Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

1 Οκτ 2011


  • Οι τραγικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης στη διεθνή αγορά εργασίας
Toυ Anatoly Miranovsky
για την εφημερίδα Pravda
1/10/2011
Aπόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Σύμφωνα με προβλέψεις εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, μέσα στο επόμενο έτος αρκετές ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα της μαζικής ανεργίας και της "σαρωτικής", όπως την χαρακτηρίζουν, έλλειψης θέσεων εργασίας. Σε μια εξαιρετικά ανησυχητική έκθεση που συνέταξαν οι συγκεκριμένοι ερευνητές, παροτρύνουν τις διάφορες χώρες να λάβουν δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Από την αρχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008, μέχρι σήμερα, έχει καταγραφεί απώλεια 20 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας σε πολλές αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες χώρες. Μέχρι το τέλος του επόμενου έτους κινδυνεύουν να χαθούν άλλες 20 εκατομμύρια θέσεις. Σύμφωνα με ειδικούς, ο αριθμός των ανέργων σε όλο τον κόσμο έχει φθάσει τα 200 εκατομμύρια. Παράλληλα, ο σημερινός ρυθμός αύξησης της απασχόλησης στις πλέον ανεπτυγμένες χώρες είναι ανεπαρκής. Στην Ομάδα των Είκοσι (G20) η αύξηση είναι περίπου 1% ετησίως, ενώ υπογραμμίζεται ότι είναι αναγκαίο ο ρυθμός αυτός να αυξηθεί τουλάχιστον στο 1,3% τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

"Πρέπει να δράσουμε αμέσως, προκειμένου να τονωθεί η διαδικασία της αύξησης της απασχόλησης, ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες. "Η σταθεροποίηση του επιπέδου απασχόλησης πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στη μακροοικονομική πολιτική", τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης. Ωστόσο, η έκθεση αμφιβάλλει εάν η άυξηση στα ποσοστά αυτά είναι εφικτή, αναφέροντας ότι η αύξηση του αριθμού των θέσεων εργασίας στην Ινδία και την Κίνα είναι άμεσα συνδεδεμένη με αντίστοιχες απώλειες στις χώρες της Δύσης.

Στην Ευρώπη, ιδιαίτερα, η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Ενώ η κατάσταση στη Γερμανία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως "ικανοποιητική" όσον αφορά στην αντιμετώπιση της ανεργίας, η δεύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η Γαλλία, έχει προφανώς εισέλθει σε πολύ δύσκολη φάση. Στη Γαλλία, ως αποτέλεσμα της χρόνιας ανεργίας, υπάρχει μια νέα διάσταση του όρου "άνθρωποι στα αζήτητα". Στην κατηγορία αυτή ανήκουν κυρίως νέοι, οι οποίοι είναι οι πρώτοι που οδηγούνται στην ανεργία σε περιπτώσεις περικοπών προσωπικού.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η Ιταλία, όπου ο 1 στους 2 ανέργους δεν μπορεί να βρει μια θέση εργασίας για περισσότερο από ένα χρόνο, ενώ στη Νότια Αφρική, ο αντίστοιχος αριθμός είναι 2 στους 3. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η ανεργία των νέων αυξάνεται στις 15 από τις 20 χώρες της G20. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, στη Ρωσία, ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας είναι περίπου ίσος με τον αριθμό των ανθρώπων που καταλαμβάνουν θέσεις εργασίας - περίπου 600.000 - κάτι που θεωρείται ενθαρρυντικό. Ωστόσο, το προσωπικό του κρατικού μηχανισμού και ο τομέας των δημόσιων υπηρεσιών αυξάνονται, ενώ ο αριθμός απασχολουμένων στον βιομηχανικό τομέα εξακολουθεί να μειώνεται.

Όσο για τον δείκτη των μακροπρόθεσμα ανέργων, είναι σχετικά υψηλός, και δεν παρατηρείται διαφορά μεταξύ του πληθυσμού των αστικών και των αγροτικών περιοχών. Στον αγροτικό πληθυσμό το ποσοστό των μακροπρόθεσμα ανέργων αγγίζει το 32,8%, ενώ στις αστικές περιοχές το 32,3%.

Ο παράγοντας αυτός συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της "μαύρης" εργασίας. Σύμφωνα με την ΔΟΕ, η άτυπη απασχόληση στη Ρωσία είναι 10% και είναι σχεδόν μιάμιση φορές το ποσοστό της ανεργίας.

"Πρέπει να δράσουμε τώρα, ώστε να σταματήσει η πτωτική τάση του δείκτη απασχόλησης και να αποκατασταθεί η απώλεια θέσεων εργασίας", δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, Juan Somavia. "Η δημιουργία θέσεων εργασίας θα πρέπει να καταστεί η κύρια μακροοικονομικά προτεραιότητα".

Τέλος, οι συντάκτες της έκθεσης θεωρούν ότι είναι απαραίτητο τα κράτη-μέλη της Ομάδας των Είκοσι (G20) να βελτιώσουν το επίπεδο της κοινωνικής προστασίας των λαών τους και να δώσουν προσοχή στις δυσοίωνες προβλέψεις των οικονομολόγων, οι οποίοι μιλούν για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος κρίσης το 2012.


Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι «σπάει» το συμβόλαιο αγοράς φυσικού αερίου που έχει με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, η Άγκυρα πήρε αυτή την απόφαση καθώς είχε ζητήσει εκπτώσεις στην τιμή του αερίου και η Μόσχα αρνήθηκε να διαπραγματευτεί.
Η απόφαση της Τουρκίας , αν δεν αλλάξει στάση, μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και το ερώτημα που προκαλείται είναι , από πού θα προμηθευτεί η Τουρκία το φυσικό αέριο που αγόραζε από τη Ρωσία.

Αποκλειστικά Ιρανικό φυσικό αέριο θα χρησιμοποιεί η Τουρκία, προχωρώντας σε ανοιχτή ένδειξη δυσαρέσκειας για την στάση της Ρωσίας. Την αιφνιδιαστική απόφαση δηλαδή να μεταφέρει τον αφρό των ναυτικών δυνάμεων της στο υπογάστριο της Τουρκίας.

Η Ρωσία έχει έννομο συμφέρον στις Κυπριακές γεωτρήσεις, αφού Ρωσικοι κρατικοί κολοσσοί θα μεταφέρουν (έχει ήδη υπογραφεί) τα εξαγώγιμα των γεωτρήσεων.

Συμπεράσματα:

1. Δεν υπήρχε ποτέ χειρότερη γεωπολιτική συγκυρία για την Τουρκία, σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής.

2. Οι μόνοι σύμμαχοι της στην Δύση είναι το αντισιωνιστικό – φαρισαϊκό λόμπυ των “democrats” αντιπάλων του Ομπάμα. Από τον Σόρος, την Ωλμπράιτ, την Κλίντον εώς τους Ευρωπαίους σοσιαλφασίστες.

3. Είναι η χειρότερη συγκυρία όμως και για την Ελλάδα αφού εκτός από τον ΓΑΠ, η σοσιαλφασιστική νομενκλατούρα είναι λαδωμένη από το μαύρο Τουρκικό χρήμα της Εργένεκον ή του τουρκοκίνητου της Siemens. Το ηθικό των ΕΔ είναι ακμαίο, όχι όμως με αυτή την κυβέρνηση ως πολιτικό προϊστάμενο. Τώρα θα κριθεί εάν οι επαφές της στρατιωτικής ηγεσίας με τον Ρωσικό παράγοντα (το είχαμε αποκαλύψει τον Αύγουστο) θα έχουν αποτέλεσμα σε περίπτωση εμπλοκής.

4. Το ότι παραμένουν εκατοντάδες χιλιάδες ισλαμοναζι αυτή την στιγμή στην χώρα, είναι ολέθριο και θα οδηγήσει τους πολιτικούς υπευθύνους στο στρατοδικείο σε περίπτωση πάντα εμπλοκής. Εδώ θα απαιτηθεί άμεση λαϊκή κινητοποίηση για να θωρακιστεί το εσωτερικό.

5. Το καθεστώς μνημονίου έχει επιφέρει φθορά στην επιχειρησιακή ετοιμότητα. Αποκαλύπτουμε όμως ότι σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες ο Βαρδινογιάννης εφοδίασε τα πλοία του ΠΝ δωρεάν με καύσιμα στέλνοντας μάλιστα αυστηρότατο μήνυμα σε πολιτικό προϊστάμενο που αντιδρούσε. Την απέχθεια μας στους βαρώνους τη γνωρίζετε αλλά η αλήθεια είναι αυτή και είναι προς τιμήν του, όταν κάποια άλλα Ελληνόφωνα σκουλήκια έστελναν πετρέλαιο στους Τούρκους κατα την διάρκεια της εισβολής στην Κύπρο.

6. Ο αστάθμητος παράγοντας. Εάν γίνει σύρραξη, είναι δεδομένο ότι η σωρρευμένη οργή του λαού, θα ενεργήσει ως ενισχυτικό δράσης προς πάσα κατεύθυνση. Από το πεδίο μάχης, την εσωτερική σύρραξη στους δρόμους με τους πυρήνες των ισλαμοναζί και τέλος τους επίορκους πολιτικούς.

Η αίσθηση μας είναι πως η παρούσα κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αποφύγει κάθε εμπλοκή δίδοντας Γη και Ύδωρ για τους λόγους που αναφέραμε.

Πληροφορίες από "Ολυμπία" και "OnAlert"


  • Τις ονομάζουν Δίδυμες Αδελφές
Πρόκειται για τις δύο περιβόητες κρατικές υπηρεσίες την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών τη γνωστή ΕΥΠ αλλά και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της οποίας το πλήρες όνομά της είναι Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας - ή απλά ΔΑΕΕΒ.

Και οι δύο θεωρούνται σαν τις υπηρεσίες που ασχολούνται με την προστασία του κράτους αλλά και του πολιτεύματος η πρώτη όσο και την αντιμετώπιση της εσωτερικής αλλά και της αλλοδαπής τρομοκρατίας η δεύτερη.

Και οι δύο αυτές υπηρεσίες θεωρούνται σαν τους ισχυρούς βραχίονες της κάθε κυβέρνησης με αποτέλεσμα να στελεχώνονται πάντα τόσο από αστυνομικούς όσο και πολιτικούς υπαλλήλους που ελέγχονται πλήρως από την κυβερνώσα παράταξη.

Στην ουσία και οι δύο αυτές υπηρεσίες είναι πλήρως εξοπλισμένες με σύγχρονα μηχανήματα παρακολούθησης αλλά και υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων προκειμένου να γνωρίζουν ποιοι μιλάνε και τι λένε.

Σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν τόσο η ΕΥΠ όσο και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχουν δημιουργήσει μεταξύ τους γερές κόντρες αλλά και ισχυρές αντιπαλότητες.

Επιπλέον, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία διαθέτει καλύτερα οργανωμένες υπηρεσίες στους τομείς ευθύνης της σε σχέση με την ΕΥΠ που τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της διοίκησής της έχει μετατραπεί σε υπηρεσία που ασχολείται κυρίως - για να μην πούμε μόνιμα - σε παρακολούθηση ατόμων τα οποία αντιπολιτεύονται την σημερινή κυβέρνηση.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η ΕΥΠ υπερτερούσε όλων των άλλων ανάλογων υπηρεσιών εξαιτίας των περιβόητων μηχανημάτων παρακολούθησης και υποκλοπής.

Πρόκειται για το γνωστό βαλιτσάκι το οποίο χρησιμοποιούσαν οι πράκτορες της για παράνομες παρακολουθήσεις σε όλο το λεκανοπέδιο Αττικής αλλά και στην επαρχία.

Σήμερα η ΕΥΠ διαθέτει έξι τέτοια μηχανήματα τα οποία μπορούν από απόσταση 20 και πλέον χιλιομέτρων να κάνουν παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων με τις επισυνδέσεις που γίνονται στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Πριν από ένα χρόνο η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία απόκτησε και εκείνη ανάλογο μηχάνημα το οποίο μπορεί να μεταφέρεται σε οποιαδήποτε σημείο της χώρας για να κάνει και εκείνη παρακολουθήσεις τηλεφώνων ενώ διαθέτει όπως και η ΕΥΠ μηχανήματα ραδιογωνιομέτρησης με τα οποία εντοπίζεται το σημείο από το οποίο ο κάτοχος ενός κινητού τηλεφώνου πραγματοποιεί τηλεφωνικές επαφές.

