Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

22 Σεπ 2011

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι «ο κόσμος – και δικαίως – νομίζει ότι η κρίση είναι αυτή που ζούμε, δηλαδή η περικοπή μισθών, συντάξεων, εισοδημάτων, η μείωση των προοπτικών που έχουν τα νέα παιδιά». Και διευκρίνισε ότι αυτή δεν είναι η κρίση … Η κρίση «θα είναι η Αργεντινή του 2000. Δηλαδή, η πλήρης διάλυση της οικονομίας, των θεσμών, του κοινωνικού ιστού και της παραγωγικής βάσης της χώρας».

«Αν θέλουμε να σώσουμε τη χώρα και να μην ζήσουμε σκηνές που βλέπουμε σε ντοκιμαντέρ από χώρες της Λατινικής Αμερικής, πρέπει να βάλουμε το κεφάλι κάτω και να δουλέψουμε, γιατί το θαύμα που θα σώσει τη χώρα βρίσκεται μέσα στο μυαλό και στα χέρια των Ελλήνων. Θέλει δουλειά, δουλειά, δουλειά», πρόσθεσε

Μας είπε δηλαδή, μετά τα τανκς του Πάγκαλου, ότι θα γίνουμε “Αργεντινή” αν δεν εφαρμόσουμε τα μέτρα της κυβέρνησής του.

Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ο οποίος μιλώντας στην Βουλή χαρακτήρισε την κυβέρνηση αδίστακτη, κυνική και επικίνδυνη, υποστηρίζοντας πως ο κ. Βενιζέλος «προέβη σε μήνυμα και σαφή απειλή εκτροπής, γιατί σε ολονών των Ελλήνων τη συνείδηση, η λέξη Αργεντινή οδηγεί σε εκτροπή και τανκς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, χαρακτήρισε από την Ουάσιγκτον ατυχείς τις συγκρίσεις με την Αργεντινή, σημειώνοντας πως η Ελλάδα δεν μπορεί να ακολουθήσει το δρόμο της άτακτης χρεοκοπίας, ως μέλος μιας ένωσης, καθώς η κοινή μοίρα των κρατών της Ευρωζώνης τα ενώνει αποφασιστικά για να δεσμευθούν για την στήριξη των αδύναμων κρατών.

Και κάτι τελευταίο: Ο κ. Βενιζέλος δεν ήταν αυτός που είπε χθες να μην γίνοται δηλώσεις επιβλαβείς για την Ελλάδα; Ο εαυτός του και ο κ. Πάγκαλος που μίλησε για 70.000 απολύσεις εξαιρούνται;

Πηγή


Τρία τουρκικά υποβρύχια, δύο 209/1400 και ένα 209/1200, σύμφωνα με πληροφορίες του Π.Ν. εγκατέλειψαν την ναυτική βάση του Μαρμαρά στην Προποντίδα, την μεγαλύτερη βάση του τουρκικού Ναυτικού και βγήκαν στο Αιγαίο αργά το απόγευμα, ενώ είχε προηγηθεί η έξοδος και άλλων υποβρυχίων τις προηγούμενες ημέρες..

Τα σταθερά συστήματα ηχοεντοπισμού του Π.Ν. στην έξοδο των Στενών τα εντόπισαν αργά το βράδυ να βυθίζονται και να χάνονται στα σκοτεινά νερά μεταξύ της Τενέδου και της Ίμβρου.

Είχαν προηγηθεί τρεις πυραυλάκατοι, οι οποίες ακολούθησαν την ίδια πορεία και αυτή την στιγμή κινούνται στα διεθνή ύδατα στο Αιγαίο. Κοντά στα τουρκικά υποβρύχια υπάρχει ελληνικό υποβρύχιο που τα παρακολουθεί.

Ο προορισμός των υποβρυχίων είναι άγνωστος, αλλά στο ΓΕΝ, σαφώς ανησυχούν, καθώς μεν ο τουρκικός Στόλος δεν έχει εξέλθει από τα λιμάνια, αλλά δείχνει πλήρη διασπορά.

Το γεγονός μάλιστα ότι βγάζουν κι άλλα υποβρύχια στο Αιγαίο (υπολογίζονται σε τέσσερα αυτά που επιχειρούν τώρα στο Αιγαίο και στην Α.Μεσόγειο) έχει αυξήσει την επαγρύπνηση.

Στα παρατηρητήρια του Π.Ν. από την Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο, υπάρχει κατάσταση αυξημένου συναγερμού και τις τελευταίες ημέρες μονάδες του Π.Ν. έχουν ματασταθμεύσει στην Κρήτη (δια πάν ενδεχόμενο.

Σε ότι αφορά τις φρεγάτες, όλες είναι μοιρασμένες στους κύριους ναυστάθμους (Μαρμαρά, Σμύρνης, Ακσάζ, Αττάλειας)

Την ίδια στιγμή δύο τουρκικά F-16 παραβίασαν τον κυπριακό εναέριο χώρο την ίδια ώρα κοντά σε πολιτικό αεροσκάφος των Κυπριακών Αερογραμμών επρόκειτο να προσγειωθεί στην Κύπρο.

Πάντως, σύμφωνα με τον προϊστάμενο δημοσίων σχέσεων των Κυπριακών Αερογραμμών, η πτήση του αεροσκάφους δεν τέθηκε σε οποιονδήποτε κίνδυνο.


«Ο καθένας αξίζει τόσο, όσο αξίζουν εκείνα για τα οποία κοπιάζει»
(Μάρκος Αυρήλιος, «Τα εις Εαυτόν»)
Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να πέσει...
«Θεάσασθε τοίνυν ως σαθρόν, ως έοικεν, έστι φύσει παν ο τι αν μη δικαίως ή πεπραγμένον». Δηλαδή: «Παρατηρήστε πόσο αβέβαιο είναι από την ίδιαν του τη φύση, κάθε τι που δεν έχει γίνει σύμφωνα με το δίκαιο»
(Δημοσθένης)
Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να πέσει...

Σε τραγική για την υπόστασή μας ως κράτους, ως κοινωνίας και ως χώρας.

Σε δήλωση προέβη χθες ο κ. Βενιζέλος: «Ευτυχώς που έχουμε τεθεί υπό διεθνή έλεγχο»!!!

Γλώσσα αμετροεπής τ' αληθή λέγουσα.

Για να προσθέσει ο ρήτωρ: «Διότι έτσι θα αποκτήσουμε εθνικόν αυτοέλεγχο». Μπράβο! Ηγουν αν δεν μας βαρήξει ο αγάς και δεν μας τιμωρήσει ο όποιος ανθυποφύρερ, άνθρωποι δεν γινόμαστε! Μπράβο!

Εξοχη δήλωση, εφάμιλλη στη δουλοφροσύνη της με εκείνην του κ. Σημίτη, όταν «ευχαριστούσε» απ' τη Βουλή τους Αμερικανούς για τη συνδρομή τους στην αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας στις Υμιες το 1996.

Αλλά, ας μην πηγαίνουμε τόσο μακριά -μόλις το 2009 δεν μιλούσε ο υπάρχουν-τα-λεφτά-Παπανδρέου για «απώλεια εθνικής κυριαρχίας»;

Ακριβώς λίγες εβδομάδες πριν να οδηγήσει τη χώρα στην αιχμαλωσία του Μνημονίου και πριν να την καταστήσει φόρου υποτελή στην Τρόικα.

Τότε που ο Παπανδρέου (με τα σπρεντ στις 130 μονάδες ακόμα) μετέτρεπε το πρόβλημα του δανεισμού της χώρας σε κρίση χρέους.

Τότε -κι αμέσως μετά- όταν με τις κινήσεις του μάς ...εξασφάλισε, καθώς ο ίδιος μόλις προχθές δήλωσε, «το μεγαλύτερο δάνειο στην πλανήτη»,

χρεώνοντας τη χώρα για γενεές δεκατέσσερις.

Ολα αυτά είναι αδύνατον να είναι απλά λάθη ή ηλιθιότητες.

Δεν μπορεί επί παραδείγματι -και για να πάμε στο δεύτερο σκέλος του μεγάλου κόλπου- ένας οποιοσδήποτε υπάλληλος τσόγλανος ή καλός άνθρωπος επικεφαλής μιας Ανεξάρτητης (από ποιον;) Αρχής να φουσκώνει από μόνος του το έλλειμμα της χώρας στο ποσοστό που χρειαζόταν για να πιαστούμε στη φάκα.

Ανίκανος, ηλίθιος ή δωσίλογος, ό,τι και να 'ναι, αυτός ο υπάλληλος ένα δεν είναι: ανεξάρτητος!

Από την άλλη, ούτε η εκτελεστική εξουσία μπορεί να κρύβεται πίσω απ' τα φουστάνια των Ανεξάρτητων Αρχών - οι Υπουργοί διορίζουν τα μέλη των περισσότερων απ' αυτές κι αυτή η φαρσοκωμωδία της διάχυσης των ευθυνών μέσα από τη μη διάκριση των εξουσιών, νοθεύει το πολίτευμα με πολύ βολικό για τους Δυνατούς τρόπο.

Ομως το πολίτευμα νοσεί, διότι νοσεί η πολιτική.

Ο κ. Σημίτης έκανε κολπάκια με την Goldman Sachs για να μειώσει (λογιστικά) το έλλειμμα και να κρύψει χρέος.

Ο Παπανδρέου συνέχισε τα κολπάκια με την Goldman Sachs επίσης, όμως για να φουσκώσει αυτή τη φορά το έλλειμμα και να εκτινάξει το χρέος στέλνοντας τη χώρα των «διεφθαρμένων» στο εκτελεστικό απόσπασμα των κατ' εξακολούθησιν εικονικών εκτελέσεων - έως την τελευταία και πραγματική.

Με τη δήλωσή του αυτή ο κ. Βενιζέλος απέδειξε ότι δεν είναι παρά ένα ανδρείκελο που ευχαριστεί για (και ίσως ευχαριστιέται με) τις διαταγές που παίρνει.

Ανδρείκελο το ίδιο όπως και ο Παπανδρέου, που έφερε στη χώρα γκαουλάιτερ, τοποτηρητές ανθυποϋπάτους (και πάτους), κομισάριους, κάπο και χαρατσοεισπράχτορες.

Η χώρα όμως δεν χρειάζεται Κούισλινγκ.

Το Μνημόνιο των Δυτικών είναι ένα «φάρμακο» που τη σκοτώνει. Ο δε τρόπος που η κυβέρνηση της χορηγεί αυτό το φάρμακο τη σκοτώνει εξευτελιστικά.

Οχι μακροπρόθεσμα, που έλεγε ο Κέυνς, αλλά βραχυπρόθεσμα, με το Μεσοπρόθεσμο θα είμαστε όλοι νεκροί...

ΣΤΑΘΗΣ Σ. από enet

Εκεί στην πράσινη κυβέρνηση είναι μια ωραία ατμόσφαιρα. Ο αρχηγός είναι άφαντος, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός δίνει το ένα ρεσιτάλ γκάφας μετά το άλλο και ο έτερος ογκόλιθος βρίσκεται σε βαθιά κατάθλιψη. Ούτε μια σοκαριστική ατάκα τον τελευταίο μήνα… Οι δελφίνοι ακονίζουν τα μαχαίρια και βάλλουν όλοι εναντίον όλων. Οι βουλευτές, αυτοί οι αγνοί στρατιώτες της παράταξης, που θυσιάζονται για τη σωτηρία της χώρας, βρίσκονται σε υπαρξιακό σταυροδρόμι: Να πράξουν το αυτονόητο, αυτό που όλο και πιο έντονα τους φωνάζει αυτή η ενοχλητική φωνή μέσα τους, ή να κοιτάξουν το τομάρι τους και να κρατήσουν την κουτάλα λίγο ακόμα, όσο πάει, γιατί βάρδα μη γίνουν εκλογές…

Η τελευταία παράτα λέγεται ανακοίνωση των νέων μέτρων – ημίμετρων. Δε ξέρει κανείς αν πρέπει να κλάψει ή να γελάσει. Και λέμε ‘’ημίμετρων’’, καθώς η τρόικα δεν έχει ακόμα αποδεχθεί την κυβερνητική ‘’λογική’’. Είναι παραπάνω από πιθανό, ότι τη Δευτέρα, μετά και τη νέα ‘’διαπραγμάτευση’’ του κ. Βενιζέλου σε ανώτατο επίπεδο, τα μέτρα να αλλάξουν προς το επαχθέστερο.

