Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

14 Σεπ 2011


Ίσως κάποιοι να το έχουν προσέξει. Ίσως όχι. Το διαδίκτυο πλημμύρισε "άναρθρες" κραυγές κατά του Προέδρου της μη κυβερνητικής οργάνωσης που "κυβερνά" τη χώρα. Το προσωποποιημένο, αλλά ταυτόχρονα αδιέξοδο, μίσος ξεχειλίζει.

Την ίδια ώρα, στο μικρό τόπο που ζούμε, μια σειρά από πάλαι ποτέ έγκριτα στελέχη της τοπικής κοινωνίας, επιτυχημένοι επιχειρηματίες, παλιά κομματική ηγεσία, στελέχη του καλού ΠΑΣΟΚ και της φωτισμένης δεξιάς συσπειρώνονται, γύρω από δυο τρία πράγματα:...
1- Να μην "πτωχεύσουμε"
2- Να μη φύγουμε από το ευρώ.
3- Να μην καταστραφούν οι υγιείς (δικές μας) επιχειρήσεις, που για διάφορους λόγους είναι πάνω από την κόκκινη γραμμή της κατάρρευσης. Αυτές είναι που θα επωφεληθούν από τα μέτρα και θα φέρουν την ανάκαμψη και την ευημερία. Κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των λίγων, αλλά θα έχουμε να λαμβάνουμε κι εμείς κάτι από το μεγάλο φαγοπότι.

Είναι η επιτυχία της "διαφωνούσας" διανόησης που πέτυχε και επαγγελματικά. Ακόμα δηλώνουν "διαφωνούντες", στηρίζοντας "κριτικά.

Είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν ή να ενταχθούν, για πρώτη φορά, στο "Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα", για να το σώσουν από την κατάρρευση και να δώσουν τη δική τους λάμψη στις λογικές της "παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης" (των τοκογλύφων), μια και οι ίδιοι είναι από την άλλη γραμμή.

Η εγωιστική αντίληψη, που έχουν σήμερα, για την πραγματικότητα, καλύπτεται πίσω από περίτεχνα λόγια, βαθυστόχαστες επιδερμικές αντιγραφές του λόγου των ευρωπαϊστών και προσευχές για αλληλεγγύη και φιλανθρωπική δράση.

Η κίνηση αυτή θα είχε γίνει φανερή, αν δεν υπήρχε η γενική κατακραυγή.

Το ithacanet δεν αντλεί σκέψεις και υλικό γραφής από τις θεωρίες, αλλά από αυτά που βλέπει γύρω του. Το κείμενο αυτό, όπως πολλά άλλα, είναι προϊόν πραγματικών καταστάσεων και συζητήσεων.

Όταν στη δική τους "λογική" θέτεις σημερινά ζητήματα και σκέψεις, μια άλλη "λογική", η συζήτηση σε πάει να δώσεις απολογισμό, για το "τι έκανες εσύ, όταν ήσουν παιδί";

Άνθρωποι, που έχουν αυτονομηθεί προ πολλού ή πρόσφατα, από τα κόμματα τους, κουβαλούν τη "ρετσινιά" του Πασόκου , του ακροδεξιού, του συριζίτη ή του νεοδημοκράτη. Για τους στυλοβάτες του άθλιου καθεστώτος δεν υπάρχουν "ρετσινιές". Μόνο ρετσίνα, στην υγεία των "αποτυχημένων", πάντα, από το "ασφαλές" πόστο της "απυρόβλητης" οικονομικής επιτυχίας.

Στα καλογυαλισμένα επιχειρήματα τους, παρακάμπτονται αξίες, το νόημα, οι δείες και ανθρώπινες διδαχές, η φιλοσοφία και η αξία της ζωής, για τον κάθε άνθρωπο χωριστά και όλους μαζί. Η ανθρωπολογική καταστροφή δεν είναι ορατή.

Το ατομικό συμφέρον κυριαρχεί στη λογική τους, αγνοώντας ή παρακάμπτοντας, πως υπάρχει το ατομικό συμφέρον και η ατομική ελευθερία του άλλου και των άλλων. Αγνοούν πως η ύπαρξη τους, ακόμα και το ατομικό συμφέρον τους, είναι συνάρτηση κοινωνική. Υπάρχουν , γιατί υπάρχει ο "άλλος". (Αγνοούν και το παλιό τραγουδάκι του Γούναρη: "Αυτός ο άλλος είναι ευεργέτης μου μεγάλος").

Το βλέπουν, αλλά δεν θέλουν να το παραδεχτούν πως φτιάχνεται ένας κόσμος, χωρίς εργασία για τους πολλούς, χωρίς παιδεία, χωρίς υγεία, χωρίς τροφή.

Όταν ο πρόεδρος της "μη κυβερνητικής οργάνωσης" λέει "ένας εργαζόμενος σε κάθε οικογένεια", η "οικογένεια" περιλαμβάνει αδερφοξάδερφα, τριτοξάδερφα και μακρινές συγγέενειες.

Η "διαφωνούσα διανόηση", πάντα επιδοτούμενη, κάνει πως δε βλέπει το Σχέδιο. Ήταν το 1995, όταν η 500 της ελίτ του κόσμου διέγνωσαν πως "στον επόμενο αιώνα, η οικονομία μπορεί να λειτουργήσει με το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού". Ήταν το 1997, όταν έγκριτο αμερικάνικο περιοδικό (NPQ) έθετε το ερώτημα: "Το μέλλον μας χρειάζεται;" (H ερώτηση ήταν ρητορική, μια και δεν ήθελαν να πουν την αρνητική απάντηση).

Η "μη κυβερνητική" οργάνωση του κομματικού κατεστημένου προετοιμάζεται για εμφύλιο, καλλιεργώντας το μίσος και τον αυνανισμό.

Συλλαμβάνονται, ακόμα κι εκείνοι που φωτογραφίζουν τον "πρόεδρο" ή τρώνε, αμέριμνοι, σε αλυσίδα fastfood. Κι ετοιμάζουν μέτρα κι άλλα μέτρα, στέλνοντας έναν ολόκληρο λαό στην "εφεδρεία" και επιδιώκοντας μια χουντική συμμόρφωση "προς τας υποδείξεις".

Από την πρώτη στιγμή της "νέας διακυβέρνησης", είχαμε πει πως η Ελλάδα και οι έλληνες είναι το ευρωπαϊκό πειραματόζωο αυτής της νέας κατάστασης διακυβερνησιμότητας με βάση τον αυνανισμό και τη "βυζοδιασκέδαση". Αυτή ήταν η απάντηση του γκουρού Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, στο ερώτημα του 1995: "τι θα κάνουμε με το υπόλοιπο 80%;"

Χαρακτηριστήκαμε "υπερβολικοί, όπως "υπερβολική" ή και "ανεδαφική" είναι η διακήρυξη των πολιτών της πλατείας Αργοστολίου.

Σήμερα, ζούμε την "υπερβολή". Η παιδεία και η υγεία ιδιωτικοποιούνται, μαζί με όλη τη δημόσια και δημοτική περιουσία. Μαζί με τις ακτές, τους αρχαιολογικούς χώρους και κάθε τι που στη ζωή μας και την πατρίδα μας είχε μια κάποια αξία. Οι μετοχές των φαληρισμένων τραπεζών δεν θεωρούνται κατάλληλες για "εγγύηση", από την Ε.Ε., τους εκπροσώπους της "νέας διακυβερνησιμότητας". Τι μένει να δώσουμε;

Η εργασία θα είναι είδος εν ανεπαρκεία, μη προστατευόμενο και κακά αμοιβόμενο.

Και η ψευδοδιανόηση νομίζει πως θα γλιτώσει. Νομίζει, κοντόφθαλμα σκεπτόμενη, πως το 80% θα συνεχίσει να αυνανίζεται και να μισεί, στο facebook, στο διαδίκτυο και μπροστά στην τηλεόραση. Noμίζουν πως τίποτα από όσα συμβαίνουν δεν θα τους αγγίξει.

Ο κεφαλαιοκρατισμός νομίζει πως θα γλιτώσει και μαζί του οι "επιτυχημένες" "εθνικές" και τοπικές ψιχουλομαζώχτρες. Ο γκουρού, που προαναφέραμε ήταν σαφής, σε πρόσφατες δηλώσεις του. Κι αν δεν ακούν εμάς τους "ολίγιστους", ας ακούσουν τον σοφό καθοδηγητή τους, κ. Ζ.Μπρεζίνσκι:

«Για πρώτη φορά στην Ιστορία, όλη σχεδόν η ανθρωπότητα είναι πολιτικά ενεργή, συνειδητή και συντονισμένη. Μόνο μερικοί απομονωμένοι θύλακοι της ανθρωπότητας παραμένουν σήμερα έξω από αυτή την πολιτική αναταραχή και τα κινήματα που εξαπλώνονται σε όλον τον κόσμο».

Είχε πει, επίσης, στην αρχή της κρίσης, και αυτό:

«θα ενταθούν οι συγκρούσεις ανάμεσα στις τάξεις και πως αν οι άνθρωποι εξακολουθήσουν να πλήττονται από την ανεργία και τη φτώχεια, θα υπάρξουν ταραχές».

Η Τουρκία, παίζοντας τον ρόλο του μπαμπούλα, ξεκίνησε λεονταρισμούς και προκάλεσε θερμό επεισόδιο στην Κύπρο, παραβιάζοντας την πράσινη γραμμή και καταλαμβάνοντας ένα άδειο φυλάκιο.

Τα επίσημα ΜΜΕ, συνεχίζοντας να προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες στην πνευματική και χειρονακτική διαπαιδαγώγιση στον αυνανισμό, αγνόησαν το θέμα και τη σημασία του.

Οι "πατριωτικές" κυβερνήσεις και τα "εθνικά" κόμματα, σε Ελλάδα και Κύπρο εκτελούν εντολές, μειώνοντας τη στρατιωτική αμυντική θωράκιση και συζητώντας για "σχέδια διχοτόμησης", όταν τα αδέρφια οι τουρκοκύπριοι απαιτούν "να φύγει ο στρατός κατοχής".

Η μετατροπή της Θράκης σε "νέα Κύπρο", είναι ομολογημένο σχέδιο των τούρκων, στο οποίο συμβάλλουν όλες οι κομματικές ηγεσίες.

Και η στυλοβατική "διαφωνούσα" και κουλτουριάρικη ψιχουλομαζώχτρα ψευτοδιανόηση νομίζει πως δεν θα την αγγίζει τίποτα. Με την επιδότηση κομμάτων και ΜΜΕ.

Τα "αριστερά" κομματικά παπαγαλάκια, διασκορπισμένα, όπου νομίζουν πως τους παίρνει, σκορπούν ψευδαισθήσεις και στυλοβατικά ψέματα.

Ο αυνανισμός στο διαδίκτυο και τη ζωή θα τελειώσει, παρά τη συμπαράσταση της "επώνυμης αντίστασης", που ψάχνει βήμα στις πλατείες. (Στη μια μεριά, ο ένας με μικρόφωνο, στην άλλη, ο άλλος, χωρίς μικρόφωνο). Οι αντιστασιακοί "επαναστάτες"!

Όλοι αυτοί που προσφέρουν, με το αζημίωτο, πορνογραφικό εικονικό υλικό για τροφή και αυνανισμό κάνουν ένα μικρό λάθος:

Υποτιμούν πως ο αυνανισμός στηρίζεται σε κάτι ανίκητο και υπερβατικό και ελάχιστη χρεία υλικού έχει ανάγκη:

Στην εκρηκτική δύναμη της ανθρώπινης φαντασίας και δημιουργία. Μπορούμε να παράγουμε μόνοι μας τις εικόνες και τη ζωή που θέλουμε. Είτε για την προσωπική μας ικανοποίηση είτε για τον έρωτα και τις σχέσεις.

Η Ελευθερία και το συμφέρον του καθενός υπάρχει σε σχέση με αυτά του "άλλου". Δίχως τον άλλον, δεν υπάρχει μήτε επανάσταση μήτε αυνανισμός. Είμαστε ευεργέτες ο ένας του άλλου. Η ψευτοδιανόηση είναι μια μη ανθρώπινη κατάσταση.

Επιλέγουμε τον έρωτα. Δεν μας χαλάει ο αυνανισμός. Δεν υποτιμούμε τίποτα. Είμαστε ανώνυμοι. Ερχόμαστε.

ΥΓ:

Έρχεται ο συνεργατικός, συνεργαζόμενος και αυτοδιαχειριζόμενος άνθρωπος. Το βιοποριστικό μας πρόβλημα, θα το λύσουμε μόνοι μας και μαζί... και οι "επιτυχημένοι" θα τρώνε από την "επιτυχία τους". Η δημοκρατία δεν αφήνει κανέναν να πέσει χάμω. Δίνει, πάντα το χέρι της βοήθειας. Και στους "επιτυχημένους", που θα πέσουν κι ας μην κάνουν αυτοί το ίδιο. Επινοεί και σκέπτεται. "Ιδιοτελώς" και "κοινοφελώς". Τον εμφύλιο που θέλετε θα τον συντρίψει το νόημα και η φαντασία. Ίδια στον έρωτα με το άλλο πρόσωπο, την αυτοϊκανοποίηση, την πολιτική και την επανάσταση.

Η πληρότητα της "Κήρυξης Κατάστασης Διαρκούς Ευτυχίας και Ελευθερίας", ας γίνει βάση για διάλογο και εμπλουτισμό, για ζωή και πολιτική.

"Διάλογος" που αποφεύγει και προσπερνά τα νοήματα, είναι προσχηματικός και άνευ ουσίας. Είναι οι τελευταίοι σπασμοί ενός καθεστώτος που πεθαίνει. Τις ιδεολογικές διαιρέσεις να τις βάλετε εκεί που σας πονά. Δεν περνάνε τα ιδεολογικά και κομματικά τερτίπια σε μια κοινωνία που αφυπνίζεται.

Από ithacanet μέσω resaltomag μοντάζ Γρέκι

Οι μέρες της κυβέρνησης είναι μετρημένες. Άκουσα ότι το είπε και ο Τσίπρας. Δεν ξέρω από πού πήρε το μήνυμα, μπορεί να το πήρε από την ίδια πηγή, όπως κι εγώ. Κι αυτή η πηγή είναι ο κόσμος, που αρχίζει να βλέπει τη χρεοκοπία και την επιστροφή στη δραχμή σαν λύτρωση πλέον, κι όχι σαν κατάρα.

Όχι σαν τη λύτρωση που προσφέρει ο θάνατος, αλλά σαν τη λύτρωση από τον τρόμο του θανάτου. Δεν είναι το λυτρωτικό και απελπισμένο πήδημα στο ανοιχτό χάος του γκρεμού, αλλά αντίθετα, είναι η ελπίδα που λυτρώνει.

