Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

17 Σεπ 2011


  • Ο αμερικανικός ευρωσκεπτικισμός του Σαμαρά, που είναι ο επόμενος εντολοδόχος, θα ακολουθήσει για να σώσει την Ελλάδα μέσω της «διαχείρισης» της ΑΟΖ με τη βοήθεια αμερικανικών εταιρειών
Την Δευτέρα θα ξεκινήσει να παίζεται το μεγάλο δράμα της χώρας. Μέσα σε ένα σκηνικό απόλυτου πολιτικού παραλογισμού, η επόμενη εβδομάδα θα λειτουργήσει ως καταλύτης για τα όσα έρχονται. Και για να μην υπάρξει οποιαδήποτε περίπτωση «αλλαγής στάσης», το πιθανότερο είναι πως η χώρα θα οδηγηθεί σε πτώχευση και θα περάσει ένα πάρα πολύ σκληρό διάστημα ο Ελληνικός λαός, ενώ ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν «παράπλευρες πιέσεις» προκειμένου να αμβλυνθούν οι όποιες (λογικές) αντιστάσεις των πολιτών. Και ως γνωστόν, η λογική υποτάσσεται (κατά σύστημα) από την… πείνα.

Τι συνέβη όμως σήμερα και υπήρξε αυτή η αλλαγή στην απόφαση του πρωθυπουργεύοντα Παπανδρέου και ανακοινώθηκε η ακύρωση της επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Όλα δείχνουν πως οι αμερικανοί δεν ανέχθηκαν την οποιαδήποτε απόπειρα διαμοιρασμού (και ταυτόχρονη συμφωνία σε αυτήν από τον Παπανδρέου) ανάμιξης στα ενεργειακά κοιτάσματα της Μεσογείου από τους Ευρωπαίους. Έτσι, παραδειγματικά, «απολύθηκε» ο Γιώργος Παπανδρέου από την Αμερική και στην Ελλάδα «τοποθετήθηκε» πια ένα ξεκάθαρο δίλημμα: Ευρώπη ή Αμερική;

Ως γνωστόν, ο Σαμαράς προτείνει ένα light ξεπούλημα (εκτέλεση του σχεδίου διάσωσης επί τρία χρόνια και… βλέπουμε), προτείνοντας ταυτόχρονα από τη ΔΕΘ το αυτονόητο, δηλαδή την άμεση ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ.

Από την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου είναι σαφές πως έχει να επιλέξει ανάμεσα σε πτώχευση (επικαλούμενος την ανυπακοή των πολιτών) ή επεισόδιο με την Τουρκία (προκειμένου να κερδίσει χρόνο που θα τον βοηθήσει να διαχειριστεί την αποχώρησή του). Στην δεύτερη περίπτωση, ο Σαμαράς θα εμφανιστεί ως «από μηχανής θεός» για να σώσει τη χώρα (μετά από μία ακόμη πιθανή ηθική ή πραγματική εθνική ήττα), προκαλώντας μέσω πιέσεων εκλογές.

Ο ξένος τύπος συνεχίζει σήμερα με άρθρα-καρμπόν όπως εκείνου του CNN, για την αυξημένη πιθανότητα χρεοκοπίας μας. Το ΒΒC και το Reuters αναφέρουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αναγκάστηκε να ματαιώσει το ταξίδι του λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης της οικονομίας. Το Βloomberg λέει μια απ' τα ίδια και υπενθυμίζει ότι το ρευστό μας τελειώνει τον Οκτώβριο. Το Prison Planet του Αlex Jones λέει ότι η πιθανότητα της Ελληνικής χρεοκοπίας είναι αρκετά μεγάλη, και αν αυτό συμβεί, θα μεταδοθεί σαν "ιός" στην υπόλοιπη Ευρώπη, πυροδοτώντας μαζικές εξεγέρσεις σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Αγγλόφωνη εφημερίδα του Άμστερνταμ προειδοποιεί ότι, αν συμβεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, οι μικρότερες οικονομίες της Ευρώπης θα δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα.

Αφού, λοιπόν, οι πάντες κλείνουν στην περίπτωση της πτώχευσης, τα υπόλοιπα φαντάζουν απλή διαδικαστική υπόθεση… και ενδέχεται οι «διαδικασίες» να ανοίξουν και τις πόρτες κελιών για πολλούς (αν όχι για όλους) τους μετέχοντες της κυβέρνησης Παπανδρέου…


ΥΓ: Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε πως την ύστατη στιγμή μπορεί να παρέμβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέσω μίας ηχηρής παραίτησής του... Και τότε θα αλλάξουν όλα, αφού θα έχει προκύψει πολιτειακό πρόβλημα. Και η ταχύτητα των εξελίξεων θα είναι περισσότερο από ραγδαία...

Τί θα συμβεί, άραγε, εάν οι Έλληνες πολίτες αποφασίσουν διαφορετικά όταν κληθούν να εκλέξουν κυβέρνηση; Τί θα συμβεί εάν αποφασίσουν πως θέλουν να φτιάξουν μία νέα Ελλάδα, μακριά από πάτρωνες και διεθνείς νταβατζήδες;

  • "Τα προσεχή 24ωρα δεν αποκλείεται να αποτελέσουν την θρυαλλίδα που θα αλλάξει τα πράγματα στην Ευρώπη. Αμερικανοί αναλυτές πιστεύουν ότι μετά την αραβική άνοιξη που έφεραν οι εξεγέρσεις του προηγούμενου 8μηνου, έρχεται η ευρωπαϊκή άνοιξη, η οποία μοιραία και αναπόφευκτα, θα ξεκινήσει από την Αθήνα, θα συνεχίσει με την λογική του ντόμινο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ήδη αντιμετωπίζουν ακόμα σοβαρότερο πρόβλημα από την διεθνή οικονομική ύφεση"...

Ο πρωθυπουργός ματαίωσε το ταξίδι του στις ΗΠΑ, όπου και θα βρισκόταν για σημαντικές διακρατικές επαφές στο πλαίσιο της 66ης γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες αλλά και την λιτή κυβερνητική ανακοίνωση η εξέλιξη αυτη ήρθε μετα την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, και καθόσον βρισκόταν καθ' οδόν από Λονδίνο προς Νέα Υόρκη, και τα όσα του είπε ο υπουργός εθνικής οικονομίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, για το κρίσιμο Ecofin που μόλις ολοκηρωθηκε στην Πολωνία.

Ο Γ. Παπανδρέου ήταν απο χθες στο Λονδίνο και θα πετούσε σήμερα για τη Νέα Υόρκη. Αιτία της ματαιωσης, είναι το άσχημο και δυσμενές κλίμα μέσα στο χθεσινό Eurogroup και στο σημερινό Ecofin, στο οποίο συμμετείχε και ο Αμερικανός Υπουργος Οικονομικων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο αμερικανός ομοσπονδιακός υπουργός έφυγε σφόδρα απογοητευμένος απο τους χειρισμούς της Ευρώπης και κυρίως της Γερμανίας η οποία λόγω εσωτερικών και εσωκομματικών προβλημάτων της Γερμανίδας Καγκελαρίου και την ραγδαία άνοδο των αντιπάλων της - και πολέμιων της Ελλάδος με πρώτο τον αντικαγκελάριο που στοχεύοντας στην εσωτερική πόλωση παίζει το χαρτί της πτώχευσης της Ελλάδος ώστε πλέον οι Γερμανοί να μην συνεισφέρουν οικονομικά άρα να μην επιβαρύνεται ο Γερμανός πολίτης- κράτησε μια άκαμπτη στάση στη συνεδριάσεις του Ecofin και του Eurogroup, στην Πολωνία.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από ανώτερες κυβερνητικές πηγές μέσα στο Σαββατοκύριακο και πάντως το αργότερο μέχρι την Δευτέρα το μεσημέρι ανακοινώνονται νέα έκτακτα βαριά εισπρακτικά μέτρα! Κυβερνητική πηγή ανέφερε στο GANA "ότι τα νέα μέτρα θα είναι η σταγόνα στο ποτήρι που θα βγάλει τον κόσμο στα πεζοδρόμια και από εδώ και πέρα ο Θεός βοηθός!"

Στην Αθήνα υπάρχει μεγάλος εκνευρισμός, αναστάτωση και ήδη για το φόβο επεισοδίων η κυβέρνηση αποφασίζει να λάβει και νέα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης εκτεταμένων επεισοδίων (στα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνα Θεσσαλονίκη και Πάτρα) τα οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι έρχονται.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πάντως, κυβερνητική πηγή, μιλώντας στο GANA, ανέφερε ότι υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός των Οικονομικών να μεταβούν στην Washington για την προγραμματισμένη συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde και τον αμερικανό υπουργό οικονομικών Τίμοθι Γκάιθνερ, με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, καθώς οι αμερικανοί φοβούνται ότι μια πιθανή πτώχευση της Ελλάδας θα έχει οδυνηρές συνέπειες για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, άρα και για τις ΗΠΑ.

Αμερικανικές κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στο GANA ότι μετά από αυτές τις εξελίξεις φοβούνται εκτράχυνση των κοινωνικών αντιδράσεων, σκέψεις και προβληματισμοί που έχουν καταθέσεις με εμπιστευτική ενημέρωση στους αρμόδιους έλληνες υπουργούς. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι κοινωνικές αντιδράσεις που αναμένονται τα προσεχή 24ωρα δεν αποκλείεται να αποτελέσουν την θρυαλλίδα που θα αλλάξει τα πράγματα στην Ευρώπη.

Αμερικανοί αναλυτές πιστεύουν ότι μετά την αραβική άνοιξη που έφεραν οι εξεγέρσεις του προηγούμενου 8μηνου, έρχεται η ευρωπαϊκή άνοιξη, η οποία μοιραία και αναπόφευκτα, θα ξεκινήσει από την Αθήνα, θα συνεχίσει με την λογική του ντόμινο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ήδη αντιμετωπίζουν ακόμα σοβαρότερο πρόβλημα από την διεθνή οικονομική ύφεση.

Ανώτατος κρατικός αξιωματούχος των ΗΠΑ στο αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών έλεγε ότι η κρίση που ξεκίνησε το 2008 με την πτώχευση της Lehman Brothers δεν ήταν τυχαίο γεγονός και αυτό διότι, λίγους μήνες νωρίτερα, και συγκεκριμένα από τον Φεβρουάριο του 2008, αλλά και τα τέλη του 2007 το αμερικανικό ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει έρευνα στα οικονομικά των διεθνών οίκων αξιολόγησης (Moody's, Fitch, S&P, κλπ).
Έρευνα που επιχειρείται να τεθεί σε εφαρμογή από τα τέλη του 2003, αλλά παρασκηνιακές πιέσεις προς την τότε κυβέρνηση Bush, κατάφεραν να σταματήσουν την έρευνα που είχε αποφασιστεί σε ανώτερο επίπεδο από τις ΗΠΑ. Η ίδια πηγή έλεγε χτες βράδυ (19/9/2011) ότι "οι Αμερικανοί δεν είναι ότι πονούν για την Ελλάδα ή την Ευρώπη, απλώς γνωρίζουν ότι αν σπάσει και αν λυγίσει η Αθήνα, τότε η Ευρυπαϊκή οικονομία που κρατά ένα πολύ μεγάλο μέρος των εξαγωγών της Αμερικής θα υποστεί τεράστιο ρήγμα, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί εσωτερικά και η οικονομία των ΗΠΑ, η οποία είναι ήδη σε δεινή κατάσταση".


Αν ο Καραμανλής ήταν «ο πρίγκιπας της ακινησίας», ο Παπανδρέου είναι ο υπερκινητικός βασιλιάς της καταστροφής. Παρέλαβε μια χώρα που είχε σοβαρό πρόβλημα και την οδήγησε στην χρεωκοπία.

Μεγάλη η απόσταση, δυσθεώρητη, μεταξύ των δύο καταστάσεων. Το καταλαβαίνει ακόμη και ο κ. Παπανδρέου... Ο πρωθυπουργός διατείνεται ότι έσωσε την Ελλάδα από την χρεωκοπία, επειδή εξασφάλισε θηριώδες δάνειο. Η μόνη αλήθεια σ' αυτό είναι η εξής: όντως το δάνειο ήταν θηριώδες! Και εξοντωτικό. Βρόχος στον λαιμό της χώρας, όπως και η εγκληματική πολιτική του Μνημονίου.

Αυτό αποδείχτηκε περίτρανα... Προχθές, ο Τζωρτζ Σόρος είπε σ' ένα Συνέδριο που έγινε στο Παρίσι (δημοσίευμα στα «Νέα») ότι «η έξοδος από το ευρώ είναι χρήσιμη απειλή». Μιλούσε για τις απειλές των Ευρωπαίων έναντι της Ελλάδος, με αφορμή τις εν γένει αντιδράσεις και τις πιθανές εκρήξεις στην ελληνική κοινωνία. Οντως, η απειλή αυτή δύναται να λειτουργήσει εκφοβιστικά. Γι' αυτό εκτοξεύεται, άλλωστε. Ομως, αν αντιστραφούν οι όροι -και αποδέκτης καταστεί η ίδια η Ενωση- τότε το πρόβλημα θα το έχει η Ενωση: Ολοι συμφωνούν ότι η έξοδος μιας χώρας από την Ευρωζώνη θα ήταν σκέτη καταστροφή για την Ενωση. Με βάση την απλή λογική, η απειλή αυτή θα είχε πολλαπλάσια ισχύ αν έμπαινε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τον κ. Παπανδρέου, τότε που έβγαζε άσφαιρα πιστόλια στο τραπέζι. Φαντάζει δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να την προσπερνούσαν ελαφρά τη καρδία οι εταίροι. Οι γαλλογερμανικές τράπεζες ήταν φορτωμένες με ελληνικά ομόλογα. Και ο νοών νοείτω...

Ομως η καταστροφική πολιτική του πρωθυπουργού είχε και άλλες επιλήψιμες πτυχές. Ας αφήσουμε στην άκρη τα ψεύδη για τα ανύπαρκτα λεφτά, τις... αυξήσεις, την διατήρηση των κεκτημένων και τα λοιπά. Με τα λόγια («Τιτανικός», «χρεωκοπία» κ.τ.λ.), την τραγική καθυστέρηση (Οκτώβριος του 2009 μέχρι το Μνημόνιο) και την αδιαφορία για άλλες πηγές δανεισμού, ο Παπανδρέου εκτίναξε τα spreads, ανέβασε τον πυρετό και την καχυποψία στις αγορές και έβαλε την Ελλάδα πρώτο τραπέζι στην πίστα της χρεωκοπίας. Αν συνυπολογιστεί και η τραγική εικόνα μιας απαράσκευης, ερασιτεχνικής κυβέρνησης, η οποία ούτε καν το επιβεβλημένο έξωθεν πρόγραμμα δεν μπορεί να υλοποιήσει, προκύπτει καθαρό το συμπέρασμα για τον βασιλιά της καταστροφής και την πολιτική του...