Καλές οι επικοινωνιακές εξάρσεις, αλλά η πραγματικότητα είναι πραγματικότητα. Και η ρουφιάνα η πραγματικότητα δε λέει να δείξει έλεος στο ταλαίπωρο ΠΑΣΟΚ. Γιατί οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει το μοιραίο και απλώς περιμένουν και πιέζουν για το χρόνο εκδήλωσης.

Η μεγαλύτερη γκάφα του κ. Βενιζέλου, που γενικότερα έχει τη φήμη ευφυούς ανδρός, είναι αυτή η αναβλητικότητα. Ότι ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι επίκειται χοντρή αναδιάρθρωση, επιμένει στην τακτική της παράτασης, λες και θα γίνει κανένα θαύμα. Και, προκειμένου να κερδίσει την παράταση αυτή, δείχνει διατεθειμένος να αυτοεξευτελίζεται καθημερινά και να ταπεινώνει δίχως αιδώ τους Έλληνες στο σύνολό τους.

Μετά λοιπόν και το τελευταίο σοκ και καθώς πλέον γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι δεν θα είναι το τελευταίο, δικαίως αναρωτιόμαστε πόσο ακόμα θα τους υπομένουμε. Χωνέψαμε το ΔΝΤ, κατάπιαμε το μνημόνιο, σχεδόν ξεχάσαμε τις γκάφες του Παπακωνσταντίνου (μπρρρ), υπομείναμε το χάος στην αγορά, σοκαριστήκαμε με τη βλακεία του 23% στην εστίαση, εξοικειωθήκαμε με τις απολύσεις, εξοργιστήκαμε με τη ληστεία των ακινήτων και τώρα μας ζητάνε να τα ξεχάσουμε όλα αυτά για να έρθουμε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα ενός χειμώνα που μοιάζει ανατριχιαστικά με εκείνον του ’41.

Διαβάζοντας την ανακοίνωση – μνημείο αναλγησίας φασιστικού καθεστώτος, μπορούμε να είμαστε σίγουροι για δύο πράγματα:

1. Κανένας Έλληνας που σέβεται τον εαυτό του, την οικογένειά του και την ιστορία του, δεν πρόκειται να ενδώσει στον εκβιασμό

2. Αν τελικά αναγκαστεί να ενδώσει (υπό την άσκηση βίας και μόνο έτσι), το αποτέλεσμα θα είναι και πάλι ένα τεράστιο μηδενικό ή, για την ακρίβεια, ένα τεράστιο (νέο) έλλειμμα που θα προστεθεί στο προηγούμενο.

Ο κύβος ερρίφθη! Από εδώ και πέρα με κάθε τρόπο η αντιπολίτευση, η κοινωνία, τα επαγγελματικά σωματεία και οι εθνικές δυνάμεις του τόπου, με περισσότερο η λιγότερο συγκροτημένο τρόπο θα πρέπει να οδηγήσουν σε πτώση την κυβέρνηση των δοσιλόγων και την χώρα σε εκλογές.

Απουσία πρωθυπουργού

Στην παρούσα φάση ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έχει στην ουσία παραιτηθεί της εξουσίας του ,αυτό διαφαίνεται από την απουσία του και την αφωνία του, αλλά πολύ περισσότερο από την αμηχανία του. Ο Αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είναι γνωστό ότι προσωπικά πιστεύει ότι η χώρα ήδη έπρεπε να βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Το υπουργικό συμβούλιο βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους αποσυντονισμού και η Διοίκηση σε κατάσταση πλήρους αποδόμησης. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της πλειοψηφίας δεν ερωτάται για τα μέτρα που λαμβάνονται και δεν πρόκειται μάλλον να ζητηθεί ούτε καν η ψήφος της, στην λογική ότι αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο και το πνεύμα του Μεσοπρόθεσμου, που έχει ήδη από το καλοκαίρι ψηφισθεί.

Κατάλυση του Συντάγματος

Τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώνονται είναι σε ευθεία σύγκρουση με το Σύνταγμα και την ελληνική νομοθεσία, ενώ είναι ήδη γνωστόν ότι η κυβέρνηση ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στα Διοικητικά Δικαστήρια, να μην δικαιώνουν τις προσφυγές πολιτών κατά των μέτρων που ανακοινώνονται.

Αναταραχή σε Στρατό και Αστυνομία

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και τα Σώματα Ασφαλείας βρίσκονται σε μεγάλο αναβρασμό ενώ προετοιμάζονται πορείες ενστόλων διαδοχικές, όπως επίσης αποστράτων και εφέδρων.Αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο έντονων αναταράξεων με την Τουρκίασε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, με την εγκληματικότητα στο εσωτερικό της Ελλάδος να καλπάζει εξαιτίας της ύφεσης, της ανεργίας και των λαθρομεταναστών. Την ίδια στιγμή δεν γίνονται πιστευτές οι διαβεβαιώσεις του ελληνικού Υπουργείου Αμύνης για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ από το υπουργείο εσωτερικής Ασφαλείας, ανακοινώνονται σειρά από συγχωνεύσεις ή κατάργηση Αστυνομικών Τμημάτων σε επίμαχες περιοχές με τεράστια προβλήματα ασφάλειας, εντός του λεκανοπεδίου Αττικής.

Έκπτωτος ο Παπούλιας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει στην ουσία αυτοκαταργηθεί, υπογράφοντας οτιδήποτε του βάζουν μπροστά του οι «δυνάμεις» κατοχής που ασκούν την διακυβέρνηση, μέσω τρόικας. Δεν υπερασπίζεται το Σύνταγμα και τους Νόμους, αποδέχεται να παρακάμπτει το Ελληνικό Κοινοβούλιο και με Προεδρικά Διατάγματα, να κάνει νόμους του κράτους τις εντολές του Βερολίνου και των δυνάμεων που αυτοανακηρύχθηκαν σε Ύπατη Αρμοστεία, μετατρέποντας την Ελλάδα σε κράτος υπό ξένη κυριαρχία, καταστρατηγώντας κάθε έννοια και βάση ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Επίσης ο κ. Παπούλιας, ο ανώτατος άρχων , σύμφωνα με την παρούσα εκδοχή του Πολιτεύματος της Ελληνικής Δημοκρατίας, παρακολουθεί αμίλητος και ωσεί απών την λεηλασία της Ελλάδος και των Ελλήνων, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Δεν συγκαλεί Συμβούλιο Αρχηγών, ζητώντας από τα κόμματα εκλογές, λόγω δυσαρμονίας της κυβερνητικής πολιτικής με το δημόσιο αίσθημα, ούτε παραιτείται, αναλαμβάνοντας την ιστορική ευθύνη που του αναλογεί και προκαλώντας έτσι ο ίδιος εκλογές και αποκατάσταση της δημοκρατικής και κοινοβουλευτικής τάξης.

Τα «μαύρα κονδύλια» του ΔΝΤ

Τα ΜΜΕ και ο τύπος στην πλειοψηφία του και ειδικά στην καθεστωτική διάταξη του, βρίσκεται σε καθεστώς (αυτό)λογοκρισίας, εξαιτίας του ελέγχου στη βάση δανείων, που του ασκούν οι τράπεζες αλλά και των «μαύρων κονδυλίων» του ΔΝΤ, που δεν γνωρίζουμε σε ποιους και με ποια λογική διατίθενται από την διαφημιστική εταιρεία που έχει αναλάβει τη διάθεση τους και την οποία γνωρίζουμε.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση

Ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Α. Σαμαράς, τοποθετήθηκε από τη ΔΕΘ, πολιτικά, ως όφειλε. Ζήτησε εκλογές, απέκλεισε τα ενδεχόμενα προεκλογικών ή μετεκλογικών κυβερνητικών συνασπισμών και υπερασπίσθηκε τις «καθαρές λύσεις», εφόσον του ζητηθεί από τον Λαό, μετά από εκλογές να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Μάλιστα εγγυήθηκε προσωπικά, ότι θα κάνει το καλύτερο δυνατόν, η κυβέρνηση που θα διορίσει, να μην αποτελείται από πρόσωπα ενδοκομματικού συσχετισμού, αλλά ευρύτερης αξιολόγησης και εκτός Κοινοβουλίου.

Η απονομιμοποίηση

Κρίσιμο ζήτημα επιπλέον απονομιμοποίησης της εξουσίας των κυβερνήσεων Παπανδρέου είναι οι αποκαλύψεις από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία για το «φούσκωμα» του ελλείμματος το 2009, κατ’ εντολή του Βερολίνου αλλά και η αδυναμία να υπάρξει οποιαδήποτε εγγύηση, ότι τα συνεχή έκτακτα μέτρα οδηγούν σε αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους και των ελλειμμάτων. Το αντίθετο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ, το 2012 το χρέος θα εκτοξευθεί, παρά την λεηλασία των εισοδημάτων και των περιουσιών των Ελλήνων στο 190%, φθάνοντας το 2015 στο 165%, την ώρα που το 2009, όταν άρχισε τους χειρισμούς της η κυβέρνηση των δοσιλόγων υπό τον Παπανδρέου, παρά τις σπατάλες και την ανευθυνότητα των κυβερνήσεων Καραμανλή, βρισκόταν στο 120%.

Γερμανική κατάληψη της εξουσίας

Είναι ήδη ευρύτατα γνωστό ότι από τον Οκτώβριο του 2011, σε ελάχιστες μέρες δηλαδή , θα επιβληθεί και επίσημα η ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τις δυνάμεις εξουσίας της Γερμανίας και σε ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2013, θα έχει επιβληθεί και συμβατικά στο επίπεδο των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, το καθεστώς ξένης κατοχής, με την Ελλάδα υπερδανεισμένη και όμηρο της ξένης κυριαρχίας, να μην μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα και να ανακτήσει στο ορατό μέλλον την εθνική της κυριαρχία και ανεξαρτησία.
Φήμες πραξικοπήματος

Φήμες σε δημοσιογραφικά γραφεία και στα «πίσω δωμάτια» των πρεσβειών μιλούν για το ενδεχόμενο πραξικοπήματος μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτά θα μπορούσαν να συμβούν σε άλλες εποχές και ο κόσμος θα έβγαινε στους δρόμους με ελληνικές σημαίες, υποδεχόμενος την παρέμβαση του Στρατού και ζητώντας «κάθαρση» της πολιτικής και των πολιτικών. Σήμερα όμως η Δημοκρατία δεν κινδυνεύει από εκτροπή της. Η Ελλάδα κινδυνεύει από τις δυνάμεις κατοχής του Βερολίνου και την «συμμαχία των προθύμων» στο εσωτερικό της, που κάνουν πράξη με Μνημόνια και μεσοπρόθεσμα, την δήμευση των περιουσιών μας, την εξαθλίωση και τον αφανισμό μας από τους εγκληματίες του Διστόμου, τα «γεράκια» και τα «κοράκια» της Ευρώπης , από τους «γύπες» της Τράπεζας του Ευρώ και φυσικά τους «κουκουλοφόρους» του νέου εθνικού δοσιλογισμού, του νεοφιλελεύθερου Σοσιαλισμού και Ενσωμάτωσης.

Η ρήξη και η εξέγερση

Σήμερα οι πολίτες θα πρέπει να βγουν στους δρόμους με τις σημαίες της Πατρίδας και να ανατρέψουν στην πράξη την παράνομη και ξενόδουλη κυβέρνηση Παπανδρέου, να καταλάβουν τα κυβερνητικά κτίρια, τους δημόσιους οργανισμούς, τις Νομαρχίες και τις Περιφέρειες σε ολόκληρη την Ελλάδα, τα νοσοκομεία, τα αστυνομικά τμήματα , την δημόσια ραδιοφωνία και Τηλεόραση, τα αεροδρόμια, χωρίς να τα κάψουν ή να τα καταστρέψουν (είναι τα δικά μας κτίρια, τα δικά μας νοσοκομεία, η δική μας Αστυνομία) και να αναγκάσουν το έκπτωτο πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και νέα λαϊκή εντολή.

