Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

12 Σεπ 2011

Σε ένα νέο γύρο «ψυχρού πολέμου» εισέρχονται οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις όπου θα επιβιώσει ο πλέον αποφασισμένος αλλά και αυτός που θα διαχειριστεί τα νέα δεδομένα στην περιοχή πιο αποτελεσματικά η οποία αναμένεται να διέλθει από μία περίοδο κοσμογονικών αλλαγών.

Το Ισραήλ δεν πρόκειται να «υψώσει λευκή σημαία ενώπιον της Άγκυρας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, επισημαίνοντας ακόμα πως η χώρα του δεν ενδιαφέρεται σε καμία περίπτωση να κλιμακώσει την ένταση και την τριβή με την Τουρκία. Βέβαια, το τι ακριβώς σημαίνει η «λευκή σημαία» δε διευκρινίζεται από τον Ισραηλινό υπουργό. Δηλαδή, η ύψωση σημαίας «ανακωχής», πρόκειται να είναι δείγμα «ειρήνευσης» ή θα πρέπει η μία πλευρά να «παραδοθεί», με όρους ή χωρίς;

Σε κάθε περίπτωση μετά τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα και στην Αίγυπτο, η οποία ετοιμαζόμενη να υποδεχθεί το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται να του κάνει «δώρο» την επιδρομή στην πρεσβεία του Ισραήλ και την «εκπαραθύρωση» ολόκληρης της διπλωματικής τους αποστολής, το Τελ-Αβίβ δείχνει όλο και πιο νευρικό αλλά και περισσότερο αποφασισμένο.

Το μεγάλο ερωτηματικό που ανακύπτει για τα τεκταινόμενα στην περιοχή σχετίζεται με το «τυχαίο» γεγονός της επιδρομής των… Μαμελούκων στην πρεσβεία του Ισραήλ σε συνδυασμό με την επίθεση φιλίας της Άγκυρας στο μετά-Μουμπάρακ καθεστώς στο Κάιρο, το οποίο δεν έχει βρει ακόμα τον βηματισμό του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ αγωνίζεται να αποκτήσει ισορροπία μεταξύ του κοσμικού ρόλου που οι ένοπλες δυνάμεις παραδοσιακά υπερασπίζονταν και της πλήρους ισλαμοποίησης η οποία, ας μην κρυβόμαστε, θέλγει τη μεγάλη πλειοψηφία ενός εξαθλιωμένου από τη φτώχια λαού.

Η στάση που θα κρατήσει το Κάιρο στην αντιπαράθεση Ισραήλ-Τουρκίας σε σχέση με το Παλαιστινιακό αλλά και σε σχέση με τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, πρόκειται να κρίνουν και το κατά πόσο η «θέληση» της Τουρκίας θα φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε να οδηγήσει σε ανοιχτή σύγκρουση λαούς της περιοχής οι οποίοι δεν είχαν να χωρίσουν τίποτα στο παρελθόν. Με άλλα λόγια εάν και εφόσον το Κάιρο προσδεθεί στο άρμα της Άγκυρας τι θα συμβεί στις παραδοσιακά φιλικές και συνεργατικές σχέσεις του Ελληνισμού με την Αίγυπτο; Πως θα πρέπει να αντιδράσει η χώρα μας εάν στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης στην Ανατολική Μεσόγειο, για παράδειγμα, λάβει χώρα παρόμοια επίθεση με αυτή στην πρεσβεία του Ισραήλ, στο ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας από ισλαμιστές οι οποίοι συνεχώς ισχυροποιούνται στη χώρα της Βόρειας Αφρικής;

Είναι προφανές πως οι εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα στην Αίγυπτο θα προσδώσουν και το κλίμα το οποίο πρόκειται να επικρατήσει σε ολόκληρη τη περιοχή με επίκεντρο τη διαμάχη Τουρκίας-Ισραήλ. Με άλλα λόγια, εάν η Αίγυπτος, για λόγους εσωτερικούς κυρίως, πάρει το μέρος της Άγκυρας, κάτι το οποίο, όμως, θα είναι πολύ δύσκολο διότι με τον τρόπο αυτό θα στέλνει στα σκουπίδια την Ειρηνευτική Συμφωνία του 1979 με ό,τι αυτό συνεπάγεται, είναι σίγουρο πως το επόμενο βήμα στην αντιπαράθεσή με το Τελ-Αβίβ θα είναι η επέκταση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, για το φυσικό αέριο. Ακριβώς στη συγκεκριμένη περίπτωση η Αίγυπτος θα βρεθεί, εκούσια ή ακούσια, αντιμέτωπη με τον Ελληνισμό.