Υπεύθυνος: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ από enet μοντάζ Γρέκι

Μια πληροφορία με πολύ νόημα κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες. Ο πρωθυπουργός αναμένεται της Δευτέρα ή την Τρίτη να προχωρήσει είτε σε διάγγελμα είτε σε παρέμβαση η οποία όμως θα γίνει με τρόπο ώστε να την ακούσουν όλοι οι Έλληνες. Ο Γ. Παπανδρέου, πήρε αυτή την απόφαση μετά τις δραματικές εξελίξεις στο Γιουρογκρούπ όπου ο Βενιζέλος «έφαγε ακόμη μια πόρτα» από τους εταίρους σε ότι αφορά την εφαρμογή των μέτρων και την επίτευξη στόχων.

Ο πρωθυπουργός θα θελήσει να δώσει έναν τόνο πραγματικής εθνικής καταστροφής που επέρχεται, θα προσπαθήσει να βάλει στο κάδρο της χρεοκοπίας όλους τους Έλληνες και θα τους ζητήσει να βάλουν πλάτη χωρίς να διαμαρτύρονται και να αντιδρούν.

Θα ζητήσει από τους πολίτες αρχικά να στηρίξουν τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση, δηλαδή να σπεύσουν να πληρώσουν όλα τα χαράτσια που επιβλήθηκαν και να μην οργανώνουν κινήματα «Δεν πληρώνω φόρους».

Σε δεύτερο πλάνο θα ζητήσει από όλα τα κόμματα, τους φορείς, τα σωματεία και τους συνδικαλιστές να πάνε σε μορατόριουμ ολίγων μηνών ώστε να βγει η χώρα από το τούνελ.

Φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός θα παίξει το τελευταίο χαρτί για να παραμείνει πρωθυπουργός. Μήπως όμως θα έδινε καλύτερες υπηρεσίες στη χώρα αν παραιτούνταν ως αποτυχημένος;

ΠηγήΤΙ ΕΙΝΑΙ η ΔΕΗ; Είναι ένα είδος μηχανισμού είσπραξης φόρων, κάθε φορά που οι κυβερνήσεις θέλουν να μαζέψουν λεφτά και δεν έχουν άλλον τρόπο;

Οχι! Και δεν το λέμε εμείς. Το είπε πριν από τρεις μήνες ο ίδιος ο υπουργός των Οικονομικών! Για να διαβεβαιώσει τότε ότι δεν θα επιβληθεί νέος φόρος μέσω αυτού του μηχανισμού. Και πολύ σωστά το είπε. Μόνο που ο ίδιος υπουργός έρχεται σήμερα και διαγράφει με μια μονοκοντυλιά εκείνη τη διαβεβαίωσή του, επιβάλλοντας το νέο χαράτσι στα ακίνητα, το οποίο θα εισπράξει η ΔΕΗ, ως μη οφείλει!

ΑΥΤΑ παθαίνουν οι πολιτικοί, όταν μιλάνε χωρίς να σκέφτονται ότι μπορεί κάποια από τα λόγια τους να γίνουν μπούμερανγκ. Βέβαια, αυτό που παθαίνουν οι πολιτικοί δεν είναι τίποτα μπροστά σ' αυτό που θα πάθουν οι πολίτες, οι οποίοι τους επόμενους δύο μήνες καλούνται να πληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις τους μαζεμένες στην Εφορία. Μαζί και το «δίκαιο και αναλογικό» -κατά τον κ. Βενιζέλο- τέλος στα ακίνητα.

ΤΟ ΟΠΟΙΟ έχει προκαλέσει τσουνάμι αντιδράσεων. Διότι το μόνιμο επιχείρημα, «το επιβάλλει η κατάσταση ανάγκης, στην οποία ζει η χώρα», έχει εξαντλήσει και τα τελευταία ίχνη πειστικότητας που του έχουν απομείνει. Οσο για τον «δίκαιο» και τον «αναλογικό χαρακτήρα» του μέτρου, αυτός πρέπει να εξηγηθεί σε μια σειρά κατηγοριών φορολογουμένων που άλλα θα νιώσουν στην τσέπη τους.

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, πώς θα πληρώσουν όσοι ιδιοκτήτες έμειναν εν τω μεταξύ άνεργοι; Δεν θα έπρεπε αυτοί να εξαιρεθούν ή τουλάχιστον να γίνει κάποια άλλη ρύθμιση και ως προς το ύψος του ποσού και ως προς τον τρόπο πληρωμής του; Τι θα συμβεί αν ξεσπάσει κύμα αρνήσεων πληρωμής; Η ΔΕΗ θα αρχίσει να κάνει μαζικές διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος; Μα τότε και κοινωνικό πρόβλημα θα δημιουργηθεί και το μέτρο δεν θα αποδώσει όσο έχει προϋπολογίσει η κυβέρνηση.

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ είναι υπαρκτός για αντικειμενικούς λόγους. Ηδη ένα σημαντικό ποσοστό καταναλωτών της ΔΕΗ αποφεύγει να εξοφλεί τους λογαριασμούς του. Η νέα επιβάρυνση θα τους πολλαπλασιάσει. Αλλωστε, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει ζωηρές αντιρρήσεις τόσο για τη συνταγματικότητα του μέτρου όσο και για τον τρόπο είσπραξής του. Μια δημόσια επιχείρηση, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, μπορεί να χρησιμοποιείται ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός, επειδή ο αντίστοιχος μηχανισμός του κράτους είτε δεν υπάρχει είτε αδυνατεί να κάνει το αυτονόητο;

ΕΠΙΣΗΣ, την ώρα που ακόμη και ο μη έχων εισόδημα πολίτης καλείται να πληρώσει για το ένα και μοναδικό σπίτι που έχει, είναι απαράδεκτο και προκλητικό να εξαιρούνται ακίνητα της Εκκλησίας και να γίνονται άρον άρον και εκ των υστέρων «διορθώσεις», λόγω της κατακραυγής.

ΤΙ ΑΛΛΟ θα δούμε;

enet μοντάζ Γρέκι

«Θεωρητικά», μία μη ελεγχόμενη χρεοκοπία ή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να συμβεί ακόμα και τον Οκτώβριο, σχολιάζει σε έκθεσή της η Citi, σημειώνοντας ότι αν και δεν υιοθετεί προς το παρόν αυτό το σενάριο, οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο αυξάνονται.

Όπως αναφέρει ο οίκος, σε περίπτωση που η Ελλάδα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη σε μη εθελοντική βάση, το μέγεθος της καταστροφής που θα ακολουθήσει θα είναι τέτοιο, ώστε στη συνέχεια θα έχει μικρή μόνο σημασία αν θα επιτραπεί στη χώρα -ή αν η ίδια θα αποφασίσει- να μείνει ή να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι αυτό, διότι ο βασικός καταλύτης μιας συστημικής χρηματοικονομικής καταστροφής θα είναι η ίδια η έξοδος από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι κάτι που, σε θεωρητικό επίπεδο, θα μπορούσε να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή, ακόμα και πολύ σύντομα. Για παράδειγμα, αν η τρόικα αρνηθεί την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Οι αναλυτές της Citi διευκρινίζουν ωστόσο, ως προς αυτό, ότι η άρνηση της τρόικας να εκταμιεύσει κάποια δόση προς την Ελλάδα δεν ισοδυναμεί αυτόματα με αποβολή της χώρας από το ευρώ. Μόνο αν ακολουθήσει και η άρνηση της ΕΚΤ για χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα και από το ελληνικό ELA, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για μία «πρόσκληση» εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Πάντως, εκτιμά η Citi, είναι πιο πιθανό να διαπιστωθεί μια «εσκεμμένη μη συμμόρφωση» της Ελλάδας σε μία από τις επόμενες αξιολογήσεις της τρόικας, το Δεκέμβριο του 2011 ή το Μάρτιο του 2012, παρά σε αυτή του Σεπτεμβρίου.

Κάτι τέτοιο θα επιφέρει, μεταξύ άλλων, μεγάλη αναδιάρθρωση των απαιτήσεων των ιδιωτών πιστωτών, το ΔΝΤ πιθανότατα θα είναι προστατευμένο λόγω του status του ως «προτιμώμενου πιστωτή», ενώ το τι θα συμβεί με το ελληνικό χρέος που βρίσκεται στην κατοχή της ΕΚΤ θα εξαρτηθεί από το αν το ευρωσύστημα και το ελληνικό ELA θα παραμείνουν «ανοιχτά» για τις ελληνικές τράπεζες. Αν οι ελληνικές τράπεζες συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται, τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

Η Citi αναφέρει χαρακτηριστικά ότι δεν θεωρεί μέχρι στιγμής ως πιο πιθανό το σενάριο της κάποιας μη ελεγχόμενης χρεοκοπίας ή εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Πρόκειται όμως για ένα σενάριο που συγκεντρώνει πλέον αυξημένες πιθανότητες, αρκετές ώστε να του αποδίδεται η δέουσα προσοχή, είτε προκύψει από την επιδείνωση μιας αρχικά ελεγχόμενης χρεοκοπίας, είτε προκύψει ακούσια, εντός η εκτός ευρωζώνης. Το τελευταίο σενάριο θα μπορούσε μάλιστα να ισχύσει για μία ή περισσότερες χώρες της ευρωπαϊκής «περιφέρειας» ή ακόμα και για μία χώρα του «πύρινα» της Ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά την εκδοχή των μη ελεγχόμενων εξελίξεων, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι οι Έλληνες πολιτικοί κάτω από την τεράστια πίεση ενός εξοργισμένου εκλογικού σώματος θα ανακαλέσουν τα μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις, εκτιμά η Citi. Ως αποτέλεσμα, η τρόικα θα διακόψει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και η ΕΚΤ θα σταματήσει να αγοράζει ελληνικό χρέος και να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.

Αντιμέτωπη με ένα κύμα πανικού τραπεζικών αναλήψεων και με την -αδύνατη- πρόκληση της συνέχισης της χρηματοδότησής της, υπό το βάρος της επιδείνωσης του χρέους της, η Ελλάδα δεν θα διαθέτει πλέον πολλές επιλογές, παρά να κηρύξει στάση πληρωμών.


Οι εξελίξεις που υπήρξαν σήμερα, με την αναβολή του περιβόητου ταξιδιού του Γιώργου Παπανδρέου στις ΗΠΑ, σηματοδοτούν την σημαντικότατη αλλαγή πλεύσης που φαίνεται να αποφασίστηκε στο Μαξίμου, ενώ είναι απολύτως σαφές πως προς την κατεύθυνση αυτής της απόφασης λειτούργησε η αποκάλυψη των στημένων στατιστικών από την κυβέρνηση Παπανδρέου, εις βάρος της Ελλάδας, προκειμένου να εξασφαλισθεί η έλευση του ΔΝΤ στην χώρα...

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η ακύρωση του συγκεκριμένου πρωθυπουργικού ταξιδιού υπήρξε μία σαφέστατη αναστάτωση που φάνηκε από την επίσκεψη πολιτών σε σούπερ μάρκετς (σημειώνουμε πως μέχρι και τις 8 το βράδυ πάρα πολύς κόσμος έμπαινε στα σούπερ μάρκετς, έχοντας μόνο μισή ώρα στη διάθεσή του να πραγματοποιήσει αγορές...!), ενώ η κίνηση στα ΑΤΜ των τραπεζών ήταν επίσης πάρα πολύ αυξημένη...! Με απλά λόγια, το μόνο που κατάφερε ο πρωθυπουργός ήταν να πανικοβάλει τους Έλληνες πολίτες με μία ακόμη απόφασή του...

Είναι άγνωστο το τι συνέβη και υπήρξε η ακύρωση του ταξιδιού. Είναι όμως απολύτως σαφές πως ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα συρθεί σε εκλογές (γνωρίζοντας την πανωλεθρία που τον περιμένει και η βέβαιη απώλεια ελέγχου της εξουσίας μπορεί να τον οδηγήσει σε πρωτοφανείς περιπέτειες) εάν δεν δοκιμάσει όλα του τα όπλα. Όπλα που σαφέστατα δεν θα λειτουργήσουν υπέρ της χώρας και των πολιτών, αλλά ενώ θα γίνει καμπάνια για την "εθνική ανάγκη", αυτά θα χρησιμοποιηθούν κατά των εθνικών συμφερόντων...

Ο Γιώργος Παπανδρέου μπροστά του (πέρα από την ανακήρυξη των εκλογών) έχει δύο επιλογές:

Η πρώτη του επιλογή είναι η ανακοίνωση νέων πρόσθετων μέτρων και το πάγωμα των τραπεζικών λογιαριασμών με την αιτιολογία της αποφυγής της πτώχευσης, προσπαθώντας έτσι η κυβέρνηση να περάσει την εικόνα της ύστατης προσπάθειας πριν την καταστροφή.

Η δεύτερη επιλογή είναι η ανακοίνωση εθνικού κινδύνου στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας. Και αυτή η ανακοίνωση θα αποσκοπεί στην συρρίκνωση (και στήριξη) των πολιτών στην κυβέρνηση Παπανδρέου προ του εθνικού κινδύνου. Ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί το τέχνασμα της μερικής επιστράτευσης πολιτών, για να πεισθούν οι Έλληνες πως οι εξελίξεις περί των εθνικών είναι ραγδαίες...

Το αποτέλεσμα, μέχρι στιγμής είναι ένα (σχεδόν βέβαιο) κραχ του Χρηματιστηρίου την Δευτέρα, ενώ οι αμέσως επόμενες ημέρες ίσως αποδειχτούν τραγικές για την οικονομία της Ελλάδας (και όχι μόνο γι αυτήν). Όποιος αυτή τη στιγμή πιστεύει πως ο Παπανδρέου δεν θα επιχειρήσει να παραμείνει στην εξουσία, πιθανότατα δεν έχει κατανοήσει ούτε στο ελάχιστο την πολιτική αναλγησία του συγκεκριμένου ανδρός, ούτε -φυσικά- έχει καταλάβει πως τα συμφέροντα δεν θα αφήσουν εύκολα το "θύμα Ελλάδα" να ξεφύγει εύκολα από τα χέρια τους...

