Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

18 Σεπ 2011

Μέσα σε όλα μήπως φταίει και η φαντασία μας;

Φταίει η αντιπολίτευση
Φταίνε οι δημοσιογράφοι
Φταίνε τα ΜΜΕ
Φταίνε τα συνδικάτα
Φταίνε οι επιχειρηματίες
Φταίνε οι ακαδημαϊκοι
Φταίνε όσοι διαμαρτύρονται
Φταίτε όλοι εσείς που δεν καταλαβαίνετε τις προσπάθειες που κάνει ο κ. Βενιζέλος να μας σώσει. Και μέχρι να μας σώσει να μη βγάλετε άχνα! Γιατί ο,τι λέτε, βλάπτει τη χώρα. Αν δεν συμφωνείτε με τον κ. Βενιζέλο, απαγορεύετε να μιλάτε!
Όχι, ο γιγαντοτεράστιος, ο τιτανομέγιστος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης δεν είχε καμιά ευθύνη! Είναι ανεύθυνος!!!
Κατά τα άλλα, αίμα, δάκρυα και ιδρώτα μας υποσχέθηκε ο Ευ. Βενιζέλος χρησιμοποιώντας τον… Τσόρτσιλ για να μας στήσει στον τοίχο. Κι απ’ ότι φαίνεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιλέγει να μας χαλάει τις Κυριακές. Την προηγούμενη ανακοίνωσε το χαράτσι στα ακίνητα, σήμερα ανακοίνωσε ότι αύριο έρχεται νέο πακέτο μέτρων. Το οποίο, όπως είπε με την ευφράδεια που τον διακρίνει, ότι δεν είναι έκτακτα, τα προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο. Για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν αύριο μετά την τηλεδιάσκεψη με την τρόικα και μετά από νέα κυβερνητική σύσκεψη, τα έχουμε ήδη γράψει. Απολύσεις, περικοπές, κλείσιμο δημόσιων φορέων, μείωση δημόσιων δαπανών από παντού. Από τη νέα θλιβερή εμφάνιση του κ. Βενιζέλου πρέπει να κρατήσουμε ορισμένα σημεία που δείχνουν το… ανάστημα του ανδρός αλλά που ουσιαστικά απογυμνώνουν τον κ. Αντιπρόεδρο στα μάτια της κυβέρνησης.

 1. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, για όλα φταίει η ρευστή οικονομική κατάσταση παγκοσμίως και οι επιθέσεις των κερδοσκόπων.
 2. Φταίνε επίσης πολιτικοί, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, αναλυτές, οικονομολόγοι που μιλούν για την οικονομία και κάνουν κακό στην Ελλάδα.
 3. Του φταίει επίσης ο Σαμαράς. Επιτέθηκε με οξύτητα στο αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας διότι, όπως είπε, αν και ενημερώθηκε από τον ίδιο για την κατάσταση, στη Θεσσαλονίκη μίλησε με ανευθυνότητα. Δηλαδή ένας υποψήφιος πρωθυπουργός δεν έχει δικαίωμα να παρουσιάζει το σχέδιό του για τη χώρα. Δεν μπορεί να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για τα λάθη της. Πρέπει απλά να μείνει στις επίσημες ανακοινώσεις του κ. Βενιζέλου λες κι αυτός διεκδικεί τη μόνιμη αλήθεια σ’ αυτό τον τόπο. Μα καλά, ο Σαμαράς φταίει για τον προϋπολογισμό που δεν βγαίνει, για τις μαύρες τρύπες, για το έλλειμμα, για την αναξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό;
 4. Ο κ. Αντιπρόεδρος, όπως συνηθίζει, δεν έκανε ούτε τον κόπο να πει μια κουβέντα για τα λάθη τα δικά του και της κυβέρνησής του. Σα να μην υπάρχουν δύο χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που έφεραν τη χώρα με την πλάτη στον τοίχο.
 5. Επέσεισε και πάλι το φόβο της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ έτσι ώστε να στρώσει το δρόμο για ακόμη πιο σκληρά μέτρα.
 6. Είπε το εξής καινοφανές θέλοντας να βγάλει από πάνω από την κυβέρνηση το βάρος της αποτυχίας. Αμφισβητείται η χώρα, η κοινωνία κι όχι η κυβέρνηση για το γεγονός ότι οι ξένοι δεν πιστεύουν ότι μπορεί να ξαναβγεί στις αγορές, είπε. Μα μέχρι τώρα έλεγαν ότι η κυβέρνηση κέρδισε τη διεθνή αξιοπιστία. Τώρα που τρώει σφαλιάρες η κυβέρνησης, φταίει η κοινωνία; Απίστευτος ο άνθρωπος.
 7. Ανακοίνωσε τρεις αποφάσεις – πλαίσια. Πλήρη υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων 2011-2012, δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων και προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών. Κι αυτά θα τα πετύχει με άμεση εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου. Να υποθέσουμε ότι είναι καλό αυτό που ψηφίστηκε τον Ιούνιο. Γιατί δεν τον εφάρμοσαν το νόμο και άφησαν να περάσουν τρεις και πλέον μήνες με αποτέλεσμα να βουλιάξει κι άλλο η χώρα;
 8. Για το χαράτσι είπε και πάλι ότι είναι δίκαιο και αναλογικό και το χαρακτήρισε «ασφάλιστρο κινδύνου» ώστε να σωθούν οι περιουσίες των Ελλήνων.
 9. Επιτέθηκε σε δημοσιογράφους τους οποίους χαρακτήρισε κήρυκες της ανομίας διότι, όπως είπε, τρομάζουν τον κόσμο και του ζητούν να μην πληρώσει το χαράτσι. Μάλιστα, προανήγγειλε πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι από το χαράτσι στα ακίνητα, ρίχνοντας ουσιαστικά τη μπάλα στους πολίτες.
 10. Κι όταν τον ρώτησαν μήπως το μέτρο θα αποτύχει επειδή δεν έχει ο κόσμος λεφτά να πληρώσει είπε και το αμίμητο: Μας πιστεύετε ότι ζούμε αλλού; Ακριβώς αυτό πιστεύουμε κύριε αντιπρόεδρε.
 11. Τέλος, δε θα πρέπει να μην παρατηρήσουμε ότι ακόμη μια παρουσία του χαρακτηρίστηκε από αμετροέπεια, από αλαζονεία κι από προσπάθεια ηγετικής παρουσίας.

Και κάτι τελευταίο συνολικά για όλο αυτό το θίασο που έστησε τις τελευταίες ώρες το σκηνικό θρίλερ για την Ελλάδα. Ο κ. Βενιζέλος είπε όχι πανικός, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις τράπεζες και την οικονομία. Τότε ο άφαντος πρωθυπουργός γιατί ανέβαλε το ταξίδι του στην Αμερική; Γιατί η κυβέρνηση δήλωσε ότι η εβδομάδα είναι κρίσιμη; Μήπως για να προκαλέσει πανικό στον κόσμο και να κάτσει σα χάνος τη Δευτέρα να δει τις ανακοινώσεις των νέων μέτρων;

Πηγή


Σχόλιο ιστολογίου: Πάντως, είναι γεγονός πως ο κ. Βενιζέλος απέφυγε να πεί σε τι πραγματικά φταίνε οι Έλληνες πολίτες... στο ότι δεν έχουμε πάρει ακόμη με τις πέτρες αυτό το τσίρκο που θέλει να λέγεται κυβέρνηση και όχι... κλητήρες

Σκληρή απάντηση στις τουρκικές απειλές έδωσε από το Λονδίνο, όπου βρίσκεται καθ΄οδόν προς τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι εντός λίγων ημερών αναμένεται να αρχίσει η ερευνητική γεώτρηση για το φυσικό αέριο.

"Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να διαμαρτύρεται και πολύ περισσότερο να απειλεί και να προκαλεί ένταση, λόγω των ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας για εντοπισμό υδρογονανθράκων", τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Επίσης, διακήρυξε την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεχίσει να εργάζεται για την άσκηση αυτονόητων κυριαρχικών δικαιωμάτων της, όπως είναι η εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων, πάντοτε στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.

Μιλώντας σε εκδήλωση της κυπριακής παροικίας στο Λονδίνο ο Πρόεδρος Χριστόφιας κάλεσε την Άγκυρα να αντιληφθεί επιτέλους ποιο είναι πραγματικά το συμφέρον της και να εργασθεί προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού, παρά να προκαλεί ένταση και "να λειτουργεί ως ταραξίας στην περιοχή".

Η Τουρκία, είπε, δεν μπορεί να εκβιάζει και να θέλει να κρατά όμηρο ένα ανεξάρτητο κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Ανέφερε ότι η Άγκυρα με την συμπεριφορά της, παραβιάζει κανόνες του διεθνούς δικαίου και γι΄ αυτό παραμένει διεθνώς εκτεθειμένη.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε παράνομη τυχόν υπογραφή συμφωνιών της Τουρκίας με το ψευδοκράτος για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και έστειλε το μήνυμα για κοινά οφέλη σε μια ενωμένη Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Κύπρου, στο πλαίσιο της οποίας θα συγκυβερνούν μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, θα εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της και οι δύο κοινότητες θα δρέπουν τους καρπούς που προκύπτουν. Αυτό, είπε, είναι θέμα το οποίο έχουμε συμφωνήσει στις διαπραγματεύσεις.

Κάλεσε, τέλος, την Τουρκία να αντιληφθεί ότι μέσα από τη λύση ωφελείται και η ίδια, με αποκατάσταση των σχέσεών της με την Κύπρο, σύναψη συμφωνιών, αλλά και με τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, μη εξαιρουμένου του τομέα της ενέργειας.
Ένα οργουελιανό σενάριο για την ελληνική νεολαία

Του Δαμιανού Βασιλειάδη
εκπαιδευτικού, συγγραφέα

Στην Ελλάδα έχει ενσκήψει μία επιδημία που η θεραπεία της χρειάζεται ριζικές λύσεις, αλλιώς η επιδημία αυτή θα αφανίσει την ελληνική κοινωνία.

Πρόκειται για τη φυγή της μορφωμένης, δυναμικής ελληνικής διανόησης στο εξωτερικό, για το άνθος της ελληνικής νεολαίας, προς αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης από την ανεργία την ανέχεια, την ανασφάλεια, την μιζέρια και τα ποικίλα άλλα αδιέξοδα που αποκλείουν κάθε άλλη διέξοδο εκτός από τη φυγή.

Ήδη έχουν αναχωρήσει τα τελευταία, χρόνια λόγω όλων αυτών των πολυποίκιλων αδιεξόδων, πάνω από ένα εκατ. Έλληνες: το πιο ζωντανό και δυναμικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Αυτός ο ρυθμός λόγω της παρατεταμένης κρίσης, όπου δεν φαίνεται φως στο τούνελ, αντίθετα μόνο σκοτάδι και η προοπτική είναι για περισσότερο σκοτάδι, θα αυξηθεί κατακόρυφα στο άμεσο μέλλον.

Μου θυμίζει η περίπτωση αυτή την φυγή όλης της διανόησης από το Ανατολικό Βερολίνο, όπου οι ανατολικοί έφευγαν κατά δεκάδες χιλιάδες από τον "κομμουνιστικό παράδεισο" της Ανατολικής Γερμανίας στην "καπιταλιστική κόλαση". Γι' αυτό και οι Ανατολικογερμανοί έχτισαν το τοίχος και τα συρματοπλέγματα, μήπως και καταφέρουν με τη βία να ανακόψουν αυτό το ρεύμα.

Τότε είχαν κατακλύσει την Δυτική Γερμανία χιλιάδες γιατροί, μηχανικοί, επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων κ.λπ. Φυσικά πρόλαβαν να φύγουν πριν κτιστεί το τοίχος. Όσοι αποπειράθηκαν να φύγουν μετά, διακινδύνεψαν τη ζωή τους. Αρκετοί άφησαν τα κουφάρια τους στα συρματοπλέγματα ή τα υπόγεια τούνελ, προσπαθώντας απελπισμένα να δουν λίγη " καπιταλιστική κόλαση" πριν πεθάνουν.

Στην Ελλάδα τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει. Θα συμβεί το ίδιο φαινόμενο, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος της αφαίρεσης ζωής. Απλώς θα αποδυθούν οι "φυγάδες" σε μια προσφυγιά με ένα αβέβαιο μέλλον, ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω τους, όπως λέει ο λαός. Για την άσπλαχνη πατρίδα που τους ρίχνει στους πέντε ανέμους, χωρίς καμία προστασία.

Το τραγικό είναι, και εδώ έγκειται το έγκλημα, θα ματώσει αυτός ο τόπος, έως ότου πια εξαντληθεί τελείως. Γιατί υπάρχει επιπλέον και επιδεινώνεται το πρόβλημα, λόγω κρίσης και σε έναν άλλο τομέα που συνήθως μένει εκτός προσοχής: Την υπογεννητικότητα. Πώς θα φτιάξει άλλος οικογένεια σε ένα τέτοιο αδιέξοδο ζόφο; Πώς θα γεννήσει παιδιά και θα τα αναθρέψει; Με τι εχέγγυα;

Πίσω θα μείνουν ασφαλώς οι γέροι, οι λαθρομετανάστες, οι βολεμένοι του δημοσίου κυρίως, που λόγω πελατειακών σχέσεων και της κλεπτοκρατικής, κρατικοδίαιτης κοινωνίας, δεν έχουν ακόμη κανένα πρόβλημα, όσο και να τους κατεβάσουν το μισθό και την σύνταξη. Όταν ένας έπαιρνε λόγω πελατειακών σχέσεων τρεις και τέσσερεις χιλιάδες Ευρώ μισθό και κάτι ανάλογο σε σύνταξη τα 37 χρόνια της μεταπολίτευσης και μπορεί να ήταν και του δημοτικού, και να μην εργάζεται πολλές φορές, αυτός δεν έχει κανένα πρόβλημα προς το παρόν. Δηλαδή για αρκετά χρόνια, έως ότου λιώσει το λίπος, που έχουν συσσωρεύσει τόσα χρόνια.

