Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

6 Οκτ 2011


"Οι ενέργειες της Τουρκίας ουσιαστικά προκαλούν ένταση και δημιουργούν κινδύνους και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αποφύγουμε όλοι και πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών της περιοχής η εμπέδωση της σταθερότητας. Έχουμε ξαναπεί ότι η Τουρκία επιχειρεί να στρατιωτικοποιήσει τη συζήτηση για τις εξελίξεις γύρω από αυτό το θέμα και πιστεύουμε ότι αυτό είναι μία επικίνδυνη επιλογή", είναι η θέση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για όσα συμβαίνουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τις απειλές και τους "τσαμπουκάδες" της Άγκυρας προκειμένου να ανασταλεί το κυπριακό πρόγραμμα εντοπισμού υδρογονανθράκων.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας εκλήθη να σχολιάσει δημοσίευμα ισραηλινής εφημερίδας ότι μπορεί να προκληθεί περιφερειακή σύγκρουση αν ένας Ισραηλινός πιλότος καταρρίψει κάποιο τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος. "Δεν θα σχολιάσω οποιοδήποτε δημοσίευμα το οποίο αναπτύσσει κάποια υποθετικά σενάρια τα οποία μπορούν να συμβούν", απάντησε ο κ. Δελαβέκουρας.

Ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα παρακολουθήσει την λογική της Άγκυρας να στρατιωτικοποιήσει τη συζήτηση και να δημιουργήσει ένταση.

"Απαντάμε με πολύ ισχυρά επιχειρήματα, απαντάμε στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και καλούμε την Τουρκία, η οποία τελευταία επικαλείται συχνά το Διεθνές Δίκαιο, να το σεβαστεί", είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών για να συμπληρώσει : "Αυτή είναι η θέση μας, νομίζω ότι έχει γίνει απολύτως ξεκάθαρη και ελπίζω ότι δε θα συνεχιστούν αυτές οι πρακτικές οι οποίες ακριβώς δημιουργούν συνθήκες έντασης. Αντίθετα θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση και συνεργασία και η αυτονόητη αναγνώριση όλων των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε κράτους της περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο οφείλω να επαναλάβω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί αυτονόητα κυριαρχικά δικαιώματα, πραγματοποιώντας έρευνες για τον φυσικό της πλούτο. Αυτό είναι ξεκάθαρο και έχει ως προς αυτό τοποθετηθεί η Διεθνής Κοινότητα, όλες οι χώρες οι οποίες έχουν ενδιαφέρον για την περιοχή, έχουν τοποθετηθεί ξεκάθαρα και έχουν πει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αυτό το αυτονόητο δικαίωμα".

Σε ερώτημα αν προχωρά ο προγραμματισμός για διεξαγωγή του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, δηλαδή της κοινής συνεδρίασης των υπουργικών συμβουλίων από τις δύο χώρες, ο κ. Δελαβέκουρας μετέφερε την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης "να πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και αυτό θα πρέπει να γίνει σε ένα περιβάλλον το οποίο να του επιτρέψει να είναι παραγωγικό και αποτελεσματικό. Δεν έχουμε ακόμα συζητήσει για συγκεκριμένες ημερομηνίες, είναι κάτι το οποίο παραμένει προς συζήτηση και φυσικά κατά τη συζήτηση αυτή συνεκτιμώνται όλα τα δεδομένα".

Πάντως, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξε ότι το πρώτο ελληνοτουρκικό συμβούλιο, που έγινε στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2010 "παρήγαγε πράγματι πολύ σημαντικά αποτελέσματα, αποτελέσματα τα οποία έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών και των δύο χωρών, και σε αυτό το πνεύμα θέλουμε να συνεχίσουμε".

Ο κ. Δελαβέκουρας εκτίμησε ότι η Τουρκία εμποδίζει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και συμφώνησε με το ενδεχόμενο διεξαγωγής τετ α τετ συνομιλιών μεταξύ του Δημήτρη Χριστόφια και του Ντερβίς Ερογλου. "Είναι δεδομένο ότι η Τουρκία με τον κατοχικό στρατό ασκεί έλεγχο καθοριστικό στα κατεχόμενα και επηρεάζει αντίστοιχα και την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Θα πρέπει η Τουρκία να καθοδηγήσει την τουρκοκυπριακή πλευρά προκειμένου να μπορέσουμε να δούμε πρόοδο. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει καλέσει τους δύο ηγέτες, προκειμένου να έχουν συνάντηση, στην οποία εμείς ελπίζουμε ότι θα υπάρξει πρόοδος, αλλά αυτό φυσικά εξαρτάται από τα αποτελέσματα και από τη θέση που θα τηρήσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δυστυχώς τόσο οι δηλώσεις αλλά και οι πληροφορίες που έχουμε για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, αυτή τη στιγμή, δεν εμπνέουν αισιοδοξία για πρόοδο, κάτι το οποίο επιδιώκει με σταθερό τρόπο ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η ελληνοκυπριακή πλευρά", υποστήριξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Προετοιμάζουν υπερκέρδη για τους αγοραστές της εθνικής περιουσίας
  • Η ΔΕΗ ζητά αυξήσεις 30% στα τιμολόγια ρεύματος για το 2012. Επιβεβαίωση από το ΥΠΕΚΑ για αυξήσεις αλλά όχι σε τέτοιο ποσοστό

Αυξήσεις που ξεπερνούν ακόμη και το 30% στα τιμολόγια ρεύματος ζητά η ΔΕΗ, σύμφωνα με "ΤΑ ΝΕΑ", για το 2012.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το οποίο επικαλείται πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποκλείεται να γίνει δεκτό όχι μόνο για πολιτικούς αλλά και για λόγους ουσίας.

Ωστόσο, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας λέει πως θα ακριβύνουν τα τιμολόγια αλλά οι αυξήσεις θα είναι μικρότερες από το 30% που ζητά η ΔΕΗ.

"Το ΥΠΕΚΑ επεξεργάζεται τις προτάσεις που αφορούν στις μεταβολές των τιμών, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, ώστε να μην επιβαρύνει αδικαιολόγητα τα νοικοκυριά", αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε τη Τετάρτη.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ έχει ήδη καταθέσει αίτημα προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ζητώντας μεσοσταθμική αύξηση στα τιμολόγιά της κατά 18,7%, με τα νοικοκυριά να επιβαρύνονται με ποσοστό που ξεπερνά και το 30%.

Και αυτό γιατί το Μνημόνιο ορίζει ότι σταδιακά έως το 2013 οι λιανικές τιμές του ηλεκτρισμού πως θα πρέπει να αντανακλούν τις τιμές στη χονδρική αγορά, καθώς και ότι θα σταματήσουν οι σταυροειδείς επιδοτήσεις μεταξύ των επιμέρους τιμολογίων της ΔΕΗ. Από 1/1/2012 πρέπει να τεθεί σε ισχύ η δεύτερη φάση της αναπροσαρμογής, που ξεκίνησε το 2011, ενώ η τρίτη δόση είναι για τον Ιανουάριο του 2013.

Τέλος, σημειώνεται ότι στο υπουργείο έχει υποβληθεί πρόταση για επιμερισμό του κόστους στο χρονικό διάστημα που απομένει, προκειμένου να μην υπάρξει απότομη επιβάρυνση το 2013.


Στην Νέα Υόρκη 100 αστυνομικοί παραιτήθηκαν επειδή δεν ήθελαν να χτυπάν διαδηλωτές.
Στην Αθήνα 100 αστυνομικοί ζήτησαν δεύτερο γκλοπ για να μπορούν να δέρνουν και με τα δύο χέρια.

Οι μονάδες καταστολής σε όλον τον κόσμο ενεργούν ενάντια στα συμφέροντα της τάξης τους και ενάντια στα συμφέροντα των ανθρώπων που τους πληρώνει. Των πολιτών δηλαδή.

Είναι όργανα, πάντα φάλτσα, των συμφερόντων των κυβερνήσεων, οι οποίες κυβερνήσεις εξυπηρετούν οικονομικά συμφέροντα.

Το πιο τρανταχτό παράδειγμα υπαλλήλων των συμφερόντων που το παίζουν πολιτικοί με αξιώματα, δήθεν πρωθυπουργού και δήθεν υπουργού, είναι αυτό της Ελλάδας.

Περιμένει τώρα ο υπαλληλάκος Γιωργάκης ο αντιεξουσιαστής μαζί με το δημιούργημα των ΜΜΕ Μπένι να δει τι θα αποφασίσουν οι προϊστάμενοι τους Μέρκελ και Σαρκοζί για το κούρεμα για να έρθει να μας το ανακοινώσει.

Στην πραγματικότητα οι πολιτικοί πλέον είναι υπάλληλοι που εκτελούν εντολές. Απλά τώρα είναι ολοφάνερο καθώς η κρίση μεγεθύνει τις καταστάσεις και παράλληλα μας κάνει...
να προσέχουμε περισσότερο τις λεπτομέρειες.

Κατά τα άλλα εμείς είμαστε ο κυρίαρχος σοφός λαός που ψηφίζει το ποιος θα τον κυβερνήσει. Σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή.

Πανελλήνια συγκίνηση προκαλούν οι περιπέτειες των πολιτικών μας, όπως ο Πάγκαλος και ο Γιακουμάτος, οι οποίοι είναι στα πρόθυρα της ζητιανιάς.

Ένας – ένας βγαίνουν στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα για να μας πουν πόσο πολύ υποφέρουν οικονομικά και για να μας πουν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους.

Το επόμενο βήμα είναι να τους δούμε στα λεωφορεία να παίζουν ακορντεόν (και αν δεν ξέρουν ακορντεόν ας χρησιμοποιήσουν το όργανο που έχουν μαζί τους να τους φυλάει) και με σπαρακτική φωνή να λένε: «Δεν είμαι ζητιάνος. Έχω οικογένεια να θρέψω, έκτακτο φόρο για 50 ακίνητα, την βενζίνη για την λιμουζίνα, δώστε κάτι και εσείς κύριε… λυπηθείτε τον αόμματο»

Και δεν φτάνει η δυστυχία των βουλευτών θα τους κλείσουν και την σάουνα στην βουλή… άστα βράστα. Μαύρο το χαβιάρι, παλιό το κρασί, μουχλιασμένο το τυρί…
Πίκρα, σου λέω.

Η κυβέρνηση όσο πάει γίνεται όλο και περισσότερο μια ωραία ατμόσφαιρα. Ο ένας κατηγορεί τον άλλον προσπαθώντας να σώσει το τομαράκι του.

Βλέπουν την πτώχευση να έρχεται με γοργά βήματα και θέλουν να πετάξουν την ευθύνη από πάνω τους.

Πάντως η πτώχευση δεν θα είναι πτώχευση. Απλά ένα κουρεματάκι 50%-70% θα είναι. Και φυσικά θα πρόκειται για μια τεράστια επιτυχία της κυβέρνησης.

Όταν ξεκίνησε αυτή η ιστορία με το μνημόνιο έγραφα ότι ο στόχος ήταν να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και όχι η Ελλάδα.

Σιγά την διαπίστωση θα μου πεις. Συμφωνώ. Μόνο που τότε αυτά τα έβρισκες μόνο σε κάποια μπλογκ.

Πλέον αυτή η άποψη λέγεται φωναχτά ακόμα και από τα κρατικά κανάλια τύπου Mega. Το που πάει η χώρα το καταλαβαίνεις από τις κωλοτούμπες των δημοσιογράφων.

Ο προϋπολογισμός του 2012 προβλέπει: ανά τρεις ώρες διάγγελμα του υπαλλήλου Μπένι (που θέλει να γίνει χαλίφης στην θέση του υπάλληλου που παριστάνει τον πρωθυπουργό) στο οποίο θα ανακοινώνει εναλλάξ περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, νέους φόρους και απολύσεις. Όλα τα υπόλοιπα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

Νερό βρέθηκε σε κομήτη. Οπότε πάει και η λύση να φορτώσουμε τους εγκληματίες της χώρας σε έναν κομήτη για να γλυτώσουμε από αυτούς. Θα επιβιώσουν με το νερό και θα καταστρέψουν όλο το σύμπαν.

Πόσες αναπνοές πήρες σήμερα; Πολλαπλασίασε τες με το 3, πρόσθεσε τα τετραγωνικά του σπιτιού που μένεις και πέρασε από την ΔΟΥ να δώσεις την νέα έκτακτη εισφορά η οποία θα διαρκέσει μόνο για τα επόμενα 34 χρόνια.

Μετά θα μπει στην κανονική φορολογία.

Έκτακτη είδηση. Η ΓΣΕΕ θα κάνει απεργία στις 19 του μήνα. Με τόσο σκληρή αντίδραση η κυβέρνηση θα πέσει.

Οι Αργεντινοί μας τα έλεγαν εδώ και ενάμιση χρόνο. Αν θέλετε να μην εξαθλιωθείτε, αν θέλετε να μην ξεπουληθείτε, αν θέλετε να σώσετε τον εαυτό σας και την χώρα, μόνο μια λύση υπάρχει. Κάθε μέρα, μα κάθε μέρα, να διαδηλώνουν στους δρόμους 2 εκατομμύρια άνθρωποι.

Τα ΜΑΤ έχουν διαταγές να μην επιτρέψουν να εξελιχθούν διαδηλώσεις γι΄ αυτό και η βία τους είναι όλο και περισσότερη. Μπορεί η αστυνομία να μην έχει λεφτά ούτε για την βενζίνη των περιπολικών αλλά για χημικά πάντα υπάρχει χρήμα.

Πως μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια; Με πολλές συγκεντρώσεις σε διάφορα σημεία. Να αναγκαστούν να χωριστούν σε όλο το λεκανοπέδιο.

Και παράλληλα να γίνει συγκέντρωση και στο Σύνταγμα.

Μια Παρασκευή, ποιος το περίμενε πως θα΄ταν Παρασκευή… θα βγει ο υπαλληλάκος για να μας πει ότι η Μέρκελ αποφάσισε να πάμε στο διάολο.