Η πρωθυπουργική σιωπή, αυτή τη στιγμή, ισοδυναμεί με έγκλημα και προστίθεται στα όσα ήδη έχουν συμβεί επί της πρωθυπουργίας του Γ. Παπανδρέου και μείωσαν την χώρα διεθνώς. Μόνο, που τώρα, ο κίνδυνος απώλειας ακόμη και της δημοκρατίας, φαντάζει περισσότερο απειλητικός από ποτέ...ΥΓ: Επειδή όμως, υπήρχαν εδώ και πολύ καιρό πληροφορίες που ανέφεραν πως ο Γιώργος Παπανδρέου αποφεύγει να πάει στις ΗΠΑ, ίσως αυτή η ματαίωση του πρωθυπουργικού ταξιδιού να επιβεβαιώνει αυτές ακριβώς τις πληροφορίες...

Η είδηση, της ματαίωσης του πρωθυπουργικού ταξιδιού, όπως μεταδόθηκε από τα ΜΜΕ

Ματαιώθηκε το ταξίδι του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στις ΗΠΑ, όπου επρόκειτο να έχει σειρά επαφών με ξένους ηγέτες με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες μετά από επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο για τα αποτελέσματα των κρίσιμων συνεδριάσεων του Eurogroup και Ecofin αποφασίστηκε να επιστρέψει στην Ελλάδα καθώς κρίθηκε ότι η κατάσταση στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γερμανία είναι εξαιρετικά ρευστή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέρος των επαφών του κ. Παπανδρέου θα γίνουν από τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Λαμπρινίδη.

Ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού

Την ματαίωση του ταξιδιού του κ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού, το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Επειδή η ερχόμενη εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου στην ευρωζώνη και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η χώρα, ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, αποφάσισε να αναβάλλει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στις ΗΠΑ».


Στο ρευστό πολιτικό κλίμα απέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Η. Μόσιαλος την αναβολή

"Στο ρευστό διεθνές περιβάλλον και στις διαφωνίες στο εσωτερικό ευρωπαϊκών χωρών", απέδωσε την αναβολή του ταξιδιού του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στις ΗΠΑ ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος σε σύντομη παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.
"Να μη δώσουμε σε κανέναν το δικαίωμα να παίξει με την τύχη της χώρας", υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος και παρέπεμψε στις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα από την Πολωνία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την ολοκλήρωση των εργασιών των άτυπων Eurogroup και Ecofin.
"Πρέπει να δούμε και το εσωτερικό πολιτικό κλίμα", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας ότι "δεν παίζουμε εν ου παικτοίς".
Προανήγγειλε, τέλος, ότι αύριο, Κυριακή, θα υπάρξουν κυβερνητικές συσκέψεις, στις οποίες θα εξεταστεί η κατάσταση.

Τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά-Βενιζέλου

Στο μεταξύ τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά είχε νωρίτερα το απόγευμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε στον Πρόεδρο της ΝΔ τις δυσκολίες που υπάρχουν αλλά και την κρίσιμες ώρες ενόψει της υλοποίησης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Μόνη λύση οι εκλογές υποστηρίζει ο ΛΑΟΣ

Το αίτημα της προσφυγής στις κάλπες υιοθετεί ο ΛΑΟΣ, με αφορμή την αναβολή του ταξιδιού του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στις ΗΠΑ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Κωστής Αϊβαλιώτης, δήλωσε: «Όπως πάντα, έτσι και στο θέμα που απασχολεί σήμερα τον κ. Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός έχει “χρονοκαθυστέρηση”. Ακόμα και το προηγούμενο Σάββατο τα πράγματα ήταν πιο βατά. Τώρα πια η μόνη λύση είναι οι εκλογές».

"Κλίμα τρομοκράτησης και εκβιασμού της κοινωνίας" διαβλέπει ο ΣΥΝ

Για "κλίμα τρομοκράτησης και εκβιασμού της κοινωνίας, προσπαθώντας να προλάβει τις δικαιολογημένες λαϊκές αντιδράσεις απέναντι στην ανάλγητη και κοινωνικά άδικη πολιτική της αλλά και να καλύψει την παταγώδη αποτυχία της πολιτικής της που οδηγεί την χώρα μας στην πλήρη κοινωνική χρεοκοπία", κάνει λόγο το γραφείο Τύπου του Συνασπισμού σε ανακοίνωσή τους με αφορμή την αναβολή του ταξιδιού του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στις ΗΠΑ.
"Η κυβερνητική τρομοκρατία θα γυρίσει μπούμερανγκ στην ίδια την κυβέρνηση. Ο λαός μας δεν τρομοκρατείται. Θα αντισταθεί και θα ανατρέψει την κυβερνητική πολιτική. Η μόνη εγγύηση για τη σωτηρία της χώρας είναι η ένταση των ενωτικών αγώνων του λαού και της νεολαίας", προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΝ.

Ενημέρωση ζητά η ΔΗΜ.ΑΡ.

"Η ακύρωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ δημιουργεί κλίμα ανησυχίας στην κοινωνία και επιτείνει την ανασφάλεια των πολιτών", αναφέρεται σε σχόλιο της Δημοκρατικής Αριστεράς, η οποία προσθέτει πως "η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τα κόμματα και να δώσει πειστικές απαντήσεις για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα".

Η κρισιμότερη ημέρα που θα καταδείξει το αύριο της Μέσης Ανατολής, της Κύπρου και της Ελλάδας
Την 19η Σεπτεμβρίου θα δοθεί το μεγάλο τεστ της τουρκικής πολιτικής στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με αφορμή την έναρξη των ερευνών για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, έρευνες τις οποίες η κυβέρνηση της Άγκυρας επανειλημμένως και σε όλους τους τόνους δήλωσε ότι δεν θα αποδεχθεί.

Αυτό τονίζει η έγκυρη ισραηλινή ιστοσελίδα Debka Files που ειδικεύεται σε θέματα άμυνας, διπλωματίας και γεωστρατηγικής με σημερινό της δημοσίευμα, υποστηρίζοντας αφ' ενός ότι το πολεμικό ναυτικό και η αεροπορία της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ βρίσκονται ήδη σε κατάσταση επιφυλακής και αφ' ετέρου ότι από τουρκικής πλευράς, ήδη από την περασμένη Τρίτη 13/9 βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση μεταφοράς πρόσθετων ισχυρών δυνάμεων πεζικού στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε συνέχεια προηγούμενου δημοσιεύματος της ίδιας ισραηλινής ιστοσελίδας, που πρώτοι δημοσιεύσαμε και σύμφωνα με το οποίο την 14/9 ενεργοποιήθηκε το κοινό στρατιωτικό δόγμα Ελλάδας-Ισραήλ, στο σημερινό της δημοσίευμα η Debka Files αναφέρει ότι αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη ο συντονισμός του πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας της Ελλάδας και του Ισραήλ, που καλύπτει γεωγραφικά και την Κύπρο.

Η εκμετάλλευση των κυπριακών κοιτασμάτων βρίσκεται σε άρρηκτη σχέση με την εκμετάλλευση των αντίστοιχων ισραηλινών, όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής τους εγγύτητας, αλλά και επειδή η αμερικανική ετσιρεία Noble Energy έχει συμβληθεί τόσο με την Κύπρο όσο και με το Ισραήλ προκειμένου να εξορυχθεί πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ικανό να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες των δύο χωρών σε βάθος χρόνου.

Από την άλλη πλευρά, πάντα σύμφωνα με την ίδια ισραηλινή ιστοσελίδα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφεύγει επιμελώς να συνδέσει το Ισραήλ με το ζήτημα της εξόρυξης των κυπριακών υδρογονανθράκων. Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες ημέρες, αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας του με το Ισραήλ ενώπιον των νεοσύστατων αραβικών κυβερνήσεων στην Αίγυπτο και στην Τυνησία, προβάλει το θέμα της ελευθερίας της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο - υπενθυμίζοντας στον αραβικό πολιτικό κόσμο την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση κατά του πλοίου Mavi Marmara στα διεθνή ύδατα τον Μάιο του 2010.

Η ιστοσελίδα παραθέτει δήλωση της 15/9 του εκπροσώπου του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία δίνεται με σαφήνει το πράσινο φως στην αμερικανική εταιρεία Noble Energy να προχωρήσει στις έρευνες χωρίς αναβολή. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν την προσπάθεια να υπάρξει ενεργειακή πολυμορφία στην Ευρώπη, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι αμερικανική εταιρεία συμμετέχει σε αυτό το εγχείρημα." ("US support the efforts to enhance energy diversity in Europe, noting the fact that a US company was involved was also positive."). Την επομένη ημέρα, 16/9, η Αθήνα επανέλαβε ότι εάν η Τουρκία παρέμβει στις έρευνες για τα κυπριακά κοτάσματα, θα παραβεί όλες τις διεθνείς συνθήκες και όλες τις υποχρεώσεις της προς τη διεθνή κοινότητα.

Σύμφωνα πάντοτε με την ίδια ιστοσελίδα, η Τουρκία από την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου έως και σήμερα συνεχίζει να μεταφέρει μεγάλο όγκο δυνάμεων πεζικού στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα του νησιού, ενώ είναι φανερό ότι την 19/9 θα αρχίσει και η Τουρκία έρευνες για ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, όλως παρανόμως.

Η ισραηλινή ιστοσελίδα Debka Files εκτιμά ότι η 19η Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης των ερευνών για τα κυπριακά κοιτάσματα, θα είναι η ημέρα κατά την οποία θα κριθεί πώς θα κινηθεί στο εξής η Τουρκία. Συγκεκριμένα, εάν η Τουρκία επέμβει στρατιωτικά και προσπαθήσει να εμποδίσει τις εργασίες πάνω και γύρω από την αμερικανικής ιδιοκτησίας πλατφόρμα της Noble Energy, (σ.σ. η πλατφόρμα έχει ήδη εγκατασταθεί στο σημείο των ερευνών και παρακολουθείται στενά από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό), τότε θα ακολουθήσει στρατιωτική εμπλοκή μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών - Κύπρου - Τουρκίας - Ισραήλ - Ελλάδας.

Από την άλλη πλευρά, συνεχίζει η ιστοσελίδα, εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιλέξει να μην εμπλακεί στρατιωτικά και απλώς περιορισθεί σε μία συμβολική έναρξη ερευνών για υδρογονάνθρακες σε άλλο σημείο της Κυπριακής ΑΟΖ, θα δώσει την εντύπωση ότι τελικά οι απειλές που εκτόξευε όλο αυτό το διάστημα ήταν άνευ περιεχομένου, γεγονός που θα έχει συνέπειες στην εικόνα που επιθυμεί να δώσει στον αραβικό κόσμο.

Όπως επισημαίνει ειδικότερα η ίδια ιστοσελίδα, υπάρχει το ενδεχόμενο η Τουρκία να στρέψει τον αραβικό παράγοντα κατά του Ισραήλ, επ' ευκαιρία της επερχόμενης έντασης.

Αυτό ακριβώς είναι το ζήτημα που εξετάζουν από κοινού τα Αμερικανικά και Ισραηλινά επιτελεία, εκτιμώντας τις τελευταίες ώρες ότι η πρώτη στρατιωτική σύγκρουση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο πλησίον της Κύπρου θα προκαλέσει σειρά αεροπορικών και θαλάσσιων στρατιωτικών επιχειρήσεων ανάμεσα στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Τουρκία και το Ισραήλ - καταλήγει με έμφαση η ισραηλινή ιστοσελίδα.Ανεπίτρεπτη ανοχή που εγγίζει τα όρια της συνενοχής ενός εθνικού εγκλήματος

Αίσθηση έχουν προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες οι αποκαλύψεις που αφορούν την στημένη είσοδο του ΔΝΤ στην χώρας μας. Έγκλημα που θα πρέπει να τιμωρηθεί από την Ελληνική Δικαιοσύνη με τις μέγιστες ποινές. Όσοι συμμετείχαν στην διαστρέβλωση των οικονομικών στοιχείων της Ελλάδας, θα πρέπει να γνωρίσουν παραδειγματικές ποινές λόγω της ανηκέστου βλάβης που προξένησαν ηθικά, εθνικά και οικονομικά στην πατρίδα μας.

Η Νέα Ελλάδα απαιτεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τερματίσει άμεσα αυτή την αισχρή κυβέρνηση, να ζητήσει την άμεση σύλληψη των εμπλεκομένων ανεξαρτήτου θέσεως και παραβλέποντας πως είναι πολιτικά πρόσωπα να ζητήσει την άμεση προφυλάκισή τους και αμέσως μετά να προκηρύξει εκλογές.

Δεν είναι δυνατόν η χώρα και οι πολίτες της να πληρώνουν κλεμμένα και δεν είναι δυνατόν να βιώνουν την εξαθλίωση επειδή κάποιοι αποφάσισαν να μεθοδεύσουν το ξεπούλημα των πάντων, στο όνομα ενός υποτιθέμενου χρέους.

Εάν ακόμη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προχωρήσει άμεσα σε αυτά που το καθήκον και ο όρκος που έδωσε του επιβάλλουν, τότε θα πρέπει να θεωρεί εαυτόν συμμέτοχο ενός εθνικού εγκλήματος και εθνικής προδοσίας και θα αντιμετωπισθεί καταλλήλως τόσο ο ίδιος όσο και η μνήμη του στο μέλλον.

Η Νέα Ελλάδα θα καταθέσει εγγράφως την απαίτησή της -που είναι και απαίτηση όλων των Ελλήνων- στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, ο οποίος είναι ο μοναδικός πλέον που μπορεί να εκκινήσει μία νέα πορεία της πατρίδας μας προς το καλύτερο.

Και αυτή είναι μόνο η πρώτη ενέργεια που θα υλοποιήσουμε, ενώ έπεται συνέχεια που θα καθήσει τους εγκληματίες στο σκαμνί...

Η Νέα Ελλάδα δεν θα επιτρέψει να υπάρξουν άλλα εγκλήματα σε βάρος της πατρίδας μας.

Μετράμε πλέον αντίστροφα τον χρόνο. Εως τις αρχές Οκτωβρίου, που θα έχουν αρχίσει οι πρώτες έρευνες για ανακάλυψη φυσικού αερίου στην ΑΟΖ Κύπρου – Ισραήλ (στο λεγόμενο οικόπεδο «Δώδεκα»), θα ξέρουμε τα όρια της νέας κρίσης. Με κατ’ αρχήν στόχο το Ισραήλ και την Κύπρο από μια αλαζονική Τουρκία ή έναν αντιπερισπασμό στην περιοχή του Καστελλόριζου με ερευνητικό σκάφος της, όπως και το 2008. Υπάρχει κίνδυνος για Ιμια, δηλαδή για εθνικές ταπεινώσεις και υποχωρήσεις;

Σαφώς υπάρχει. Ηδη η Αγκυρα εκτοξεύει απειλές, καλλιεργεί την ένταση και δείχνει να μη διστάζει να συγκρουσθεί με το Ισραήλ, να ταπεινώσει πάλι την Κύπρο, ενώ αδιαφορεί απολύτως για τις καλές σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να απορρίπτει το παλαιό δόγμα για καλές – ειρηνικές σχέσεις με την Ελλάδα, το Ισραήλ και άλλες γειτονικές χώρες.