Τέλος ότι απομείνει θα έρθουν να το αγοράσουν κοψοχρονιάς οι ξένοι.

Τώρα δημιουργείται σταδιακά από την κοινωνία των δύο τρίτων η κοινωνία του ενός τρίτου. Είπαμε: " Η Ελλάδα είναι το τελευταίο κράτος του υπαρκτού σοσιαλισμού που κατέρρευσε".

Αυτή είναι η κοινωνία που δημιούργησαν τα κόμματα της μεταπολίτευσης, μηδενός εξαιρουμένου, οι μεν λόγω εσκεμμένης και συνειδητής πολιτικής για τη κατάκτηση και τη νομή της εξουσίας, οι δε λόγω ποικίλης ανικανότητας. Φυσικά με καταμερισμό και ιεράρχηση ευθύνης, ξεκινώντας από εκείνον τον πολιτικό, για τον οποίο τα τρωκτικά από την άκρα αριστερά έως την άκρα δεξιά είπαν ότι "επί Ανδρέα Παπανδρέου φάγαμε ψωμί και είδαμε άσπρη μέρα".

Μετά βέβαια τους τάισε με δανεικά και ο Μητσοτάκης και ο Σημίτης και ο Καραμανλής και τώρα ο Γιώργος Παπανδρέου με το "λεφτά υπάρχουν", για να φτάσουμε στο σημείο να έχουν φάει τα λεφτά και το μέλλον των επόμενων γενεών, που δεν ξέρουν που να φύγουν από την απελπισία τους.

(Όποιος έχει αντίθετη γνώμη θα ήθελα να την ακούσω επώνυμα και όχι λόγω δειλίας ανώνυμα. Προκαλώ τον οποιονδήποτε να αποδείξει το αντίθετο).

Για ποιούς όμως μιλάμε; Η απάντηση: Για τους κλέφτες και λωποδύτες. Γιατί τα χρήματα κάποιοι τα φάγανε από τις γενιές που τώρα η μόνη διέξοδο σωτηρίας και επιβίωσης την βλέπουν με τη φυγή στο εξωτερικό.

Τριάντα εφτά χρόνια στυγερό έγκλημα, δυστυχώς χωρίς καμία απολύτως τιμωρία.

Περιθώρια άλλα δεν υπάρχουν: Η θα αντιδράσει η ελληνική κοινωνία, που πονάει αυτόν τον κατά τα άλλα ευλογημένο από την φύση τόπο ή αλλιώς θα είναι πια πολύ αργά!
 • Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ελλάδας παρακολουθούν τις στρατιωτικές κινήσεις της Τουρκίας και του Ισραήλ, καθώς φοβούνται ενδεχόµενο ανάφλεξης εν όψει και της έναρξης των θαλάσσιων ερευνών για φυσικό αέριο στο κυπριακό "Οικόπεδο 12", όπου εγκαταστάθηκε ήδη η ειδική πλατφόρµα

Με ψυχραιµία αλλά και µε ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί η Ελλάδα την κλιµάκωση της έντασης µεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, καθώς και το ενδεχόµενο µιας γενικότερης ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής εν όψει της έναρξης των θαλάσσιων ερευνών για φυσικό αέριο στο κυπριακό "Οικόπεδο 12".

Νυχθηµερόν επί έναν ολόκληρο µήνα οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ελλάδας παρακολουθούν και αναλύουν τις πολιτικές δηλώσεις αλλά και τις στρατιωτικές κινήσεις της Τουρκίας, του Ισραήλ, καθώς και των άλλων χωρών της περιοχής (Αίγυπτος - Συρία - Ιράν).

Παράλληλα οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάµεις επεξεργάζονται διάφορα στρατιωτικά σενάρια για την αντιµετώπιση οποιασδήποτε αιφνιδιαστικής κίνησης τυχόν εκδηλωθεί από την πλευρά της Τουρκίας ως "ασύµµετρη απειλή" σε οποιοδήποτε ελλαδικό σηµείο.

Τις εξελίξεις στην περιοχή της Μ. Ανατολής, µε επίκεντρο τις έρευνες στους θαλάσσιους χώρους "Λεβιάθαν" και "Αφροδίτη" στην περιοχή µεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, παρακολουθούν οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η ΕΕ διαµηνύοντας προς την Τουρκία ότι θα πρέπει να σταµατήσει τους λεονταρισµούς και να αποφύγει την οποιαδήποτε επιθετική κίνηση που θα βλάψει το γενικότερο συµφέρον που είναι η αξιοποίηση κάθε ενεργειακής πηγής που εντοπίζεται στην περιοχή...


Ο αρχηγός Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης, αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων το 1974. Εχει επίσης φοιτήσει σε όλα τα σχολεία του όπλου του και στο εξωτερικό και αποφοίτησε πρώτος από τη Σχολή Στρατηγικών Πληροφοριών, Ανωτάτη Σχολή Πολέμου και Σχολή Εθνικής Αμύνης. Καθήκοντα Αρχηγού ΓΕΕΦ ανέλαβε την 23/7/2011.

Στήριξη

Μάλιστα οι "συµµαχικές δυνάµεις" δείχνουν και εµπράκτως τη στήριξή τους στην Ελλάδα. Οι µεν ΗΠΑ µε την παροχή διευκολύνσεων στον ελληνικό Στόλο (καύσιµα από τις δεξαµενές της Σούδας), η δε ΕΕ διαβεβαιώνει την Αθήνα ότι οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια της Τουρκίας θα γυρίσει µπούµερανγκ εναντίον της.

Καταρχάς θα ανακοπεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ και επιπλέον θα συσπειρωθούν οι χώρες της Ευρωζώνης πέριξ της Κύπρου και της Ελλάδας στην προοπτική επίλυσης του ενεργειακού προβλήµατος σε ολόκληρη την Ευρώπη.


Ο στρατηγός Νετζντέτ Οζέλ ήταν ο μόνος επιτελάρχης που επιβίωσε από τις πρόσφατες κρίσεις της κυβέρνησης Ερντογάν, τοποθετήθηκε προσωρινός αρχηγός Στρατού και στη συνέχεια ανέλαβε τη θέση του αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων.

Αλλωστε αρµόδιοι αξιωµατούχοι της Κοµισιόν παρατηρούν µε νόηµα ότι η εκδήλωση ενός ελεγχόµενου "θερµού επεισοδίου" στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, θα προκαλούσε τη µετατόπιση του ενδιαφέροντος της παγκόσµιας κοινής γνώµης από την οικονοµία στο γεωστρατηγικό πεδίο και θα λειτουργούσε υπέρ των αγορών.

Τη σοβαρότητα της κατάστασης που διαµορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο καταδεικνύει η βραδινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου µε τον Ισραηλινό οµόλογό του Μ. Νετανιάχου.


Ο αντιστράτηγος Μπένι Γκαντζ, ο «πρασινοσκούφης» αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη διοίκηση μονάδων και έλαβε μέρος σε πολλές κρίσιμες επιχειρήσεις των τελευταίων 30 ετών.

Οπως µεταδόθηκε από το Ισραήλ, οι δύο πρωθυπουργοί συµφώνησαν να συγκληθεί οκταµελής υπουργική οµάδα Ελλάδας - Ισραήλ που θα αναλάβει να διαχειριστεί ενδεχόµενη κρίση.

ΚΥΠΡΟΣ

Ο στρατηγός
Ο αρχηγός Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης, αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων το 1974. Εχει επίσης φοιτήσει σε όλα τα σχολεία του όπλου του και στο εξωτερικό και αποφοίτησε πρώτος από τη Σχολή Στρατηγικών Πληροφοριών, Ανωτάτη Σχολή Πολέµου και Σχολή Εθνικής Αµύνης. Καθήκοντα Αρχηγού ΓΕΕΦ ανέλαβε την 23/7/2011.Στρατός Ξηράς
 • Προσωπικό: 10.350
 • Αρµατα Μάχης: 222
 • ΤΟΜΠ: 497

Πυροβολικό

 • Πυραυλικά συστήµατα: 28
 • Αυτοκινούµενα: 44
 • Ρυµουλκούµενα: 106
 • Αντιαεροπορικά: 122
 • Αντιαρµατικά: 2829

Αεροπορία

 • Αντιαρµατικά ελικόπτερα: 15
 • Ελικόπτερα: 7

Ναυτικό

 • Περιπολικά: 11

ΤΟΥΡΚΙΑ

Ο στρατηγός
Ο στρατηγός Νετζντέτ Οζέλ ήταν ο µόνος επιτελάρχης που επιβίωσε από τις πρόσφατες κρίσεις της κυβέρνησης Ερντογάν, τοποθετήθηκε προσωρινός αρχηγός Στρατού και στη συνέχεια ανέλαβε τη θέση του αρχηγού Ενόπλων Δυνάµεων.

Στρατός Ξηράς

 • Προσωπικό: 450.000
 • Αρµατα Μάχης: 3.445
 • Τεθωρακισµένα Οχήµατα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ): 5.256
 • Πυροβολικό: 112 Μονάδες
 • Πυραυλικά Συστήµατα: 193

Αεροπορία Στρατού

 • Επιθετικά ελικόπτερα: 36
 • Ελικόπτερα: 348

Πολεµικό Ναυτικό

 • Προσωπικό: 51.000
 • Φρεγάτες: 16
 • Υποβρύχια: 14
 • Κανονιοφόροι & Περιπολικά: 24
 • Αποβατικά: 73

Αεροπορία Ναυτικού

 • Ελικόπτερα: 6
 • Ηλεκτρονικού Πολέµου: 9

Αεροπορία

 • Προσωπικό: 60.100
 • Μαχητικά: F-16: 183 F-4
 • Terminator: 52 F-4
 • Phantom: 60
 • Αναγνωριστικά: 35
 • Εκπαιδευτικά: 239
 • Μεταγωγικά: 92
 • Ελικόπτερα: 77
 • Αντιαεροπορικά: 312 Μονάδες

ΙΣΡΑΗΛ

Ο στρατηγός
Ο αντιστράτηγος Μπένι Γκαντζ, ο "πρασινοσκούφης" αρχηγός των Ενόπλων
Δυνάµεων του Ισραήλ, διαθέτει µεγάλη εµπειρία στη διοίκηση µονάδων και έλαβε µέρος σε πολλές κρίσιµες επιχειρήσεις των τελευταίων 30 ετών.

Στρατός Ξηράς

 • Προσωπικό: 133.000
 • Αρµατα Μάχης: 4.440
 • ΤΟΜΠ: 7.825
 • Πυροβολικό: 1.338 Μονάδες

Αεροπορία

 • Προσωπικό: 34.000
 • Μαχητικά (F-15, F-16): 600
 • Μεταφορικά: 66
 • Επιθετικά ελικόπτερα: 180
 • Μεταφορικά ελικόπτερα: 171

Ναυτικό

 • Προσωπικό: 9.500
 • Κορβέτες: 3
 • Πυραυλάκατοι: 12
 • Υποβρύχια: 3

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΟΞΥΝΣΗΣ
Σε 25 µέρες φτάσαµε στο... µη περαιτέρω

Από τα τέλη του περασµένου µήνα άρχισαν να "πυκνώνουν τα σύννεφα"
της ανησυχίας στην Αν. Μεσόγειο και αργά αλλά σταθερά να προστίθενται... βαθµοί στο θερµόµετρο της έντασης.

24/08/2011
Ο Π. Μπεγλίτης συστήνει ψυχραιµία αλλά και αποφασιστικότητα αναφερόµενος στο θέµα των γεωτρήσεων στην Κύπρο.

24/08/2011
Η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή επισκέπτεται το Ισραήλ.

25/08/2011
Ο Π. Μπεγλίτης τονίζει ότι η Ελλάδα θα διαχειριστεί "µε στρατηγική, ψυχραιµία και στενή παρακολούθηση τις όποιες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο".

06/09/2011
Ο Π. Μπεγλίτης κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ δηλώνει: "Θεωρώ ότι είµαστε σε µία περίοδο που πρέπει να υπάρξει ψυχραιµία από όλες τις πλευρές στην περιοχή".

11/09/2011
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν δηλώνει στο δίκτυο Αl Jazeera ότι "η επίθεση στο πλοίο Mavi Marmara στις 31/5/2010, στα διεθνή ύδατα, δεν συµβαδίζει µε το διεθνές δίκαιο. Στην πραγµατικότητα αυτό είναι αιτία πολέµου! Αλλά εµείς κάναµε αυτό που αρµόζει στην Τουρκία, και κάναµε υποµονή".

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχ. Νταβούτογλου δηλώνει ότι "κανείς δεν πρέπει να δοκιµάσει την ισχύ της Τουρκίας" προειδοποιώντας το Ισραήλ να µην επιχειρήσει να χρησιµοποιήσει το PKK στην αντιπαράθεσή τους.

12/09/2011
Ο Τ. Ερντογάν κατηγορεί το Ισραήλ ότι έχει εξελιχθεί σε "κακοµαθηµένο παιδί". Επιπλέον, υπογράµµισε ότι το Τελ Αβίβ "όχι µόνο ασκεί κρατική τροµοκρατία εναντίον των Παλαιστινίων, αλλά άρχισε να ενεργεί ανεύθυνα".

Ο Αµίρ Εσέλ, επικεφαλής της Μονάδας Σχεδιασµού του στρατού του Ισραήλ, επισκέπτεται το Κάιρο για να συζητήσει τις εξελίξεις στις σχέσεις µε το Ισραήλ, µετά τα γεγονότα στο Σινά και την πολιορκία της ισραηλινής πρεσβείας στο Κάιρο.