Δεν φτάνει που θα κηρύξουμε πτώχευση, δεν θα το κάνουμε καν εμείς. Ούτε με όρους προς το συμφέρον της χώρας.
Θα μου πεις μπροστά στις τράπεζες τι είναι η χώρα;

Τα ΜΑΤ κυνηγάν τους διαδηλωτές επειδή έχουν την πληροφορία ότι αρκετοί από αυτούς είναι άνεργοι ή υπάλληλοι που κάνουν καθιστική δουλειά. Το πολύ καθισιό δεν κάνει καλό. Οπότε λίγο τρέξιμο βοηθάει στην υγεία.

Ολόκληρο θέμα έγινε που ένας ματατζής χτύπησε με γροθιά μια γυναίκα. Σιγά. Θα μπορούσε να τις είχε ρίξει και κλωτσιά. Άσε που ήταν φωτορεπόρτερ.

Και ο καημένος θυμήθηκε ότι πάρα λίγο να υποστεί μια ΕΔΕ όταν τον είχε φωτογραφίσει ένας άλλος φωτορεπόρτερ.

Ψυχολογικά τραύματα είναι αυτά.


Την ώρα που οι κουκουλοφόροι ληστές με τα καλάσνικοφ αλωνίζουν στο λεκανοπέδιο της Αττικής και στην υπόλοιπη Ελλάδα έχουν στήσει άγριο παραβατικό χορό με δύο ένοπλες ληστείες ημερησίως τις τελευταίες εβδομάδες, μερικές εξ αυτών φονικές και αιματηρές, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας» νέο αίτημα για φύλαξη της πρωθυπουργικής οικογένειας έχει φέρει σε αδιέξοδο την αστυνομική ηγεσία.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες αστυνομικές πηγές, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη φέρεται να έχει εγκρίνει ειδικό σχέδιο έκτακτης προστασίας του προέδρου της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου στην οικία του στη Νέα Ερυθραία, αλλά και πρόσθετα μέτρα φύλαξης του αδελφού του πρωθυπουργού και μη θεσμικού προσώπου, Νίκου Παπανδρέου. Εάν συνυπολογιστούν οι αποσπασμένοι σωματοφύλακες της μητέρας του κ. Παπανδρέου, Μαργαρίτας (στο κτήμα της Αλμυρής Κορινθίας αλλά και στα βόρεια προάστια), και του έτερου αδερφού, Αντρίκου Παπανδρέου, συμπεραίνεται ότι στο δικό του σπίτι απασχολείται ένα τάγμα μισθολογικά πετσοκομμένων αστυνομικών το εικοσιτετράωρο για να φυλάει τη «δυναστεία».

Με τις έως τώρα πληροφορίες που υπάρχουν (αφού επίσημα το αρμόδιο υπουργείο αποφεύγει να δίνει απαντήσεις σε αριθμούς), 120 αστυνομικοί από τμήματα Τάξης και Ασφάλειας είναι επιφορτισμένοι να περιφρουρούν το Καστρί. Η επιτήρηση αφορά 24ωρες βάρδιες. Το οκτάωρο υπολογίζεται ότι η αστυνομική φρουρά του Γιώργου Παπανδρέου ξεπερνά τα 40 με 50 άτομα.

Με τα πρόσθετα μέτρα που έχουν διαρρεύσει, οι 120 αστυνομικοί γίνονται 160. Οι 40 θα σαρωθούν κυρίως από τα ήδη αποψιλωμένα αστυνομικά τμήματα της βορειοανατολικής Αττικής.

Από τις ίδιες διαρροές έχει γίνει γνωστό ότι προωθείται το αίτημα για τρεις διμοιρίες των ΥΜΕΤ (το εικοσιτετράωρο), δηλαδή 30 άτομα, που αναλαμβάνουν υπηρεσία έξω από τη βίλα που νοικιάζει ο Νίκος Παπανδρέου στην Εκάλη. Οι ένστολοι εξασφαλίζονται από τη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων (ΔΑΕ) και πιθανόν από τους διορισμούς 550 ατόμων που βγαίνουν από τις αστυνομικές σχολές μέσα στον Οκτώβριο (300 για τα ΜΑΤ και 250 για τα ΥΜΕΤ).

Την ίδια ώρα το έγκλημα θεριεύει -κυρίως την νύχτα- και η αποδοτική ομάδα ΔΙΑΣ, η μόνη που μπορούσε να το αντιμετωπίσει, «υποσιτίζεται» επιχειρησιακά.

Από τους 2.150 αστυνομικούς που είχε προβλεφθεί να υπηρετήσουν, ξεκίνησαν 1.950 και απέμειναν 1.100. Είναι κι αυτό ένα ακόμα κατόρθωμα της υπουργίας Παπουτσή.

Με αμείωτη ένταση και προκλητικό τρόπο συνεχίζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα ο ακήρυχτος πόλεμος του Αιγαίου και το σκηνικό έντασης που επιχειρούν να στήσουν εκ νέου οι στρατοκράτες της Αγκυρας με αφορμή τις έρευνες που έχει ξεκινήσει η Λευκωσία στην ΑΟΖ της Κύπρου για την εξαγωγή φυσικού αερίου.

Φυσικά, η Αγκυρα δεν φαίνεται να εγκαταλείπει τα σχέδιά της για αμφισβήτηση νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο.

Στο πλαίσιο αυτών των επί χάρτου τουρκικών επιχειρησιακών σχεδιασμών για διατήρηση κλίματος έντασης στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Κύπρου, οι Τούρκοι στρατηγοί έχουν αυξήσει την παρουσία των τουρκικών μαχητικών, ενώ ταυτόχρονα έχουν προχωρήσει και σε ποιοτική διαφοροποίηση των παραβάσεων και παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου μας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως πληροφορείται η «δημοκρατία», η τουρκική παρουσία πλέον δεν αρκείται στις προκλητικές παραβάσεις και παραβιάσεις, αλλά περιλαμβάνει υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά με αεροφωτογραφικά F-4, αρκετές εκ των οποίων δεν ανακοινώνονται, κατόπιν εντολής του Μεγάρου Μαξίμου προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Ποιοτική διαφορά

Οι προβληματισμοί στο ελληνικό Πεντάγωνο εντείνονται από το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες η τουρκική πρακτική άλλαξε και ποιοτικά. Πλέον οι παραβιάσεις γίνονται από ομάδες αεροσκαφών, προσομοιώνοντας πλήρως μια επιθετική ενέργεια. Επιπρόσθετα, οι παραβιάσεις δεν γίνονται πλέον σημειακά και εγκάρσια του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου, αλλά διαπερνούν όλο το μήκος του, από Βορρά προς Νότο και αντίστροφα, επιδιώκοντας τον αποκλεισμό των ελληνικών νησιών, νησίδων και βραχονησίδων από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Με τη συνεχή, σταθερή και επίμονη τακτική της να χρησιμοποιεί τα μαχητικά της αεροσκάφη για αποστολές στο Αιγαίο, η Τουρκία προσπαθεί έμπρακτα να παγιώσει την παρουσία της στοΝ χώρο αυτό, επιδιώκοντας την de facto ανατροπή του νομικού καθεστώτος του Αρχιπελάγους. Ετσι, κατορθώνει να διατηρεί τις ελληνοτουρκικές διαφορές στα θέματα του Αιγαίου ανοιχτές και να δημιουργεί διεθνώς την εντύπωση ότι το Αιγαίο είναι μια αμφισβητούμενη περιοχή, για να κάνει ανάλογη εκμετάλλευση αυτής της εντύπωσης στο μέλλον.

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η ατμόσφαιρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις βαραίνει συνεχώς, δημιουργώντας προβληματισμό στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας. «Κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν κάτι περισσότερο από τις συγκεκριμένες προκλήσεις. Ολα είναι ανοιχτά». Με αυτά τα λόγια σχολίαζε χθες ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας τις τουρκικές κινήσεις, αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

«Οταν με δυο ασκήσεις περικυκλώνουν την Κύπρο, την ημέρα μάλιστα που γιορτάζει την ανεξαρτησία της, είναι φανερό ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε ένα επεισόδιο, ενδεχομένως και από ένα τυχαίο περιστατικό» σχολίασε η ίδια πηγή.

Στόχος, η εξάντληση

Σύμφωνα με έμπειρους χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και αξιωματούχους του ΓΕΕΘΑ, σκοπός της νέας τακτικής της Αγκυρας είναι η εξάντληση της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο αριθμός των αεροσκαφών που καθημερινά πετούν εντός του χώρου ευθύνης της Ελλάδας έχει διπλασιαστεί και σε πολλές περιπτώσεις έχει πολλαπλασιαστεί. Αυτό αναγκάζει την ελληνική Πολεμική Αεροπορία να βρίσκεται σε μια συνεχή ετοιμότητα, τα ελληνικά αεροσκάφη να πετούν περισσότερες ώρες από αυτές που φυσιολογικά θα έπρεπε κάθε μήνα και τα πληρώματα να βρίσκονται στα πρόθυρα εξάντλησης. Στα επιχειρησιακά αυτά στοιχεία θα πρέπει να προστεθούν και τα οικονομικά δεδομένα της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται!

Ενδεικτικό της νέας τουρκικής τακτικής είναι ότι οι Τούρκοι χειριστές δεν αντιδρούν κατά τη διαδικασία της αναχαίτισής τους από τα ελληνικά αεροσκάφη, δηλώνοντας σαφώς με τον τρόπο τους ότι «δεν κάνουν τίποτα το παράνομο», καθώς πετούν σε περιοχή που, κατά την τουρκική άποψη, δεν ανήκει στην Ελλάδα, δηλαδή στον εναέριο χώρο μεταξύ των 6 και 10 ναυτικών μιλίων από τις ελληνικές ακτές.

Το γεγονός αυτό έχει επιπτώσεις και στην εκπαίδευση των χειριστών μας. Οπως έλεγαν οι ίδιοι, τα τελευταία χρόνια οι εκπαιδευτικές πτήσεις έχουν μειωθεί δραματικά, με συνέπεια να έχουμε δημιουργήσει πιλότους που μπορούν να εκτελούν άριστα πολεμικές πτήσεις, αλλά, από την άλλη πλευρά, έχουν ελλιπή εκπαίδευση στις απλές πτήσεις.

Οι Ελληνες πιλότοι τους αναχαιτίζουν κατά 98%

Σχεδόν απόλυτο (98%) είναι το ποσοστό επιτυχούς αναχαίτισης από τα ελληνικά μαχητικά όλα αυτά τα χρόνια. Ο σπουδαιότερος λόγος που δεν αναχαιτίστηκε το σύνολο των τουρκικών αεροσκαφών (δηλαδή το υπόλοιπο 2%) οφείλεται στον μικρό χρόνο παραμονής τους στο FIR Αθηνών, δηλαδή χρόνος μικρότερος από 2-3 λεπτά. Στις περισσότερες εμπλοκές τα ελληνικά πληρώματα έχουν πετύχει κριτήρια κατάρριψης των τουρκικών αεροσκαφών, δηλαδή βρέθηκαν σε παραμέτρους βολής βλημάτων και πυροβόλων.

Αξίζει να τονιστεί, τέλος, ότι το έργο της Πολεμικής Αεροπορίας γίνεται ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτεί ιδιαίτερα αυξημένη εγρήγορση και ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, επειδή η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε ό,τι αφορά την επιλογή του χώρου, του χρόνου, των καιρικών συνθηκών εκτέλεσης των διεισδύσεων, του αριθμού των αεροσκαφών και των πληρωμάτων που θα εκτελέσουν τις διεισδύσεις αυτές, ως και σχεδίασης της τακτικής που τα πληρώματα αυτά θα εφαρμόσουν.

Πηγή

Το σύμπαν διαστέλλεται, αισθάνομαι ακόμα πιο μικρός...

Εγραφε χθες η «Ελευθεροτυπία» (η εκλεκτή συνάδελφος, κυρία Μαρία Δέδε) για τη μελαγχολία των Ελλήνων - ο ένας στους δύο. Φοβάμαι ότι το ποσοστό των μελαγχολικών είναι πολύ μεγαλύτερο και, πάντως, αυξάνεται όσον περνούν οι ημέρες όπως το ίδιο πληθύνονται και τα νοικοκυριά που δεν έχουν να πληρώσουν τους τρέχοντες λογαριασμούς, το δάνειο ή το νοίκι. Οσο για αυτούς τους συμπατριώτες μας που έχουν κλονισθεί τόσον, ώστε να περνάει απ' το μυαλό τους ακόμα και η αυτοκτονία ας σκεφτούν ότι η χώρα μας είναι ακόμα «φάρμακο», έχει ακόμα ήλιο, ακόμα λέμε ο ένας στον άλλον μια καλή κουβέντα, πάντα υπάρχει η επόμενη μέρα, ένα ρακόμελο, ένας ξαφνικός έρωτας... Πάντα υπάρχει λίγο καλοκαιράκι μέσα στο φθινόπωρο, κι επί τέλους, καλέ μου Αστυάνακτα, δεν μπορεί ο μόνος μας εξευρωπαϊσμός να είναι η τάση των Φινλανδών προς τις αυτοκτονίες...

Δεν ήξεραν τι υπέγραφαν;

Ωρύονται τώρα τινές και ολολύζουν άλλοι ότι η Τρόικα ζητεί την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας!

Πρόκειται περί μιας κακοστημένης παράστασης για ένα μέτρο που ακόμα και ο ΣΕΒ βρίσκει ανώφελο.