Έτσι, εάν ο Ρ. Τ. Ερντογάν οδηγήσει την υπόθεση στα άκρα θα συμβεί στην περιοχή κάτι το οποίο τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Δύση δεν θα ήθελε να το ζήσουν ούτε στα χειρότερα όνειρά της: Οι κύριες χώρες σύμμαχοι των ΗΠΑ στο περιφερειακό υποσύστημα, Ελλάδα-Τουρκία-Αίγυπτος-Ισραήλ θα μοιράζονταν σε δύο στρατόπεδα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει όχι μόνο η ειρήνη στην Μέση Ανατολή αλλά και η συνοχή του ΝΑΤΟ, ενώ οι εξελίξεις είναι σίγουρο πως αργά ή γρήγορα θα ανάγκαζαν και την Μόσχα να εμπλακεί και αυτή στην διελκυστίνδα.

Για την ώρα η Αίγυπτος δεν φαίνεται διατεθειμένη να «τραβήξει το σκοινί» στις σχέσεις της με το Ισραήλ, το οποίο αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται για όλα. Οι αρχές προστάτευσαν όπως μπορούσαν τη διπλωματική αποστολή ενώ από τη πλευρά του το Τελ-Αβίβ δηλώνει έτοιμο να στείλει πίσω τον πρεσβευτή του, εάν όμως, δοθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις ασφαλείας.

Είναι δυνατόν να οδηγηθούμε σε πιο θερμές καταστάσεις; Είναι δυνατόν ο πόλεμος «θελήσεων» μεταξύ Άγκυρας και Τελ-Αβίβ να εμπλέξει Ελλάδα-Κύπρο και Αίγυπτο σε μία κατάσταση η οποία δεν θα έχει γυρισμό; Κάθε νουνεχής παρατηρητής θα έλεγε πως «όχι», δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Η ανταπάντηση όμως θα ήταν η εξής: «Εάν η αληθινή αιτία των τεκταινομένων στην περιοχή δεν είναι απλά η ιδεολογική αντιπαράθεση αλλά ο πλούτος της Ανατολικής Μεσογείου τότε πόσο σίγουρος είναι κάποιος πως η Άγκυρα, αλλά και η Αίγυπτος, δε θα ήταν… θετικές στο να δημιουργήσουν τέτοια αναταραχή ώστε κάθε επενδυτική προσπάθεια να αποκτούσε αυτομάτως τεράστιο πολιτικό ρίσκο (political risk), για την κάθε εταιρεία η οποία θα ήθελε να επενδύσει»;

Πέραν της συγκεκριμένης άποψης θα πρέπει να υπογραμμιστεί και μία παράμετρος η οποία δεν έχει τεθεί με σαφή τρόπο στις αναλύσεις των ειδικών, και μη, έως σήμερα. Ναι, υπάρχει πιθανότητα η όλη αντιπαράθεση να είναι «στημένη», δηλαδή η Τουρκία να υιοθετεί μία τέτοια πολιτική και ρητορική πολεμική εναντίον του Ισραήλ για να τραβήξει προς αυτή τις αραβικές χώρες της ανατολικής Μεσογείου, χωρίς να έχει καμία πρόθεση να τραβήξει την υπόθεση στα άκρα. Η συγκεκριμένη, όμως, κίνηση αναπόφευκτα οδηγεί σε μία πολύ πιο στενή σχέση – στρατηγική θα λέγαμε, δύο πολιτισμούς και λαούς οι οποίοι διαχρονικά έχουν αναπτύξει μία περίεργη έλξη μεταξύ τους – αγάπης και μίσους, θα μπορούσαμε να πούμε, τον Ελληνισμό και τον Εβραϊσμό. Το διαμορφούμενο δίπολο Ελληνισμός-Εβραϊσμός εναντίον Τουρκισμού-Μεσογειακού Αραβικού Ισλάμ έχει ένα κοινό σημείο, και αυτό δεν είναι άλλο από το γεγονός πως ο Ελληνισμός τα τελευταία τριάντα έτη και κατά καιρούς έχει αναπτύξει σχέσεις φιλίας τόσο με τους «κουμπάρους» Τούρκους, όσο και με τους «αδερφούς» Άραβες, αλλά και με τους συμμάχους, πλέον, «Εβραίους».

Η Ελλάδα λοιπόν έχει ένα διττό ρόλο να παίξει μέσα στον κυκεώνα των καταιγιστικών εξελίξεων: Πρώτον, εάν τα πράγματα οδηγηθούν στα άκρα, η Αθήνα και η Λευκωσία θα πρέπει να είναι έτοιμες να υπερασπιστούν αυτό που δεν υπερασπίστηκαν 37 έτη, την τιμή και την ύπαρξή τους στην Ανατολική Μεσόγειο, και όπου αλλού αυτή διακυβευτεί. Δεύτερον, εάν η κατάσταση δεν οδηγηθεί στα άκρα δηλαδή, εάν η Τουρκία εγκαταλείψει τις μαξιμαλιστικές της επιδιώξεις τόσο στο θέμα με το Ισραήλ, όσο και στο μέγιστο ζήτημα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου και της Ελλάδας, τότε η Αθήνα έχει όλα τα εχέγγυα να αποτελέσει το «κέντρο βάρους» ενός νέου rapprochement μεταξύ κρατών τα οποία βρίσκονται στην ίδια σημαντική «γειτονιά» και τα οποία το καθένα από την πλευρά του περνάει αυτή την εποχή μία περίοδο τρομακτικής εσωτερικής κρίσης τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό αλλά κυρίως σε επίπεδο αναζήτησης μίας νέας ταυτότητας.