13/09/2011
Ο Τ. Ερντογάν ξεκινά περιοδείες στις χώρες της "Αραβικής Ανοιξης" µε πρώτο σταθµό την Αίγυπτο. Τάσσεται υπέρ ενός παλαιστινιακού κράτους και τονίζει πως "συνιστά υποχρέωση και όχι επιλογή"
η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους. Καταδικάζει το Ισραήλ και τονίζει ότι είναι "εµπόδιο για την ειρήνη".

Η Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή δηλώνει την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δηµοκρατίας να προχωρήσει στις 21 /9 στην έναρξη των ερευνών για την αξιοποίηση των κοιτασµάτων φυσικού αερίου ανοιχτά της Κύπρου. "Βεβαίως" -υπογραµµίζει- "οι προγραµµατισµοί µας θα συνεχίσουν και όλες οι ενέργειες και οι σχεδιασµοί που είναι σύµφωνοι µε τις αρχές
του Διεθνούς Δικαίου. Πρόκειται για
άσκηση κυριαρχικών δικαιωµάτων".

14/09/2011
Σύµφωνα µε τουρκικές εφηµερίδες αλλάζουν "ταυτότητα" τα ισραηλινά µαχητικά αεροσκάφη F-16 και από "φίλια" γίνονται "εχθρικά".

Δεκατέσσερα ισραηλινά µαχητικά F-16, πετούν οπλισµένα µέχρι τα όρια του FIR της Αιγύπτου, στην οποία βρισκόταν ο Τ. Ερντογάν. Στη συνέχεια τα αεροσκάφη εισέρχονται στο FIR της Κύπρου έχοντας καταθέσει σχέδιο πτήσης και διαθέτοντας άδεια διέλευσης. Κάνουν στροφή και φτάνουν στα όρια του FIR Τουρκίας.

Πλέει προς την Κύπρο το γεωτρύπανο της Noble Energy.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι δηλώνει ότι οι "µονοµερείς πρωτοβουλίες" της Κυπριακής Δηµοκρατίας για τον καθορισµό ΑΟΖ και οι έρευνες για την άντληση πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο ενέχουν σοβαρούς κινδύνους".

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ ανακοινώνει ότι η Τουρκία ξεκινά σύντοµα έρευνες στη Μεσόγειο, µαζί µε την Αίγυπτο.

Οι Αµερικανοί, µέσω αξιωµατούχου τους στην πρεσβεία της Αθήνας, διαρρέουν ότι η τελική τους θέση είναι πως το φυσικό αέριο που θα βρεθεί στην Κύπρο πρέπει να µοιραστεί αναλογικά σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Ο Ερντογάν κατά την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή από την Τυνησία δηλώνει µετανιωµένος που η χώρα του είναι η πρώτη µουσουλµανική χώρα που έχει αναγνωρίσει το Ισραήλ το 1948.

Βραδινή τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου - Νετανιάχου. Οπως αναφέρει από το Ισραήλ το Debkafiles, συµφώνησαν να συγκληθεί οκταµελής υπουργική οµάδα Ελλάδας - Ισραήλ που θα αναλάβει να διαχειριστεί ενδεχόµενη κρίση. Επίσης, ετέθη και ο κίνδυνος τουρκικής απόβασης σε κάποιο ελληνικό νησί (π.χ. Καστελόριζο) και δεν αποκλείστηκε το ενδεχόµενο "φιλοξενίας" ισραηλινών αεροπορικών δυνάµεων σε ελληνικές
βάσεις.

15/09/2011
Οι εταιρείες ερευνών (Adira Energy Corporation από τον Καναδά και η Modiin από Ισραήλ) υποστηρίζουν ότι εντοπίστηκαν 127 δισ. κυβικά µέτρα φυσικού αερίου, έξω από τις ακτές του Ισραήλ. Επιπλέον, βρέθηκαν κοιτάσµατα πετρελαίου που υπολογίζονται σε πάνω από 300 εκατ.
βαρέλια σε βάθος από 60 έως 250 µ.

Αφιξη στο Οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ της πλατφόρµας (ΟΜΗΡΟΣΙΙ).

Εµφάνιση του νορβηγικού πλοίου Bergen Surveyor στα διεθνή ύδατα νοτίως του Καστελόριζου. Ελληνικό διάβηµα σε Αγκυρα και Οσλο.

16/9/2011
Επίσκεψη του Δ. Ηλιάδη, υπ. Αµυνας της Κύπρου, στο ελληνικό υπ. Αµυνας.

Η περιοχή στην οποία σύµφωνα µε τη "Navtex" (οδηγίες προς ναυτιλλοµένους) που εξέδωσε η Αγκυρα, ξεκινούν οι υποθαλάσσιες έρευνες για λογαριασµό της Τουρκίας, µε την παρουσία τουρκικών πολεµικών σκαφών.

Tο "Οικόπεδο 12" ανήκει στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονοµική Ζώνη και σύντοµα θα ξεκινή-σουν οι υποθαλάσσιες έρευνες για φυσικό αέριο, τις οποίες απειλεί να παρεµπο-δίσει η Τουρκία.

ΣΤΕΝΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ
Υπό το βλέµµα ΗΠΑ και ΝΑΤΟ οι τουρκικές κινήσεις

Από την αυστηρή επιτήρηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που λαµβάνουν εικόνα σε πραγµατικό χρόνο από τα ελληνικά ραντάρ, βρίσκονται οι κινήσεις του νορβηγικού ερευνητικού πλοίου Bergen Surveyor που από το βράδυ της περασµένης Πέµπτης βρίσκεται ανάµεσα σε Κύπρο και Καστελόριζο, λίγο έξω από τον κόλπο της Αττάλειας, επιχειρώντας να κάνει υποθαλάσσιες έρευνες για λογαριασµό της Τουρκίας.

Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάµεις παρακολουθούν µε ψυχραιµία τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας, χωρίς ωστόσο να έχουν προβεί σε οποιαδήποτε στρατιωτική κίνηση, όπως δήλωσε µε κατηγορηµατικό τρόπο ο Πάνος Μπεγλίτης, αµέσως µετά τη συνάντηση που είχε το µεσηµέρι της Παρασκευής µε τον Κύπριο οµόλογό του.

Αθήνα και Λευκωσία δίνουν ιδιαίτερο βάρος στο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί διεθνώς για την εκµετάλλευση των κοιτασµάτων φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Αυτό άλλωστε τονίστηκε µε έµφαση από τους υπουργούς Αµυνας της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο Δ. Ηλιάδης, υπουργός Αµυνας της Κύπρου, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διεθνείς δυνάµεις θα παρεµποδίσουν την Τουρκία από το να δηµιουργήσει κρίση στην περιοχή.

Ο Πάνος Μπεγλίτης υπογράµµισε ότι έχει διαµορφωθεί ένα ισχυρό µέτωπο αλληλεγγύης µεταξύ των χωρών της ΕΕ, των ΗΠΑ, της Ρωσίας και των διεθνών οργανισµών υπέρ της Κύπρου και του Ισραήλ για την εκτέλεση των ερευνών και την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της περιοχής.

Αυτό το ισχυρό µέτωπο αλληλεγγύης τόνισε χαρακτηριστικά ο Ελληνας υπουργός Αµυνας ορθώνεται απέναντι στις απειλές της Τουρκίας που θα πρέπει να καταλάβει ότι την οδηγούν στη διεθνή αποµόνωση.

"Πολεµικές ιαχές"

Η "διπλωµατία των Κανονιοφόρων" άλλωστε, είναι από τις προσφιλείς µεθόδους των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάµεων. Εν µέσω "πολεµικών ιαχών" και απειλητικών προειδοποιήσεων προς το Ισραήλ απέπλευσαν τρεις τουρκικές φρεγάτες από τον ναύσταθµο Ακσαζ στις αρχές της περασµένης βδοµάδας.

Παρότι οι αρχικές εκτιµήσεις ήταν ότι θα κινηθούν στα διεθνή ύδατα ανάµεσα στο "τρίγωνο" Ισραήλ - Γάζας - Κύπρου, τελικώς τα πλοία παρέµειναν κοντά στον ναύσταθµο χωρίς να προβούν στην παραµικρή πρόκληση.

Αντιθέτως ο τουρκικός Τύπος καθ' όλη τη βδοµάδα έριχνε "λάδι στη φωτιά". "Dog fight (σκυλοκαβγάς) στη Μεσόγειο" ήταν ο τίτλος της εφηµερίδας "Sabah", που ανέφερε πως "στόχος των φρεγατών είναι η εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου".

Μάλιστα, οι τουρκικές εφηµερίδες έσπευσαν από τις αρχές της προηγούµενης βδοµάδας σε συγκρίσεις των τουρκικών µε τις ισραηλινές δυνάµεις, υπογραµµίζοντας την υπεροπλία του Ισραήλ σε "έξυπνα όπλα" που µπορούν να πλήξουν στόχους από απόσταση 300 χιλιοµέτρων.


 • Δεν μίλησε για νέα μέτρα ο Βενιζέλος, αλλά οι επόμενες ημέρες θα δείξουν...
 • Προτίμησε να μιλήσει για την αντιπολίτευση και όχι για την κυβέρνηση Παπανδρέου
Σας είχαμε προαναγγείλει τα νέα μέτρα που ζητά η τρόικα από την κυβέρνηση και τα οποία θα ανακοινωθούν είτε Κυριακή είτε Δευτέρα. Ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Ηλίας Πεντάζος, μας επιβεβαίωσε καθώς απέστειλε στους υπουργούς e-mail με τις 15 απαιτήσεις της τρόικας οι οποίες πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα.

Οπως καταλαβαίνετε πρόκειται για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, όπως τα περιγράφαμε στο δημοσίευμα. Πρόκειται για μέτρα – λαιμητόμο που δύσκολα μπορεί να αντέξει η κυβέρνηση να εφαρμόσει αφού η λαϊκή αντίδραση θα είναι δυναμική.

Αναλυτικά, τα 15 μέτρα – φωτιά είναι:

1. Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την περικοπή συμβάσεων αορίστου και ορισμένου χρόνου σε όλους τους φορείς του δημοσίου συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών ώστε να ικανοποιηθούν οι στόχοι του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

2. Έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, επέκταση του μέτρου σε όλους τους φορείς και άμεση γραπτή ενημέρωση των υπαλλήλων για την εισαγωγή τους στην εφεδρεία.

3. Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

4. Να νομοθετηθεί η παρακράτηση ως μέσο για τη συλλογή της εισφοράς αλληλεγγύης

5. Περικοπές στις συντάξεις των δικαιούχων του ΝΑΤ και του ΟΤΕ.

6. Περικοπή των επιχορηγήσεων στα ΕΛΤΑ για τη διακίνηση του Τύπου και έκδοση υπουργικής απόφασης ώστε να νομοθετηθεί άμεσα.

7. Νέο νομοθετικό πλαίσιο για το νομοθετικό καθεστώς στο δημόσιο με περικοπές σε αποζημιώσεις και υπερωρίες.

8. Πάγωμα βασικών και επικουρικών συντάξεων ως το 2015

9. Επανακαθορισμό των προστίμων για τα αυθαίρετα και άμεση ψήφιση του νέου Ρυθμιστικού.

10. Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για το κλείσιμο ή συγχώνευση 35 Οργανισμών που περιγράφονται στο μεσοπρόθεσμο και το κλείσιμο επιπλέον 30.

11. Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για το κλείσιμο ή συγχώνευση των : ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, Εθνικός Οργανισμός Νεότητας, ΕΟΜΕΧ, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, Θέμις, ΕΡΤ.

12. Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την καταγραφή της ακίνητης και κινητής περιουσίας που περνά υπό τον έλεγχο του κράτους.

13. Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για
α) τον καθορισμό όλων των κοινωνικών επιδομάτων και των επιδομάτων υγείας,
β) υπογραφή συλλογικών συμβάσεων σε 16 ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας και
γ) υπογραφή συμβάσεων μεταξύ νοσοκομείων του ΕΣΥ και ιδιωτικών νοσοκομείων για το leasing κλινών.

14. Νέο νόμο για τη μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ.

15. Νομοθετική ρύθμιση για την καθιέρωση μειώσεων στις τιμές των φαρμάκων και υπογραφή συμβάσεων με φαρμακευτικές εταιρίες για την άμεση εφαρμογή της όπως καθιέρωση ασφαλιστικής τιμής για τις φαρμακευτικές εταιρίες

Κρατάμε τις απολύσεις που ζητά η τρόικα να γίνουν ακόμη και στους εκπαιδευτικούς, τις μειώσεις στις συντάξεις στο ΝΑΤ, τον ΟΤΕ, τον ΟΓΑ και πάγωμα επικουρικών για 3 χρόνια.
Επίσης, οι καταργήσεις ή συγχωνεύσεις φορέων πρέπει να γίνουν άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση. Στα αξιοσημείωτα η απαίτηση για νέα μείωση αποζημιώσεων και υπερωριών καθώς και επανακαθορισμός των προστίμων για αυθαίρετα, προφανώς προς τα πάνω.

Με τα μέτρα αυτά, διαφαίνεται πλέον πως η διάθεση της τρόικας είναι "εκτελέσει" την Ελλάδα. Ο ξαφνικός θάνατος που έχουν επιλέξει, οφείλεται στο γεγονός πως έχουν εξασφαλίσει τις Ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες θα δεχτούν πολύ μικρό πλήγμα (ή διαχειρίσιμο) από μία πτώχευση της Ελλάδας. Με την κίνηση αυτή ουσιαστικά αφήνουν την Ελλάδα να πέσει, αφού ούτε ένα από τα απαιτούμενα μέτρα δεν θα τολμούσαν να πάρουν οι Ευρωπαίοι για τις χώρες τους. Είναι απολύτως σαφές πως δεν έχουν διάθεση να συμβάλουν (να βάλουν το χέρι στην τσέπη) ως εταίροι, για να διασώσουν την Ελλάδα.