Στην πραγματικότητα οι Πασόκιοι που υπέγραψαν το Μνημόνιο χέρι-χέρι με τον Καρατζαφέρη κι έκτοτε πορεύονται μαζί του χαράτσι-χαράτσι και κωλοτούμπα-κωλοτούμπα έχουν ήδη προσυπογράψει την «υποχρέωση κατάργησης του κατώτατου μισθού της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.» ψηφίζοντας τον νόμο 3845 / 2010 (ΦΕΚ Α65/6-5-2010) παράγραφος 7 άρθρο 2, καθώς επίσης και τον «ασφαλιστικό» νόμο Λοβέρδου-Κουτρουμάνη (ν. 3863/2010). Σε αυτούς τους νόμους, όπως αναλυτικότατα παρουσιάζει το θέμα στη χθεσινή «Αυγή» ο έγκριτος εργατολόγος κ. Αλέξης Μητρόπουλος, ήδη υπάρχουν και προβλέπονται τα αίσχη τα οποία αίφνης τάχα μας ζήτησε τώρα η Τρόικα και προκάλεσαν (πάλι) την έκπληξη (τάχα πάλι) του Παπανδρέου, όστις με την ευκαιρία δήλωσε ότι δεν θα γίνουμε Ινδία, ενώ μας έχει ήδη κάνει Μπανγκλαντές.

Δεν έχει τέλος το διττό παιχνίδι των άθλιων που εξαθλιώνουν τους ανθρώπους. Διττό, καθ' ότι παίζεται και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, το ίδιο.

Ο εκβιάζων του εκβιάζοντος.

Απ' έξω -απ' τον Βορρά της Ολλανδοφινλανδίας μάς έρχεται ο βοριάς που τα αρνάκια παγώνει - ότι δεν θα πάρετε ούτε ένα ευρώ πλέον, αν δεν βάλετε τις «ψυχές σας στον πάγο».

Μέσα, ο Μπενύτο εκβιάζει τούς «δεν μπορώ (ή δεν θέλω) να πληρώσω» να τα σκάσουν, αλλοιώς θα σκάσουν μισθοί και συντάξεις απλήρωτα από Νοέμβριο.

Κι όλα αυτά με το κύρος του τσίρκου.

Τσίρκο έξω, τσίρκο μέσα.

Τσίρκο η συμφωνία της 21ης Ιουλίου (για την οποίαν πανηγύριζαν κυβέρνηση και Τρόικα ως να επρόκειτο για τη συνθήκη του Νε-ιγύ), πρώτος την έκανε φινλανδικό τυρί (στις τρύπες) ο Βενιζέλος κι ύστερα κόσκινο από παντού ο κ. Σόιμπλε.

Τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει και μόνον τυφλοί δεν βλέπουν ακόμα αυτό που απ' την αρχή της κρίσης λέγαμε πολλοί ή λίγοι: ότι η κρίση είναι εργαλείο (όχι μόνον αναδιανομής του πλούτου αλλά) αναδιάταξης του κοινωνικού ιστού. Σε πολλές χώρες· όχι μόνον στην Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα της πολιτικής των ανδρεικέλων είναι πλέον απτά: η εργασία καθαιρέθηκε στα 700 και τα 500 ευρώ. Η δημόσια περιουσία εκχωρείται και ο δημόσιος πλούτος θα λεηλατείται. Το κράτος είναι ήδη φόρου υποτελές

και μαζί με την έκπτωση της εργασίας στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα σε δουλεία, αιχμαλωτίζεται σε δυσπραγία η αγορά των μικρομεσαίων, ενώ καταδικάζεται σε θάνατο ό,τι απέμεινε απ' το ασφαλιστικό σύστημα. Από κοντά στην ίδια κάθοδο στον Αδη τα πολιτικά δικαιώματα -κι εν τέλει το ίδιο το πολίτευμα.

Κι είμαστε ακόμα στη γρίππη. Η πανώλης επέρχεται.

Εχουν βγει στην πιάτσα τα Θηρία και, οπλισμένα με σκυλιά, γύπες, γερμανογάλλους και παπαγάλους, επαναχαράσσουν τομείς, διαμορφώνουν συνθήκες και επί των ερειπίων που θα αφήσουν πίσω τους -καπνιά και θειάφι ο χειμώνας που έρχεται- θα υψωθούν υπέρ των κεφαλών μας και επί τας κεφαλάς μας τα νέα Αφεντικά, οι νέοι Γκοντζίλες και οι νέες Κομαντατούρ που θα κάνουν κουμάντο στην Ειδική Οικονομική Ζώνη η Ελλάς -πρώην καφενείον η Ωραία Ελλάς, το νυν κλειστόν επ' αόριστον.

Για την ώρα το κόλπο πιάνει -οι χρεωκοπημένοι το πρώτο που φοβούνται είναι η χρεωκοπία.

Η χώρα ήταν (με ευθύνη του δικομματισμού) κεραμιδαριό, τώρα όμως (ο ίδιος δικομματισμός) την πάει για αγρό του Κεραμέως -ένα νεκροταφείο στο οποίο θα πρέπει να θάψουμε εαυτούς και αλλήλους.

Δεν ξέρω πόσοι Ελληνες είναι έτοιμοι για κάτι τέτοιο...

ΣΤΑΘΗΣ Σ. από enetΣε συνέχεια της μεγάλης αποκάλυψης του περιοδικού «Επίκαιρα» με τα άκρως απόρρητα έγγραφα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα για το θέμα της ελληνορωσικής προσέγγισης και της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, τα «Επίκαιρα Online» θα δημοσιεύουν αποσπάσματα από αυτά τα αποκαλυπτικά έγγραφα που έχουν συγκλονίσει την ελληνική κοινή γνώμη.

Το άκρως απόρρητο έγγραφο της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον με ημερομηνία 19 Δεκεμβρίου 2006 παρουσιάζει τις εξελίξεις και τις αμερικανικές θέσεις σε σχέση με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ:

(κάντε κλικ για μεγέθυνση)


Περιοδικό "Επίκαιρα"

Οι μέρες μέχρι την Δευτέρα είναι κρίσιμες. Και όλοι συνομιλούν με την ιστορία. Οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου έγιναν παρελθόν, πριν καν γίνουν παρών. Οι Ευρωπαίοι (λέγε με Μέρκελ) έχουν πάρει τις αποφάσεις τους για την Ελλάδα – για την ακρίβεια έχουν πάρει άλλες αποφάσεις από αυτές που περίμεναν ο ΓΑΠ και ο Βενιζέλος. Άρα το σκηνικό είναι ρευστό.

Οι σχεδιασμοί που ισχύουν τώρα, ανατρέπονται με ένα τηλέφωνο ανάμεσα στον ΓΑΠ και την Μέρκελ. Όπως δηλαδή συνέβη και προχθές. Η κρυφή ελπίδα του ΓΑΠ ήταν πως θα έπειθε τους δανειστές για ένα γενναίο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε συνδυασμό με τα επώδυνα (για τους Έλληνες) μέτρα και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας που θα ήταν η ελληνική «συνεισφορά» στη λύση. Το σχέδιο αυτό όμως εδώ και λίγες μέρες έχει καταρρεύσει. Ο κ. Μόσιαλος παραδέχθηκε ότι «ο πρωθυπουργός είχε συνομιλίες με την κ. Μέρκελ, όπου, όμως, δεν τέθηκε θέμα» για «κούρεμα». Οι λύσεις πλέον υποδεικνύονται έξωθεν και υπαγορεύονται στον ΓΑΠ.

Το ασφυκτικό σκηνικό και η ταχύτατη φθορά έχουν αποδυναμώσει τα διεθνή ερείσματα του Παπανδρέου που κάποτε ήταν το πλεονέκτημά του. Έτσι σήμερα το ενδεχόμενο της προσφυγής σε εκλογές είναι ορατό και πιο πιθανό από ποτέ.

Ο ΓΑΠ έχει εκμυστηρευτεί σε ξένους και εγχώριους συνομιλητές την ιστορικότητα των ημερών. Και γνωρίζει ότι στα χέρια του μπορεί να τελειώσει η πολιτική ιστορία των Παπανδρέου, αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Για τον τρόπο που σκέφτεται η οικογένεια, το βάρος είναι τεράστιο.

Κατά την προηγούμενη κρίση του καλοκαιριού, όταν ο Παπανδρέου είχε παραιτηθεί στον Σαμαρά, ήταν η παρέμβαση της οικογένειας που κράτησε τον Γιώργο στο Μαξίμου – ο ίδιος είχε αποφασίσει να κάνει στην άκρη. Σε σχέση με εκείνη την περίοδο, τα πράγματα είναι σήμερα δυσμενέστερα για την οικογένεια και το μέλλον της. Διότι πλέον δεν υπάρχει η διεθνής στήριξη στον Γιώργο, αλλά δεν υπάρχει και plan B, επειδή όλα γίνονται με φόντο την χρεοκοπία.

Επομένως το δίλημμα για την οικογένεια είναι: μένουμε στην εξουσία και σκάει στα χέρια μας η χρεοκοπία, ή κάνουμε ηρωική έξοδο;

Πηγή


Στην Ελλάδα του μνημονιακού πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και των βουβών υπολοίπων κοινοβουλευτικών κομμάτων που συνενοχικά συμμετέχουν σε μία εξαμβλωματική δημοκρατία που όζει πλέον από ακραία φασιστικά χαρακτηριστικά, διαπιστώνουμε πως το πολίτευμα της χώρας καταλύεται από ένστολους που προστατεύουν μία χούντα. Τον κρυπτόμενο πρωθυπουργό αποφάσισε να ακολουθήσει και ο τραγικός Υπουργός Προστασίας Πολίτη, ο οποίος φέρει βαρύτατες πολιτικές και κυρίως νομικές ευθύνες για τα όσα διαδραματίστηκαν κατ’ επανάληψη επί της υπουργίας του εις βάρος των Ελλήνων πολιτών και των δημοσιογράφων.

Η Νέα Ελλάδα γνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, συμπαρίσταται και δεσμεύεται στην επίλυσή τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως μπορεί να αποδεχτεί συμπεριφορές πέραν του νόμου, που γίνονται με την κάλυψη της σημερινής παράνομης κυβέρνησης.

Η Νέα Ελλάδα όχι μόνο καταδικάζει τις αλητήριες συμπεριφορές των ένστολων ανδρών των ΜΑΤ, αλλά δεσμεύεται να καρατομήσει το σύνολο της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και όλους όσους «κατόπιν εντολών» συμπεριφέρονται προκλητικά και χτυπούν απρόκλητα τους Έλληνες πολίτες. Μόνο η παραδειγματική τιμωρία των χρήσιμων ηλιθίων της χούντας του ΠΑΣΟΚ θα καταστεί ικανός κυματοθραύστης που θα εμποδίσει παρόμοιες φασιστικές συμπεριφορές από την ΕΛ.ΑΣ.

Η Νέα Ελλάδα καλεί τους Έλληνες να προετοιμάζονται για μία περίοδο που θα σημαδέψει την ιστορία της πατρίδας μας και θα αποτελέσει απαύγασμα αναλγησίας και βαρβαρότητας της κοινοβουλευτικής πολιτικής άρχουσας διαπλεκόμενης τάξης.

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Ελλάδας

Στρατιωτικές ασκήσεις της Τουρκίας στα σύνορα με τη Συρία, έγκριση νέων μονομερών κυρώσεων σε βάρος της Δαμασκού (παρά το σχετικό βέτο Ρωσίας-Κίνας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ) και φιλοξενία επί τουρκικού εδάφους της εξόριστης συριακής αντιπολίτευσης.

Υπερψήφιση την Τετάρτη από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση νέας εξουσιοδότησης (η προηγούμενη έληγε στις 17 Οκτωβρίου) για τη διεξαγωγή διασυνοριακών επιχειρήσεων εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών του PKK στο βόρειο Ιράκ – σε μια συγκυρία κατά την οποία το αναζωπυρωμένο κουρδικό αντάρτικο έχει ήδη αφήσει πίσω του 120 νεκρούς (ολοένα και συχνότερα πολίτες) εντός της τουρκικής επικράτειας και τα αντίποινα της Άγκυρας στα ιρακινά κρησφύγετα των ανταρτών άλλους 145, κατ’ ελάχιστον.

Επιδείνωση των σχέσεων με την Τεχεράνη, που κατηγορείται στον τουρκικό Τύπο ότι έχει συγκροτήσει «άξονα» με το ΡΚΚ, και η οποία με τη σειρά της απαντά δια στόματος του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ χαρακτηρίζοντας «λανθασμένη» την απόφαση για εγκατάσταση στην τουρκική επικράτεια στοιχείων της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας, η οποία «έχει ως στόχο την προστασία του σιωνιστικού καθεστώτος».

Δυσφορία και της Μόσχας για την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας, την ίδια ώρα που η Gazprom βρίσκεται σε «τιμολογιακό πόλεμο» με την κρατική τουρκική εταιρεία ενέργειας Botas.

Και βέβαια, νέες φραστικές επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Ισραήλ, το οποίο κατηγόρησε, μιλώντας την Τετάρτη στην Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής, ότι αποτελεί «πυρηνική απειλή» και ότι ασκεί «κρατική τρομοκρατία». (Κολακεύοντας δε τους οικοδεσπότες του, ο Τούρκος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει διεθνής δικαιοσύνη όταν κανένα αφρικανικό κράτος δεν κατέχει έδρα μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ).

Την ίδια ώρα, οι ευρω-τουρκικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν ουσιαστικά παγώσει καθώς κανένα κεφάλαιό τους δεν έχει ανοίξει τον τελευταίο χρόνο και η τουρκική κοινή γνώμη δείχνει στις δημοσκοπήσεις να χάνει το ενδιαφέρον της για την ευρωπαϊκή προοπτική (από τα 35 κεφάλαια έχουν ανοίξει μόνο τα 13, όταν η Κροατία ολοκλήρωσε τη διαπραγμάτευση όλων των κεφαλαίων μέσα σε μία εξαετία).

Οι επιφυλάξεις χωρών όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Αυστρία είναι δεδομένες, όμως οι τουρκικοί λεονταρισμοί για στρατιωτική δράση στην Ανατολική Μεσόγειο και για διακοπή των ευρω-τουρκικών σχέσεων όταν η Κυπριακή Δημοκρατία αναλάβει την ευρωπαϊκή προεδρία το δεύτερο εξάμηνο του 2012, δεν βοηθούν ούτε τους θερμότερους συνηγόρους της ένταξης της Άγκυρας, όπως η Βρετανία και η Σουηδία.