Διπλή η επιδίωξή του αυτόν τον καιρό: Να προβληθεί ως ηγέτης Μουσουλμάνος στους Αραβες της Αιγύπτου και της Λιβύης, κλιμακώνοντας την πολεμική του κατά του Ισραήλ και προσδοκώντας σε μια ταπεινωτική στάση, σ’ έναν εκφοβισμό της Κύπρου, του Ισραήλ, της Ελλάδας.

Χωριστά ή με εναία δράση και πάντως έως την 1η Οκτωβρίου. Με επιδείξεις στρατιωτικής ισχύος στο Αιγαίο αλλά και στη θαλάσσια περιοχή Κύπρου και Ισραήλ, με αντιπερισπασμούς δήθεν σοβαρών Τουρκικών ερευνών, με απειλές για θερμά επεισόδια κ.λπ. κ.λπ.

Επιδιώξεις; Να μην αρχίσουν καθόλου οι έρευνες από την αμερικανική εταιρεία «Noble Energy», να αμφισβητήσει εμπράκτως την ΑΟΖ της Κύπρου και τις υποθαλάσσιες έρευνες χωρίς άδεια της Αγκυρας. Χωρίς αποφασιστική συμμετοχή της. Αλλιώς υποταγή και παραίτηση από τους τρεις.
Δεν βρισκόμαστε ούτε στην εποχή της ματαίωσης της εγκατάστασης των σοβιετικών πυραύλων S–300 στην Κύπρο (που παρέμειναν αποθηκευμένοι στην Κρήτη), ούτε νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 1996, στην εποχή της κρίσης των Ιμίων.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες υποχωρήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, για νέες «γκρίζες ζώνες». Ούτε είναι εύκολος στόχος το Ισραήλ, και μάλιστα σε θέμα του Διεθνούς Δικαίου στο οποίο έχει άδικο η Αγκυρα.

Από την άλλη είναι σαφές ότι ο Ταγίπ Ερντογάν διεκδικεί ρόλο περιφερειακής υπερδύναμης για τη χώρα του (σε μικρή σχέση επιρροής αλλά μέγιστη στη Μέση Ανατολή, Αίγυπτο, Λιβύη και Τυνησία) και γι’ αυτό θα κλιμακώσει τις συνθήκες κρίσης.

Αν οι εξελίξεις με την Κύπρο και το Ισραήλ θα κριθούν και από την τελική στάση του διεθνούς παράγοντα (ΗΠΑ, Ε.Ε.), εκείνες στην αδύναμη οικονομικά Ελλάδα θα κριθούν από την ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση, αλλά και αποφασιστικότητα της κυβέρνησης απέναντι της Τουρκίας τις τρεις κρίσιμες εβδομάδες από Δευτέρα.


Όπλα στους αντικανταφικούς έστειλε η Ελλάδα, όπως φαίνεται από έγγραφα, τα οποία βρέθηκαν στην έδρα της μυστικής υπηρεσίας του Καντάφι, στην Τρίπολη. Στα ίδια γραφεία βρέθηκαν, επίσης, εκθέσεις που έστελνε η μυστική υπηρεσία της Λιβύης, LESO, στην ελληνική ΕΥΠ, καθώς και ευχετήριες κάρτες -de visite- που έστειλαν στελέχη υπηρεσιών του ελληνικού υπουργείου Δημόσιας Τάξης στην ηγεσία της μυστικής υπηρεσίας της χώρας.

Ως γνωστόν, επικεφαλής της επί σειρά πολλών ετών ήταν ο Μούσα Κούσα, ο οποίος αυτομόλησε στη Βρετανία λίγο μετά την εξέγερση στην Ανατολική Λιβύη και την έναρξη του πολέμου στη χώρα. Προηγουμένως ο Καντάφι τον είχε χρίσει υπουργό Εξωτερικών της χώρας. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου και είναι από τα ελάχιστα στα οποία είχαν πρόσβαση μέλη διεθνών οργανώσεων και δημοσιογράφοι που βρέθηκαν πρόσφατα στην Τρίπολη, αμέσως μετά την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμους κύκλους των αντικαθεστωτικών, τα αρχεία της μυστικής υπηρεσίας γίνονται φύλλο και φτερό και, κατά τους ίδιους, προκύπτουν εντυπωσιακά και ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα στοιχεία, κυρίως για τις σχέσεις Ελλάδας-Καντάφι στο παρελθόν. Κατά τους ίδιους κύκλους, ωστόσο, συγκεντρώνονται εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη διακριτική στάση που τήρησε η Αθήνα υπέρ του Καντάφι κατά την περίοδο της ένοπλης σύγκρουσης στο εσωτερικό της χώρας τους τελευταίους έξι μήνες. Θεωρούν, δε, ότι είναι εντυπωσιακά και έχουν να κάνουν με οικονομικά δούναι και λαβείν μεταξύ Τρίπολης και Αθήνας.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει από τους αντικανταφικούς ή έπεσαν στα χέρια ξένων δημοσιογράφων φαίνεται ότι η Ελλάδα στην περίοδο της λιβυκής κρίσης έπαιξε διπλό παιχνίδι. Από τη μια μεριά δεν τοποθετείτο ανοιχτά κατά του Καντάφι και, σε πολλές περιπτώσεις, λειτουργούσε ως διαμεσολαβητής και μεταφορέας μηνυμάτων της Δύσης προς την Τρίπολη, και, από την άλλη, έστελνε όπλα στους αντικαθεστωτικούς.

Η αναφορά για τη μεταφορά ενός τέτοιου φορτίου όπλων υπάρχει σε χειρόγραφη έκθεση, γραμμένη στα αγγλικά, που βρέθηκε στα γραφεία του Μούσα Κούσα. Περιλαμβάνεται, δε, στα δεκάδες ντοκουμέντα που «έπεσαν στα χέρια» του Peter Bouckaert, απεσταλμένου στη Λιβύη αυτές τις ημέρες της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Human Rights Watch. Ειδικότερα, στο έγγραφο αναφέρεται:

«Στις 15 Μαρτίου 2011, ένα πλοίο με όπλα έφτασε στο λιμάνι του Τομπρούκ (σ.σ.: πόλη της Ανατολικής Λιβύης, όπου είχαν επικρατήσει από την πρώτη στιγμή της επανάστασης οι αντικανταφικοί). Η προέλευση αυτών των όπλων είναι η Ελλάδα».
Στη συνέχεια, στην έκθεση καταγράφεται πλειάδα άλλων αποστολών όπλων με πλοία και αεροσκάφη προς τους εξεγερμένους. Στη συντριπτική πλειοψηφία, γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης, τα όπλα αυτά προέρχονται είτε από το Κατάρ είτε από άλλες χώρες, που μεταφέρονται, όμως, με μέσα τα οποία έχει μισθώσει το Κατάρ. Ως γνωστόν, το πάμπλουτο, λόγω των ενεργειακών πόρων, κρατίδιο του Περσικού Κόλπου συνέβαλε με κάθε τρόπο, και ιδιαίτερα με πλουσιοπάροχη χρηματική βοήθεια, στη στήριξη των επαναστατών της Ανατολικής Λιβύης και στην ανατροπή του Καντάφι.

Από την άλλη, παραμένει άγνωστο με ποίου την εντολή στην Αθήνα εστάλησαν ελληνικά όπλα στους εξεγερμένους της Βεγγάζης από τις πρώτες εβδομάδες της επανάστασης (17 Φεβρουαρίου ξεκίνησαν οι πρώτες διαδηλώσεις στη Βεγγάζη και 15 Μαρτίου, σύμφωνα με την έκθεση, εστάλησαν τα ελληνικά όπλα). Εξίσου άγνωστο είναι τι είδους όπλα εστάλησαν και εάν αυτό έγινε κατόπιν «προτροπής» προς την ελληνική κυβέρνηση από τις μεγάλες δυτικές χώρες (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία), που ήταν η αιχμή του δόρατος του ΝΑΤΟ στους βομβαρδισμούς των κανταφικών δυνάμεων. Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και μήνες εστάλησαν στις επαναστατημένες περιοχές της Λιβύης Ελληνες «ειδικοί», οι οποίοι εκπαίδευαν τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες στα οπλικά συστήματα και στις τεχνικές της μάχης. Αγνωστο, ωστόσο, είναι εάν εστάλησαν μυστικά από την ελληνική κυβέρνηση ή πρόκειται για ιδιώτες «μισθοφόρους», οι οποίοι προσελήφθησαν γι’ αυτή τη δουλειά. Αυτές οι άγνωστες πτυχές της παρασκηνιακής πολιτικής της Ελλάδας έρχονται να προστεθούν στις φανερές κινήσεις που έκανε η Αθήνα υπέρ των εξεγερμένων. Μια τέτοια είναι η συμφωνία για μεταφορά σε μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο της Ελλάδας Λίβυων τραυματιών, προκειμένου να τύχουν ιατρικής παρακολούθησης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τόσο για τη μεταφορά όσο και για τη νοσηλεία, μεγάλα χρηματικά ποσά πλήρωσε στην Ελλάδα το Κατάρ. Παρότι ήταν γνωστή η μεταφορά τραυματιών στην Ελλάδα, είναι πολύ περίεργο ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν διαφημίστηκε και ότι άπαντες φρόντισαν να κρατήσουν σχεδόν μυστική την παραμονή εκατοντάδων τραυματιών, Λίβυων αντικαθεστωτικών στη χώρα μας, με το πρόσχημα των μέτρων ασφαλείας. Οπως και να ’χει, βέβαιο θεωρείται ότι οι στενές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στο Κατάρ και την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έπαιξαν πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτές τις κινήσεις της Αθήνας υπέρ των Λίβυων αντικαθεστωτικών.


Δεξαμενόπλοια με καύσιμα στο καθεστώς

Ανεξαρτήτως όλων αυτών πάντως, η εικόνα της Ελλάδας στους Λίβυους αντικαθεστωτικούς εξακολουθεί να είναι αρνητική. Οχι μόνον διότι γνωρίζουν τις στενές σχέσεις που διατηρούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου με τον Μουαμάρ Καντάφι στη δεκαετία του 1980, αλλά και επειδή δύο δεξαμενόπλοια με καύσιμα εστάλησαν στο καθεστώς της Τρίπολης κατά τη διάρκεια του πολέμου. Και τα δύο δεν έφτασαν στον προορισμό τους, αφού έπεσαν στα χέρια του ΝΑΤΟ και των αντικαθεστωτικών.

Το ένα εξ αυτών μάλιστα, το «Anwar Afrikiya» (ιδιοκτησίας ενός γιου του Καντάφι), «πιάστηκε», σύμφωνα με πληροφορίες, από τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και δόθηκε στους αντικαθεστωτικούς. Οι τελευταίοι πήραν τα καύσιμα και το «έδεσαν» για αρκετούς μήνες στο λιμάνι της Βεγγάζης. Οταν τα νέα για την αποστολή καυσίμων στον Καντάφι από ελληνικά διυλιστήρια έγιναν γνωστά στους εξεγερμένους, κυριάρχησε ένα έντονα ανθελληνικό κλίμα, που, σε μεγάλο βαθμό, υπάρχει έως σήμερα.

Τέλος, μεταξύ των άλλων, στα αρχεία της λιβυκής μυστικής υπηρεσίας υπήρχαν τακτικά τοποθετημένες εκατοντάδες carte de visite στελεχών ξένων μυστικών υπηρεσιών, διπλωματών και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων από δυτικές χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία κ.ο.κ.), αφρικανικές, κεντροευρωπαϊκές και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης κ.λπ.

Ανάμεσα στις άλλες βρέθηκε και η κάρτα της κ. Μαρίας Κλεφτογιάννη. Σε αυτήν είναι γραμμένη η ιδιότητά της ως διευθύντριας του Επιτελικού Γραφείου Διοικητού. Δεν διευκρινίζει ποιας υπηρεσίας, αν και ως διεύθυνσή της γράφει τη λεωφόρο Π. Κανελλοπούλου 4. Δηλαδή το κτίριο του ελληνικού υπουργείου Δημόσιας Τάξης, όπου βρίσκεται η πολιτική του ηγεσία, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ. Στην κάρτα υπάρχει το χειρόγραφο: «Με τις ευχές μου».

Ελεύθερος Τύπος


Ιταλοί, Γάλλοι και Γερμανοί στο υποθαλάσσιο τμήμα του South Stream

Αλλάζει τα δεδομένα για τον αγωγό φυσικού αερίου «South Stream» η είσοδος μεγάλων ευρωπαϊκών ενεργειακών κολοσσών στην εταιρεία κατασκευής του υποθαλάσσιου τμήματός του, μήκους 900 χιλιομέτρων! Η συμφωνία, που υπογράφτηκε χτες από τους επικεφαλής των επιχειρήσεων, προβλέπει ότι το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας αποδίδεται στην ιταλική «Eni», ενώ η γαλλική EDF και η γερμανική «Wintershall» συμμετέχουν με δύο ίσα μετοχικά μερίδια του 15%. Η ρωσική «Gazprom» διατηρεί την ιδιοκτησία του υπολοίπου 50%.

Η εταιρεία του αγωγού σημείωσε ότι η συμφωνία «τονίζει την ακλόνητη εμπορική βάση του "South Stream" και τη συμβολή του στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ». Πρακτικά, επιβεβαιώνεται η στήριξη της ΕΕ και ο αγωγός σιγουρεύει το προβάδισμά της έναντι του ανταγωνιστικού «Nabucco». Αυτό έχει να κάνει και με τις ποσότητες φυσικού αερίου που θα εξασφαλίσει ο αγωγός, καθώς πέρα από τις δυσκολίες που μπορεί να έχει το τεχνικό μέρος, το μεγάλο κόστος, ή το μεγάλο μήκος ενός αγωγού, το «κλειδί» είναι η εξασφάλιση του αερίου.

Η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του «South Stream» προγραμματίζεται στο τέλος του 2015. Οι εργασίες αναμένεται να αρχίσουν το 2013. Σύντομα αναμένεται η οριστική χάραξη του χερσαίου και του υποθαλάσσιου τμήματος.
  • Εχοντας εμπλακεί σε διαρκή αντιπαράθεση με το Ισραήλ, η Αγκυρα επιχειρεί να ακυρώσει την έναρξη των γεωτρήσεων στην Κύπρο, γνωρίζοντας ότι αυτές μπορεί να αναβαθμίσουν τη γεωστρατηγική θέση της Λευκωσίας

Τραβάει το σκοινί η Τουρκία στην προσπάθειά της να αποτρέψει την έναρξη των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, που αποτελούν πρώτο βήμα για τη δημιουργία νέων ισορροπιών δυνάμεων σε ολόκληρη τη περιοχή και διαμορφώνουν νέο γεωστρατηγικό χάρτη, στον οποίο η Κύπρος μπορεί να έχει κεντρική θέση.