Για τους Ευρωπαίους, οι Έλληνες πολίτες είναι αριθμοί, η Ελληνική οικονομία ελαχιστότατη και η κυβέρνηση Παπανδρέου απολύτως αναξιόπιστη να διαχειρισθεί (έστω και σε βάθος χρόνου) έντιμα τα οικονομικά της χώρας, χωρίς να παίζει με τα στατιστικά στοιχεία και σχεδιάζοντας προς την πλευρά της ανάπτυξης και όχι προς την πλευρά της συντήρησης του κομματικού κράτους που η ίδια ανέπτυξε, συντήρησε και μέχρι σήμερα δίνει μάχες να συνεχίσει να διατηρεί...

Τα μέτρα αυτά, έχουν υπογραφεί από την κυβέρνηση Παπανδρέου από το πρώτο μνημόνιο και δεν θα έπρεπε να "απορούν" οι κυβερνώντες. Ακολουθούν ένα πρόγραμμα που υπέγραψαν. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο. Η τρομολαγνεία, οι συνεχόμενοι εκβιασμοί προς τους πολίτες της χώρας και η ταυτόχρονη "αυτοκρατορική" τους διαβίωση, έχουν επιφέρει (και συνεχίζουν ακόμη και σήμερα) πολύ βαθιά πλήγματα στην χώρα.

Οι κυβερνώντες δεν μπορούν να κρύψουν πλέον την ανικανότητά τους να ανταποκριθούν στις ευθύνες που οικειοθελώς ανέλαβαν. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση Παπανδρέου οφείλει να αποχωρήσει και να ζητήσει την αντικατάστασή της μέσω των δημοκρατικών διαδικασιών. Και όμως, συνεχίζουν την πορεία προς την εξολόθρευση της Ελλάδας, αντιμετωπίζοντας τους κατοίκους ως αριθμούς...

Μέσα σε αυτά ακριβώς τα πλαίσια εμφανίσθηκε ο κύριος Βενιζέλος και ανακοίνωσε πως νέα μέτρα δεν υπάρχουν! Ποιός μπορεί να τον πιστέψει; Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν πως δεν είναι μόνο ανίκανοι, δειλοί και ψεύτες, αλλά και πως εξαπατούν κατά κανόνα, κατά σύστημα και χωρίς ίχνος συνείδησης τον Ελληνικό λαό... Μακάρι να μας διαψεύσουν, αλλά, η μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης Παπανδρέου, προδικάζει πως όλα όσα αρνούνται ή δεν συζητούν, γίνονται πράξη χωρίς ενδοιασμούς και πάντα υπό την απειλή της διάλυσης της χώρας...

Αρκετά! Ας τελειώνουμε με τον συρφετό των επικίνδυνων αυτών κλητήρων της τρόικας...


Τέτοια κωλοφαρδία... ούτε ο Μητσοτάκης!!

Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το πραγματικό γεγονός...
η Ελλάς απέκτησε προ ολίγων ωρών και... τρίτο πρωθυπουργεύοντα!

Μετά τους Παπαντρέα και Βενιζέλο...αποκτήσαμε και το Σαμαρά.

Δαφνοστεφανωμένη εμφάνιση στη Σαλονίκη ο Αντώνης.

Ο αυριανός πρωθυπουργός!

Απευθύνθηκε κι αυτός σε αρνάκια...
Δεσμεύτηκε...
Ενθάρρυνε...
Πέταξε τα δολώματα.

Λαϊκίζων αλλαζόνας.
Γεφυροποιός προς εργαλάβους,τραπεζίτες.

Οραματιστής της μετά το 2021 εποχής.

Ζωγράφος/μπογιατζής ενός ονείρου μετατροϊκανής εποχής μιάς Χώρας πεθαμένης.

Νέος πρωθυπουργεύων... Νέος Χάρος.


"Θα πάρουμε την Ελλάδα στα χέρια μας".

Σύνθημα με άπειρα υπονοούμενα.
Υπόσχεση στον ανυπόμονο κομματικό στρατό.

Δέσμευση ρεβανσισμού.
"Μαζί μπορούμε να κάνουμε θαύματα".

Θα μετατρέψει τη Χώρα σε χρυσωρυχείο
...έτσι όπως θα την
... "αξιοποιήσει"...
Θα πατάξει το παραεμπόριο,παραοικονομία, τη Φοροδιαφυγή
...

Θα επιστρέψει τις απώλειες στις συντάξεις κάτω των 700 ευρώ
...

Θα ενεργοποιήσει το ΕΣΠΑ που είναι πεθαμένο
... από το 2008 που ισχύει, εποχή του Φυγά Νο2 Καραμανλή...

Θα συνεχίσει άμεσα την κατασκευή των οδικών αξόνων
, με τους ίδιους καρχαρίες (εργολάβους και τραπεζίτες), τα ίδια διόδια...


"Εμείς καταργήσαμε το Ασυλο".

"Εμείς θα αναβαθμίσουμε τα δημόσια πανεπιστήμια".

"Εμείς θα φέρουμε και τα ιδιωτικά".

Τρομακτικές κορώνες ενός οιονεί Χασάπη.

"Θυσίες...Ναι. Κάναμε και θα κάνουμε!!".


Σαφής προειδοποίηση. Εξυπνότερη. Τελεσίδικη.


"Αγρότες σύγχρονοι επιχειρηματίες (έτσι θα τους κάνω!!)".
"Τα σκάφη θα οργώνουν τις θάλασσες (τουρισμός!!).

Περιγραφή... ονείρωξης.


"Συμφωνούμε με τους στόχους. Διαφωνούμε στους τρόπους".


Μνημόνιο, Μεσοπρόθεσμο και ότι άλλο υπάρξει... ισχύουν!!


Πιθανή αντικατάσταση κάποιου μέτρου με άλλο... ισοδυνάμου
αποτελέσματος.

Σαφέστατος προς όλες τις κατευθύνσεις:

Στο Λαό
: Θα σας τα πάρω από... άλλη τσέπη...


Στους Ξένους... "επενδυτές", "δανειστές, "εταίρους" και τοκο
γλύφους: Μην ανησυχείτε. Το "Πρόγραμμα" συνεχίζεται...


Ο Α.Σαμαράς απόψε δεσμεύτηκε να οδηγήσει τη Χώρα στο... ίδιο "λιμάνι" που την οδηγούν οι σημερινοί κυβερνώντες.


Στο λιμάνι της Εξαθλίωσης για το Λαό και της Υποταγής για
τη Χώρα.


Μας έδειξε το ίδιο λιμάνι και την ίδια πορεία
...


Ελεύθερα κ.Σαμαρά...


Ταξίδεψε μόνος σου.

Προτιμώ να πάω με τα... πόδια!

 • Ένοπλος εκφοβισμός από Τουρκία νότια του Καστελόριζου
 • Η Τουρκία απειλεί και η Αθήνα "βλέπει" και τουρκική υφαλοκρηπίδα στο νησί!!!
 • Μήπως κάποιος πρέπει να τους απομακρύνει τάχιστα από τις θέσεις τους;
Η Τουρκία επιχειρεί για ακόμα μία φορά να «εκφοβίσει» την Ελλάδα (όπως και την Κύπρο) στην περιοχή του Καστελόριζου, αμφισβητώντας ευθέως τα ελληνικά χωρικά ύδατα και επομένως και την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, επιχειρώντας να θέσει υπό «στρατιωτικό κλοιό» όλη την περιοχή της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ (η πρώτη δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί, η δεύτερη έχει).
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, προχθές, από την τουρκική ναυτική βάση του Ακτάζ, απέναντι από τη Ρόδο, αναχώρησαν 10 πυραυλάκατοι, 2 φρεγάτες και 1 σκάφος ανεφοδιασμού, τα οποία χθες είχαν εντοπιστεί να πλέουν 60 ν.μ. νοτιοανατολικά του Καστελόριζου. Σύμφωνα ακόμα με την τουρκική NAVTEX, τα ερευνητικά πλοία, που θα κάνουν έρευνες στην περιοχή του Καστελόριζου για λογαριασμό της Τουρκίας επί δίμηνο, είναι τα εξής τέσσερα: Σαρονα, Μπέργκεν, Γκόμαρ και Μπέμερ. Η περιοχή ερευνών τους είναι «καρφί» 32,4 ν.μ. νότια του Καστελόριζου μέχρι 100 ν.μ. νότια - νοτιοανατολικά, ώς τα όρια της αιγυπτιακής ΑΟΖ.

Δι' αυτού του τρόπου, η Τουρκία επιχειρεί να «αποδείξει», κατά παράβαση οποιουδήποτε κανόνος Διεθνούς Δικαίου, ότι έχει «και» αυτή ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου.

Η Τουρκία όμως, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, δεν διαθέτει ΑΟΖ στη θαλάσσια αυτή περιοχή και τούτο γιατί παρεμβάλλεται το Καστελόριζο. Το Καστελόριζο διαθέτει σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και χωρικά ύδατα και υφαλοκρηπίδα και επομένως και ΑΟΖ, η οποία εφάπτεται με αυτήν της Αιγύπτου και της Κύπρου (όταν βεβαίως η Αθήνα αποφασίσει να οριοθετήσει την ΑΟΖ της).

Με τη χθεσινή κίνησή της η Τουρκία επιχειρεί με την «απειλή των όπλων να επιβάλει» την παράνομη θέση της, σύμφωνα με την οποία το Καστελόριζο δεν έχει ούτε χωρικά ύδατα και επομένως ούτε υφαλοκρηπίδα και πολύ περισσότερο ΑΟΖ. Στην περίπτωση που το Καστελόριζο είναι...άυλο, τότε πράγματι η Τουρκία θα μπορούσε να έχει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ που θα ακουμπούσε την Κύπρο και την Αίγυπτο.

Ομως και η χθεσινή αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών προκαλεί μεγάλα ερωτήματα για τον τρόπο που το ΥΠΕΞ «φαντάζεται» την ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ πέριξ του Καστελόριζου.

Στη χθεσινή ανακοίνωση-αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι «το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο και συνοδευτικά σκάφη (θα βρίσκονται) σε περιοχή που σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Δικαίου της θάλασσας επικαλύπτει ΚΑΙ ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου...».

Είναι απολύτως παράλογο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε επίσημη ανακοίνωση-αντίδρασή του προς την Τουρκία να παραδέχεται ότι στην περιοχή ΝΟΤΙΩΣ του Καστελόριζου μπορεί να υπάρχει ΚΑΙ άλλη υφαλοκρηπίδα πλην της απολύτου ελληνικής. Δι' αυτού του τρόπου το υπουργείο Εξωτερικών (χωρίς χάρτη και μπούσουλα;) ανοίγει μόνο του παράθυρο στην Τουρκία να επικαλεστεί και αυτή επισήμως ότι πράγματι έχει ΚΑΙ αυτή υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει το Καστελόριζο, τα χωρικά ύδατά του, η υφαλοκρηπίδα του και η ΑΟΖ του να... κουτσουρευτούν καταλλήλως. Με άλλα λόγια, να κουτσουρευτεί η εθνική κυριαρχία στην περιοχή του Καστελόριζου. Κάτι που επιχειρεί και στο οποίο επιμένει η Τουρκία σε όλες τις μέχρι τώρα διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα για το εύρος των χωρικών υδάτων. Και του εναέριου χώρου.


Ζούμε σε μια χώρα περίεργη, γεμάτη παράδοξα. Το πρώτο παράδοξο είναι πως το πολιτικό προσωπικό, το οποίο είναι συνυπεύθυνο για την κρίση, έχει αναλάβει να τη διαχειριστεί. Με τον τρόπο που όλοι βλέπουμε και βιώνουμε. Το δεύτερο παράδοξο, πως το έτερο συνυπεύθυνο για τη χρεοκοπία κόμμα εξουσίας υπόσχεται περίπου μαγικές λύσεις εξόδου από την κρίση, θεωρώντας προφανώς πως η κοινωνία έχει σχεδόν λησμονήσει την πενταετή διαχείριση της περιόδου 2004-2009, που συνέβαλε καθοριστικά στην επιδείνωση της κρίσης.

Το τρίτο παράδοξο είναι πως μεγάλο μέρος της κοινωνίας (στις δημοσκοπήσεις φτάνει περίπου το 50% και την ώρα της κάλπης συνήθως αυξάνεται σημαντικά) πιστεύει πως ένα από τα δύο αυτά κόμματα έχουν τις λύσεις για την κρίση. Το τέταρτο παράδοξο είναι η σχεδόν σταθερή έλλειψη εμπιστοσύνης από μεγάλο αριθμό πολιτών σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα ή πολιτική έκφραση.

Αν συνεχίσουμε την απαρίθμηση των παραδόξων, θα χρειαστούν προφανώς εκατοντάδες λέξεις.

Γιατί η παραδοξότητα δεν περιορίζεται μόνο στην πολιτική ζωή, αλλά κινείται σε όλα τα επίπεδα. Από τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που απομύζησαν επί σειρά ετών δημόσιο χρήμα και τώρα εμφανίζονται πένητες απολύοντας τους υπαλλήλους τους. Από τους καλλιτέχνες που αποκαλύπτεται πως πίσω από κάθε δραστηριότητά τους υπήρχε δημόσιο χρήμα. Μέχρι τον Μάκη Ψωμιάδη με τα πούρα που δηλώνει πολιτικός κρατούμενος!