Εκεί όμως που εντοπίζεται η μεγάλη κόντρα των δύο αυτών υπηρεσιών είναι στη συλλογή πληροφοριών όσο και στην παρακολούθηση στόχων αλλά και υπόπτων.

Στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου τα οποία παρακολουθούσαν αστυνομικοί τόσο της Αντιτρομοκρατικής όσο και της ΕΥΠ.

Για την ακρίβεια η ΕΥΠ διαθέτει πλήθος αστυνομικών στο περιβόητο Τμήμα Ασφαλείας της τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλη τη χώρα όπου υπάρχουν ανεπτυγμένες μικρές μονάδες της.

Αντίθετα η Αντιτρομοκρατική διαθέτει μονάδες στην Αθήνα όπου είναι η κεντρική της υπηρεσία και μία υποδιεύθυνση που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη.

Οι πληροφορίες που δέχεται η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία με έμμισθους πληροφοριοδότες αλλά και πολλά «καρφιά» που διαθέτει σε πολλούς χώρους είναι πολύ περισσότερες από την ΕΥΠ που το τελευταίο διάστημα καρκινοβατεί στον τομέα αυτόν.

Παρόλα αυτά ο σημερινός διοικητής της Αντιτρομοκρατικής Ταξίαρχος κ. Αλκης Τζοίτης θεωρείται στενός συνεργάτης και φίλος του Α' υποδιοικητή της ΕΥΠ του κ. Φώτη Παπαγεωργίου ο οποίος θεωρείται ο ισχυρός άνδρας της ΕΥΠ αλλά και ο επιχειρησιακός νους της υπηρεσίας αυτής.

Και οι δύο υπηρεσίες παρουσιάζουν ένα μεγάλο τρωτό γνωστό σε όλο το προσωπικό τους. Είναι στην ουσία έρμαια των ξένων μυστικών υπηρεσιών και κυρίως των Αμερικανών που επιδιώκουν να συνεργάζονται στενά μαζί τους.

Επιπλέον η ΕΥΠ παρουσιάζει μεγάλες «τρύπες» με διείσδυση ξένων μυστικών υπηρεσιών ενώ η κατεξοχήν αντίπαλη μυστική υπηρεσία η Τουρκική πέτυχε να χτυπήσει δίκτυα της ΕΥΠ.

Αναγκαστική προσγείωση των δύο μυστικών υπηρεσιών υπάρχει στον 15 όροφο του κτιρίου της ΕΥΠ όπου βρίσκονται και σχεδόν συστεγάζονται οι υπηρεσίες παρακολουθήσεις κινητών και σταθερών τηλεφώνων.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι οι στόχοι που παρακολουθεί η κάθε μία υπηρεσία με τα περιβόητα βαλιτσάκια τους είναι ενήμερη η άλλη υπηρεσία.

Μία περιοχή όπου γίνεται μάχη μεταξύ των δύο μυστικών υπηρεσιών είναι τα Εξάρχεια.

Η παρακολούθηση ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου στα Εξάρχεια αλλά και σε άλλες περιοχές δίνει τη δυνατότητα πραγματικής σφαγής μεταξύ των δύο υπηρεσιών.

Στο παρελθόν μάλιστα με την υπόθεση Δύτης η μία υπηρεσία χαλούσε την παρακολούθηση που πραγματοποιούσε η άλλη.

Σε ένα σημείο που η ΕΥΠ υπερτερεί της Αντιτρομοκρατικής είναι τα λεγόμενα μυστικά κονδύλια.

Η μεν ΕΥΠ διαθέτει ακόμα και σήμερα σύμφωνα με τον προϋπολογισμό τεράστια χρηματικά ποσά ενώ η ΔΑΕΕΒ χρηματοδοτείται με πολύ λιγότερα.

Πριν από λίγα χρόνια στην Υποδιεύθυνση της Κρατικής Ασφάλειας της Ασφάλειας Αττικής στο Τμήμα Ενημέρωσης υπηρετούσε αξιωματικός ο οποίος είχε αναπτύξει μόνος του ένα τεράστιο δίκτυο πληροφοριών το οποίο με πενιχρά μέσα το συντηρούσε χωρίς την παραμικρή βοήθεια από την υπηρεσία του.

Οι πληροφορίες που συγκέντρωνε ήταν τεράστιας σημασίας για την εθνική ασφάλεια.

Όλες τις διοχέτευε στην ΕΥΠ της οποίας όμως οι υπάλληλοι δεν ήταν σε θέση όχι μόνο να της αξιοποιήσουν αλλά ούτε καν να τις αξιολογήσουν.

Πάντως για να λέμε τη μαύρη αλήθεια οι υπάλληλοι της ΕΥΠ έχουν μία μεγάλη εμπειρία.

Να τοποθετούν κοριούς σε δεκάδες σταθερά τηλέφωνα κάτι που η Αντιτρομοκρατική δεν μπορεί να το πετύχει ακόμα.


Περί αυτού ακριβώς πρόκειται και αν δεν ξεσηκωθούμε να τους πετάξουμε από την εξουσία, θα μας χρεοκοπήσουν όλους ανεξαιρέτως. Κανείς να μην πιστέψει ότι θα την γλιτώσει. Κανένα καθεστώς δεν λυπήθηκε το λαό που εξουσίαζε.

Είναι γνωστό πλέον σε όλη την υφήλιο, το δείχνουν τα spreads, το δείχνουν οι παράλογες απαιτήσεις των κερδοσκόπων εταίρων μας στην ΕΕ, το λένε όλοι οι διεθνείς οικονομολόγοι, ότι το ελληνικό κράτος χρεοκόπησε. Τελεία και παύλα. Θέλετε κι άλλη απόδειξη; Ας μην δοθεί λοιπόν η επόμενη δόση μέσα στον Οκτώβριο (η οποία δυστυχώς θα δοθεί) και θα δείτε τι έχει να γίνει. Απομένει μόνο η επίσημη πιστοποίηση που θα ενεργοποιήσει τα CDS. Μετά πάπαλα…

Από αυτό το κράτος, που όχι μόνο δεν προσφέρει τίποτα στην ιδιωτική οικονομία, αλλά τουναντίον της βάζει συνεχώς εμπόδια, ζει, διατρέφεται και πλουτίζει ένα ολόκληρο κρατικοδίαιτο πελατειακό και σάπιο καθεστώς, που έχει κάτσει στο σβέρκο μας, με χρήματα που αρπάζει…. μέσω φόρων από τον ιδιωτικό τομέα ή με δάνεια από τοκογλύφους. Τα τελευταία, κατάφερε και τα αναπλήρωσε προσωρινά με τις δόσεις της τρόϊκας.

Μπορεί λοιπόν το κράτος να χρεοκόπησε, αλλά οι πολίτες και οι περιουσίες τους δεν είχαν πάθει τίποτε μέχρι τώρα. Τώρα όμως, έρχεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και διατηρώντας με πολιτικό θράσος, αλώβητο το κρατικοδίαιτο καθεστώς, μεταφέρει μέσω του κρατικού καταναγκασμού, την χρεοκοπία του καθεστώτος στους πολίτες, αρπάζοντας με τη βία τις περιουσίες τους και τις καταθέσεις τους για να συντηρήσει το χρεοκοπημένο αυτό καθεστώς.

Πρέπει να καταλάβουμε, όσοι τέλος πάντων δεν το έχουν αντιληφθεί ακόμα, ότι τα χρήματα που μας αρπάζουν, δεν βοηθάνε την πατρίδα, αλλά ταϊζουν μόνο το καθεστώς και πρέπει να αντισταθούμε.

Εξάλλου αυτό το καθεστώς που εμείς με το αίμα μας ταϊζουμε, συζητά ξεδιάντροπα να χαρίσει την ελληνική δημόσια περιουσία, δηλαδή την ίδια την πατρίδα, μέσω του «Εύρηκα» στους τοκογλύφους, αρκεί να πάρει κι άλλα χρήματα για να φάει….

Σκεφτείτε και πάρτε τις αποφάσεις σας…

Το άρθρο 120 του Συντάγματος, δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να φιλοξενήσει τους Έλληνες…


  • Γράφει ο Διογένης ο Κυνικός
Άλλη μια είδηση που πέρασε με ψιλά γράμματα… Ποια; Ότι επέρχεται παραγραφή σε όλα τα σκάνδαλα της τελευταίας «γαλάζιας» διακυβέρνησης με την λήξη της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας που συμπίπτει με την λήξη της τρέχουσας κοινοβουλευτικής συνόδου. Έτσι στο αρχείο μπαίνει στο αρχείο μπαίνει και η δικογραφία κατά του κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη για τα πυροσβεστικά ελικόπτερα ERICKSON και αυτή εναντίον των κκ. Κώστα Μαρκόπουλου και Αρη Σπηλιωτόπουλου για την κακοδιαχείριση στον ΕΟΤ!!! Επίσης δημιουργούνται και τεράστια ερωτηματικά για την σκοπιμότητα της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα greek statistics με πρόταση που ετοιμάζεται να καταθέσει το ΠΑΣΟΚ. Γιατί τα όποια αδικήματα προκύψουν για τους πρώην «τσάρους» κκ Γιάννο Παπαντωνίου και Νίκο Χριστοδουλάκη έχουν προ πολλού παραγραφεί ενώ αυτά των κκ Γιώργου Αλογοσκούφη και Γιάννη Παπαθανασίου παραγράφονται σήμερα. Άρα, ενεργά θα παραμείνουν – εφ’ όσον προκύψουν – τα αδικήματα για τον κ. Παπακωνσταντίνου!

Από όλους αυτούς που παραγράφονται τα τυχόν αδικήματα τους, είναι να λυπάται κανείς τον κύριο Μαρκογιαννάκη. Ο πολιτικός αυτός μας έχει αποδείξει ότι, πάνω από όλα έχει το ήθος, την εντιμότητα του!!!! Με την παραγραφή δεν θα μπορέσει και σε αυτήν την περίπτωση να αποδείξει την ΑΘΩΟΤΗΤΑ του, την ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑΤΑ του, και το κυριότερο να ΚΑΤΑΚΕΡΑΥΝΩΣΕΙ την κυρία Εισαγγελέα που παρ’ ολίγο να τον στείλει κατηγορούμενο. Όπως τόνισε σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του REAL FM τον Μάρτιο, ο κύριος Μαρκογιαννάκης «αν αποτελεί αυτή χαρακτηριστικό δείγμα, αντιπροσωπευτικό εισαγγελέως, λυπάται αλλά ο θεσμός έχει υποβαθμιστεί»!!!!!!! Φυσικά αναφερόταν στην κυρία Πόπη Παπανδρέου, που θεωρείται δικαίως από τους αδάμαντες λειτουργούς της δικαιοσύνης. Μάλιστα δε για αυτόν ακριβώς τον λόγο χειρίστηκε και όλες τις μεγάλες υποθέσεις, με χαρακτηριστική άνεση και τις έφερε όλες σε πέρας. Έχει «πονέσει» πολλούς η κυρία Παπανδρέου με την δουλειά της, αλλά τι να κάνουμε….. Να που καμιά φορά χαλάει η σούπα για τους απατεώνες και δεν έρχονται τα πράγματα όπως τα είχαν υπολογίσει. Εδώ άλλοι διαλαλούσαν σε υπόθεση που είχε αναλάβει η κυρία Παπανδρέου ότι δεν θα έβγαζε άκρη… Και έβγαλε!

Βλέπουμε λοιπόν ότι το θράσος περισσεύει σε κάποιους. Έτσι μπορεί η όποια κατηγορία να παραγράφεται με τους νόμους που έχουν ψηφίσει για «πάρτη» τους οι πολιτικοί, αλλά ένα πράγμα δεν μπορούν να κάνουν. Να παραγράψουν οποιαδήποτε ενέργεια έχουν κάνει σε βάρος των πολιτών αυτής της χώρας από την μνήμη των ανθρώπων. Ο κύριος Μαρκογιαννάκης με την ευφυΐα που τον διακρίνει, όταν δημιουργήθηκε το θέμα με την αποστολή της δικογραφίας στην Βουλή, φρόντισε και έκανε μεταξύ άλλων δύο πράγματα για να μετατρέψει το θέμα από ποινικό σε πολιτικό. Πρώτον έδωσε συνέντευξη στο ραδιόφωνο και μίλησε εκεί για τον ΕΚΒΙΑΣΤΗ, ότι εκβιάστηκε, ότι εκεί που τα πληρώναμε τα ελικόπτερα ERICKSON 2,9 εκατομμύρια ευρώ τα πήραμε τελικά 4,5 εκ. ευρώ (μάλιστα δεν θυμόταν ακριβώς την τιμή!!!).!!! Τι καλύτερο από αυτό!!! Ποια καταδίκη και τρίχες!!!! Για την ακρίβεια αν το καλοσκεφθεί κανείς τι λέει; ΕΛΛΗΝΙΚΕ ΛΑΕ, ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΦΘΑΣΑΜΕ ΕΔΩ, ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΤΟΥ ΒΑΡΕΛΙΟΥ! ΓΙΑΤΙ ΠΛΗΡΩΣΕΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ 2,9 ΕΚ ΕΥΡΩ. ΑΝΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ, 4,5 ΕΚ. ΕΥΡΩ!!! ΓΙΑΤΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕ ΛΑΕ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟ 2009 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ ΓΙΑ ΑΕΡΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗ ΗΤΑΝ 20.000.000 € ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΠΛΗΡΩΣΕΣ 63.000.000 €!