Κινούμενη στα όρια της αλαζονείας, η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν ανοίγει τα «μέτωπα» το ένα μετά το άλλο. Η ακριβής σημασία του δόγματος των «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες» αναζητείται…

Μεγάλη, πολύ μεγάλη ήταν η χθεσινή διαδήλωση των απεργών του δημόσιου τομέα και των ΔΕΚΟ. Δεκάδες χιλιάδες άτομα πορεύθηκαν στο κέντρο της Αθήνας εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις από τις τάξεις τους που σχεδιάζει η κυβέρνηση Παπανδρέου μέσω του τεχνάσματος της εφεδρείας, η οποία στην πραγματικότητα είναι απόλυση με την αποζημίωσή τους να καταβάλλεται σε... δώδεκα δόσεις! Δεδομένου δε ότι μετά την εφεδρεία απολύουν τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ χωρίς αποζημίωση, ενώ κατά τη διάρκεια της εφεδρείας τούς αμείβουν μόλις με το 60% του βασικού (!) μισθού τους με το νέο μισθολόγιο, στις περιπτώσεις υπαλλήλων με πολλά χρόνια υπηρεσίας η κυβέρνηση με το τέχνασμα των γλίσχρων αμοιβών της εφεδρείας δεν θα τους καταβάλει καν το ποσό που θα έπρεπε νομίμως να τους δώσει αν θα τους απέλυε!!!

Οι βίαιες περικοπές αποδοχών που πραγματοποιούνται ήδη και οι ζοφερές προοπτικές της απόλυσης εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και υπαλλήλων ΔΕΚΟ είχαν ως αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαδήλωσης να υπάρχει όντως πρωτοφανής συμμετοχή υπαλλήλων από τα υπουργεία και τις δημόσιες υπηρεσίες.

Αν και δικαίως θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι και πάλι η συμμετοχή των υπαλλήλων που θίγονται από αυτήν τη λαίλαπα μέτρων εναντίον τους ήταν σαφώς κατώτερη του μεγέθους της συμφοράς που επικρέμαται πάνω από τα κεφάλια τους, δεν μπορεί να αποσιωπηθεί ένα σοβαρότατο πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί.

Σύσσωμος σχεδόν ο κρατικός μηχανισμός έχει πλέον ταχθεί ανοιχτά κατά της κυβέρνησης Παπανδρέου. Υποτίθεται όμως ότι σε αυτόν τον μηχανισμό βασίζεται η κυβέρνηση για να εφαρμόσει την πολιτική της σε όλους τους τομείς. Πώς θα το κατορθώσει έχοντας τη συντριπτική πλειονότητα των υπαλλήλων του κρατικού -με τη στενή και την ευρεία έννοια- μηχανισμού εναντίον της;

Αυτό είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο. Ανεξαρτήτως διαφόρων περί του αντιθέτου διακηρύξεων, είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου θα επιχειρήσει να βελτιώσει υπέρ της τους συσχετισμούς στον κρατικό μηχανισμό απολύοντας δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους που δεν είναι με το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα με την πτέρυγα που στηρίζει τον πρωθυπουργό. Να κρατήσει δηλαδή τους δικούς της ανθρώπους, όπως έκανε ήδη σε ευρεία κλίμακα και με τις μετατάξεις στις ΔΕΚΟ.

Αυτό όμως δεν λύνει το πρόβλημα. Πρώτα πρώτα γιατί το πολύ σε δύο χρόνια θα έχουμε πιθανότατα, αν επαληθευθούν οι σημερινές δημοσκοπήσεις, άλλη κυβέρνηση, η οποία φυσικά θα εξαπολύσει πογκρόμ εξάρθρωσης του "παπανδρεϊκού" κρατικού μηχανισμού, αν έχει συντελεστεί τέτοια εξέλιξη. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι θα απομείνει η Ελλάδα με έναν διαλυμένο, κακοπληρωμένο και απείρως πιο διεφθαρμένο από σήμερα κρατικό μηχανισμό, αφού είναι βέβαιο και αποδεδειγμένο απανταχού της οικουμένης και σε όλες τις εποχές ότι οι εξαθλιωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι στη συντριπτική πλειονότητά τους δεν έχουν καμία ηθική αναστολή στην προσπάθεια ενίσχυσης των εισοδημάτων τους με πλάγιους τρόπους, πρόθυμοι να διαφθαρούν καθ' οιονδήποτε προσφερόμενο τρόπο...

Δεν υπάρχει κράτος που να μπορεί να λειτουργήσει χωρίς δημόσιο τομέα και ουσιαστικά χωρίς κρατικό μηχανισμό. Μπορεί διάφοροι αδαείς που βρέθηκαν τυχαία σε θέσεις εξουσίας να έχουν την ψευδαίσθηση ότι όλες σχεδόν οι δραστηριότητες του κράτους μπορούν να εκχωρηθούν σε ιδιώτες -κάτι που άλλωστε αποβαίνει πάντα πολύ κερδοφόρο προσωπικά για τους εμπλεκόμενους παράγοντες-, αλλά αυτό δεν ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες. Πέρα από την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της χώρας δεν αποκλείεται καθόλου να προκαλέσει κοινωνικές εντάσεις πολύ μεγαλύτερης κλίμακας από όσο φαντάζονται οι κυβερνώντες.

Δυστυχώς, σε πολύ σκοτεινές ατραπούς οδηγεί η κυβερνητική πολιτική και φυσικά ούτε κατά διάνοια δεν αποσκοπεί στην "εξυγίανση" του δημόσιου τομέα με τέτοια μέτρα που υλοποιεί.

ΠΟΥ ΠΑΝΕ; Χωρίς συμμάχους δεν γίνεται τίποτα

ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ είναι οι κοινωνικές συμμαχίες της κυβέρνησης σε πολλά θέματα. Είναι να απορεί κανείς σε ποια στρώματα της ελληνικής κοινωνίας απευθύνεται η πολιτική της π.χ. στο θέμα της κατάργησης της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οι εργαζόμενοι φυσικά έγιναν έξαλλοι. Αλλά και ο πρόεδρος του ΣΕΒ μίλησε για "κακοστημένο θέατρο μέσω του οποίου οι υπαίτιοι της κρίσης επιχειρούν να φορτώσουν για άλλη μια φορά το κόστος των επιλογών και χειρισμών τους σε αυτούς που δεν ευθύνονται για την κρίση, στον ιδιωτικό τομέα και τους εργαζομένους του που εξοντώνονται αργά και σταθερά". Για "μια χούφτα τεχνοκρατών ''μερικής απασχόλησης'' σε συνεργασία με κάποιους λίγους ''πρόθυμους γενίτσαρους''" έκανε λόγο ο πρόεδρος των εμπόρων.


Δεν είμαστε άσχετοι να μην απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό που βασανίζει χρόνια την Ελλάδα, αλλά την παρούσα χρονική στιγμή παίρνει διαστάσεις τρέλας.

Υποτίθεται ότι τον τόπο αυτό τον κυβερνά το ΠΑΣΟΚ, με άνετη πλειοψηφία και με μόλις δύο χρόνια στην εξουσία. Τότε, όμως, τι νόημα έχουν οι δηλώσεις δύο κορυφαίων υπουργών οι οποίες δείχνουν ότι μπορεί το ΠΑΣΟΚ να είναι στην κυβέρνηση νοερά, στην πραγματικότητα είναι στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Ο λόγος για τους Α. Λοβέρδο και Μ. Χρυσοχοϊδη οι οποίοι έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι το καράβι είναι ακυβέρνητο. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Δηλώνει ο κ. Λοβέρδος στη Βουλή την Τετάρτη αναφερόμενος στις κοινωνικές αντιδράσεις:

«Ξέρετε ότι σήμερα δεν μπορούμε να πάμε στα γραφεία μας και ότι δεν υπάρχει, με τη λογική του σεβασμού στις κινητοποιήσεις, ελληνικό κράτος αυτή τη στιγμή, με την τρόικα εδώ και τη χώρα να βρίσκεται εκεί που είναι;».

Προσέξτε: Παραδέχεται ότι δεν υπάρχει ελληνικό κράτος, ένας υπουργός που έχει και τη φιλοδοξία κάποτε να γίνει πρωθυπουργός. Και συνεχίζει:

«Ο σεβασμός στις κινητοποιήσεις είναι δημοκρατικό δικαίωμα, όμως, η παράλυση του κράτους, είναι η καλύτερη συνταγή και ο καλύτερος αγωγός της καταστροφής. Η δημοκρατία πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί, αλίμονο αν παρασυρθούμε σε διακοπή λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών. Διακόψαμε τη λειτουργία του κράτους, δεν υπάρχει σήμερα δυνατότητα να δουλέψουμε».

Ο κ. Λοβέρδος λοιπόν σέβεται τις κινητοποιήσεις αλλά με αστερίσκους. Το γεγονός ότι για τις κοινωνικές αντιδράσεις φταίει ο ίδιος και οι συνάδελφοί του στην κυβέρνηση δεν του περνά από το μυαλό.

Και στο κάτω – κάτω, αν υπάρχουν ακραίες αντιδράσεις, αν κάποιοι απεργάζονται την κατάλυση της δημοκρατίας ας το καταγγείλει ή τουλάχιστον ας κάνει κάτι. Γιατί έγινε υπουργός δηλαδή αν όχι για να λύνει προβλήματα;

Πάμε τώρα στον Μ. Χρυσοχοίδη, άλλος φιλόδοξος δελφίνος στο ΠΑΣΟΚ ο οποίος έδωσε συνέντευξη σε γερμανική εφημερίδα.

Λέει λοιπόν ωσάν να μην κυβερνά αυτός την Ελλάδα ότι η πολιτική και κοινωνική ειρήνη «βρίσκονται σε κίνδυνο» ενώ για την πολιτικής λιτότητας τονίζει ότι «εάν είχαμε “κόψει” ακόμη πιο βαθιά, η ζήτηση στην αγορά θα ήταν ακόμη χαμηλότερη από ό,τι σήμερα». Επισημαίνει επίσης ότι η κλειστή στρόφιγγα της τραπεζικής χρηματοδότησης έχει φέρει τις ελληνικές επιχειρήσεις αντιμέτωπες με «αργό θάνατο».

Το τελευταίο λίγο αργότερα το διέψευσε με ανακοίνωση στην οποία λέει ότι στη συνέντευξη είπε:

"Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, εξαιτίας της έλλειψης αποφάσεων (σσ. σε ευρωπαϊκό επίπεδο) και της έλλειψης ρευστότητας που αυτή δημιουργεί, οι τράπεζες είναι «κλειστές». Και κατά συνέπεια οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν έναν αργό θάνατο".

Δύο υπουργοί λοιπόν, οι οποίοι ακολουθώντας τους άλλους ανευθυνοϋπεύθυνους της κυβέρνησης, εμφανίζονται να ζουν σε άλλη χώρα ή να βλέπουν όσα συμβαίνουν από κάπου ψηλά χωρίς να έχουν συμμετοχή στα δρώμενα.

Όμως, η αλήθεια είναι ότι αυτοί κυβερνούν, αυτοί παίρνουν αποφάσεις ή δεν παίρνουν, αυτοί κάνουν λάθη, αυτοί βουλιάζουν το καράβι. Έλεος πια με την αφ’ υψηλού πολιτική την ώρα που διαλύεται ο τόπος.

Πηγή

Νεωστί, νεόρραντος, ὁ πολλὰ βαρὺς καὶ ὄχι Βενιζέλος, ὁ καὶ ἐκ τῶν ἀντιπροέδρων, μᾶς κανοναρχεῖ πῶς πρέπει νὰ ἐξέλθουμε τοῦ «φαύλου κύκλου»… Καὶ ὅτι, συμπαρακολούθως, οἱ φαῦλοι τῶν φαύλων, οἱ φαυλεπίφαυλοι ποὺ μᾶς εἰσῆλθαν στὸ φαῦλον, θὰ μᾶς ἐξέλθουν… Γιὰ νὰ μᾶς εἰσέλθουν, καταφανῶς, στὴν ὑποτέλεια καὶ τὴν σκλαβιὰ τῆς «συμπεφωνημένης» χρεωκοπίας, ἐντὸς τῆς εὐρωζώνης: μὲ τὸ ζωνάρι τῆς κομμαντατοὺρ τῶν «ἐκσυγχρονιστικῶν» τους κλοπῶν, τροϊκανῶν καὶ λοιπῶν ἁγιογδυτῶν.

Ἐπειδὴ «ὅλοι οἱ Ἕλληνες» (ὑποθέτω καὶ ἡ κυρία Μπακογιάννη, μαζί μας) πρέπει νὰ «βάλουμε πλάτη», κι ὄχι μόνον τὸν κῶλο τῆς φτωχολογιᾶς μας, ὅπως μέχρι σήμερα, γι’ αὐτὸ κι ἐγὼ συμμετέχω, διὰ τοῦ ἀφεδρῶνος μου, στὴν πάνδημον ἀχθοφορίαν (κάτι σὰν τὴν πάνδημον εὐρωπαίαν Ἀφροδίτην, πού, κλεπτίστατη, μᾶς κατακλέβει μέσα στὸ μπορντέλο τοῦ ΠΑΣΟΚ).

