και του Φιλόπτωχου Συσσιτίου της Σπλάντζιας που εδώ και χρόνια προσφέρει σε όσους έχουν ανάγκη.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά, για το μέγεθος του προβλήματος που καλά σκεπασμένο, σαν σκόνη κάτω από το χαλί αν μη τι άλλο καταδεικνύει πως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.

Συσσίτιο της ΣπλάντζιαςΤο Συσσίτιο της Σπλάντζιας , διανέμει όπως είπε στο Flashnews.gr ο πρόεδρος του κ. Μ. Καλλιγέρης, σε καθημερινή βάση 200 με 240 μερίδες φαγητού μεσημέρι – βράδυ, σε 50 τουλάχιστον οικογένειες.

Μάλιστα κάθε Σάββατο διανέμονται και τρόφιμα. Όπως σημειώνει ο κ. Καλλιγέρης “τους τελευταίους μήνες έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση του αριθμού των συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα καθώς πλέον εκείνοι που έχουν χάσει τη δουλειά τους γίνονται συνεχώς περισσότεροι.

Η πρόσφορα του Φιλόπτωχου Συσσιτίου δεν σταματά εδώ. Γίνονται προσπάθειες για να δημιουργηθεί χώρος για τους άστεγους, αλλά και ένα ιατρείο για παροχή πρωτοβάθμιας παροχής υπηρεσιών υγείας.

Ανάλογες είναι οι προσπάθειες που γίνονται και στις Ενορίες των Αγίων Κωνσταντίνου Νέας Χώρας , Δημητρίου Κατσιφαριανών, και Νεκταρίου Παχιανών.

Άγιος Κωνσταντίνος- Ελένης Νέας Χώρας
Περισσότερα από 60 άτομα σιτίζονται καθημερινά μεσημέρι και βράδυ χάρη στην πρωτοβουλία της Ενορίας του Αγίου Κωνσταντίνος- Ελένης στη Νέα Χώρα.

Όπως δήλωσε στο Flashnews.gr ο εφημέριος π. Αντώνιος Σαπουνάκης ”κυρίως πρόκειται για ανθρώπους που έχουν οικογένειες και είναι κάτοικοι της περιοχής.”

Μάλιστα θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόλις την τελευταία εβδομάδα, προστέθηκαν στα άτομα που είχαν ανάγκη του καθημερινού τους φαγητού 10 επιπλέον άνθρωποι στην πλειοψηφία τους Έλληνες που για διάφορους λόγους πλέον δεν έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν τα απαραίτητα.

Άγιος Νεκταριος Παχιανών
Στον Άγιο Νεκταριο Παχιανών διανέμονται καθημερινά 80- 100 μερίδες φαγητού μεσημέρι βράδυ.

Όπως δήλωσε στο Flashnews.gr ο εφημέριος π. Δερμιτζάκης “το τελευταίο διάστημα έρχονται άνθρωποι που έχουν χάσει τις δουλειές τους και δεν μπορούν να προσφέρουν ένα πιάτο φαγητό στην οικογένεια τους. Πρόκειται για οικογενειάρχες 30, 40, 50 χρόνων που από τη μια στιγμή στην άλλη έμειναν άνεργοι. Μάλιστα υπάρχουν και άνθρωποι που ζητούν χρήματα για να πληρώσουν τους λογαριασμούς του σπιτιού τους.”

Παράλληλα η Ενορία του Αγίου Νεκταρίου διατηρεί και ένα κατάστημα όπου διατίθενται ρούχα τα οποία έχουν προσφερθεί από τους κατοίκους της περιοχής, σε όσους έχουν ανάγκη.

Αγίος Δημητρίος Κατσιφαριανών

Δεν συμβαίνει κάτι διαφορετικό στην Ενορία του Αγίου Δημητρίου Κατσιφαριανών. Ο εφημέριος π. Δημκ. Κοολινάκης, είπε στο Flashnews.gr οτι διατίθενται κάθε μέρα λίγο περισσότερες από 80 μερίδες φαγητού.

Αυτό στο οποίο αξίζει να γίνει αναφορά είναι πως όπως σημείωσε ο ιερέας, “υπάρχουν άνθρωποι που ζητούν οικονομική βοήθεια για να πάρουν τα φάρμακα τους. Μάλιστα, για μας δίνουν τη συνταγή με τα φάρμακα για να πάμε να τους τα αγοράσουμε εμείς. Το 90% των ανθρώπων που έρχονται στην Ενορία για φαγητό είναι Έλληνες.”


Μητροπολιτικός Ναός των Εισοδίων- Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου.

Επίσης σημαντική είναι και η προσπάθεια που καταβάλλεται από το Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων απ όπου μοιράζονται σε καθημερινή βάση όπως είπε ο π. Στυλιανός Θεοδωρογλάκης 40-50 μερίδες φαγητού.

Ιδιαιτέρα σημαντική είναι και η πρωτοβουλία της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου. Όπως δήλωσε ο Υπεύθυνος Οικονομικών , π. Χρήστος Αιγίδης, σε καθημερινή βάση διανέμονται στις ενορίες που δεν χορηγούν συσσίτιο και που διαπιστώνεται ανάγκη, 250 μερίδες φαγητού.

Σημαντική επίσης είναι και η προσπάθεια που γίνεται από την Ενορίας του Αγίου Κωνσταντίνου Ελένης στη Νέα Χώρα καθώς ανάλογη πρωτοβουλία πραγματοποιείται και σε αυτή την περιοχή.

Flashnews.gr/ Ανδρέας Γερακάκης

Τα νέα δημοσιονομικά μέτρα με τη νέα φορολογική κλίμακα και τις περικοπές των φοροαπαλλαγών που προβλέπουν οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών οδηγούν στην οικονομική εξόντωση της ελληνικής οικογένειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όσο πιο χαμηλό είναι το εισόδημα και όσο πιο πολλά παιδιά έχει ο φορολογούμενος τόσο μεγαλύτερη γίνεται η ποσοστιαία αύξηση του φόρου.

Στην πραγματικότητα, η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση των κ.κ Παπανδρέου και Βενιζέλου κλιμακώνει τις επιθέσεις της στα εισοδήματα των ήδη υπερχρεωμένων νοικοκυριών με τη λήψη μέτρων που δεν έχουν καμία λογική, παρά μόνο με τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών και την εξασφάλιση εσόδων για τον Κρατικό προϋπολογισμό – πολύ λιγότερων από αυτά που θα εισπράττονταν από την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Είναι ενδεικτικό ότι ένας από τους στόχους των νέων φορολογιών ρυθμίσεων είναι να εισπραχθούν από τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα φόροι εισοδήματος αυξημένοι έως και 1.961%!

Την ώρα που τα νοικοκυριά αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα μ τις συνεχείς επιθέσεις που υφίστανται στην τσέπη τους και ενώ είναι, εξάλλου γνωστό ότι η χώρα παρουσιάζει σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα, η κυβέρνησή της επιλέγει να πλήξει την ελληνική οικογένεια μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο.

Οι προεκλογικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για στήριξη των εισοδημάτων και παροχές στις πολύτεκνες οικογένειες, στους χαμηλοσυνταξιούχους και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, αποδείχτηκαν πολύ γρήγορα ψεύτικες.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι η περίφημη κοινωνική δικαιοσύνη που επαγγελλόταν το Πασοκ προκειμένου να υφαρπάξει την ψήφο του ελληνικού λαού δείχνει ως να κάλυπτε, στην πραγματικότητα, ένα σχέδιο εξόντωσης της ελληνικής οικογένειας με τη λήψη των μέτρων πρωτόγνωρης κοινωνικής αναλγησίας από μια κυβέρνηση που άλλα έλεγε και άλλα κάνει.ΤΚ

Τι από τα δύο συμβαίνει; Αν η τρόϊκα δεν έχει αντιληφθεί ακόμα το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας τότε είναι επικίνδυνα αφελής και κινδυνεύουμε. Αν πάλι το έχει καταλάβει και παρόλα αυτά συνεχίζει έτσι όπως συνεχίζει, τότε είμαστε ξεγραμμένοι και μόνο μια επανάσταση θα μπορούσε να μας έσωζε. Ας αφήσουμε όμως την δεύτερη εκδοχή, την οποία, το μεγαλύτερο μέρος του λαού πιστεύει ότι ισχύει και ας πάρουμε την πρώτη, γιατί θέλουμε ακόμα να ελπίζουμε.

Το πραγματικό πρόβλημα της χώρας μας δεν είναι ο λαός της, αλλά το εξουσιαστικό της σύστημα. Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι η τεμπελιά του λαού ή η μη παραγωγικότητά του, αλλά το εξουσιαστικό σύστημα που κατανέμει τον πλούτο. Οι κρατικοδίαιτοι πολικοοικονομικοί νταβατζήδες που κρατούν τις στρόφιγγες χρηματοδότησης της ιδιωτικής λαϊκής οικονομίας.

Δυστυχώς λοιπόν, η τρόϊκα δεν έχει αντιληφθεί το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας, ότι δηλαδή το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό αλλά καθαρά πολιτειακό και ούτε φυσικά υπάρχει κάποιος από αυτούς με τους οποίους συνομιλεί…. (κόμματα ή τεχνοκράτες του συστήματος), για να της ψιθυρίσει στο αυτί την αλήθεια, γι’ αυτό και προτείνει αλλοπρόσαλλες λύσεις εξαθλίωσης του λαού. Οι άνθρωποι του συστήματος, με τους οποίους συνομιλεί η τρόϊκα, επίτηδες διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και την παρουσιάζουν στην τρόϊκα, προκειμένου να προκρίνονται λύσεις που εξυπηρετούν τα δικά τους καθεστωτικά συμφέροντα.

Οι άνθρωποι του ελληνικού καθεστώτος, επίτηδες παρουσιάζουν στην τρόϊκα τον ελληνικό λαό ως διεφθαρμένο, ως φοροκλέπτη, ως υψηλά αμειβόμενο κ.λ.π., γιατί έτσι καταφέρουν να ξεγελούν τους «κουτόφραγκους» και να εμφανίζονται οι ίδιοι ως ειλικρινείς, στρέφοντας το μένος της τρόϊκας και των ξένων ΜΜΕ εναντίον του λαού μας. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουν να μένουν οι ίδιοι στο απυρόβλητο και να αποσπούν προτάσεις από την τρόϊκα εναντίον του λαού (όπως για παράδειγμα, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων κ.λ.π.), τις οποίες στη συνέχεια το καθεστώς τις εφαρμόζει, παριστάνοντας ότι εκτελεί εντολές και ότι δήθεν δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, ενώ είναι το ίδιο αποκλειστικά υπαίτιο για τις προτάσεις αυτές.