Μετά τις απειλές που εκτοξεύει η Αγκυρα σε τακτικό πλέον ρυθμό εναντίον του Ισραήλ, η τουρκική κυβέρνηση καταφεύγει σε κινήσεις αντιπερισπασμού βάζοντας στο στόχαστρο όχι μόνο τη Λευκωσία αλλά και την Ελλάδα.

Με την απόρριψη μάλιστα χθες του ελληνικού διαβήματος για τις έρευνες που εξήγγειλε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με το επιχείρημα ότι πρόκειται περί τουρκικής υφαλοκρηπίδας, βαραίνει το κλίμα και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τη στιγμή που ο κ. Παπανδρέου στη συνάντηση που θα έχει την επόμενη Παρασκευή με τον Τ. Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, επιδιώκει την άμβλυνση της έντασης.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει βρεθεί σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς μετά την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με το Ισραήλ είναι περιορισμένες οι δυνατότητες υλοποίησης των απειλών, μια και είναι γνωστοί οι συσχετισμοί δύναμης και οι παρενέργειες που θα είχε μια ενδεχόμενη στρατιωτική εμπλοκή.


Το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος M/V Bergen Surveyor

Συγχρόνως όμως διαπιστώνει ότι οι απειλές της δεν ήταν αρκετές για να εμποδίσουν τη συνέχιση των εργασιών για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση των τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου που πιθανολογείται ότι βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ στα όριά της με την αντίστοιχη ισραηλινή.

Γεωτρύπανο
Καθώς το γεωτρύπανο της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy Ferrington έχει φθάσει ήδη στο "Οικόπεδο 12" της κυπριακής ΑΟΖ και είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες σταθεροποίησης της πλατφόρμας, εκτιμάται ότι οι εργασίες γεώτρησης μπορεί να ξεκινήσουν και από τη Δευτέρα.

Η Τουρκία την Πέμπτη αποφάσισε να ξεδιπλώσει το σχέδιο αντιδράσεών της σε δύο αρχικά επίπεδα: απειλώντας ότι θα "οριοθετήσει" την υφαλοκρηπίδα της με το ψευδοκράτος και εξαγγέλλοντας ταυτόχρονα σεισμικές έρευνες από νορβηγικό σκάφος στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της τουρκικής ακτής και της κατεχόμενης Κύπρου, αλλά και στην περιοχή μεταξύ Πάφου και Ρόδου, επικαλύπτοντας έτσι μεγάλο μέρος και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως του Καστελόριζου.

Η έκδοση της τουρκικής NAVTEX (604/11) που εξήγγειλε τη διεξαγωγή των ερευνών από το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος M/V Bergen Surveyor και τα δύο βοηθητικά σκάφη M/V Sharona και M/V Glomar, προκάλεσε συναγερμό σε Αθήνα και Λευκωσία, χωρίς όμως να αιφνιδιάσει, μια και ήταν αναμενόμενη μια τέτοια αντίδραση.

Η αναγγελία τουρκικών ερευνών σε περιοχές της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας ήταν ένα από τα ενδεχόμενα σενάρια αντίδρασης της Τουρκίας, που έχουν εξετάσει οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας.

Οι δύο κυβερνήσεις περιμένουν να δουν μέχρι πού θα φθάσει η Τουρκία και το μεγάλο διάστημα (δύο μηνών) που καλύπτει η τουρκική NAVTEX απαιτεί καθημερινή παρακολούθηση των τουρκικών κινήσεων.

Κυρίως όμως επιβάλλεται ψυχραιμία, όπως δηλώνουν κυβερνητικές πηγές, ώστε να μη διευκολυνθεί ενδεχόμενη προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει θερμό επεισόδιο με στόχο να ανατρέψει τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κύπρου.

Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη NAVTEX το υπουργείο Εξωτερικών προέβη ήδη σε διαβήματα προς την Αγκυρα καλώντας τη να απέχει από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ενώ απευθύνθηκε και στη νορβηγική κυβέρνηση και τη νορβηγική πλοιοκτήτρια εταιρεία, ενημερώνοντας για τις ελληνικές θέσεις.

Ψυχραιμία από Αθήνα και Λευκωσία για τις απειλές

Στην αλληλεγγύη των μεγάλων δυνάμεων "ποντάρουν" η Αθήνα και η Λευκωσία και δείχνουν ότι δεν τρομάζουν με τις απειλές της Τουρκίας. Αυτό προκύπτει και από τις χθεσινές δηλώσεις των υπουργών Αμυνας της Ελλάδας και της Κύπρου, που συναντήθηκαν στο πεντάγωνο.

Ο Π. Μπεγλίτης αναφέρθηκε σε ένα ισχυρό μέτωπο αλληλεγγύης που έχει διαμορφωθεί μεταξύ χωρών της ΕΕ, της Ρωσίας και των ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι οι απειλές οδηγούν την Τουρκία σε απομόνωση. Ενώ ο Κύπριος υπουργός άμυνας, Δ. Ηλιάδης, εξέφρασε την ελπίδα για παρέμβαση των διεθνών δυνάμεων, ώστε να σταματήσουν οι απειλές της Τουρκίας, που αν παραμείνουν ανεξέλεγκτες υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθούν σε κρίση. Αυτή τη φορά ο ελληνισμός "ποντάρει" στη διεθνή αλληλεγγύη, διότι η ανεύρεση και η άντληση φυσικού αερίου από το ισραηλινό και το κυπριακό "χωράφι" θα λύσει ένα μεγάλο μέρος του ενεργειακού προβλήματος ολόκληρης της Ευρώπης. Ηδη επιχειρηματικοί όμιλοι από Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία σχεδιάζουν πλατφόρμες και αγωγούς για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την Κύπρο.

Πιάνει δουλειά το γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ

Η Κύπρος ετοιμάζεται για την "επίσημη πρώτη" των ερευνών στην θαλάσσια περιοχή του οικοπέδου 12, αλλά και για το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων σε άλλα οικόπεδα της ΑΟΖ την οποία χάραξε σε συμφωνία με το Ισραήλ στην ΝΑ Μεσόγειο.

Οπως γράφει ο Φιλελεύθερος, εκτός των δραστηριοτήτων στο οικόπεδο Αφροδίτη, θα αρχίσουν παράλληλα και οι διεργασίες για τις έρευνες στα άλλα τμήματα.

Ο Ευγενής Ομηρος (η πλατφόρμα της Noble Energy με το όνομα Homer Ferrington βρίσκεται ήδη πάνω από το σημείο όπου θεωρείται ότι βρίσκονται τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και τη Δευτέρα "πιάνει δουλειά".

Αφού καθοριστεί το βέλτιστο σημείο εργασιών, θα γεμίσουν με νερό οι ειδικές δεξαμενές της πλατφόρμας για να σταθεροποιηθεί στη θάλασσα. Στη συνέχεια θα γίνει η γεώτρηση που θα φτάσει σε βάθος 1.700 μέτρων.

Παράλληλα δοκιμάζεται και η αερογέφυρα της εξέδρας με το λιμάνι της Λεμεσού, με ένα Bell 412 και τρεις πιλότους, δύο Αμερικανούς και έναν Ισραηλινό. Το ελικόπτερο θα μεταφέρει καθημερινά περίπου 30 άτομα, από και προς την πλατφόρμα. Μέσω θαλάσσης πλοία θα μεταφέρουν εξοπλισμό και τρόφιμα, ενώ εάν κριθεί αναγκαίο θα μεταφέρεται και προσωπικό.

Η διπλωματική πλευρά της υπόθεσης είναι επίσης σε εξέλιξη, με τουρκικά πολεμικά να βρίσκονται στην περιοχή, οδηγώντας την Κυπριακή Δημοκρατία σε κατάσταση επιφυλακής.

"Έγνοια όλων είναι, μέσα από πολιτικές και διπλωματικές ενέργειες, να θωρακιστεί το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τον φυσικό της πλούτο, είτε αυτός βρίσκεται κάτω από το υπέδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

"Όλοι έχουν δει τις θετικές αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί από σημαντικές χώρες και από την ίδια την ΕΕ, σε σχέση με την άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεχίσει τις έρευνές της ... αυτό στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα τόσο για την προστασία, τη θωράκιση του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας", προσέθεσε.

«Οι άνδρες που κατάφεραν να κόψουν το κάπνισμα, βελτίωσαν τη σεξουαλική υγεία τους περισσότερο από όσους το ξανάρχισαν μετά από μια παροδική διακοπή, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα που δείχνει ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, ακόμα και για όσους δεν θεωρούν ανησυχητικές τις επιδόσεις τους. Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με 65 άνδρες, που δεν αντιμετώπιζαν κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα και οι οποίοι έκοψαν επί οκτώ εβδομάδες το τσιγάρο. Τους έδειξαν στο εργαστήριο -πριν και μετά το κόψιμο του καπνίσματος- «τολμηρά» φιλμ και, την ίδια στιγμή, μετρούσαν σε ποιο βαθμό διεγείρονταν σεξουαλικά οι εθελοντές. Παράλληλα, κατέγραφαν τις σεξουαλικές επιδόσεις των ανδρών εκτός του εργαστηρίου…»

Όσοι το κόψουν, θα απολαύσουν τη σεξουαλική τους ζωή. Όσοι το συνεχίσουν, θα παραμείνουν «αργοί» κι έτσι θα τους απολαύσουν οι γυναίκες. Τους πλάκωσαν στη τσόντα στο εργαστήριο και μετά δεν είδαν βελτίωση εκτός. Οποία έκπληξη. Η πραγματική ζωή είναι σκληρή.

Με τη νέα οικονομική πραγματικότητα οκτώ εβδομάδες χωρίς τσιγάρο δεν είναι τίποτα. Με τσάι και φρυγανιά θα τη βγάλουμε μέχρι τα Χριστούγεννα, για να βγουν τα χαράτσια. Αν και υπάρχουν και κάποιοι που επιχαίρουν με τα νέα μέτρα για τα ακίνητα. Οι σώγαμπροι, που τους έπρηξε η καλή τους με το σπίτι της, οι άστεγοι που αλλάζουν παγκάκι κάθε βράδυ για να αποφύγουν την εφορία και οι ενοικιαστές που δεν θα βάλουν και τα κλάματα για τον ιδιοκτήτη.

Μεγάλος ντόρος γίνεται εντωμεταξύ για τα ακίνητα της Εκκλησίας και για την εξαίρεση τους από το χαράτσι. Όποιος υποκινεί αυτές τις συζητήσεις είναι άνθρωπος του Έως-φόρου.

Οι Αυστραλοί θα μπορούν από εδώ και στο εξής να δηλώνουν στο διαβατήριό τους, πέρα από male και female στο πεδίο του φύλου, το Χ, το οποίο θα αντιπροσωπεύει τους διαφορετικούς. Η Αυστραλιανή κυβέρνηση σπάει τα ταμπού και ανακοίνωσε το νέο αυτό διαβατήριο, το οποίο θα περιορίσει τις διακρίσεις εις βάρος των ανθρώπων που δεν μπορούν να προσδιοριστούν ούτε ως άνδρες ούτε ως γυναίκες!

Το μέτρο αυτό δεν θα υιοθετηθεί και στη χώρα μας, καθώς οι αρχές φοβούνται μαζική μετανάστευση (Χ)ιλιάδων Ελλήνων, προκειμένου να μην πληρώσουν τον επόμενο λογαριασμός ρεύματος. Θα βλέπουν δηλαδή τον Μήτσο με δωδεκάποντο στο αεροδρόμιο και θα θαυμάζουν το χρώμα στα νύχια του, χωρίς να τον ταλαιπωρούν με περιττές διατυπώσεις. Θα σκάει η Μαριώ με τρίχα κάγκελο στο στήθος και θα ψαρώνει τους σεκιουριτάδες με τον αγέρωχο βηματισμό και το καινούργιο ζελέ για μαλλί πρόκα. Η Κυβέρνηση έχει προνοήσει για όλα. Κανείς δεν θα μπορεί να εξέλθει από τη χώρα αν δεν έχει πληρώσει τα χαράτσια του. Σε κάθε αεροδρόμιο θα ιδρυθεί και μία εφορία. Χωρίς «ενημερότητα» δεν ταξιδεύει κανείς, ας έχει μεταμφιεσθεί και σε Μπραντ Πιτ.

Αμέσως μετά τον χωρισμό της από τον Μπραντ Πιτ, η πρώην σύζυγός του Τζένιφερ Άνιστον είχε δηλώσει ότι «μοιάζει να του λείπει το γονίδιο της ευαισθησίας» και ίσως να μην είχε άδικο. Αρκετά χρόνια μετά από εκείνη την περίοδο, ο ίδιος ο Πιτ με συνέντευξή του στο περιοδικό Parade επιβεβαιώνει το πόσο βαρετά ήταν όλα την εποχή που ήταν παντρεμένος με την Άνιστον. Περιγράφει, όπως αναφέρει η Daily Mail, μία «άθλια» ζωή και έναν δυστυχισμένο γάμο.

Οι λαμπεροί γάμοι της σόουμπιζ, δεν είναι όπως ακριβώς τους παρουσιάζουν τα περιοδικά. Πάντως είναι αδύνατον να καταλάβουμε γιατί χώρισαν: αυτή τον θεωρούσε «γουρούνι» κι αυτός «κότα». Μια χαρά νορμάλ ζευγάρι δηλαδή.

Στο παραπέντε γλύτωσε χτες τους θανατοποινίτης που επρόκειτο να εκτελεστεί με θανατηφόρα ένεση τους 6 το απόγευμα στο Χάντσβιλ του Τέξας. Μόλις 90 λεπτά πριν γίνει η χορήγηση τους ένεσης, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έδωσε εντολή να ανασταλεί η εκτέλεση του λόγω τους κατάθεσης τους ψυχολόγου στην δίκη του που χαρακτηρίστηκε ρατσιστική. Με ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου ανεστάλη η εκτέλεση του 48χρονου θανατοποινίτη, Ντουέιν Μπακ, ο οποίος είναι μαύρος και είχε καταδικαστεί για δύο δολοφονίες το 1995 στο Χιούστον. Η υπεράσπισή του κατέθεσε έφεση με το επιχείρημα πως η καταδίκη του στην εσχάτη των ποινών είναι άδικη διότι τους ψυχολόγος κατέθεσε στην δίκη του πως «οι μαύροι άνδρες είναι πιθανότερο να διαπράττουν εγκλήματα κατά συρροή μετά την αποφυλάκισή τους». Η κατάθεση θεωρήθηκε ρατσιστική.