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ από enet μοντάζ Γρέκι
Ξαφνικά, σαν να μη μας έφτανε η άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας και η διαρκής καταβύθισή της στην άβυσσο της κρίσης, να 'σου και οι Τούρκοι! Αυτοί μας έλειπαν τώρα!

Ο "φίλος" Ερντογάν στέλνει τουρκικά πολεμικά πλοία στα νότια του Καστελόριζου για να κάνει με "τσαμπουκά" έρευνες εντοπισμού κοιτασμάτων φυσικού αερίου μέσα στην ελληνική (!) Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Απειλεί ταυτόχρονα να στείλει το Πολεμικό Ναυτικό της Αγκυρας και στην ΑΟΖ της Κύπρου για να διακόψει βιαίως γεωτρήσεις για φυσικό αέριο σε περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ που συνορεύει με την ΑΟΖ του Ισραήλ. Παράλληλα προχωρά σε κινήσεις προετοιμασίας αρπαγής ολόκληρης της ΑΟΖ της Κύπρου ανάμεσα στη Μεγαλόνησο και στην Τουρκία μέσω "συμφωνίας" ανάμεσα στην Αγκυρα και στα? κατοχικά τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο!

Θερμό επεισόδιο είναι προφανές ότι απειλείται να ξεσπάσει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αν η κυβέρνηση Παπανδρέου αποφασίσει να κάνει το αυτονόητο και θεμελιώδες: να στείλει ελληνικά πολεμικά πλοία νοτίως του Καστελόριζου για να μην επιτρέψει στην Τουρκία να κάνει έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ.

Περίπλοκη στην Κύπρο η κατάσταση. Γεμάτη κινδύνους πρόκλησης άλλου θερμού ελληνοτουρκικού επεισοδίου κι εκεί. Η Αγκυρα αρνείται στην Κυπριακή Δημοκρατία το δικαίωμα ακόμη και να έχει δική της ΑΟΖ, αν προηγουμένως δεν έχει λυθεί το Κυπριακό. Η Λευκωσία εκχώρησε την εκμετάλλευση ενός τμήματος της ΑΟΖ της στους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς με στόχο να συνάψει στη βάση αυτή στρατηγική συμμαχία με την Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ, ώστε να μπορέσει να αποκρούσει τις επιβουλές της Τουρκίας. Κατόπιν απόφασης του Ισραήλ μάλιστα τις έρευνες ανέλαβε εταιρεία αμερικανοεβραϊκών συμφερόντων, η ίδια που κάνει τις γεωτρήσεις και στην ΑΟΖ του Ισραήλ.

Το δίλημμα του Ερντογάν είναι μεγάλο. Ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησής του έχουν κάνει αλλεπάλληλες δημόσιες δηλώσεις ότι θα σταματήσουν με όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών, κάθε απόπειρα της Λευκωσίας να πραγματοποιήσει έρευνες μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ. Αν τώρα η Αγκυρα δεν κάνει τίποτα, θα γίνει ρεζίλι. Αν υλοποιήσει τις απειλές της, θα φτάσει μέχρι του σημείου να απειλήσει στρατιωτικά μια αμερικανική εταιρεία;

Δεν παίζει κανείς με τα θέματα αυτά. Η αμερικανοεβραϊκή εταιρεία ερευνών είναι προφανές ότι θα λειτουργήσει με πολιτικά, πρωτίστως, κριτήρια. Αν έχει οδηγίες από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να μη φύγει, τι θα κάνουν οι Τούρκοι; Θα? συλλάβουν τους Αμερικανούς τεχνικούς ή θα? διεμβολίσουν την εξέδρα γεωτρήσεων, με κίνδυνο να βρεθούν ξαφνικά αντιμέτωποι με τον 6ο Στόλο των ΗΠΑ; Διλήμματα, όμως, έχει και η Ουάσιγκτον. Θα θυσιάσει τις σχέσεις της με μια χώρα στρατηγικής σημασίας, όπως είναι η Τουρκία, για χάρη υποτιθέμενων κοιτασμάτων της Κύπρου; Δεν είναι λογικό.

Λύση υπάρχει. Ευνοϊκή για την Ουάσιγκτον και την Αγκυρα, καθώς θα αποτρέψει τη μεταξύ τους κλιμάκωση της έντασης, αλλά αρνητική για τη Λευκωσία. Η λύση είναι απλή: να δώσει εντολή η αμερικανική κυβέρνηση στην αμερικανοεβραϊκή εταιρεία ερευνών να αναβάλει την έναρξη των γεωτρήσεων ή να τις διακόψει αμέσως μετά από μια - δυο μέρες επικαλούμενη δήθεν "τεχνικούς λόγους". Ετσι σώζονται τα προσχήματα για τις ΗΠΑ και την Τουρκία και την πληρώνει μόνο η Κύπρος, η οποία πάντως δεν υφίσταται πανωλεθρία. Για να δούμε αν θα επιλεγεί η λύση αυτή.

Η αποφυγή πανωλεθρίας είναι δυσκολότερη για την κυβέρνηση Παπανδρέου στην περίπτωση της τουρκικής "εισβολής" στην ελληνική ΑΟΖ, νότια - νοτιοανατολικά του Καστελόριζου. Εκεί δεν παρεμβαίνουν άλλοι. Η αντι-παράθεση είναι μόνο μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας. Το χειρότερο είναι, όμως, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια υποχώρησης της Αθήνας. Το σημείο που διάλεξαν οι Τούρκοι είναι εξαιρετικά νευραλγικό.

Δεν θα συνορεύουν πλέον η ΑΟΖ της Ελλάδας με την ΑΟΖ της Κύπρου, αν οι Τούρκοι κατοχυρώσουν ντε φάκτο ως δική τους ή αν καταστήσουν αμφισβητούμενη την περιοχή της ελληνικής ΑΟΖ που διεκδικούν! Θα παρεμβάλλεται η τουρκική ΑΟΖ ανάμεσά τους, ενώ ταυτόχρονα η τουρκική ΑΟΖ θα συνορεύει έτσι και με την αιγυπτιακή! Ασχημα τα πράγματα...

Ρηχός, χωρίς καν αντιπολιτευτικό λόγο και αφού αρκέστηκε να παίξει με τις λέξεις, ο Αντώνης Σαμαράς διαφήμισε την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας σαν φυσική συνέχεια της θλιβερής κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.

Αποδέχτηκε το υπάρχον χρέος της χώρας, μιλώντας για επαναδιαπραγμάτευση και όχι για έλεγχό του, μίλησε για ανακήρυξη της ΑΟΖ και μετέπειτα συζητήσεις με τους ενδιαφερόμενους και αντιμετώπισε τους Έλληνες πολίτες ναι μεν «ανθρώπινα» αλλά και ως αριθμούς που τα παιδιά τους θα ζήσουν καλύτερες ημέρες εάν η Νέα Δημοκρατία γίνει κάποτε αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Δυστυχώς, για τον ίδιο, όσο και για τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς δεν κατάφερε να πείσει, αφού τα λεγόμενά του αποτελούν στην ουσία ένα ακόμη «λεφτά υπάρχουν», αλλά με μεγάλη δόση "ελπίδας".

Η Νέα Ελλάδα θέλει να θυμίσει στον κύριο Σαμαρά πως η ελπίδα δεν μπορεί να γεμίσει άδεια πιάτα, ούτε τα ευρωπαϊκά προγράμματα μπορούν να δώσουν σταθερές θέσεις εργασίας στους Έλληνες πολίτες.

Ο Αντώνης Σαμαράς είδε βήματα προόδου στην Τουρκία, αλλά πιθανότατα δεν έχει κατανοήσει το βάθος και την στρατηγική της Τουρκικής πολιτικής, ούτε προφανώς έχει καταλάβει την κλιμακούμενη επιθετικότητα της Άγκυρας εις βάρος της Ελλάδας και των Ελληνικών συμφερόντων. Τόσο το Καστελλόριζο, όσο και η ΑΟΖ νότια από αυτό, τα Δωδεκάνησα και η Θράκη, γνωρίζουν τι ακριβώς επιθυμεί η Τουρκία. Και η Νέα Δημοκρατία το γνωρίζει πάρα πολύ καλά, αφού έχει συντελέσει κατά το παρελθόν στην αναβάθμιση της τουρκικής επιθετικής πολιτικής και προκλητικότητας σε αυτές τις περιοχές.

Η Νέα Ελλάδα θα προτιμούσε από τον κύριο Σαμαρά να σιωπά, αφού τόσο στα εθνικά όσο και στα οικονομικά θέματα μάλλον δεν αντιλαμβάνεται την αγωνία των Ελλήνων πολιτών. Ίσως πριν από 10 χρόνια τα λεγόμενά του να είχαν κάποια βαρύτητα, όχι όμως σήμερα.

Η Νέα Ελλάδα καλεί τους Έλληνες πολίτες σε αντίσταση κατά των κομμάτων που σήμερα βρίσκονται στο Κοινοβούλιο και τα οποία αφού συμμετείχαν είτε άμεσα είτε έμμεσα στην μείωση του κύρους της χώρας, στο άδειασμα των ταμείων που με πολύ κόπο γεμίζουν οι πολίτες, στην έκθεση σε κινδύνους που απειλούν την πατρίδα μας με μείωση των γεωγραφικών της συνόρων, σήμερα τολμούν να ζητούν την εμπιστοσύνη των Ελλήνων, αλληλοσπαρασσόμενα.

Η Νέα Ελλάδα καλεί τους Έλληνες να αγνοήσουν τις ψευτοπολιτικές που εξυπηρετούν τράπεζες και που συνεχίζουν άθλιες πολιτικές συμφωνίες. Οι Έλληνες σήμερα στέκονται εμπρός σε έναν γόρδιο δεσμό, τον οποίο καλούνται να λύσουν. Υπάρχει όμως και η λύση του Μεγάλου Αλεξάνδρου την οποία δεν πρέπει να λησμονούν. Ή θα σπάσουμε τα δεσμά μας με το παρελθόν των ανίκανων «ηγετών» ή θα http://www.blogger.com/img/blank.gifγίνουμε σκλάβοι των δεσμών που σήμερα προσπαθούν να μας επιβάλουν εκ νέου.

Η Νέα Ελλάδα είναι εδώ, το μέλλον είναι μπροστά μας. Οι πολιτικές Παπανδρέου, Σαμαρά και των υπολοίπων Κοινοβουλευτικών συνενόχων, μας στέλνουν στο παρελθόν και μας καταδικάζουν ως χώρα σε παροικία του εκάστοτε δυνάστη. Αυτό άραγε θέλουμε;

Καλούμε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας, τους Έλληνες πατριώτες, μεμονωμένα ή ως ομάδες, με οποιαδήποτε μορφή να συμπαραταχθούν στον κοινό αγώνα για την σωτηρία της πατρίδας. Οι λύσεις υπάρχουν και δεν βρίσκονται σε πρόσωπα που εκπροσωπούν το παρελθόν. Οι λύσεις βρίσκονται στα χέρια των Ελλήνων πολιτών.

Δελτίο Τύπου «Νέας Ελλάδας»

Πες πως όλα αυτά θα γίνουν. Προσαρμογές και ιδιωτικοποιήσεις κι όλα όσα εντέλλονται οι αναμορφωτές «με την απαίτησι να εκτελεσθούν άνευ αναβολής». Στο τέλος του 2012, λέει ο Μάριο Μπλέχερ, πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Αργεντινής, «ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα είναι μεγαλύτερος απ' ό,τι φέτος»... Κι αυτό γιατί «δεν μπορείς να περάσεις ένα χάσμα με δυο βήματα». Μα δεν το βλέπουν αυτοί οι εξ Εσπερίας αναμορφωτές;

«Είναι γελοίο αυτό που συμβαίνει» με την Ευρωπαϊκή περιφέρεια, λέει ο Μπλέχερ. Είναι ένα είδος «απάτης πυραμίδας». Διότι «όλο και περισσότερα χρήματα πληρώνονται συνεχώς για να διατηρήσουν το οικοδόμημα της πυραμίδας ώστε να μην καταρρεύσει. Ο λόγος χρέους/ΑΕΠ αυξάνεται με τον χρόνο, καθώς νέα δάνεια δίνονται για να πληρωθούν τα παλιά χρέη και να χρηματοδοτήσουν ό,τι δημοσιονομικά κενά υπάρχουν»... Πλήρης παραλογισμός, που λέει και η «Αυγή» (από εκεί το παράθεμα), περίβλεπτος και καταλυτικός, αλλά... αόρατος για αναμορφωτές και διεκπεραιωτές

*** CUT: Εδώ, υποβολέα, θα φάμε τα μουστάκια μας. Γιατί αγανακτείς επειδή κάποιοι φοιτητές σφετερίστηκαν τον τίτλο «Αγανακτισμένοι» και τάσσονται εναντίον των καταλήψεων; Είναι δικαίωμά τους αναφαίρετο. Η αγανάκτηση -όποια και αν είναι η αφετηρία της- παραπέμπει στην αυταξία της εγρήγορσης, στη δυναμική της συλλογικότητος. Ακόμη και όταν το περιεχόμενό της κρίνεται (από κάποιους) αντιδραστικό, έχει μεγάλη σημασία να αναγνωρίσεις και να δέχεσαι τη σημασία του φαινομένου. Εκείνο που φαντάζει αλαζονικό, επιδοτώντας το απόλυτον της μιας αλήθειας -δηλαδή το άκρον άωτον του δογματισμού- είναι ο τίτλος (της «Καθημερινής») που συνοδεύει το σχετικό ρεπορτάζ για τους «αγανακτισμένους φοιτητές»: «Ανοιχτά μυαλά, ανοιχτά πανεπιστήμια»

*** Οπως κυλούν βαριές οι μέρες του 2011, κρίκοι στη φαιά αλυσίδα των τελευταίων ετών, διέρχεται απαρατήρητη η «ευδία της φθινοπωρινής νυκτός» και μονάζουν στις γωνιές τους οι ροδιές, μ' ένα μικρό παράπονο κρυμμένο στα άνθη και στους ρουμπινί καρπούς τους: περπατούν σκυφτοί οι άνθρωποι τώρα, με καταιγίδες στα μάτια τους. Εν απογνώσει οι Ελληνες. Και η ομορφιά ερήμην...