Η τρόϊκα θα πρέπει λοιπόν να καταλάβει ότι όσο εμπιστεύεται το ισχύον ελληνικό καθεστώς να διαχειρίζεται τα χρήματα που δίνει, είτε μέσω δανείων, είτε μέσω προγραμμάτων χρηματοδότησης της ΕΕ, τίποτα δεν πρόκειται να επιτευχθεί, όχι μόνο αν κουρέψει το χρέος κατά 50%, αλλά ακόμα και αν το διαγράψει ολόκληρο. Τότε μάλιστα ακόμα χειρότερα.

Ας ερχόταν για παράδειγμα εδώ η τρόϊκα, να στήσει μια τράπεζα «τρόϊκας» για απευθείας χρηματοδότηση της ελληνικής ιδιωτικής οικονομίας και αμέσως θα έλυνε το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Δυστυχώς εμείς αποδεικνυόμαστε ανίκανοι να διώξουμε από πάνω μας το τυραννικό καθεστώς που μας καταπιέζει και μας εξευτελίζει...

Ένας αναγνώστης, στα σχόλια, μου ζήτησε να σχολιάσω για ποιο λόγο η Ιρλανδία είναι υπόδειγμα τήρησης του μνημονίου και γιατί δεν μπορούμε να γίνουμε εμείς.

Όταν άρχισε αυτή η κρίση, η Ιρλανδία είχε το χαμηλότερο χρέος προς ΑΕΠ στην Ευρώπη, περίπου το 25% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι είχε μπόσικα, έτσι ώστε να απορροφήσει τους κραδασμούς της ύφεσης. Επίσης σημαίνει ότι είχε περιθώρια να ανεβάσει το χρέος της, χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα.

Εμείς (και το έχω πει πολλές φορές) δεν είχαμε αυτή την πολυτέλεια. Εμείς μπήκαμε στην κρίση με 100% χρέος προς το ΑΕΠ, χωρίς τις αναθεωρήσεις των Greek Statistics, που μας φόρτωσε ένα επιπλέον 25%. Εμείς δεν είχαμε κανένα περιθώριο ελιγμού.

Παρ΄όλ΄αυτά όμως, εμείς δεν κάναμε σχεδόν τίποτα για 18 μήνες, προτιμώντας να αντισταθούμε σε κάθε αλλαγή και κάθε περιθώριο μείωσης του διογκωμένου δημοσίου τομέα, τόσο σε υπεράριθμο προσωπικό όσο και σε άσκοπες δαπάνες. Αντίθετα η Ιρλανδία έκανε την αναδιάρθρωση του δημοσίου πολύ γρήγορα, κόβοντας “μαχαίρι” τους μισθούς του δημοσίου και πολλές κοινωνικές παροχές.

Η ιστορία θα δείξει ότι το μεγαλύτερο λάθος που έκανε η Ελλάδα είναι ότι δεν κρατικοποίησε αρκετά γρήγορα τις τράπεζες, με σκοπό να στρώσει το χάλι για μια μεγάλη αναδιάρθρωση (κούρεμα), που είχε σαν αποτέλεσμα να καταστραφεί η πραγματική οικονομία και να πέσει ραγδαία το βιοτικό μας επίπεδο.

Η ιστορία επίσης θα δείξει (και ελπίζω να καταγραφούν σωστά τα ονόματα), ότι όλοι αυτοί που έκαναν λόγο ότι είναι ανάγκη να δούμε μια εσωτερική υποτίμηση, δεν ήξεραν τι έλεγαν, τι έκαναν και είναι παντελώς άσχετοι από βασικές οικονομικές αρχές.

Η Ιρλανδία χρησιμοποίησε τη δημιουργική λογιστική της κεντρικής τράπεζας (ELA). Ενθυμήστε παρακαλώ ότι μέσω της Τράπεζας της Ιρλανδίας, άντλησε έως 80 δισ. ευρώ για το τραπεζικό της σύστημα. Έχουν κρατικοποιηθεί οι 4 μεγάλες τράπεζες και βλέπω ότι έχουν κάνει όλα τα σωστά πράγματα που θα έκανα και εγώ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Όπως έχω τονίσει, ο ηθικός κίνδυνος είναι το τελευταίο που πρέπει να μας απασχολεί.

Στην Ελλάδα όμως, λόγω της διαπλοκής των πολιτικών με τους τραπεζίτες, δεν έχει γίνει τίποτα και έχει αφεθεί το τραπεζικό σύστημα στη μοίρα του. Στο τέλος βέβαια οι τράπεζες θα κρατικοποιηθούν και το κούρεμα θα γίνει και οι τραπεζίτες θα χάσουν τα μαγαζιά τους (την διοίκηση), αλλά με μεγάλο κόστος στην εθνική οικονομία... λόγω ολιγωρίας και ανεπάρκειας των πολιτικών.

Το πρόβλημα στην Ιρλανδία δεν ήταν το μεγάλο σπάταλο και αναποτελεσματικό κράτος όπως στην Ελλάδα. Το πρόβλημα στην Ιρλανδία ήταν καθαρά τραπεζικό, όπου υπήρχαν τράπεζες που πήραν μεγάλο ρίσκο και όταν έπεσε η αγορά ακινήτων (μεταξύ άλλων) καταστράφηκαν. Σε αντίθεση όμως με εμάς, αυτοί έκαναν κάτι ενώ εμείς δεν κάναμε τίποτα.

Το πρόβλημα χρέους που έχει σήμερα η Ιρλανδία είναι καθαρά αποτέλεσμα της εγγύησης που έχει δώσει (κάτω από την πίεση της Ευρώπης και της ΕΚΤ και ενάντια στις συμβουλές του ΔΝΤ το 2008) στα senior bonds (ομόλογα πρώτης κυριότητας) των τραπεζών και όχι διότι έχει ένα υπέρογκο χρέος προ της κρίσης.

Η Ιρλανδία είναι μόνιμα στις πρώτες θέσεις στην κατάταξη όσον αφορά την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα. Ως εκ τούτου, δεν είναι πολλά τα οποία θα μπορούσε να κάνει για να καταστεί ανταγωνιστική.

Έχει εργασιακή ευελιξία, χαμηλή φορολογία και ένα καλό νομικό και δικαστικό σύστημα. Αποτέλεσμα είναι ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις ανθούν. Η πρόσφατη απόφαση της Twitter να εγκατασταθεί στην Ιρλανδία, δείχνει ότι η Ιρλανδία είναι ακόμα μαγνήτης για τις πολυεθνικές εταιρείες, κάτι που δεν είναι η Ελλάδα. Τους εννέα μήνες του 2011, η Ιρλανδία έχει εξασφαλίσει περισσότερες ξένες επενδύσεις από ότι το σύνολο του περασμένου έτους.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών της Ιρλανδίας είναι σε επίπεδα ρεκόρ το 2011. Οι εξαγωγές τροφίμων επίσης αναμένεται να ανέλθουν σε επίπεδα ρεκόρ (8,9 δισ. ευρώ για το 2011) και το γεωργικό εισόδημα θα αυξηθεί κατά 5% το 2011. Ο τουρισμός επίσης έχει ανακάμψει και τα στοιχεία δείχνουν ότι το τουριστικό εισόδημα είναι στα επίπεδα του 2008. Τα φορολογικά έσοδα τρέχουν μπροστά από το στόχο για το 2011. Τέλος, στον κατάλογο του doing business, η Ελλάδα είναι 109 και η Ιρλανδία 9. Αυτό νομίζω τα λέει όλα.

Έχοντας όμως πει όλα αυτά, πολύ αμφιβάλω αν η Ιρλανδία κατορθώσει να τα βγάλει πέρα χωρίς να κάνει αθέτηση πληρωμών στους ομολογιούχους του τραπεζικού της συστήματος. Το έλλειμμα φέτος θα είναι περίπου 8% και το χρέος σε μερικά χρόνια θα είναι δυσβάσταχτο, ακόμα και για την Ιρλανδία. Έχω την αίσθηση ότι και αυτοί θα πρέπει να κάνουν αναδιάρθρωση, εκτός βέβαια αν ξαφνικά δούμε ραγδαία διψήφια ανάπτυξη (που δεν το νομίζω).

Η Ιρλανδία έχει ακόμα πολλά προβλήματα, χρειάζονται πολλά ακόμα να γίνουν για να επανέλθουν στις αγορές, άλλα αυτά που χρειάζονται να γίνουν είναι σχετικά λίγα σε σχέση με εμάς.

Στο τέλος της ημέρας η Ιρλανδία θα ανακάμψει γρήγορα, διότι, δεν έχει το διογκωμένο δημόσιο τομέα που έχουμε εμείς και έχει μια ανταγωνιστική οικονομία που, εμείς ακόμα δεν μπορούμε ούτε να φανταστούμε. Με λίγα λόγια, είναι ήδη εκεί που θα θέλαμε εμείς να είμαστε την επόμενη δεκαετία.


Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πέσει τώρα

Οι εξελίξεις, όπως αυτές ορίζονται από την κυβέρνηση Παπανδρέου, δείχνουν πλέον πως ο πόλεμος που άνοιξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός με την κυβέρνησή του και τους τραπεζίτες εντολείς, προς την Ελλάδα, γίνεται πλέον θανατηφόρος.

Η Νέα Ελλάδα, την οποία αποτελούν πολίτες και όχι πολιτικοί, καταγγέλλει την ακολουθούμενη τακτική διάλυσης της οικονομίας, διάλυσης του κράτους και κυρίως, διάλυσης της Ελληνικής κοινωνίας, που υλοποιείται πλέον με ρυθμούς πολυβόλου και που στην ουσία μέσω των «μέτρων» δολοφονείται ένας ολόκληρος λαός.

Η Νέα Ελλάδα, ως κόμμα πολιτών και όχι ως απόκομμα του συστήματος, καλεί τους Έλληνες πολίτες σε πλήρη συστράτευση στις τάξεις της προκειμένου οι υπηρέτες του Νεοταξισμού, των τραπεζών, της παγκοσμιοποίησης και των διεθνών λαμογιών, να τύχουν αυτό ακριβώς που τους αξίζει.

Η επίθεση κατά μίας χώρας, από την ίδια την κυβέρνησή της, αποτελεί εσχάτη προδοσία και πρέπει πάραυτα να τερματιστεί τόσο η δράση όσο και οι όποιες αποφάσεις νομοθετήθηκαν από μία κυβέρνηση η οποία δεν εκπροσωπεί τον Ελληνικό λαό. Οι «προφάσεις εν αμαρτίαις» που επικαλούνται οι τραγικοί και επαίσχυντοι πολιτικοί, αποτελούν σαφέστατο τεκμήριο του μισελληνισμού τους. Οι Έλληνες οφείλουν να σταθούν απέναντι στην σχεδιασμένη και εκτελούμενη απειλή εξαφάνισής και εξανδραποδισμού τους.