Κι ο καταλύτης αυτής της αλλαγής δεν είναι άλλος παρά ο νέος φόρος επί των ακινήτων. Θα επιδράσει με τον ίδιο τρόπο όπως επέδρασε σε τόσες άλλες φορές στην ιστορία, με πρόσφατο σχετικά παράδειγμα τον φόρο που είχε προσπαθήσει να επιβάλλει η Θάτσερ και η οποία ευρισκόμενη μπρος τη γροθιά του μισού πληθυσμού της χώρας της, έκανε πίσω και τον απέσυρε.

Έρχονται έτσι τα πράγματα, που το βάρος της μεσσιανικής τροικανής “λύτρωσης” αρχίζει να φαίνεται μεγαλύτερο από το βάρος που θα υποστεί η χώρα από μια στάση πληρωμών. Τουλάχιστον τότε θα υπάρχει ελπίδα, και αυτός ο δρόμος αν μη τι άλλο θα ξαναδώσει στο λαό την τσαλαπατημένη αξιοπρέπεια και την χαμένη αυτοπεποίθηση.

Και σιγά σιγά αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι ακόμα και τα πιο τρομακτικά σενάρια της χρεοκοπίας που εξυφαίνονται ωχριούν μπροστά στην καθημερινή απεχθή πραγματικότητα.

Σαν επιβεβαίωση ήρθε και το σημερινό ρεπορτάζ του Spiegel, το οποίο με τίτλο “Οι Έλληνες ορκίζονται να επαναστατήσουν ενάντια στο φόρο τέρας”, καταγράφει τις διαθέσεις των απλών ανθρώπων.

“Ανησυχούμε περισσότερο για το φόρο, παρά για την προοπτική μιας εθνικής χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ”, λέει ο ένας.

Στην πραγματικότητα, δεν θα τον πείραζε καθόλου να πάει πάλι πίσω στη δραχμή, συνεχίζει ο ρεπόρτερ για κάποιον άλλον. “Όλοι εδώ είχαμε κακές εμπειρίες με το ευρώ”.

“Επιστροφή στη δραχμή, δεν θα ήταν και τόσο κακό”, λέει μια κοπελιά, παραδίπλα

Οι Έλληνες έχουν ουσιαστικά "μπουχτίσει" από τα μέτρα λιτότητας”, γράφει σήμερα η WSJ, τονίζοντας ότι είναι απρόθυμοι να συναινέσουν σε ακόμα πιο επώδυνες συνθήκες για να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Η Ελλάδα έχει αρχίσει να αναρωτιέται αν υπάρχει πιο εύκολος δρόμος για να βγει από την κρίση, με το παράδειγμα της Αργεντινής να προσελκύει τα βλέμματα. Η Αργεντινή, που άρχισε να ανακάμπτει τρία χρόνια μετά τη χρεοκοπία της, ενδεχομένως εκλαμβάνεται από τους Έλληνες ως η μόνη εναλλακτική επιλογή".

Ο κόσμος αρχίζει να βλέπει πια με τα δικά του τα μάτια και τίποτε δεν είναι πιο ισχυρό στο να κατευθύνει τις πεποιθήσεις από την ίδια τη βιωμένη εμπειρία.

Την εμπειρία, που θα υψώσει το φράκτη στους ηλίθιους και σαδιστές καραγκιόζηδες, εντός και εκτός συνόρων. Όσο και να φοβίζουν, όσο και να βιάζουν...


Οπως μας υπενθύμισε χθες ο «Ελεύθερος Τύπος» ο κ. Βενιζέλος έλεγε, μόλις στις 23 Ιουνίου του 2011: «Δεν είναι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ ο μοχλός για να εισπράττεις φόρους, διότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό θεμελιώδες αγαθό». Ο άνθρωπος δεν σέβεται τον εαυτό του, τους Ελληνες πολίτες θα σεβαστεί;

Αλλά αν αυτοί είναι οι κυβερνώντες, η Ελλάδα έτσι όπως την έκαναν αποτυπώνεται στον κ. Μπουτάρη και το αυθαίρετό του -δήμαρχος με αυθαίρετο! ίσως η σύνοψη της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας. Ιδίως αν κρίνουμε απ' τις αντιδράσεις του δημάρχου:
α) όλος ο κόσμος έχει αυθαίρετο
β) εκεί που είναι, δεν πατάει ψυχή
γ) εντάξει, ρε παιδιά! θα το γκρεμίσω.
Δεν θα το γκρεμίσει. Αλλά κι αν το γκρεμίσει, είναι πια αργά...


Τα μπρος-πίσω της Ιστορίας: όταν ξέσπασε στις ΗΠΑ η κρίση το 2008 εν πρώτοις επεκράτησε πανικός ψιλός, και, με ιερό τρόμο οι γραφειοκράτες της Διοίκησης, όσον και τα γκόλντεν μπόυς του χρηματοπιστωτικού συστήματος, άρχισαν να κατεβάζουν απ' τα ράφια... αραχνιασμένους τόμους του Κέυνς και να ασκούνται εκ νέου στην ανάγνωση.

Καθώς όμως η κρίση προόδευε, αλλά το καταπέτασμα δεν εσχίζετο, καθώς σπίτια και ζωές χάνονταν, αλλά ακόμα πιο έντρομα του συνήθους τα πρόβατα συνωστίζονταν γύρω απ' τα αφεντικά τους, το σύστημααναθάρρησε, ξανάβαλε τον Κέυνς στη θέση του -εκεί στο ράφι με τα προς δωρεά στους φυλακισμένους βιβλία και ξανάπιασε δουλειάμε νεοφιλελεύθερη λαλιά- πού σε πονεί και πού σε σφάζει! Κι έφθασαν οι ΗΠΑ, σήμερα, να έχουν ανεργία 9,1%, η μεσαία τάξη να δυσπραγεί και η δημοτικότητα του Ομπάμα να πέφτει σαν τα UFO που έπεσαν στο Ρόσγουελ.

Ξανά στον Κέυνς!

Μπας κι επανεκλεγεί! (Ο Ομπάμα, όχι ο Κέυνς).

Κι έτσι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξήγγειλε πρόγραμμα-μαμούθ αναθέρμανσης της οικονομίας ύψους 447 δισ. δολαρίων, με περικοπές στη φορολογίατων εργατών,των υπαλλήλωνκαι των επιχειρηματιών, καθώς και ένα στιβαρό πρόγραμμα επενδύσεων στις υποδομές της εκπαίδευσης, των μεταφορών και αλλού με στόχο, εκτός από τη διάχυση του χρήματος στην αγορά, τη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας - ένα μίνι «νιου ντηλ» και ο θεός απ' το Κεντάκυ ώς το Ορεγκον βοηθός.

Στην Ευρώπηοι ουμπεργκρουπενφύρερ του Δ' Ράιχ (κυρίως όπως το εννοεί ο Τσέχος Πρόεδρος και η γραφειοκρατία των Βρυξελλών) κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σε χώρες μάλιστα όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία κι άλλες (ώσπου να έρθει η σειρά της Ιταλίας ή της Γαλλίας), πάει ο Προκρούστης των Περικοπών σύννεφο και ο Πιτυοκάμπτης της Φορολόγησης ακρίδα -σαν απ' τις πληγές του Φαραώ...

Βεβαίως ο Προκρούστης Μπενύτο Μπένυ Χιλ Βενιζέλος ενίοτε μπερδεύει τα εισπρακτικά μέτρα (να κόβει χέρια) με τα διαρθρωτικά μέτρα (να κόβει πόδια). Χέρια πόδια μαλλιά κουβάρια ο Προκρούστης, τι να σου κάνει και ο Πιτυοκάμπτης! όταν μάλιστα πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο, την προσωπικότητα του Μπενύτο.

Μπορεί ας πούμε ο ίδιος να έχει δηλώσει μόλις πριν λίγες βδομάδες ότι «η διαρκής φορολόγηση είναι καταστροφική», αλλάμήπως πληρώνει ΦΠΑ 19% για αυτά που λέει και ΦΠΑ 23% για αυτά που κάνει;

Ενθουσιασμένη λοιπόν η στήλη από τη ρηξικέλευθη πρόταση αναγνώστη μας να δίνει προσφορά η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» τα σχολικά βιβλία που δεν μπόρεσε να τυπώσει η κυρία Διαμαντοπούλου, θέλει κι η ίδια με τη σειρά της να κάνει μια πρόταση. Το ίδιο ψευτομάγκικη και το ίδιο κουτοπόνηρη με τα μέτρα που ξεφουρνίζει κάθε φορά ο ζιγκ χάιλ Μπενύτο.

Πλην όμως δεν μπορώ!

Συγχωρήστε με! Ένας φτωχός γραφιάς είμαι κι όχι κάποιος ευφάνταστος φανφαρόνος που θα μπορούσε να σας προτείνει κάτι πιο γελοίο απ' τη φορολόγηση των τετραγωνικών μέτρων με την ίντσα.

Συγχωρήστε με που δεν μπορώ κι εγώ να «χειροκροτήσω όρθιος» τον Γιωργάκη για τις πατριωτικές του υπηρεσίες προς το έθνος καθώς μας προτρέπει ο ισάδελφος Νικολάκης.

Τι να κάνουμε; Έχει και η θλίψη τα όριά της...

ΣΤΑΘΗΣ Σ. από enet

Η φωτοσύνθεση είναι από το "Γρέκι"
Ακόμη και η Μέρκελ βγήκε και διέψευσε τον μεγαλοιδεατισμό του Βενιζέλου, ο οποίος είχε το υπουργικό θράσος να δώσει έκτακτη συνέντευξη τύπου και να ισχυρισθεί ότι η διακοπή των συνομιλιών με τη Τρόικα ήταν προγραμματισμένη!

Ένας υπουργός μιας χρεοκοπημένης χώρας που τον αδειάζουν καθημερινά όλοι οι ευρωπαίοι εταίροι μας, έχει το θράσος να παραμένει στην θέση του, ελέω ενός δειλού φερόμενου ως πρωθυπουργού.

Με τι κύρος το δίδυμο Παπανδρέου-Βενιζέλου μπορούν να διασώσουν τη χώρα, όταν επιχειρούν εντελώς άκομψα να κρύψουν την αλήθεια από τους συμπολίτες τους;

Ως που θα φτάσει το γελοίο υπουργικό θέαμα με τους υπουργούς να μένουν άλαλοι στην...
ερώτηση «γιατί δεν κάνετε αποκρατικοποιήσεις;»

Τι φοβερά και φονικά μυστικά από τον Κώδικα Ντα Κρατικοδίατη Αρπαχτή, κρύβουν οι αποκρατικοποιήσεις;

Γιατί ο Γερουλάνος κόπτεται για την μη αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ;

Μήπως γιατί ο ΟΠΑΠ είναι η κρατική Siemens από την οποία γεμίζουν τα μαύρα ταμεία των κομμάτων και όχι μόνο;

Είναι δυνατόν αυτοί οι υπουργοί να πείσουν τους πολίτες ότι μπορούν να σώσουν τη χώρα;

Πως μπορείς να τους έχεις εμπιστοσύνη, όταν λένε τόσο χοντρά ψέματα στη παγκόσμια κοινή γνώμη;

Γιατί όταν τα διεθνή ΜΜΕ έχουν στραμμένη πάνω μας την προσοχή τους, δεν μπορεί ο υπουργός σου των Οικονομικών να ψεύδεται σε ζωντανή μετάδοση.

(Ένα ακόμη ψέμα που καλούμαστε να πληρώσουμε εμείς...)

Ε, λοιπόν αυτοί οι Παγκόσμιοι Ψεύτες δεν μας αξίζουν.

Είναι ολίγιστοι και επικίνδυνοι…Ο "Όμηρος" -η πλατφόρμα-γεωτρύπανο Νoble Ηomer Ferrington- ξεκίνησε αργά με πορεία 333 μοιρών, την μήκους 100 ναυτικών μιλίων (185 χλμ.) διαδρομή του, από το σημείο που πραγματοποίησε γεώτρηση στο οικόπεδο ΝΟΑ του Ισραήλ, με προορισμό το σημείο γεώτρησης στο κυπριακό οικόπεδο "Αφροδίτη".Η Νoble Εnergy έδωσε το πράσινο φως και ξεκίνησε η διαδικασία για τη μετακίνηση. Έτσι η μετακίνηση του γεωτρύπανου Νoble Ηomer Ferrington στο "Αφροδίτη" γίνεται -όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα "Φιλελεύθερος"- ουσιαστικά μία εβδομάδα πριν την ημερομηνία που είχε ανακοινωθεί, την 21η Σεπτεμβρίου, και σίγουρα πολύ πριν τις αρχές Οκτωβρίου που αναφέρεται επίσημα ως η περίοδος έναρξης της γεώτρησης. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα που υπογράφει ο δημοσιογράφος Πέτρος Θεοχαρίδης, αναμένεται ότι το γεωτρύπανο θα φτάσει στις συντεταγμένες που καθορίστηκαν εντός της ημέρας. Αμέσως θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες σταθεροποίησης του με τη βοήθεια υποβρύχιων ρομπότ, με στόχο να ξεκινήσει πολύ σύντομα η δοκιμαστική γεώτρηση. Ήδη το πρώτο ελικόπτερο που θα εξυπηρετεί το γεωτρύπανο με βάση την Κύπρο βρίσκεται από χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ενώ από το Σάββατο θα σταθμεύει στο ελικοδρόμιο της κυπριακής εταιρείας ΕDΤ Οffshore, που εξυπηρετεί με ειδικά σκάφη τις πλατφόρμες σε Κύπρο και Ισραήλ. Πρόκειται για αμερικανικής εγγραφής δικινητήριο ελικόπτερο, τύπου Βell412, που εξυπηρετείται από Ισραηλινά πληρώματα, με δυνατότητα μεταφοράς 15 προσώπων από και προς την πλατφόρμα. Η πρώτη πτήση από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το Νoble Ηomer Ferrington θα γίνει μεθαύριο Παρασκευή, αναφέρουν οι πληροφορίες του "Φιλελεύθερου" και προσθέτουν ότι η Νoble Εnergy έχει επεξεργαστεί τρία διαφορετικά σενάρια δράσης, σε περίπτωση κλιμάκωσης των τουρκικών απειλών. Για την ώρα δεν υπάρχουν ανησυχητικές κινήσεις, ωστόσο όλοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σε Κύπρο και Ισραήλ και ιδιαίτερα τις κινήσεις πολεμικών -και όχι μόνο- σκαφών στην ευρύτερη περιοχή. Πάντως, ενώ το Ισραήλ σε όλες τις περιπτώσεις σταθεροποίησης γεωτρύπανων για έρευνες στην ισραηλινή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) εκδίδει από πριν οδηγίες προς όλα τα πλοία με απαγόρευση πλεύσης πλοίων -πλην αυτών για υποστήριξη- σε ακτίνα τριών έως πέντε χιλιομέτρων γύρω από το γεωτρύπανο, η Κύπρος δεν έχει εκδώσει ακόμα παρόμοια οδηγία. Ο διευθυντής του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας της Κύπρου Σέργιος Σεργίου εξήγησε στον "Φιλελεύθερο" ότι υπάρχει από πλευράς του Τμήματος ετοιμότητα για έκδοση Αγγελίας προς Ναυτιλλομένους. Όμως, πρόσθεσε, για να γίνει αυτό θα πρέπει να ληφθούν σχετικές οδηγίες από το υπουργείο Εμπορίου σε συνεννόηση με την Νoble Εnergy, ως προς τις συντεταγμένες της γεώτρησης και την απαραίτητη ακτίνα ασφαλείας. Κάτι που αναμένεται να γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες. Λίγο πριν αρχίσει να σηκώνει άγκυρες η πλατφόρμα-γεωτρύπανο, αμέσως μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, η υπουργός Εμπορίου υπέγραψε επέκταση της συμφωνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Νoble Εnergy που υπογράφτηκε το 2008 με τον προκάτοχό της Αντώνη Πασχαλίδη. Η αρχική συμφωνία Κυπριακής Δημοκρατίας και Νoble Εnergy για την έρευνα του "Οικοπέδου 12", περιλαμβανομένων και των ερευνητικών γεωτρήσεων, είχε τριετή διάρκεια και προβλέπει δύο διετείς ανανεώσεις. Η πρώτη ανανέωση υπογράφτηκε χθες και προβλέπει -μέσα από το αρχικό συμβόλαιο- ότι με την πρώτη διετή ανανέωση η έκταση του "Οικοπέδου 12" μειώνεται κατά 25%. Δηλαδή η Νoble επιστρέφει στην Κυπριακή Δημοκρατία μέρος του "Οικοπέδου", που προφανώς δεν θα χρησιμοποιήσει, για να μπορεί η Δημοκρατία να το περιλάβει σε άλλη αδειοδότηση, αν κρίνει σκόπιμο. Ακόμα 25% μείωση του "Οικοπέδου" προβλέπεται και για τη δεύτερη ανανέωση, αν μέχρι τότε δεν ξεκινήσει η εκμετάλλευση του κοιτάσματος. 