Ευρωπαϊκός λαϊκισμός

«Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έχει διαρκώς στο στόχαστρο την Ελλάδα. Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση περνά τα σκληρότερα μέτρα λιτότητας παρά τις διαδηλώσεις δεν ενδιαφέρει τους επικριτές της. Αυτή η συμπεριφορά θέτει το ευρώ σε άμεσο κινδυνο. Ηδη η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου της κοινωνικής αστάθειας. Νέες περικοπές θα την εξωθήσουν εκεί και πιθανώς να παρασύρει τους υπόλοιπους υπερχρεωμένους της Ευρωζώνης, ακόμα και τη Γαλλία. Η συμφωνία για το νέο πακέτο στήριξης μπορεί να δώσει στην Ελλάδα χώρο να αναπνεύσει. Η εφαρμογή της, ωστόσο, θα είναι δύσκολη, ιδιαίτερα επειδή απαιτεί την επικύρωση από τα υπόλοιπα κράτη. Οι ηγέτες της Ευρώπης οφείλουν να δουλεύουν διπλοβάρδιες για να το επιτύχουν, αντί να κατακεραυνώνουν τους Ελληνες για τα όποια σφάλματά τους. Η Ελλάδα, η ΕΚΤ και οι δανειστές πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα, ευθυκρισία και ωριμότητα. Η Ελλάδα ήδη το πράττει και το ίδιο πρέπει να κάνει και η υπόλοιπη Ευρώπη. Αλλιώς οι συνέπειες για όλους θα είναι τρομακτικές. Ζούμε μια εξαιρετικά επικίνδυνη στιγμή και η Ευρώπη πρέπει να δράσει έχοντας κατά νου το μέλλον».

(«FINANCIAL TIMES»/«Καθημερινή»)

Υπεύθυνος: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ από enet, μοντάζ Γρέκι
Ενώ τη Δευτέρα (εκτός απροόπτου) αρχίζουν οι γεωτρήσεις για εξόρυξη υδρογονανθράκων από το Οικόπεδο 12 (ή Οικόπεδο Αφροδίτη) εντός Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου, η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στο δεύτερο γύρο των αδειοδοτήσεων. Αυτό αναμένεται να ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες και θα αφορά τουλάχιστον τρία οικόπεδα που επίσης βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ και πιστεύεται ότι σ΄ αυτά υπάρχουν αποθέματα υδρογονανθράκων.

Ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση των οικοπέδων αυτών έδειξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, η Γαλλία, η Ρωσία, αλλά και οι ΗΠΑ, με εταιρίες που θα αναλάβουν τις έρευνες, καταβάλλοντας βεβαίως το ανάλογο τίμημα στην κυπριακή κυβέρνηση.

Πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο Πρόεδρος κ. Δ. Χριστόφιας ενημέρωσε (λίγο πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ) του αρχηγούς των κομμάτων για την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Είπε ότι υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για αντιμετώπιση οποιασδήποτε κίνησης από τουρκικής πλευράς. Στην περιοχή που θα γίνουν οι έρευνες κινούνται τρεις τουρκικές φρεγάτες, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να παρενοχλούν. Παράλληλα ανέφερε ότι στα κατεχόμενα έχουν ανασταλεί όλες οι άδειες των στρατιωτικών και ότι οι Τούρκοι προτίθενται να αρχίσουν έρευνες δυτικά της Κύπρου.

Έγινε επίσης συζήτηση για να προετοιμασθεί το έδαφος ώστε εάν αρχίσουν οι Τούρκοι παρανόμως τις έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τότε η Λευκωσία να προσφύγει αμέσως στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ παράλληλα να υπάρξει η διαδικασία για την ενεργοποίηση των μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 • Προκαλεί την τύχη του και την τύχη της χώρας του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας
 • Προκλητικός, αυθάδης και ως εκπρόσωπος υπερδύναμης εμφανίστηκε ο Νταβούτογλου
 • Στην προσπάθειά της η Άγκυρα να ηγηθεί ενός ισλαμικού κόσμου, παίζει με την φωτιά που είναι σίγουρο πως θα την καταστρέψει

Ως χωροφύλακας της ανατολικής Μεσογείου εξακολουθεί να εμφανίζεται η Τουρκία, ανεβάζοντας την ένταση στην περιοχή. Μία ημέρα πριν από την έναρξη των ερευνών για φυσικό αέριο ανοικτά της Κύπρου (αρχίζουν αύριο) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, δηλώνει ότι η χώρα τους δεν θα επιτρέψει τις μονομερείς επεμβάσεις σε θαλάσσιες περιοχές πέραν των χωρικών υδάτων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου του CNN Turk ανέφερε ότι “όλοι πρέπει να ξέρουν ότι η ανατολική Μεσόγειος δεν είναι χώρος όπου μπορεί να στριμωχθεί η Τουρκία”.

Είπε, επίσης, ότι “ως κράτος με τις μεγαλύτερες ακτές, δεν θα επιτρέψουμε τη στάση ορισμένων χωρών να θεωρούν ότι στα διεθνή ύδατα ισχύει ο δικός τους λόγος” και πρόσθεσε ότι τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας σχετίζονται με μία περιοχή από τη διώρυγα του Σουέζ μέχρι τον Ινδικό ωκεανό.

Ανέφερε ακόμη ότι κάθε κίνηση που θα περιορίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, είναι πλήγμα και εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, συμπληρώνοντας ότι ο καθένας πρέπει να έχει υπ΄ όψν του τα χωρικά του ύδατα. “Δεν μπορούν να κάνουν μονομερείς επεμβάσεις σε χώρους, πέραν των χωρικών υδάτων”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι έρευνες της Κύπρου

Σχετικά με το θέμα των ερευνών πετρελαίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Νταβούτογλου σημείωσε ότι υπάρχουν δύο σενάρια: “Η Κύπρος ή θα γίνει ενιαίο κράτος που σημαίνει ότι οι Ελληνοκύπριοι θα περιμένουν να υπάρξει λύση και να αξιοποιήσουν από κοινού ό,τι τους ανήκει, ή οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να πουν το εξής: Η περιοχή αυτή μου ανήκει και κάνω ό,τι θέλω. Εάν είναι έτσι, τότε κι εμείς υπογράφουμε τη συμφωνία περί υφαλοκρηπίδας, με αποτέλεσμα να βαθύνει ακόμη περισσότερο η απόσταση των δύο κρατών”.

Ο Α. Νταβούτογλου υποστήριξε ότι η χώρα του επιθυμεί να γίνει η ανατολική Μεσόγειος “περιοχή ειρήνης και σταθερότητας”.Ωστόσο, είπε, “εάν κάποιοι λένε ότι οι περιοχές αυτές είναι η αυλή μας και θα κάνουμε ό,τι θέλουμε, τότε κι εμείς έχουμε το δικαίωμα να προβούμε σε βήματα που θα δείξουν ότι αυτό δεν είναι σωστό”.

Πρόσθεσε ότι “εάν η ελληνοκυπριακή διοίκηση επιμείνει, τότε θα υπογραφεί η συμφωνία περί υφαλοκρηπίδας μεταξύ της Τουρκίας και των κατεχόμενων” και ότι η “ελληνοκυπριακή διοίκηση, αντί να προκαλεί, να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρούμε μαζί μία δίκαιη ειρήνη”.

Οι σχέσεις με το Ισραήλ

Για τις σχέσεις με το Ισραήλ, ο Νταβούτογλου ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία “δεν θα δεχθεί ως συγνώμη κανένα κείμενο, στο οποίο δεν θα περιλαμβάνεται η λέξη απολογία”.

“Θέλουμε να παραδεχθούν ρητά ότι αυτό που έκαναν ήταν λάθος”, επισήμανε, ενώ όσον αφορά την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, ανέφερε ότι συνεχίζονται οι νομικές προετοιμασίες και τόνισε ότι το επιθυμητό είναι η προσφυγή αυτή να γίνει όχι μόνο από την Τουρκία, αλλά και από τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης.

Πηγή


 • Το κατοχικό δάνειο που ποτέ δεν αποπληρώθηκε, επαναφέρει με πρωτοσέλιδό της η γερμανική εφημερίδα, αν κάνει σαφέστατα λάθος ως προς το ύψος του Γερμανικού χρέους προς την Ελλάδα, το οποίο ξεπερνά τα 600 δισ. ευρώ
H «Welt am Sonntag» δημοσιεύει στο σημερινό πρωτοσέλιδο της άρθρο υπό τον τίτλο «Οφείλουμε ακόμα χρήματα στους Έλληνες;» και υπότιτλο «Λέγεται στην Αθήνα ότι υπάρχουν ακόμα ανοικτοί λογαριασμοί από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο», το οποίο αναφέρεται στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, αλλά και του κατοχικού δανείου, ύψους 476 εκ. μάρκων, το οποίο είχε παράσχει η Ελλάδα στη Γερμανία, χωρίς η τελευταία ποτέ να το αποπληρώσει.

Το δημοσίευμα επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι

«εάν αυτά τα χρήματα τα θεωρήσει κανείς ως κανονικό δάνεια κι όχι ως μια εκ των συμβατικά διευθετημένων πολεμικών ζημιών, τότε θα μπορούσαν θεωρητικά ακόμα και σήμερα αυτές οι απαιτήσεις να έχουν ισχύ. Και σύμφωνα με τη μέθοδο υπολογισμού, θα μπορούσε η σημερινή οφειλή να κυμαίνεται με τα επιτόκια και τους σύνθετους τόκους στα 70 δις. ευρώ».

Ωραία, οι εξελίξεις είναι δραματικές, η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν τον οριστικό χαμό, οι Έλληνες παρακολουθούν παγωμένοι να εξελίσσεται μπροστά τους η χρεοκοπία της χώρας και των ίδιων.

Τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και sites περιγράφουν με τον πιο δραματικό τόνο τις ραγδαίες εξελίξεις που ακολουθούν της ακύρωσης του ταξιδιού του Γ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ. Αν πράγματι αληθεύουν οι πληροφορίες ότι η κατάσταση για την Ελλάδα επιδεινώθηκε στα διεθνή φόρα, τότε θα πρέπει να θέσουμε εδώ και τώρα ορισμένες ερωτήσεις.

Όλη αυτή η κατάσταση μοιάζει με την εικόνα των τεθλιμμένων συγγενών ενός ανθρώπου που πεθαίνει αν και οι γιατροί μέχρι τώρα του τα έκαναν όλα σωστά. Του έδιναν την κατάλληλη θεραπεία, όπως έλεγαν, τον φρόντιζαν, του έκαναν μασάζ, του εξυπηρετούσαν κάθε του ανάγκη κι ο ασθενής περνούσε καλά, έστω κι αν βασανιζόταν. Όταν λοιπόν αυτός ο ασθενής πεθαίνει οι συγγενείς έκπληκτοι ρωτούν: ΓΙΑΤΙ; Και ψάχνουν τα αίτια του θανάτου. Ρωτάμε κι εμείς λοιπόν για την Ελλάδα. ΓΙΑΤΙ;

 1. Γιατί φτάσαμε ως εδώ. Πέρυσι πριν το Μνημόνιο δεν μας έλεγαν ότι το ΔΝΤ και η τρόικα είναι το μόνο φάρμακο και δεν χρειάζεται άλλο; Πώς φτάσαμε να έχουμε καταπιεί όλο το φαρμακείο κι όμως να είμαστε ακόμη πιο άρρωστοι από τότε; Γιατί η εγχείhttp://www.blogger.com/img/blank.gifριση πέτυχε κι ο ασθενής απεβίωσε;
 2. Γιατί ενώ η κυβέρνηση με όλους τους τόνους έλεγε ότι έχουμε ανακτήσει την αξιοπιστία μας στον κόσμο, τώρα βλέπουμε όλο τον κόσμο να μας φτύνει; Μήπως δεν κάναμε όλα όσα μας ζήτησαν και με το παραπάνω; Μήπως οι Έλληνες δεν έχουν γίνει πιο φτωχοί από ποτέ, δεν θυσιάζονται καθημερινά στο βωμό της σωτηρίας; Γιατί λοιπόν η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό είναι άθλια και κανείς πλέον δε μας παίρνει στα σοβαρά;
 3. Γιατί το έλλειμμα εκτινάχθηκε στα ύψη παρά τις θυσίες; Αν μάλιστα είναι αληθινές οι καταγγελίες για «φούσκωμα» και παραποίηση στοιχείων τότε το έγκλημα είναι πιο βαρύ. Ποια είναι η αλήθεια λοιπόν και που πήγαν όλα αυτά τα λεφτά που έχουν περικοπεί από τους πολίτες;


 • Του Ανδρέα Παράσχου
Ένα ερώτημα που ακούς ολοένα και περισσότερο, καθώς περνούν οι μέρες και φτάνει η στιγμή που από την πλατφόρμα της Noble Energy στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ θα βυθιστεί το γεωτρύπανο για την πρώτη διερευνητική διάτρηση.

Αν ήμασταν ένα νησί κάπου στον Ειρηνικό, ίσως η στιγμή της πρώτης γεώτρησης να ήταν ιστορική με όλη τη μεγαλοσύνη της λέξης. Φευ! Είμαστε ένα νησί ημικατεχόμενο από την Τουρκία και εν τω μέσω μιας περιοχής, αυτής της Ανατολικής Μεσογείου, που στην κυριολεξία φλέγεται από τοπικές και όχι μόνο διενέξεις.