Η Νέα Ελλάδα καλεί τους Έλληνες να πάρουν την τύχη της χώρας στα χέρια τους, να παραδώσουν την ευθύνη για το σήμερα και το αύριο σε Έλληνες και όχι σε δουλοπρεπείς του διεθνισμού και των τραπεζιτών. Η επίθεση που δέχεται η Ελλάδα, στο σύνολό της, πρέπει να τερματιστεί εδώ και τώρα. Τα κυβερνητικά ανδρείκελα και το υπόλοιπο πολιτικό σκηνικό της χώρας έχουν συναινέσει στην επιβίωση του άθλιου συστήματος που υπηρετούν και στην εξαφάνιση των πολιτών της χώρας.

Εάν δεν καθαρίσουμε τώρα την κόπρο που μας πνίγει, αύριο θα είναι πολύ αργά.

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας ΕλλάδαςΤο κυβερνητικό δόγμα που υλοποιείται τους τελευταίους μηνες.

Επιτυχώς!!

Νέο πολυνομοσχέδιο Βαρβαρότητας κατατέθηκε.

Μισθοί/επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων... εξορθολογίζονται!!

Ενεργοποιούνται οι Απολύσεις τους, μέσω "εφεδρείας".

Περικόπτονται κι άλλο οι κύριες συντάξεις.

Βάζουν χέρι και τις επικουρικές. Στα εφάπαξ.

Αλλάζουν τη φορολογική κλίμακα. Κόβουν φοροαπαλλαγές.

Αναστέλλουν την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων.

Η κυβέρνηση των Αθηνών σε απόλυτη ταύτιση με την υπερκυβέρνηση των Βρυξελλών συνεχίζουν ακάθεκτες την Εξόντωση των μικρομεσαίων Ελλήνων.

Μία ελληνική κυβέρνηση αιμοσταγών νεοφιλελεύθερων καθαρμάτων... ισοπεδώνει σταθερά Κοινωνία και Χώρα.

Σαρώνει Εισοδήματα και Δικαιώματα.

Ανθρώπους,περιουσία (ιδιωτική και δημόσια).

Αναδιανέμει τον πλούτο υπέρ των φοροφυγάδων και του Mεγάλου Ιδιωτικού Κεφαλαίου.

Καταργεί συμβάσεις, διευκολύνοντας τα Αφεντικά να μειώσουν ακόμα περισσότερο αμοιβές, ωράρια, ασφάλιση.

Οι Στραγγαλιστές των Αθηνών δημιουργούν ένα "νέο έθνος" Σκλάβων.

Μιά νέα Χώρα... "ελεύθερη ευρωπαϊκή οικονομική ζώνη" με εργασιακό Μεσαίωνα, παράδεισο Ξένων "επενδυτών"/Κατακτητών.

Τα φασιστοειδή που κυβερνούν Ξεπουλούν ότι προλάβουν.

Μετατράπηκαν σε Κατακτητές... Σε Δυνάστες.

Τα πατριωτάκια των Αθηνών επιβιώνουν ακόμη χάρη στη δική μας Αφέλεια...

Στην δική μας Ανοχή...

Το δικό μας Φόβο.

Ο Πόλεμος είναι ανάμεσα σε Αυτούς και Εμάς...

Ο Νικητής δεν θα κρατήσει αιχμάλωτους!!
Οι Αμερικανοί που πολιορκούν το Χρηματιστήριο στη Γουώλ Στρητ είναι κι αυτοί «διεφθαρμένοι τεμπέληδες και χαραμοφάηδες»; τα «έφαγαν κι αυτοί μαζί με τον Ομπάμα»;…

Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό! Απευθύνεται στα οικτρά παλιόσκυλα της πιο ιταμής προπαγάνδας που έχει εξαπολυθεί εναντίον των Ελλήνων πολιτών τα τελευταία χρόνια.

Απευθύνεται στα τρωκτικά που μέσα απ’ τα ΜΜΕ υπέσκαψαν το αυτεξούσιο του κράτους, υπονομεύοντας τον αυτοσεβασμό των ανθρώπων.

Απευθύνεται στους κομπλεξικούς με την Ευρώπη και στους λιγούρηδες για το χρυσίον των αφεντικών. Ξέρουν αυτοί ποιοι είναι!

Τους ξέρετε κι εσείς!

Αυτοί που υπερασπίστηκαν το Μνημόνιο και τα Ανδρείκελά του, όπως πιο πριν το Σχέδιο Ανάν, τους ανθρωπιστικούς βομβαρδισμούς, τον θανατερό χορό του Χρηματιστηρίου, αυτούς που συνεχίζουν να πλουτίζουν εξηγώντας στον λαό πόσο πολύ αξίζει τη φτώχεια του και την ταπείνωση του. Την υποδούλωση του…

Οτι ο Πρωθυπουργός (τώρα) της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου ήταν και είναι ευεπίφορος στα κελεύσματα, στις υποδείξεις και στις εντολές των ΗΠΑ, το ξέρουν σ’ αυτόν τον τόπο και οι πέτρες… εξ ου και ο φόβος του Γιωργάκη ότι κάποια μέρα θα τον «πάρουν με (κάποιες απ’ αυτές) τις πέτρες»…

Ομως, οι αποκαλύψεις του περιοδικού «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» για τη σχέση του Πρωθυπουργού μας (διότι, έτσι ή αλλοιώς, είναι Πρωθυπουργός μας) προκαλούν ένα σφίξιμο στο στομάχι σε όσους κατοικεί ακόμα κάπου εκεί γύρω η ψυχή τους – όπως έλεγαν οι αρχαίοι Ελληνες για τα πέριξ στο διάφραγμα και λένε ακόμα οι Κινέζοι.

Σύμφωνα λοιπόν με απόρρητα τηλεγραφήματα της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, καθώς και του κ. Ντάνιελ Σπέκχαρτ, Πρέσβη τότε (2009) των ΗΠΑ στην Ελλάδα, προς την Ουάσιγκτων «ο Γεώργιος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός θα επανεξετάσει τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και τη συμφωνία για τον South Stream».

Οτι επίσης ο «Παπανδρέου θα “απευθυνθεί” (τα εισαγωγικά δικά μου) στην Τουρκία και τη “Μακεδονία” (χωρίς εισαγωγικά στα εν λόγω τηλεγραφήματα)», έχοντας αφήσει στους Αμερικανούς να εννοήσουν ότι «προτίθεται (σ.σ. ο Παπανδρέου) να είναι προσωπικά πιο δραστήριος» σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Αν αφήσουμε στην άκρη τη διπλωματική γλώσσα (που με τον τρόπο της τ’ αληθή λέγει), διαπιστώνουμε ότι οι εκτιμήσεις Σπέκχαρντ επαληθεύτηκαν αμέσως μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009.

«Ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και ο South Stream πάγωσαν», γράφουν τα «ΕΠΙΚΑΙΡΑ», ενώ «στη συνάντηση Παπανδρέου – Πούτιν στη Μόσχα και παρ’ ότι υπήρχε προσυμφωνία για την καταβολή βοήθειας απ’ τη Ρωσία προς την Ελλάδα ύψους 25 δισ. ευρώ, ο Ελληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε μόνο στα θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος που, κατά τον κ. Σπέκχαρντ, τον απασχολούν: τις κλιματικές αλλαγές…»

Με έναν λόγο ο Πρωθυπουργός μας συζήτησε με τον κ. Πούτιν, όπως οι Αγγλοι όταν δεν έχουν να συζητήσουν για τίποτε άλλο, για τον καιρό!

ΜΚΟ το Ουράνιο Τόξο.

Για αυτά τα 25 δισ. ευρώ που δεν πήρε απ’ τους Ρώσους ο Παπανδρέου έσυρε και παγίδευσε τη χώρα στο Μνημόνιο και υπερηφανεύεται σήμερα (ναι, υπερηφανεύεται) ότι μας εξασφάλισε «το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία»!

Τα πράγματα είναι απλά και δεν έχουμε να κάνουμε με καμμιά «θεωρία συνωμοσίας».
Ο Παπανδρέου έκανε ό,τι του έλεγαν και κάνει ό,τι του λένε. Το «περιβάλλον» Χίλαρυ Κλίντον, η Goldman Sachs, η καθ’ ημάς Πρεσβεία, η Τρόικα, και ο τελευταίος ϋμπερστουρμφύρερ του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών. Αυτών τις εντολές εκτελεί και πάντως όχι εκείνων που τον ψήφισαν.

Είναι δυσάρεστο να μη σέβεται κάποιος τον Πρωθυπουργό του, είναι θλιβερό και συχνά επώδυνο να μην μπορεί να τον σεβαστεί αλλά έχουμε να κάνουμε με έναν Πρωθυπουργό που δεν σέβεται ο ίδιος τη χώρα του.

Οπως δεν τη σεβόταν και ως Υπουργός Εξωτερικών. Διότι πάλι σύμφωνα με τηλεγράφημα (Φ. 1130 πΓ ΔΜ/377/ΑΣ3407) που φέρνουν στο φως τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ, ο Παπανδρέου όπως και ο κ. Σημίτης γνώριζαν (είχε ενημερωθεί ο Ελληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτων) ήδη από το 2003 ότι οι ΗΠΑ επρόκειτο να αναγνωρίσουν τα Σκόπια «υπό την ονομασία Μακεδονία» και, δεν κούνησαν ούτε τα δαχτυλάκι τους…

Τα προβλήματα αλλά και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα υπερβαίνουν τις «κλιματικές αλλαγές» στο Καστελόριζο και τις φθινοπωρινές βροχές στα Σκόπια. Η εξάρθρωση της διοίκησης (του κράτους), η εξουθένωση της κοινωνίας (διά της ανυποληψίας και της πείνας) καθώς και η αποσύνθεση του λαού και του έθνους έχουν στήσει ένα θέατρο, πολύ μεγαλύτερο απ’ εκείνο των Συρακουσσών για να παιχθεί μια τραγωδία πολύ χειρότερη απ’ εκείνη για την οποίαν οι Αθηναίοι έβαλαν πρόστιμο στον Φρύνιχο – την Αλωση της Μιλήτου…

Και αν οι Αθηναίοι ζημίωσαν τον Φρύνιχο ως υπομνήσαντα οικεία κακά, εμείς, ως φαίνεται, πάμε να τα ζήσουμε εκ νέου…


Ευθύνες στην ευρωπαϊκή ηγεσία για τους τρόπους διαχείρισης της ελληνικής κρίσης αποδίδει μεγάλη μερίδα αμερικανικών ΜΜΕ, ενώ την ίδια στιγμή εμφανίζεται διχογνωμία για το τι μέλλει γενέσθαι, με τις απόψεις να ποικίλουν όσο αφορά την έκβαση της σημερινής κατάστασης.