Ζητώντας ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, από την επόμενη, ελληνική, κυβέρνηση και δέσμευση υπεράσπισης της δημόσιας και των ιδιωτικών περιουσιών των Ελλήνων, στο μεσοδιάστημα.Ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα,από μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές “δεξαμενές σκέψεις” των ΗΠΑ ,το Stratfor.

Σε μία ανάλυσή του για την ένταση που έχει προκληθεί μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ και για τον τρόπο που η Άγκυρα χειρίζεται το ζήτημα, χαρακτηρίζει τη πολιτική της αναξιόπιστη και την προειδοποιεί να μην υποτιμήσει την Ελλάδα, σε περίπτωση που τελικά οδηγηθεί στην απόφαση να εμπλακεί σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Stratfor, ο Ερντογάν έχει κερδίσει πολλά στο εσωτερικό της χώρας του αλλά και στον αραβικό κόσμο που προφανώς είναι ενθουσιασμένος με τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποιεί εναντίον του Ισραήλ. Από την άλλη όμως χάνει πολλά περισσότερα σε αξιοπιστία.

Γιατί ποιον έχει πείσει ότι πραγματικά σκοπεύει να στείλει πλοία στη Γάζα ,ειδικά μετά το επεισόδιο με το Mavi Marmara.

Με απλά λόγια η ανάλυση του Stratfor υποστηρίζει ότι η προσπάθεια του Ερντογάν να εμφανιστεί ως ηγέτης του αραβικού κόσμου έχει μπερδέψει τις μεγάλες δυνάμεις και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα.

Όμως το πιο ενδιαφέρον μέρος της αναλυσης που μας αφορά άμεσα είναι αυτό που έχει να κάνει με το θέμα των εξορύξεων στη Κύπρο.

Οι αναλυτές του Stratfor δεν μασάνε τα λόγια τους:

• Η Τουρκία έκανε λάθος εκτίμηση στο θέμα,δεν έλαβε υπόψη της τις αμερικανικές προειδοποιήσεις και τώρα το πληρώνει. Η πρόβλεψη λέει ότι οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις θα έχουν πολύ ένταση

• Αν η Τουρκία συνεχίσει τον ολισθηρό δρόμο που έχει επιλέξει, τότε τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμη και μια ελληνοτουρκική πολεμική σύγκρουση.

• Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα της εμμονής της Τουρκίας να στείλει συνοδεία πολεμικών πλοίων ,ερευνητικά σκάφη στην ΑΟΖ της Κύπρου.

• Δεν αποκλείεται η Ελλάδα παρά τα σημαντικά οικονομικά της προβλήματα να “ανταποκριθεί” στη πρόκληση, ίσως και βλέποντάς της ως διέξοδο και να μην αποφύγει τη πολεμική σύγκρουση με τη Τουρκία. Και αφήνουν να εννοηθεί με σαφήνεια ότι το αποτέλεσμα μιας τέτοιας σύγκρουσης δεν είναι προδιαγεγραμμένο, ειδικά με τις στρατιωτικές ισορροπίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Βλέπε Ισραήλ-Ελλάδα.

Η ορθότητα των εκτιμήσεων και των αναλύσεων αποδεικνύεται πάντα στη πράξη. Συνεπώς τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν αποτελεί “ευαγγέλιο”. Όμως κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι μια τέτοια ανάλυση από το συγκεκριμένο “think tank”, ήταν ένα ηχηρό μήνυμα προς της Τουρκία. Και ίσως να εξηγεί τη σπουδή του Ερντογάν να διαβεβαιώσει τον Ομπάμα ότι “δεν πρόκειται να κάνει τίποτα στη Κύπρο”.

Για πες μας κύριε Τρεμόπουλε, γιατί δεν καταλάβαμε… Μας είπες ένα παραμύθι αλλά επιμελώς ξέχασες να μας πεις για τον... "δράκο". Γι αυτό κι εμείς, είπαμε να σε προκαλέσουμε γράφοντας για τον "δράκο"...

Συμφωνείς αγαπητέ Τρεμόπουλε να ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ και τα έσοδα των Εβραϊκών Συναγωγών ανά την Ελλάδα αλλά και το ΚΙΣ;

Συμφωνείς να φορολογηθούν για την ακίνητη περιουσία τους για να σωθεί η χώρα μας;

Συμφωνείς να αλλάξει ο νόμος που επιτρέπει τους Εβραίους της Ελλάδας να φορολογούνται στο... Ισραήλ;

Συμφωνείς να μπουν ΟΡΚΩΤΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ σε όλες της ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν με ποσά μεγαλύτερα των 10.000 ευρώ;

Να μας το διευκρινήσεις ρητά και ξεκάθαρα.

Να σε ακούσουμε να αναφέρεσαι και στην Εβραϊκή θρησκεία που επίσης απολαμβάνει ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ στη χώρα μας.

Επίσης, θα μας πεις αν συμφωνείς να ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΑΥΣΤΗΡΑ οι Τράπεζες που καταφέρνουν να παρουσιάζουν κέρδη εν καιρώ χρεοκοπίας;

Συμφωνείς να ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ… η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και να ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΟΚΟΙ που οφείλονται στους μετόχους της, λόγω του ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΟΥ δικαιώματος που της δόθηκε να εκδίδει ΕΝΤΟΚΩΣ χαρτονομίσματα;

Συμφωνείς να ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΜΕΤΟΧΟΛΟΓΙΟ της Τράπεζας της Ελλάδος μέχρις φυσικών προσώπων;

Δεν ζητάμε τίποτα σπουδαίο. Απλές νομοθετικές ρυθμίσεις είναι, σαν αυτές που επικαλείσαι και που απαιτούνται να γίνουν προκειμένου να αποκοπεί η Εκκλησία από το Κράτος.

Αλλά αν έχεις τα κότσια…, να ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ να αποκοπεί ΠΡΩΤΑ η ΤΡΑΠΕΖΑ της ΕΛΛΑΔΑΣ από τις φλέβες των φορολογουμένων και να διαγραφούν τα χρέη του Δημοσίου προς αυτήν. Γιατί, ξέρεις ότι οι Έλληνες δεν έχουν πρόβλημα να πληρώνουν τους μισθούς των ιερέων ακόμα κι αν αυτοί είναι καθολικοί ή μουσουλμάνοι. Αλλά να πληρώνουν τους ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ που κρύβονται πίσω από δήθεν ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ οργανισμούς… σίγουρα ΔΕΝ το θέλουν.

Να πληρώνουν ψεύτες και κλέφτες πολιτικούς δεν θέλουν που ΔΕΝ τολμούν να πουν στους ψηφοφόρους τους ΠΟΙΟΙ κρύβονται πίσω από την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και την ΤΡΑΠΕΖΑ της ΕΛΛΑΔΟΣ και με ποιό δικαίωμα υποχρέωσαν το Δημόσιο αντί να ΕΚΔΙΔΕΙ… ΑΤΟΚΟ χρήμα… να το δανείζεται ΕΝΤΟΚΩΣ από ιδιωτικά ιδρύματα… που έφεραν ψευδείς τίτλους δήθεν Κρατικού οργανισμού με σκοπό την πλάνη και την εξαπάτηση του κόσμου.

Τι έγινε κύριε Τρεμόπουλε; Ανατρίχιασες; Και να με συγχωρούν οι Εβραίοι της Ελλάδας (οι οποίοι και λειτουργείτε απολύτως σύννομα και σύμφωνα με όσα ορίζουν οι νόμοι και τα Προεδρικά Διατάγματα που έχουν συνταχθεί και υπογραφεί μέχρι σήμερα), αλλά το όλο θέμα το ξεκίνησε ο κύριος Τρεμόπουλος. Προς αυτόν λοιπόν οι οποιεσδήποτε βολές σας.

Παρακαλούμε να παρακολουθήσετε με μεγάλη προσοχή το βίντεο που ακολουθεί των δηλώσεων του κυρίου Τρεμόπουλου...

Προφανώς στα υπουργεία Εσωτερικών, Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, έχουν "χάσει την μπάλα". Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά, η αναγνώριση ταξιδιωτικών εγγράφων της FYROM ως επίσημα, αν και φέρουν την ένδειξη "Μακεδονία".

Μήπως η κυβέρνηση Παπανδρέου αποφάσισε να κλείσει ταχέως το ζήτημα αυτό με τα Σκόπια; Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να ενημερωθούν οι Έλληνες πολίτες; Τί έχει να πει ο κύριος Παπουτσής, αφού το υπουργείο στο οποίο προΐσταται αναγνώρισε τα συγκεκριμένα έγγραφα ως "επίσημα";

Σας φαίνεται απίστευτο; Και όμως είναι αληθινό! Διαβάστε το έγγραφο που ακολουθεί (το παραθέτουμε και σε μορφή εικόνας για να μην βρεθούν οι γνωστοί - άγνωστοι αμφισβητίες) και καταλήξτε στα δικά σας συμπεράσματα. Εμείς καταλήξαμε στα δικά μας και ευελπιστούμε πως κάποιοι σύντομα θα λογοδοτήσουν στην Δικαιοσύνη και θα αποκτήσουν ισόβια κατοικοέδρευση σε δωμάτια 2Χ3...

ΕΠΕΙΓΟΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

ΚΛΑΔΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΑΕΑ/ΔΝΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ

ΑΕΑ/ΔΝΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ/1 ΤΜ. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ-ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΜΕΤ

Δ/νση: Π.ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ 4 10177 ΑΘΗΝΑ

Αρμόδιος: ΑΣΤ.Α’ ΠΕΤΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Τηλέφωνο:

ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.: 71778/ 11/873169

Γ.Φ./Ε.Φ. Θεματολογίου: (4000/1)

ΑΘΗΝΑ , 01/09/2011

Ηλεκτρονική διακίνηση για τους αποδέκτες που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο POL.

ΠΡΟΣ:

‘ΒΛΕΠΕ ΠΙΝΑΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ’

ΘΕΜΑ:

Ταξιδιωτικά έγγραφα αλλοδαπών όπου αναγράφεται ως τόπος γέννησης των κατόχων «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» – « Βεβαίωση Εγγραφής Πολίτη Ε.Ε.»

ΣΧΕΤ: α) Υπ.αριθ.63563/11/829332 από 20-8-2011 αναφορά της Υ.Α Κέρκυρας.

β) Υπ.αριθ.Α.Π. Φ.39130 από 29-08-2011 έγγραφο του ΥΠΕΞ/Α3 Δ/νση.

Με αφορμή ερώτημα που υπεβλήθη από υφιστάμενη υπηρεσία μας, αναφορικά με το εάν θα πρέπει να χορηγηθεί « Βεβαίωση Εγγραφής Πολίτη Ε.Ε.» του Π.Δ.106/2007 σε πολίτη Βουλγαρίας ο οποίος κατείχε διαβατήριο Βουλγαρικών αρχών, στο οποίο αναγράφεται ως τόπος γέννησης «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» , σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το ανωτέρω (β) σχετικό έγγραφο του ΥΠΕΞ/Α3 Δ/νση το οποίο σας διαβιβάζουμε, το εν λόγω διαβατήριο, όπως άλλωστε και τα ταξιδιωτικά έγγραφα άλλων χωρών, που αναφέρουν ως τόπο γέννησης « ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» αναγνωρίζονται ως ισχυρά ταξιδιωτικά έγγραφα από την Ελλάδα και επομένως μπορεί να εκδοθεί η αιτηθείσα « Βεβαίωση Εγγραφής Πολίτη Ε.Ε.».

Επιπρόσθετα σας γνωρίζουμε ότι τυχόν αυτοκόλλητες θεωρήσεις ( visa) θα επικολλώνται σε ξεχωριστό φύλλο χάρτου (φύλλο ενιαίου τύπου) σύμφωνα με το άρθρο 2 παραγ.8 του Ε.Κ.810/2009 Κώδικα θεωρήσεων και όχι σε σελίδα του διαβατηρίου, εφόσον το διαβατήριο περιέχει την ως άνω απαράδεκτη για τη χώρα μας αναφορά.