Βέβαια ο κύριος Μαρκογιαννάκης, προφανώς μέσα στον πανικό του, έκανε και κάτι άλλο, που μαζί με την συνέντευξη δεν μπορεί να πάρει τώρα πίσω. Μήνυσε όλους τους δημοσιογράφους του ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ και τον κύριο Παπαγιάννη γιατί αποκάλυψαν την υπόθεση! Και η ουσία ποια είναι; ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΜΗΝΥΣΗ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΟΤΙ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΛΗΣΤΡΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ! Το αστείο είναι ότι ήταν και εισαγγελέας κάποιο φεγγάρι! Ομολόγησε ρητώς την ενοχή του!! Και οι πολίτες θα πρέπει να τον ευχαριστήσουν για αυτό…… Διότι μπορεί εκείνος να γλύτωσε, τουλάχιστον όμως ως άλλος «Άρτεμις Μάτσας» «έδωσε» όλους τους άλλους κατηγορούμενους. Άντε τώρα να γλυτώσουν αυτοί! Γιατί και ΛΗΣΤΡΙΚΗ σύμβαση «αναγκάστηκε» να υπογράψει, και ΕΚΒΙΑΣΤΗΚΕ και τις προδιαγραφές για τα ελικόπτερα τις είχαν κάνει άλλοι στο Πυροσβεστικό Σώμα, για να είναι μονοπωλιακές… Οι υπόλοιποι 29 κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο αυτό λογικό να φαντάζεται κανείς ότι θα είναι…. ευγνώμονες στον κύριο Μαρκογιαννάκη!

Τελικά, μήπως τελικά πρέπει να είμαστε και εμείς ευγνώμονες στον κο Μαρκογιαννάκη; Και ηθικό δίδαγμα: Λαμόγια- απατεώνες και άλλα κατακάθια της κοινωνίας μας, ΜΗΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΤΕ του πολιτικούς. Από αυτούς δεν πάει κανείς φυλακή!!! ΕΝΩ ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΠΑΤΕ…. Κορόιδα!

ΥΓ. Για όποιον θέλει να ακούσει ζωντανά τον κύριο Μαρκογιαννάκη και να απολαύσει τα όσα καταμαρτυρεί στους άλλους μπορεί να πάει στην ιστοσελίδα του στην διεύθυνση: http://www.markogiannakis.gr/?p=2737

Και φωτογραφία ντοκουμέντο!!!

Βομβιστής αυτοκτονίας αυτοανατινάχθηκε κοντά σε σταθμό χωροφυλακής κοντά στην τουρκική πόλη Αττάλεια, χθες, Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου.

Τουλάχιστον δύο άτομα έχουν τραυματιστεί ελαφρά από την έκρηξη, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υποδιοικητής του σταθμού χωροφυλακής, Recep Yuksel, στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Η έκρηξη σημειώθηκε στο χωριό Goynuk, περίπου 40 χιλιόμετρα από την Αττάλεια, λίγο μετά τις 16:00 (τοπική ώρα).

Τόσο το κτίριο της χωροφυλακής, όσο και αρκετά αυτοκίνητα σταθμευμένα γύρω από το κτίριο, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές λόγω της έκρηξης.

Τοπικός αξιωματούχος διέψευσε κάποια δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία σκοτώθηκαν 3 άτομα, διευκρινίζοντας ότι ο βομβιστής ήταν το μόνο θύμα.

Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση.

Σημειωτέον ότι, μόλις την περασμένη εβδομάδα, άλλα 3 άτομα σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 15 τραυματίστηκαν σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην τουρκική πρωτεύουσα, Άγκυρα. Η οργάνωση "Γεράκια της Ελευθερίας του Κουρδιστάν" (TAK), μια ομάδα που συνδέεται με το στρατιωτικό σκέλος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη και απείλησε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες επιθέσεις σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας.

Οι επιθέσεις συμπίπτουν χρονικά με αεροπορικές επιδρομές του τουρκικού στρατού εναντίον βάσεων του PKK στο βόρειο Ιράκ.

Στην Αττάλεια θα γίνει αυτή την Κυριακή η σύνοδος ΥΕΘΑ Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με τη συμμετοχή και του Έλληνα ΥΕΘΑ, Πάνου Μπεγλίτη.

Mε πληροφορίες από Ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti και OnAlert


Σύμφωνα με δημοσίευμα της Κυπριακής εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ η Αμερικανική εταιρία NOBLE ENERGY που έχει αναλάβει την ευθύνη των γεωτρήσεων ανοιχτά της Κύπρου εξέφρασε τη δυσφορία της στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα. Το δημοσίευμα γράφει χαρακτηριστικά:

Να σημειωθεί ότι παρ’ όλες τις «παράπλευρες» εξελίξεις, οι εργασίες στην πλατφόρμα «Όμηρος» προχωρούν κανονικά και αναμένεται ότι από τη Δευτέρα θα συνεχίσει η γεώτρηση στο επόμενο και προτελευταίο στάδιο πριν φτάσει στο βάθος του κοιτάσματος. Η διαδικασία τσιμεντώματος και ασφάλισης του φρεατίου ολοκληρώνεται χωρίς κανένα πρόβλημα, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την περιβαλλοντική κυρίως πτυχή. Παράλληλα, παράγοντες της Νoble Εnergy, έχουν ήδη εκφράσει με διάφορους τρόπους προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ, την έντονή τους δυσφορία για τις προκλήσεις της Τουρκίας σε σχέση με τη γεώτρηση στο «οικόπεδο 12», για το οποίο έχουν τα ερευνητικά δικαιώματα μέχρι και το 2013.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες, το ελικόπτερο που συνδέει την πλατφόρμα με το λιμάνι Λεμεσού, πραγματοποιεί μέχρι και τρία δρομολόγια ημερησίως, χωρίς καμία παρενόχληση ή εμφάνιση κατά την πτήση του πολεμικών πτητικών μέσων οποιασδήποτε χώρας.

Πηγή


Χιλιάδες πολίτες έχουν κηρύξει ήδη πτώχευση και αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες. Περίπου 40.000 νοικοκυριά έχουν ήδη βρεθεί σε δυσχερή θέση, με τις τράπεζες να ψάχνουν τρόπους για να εισπράξουν έστω και μικρό μέρος των οφειλών και τα δικαστήρια να παίρνουν αποφάσεις υπέρ οφειλετών που δεν μπορούν να πληρώσουν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Έθνος”, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί πάνω από 30.000 αιτήσεις πτώχευσης ιδιωτών στο πλαίσιο του νόμου περί ρύθμισης οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.

Από αυτές περίπου το 80% έχουν υποβληθεί από συνταξιούχους του ΙΚΑ, του Δημοσίου και άλλων Ταμείων, καθώς και από εν ενεργεία υπαλλήλους του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Οι συνεχείς μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και οι απανωτές φοροεπιδρομές, έχουν γονατίσει τις παραπάνω κοινωνικές ομάδες.

Ιδιαίτερες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν σχεδιάσει αλλιώς τη ζωή τους και βρέθηκαν χρεωμένοι και με μικρότερο εισόδημα.

Το 1/3 περίπου όσων προχώρησαν σε αίτηση πτώχευσης, αφορά φυσικά πρόσωπα που έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας με το Δημόσιο.

Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν στην κατοχή τους πρώτη κατοικία την οποία απέκτησαν με δανεισμό από κάποια τράπεζα και προσπαθούν αν την διατηρήσουν.

Ο λόγος στα δικαστήρια

Όπως αναφέρει το “Έθνος”, το 25% από αυτές τις περιπτώσεις έχει καταλήξει στα Ειρηνοδικεία, καθώς οι τράπεζες αρνούνται να υποχωρήσουν.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 7.500 αιτήσεις δικαστικού συμβιβασμού σε όλα τα Ειρηνοδικεία της χώρας, , από τις οποίες μέχρι στιγμής έχουν εκδικασθεί περισσότερες από 50.

Το 40% των αιτήσεων απορρίπτονται και το 60% γίνονται αποδεκτές με τα δικαστήρια να δέχονται την αδυναμία πληρωμής εκδίδοντας αποφάσεις διακανονισμού των χρεών, σε χαμηλότερο ύψος από το οφειλόμενο.

Στις περιπτώσεις που εγκρίνονται οι αιτήσεις από τα Ειρηνοδικεία, προβλέπεται η τετραετής αποπληρωμή μέρους των οφειλών σύμμετρα σε όλους τους πιστωτές, ανάλογα με τα μηνιαία έσοδα του αιτούντα, αφού πρώτα όμως αφαιρεθούν οι αναγκαίες δαπάνες διαβίωσης.

Εφόσον υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία κινητά και ακίνητα εκποιούνται και από το προϊόν της εκποίησης ικανοποιούνται οι πιστωτές.

Η πρώτη κατοικία προστατεύεται εφόσον ο πολίτης καταβάλλει στους πιστωτές του το 85% της εμπορικής αξίας έντοκα σε διάρκεια 20 ετών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του 2011 θα έχουν υποβληθεί άλλες 10.000 αιτήσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού, με το μέσο ύψος οφειλής ανά δανειολήπτη να υπολογίζεται σε 100.000 ευρώ.

ΠηγήΚλιμακώνουν τις προκλήσεις το Σαββατοκύριακο

Μετά από ένα σχετικά «ήσυχο» τελευταίο εικοσιτετράωρο, η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις το Σαββατοκυρίακο, δεσμεύοντας περιοχές εντός του FIR Λευκωσίας με δύο «συστάσεις αεροναυτιλίας». Με την πρώτη σύσταση, δεσμεύει σε διάφορες ώρες του επόμενου 48ωρου, ζώνη Νότια του Ακρωτηρίου Λεμεσού και μεταξύ των ακτών της Κύπρου και της πλατφόρμας «Όμηρος» (περίπου στη μέση απόσταση), για ασκήσεις Πολεμικής Αεροπορίας σε ύψος μέχρι 10.000 πόδια σε ένα μέρος της περιοχής και μέχρι 20.000 πόδια σε άλλο.

Η εν λόγω δέσμευση επηρεάζει μάλιστα και αεροδιάδρομο που συνδέει το Ισραήλ και χώρες του Κόλπου με τη νοτιοδυτική Ευρώπη και τον Ειρηνικό.

Οι ασκήσεις αυτές θα γίνουν κυρίως απόψε μετά τις 10.00 το βράδυ, ενώ το πρώτο μέρος τους προβλεπόταν να διεξαχθεί αργά χθες βράδυ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», τα αρμόδια τμήματα του ΓΕΕΦ έχουν ήδη τεθεί σε συναγερμό για να παρακολουθούν τη συμπεριφορά των τουρκικών μαχητικών, ιδιαίτερα τη μέρα της Ανεξαρτησίας, ενώ το Ισραήλ έχει θέσει σε ιδιαίτερα αυξημένη κατάσταση ετοιμότητας μεγάλο αριθμό τηλεκατευθυνόμενων και επανδρωμένων εναέριων και θαλάσσιων μέσων επιτήρησης και επέμβασης, λόγω και του γεγονότος ότι το Σαββατοκυρίακο είναι γι’ αυτούς η Εβραϊκή Πρωτοχρονιά.