Η εφημερίδα Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, με κύριο άρθρο της, υποστηρίζει ότι ο μοναδικός τρόπος για να σωθεί το ευρώ είναι να επιστρέψει στις θεμελιώδεις αρχές του. Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, που θα δημιουργήσει όμως αρνητικό προηγούμενο και για άλλες χώρες με οικονομικά προβλήματα.

Ως η καλύτερη επιλογή κρίνεται η ελεγχόμενη χρεοκοπία με κουρέματα για τους ξένους πιστωτές. Η σύνταξη της εφημερίδας ισχυρίζεται επίσης ότι η ελληνική κρίση δεν απέδειξε ότι το ευρώ ήταν λάθος, κατηγορεί ωστόσο την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι προβάλλει ως αδιανόητο το ενδεχόμενο μιας εθνικής χρεοκοπίας, υπερασπιζόμενη την ελληνική κυβέρνηση από τις επιπτώσεις της αλόγιστης σπατάλης.

Σε δημοσίευμα της Ουάσιγκτον Ποστ υποστηρίζεται ότι οι προσπάθειες διαχείρισης της ελληνικής κρίσης μετατρέπονται σε ένα εξαιρετικά υψηλό παιχνίδι μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Από τη μια πλευρά, η Κεντρική Τράπεζα που συνιστά το ισοδύναμο της Federal Reserve των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως σημειώνεται, έχει τα εργαλεία και την ικανότητα να προχωρήσει σε ενέργειες για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά κάτι τέτοιο θα μπορούσε να υπονομεύσει τη θέση της ως μιας ανεξάρτητης τράπεζας. Από την άλλη, οι 17 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που χρησιμοποιούν το ενιαίο νόμισμα, κάθε μία από αυτές έχει τις δικές της πολιτικές δομές, τα εθνικά συμφέροντα και την ξεχωριστή ιδιοσυγκρασία των αξιωματούχων της.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αν και όλοι αναγνωρίζουν πως θα ήταν προτιμότερο οι δημοκρατικά εκλεγμένοι αρχηγοί να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την οικονομική ενότητα που θα αποτελούσε και την πολλά υποσχόμενη λύση της κρίσης, ωστόσο για τους ευρωπαίους θα ήταν πολιτικά περισσότερο βολικό αν οι μη εκλεγμένοι τεχνοκράτες της ΕΚΤ λάβουν αυτά τα μέτρα και μετατραπούν στο δίαυλο μέσω του όποιου θα πραγματοποιηθούν οι ευρωπαϊκές απώλειες.

Τέλος, διατυπώνεται η άποψη ότι η κατάσταση αυτή θυμίζει την κρίση του 2008 στην Αμερική, όπου υπήρχαν εντάσεις εντός της κυβέρνησης σχετικά με το ποιος θα αναλάμβανε την διάσωση των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων. Από πολλές απόψεις όμως, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πολύ πιο περίπλοκη κατάσταση από εκείνη των ΗΠΑ τρία χρόνια πριν, καθώς το αμερικανικό Κογκρέσο συνιστά ένα μοναδικό νομοθετικό σώμα και όχι 17 διαφορετικά, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη.

Στο πρακτορείο Μπλούμπεργκ επισημαίνεται η διαφορετική προσέγγιση μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας σχετικά με μια ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως αναφέρεται, στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν τις τράπεζες και να βρουν τρόπους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θα κληθούν να απαντήσουν τελικά στα ερωτήματα που απέφευγαν να θέσουν έως τώρα, όπως εάν θα πτωχεύσει η Ελλάδα και πως θα γίνει η διαχείριση αυτής της χρεοκοπίας,

Η Γερμανίδα καγκελάριος, 'Αγκελα Μέρκελ, η οποία θα συναντηθεί με το Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, έχει ήδη αναφερθεί στην ανάγκη προετοιμασίας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης χρεοκοπίας, ένα γεγονός που προεξοφλούν ήδη οι αγορές, όπως τονίζεται, υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Σαρκοζί είναι αντίθετος στη χρεοκοπία λόγω της έκθεσης των τραπεζών της Γαλλίας στο ελληνικό χρέος.

Η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς, με κύριο άρθρο της, εκτιμά ότι απαιτούνται επιθετικές μεταρρυθμίσεις για να αποτραπεί η ελληνική χρεοκοπία, καθώς και ανάκαμψη και ανάπτυξη. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεχίσουν να πιέζουν την Αθήνα για περαιτέρω φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας, για ορθότερη εφαρμογή του φορολογικού συστήματος και για αποδοτικότερη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, ενώ το ίδιο οφείλουν να κάνουν με στόχο τη μείωση πολλών θέσεων στο δημόσιο τομέα, προκειμένου να απελευθερωθούν πόροι αξιοποιήσιμοι για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τη νεοϋορκέζικη εφημερίδα, επί δεκαετίες, τα κύρια πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα διεύρυναν αλόγιστα τα κρατικά μισθολόγια για να ανταμείψουν υποστηρικτές τους και μειώσουν τεχνηέντως την ανεργία. Αυτή η πρακτική, που βύθισε την Ελλάδα βαθιά μέσα στο χρέος, πρέπει πλέον ανατραπεί, όπως εκτιμάται. Στη συνέχεια, υποστηρίζεται ότι επιπλέον οι Ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να απέχουν από πολιτικές λιτότητας που πνίγουν την ανάπτυξη, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ισχυρότερες οικονομίες, όπως στη Γερμανία, ενώ τα μελλοντικά δάνεια προς την Ελλάδα πρέπει να δίδονται σε συνάρτηση με την εφαρμογή από την ελληνική κυβέρνηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

«Ο Κοστάντσο φοβάται... τον βλέπω να τα τρώει όρθιος... ο Ολυμπιακός πρέπει να κοιτάζει την επόμενη μέρα, να βρούμε με μεταγραφή έναν καλό τερματοφύλακα τον Δεκέμβρη και τώρα να δοθεί μια ευκαιρία στον Μέγερι» απεφάνθη ο παλιός τερματοφύλακας του Ολυμπιακού Παναγιώτης Κελεσίδης.

O καλός συνάδελφος Γ. Γεωργάκης στο «Βήμα» επισημαίνει ακόμη ότι «Κατά τον Κελεσίδη «ο γκολκίπερ στη σέντρα που θα γίνει στην περιοχή πρέπει να βγαίνει και να τρώει αντιπάλους, συμπαίκτες, τα πάντα». Ως παράδειγμα ανέφερε μάλιστα ένα ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό κατά το οποίο σε σέντρα του Δομάζου βγήκε με δύναμη από το τέρμα πετώντας στο έδαφος τον Αντωνιάδη του Παναθηναϊκού και τους Γκλέζο, Σιώκο που αποτελούσαν το κεντρικό αμυντικό δίδυμο του Ολυμπιακού. Δεν είπε όμως λέξη για τον τελικό Κυπέλλου του 1975, όταν στο 25΄ ο Χατζηπαναγής του Ηρακλή τον ντρίμπλαρε τρεις φορές προτού πετάξει την μπάλα στα δίχτυα. ..»

ΕΤΣΙ ΚΑΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ: ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΖΑΛΙΣΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑ ΕΟΡΤΗΣ ...ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΟΥΣ!

Δεν έλεγαν τίποτε τόσο καιρό για Οικονομική Κρίση: ξαφνικά όλοι έγιναν ειδικοί!

Ο πρωθυπουργός έλεγε ότι η «Οικονομική Κρίση είναι εύρημα του Κ.Καραμανλή για να δικαιολογήσει την αποτυχία της Οικονομικής πολιτικής του...»

Λαλίστατος κυβερνητικός παράγοντας της κυβέρνησης Καραμανλή έλεγε όμως πριν απομακρυνθεί από την εξουσία η Ν.Δ.-δυστυχώς off the record και για αυτό δεν αναγράφω το όνομα του- ότι «...δεν έχουμε Οικονομική Κρίση, όσοι τα λένε είναι άσχετοι, υπάρχει μια μικρή Οικονομική ύφεση εντοπισμένη στην Βόρεια Αμερική η οποία και αυτή ανακάμπτει(!)»

Η Αριστερά ανακάλυψε και αυτή με καθυστέρηση την Κρίση του Καπιταλισμού-για το πώς θα αντιμετωπισθεί, εκτός από γενικόλογους αφορισμούς, κουβέντα: προέχουν πιο σημαντικά ζητήματα όπως π.χ. η αποκατάσταση Ζαχαριάδη!

Σωστή ενέργεια: βλέπετε ο μυστηριώδης αυτός τύπος, είχε πει και κάτι σωστό:»... τα παλιά εισιτήρια δεν περνάνε στα καινούρια λεωφορεία...» πράγμα που πρέπει το Κ.Κ.Ε να το... κοιτάξει και να μην το αφήσει έτσι.

Ο (πολύς...) ΜΠΑΡΟΖΟ ΕΙΠΕ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ «ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΟΤΙ ΖΟΥΣΕ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ, ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ!

Δεν μας είπε όμως γιατί έχουν τόσα-μεγαλύτερα-προβλήματα οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία. Δεν ξέρει σαν τον πρωθυπουργό, σαν τον παράγοντα της Ν.Δ., σαν το Κ.Κ.Ε. που άρχισε τις «διεθνείς αναλύσεις» που είχε... ξεχάσει για χρόνια μόνο μετά την έλευση του Μνημόνιου;

Λησμονούσε τα δικά του λάθη ο Μπαρόζο όπως ο αγαπημένος μας Παναγιώτης Κελεσίδης και μιλούσε μόνο για τον «Κοστάντσο» Έλληνα πρωθυπουργό;

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΣΕ ΓΙΑ «ΚΡΙΣΗ» ΓΙΑΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΩΣΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΣΥΝΔΥΑΣΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ «ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ» ΠΟΥ ΑΠΟΓΕΙΩΣΕ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΣ, ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ, ΓΙΑΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΘΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ: Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΙΜΕΙΤΑΙ (αντιγράφει στην πράξη) ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ...

• Ευρωπαική Οικονομική Ένωση
• Βιολογικά Προιόντα
• Συνθετική Βενζίνη και Βιοκαύσιμα
• Οικολογία
• Αφανισμός της Βαλκανικής ζώνης όπου με τον χαρακτηρισμό «Ζώνη 3» προορίζεται μόνο για παροχή αγαθών, ως ζωτικός χώρος, στην Μητρόπολη.
• Απόλυτος έλεγχος των αντιδράσεων –παντί τρόπω και μέσω αλλά κυρίως μέσω της οικονομικής εξάντληση- των Κοινωνιών όπου εφαρμόζονται όλα αυτά.
• Πρόσκτηση και αφαίμαξη των πλουτοπαραγωγικών πηγών προς όφελος της Γερμανίας.