   • Αναλογικά θα διανεμηθούν οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της Κύπρου σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Σε αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζεται η κυβέρνηση των ΗΠΑ
  • Μήπως είμαστε πολύ κοντά σε επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν;
  • Μήπως οι ΗΠΑ θέλουν να αρπάξουν μερίδιο από το κοίτασμα της Κύπρου;

Εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα δήλωσε ύστερα από ερώτημα του ΠΡΩΤΟΥ θΈΜΑΤΟΣ ότι: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εξακολουθούν να πιστεύουν ότι, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης για την επανένωση της Κύπρου επί τη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές του νησιού θα πρέπει να μοιραστούν αναλογικά (μπορεί να αποδοθεί και με τον όρο ισοδυνάμως, στην αγγλική γλώσσα χρησιμοποιήθηκε ο όρος equitably) ανάμεσα στις δύο κοινότητες».

Αυτή είναι η τελική θέση της Ουάσινγκτον στο θέμα που έχει προκύψει από τις συνεχιζόμενες απειλές της τουρκικής κυβέρνησης ότι δεν θα επιτρέψει την έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη, μια διαδικασία μέσω της οποίας η Λευκωσία προσπαθεί να διαπιστώσει την ποσότητα και την ποιότητα πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο λεγόμενο οικόπεδο 12.

Βέβαια η αρχική τοποθέτηση της Ουάσινγκτον, ήταν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν τη διασφάλιση των ενεργειακών αποθεμάτων της Κύπρου μέσω της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών. Η θέση αυτή θεωρήθηκε ενισχυτική για την έναρξη ερευνών.

Η κατάσταση άρχιζε όμως να αλλάζει και οι ΗΠΑ αποφάσισαν να χρυσώσουν το χάπι στους Τούρκους. Έτσι την Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της Κύπρου θα πρέπει να μοιραστούν ισομερώς (equally) ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Μια περίεργη δήλωση που εξίσωνε την ελληνοκυπριακή με την τουρκοκυπριακή κοινότητα και εμμέσως προέβλεπε ότι πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου θα πρέπει να μοιραστούν 50-50 ανάμεσα στη νόμιμη κυβέρνηση και το καθεστώς των κατεχομένων.


Αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Η τουρκοκυπριακή κοινότητα μπορεί να έχει όφελος από την εκμετάλλευση του όποιου πλούτου στο πλαίσιο μιας επανενωμένης πατρίδας», τόνισε ο Δημήτρης Χριστόφιας και εξήγησε ότι «στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, έχουμε συμφωνήσει ότι τα θέματα της εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου της χώρας, είναι αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης η οποία θα παρέχει οικονομική αρωγή μέσω του προϋπολογισμού στις δύο ομόσπονδες μονάδες».

«Είναι φανερό ότι η εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για επίτευξη λύσης σύντομα και ολόκληρος ο λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να επωφεληθεί από την όποια θετική εξέλιξη», καταλήγει ο πρόεδρος της Κύπρου.

Η αμερικανική εταιρεία NOBLE ENERGY International, με την οποία η Λευκωσία έχει συνάψει συμφωνία, αναμένεται να ξεκινήσει τις ερευνητικές γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου την 1η Οκτωβρίου.

Τις τελευταίες εβδομάδες, και πολύ περισσότερο τις τελευταίες ημέρες, ενισχύθηκαν οι… διάσπαρτες φωνές από το εσωτερικό της Κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, που επαναφέρουν στο τραπέζι της πολιτικής καθημερινότητας την προοπτική συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας.

Υποστηρίζοντας ότι ένα τέτοιο σχήμα, είναι η «τελευταία ευκαιρία» για να αντιμετωπιστεί με πειστικό και αποτελεσματικό τρόπο η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα, και την οδηγεί στο φάσμα της χρεοκοπίας.

Κι αν η χθεσινή σχετική παρέμβαση προήλθε από έναν βουλευτή, τον Νάσο Αλευρά, οι πρόσφατες δημόσιες παρεμβάσεις του Δημήτρη Ρέππα και του Ανδρέα Λοβέρδου, στο ίδιο μήκος κύματος, αποκαλύπτουν μεταξύ άλλων μια οδυνηρή για τον σημερινό Πρωθυπουργό πραγματικότητα:

Ο Γιώργος Παπανδρέου αμφισβητείται επί της ουσίας από το ίδιο το κόμμα του. Γιατί εκείνος είναι ο Πρωθυπουργός του οποίου η αποτελεσματικότητα τίθεται υπό αίρεση. Είναι εκείνος που προχώρησε προ μερικών μηνών σε ανασχηματισμό της Κυβέρνησής του. Είναι εκείνος που, πριν από τον συγκεκριμένο ανασχηματισμό, είχε απορρίψει το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας με τον έτερο πόλο του δικομματισμού, τη Νέα Δημοκρατία.

Διακινώντας σενάρια κυβερνητικής συνεργασίας, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ «πυροβολούν» άθελά τους, τον αρχηγό τους και σημερινό Πρωθυπουργό. Και οπλίζουν τη φαρέτρα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με ισχυρά επιχειρήματα για να θέσει θέμα «υστέρησης» του Γιώργου Παπανδρέου.

Και να οδηγηθεί στις εκλογές, ζητώντας από τον ελληνικό λαό μια καθαρή εντολή για να «διορθώσει» τα λάθη του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή

Η επανάσταση του Κεμάλ μέσω του περάσματος του χρόνου αποδεικνύεται τελικά ότι είναι το στρατηγικό λάθος της Τουρκίας. Λειτουργώντας επίσημα μέσα στο πλαίσιο της απόρριψης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Τουρκία θεμελιώθηκε δομικά πάνω στη γενοκτονία, η οποία ήταν για εκείνη το προαπαιτούμενο για την εξέλιξή της. Το πρόβλημα είναι ότι εξ αρχής εξαρτάται από τη γενοκτονία και η αναγνώριση της τελευταίας είναι μια δομική απόρριψη των θεμελίων της Τουρκίας, δηλαδή της συμβολής του Κεμάλ.

Και κάθε νέα αναγνώριση είναι ένα πλήγμα στη δομή της. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει λύση για την Τουρκία και βρίσκεται, σε μια στρατηγική αδιέξοδο. Στο σκάκι θα λέγαμε ότι η θέση της είναι εκείνη του Zuzwang. Ένας τρόπος επίλυσης είναι η αλλαγή πλαισίου και η καταδίκη του Κεμάλ, ο οποίος μπορεί να προστεθεί ως ένα λάθος στην εξέλιξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτή η προσπάθεια είναι το νεοοθωμανικό δόγμα στην ουσία του, δίχως βέβαια να υπάρξει μια ανάδειξη του θέματος από την ηγεσία.

Αυτή όμως η προσέγγιση επιστρέφει το λαό σε μια μουσουλμανική τάση, όπου το ισλαμικό κίνημα είναι φυσιολογικό, ακόμα και αν δεν απαντά σε ορθολογικά κριτήρια για την Τουρκία, η οποία σε αυτή τη φάση δεν θα υπάρχει πια. Αυτή η αλλαγή όμως έχει επιπτώσεις σε σχέση με κράτη που ανήκουν στο πλαίσιο του ιουδαίου-χριστιανισμού. Διότι πλέον οι παλαιότερες συμμαχίες δεν έχουν πια νόημα αφού το θρησκευτικό στοιχείο επανέρχεται και μαζί το ιστορικό του πλαίσιο. Η Τουρκία μέσω του νεοοθωμανικού πλαισίου για να πρωτοστατεί και να αποτελεί μια από τις αιχμές των δοράτων πρέπει ν’ ακολουθήσει μια γενικότερη τάση, η οποία υπάρχει εδώ και αιώνες. Αυτή η γενικότερη αντιπαράθεση έχει τις ρίζες της στους Αγίους Τόπους και την ιστορία τους. Έτσι για να διορθώσει το στρατηγικό της λάθος η Τουρκία πρέπει να αλλάξει υψηλή στρατηγική και να ενταχθεί σ’ ένα πεδίο δράσης που πρώτον την απορρίπτει δομικά, δεύτερον τροποποιεί οριστικά τις συμμαχίες της και την μετατρέπει σε διάδοχο μιας διαχρονικής αντιπαράθεσης. Με την πάροδο του χρόνου, η Ευρώπη έχει αντιληφθεί αυτή τη γενική τάση, η οποία παραμένει διαχρονικά σε τοπικό επίπεδο. Επιπλέον, η συνέχεια των τοπικών αντιπαραθέσεων κρύβουν αυτήν την ουσιαστική αλλαγή. Έτσι μόνο οι γεωστρατηγιστές αναδεικνύουν νέα σχέδια πάνω σε παλαιά νοητικά σχήματα, ενώ οι πολιτικοί αναζητούν ακόμα λύσεις μέσω ενός ρεαλισμού που δεν είναι πια πραγματικότητα, διότι το στρατηγικό λάθος έχει βάθος.


Mεγάλος αριθμός τουρκικών σκαφών επιφανείας (φρεγάτες O.H.Perry, ΜΕΚΟ-200ΤΝ και πυραυλάκατοι Kilic) και υποβρυχίων Τype 209/1400 απέπλευσαν πριν λίγες ώρες από τον ναύσταθμο της Μαρμαρίδας (Ακσάζ) και βρίσκονται αυτή στην στιγμή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, όπου πραγματοποιούν ασκήσεις θαλάσσιας απαγόρευσης και ανθυποβρυχιακού πολέμου με χρήση πραγματικών πυρών. Στην περιοχή υπάρχει μια ελληνική κανονιοφόρος.

Η περιοχή που ασκούνται είναι η ίδια περιοχή στην οποία πρόκειται να ξεκινήσουν έρευνες για πετρέλαιο οι τουρκικές πετρελαϊκές εταιρείες στις αρχές του 2012. Αυτή την στιγμή το Καστελόριζο έχει αποκοπεί σε στρατηγικό επίπεδο από την Ελλάδα, καθώς η Άγκυρα έχει βγάλει δυσανάλογα μεγάλος αριθμό σκαφών για απλή τακτική άσκηση.

Οπωσδήποτε η χρονική συγκυρία που επέλεξαν οι Τούρκοι για να βγάλουν τόσο μεγάλες δυνάμεις (υπολογίζονται σε περισσότερα από δέκα τα τουρκικά πολεμικά που ασκούνται αυτή την στιγμή) δεν είναι καθόόλου τυχαία. Την ερχόμενη εβδομάδα περνάει στην κυπριακή υτφαλοκρηπίδα το Homer Ferrigton της Noble Εnergy, αλλά θεωρούμε ότι αυτό σχετίζεται περισσότερο με την όποια προσπάθεια να καταδείξουν ότι η κρίση στην Α.Μεσόγειο ανακλαστικά θα επηρεάσει άμεσα το Καστελόριζο.

Πάντως υπάρχει και ένα άλλο στοιχείο που πιθανόν έχει «ερεθίσει» την Άγκυρα. Δύο σκάφη, ανάλογα με το ιταλικό “Εxplora” που είχε αναχαιτίσει του τουρκικό Ναυτικό, εκτελούν εργασίες πόντισης καλωδίων ακριβώς στην ίδια περιοχή που δραστηριοποιήθηκε το ιταλικό σκάφος πριν διακοπούν απότομα οι έρευνές του. Ιδού η σχετική ειδοποίηση:

ZCZC HA09
081230 UTC SEP 11
IRAKLEIO RADIO NAVWARN 501/11
EASTERN MEDITERRANEAN SEA
WIDER SEA AREA
OF IONIO SEA – KRITIKO SEA
UNDERWATER CABLE LAYING OPERATIONS
BY VESSELS:
C/S ILE DE BREHAT / FOUC AND
C/S PETER FABER / FLEV
FROM 10 SEP TO 15 NOV 11
NEXT UPDATE WITH EXACT TRACKLINE
POSITIONS UPON RECEIPT
OF VESSELS NOTIFICATION REPORTS
WIDE BERTH REQUESTED
NNNN

Το C/S Ile de Brehat βρίσκεται αυτήν την στιγμή εντός της Ελληνικής ΑΟΖ, και νοτιοανατολικά της Κρήτης (περίπου στην ίδια περιοχή όπου είχαν δημιουργήσει θέμα τα Τούρκα με το Explora).
Παραδόξως δεν έχει εκδοθεί NAVTEX με ίχνος της δραστηριότητας από ελληνικής πλευράς…

Casus Belli: Έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από Τουρκία

Αυτόν που θεωρεί «αδύναμο κρίκο» της τριμερούς σύμπραξης Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ, αποφάσισε να προκαλέσει η Άγκυρα ανοιχτά, για να αλλάξει τα σε βάρος της στρατηγικά δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί αυτή στην στιγμή στην Α. Μεσόγειο: Έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή ανατολικά της Κρήτης, νότια και νοτιοανατολικά της Μεγίστης (Καστελόριζο) πρόκειται να ξεκινήσει η Τουρκία τους πρώτους μήνες του 2012, μετά την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού της Turkiye Petrolleri Anonim Ortakligi/TPAO, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του defencenet.gr.