Παρακαλούμε για την ενημέρωση του προσωπικού των υπηρεσιών σας που ασχολείται με τη διενέργεια του διαβατηριακού ελέγχου, αλλά και με θέματα αλλοδαπών.

O ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΙΟΥΜΑΡΗΣ

ΤΑΞΙΑΡΧΟΣ

Σημείωση: Το έγγραφο δημοσιεύθηκε στον διαδικτυακό τόπο του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Βελόπουλου

«Την Παρασκευή το ερευνητικό σκάφος Πιρί Ρέις το στέλνουμε για την αποστολή του. Θα ταξιδέψει προς τη Μεσόγειο.». Με την ανακοίνωση του αυτή ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ δείχνει πως η Άγκυρα θέλει να κλιμακώσει την ένταση στη Μεσόγειο.

Το Πιρί Ρείς αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο λιμάνι της Σμύρνης. Αύριο αναμένεται να βγει στη θαλάσσια περιοχή στο βόρειο θαλάσσιο τμήμα της Κύπρου.

Ο Γιλντίζ δεν διευκρίνισε σε ποιες περιοχές της Μεσογείου θα πραγματοποιήσει τις έρευνες του το συγκεκριμένο σκάφος.

Να θυμίσουμε ότι η Άγκυρα υποστηρίζει ότι το Καστελόριζο δεν βρίσκεται στο Αιγαίο, αλλά... κάπου στη Μεσόγειο.

Πάντως ο τούρκος υπουργός παρά τις αποφάσεις ισχυρίζεται πως "μεσοπρόθεσμα δεν περιμένει να ζεσταθούν τα νερά στη Μεσόγειο".

Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς στα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορεί η πληροφορία ότι, δημοσκόπηση που ξεκίνησε στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας, και ολοκληρώνεται αύριο, δείχνει το ΠΑΣΟΚ να έχει υποχωρήσει σε… μονοψήφια ποσοστά, στην πρόθεση ψήφου.

Μια τέτοια εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι η πρωτοφανής πολιτική φθορά που έχει υποστεί τον τελευταίο χρόνο το κυβερνών κόμμα, συνεχίζεται και διευρύνεται, καθώς μια αποτύπωση πρόθεσης ψήφου κάτω από το 10%, συνεπάγεται ότι ακόμη και με την τακτική της στάθμισης που ακολουθούν οι εταιρείες, προσμετρώντας μόνο τα έγκυρα ψηφοδέλτια, το ΠΑΣΟΚ δεν ξεπερνά σε συνθήκες εκλογών το 20%!

Η δημοσκόπηση «τρέχει» σε δυο κύματα από τις αρχές της εβδομάδας, καθώς επιχειρεί να αποτυπώσει τις εκτιμήσεις των πολιτών για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στο θέμα των μέτρων που προέκυψαν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, για την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, τα ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης καταγράφουν σημαντική μείωση εμπιστοσύνης για τον Γιώργο Παπανδρέου και τα κορυφαία στελέχη, καθώς και περαιτέρω αποσυσπείρωση της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ, που ενισχύει τα κόμματα της Αριστεράς, ενώ παρατηρούνται και απευθείας μετακινήσεις προς τη Νέα Δημοκρατία.

Θυμίζουμε ότι και τους τελευταίους μήνες υπήρξαν δημοσκοπήσεις που εμφάνιζαν το ΠΑΣΟΚ, χωρίς στάθμιση, να έχει υποχωρήσει στην πρόθεση ψήφου ακόμη και στο 15%, φαίνεται ωστόσο ότι τα δεδομένα έχουν πλέον επιβαρυνθεί για την Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Αυτή η δημοσκόπηση, όμως, δεν σημαίνει πως θα πάει η χώρα σε εκλογές. Το αντίθετο θα αποπειραθεί να κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου. Θα γαντζωθεί στην εξουσία ελπίζοντας πως θα περάσει η θύελλα και θα διασωθεί ο ίδιος... Κάτι τέτοιο, όμως, κάτω από τις παρούσες συνθήκες, μοιάζει μάλλον αδύνατο. Γιατί όλα δείχνουν πως για ποικίλους λόγους η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι τελειωμένη... Το ζήτημα για την χώρα είναι να μην αποφασίσει ή τολμήσει να προχωρήσει σε άκρως επικίνδυνες εθνικά λύσεις, προκειμένου να κερδίσει κι άλλο χρόνο...


Μας είπαν πριν ενάμιση χρόνο: "Μνημόνιο ή χρεοκοπία", μετά από λίγους μήνες είπαν: "Μεσοπρόθεσμο ή τανκς" ενώ τώρα μας λένε "Χαράτσια ή καταποντισμός"! Δεν μας τα είπαν μόνο, μας τα επέβαλαν! Χρησιμοποίησαν κάθε τρόπο! Από κόλπα ψυχροπολεμικά, με μπόλικη προπαγάνδα, μέχρι κουκουλοφόρους για να επιβληθούν ή με ωμή κρατική βία και με χημικά σε όποιον τόλμησε να αντισταθεί με τη παρουσία του κάπου! Μας λένε πως θα μας πετάξουν έξω από το ευρώ και τώρα πάλι τρομοκρατούμαστε και σχεδόν λουφάζουμε! Φυσικά τα ΜΜΕ υποστήριξαν όσο μπορούσαν τα λόγια όπως πάντα! Ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, δήλωσε πως χωρίς την Τρόικα τα δημοσιονομικά της Ελλάδας θα είχαν εκτροχιαστεί. Υπογράμμισε παράλληλα, ότι αυτό που αμφισβητείται είναι η ικανότητα της χώρας να βγει από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα, ότι πράγματι θα ληφθούν νέα μέτρα. Διευκρίνισε επίσης, ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα αφορούν την περίοδο 2013 -2014, δηλαδή ένα νέο Μεσοπρόθεσμο. «Ευτυχώς που έχουμε τεθεί υπό έλεγχο γιατί έτσι μπορούμε να τεθούμε και υπό εθνικό έλεγχο», είπε ο Ευ. Βενιζέλος μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής υποστηρίζοντας ότι χωρίς έλεγχο από τη Τρόικα η ελληνική οικονομία θα είχε εκτροχιαστεί. «Πρέπει να πάρουμε συμπληρωματικά μέτρα», είπε, και διευκρίνισε ότι τα μέτρα αυτά θα υποκαθιστούν τη μειωμένη απόδοση των προηγούμενων μέτρων και των εσόδων που δεν επιτεύχθηκαν λόγω της αδυναμίας των μηχανισμών και απέδωσε το χαράτσι των ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, σε αυτόν ακριβώς το λόγο, χαρακτηρίζοντας το "βαρύ αλλά δίκαιο". Και μετά ήρθαν οι μέλισσες, όπως τότε στα Ίμια που ο Κινέζος ευχαριστούσε τους Αμερικάνους, πριν ακόμα κρυώσουν τα πτώματα των τεσσάρων Ελλήνων Ηρώων...

...ο μέσος Έλληνας μία από κλασσική αποβλάκωση, μία από φόβο δέχτηκε, ενώ όσοι μπορούσαν έφυγαν από τη χώρα για ένα καλύτερο μέλλον! Μετά ο κάθε Έλληνας στην οικογένεια του έχει τουλάχιστον ένα άνεργο! Κάθε μέρα κάποιος συνάνθρωπος μας αυτοκτονεί! Κάθε μέρα, όποιος τολμάει να βγαίνει στους δρόμους τρώει χημικά και ξύλο από τα ΜΑΤ! Κάθε μέρα ένα λαμπρό μυαλό φεύγει από την Ελλάδα για ένα καλύτερο μέλλον σαν μετανάστης! Είναι ειδήσεις αυτές που πρέπει να μας βάζουν σε σκέψεις γιατί μας αφορούν! Πρέπει να σκεφτόμαστε το ποσοστό που βρισκόμαστε εμείς και ο μικρόκοσμός μας σε περίπτωση να γίνουμε μέρος των ειδήσεων κάποια στιγμή στο μέλλον! Μη ξεχνάμε πως οι ισορροπίες κρέμονται σε μία κλωστή! Μας λένε οι παλαιότεροι πως εμείς δεν ζήσαμε τη Χούντα, λες και δεν είναι Χούντα αυτό που ζούμε κάθε μέρα! Αποφασίζουμε και διατάζουμε! Κάθε μέρα βγάζουν και νέα χαράτσια! Κάθε μέρα προσπαθούν να μας καταστρέφουν όλο και περισσότερο! Πόσους νεκρούς θέλουν ακόμα? Νεκρούς ψυχικά ή σωματικά? Πόσα ακόμα χαράτσια αντέχουμε? Πόσο κότες γίναμε και ανεχόμαστε τα πάντα τόσο παθητικά? Κάθε μέρα βλέπουν πως δεν βγαίνουμε με τις πέτρες και μας χώνουν όλο και πιο βαθιά...

...ο κόσμος το έχει τούμπανο και ο ΓΑΠ κρυφό καμάρι πως έχουμε πετρέλαιο! Πια ο μόνος στην Ελλάδα που δεν το ξέρει είναι ο ΓΑΠ! Ακόμα το αρνείται πως υπάρχει, πως υπάρχει πλούσιο υπέδαφος! Ο ΓΑΠ καταφέρνει πάντα να βάζει στο κοινό μέσο αποβλακωμένο νου πως είναι αυτός ο μονόδρομος! Είναι δυνατών να είναι μονόδρομος ο κατήφορος που μας ρίχνει? Το έχω ξαναγράψει, το ότι εμφανίστηκε ο μεσσίας ΓΑΠ με την ατάκα "λεφτά υπάρχουν" δεν ήταν τυχαίο! Δεν είναι τυχαίο όποιος αναλαμβάνει την εξουσία στην Ελλάδα! Από το Χοντρό που ήταν κουρασμένος, εμφανίστηκε ο Λιγνός, που ανέλαβε να μας βάλει στο ΔΝΤ πριν ακόμα αναλάβει την εξουσία! Απίστευτο, αλλά είχε κάνει το deal πριν αναλάβει την εξουσία και δεν άνοιξε ακόμα το μάτι του αβγουλομάτη και να δει πως είναι στημένο το παιχνίδι της εξουσίας! Το βαρέλι δεν έχει πάτο, γιατί απλούστατα και οι πέτρες ξέρουν πως δεν πρόκειται να μας αφήσουν να πτωχεύσουμε σαν κράτος! Σαν κράτος, γιατί ακόμα έχει πλούτο η Ελλάδα και θα έχει για καιρό! Δεν είπαμε πως δεν θα πτωχεύει ο Έλληνας! Πια είναι βεβαιότατο, είδαμε και τις άλλες χώρες που τόλμησαν! Απλά έκλεισαν τα φώτα στην ενημέρωση για να μη πάρουμε θάρρος! Αν όμως είχαν καταστραφεί, θα μας τις έδειχναν κάθε ημέρα για να "βάλουμε μυαλό"... Ξέρετε, το γνωστό παιχνίδι του παραδειγματισμού! Μη ξεχνάμε πως και η Ρωσία ήθελε να μας δανείσει, όπως και η Κίνα για να παίξουν στην Ευρώπη, αλλά η είδηση πνίγεται όπως και η κάθε αντίστοιχη πληροφορία και παραμένει μονόδρομος ο κατήφορος του σχεδιάζει ο ΓΑΠ για την Ελλάδα και τους Έλληνες...