ΟΙ «ΓΙΑΠΗΔΕΣ» ΜΟΛΙΣ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ, ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ... «ΘΑ ΕΤΡΩΓΑΝ ΠΟΡΤΑ» ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΟΥΣ.

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΤΟ ΙΔΙΟ-ΑΛΛΩΣΤΕ, ΑΣ ΜΗΝ ΚΡΥΒΟΜΑΣΤΕ ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ «ΓΝΩΣΕΙΣ» ΜΟΝΟ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΙ ΕΓΙΝΑΝ «ΕΙΔΙΚΟΙ» ΜΟΝΟ ΣΤΟ... ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΔΟΣΕΙΣ!

Οι πολιτικοί, σαν κάθε παλιό τερματοφύλακα, βλέπουν μόνο τα λάθη του... νυν πορτιέρο. Και αν αυτός, αλά Κοστάντσο, δεν αντιδρά σε σημαντικές περιπτώσεις (ή και συνέχεια... ανάλογα πως το βλέπει κανείς) τότε η παγκόσμια Οικονομική Κρίση γίνεται ...Κυβερνητική Απραξία-απλώς...

ΕΣΤΩ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΩΚΟΠΕΙ, ΔΕΝ ΧΡΕΩΚΟΠΕΙ, «ΚΟΥΡΕΥΕΤΑΙ» Ή ΚΑΤΑΝΙΚΑ (;) ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ...

Την επόμενη μέρα θα έχουν μείνει οι μισθοί πείνας, η ανεργία, το ίδιο δυσλειτουργικό Δημόσιο, ο ίδιος Κρατικοδίαιτος Ιδιωτικός τομέας, τα ίδια Δικαστήρια, η ίδια Αστυνομία, η ίδια Εγκληματικότητα, η ίδια έλλειψη στοιχειώδους ποιότητας στην Παιδεία.

Απλώς η αποκαλούμενη «Ελληνική Δημοσιονομική Κρίση» θα φύγει, θα πάει... αλλού!

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ; ΘΑ... ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣΟΥΜΕ;

Γ.Βαρουφάκης, καθηγητής Οικονομικών (σ.σ. από τους δύο-τρεις που επιλέγω να ακούω στις θλιβερές τηλεοπτικές κοκορομαχίες):

«...Η απάντηση στο ερώτημα 'Τι μπορεί να κάνει για μας η ηλεκτρονική δημοκρατία τώρα' είναι: 'Όχι πολλά πράγματα!', εκτός κι αν κάνει μια τομή στον τρόπο με τον οποίον η κοινωνικο-οικονομική εξουσία καθορίζει την καθαρότητα και την ένταση της φωνής του μέσου πολίτη. Οι φιλελεύθερες δυτικές δημοκρατίες μας σχεδιάστηκαν από την αρχή με τρόπο ώστε η κυριαρχία της πλειοψηφίας να μην είναι ποτέ πραγματικά Κυριαρχία του Λαού. Στην καλύτερη περίπτωση, επρόκειτο για τη διαμόρφωση μιας ολιγαρχίας που μπορεί να αποκτήσει αρκετή νομιμότητα ώστε να παρουσιάζει τις πρακτικές της ως μια μορφή Κυριαρχίας στο Όνομα του Λαού. Με αυτή την έννοια, η δημοκρατία (ως σύστημα βασισμένο στην ισηγορία) σχεδιάστηκε εκτός 'συστήματος' απ' την αρχή του 'Δυτικού' ή 'Ελεύθερου' Κόσμου...»

...ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ;

«...Βασανισμένος από διαφορετικές δυνάμεις που τον τραβούν από εδώ και από εκεί, ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να ξεφύγει από μία καταστροφική πολιτική η οποία στοχεύει στη χρηματοδότηση πτωχευμένων τραπεζών...»

Αυτό εκτιμά ο καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος ( tvxs.gr) λίγο πολύ κάνει λόγο για κυβέρνηση πιστωτικής κάρτας με ακριβό επιτόκιο.

Ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι στον κύκλο των συμβούλων του πρωθυπουργού τελικά παραμένουν «μόνο εκείνοι που έχουν όρεξη να διαγκωνίζονται μεταξύ τους».

Ερμηνεύοντας τη στάση της Γερμανίας, υπογραμμίζει ότι το Βερολίνο δεν διατίθεται να απολέσει τη δυνατότητα απειλής εξόδου από το ευρώ. Αναφορικά με την πρόταση την οποία ο ίδιος έχει εκπονήσει από κοινού με τον Stewart Holland, εκφράζει τη θλίψη του καθώς σημαντικοί παράγοντες της ευρωπαϊκής σκηνής συνυπογράφουν, αλλά διστάζουν να την υιοθετήσουν δημοσίως.

...Αυτή τη στιγμή, η μόνη λύση για την κρίση του ευρώ, η μόνη σειρά μέτρων που θα σταματούσε την αποσάθρωση και αποδόμηση του ευρώ, θα ήταν μία ενοποίηση ενός μέρους του χρέους, μία επενδυτική πολιτική σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο και μία κεντρική πολιτική στο τραπεζικό σύστημα. Είναι απόλυτα εφικτή, μπορεί να εφαρμοστεί αύριο, αλλά θα έχει ένα πολύ μεγάλο κόστος για τις πλεονασματικές χώρες. Όχι οικονομικό κόστος. Ουσιαστικά, θα έδεναν εαυτόν με το ευρώ στο διηνεκές. Εμείς δεν μπορούμε να βγούμε από το ευρώ, γιατί είμαστε ελλειμματικοί. Εκείνοι μπορούν. Δεν θέλουν, αλλά η επιλογή τους να βγουν τους δίνει τεράστια διαπραγματευτική ισχύ στα φόρα, στις συνόδους κορυφής κλπ. Για να σώσουν το ευρώ, θα πρέπει να απολέσουν αυτή τη διαπραγματευτική ισχύ.

ΚΑΙ Ο ΝΟΥΡΙΕΛ ΡΟΥΜΠΙΝΙ ΠΟΥ ΜΙΛΗΣΕ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ «ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΣ» Ο ΙΔΙΟΣ;

«...Ο Ρουμπινί εκτιμά ότι η παγκοσμιοποίηση και η καινοτομία κρύβουν κινδύνους (ΒΗΜΑ) «Αναλογιστείτε, για παράδειγμα, την τρομακτική πρόκληση που συνεπάγεται η προσθήκη δισεκατομμυρίων ανθρώπων στην παγκόσμια αγορά εργασίας. Η Κίνα και η Ινδία περικλείουν στα σύνορά τους σχεδόν 2,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους, την ίδια στιγμή που όλες οι υπόλοιπες οικονομίες έχουν άλλα 2 δισεκατομμύρια» υποστηρίζει ο ίδιος.Και συνεχίζει: «Η αποτυχία αυτής της ενσωμάτωσης θα μπορούσε να προκαλέσει αντίδραση εναντίον της παγκοσμιοποίησης και του ελεύθερου εμπορίου στις ανεπτυγμένες οικονομίες».

ΤΙ ΛΕΝΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ: ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ!

«...Έντονη κριτική στη νομισματική πολιτική της Κίνας άσκησε ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Barack Obama, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι «στρεβλώνει τις παγκόσμιες εμπορικές συναλλαγές όταν παρεμβαίνει για να μειώσει την τιμή του νομίσματός του».

«Η χειραγώγηση της ισοτιμίας είναι ένα παράδειγμα των παρεμβάσεων στις αγορές συναλλάγματος που έκανε το Πεκίνο ώστε το νόμισμά του να αξίζει λιγότερο από ό,τι θα υπαγόρευε φυσιολογικά η Αγορά. Λόγω των παρεμβάσεων αυτών, η ανατίμηση του γουάν παραμένει ανεπαρκής. Αυτό καθιστά τις εξαγωγές τους λιγότερο ακριβές και τις εξαγωγές μας προς αυτούς περισσότερο ακριβές. Είδαμε μια κάποια βελτίωση, μια ελαφρά ανατίμηση του γουάν εδώ κι ένα χρόνο. Όμως αυτό δεν είναι αρκετό», τόνισε.

Στη ομιλία του ο πρόεδρος των Η.Π.Α. απέφυγε να υποστηρίξει ρητά το νομοσχέδιο που εξετάζει η Γερουσία, το οποίο έχει ως στόχο να πιέσει την Κίνα στην ανατίμηση του νομίσματός της. Ωστόσο, επανέλαβε ότι οποιοδήποτε μέτρο ληφθεί, πρέπει να συμφωνεί με τους παγκόσμιους εμπορικούς κανονισμούς...»

ΑΥΤΗ Η ΣΤΑΝΗ, ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΥΡΙ ΒΓΑΖΕΙ... ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ LIFE STYLE ΚΑΙ... ΚΑΓΙΕΝ!

Το πιο καλό, φυσικά δεν το είπε οικονομολόγος: «Ο καπιταλισμός χωρίς χρεοκοπία είναι σαν το χριστιανισμό χωρίς κόλαση. Frank Borman (Αμερικανός αστροναύτης)»

Και φυσικά ο εκτελεσμένος χωρίς δίκη από τον Στάλιν, Νικολάι Κοντράτιεφ, είχε δώσει την αληθινή εξήγηση που όλοι τώρα τρέμουν να παραδεχθούν ...από φόβο μην χάσουν την δουλειά τους... ως κομμουνιστές(!) επικαλούμενοι κάποιον που έχασε την ζωή του από τους «κομμουνιστές»:

• Η σύγχρονη οικονομική θεωρία γνωρίζει μόνο κύκλους διάρκειας 7-11 χρόνων. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, πλάι σ' αυτούς τους κύκλους, όπως φαίνεται, υπάρχουν και άλλοι κύκλοι της οικονομικής δυναμικής διάρκειας περίπου 48-55 χρόνων. Τους ονομάζουμε μεγάλους οικονομικούς κύκλους.

• Η ανάκαμψη συμπίπτει με τη στιγμή που η συσσώρευση του κεφαλαίου αποκτά τέτοια ένταση κατά την οποία καθίσταται δυνατή η επικερδής επένδυση κεφαλαίου που σαν σκοπό της έχει αφενός τη δημιουργία βασικών παραγωγικών δυνάμεων και αφετέρου τον ριζοσπαστικό τεχνολογικό επανεξοπλισμό. Η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομικής ζωής, που έχει γίνει πιο σύνθετη εξαιτίας των βιομηχανικών καπιταλιστικών κύκλων μέσης διάρκειας, προκαλεί όξυνση της κοινωνικής πάλης, και του αγώνα για κατάκτηση νέων αγορών που οδηγεί σε εξωτερικές συγκρούσεις. Μέσα απ' αυτή τη διαδικασία ο ρυθμός συσσώρευσης του κεφαλαίου μειώνεται και δυναμώνει η διαδικασία διάχυσης του ελεύθερου κεφαλαίου. Η ενδυνάμωση της δράσης αυτών των παραγόντων προκαλεί μεταστροφή του ρυθμού της οικονομικής ανάπτυξης και την επιβράδυνσή της. Καθόσον η δράση των αναφερθέντων παραγόντων είναι πιο ισχυρή στη βιομηχανία, η μεταστροφή συμπίπτει συνήθως με την αρχή της μακράς ύφεσης στην αγροτική οικονομία.