1ον) Διαπιστώνουμε, πὼς ἐδῶ καὶ τρεῖς ἑβδομάδες, στὴν Ἰσλανδία, οἱ Ἰσλανδοὶ δικάζουν τὸν πρωθυπουργό τους, τοῦ 2008 καὶ ἐφεξῆς, γιὰ «βαρειὰ ἐγκληματικὴ ἀμέλεια» κατὰ τήν, ὑπ’ αὐτοῦ καὶ τῶν κολλητῶν του, διαχείριση τῶν κοινῶν τῆς Ἰσλανδίας. Ἄρα:

2ον) Ἄρα, σ’ ἐμᾶς καὶ ἀπὸ ἐμᾶς: πρέπει νὰ παραπέμψουμε σὲ δίκη τὴν τρόϊκα Σημίτη-Καραμανλῆ-georgakis, διότι, τὰ γνωστά, ὅπως στὴν Ἰσλανδία καὶ χειρότερα. Στὸ μεταξύ, ἡ προσωρινή τους κατοικία νὰ βρίσκεται στὸν Κορυδαλλό, Διαβατά, Γιεντὶ Κουλὲ καὶ Ἰτζεδίν, κι ἀπὸ κεῖ, οἱ τρεῖς πρωθυπουργοί μας τῆς ἐγχωρίου μας τρόϊκας, ἂς ζητοῦν ὅπως ὁ Ψωμιάδης τὴν ἀποφυλάκισή τους, κι ἂς θεωροῦν τὸν φαυλεπίφαυλον ἀπαυτό τους «πολιτικὸ κρατούμενο»: κατάκλεψαν, ἀπέκρυψαν, ψευδολόγησαν, ἐξαχρείωσαν. Ἐδῶ. Ἐμᾶς:

Τοὺς Ὀλυμπιακοὺς Ἀγῶνες τοὺς πῆγαν, ἀπὸ τὰ δυόμιση, στὰ εἴκοσι τόσα δίς, κι ὁ Σημίτης ἄλλαζε τοὺς διευθυντάδες, γιὰ νὰ τὸ πάει, ὅπως τὸ πῆγε, «ἀπ’ εὐθείας ἀνάθεση» στοὺς μπετατζῆδες καὶ λοιποὺς λωποδύτες...

Ὁ Καραμανλής, μὲ τὰ «δομημένα ὁμόλογα», τὰ πολυπουλημένα τῶν «συνεργατῶν» του, διπλασίασε τὸ χρέος τῶν Ἑλλήνων: ἀφοῦ τοὺς ἔκλεψε, δανείστηκε ἀπὸ «τὶς ἀγορές», γιὰ νὰ ἐπιστρέψει τὰ κλεμμένα στὰ ἀσφαλιστικὰ ταμεῖα μας. Ἄρα μᾶς διπλοέκλεψε!

Κι ὁ georgakis εἶναι ἡ σημερινὴ κλοποξεφτίλα, ἕνα συναμφότερον ἐσχάτης βλακείας καὶ ἐσχάτης προδοσίας: τὸ συναμφότερον, ὡς roll over…

3ον) Τὸ Σ.Δ.Ο.E. ἀνεκοίνωσε ἐπισήμως, ὅτι ἀπὸ Φεβρουαρίου ἐ.ἔ. ἔστειλε 4.800 καί (!) ὀνόματα φοροκλεπτῶν στὶς Τράπεζες, γιὰ νὰ ἀνοίξουν οἱ λογαριασμοί τους πρὸς ἐπαλήθευσιν. Οἱ Τράπεζες, μέσα σὲ ἐννέα μῆνες, ἔδωσαν μόνον 100 (ἑκατόν!) λογαριασμοὺς φοροκλεπτῶν! Ἀπὸ τοὺς 4.800 ζητηθέντες ἀπὸ τὸ Σ.Δ.Ο.Ε. Ἄρα; Ἄρα, Τραπεζίτες, georgakis καὶ κολλητοί, συνένοχοι!

Ἄρα, georgakis, συναφεῖς ὑπουργοί του καὶ κολλητοί, ὡς καὶ οἱ Πρόεδροι τῶν Τραπεζῶν, ποὺ συνεργοῦν στὴν ἀπόκρυψη, εἶναι συνεργοὶ στὸ ἔγκλημα… Ὣς καὶ οἱ Εἰσαγγελεῖς ποὺ μᾶς κοροϊδεύουν. Ἄρα; Ἄρα ὅλοι αὐτοὶ στὸν Κορυδαλλὸ καὶ Γιεντὶ Κουλέ (ὅπου εἶχαν καὶ τὸν πατέρα μου, ὄχι γιὰ κλοπή, ἀλλὰ γιὰ ἐσχάτη φιλοπατρία).

Νά τη ἡ συνταγή, γιὰ νὰ σπάσει ὁ «φαῦλος κύκλος»…

Μὴ δότε τὰ φαῦλα τοῖς φαύλοις: «Φόλλα, στοὺς φαύλους» τῆς Ε.Σ.Α., …συγγνώμη, τῆς Βουλῆς, ἤθελα νὰ ψελλίσω…

Γιὰ μᾶς τώρα, ποὺ συσπειρωνόμαστε στὶς «Σπίθες»: Ποιά ἡ στάση μας, ἀλλὰ καὶ ἡ κίνησή μας, ἔναντι ὅλης αὐτῆς τῆς πολιτικῆς δυσμορφίας καὶ δυσοσμίας; Μά, τὸ τοῦ Ἡράκλεους! Νὰ καθαρίσουμε τὴν κόπρον τοῦ Αὐγείου, τοῦ Κοινοβουλίου καὶ τοὺς ἐκεῖ ἐπιχωριάζοντες κοπρίτες τοῦ δικομματισμοῦ (καὶ μόνον, τοῦ δικομματισμοῦ).

Γενικὴ καὶ προσωρινὴ ρήτρα: Οὐδείς, δηλαδὴ οὐδὲ εἷς, τοῦ δικομματισμοῦ, ποὺ ὑπῆρξε σὲ ἀξίωμα κυβερνητικό, Δ.Ε.Κ.Ο., συμβούλια καὶ δὲν συμμαζεύεται, οὐδεὶς δικαιοῦται νὰ συμμετάσχει τοῦ λοιποῦ στὸν δημόσιο βίο, τὸν ὁποῖον ἐξαχρείωσε ἡ παρουσία του. Στέρησις, δηλαδή, διὰ βίου, τῶν ἐθνοσωτήριων δικαιωμάτων τους.

Γιὰ τοὺς νῦν βουλευτὲς τοῦ δικομματισμοῦ, συμμετοχὴ στὰ κοινά, μόνον, ὅσων δὲν ψήφισαν τὰ Μνημόνια, τὰ Εὐτέλεια, τὰ Ὑποτέλεια καὶ τὰ Δωσίλογα, ποὺ διατάζει ἡ Κομμαντατούρ.

Καὶ οἱ Τράπεζες, μιά καὶ πῆραν 130 δὶς τοῦ ἑλληνικοῦ λαοῦ, ἄρα λαϊκοκρατοῦνται. Προσωρινῶς, τελεία. Τελεία ἀτέλεστος…

Πηγή


Καμία μεταρρύθμιση, καμία αποκρατικοποίηση, καμία μείωση του σπάταλου κράτους.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου έρχεται κάθε τόσο να ληστέψει τους φορολογούμενους για να διατηρήσει αλώβητα τα δικά της πασοκόπαιδα.

Η υπόθεση της εφεδρείας είναι τόσο αστεία όσο και το κλείσιμο της ΕΤ1 για την οποία δεσμεύθηκε ο- με 24 εκατομμύρια αγοραστής των δικαιωμάτων του Champions League -Μόσιαλος.

Αντί να βάλουν λουκέτο σε οργανισμούς και δημόσιους φορείς πάνε να ρίξουν στάχτη στα μάτια της Τρόικας απολύοντας συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους την ίδια ώρα που καμιά αποκρατικοποίηση δεν υπάρχει στον ορίζοντα!

Ποια εργασιακή εφεδρεία και απίδια μάντολες.

Έχουν γεμίσει τα υπουργεία με μουτζαχεντίν Πασόκους οι οποίοι θεωρούν την Ελλάδα τσιφλίκι τους και είναι αποφασισμένοι να την κλείσουν ταυτόχρονα με το κόμμα τους.

Οι πασόκοι ιμπεριαλιστές θεωρούν πως η ιστορία της χώρας είναι ταυτισμένη μ εκείνη του κόμματός τους και πρέπει πάση θυσία να πορευθούν μαζί ακόμη και στο θάνατο.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον ο Χάρης Καστανίδης και ο Μόσιαλος παίζουν πιτσικουλιές για δήθεν δημοψηφίσματα αντί να πάνε σε εκλογές και να ξεκουμπισθούν για πάντα από προσώπου γης.

Άντε να χαθείτε προδότες, χαμένα κορμιά, τελείες της Ιστορίας…

Eίναι λίγο δύσκολο να κατανοηθεί πώς μια οικονομία, που αντιστοιχεί μόλις στο 2% του Κοινοτικού ΑΕΠ, απειλεί να τινάξει στον αέρα την Ευρωζώνη, αλλά όλως περιέργως και την παγκόσμια οικονομία.

Μήπως, τελικά η κρίση σοβούσε ήδη και η Ελλάδα ήταν η τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι;

Μήπως, όντως, έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι οι μεγάλες οικονομίες της ΕΕ και οι ηγέτες τους, απλώς δεν πήραν τα πράγματα στα σοβαρά, αλλά και όταν το κατάλαβαν, ενεπλάκησαν σε χρονοβόρες θεσμικές διαδικασίες, που τους έφερναν πάντα πίσω από το βηματισμό των αγορών;

Μήπως, η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ως case study για μια συνολική επαναδιαπραγμάτευση του παγκοσμίου χρέους και επανασχεδιασμό των χρηματοπιστωτικών θεσμών;

Ό,τι από τα ανωτέρω και αν συμβαίνει, η διαδικασία σωτηρίας της Ελλάδος βρίσκεται ολέον σε πλήρες αδιέξοδο. Η θεραπεία όξυνε τα προβλήματα του ασθενούς, αντί να τα θεραπεύσει. Εν τω μεταξύ φαίνεται ό,τι …μολύνθηκαν …νοσηλευτές και επισκέπτες.

Η Ελλάδα έχει εγκλωβιστεί σ’ ένα φαύλο κύκλο, που μαθηματικά την οδηγεί στην καταστροφή. Είναι σχεδόν νομοτελειακό.

Η κόπωση των πρωταγωνιστών

Οι «βασικοί παίκτες» εμφανίζουν έντονα σημεία κόπωσης ή αλλάζουν οι προτεραιότητές τους.

  • Οι διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με την τρόικα έχουν μετατραπεί σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Και οι δυο πλευρές συνεχίζουν τις ατέρμονες συζητήσεις, με αβέβαια πάντα αποτελέσματα, επειδή επένδυσαν πολύ χρόνο, που δεν θέλουν να πάει χαμένος. Αρνούνται να τις εγκαταλείψουν γιατί θα είναι σαν να ομολογούν την αποτυχία τους.
  • Ο Τρισέ, διανύει τις τελευταίες μέρες του στην ΕΚΤ και αποφεύγει να αναλάβει δεσμεύσεις που τον υπερβαίνουν. Και ο Σμάγκι, μάλλον θα έχει περισσότερο το μυαλό του στην Ιταλία, παρά στην Ελλάδα.
  • Η Λαγκάρντ, φαίνεται ότι δεσμεύεται από τις υποσχέσεις που έδωσε στα BRICS και τις άλλες αναπτυσσόμενες χώρες που στήριξαν την εκλογή της και είναι αυστηρότερη με την Ελλάδα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι τα δάνεια στην Ελλάδα, είναι «πεταμένα λεφτά» και κάπου άλλου θα έπιαναν τόπο.
  • Ο Σαρκοζί έχει εκλογές το 2012, βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις, ζεί με το άγχος μιας υποβάθμισης και τώρα τελευταία έχει και τη DEXIA στο κεφάλι του. Όσο περνάει ο καιρός θα ασχολείται λιγότερο με την Ελλάδα.
  • Η Μέρκελ έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνο τον λαϊκισμό που εξέθρεψαν τα φιλικά της ταμπλόϊντς, αλλά και τον καταποντισμό του κυβερνητικού της εταίρου, που για να …αναγεννηθεί χαϊδεύει τα αυτιά του εκλογικού σώματος.
  • Ακόμα και ο Ομπάμα, που βοήθησε με τις παρεμβάσεις του, από τον Ιανουάριο θα λειτουργεί περισσότερο ως …υποψήφιος, παρά ως Πρόεδρος!

Παταγώδης αποτυχία της Κυβέρνησης Παπανδρέου

Παράλληλα η κρίση ανέδειξε, με τρόπο δραματικό, την πρωτοφανή ανικανότητα της Κυβέρνησης Παπανδρέου. Δεν έχει τηρήσει καμιά δέσμευσή της. Ψηφίζει νόμους που δεν εφαρμόζει. Κάνει ένα δειλό βήμα μπροστά και δέκα πίσω, ενώ πολλοί υπουργοί είναι δέσμιοι των κομματικών τους αγκυλώσεων. Αποτέλεσμα; Ο πρωθυπουργός έχει καταφέρει να… πείσει ακόμα και τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του, ότι χάνουν πλέον τον καιρό τους με την Ελλάδα. Αυτή η αυξανόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση που μοιραία αντανακλά και στη χώρα, έχει εξασθενίσει δραματικά την διαπραγματευτική μας θέση. Δικαίως θέλουν αποτελέσματα και τα θέλουν τώρα. Όμως, με την χαώδη ύφεση και την ανεργία στα ύψη, το αίτημα φαντάζει σαν mission impossible! Ο κ. Παπανδρέου όχι μόνο χρεώνεται με την αδυναμία να χειριστεί, έστω στοιχειωδώς αποτελεσματικά την ελληνική κρίση, αλλά του καταλογίζεται ότι «πήρε στο λαιμό του» και τους άλλους Ευρωπαίου ηγέτες που τον εμπιστεύτηκαν.