Τι να μας πει κι αυτός. Ο τρόμος που έχει νιώσει σε όλη του τη ζωή ισοδυναμεί με ένα Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα του ΓΑΠ. Ξυπνάμε κάθε πρωί και πάμε στο πλησιέστερο ΑΤΜ, να δούμε αν ακόμη έχουν λεφτά οι τράπεζες. Πηγαίνουμε δύο ώρες πιο πριν στη δουλειά για να μη μας διώξουν και κάνουμε το σταυρό μας ευχαριστώντας τον Ύψιστο, αν γυρνώντας στο σπίτι δεν μας έστειλε καινούργιο ραβασάκι η εφορία. Και το γελοίο είναι ότι μας λένε και τεμπέληδες οι ξένοι. Της έφορης (παλιά γραφόταν εύφορης) κοιλάδας. Η ελληνική γλώσσα έχει χιούμορ τελικά..

Μ.Ο.


Η βασική αιτία των πολέμων, εμφυλίων και μη, καθώς επίσης των εσωτερικών αιματηρών επαναστάσεων, ήταν ανέκαθεν η αδυναμία των κυβερνήσεων να χρηματοδοτήσουν τις βασικές ανάγκες των πληθυσμών τους

Οι μεγάλες πολιτικές αδυναμίες της Ευρώπης, όπως η ανικανότητα λήψης άμεσων αποφάσεων για την αποφυγή κινδύνων, πόσο μάλλον η εφαρμογή τους στην πράξη, συνιστούν μεγάλη απειλή για τη διεθνή ανάπτυξη, καθώς επίσης για την οικονομική σταθερότητα. Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με την επιταχυνόμενη διάλυση της, με τον προστατευτισμό, όπως επίσης με μία επιδείνωση της κρίσης στον τραπεζικό τομέα” (E.Nielsen-ΜΜ).


Η Ολλανδία, σε συνεργασία με την Αυστρία, προετοιμάζονται μυστικά για το ενδεχόμενο μίας Ελληνικής χρεοκοπίας, αφού θεωρούν ότι δεν είναι δυνατόν να αποφευχθεί, εάν δεν διαγραφούν χρέη ύψους 50%” (die Presse.com). “Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης ανησυχεί, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν λαϊκές εξεγέρσεις στην πόλη του, ανάλογες με αυτές που απειλούν την Ευρώπη, καθώς επίσης τη Βόρεια Αφρική και την εγγύς Ανατολή, εάν δεν καταπολεμηθεί άμεσα η αυξανόμενη ανεργία” (CNNmoney).


Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους κλιμακώνεται συνεχώς, μεγάλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, απειλούνται επίσης με χρεοκοπία, οι τράπεζες είναι αντιμέτωπες με πιέσεις λόγω της μείωσης της αξίας των ομολόγων, ενώ ο διατραπεζικός δανεισμός έχει σταματήσει εντελώς. Όλο και περισσότερες τράπεζες υποτιμούνται από τις εταιρείες αξιολόγησης, η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στην Ευρωζώνη περιορίζεται συνεχώς, η Ελλάδα δεν έχει πλέον ελπίδες να αποφύγει τη στάση πληρωμών, το ευρώ χάνει διαρκώς, τα δημόσια χρέη αυξάνονται αντί να μειώνονται και τα χρηματιστήρια «κλυδωνίζονται».


Η ΕΚΤ αγοράζει όλο και περισσότερα επικίνδυνα ομόλογα, τα πακέτα στήριξης αυξάνονται διαρκώς, ο πληθωρισμός επίσης, η απαισιοδοξία των ευρωπαϊκών λαών επιδεινώνεται, οι κοινωνικές αναταραχές πολλαπλασιάζονται, οι λαοί φτωχαίνουν, ενώ η πρόσφατη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, με τον Αμερικανό συνάδελφο τους, κατέληξε σε πλήρη αποτυχία” (Tagesschau.de)


Ανάλυση

Όπως έχουμε περιγράψει στην ανάλυση μας «υποθετικό σενάριο χρεοκοπίας», μετά την ανακοίνωση της στάσης πληρωμών από την Ελλάδα, επικρατεί το χάος στις χρηματαγορές, ενώ: “μάταια προσπαθεί η ΕΚΤ να ελέγξει την κατάσταση, από κοινού με τη Fed, με την Τράπεζα της Αγγλίας, με την Τράπεζα της Ιαπωνίας, με την Τράπεζα των Τραπεζών κλπ. – αφού η ευαίσθητη δομή του χρηματοπιστωτικού συστήματος καταστρέφεται, όταν παύει να υπάρχει εμπιστοσύνη.

Παράλληλα η Γερμανία κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει – υποσχόμενη ποσά που ξεπερνούν κατά δεκάδες φορές το δάνειο που κάποτε αρνήθηκε στην Ελλάδα, πριν ακόμη εισβάλλει το ΔΝΤ στην Ευρωζώνη. Δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα, αφού στις αγορές η ποσότητα των χρημάτων που απαιτούνται για την εξυγίανση ενός κράτους (ή μίας επιχείρησης), είναι ανάλογη με την επιλογή της σωστής χρονικής στιγμής (timing) - η οποία έχει περάσει ανεπιστρεπτί”.


Ευτυχώς για όλους μας, δεν χρειάσθηκε να φτάσουμε σε αυτό το «κρίσιμο» σημείο, για να καταλάβουν όλοι οι εμπλεκόμενοι την τεράστια καταστροφή που θα προκαλούσε μία τέτοια εξέλιξη. Έτσι λοιπόν, αφενός μεν η Γερμανία αναγκάσθηκε να συναινέσει στη μη χρεοκοπία της Ελλάδας, από κοινού φυσικά με τη Γαλλία, αφετέρου όλες μαζί οι σημαντικές κεντρικές τράπεζες της Δύσης αποφάσισαν, μετά από την απαιτητική «προτροπή» των Η.Π.Α., να επέμβουν στις αγορές - αυξάνοντας τη ρευστότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.


Ο J.C. Trichet, από τις πρωτοβουλίες του οποίου συμπεραίνουμε την, μη δημοκρατική φυσικά, «Αρχή ενός ανδρός» στην Ευρωζώνη (αγορά ομολόγων Ιταλίας, Ισπανίας χωρίς την ανάγκη καμίας έγκρισης των Ευρωπαίων πολιτικών, γραπτές «εντολές» προς τους πρωθυπουργούς των χωρών του Νότου κλπ.), ήταν από τους βασικούς συντελεστές της απόφασης - η οποία προφανώς λήφθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των κεντρικών τραπεζιτών στη Βασιλεία (Global Economy Meeting), στην έδρα δηλαδή της τράπεζας των τραπεζών, η οποία διενεργείται ανά δύο μήνες με απόλυτη μυστικότητα, αφού δεν μαθαίνει κανείς ποτέ τι ακριβώς συζητήθηκε.


Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν φαίνεται ότι οι τραπεζίτες πήραν και εδώ τα ηνία από την πολιτική, αφού επιλέχθηκε από τις κεντρικές τράπεζες ο πληθωρισμός για την επίλυση του προβλήματος της υπερχρέωσης, αντί της λιτότητας που είχε «προκρίνει» η πολιτική – με κύριο «εισηγητή» τη Γερμανία (άρθρο μας).


Η ανάπτυξη, ο βασιλικός δρόμος δηλαδή σε σχέση με την επίλυση της υπερχρέωσης, θεωρήθηκε σαν ένα επόμενο στάδιο, το οποίο προϋποθέτει την αύξηση της ρευστότητας στην αγορά – εφόσον όμως οι τράπεζες «μεταφέρουν» τα νέα χρήματα στην πραγματική οικονομία, δανείζοντας τις επιχειρήσεις. Είναι όμως εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο ή, μήπως, πρόκειται για μία ακόμη «ένεση κορτιζόνης»; Στο άρθρο μας «το ελιξίριο του καπιταλισμού» είχαμε αναφέρει τα εξής:


Όταν χορηγείς σε κάποιον αυξημένες ενέσεις κορτιζόνης, ο πόνος εξαφανίζεται «ως δια μαγείας» και δεν αισθάνεται πλέον καμία ενόχληση. Επίσης, όταν ένας αθλητής παίρνει «διεγερτικά», η απόδοση του πολλαπλασιάζεται και μπορεί να επιτύχει απίστευτες επιδόσεις. Αντίστοιχα, όταν σε μια υπερχρεωμένη επιχείρηση, στην Οικονομία ευρύτερα, «προσθέσεις» αφειδώς ρευστότητα, δημιουργείς μία απατηλή εικόνα ευφορίας, η οποία εξαφανίζει αμέσως όλα τα συμπτώματα της αρρώστιας.

Το κοινό σημείο και στις τρεις παραπάνω περιπτώσεις είναι το ότι η μαγική «θεραπεία», αφενός μεν διαρκεί όσο και η «επίδραση» των φαρμάκων, αφετέρου δε επιδεινώνει την «ασθένεια», η οποία ενίοτε γίνεται θανατηφόρα. Έτσι λοιπόν, ο «ασθενής» θεραπεύεται βραχυπρόθεσμα, ενώ ουσιαστικά τοποθετείται στον «ορό» - αφού δεν μπορεί πια να «λειτουργήσει», χωρίς τη συνεχώς αυξανόμενη ποσότητα των χορηγουμένων φαρμάκων. Στο τέλος, δεν πεθαίνει από την αρρώστια, αλλά από τα ίδια τα φάρμακα που υποχρεώθηκε να καταναλώσει”.

Σε επόμενο κείμενο μας δε (Ο μεταλλαγμένος ιός σε πορεία αυτονόμησης), είχαμε τονίσει, σε σχέση με την τότε διοχέτευση επί πλέον ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες, μέσω των εμπορικών, τα παρακάτω:


Δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την επιτυχία του σχεδίου αύξησης της ρευστότητας (τύπωμα νέων χρημάτων), πολύ περισσότερο αφού οι προηγηθείσες προσπάθειες της Ιαπωνίας δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα. Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, μεταξύ των ετών 2001 και 2006, επένδυσε 25 τρις γεν σε κρατικά ομόλογα, χωρίς να καταφέρει να ξεφύγει από την ύφεση. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Nomura, όταν η κεντρική τράπεζα μίας χώρας, η οποία έχει ήδη μηδενίσει τα επιτόκια της, καταφεύγει σε τέτοιες μεθόδους, «μοιάζει με έναν μανάβη, ο οποίος δεν μπόρεσε να πουλήσει τα 100 μήλα που είχε στο κατάστημα του και τα έκανε 1.000 για να τα καταφέρει».


Οι εμπορικές τράπεζες δηλαδή δεν έχουν κανέναν εμφανή λόγο να πάρουν την επί πλέον ρευστότητα που τους προσφέρεται από τις κεντρικές τράπεζες, αφού δεν πήραν ούτε την προηγούμενη. Για παράδειγμα, ένα κατάστημα που δεν μπόρεσε να πουλήσει τα προϊόντα του (η κεντρική τράπεζα εν προκειμένω), δεν πρόκειται να τα πουλήσει αυξάνοντας τα, αφού δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξουν συμπεριφορά οι πελάτες του (οι εμπορικές τράπεζες εδώ), βλέποντας ότι διαθέτει μεγαλύτερες ποσότητες”.


Η εξέλιξη έκτοτε (αρχές του 2009) μάλλον δικαίωσε τις προβλέψεις μας, αφού όχι μόνο δεν καταπολεμήθηκε η κρίση «Lehman Brothers» του συστήματος αλλά, αντίθετα, επεκτάθηκε από τις τράπεζες στα κράτη - ενώ τα διάφορα προβλήματα (ανάπτυξη κλπ.), μετά από μία μικρή περίοδο απατηλής «νηνεμίας», επανήλθαν επαυξημένα. Επομένως, είναι καλύτερα να αποφύγουμε τα βιαστικά συμπεράσματα και την υπέρμετρη αισιοδοξία, περιμένοντας υπομονετικά να δούμε τις εξελίξεις – ειδικά όσον αφορά τη χώρα μας, για τις δυσκολίες της οποίας είναι μεν θετικός ο πληθωρισμός, αλλά όχι αρκετός.


Περαιτέρω, αν και υποθέτει κανείς με σχετική βεβαιότητα ότι η ανθρωπότητα έχει ωριμάσει, έχοντας διδαχθεί αρκετά από τους πολέμους του παρελθόντος, ειδικά από τους δύο τελευταίους (παγκόσμιους), δεν μπορεί να μην διακρίνει κάποια απειλητικά σύννεφα - τόσο επάνω από την Ευρώπη, όσο και στον υπόλοιπο πλανήτη.


Ο «σχηματισμός» τους φαίνεται να οφείλεται στη συνεχώς επιδεινούμενη κρίση χρέους, αφού οι εντελώς ερασιτεχνικές λύσεις, οι λύσεις «με μισή καρδιά» καλύτερα που υιοθετούνται κάθε φορά, όχι μόνο δεν έχουν αποτέλεσμα αλλά, αντίθετα, λειτουργούν «διεγερτικά» – «ντοπάροντας» κατά κάποιον τρόπο τόσο τις αγορές, όσο και τις αντιπαλότητες μεταξύ κρατών και πολιτών. Ο Πίνακας Ι που ακολουθεί αποτυπώνει τα χρέη των κρατών της Ευρωζώνης, έτσι όπως διαμορφώθηκαν το Μάιο του 2001:


ΠΙΝΑΚΑΣ Ι: Δημόσιο χρέος, σε σχέση με το ΑΕΠ

Χώρα

Χρέος προς ΑΕΠΕλλάδα

157,7%

Ιταλία

120,3%

Ιρλανδία

112,0%

Πορτογαλία

101,7%

Βέλγιο

97,0%

Γαλλία

84,7%

Γερμανία

82,4%

Αυστρία

73,8%

Ισπανία

68,1%

Μάλτα

68,0%

Ολλανδία

63,9%

Κύπρος

62,3%

Φιλανδία

50,6%

Σλοβακία

44,8%

Σλοβενία

42,8%

Λουξεμβούργο

17,2%

Πηγή: Eurostat

Πίνακας: Β. Βιλιάρδος


Το μέσο ποσοστό των χρεών της Ευρωζώνης, σε σχέση με το ΑΕΠ, διαμορφώθηκε στο 87,7% - αρκετά υψηλότερα από το προηγούμενο έτος. Αν και στον Πίνακα Ι διακρίνει κανείς κάποια κράτη με χαμηλό χρέος, η εικόνα είναι μάλλον απατηλή – αφού δεν εμφανίζεται ούτε το ιδιωτικό χρέος, ούτε ενδεχόμενες διασώσεις τραπεζών. Για παράδειγμα, το δημόσιο χρέος της Ιρλανδίας ήταν της τάξης του 30% πριν τη διάσωση των τραπεζών της - φτάνοντας σήμερα στο 112% (μετά από τη διάσωση).