• Η μείωση του ρυθμού της οικονομικής ζωής εξασφαλίζει από τη μια μεριά την ενίσχυση των αναζητήσεων στον τομέα της τελειοποίησης της τεχνολογίας, από την άλλη την αποκατάσταση της διαδικασίας συσσώρευσης του κεφαλαίου στα χέρια των βιομηχανικών-χρηματιστηριακών και άλλων ομάδων σε σημαντικό βαθμό σε βάρος της αγροτικής παραγωγής. Όλα αυτά δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια νέα άνοδο του μεγάλου κύκλου και αυτός επαναλαμβάνεται ξανά, αν και σε νέο βαθμό ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων.

(Ο Νικολάι Κοντράτιεφ (Nikolai Dmitriyevich Kondratiev) έζησε μεταξύ 1892 έως 1938 στη σταλινική Ρωσία. Πρόκειται για Ρώσο οικονομολόγο, από τους σημαντικότερους της περιόδου του μεσοπόλεμου. Είναι ο άνθρωπος που ανακάλυψε τους κύκλους της οικονομίας.

Βασική του θεωρία είναι ότι οι καπιταλιστικές οικονομίες διανύουν μεγάλες ανοδικές περιόδους που κατόπιν ακολουθούνται από εξίσου μεγάλες περιόδους συρρίκνωσης. Η ιστορία της μελέτης του για τον καπιταλισμό ξεκίνησε από την... παραγγελία – επιταγή του Στάλιν (γύρω στο 1920), που ζήτησε από τον Κοντράτιεφ να βρει «αποδείξεις» που να δείχνουν ότι ο καπιταλισμός είναι καταδικασμένος σε χρεοκοπία και εξαφάνιση – όπως είχε πει και ο Μάρξ.

Τελικά όμως, η «διάγνωση» του πολύ νεαρού Κοντράτιεφ κατέληξε στο (δυσάρεστο για το Στάλιν) συμπέρασμα ότι ο καπιταλισμός «αναγεννάται» μέσα από τις στάχτες του. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν ο... δημοκρατικός Στάλιν να τον εξορίσει στα Γκουλάγκ, όπου και δολοφονήθηκε χωρίς να καταδικασθεί, το 1938 σε ηλικία 46 ετών.)

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο Καπιταλισμός δεν θα «πέσει», το πρώτιστο είναι παρά τα όσα λένε δύο μεγάλα κανάλια... να μην «πέσουμε» όλοι εμείς!

ΕΠΙΜΥΘΙΟΝ: Ας δούμε, για να είμαστε... αντικειμενικοί(;) τι έλεγε και ένας κομμουνιστής ονόμαται... Καρλ Μαρξ για τις μεγάλες Οικονομικές Κρίσεις και το πώς τελικώς τις ξεπερνά ο Καπιταλισμός:

««Από τη μια μεριά με τη βίαιη καταστροφή ενός όγκου παραγωγικών δυνάμεων από την άλλη μεριά, με την κατάκτηση νέων αγορών και την πιο εντατική εκμετάλλευση των παλιών. Που καταλήγει αυτό; Στο να προετοιμάζει κρίσεις πιο γενικές και πιο τρομερές και στο να λιγοστεύει τα μέσα που θα μπορούσανε να τις προλάβουνε...»

ΕΠΙΜΥΘΙΟΝ ΙΙ: Ξέχασε να πει ότι όλοι αυτοί που σιωπούν και συγκατανεύουν, καταλήγουν-αν δεν πέσουν από τους ουρανοξύστες της Wall Street, να... πουλάνε μπουγάτσες. Πολιτικοί, αρθρογράφοι, οικονομολόγοι. Ακόμη και επιχειρηματίες που πίστευαν ότι έχουν «δέσει τον γάιδαρο τους»!

Σαν τερματοφύλακες που δεν έκαναν ... εξόδους και δεν προσπαθούσαν την στιγμή ακριβώς που έπρεπε. Σαν τον Κοστάντσο τελικώς...Από newstrap μοντάζ Γρέκι

Νέες έρευνες στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου αναμένεται να αρχίσει τις επόμενες ημέρες το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Πίρι Ρέϊς, το οποίο βρισκόταν ελλιμενισμένο στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου για ανεφοδιασμό.Στην περιοχή βρίσκεται και νορβηγικό ερευνητικό πλοίο, το οποίο έχει εκμισθωθεί από την Τουρκία και κινείται στο τρίγωνο Κύπρου-Κρήτης-Τουρκίας.Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ το Ισραήλ εντείνει τη στρατιωτική παρουσία του στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, στέλλοντας το μήνυμα στην Τουρκία ότι «δεν μπορεί να παίζει το ρόλο χωροφύλακα στην ανατολική Μεσόγειο».Στο πλαίσιο αυτό, ισραηλινά πολεμικά πλοία και αεροπλάνα θα περάσουν από την περιοχή όπου διεξάγονται οι έρευνες της Κύπρου για εντοπισμό υδρογονανθράκων.Με την ενέργειά τους αυτή οι ισραηλινοί, εκτός από το μήνυμα στην Άγκυρα, επιθυμούν να ενισχύσουν το αίσθημα της ασφάλειας όσον αφορά την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.Έντονη είναι η παρουσία και άλλων ενδιαφερόμενων χωρών στην περιοχή, ενώ, σύμφωνα πάντα με το ΡΙΚ, αναμένεται και η άφιξη αρμάδας του ρωσικού στόλου με πρώτο το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνιέτσοβ».Οι εργασίες της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy συνεχίζονται κανονικά στο τεμάχιο δώδεκα 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την τοποθέτηση βαλβίδων ασφαλείας, το τρυπάνι της αμερικανικής εταιρείας έχει ξαναπιάσει δουλειά και προχωρεί συνεχώς σε μεγαλύτερο βάθος.Στόχος είναι να διαφανεί με ασφάλεια η ποσότητα και η ποιότητα του φυσικού αερίου που υπάρχει.


Η Ελλάδα θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση σήμερα αν δεν είχε ενταχθεί στο ευρώ, ή αν την έδιωχναν το 2004, τότε που παραδέχτηκε ότι είπε ψέματα για τα οικονομικά της στοιχεία, προκειμένου να ενταχθεί. Σε καλύτερη θέση θα ήταν και η Ευρώπη. Οπότε, γιατί δεν φεύγει τώρα;

Η απάντηση είναι ότι δεν προβλέπεται. Αν μπεις στο ευρώ, δεν βγαίνεις. Δεν υπάρχει διαφυγή.

Υπάρχει όμως τρόπος. Μπορεί να προκαλούσε κάποια αναστάτωση, ή ακόμη και καταστροφή, αλλά κανένας δεν θα πίεζε με το ζόρι την Αθήνα να παραμείνει.

Αν η Ελλάδα ακολουθούσε το παράδειγμα της Αργεντινής, θα μπορούσε απλά να μετατρέψει το χρέος της από ευρώ σε δραχμές, με την παλιά ισοτιμία 340.75/1€. Το ίδιο θα μπορούσε να κάνει και με τα ευρώ που ήδη κυκλοφορούν. Έτσι, αν κάποιος είχε ένα εκατομμύριο ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, αυτά θα μετατρέπονταν σε 340.75 εκατ. δραχμές.

Βέβαια, αν γίνει κάτι τέτοιο, η δραχμή θα άξιζε πολύ λιγότερα, ίσως 1.000 δρχ ανά ευρώ. Έτσι, οι κάτοχοι ομολόγων θα έχαναν τα 2/3 της αξίας τους. Και μπορεί η Ελλάδα να τα κατάφερνε, η υπόλοιπη όμως Ευρώπη θα καταστρέφονταν.

Το 2002, το πέσο της Αργεντινής ήταν συνδεδεμένο με το δολάριο με ισοτιμία 1/1. Υπήρχε και μια επιτροπή που διασφάλιζε το απαραβίαστο αυτής της ισοτιμίας, και το σύστημα λειτούργησε για μια δεκαετία. Ο πληθωρισμός όμως της Αργεντινής ξεπέρασε αυτόν της Αμερικής, με αποτέλεσμα το πέσο να υπερτιμηθεί.

Το 2002, μια νέα κυβέρνηση αποσύνδεσε το πέσο από το δολάριο, και προχώρησε ακόμη πιο πέρα. Κήρυξε πτώχευση, και ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν το ίδιο. Αν είχες ένα δολάριο κατατεθειμένο σε τράπεζα της χώρας, αυτό μετατράπηκε σε πέσο, με αξία 30 σεντς στο δολάριο. Και αυτό άσχετα με το ποιος ήταν ο ιδιοκτήτης της τράπεζας. Αν δηλαδή ήθελες να αποσύρεις τα δολάρια σου από την Citibank του Buenos Aires, την πάτησες….

Αμέσως, η Αργεντινή αποκλείσθηκε από τις διεθνείς χρηματαγορές. Οι εισαγωγές κατέρρευσαν, και η χώρα μπήκε σε μια βαθιά, πλην όμως σχετικά σύντομη, ύφεση. Το πέσο έχασε τα 2/3 της αξίας του μέσα σε λίγους μήνες. Όποιος ανέπνεε, έκανε αγωγή εναντίον της Αργεντινής!

Όπως όμως συνήθως συμβαίνει, η υποτίμηση πέτυχε. Οι εξαγωγές άρχισαν να γίνονται ανταγωνιστικές, και η οικονομία ανέκαμψε. Υπάρχουν ακόμη διεθνείς δικαστικές αποφάσεις για αποζημιώσεις, που εκκρεμούν εναντίον της χώρας, αλλά όταν μιλάμε για κυρίαρχα κράτη, αυτές δεν είναι εύκολο να εφαρμοστούν. Τα διπλωματικά περιουσιακά στοιχεία δεν μπορούν να κατασχεθούν. Κανένας δεν μπορεί να αρπάξει την πρεσβεία της Αργεντινής στην Ουάσιγκτον, και τα κεφάλαια της μπορούν να φυλάσσονται στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών της Ελβετίας, η οποία και δεν επιτρέπει τη κατάσχεσή τους.

Η απόφαση της Αργεντινής να καταργήσει τα ιδιωτικά συμβόλαια, αποτέλεσε κρίσιμο σημείο του όλου πακέτου. Οι τράπεζες είχαν πολλά δάνεια σε δολάρια, τα οποία αν θα έπρεπε να ξοφλήσουν με το υποτιμημένο πέσο, θα προκαλούνταν ανεξέλεγκτες χρεοκοπίες, και η χώρα θα έμενε χωρίς τραπεζικό σύστημα.