...γνωρίζουμε πια πως το ΔΝΤ είναι παράνομο στην Ελλάδα! Το έχω γράψει και εδώ, το έχουν γράψει και άλλοι! Τί κάνουμε για αυτό? Ρουθούνι δεν ανοίγει! Προσπαθούν να μας πείσουν πως το ΔΝΤ είναι ο οικονομικός ελεγκτικός μηχανισμός της Ευρώπης, κάτι που γνωρίζουμε πως δεν ισχύει! Είναι γνωστό πως παρανομούν στη βουλή κάθε ημέρα ακυρώνοντας το ίδιο το Σύνταγμα, που προστατεύει τους μισθούς και τις συντάξεις και ακόμα δεν τους έχουμε πάρει με τις πέτρες! Μάλιστα τους ακούμε με προσοχή, με την ελπίδα πως εμείς δεν θα πληρώσουμε άλλο! Μετά από λίγες ημέρες όμως βλέπουμε πως πάλι κάτι βρίσκουν για να πληρώσουμε! Πόσο ακόμα θέλουμε για να βγούμε στους δρόμους και να μην αφήσουμε τίποτα όρθιο? Βγαίνουν και λένε "μαζί τα φάγαμε" και αποβλακωμένα παραδεχόμαστε πως έτσι είναι! Λένε πως οι Δημόσιοι υπάλληλοι είναι τεμπέληδες και συμφωνούμε! Λένε τους Στρατιωτικούς μας αργόσχολους και δεν μας καίγεται καρφί! Μας λένε πως οι γονείς μας φταίνε και συμφωνούμε! Μας λένε πως οι Τούρκοι είναι φίλοι μας, διδασκόμαστε στα σχολεία πια πως στη Σμύρνη απλά έγινε συνωστισμός και μας φαίνεται λογικό. Μας λένε πως φταίει ο διπλανός μας και είμαστε έτοιμοι να τον φάμε! Πότε θα δούμε ποιος μας φταίει? Ακόμα βλέπουμε καχύποπτα τον διπλανό μας και αφήνουμε τους βουλευτές μας στο απυρόβλητο...

...ο σάλος αποκρατικοποίησης της Ελληνικής κρατικής περιουσίας όπως βλέπουμε μετά από λίγο καιρό βγαίνει στην επιφάνεια, απλά είναι αργά! Προσέξαμε πως όποτε ξεπούλησαν κάτι κρατικό, ξεπουλήθηκε με απίστευτα χαμηλή τιμή? Προσέξαμε πως όποιος το πήρε δούλεψε μία χαρά και με κέρδη? Προσέξαμε πως εμείς αναλάβαμε τις ευθύνες για το πλεονάζον προσωπικό που έφυγε για να ξεπουληθεί κάθε κομμάτι της Ελληνικής κρατικής περιουσίας? Τώρα γιατί υποστηρίζουμε πάλι τα ίδια? Δεν μάθαμε από τα λάθη μας? Πάλι θέλουμε να κάνουμε μάγκες κάποιους ξένους που θα πάρουν ό,τι θέλουν για πενταροδεκάρες? Δεν προσέξατε πως οι Γερμανοί έχουν πάρει τα πάντα στην Ελλάδα? Δεν σας έκανε εντύπωση πως οι ξένοι ζητούν πιο ελαστικές (ουσιαστικά ανύπαρκτες) συμβάσεις εργασίας? Γιατί άραγε το απαιτούν αυτό αν δεν το θέλουν για να αγοράσουν τα πάντα και με εργάτες των 300 ευρώ? Πόσο θέλουμε να δούμε πως δεν είναι τυχαίο πως σε κάθε αγορά, δεν ορίζει τη τιμή ο τύπος που δουλεύει στο χωράφι, αλλά αυτός που έχει το συσκευαστήριο? Προχθές μιλούσα με το Σάκη, ένα φίλο που σέβομαι και με ρώτησε κάτι που ποτέ δεν είχα σκεφτεί: "Μπορείς να μου πεις, γιατί εμείς δεν γουστάρουμε τους Τούρκους, αλλά δεν έχουμε την ίδια άποψη για τους υπόλοιπους που πολεμήσαμε τόσα χρόνια? πχ Σέρβους, Ιταλούς, Γερμανούς, Βούλγαρους ή Αλβανούς?" Έμεινα παξιμάδι, γιατί πραγματικά δεν είχα σκεφτεί ποτέ, γιατί είχα εστιάσει μόνο εκεί που ήθελαν και δεν είχα πάρει πρέφα πως εκεί ήταν η δικαιολογία για να εξοπλιζόμαστε πολεμικά (άρα έπαιζαν πολλά φράγκα για πολλούς) και δεν με πείραζε! Δεν με πείραζε γιατί δεν είχα κάνει τη παραπάνω σκέψη! Ποιός θα ασχοληθεί με τους παραπάνω, μια που δεν υπήρχε λόγος? Λίγη καλή "διαφήμιση", λίγος ψυχροπολεμικός άνεμος και είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τα πάντα και να εστιάσουμε εκεί που θέλουν κάποιοι για να βγάλουν τα φράγκα...

...είχα δει δύο ταινίες που αν αλλάξουμε λίγο το σενάριο, βλέπουμε πολύ διαφορετικά την όλη ιστορία! Η μία ήταν "το Κάστρο" και η άλλη ήταν "το πείραμα"! Αν αλλάξουμε λίγο την ιστορία των ηρώων, θα δούμε ένα πόλεμο μεταξύ του Συστήματος και αυτού που θέλει λίγες σταγόνες αυτοσεβασμού ή ελευθερίας! Αξίζει να δούμε τις αντιδράσεις και πώς κινείται ο κόσμος μέσα από μία στολή, λίγο καλύτερο μισθό, μία υπόσχεση για κάτι καλύτερο, έστω πλασματικό! Είναι πολύ εντυπωσιακό το πώς αλλάζουν οι χαρακτήρες, πώς φέρονται για να κρατήσουν το κόκαλο που τους πετάει το σύστημα και από μηδενικά γίνονται νούμερα και έτσι επιβιώνουν καμαρωτοί λόγω στολής! Όπως βλέπετε για άλλη μία φορά λέω τα ίδια και τα ίδια, γιατί ουσιαστικά τα ίδια και τα ίδια γίνονται και στην Ελλάδα! Το αστείο είναι πως αντί να ενωθούμε, πάλι χωριζόμαστε σε ηλίθιες ομάδες! Εκλογές δεν πρόκειται να αφήσουν να γίνει για πολλούς λόγους πια! Πρώτα γιατί το Σύστημα έχει τώρα το ΓΑΠ και την ομάδα του για να κερδίζει ό,τι θέλει και δεύτερο γιατί ποιός θα τολμήσει να βγει στο κόσμο για να ζητήσει τη ψήφο του? Πιο εύκολα δίνει τώρα πια ο κόσμος το γιαούρτι του, παρά τη ψήφο του, εκτός από τους κλασσικούς κολλημένους με τα χρώματα, που πάντα πάσχει από αχρωματοψία! Αυτός που τόσα χρόνια ψηφίζει ΠΑΣΟΚ και περιμένει να βγει η ΝΔ για να γκρινιάξει ή το αντίστροφο! Ξέρετε, η κλασσική περίπτωση λοβοτομής, που περιμένουν να αντιδράσουν όταν βγουν σε αντιπολίτευση και δεν βλέπουν πως τα παιδιά τους πεινάνε...

...είδαμε πως όταν ενωθήκαμε οι Έλληνες κάναμε ιστορικά βήματα! Καταφέραμε να κάμψουμε το Ξέρξη, που άλλα τεράστια κράτη δεν άντεξαν! Ίσως εκεί να είναι το κόλπο, να είμαστε έξω στους δρόμους χωρίς σημαίες, να βλέπουμε τον διπλανό μας σαν ίσο και να τον στηρίξουμε! Να μη νιώθει μόνος όταν αντιδρά! Ό,τι ζούμε αυτούς τους 20 μήνες είναι εντελώς παράνομο, καταχρηστικό και ελπίζω πως κάποιοι θα δικαστούν για εγκλήματα και γενοκτονία! Γιατί γενοκτονία είναι αυτό που περνάμε! Μας καταστρέφουν τις ρίζες μας, τα όνειρά μας, τις οικογένειές μας, δεν ζούμε με ηρεμία και σχέδια για το μέλλον! Δεν ξεσκιζόμαστε στη δουλειά για να κερδίσουμε αλλά για να επιβιώσουμε! Μας κλέβουν κάθε μέρα και δεν αντιδρούμε! Μας καταστρέφουν το Μέλλον των Παιδιών μας και εμείς προσπαθούμε να ρίξουμε την ευθύνη στις παλαιότερες γενιές! Πια έφτασε η ώρα να σκεφτούμε πως η δική μας γενιά αφήνει να καταστραφούν τα παιδιά μας με την ανοχή μας ή που στρεφόμαστε εναντίων του διπλανού μας ενώ ξέρουμε ποιος φταίει! Χτυπούν άμεσα τους δημοσίους υπαλλήλους και έμμεσα εμάς! Στη πράξη μας χτυπούν όλους! Δεν κοίταξαν να κλείσουν κάποιους που έφαγαν στο παρελθόν στη φυλακή, κοίταξαν απλά να μας υπερχρεώσουν και να μας κλέψουν ό,τι έχουμε! Μας μετατρέπουν την Ελλάδα σε μία φυλακή γεμάτη ανθρώπους με κατάθλιψη...

...είδατε πως μετά τη πράσινη ανάπτυξη με τα αυτοκίνητα, που μας χρέωναν γιατί τα τουτού μας είναι παλιά! Σας είχα ξαναγράψει πως αυτό ήταν η αρχή και πως μετά θα ακολουθήσουν τα σπίτια μας! Δεν θέλουν να έχουμε κάτι δικό μας, θέλουν να μας κάνουν να θέλουμε να αγοράζουμε συνεχώς άχρηστα πράγματα με ημερομηνία λήξεως, πανάκριβα και μετά να μας αναγκάζουν να τα ακυρώνουμε! Όπως κάναμε με τα κλιματιστικά που επιστρέψαμε στους ανεμιστήρες, από τα δίλιτρα τουτού στα μικρά, από τις μεγάλες μοτοσυκλέτες σε παπιά ή σε ποδήλατα! Τα έχουμε πληρώσει όμως χρυσά και μετά μας λένε πως δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούμε! Θα αντιδράσουμε ή απλά θα κλαιγόμαστε? Το επόμενο τους βήμα για να τσακίσει κάθε Έλληνα που αντιστέκεται είναι να κάνουν στάση πληρωμών για να μας βάλουν να φαγωθούμε μεταξύ μας! Αυτοί όμως της βουλής πληρώνονται κανονικότατα! Τα κόμματα έχουν πάρει τις επιδοτήσεις για τα επόμενο 15 χρόνια! Εμείς είμαστε στον άσσο! Εμείς πιεζόμαστε! Ευκαιρία να τους βρούμε, να τους δείξουμε την άλλη μεριά του νομίσματος! Στο χέρι μας είναι να ενωθούμε και να τους τρομάξουμε, να αποδώσουμε δικαιοσύνη! Από το να φαγωθούμε μεταξύ μας, προτιμώ να φάω τους πολιτικούς της Ελλάδος! Μας βάζουν πολύ έντεχνα να τρωγόμαστε μεταξύ μας, σε σημείο που νομίζω πως θέλουν να μας δημιουργήσουν το αίσθημα του εμφύλιου! Την άλλη εβδομάδα θα έχουμε νεότερα και φρεσκότερα μέτρα! Ξέρουμε πως όσο εύκολα μπαίνουν νέα μέτρα, τόσο δύσκολα βγαίνουν! Όσο έχω δύναμη θα αντιστέκομαι, θα προσπαθώ για ένα καλύτερο μέλλον! Όσο μπορώ προσπαθώ να βλέπω τί μας ενώνει και όχι τί μας χωρίζει! Μου είναι ξεκάθαρο πως όλοι λίγο-πολύ στο ίδιο καζάνι βράζουμε, απλά αλλάζει λίγο η γεύση! Στο χέρι μας είναι...


Το πρόβλημα που βιώνει η Ελλάδα δεν είναι τοπικό. Είναι διεθνές, μόνο που από την Ελλάδα κάποιοι προσπαθούν να ρεφάρουν και να καλύψουν δικές τους οικονομικές τρύπες. Φυσικά, «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος», αλλά φαίνεται πως η πολιτική ηγεσία της χώρας υποσχέθηκε να δώσει οτιδήποτε υπάρχει στην χώρα…, για να ικανοποιήσει ένα σύστημα που εκτός από αδηφάγο είναι και υπό κατάρρευση!