Είμαστε μια χώρα ενταγμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παρόλο που βρισκόμαστε κυριολεκτικά στο στόμα ενός ενεργού και λίαν επικίνδυνου γεωπολιτικού ηφαιστείου, δεν ανήκουμε σε κάποιο στρατιωτικό συνασπισμό ώστε να νιώσουμε επιτέλους ασφάλεια.

Ο φυσικός χώρος, πλέον, της Κύπρου ως χώρας-μέλους της Ε.Ε. θα ήταν το ΝΑΤΟ, έλα όμως που η αριστερή κυβέρνησή μας δεν το πάει το ΝΑΤΟ. Πώς κατορθώνουμε πλέον να διαχωρίζουμε αυτό που κάποτε και υπό άλλες συνθήκες βροντοφωνάζαμε, «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», σε καλή ΕΟΚ ή Ε.Ε. και κακό ΝΑΤΟ, είναι δύσκολο πια να το συλλάβει ο νους, για λόγους που ιδιαίτερα σήμερα γίνονται εντελώς προφανείς. Αν ήμασταν Ε.Ε. και ΝΑΤΟ δεν θα ήταν πολύ πιο δύσκολο για την Τουρκία να μας γυροφέρνει σαν να ήμασταν μπακλαβάς μιας μπουκιάς;

Ακόμα καλύτερο θα ήταν βέβαια να μπαίναμε στην Ε.Ε. με λυμένο το Κυπριακό, αλλά πού τέτοια σοφία. Όπως και να έχουν τα πράγματα, όπου πας κι όπου σταθείς σήμερα ακούς αναλύσεις για την εκρηκτική κατάσταση στην περιοχή. Ακούς αυτόκλητους αναλυτές να λένε ότι τώρα που είναι στο πλευρό μας το Ισραήλ θα πρέπει να του δώσουμε και βάση να σταθμεύει τα αεροπλάνα του και ναύσταθμο να ναυλοχούν τα πλοία του και το πρόβλημά μας θα λυθεί μια κι όξω. Άλλοι ονειρεύονται μία σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ για να πάρει ένα μάθημα η Τουρκία, λες κι εμείς που θα βρεθούμε στη μέση, αν συμβεί κάτι τέτοιο, απλώς θα παρακολουθούμε το ματς λες και πρόκειται για Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι όμως κι εκείνοι που επικαλούνται προφητείες, όπως ο κύριος προχθές στο εστιατόριο, που έλεγε ότι «ο γέροντας Παΐσιος είχε προφητεύσει ότι το 2012 θα γίνει μεγάλος πόλεμος και θα καταστραφεί η Τουρκία από το ξανθό γένος, δηλαδή από τους Ρώσους, που θα ελευθερώσουν την Κωνσταντινούπολη και την Κύπρο!». Μέγας είσαι κύριε και θαυμαστά τα έργα Σου, όπως έλεγε και η γιαγιά μου η Χαραλαμπία!

Τέλος πάντων. Στο ερώτημα αν θα γίνει πόλεμος στην περιοχή μας, εξαιτίας των γεωτρήσεων Ισραήλ και Κύπρου για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στις ΑΟΖ των δύο χώρων, δεν μπορεί –θεωρώ– να υπάρξει ασφαλής απάντηση. Όμως υπάρχουν στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά συμπεράσματα. Στοιχεία όπως αυτά που υποδεικνύουν σοβαροί διπλωματικοί αναλυτές στην Αθήνα, την Ουάσινγκτον, ακόμα και στη Μόσχα. Σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι η Άγκυρα προσπαθεί με τη δημιουργία θερμού κλίματος στην περιοχή να εξασφαλίσει δεσπόζουσα θέση στην περιοχή προωθώντας τους γενικότερους στρατηγικούς στόχους της και πως δεν είναι στα σχέδια της σύρραξη με το Ισραήλ. Κι αυτό γιατί γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ αν βρεθούν στο σημείο που θα πρέπει να διαλέξουν μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, θα επιλέξουν σίγουρα το Ισραήλ.

Την ίδια ώρα παίζοντας ένα τόσο σκληρό και επικίνδυνο παιχνίδι η Άγκυρα μένει κατά μεγάλο βαθμό εκτεθειμένη, καθόσον έχει ανοίξει πολλά μέτωπα, ενώ οι σύμμαχοί της είναι δυσαρεστημένοι με τους λεονταρισμούς της και τους είναι δύσκολο να την υποστηρίξουν σε αυτό που κάνει.

Την ίδια στιγμή αναλυτές στην Τουρκία τονίζουν ότι και ο ίδιος ο πολύς, Ταγίπ Ερντογάν, γνωρίζει ότι οι λεονταρισμοί του δημιουργούν κι ένα πραγματικό κίνδυνο σύγκρουσης καθότι είναι τοις πάσι γνωστό ότι το Ισραήλ δεν θα δυσκολευτεί αν η Τουρκία πατήσει «κόκκινη γραμμή» να αντιδράσει γι’ αυτό και δεν θα δοκιμάζει την υπομονή του Τελ Αβίβ. Εξ ου και ο αρχηγός της τουρκικής αντιπολίτευσης με ειρωνεία δήλωσε ότι αν τα πλοία του τουρκικού ναυτικού πάνε στη Γάζα θα φιλήσει τον Ερντογάν στο μέτωπο.

Γι’ αυτούς και για πολλούς άλλους συναφείς λόγους, η Τουρκία –θεωρώ– ότι δεν επιδιώκει τον πόλεμο στην περιοχή. Εκείνο που επιδιώκει είναι να εξασφαλίσει μια θέση στο τραπέζι που θα στηθεί αργά ή γρήγορα για το μοίρασμα της πίτας.


Λευκός Οίκος: Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της Noble Energy!
Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα θα υποστηρίξει τα συμφέροντα της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy, η οποία συμφώνησε με την Κυπριακή Δημοκρατία να αναλάβει τις γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 12.

Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα θα υποστηρίξει τα συμφέροντα της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy, η οποία συμφώνησε με την Κυπριακή Δημοκρατία να αναλάβει τις γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 12. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις αποφάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, δεν υπάρχει περίπτωση να αφεθούν ανυπεράσπιστες η εταιρεία και οι εγκαταστάσεις της στη Μεσόγειο στην περίπτωση οποιουδήποτε κινδύνου.

Οι ίδιες πηγές δήλωσαν στο “ΕτΚ” ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Γκόρντον, έθεσε τις αμερικανικές θέσεις για τα θέματα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο τον περασμένο Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τις θέσεις αυτές:

- Πρώτον, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κάθε δικαίωμα, όπως κάθε χώρα, να αναζητεί πηγές ενέργειας για να καλύψει τις ανάγκες της.

- Δεύτερον, τα θέματα ενέργειας δεν έχουν σχέση με τις διαπραγματεύσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξε κινητοποίηση ανώτερων αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όταν η εκπρόσωπος Βικτόρια Νούλαντ υποστήριξε λανθασμένα ότι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της Κύπρου πρέπει να μοιραστούν ισομερώς (“equally”) ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Η δήλωση δημιούργησε αντιδράσεις όχι μόνο από την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και από το Ισραήλ, το οποίο μετά τα νέα δεδομένα στη Μεσόγειο και τον τερματισμό της στρατηγικής του συμμαχίας με την Τουρκία δεν επιθυμεί να έχει λόγο η Αγκυρα στα θέματα ενέργειας της Κύπρου. Η ισραηλινή πλευρά φέρεται να εξέφρασε την άποψη ότι, σύμφωνα πάντα με τα νέα δεδομένα, η λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας δεν είναι η αρμόζουσα για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ετσι, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχώρησε σε διόρθωση της δήλωσης της κ. Νούλαντ -κάτι που εξόργισε την Τουρκία-, τονίζοντας ότι “στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης (του Κυπριακού), τα ενεργειακά αποθέματα θα πρέπει να μοιράζονται ακριβοδίκαια (equitably) μεταξύ και των δύο κοινοτήτων”. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος πρέσβης τηλεφώνησε στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός, όπως φέρεται να είπε, ότι “η αμερικανική κυβέρνηση τάχθηκε ανοικτά με το μέρος των Ελληνοκυπρίων”.

Είχε προηγηθεί η απόρριψη νέου διαβήματος της Αγκυρας, η οποία απαιτούσε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επηρεάσει την αμερικανική εταιρεία Noble να αναβάλει τις προγραμματισμένες γεωτρήσεις. Η αμερικανική απάντηση ήταν ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα, ούτε επηρεάζει ιδιωτικές εταιρείες. Τονίστηκε, επίσης, ότι στο πλαίσιο της στρατηγικής για ανάπτυξη των ενεργειακών πηγών, η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τις αποφάσεις της Noble και εάν χρειαστεί θα την προστατεύσει. Σημειώνεται ότι η εν λόγω εταιρεία έλαβε την έγκριση του Λευκού Οίκου για να αναμειχθεί στις έρευνες και να υπογράψει τις συμφωνίες με το Ισραήλ και την Κύπρο.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν κρύβει την ανησυχία του για την επικίνδυνη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνεργάτες του αναγνωρίζουν ότι είναι προκλητική η στάση του πρωθυπουργού της Τουρκίας. Σε ανώτατο επίπεδο ελήφθη η απόφαση την Παρασκευή να πραγματοποιηθεί συνάντηση του κ. Ομπάμα με τον κ. Ερντογάν, με στόχο “να πέσουν οι τόνοι” μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, με τον οποίο έχει συγκρουστεί επανειλημμένως για το Μεσανατολικό.
 • Γράφει ο Όθων Ιακωβίδης
Ο Ο’ Μπάμα, αυτή την εβδομάδα, εν μέσω των Τουρκικών προκλήσεων εν όψει της έναρξης της εκμετάλλευσης των Κυπριακών και Ελληνικών πετρελαίων και αερίου, κάλεσε τον ΓΑΠ και τον Ερντογάν να βρίσκονται στη Ν.Υόρκη, στα πλαίσια της ετήσιας συνόδου του ΟΗΕ. Ραντεβού για τρείς...

Η συνάντηση αυτή, έρχεται να βάλει στη θέση του,ακόμη ένα κομμάτι στο πάζλ της Εξάρτησης.

Το κομμάτι της εκποίησης/παραχώρησης των μεγάλων πλουτοπαραγωγικών πηγών της Ελλάδας στα αφεντικά της «Εξάρτησης».

Τα κομμάτια αυτού του παζλ (με γενικό τίτλο του το αξίωμα/δόγμα «Μία χώρα κατακτάται με όπλα ή με χρέος») απλώθηκαν στο τραπέζι μπερδεμένα (πάζλ σημαίνει σπαζοκεφαλιά) αλλά όταν βρεθούν τα πρώτα βασικά του κομμάτια, η εικόνα αρχίζει να «παίρνει σάρκα και οστά».

Έτσι, μετά τη βουτιά της χώρας στο μεγάλο χρέος, (που την έσπρωξε ο Ανδρέας Παπανδρέου) και τη διατήρησή της στα μεγάλα χρεωστικά βάθη (στα οποία τη διατήρησαν αλλά και τη βούλιαξαν λίγο ακόμη οι Μητσοτάκης, Σημίτης, Καραμανλής), ήρθε ο ΓΑΠ και έβαλε το απαραίτητο κομμάτι της αδυναμίας εξόφλησης των χρεών, (που πυροδότησε την πτώχευση), μιάς και χωρίς αυτό, η υπερχρέωση δεν πειράζει καθόλου. Είναι σαν το εκρηκτικό που χωρίς τη θρυαλλίδα, είναι μία εντελώς ασφαλής ουσία.

Έτσι, έγινε το προτελευταίο βήμα για την «κατάσχεση» / «εκποίηση» του «οικοπέδου», που από την αρχή, από τα πρώτα δολάρια των δανεικών, αυτό αποτελούσε τον στόχο των δανειστών.

Απόδειξη αδιαμφισβήτητη: Ποιός δανείζει συνεχώς, επί χρόνια, κάποιον που κάθε μέρα, ανελειπώς, ξοδεύει πολύ περισσότερα από όσα παράγει, ενώ ταυτόχρονα έχει χάσει και όλα τα «εργαλεία» παραγωγής , αν δεν αποβλέπει «να του φάει το οικόπεδο» (επειδή «θα μπεί στο σχέδιο πόλεως»);

Και μην μπερδεύεστε με την φαινομενικά μεγάλη και άσχετη με όλα αυτά πολυπροσωπεία των κατόχων των ομολόγων.

Έτσι που η αξία τους έχει πέσει κάτω από το μισό και κατρακυλάει ακόμη περισσότερο, το χρέος μπορεί (αν δεν έχει ήδη γίνει) να αγοραστεί στα χρηματιστήρια κοψοχρονιάς από τον πραγματικά ενδιαφερόμενο και ο (καιροφυλακτών) αγοραστής του να αποκτήσει «εμπράγματο δικαίωμα» επί του «οικοπέδου» Ελλάς, «μπίτ παρά».

Η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ και όλες οι ΔΕΚΟ, τα δημόσια ακίνητα και κινητά που έχουν πέσει στο τραπέζι, αποτελούν τα ορεκτικά.

Το «ψητό», είναι κάτω από το τραπέζι.

Εκεί τρώγεται πάντοτε «το ψητό», γιατί τρώγεται με έναν ζωώδη τρόπο, καθώς κάτω από τα ευγενικά πρόσωπα αποκαλύπτονται οι κρυμένοι και αιμοσταγείς κυνόδοντες των βαμπίρ.

Και το «ψητό Ελλάς» είναι παχύ, σιτεμένο και πεντανόστιμο. Το τσιμπούσι, μετά από τόσα χρόνια υπομονής για το σερβίρισμά του, προμηνύεται αντάξιο του όλου σχεδιασμού αρπαγής του.