Το παράδειγμα της Αργεντινής μπορεί να μην ακούγεται ελκυστικό, αλλά σίγουρα είναι καλύτερο από την ατέρμονη εναλλαγή λιτότητας, απεργιών, χαμένων δημοσιονομικών στόχων, κλπ. που αφήνουν την ελληνική οικονομία σε μια μόνιμη κατάσταση ύφεσης. Έτσι, για την Ελλάδα, η περίπτωση της Αργεντινής μπορεί όντως να είναι προτιμότερη.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιες σημαντικές διαφορές. Η Αργεντινή διέθετε δικό της νόμισμα σε κυκλοφορία. Η Ελλάδα όχι. Το να αρχίσει να τυπώνει δραχμές, θα ήταν μια πραγματική πρόκληση.

Η ανταλλαγή στα ομόλογα, θα ήταν νόμιμη; Για μερικά όχι. Τα βρετανικά δικαστήρια θα ετυμηγορούσαν εναντίον της Ελλάδας, αλλά μετά θα άρχιζαν να ψάχνουν για περιουσιακά της στοιχεία. Βέβαια, τα βρετανικά δικαστήρια θα είχαν δικαιοδοσία μόνο επί λίγων ομολόγων που θα είχαν εκδοθεί με τον βρετανικό νόμο. Τα περισσότερα έχουν εκδοθεί με ισχύ ελληνικής νομοθεσίας, οπότε η Ελλάδα θα μπορούσε απλά να αλλάξει τον νόμο της, νομιμοποιώντας τις ανταλλαγές. Ούτως ή άλλως, τα ελληνικά ομόλογα ανταλλάσσονται σήμερα με 40% μείωση της αξίας τους, οπότε δεν θα ήταν πολύ πιο σημαντική η οποιαδήποτε πτώση της αξίας τους, με δεδομένο το ότι οι πιστωτές θα πίστευαν ότι θα αποζημιωθούν, έστω με δραχμές.

Η Ελλάδα θα αναγκάζονταν ξαφνικά να λειτουργήσει με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, ή να δανειστεί από τους πολίτες της, των οποίων οι καταθέσεις θα έχαναν μεγάλο μέρος της αξίας τους.

Για να πετύχει κάτι τέτοιο η Ελλάδα, θα έπρεπε να το κάνει στη διάρκεια κάποιου Σαββατοκύριακου, χωρίς καμία διαρροή. Αν ο κόσμος καταλάβαινε τι γίνεται, θα έσπευδε να αποσύρει τις καταθέσεις του.

Στην Αργεντινή δεν υπήρξαν συνέπειες. Αν όμως γίνει κάτι τέτοιο στην Ευρώπη, οι επιπτώσεις θα ήταν εκρηκτικές. Θα σημειώνονταν bank runs στις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης. Και αν μπορεί να το κάνει η Ελλάδα, γιατί όχι και η Πορτογαλία, η Ισπανία, ή και η Ιταλία;

Αν λοιπόν γίνει κάτι τέτοιο, τεράστια κεφάλαια θα εισέρεαν στις γερμανικές τράπεζες. Οι οποίες όμως μπορεί και να έχαναν, αν το παράδειγμα της Ελλάδας το ακολουθούσαν και άλλες χώρες. Το να χρωστάς ευρώ στους καταθέτες σου, και να εισπράττεις δραχμές, λιρέτες, και εσκούδος από τους οφειλέτες σου, είναι ένας σίγουρος τρόπος για να χάσεις λεφτά, αν είσαι τράπεζα.

Το γεγονός ότι το σήμερα το χρήμα είναι ψηφιακό δεν βοηθά την κατάσταση. Τα περισσότερα χρήματα βρίσκονται κατατεθειμένα σε τράπεζες, από τις οποίες μπορούν να μεταφερθούν στιγμιαία, οπουδήποτε στον κόσμο, όλο το 24ωρο. Οι συνοριακοί έλεγχοι δεν φέρνουν πια αποτέλεσμα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται και ξανασυναντώνται, δηλώνουν αποφασισμένοι να αποτρέψουν την κρίση, αλλά μοιάζουν ανήμποροι να κάνουν το οτιδήποτε. Ήδη, η περίφημη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, θεωρείται ξεπερασμένη. Η κατάσταση της Ελλάδας όλο και επιδεινώνεται. Οι στόχοι του προϋπολογισμού έχουν χαθεί. Κάποιοι πολιτικοί θέλουν τις τράπεζες να υποστούν μεγαλύτερες απώλειες από όσες προέβλεπε η συμφωνία της 21/8, αλλά οι τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν για τα αποτελέσματα κάτι τέτοιου.

Σε επίπεδο εξαγωγών, η Ελλάδα παραμένει απελπιστικά μη ανταγωνιστική, και δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο αξιόπιστο σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας της. Έτσι, η ΕΕ χρησιμοποιεί την απειλή της παρακράτησης της δόσης βοήθειας, με σκοπό να πετύχει ακόμη περισσότερη λιτότητα από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι πολίτες αντιδρούν, σαν να μην υπάρχει ανάγκη για λιτότητα, απεργώντας και διαδηλώνοντας. Ακόμη και οι εφοριακοί απήργησαν, φοβούμενοι μην απολυθούν. Στην πραγματικότητα, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο εθνικό συλλογικό πνεύμα για θυσίες, προκειμένου να σωθεί η χώρα.

Έτσι, το μήνυμα που μοιάζει να πηγάζει από την σημερινή Ελλάδα είναι: «Είμαι μικρή. Έχω υποφέρει. Μπορείτε να με σώσετε. Και αν δεν το κάνετε, μπορώ να σας προκαλέσω το απόλυτο χάος».

Και τελικά, οι Έλληνες μπορεί να έχουν και δίκιο.

N.Y. Times

Σύνδεσμος

Απόδοση: S.A.


Τουρκικές κινήσεις εντυπωσιασμού κατά Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Σε νέες προκλήσεις είναι αποφασισμένη να προβεί η Τουρκία, ενοχλημένη από τον απόπλου της φρεγάτας ΥΔΡΑ (F-452) του Πολεμικού Ναυτικού με προορισμό την Ανατολική Μεσόγειο και ενώ η παρουσία της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου τείνει να παγιωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται από τη τουρκική πλευρά, τις προσεχείς ημέρες δεν αποκλείεται να σημειωθεί έξοδος της νεότευκτης κορβέτας HEYBELİADA (F511) του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο, προκαλώντας ήδη ενόχληση στη διοίκηση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, καθώς ως γνωστόν η Ελληνική φρεγάτα συμμετέχει στη ΝΑΤΟϊκή αποστολή ACTIVE ENDEAVOUR.

Η Άγκυρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν αποδέχτηκε τις ΝΑΤΟϊκές εξηγήσεις και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, που πήρε την περασμένη βδομάδα στην Αττάλεια στο περιθώριο Συνόδου των Υπουργών Άμυνας της ΝΑ Ευρώπης, συμπεριφέρεται με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο προαναγγέλοντας νέες προκλητικές ενέργειες. Πλέον μένει να διαπιστωθεί στη πράξη πόσο “αόρατη” θα είναι η τουρκική κορβέτα στο περισκόπιο κάποιου ελληνικού υποβρυχίου.

ΠηγήΈντονη ήταν και την Πέμπτη η δραστηριότητα της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου ενώ η τουρκική πλευρά προαναγγέλλει κι άλλες κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο κάδρο των εξελίξεων βρίσκεται και το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο που έχει εκμισθωθεί από την Τουρκία και το οποίο κινείται νοτίως μεταξύ Πάφου – Λεμεσού, περιοχή που αναμένεται ότι η Άγκυρα θα κάνει τις γεωτρήσεις της. Το τελευταίο 24ωρο, πάντως, στην περιοχή κυριαρχούν οι Ισραηλινοί, οι οποίοι εποπτεύουν όλες τις κινήσεις κοντά και στην κυπριακή πλατφόρμα.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται ότι θα επαναδραστηριοποιηθεί και το «Πίρι Ρέις», το οποίο βρίσκεται ελλιμενισμένο στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, ανέφερε την Πέμπτη ότι η αποστολή του Πίρι Ρέις στην περιοχή ήταν μία αντίδραση στις κινήσεις των Ελληνοκυπρίων. Ταυτόχρονα όμως ήταν , όπως είπε, «και για να αξιοποιηθεί η συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας που υπέγραψε η Τουρκία με την «ΤΔΒΚ».

Αλλιώς, κάτω από κανονικές συνθήκες εμείς δεν θα πηγαίναμε εκεί», ανέφερε και πρόσθεσε τα εξής: «Διότι εάν πηγαίναμε θα ήταν σαν να μην αναγνωρίζουμε την «ΤΔΒΚ», την οποία αναγνωρίζουμε ως ανεξάρτητο κράτος».

Στο μεταξύ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης αναφερόμενος στην τουρκική στάση δήλωσε πως «οι πρόσφατες δηλώσεις της και ενέργειες λόγω της άσκησης του αυτονόητου δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει σε αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου αντιστρατεύονται προφανώς το διεθνές δίκαιο, υπονομεύουν τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία», προσθέτοντας ότι «τώρα η Τουρκία επιχειρεί να στρατικοποιήσει τη συζήτηση ακριβώς επειδή δεν έχει επιχειρήματα».

Σημείωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο «η σύναψη της λεγόμενης συμφωνίας της Τουρκίας με τα κατεχόμενα είναι άκυρη και φυσικά χωρίς περιεχόμενο, αυτό δεν το λέμε εμείς αλλά η διεθνής κοινότητα και το λέει και μετά και από δικές μας επαφές επί του θέματος».

Κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού

Η Noble Energy και Delek ξεκίνησαν από την Πέμπτη την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που θα ενώνει το κοίτασμα «Ταμάρ» με αυτό στο «Μαρί Β» από το οποίο υπάρχει ήδη αγωγός προς την παράκτια πόλη Ασκελόν του Ισραήλ.Ο αγωγός είναι διαμέτρου 16 ιντσών και θα έχει μήκος 150 χιλιομέτρων.

Το «Ταμάρ» έχει ερευνηθεί το 2009-2010 και διαπιστώθηκαν περίπου 6 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου και είναι το τρίτο μεγαλύτερο κοίτασμα που βρέθηκε παγκόσμια την τελευταία δεκαετία. Πρόκειται για το δεύτερο πιο κοντινό κοίτασμα προς το «Αφροδίτη» με πρώτο το «Λεβιάθαν».