Με τη δεύτερη «σύσταση αεροναυτιλίας», η Άγκυρα δέσμευσε για όλο το 48ωρο, μεγάλη λωρίδα του FIR Λευκωσίας, από τα ανοικτά του Ακάμα μέχρι και τα ανοικτά του Αποστόλου Αντρέα -δηλαδή κατά μήκος του συνόλου των βόρειων ακτών της Κύπρου. Η Κυπριακή Δημοκρατία, απάντησε με δύο επίσημα ΝΟΤΑΜ, μέσω διαδικασίας ΙCΑΟ, ότι οι προαναφερθείσες τουρκικές δεσμεύσεις έχουν ανακοινωθεί παράνομα και χωρίς τη συγκατάθεση της Δημοκρατίας, όπως απαιτούν οι διεθνείς κανονισμοί.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει ο «Φ», δεν αποκλείεται εντός των επόμενων ωρών, το τουρκικό ερευνητικό «Piri Reis», να απομακρυνθεί από την περιοχή του Ερατοσθένη εντός της κυπριακής ΑΟΖ, με πιθανότερο προορισμό το λιμάνι Αμμοχώστου. Δεν αποκλείεται μάλιστα, η μετακίνηση να γίνει σε ώρες που βρίσκονται κοντά τα τουρκικά μαχητικά, τα οποία θα λαμβάνουν μέρος στην άσκηση που καλύπτει και μέρος των περιοχών που «σάρωσε» το ερευνητικό σκάφος.

Την Παρασκευή πάντως, η τουρκική εφημερίδα «Βατάν» σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα αναφέρει ότι το Ισραήλ κατέφυγε σε προκλήσεις κατά της Τουρκίας στέλνοντας F-16 που πραγματοποίησαν χαμηλές πτήσεις στην περιοχή της Μερσίνας, σε απάντηση της απόφασης της Τουρκίας να στείλει πολεμικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο, όπως αποκάλυψε ο «Φ» την Πέμπτη. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι το Ισραήλ παρακολουθεί την περιοχή των γεωτρήσεων των Ελληνοκυπρίων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη Ηeron.

Από την άλλη, ως εξωπραγματικές χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων τις ειδήσεις που δημοσίευσε την Παρασκευή ο τουρκικός Τύπος (επικαλούμενος τον κυπριακό Τύπο), ότι ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη «παρενόχλησαν» το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Piri Reis», ότι πλησίασαν σε απόσταση 15 μιλίων τις ακτές της Μερσίνας και ότι απομακρύνθηκαν μετά από την απογείωση τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών. Η «παρενόχληση» του «Piri Reis», δεν επιβεβαιώνεται ούτε από τα στοιχεία που συγκεντρώνει ο «Φ», ενώ ο καπετάνιος του πλοίου δήλωσε ότι δεν έχουν αντιληφθεί πολεμικά αεροσκάφη ή ελικόπτερα κοντά στο πλοίο.

Απαντώντας στην Άγκυρα δύο ισραηλινά F-16 πέταξαν χθες έως τα τουρκικά παράλια

  • Γράφει η Δώρα Αντωνίου

Ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, καθώς η Τουρκία εμφανίζεται αποφασισμένη να εντείνει τη στρατιωτική της παρουσία, ενώ το Ισραήλ έστειλε σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα ότι οι προκλήσεις δεν θα μείνουν αναπάντητες. Στέλνοντας δύο μαχητικά να πετάξουν μέχρι τα τουρκικά παράλια, η ισραηλινή πλευρά κατέστησε σαφές ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή.

Αφορμή για την ισραηλινή αντίδραση εκτιμάται ότι υπήρξε η πτήση, προχθές, τουρκικού πολεμικού αεροσκάφους πάνω από την εξέδρα της γεώτρησης, στο Οικόπεδο 12. Δύο ισραηλινά μαχητικά απογειώθηκαν από το Τελ Αβίβ, πέταξαν πάνω από την Κύπρο έχοντας υποβάλει σχέδια πτήσεις για το FIR Λευκωσίας, οι πιλότοι αγνόησαν τις κλήσεις από τον πύργο ελέγχου του παράνομου αεροδρομίου στα Κατεχόμενα για παράνομη είσοδο στον εναέριο χώρο του ψευδοκράτους και έφτασαν έως τα τουρκικά παράλια.

Αφού πραγματοποίησαν δύο διελεύσεις σε χαμηλό ύψος πάνω από τη Μερσίνα, απομακρύνθηκαν και επέστρεψαν στο Τελ Αβίβ. Το βράδυ της Πέμπτης, επίσης, ισραηλινό ελικόπτερο πέταξε πάνω από το «Πίρι Ρέις», ενώ αυτό βρισκόταν οριακά μέσα στο Οικόπεδο 12, όπου εξελίσσεται η κυπριακή γεώτρηση. Το τουρκικό γενικό επιτελείο, με ανακοίνωσή του χθες, διέψευσε ότι το «Πίρι Ρέις» παρενοχλήθηκε από ισραηλινά μαχητικά.

Χθες το μεσημέρι, η Τουρκία εξέδωσε δύο ΝΟΤΑΜ, με τις οποίες δεσμεύει περιοχές για ασκήσεις. Η πρώτη αφορούσε άσκηση αεροναυτικής συνεργασίας, που επρόκειτο να γίνει χθες το βράδυ στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, ανάμεσα στη νήσο και την εξέδρα της γεώτρησης. Η περιοχή είναι σε διεθνή ύδατα, ωστόσο βρίσκεται εντός των ορίων του FIR Λευκωσίας. Η δεύτερη ΝΟΤΑΜ δεσμεύει περιοχή βόρεια της Κύπρου για πραγματοποίηση, σήμερα το βράδυ, άσκησης έρευνας και διάσωσης. Παράλληλα, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν NAVTEX για πλου, που θα πραγματοποιήσει έως τις 30 Νοεμβρίου στο Αιγαίο το ιταλικό ωκεανογραφικό «Explora» για χαρτογράφηση της τουρκικής ακτογραμμής, στην οποία περιλαμβάνεται και μικρό τμήμα των ελληνικών χωρικών υδάτων στη Ρω. Από το υπουργείο Εξωτερικών δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα για διάβημα και στην πρεσβεία στη Ρώμη για ενημέρωση των ιταλικών αρχών.

Επίσκεψη Μπεγλίτη

Η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και η πρόθεση της Αγκυρας να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, με αφορμή τις ασκήσεις, εκτιμάται ότι σχετίζεται με τη μετάβαση σήμερα στη Λευκωσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας, κ. Πάνου Μπεγλίτη και τις εκδηλώσεις για την επέτειο ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Μπεγλίτης, μιλώντας χθες στη Βουλή, δήλωσε ότι οι κινήσεις της Τουρκίας προκαλούν προβληματισμό και ανησυχία, αλλά Ελλάδα και Κύπρος τις αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Την παροχή κάθε συνδρομής και υποστήριξης από την Ελλάδα στην Κύπρο τονίζει σε μήνυμά του για την επέτειο της ανεξαρτησίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας.

Πόλεμος νεύρων στη Μεσόγειο

Η απόφαση της Τουρκίας να εντείνει τη στρατιωτική παρουσία της με πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά του Ισραήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ισραηλινά μαχητικά πέταξαν μέχρι τη Μερσίνα στα τουρκικά παράλια. Η Αγκυρα, παραμονές της επετείου ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, προαναγγέλλει νέες στρατιωτικές ασκήσεις στη θαλάσσια περιοχή βόρεια και νότια της Κύπρου, φορτίζοντας περαιτέρω το κλίμα.

Πηγή


Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι βρίσκονται εδώ και αρκετές εβδομάδες σε κατάσταση απόλυτης ομηρίας. Δράστρια η κυβέρνηση και οι απίστευτες παλινωδίες της αναφορικά με την περίφημη «εργασιακή εφεδρεία», που σημαίνει απόλυση.

Οσοι εργάζονται στον στενό ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα γίνονται καθημερινά δέκτες πληροφοριών για το εργασιακό τους μέλλον. Σε καιρό βαθιάς ύφεσης και πρωτοφανούς ανεργίας, δεν γνωρίζουν αν (στην κυριολεξία) αύριο θα έχουν δουλειά ή θα προστεθούν στους πένητες. Ανθρωποι χαμηλών κατά κύριο λόγο αμοιβών, απειλούνται με απόλυση, αφού πρώτα περάσουν σε καθεστώς επιδότησης για ένα χρόνο με ένα πενιχρό ποσό.

Και όλοι αυτοί ακούν κάθε ημέρα και μια νέα εκδοχή για το αν τους αφορά ή όχι αυτή η δυσοίωνη προοπτική. Εκδοχές που διοχετεύονται από κυβερνητικά στελέχη αλλά οι οποίες είτε δεν ισχύουν είτε είναι και συγκρουόμενες μεταξύ τους. Αφορά όσους έχουν θεμελιώσει ασφαλιστικό δικαίωμα, αφορά όσους είναι κοντά στη σύνταξη, αφορά όσους έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ, αφορά όσους έχουν προσληφθεί τα τελευταία χρόνια, τα προηγούμενα χρόνια κ.ο.κ.

Ενας βομβαρδισμός από ενδεχόμενα χωρίς κανένας κυβερνητικός παράγοντας να ξεκαθαρίζει τι ισχύει. Η εφεδρεία αφορά μόνο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή και τον στενότερο; Αφορά ακόμα και τις επιχειρήσεις που δεν χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο ή όλες; Αφορά και τους ΟΤΑ ή αυτοί εξαιρούνται;

Χιλιάδες ερωτήματα μετέωρα μ' ένα εκατομμύριο ανθρώπινες ζωές να περιμένουν αν θα κάτσει η μπίλια σ' αυτούς. Η κυβέρνηση παίζει ένα ιδιότυπο big brother...

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ από enet, μοντάζ Γρέκι
«…Ο συγκεκριμένος φασισμός, αυτός που πέρασε από μια ορισμένη στιγμή της ιστορίας, δεν πρόκειται να ξαναφανεί ποτέ πια με το ίδιο ακριβώς πρόσωπο. Το δράμα συνεχίζεται αλλά οι μάσκες που χρησιμοποιήθηκαν πετάχτηκαν στην αποθήκη του θεάτρου ή κατέληξαν στραπατσαρισμένες στα χέρια των παιδιών που θέλουν να παίξουν το δικό τους ρόλο με ξένα προσωπεία. Ο φασισμός που θα έλθει δεν θα λέγεται πια φασισμός».
Αυτά τα έγραψε ο Γεράσιμος Λυκιαρδόπουλος το 1977!

Ο Φασισμός που επελαύνει σήμερα δεν λέγεται «φασισμός». Λέγεται: Νέα Τάξη, «νομιμότητα» των ανδρεικέλων της, λέγεται εκλεπτυσμένο και υπερσύγχρονο φακέλωμα των λαών (γενικός ηλεκτρονικός έλεγχος και παρακολούθηση και της αναπνοής μας- Κάρτα του Πολίτη), λέγεται Παγκόσμια Διακυβέρνηση…

Ο δικός μας πρωθυπουργός, σαν ένας από τους ακραίους δωσίλογους ραγιάδες της...
Νέας Τάξης, έχει πολλές φορές επικαλεστεί την αναγκαιότητα της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης…

Ο καρδιακός φίλος του, ο Σόρος, αγωνίζεται με υπερβάλλοντα ζήλο και με πακτωλούς δολαρίων για την παγκόσμια κυβέρνηση της Νέας Τάξης…

Πρόσφατα ζήτησε μια ενιαία διακυβέρνηση της Ευρωζώνης: Μια κυβέρνηση η οποία θα αξιοποιήσει την πτώχευση της Ελλάδας και θα την μεταβάλλει ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ σε αποικία των μαφιόζων του χρήματος!!!!

Γι αυτό τα κυβερνητικά παράσιτα-ανδρείκελα, με τη συναίνεση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και την ανοικτή στήριξη της «τσόντας» του νεοταξικού φασισμού (ΛΑ.Ο.Σ) μάχονται με πάθος και με νευρική βιασύνη να εκτελέσουν ολοκληρωτικά την Ελλάδα και μάλιστα να φορτώσουν και τα έξοδα της κηδείας στον ελληνικό λαό.

Μας λεηλατούν με την αγριότητα του κτήνους, μας πίνουν το αίμα σαν βρικόλακες, μας φτωχαίνουν και χρεοκοπούν ΑΔΙΣΤΑΚΤΑ και μας λένε ότι για να διασωθείτε πρέπει να υπογράψετε και τις αποφάσεις της εκτέλεσής σας!!!!

Αυτό που ζούμε σήμερα είναι το νέο αποκρουστικό πρόσωπο του φασισμού (το νεοταξικό), ο ολοκληρωτισμός των καθεστωτικών ανδρεικέλων, στη συσκευασία του πασοκικού χρώματος.