Και ποια είναι η λύση μπροστά σε ένα τέτοιου μεγέθους πρόβλημα;
Τι μπορεί να γίνει προκειμένου να διασωθεί (ή να διασώσει οτιδήποτε μπορέσει) η Ελλάδα, τη στιγμή που έρχεται άλλη μία, πολύ μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομική κρίση;

Χωρίς πολύ σκέψη και με μοναδικό γνώμονα την διάσωση τουλάχιστον ενός ανεκτού βιοτικού επιπέδου των πολιτών, η λύση είναι η άρνηση πληρωμής χρέους. Φυσικά κάτι τέτοιο θα πυροδοτήσει (όπως ισχυρίζονται οι διεθνείς οικονομολόγοι και αναλυτές) ένα ντόμινο καταστροφής προβληματικών οικονομιών και μετέπειτα καταστροφής ανθεκτικών κρατών…

Και τι πρέπει να γίνει;
Να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε θύμα στον βωμό ενός παγκόσμιου θυσιαστηρίου, προκειμένου να δοθεί μία μικρή παράταση στις οικονομίες άλλων χωρών;
Έστω και αν προσεγγίσουμε το θέμα αλτρουιστικά και δεχθούμε να γίνουμε ως χώρα και ως πολίτες θύμα για την διάσωση των οικονομιών άλλων κρατών, τι λογική υπάρχει αφού θα είναι απλώς παράταση (και μάλιστα πολύ μικρή) και όχι λύση;

Η λύση, βρίσκεται σε έναν παγκόσμιο μηδενισμό χρεών. Αυτοί που έχουν να παίρνουν, δεν θα πάρουν. Και είναι σίγουρο πως ούτε θα τους λείψουν αυτά που δεν θα πάρουν (πρόκειται για ανατοκισμούς επί των ανατοκισμών χρεών). Το παγκόσμιο reset (επανεκκίνηση) όχι μόνο είναι εφικτό, αλλά επιβάλλεται, αφού η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε αδιέξοδο. Σε αυτή την περίπτωση, ίσως η Ελλάδα θα έπρεπε να δώσει το «εναρκτήριο λάκτισμα» για να επανέλθουν οι ισορροπίες και φυσικά με την γνώση των λαθών που έγιναν από όλες τις κυβερνήσεις, να αποφευχθεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον…

Αν υπάρχει κάποια άλλη λύση, που θα διασώσει ανθρώπους, τότε να κατατεθεί… Εκτός αν κάποιοι προσπαθήσουν να αντισταθούν στο… «μοιραίο» και προτιμήσουν να κάνουν παγκόσμιο πόλεμο, για να ρεφάρουν τις ζημίες τους μέσα από τον θάνατο που θα σκορπίσουν και τα χρήματα που θα βγάλουν οι βιομηχανίες τους από αυτόν…

  • Οι προϋποθέσεις και τι γίνεται όταν θέλει να αποχωρήσει από την υπηρεσία...

Πριν από δύο χρόνια το 2009, όταν ήταν κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία προκηρύχτηκε διαγωνισμός για την πρόσληψη περίπου 80 έως 90 πολιτικών υπαλλήλων στην ΕΥΠ. Θα ήταν οι νέοι πράκτορες της υπηρεσίας.

Νέα παιδιά όλοι τους άνδρες και γυναίκες με πτυχία ανώτατων σχολών του εσωτερικού ή εξωτερικού με μάστερ αλλά και διδακτορικά με γνώσεις σε αρκετές ξένες γλώσσες οι περισσότεροι, ήθελαν να εργαστούν στην ΕΥΠ.

Το ενδιαφέρον των περισσοτέρων εστιαζόταν στο παράξενο αλλά και απόκρυφο της υπηρεσίας αυτής που περιβάλλεται από μυστήριο αλλά και δράση εφόσον κάποιος αποφασίσει να εργαστεί σαν πράκτορας σε ξένη χώρα ή ακόμα και στο εσωτερικό.

Βέβαια για την κάλυψη των 90 οργανικών θέσεων εμφανίστηκαν περισσότεροι από 1.000 υποψήφιοι. Άλλωστε η μονιμότητα του δημόσιου υπάλληλου αλλά και οι καλοί μισθοί που λάμβαναν και λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στην ΕΥΠ τους έδιναν ελπίδες για καλύτερη ζωή.

Αφού τους πέρασαν από πολλά κόσκινα και έδωσαν εξετάσεις, τους τέθηκε ίσως και η πλέον κρίσιμη ερώτηση: Γιατί θέλεις να γίνεις πράκτορας στην ΕΥΠ;

Άλλοι απάντησαν για μια θέση στο Δημόσιο και άλλοι για να ζήσουν έντονες περιπέτειες. Κάποιοι -ελάχιστοι- απάντησαν για να ακούνε και να μαθαίνουν τα μυστικά των άλλων.

Όσοι τελικά κρίθηκαν ικανοί και μετά από πραγματικά δύσκολες εξετάσεις πέρασαν, ορκίστηκαν πίστη στο Σύνταγμα και την ΕΥΠ. Η ορκωμοσία τους έγινε μια ημερομηνία που πραγματικά… σοκάρει.

Και οι 90 πράκτορες ορκίσθηκαν στις 21 Απριλίου του 2009 και βέβαια προσελήφθησαν αμέσως. Για δύο χρόνια θα εργαζόταν σαν δόκιμοι και βέβαια με τη συμπλήρωση της διετίας θα μονιμοποιούντο.

Φέτος, οι 90 νέοι πράκτορες εξακολουθούν ακόμη να μην έχουν μονιμοποιηθεί. Γιατί γίνεται αυτό;

Γιατί απλούστατα η σημερινή ηγεσία της ΕΥΠ επιδίωξε και πέτυχε με κάθε τρόπο να τους έχει υπό ομηρεία ώστε στις πρόσφατες εκλογές που έγιναν στα δύο Σωματεία της Υπηρεσίας να ψηφίσουν τους αρεστούς της διοίκησης και μόνον αυτούς.

Άλλωστε η σημερινή ηγεσία της ΕΥΠ υπό τον κ. Κωνσταντίνο Μπίκα και τον Α’ υπαρχηγό της τον κ. Φώτη Παπαγεωργίου που είναι ο επιχειρησιακός διοικητής δεν θέλει ανεξάρτητο συνδικαλισμό αλλά πλήρως ελεγχόμενο.

Το πρόβλημα βέβαια είναι η Ομοσπονδία των υπαλλήλων της ΕΥΠ και το ποιος θα την ελέγχει μετά την καρατόμηση του πρώην προέδρου της ομοσπονδίας κ. Κ.Α. τον οποίο φρόντισαν να εξουδετερώσουν.

Βέβαια το μεγάλο ερώτημα για έναν υπάλληλο της ΕΥΠ από τη στιγμή που θα ενταχθεί στον παράξενο αλλά και εν πολλοίς αμαρτωλό αυτό μηχανισμό είναι κατά πόσο γίνεται σωστός πράκτορας ή μετατρέπεται σε άβουλο πιόνι της εκάστοτε διοίκησης.

Για να δοθεί απάντηση στο ερώτημα αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια στην ΕΥΠ ακολουθήθηκε έντονη αποστρατιωτικοποίηση και στροφή στο μόνιμο πολιτικό προσωπικό.

Έτσι πολλοί στρατιωτικοί αποχώρησαν και τις θέσεις τους κατέλαβαν πολιτικοί υπάλληλοι. Εξαίρεση αποτελεί το λεγόμενο Τμήμα Ασφαλείας της ΕΥΠ το οποίο στελεχώνεται από την εκάστοτε κυβέρνηση από αστυνομικούς πολιτικά προσκείμενους σε αυτήν.

Στην ουσία η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει σαν κύριο καθήκον της τόσο την Κατασκοπεία σε άλλα κράτη πχ Τουρκία, Αλβανία, Σκόπια, Κόσσοβο, χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αλλού αλλά κυρίως την Αντικατασκοπεία που διεξάγεται στο εσωτερικό της χώρας.Και βέβαια η Αντικατασκοπεία έχει σαν κύριο μέλημα τον έλεγχο και τη δράση των ξένων πρακτόρων μέσα στην Ελλάδα άσχετα αν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες οργιάζουν στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Τα τελευταία χρόνια η ΕΥΠ γνωρίζει μια δίχως προηγούμενο απαξίωση με αποτέλεσμα και το πολυποίκιλο προσωπικό της, αστυνομικοί, στρατιωτικοί και πολιτικοί υπάλληλοι αφενός να μην μπορούν να εργασθούν και αφετέρου να έχει αλλάξει ο χαρακτήρας της.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ειδική σχολή εκπαίδευσης των πολιτικών υπαλλήλων της ΕΥΠ εκτός από μερικά σεμινάρια.

Οι περισσότεροι εκπαιδεύονται από τους παλιότερους ενώ δεν οπλοφορούν εκτός αν εργάζονται σε ειδικές υπηρεσίες.

Εκεί που πάσχει η ΕΥΠ σήμερα είναι στο κύριο σημείο της κατασκοπείας. Ελάχιστα δίκτυα στο εξωτερικό λειτουργούν με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πολλές πληροφορίες για αξιοποίηση.

Τι γίνεται όμως όταν κάποιος επιθυμεί να φύγει από την υπηρεσία;

Ο νέος που κατατάσσεται με διαγωνισμό στην ΕΥΠ και εφόσον υπηρετήσει για αρκετό χρονικό διάστημα δεν μπορεί εύκολα να μετατεθεί σε άλλη δημόσια υπηρεσία δεδομένου ότι γνωρίζει πολλά απόρρητα υπηρεσιακά θέματα.

Αν όμως υποβάλει παραίτηση από την υπηρεσία του για να πάει στον ιδιωτικό τομέα -πράγμα σπάνιο- τότε δεσμεύεται ότι για τουλάχιστον αρκετά χρόνια θα κρατά το στόμα του κλειστό.

Στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία οι υπάλληλοι που προσλαμβάνονται στις εκεί μυστικές υπηρεσίες περνάνε από ειδικές σχολές και φυσικά δίνουν ανάλογες εξετάσεις.

Μιλάμε όμως για χώρες που διαθέτουν χιλιάδες πράκτορες για τη στελέχωση των δικών τους μυστικών υπηρεσιών. Στην Ελλάδα σήμερα ολόκληρη η ΕΥΠ δεν ξεπερνά τους 1.500 υπαλλήλους ανάμεσα στους οποίους είναι πολίτες, αστυνομικοί και στρατιωτικοί.

Επειδή στη χώρα μας δεν υπάρχουν συγκεκριμένες σχολές για την εκπαίδευση των πολιτών που προσλαμβάνονται σαν πράκτορες στην ΕΥΠ λειτουργούν πολλά σεμινάρια ενώ οργανώνονται και τα λεγόμενα σχολεία εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης των πρακτόρων για ενημέρωση μόρφωση και επιμόρφωση στο αντικείμενό τους.


Απίστευτο περιστατικό πριν από λίγο στη Βουλή με την μοναδική Λιάνα Κανέλλη.

Ανέβηκε στο βήμα με μια σακούλα έχοντας μέσα ένα καρβέλι ψωμί και ένα μπουκάλι γάλα!

“0,60 και το γάλα 2 ευρώ. Σύνολο 2,60 ευρώ ημερησίως μόνο γι’ αυτά. Τετραμελής οικογένεια χρειάζεται 950 ευρώ το χρόνο μόνο γι’ αυτά. Θυμάμαι Στ. Μάνο με τουβλάκια προεκλογικά και μη πείτε πως σας χάλασα το ντεκόρ της Βουλής.”Η Λιάνα Κανέλη (που ως γνωστόν δεν κολλάει πουθενά) κατέθεσε το καρβέλι στα πρακτικά της Βουλής, άλλά και έναν λογαριασμό της ΔΕΗ!!!