Τα σενάρια της καταστροφής

Δεν ξέρω αν είχε δίκιο ο Κροπότκνιν, όταν μιλούσε για «καταστροφική δημιουργία», αλλά η ΕΕ πρέπει να επινοήσει άλλα εργαλεία για να αντιμετωπίσει την κρίση. Ορισμένοι μάλιστα εγείρουν αμφιβολίες αν και κατά πόσον είναι σε θέση να την διαχειριστεί ικανοποιητικά. Τώρα τελευταία όλο και πληθαίνουν οι καταστροφολάγνοι. Όταν επικραττούν τέτοιες απόψεις, καθιστούν μάταια κάθε συντονισμένη δράση. Η χαρά των κερδοσκόπων. Πολύ φοβούμαι ότι η ΕΕ έχει εμπλακεί σε μια αργόσυρτη διαδικασία που συντηρεί την κρίση. Όπως, μου το είπε εύστοχα κάποιος, στην αρχή ήταν μια μικρή χιονόμπαλα που γλίστρησε απ’ την κορυφή και στη διαδρομή έγινε χιονοστιβάδα. Και όλοι τώρα αναλογιζόμαστε τις ζημιές που μπορεί να προκαλέσει και αναζητούμε καταφύγιο. Είναι αμφίβολο αν θα προλάβουν πλέον όλοι.

Είναι απορίας άξιον η ευκολία με την οποία διατυπώνονται ορισμένα σενάρια. Πάρτε για παράδειγμα το «κούρεμα ομολόγων κατά 50%. Ας υποθέσουμε ότι συμφωνείται: το χρέος μας θα μειωθεί στα 130 δις. Αν’ σ’ αυτά προσθέσουμε και τα 110 δις της …σωτηρίας που είναι…ανεπίδεκτα κουρέματος, θα ξαναβρεθούμε μ’ ένα χρέος της τάξεως των 240 δις ευρώ. Αν υπολογίσουμε ότι το ΑΕΠ του 2011 συρρικνώθηκε στα 220 δις, το χρέος μας θα παραμείνει πάνω από το 100% του ΑΕΠ!!! Με τη …μηχανή παραγωγή ελλειμμάτων άθικτη και τη χώρα σε βαθιά ύφεση, σε δυο χρόνια θα επανέλθουμε εκεί που ήμασταν! Χωρίς να υπολογιστεί η ζημιά που το κούρεμα θα προκαλέσει στα ασφαλιστικά μας ταμεία και το τραπεζικό σύστημα.

Όσον αφορά στο σενάριο εξόδου της χώρας μας από το ευρώ. Αντιπαρέρχομαι το βασικό πρόβλημα, ότι δεν προβλέπεται διαδικασία εξόδου και εν πάση περιπτώσει, πρέπει να συμφωνήσουμε και εμείς. Όμως, κατ’ οικονομίαν ας δεχθούμε ό,τι συμβαίνει. Το περασμένο Σάββατο η Bild, δημοσίευσε μια έκθεση του αμερικανικού Ινστιτούτου Stratfor, σύμφωνα με την οποία, με την ανακοίνωση της αποχώρησης της Ελλάδος από το ευρώ, η Ευρώπη πρέπει να έχει έτοιμο ένα ταμείο εφοδιασμένο με πάνω από 2 τρις ευρώ για να προστατεύσει τα άλλα μέλη της ευρωζώνης από τη μετάδοση της κρίσης! Υπάρχουν αυτά τα χρήματα διαθέσιμα;

Και τα σενάρια της σωτηρίας

Αυτή τη στιγμή το ισχυρότερο επιχείρημα, (your lethal weapon, όπως χαρακτηριστικά μου είπε ξένος τραπεζίτης) είναι η συμμετοχή μας στο ευρώ. Το κόστος αποβολής ή απομάκρυνσής μας είναι πάρα πολύ υψηλό. Δεν το αντέχει η ΕΕ. Άρα αυτή είναι η βάση εκκίνησης μας.

Το δεύτερο, ισχυρό μας επιχείρημα είναι ότι το σχέδιο της τρόϊκας είναι μια λάθος συνταγή. Δεν δουλεύει. Και μια άλλη κυβέρνηση να το εφάρμοζε, πάλι δεν θα δούλευε! Απλώς η ανικανότητα και η υστεροβουλία της Κυβέρνησης Παπανδρέου επιδείνωσε τα πράγματα. Επίσπευσε την καταστροφή. Το ότι το πρόγραμμα «δουλεύει» στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία είναι η μισή αλήθεια διότι τα προβλήματά ήταν διαφορετικά.

Για να είναι πειστικά τα επιχειρήματα αυτά, πρέπει να έχουμε έτοιμη μια άλλη πρόταση η οποία κινείται προς άλλη κατεύθυνση. Και ανοίγει τον δρόμο προς την ανάπτυξη.

Ο αντίλογος, που μονότονα επαναλαμβάνει η Κυβέρνηση και τα εξαπτέρυγά της είναι ότι η τρόϊκα δεν …επιδέχεται αλλαγές. Αυτό είναι το πρόγραμμα και κόψτε το κεφάλι σας ή «σκάστε και κολυμπήστε». Το πιθανότερο είναι ότι απλώς θα σκάσουμε και δεν θα μπορούμε να κολυμπάμε άλλο. Έχουν βέβαια κάποιο δίκιο! Η τρόϊκα δεν συζητάει κάτι άλλο, στην παρούσα συγκυρία. Για αυτό η Ελλάδα πρέπει να μηδενίσει το κοντέρ και να προσεγγίσει τα προβλήματά της από την αρχή και από μηδενική βάση. Ο μηδενισμός του κοντέρ, γίνεται μ’ έναν μόνο τρόπο: εκλογές. Να αποκαλυφθεί η πλήρης αλήθεια στο λαό και να εξηγηθούν και οι επιλογές. Δεν υπάρχουν πολλές, αλλά να γίνουν κοινό κτήμα. Και να αναλάβει ο λαός την ευθύνη.

Μια νέα κυβέρνηση, με ισχυρή νωπή εντολή και ένα ρηξικέλευθο πρόγραμμα «100 ημερών» που θα υλοποιηθεί με ρυθμούς blitzkrieg μπορεί να πείσει και τους άπιστους Θωμάδες, ότι η χώρα αντιμετωπίζει τα προβλήματά με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Μια κυβέρνηση με αυτά τα χαρακτηριστικά, όλοι θα την αντιμετωπίσουν με σεβασμό. Μπορεί να κάνει την αρχή.

Διαφορετικά, θα παραμείνουμε όλοι εν αναμονή του μοιραίου…

Δύσκολοι καιροί. Γεμάτοι, όπως τα μπουγάζια στο Αιγαίο. Και χρειάζονται Άνδρες, όχι σαν αυτά τα ανθρωποειδή, πού επειδή κάτι κρέμεται ανάμεσα στα πόδια τους, νομίζουν πώς είναι Αρσενικοί. Χρειάζονται 'Ανδρες. Όχι Εφιάλτες. Ούτε Τσολάκογλου...

Ανδρες που να κλαίνε από συγκίνηση και λύσσα. Όχι από φόβο. Που να βουρκώνουν κάθε φορά που βλέπουν μέσα τους την Ελλάδα...

Που να συγκινούνται... Με την Σημαία, τον Ελύτη και το Φως, τον Σεφέρη, τον Καβάφη, τον Σοφοκλή, τον Καρυωτάκη πού δίδαξαν πώς ακόμη και ο πόνος είναι λόγος Δημιουργίας και ο καημός μήτρα της Τέχνης...

Που ακόμη και όταν δεν μπορούν να καταλάβουν, να νοιώθουν. Πώς σε τούτα δώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει... Κι ας μην το καταλαβαίνει η κυρία Άγγελα και ο κύριος Όλι. Και αυτός ο ξενέρωτος Τόμσεν, Τρόνσεν, ο δεν ξέρω πώς λέγεται και τι σημασία έχει;

Ναι ρε μάγκες κάναμε λάθη. Όπως αιώνες τώρα κάνουμε. Και το κυριώτερο και διαχρονικότερο είναι πώς πάντα εμπιστευόμαστε λάθος ανθρώπους... Πώς ανεβάζουμε ψηλά ανθρώπους πού μόνο τα χαμηλά τους πρέπουν...

Ναι ρε μάγκες πιστέψαμε και γενικώς πιστεύουμε εύκολα... Γιατί χιλιάδες χρόνια τώρα αφήνουμε το συναίσθημα να μας πλημμυρίζει και να μας οδηγεί σε κρεσέντο, όπως η μουσική του Ζορμπά, αυτή που σκάρωσε ο τεράστιος Μίκης όταν ένοιωσε το γενετικό του υλικό να ταυτίζεται με αυτό του Καζαντζάκη...

Δεν μας πρέπει το κλάμα.Δεν πρέπει να πέσουμε στην λούμπα του διχασμού... Αρκετούς είχαμε στην ιστορία μας . Φτάνουν...

Κυρίως δεν μας πρέπει η μοιρολατρεία... Οι μέρες που περνάμε είναι σημαδιακές και ΟΧΙ για οικονομικούς λόγους... Από την αντίδρασή μας θα κριθούν πολλά για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας και των Ελλήνων που θα ακολουθήσουν. Γιατί ΠΡΕΠΕΙ να ακολουθήσουν...

Καιρός να το καταλάβουμε και να ξεκολλήσουμε από αυτά στα οποία το σύστημα προσπαθεί με κάθε τρόπο να μας κρατήσει κολλημένους χρησιμοποιώντας κάθε μορφή ψυχολογικών επιχειρήσεων και όχι μόνο...

Να σηκωθούμε επιτέλους ΟΡΘΙΟΙ. Να πάψουμε να είμαστε φοβισμένα ανθρωπάκια και πειθήνιοι υπήκοοι. Ποτέ κανείς δεν πέτυχε τίποτε από την ζεστασιά και την σιγουριά του καναπέ... ΠΟΤΕ κανείς δεν πέτυχε τίποτε... παρακολουθώντας τις εξελίξεις και τρέμοντας...

Κάτι πρέπει να κάνουμε.Οχι ως θεατές άλλά ως Πρωταγωνιστές. Γιατί μπορούμε. Και αυτό το φρικώδες πείραμα που εξελίσσεται σε βάρος μας, με την μάσκα της «οικονομικής κρίσης» έχουμε υποχρεώση να το τινάξουμε στον άέρα. Μόνοι μας. Με αυτοοργάνωση. Εξω από τα αποτυχημένα σχήματα που μας οδήγησαν εδώ... Και ΜΠΟΡΟΥΜΕ...

Ναι ρε συνέταιροι. Δεν μοιάζουμε. Ευτυχώς. Εκεί πού εσείς πλάσατε τα Νιμπελούγκεν εμείς φτιάξαμε τον Δία πού και τι δεν κάνει για να... Και δίπλα τον Σάτυρο, γιατί είχαμε νοιώσει τη θεωρία του Φρόϊντ, αιώνες πριν την διατυπώσει....

  • Α. Ρόντος: “Το Αιγαίο θα γίνει κοινή τουριστική αγορά Ελλάδας - Τουρκίας”

Μια από τις αξέχαστες για την τουρκική κοινή γνώμη εικόνες της δεκαετίας 2000, είναι και η φωτογραφία όπου ο αείμνηστος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ χορεύει ζεϊμπέκικο μαζί με τον ομόλογο του Γιώργο Παπανδρέου. Ένας από τους αρχιτέκτονες αυτής της εικόνας ήταν ο Άλεξ Ρόντος, με τον οποίον συναντηθήκαμε καθώς επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη για ένα συνέδριο γύρω από τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις που οργανώνουν το Πανεπιστήμιο Μπαχτσεσεχίρ και το Τμήμα Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ο Ρόντος είναι γνωστός για τις εργασίες του υπό την αιγίδα καθολικών και ορθόδοξων φορέων ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές από την Αιθιοπία και το Κάιρο μέχρι την Γεωργία και την Δυτική Όχθη. Αφού διατέλεσε σύμβουλος χρεωμένων χωρών στην Παγκόσμια Τράπεζα, το 1998 εντάχθηκε στην ομάδα του Παπανδρέου. Αφού ήρθε στην Αθήνα και μετά ανέλαβε καθήκοντα ως ¨Ειδικός απεσταλμένος και ειδικός πρέσβης¨ και συνέβαλε στην αναζήτηση λύσεων σε αρκετές περιοχές συγκρούσεων.

Έπαιξε ένα πολύ σημαντικό ρόλο στον εκδημοκρατισμό της Σερβίας και στην διαδικασία ένταξης των Βαλκανικών χωρών στην Ε.Ε. Μάλιστα ο Ρόντος ήταν αυτός που όταν η Ελλάδα είχε το πρόβλημα με την ονομασία της ¨Μακεδονίας¨ βρήκε την ονομασία ¨Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας-FYROM¨.

Μάλιστα κατά τον πόλεμο Γεωργίας-Τιφλίδας, ήταν σύμβουλος στην κυβέρνηση της Τιφλίδας.

ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΤΕΙΝΑΝ ΚΛΑΔΟ ΕΛΑΙΑΣ

Η μεγαλύτερη σημασία αυτών που έκανε ο Ρόντος όμως είναι ότι αποτελεί έναν από τους πατέρες της ¨διαδικασίας προσέγγισης¨ αυτού του σημείου καμπής στις διμερείς σχέσεις, που άρχισε με την στήριξη που παρείχε η Ελλάδα μετά τον σεισμό της 17-8-1999 με εργασίες έρευνας-διάσωσης και βοήθειας, και συνεχίστηκε μέχρι την εποχή που οι Τζεμ και Παπανδρέου άφησαν να πετάξουν στον αέρα περιστέρια ειρήνης.

Δεν θα ήταν λάθος αν λέγαμε πως και η κυβέρνηση Παπανδρέου στην εξωτερική πολιτική ακολουθεί τα ίχνη του Άλεξ Ρόντος, έστω και αν αυτός δεν μετέχει ενεργά στην κρατική ιεραρχία. Για αυτό για να αντιληφθεί κάποιος τις κινήσεις της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο, οι αναλύσεις του Ρόντος είναι πολύ σημαντικές. Εν συντομία ο Ρόντος είναι το μαύρο κουτί της Ελλάδας.