Γι αυτό έχουν πάρει, το τυποποιημένο ψεύδος και η γλοιώδης, τρομοκρατική προπαγάνδα, τέτοιες μορφές στραταρχικής αυθάδειας και φρενοβλάβειας…


Το τελευταίο κρούσμα της παρασιτικής αυθάδειας των ανδρεικέλων είναι ο υπουργός Άμυνας, ο Π. Μπεγλίτης : Ο νεοαταξικός, μικρός «φύρερ»…

Επιτέθηκε στους αποστράτους χαρακτηρίζοντας τις αγωνιστικές διεκδικήσεις τους για ζωή και την αντίστασή τους στα βάρβαρα μέτρα τις κυβέρνησης και στην ισοπέδωσή του στρατού «τραμπουκισμούς» και «αντιδημοκρατική εκτροπή».

Εδώ απαστράπτει η μακάβρια φιλοσοφία του φασισμού των ανδρεικέλων: Οι ίδιοι τραμπουκίζουν ξετσίπωτα και καθημερινά εναντίον του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας, αφανίζουν τα πάντα με δικτατορικά διατάγματα του τύπου «αποφασίζουμε και διατάσσουμε», εκτελούν τις διαταγές των ξένων κέντρων εξουσίας, σαν ελεεινά κατοχικά πιόνια, αποτεφρώνουν με αχαλίνωτη αυταρχική αλαζονεία την οικονομική, κοινωνική και ΕΘΝΙΚΗ υπόσταση της χώρας, έχουν στείλει στον κάλαθο των αχρήστων το Σύνταγμα (το δικό τους αστικό Σύνταγμα) και δική τους ΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ νομιμότητα και έχουν το πελώριο θράσος να κατηγορούν αυτούς που αγωνίζονται και υπερασπίζονται αυτά που οι ίδιοι, δικτατορικά καταλύουν, σαν «τραμπούκους» και μιάσματα «αντιδημοκρατικής εκτροπής»!!!!!

Στους μικρούς «φύρερ» ζωγραφίζονται πιο καθαρά οι μοχθηρές γκριμάτσες της Φιλοσοφίας και της Πράξης των ανδρεικέλων του πασοκικού ολοκληρωτισμού.

Θεωρούν την Ελλάδα και το λαό τους τσιφλίκι τους, ιδιοκτησία τους και ανάλογα συμπεριφέρονται.

ΕΔΩ, τα ασπόνδυλα όντα της πασοκικής κυβέρνησης, Ιάγοι μακιγιαρισμένοι, με θράσος απύθμενο, προβάλουν την κατοχική ηθική και «νομιμότητα» των ανδρεικέλων, όπως και την ανάλογη «κουλτούρα, σαν τις υπέρτατες αξίες της κοινωνίας.

Όσοι αντιτάσσονται σε αυτές τις «αξίες» των ανδρεικέλων και στη «νομιμότητα» της δολοφονίας τους και του αφανισμού της κοινωνίας τους (ολόκληρος σήμερα ο ελληνικός λαός) είναι «τραμπούκοι», βλάπτουν τα «εθνικά συμφέροντα» και καταλύουν τη «δημοκρατία»!!!!!

ΝΙΩΘΕΙ κανείς ένα αίσθημα φυσικής ναυτίας όταν ακούει όλους αυτούς που είναι ΟΧΙ μόνο προσηλωμένοι στις κίβδηλες αξίες ενός χρεοκοπημένου κοινωνικού συστήματος, αλλά και εκτελούν δικτατορικά, σαν καθαρόαιμα ανδρείκελα, τον ελληνικό λαό και κάθε έννοια Δημοκρατίας και Δικαίου, να κατηγορούν, άλλοτε με μελοδραματική αφέλεια και άλλοτε με στραταρχική, κομπάζουσα ειρωνεία, τους λαϊκούς αγώνες ότι υπονομεύουν τα «εθνικά συμφέροντα» και παραβιάζουν τη «νομιμότητα».

Σήμερα η μόνη ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ που δικαιώνει την ανθρώπινη ύπαρξη είναι ο αμείλικτος αγώνας για το γκρέμισμα αυτής της δωσίλογης κυβέρνησης, για την κατάργηση αυτής της «νομιμότητας» των ανδρεικέλων του καθεστώτος: Μια «νομιμότητα» που καταλύει την κοινωνική και εθνική μας υπόσταση, που καταλύει όχι μόνο κάθε έννοια Δημοκρατίας και Δικαίου, αλλά και την ίδια την έννοια ΑΝΘΡΩΠΟΣ…


Και κάτι ακόμα τελευταίο το οποίο δεν έχει επισημανθεί δεόντως: Η επίθεση εναντίον του εθνικού θεσμού του στρατού είναι ένα ακόμα, ίσως από τα τελευταία, «συμβόλαια θανάτου» που θέλει να υλοποιήσει αυτή η κυβέρνηση.

Ο στρατός, ως εθνικός θεσμός, πρέπει να ισοπεδωθεί, όπως και κάθε εθνικός θεσμός. Πρέπει να αλωθεί και να μετατραπεί σε ένα γρανάζι της πλανητικής εξουσίας και να υποκατασταθεί από ένα μισθοφορικό στρατό των διεθνών μηχανισμών του χρήματος.

Οι πρωτοβουλίες του Μπεγλίτη υπακούουν σε αυτούς τους σχεδιασμούς και σε αυτές τις εντολές της Νέας Τάξης για την ολοκληρωτική κατάλυση και αυτού του εθνικού θεσμού: Του ελληνικού στρατού (θα το αναπτύξουμε αυτό διεξοδικά σε άλλα άρθρα)…

Από resaltomag, μοντάζ Γρέκι
Όταν καίγεται το σπίτι σου, το πλέον εξωφρενικό που μπορεί πλέον να σου συμβεί, εκείνο που είναι δυνατόν να σε στείλει στα «κάγκελα», είναι να ακούς τους «εμπρηστές» να λένε αστειάκια. Λες και βρίσκονται σε κοκτέιλ πάρτι στα Ανάκτορα κάποιου Άγγλου ευγενούς. Λοιπόν, κύριε Πάγκαλε! Εσείς ζείτε μία οικογένεια με 300 ευρώ τον μήνα, όπως τη ζει ο φίλος μας ο Στάθης; Κι είναι τυχερός ο Στάθης που παίρνει κι αυτά τα 300 ευρώ και δεν έχει τύχει της φιλανθρωπίας των επιδομάτων της ανεργίας σας...

Προχτές με επισκέφθηκε ένας παλιός φίλος. Έχει περάσει τα πενήντα και καλείται σήμερα να ζήσει με 300 ευρώ τον μήνα. Με τα χρήματα αυτά θα πρέπει να πληρώσει λογαριασμούς στις ΔΕΚΟ, να αγοράσει τρόφιμα για την τριμελή οικογένειά του και...
να σπουδάσει την κόρη του. Μέχρι πρόσφατα έπαιρνε 900 ευρώ και δούλευε και η σύζυγός του. Η εταιρεία που δούλευε η γυναίκα του έκλεισε και αυτή που δουλεύει ο ίδιος κινδυνεύει επίσης με λουκέτο. Τους τελευταίους τρεις μήνες τον πληρώνουν με «έναντι». Τριακόσια ευρώ τον μήνα και όπου βγάλει...

Ο άνθρωπος αυτός είναι ήρωας. Όχι γιατί δήθεν κατορθώνει να ζήσει με 300 ευρώ τον μήνα. Δεν τα καταφέρνει. Αλλά διότι δεν έχει βγει ακόμη στα κάγκελα! Αντίθετα, είναι διατεθειμένος να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να σωθεί η χώρα. Αυτός, ο ταπεινός άνθρωπος των 300 ευρώ τον μήνα. Την ίδια ώρα που οι άλλοι έχουν βγει στα κάγκελα γιατί με ένα πτυχίο και με ένα εισιτήριο στο δημόσιο έφτασαν να παίρνουν μέχρι και 3.000 ευρώ τον μήνα. Δεν είναι πολλοί, η μεγάλη πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων δεν παίρνει αυτά τα χρήματα, αλλά αυτοί οι λίγοι έχουν ξεσηκώσει τον κόσμο...

Τι λέτε κύριε Πάγκαλε; Ο κ. Βενιζέλος θα τον κλείσει φυλακή τον Στάθη; Διότι και ο κ. Στάθης, όπως κι εσείς, δεν έχει τα χρήματα για να πληρώσει τις έκτακτες εισφορές που του ζητάει ο συνάδελφός σας. Η διαφορά μεταξύ σε εσάς και τον Στάθη είναι πάντως εμφανής. Αν τύχει και τον συναντήσετε από κοντά θα καταλάβετε...

Μία κοινωνία μπορεί να βρεθεί σε αδυναμία να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των μελών της στον βαθμό που θα επιθυμούσε. Το κράτος, για παράδειγμα, δεν μπορεί αυτή την στιγμή να ασκήσει κοινωνική πολιτική και να ασχοληθεί με το πρόβλημα του Στάθη. Αυτό που με «χαλάει», όμως, είναι το γεγονός ότι βλέπω τα συνδικάτα των χορτάτων να ξεσηκώνονται για να προασπίσουν τα «δίκαια» των μελών τους και την ίδια ώρα να αγνοούν επιδεικτικά το γεγονός ότι συνάνθρωποί τους καλούνται να ζήσουν με ψίχουλα.

Κι αυτοί, οι Στάθηδες, είναι οι τυχεροί της ιστορίας. Διότι υπάρχουν κι άλλοι που καλούνται να ζήσουν με το απόλυτο «τίποτα». Είναι οι άνεργοι. Είναι οι στρατιές των ανέργων του ιδιωτικού τομέα, εκείνοι που θυσιάστηκαν πρώτοι στον βωμό της κρίσης.

Και τι μπορεί να συμβεί; Να οργανώσουμε συσσίτια για τους πεινασμένους; Ναι! Ακόμη κι αυτό, Να δείξουμε, ρε γαμώτο, την αλληλεγγύη μας σε ανθρώπους που αυτή την στιγμή την χρειάζονται. Σε ανθρώπους που έχουν την ανάγκη να νιώσουν ότι δεν θα αντιμετωπίσουν μόνοι αυτή την λαίλαπα.

Το πρόβλημα της ανεργίας δεν λύνεται με φιλανθρωπίες, αλλά με πολιτικές επενδύσεων. Αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για να μην ασχοληθούμε στο ελάχιστο με τους συμπολίτες μας που αυτή την στιγμή μας έχουν ανάγκη.

Η φωτοσύνθεση είναι από το "Γρέκι"
  • Μια εξίσωση που σημαίνει με απλά λόγια άμεση ανακύρηξη της Ελληνικής ΑΟΖ
Είναι φανερό πλέον ότι ο πόλεμος, των νομισμάτων φουντώνει, ανεβάζοντας την αστάθεια στην παγκόσμια κλίμακα και την αβεβαιότητα στην παγκόσμια αγορά, ιδίως όμως στην γειτονιά μας.

Ο πόλεμος μεταξύ του ΕΥΡΩ και του ΔΟΛΑΡΙΟΥ με συμμαχίες και αντιπαλότητες, μπαίνει σε ατραπούς δύσβατους και ανεξερεύνητους, και στον πόλεμο αυτό πλέον χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα, από κεφάλαια, χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, τράπεζες, κυβερνήσεις κρατών, κεφαλαιούχοι, μεγαλοτοκογλύφοι, μέχρι και ο έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος.

Η υπερσυγκέντρωση κεφαλαίων μεν, και η επιτεινόμενη φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού του πλανήτη δε, οδηγεί σε κρίση του οικονομικού συστήματος (καπιταλισμού), της οποίας (κρίσης) η εκτόνωση φέρνει και έφερνε ιστορικά, πολέμους και καταστροφές.

Το διακύβευμα είναι μεγάλο, πολύπλοκο, και αφορά την παγκόσμια εξουσία, αφορά την διαχείριση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του πλανήτη, των τυχών των λαών του πλανήτη μέσα από τον αέναο αγώνα επιβίωσης του ανθρώπου.

Σ’αυτόν τον πόλεμο ακολουθείται σχεδιασμός, ο οποίος αναλύεται σε τακτικούς στόχους και σε στρατηγικούς στόχους η επίτευξη των οποίων εξειδικεύεται και περνά με συγκεκριμένη μεθοδολογία στο πεδίο αναφοράς.