Η θαλάσσια περιοχή που θα γίνουν οι σεισμικές έρευνες (τριών διαστάσεων) είναι 1.100 χλμ, βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και βέβαια εντός της (δυνητικής) ελληνικής ΑΟΖ (λέμε δυνητικής γιατί ενώ λέμε ότι η υφαλοκρηπίδας μας φτάνει στα βάθη της ανατολικής Μεσογείου… διστάζουμε να ανακηρύξουμε ΑΟΖ!) στην Ανατολική Μεσόγειο.

Λόγω ακριβώς του γεγονότος ότι πρόκειται να γίνουν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και να είναι παράνομες 100% επιλέχθηκε μια τουρκική εταιρεία και όχι εταιρεία ή κοινοπραξία ξένων εταιρειών, οι οποίες θα ήταν νομικά ευάλωτες στην ελληνική αντίδραση.

Έτσι επιλέχθηκε η ίδια η TPAO να κάνει τις έρευνες. Η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις έρευνες είχε δημοσιευθεί στο υπ’ αριθμόν 27.639 Φύλλο της Εφημερίδας της τουρκικής κυβερνήσεως από την ΤΡΑΟ.

Πέρσι το Πίρι Ρέις ανεμπόδιστο προχώρησε σε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα δημιουργώντας, εκτός από τετελεσμένα, και βάση δεδομένων για τον τουρκικό διαγωνισμό.

Εφέτος η κίνηση «αναχαίτισης» του ιταλικού ωκεανογραφικού σκάφους Εxplora, νότια- νοτιοανατολικά της Κρήτης είχε ακριβώς αυτό τον στόχο: Να δείξει ότι είναι περιοχές υπό τουρκικό έλεγχο. Ούτε και τότε απάντησε η ελληνική πλευρά, η τελευταία αντίδραση της οποίας καταγράφεται στην αποστολή πολεμικών σκαφών για την παύση διενέργειας ερευνών στο νορβηγικό ερευνητικό σκάφος τον Οκτώβριο του 2008.

Όπως προείπαμε, η Τουρκία κτυπά στον «αδύναμο κρίκο» ή τουλάχιστον αυτό που νομίζει «αδύναμο κρίκο», στην τριμερή σύμπραξη Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, την Ελλάδα. Γνωρίζει ότι στα βάθη της Α. Μεσογείου τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα έξω από τις ακτές του Ισραήλ, και επιλέγει αλλαγή στρατηγικών δεδομένων μεταφέροντας το παιχνίδι στο γήπεδο του αντιπάλου.

Μια κίνηση που θα βοηθήσει την Άγκυρα να βγει από την δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα, αφού τις επόμενες είκοσι ημέρες ή ένα μήνα ή θα πρέπει να κτυπήσει ή να βάλει «την ουρά κάτω από τα σκέλια» και να περιμένει πιο πρόσφορη στιγμή για να ανταποδώσει…

Το ότι η περιοχή που θα γίνουν οι έρευνες βρίσκονται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, δεν χωρά καμία αμφιβολία: Ο ίδιος ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας Ε. Βενιζέλος το είχε τονίσει, αλλά ξεκάθαρη θέση είχε πάρει και το υπουργείο Εξωτερικών. Άρα η κίνηση αυτή της Άγκυρας μπορεί να δώσει λαβή για ελληνική απάντηση πέρα από εκείνη που φαντάζεται…

Πηγή

Σε μια άνευ προηγουμένου επίδειξη ισχύος προχώρησαν οι ισραηλινοί μετά τις απειλές τις Άγκυρας περί εξόδου του Τουρκικού στόλου στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ, 14 Ισραηλινά μαχητικά f-16, πέταξαν οπλισμένα μέχρι τα όρια του FIR της Αιγύπτου, στην οποία βρισκόταν ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν. Στη συνέχεια τα αεροσκάφη εισήλθαν στο FIR της Κύπρου έχοντας καταθέσει σχέδιο πτήσης και διαθέτοντας άδεια διέλευσης. Στη συνέχεια έκαναν στροφή και έφτασαν στα όρια του FIR Τουρκίας.

Και όλα αυτά την ώρα που ο Ερντογάν κλιμάκωνε από την Αίγυπτο τις φραστικές του επιθέσεις κατά του Ισραήλ και έλεγε:
“ Ας υψώσουμε μαζί την Παλαιστινιακή σημαία στον ΟΗΕ και ας είναι σύμβολο της ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Οι Παλαιστίνιοι αδερφοί μας έχουν δικαίωμα να αποκτήσουν το δικό τους κράτος”.
Πριν μερικούς μήνες και εν όψει της 5ης δόσης, οι κωλογερμαναράδες πρωτοστατούσαν σε πιέσεις,απειλές και μαγκιές.

Είναι μονόδρομος η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, έλεγαν.

Δεν υπάρχει Plan "B" για την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα απέκλειαν το ενδεχόμενο εξόδου της Χώρας από την ευρωζώνη, όχι γιατί μας "αγαπούν", αλλά γιατί τρέμουν στοενδεχόμενο ντόμινο, που θα συμπαρασύρει την ΕΕ, ίσως ακόμακαι το παγκόσμιο σύστημα. (Ενδεχόμενα που ισχύουν).

Από κοντά ακολουθούσαν οι υπόλοιποι ευρωπαίοι "εταίροι", η λατρευτή Μαρία των λαχανικών/Βρυξελλών (Δαμανάκη) και οι υπόλοιποι κυβερνητικοί Εφιάλτες.

Το Μεσοπρόθεσμο ψηφίστηκε χάρη στην "ελεύθερη βούληση" των εκλεκτών πατριωτών,ανοίγοντας το δρόμο στις ορέξεις των "συμμάχων" και στην καταστροφή του Λαού και της Χώρας.

Δυστυχώς... η Ελλάς δεν εσώθη!!

Κι ας ήταν η 5η φορά που κληθήκαμε να στήσουμε κώλο!!

Βλέπεις... τα χαπάκια σωτηρίας είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας και μειωμένης απόδοσης... ακριβώς όπως και οι ελεγκτικοί/ εισπρακτικοί μηχανισμοί του κράτους, όπως υποστηρίζει ο αυτοικανοποιούμενος Εφιάλτης Βενιζέλος.

Μπροστά στην 6η δόση και μετά την εκδίωξη της τρόϊκας (!!) από το Σουγλάκο αντιπρόεδρο... άρχισαν το ποίημα:

Δεν φτάνουν τα διαθέσιμα...
Δεν θα πληρωθούν μισθοί/συντάξεις...
Θα κηρύξουμε στάση πληρωμών...
Θα πτωχεύσουμε...

Επειδή, όμως, το ποίημα είναι χιλιοτραγουδισμένο και δεν "αποδίδει"... επαρκώς (ξανα)πλάκωσαν οι κωλογερμαναράδες.

Στην αρχή με διαρροές, στη συνέχεια με ανώνυμα δημοσιεύματα και στο τέλος με τον υπουργό Οικονομίας Ρέσλερ.

"Η λέξη πτώχευση (Ελλάδας) δεν είναι ταμπού".

ΟΛΟΙ μαζί, λοιπόν, Ξένοι και ντόπιοι, άρχισαν να μιλούν/απειλούν για χρεωκοπία.

"Συντεταγμένη" τούτη τη φορά!!

Οι προηγούμενες ήταν "ήπια", "λελογισμένη", "ελεγχόμενη", "επιλεκτική" κλπ, κλπ!!

Κι απάνω που η ελληνική κυβέρνηση έκοβε κορδέλες στη Σαλονίκη, ήρθε το μαντάτο: οι γερμανοί έχουν έτοιμο το Plan "B"!! που... προβλέπει... έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ!!

Χανόμαστε!!

Η σάλπιγγα βάρεσε έκτακτο υπουργικό.

Παράτησαν τα κοψίδια και τις συναγρίδες, σκούπισαν τα λιγδωμένα στόματα, άλλαξαν τις μουσκεμένες από κρασί και ουϊσκυ γραβάτες και κλείστηκαν στην αίθουσα να... συνουσιαστούν!!

"Πρέπει να αφοπλίσουμε τους... γερμανούς" είπε κάποιος.
"Να τους... προσφέρουμε κάτι" συμπλήρωσε άλλος.
"Αίμα" πρόλαβε ο τρίτος.
"Το δικό μας;" ρώτησε ο ΑΜΕΑ πρωθυπουργεύων.
"ΟΧΙ"... απάντησαν με μιά φωνή οι ΕΦΙΑΛΤΕΣ...

Του Λαού...
Του Λαού...
Του Λαού...

Δεν υπήρχε ΠΟΤΕ Plan "B"... Ούτε Plan "A".

Από την αρχή υπήρχε ένα και μοναδικό...

Το Plan "D"...

Οπως λέμε... ντού... σε ΟΛΑ.


Η προ ετών επιλογή του Ζοζέ Μπαρόζο για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και η εν συνεχεία ανανέωσή της, έδειξε ότι οι ηγέτες των μεγάλων χωρών της Ευρώπης δεν έχουν διάθεση να διαχειριστούν πολιτικά το ζήτημα μιας κεντρικής «πολιτικής διακυβέρνησης».

Ο Πορτογάλος πολιτικός και άλλοτε πρωθυπουργός της χώρας του, δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να εκφράσει τις προσδοκίες και την οραματική διάθεση των λαών της ηπείρου μας, να μετεξελιχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα μόρφωμα που θα προσιδιάζει περισσότερο στη μορφή και τη δομή διοίκησης και λειτουργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Γι’ αυτό και στην κορύφωση της σημερινής κρίσης, ο Ζοζέ Μπαρόζο περιορίζεται σε ρόλο συμπληρωματικό, ενίοτε «αφηγητή» του ευρωπαϊκού αδιεξόδου, αντί να παρεμβαίνει καθοριστικά, και να δρομολογεί εξελίξεις.

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι αφαιρεί από τον εαυτό του το δικαίωμα των δημόσιων τοποθετήσεων, που όταν διατυπώνονται στην κατάλληλη χρονική συγκυρία, μπορούν και να λειτουργήσουν αφυπνιστικά για την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία της Ευρώπης.

Μια τέτοια περίπτωση έλαβε χώρα με την παρέμβαση του Ζοζέ Μπαρόζο στην τελευταία συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων. Εκεί όπου ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παραδέχτηκε… φωναχτά κάτι που οι περισσότεροι κατανοούν, αλλά διστάζουν να ομολογήσουν.

«Η ευρωζώνη δεν είναι σε θέση να ελέγξει τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας μέλους της. Γι’ αυτό και η 6η δόση του δανείου προς την Ελλάδα, πρέπει να εκταμιευτεί», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος βέβαια έσπευσε να συμπληρώσει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί, καθώς η χώρα μας δεν έχει ανταποκριθεί στους στόχους.

Τα λόγια του Ζοζέ Μπαρόζο, αποτελούν την επαρκή αιτιολόγηση του… γιατί δεν πρέπει να υπάρχει, τουλάχιστον όχι σε υπερθετικό βαθμό, ο πανικός περί της χρεοκοπίας. Ο φόβος του… αγνώστου, λειτουργεί υπέρ μας. Μόνο που εμείς, αντί να τον αξιοποιήσουμε για μια «εθνική επανεκκίνηση», συνεχίζουμε να ισορροπούμε σε τεντωμένο σχοινί.