Και όταν κάτσαμε στο τραπέζι μαζί του δεν διέφυγε της προσοχής μας πως έστω και αν ο ίδιος επαναλαμβάνει πως ¨Είμαι ένας απλός πολίτης. Αυτά που λέω είναι αποκλειστικά δικές μου απόψεις, εγώ δεν καθορίζω τις πολιτικές¨, ακολουθεί ακόμη μια διπλωματική συμπεριφορά και κάνει προσεκτικές δηλώσεις.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ…

Σύμφωνα με τον Ρόντο για να υπάρξει μια μόνιμη λύση στην Ελληνοτουρκική προσέγγιση υπάρχει μόνο ένας δρόμος : Η αποστρατικοποίηση των σχέσεων. Και πιστεύει πως το πρώτο βήμα σε αυτό πρέπει να το κάνει η ¨ισχυρή¨ Τουρκία. Οι πρώτε λοιπόν προτάσεις που του έρχονται στο μυαλό είναι : ¨Η Τουρκία να αποσύρει από τον βορά της Κύπρου 30 χιλιάδες στρατιώτες και να καταργήσει το αυτόματο casus belli σε περίπτωση παραβίασης της θαλάσσιας υφαλοκρηπίδας. ¨

¨Διότι η Τουρκία σε ένα σημείο μπορεί να πει πως «Δεν επιθυμούμε την Ε.Ε.». Κατά τον ίδιο τρόπο και η Ευρώπη μπορεί να πει πως δεν θέλει την Τουρκία. Κατά την γνώμη μου η Τουρκία δεν θέλει να μπει στην Ε.Ε., έχει διαφορετικά σχέδια για το μέλλον της.

¨Οι Έλληνες ακόμη πιστεύουν πως μπορεί να προέλθει μια απειλή από την Τουρκία. Για αυτό η Τουρκία μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Η Τουρκία μπορεί να έχει και άλλα θέματα. Κατά την γνώμη μου με τα χαρακτηριστικά και το μέγεθος αυτής της περιοχής είναι πολύ φυσικό να σκέπτεται και άλλα θέματα .

Εμείς ο μόνος λόγος για τον οποίο κάθε χρόνο πρέπει να επενδύουμε σημαντικό ποσοστό του εθνικού μας εισοδήματος σε στρατιωτικές δαπάνες είναι η Τουρκία. Η Ελλάδα δαπανά επειδή δαπανά και η Τουρκία σε στρατιωτικές δαπάνες. Όμως ο λόγος ύπαρξης του τουρκικού στρατού δεν είναι η Ελλάδα. Για αυτό δεν περιμένω αμοιβαία βήματα. Αν πρέπει να μιλήσω ανοιχτά εντέλει από τον αφοπλισμό κερδισμένη πραγματικά θα είναι η Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι και ρεαλιστικό και δυνατό να γίνει.

Περιμένετε μήπως στο εγγύς μέλλον μια στρατιωτική σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο ειδικότερα λόγω των γεωτρήσεων για φυσικό αέριο ;

Σίγουρα όχι. Οι επιθετικές όμως ανακοινώσεις της Τουρκίας με εξέπληξαν ιδιαίτερα. Αυτές οι ανακοινώσεις πέραν του εκνευρισμού που προκάλεσαν σε κάποιους στην Ελλάδα και αλλού, δεν πιστεύω ότι έφτασαν στον στόχο τους. Πολλοί άνθρωποι εξεπλάγησαν ιδιαίτερα.

Αργότερα ο Παπανδρέου αναζήτησε τον Ερντογάν και έκανε έκκληση για μετριοπάθεια….

Είμαι πολύ ικανοποιημένος που ο Παπανδρέου αναζήτησε τον Ερντογάν και βρήκε ένα δρόμο να επέμβει.

Πιστεύω πως το Αιγαίο θα μετατραπεί σε μια κοινή τουριστική αγορά. Οι Έλληνες και οι Τούρκοι θα ανεβαίνουν στα πλοία και θα πηγαίνουν για μια μέρα ή για το Σαββατοκύριακο στην απέναντι πλευρά. Και αν δεν υπήρχαν αυτοί οι ανόητοι κανονισμοί για την βίζα, θα μπορούσαμε αυτό να το κάνουμε από τώρα.

Εφ. Χουριέτ 3-10-2011

ΠηγήΠροβλέπει χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Με νέες δυσοίωνες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, καθώς και για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, επανέρχεται ο ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας, Michael Lewis, ο οποίος έγινε γνωστός στην Ελλάδα από το άρθρο του στο περιοδικό Vanity Fair, τον Σεπτέμβριο του 2010, με το οποίο ανέλυε, ουσιαστικά, τα αίτια που οδήγησαν τη χώρα μας στην κρίση χρέους.

Τότε, ο κ. Lewis έγραφε για τη διαφθορά στο δημόσιο βίο, τη γραφειοκρατία και την υπόθεση του Βατοπεδίου, μεταξύ άλλων. Αυτήν τη φορά, μιλώντας στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, προβλέπει ελληνική χρεοκοπία και έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη, ενώ εκτιμά ότι έρχεται το πολιτικό τέλος του Έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, και της Γερμανίδας καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ, οι οποίοι, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «έχουν αποξενωθεί από τους λαούς τους».

Όπως παρατηρεί ο συγγραφέας των "Liar's Poker", "The Big Short" και, πολύ πρόσφατα, του "Boomerang: Travels in the New Third World", οι προσπάθειες των ηγετών της ευρωζώνης να διασώσουν την Ελλάδα και να αποφύγουν τη μετάδοση της κρίσης σε Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία, απλά παρατείνουν χρονικά το αναπόφευκτο.

"Η Ελλάδα χρεοκοπεί, έτσι; Όπως και να το πούμε, η Ελλάδα χρεοκοπεί. Το μόνο ερώτημα είναι το πώς" υπογραμμίζει, ενώ προβλέπει ότι θα ακολουθήσει και η Ιρλανδία. "Και καλύτερα" λέει χαρακτηριστικά, "από το να αποπληρώσει το τεράστιο χρέος της".

Όσο για τις αντοχές του ελληνικού λαού και πόσα ακόμα μέτρα μπορεί να υπομείνει, ο Michael Lewis δεν διστάζει να υπογραμμίσει ότι "οι Ιρλανδοί έχουν μεγαλύτερο ταλέντο στο να υποφέρουν. Αν επιβάλλετε στους Έλληνες τα μέτρα που επέβαλαν στον ιρλανδικό λαό, οι Έλληνες θα αρχίσουν να αυτοκτονούν"...

Πηγή


  • Μidnight in the Garden of Good and Evil

Η οικογένεια Παπανδρέου αρχίζει πλέον να νιώθει την καυτή ανάσα του πολιτικού τέλους.

Η αίσθηση ότι από στιγμή σε στιγμή θα σκάσει ένα τσουνάμι αποκαλύψεων είναι διάχυτη στην ατμόσφαιρα.

Το διαισθάνονται και οι ίδιοι, γι αυτό και οι σχετικές οδηγίες για την αύξηση της δοσολογίας βίας στις καταστολές των πολιτών που διαδηλώνουν.

Κάθε βράδι μετά από μια επιτυχημένη καταστολή του πλήθους, ο Παπουτσής επικοινωνεί με το Καστρί και αφού περιγράψει τη κατάσταση δέχεται τα πρωθυπουργικά συγχαρητήρια.

Οι σχετικές συνομιλίες δεν καταγράφονται μόνο στο υποσυνείδητο των δύο αλλά το «αποτύπωμά» τους παραμένει και κάπου «αλλού».

(Ο πρωθυπουργός λησμόνησε γρήγορα τα «νεκρά» τηλέφωνα της κατοικίας του, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.)

Είναι πολλοί εκείνοι που γνωρίζουν μυστικά και έχουν οικειοποιηθεί, στη μνήμη τους, ντοκουμέντα από το οικογενειακό παρελθόν.

Στο σπίτι των Παπανδρέου μπαινόβγαιναν άνθρωποι όπως ο Αντώνης Λιβάνης και ο Κώστας Λαλιώτης.

Ο Λαλιώτης σας θυμίζουμε ότι αντικαταστάθηκε από τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη, τον άνθρωπο που εξάρθρωσε τη «17 Νοέμβρη», στη Γραμματεία του Κινήματος.

Το περιοδικό «Επίκαιρα», ιδιοκτησίας Λιβάνη και Λαυρεντιάδη, αφού ολοκλήρωσε την επιχείρηση "Δολοφονία Καραμανλή" κυκλοφορεί με αποκαλύψεις για το ρόλο του Παπανδρέου στην περίφημη υπόθεση του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη κι όχι μόνο.

Στην ουσία δίνει στεγνά τον γιο του Ανδρέα.

Με τον εκδοτικό οίκο Λιβάνη συνεργάζεται ο Κώστας Λαλιώτης, το προσωπικό τσιπάκι του οποίου θα ζήλευε και ο Έντγκαρ Χούβερ.

Αίφνης οι παλαιοί φίλοι που κατέχουν το μυστικό του «οικογενειακού»-Παπανδρεικού Δισκοπότηρου απελευθερώνουν τις «αναμνήσεις» τους και αυτές ξεχύνονται- άγρια άτια στην ατμόσφαιρα.

Δεν είναι μόνο ο Αλέξης Τσίπρας που μιλάει ανοιχτά για οργανωμένο σχέδιο σε βάρος της χώρας με τον Παπανδρέου σε ρόλο ντίλερ.

Είναι το γεγονός ότι αυτό που ξεκίνησε σαν μοναχική καταγγελία του Πάνου Καμμένου-η εμπλοκή της οικογένειας σε σκοτεινές μπίζνες με τη χρεοκοπία της χώρας-αρχίζει να αποκτά μυθικές διαστάσεις.

Ο αστικός μύθος του οργανωμένου ξεπουλήματος της χώρας αποκαλύπτει όλο και πιο πολλές αληθοφανείς πλευρές του, λες και μέρα με τη μέρα συμπληρώνεται ένα εφιαλτικό παζλ για την ιστορική πολιτική οικογένεια.

Τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από το Καστρί και ο ΓΑΠ, από ένστικτο, το διαισθάνεται.

Άλλωστε έχει ζήσει από πολύ κοντά την κολασμένη πτώση του πατέρα του Ανδρέα Παπανδρέου και την εποχή του Ωνασείου.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ψηλαφούν τον δικό του ρόλο σ’ εκείνη τη συγκυρία. Αλλά και από την άλλη άκρη του Ατλαντικού τα μηνύματα μόνο φιλικά δεν είναι για έναν πρωθυπουργό που πολλοί τον αποκαλούν «Αμερικανάκι».

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι πολύ περίεργο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει να πατήσει το πόδι του στην Αμερική από την εποχή που συνελήφθη ο Ντομινίκ Στρος Καν. Τι φοβάται ο ΓΑΠ και δεν ταξιδεύει στις ΗΠΑ; Πόσο καιρό έχει να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Μπαράκ Ομπάμα;

Μέσα σε 2 χρόνια, αυτά της εξουσίας, τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του φαίνεται να έχουν «αλλάξει».

Οι Παπανδρέου, για όσους τους γνωρίζουν, είναι πλέον «άλλοι» άνθρωποι.

Μόνο ένα πράγμα παραμένει ίδιο, βαθιά ριζωμένο μέσα τους: Το ΠΑΣΟΚ μας ανήκει κι εμείς είμαστε αυτοί που θα του βάλουμε το λουκέτο, οι σκηνοθέτες που θα ρίξουμε τους τίτλους τέλους στην οθόνη.

Το ζήτημα πλέον είναι αν θα προλάβουν ακόμη και αυτό. Το ΠΑΣΟΚ για τη συνείδηση των πολιτών είναι το κόμμα της μεγάλης προδοσίας, αυτό που παρέδωσε τη χώρα και τις ζωές τους στη κόλαση.

Ακόμη και οι 154 βουλευτές του γνωρίζουν πως ελάχιστοι από δαύτους θα επιβιώσουν την επόμενη μέρα.

Με τη ψυχολογία του "όλοι μαζί", έχουν ταμπουρωθεί πίσω από τον Βασιλιά της Βίας Χρήστο Παπουτσή και ψηφίζουν αφουγκραζώμενοι τα ανοιγμένα κεφάλια των διαδηλωτών εκεί έξω, με την ψευδαίσθηση ότι θα διασωθούν οι ίδιοι.

Οι πιο ανόητοι από τους δελφίνους του ΓΑΠ-υπάρχουν και τέτοιοι-πυκνώνουν τα πάρε δώσε σε βίλες και θαλαμηγούς των γνωστών σεσημασμένων και απαξιωμένων ιδιοκτητών των ΜΜΕ ελπίζοντας στην στήριξή τους.

Σε αυτό το σημείο έχουν την κατανόησή μας, τη συμπάθειά μας.

Είναι ανθρώπινο να μην αντέχουν στη θέα του ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΙΣΟΥΣ που έρχεται κατά πάνω τους…

Πηγή


  • Γράφει ο Διογένης ο Κυνικός

Κάθε ημέρα είναι να χάνει κανείς το μυαλό του όλο και περισσότερο από αυτά που ακούει και διαβάζει. Κάθε ημέρα βγαίνει και ένα νέο στοιχείο στην φόρα που διαψεύδει κάποιο προηγούμενο!! Και στο τέλος τι πρέπει να πιστέψει ο λαός; Ή μάλλον δεν πρέπει να πιστεύει τίποτα από όλα αυτά που ακούει και διαβάζει;

Αφορμή για τις σκέψεις αυτές μας έδωσε η χθεσινή ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) η οποία λίγο πολύ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ τις δηλώσεις του διευθυντή ελέγχων του ΣΔΟΕ κ. Ν. Λέκκα, περί κωλυσιεργίας των τραπεζών στα αιτήματα της Υπηρεσίας για άνοιγμα λογαριασμών κλπ. Μάλιστα ο κύριος Λέκκας ανέφερε ότι από τα 3.829 αιτήματα του ΣΔΟΕ έχουν μόλις ικανοποιηθεί τα 130!