Για να φάει όσο μπορεί περισσότερο ο «κύριος του παιχνιδιού», και να μη γίνει ωμά η αρπαγή, έχει στήσει και την απειλή του Τούρκου. Και, αφού τον χρησιμοποιεί, πρέπει να φάει κι αυτός κάτι, έστω χωρίς να έχει κανένα δικαίωμα από κανένα νόμο...

Αυτή η λεπτομέρεια, της αμοιβής του Τούρκικου σκιάχτρου, είναι προς τακτοποίηση μεθαύριο, στη Ν.Υόρκη και στην Ουάσιγκτων.

Και, ξέρετε... ο «κύριος του παιχνιδιού», ποτέ δεν πληρώνει από τη δική του τσέπη. Έτσι, το Τούρκικο φόβητρο, θα πληρωθεί με κάποιο μέρος του δικού μας πλούτου.

Πολύ φοβούμαι ότι θα το δούμε κι αυτό, σαν ένα από τα τελευταία κομμάτια του πάζλ που, ένα-ενα μπαίνουν στη θέση τους, καθώς η Εξάρτηση αποκαλύπτεται, όσο προχωρά η ολοκλήρωση του στόχου της .

Κι εγώ, φίλοι μου, δεν πιστεύω στις συνομωσίες. Πιστεύω σ’ αυτά που βλέπω και ακούω.

Κατά τ’ άλλα, οι ταξιτζήδες ψάχνουν τα πορτοφόλια τους, οι φορτηγατζήδες τις τσέπες τους, οι εργαζόμενοι μετρούν τα φραγκοδίφραγκα που πετάξανε από το μισθό τους και όλη η κοινωνία στενάζει γι αυτά που βλέπει ότι χάνει, ενώ δεν λέει και δεν κάνει τίποτε για τα πολύ περισσότερα που χάνει αλλά δεν τα βλέπει, καθώς είναι κρυμμένα κάτω από το πάζλ που το μπερδεύει περισσότερο η προπαγάνδα της Εξάρτησης, πληρωμένη «δια χειρός» της πολιτικής της ηγεσίας, από τα δανεικά που ξοφλά με τον ξεφτυλισμό του ο λαός.

Και δεν φτάνουν αυτά, υποβιβάσανε στη Β΄Εθνική τον Ολυμπιακό Βόλου, ρημάξανε τον «Ηρακλή» και βάλανε φυλακή τον Μάκη Ψωμιάδη !!!

Έ, δεν τους αξίζει μία επανάσταση;

Καθώς η κατάσταση αναφορικά με το πρόβλημα του χρέους είχε αρχίσει να ξεκαθαρίζει επικίνδυνα, ήδη από τον Αύγουστο και κάθε δυνατή παράταση είχε ήδη δοθεί (προκειμένου κάθε χώρα να λάβει τα απαραίτητα αμυντικά μέτρα), θα περίμενε κανείς μια ξεκάθαρη στάση και τουλάχιστον κάποια σημαντική αλλαγή πολιτικής, ενόψει της ΔΕΘ.

Αντί αυτού, ακούσαμε έκπληκτοι τον κ. Πρωθυπουργό να κάνει μνεία στην … συμφωνία της 21ης Ιουλίου! Ο κ. Παπανδρέου και οι φωτισμένοι του σύμβουλοι, θα πρέπει να είναι οι τελευταίοι άνθρωποι στον πλανήτη που δεν κατάλαβαν ότι η φιλόδοξη αυτή συμφωνία είχε ήδη ακυρωθεί από τις εξελίξεις, με κυριότερες αιτίες:

- Την απαίτηση εμπράγματων εγγυήσεων

- Την αδυναμία επίτευξης των στόχων (κυρίως ως προς το έλλειμμα)

- Την αδυναμία των ελληνικών τραπεζών να απορροφήσουν το haircut

Οι παραπάνω αιτίες ήταν γνωστές και πριν την 21η Ιουλίου γι αυτό και στη συμφωνία εκείνη υπήρχαν αστερίσκοι, ιδιαίτερα για το θέμα των εγγυήσεων. Ωστόσο οι Ευρωπαίοι θέλησαν να δώσουν ακόμα μια παράταση στο μοιραίο, για να βοηθήσουν τον κ. Παπανδρέου και να αποτρέψουν ένα πιστωτικό γεγονός εν μέσω της τουριστικής περιόδου.

Κάθε σώφρων ηγέτης, θα είχε μελετήσει τα στοιχεία, θα είχε εκτιμήσει τους πολιτικούς συσχετισμούς και θα είχε προσπαθήσει να αλλάξει πολιτική. Όχι όμως ο μακάριος κ. Παπανδρέου, ο οποίος προτίμησε τον θελκτικό ελληνικό ήλιο, το κανώ και τα πολυτελή ξενοδοχεία.

Τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές, οι προσδοκίες του κ. Παπανδρέου έχουν γκρεμιστεί ολοσχερώς, έπειτα από μια θυελλώδη συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία, ούτε η παρουσία έκπληξη του φιλοπαπανδρεϊκού Γκάιθνερ μπόρεσε να λειτουργήσει πυροσβεστικά:

- Η συμφωνία του Ιουλίου είναι ήδη παρελθόν

- Η 6η δόση του δανείου είναι υπό αίρεση

- Δεν αναμένεται ευρωπαϊκό χρήμα στα ταμεία πριν το τέλος Οκτωβρίου

- Ούτε λόγος για νέο δάνειο

- Τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους ίσα που επαρκούν για το τέλος του μήνα

- Οι δημοπρασίες εντόκων απειλούνται με εξαφάνιση, καθώς οι εγχώριες τράπεζες βιώνουν το δικό τους ξεχωριστό δράμα

- Όλα δείχνουν ότι το χρέος τελικά θα εξαφανίσει τη χώρα

Ο κ. Παπανδρέου και το επιτελείο του έχουν δύο επιλογές, μία προσδοκία και κανένα εναλλακτικό πλάνο:

Οι δύο επιλογές:

1. Η άμεση είσπραξη με κάθε μέσο του τέλους των ακινήτων, για να πληρωθούν οι μισθοί του Οκτωβρίου

2. Η επίσημη στάση πληρωμών, ελεγχόμενη ή άτακτη

Η μία προσδοκία: Να γίνουν μέσα σε μία εβδομάδα (με προεδρικά διατάγματα) όσα δεν έγιναν σε δύο χρόνια, όσα δηλαδή ζητούσαν από την αρχή οι δανειστές του Παπανδρεϊσμού, δεκάδες χιλιάδες άμεσες απολύσεις στο δημόσιο, αυξήσεις στους φόρους άμεσης απόδοσης (καύσιμα), μειώσεις μισθολογικού κόστους. Αν η κυβέρνηση καταφέρει όλα αυτά και στο τρίτο τρίμηνο διαφανεί εντυπωσιακή πτώση του ελλείμματος, μπορεί να προσδοκά σε μια πολιτική συμφωνία για μια νέα παράταση.

Όλα τα παραπάνω συναινούν σε ένα κοκτέιλ καταστροφής και φέρνουν τη χώρα μας ολοένα και κοντύτερα στον ξαφνικό θάνατο. Ταυτόχρονα ο κ. Πρωθυπουργός βρίσκεται σε παράλυση, τραγικά απομονωμένος από ένα κόμμα που στη βάση του διαλύεται και στην κορυφή του σπαράζεται από συγκρούσεις διαδοχής. Μόνη του διέξοδος η προσφυγή στις κάλπες ή ακόμα καλύτερα (για τον ίδιο και την ελίτ του χάους) ο εκβιασμός μιας συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία.

Σήμερα και για την υπόλοιπη εβδομάδα θα γίνουμε μάρτυρες μιας ξαφνικής επίθεσης ‘’φιλίας’’ από τους μνημονοδίαιτους διαμορφωτές γνώμης, για μια συναίνεση προ της καταστροφής. Το σημερινό άρθρο του κ. Ψυχάρη στο ‘’Βήμα’’ είναι μόνο η αρχή.

Ο κύριος Σαμαράς παρ’ ότι ως άνθρωπος ή ως πολιτικός είναι απολύτως συμπαθής σε όλους, με εξαίρεση την οικογένεια Μητσοτάκη, στην σημερινή του συνέντευξη τύπου στα πλαίσια της ΔΕΘ, δεν έπεισε. Παρ’ όλα τα βαρύγδουπα δημοσιεύματα των φιλικά προς την ΝΔ προσκείμενων εφημερίδων ότι ανεβαίνει ως μελλοντικός πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη οι απαντήσεις του στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ήταν γενικόλογες και αόριστες. Μόνον εικόνα στιβαρού πρωθυπουργού δεν έδωσε, εκείνου του ηγέτη που θα μπορούσε να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση αλλά κυρίως και να την ΑΛΛΑΞΕΙ από τις σάπιες δομές της και να την εκσυγχρονίσει. Πολλές από τις απαντήσεις του στερούντο πυγμής, κάτι που θα έκανε τον ελληνικό λαό να τον δει με άλλο μάτι.

Πρώτα από όλα μας θύμισε λίγο από τον γνωστό «κωλοτούμπα» της πολιτικής όπου πλέον η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου ονομάστηκε επανεκκίνηση της οικονομίας!!!! Αυτή η κωλοτούμπα σε ολυμπιακούς αγώνες θα έπαιρνε άριστα δέκα!!!!

Απ’ έξω-απ’ έξω αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα όπως πχ ότι θα απαιτηθεί χρόνος για να γίνουν τα οράματα του αυτά που είναι γνωστά και ως Ζάππειο 2(και ως τότε τι θα γίνει; θα πονάμε; θα πονάμε;), ότι θα προσπαθήσει να αλλάξει το μυαλό των ξένων (και αν δεν το καταφέρει τι θα γίνει;) ότι εκείνος θα κάνει αποκρατικοποιήσεις (χωρίς να απαντά αν αύριο γινόταν πρωθυπουργός ποια θα ήταν η πρώτη εταιρεία που θα αποκρατικοποιούσε), ότι, ότι….

Και εκεί που έχασε πολλούς πόντους ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ήταν στη απάντηση που έδωσε στον δημοσιογράφο της τηλεόρασης του ALPHA κο Βλάχο. Ήταν μια ερώτηση που τον αιφνιδίασε μια και έθιγε το θέμα της διαπλοκής, των ΜΜΕ και της δυνατότητας επηρεασμού που έχουν της κοινωνίας. Μάλιστα η ερώτηση αυτή ξυπνούσε και άλλες μνήμες στο μυαλό όλων. Μνήμες του 1993…… Η απάντηση του προέδρου της ΝΔ ήταν άλλα λόγια να αγαπιόμαστε….

Και μια παραπολιτική παρατήρηση. Το ότι ο δημοσιογράφος κ. Βλάχος έκανε την ερώτηση για λογαριασμού του καναλιού που εργάζεται, δηλαδή του ALPHA, που έχει Γερμανική διοίκηση, λέτε να είναι τυχαίο; Δεν νομίζουμε… Όχι τίποτα άλλο για να δει ο κύριος Σαμαράς την «υποδοχή» που θα του ετοιμάσουν οι ξένοι όταν θα γίνει πρωθυπουργός και θα επαναδιαπραγματευθεί το μνημόνιο!! (εδώ ακούγονται πικρόχολα γέλια ξένων….)

Κάτι ανάλογο έπραξε σε όλες τις ερωτήσεις που είχαν σχέση με την διαφθορά. Μίλησε για μία εξεταστική που θα κάνει για την οικονομία, αλλά θα πρέπει να έχει πρώτα αποδείξεις και άλλα παρόμοια. Δηλαδή έτσι όπως μας τα είπε ο κύριος Σαμαράς, τα δύο χρόνια τώρα του ΠΑΣΟΚ όλα βαίνουν καλώς; Δεν έχει γίνει κανένα σκάνδαλο επομένως δεν χρειάζεται να διερευνηθεί και κανένα…. Όλοι οι έχοντες την κουτάλα στον δημόσιο βίο της χώρας ήταν αγγελούδια μετά από τόσα χρόνια προϋπηρεσίας!!!! Και τα βιβλία στον ΟΕΔΒ; Γιατί ακυρώθηκε δύο φορές η σύμβαση και δεν ασχολείται κανείς με αυτό; Τα σκάνδαλα στην Πυροσβεστική; Υποθέσεις που έκαναν ντόρο αλλά ποτέ δεν μάθαμε την κατάληξη τους; Οι «λαδιάρηδες» εφοριακοί που είχαν σβήσει παρανόμως πρόστιμα από εταιρείες, που υπολογιζόταν σε ποσό άνω του 1 δις ευρώ; Ή εδώ ισχύει ο χρυσός κανόνας των πολιτικών: δεν σε ακουμπώ-δεν με ακουμπάς, δεν σε πειράζω-δεν με πειράζεις…. Και μετά περιμένει ο Μαρκογιαννάκης να αποδοθεί στην κοινωνία καθαρός ως αθώα περιστερά ενώ η υπόθεση του για το σκάνδαλο της ενοικίασης των ελικοπτέρων ERICKSON έχει θαφτεί στην Βουλή και δεν συζητείται. Μια ληστρική σύμβαση πάνω, μια κάτω δεν χάθηκε ο κόσμος για τους πολιτικούς.

Δεν πειράζει, εμείς δεν ξεχνάμε και θα τα θυμίζουμε όλα σε όλους!!!!

Απλά να μην ξεχνά και ο κόσμος, ότι αν δεν αναδυθεί κάτι καινούργιο στην Ελλάδα, ένα νέο πολιτικό σχήμα, τι θα περνά από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας…. Περαστικά μας!!!