Μέσα σ’αυτό το τοπίο η Ελλάδα αποτέλεσε τακτικό στόχο , αφού μελετήθηκε επισταμένα η οικονομική της διάρθρωση - κατάσταση, και κατόπιν σχεδιάστηκε προσεκτικά ο τρόπος με τον οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως αίτιο, για την άλωση της ευρωζώνης και κυρίως η διάλυση του σχεδιασμού της οικονομικής μελλοντικής σύμπραξης των κρατών μελών.

Ο Δούρειος ίππος αποτέλεσε ικανοποιητικά και με ασφάλεια, το εργαλείο της άλωσης της Τροίας, στην εποχή μας όμως, κάποιες χώρες κληθήκαν, ή μάλλον οι κυβερνήσεις αυτών των κρατών, κληθήκαν να παίξουν αυτόν τον ρόλο των ηρώων της άλωσης.

Οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να ανταπεξέλθουν με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες, έχοντας διλληματικές ανησυχίες ως προς ποιο συμφέρον να προστατεύσουν κατά προτεραιότητα, το εθνικό τους συμφέρον ή αυτό της ενωμένης Ευρώπης, η οποία «ειρήσθω εν παρόδω», δεν είναι σε επίπεδο πλήρους οικονομικής ενοποίησης, αλλά μιας ιδιόμορφης ενοποίησης, προσπαθώντας να ικανοποιήσουν συγχρόνως τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Και αυτό είναι, η εν δυνάμει αδυναμία της, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υιοθετήσει μια ενιαία πολιτική, αντιμετώπισης κρίσεων, εις βάρος μερικές φορές των εθνικών συμφερόντων των κρατών μελών της.

Οι αδύναμοι κρίκοι ή τουλάχιστον αυτοί που φαίνονται αδύναμοι, στην παρούσα φάση, φαίνεται ότι είναι μία σειρά κρατών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, οι οποίες έχουν οικονομικό πρόβλημα υπερβολικού εξωτερικού δημοσίου χρέους τους.

Και καλείται η Ευρώπη να δώσει λύση, δηλ. να χρηματοδοτήσουν το χρέος τους, οι χώρες αυτές οι οποίες είναι πλεονασματικές . Είναι γεγονός, έναντι υπερβολικού τιμήματος, με επιβολή σκληρών οικονομικών μέτρων και ουσιαστική παραχώρηση Εθνικής Κυριαρχίας των κρατών με χρέος, στις χώρες οι οποίες τα δανείζουν.

Και το ερώτημα που τίθεται αυτόματα, είναι γιατί οι πλούσιες χώρες της Ευρώπης (βόρειες), παρότι καλούνται να πληρώσουν τεράστια ποσά στήριξης των οικονομιών των χωρών με μεγάλα χρέη, εξακολουθούν να υποστηρίζουν, με διάφορες εκδοχές, την μη διάλυση της Ευρωζώνης ή τουλάχιστον την μη δημιουργία μιας Ευρώπης με μέλη της πλούσιες χώρες του βορρά και τις υπόλοιπες στην περιφέρεια τους, αλλά στηρίζουν την παρούσα μορφή της Ευρωζώνης;

Λαμβανομένου υπόψη, ότι ή λέξη συμφέρον όταν απευθύνεται σε κράτη, αποκτά άλλη διάσταση και είναι περισσότερο πολύπλοκη, ξεφεύγει από τον στενό οικονομικό της όρο, η απάντηση κατά την παρούσα εκδοχή, εν προκειμένω την ονομάζω Εθνικό συμφέρον, είναι ότι έχουν προφανές συμφέρον ( Εθνικό συμφέρον ) και εξηγούμαι παρακάτω.

Πώς εμφανίζονται τα αίτια τα οποία προκαλούν την εμφάνιση του Εθνικού συμφέροντος κάθε χώρας κράτους μέλους της Ευρωζώνης;

Έχω ξαναγράψει σε προηγούμενο άρθρο μου, ότι το οικονομικό, και όχι μόνον, ενδιαφέρον των οικονομικά ισχυρών του πλανήτη μετατοπίζεται ή μάλλον μετατοπίζεται-διευρύνεται από την Μ.Ανατολή και εστιάζεται πλέον στην ΝΑ Μεσόγειο, όπου οι ποσότητες των υδρογονανθράκων ( πετρέλαιο, φυσικό αέριο ), απ’ότι φαίνεται προς το παρόν, είναι τεράστιες και ικανές να αλλάξουν τις παγκόσμιες οικονομικές ισορροπίες.

Είναι άραγε ικανή αυτή η αλλαγή των παγκόσμιων οικονομικών ισορροπιών να προκαλέσει το ενδιαφέρον κρατών, πετρελαϊκών εταιρειών και πάσης φύσεως μεγάλων «συμφερόντων», και βέβαια κατά την ταπεινή μου άποψη είναι.

Η χώρα μας μαζί με την Κύπρο, έχει την τύχη-ατυχία να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της αλλαγής και μετατόπισης του οικονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία προανέφερα. Επομένως ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ των αποτελεσμάτων των ερευνών που γίνονται στην ΑΟΖ της Κύπρου καμιά χώρα της Ευρώπης δεν θα χρεοκοπήσει, ή δεν θα την αφήσουν να χρεοκοπήσει.

Ενόσω θα περιμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών στην Κυπριακή ΑΟΖ, οι Ευρωπαίοι δεν θα αφήσουν να συμβεί πιστωτικό γεγονός στην Ευρωζώνη , δηλ. χρεοκοπία ή οτιδήποτε άλλο, κάποιου κράτους- μέλους της Ευρωζώνης .

Οι δηλώσεις περί ηθικής υποχρέωσης που έχουν οι ευρωπαίοι έναντι της Ελλάδος, ακούγονται σαν χάντρες και καθρεφτάκια που χαρίζονται σε ιθαγενείς για να τους πάρουν τον χρυσό τους.

Η Ευρώπη έχει τεράστια συμφέροντα, τα οποία είναι συνδεδεμένα με την πρώτη ύλη (πετρέλαιο, φυσικό αέριο ) για να κινηθεί η οικονομία της, και επομένως εξαρτάται προς το παρόν, οικονομικά και πολιτικά, από άλλες χώρες.

Η Κύπρος και η Ελλάδα είναι οι χώρες οι οποίες εν δυνάμει προσφέρουν ενεργειακή αυτοδυναμία στην Ευρώπη, ως κράτη-μέλη, και ως εκ τούτου εάν οι ποσότητες υδρογονανθράκων, πιστοποιηθεί από τις έρευνες, ότι είναι μεγάλες, τότε θα δικαιολογείται και το γιατί τόσα χρόνια μας δάνειζαν παρότι γνώριζαν ότι αδυνατούμε να τους αποπληρώσουμε, διότι προσέβλεπαν στο ορυκτό πλούτο της χώρας μας.

Τώρα πλέον δικαιολογείται και η ληστρική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία ποντάροντας στην στρατιωτική της δύναμη εκβιάζει άπαντες για το «μπαξίσι» της.

Εξ’ού και η ραγιάδικη-κατοχική συμπεριφορά των πιστωτών μας αλλά και του πολιτικού προσωπικού της χώρας.

Την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης δεν την θέλει ουδείς, πολύ απλά διότι κάποια στιγμή, ενεργειακά και επομένως οικονομικά αυτόνομη, θα αναζητήσει τον ρόλο της στην παγκόσμια σκακιέρα, και αυτό άπαντες οι γνωστοί παίκτες ( Αμερική, Ρωσία, κίνα ) δεν το θέλουν καθόλου.

Σήμερα οι Ευρωπαίοι βρίσκονται ενώπιον σημαντικών αποφάσεων, τις οποίες ή θα τις πάρουν και θα προχωρήσουν ως μία πλήρως ενωμένη Ευρώπη (ηνωμένες πολιτείες της Ευρώπης ) με κοινό υπουργείο οικονομικών, υπουργείο εξωτερικών και άμυνας κτλ. ή θα διαλυθούν εξ’ών συνετέθησαν και θα προσπαθήσει κάθε κράτος-μέλος να προστατεύσει το εθνικό του συμφέρον.

Αυτό αποτελεί και το μεγάλο δίλλημα της ηγεσίας των Γερμανών και Γάλλων.

Ο μεγάλος ηγέτης στην κρίσιμη ώρα φαίνεται.


Του Gwynne Dyer
Japan Times 

Η κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας σήμερα είναι κρίσιμη. Στη δεκαετία του 1970, ο διαφωνών Σοβιετικός ιστορικός Andrei Amalrik είχε γράψει ένα βιβλίο με τίτλο «Θα επιβιώσει η Σοβιετική Ένωση μέχρι το 1984»;.

Η πρόβλεψή του ήταν πως όχι. Αυτό ενόχλησε το κομμουνιστικό καθεστώς, που τον εξόρισε στη Σιβηρία για το θράσος του, ενώ αργότερα μετανάστευσε στη Δύση. Και το χειρότερο είναι ότι έπεσε έξω στην πρόβλεψή του. Η ΕΣΣΔ επιβίωσε μέχρι το 1991.

Διάφοροι σχολιαστές βρίσκονται σήμερα στην ίδια ακριβώς θέση, σε σχέση με το μέλλον του ευρώ. Πιστεύουν πως όπου νάναι καταρρέει, και πως το ίδιο θα καταρρεύσει και η ΕΕ. Μπορεί αυτού του είδους οι προβλέψεις να είναι διασκεδαστικές, αλλά μήπως είναι και πρόωρες;

Έχουμε τρία διαφορετικά πράγματα να εξετάσουμε:
Το ένα είναι μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. Μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Πρέπει μάλιστα να συμβεί σύντομα.
Το δεύτερο είναι μια κατάρρευση του ευρώ, που θα την πυροδοτήσει η ελληνική χρεοκοπία. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η Ευρώπη θα βυθιστεί σε ύφεση, και θα προκληθεί χάος στις παγκόσμιες χρηματαγορές.
Το τρίτο ζήτημα είναι η κατάρρευση της ίδιας της ΕΕ. Αν γίνει, θα βρέξει αίμα! Θα εμφανιστούν ακόμη και οι τέσσερις ιππείς της Αποκάλυψης.

Ας ξεκινήσουμε με την Ελλάδα. Γιατί να κηρύξει παύση πληρωμών στις διεθνείς της υποχρεώσεις; Επειδή η σκληρή λιτότητα που της επιβλήθηκε, σε συνδυασμό με το τεράστιο χρέος της, την έχουν ρίξει σε βαθιά ύφεση. Η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται κατά 7% ετησίως, οπότε η Αθήνα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει κανένα χρέος.

Οι αγορές το γνωρίζουν, για αυτό και τα ελληνικά ομόλογα που ωριμάζουν τον Μάρτιο, πωλούνται στη μισή τους αξία. Τα νέα επιτόκια που θα κληθεί να πληρώσει η Ελλάδα για να μετακυλίσει τα χρέη της θα είναι απαγορευτικά. Και οι απλοί Έλληνες επαναστατούν απέναντι σε αυτή την άσκοπη άσκηση οικονομικής ορθοδοξίας. Ας αφεθεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει, και πάμε παρακάτω.

Μήπως όμως μια ελληνική χρεοκοπία θα απαξιώσει εντελώς το ενιαίο νόμισμα; Μπορεί ναι, και κανένας δεν το θέλει.

Το ευρώ αποτελεί τη ρίζα των ελληνικών δυσχερειών. Πρόκειται για μια χώρα χωρίς ανταγωνιστική οικονομία, με ένα κράτος που αδυνατεί να εισπράξει ακόμη και τα μισά φορολογικά έσοδα που του οφείλονται. Όταν είχε τη δραχμή, πλήρωνε υψηλά επιτόκια δανεισμού, και κάθε τόσο την υποτιμούσε ώστε να αντιμετωπίσει την έλλειψη ανταγωνιστικότητας.