Ολοκληρώνοντας την εισαγωγή μας, ίσως να είναι σκόπιμη μία ανάλυση, σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει στα διάφορα πεδία των οικονομικών μαχών ανά τον κόσμο, αφού δεν είναι εντελώς απίθανο να καταλήξουν σε επαναστάσεις ή/και σε στρατιωτικές συρράξεις – αν και δύσκολα πιστεύουμε ότι μπορεί να συμβούν όλα αυτά στη σημερινή, σύγχρονη και πολιτισμένη εποχή.


ΔΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

Όλος ο πλανήτης ασχολείται σχεδόν καθημερινά με την διαρκώς κλιμακούμενη, ανατροφοδοτούμενη δυστυχώς κρίση χρέους της Ελλάδας, δίνοντας την εντύπωση ότι ευρίσκεται πραγματικά στο κέντρο των παγκοσμίων εξελίξεων – μία πολύ μικρή χώρα, της οποίας τόσο το ΑΕΠ, όσο και το δημόσιο χρέος είναι ένα ελάχιστο ποσοστό αυτού της Ευρωζώνης, πόσο μάλλον του πλανήτη.


Η μεγάλη αυτή «δημοσιότητα», όπως επίσης οι εσφαλμένοι τρόποι επίλυσης των προβλημάτων της Ελλάδας εκ μέρους της κυβέρνησης της, των «εταίρων» της και του ΔΝΤ, αφενός μεν «επιδεινώνουν» υπερβολικά τους βασικούς δείκτες της οικονομίας της (έλλειμμα προϋπολογισμού, έλλειμμα εξωτερικού ισοζυγίου, χρέος, ύφεση, ανεργία, χρηματιστηριακές αποτιμήσεις, τράπεζες κλπ.), αφετέρου τρομοκρατούν τους δανειστές της - ενώ παράλληλα δημιουργούν συνθήκες πανικού στους πολίτες της, προφανώς με καταστροφικά αποτελέσματα.


Τυφλωμένος λοιπόν ο πλανήτης από την Ελληνική «πυρκαγιά», η οποία είναι μάλλον αδύνατον να μην επεκταθεί στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στο Βέλγιο κλπ., παρασύροντας τελικά ολόκληρη τη Δύση, δεν συνειδητοποιεί αυτά που συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως για παράδειγμα στην Αυστρία – στην ευρύτερη περιοχή της οποίας, όπως και στην ίδια, «εγκυμονεί» η επόμενη χρηματοπιστωτική καταστροφή.


Η αιτία είναι τα δάνεια των αυστριακών τραπεζών προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, κυρίως αυτά σε ελβετικό φράγκο και σε ευρώ (άρθρο μας). Όπως φαίνεται, σχεδόν το 70% των ιδιωτών, οι οποίοι έχουν συνάψει αυτού του είδους τα δάνεια σε συνάλλαγμα από τις αυστριακές τράπεζες, δεν είναι σε θέση να πληρώνουν τις δόσεις τους – με αποτέλεσμα οι μετοχές των τραπεζών να καταρρέουν.


Στα πλαίσια αυτά η κυβέρνηση της Ουγγαρίας (στην οποία οι αυστριακές τράπεζες έχουν δανείσει περί τα 5 δις € σε ιδιώτες - περίπου σε 1,3 εκ. ανθρώπους, εκ των οποίων ήδη οι 800 χιλ. δεν πληρώνουν τις δόσεις τους), προωθεί την ψήφιση ενός νόμου, ο οποίος ουσιαστικά καταλύει την ελεύθερη αγορά.


Ειδικότερα, οι αυστριακές τράπεζες είχαν δανείσει τους Ούγγρους σε ελβετικά φράγκα (λιγότερο σε ευρώ), όταν η ισοτιμία του φράγκου, σε σχέση με το ευρώ, ήταν πολύ χαμηλή (1,50:1,00). Όταν όμως το ελβετικό φράγκο ανατιμήθηκε κατά περίπου 40% σε σχέση με το ευρώ (πολύ περισσότερο σε σχέση με το φιορίνι), η κατάσταση για τους δανειολήπτες έγινε εκρηκτική.


Έτσι η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, με στόχο να διευκολύνει την αποπληρωμή των δανείων στους πολίτες της, θέλησε να επιβάλλει σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία του νομίσματος της τόσο με το φράγκο (180 φιορίνια αντί 240), όσο και με το ευρώ (250 φιορίνια αντί 280), καθώς επίσης σταθερά χαμηλά επιτόκια - φυσικά μόνο για τα υφιστάμενα δάνεια των πολιτών της.


Το κόστος στην περίπτωση αυτή θα επιβάρυνε τις αυστριακές τράπεζες, ενώ φυσικά θα κατέλυε τους (καπιταλιστικούς) κανόνες που διέπουν την ιδιοκτησία (οι τράπεζες ισχυρίζονται ότι πρόκειται για τη «δήμευση» της περιουσίας τους από το κράτος). Με αυτόν τον παράδοξο τρόπο λοιπόν, η Ουγγαρία «οπισθοδρομεί» στην κεντρικά σχεδιαζόμενη οικονομία (κομμουνισμός), τρομάζοντας στο έπακρο τους ξένους επενδυτές και καταργώντας τους νόμους τους – ενώ η απόφαση θα ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο οποίο έχουν καταφύγει οι αυστριακές τράπεζες.


Ουσιαστικά λοιπόν φαίνεται να έχει ξεκινήσει η «μάχη του χρέους» στην Ευρώπη, αφού την Ουγγαρία θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες χώρες της Α. Ευρώπης, στις οποίες δραστηριοποιούνται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα «δυτικές» τράπεζες. Η πυρκαγιά δε μάλλον θα κλιμακωθεί, αφού ήδη επεκτείνεται και στον ιδιωτικό τομέα των δανειοληπτριών χωρών της Ευρωζώνης, οι πολίτες των οποίων αδυνατούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους, αφού οι χώρες τους έχουν καταδικαστεί σε υφεσιακές πολιτικές λιτότητας, οι οποίες παράγουν φτώχεια, ανεργία κλπ. – όπως στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία και σε όλες τις άλλες.


Σε τελική ανάλυση λοιπόν, οι πολίτες της μίας χώρας της Ευρώπης θα θέλουν τα χρήματα τους από κάποια άλλη, η οποία τους τα οφείλει (διακρατικά δάνεια, πιστώσεις ξένων τραπεζών σε ιθαγενείς ιδιώτες κλπ.), αλλά δεν θα τα παίρνουν – είτε επειδή η χώρα χρεοκοπεί, είτε επειδή οι επιχειρήσεις της κλείνουν, είτε επειδή οι ιδιώτες δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνεια που πήραν από τις ξένες τράπεζες.


Επομένως, οι κυβερνήσεις των χωρών-δανειστών θα αυξάνουν υπερβολικά τους φόρους, επιβαρύνοντας τους δικούς τους πολίτες με τα χρέη των άλλων χωρών. Το αποτέλεσμα θα είναι να τεθεί σε λειτουργία ένας εξαιρετικά καταστροφικός σπειροειδής κύκλος βίαιων εθνικών αντιπαραθέσεων, ο οποίος πολύ εύκολα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αιματηρές εσωτερικές εξεγέρσεις των επί μέρους λαών, καθώς επίσης σε μεταξύ τους πολεμικές συρράξεις.

Ας μην ξεχνάμε ότι, η βασική αιτία των πολέμων, εμφυλίων και μη, καθώς επίσης των αιματηρών επαναστάσεων, ήταν ανέκαθεν η αδυναμία των κυβερνήσεων να χρηματοδοτήσουν τις βασικές ανάγκες των πληθυσμών τους. Όταν παύουν δηλαδή να υπάρχουν χρήματα για την Υγεία, για την Παιδεία, για τις κοινωνικές παροχές, για την ενέργεια (θέρμανση, κίνηση, ηλεκτρισμός) και για τα δημόσια έργα, τότε καταστρέφονται όλα όσα έχουν απομείνει σε ένα κράτος (ή σε μία ήπειρο) με τη διεξαγωγή πολέμων – οπότε, αφού τελειώσει ο πόλεμος, επικρατεί η νηφαλιότητα, γίνεται αποδεκτό το χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο και όλα ξεκινούν από την αρχή.


Όσον αφορά δε τον τρόπο, με τον οποίο μπορεί να επιβληθεί η τάξη και η υποταγή στις ασθενέστερες χώρες από τις ισχυρότερες, οι καταστάσεις στη Λιβύη, στο Ιράκ, στην Τουρκία, στην Κύπρο κλπ. είναι αρκετά «εύγλωττες» - ενώ, όπως έχει πει χαρακτηριστικά ο Καναδός οικονομολόγος κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της τότε Γιουγκοσλαβίας, “Όταν σε μία χώρα εμποδίζεται η εισβολή του ΔΝΤ, τότε ακολουθεί η επίθεση του ΝΑΤΟ”.


ΟΙ Η.Π.Α.


Το έλλειμμα του ετήσιου προϋπολογισμού των Η.Π.Α. ανήλθε στα 134,2 δις $ τον Αύγουστο του 2011 – αυξημένο κατά 48% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγουμένου έτους (2010). Το δημόσιο χρέος της υπερδύναμης ξεπέρασε το 92% του ΑΕΠ της το 2010. Εάν προσθέσει κανείς τα χρέη των επί μέρους Πολιτειών, θα φτάσει ίσως στο 120% του ΑΕΠ – με συνεχώς αυξητική πορεία ενώ, όταν σε μία χώρα το δημόσιο χρέος ξεπερνάει το 80% του ΑΕΠ της, οι κίνδυνοι ύφεσης πολλαπλασιάζονται.


Περίπου 43,8 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες ζουν ήδη κάτω από το όριο της φτώχειας – «μόλις» 39,8 εκ. το 2010 και 34,2 εκ. το 2009, γεγονός που σημαίνει ότι, ο απόλυτος αριθμός τους αυξάνεται ραγδαία. Όσο για τα υπόλοιπα προβλήματα της χώρας, καθώς επίσης για τους κινδύνους που εμπερικλείουν, έχουμε αναφερθεί αναλυτικά στο άρθρο μας «Η μητέρα των κρίσεων». Το σημαντικότερο ίσως όλων είναι το ότι, ακόμη και όταν αναπτύσσεται η οικονομία της, η ανεργία δεν υποχωρεί (ανάπτυξη εντάσεως ανεργίας). Ο Πίνακας ΙΙ που ακολουθεί είναι αρκετά αποκαλυπτικός:


ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΙ: Εξέλιξη δημοσίου χρέους σε τρις $, Δημόσιο χρέος σε ποσοστά του ΑΕΠ, έλλειμμα (πλεόνασμα) σε τρις $

Έτος

Δημόσιο Χρέος

Δημόσιο Χρέος/ΑΕΠ

Έλλειμμα

1981

1,0

32,5%

-0,08

1985

1,8

43,8%

-0,21

1990

3,2

55,9%

-0,22

1995

4,9

67,0%

-0,16

2000

5,6

57,3%

+0,24

2005

7,9

63,5%

-0,32

2009

11,9

83,4%

-1,41

2010*

13,8

94,0%

-1,42

2011*

15,1

100,0%

-1,27

* Πρόβλεψη της αμερικανικής κυβέρνησης

Πηγή: Spiegel

Πίνακας: Β. Βιλιάρδος


Σημείωση: Το χρέος των νοικοκυριών στη χώρα πλησιάζει τα 14 τρις $ (100% του ΑΕΠ), ενώ έχει 20πλασιασθεί, σε σχέση με τη δεκαετία του ’70.


Από τον Πίνακα ΙΙ τεκμηριώνονται, μεταξύ άλλων, τα καταστροφικά αποτελέσματα της εφαρμογής του νεοφιλελευθερισμού, του κυρίαρχου δόγματος καλύτερα του μονοπωλιακού καπιταλισμού, στις Η.Π.Α. - από τον τότε πρόεδρο Ronald Reagan, για τον οποίο το κράτος δεν αποτελούσε τη λύση για τα προβλήματα, αλλά ήταν το ίδιο πρόβλημα (ως γνωστόν, «απελευθέρωσε» τις αγορές, άνοιξε τα κλειστά επαγγέλματα, αποκρατικοποίησε ακόμη και τις κοινωφελείς επιχειρήσεις, ενίσχυσε τα μέγιστα το Κεφάλαιο, το οποίο σήμερα προσπαθεί να διαφύγει στην Ασία από την «έξοδο κινδύνου», μείωσε τους ανώτατους φορολογικούς συντελεστές από το 70% στο 28% κλπ.).


Στην εποχή του δόθηκε τεράστια σημασία στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος διπλασίασε έκτοτε την κερδοφορία του – ενώ πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση, το 40% των κερδών όλων των αμερικανικών επιχειρήσεων προερχόταν από τον τραπεζικό τομέα.


Η ΚΙΝΑ


Από την άλλη πλευρά, η Κίνα έχει ξεκινήσει έναν συναλλαγματικό πόλεμο σε δύο μέτωπα, εναντίον του αμερικανικού δολαρίου (ήδη το γουάν αποκαλείται Redback, σε αντιπαράθεση με το δολάριο, το οποίο ονομάζεται από πολλούς Greenback):


Στο πρώτο μέτωπο, η Κίνα επιταχύνει την ανατίμηση του δικού της νομίσματος (γουάν), ενώ στο δεύτερο τη διεθνοποίηση του. Ο ρυθμός δε με τον οποίο οι Κινέζοι προωθούν το νόμισμα τους σαν εναλλακτική λύση για τις παγκόσμιες συναλλαγές, λόγω των προβλημάτων των δύο βασικών ανταγωνιστών τους (ευρώ και δολάριο), είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακός – ενώ πρόσφατα συμφώνησε με τη Μ. Βρετανία να χρησιμοποιήσει το Λονδίνο σαν «offshore» κέντρο για την διεύρυνση των συναλλαγών με το γουάν.


Περαιτέρω, οι κεντρικές τράπεζες της Ταϊλάνδης και των Φιλιππίνων αναφέρουν ήδη αγορές ομολόγων, τα οποία εκδίδονται στο Χονγκ Κονγκ σε γουάν – ενώ οι Κινέζοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι, η αγορά ομολόγων είναι απαραίτητη για τη διεθνοποίηση ενός νομίσματος (η αύξηση των γουάν-ομολόγων το 2011 είναι της τάξης του 200%).