“Σας έφερα αυτά να τα δείτε γιατί με την εικόνα παίζετε. Άκουσα χθες και υπουργό σας (Μόσιαλο) που ήρθε από το εξωτερικό και λέει όχι στα προνόμια (βουλευτών), έτσι θα μας σώσει. Δε σώζεται η πατρίδα με πεθαμένους πολίτες. Θα κρεμαστείτε σε πολιτικό – ιστορικό πάσαλο! Σαν την εποχή Βουλγαροκτόνου, αφήνετε έναν αόματο ανά 6.000….”
  • Όταν ένα ανήμπορο, ανεπαρκές ή ανίκανο θύμα, εκθειάζει το θύτη και βασανιστή του, η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο – είναι επικίνδυνη και πρέπει να αντιμετωπισθεί χωρίς καμία απολύτως καθυστέρηση

Θα έπρεπε να είναι ευτυχείς οι Έλληνες, επειδή η Τρόικα ανακοίνωσε ότι συμφωνεί με την επιστροφή της στην Αθήνα; Για να είμαστε ειλικρινείς (αν και Γερμανοί), σε καμία περίπτωση. Αυτά που διαπραγματεύθηκε η Ελληνική κυβέρνηση χθες τη νύχτα με την ΕΕ, οδηγούν τον Ελληνικό λαό σε νέα μέτρα λιτότητας, τα οποία χαρακτηρίζονται από την συντριπτική πλειοψηφία ως τρομακτικά, άδικα, αναποτελεσματικά και «αιμοβόρα».


Δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στο δημόσιο θα καταργηθούν, ενώ τόσο οι συντάξεις, όσο και οι μισθοί θα μειωθούν ακόμη μία φορά. Ακριβώς πριν από το χειμώνα, θα επιβληθεί αυξημένη φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης, παράλληλα με το νέο φόρο στα ακίνητα. Όποιος νομίζει ότι θα μπορούσε να κατευνάσει, να «αναισθητοποιήσει» καλύτερα την αγωνία του, καταφεύγοντας στα οινοπνευματώδη ποτά και στο τσιγάρο, θα απογοητευθεί – αφού θα επιβληθούν και σε αυτά ξανά φόροι, τους οποίους δεν θα μπορεί να πληρώσει” (Zeit, 21.09.11, σε ελεύθερη μετάφραση).


Είναι προς όφελος μας να πάψουμε να θυματοποιούμαστε, αναλαμβάνοντας όλες τις ευθύνες για τη σημερινή μας κατάσταση. Σε όσους δε θεωρούν ότι, οι Έλληνες Πολίτες είναι οι πραγματικοί ένοχοι της σημερινής κατάστασης, κυρίως επειδή αυτοί ψήφιζαν τα τελευταία τριάντα χρόνια τους εκπροσώπους τους στο Κοινοβούλιο, υπενθυμίζουμε ότι το ίδιο θα μπορούσε να ισχυρισθεί κανείς και για τους Γερμανούς - αφού οι Πολίτες έφεραν στην εξουσία τον Χίτλερ.


Εν τούτοις οι Γερμανοί, οι οποίοι αμείφθηκαν πλουσιοπάροχα για τα «δεινά» ΤΟΥΣ (μεγάλη διαγραφή χρεών το 1953, σχέδιο Marshall κλπ.), δεν ενοχοποιούν τους εαυτούς τους, αλλά τους ναζί – παρά το ότι είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι, μία «χούφτα» ναζί πυρπόλησαν και κατακρεούργησαν εκατοντάδες «Δίστομα» σε ολόκληρη την Ευρώπη”.


Όπως έχουμε περιγράψει στην ανάλυση μας «υποθετικό σενάριο χρεοκοπίας», μετά την ανακοίνωση της στάσης πληρωμών από την Ελλάδα, επικρατεί το χάος στις χρηματαγορές, ενώ: «μάταια προσπαθεί η ΕΚΤ να ελέγξει την κατάσταση, από κοινού με τη Fed, με την Τράπεζα της Αγγλίας, με την Τράπεζα της Ιαπωνίας, με την Τράπεζα των Τραπεζών κλπ. – αφού η ευαίσθητη δομή του χρηματοπιστωτικού συστήματος καταστρέφεται, όταν παύει να υπάρχει εμπιστοσύνη» (άρθρο: Ψηφιδωτό πολεμικών συρράξεων). Δυστυχώς, η σημερινή αναταραχή στα διεθνή χρηματιστήρια δείχνει προς αυτήν την κατεύθυνση


Ανάλυση


Η Ελλάδα φαίνεται ότι έχει συνθηκολογήσει, ότι έχει καταθέσει τα όπλα καλύτερα, χωρίς καμία διαπραγμάτευση – τόσο απέναντι στη Γερμανία, όσο και στα πόδια του ΔΝΤ. Από την άλλη πλευρά, η Ευρωζώνη έχει επίσης συνθηκολογήσει – αφού έχει ηττηθεί κατά κράτος από τις αγορές. Η διαφαινόμενη δε «πονηρή» πρόθεση της να «ξεγελάσει» το χρηματοπιστωτικό κτήνος, ενισχύοντας το τραπεζικό της σύστημα, το οποίο διακινδυνεύει επισφάλειες ίσες με το 30% των συνολικών (υπολογίζεται ότι οι τράπεζες έχουν δανείσει τις επικίνδυνα υπερχρεωμένες χώρες με περίπου 30% - ενώ για το υπόλοιπο 70% θα κληθούν να πληρώσουν οι «αγορές»), μάλλον δεν πρόκειται να «ευοδωθεί».


Όπως έχουμε τεκμηριώσει στο άρθρο μας «Η Ελλάδα της δραχμής», το πρόγραμμα διάσωσης της Ελληνικής οικονομίας, ακόμη και αν εφαρμοσθεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου από τους «εταίρους» της, δεν πρόκειται να την οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση – ενώ όλοι οι νέοι φόροι που θα επιβάλλονται, θα επιδεινώνουν συνεχώς τόσο τα ελλείμματα (προϋπολογισμού και ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών), όσο και τα χρέη.


Όσον αφορά δε την πολιτική μας, εκτός των άλλων προβλημάτων θα ήταν (μεταφορικά) σαν να δίναμε την εντολή σε έναν συνταγματολόγο να κατασκευάσει το γκρεμισμένο σπίτι μας, μετά από μία τεράστια σεισμική δόνηση – υποθέτουμε ότι ο «δύστυχος» θα είχε ελάχιστες πιθανότητες να τα καταφέρει. Ο Πίνακας Ι που ακολουθεί, τα μεγέθη του οποίου είχαμε υπολογίσει τον Ιούλιο, είναι χαρακτηριστικός:

ΠΙΝΑΚΑΣ Ι: Βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού σε δις €, με ιδιωτικοποιήσεις, με εκποιήσεις καλύτερα, ύψους 15 δις € (ελπίζοντας φυσικά να διαψευσθούν προς το καλύτερο οι προβλέψεις μας)

Μεγέθη

2011

2012

2013

2014

2015Έσοδα

55.500

57.165

58.880

60.646

62.465

Πρωτογενείς Δαπάνες

65.500

65.500

65.500

65.500

65.500

Τόκοι

16.000

16.000

17.029

18.023

18.980

Σύνολο δαπανών

81.500

81.500

82.529

83.523

84.480

Έλλειμμα

-26.000

-24.335

-23.649

-22.877

-22.015

Έλλειμμα / ΑΕΠ

-11,76%

-11,35%

-11,14%

-10,78%

-10,17%

ΑΕΠ*

221.000

214.370

212.226

212.226

216.470

Χρέος **

370.000

340.580

360.479

379.606

397.871

Χρέος / ΑΕΠ

167,5%

158,9%

169,8%

178,9%

183,8%


* ΑΕΠ 2009: 235.017 ΑΕΠ 2010: 230.173 - ΑΕΠ 2011 με 4% ύφεση (αποπληθωρισμένα)

** Χρέος 2012: 370.000 – 50.000 (διαγραφή) + 24.335 (έλλειμμα) - 3.750 (αποκρατικοποιήσεις)

Πηγή: Μεσοπρόθεσμο από 10.06.2011 (διαφοροποιήσεις Β.Βιλιάρδος)


Αισιόδοξες υποθέσεις: (α) Μείωση του χρέους κατά 50 δις € το 2012 λόγω απόσβεσης τραπεζών, (β) μέσο επιτόκιο δανεισμού 5% (αφού εγκρίθηκε το 3,5% για να νέα δάνεια), (γ) ύφεση 2012 στο -3%, 2013 στο -1%, 2014 στο 0% και 2015 ανάπτυξη 2% (δ) έσοδα +3% από το 2012 λόγω νέων φόρων μεσοπρόθεσμου (ε) δαπάνες σταθερές (στ) αποκρατικοποιήσεις συνολικά 15 δις €, μοιρασμένες εξ ίσου στα έτη 2012 – 2015 (3,75 δις € μειωτικές του χρέους).


Όπως φαίνεται από τον Πίνακα Ι, είχαμε προϋποθέσει ύφεση ύψους 4%, ενώ ήδη διαμορφώνεται στο 5,5% - γεγονός που σημαίνει ότι, το ΑΕΠ μας θα φτάσει στα 217 δις €, αντί στα 221 δις €, οπότε τα έσοδα θα περιορισθούν τουλάχιστον κατά 1 ακόμη δις €. Από την άλλη πλευρά, οι πρωτογενείς δαπάνες φαίνεται ότι θα αυξηθούν κατά 3%, οπότε θα υπάρξει ένα ακόμη κενό ύψους περί τα 2 δις €.


Για την κάλυψη αυτών των «κενών», συνολικού ύψους άνω των 3 δις €, η κυβέρνηση αποφάσισε νέους φόρους – ιδίως στα ακίνητα, προβλεπόμενου ύψους 2 δις €. Όμως, αφενός μεν οι νέοι φόροι θα μειώσουν ακόμη περισσότερο το ΑΕΠ (οπότε τα έσοδα), αφετέρου δεν πρόκειται να εισπραχθούν εντός του 2011. Το «πρόγραμμα» λοιπόν είναι εκ των προτέρων ανόητο, εσφαλμένο, ανεφάρμοστο και αναποτελεσματικό – «επαναστατικό» θα λέγαμε καλύτερα, αφού πιθανότατα θα προκαλέσει τεράστιες κοινωνικές αναταραχές, οι οποίες ενδεχομένως θα οδηγήσουν σε εμφυλίους πολέμους (δημόσιοι υπάλληλοι εναντίον ιδιωτικών κα.), σε αιματηρές συγκρούσεις, σε δίκες και σε «λαιμητόμους» (Γαλλική επανάσταση).


Περαιτέρω, κρίνοντας από την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ, με την οποία το δημόσιο χρέος του 2012 τοποθετήθηκε στο 190% του ΑΕΠ, υποθέτουμε ότι δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν καμία διαγραφή χρέους (άρα, η μη εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου), καμία μείωση των πρωτογενών ελλειμμάτων, ακόμη μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ, καθώς επίσης πολύ περιορισμένες αποκρατικοποιήσεις. Μόνο έτσι μπορεί κανείς να υπολογίσει το δημόσιο χρέος το 2012 στο 190% (ενός ΑΕΠ ύψους περί τα 210 δις € - δηλαδή, δημόσιο χρέος στα 400 δις €).


Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΡΙΑ


Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν η ερώτηση, η οποία φαίνεται να απασχολεί τη διεθνή κοινότητα, είναι τι ακριβώς θα «σηματοδοτούσε» η αναπόφευκτη πτώχευση της Ελλάδας – αφού όλοι είναι βέβαιοι πως θα προκαλούταν μία χιονοστιβάδα, με αποτελέσματα που πολύ δύσκολα μπορούν να προβλεφθούν, για ολόκληρο τον πλανήτη. Εάν υποθέσουμε τώρα ότι, το πλέον ανώδυνο σενάριο είναι αυτό της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, όπου η Ελλάδα θα συμφωνούσε με τους δανειστές της διαγραφή χρεών ύψους 50%, ποια θα ήταν τα επακόλουθα;


Υποθετικά πάντοτε, η Ελλάδα θα παρέμενε εντός της Ευρωζώνης, ενώ το ταμείο σταθερότητας (EFSF), το ΔΝΤ και η ΕΚΤ θα ήταν σύμφωνοι τόσο με τη διαγραφή, όσο και με την απαιτούμενη ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών τραπεζών, καθώς επίσης με τις ανάγκες ρευστότητας τους – έτσι ώστε να μην χρεοκοπήσουν λόγω ανεπάρκειας κεφαλαίων ή/και από τις «επιδρομές» των καταθετών τους.