Η ανακοίνωση όμως της ΕΕΤ τι γράφει; Ότι έχει ικανοποιηθεί πάνω από το 80% των αιτημάτων του ΣΔΟΕ!!! Και μάλιστα έχει προτείνει και μεθόδους στο ΣΔΟΕ για την πιο αποτελεσματική συνεργασία!

Ποιον να πιστέψουμε τώρα; Ποιος λέει ψέματα και ποιος την αλήθεια; Και ίσως θα είχε μικρή σημασία αν αυτό δεν γινόταν σε καθημερινή βάση και με όλα τα θέματα που μας απασχολούν. Από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο.

Και αν αυτό το παράδειγμα φαίνεται μικρό ή άνευ ουσίας, τότε τι να πούμε για το θέμα των αποθεματικών της χώρας. Από εκεί που έφθαναν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, πήγαμε στα τέλη Οκτωβρίου για να μάθουμε χθες με δήλωση του κυρίου Βενιζέλου, του καθ’ ύλη αρμοδίου υπουργείου ότι το κράτος έχει χρήματα για τις πληρωμές μισθών και συντάξεων μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου!! Μπορεί όμως και για ακόμη πιο πέρα… Ποιος ξέρει!!!!

Μάλιστα μέχρι και το Γερμανικό περιοδικό Spiegel βρήκε την ευκαιρία για να ειρωνευτεί για άλλη μία φορά την κατάσταση, την κυβέρνηση, όλους εμάς, γράφοντας ότι οι «Έλληνες πάντα κρύβουν εκπλήξεις» και ότι «από εκεί έλεγαν ότι θα οδηγηθούν σε πτώχευση, τώρα φαίνεται ότι ανακάλυψαν έναν θησαυρό του 1 δισ. ευρώ και αντέχουν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου...». Μάλιστα με ακόμη μεγαλύτερη ειρωνεία αναρωτιέται το περιοδικό αν στο κυνήγι του θησαυρού βοήθησε η τρόικα ή τον «ανακάλυψαν» μόνοι τους οι Έλληνες……

Το πώς βρεθήκαν τα χρήματα δεν μας νοιάζει εκτός και αν τα πληρώσαμε «χρυσά»! Αλλά δεν «αντιλαμβανόμαστε» τι παιχνίδια παίζονται και πάλι σε βάρος του ελληνικού λαού. Πως βρήκαμε ξαφνικά τα χρήματα για να πληρωθούν ΜΟΝΟΝ οι μισθοί και οι συντάξεις του δημοσίου ενώ αφήνουμε απλήρωτους όλους τους άλλους;

Σε αυτή την χώρα για άλλη μία φορά μόνον «οι πελάτες» ενδιαφέρουν την κυβέρνηση; Όταν υπάρχουν επιχειρήσεις, προμηθευτές, και δεν αναφερόμαστε στα αρπακτικά του δημοσίου, στα λαμόγια αλλά σε αυτούς που εντίμως συνεργάστηκαν με το δημόσιο, και διακινδυνεύεται η ύπαρξη τους, οι δουλειές ίσως χιλιάδων ανθρώπων, επειδή το δημόσιο δεν πληρώνει εδώ και ένα χρόνο τις υποχρεώσεις της, με αυτούς τι γίνεται; Ή επειδή είναι του ιδιωτικού τομέα να πάνε να χαθούνε; Να πληρωθούνε μόνο οι δικοί μας;

Άλλη μια απόδειξη του ότι η κυβέρνηση αυτή ακολουθεί το ρητό ότι «το να λες ψέματα είναι επάγγελμα, αλλά το να διαψεύδεις είναι τέχνη»! Για αυτό και δεν πείθει κανέναν με τις διαψεύσεις της …

Αλλά ως που θα πάει η κατάσταση αυτή;

Δεν συναισθάνονται την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, ο λαός μας;

Δεν κυκλοφορούν στους δρόμους να δουν ακόμη και στην οδήγηση πως αντιδρά ο κόσμος, πως έχουν «λαλήσει» όλοι;

Εμείς θα κάνουμε μια πρόταση. Ας δοκιμάσουν ΟΛΟΙ οι πολιτικοί να πούνε έστω μια φορά την αλήθεια… Έτσι για αλλαγή! Μια και δεν μπόρεσαν να την φέρουν αλλιώς την αλλαγή…. Μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα από το ψέμα, την παραπληροφόρηση. Ας έχουν και στο μυαλό τους δε ότι: Η αλήθεια είναι πικρή μόνον όταν έχουν προηγηθεί πολλά ψέματα…..


Η διεθνής αρθρογραφία, τα εγχώρια πρωτοσέλιδα εφημερίδων, αλλά και οικονομικοί - πολιτικοί παράγοντες σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις προεξοφλούν πια τη «συντεταγμένη» ελληνική χρεοκοπία. Το νέο στοίχημα των αγορών πια, δεν έχει να κάνει με τον αν, αλλά με το πότε η Ελλάδα θα οδηγηθεί στην έξοδο από Ευρωζώνη και την αλλαγή νομίσματος.

Τώρα πια είναι σε όλους σαφές αυτό για το οποίο από το Γενάρη του 2010 με επιμονή και συνέπεια προειδοποιούσε με την αρθρογραφία και το ρεπορτάζ του το «Π»: Η πολιτική του μνημονίου δεν έχει στόχο τη διάσωση της χώρας. Στόχος από την αρχή ήταν, η συνολική υποτίμηση των αξιών, η διάλυση του κοινωνικού ιστού και των αντιστάσεων, ο τεμαχισμός και η εκποίηση της Δημόσιας Περιουσίας και των εθνικών πόρων.

Φτάνουμε, λοιπόν σήμερα, σε αυτό ακριβώς το τελευταίο και κρίσιμο στάδιο του σχεδίου που προβλέπει τη μετατροπή της χώρας σε οικονομική ζώνη- παράδεισο με ινδοκινέζικα μεροκάματα, εύφορο έδαφος για επενδύσεις με εξασφαλισμένα υποφορολογούμενα κέρδη για τους Γερμανούς (και άλλους) επιχειρηματίες, σαν αυτούς που συνοδεύουν σήμερα τον Γερμανό αντικαγκελάριο ο οποίος φτάνει στην Αθήνα για τις τελευταίες...λεπτομέρειες.

Όπως γίνεται συνήθως και στην προκειμένη περίπτωση ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Οι Γερμανοί (ξανά)ρχονται για να μαζέψουν τα ρέστα μας. Το Βερολίνο γνωρίζει ότι από την Ελλάδα πια δεν έχει να εισπράξει χρήμα. Σταματά, λοιπόν ο δανεισμός με τον οποίο η Ελλάδα ξεπλήρωνε παλιά δάνεια και τόκους. Υπό αυτήν την έννοια, η χώρα χρεοκοπεί «συντεταγμένα» καθώς οι πιστωτές είναι αυτοί που θα καθορίσουν πόσο από το χρέος θα κουρέψουν , πότε, και με τι αντάλλαγμα. Μαζί με το κούρεμα, όμως, έρχεται και το ξύρισμα...

Ο,τι δεν μπορούν να πάρουν σε χρήμα, οι Γερμανοί που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση της ελληνικής πτώχευσης, φροντίζουν να το πάρουν σε είδος. Αυτό ακριβώς έρχεται να διευθετήσει σήμερα ο Γερμανός αντικαγκελάριος με το σχέδιο «εύρηκα».

Απ’ όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι Γερμανοί προωθούν τη δημιουργία μιας εταιρείας στην οποία θα εκχωρηθεί ελληνική περιουσία ύψους 120 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα που θα προκύψουν από τις πωλήσεις της περιουσίας θα κατευθυνθούν στους πιστωτές...

...Τι θα απομείνει στην Ελλάδα μετά από την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας; Μια οικονομική, πολιτική και κοινωνική έρημος. Μια χώρα με παραδομένους και υποθυκευμένους τους πόρους και τα έσοδά της για τις επόμενες δυο- τρεις δεκαετίες. Μια χώρα με διαλυμένο τον κοινωνικό ιστό, κατεστραμμένη τη μεσαία τάξη της και ανήμπορη να πυροδοτήσει το όνειρο και τις προσδοκίες της νέας γενιάς. Μια χώρα αντιμέτωπη με τεράστιο πολιτικό πρόβλημα καθώς το πολιτικό σύστημα καταρρέει σε ρυθμούς ανάλογους με την οικονομία της χώρας...

Αν όλα τα παραπάνω είναι ακριβή και αν οι αγορές ορθά έχουν προεξοφλήσει την χρεοκοπία, η ελληνική κοινωνία δεν έχει να περιμένει απολύτως τίποτε θετικό από όλο αυτό το θέατρο της υποτιθέμενης διάσωσης. Αντίθετα, όσο συνεχίζεται η απαθής παρακολούθηση της διαδικασίας ξεπουλήματος ένα ωραίο πρωινό θα αντιληφθούν και οι πλέον αφελείς, ότι όλα αυτά που παρατηρούν σιωπηλά, σκοτώνουν το μέλλον τους.Συμφωνώ –μέχρι ενός σημείου όμως– με το άρθρο της De Volkskrant, με τίτλο: Απελευθερώστε την Ελλάδα από την ελίτ της («Liberate Greece from its elites»). Πράγματι, η μαύρη αλήθεια είναι πως σε ολόκληρη την τετραρχία ΚΚΕ·ΠαΣοΚ·ΝΔ·ΛΑΟΣ, οι της Ελλάδος πολιτικοί κάνουν τα στραβά μάτια στα διαρθρωτικά της προβλήματα («Politicians turn a blind eye to [its] structural problems»), μιάς και στην πλειοψηφία τους δεν γνωρίζουν καν τι σημαίνει η όποια έννοια της συστημικής διαρθρωτικής δομής αιτίων και αιτιατών των προβλημάτων τούτων.

Διότι αν ήξεραν, όπως πολλοί Ολλανδοί ξέρουν, τότε θα ήταν σε θέση να γνωρίζουν εκ’ των προτέρων τις πιθανές δυναμικές επιπτώσεις των αποφάσεών τους στη ελληνική κοινωνία, οικονομία και πολιτική. Εκ’ των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων όμως, μάλλον είναι πλέον φανερό πως τέτοιου είδους γνώση δεν την κατέχουν.

Ούτε είναι ψέματα πως, στην παρούσα συγκυρία, περισσότερα ευρώ θα χρησιμεύσουν μόνον γιά την αναβολή της κοινωνικής πάλης στην Ελλάδα («More euros will only serve to postpone the social struggle»). Αλλά ως εδώ φίλοι μας Ολλανδοί.

Από που και ως που η μόνη διέξοδος γιά την απελευθέρωση της Ελλάδος από την ελίτ της είναι ο διακρατικός παρεμβατισμός και η απαίτηση της μεταβίβασης της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας, ακόμη πιο ριζοσπαστική από εκείνη που [είναι] τώρα υπό συζήτηση («It would require a transfer of Greek sovereignty even more radical than the one now under discussion»); Δηλαδή μόνον έτσι αυταρχικά, τσαμπουκαλίδικα και εξωθεσμικά μπορεί να γίνει η απελευθέρωση της Ελλάδος από την νυν πολιτική ελίτ της τετραρχίας ΚΚΕ·ΠαΣοΚ·ΝΔ·ΛΑΟΣ;

Όχι ότι δεν μπορεί τούτη να γίνει, αλλά θα ήταν μία εξωγενής διακρατική παρέμβαση ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος να γίνει; Τι γίνεται με την ανάγκη, γιά όσους ενδέχεται να επηρεαστούν από το τελικό αποτέλεσμα, να συμμετάσχουν στην όλη διαδικασία, π.χ., η μεσαία τάξη της Ελλάδος, δηλαδή ο ελληνικός λαός της Ελλάδος;

Και δεν θα είναι πολύ πιό βιώσιμο ένα τόσο πολύ επιθυμητό αποτέλεσμα, εάν τα κυρίως ενδιαφερόμενα μέρη συμμετέχουν στη διαδικασία; Ή δεν θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική η ίδια η διαδικασία, εάν τα ενδιαφερόμενα μέρη, που ενδέχεται να πληγούν από την της τετραρχία ΚΚΕ·ΠαΣοΚ·ΝΔ·ΛΑΟΣ, πράγματι συμμετέχουν ενεργά σε τούτη την διαδικασία του πολιτικού λακτίσματος προς την αυθεντική, γνήσια ή πραγματική δημοκρατία;

Να θυμάστε εκείνη την κινεζική παροιμία: «Δώσε σε κάποιον ένα ψάρι και θα τον ταΐσεις γιά μιά ημέρα. Δίδαξέ του να ψαρεύει και τον ταΐζεις γιά μιά ζωή.»

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, γιά την βιωσιμότητα της επερχομένης μεταμόρφωσης του όλου πολιτικού συστήματος της Ελλάδος, είναι ζωτικής σημασίας γιά τον ελληνικό λαό να κάνει το λάκτισμα της πολιτικής ελίτ της τετραρχίας ΚΚΕ·ΠαΣοΚ·ΝΔ·ΛΑΟΣ από μόνος του, χωρίς εξωγενείς διακρατικές παρεμβάσεις. Αν μη τι άλλο, οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να υποστηρίξουν τον ελληνικό μας λαό στο λάκτισμα τούτο, ώστε να μπορούν μετά να κάνουν και εκείνοι το ίδιο.

Πρέπει λοιπόν να κλωτσήσουμε συλλογικά Συνελληνίδες και Συνέλληνες, με τα ελληνικά μας πάντα έθος και έθνος· εθνικά και όχι εθνικιστικά. Διότι όλος ο κόσμος του πλανήτη μας παρακολουθεί τις κρίσιμες τούτες στιγμές...

Ευοί Ευάν Ελλάδα,

Νικόλαος Κ. Γεωργαντζάς
Καθηγητής Συστημικής Δυναμικής
Πανεπιστήμιο Fordham, Νέα Υόρκη