Στο «Αφροδίτη», Αμερικανοί, Γάλλοι και Κύπριοι ειδικοί έχουν προγνώσει περιεκτικότητα 8-10 τρις κυβικών ποδών φυσικού αερίου. Η επένδυση για την ανάπτυξη του κοιτάσματος του Ταμάρ και του αγωγού υπολογίζεται σε 2,7 δις ευρώ.

http://www.philenews.com/


Οι Ευρωπαίοι εταίροι – δανειστές – πάτρωνες έχουν σηκώσει ψηλά τα χέρια με την Ελλάδα. Η κυβέρνηση στην Αθήνα επιδίδεται σ’ ένα ξέφρενο ράλι εισπρακτικών μέτρων, απειλώντας τους πολίτες ότι αν δεν τα πληρώσουν, οι Ευρωπαίοι δεν θα μας πληρώσουν.

Την ίδια στιγμή το χρέος τρέχει ανεξέλεγκτο, το έλλειμμα ξεφεύγει μονίμως και οι πολίτες βρίσκονται με τα μυαλά στα κάγκελα ανάμεσα σε λογαριασμούς, χαράτσια, μειώσεις μισθών και συντάξεων -πριν από τις απολύσεις.

ΜΕΣΑ σ’ αυτό το σκηνικό κινείται ξυλάρμενη η χώρα, με ζοφερό παρόν και άδηλο μέλλον.

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ εταίροι – δανειστές – πάτρωνες δεν κρύβουν την έντονη δυσφορία τους απέναντι στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ευθέως πλέον ότι δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Η ευρωπαϊκή δυσπιστία είναι πλέον ολοφάνερη.

Η ΟΜΟΛΟΓΙΑ της Αθήνας ότι δεν έχει επιτύχει το στόχο για το έλλειμμα του 2011, το οποίο μυστηριωδώς τραβάει μόνον την ανηφόρα, καθυστερεί όχι μόνον την 6η δόση του αρχικού δανείου, αλλά έχει ανοίξει διάπλατα και ερήμην της ελληνικής κυβέρνησης τη συζήτηση για το αν, πόσο, πώς και πότε θα κουρευτεί το ελληνικό χρέος. Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να καταλήξουν σε μια θέση και μια απόφαση, αφού δεν μπορούν να σταθμίσουν, εκτός των άλλων, πόσο θα «πειραχτούν» και οι δικές τους τράπεζες από την κίνηση αυτή.

ΕΤΣΙ παρατείνουν το καθημερινό μαρτύριο για την Ελλάδα, διαβεβαιώνοντάς την -για την ώρα- ότι μέχρις ότου αποφασίσουν τι θα κάνουν τελικώς με την περίπτωσή της, δεν θα αφήσουν να βγει η Ελλάδα από το ευρώ.

ΣΤΗΝ Αθήνα, η κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει στους εταίρους ότι «θα τα κάνει όλα» και «στο ακέραιο». Και κάνει ό,τι μπορεί για να ανησυχήσει και να εκνευρίσει ακόμη περισσότερο τους δανειστές -πάτρωνές της.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ το μόνο που έχει καταλάβει είναι ότι πρέπει «να μαζέψει λεφτά» για να ικανοποιήσει τους Ευρωπαίους «σαδιστές». Και το έκανε και εξακολουθεί να το κάνει με αμείωτο σαδισμό και η ίδια. Μειώνει οριζοντίως και καθέτως μισθούς και συντάξεις, βάζοντας υπέρμετρα χαράτσια σε ό,τι στέκεται και κινείται. Με δυο λόγια, δημιουργεί η ίδια συνθήκες «ρουμανοποίησης» της χώρας, πράγμα που δεν άφησε να πέσει κάτω ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ακόμη, άνοιξε τον ασκό της μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων, σαν αυτόματη θεριστική μηχανή -300 εκατομμύρια θα αποδώσει όλα κι όλα αυτός ο «άθλος» της κυβέρνησης.

Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ δεν πρόκειται να σταματήσει, αφού είναι βέβαιο -η τρόικα το λέει, οι εταίροι το υπαινίσσονται- ότι θα χρειαστούν «και άλλα μέτρα» για να σταθεί η Ελλάδα στο ύψος των δεσμεύσεών της.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ έτσι τυχαία η εμφάνιση στο καθημερινό λεξιλόγιο της «χρεοκοπίας» και της «πτώχευσης».

ΑΡΚΕΙ να μην το πιστέψουμε. Σημερινοί χρεοκοπημένοι και πτωχοί τω πνεύματι δεν μπορούν να σημαδέψουν την τύχη ενός λαού για τα επόμενα τριάντα και πλέον χρόνια.
Επιτέλους φθάσαμε στο «ψητό»! Στο ξεπούλημα της εθνικής περιουσίας και των βασικών υποδομών της χώρας... Γιατί νομίζατε ότι μας δάνεισαν τα εκατοντάδες δισ. ευρώ; Μήπως ήταν τόσο αφελείς οι δανειστές μας ώστε να μην αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να ξεχρεώσει αυτά τα τεράστια ποσά που αυξάνονται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου λόγω των υψηλότατων επιτοκίων; Όχι βέβαια...

Το «μυστικό» βρίσκεται στην περίφημη «δανειακή σύμβαση» την οποία εν κρυπτώ και παρανόμως υπέγραψε ο Γ. Παπακωνσταντίνου με απόλυτη ευθύνη του πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία η εθνική περιουσία εκχωρείται χωρίς η Ελλάδα να μπορεί να προβάλει καν το δικαίωμα της ασυλίας, της εθνικής κυριαρχίας. Αυτό το ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ καλείται τώρα να προωθήσει και να υλοποιήσει η κυβέρνηση... Μια παραπαίουσα κυβέρνηση που έχει συγκεντρώσει όχι απλώς την αγανάκτηση, αλλά ΤΗΝ ΟΡΓΗ της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Πρέπει λοιπόν η κυβέρνηση αυτή, πριν καταρρεύσει και παραδοθεί στη χλεύη της πολιτικής ιστορίας, να υπογράψει τη «συνθήκη παράδοσης» της εθνικής περιουσίας...

Αντί λοιπόν για το «κούρεμα του χρέους», που παρουσιάζει άλλωστε σοβαρές δυσκολίες, προκρίνεται από τους δανειστές και τους κερδοσκόπους ΤΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ, ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΑΝΤΙ «ΠΙΝΑΚΙΟΥ ΦΑΚΗΣ».

Την ιστορική αυτή ΕΘΝΙΚΗ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ την αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι δανειστές μας. Γι' αυτήν τη διαδικασία το κυβερνών κόμμα και ο πρωθυπουργός, όπως άλλωστε και συνολικότερα το πολιτικό σύστημα, κρίνονται ανεπαρκείς και επικινδύνως ανίκανοι, με ενδεχόμενο να μην προωθηθεί αποτελεσματικά -όσον αφορά τα κερδοσκοπικά συμφέροντα των δανειστών μας- η διαδικασία του ξεπουλήματος...

Δεν αρκεί η εθελοδουλεία, η υποταγή μιας κυβερνητικής εξουσίας για να την «εμπιστευθούν» οι πάτρωνές της... Η «παράδοση» μιας χώρας, ο εξαναγκασμός ενός ολόκληρου λαού να εκχωρήσει τον εθνικό πλούτο, τις ιδέες του, την αξιοπρέπειά του απαιτούν άλλα «προσόντα».

Γι' αυτό και όλη η δημόσια περιουσία, ο εθνικός πλούτος, εντάσσεται σ' ένα «χαρτοφυλάκιο» που θα το διαχειριστούν και θα το εκποιήσουν οι ίδιοι οι δανειστές μας.

Ήδη η τιμή της «εθνικής δημοπρασίας» που περιλαμβάνει λιμάνια, αεροδρόμια, τον ορυκτό πλούτο, τις επιχειρήσεις του Δημοσίου κοστολογήθηκε στα 125 δισ. ευρώ. Η αποτίμηση έγινε ήδη από την εταιρεία Roland Berger Strategy Consultants (RBSC) η οποία είναι σύμβουλος του Β. Σόιμπλε και του γερμανικού Συνδέσμου Βιομηχανιών...

Ας αναλογισθούμε ότι με παρόμοιες διαδικασίες πραγματοποιήθηκε το «πλιάτσικο» εκποίησης της δημόσιας-κρατικής περιουσίας της Ανατολικής Γερμανίας. Ένα σκάνδαλο που θα μείνει στην ιστορία της οικονομικής θεωρίας ως παράδειγμα προς αποφυγήν...

Το «εθνικό πλιάτσικο» θα πρέπει να συντελεσθεί με ταχύτατες και συνοπτικές διαδικασίες. Θα πρέπει η δημόσια περιουσία να αποτιμηθεί σε «σκοτωμένες» τιμές, όπως π.χ. η Εθνική Τράπεζα, η μετοχή της οποίας έχει υποδεκαπλασιαστεί την τελευταία περίοδο. Άλλο παράδειγμα, το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Όταν το Δημόσιο αποκομίζει τα πέντε τελευταία χρόνια κέρδη 600 εκατ. ευρώ, τότε με ποια λογική παραχωρείται στους Γερμανούς για είκοσι χρόνια με μικρότερο ποσό; Με παρόμοιες διαδικασίες δεν πρόκειται να πληρωθεί ούτε η αξία της ακίνητης περιουσίας των επιχειρήσεων και των υποδομών...

Μας υπόσχονται ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία θα απαλλαγούμε από ένα σοβαρό τμήμα του χρέους μας... το οποίο χρέος το ίδιο το ΔΝΤ το αποτιμά στο ύψος του 189% του ΑΕΠ το 2012...

Ακόμα κι αυτό αν γίνει, για ποια Ελλάδα θα μιλάμε; Γιατί σε λίγα χρόνια, αν προχωρήσουν οι διαδικασίες αυτές, θα είμαστε ξένοι εργάτες και υπάλληλοι στη χώρα μας, με μισθούς των 500 ευρώ, με συντάξεις-επιδόματα, χωρίς ασφάλιση, χωρίς δημόσια υγεία, παιδεία, συγκοινωνίες... Χωρίς να έχουμε λόγο για την εθνική περιουσία, τον εθνικό πλούτο, την εθνική μας κυριαρχία.

Όσοι σήμερα απεργάζονται το ξεπούλημα της χώρας, την εξαθλίωση του λαού μας, ας συνειδητοποιήσουν ότι ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΕΚΧΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ -ΑΥΤΟΥΣΙΑ- ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

Δεν θα υπάρξει γι' αυτούς «ούτε πλοίο, ούτε οδός»... Γιατί δεν άνοιξαν «πόλεμο» με τους εκβιαστές, τους κερδοσκόπους δανειστές μας, αλλά τον «κήρυξαν» κατά του ελληνικού λαού... Όπως ακριβώς μια «κατοχική» κυβέρνηση.