Στην Ελλάδα δεν θα έπρεπε να είχε επιτραπεί η συμμετοχή στο ευρώ, αλλά αυτό έγινε επειδή το νέο νόμισμα δεν αφορούσε σε οικονομικά πλεονεκτήματα, αλλά θεωρούνταν ένα όχημα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Πρακτικά, αυτό σήμαινε πως οι αδύναμες οικονομίες, όπως αυτή της Ελλάδας, που σε φυσιολογικές συνθήκες δεν θα μπορούσαν να πάρουν φτηνά δάνεια, άρχισαν να δανείζονται με γερμανικά και γαλλικά επιτόκια. Για αυτό και αυτές το εκμεταλλεύτηκα, δανειζόμενες ανεξέλεγκτα.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες φταίνε όσο φταίνε και οι Έλληνες. Δάνεισαν τεράστια ποσά σε μια χώρα που ήξεραν ότι αποτελούσε μεγάλο ρίσκο, υπολογίζοντας πως αν δεν τους αποπληρώσει η Αθήνα, θα το κάνει η ΕΕ για να σώσει το ευρώ. Αυτό όμως το σκεπτικό αποδεικνύεται λάθος, και έτσι κινδυνεύουν σήμερα και οι τράπεζες. Μερικές μπορεί να σβήσουν.

Το ευρώ μάλλον θα επιβιώσει και από αυτή τη κρίση. Τι είναι δέκα εκατομμύρια Έλληνες σε σχέση με τα 325 εκατομμύρια Ευρωπαίων που το χρησιμοποιούν;

Δεν θα επιβιώσει όμως στα επόμενα 5-10 χρόνια, επειδή υπάρχουν μεγάλα κράτη, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που επίσης έχουν μια προβληματική σχέση μαζί του.

Συνοπτικά, το πρόβλημα έχει ως εξής: Ένα ενιαίο νόμισμα προϋποθέτει μια κυβέρνηση, η οποία θα διαθέτει τα δημοσιονομικά και νομισματικά εργαλεία για να το ελέγχει, και επίσης προϋποθέτει πολιτική ένωση.

Η ευρωζώνη, ως πολιτική οντότητα, δημιουργήθηκε χωρίς κανένα από τα παραπάνω απαραίτητα στοιχεία, και έτσι είναι προγραμματισμένη να διαλυθεί, αν αυτά δεν εφαρμοστούν άμεσα.
Αυτό όμως δεν πρόκειται να συμβεί, αφού χρειάζεται περαιτέρω παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας των κρατών μελών, κάτι που αυτά δεν είναι έτοιμα ακόμη να παραχωρήσουν.
Όπως έχει η κατάσταση, το ευρώ θα καταρρεύσει σίγουρα πριν από το 2020. Θα ακολουθήσει μήπως και η ΕΕ;

Η ΕΕ υπάρχει, με διαφορετικά ονόματα, από το 1958. Επέζησε τα περισσότερα από αυτά τα 50 χρόνια, χωρίς ενιαίο νόμισμα. Η ύπαρξή της ευνοούσε όλα τα μέλη της. Σίγουρα λοιπόν, θα συνεχίσει να υπάρχει ακόμη και χωρίς το ευρώ.


Απόδοση:S.A.

Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί στη Κύπρο κάνοντας συνεχώς ασκήσεις εντός του FIR Λευκωσίας.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο, Χρίστο Χριστοφίδη, χθες βράδυ η Τουρκία πραγματοποίησε μικρής έκτασης άσκηση. Αναμένεται ότι παρόμοια άσκηση θα διεξαχθεί και απόψε. Την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της σε ό,τι αφορά τις έρευνες για εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, οι πληροφορίες από κυπριακά ΜΜΕ,περί ασπίδας προστασίας των ισραηλινών αυξάνονται.

Όπως γράφει ο Φιλελεύθερος "η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις το Σαββατοκυρίακο, δεσμεύοντας περιοχές εντός του FIR Λευκωσίας με δύο «συστάσεις αεροναυτιλίας». Με την πρώτη σύσταση, δεσμεύει σε διάφορες ώρες του επόμενου 48ωρου, ζώνη Νότια του Ακρωτηρίου Λεμεσού και μεταξύ των ακτών της Κύπρου και της πλατφόρμας «Όμηρος» (περίπου στη μέση απόσταση), για ασκήσεις Πολεμικής Αεροπορίας σε ύψος μέχρι 10.000 πόδια σε ένα μέρος της περιοχής και μέχρι 20.000 πόδια σε άλλο.

Η εν λόγω δέσμευση επηρεάζει μάλιστα και αεροδιάδρομο που συνδέει το Ισραήλ και χώρες του Κόλπου με τη νοτιοδυτική Ευρώπη και τον Ειρηνικό.

Οι ασκήσεις αυτές θα γίνουν κυρίως απόψε μετά τις 10.00 το βράδυ, ενώ το πρώτο μέρος τους προβλεπόταν να διεξαχθεί αργά χθες βράδυ.Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», τα αρμόδια τμήματα του ΓΕΕΦ έχουν ήδη τεθεί σε συναγερμό για να παρακολουθούν τη συμπεριφορά των τουρκικών μαχητικών, ιδιαίτερα τη μέρα της Ανεξαρτησίας, ενώ το Ισραήλ έχει θέσει σε ιδιαίτερα αυξημένη κατάσταση ετοιμότητας μεγάλο αριθμό τηλεκατευθυνόμενων και επανδρωμένων εναέριων και θαλάσσιων μέσων επιτήρησης και επέμβασης, λόγω και του γεγονότος ότι το Σαββατοκυρίακο είναι γι’ αυτούς η Εβραϊκή Πρωτοχρονιά.Με τη δεύτερη «σύσταση αεροναυτιλίας», η Άγκυρα δέσμευσε για όλο το 48ωρο, μεγάλη λωρίδα του FIR Λευκωσίας, από τα ανοικτά του Ακάμα μέχρι και τα ανοικτά του Αποστόλου Αντρέα -δηλαδή κατά μήκος του συνόλου των βόρειων ακτών της Κύπρου. Η Κυπριακή Δημοκρατία, απάντησε με δύο επίσημα ΝΟΤΑΜ, μέσω διαδικασίας ΙCΑΟ, ότι οι προαναφερθείσες τουρκικές δεσμεύσεις έχουν ανακοινωθεί παράνομα και χωρίς τη συγκατάθεση της Δημοκρατίας, όπως απαιτούν οι διεθνείς κανονισμοί.

Στο μεταξύ, δεν αποκλείεται εντός των επόμενων ωρών, το τουρκικό ερευνητικό «Piri Reis», να απομακρυνθεί από την περιοχή του Ερατοσθένη εντός της κυπριακής ΑΟΖ, με πιθανότερο προορισμό το λιμάνι Αμμοχώστου. Δεν αποκλείεται μάλιστα, η μετακίνηση να γίνει σε ώρες που βρίσκονται κοντά τα τουρκικά μαχητικά, τα οποία θα λαμβάνουν μέρος στην άσκηση που καλύπτει και μέρος των περιοχών που «σάρωσε» το ερευνητικό σκάφος. Να σημειωθεί ότι παρ’ όλες τις «παράπλευρες» εξελίξεις, οι εργασίες στην πλατφόρμα «Όμηρος» προχωρούν κανονικά και αναμένεται ότι από τη Δευτέρα θα συνεχίσει η γεώτρηση στο επόμενο και προτελευταίο στάδιο πριν φτάσει στο βάθος του κοιτάσματος. Η διαδικασία τσιμεντώματος και ασφάλισης του φρεατίου ολοκληρώνεται χωρίς κανένα πρόβλημα, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την περιβαλλοντική κυρίως πτυχή.Παράλληλα, παράγοντες της Νoble Εnergy, έχουν ήδη εκφράσει με διάφορους τρόπους προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ, την έντονή τους δυσφορία για τις προκλήσεις της Τουρκίας σε σχέση με τη γεώτρηση στο «οικόπεδο 12», για το οποίο έχουν τα ερευνητικά δικαιώματα μέχρι και το 2013. 

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες, το ελικόπτερο που συνδέει την πλατφόρμα με το λιμάνι Λεμεσού, πραγματοποιεί μέχρι και τρία δρομολόγια ημερησίως, χωρίς καμία παρενόχληση ή εμφάνιση κατά την πτήση του πολεμικών πτητικών μέσων οποιασδήποτε χώρας.

Σήμερα στη Κύπρο βρίσκεται ο ΥΕΘΑ Πάνος Μπεγλίτης,ο οποίος εκπροσωπεί την ελληνική κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Ανεξαρτησίας. Αύριο ο κ.Μπεγλίτης θα βρεθεί στην Αττάλεια της Τουρκίας για τη Σύνοδο των ΥΕΘΑ Νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του.

Μετά τον κάβο της ψηφοφορίας για τα ακίνητα, όπου οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν βρίζοντας και σιχτιρίζοντας την τύχη τους να πρέπει να στηρίζουν μια κυβέρνηση που δεν εκτιμούν καθόλου προκειμένου να μην φορτωθούν ένα ατύχημα «ξαφ­νικού θανάτου» της παραπαίουσας ελληνικής οικονομίας, όλοι στρέ­φουν το βλέμμα τους στην επόμενη πρόκληση. Η απελευθέρωση των ταξί και των φορτηγών, αλλά και το νέο φορολογικό σύστημα, αποτε­λούν μια ακόμα δοκιμασία για την κυβέρνηση, όπως και η ψήφιση τρι­ών συνεχόμενων προϋπολογισμών για τα επόμενα τρία έτη. Και βέβαια είναι σε εκκρεμότητα και το νομο­σχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο, που αναμένεται χωρίς να έχει ακό­μα κατατεθεί. Εκτός από τις νέες περικοπές μισθών, θρυλείται ότι στο σχετικό νομοσχέδιο θα ξεκαθαρι­στεί πλήρως και το τοπίο της εργα­σιακής εφεδρείας με φόντο απο­λύσεις. Οι στιγμές λοιπόν είναι κρί­σιμες και η κυβερνητική παράταξη πιστοποιεί καθημερινά την πλήρη αποσάθρωσή της.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα βρίσκεται σε πλήρη αποσυσπείρωση συγκεντρώνοντας πο­σοστά που είχε το 1975, ενώ οι πο­λίτες τείνουν να ταυτίσουν τη λέξη ΠΑΣΟΚ με βρισιά. Όλο και συχνό­τερα ο πρωθυπουργός και πολλοί υπουργοί (με πρώτους τους αντι­προέδρους Πάγκαλο και Βενιζέλο) μας επαναλαμβάνουν ότι δεν τους ενδιαφέρει η πολιτική τους επιβίωση, κάτι που δεν συμβαί­νει για άλλους υπουργούς και βουλευτές, οι οποίοι δεν χά­νουν την ευκαιρία να αλληλοκατηγορού­νται για το ποιοι φταίνε για τις καθυστερήσεις και να πυ­ροβολούν ο ένας τον άλλο και να ζητούν πρόωρες εκλογές κι ακόμα πιο πολύ, να υποστηρίζουν τη λύση μιας κυβέρνησης συνεργασίας με τη Ν.Δ., αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η κυ­βέρνηση δεν μπορεί άλλο και είναι έτοιμη να καταθέσει τα όπλα. Μόλις προχτές η Τόνια Αντωνίου, παρά τις συνεχείς προσπάθειες της κυβέρνησης, επέμενε υπέρ της συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ., ενώ ο Χρήστος Πρωτόπαπας ευθέως απέδωσε ευ­θύνες κατά υπουργών για τα σενά­ρια περί πρόωρων εκλογών. Το επό­μενο βήμα του θα είναι και να τους ονομάσει. Από τη στιγμή που έφτα­σε και ο Γιάννης Βούρος να δίνει μια τελευταία ευκαιρία στην κυβέρνηση και να δηλώνει ότι ουσιαστικά της παρέχει ψήφο ανοχής, η κατάστα­ση είναι τόσο οριακή, που η κυ­βερνητική σταθερότητα επαφίεται στις πολιτικές πιρουέτες του κάθε βουλευτή. Έμπειρα κοινο­βουλευτικά στελέχη επισημαίνουν ότι η κατάσταση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι τό­σο έκρυθμη, που οι βουλευτές δεν χάνουν ευκαιρία να δηλώσουν ότι στηρίζουν κατ’ ανάγκη την κυ­βέρνηση προ­κειμένου να μην βυθίσουν τη χώ­ρα στο πολιτικό χάος. Αυτή η οριακή ψήφος ανοχής υπονο­μεύει έτι περαι­τέρω την εικό­να της και συμβάλλει στην πλήρη αποδόμησή της.

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι βου­λευτές, που μέχρι και πριν από το Μεσοπρόθεσμο άφηναν στο απυ­ρόβλητο τον Γιώργο Παπανδρέ­ου, μετά και την τροπή που πήραν τα πράγματα το καλοκαίρι και τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση κοι­μήθηκε πλήρως, άρχισαν και πυ­κνώνουν τις επιθέσεις - έστω και έμμεσες - στο πρόσωπό του. Ένα κίνημα αμφισβήτησης των ηγετι­κών ικανοτήτων του έχει αρχίσει να φουντώνει εντός του κόμματος και μάλιστα μεγαλώνει όσο ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου επαναλαμ­βάνει ότι δεν τον ενδιαφέρει η πο­λιτική του επιβίωση και μια δεύτε­ρη θητεία.