Πηγή

  • Τι λένε οι αμερικανοί για Θράκη
Η ελληνική κυβέρνηση σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες, τόσο σε τυπικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, τονίζεται στη νέα έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η οποία είναι πανομοιότυπη με την προηγούμενη.Οι Αμερικανοί συντάκτες της έκθεσης καταγράφουν ως "θετικές εξελίξεις" για τη χώρα μας το γεγονός ότι για πρώτη φορά από το 2006 η κυβέρνηση εξέδωσε δέκα άδειες λειτουργίας τόπων λατρείας, κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Επίσης, γίνεται αναφορά στην αποκάλυψη μνημείου στη Χαλκίδα αφιερωμένου στον Εβραίο ήρωα του Β' παγκοσμίου πολέμου Μαρδοχαίο Φριζή, με την παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης και του πολιτικού κόσμου. Στα "θετικά στοιχεία" επαναλαμβάνονται και οι συνεχιζόμενες ιδιωτικού χαρακτήρα επαφές μεταξύ αξιωματούχων της ορθόδοξης Εκκλησίας και μελών μειονοτικών θρησκευτικών ομάδων. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της έκθεσης, δεν έχει σημειωθεί κάποια ουσιαστική αλλαγή από την προηγούμενη περίοδο και παρά το γεγονός ότι υπήρξαν κάποιες αναφορές (όχι πολλαπλές, όπως καταγραφόταν στην προηγούμενη έκθεση) για καταχρήσεις και διακρίσεις στον τομέα των θρησκευτικών πεποιθήσεων, εντούτοις εξέχουσες προσωπικότητες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής προχώρησαν σε θετικά βήματα για την προαγωγή της θρησκευτικής ελευθερίας.Στις διάφορες ενότητες του κεφαλαίου που αφορά την Ελλάδα, ένα μεγάλο μέρος της έκθεσης αναφέρεται στη "θεσμοθετημένη διασύνδεση" της Ορθόδοξης Εκκλησίας με το Κράτος, καθώς και στην περιορισμένη δυνατότητα νομικής αναγνώρισης ορισμένων θρησκευτικών ομάδων, με αποτέλεσμα τη διακριτική τους μεταχείριση από το κράτος.Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι στην Ελλάδα ο πληθυσμός είναι 11,3 εκατομμύρια πολίτες και ότι δεν τηρούνται στατιστικά στοιχεία για τις θρησκευτικές ομάδες. Εκτιμάται ότι 98% του πληθυσμού ταυτίζεται με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Η επίσημα αναγνωρισμένη μουσουλμανική μειονότητα, κατ' εκτίμηση, είναι 140.000 έως 150.000 μέλη που κατοικούν στη Θράκη. Το υπόλοιπο του πληθυσμού αποτελείται από τους Ρωμαιοκαθολικούς, Προτεστάντες, Εβραίους, Ορθόδοξους Παλαιοημερολογίτες, Μάρτυρες του Ιεχωβά και άλλες ομάδες που καταγράφονται, καθώς και οπαδούς των πολυθεϊστικών ελληνικών θρησκειών. Επίσης, οι Μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) εκτιμούν ότι μεταξύ 500.000 και 700.000 μουσουλμάνοι κατοικούν στην Αθήνα, ως αποτέλεσμα της μακρόχρονης μετανάστευσης από την Αλβανία και πρόσφατης εισροής λαθρομεταναστών και προσφύγων από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Βόρεια Αφρική και τη Νότια Ασία.Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι η ορθόδοξη Εκκλησία, οι Εβραίοι και οι Μουσουλμάνοι στο πλαίσιο της μειονότητας στη Θράκη, είναι οι μόνες θρησκευτικές ομάδες που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και διατυπώνεται η θέση ότι οι Μουσουλμάνοι εκτός Θράκης δεν τυγχάνουν των ίδιων θετικών διακρίσεων.Σε άλλο σημείο, αναφέρεται ότι η Ελλάδα καταδικάστηκε από το ΕΔΔΑ τον Ιούνιο του 2010 για την επιβολή αποκάλυψης της θρησκείας των συμμετεχόντων σε δίκη, εφόσον αρνούνταν να δώσουν θρησκευτικό όρκο στην Αγία Γραφή. Επιπλέον, επαναλαμβάνονται οι διαμαρτυρίες μουσουλμάνων για την έλλειψη χώρου λατρείας και κοιμητηρίου, ενώ και άλλες θρησκευτικές οργανώσεις διαμαρτύρονταν για την έλλειψη υποδομών αποτέφρωσης. Στην έκθεση αναφέρεται ότι δεν υπήρξε καμία καταγγελία για κακομεταχείριση από το κράτος στη βάση θρησκευτικών πεποιθήσεων, ούτε καταγγελίες για "θρησκευτικούς" κρατούμενους. Ωστόσο, αναφέρονται κάποια περιστατικά επιθέσεων ενάντια σε θρησκευτικές ομάδες (εμπρησμός ανεπίσημου μουσουλμανικού λατρευτικού χώρου στον Άγιο Παντελεήμονα από μέλη της Χρυσής Αυγής, βανδαλισμός μουσουλμανικού κοιμητηρίου στην Κομοτηνή, ρήψη μολότοφ σε τζαμί στην Ξάνθη και σε μουσουλμανική πολιτιστική ένωση στη Ρόδο). Αναφορά γίνεται και στον "αντισημιτισμό" με την επισήμανση ότι τέτοια κρούσματα ήταν σποραδικά. Συγκεκριμένα, καταγράφεται η σύλληψη δυο υπόπτων για σχεδιαζόμενο εμπρησμό στη συναγωγή της Αθήνας, οι αντισημιτικές δηλώσεις του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, οι οποίες καταδικάστηκαν από κυβερνητικούς και εκκλησιαστικούς αξιωματούχους, διάφορες καταγγελίες για βανδαλισμούς σε εβραϊκά μνημεία (Εβραϊκό Μουσείο στην Αθήνα και μνημείο στην Κεφαλονιά) και η περίπτωση των υπόπτων για τον εμπρησμό στη συναγωγή των Χανίων που απηλλάγησαν, λόγω έλλειψης στοιχείων. Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες σ' όλο τον κόσμο, που αφορά το δεύτερο εξάμηνο του 2010, υποβάλλεται στο Κογκρέσο με βάση σχετικό νόμο.ΤουρκίαΓια "πρόοδο" στον τομέα των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία κάνει λόγο η έκθεση. Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι σημειώθηκε πρόοδος και ότι επετράπη η ετήσια τέλεση λειτουργιών σε ιστορικές χριστιανικές εκκλησίες που είχαν μετατραπεί σε μουσεία.Οι συντάκτες επισημαίνουν ξανά τα ζητήματα με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης που ακόμη δεν έχει επαναλειτουργήσει, τη μη αναγνώριση του οικουμενικού χαρακτήρα και της νομικής προσωπικότητας του Πατριαρχείου, καθώς και τους διάφορους περιορισμούς θρησκευτικών μειονοτήτων κατά την άσκηση της λατρείας τους. Όσο αφορά τους νομικούς περιορισμούς που θέτει η τουρκική κυβέρνηση στην υπηκοότητα των μελών της Ιεράς Συνόδου, σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός κ. Ερντογάν πρόσφερε την τουρκική υπηκοότητα σε μη Τούρκους μητροπολίτες που θα υπόβαλαν σχετική αίτηση. Από τους 25 που υπέβαλαν αίτηση, οι 13 την έλαβαν τον Οκτώβρη του 2010. Επιπλέον, επισημαίνεται η επιστροφή του ορφανοτροφείου της Πριγκίπου στην κυριότητα του Πατριαρχείου, σύμφωνα με απόφαση του ΕΔΔΑ. Στην έκθεση τονίζεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να προτρέπει την Τουρκία να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη.Τέλος, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, επαίνεσε την Τουρκία σ' αυτό τον τομέα, επισημαίνοντας την "πρόσφατη πρόοδο" που έχει σημειώσει και συγκεκριμένα για το διάταγμα του Αυγούστου, το οποίο επιτρέπει σε μη μουσουλμανικές θρησκευτικές ομάδες να διεκδικήσουν την επιστροφή εκκλησιών και συναγωγών που είχαν κατασχεθεί πριν από 75 χρόνια. 
Οι οριακές καταστάσεις, απαιτούν συνήθως οριακά μέτρα διαχείρισης. Και τις περισσότερες φορές οδηγούν σε οριακά αποτελέσματα και επιπτώσεις, για τους πρωταγωνιστές του δράματος.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα ζει σήμερα μια οριακή κατάσταση. Με τη λέξη «χρεοκοπία» να έχει γίνει περίπου μόνιμο… ζευγάρι με τη λέξη Ελλάδα, και να κατέχει περίοπτη θέση ανησυχίας στα διεθνή ΜΜΕ.

Οριακή ωστόσο φαντάζει η κατάσταση και για την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Οι επιπτώσεις από τα μέτρα που ανακοινώνονται, δείχνουν να είναι βαθιές και μη αναστρέψιμες. Να έχουν σχεδόν μόνιμο χαρακτήρα, με ό, τι θα συνεπάγεται κάτι τέτοιο για το μέλλον του Κινήματος.

Η προσοχή όλων είναι εκ των πραγμάτων επικεντρωμένη στον Γιώργο Παπανδρέου. Ο Πρωθυπουργός είναι εκείνος ο οποίος κρατάει στα χέρια του το κλειδί των εξελίξεων. Σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του, αλλά και σύμφωνα με το σχετικό παρασκήνιο που εκπορεύεται από το Μέγαρο Μαξίμου και την Ιπποκράτους, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να μην κάνει πίσω. Να μείνει προσκολλημένος στην οδό των αλλαγών, που ζητεί η τρόικα, δεν αποδέχεται το ΠΑΣΟΚ και δεν πιστεύει η κοινωνία.

Είναι όμως έτσι; Γιατί το ερώτημα από το οποίο πιθανότατα θα καθοριστούν κατά έναν μεγάλο βαθμό οι πολιτικές εξελίξεις, είναι το… πόσο έτοιμος για όλα είναι πραγματικά ο Γιώργος Παπανδρέου; Και, ποιες ακριβώς πολιτικές θυσίες περιλαμβάνει η έννοια του «όλα»; Για τον ίδιο και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή


Πάρτυ κάνουν καθημερινά, μπαινοβγαίνοντας από τα σύνορα Τούρκοι βουλευτές, πολιτευτές, «επιστήμονες» και κάθε άλλου είδους πράκτορες, επιδιδόμενοι σε επαφές με τους ψευτομουφτήδες και τις λοιπές ντόπιες προξενοπρακτοράντζες, επισκεπτόμενοι τους παράνομους τουρκοσυλλόγους και φυσικά γράφοντας εκεί που δεν πιάνει μελάνι κάθε έννοια σεβασμού της ελληνικής πολιτείας στη Θράκη. Και όλα αυτά βεβαίως, χωρίς από την άλλη μεριά κανένα αυτί να ιδρώνει. «Όλα είναι υπό έλεγχο» θα σου πουν – στην καλύτερη των περιπτώσεων – οι κλαυσίγελοι που υποδύονται τους εκπροσώπους του θρακέζικου πολιτικού (αυτοδιοικητικού τε και ευρύτερου) καραγκιόζ μπερντέ, ενώ – στη χειρότερη – είσαι ασφαλώς ακραίος και εθνικιστής και μόνο επειδή (τολμάς να) επισημαίνεις όλο αυτό το απίστευτο καθημερινό ξεσάλωμα (αντί να χώνεις δηλαδή κι εσύ το κεφάλι σου στην άμμο, μαζί με τους υπόλοιπους κιοτήδες, νενέκους ή απλώς ηλίθιους της τοπικής μας κομματικής θυμηδίας).

Επίσκεψη Τούρκων βουλευτών στην παράνομη «Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής»

Ποια ήταν τα νέα κρούσματα; Μα αρχικά η έλευση 8 Τούρκων βουλευτών του κόμματος ΑΚΠ στην Κομοτηνή και η επίσκεψή τους (μεταξύ άλλων) και στην εκτός νόμου «Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής» (βλ. 1η φωτογραφία). Παρόντες στην υποδοχή ο ψευτομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ, ο πρόεδρος του φασιστικού DEB (του οποίου η δραστηριότητα ως κομματικής προμετωπίδας του Προξενείου στη Θράκη ολοένα και αυξάνει) Αλή Μουσταφά Τσαβούς, τα έτερα (αυτοδιοικητικά – καθότι και…υποδυόμενοι τους δημοσύμβουλες) προξενικά φερέφωνα στην Κομοτηνή Σιμπέλ Μουσταφάογλου και Κοράι Χασάν (πρόεδρος άλλωστε του παράνομου τουρκοσυλλόγου). Να σας ενημερώσουμε όμως ακόμη ότι στην ατζέντα του ταξιδιού περιλαμβάνονταν επαφές των βουλευτών σε Ξάνθη και Θεσσαλονίκη, αλλά και παρουσία στο (κάποτε πομάκικο, ε;) τουρκοπανηγύρι του Αλάντεπε, στα ορεινά του Νομού Ροδόπης. Για περισσότερα, σας παραπέμπουμε στο παρακάτω δημοσίευμα της «Μπιρλίκ» (10/9/2011, σε μετάφραση Μ.Κ.):

«Επιτροπή 8 ατόμων μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Άγκυρας και αντιπρόεδρος του ΑΚΠ Ζαλκίφ Καζντάλ, ο βουλευτής Άγκυρας του ΑΚΠ Φατίχ, ο πρόεδρος της κομματικής οργάνωσης του ΑΚΠ-Άγκυρας Μουράτ Αλπαρσλάν και ο συντοπίτης μας βουλευτής Προύσας του ΑΚΠ Χακάν Τσαβούσογλου, στα πλαίσια του ταξιδιού τους, επισκέφτηκαν τον σύλλογο της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής. Τους καλεσμένους υποδέχτηκαν ο πρόεδρος Κοράι Χασάν… που ενημέρωσε σχετικά με την ιστορία και τους στόχους του συλλόγου. Στην συνέχεια του ταξιδιού της η επιτροπή θα έχει διάφορες επαφές σε Ξάνθη και Θεσσαλονίκη και την Κυριακή θα συμμετάσχουνε στις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις και Αγώνες Πάλης του Αλάντεπέ.


Στην επίσκεψη στην Τουρκική Νεολαία παραβρέθηκαν και ο πρόεδρος του κόμματος Φιλία-Ειρήνη-Ισότητα Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, και η επικεφαλής του συνδυασμού ¨Πρώτο βήμα για την ισότητα¨ Σιμπέλ Μουσταφάογλου».

Στα γραφεία του DEB ο πρόεδρος του παραρτήματος Προύσας του BTTDD Σουκρού Κιοσέ

Το δεύτερο κρούσμα αφορά σε (μία ακόμη από τις πάμπολλες) επισκέψεις στη Θράκη στελεχών του διαβόητου «Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης» (BTTDD). Ο λόγος αυτή τη φορά για τους Σουκρού Κιοσέ και Χασίπ Σεμερτζί, πρόεδρο και αντιπρόεδρο αντίστοιχα του παραρτήματος Προύσας του εν λόγω συλλόγου, που με αφορμή το ίδιο εκτουρκισμένο πανηγύρι (Αλάντεπε), ήρθαν στα μέρη μας και είχαν επαφές (φυσικά) με τον τουρκοπρόξενο Σάρνιτς, αλλά και με διάφορους πεμπτοφαλαγγίτικους και υπονομευτικούς τουρκοφορείς της περιοχής. Μεταξύ αυτών βεβαίως και το DEB, τα γραφεία του οποίου επισκέφτηκαν, για να συναντήσουν τον πρόεδρο του κόμματος Μουσταφά Αλή Τσαβούς.

Μετά τη συνάντηση (βλ. 2η φωτογραφία), ο Σουκρού Κιοσέ, μιλώντας στην τουρκοφυλλάδα της Κομοτηνής «Μπιρλίκ» (12/9/2011), είπε: «Μέσω του εντύπου σας θέλω να καταθέσω την αγάπη και τον σεβασμό μας σε όλους τους ομογενείς μας στη Δυτική Θράκη… Όπως ξέρετε, χτες πήγαμε και είδαμε τους αγώνες πάλης στο Αλάντεπε. Είδαμε εκεί την ομορφιά της ενότητας. Σήμερα πραγματοποιήσαμε εδώ κάποιες επισκέψεις με πρώτη στον πρόξενο της Tουρκίας στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς…Ήταν μια πολύ αποδοτική επίσκεψη. Τώρα επισκεφτήκαμε τον πρόεδρο του κόμματος DEB κύριο Μουσταφά Αλή Τσαβούς. Πραγματοποιούμε αυτές τις συναντήσεις, καθώς ως νεοεκλεγείσα διοίκηση στοχεύουμε με τις επισκέψεις αλληλεγγύης και γνωριμίας μας στο να γνωρίσουμε από κοντά ο ένας τον άλλον. Στοχεύουμε επίσης αυτές οι επισκέψεις μας να πραγματοποιούνται σε πιο συχνά διαστήματα. Διότι όσο πιο συχνές οι επισκέψεις, όσο περισσότερα τα πήγαινε-έλα, τόσο πιο καλά θα γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον και θα μοιραζόμαστε τα προβλήματα… Έτσι παράγουμε λύσεις με τον καλύτερο τρόπο. Πάντα πιστεύω πως η κοινή λογική είναι ό,τι καλύτερο. Υπό αυτή την έννοια οι διαβουλεύσεις είναι ανάγκη να συνεχιστούν…».