Από την πλευρά της ανατίμησης του γουάν (7% εντός ενός έτους, σε σχέση με το δολάριο), η Κίνα δεν φαίνεται να φοβάται ότι η υψηλότερη ισοτιμία του θα μειώσει τις εξαγωγές της – αφού, παρά την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως, οι εξαγωγές της αυξήθηκαν κατά 24,5% τον Αύγουστο, δηλαδή κατά 4% περισσότερο σε σχέση με τον Ιούλιο.


Παράλληλα δε με την ανατίμηση του γουάν εντείνεται και η χρησιμοποίηση του για τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές. Στο πρώτο τετράμηνο του 2007 το 7% των παγκοσμίων συναλλαγών της Κίνας (24 δις $), διαπεραιώθηκαν σε γουάν – από 0% το τετράμηνο του προηγουμένου έτους.


Χωρίς να επεκταθούμε λοιπόν σε περισσότερες λεπτομέρειες, η Κίνα σχεδιάζει την ανάδειξη του νομίσματος της σε παγκόσμιο αποθεματικό, για τις επενδύσεις και το εμπόριο – σε μία εποχή κατά την οποία οι επενδυτές αναζητούν εναγωνίως εναλλακτικές λύσεις για το δολάριο. Η ανατίμηση δε του γουάν έχει τεράστια πλεονεκτήματα για την οικονομία της, αφού περιορίζει τις πληθωριστικές πιέσεις - επειδή οι εισαγωγές καυσίμων και πρώτων υλών γίνονται συνεχώς φθηνότερες. Ταυτόχρονα αυξάνεται η αγοραστική δύναμη των πολιτών της, οι οποίοι καταναλώνουν περισσότερο, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζεται η χώρα από τη χαμηλή, παγκόσμια ανάπτυξη.


Περαιτέρω, η Κίνα έχει τοποθετήσει το 60% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της (συνολικά 3.300 δις $) σε δολάρια των Η.Π.Α. – με αποτέλεσμα, κάθε υποτίμηση του δολαρίου κατά 1%, η οποία προκαλείται από την «αύξηση της ρευστότητας» εκ μέρους της Fed (τύπωμα χρημάτων), να κοστίζει στην Κίνα ζημίες ύψους 20 δις $. Επομένως, όσο πιο γρήγορα η Κίνα μειώσει τις τοποθετήσεις σε δολάρια, τόσο λιγότερο θα ζημιωθεί – αφού δεν φαίνεται να αλλάζει πολιτική η Fed για τα επόμενα έτη, ενώ η πρώτη εκτύπωση χρημάτων, μετά την κρίση του 2008, είχε δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην ανερχόμενη υπερδύναμη (άρθρο μας).


Κλείνοντας, το πόσο σύντομα θα μπορούσε το γουάν να αντικαταστήσει το δολάριο, με τρομακτικές συνέπειες για την Αμερικανική οικονομία (αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της κλπ.), είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να απαντηθεί. Εάν όμως κρίνει κανείς με βάση την ιστορία, το δολάριο αντικατέστησε τη βρετανική στερλίνα, δέκα χρόνια μετά την ανάκτηση της οικονομικής «πρωτοκαθεδρίας» εκ μέρους των Η.Π.Α. (από τη Μ. Βρετανία τότε).


Εν τούτοις, επειδή η σημερινή εποχή χαρακτηρίζεται από υψηλότερους ρυθμούς, θα μπορούσε να συμβεί σε λιγότερο από πέντε χρόνια – αν και πολύ δύσκολα, αφού το δολάριο αποτελεί το 85% των νομισματικών συναλλαγών παγκοσμίως, το ευρώ το 40% και το γουάν μόλις το 1% (οι συναλλαγές αυτές υπολογίζονται στο 200%, επειδή μετρούν και οι δύο θέσεις – αγορές 100% και πωλήσεις 100%, σύνολο 200%).


Σε κάθε περίπτωση, όποτε και εάν τελικά συμβεί, μάλλον δεν πρόκειται να το επιτρέψει η υπερδύναμη, χωρίς να αντισταθεί - οπότε η πολεμική (στρατιωτική) αντιπαράθεση μεταξύ Κίνας και Η.Π.Α. δεν θα μπορούσε να αποκλεισθεί, ενδεχομένως πριν καν απειληθεί σοβαρά το δολάριο, καθώς επίσης πριν προλάβει η Κίνα να εξοπλισθεί στρατιωτικά.


ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΚΑΡΤΕΛ


Πρόκειται για ένα ακόμη μέτωπο του πολέμου, αν και από εντελώς διαφορετική οπτική γωνία. Χωρίς όμως καμία αμφιβολία, η κρίση χρέους της Ευρωζώνης έχει τεκμηριώσει το γεγονός ότι, η Πολιτική έχει ηττηθεί κατά κράτος από τις αγορές – έχει κατά κάποιον τρόπο αποκρατικοποιηθεί, αφού υποτάσσεται σχεδόν ολοκληρωτικά στις απαιτήσεις του «χρηματοπιστωτικού καρτέλ».


Είναι άλλωστε εμφανές πως, όταν το συγκεκριμένο «καρτέλ» απαιτεί έκτακτα δάνεια, διασώσεις κρατών ή αγορές επικίνδυνων ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες ή από τις διάφορες χώρες, με τη βοήθεια των φορολογουμένων πολιτών τους, κανένας δεν φέρνει αντίρρηση – ενώ τα όποια μέτρα ανακοινώνονται από την Κομισιόν, λειτουργούν αυξητικά στην κερδοφορία των επενδυτικών κεφαλαίων (επομένως ανάλογα αυξητικά στη φορολόγηση των πολιτών), τα οποία χρεώνουν όλο και υψηλότερα επιτόκια (πρόσφατα, 5,6% στην Ιταλία).


Ο πόλεμος αυτός λοιπόν, στον οποίο εμπλέκεται η Πολιτική από τη μία πλευρά και το «χρηματοπιστωτικό καρτέλ» από την άλλη, φαίνεται να έχει ήδη τελειώσει εις βάρος την πολιτικής – παρά το ότι κάποιοι πολιτικοί ηγέτες έχουν προσπαθήσει να ελέγξουν το τέρας, το οποίο οι ίδιοι εξέθρεψαν.


Ειδικότερα, ο κανόνας που δυστυχώς επικράτησε μετά το 1980, όταν τα παιδιά του Σικάγου ανέλαβαν την εξουσία, ήταν η πλήρης απελευθέρωση των αγορών, καθώς επίσης η ιδιωτικοποίηση των πάντων. Στα πλαίσια αυτά, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε το 1994 έναν νόμο, ο οποίος επέτρεπε στα χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα να δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα του. Ο ίδιος (B.Clinton), το 1999, κατάργησε την υφιστάμενη από εξήντα χρόνια πριν νομοθεσία, η οποία απαγόρευε την ένωση των επενδυτικών με τις εμπορικές τράπεζες (Glass-Steagall Act).


Παράλληλα, από την αρχή της δεκαετίας του 1990 η κεντρική τράπεζα της χώρας (Fed) καθιέρωσε μία νομισματική πολιτική, η οποία πλημμύρισε τις «αγορές» με φθηνό χρήμα. Το ίδιο συνέβη και στη Γερμανία, καθώς επίσης σε πολλές άλλες χώρες της Δύσης, με αποτέλεσμα να γίνει τόσο μεγάλο το τέρας, ώστε να ελέγχει πλέον αυτό την πολιτική – ζητώντας στη συνέχεια, μετά την χρεοκοπία της Lehman Brothers, να τρέφεται από τις σάρκες των φορολογουμένων πολιτών.


Περαιτέρω, γνωρίζοντας ότι οι αγορές δεν έχουν καμία απολύτως ηθική (πως θα μπορούσαν άλλωστε, αφού αποτελούνται από ένα σύνολο ατόμων, τα οποία έχουν σαν αποκλειστικό στόχο το κέρδος;), δεν μπορεί κανείς να περιμένει ότι θα συμπεριφερθούν με καλοσύνη στα όποια θύματα τους – σε υπερχρεωμένες χώρες, σε ανήμπορους οφειλέτες ή όπου αλλού. Είναι λοιπόν ανόητο να τις κατηγορεί κανείς, αντί να απαιτεί από την πολιτική να τις ελέγξει – με τη βοήθεια του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου.


Για να το επιτύχει όμως η πολιτική, θα έπρεπε να κερδίσει πίσω την εξουσία που παρέδωσε η ίδια στο «νεοφιλελεύθερο κτήνος» – κάτι που μάλλον δεν πρόκειται να συμβεί, κρίνοντας από το ότι, ακόμη και η αποφασισμένη, ελάχιστη συμμετοχή των αγορών στη διαγραφή μέρους των χρεών της Ελλάδας, περιορίσθηκε ήδη στο 8,3% (από 21%). Η αιτία είναι ότι οι τιμές των εγγυημένων από την Ευρώπη ομολόγων, τα οποία εκδίδονται από το μηχανισμό σταθερότητας EFSF, με σκοπό τη χρηματοδότηση των υπερχρεωμένων κρατών (θα δίνονται σε αντάλλαγμα για τα παλαιά ομόλογα της κάθε χώρας), έχουν ήδη εμφανίσει άνοδο της τιμής τους!


Παράλληλα, η χρηματοδότηση άλλων κρατών, όπως της Ιταλίας, της Ισπανίας κλπ., τα οποία δεν έχουν υπαχθεί ακόμη στο μηχανισμό στήριξης, έχει αυξηθεί σε βαθμό που όχι μόνο υπερκαλύπτει το 8,3% που θα κοστίσει η Ελλάδα αλλά, επί πλέον, αποδίδει τεράστια κέρδη. Επομένως, ο αγώνας είναι ήδη τελειωμένος, ενώ η σημερινή τουλάχιστον πολιτική έχει ηττηθεί κατά κράτος - παρά τα μεγάλα λόγια περί απαγόρευσης των ανοιχτών πωλήσεων, περιορισμού της μόχλευσης (leverage), «τεμαχισμού» των υπερβολικά μεγάλων τραπεζών (too big to fail), φορολόγησης των συναλλαγών κλπ.


Ακόμη περισσότερο, τα όπλα μαζικής καταστροφής του χρηματοπιστωτικού κτήνους γίνονται όλο και ισχυρότερα – όπως το «Delta One», με τη «βοήθεια» του οποίου ζημίωσε ένας τριαντάχρονος, μαύρος χρηματιστής από την Γκάνα την UBS, ένα από τα δύο μεγαλύτερα «αεροπλανοφόρα» της Ελβετίας, με περίπου 2 δις φράγκα (ενδεχομένως το πρώτο «χτύπημα» των Hedge funds, μετά την δέσμευση του φράγκου στο ευρώ – μία αναγκαστική ενέργεια της κεντρικής τράπεζας της χώρας για να μην καταστραφεί η πραγματική οικονομία της, η οποία όμως θα κοστίσει τεράστια ποσά, με πολύ αμφίβολα αποτελέσματα).


Το «αστείο» σε όλη την υπόθεση, εάν μπορεί να πει κανείς κάτι τέτοιο, είναι ότι η ζημία προκλήθηκε (εάν ισχύουν οι πληροφορίες των ΜΜΕ), από κερδοσκοπική τοποθέτηση, χωρίς ασφάλεια (hedging) στο ελβετικό φράγκο - πριν ανατιμηθεί ξαφνικά κατά 10%. Πρόκειται λοιπόν για μία ακόμη απόδειξη της διαπίστωσης ότι, τα κερδοσκοπικά κεφάλαια δεν έχουν ούτε πατρίδα, ούτε ηθικούς ενδοιασμούς – γεγονός που τα καθιστά πολύ πιο επικίνδυνα, από όσο όλοι εμείς πιστεύουμε.


Οι αποφάσεις λοιπόν των (σκιωδών) κυβερνήσεων, με βάση τις οποίες οι πολίτες τους οφείλουν να φορολογούνται περισσότερα για να εξοφλείται το «κτήνος», όσο έντιμες και αν ακούγονται, είναι μάλλον «παραπλανητικές» – αφού έτσι δεν τιμολογείται το ρίσκο, ενώ εκτρέφεται το χρηματοπιστωτικό θηρίο με τις σάρκες των θυμάτων του.


ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΙ


Όπως φαίνεται, οι πλούσιοι στον πλανήτη γίνονται αφενός μεν πλουσιότεροι και ισχυρότεροι, αφετέρου πολύ λιγότεροι. Ταυτόχρονα, οι φτωχοί περισσεύουν, μεταξύ άλλων λόγω της καταστροφής της μεσαίας τάξης στις χώρες που δραστηριοποιούνται οι σύνδικοι του διαβόλου - ενώ γίνονται ακόμη φτωχότεροι. Αργά ή γρήγορα λοιπόν έχουμε την άποψη ότι θα ξεσπάσει η μάχη των μαχών – αφού προηγηθούν όλες όσες έχουμε ήδη αναφέρει, ή κάποιες από αυτές.


Εάν μέχρι τότε η παγκόσμια ελίτ (το Καρτέλ δηλαδή, καθώς επίσης το χρηματοπιστωτικό κτήνος) έχει καταφέρει να κατασκευάσει όπλα, ικανά να αποτρέψουν την εξέγερση των πεινασμένων, χωρίς να αυτοκαταστραφεί η ίδια ή/και να οχυρώσει τις περιοχές διαμονής της με τρόπο που να εξασφαλίζει την επιβίωση της, σε συνδυασμό με την υποταγή των υπηκόων της, είναι κάτι που πολύ δύσκολα μπορεί κανείς να το προβλέψει.


Η πιθανότητα να προηγηθεί η Ελλάδα και σε αυτήν τη μάχη, πριν ακόμη συμβούν όλες όσες αναφέραμε στο κείμενο μας, δεν είναι εντελώς αμελητέα – αν και θα ήταν άδικο για τη χώρα μας, αφού οδηγείται χωρίς «αναπόφευκτη» αιτία στη χρεοκοπία, μέσα από απίστευτα λανθασμένες πολιτικές, καθώς επίσης από τον εχθρό της Ευρώπης (εάν όχι ολόκληρου του πλανήτη). «Οι Θεοί διψούν», όπως έγραψε ο Anatole France, υπενθυμίζοντας ότι η πλέον αιματηρή λαϊκή εξέγερση στη σύγχρονη Ιστορία, η Γαλλική Επανάσταση, ξεκίνησε ένα χρόνο μετά την επίσημη χρεοκοπία της χώρας – από τους Πολίτες της.


Βασίλης Βιλιάρδος (copyright)

Αθήνα, 18. Σεπτεμβρίου 2011