Έτσι οι βουλευτές, και μάλιστα οι νεότεροι, που αντιμετώπιζαν τον πρωθυπουργό ως… τοτέμ, αποστα­σιοποιούνται επιχειρώντας να δουν τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έχουν σκορπίσει απογοήτευση στα στε­λέχη του κόμματος, αφού καταδει­κνύουν το πλήρες διαζύγιο κοινω­νίας - ΠΑΣΟΚ, που προκάλεσαν τα νέα σκληρά φορολογικά μέτρα. Το σημαντικότερο είναι ότι η κοινωνία έχει ξεπεράσει την κατάθλιψη και βυθίζεται στην απόγνωση και πως η κατάσταση πολιτικά δεν είναι αναστρέψιμη. Πολλοί υπουργοί είναι πια σίγουροι ότι η παρτίδα είναι χα­μένη για το ΠΑΣΟΚ και οψέποτε γί­νουν εκλογές θα υποστεί εκλογική συντριβή που θα δοκιμάσει και την ενότητα του χώρου.

Με βάση όλα αυτά, έχουν εγκα­ταλειφθεί οι μακρόπνοοι σχεδια­σμοί και πια δεν προσβλέπουν σε μια ανοιξιάτικη ανάκαμψη, όπως πίστευαν μέχρι την κρίση με την τρόικα και τους απίστευτους χειρι­σμούς που υποχρεώθηκαν έκτοτε. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιλέγει να εμφανίζεται σπάνια και κυρίως με πρωτοβουλίες κορυφής, αλλά οι συνομιλητές του επισημαίνουν ότι είναι σε πολύ κακή κατάσταση και έχει εγκαταλείψει οποιοδήποτε σχεδιασμό για το μέλλον, βιώνο­ντας την κατάσταση μέρα με τη μέ­ρα. Ακόμα μοιάζει να έχει παραιτη­θεί και από τη θέληση να επιβάλει ησυχία και να σπάσει τον φαύλο κύκλο της κακοφωνίας μεταξύ των υπουργών του.

Συνεργάτες του, ωστόσο, συνεχί­ζουν να επιμένουν ότι δεν έχει πει την τελευταία του λέξη και η έναρ­ξη της πολιτικής του ανάκαμψης σχεδιάζεται με βάση την υλοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, που θεωρητικά – σύμφωνα πάντα με τους κυβερνώντες – θα εκτονώ­σει τις ασφυκτικές πιέσεις για χρεο­κοπία της χώρας.

Στο μεταξύ ο Γιώργος Παπαν­δρέου συνεχίζει την ίδια τακτική προσέγγισης - άπωσης των στενών συνεργατών του ανά περιόδους. Μετά την απομάκρυνση από το επι­τελείο του στελεχών όπως ο Χάρης Παμπούκης, η Τίνα Μπιρμπίλη και ο Δημήτρης Δρούτσας και τη σχετική απομάκρυνση στελεχών όπως ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Γιώργος Πα-πακωνσταντίνου και την αναταραχή που συστηματικά προκαλεί ο Δημή­τρης Ρέππας, έχουν ανέβει εντός του Μεγάρου Μαξίμου οι πολιτικές μετοχές των Χρήστου Παπουτσή και Χάρη Καστανίδη. Ο συνήθως σιω­πηλός για όσα – εκτός καθηκόντων του – συμβαίνουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπουργός Προστασίας του Πολίτη φώναξε τη Δευτέρα τις κάμερες και έκανε επί τούτου δή­λωση για τη νέα σύγκρουση Ρέππα - Ραγκούση. Αν ισχύουν οι πληροφορίες ότι την προηγουμένη μέρα (Κυριακή) είχε αλλεπάλληλες τηλε­φωνικές επικοινωνίες με τον πρω­θυπουργό (προκειμένου να αντιμε­τωπιστεί το ζήτημα της κατάληψης της ΕΡΤ από φοιτητές), εύκολα τεκ­μαίρει κανείς ότι η παρέμβασή του δεν ήταν «εν κενώ». Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός το τελευταίο που επιθυμεί είναι μια μείζονα κυβερνητική κρίση, γι’ αυτό και δεν θέλησε μέσω του κυβερνη­τικού εκπρόσωπου Ηλία Μόσιαλου να πάρει θέση στην αντιπαράθεση. Και επέλεξε να στείλει το μήνυμα μέσα από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Αν ισχύει αυτό, φαίνε­ται το μήνυμα να το πήραν οι αρ­μόδιοι παραλήπτες υπουργοί, για­τί έκτοτε το θέμα έληξε. Μάλιστα ο Δημήτρης Ρέππας εμφανίστηκε στην «Ανατροπή» του Γιάννη Πρετεντέρη ιδιαίτερα απολογητικός και αυτοκριτικός για πράξεις που μέσα στον πανικό διάσωσης της χώρας δημιουργούν προβλήματα, όπως εί­πε απολογητικά. Να σημειώσουμε ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν ξεχνά ότι ο διάδοχός του στο υπουργείο Υποδομών έρι­ξε στα σκουπίδια τις ρυθμίσεις του για το άνοιγμα των αγορών στα ταξί και τα φορτηγά. Γι’ αυτό, σύμφω­να με πληροφορίες, θεώρησε ότι η ανοιχτή επιστολή των βουλευτών Θανάση Οικονόμου και Οδυσσέα Βουδούρη, με την οποία καλού­σαν τον πρωθυπουργό να απολύσει όσους υπουργούς μπλοκάρουν τον μεταρρυθμιστικό οίστρο της κυβέρ­νησης, ήταν υποκινούμενη από τον Γιάννη Ραγκούση. Μάλιστα ο λόγος που «πήρε φωτιά» και βγήκε στο Μega το βράδυ του Σαββάτου ήταν όταν άκουσε τον Βουδούρη να λέει στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού ότι ένα παράδειγμα καθυστέρησης στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσε­ων είναι το ενιαίο μισθολόγιο - βαθ­μολόγιο Έτσι φρόντισε να βγει στον αέρα προκειμένου να ανταποδώσει στον Γιάννη Ραγκούση την προσβο­λή λέγοντας ότι στο υπουργείο που παρέλαβε δεν βρήκε τίποτα για το μισθολόγιο και ξεκίνησε από την αρχή.

Πρώην υπουργοί στα κεραμίδια...

Εντυπωσιακό στοιχείο της πλήρους απο­σάθρωσης της συνοχής της Κοινοβου­λευτικής Ομάδας είναι το γεγονός ότι τα μέχρι χτες κυβερνητικά στελέχη που έβα­λαν το αποτύπωμά τους στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί επικρίνουν έντονα την κυβέρνηση. Όσοι εξήλθαν από το κυ­βερνητικό σκάφος στον ανασχηματισμό του Ιουνίου επιχειρούν να «αποτινάξουν» από πάνω τους το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί και πετάνε τις ρουκέτες τους. Ας δούμε λοιπόν ποιοι είναι αυτοί που πρωταγωνιστούν στην κριτική, ενι­σχύοντας τους μονίμως πικραμένους από τον κυβερνητικό πάγκο, οι οποίοι έχουν πλέον εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες τους για τον τίτλο του υπουργού και του υφυ­πουργού:

♦ Γιάννης Διαμαντίδης: Ο βραχύβιος υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων (και μόνος ώς τώρα με αυτόν τον τίτλο) δεν δίστασε να γράψει οξεία επιστολή στον πρωθυπουργό για τους συνεργάτες του - «κηπουρούς», ενώ πρωταγωνίστησε στο «κράξιμο» Μόσιαλου για όσα ανέφερε περί βουλευτικών προνομίων. Ο βουλευ­τής από τη Β’ Πειραιά δεν χάνει ευκαιρία να κάνει δηλώσεις για την ανάγκη κυβέρ­νησης εθνικής ενότητας, παρά τις προ­σπάθειες της κυβέρνησης να κόψει τη συ­ζήτηση, ή αιχμηρά σχόλια για τις κυβερ­νητικές επιδόσεις.

♦ Λούκα Κατσέλη: Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτικής αλλαγής αποτελεί η μέχρι πριν από τρεις μήνες υπουργός Εργασίας, η οποία δεν φείδεται κριτικής για την πορεία του κυβερνητικού έργου, αλλά και την ακατάσχετη μετρολογία, πα­ρότι η ίδια συμμετείχε στην εκπόνηση των περισσότερων μέτρων απ’ όσα ώς τώρα έχουν επιβληθεί. Στελέχη της κυβέρνη­σης της καταλογίζουν συνευθύνη στην εκτροπή του προϋπολογισμού του 2011, αφού οι τραγικές υπερβάσεις στα ασφα­λιστικά ταμεία δημιούργησαν την ανάγκη λήψης νέων μέτρων. Επισημαίνουν ακόμα ότι επιχειρεί με τη στάση της να καταστεί πόλος των αριστερόστροφων του ΠΑΣΟΚ, αν και εμπόδιο στις φιλοδοξίες της απο­τελεί η πολιτική της εκτόξευση από τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου και τους φι­λικούς δεσμούς που διατηρεί με την οικο­γένεια.

♦ Μιλένα Αποστολάκη: Η πρώην υφυ­πουργός Αγροτικής Ανάπτυξης που μπή­κε στην προηγούμενη κυβέρνηση όταν έλιωσαν εντελώς οι πάγοι Βενιζέλου - Παπανδρέου δεν είδε με καθόλου κα­λό μάτι την εκπαραθύρωσή της, παρότι έβαλε στο περιθώριο τις προσωπικές της επιφυλάξεις και ως κυβερνητικό στέ­λεχος στήριξε την κυβερνητική γραμμή του μνημονίου όσο λίγοι. Ωστόσο απο­μακρύνθηκε από το κυβερνητικό σχήμα προκειμένου στη θέση της να μπει ο Γι­άννης Δριβελέγκας. Εκτοτε η επικοινωνι­ακή Μιλένα δεν χάνει ευκαιρία να ρίξει το καρφί της κατά της κυβέρνησης, χω­ρίς να πτοείται για την περίοπτη κυβερ­νητική θέση του μέντορά της Ευάγγελου Βενιζέλου.

♦ Βασίλης Κεγκέρογλου: Λέγεται ότι βρέθηκε στο υπουργείο Εργασίας λό­γω της πολιτικής του σχέσης με τη Λού­κα Κατσέλη. Από τους πιο νομιμόφρονες βουλευτές την προηγούμενη περίοδο και φανατικός υπερασπιστής του Γιώργου Πα­πανδρέου, αμέσως μετά την απομάκρυν­ση από το… κυβερνητικό ταμείο άρχισε τις αιχμηρές παρεμβάσεις ακόμα και μέ­σα στη Βουλή εναντίον της κυβέρνησης με την κατάθεση μιας σειράς ερωτήσεων προς κυβερνητικά στελέχη. Κάποιες αφο­ρούν στα προηγούμενα καθήκοντά του στο υπουργείο Εργασίας, λες και υπάρχει διαδοχή κυβέρνησης άλλου κόμματος. Μόλις χτες διαμήνυσε τους υπεύθυνους της Κ.Ο. ότι έχει σοβαρές επιφυλάξεις για την υπερψήφιση της τροπολογίας για τα τέλη στα ακίνητα. Το μασάζ ξεκίνησε, αλ­λά το χουνέρι που τους έκανε δεν θα το ξεχάσουν εύκολα…

♦ Δημήτρης Κουσελάς: Έτερος υφυπουρ­γός που βρέθηκε εκτός κυβερνητικού νυμφώνος στον τελευταίο ανασχηματι­σμό, ο οποίος έχει ανέβει στα κεραμίδια τελευταία και δεν μασάει τα λόγια του. Προερχόμενος από τον συνδικαλιστικό χώρο των δημοσίων υπαλλήλων, επιση­μαίνει συνεχώς την ενόχλησή του για όσα περί εργασιακής εφεδρείας διακινεί και πράττει η κυβέρνηση. Μάλιστα δημόσια πλειστάκις έχει διαμηνύσει ότι δεν πρό­κειται να ψηφίσει οτιδήποτε σχετικό με την εργασιακή εφεδρεία.

Πηγή