Εμείς για την ιστορία, να σας θυμίσουμε – για μια ακόμη φορά – ότι ο BTTDD είναι ένας σύλλογος με πολλαπλώς σεσημασμένη προκλητικά αλυτρωτική και άκρως ανθελληνική δράση, αφού δραστηριοποιείται διεθνώς (όπως και το…δίδυμο αδελφάκι του, η «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης») με στόχο τη συκοφάντηση της Ελλάδας ως ανελεύθερης χώρας που καταπιέζει τα δικαιώματα της «τουρκικής μειονότητας» (όπως την αποκαλεί) στην ελληνική Θράκη. Καθημερινά σε χρήση είναι άλλωστε από τις φασιστικές αυτές τουρκο-οργανώσεις και η χρήση της περίφημης σημαίας της «Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης» (του κρατιδίου δηλαδή που οραματίζονται – δίκην τουρκικού προτεκτοράτου – όλα αυτά τα υστερικώς αλυχτούντα κοπρόσκυλα), την οποία βλέπετε μάλιστα και σε εκδήλωση του BTTDD Προύσας του εριτίμου κυρίου Κιοσέ (3η φωτογραφία) (κάπως έτσι προφανώς εννοεί την… αλληλεγγύη και τη γνωριμία). Το θέμα όμως δεν είναι τόσο η δράση αυτών των (παχυλά επιδοτούμενων από την τουρκική κυβέρνηση) σωματείων, όσο βεβαίως η πλήρης έλλειψη οποιασδήποτε αντίδρασης από ελληνικής πλευράς. Και δεν εννοούμε ασφαλώς την απόπειρα αντίκρουσης όλης αυτής της καταιγιστικής τουρκικής δραστηριότητας στα διεθνή φόρα (ε, καλά, δεν είμαστε και τόσο…αιθεροβάμονες). Πώς μπορούν όμως όλα αυτά τα ατέλειωτα κοπάδια των πρακτόρων να μπαινοβγαίνουν καθημερινά στη Θράκη, υποθάλποντας το φυλετικό μίσος και τον διχασμό και υπονομεύοντας την ελληνική έννομη τάξη και εθνική κυριαρχία, χωρίς τουλάχιστον μία βίζα ποτέ να αφαιρεθεί, μία έστω επίσημη αντίδραση να σημειωθεί, κάποιος επίσημος τοπικός «φορέας» να βγει για λίγο από τον βαθύ του λήθαργο; Πολύ χειρότερα πραγματικά από ξέφραγο αμπέλι – και κάποια στιγμή θα κληθούμε δυστυχώς όλα αυτά να τα πληρώσουμε. Να πληρώσουμε τους καρπούς της ενδοτικότητας, της φοβικότητας και της βλακείας…

  • Βέβαια, το "φαινόμενο" δεν είναι τωρινό και "ακουμπάει" στις βλέψεις της Άγκυρας. Φαίνεται όμως πως υπερτερεί η Κιζενοποίηση της Θράκης υπέρ των Γερμανικών συμφερόντων, έναντι της τουρκοποίησής της που επιδιώκει η Τουρκία...

Στο Χρηματοοικονομικό Forum της Θράκης, που έγινε στην Αλεξανδρούπολη, κανείς δεν μας είπε ότι με τις Ζώνες “TAX FREE”, ο τόπος μας θα μετατραπεί σε Προτεκτοράτο - “Μπανανία” του Δ’ ΡΑΙΧ, όπου θα ισχύει μισθός των 350 ευρώ. - Ας μην γλύφονται οι Τούρκοι για την Θράκη. Τους πρόλαβε η Γερμανία.

Δεν είμαστε αρνητές στις προτάσεις που στοχεύουν στην ανάπτυξη της ακριτικής περιοχής του τόπου μας.

Μόνο που αυτά τα... “Χρηματοοικονομικά” Forum Ανάπτυξης της Θράκης, όπως αυτό που έγινε πρόσφατα στην Αλεξανδρούπολη, τα αντιμετωπίζουμε με σκεπτικισμό, όσον αφορά τουλάχιστον το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Γιατί από καλές προθέσεις και εξαγγελίες, έχει χορτάσει πια η κοιλιά μας.

Στο 1ο Στρογγυλό Τραπέζι που έγινε στις 2 Σεπτεμβρίου 2011 στην Αλεξ/πολη, συζητήθηκε η δημιουργία ΖΩΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ στην Θράκη.

Μάλιστα, σε σχετική δήλωσή του, ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ υπερθεμάτισε λέγοντας ότι:

“Εκ των ουκ άνευ προϋπόθεση είναι, αυτή η Ζώνη να περιλαμβάνει ολόκληρη την Περιφέρεια και όχι μόνο την Θράκη”.

Το θέμα εξ άλλου συζητήθηκε στο Περιφερειακό συμβούλιο κατά το οποίο σημειώθηκαν και αποχωρήσεις συμβούλων, ενώ μόνο οι παρατάξεις Α. Γιαννακίδη και Γιώργου Παυλίδη συμφώνησαν στην συγκρότηση Επιτροπής που θα προωθήσει το αίτημα δημιουργίας Ελεύθερης Ζώνης.

Όμως, κατά πως φαίνεται, και σύμφωνα με δημοσιεύματα για το θέμα των Ελευθέρων Ζωνών, το Χρηματοοικονομικό Forum της Αλεξ/πολης, έχει πίσω του Γερμανικό υπόβαθρο.

Θα θυμάστε ασφαλώς τις θριαμβευτικές εξαγγελίες της Κυβέρνησης, στις εφημερίδες και τις τηλεοράσεις, ότι οι Γερμανοί έρχονται στην χώρα μας να επενδύσουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στον τομέα τροφίμων, υποδομών και διαχείρισης απορριμμάτων.

Ειδικότερα κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Γερμανός Υφυπουργός Οικονομίας κ. Στέφαν Καπφέρερ, ζήτησε τη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών, στις οποίες ΔΕΝ θα εφαρμόζεται το εθνικό δίκαιο σε ό,τι αφορά στις εργασιακές σχέσεις, τους μισθούς και τη φορολογία αλλά ούτε και οι συνηθισμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Αντίθετα, θα ισχύει ένα ειδικό καθεστώς που θα έχει εκ των προτέρων συμφωνηθεί μεταξύ γερμανικής και ελληνικής κυβέρνησης, που ως δύο... ισότιμα μέρη, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, θα καθίσουν στο τραπέζι, θα συζητήσουν και θα καταλήξουν.

Οι Γερμανοί επί της ουσίας ζητούν η Ελλάδα να μετατραπεί σε «μακιλαδόρας», όπως ονομάζονται οι ζώνες που δημιουργήθηκαν στην Κεντρική Αμερική και κυρίως στο Μεξικό μετά την εφαρμογή της Βορειοαμερικανικής Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου (NAFTA), όπου επιχειρήσεις των ΗΠΑ επένδυαν στο πλαίσιο ενός ειδικού νεοαποικιακού καθεστώτος, που ελάχιστα απείχε από συνθήκες σκλαβιάς.

Ανάλογες ειδικές οικονομικές ζώνες υπάρχουν και στα παράλια της Κίνας προς όφελος των δυτικών πολυεθνικών.

Αρνητικά θα λειτουργήσουν οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες που θέλει να επιβάλει το Δ' Ράιχ και στο επίπεδο των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Οι Γερμανοί θέλουν οι μισθοί να μειωθούν ακόμη περισσότερο! Οι θέσεις εργασίας, όμως, που θα δημιουργηθούν θα είναι κακοπληρωμένες και ευκαιριακές, θα οξύνουν και δεν θα επιλύουν το κοινωνικό ζήτημα που προκάλεσε η προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό ΔΝΤ - ΕΕ και τα εξοντωτικά προγράμματα λιτότητας που επιβλήθηκαν.

Ερωτήματα επίσης εγείρουν και οι συζητήσεις για τη χρηματοδότηση των γερμανικών επενδύσεων, καθώς εξετάζεται η άντληση πόρων από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Έτσι, όμως, φαίνεται πως οι Γερμανοί θα κάνουν... κηδεία με ξένα κόλλυβα. Αν πρόκειται να αφαιμάξουν τα κοινοτικά ταμεία, οικειοποιούμενοι πόρους που ανήκουν στις ελληνικές επιχειρήσεις, τότε ποιο θα είναι το όφελος; Πόσα θα είναι τα χρήματα που θα εισρεύσουν από τις επενδύσεις και ποια θα είναι τα άμεσα οικονομικά οφέλη;

Με λίγα λόγια η “Ελεύθερη Ζώνη Συναλλαγών, της Θράκης (που μάλιστα ο κ. Α. Γιαννακίδης θέλει να την επεκτείνει σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης) θα μας καταδικάσει να γίνουμε η... “Μπανανία” της Γερμανία και της Ευρώπης, με μισθούς Βουλγαρίας που δεν θα ξεπερνούν τα 350 ευρώ.

Και όπου οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες των εντοπίων θα γράφονται στα παλιά παπούτσια των Γερμανών του Δ' Ραϊχ, όπως και οι διατάξεις περί προστασίας Αρχαιοτήτων, κ.λπ.

Το ξεπούλημα της πατρίδος μας προχωρεί μεθοδικά και βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Ας μην γλύφεται λοιπόν η Τουρκία για τη Θράκη μας.

Την έχουν προλάβει οι Γερμανοί...

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας
Πολιτικός αναλυτής


Πολλές και ανησυχητικές εξελίξεις καταγράφει η τρέχουσα επικαιρότητα ως προς τα εθνικά μας θέματα και τις τουρκικές επιδιώξεις. Θυμίζω εν τάχει: Η Τουρκία απειλεί την Κύπρο και το Ισραήλ ότι θα αντιδράσει δυναμικά αν οι δύο χώρες αρχίσουν τις κοινές έρευνες για φυσικό αέριο στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Νταβούτογλου ανακινεί θέμα Οθωμανικών περιουσιών στην Ελλάδα με αφορμή την απόδοση εκκλησιαστικών και κοινοτικών ιδιοκτησιών από την Τουρκία στις χριστιανικές μειονότητες. Η τουρκική διπροσωπία ομολογείται από τους ίδιους, όπως π.χ. από τον γενικό διευθυντή Βακουφίων. Αυτός δήλωσε ότι η επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων των μειονοτήτων γίνεται σκοπίμως για να προλάβουν τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία θα τους επέβαλλε πενταπλάσια αποζημίωση. Η Άγκυρα διεκδικεί ... τουρκική μειονότητα στη Ρόδο και στην Κω. Στη δε Δυτική Θράκη συνεχίζονται οι προκλητικές επισκέψεις, παρελάσεις και δηλώσεις υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων. Φυσικά δεν λησμονούμε και την απειλή του Ερντογάν, η οποία εξαπελύθη από την Κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο, ότι η Άγκυρα θα διακόψει τον διάλογο με την Ευρ. Ένωση κατά το εξάμηνο που θα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. η Κύπρος.

Σε άμεση συνάρτηση με τις εξελίξεις αυτές είναι και η πολύ ενδιαφέρουσα και εκτενής συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, την οποία παρεχώρησε ο διεθνούς κύρους νομικός Βασίλειος Μαρκεζίνης στο ηλεκτρονικό περιοδικό ΑΝΤΙΒΑΡΟ (www.antibaro.gr). Ο Μαρκεζίνης μεταξύ άλλων διαπιστώνει και τα εξής:

Ως προς την εξωτερική πολιτική: Πόσο λάθος είχαν οι Αμερικανο-τουρκόφιλοι «επιστήμονες» που περιτριγυρίζουν το Υπουργείο των Εξωτερικών και προσπαθούν μαζί του να μας πείσουν ότι οι Τούρκοι ήσαν πάντα «ανεκτικά» αφεντικά.

Η ώρα πλησιάζει που οι Τούρκοι αφού μας αναγκάσουν σε υπερβολικές παραχωρήσεις στο Αιγαίο θα στρέψουν την προσοχή τους στην Ελληνική Θράκη και μια μέρα θα την καταστήσουν ανεξάρτητο μουσουλμανικό κρατίδιο στα πρότυπα του Κοσσυφοπεδίου ή της ΦΥΡΟΜ.

Ως προς τη διεθνή διπλωματία και τη γεωστρατηγική: Οι Τούρκοι ετοιμάζονται να μας καταφέρουν κάποιο βαρύ χτύπημα, αν και όταν αρχίσουν οι Κυπριακές γεωτρήσεις στην Κυπρο-Ισραηλινή ΑΟΖ. ΟΙ διαρρέουσες κατά καιρούς Αμερικανικές δηλώσεις ότι οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν Τουρκικές επεμβάσεις στις «νόμιμες» Κυπριακές ενέργειες είναι, κατά τη γνώμη μου, αμφίβολης αξίας.

Μην ξεχνάτε ότι αυτός που κερδίζει μία σύγκρουση-στρατιωτική ή μη- δεν είναι αυτός που έχει τα καλύτερα και περισσότερα όπλα, αλλ’ αυτός που είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει ό,τι έχει.

Είναι φυσικό, αργά ή γρήγορα, μία μεγάλη δύναμη όπως το Ισραήλ να τα «βρει» στο τέλος με μία εξ ίσου μεγάλη ( σχεδόν) γειτονεύουσα δύναμη, δηλαδή την Τουρκία. Ένας ακόμη λόγος να δράσουμε σύντομα.

Παρέθεσα εν συντομία τις κυριώτερες επισημάνσεις του Β. Μαεκεζίνη, όχι διότι τα όσα λέει είναι θέσφατα, αλλά διότι μέχρι τώρα τα βιβλία του και τα άρθρα του με έχουν πείσει ότι αναλύει με οξυδέρκεια τις διεθνείς σχέσεις και έχει κάνει καλές προβλέψεις. Άλλωστε γνωρίζει από μέσα τον τρόπο σκέψεως δύο μεγάλων δυνάμεων: Της Βρετανίας όπου υπηρέτησε ως καθηγητής σε κορυφαία Πανεπιστήμια, και των ΗΠΑ, όπου διδάσκει σήμερα και απ’ όπου έστειλε τις απαντήσεις του στον Ανδρέα Σταλίδη του ΑΝΤΙΒΑΡΟΥ. Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει η πολιτική και διπλωματική μας ηγεσία να μελετήσουν αυτές τις επισημάνσεις. Ας αρχίσουμε να ακούμε ανθρώπους που έχουν ρεαλιστική αντιμετώπιση των διπλωματικών και στρατιωτικών πραγμάτων και ας απομακρυνθούμε από την επιρροή κακών συμβούλων, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια οδηγούν την εξωτερική μας πολιτική σε ενδοτικές αποφάσεις και σε απαράδεκτες υποχωρήσεις.

Ιδιαιτέρως με προβληματίζει η πρόβλεψη του Β. Μαρκεζίνη για τη Θράκη. Ελπίζω να μην επαληθευθεί, αλλά οφείλω να υπενθυμίσω ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ και πανεπιστημιακός Νταβούτογλου έχει επανειλημμένως γράψει και δηλώσει δημοσίως τα εξής: Το προηγούμενο της Κύπρου, όπου η Τουρκία χρησιμοποίησε την μουσουλμανική μειονότητα ως εφαλτήριο για επεκτατικούς σκοπούς, θα χρησιμεύσει ως πρότυπο και για τη Δυτική Θράκη. Αντιγράφω τα λόγια του:

«Οι δύο σημαντικοί βραχυπρόθεσμοι και μεσοπρόθεσμοι στόχοι της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας στα Βαλκάνια είναι η ισχυροποίηση της Βοσνίας και της Αλβανίας μέσα σε ένα πλαίσιο σταθερότητας και η δημιουργία ενός διεθνούς νομικού πλαισίου που θα θέσει υπό την προστασία του τις εθνικές μειονότητες της περιοχής. Στο νομικό αυτό πλαίσιο η Τουρκία πρέπει να επιδιώκει συνεχώς την εξασφάλιση εγγυήσεων που θα της παρέχουν το δικαίωμα παρέμβασης στα ζητήματα που αφορούν τις μουσουλμανικές μειονότητες των Βαλκανίων. Η νομιμότητα της επέμβασης της Κύπρου, που αποτελεί ένα εντυπωσιακό παράδειγμα στη σύγχρονη εποχή, κατέστη δυνατή εντός ενός τέτοιου είδους νομικού πλαισίου. ( Το Στρατηγικό Βάθος- Η Διεθνής θέση της Τουρκίας, εκδόσεις ΠΟΙΟΤΗΤΑ, Αθήνα 2010, σελ. 200).