Ταυτόχρονα, θα ενισχυόντουσαν και οι τράπεζες εκείνων των χωρών (κυρίως της Γαλλίας, αλλά και της Γερμανίας), οι οποίες θα κινδύνευαν να χρεοκοπήσουν ή να σταματήσουν τη λειτουργία τους, λόγω χαμηλής επάρκειας των κεφαλαίων τους (το ΔΝΤ υπολόγισε τις ανάγκες των ευρωπαϊκών τραπεζών στα 300 δις € - σημαντικά χαμηλότερες λοιπόν από τις ανάγκες του EFSF, οι οποίες υπολογίζονται άνω των 2 τρις €).


Τέλος, η ΕΚΤ θα εμπόδιζε την εξάπλωση της πυρκαγιάς σε άλλες χώρες, ειδικά στην Ιταλία και στην Ισπανία, επεμβαίνοντας στην αγορά των ομολόγων τους – όπως ήδη συμβαίνει, με στόχο να παραμείνουν τα επιτόκια δανεισμού (spreads) σε λογικά επίπεδα (ενδεχομένως με τη βοήθεια της έκδοσης ευρωομολόγων).


Οι υπόλοιποι δανειστές, οι αγορές δηλαδή (ουσιαστικά υπολογίζεται ότι το 70% των δανείων προσφέρεται από το 5% των πλουσιότερων ανθρώπων), θα έχαναν το 50% των απαιτήσεων τους – χωρίς να χρειασθεί να τους βοηθήσει κανείς και χωρίς να συμβεί κάτι σοβαρό στο σύστημα.


Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ


Με βάση τα παραπάνω θα μπορούσε να συμπεράνει κανείς ότι, το πρόβλημα της Ελλάδας, καθώς επίσης της Ευρωζώνης, θα αποτελούσε πλέον παρελθόν. Είναι όμως έτσι ή μήπως πρόκειται για μία ακόμη «συλλογική ουτοπία»;


Καταρχήν, η Ελλάδα θα έχανε την πρόσβαση της στις αγορές για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα έσοδα του δημοσίου της θα συρρικνώνονταν δραματικά, ενώ για πολλά χρόνια δεν θα έφθαναν για την κάλυψη των δαπανών της – όσο και αν αυτές περιορίζονταν (λόγω ανεργίας, επιχειρηματικής άπνοιας, χρεοκοπιών των μικρομεσαίων εταιρειών κλπ.). Επομένως, οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης θα έπρεπε να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τόσο το κράτος, όσο και τις τράπεζες μας, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα – κάτι που πολύ δύσκολα θα μετέφεραν στους εκλογείς τους οι Πολιτικοί των άλλων χωρών.


Ακόμη όμως και αν κατάφερναν όλοι οι ηγέτες της Ευρωζώνης να πείσουν τους εκλογείς τους, θα έπρεπε παράλληλα να αντιμετωπίσουν το «μένος» των αγορών – οι οποίες είναι εξαιρετικά εκδικητικές και επιθετικές, όπως συμβαίνει με όλους όσους διαχειρίζονται μετρητά χρήματα. Είναι σχεδόν βέβαιο λοιπόν ότι, τα επιτόκια όλων των ευρωπαϊκών χωρών θα εκσφενδονίζονταν στα ύψη - αφού οι αγορές θα ήθελαν όχι μόνο να καλύψουν το κόστος της χρεοκοπίας της Ελλάδας, αλλά και να κερδίσουν από αυτό (ένας από τους κλασσικούς επιχειρηματικούς κανόνες είναι το ότι, πρέπει να κερδίζεις από τις ζημίες σου).


Η ΔΡΑΧΜΗ


Περαιτέρω, εάν υποθέσουμε ότι η Πολιτική νικούσε τις αγορές, επιβάλλοντας τις «εντολές» της (ένα μάλλον απίθανο σενάριο), θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς ότι, η Ελλάδα θα έλυνε τα υπόλοιπα προβλήματα της (ανταγωνιστικότητα, εκβιομηχάνιση, εξαγωγές κλπ.), εάν ταυτόχρονα με τη διαγραφή του 50% των χρεών της, εγκατέλειπε τη ζώνη του ευρώ – υιοθετώντας τη δραχμή. Άλλωστε αυτό είχε κάνει και η Αργεντινή αφού χρεοκόπησε, «αποσυνδέοντας» το νόμισμα της από το δολάριο – με αποτέλεσμα να υποτιμηθεί ραγδαία το πέζο και στη συνέχεια να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της.


Χωρίς να επεκταθούμε στα προβλήματα της εκτόξευσης του συνολικού χρέους, δημοσίου και ιδιωτικού (η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν καταστροφική για όλους τους δανειολήπτες, συμπεριλαμβανομένου του κράτους), θα αναφερθούμε μόνο στις συνέπειες της υιοθέτησης ενός εθνικού νομίσματος σε συνδυασμό με τη ραγδαία υποτίμηση του - για τους ανθρώπους μιας ανεπτυγμένης χώρας, με κατά κεφαλήν εισόδημα 30.000 $ (έναντι 5.000 $ της Αργεντινής τότε).


Όσο και αν θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθούσαν τεράστιες κοινωνικές αναταραχές (άρθρο μας), λόγω της ραγδαίας μείωσης του βιοτικού επιπέδου – οι οποίες θα μπορούσαν πολύ εύκολα να καταλήξουν στην άλωση της δημοκρατίας και στην «επέμβαση» στρατιωτικών δυνάμεων, λόγω ολοκληρωτικής «απορρύθμισης» του συστήματος (ενδεχομένως και για την προστασία της εθνικής κυριαρχίας).


Οι αναταραχές αυτές θα επεκτείνονταν με βεβαιότητα σε όλες τις υπόλοιπες «ελλειμματικές» οικονομίες της ΕΕ, ενώ η Ευρωζώνη πολύ δύσκολα θα μπορούσε να πείσει ότι, η Ελλάδα αποτελεί ένα μεμονωμένο γεγονός (όπως προσπαθεί σήμερα, θεωρώντας δυστυχώς ότι μπορεί να παραπλανήσει τις αγορές). Αμέσως μετά λοιπόν θα διαλυόταν ανεξέλεγκτα η Ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση επίσης, θα επέστρεφαν οι εχθρότητες τους παρελθόντος, ενώ θα ακολουθούσαν πολλά άλλα «δεινά» (αρκετοί μιλούν ακόμη και για ένα 4ο Ράιχ), τα οποία έχουμε αρκετές φορές αναλύσει στο παρελθόν.


ΚΑΘΑΡΕΣ ΛΥΣΕΙΣ


Είναι βέβαιο λοιπόν ότι, η συνταγή της υποτέλειας ή/και της αποφυγής των συγκρούσεων δεν οδηγεί πουθενά, όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές από την Ιστορία. Τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη, απαιτούνται καθαρές λύσεις – βιώσιμες, υπερήφανες και θαρραλέες.


Όσον αφορά την Ελλάδα, δεν υπάρχουν δυστυχώς πολλές επιλογές. Είτε δηλώνει άμεσα στάση πληρωμών (οπότε τουλάχιστον δεν θα επιβαρύνεται με τις δόσεις και τους τόκους του μη διαχειρίσιμου πλέον δημοσίου χρέους της), παραμένοντας φυσικά εντός του ευρώ, είτε συμφωνεί με την Τρόικα να διαγραφεί το 50% του χρέους, με εφικτά επιτόκια και μακροπρόθεσμη αποπληρωμή για το υπόλοιπο - επίσης, με σημαντικές παραγωγικές επενδύσεις στην οικονομία της, από τους ισχυρούς «εταίρους» της (εάν «πιεζόταν» αφόρητα να εγκαταλείψει το ευρώ, τότε η διαγραφή χρεών θα έπρεπε να είναι της τάξης του 90% - εάν ήθελε να παραμείνει κυρίαρχη χώρα).


Όσον αφορά τώρα την Ευρώπη,


(α) είτε δρομολογεί τη δημοσιονομική ένωση της - όπου όμως η Γερμανία, για παράδειγμα, δεν θα ελέγχει μόνο δημοσιονομικά την Ελλάδα, αλλά θα ελέγχεται και η ίδια από την Ελλάδα, θα υπάρχει απόλυτη ισοτιμία δηλαδή,

(β) είτε αποφασίζει το Σχέδιο Β – την «ελεγχόμενη έξοδο» όλων των χωρών από το κοινό νόμισμα, πριν είναι πολύ αργά για όλους μας.


ΕΠΙΛΟΓΟΣ


Η Ελλάδα μπορεί, αφού είναι μία πάμπλουτη, πολλαπλά προικισμένη χώρα, με ικανότατο «έμψυχο υλικό» – όταν κυβερνάται σωστά. Δεν πρόκειται να σωθεί όμως ούτε από τις «αγορές», ούτε από τους «εταίρους» της, ούτε από τα πολιτικά της κόμματα – αλλά από τους ελεύθερους Πολίτες της, όταν επιτέλους βρουν όλοι μαζί το θάρρος, ενωμένοι και μαχητικοί, να πάρουν το μέλλον της χώρας τους στα δικά τους χέρια.


Για να τα καταφέρει η Ελλάδα χωρίς να επιβαρύνει κανέναν, ούτε το σύστημα δηλαδή, ούτε τους δανειστές ή τους πολίτες των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, χρειάζονται παραγωγικές επενδύσεις – εκ μέρους των Ευρωπαίων «εταίρων» της, οι οποίοι την έχουν οδηγήσει στην κατάρρευση του παραγωγικού της ιστού, μέσα από τις ύπουλες παγίδες της νομισματικής ένωσης (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει η ίδια μεγάλες ευθύνες).


Εάν όμως δεν συμβεί κάτι τέτοιο, παράλληλα με τη διαμόρφωση του επιτοκίου δανεισμού της στο βασικό της ΕΚΤ (1,5%), καθώς επίσης με την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους της για 40 τουλάχιστον έτη, τότε είναι καλύτερα να κηρύξει άμεσα στάση πληρωμών – παραμένοντας εντός του ευρώ. Έτσι ξανά θα τα καταφέρει, αφού δεν θα πληρώνει πια τόκους, ούτε και χρεολύσια – επενδύοντας η ίδια στην αναβίωση του παραγωγικού της ιστού.


Η μοναδική ίσως περίπτωση να μην τα καταφέρει, είναι η επιλογή του δρόμου της υποτέλειας – η πιστή ακολουθία δηλαδή των εντολών της Τρόικας, οι οποίες οδηγούν σχεδόν με απόλυτη σιγουριά σε μία ακόμη μεγαλύτερη ύφεση («εκβάλλει» στην ολοκληρωτική καταστροφή μίας οικονομίας, καθώς επίσης στην υποδούλωση της).


Κλείνοντας, υπενθυμίζουμε ένα μέρος από τη ζοφερή διάγνωση, την ανησυχητική θεώρηση καλύτερα των «πραγμάτων», η οποία εκφράσθηκε από τον Keynes στη Γενική Θεωρία του:


(α) Μία οικονομία σε ύφεση, μπορεί να παραμείνει σε ύφεση. Δεν υπάρχει τίποτα εγγενές στον οικονομικό μηχανισμό, το οποίο να μπορεί να οδηγήσει την οικονομία στην έξοδο από την ύφεση. Είναι δυνατόν να υπάρχει «ισορροπία» και ταυτόχρονα ανεργία – ακόμη και μαζική ανεργία.


(β) Η ευημερία εξαρτάται από τις επενδύσεις. Εάν μειωθούν οι επενδύσεις για κεφαλαιουχικό εξοπλισμό, θα ξεκινήσει μία διαδικασία συρρίκνωσης της οικονομίας. Μόνο εάν αυξηθούν οι επενδύσεις, θα ακολουθήσει η διαδικασία ανάπτυξης.


Βασίλης Βιλιάρδος (copyright)

Αθήνα, 23. Σεπτεμβρίου 2011

viliardos@kbanalysis.com