Το ελληνικό πρόβλημα είναι πρωτίστως ψυχολογικό. Μας αποκοιμίζουν κατά καιρούς διάφορες δήθεν φιλειρηνικές σειρήνες, που μας μιλούν για τον καλό Ερντογάν, ο οποίος αγαπά τους Έλληνες της Πόλης και άλλα τέτοια φαιδρά. Οι ίδιοι κονδυλοφόροι χρησιμοποιούν τώρα και την οικονομική κρίση ως πρόσχημα για να κάνουμε και άλλες υποχωρήσεις μπροστά στον νέο Οθωμανισμό. Ας τους αγνοήσουμε. Οι μέχρι τώρα υποχωρήσεις μας άνοιξαν τη όρεξη των Τούρκων. Είτε Ισλαμιστές είτε Κεμαλιστές, απέναντι στον Ελληνισμό είναι ενωμένοι και διεκδικητικοί.

“If you deconstruct Greece, you will in the end see an olive tree, a grapevine, and a boat remain. That is, with as much, you reconstruct her”.

Ελύτης στα αγγλικά, αφιερωμένο στους εκπροσώπους της τρόικας, τους τοποτηρητές, τους δανειστές, τους προμηθευτές και τους επενδυτές. Επιχείρημα-εσχατιά, σε καιρούς δύσκολους για τη χώρα, τα δημόσια λογιστικά και τον κοινό νου, που δολοφονείται καθημερινά στον δρόμο και την τηλεόραση.

Η σημερινή κατάσταση που ζούμε δεν πρέπει να παραξενεύει κανέναν. Είναι φυσικό αποτέλεσμα μετά το τσουνάμι της αδράνειας που κυριάρχησε στις 6 σεζόν της προηγούμενης διακυβέρνησης. Πάνω από 1.800 ημέρες, οι γαλάζιοι υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς, σύμβουλοι και παρατρεχάμενοι πήγαιναν μπρος-πίσω στους χώρους εργασίας τους χωρίς να τολμήσουν τις διαρθρωτικές αλλαγές «που είχε ανάγκη ο τόπος».

Ο γιαλός στράβωσε πολύ νωρίς, από το 2005. Ήταν τότε που “η γνώση της μάζας” κτύπησε το πρώτο καμπανάκι για την τότε “νέα διακυβέρνηση”. Όταν ο ενθουσιασμός και το μεγάλο ελληνικό καλοκαίρι 2004 μετατράπησε σε αμφιβολία μόλις ένα χρόνο αργότερα, την επόμενη άνοιξη, όταν η πλειονότητα των Ελλήνων έλεγε στους δημοσκόπους ότι “τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά”.

Τότε η πολιτική δυναμική της πράσινης αντιπολίτευσης ήταν μικρή, έως ανύπαρκτη. Δεν αποτελούσε κίνδυνο. Τα αντίθετα επιχειρήματα αστήρικτα. Αλλά οι πολίτες γνώριζαν ότι η ουσία είχε ξεστρατήσει. Οι κυβερνώντες πολιτικοί και ο λόγος τους συνέχιζαν μία μοναχική πορεία, μεγαλώνοντας το κενό κάτω από τα πόδια τους. Ήδη, οι μεγάλες αλλαγές, η “επανίδρυση του κράτους”, η “διαφάνεια παντού”, η “μονιμοποίηση των συμβασιούχων” αποδεικνύονταν λόγια μπαλκονιού, ενός αρχηγού που ήξερε να τα χρησιμοποιεί με άνεση.

Τα χρόνια πέρασαν και τα επιχειρήματα της προσμονής ευτελίστηκαν. Οι προσδοκίες κάηκαν. Βέβαια, όταν ο Γιώργος άρχισε να περπατάει στα καμμένα της Ηλείας, οι πολίτες τον μέτρησαν, σε σχέση με τον airborne Καραμανλή, και έδωσαν την τελευταία ευκαιρία στον administrator που ήδη είχαν, ελπίζοντας ότι τα πράγματα θα άλλαζαν. Ελπίζοντας ότι το μάθημα δόθηκε.

Πράγματι, το μάθημα είχε δοθεί. Αλλά είχε γεννήσει διαφορετικά συμπεράσματα, από αυτά που θα φανταζόταν η κοινή λογική. Αυτό αποδείχθηκε με την παράδοση της εξουσίας στον Γιώργο, ο οποίος παρέλαβε το χάρτινο σύστημα διακυβέρνησης, το ταρακούνησε άτσαλα και αυτό γκρεμίστηκε… Άνθησε όμως ο πολιτικός λόγος, ο οποίος για άλλη μία φορά περιέγραψε με ηρωϊκό τρόπο την… φυγή προς τα εμπρός. Η ουσία υποχώρησε, άγνωστο γιατί… Συνωμοσία, ανικανότητα, προχειρότητα, το παλιό πράσινο κρατικό μπετόν αρμέ; Γύρευε τις αιτίες που κρύβονται πίσω από το τρακ που χαρακτηρίζει την πράσινη διακυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια.

Σήμερα, στο μέσο της τετραετίας, ο ΓΑΠ κοντεύει να χάσει από το ίδιο το κομματικό του σύστημα, το οποίο δείχνει να αποκτά αυξημένες αρμοδιότητες, ιδιαίτερα μετά την υποχώρηση στις δημοσκοπήσεις.

Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι πραγματικά κολασμένοι, όπως είπε και ο Μπένι. Όχι, όμως, μόνο εθνολογιστικά. Θα είναι κολασμένοι για την πολιτική και τους εκπροσώπους της. Ο έκτακτος φόρος στα ακίνητα και η λαϊκή αντίδραση είναι η τελευταία ευκαιρία για τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να συγκεντρώσουν γύρω τους «αγανακτισμένους» πολίτες με διάθεση ψήφου. Αν πέσει η κυβέρνηση, οι εκλογές θα οδηγήσουν σε κυβερνήσεις συνεργασίας, ανταγωνισμούς και μικροκομματικά παζάρια. Ο κίνδυνος οι Έλληνες πολιτικοί να αποκτήσουν και πάλι πρωτεύουσα σημασία είναι υπαρκτός (προσωπικώς προτιμώ τον Τόμσεν για τα δημόσια λογιστικά). Οι αγορές θα αφηνιάσουν και οι Ευρωπαίοι θα σηκώσουν τα χέρια ψηλά, παραιτούμενοι από την προσπάθεια να σώσουν την Ελλάδα.

Και οι πολίτες… οι πολίτες θα αναγκαστούν να μαζέψουν τα κομμάτια της χώρας. Αρκεί να τους φτάνει για να ξαναρχίσουν, μία ελιά, ένα κλίμα και ένα ναυάγιο…

Πηγή

Η ΤΟΥΡΚΙΑ τεντώνει μεν στο έπακρο το σκοινί, αλλ' όχι στο σημείο που αυτό να σπάσει. Προκαλεί μεν ευθέως το Ισραήλ. Αλλά ξέροντας ότι δεν πρόκειται αυτό να οδηγήσει σε θερμή αντιπαράθεση. Και ο στόχος του Ερντογάν, είναι προφανής:

1. Να προδικαιολογήσει πειρατικές ενέργειες σε βάρος των κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων, δημιουργώντας ανάλογο κλίμα εντάσεων, που θ' ανασχέσουν τις διαδικασίες εκμεταλλεύσεως των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ακραία περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ. Πράγμα που εάν συμβεί, θα έχει συν τοις άλλοις ακρωτηριάσει καίρια την κρατική μας υπόσταση.

2. Να προβάλει (και να επιβάλει) το ηγετικό προφίλ της Τουρκίας στον αραβικό –κι ευρύτερα στον μουσουλμανικό– κόσμο, βάζοντάς τα με το Τελ Αβίβ και δημιουργώντας συνθήκες κηδεμονεύσεως του Παλαιστινιακού. Τη στιγμή ακριβώς που στον αραβικό κόσμο επικρατεί απόλυτη ρευστότητα και αβεβαιότητα.

3. Να επιβάλει τη θέση της ως αδιαφιλονίκητου ισχυρού τοποτηρητή των Ατλαντικών συμφερόντων σ' αυτήν την κρίσιμη γεωγραφία. Όπως αυτή κατεγράφετο επί εποχής ψυχρού πολέμου. Παραμερίζοντας την ισραηλινή περιφερειακή επιρροή, που άλλωστε πάσχει λόγω αραβικής εχθρότητος.

Μιλώντας χονδρικά, θα λέγαμε ότι: Το ευτύχημα για τον Ελληνισμό είναι ότι για πρώτη φορά μετά το 1974 η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με χώρα (το Ισραήλ) που αποτελεί στρατηγικό κλειδί στην περιοχή. Και της οποίας η επιρροή στην υπερδύναμη (και άλλα κέντρα ισχύος της Δύσεως) είναι δεδομένη. Και καταλυτική.

Το δυστύχημα όμως είναι ότι: Ατυχώς αυτή τελικά η θετική συγκυρία, συναντά τον Ελληνισμό στο χειρότερο σημείο κάμψεως και αδυναμίας. Με το ένα πόδι κυριολεκτικώς στον γκρεμό της χρεοκοπίας! Ταλανιζόμενο από έωλες παθογένειες. Και καθηλωμένο από κατά συρροήν αγκυλώσεις.

Επομένως χωρίς ερείσματα και δυνατότητες στρατηγικής διαχειρίσεως των εν πολλοίς αδοκήτων περιφερειακών εξελίξεων. Τουλάχιστον στον βαθμό που αυτή θα δημιουργούσε πραγματικές συνθήκες αντιπάλου δέους για την Άγκυρα και τα επεκτατικά της σύνδρομα. Τα οποία προάγει: Και με πρακτικές μειδιαμάτων καλής γειτονίας. Και με αδίστακτη διάθεση πειρατείας.

Με την ενεργοποίηση δηλαδή πολιτικής κανονιοφόρων. Όπως τώρα στην περίπτωση της Κύπρου. Όπου μπορεί ν' ανελιχθούν έως και θερμές υποτροπές, εφόσον η συγκέντρωση τουρκικών πολεμικών οδηγήσει σε παρεμβολές που θα πυροδοτήσουν απευκταία γεγονότα.

Η Άγκυρα δεν ενεργεί με αυτόν τον τρόπο χωρίς σχέδιο. Και φυσικά κανένας δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι αυτήν τη φορά «θα της βγει».

Δηλαδή ότι θα της προσπορίσει τα επιθυμητά στρατηγικά κέρδη. Αλλά το θέμα είναι ότι: Ο Ελληνισμός και στους δύο κρατικούς του πυλώνες (που είναι η Αθήνα και η Λευκωσία) στηρίζεται περισσότερο στις παρεμβάσεις τρίτων. Εάν βεβαίως αυτές υπάρξουν με πρακτικούς τρόπους. Και αν αντιθέτως δεν μείνουν σε ανώδυνες επικριτικές διακηρύξεις, που απλώς καταγράφονται ως καλές προθέσεις.

Όπως προσφάτως ξαναγράψαμε: Δυστυχώς το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος-Κύπρου, είναι κλινικώς νεκρόν. Κατ' ακρίβειαν αφέθηκε να εκφυλισθεί, στο πλαίσιο μιας πολιτικής που εδραζόταν σε ψευδαισθήσεις. Και αυτές μεν έχουν ήδη από πολλού εξανεμισθεί. Αλλά το Δόγμα, και οι καθόλου θεωρητικές του δυνατότητες, έχει φυλλορροήσει.

Το πάθημα να γίνει μάθημα. Και οι θεσμικοί διαχειριστές και στη Λευκωσία και στην Αθήνα, καλά θα κάμουν να επαναπροβληματισθούν. Και αναλόγως να συγκαταλήξουν σε ρεαλιστικότερες επιλογές ως προς το δέον.

Είναι μεν ίσως αργά. Είναι όμως καιρός γι' ανασύνταξη δυνατοτήτων. Και προαγωγή εκείνων των δυναμικών, που θα παλινορθώσουν κατά το δυνατόν τις αναγκαίες αποτρεπτικές αντιστάσεις. Για να μη βρεθούμε προ νέων και μοιραίων τετελεσμένων. Που αυτήν τη φορά θα είναι ολέθρια. Και κυρίως μη αναστρέψιμα.

Άλλη μία υπόθεση κατασκοπείας ξεπετάχτηκε από το πουθενά. Φυσικά, η λέξη κατασκοπεία είναι συνυφασμένη με την ΕΥΠ, αλλά λίγοι ξέρουν πως αυτά συμβαίνουν τα τελευταία δύο χρόνια και από πίσω κρύβονται εξουσιομανείς τάσεις και απόπειρες εκμηδένισης συνδικαλιστών αντιπάλων… Λίγοι, εκτός της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, γιατί… κατά τα λοιπά, «ο κόσμος το ‘χει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι»…

Πριν από ένα χρόνο, περίπου, άλλη μία τέτοια υπόθεση είχε δημιουργηθεί, για ένα διευθυντικό στέλεχος, του οποίου την συνδικαλιστική θέση κάποιοι είχαν βάλει στο «σημάδι». Οι κατηγορίες, από όσο γνωρίζουμε κατέπεσαν στον ανακριτή Εισαγγελέα, αλλά τα «παιδιά του Χρυσοχοΐδη» είχαν αναλάβει τις ποθητές θέσεις… Έτσι, κι επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται όταν υπάρχει η ΠΑΣΟΚοκρατία, σήμερα «ανακαλύφθηκε» κι άλλη υπόθεση κατασκοπείας. Που έχει πράγματι ενδιαφέρον.

Πριν διαβάσετε την υπόθεση αυτή από το έγκριτο «Βήμα», εμείς θα παραθέσουμε όσες πληροφορίες μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε. Και οι πληροφορίες μας δεν επιδέχονται διάψευσης.
Έχουμε και λέμε λοιπόν…
Ο κατηγορηθείς για κατασκοπεία είναι πράκτορας της ΕΥΠ, με πάρα πολύ σοβαρό αντικείμενο και ειδικότητα στην αντικατασκοπεία και στα πληροφοριακά συστήματα. Έχει, δε, σειρά επιτυχιών στον τομέα που διηύθυνε, είχε σειρά μετεκπαιδεύσεων στο εξωτερικό, αλλά είχε την ατυχία να μην κυλάει πράσινο αίμα στις… φλέβες του.
Έτσι, άμα τη αναλήψει της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ, ο συγκεκριμένος υπάλληλος μετατέθηκε σε νέα «εργασία» και επιφορτίσθηκε με την καταχώρηση κωδικών ανταλλακτικών αυτοκινήτων της ΕΥΠ…!!! (με απλά λόγια μπήκε στον "πάγο")
Επειδή, όμως, ήταν ενεργός συνδικαλιστής προσκείμενος στη Νέα Δημοκρατία κι επειδή είχε αντιδράσει σε κάποιες αποφάσεις - επιλογές της διοίκησης, αποφασίσθηκε (προφανώς) η διαπόμπευσή του από τις σημερινές εκλογές (14/9/2011) που διεξάγονται στην ΕΥΠ. Με την συγκεκριμένη κατηγορία στην πλάτη, μάλλον δεν συγκεντρώνει καμία πιθανότητα να συμμετάσχει τελικά στις εκλογές και δίνεται πεδίο λαμπρό στους… αντιπάλους του.

Ποια ήταν όμως η «κατηγορία» που του φορτώθηκε;
Ενώ έλειπε από τον χώρο της εργασίας του, έγινε έλεγχος «δικτύου» και βρέθηκε ένα e-mail το οποίο στάλθηκε σε σχετική υπηρεσία της Μεγάλης Βρετανίας. Στο e-mail αυτό ήταν ονόματα υποψηφίων (και όχι κανονικών) πρακτόρων… Όταν ενημερώθηκε ο ίδιος, ρώτησε τους «κατηγόρους» του, γιατί δεν έγινε η ανάσυρση δεδομένων από τον σκληρό δίσκο παρουσία του και παρουσία εισαγγελέα… Απάντηση, φυσικά, δεν πήρε και η υπόθεση πήρε τυπικά τον δρόμο του ανακριτή εισαγγελέα… Στη συνέχεια, βρέθηκε και ένας αστυνομικός (αποσπασμένος στην ΕΥΠ) ο οποίος δήλωσε ότι τον συγκεκριμένο υπολογιστή τον έχει χρησιμοποιήσει και ο ίδιος…!!! Δηλαδή, στον υπολογιστή της «διαρροής» είχε πρόσβαση ο οποιοσδήποτε, αλλά κατηγορείται μόνο ένας...!
Είναι όμως λογικό ένας ειδικευμένος στην πληροφορική πράκτορας να στέλνει άχρηστες πληροφορίες από έναν υπολογιστή και να αφήνει ίχνη; Ερώτηση αναπάντητη… Όπως και αρκετά άλλα στοιχεία της υπόθεσης αυτής. Όπως είναι λογικό, θα καταπέσει η κατηγορία, αλλά στο μεταξύ, οι πράσινοι συνδικαλιστές θα έχουν κάνει την δουλειά τους.

Δεν θα αναρωτηθώ τι κάνει η Νέα Δημοκρατία, αφού δεν με ενδιαφέρει. Θα αναρωτηθώ όμως: πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν επαναλαμβανόμενα περιστατικά, τα οποία είναι σαθρών επιχειρημάτων και να δίδεται τόση δημοσιότητα από σοβαρούς δημοσιογράφους. Μήπως, επειδή οι δημοσιογράφοι χρησιμοποιούν ως πληροφοριοδότες τους πράσινους συνδικαλιστές της ΕΥΠ; Μήπως επειδή υπάρχουν και βολέματα στο δημόσιο;

Τελικά, η εξουσιομανία κάποιων πόσο εύκολα μπορεί να τους οδηγήσει στην κηλίδωση συναδέλφων τους; Εμείς κάναμε μία έρευνα 4 ωρών και βρήκαμε αυτά τα στοιχεία.

Δεν θα συνεχίσω να αναρωτιέμαι, επειδή θα ανησυχήσω πολλούς, αλλά θέλω να κλείσω με μία (μεγάλη) τελική απορία:
Γιατί, αφού το συνδικαλιστικό όργανο της ΕΥΠ προ ετών είχε ζητήσει να επιβληθεί το πόθεν έσχες στους διαχειριστές των κρυφών κονδυλίων, αυτό δεν έγινε πράξη όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση;
Και γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν ανακοίνωσε στον προϋπολογισμό του 2011 τα σχετικά (μυστικά) κονδύλια της ΕΥΠ;
Γιατί κάποιοι προσπαθούν να θολώσουν τα νερά και αναφέρονται σε πιθανές υπερκοστολογήσεις για τον σούπερ κοριό και δεν αναφέρουν πως η χρήση του παύθηκε επειδή είχε ρωσικό λογισμικό;
Μήπως τα μυστικά κονδύλια ανάβουν φωτιές και ψάχνουν για... αντίμετρα;

Η είδηση περί κατασκοπείας, όπως την «είδε» το σοβαρό «Βήμα»

Νέα υπόθεση κατασκοπείας συγκλονίζει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Ο αρμόδιος εισαγγελέας άσκησε δίωξη σε βάρος υψηλόβαθμου στελέχους της Γ' Διεύθυνσης Αντικατασκοπίας ο οποίος ήταν παράλληλα προϊστάμενος της περιώνυμης ομάδας «OLAF», ομάδα που χειρίζεται το «βαλιτσάκι» των υποκλοπών της ΕΥΠ αλλά και άλλα υπερσύγχρονα συστήματα παρακολουθήσεων τα οποία έχει αποκτήσει η υπηρεσία τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη υπάρχει απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που θέτει σε διαθεσιμότητα τον συγκεκριμένο υπάλληλο...
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του στελέχους της ΕΥΠ βρέθηκαν e-mail με απόρρητα έγγραφα που είχε στείλει σε διάφορες βρετανικές υπηρεσίες. Αξιωματούχοι της ΕΥΠ μιλούν για «μία ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση διαφθοράς στο εσωτερικό των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών που έρχεται σε συνέχεια των κατηγοριών για κατασκοπεία που είχαν υπάρξει -πριν από ένα χρόνο- σε βάρος άλλου στελέχους της ΕΥΠ που φερόταν να είχε στον φοριαμό του απόρρητα έγγραφα». Σημειώνεται ωστόσο ότι η τότε κατηγορία κατέπεσε στην πορεία της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα αξιωματούχοι μιλούν για έναν αδυσώπητο πόλεμο στο εσωτερικό των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών.

Η άτυπη ομάδα «OLAF» της ΕΥΠ δημιουργήθηκε πριν από εφτά χρόνια και χρηματοδοτήθηκε από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης. Είχε αποκτήσει σειρά συστημάτων παρακολούθησης (μικροκάμερες, σύστημα καταγραφής ήχων, διόπτρες νυκτός κλπ) προκειμένου να παρακολουθεί εμπλεκόμενους σε υποθέσεις κατασκοπείας, οργανωμένου εγκλήματος και τρομοκρατίας. Παράλληλα η ίδια υπηρεσία είχε στην διάθεσή της μία φορητή συσκευή -σε μέγεθος βαλίτσας- για την παρακολούθηση κινητών υπόπτων. Στο παρελθόν είχαν διατυπωθεί υπόνοιες ότι η συγκεκριμένη ομάδα εμπλέκεται στο μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών που αναδείχθηκε το 2005 αλλά και ότι το βαλιτσάκι των υποκλοπών υπενοικιάζεται σε επιχειρηματίες προκειμένου να παρακολουθούνται τα κινητά «αντιπάλων» τους. Ακόμη είχαν υπάρξει φήμες για παρακολούθηση, με την ίδια συσκευή, πολιτικών προσώπων. Χωρίς όμως να υπάρξει οποιαδήποτε τεκμηρίωση αυτών των κατηγοριών.

Το στέλεχος της ΕΥΠ που κατηγορείται, είχε αναλάβει την θέση του προϊσταμένου την περίοδο 2005-2006. Προ μερικών μηνών υπήρξε καταγγελία από δύο αστυνομικούς, που ήταν αποσπασμένοι στην ΕΥΠ και οι οποίοι ήσαν υφιστάμενοί του, ότι έστελνε ύποπτα e- mail στο εξωτερικό και κυρίως στην Μ. Βρετανία. Ακολούθησε έρευνα αξιωματικών της Κρατικής Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ, που ανέλαβαν την υπόθεση και εντόπισαν την ύποπτη ηλεκτρονική αλληλογραφία. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος φέρεται να είχε στο παρελθόν εκπαιδευθεί στην χώρα αυτή. Από την πλευρά το ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και μιλά για μία συνήθη, υπηρεσιακή αλληλογραφία και για πόλεμο σκοπιμοτήτων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα διεξάγονται σήμερα και οι εσωτερικές εκλογές των εργαζομένων της ΕΥΠ με την παρουσία ενός ενιαίου ψηφοδελτίου με την συμμετοχή 71 πολιτικών υπαλλήλων της υπηρεσίας και στην οποία θα ψηφίσουν περίπου 600 εργαζόμενοι στις μυστικές υπηρεσίες.


Σχόλιο ιστολογίου: Επειδή διαβάζουμε στο δημοσίευμα πως το βαλιτσάκι είναι ένα, ενώ οι εφημερίδες έγραψαν πως στη ΔΕΘ πήγαν 8 βαλιτσάκια, μήπως μπορούν να μας πούνε οι «ειδικοί» δημοσιογράφοι, πόσα είναι τα βαλιτσάκια τελικά; Με ποια προκήρυξη διαγωνισμού αγοράστηκαν, πότε αγοράστηκαν, με πόσα χρήματα και από ποια εταιρεία; Μπορεί κάποιος να μας διαφωτίσει κι εμάς τους πολίτες, για να ξέρουμε ποιοι, πως και γιατί χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα (αγνώστου αριθμού;) βαλιτσάκια, τα οποία υποκλέπτουν συχνότητες από στοχευμένες (συνήθως κινητές) τηλεφωνικές συσκευές;

Και κάτι τελευταίο: Από όσο είναι γνωστό, τις εκλογές τις κάνουν τα σωματεία και όχι οι «ομοσπονδίες» (αυτοκρατορικά πράγματα…!). Μπορεί κάποιος δημοσιογράφος να μας εξηγήσει το πώς και το γιατί; Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε… Δεν συμφωνείτε;

Μία διόρθωση στο ρεπορτάζ του "Βήματος": Δεν πρόκειται περί του σούπερ κοριού αλλά για το γεωγραφικό/δορυφορικό σύστημα διασυνοριακού ελέγχου... Ο σούπερ κοριός είναι γερμανικός...

Τέλος, σαν σύσταση, εμείς προτείνουμε στο επόμενο σκάνδαλο να μπει και λίγο σεξ... για να γίνει πιό πιασάρικο. Αν μπουν και εκβιασμοί και gay και λίγο ποδόσφαιρο ή ιππόδρομος, θα αποκτήσει και νόημα. Πετάξτε μέσα και μία εξαφάνιση ξένου πράκτορα (υπονοήστε δηλαδή κι έναν φόνο) και θα έχει μεγάλη επιτυχία... Μέχρι ταινία στο Hollywood... Άντε, γιατί δεν τις αντέχω τις δουλειές του ποδαριού...

Επιστολή από την Δικηγορική εταιρεία που ανέλαβε την υπεράσπιση του "κατηγορούμενου"

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΤΣΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Αθήνα, την 15η Σεπτεμβρίου 2011

Κύριοι,
Επικοινωνούμε μεθ’ υμών με αφορμή σημερινό δημοσίευμά σας, που αναφέρεται «στη δίωξη για κατασκοπία σε βάρος υψηλόβαθμου στελέχους της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών», στο οποίο διαλαμβάνονται πρόσθετες αναφορές ελεγχόμενης βασιμότητας περί διαπιστωμένης αποστολής απορρήτων εγγράφων σε υπηρεσίες ξένων κρατών δια ηλεκτρονικής αλληλογραφίας από τον υπολογιστή του και περί θέσεώς του σε διαθεσιμότητα.
Η Δικηγορική Εταιρεία μας, η οποία τυγχάνει πληρεξούσια του ανωτέρω στελέχους της Ε.Υ.Π. και έχει αναλάβει την εν γένει νομική εκπροσώπησή του στη συγκεκριμένη υπόθεση, έχει επιλέξει να κρατήσει «χαμηλούς τόνους» και να διαχειριστεί τα δεδομένα της με ιδιαίτερη προσοχή και μετριοπάθεια, δεδομένου ότι η φύση τους άπτεται, μεταξύ άλλων, και του μείζονος αγαθού της εθνικής ασφαλείας.
Στα πλαίσια αυτά εκτιμούμε, ότι η σπουδή δημιουργίας εντυπώσεων περί ενοχής του εντολέα μας, ειδικά σε μια τόσο ευαίσθητη υπόθεση που ακόμα δεν έχει εισέλθει στο στάδιο της κυρίας ανάκρισης, όχι μόνο προσκρούει ανεπίτρεπτα στο τεκμήριο αθωότητας, που τον συνοδεύει αναπόσπαστα μέχρι και την έκδοση δικαστικής απόφασης, αλλά, προσέτι, επηρεάζει αρνητικά τη διεθνή εικόνα της χώρας, πολύ περισσότερο στο μέτρο που αστυνομικά όργανα φέρεται να μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στους υπολογιστές που χειρίζονται «υψηλόβαθμα στελέχη» της Υπηρεσίας και έχουν καταχωρημένα έγγραφα υψηλής διαβάθμισης.
Συνακόλουθα, εκτιμούμε ως αναγκαία και σκόπιμη την επίδειξη μετριοπάθειας και από την πλευρά σας, ως φορέων δημόσιας ενημέρωσης, και την εφεξής υποστολή της, όποιας, κατηγορητήριας διάθεσης διέκρινε το ανωτέρω δημοσίευμα σας σε σχέση με το πρόσωπο του εντολέα μας. Άλλωστε, η πρόσφατη εξέλιξη ανάλογης υπόθεσης, που αφορούσε σε αντίστοιχες κατηγορίες σε βάρος άλλου υψηλόβαθμου στελέχους της ίδιας Υπηρεσίας, οι οποίες κατέπεσαν μετά την περάτωση της κυρίας ανάκρισης, καταδεικνύουν την αναγκαιότητα επίδειξης σεβασμού στην κρίση και στην αποφασιστική αρμοδιότητα των εκάστοτε αρμοδίων δικαιοδοτικών οργάνων, τα οποία, εκτιμούμε πως θα συμφωνείτε, ότι είναι θεσμικά και τα μόνα που επιτρέπεται να αποφανθούν περί της αθωότητας ή της ενοχής του όποιου κατηγορουμένου.

Μετά τιμής,
Για την Δικηγορική Εταιρεία
«Ανδρέας Πάτσης & Συνεργάτες»
Ανδρέας Πάτσης
Διευθύνων Εταίρος