Και οι τέσσερεις χώρες οι οποίες πρωταγωνιστούν στα τεκταινόμενα στην περιοχή διατρέχουν άμεσο κίνδυνο εσωτερικής κατάρρευσης η οποία θα οδηγήσει σε ακραίες επιλογές στο εξωτερικό. Η Ελλάδα και η Κύπρος, δε χρειάζεται ανάλυση για να αντιληφθεί κάποιος τον βαθμό οικονομικής, και συνεπώς πολιτικής, αδυναμίας στον οποίο βρίσκονται. Η Τουρκία, βρίσκεται σε ακόμα πιο δύσκολή κατάσταση αφού οι Νεότουρκοι-Κεμαλικοί δεν θα είναι παράλογο να οδηγήσουν τη χώρα σε περιπέτειες μόνο και μόνο για να αποδυναμώσουν τους Πανισλαμιστές-Νεοθωμανούς. Η Αίγυπτος κινείται μεταξύ της ανάληψης της εξουσίας από ισλαμιστές ή εξτρεμιστές ισλαμιστές, ενώ το Ισραήλ μεταξύ άλλων έχει αποκτήσει και εκατοντάδες χιλιάδες «αγανακτισμένους» οι οποίοι μπορούν ανά πάσα στιγμή να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση.

Με άλλα λόγια η έννοια του «αστάθμητου παράγοντα», της «ανεξάρτητης μεταβλητής» η οποία για την Ελλάδα ακούει στο όνομα «χρεοκοπία», στην Τουρκία ονομάζεται «κεμαλικό κατεστημένο», στην Αίγυπτο «Αδερφοί Μουσουλμάνοι» και στο Ισραήλ «αγανακτισμένοι», μπορεί να οδηγήσει τις διεθνείς σχέσεις σε καταστάσεις τις οποίες κανένας από τους εμπλεκομένους δε θα ήθελε να δει. Εάν σε όλα αυτά προσθέσουμε και δρώντες όπως η ΗΠΑ, η Ρωσία και η ΕΕ τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο πολύπλοκα.

Σε κάθε περίπτωση, είτε με το καλό είτε με το κακό σενάριο, ο ρόλος του ελληνισμού αποτελεί τον κρίσιμο παράγοντα σταθεροποίησης, είτε μέσω της δημιουργίας των δύο «αντιπάλων στρατοπέδων», είτε μέσω της ανάληψης του ρόλου του «έντιμου ενδιάμεσου» (honest broker) που θα φέρει μία νέα ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο και την Παγκόσμια Νήσο γενικότερα.

Είμαστε έτοιμοι για όλα αυτά;

 • Με θερμό επεισόδιο απειλεί η Άγκυρα αν αρχίσουν οι γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ
 • Θα αντέξει το τρίγωνο Αθήνα - Λευκωσία - Τελ Αβίβ;
Σκηνικό μεγάλης κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, με άμεσες επιπτώσεις και παρενέργειες και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στήνει μεθοδικά τις τελευταίες εβδομάδες η Τουρκία.

Μάλιστα σ' αυτό το πλαίσιο δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμα και επεισόδιο τύπου Υμίων!

Καθότι η Τουρκία έχει απλώσει μια «βεντάλια» προκλήσεων, προς το Ισραήλ, την Κύπρο και εμμέσως και την Ελλάδα, με αφορμή την έναρξη γεωτρήσεων από αμερικάνική εταιρεία και με τη συνδρομή του Ισραήλ στο λεγόμενο «οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ από 1ης Οκτωβρίου.

Σχετικά με τη ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ (βλ. σχετικά ρεπορτάζ στη σελ. 22), είναι σαφές πως η Άγκυρα επιμένει να διεκδικεί τον ρόλο της περιφερειακής υπερδύναμης στην ευρύτερη περιοχή και του ηγέτη του ισλαμικού κόσμου, μετά μάλιστα και την κατάρρευση των καθεστώτων σε Αίγυπτο και Λιβύη και τη μεγάλη κρίση στη Συρία.

Σε ό,τι αφορά το συνολικότερο πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η Τουρκία, προφανώς και στο πλαίσιο του γενικότερου «τσαμπουκά» που πουλά, έχει απειλήσει με συγκεκριμένες αντιδράσεις χωρίς να αποκλείει και πολεμικές σε περίπτωση που η Κύπρος ασκώντας τα δικαιώματά της προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της για την άντληση υδρογονανθράκων.

Έτσι έχει ντε φάκτο δημιουργηθεί ένα «τρίγωνο» Αθήνας - Λευκωσίας και Τελ Αβίβ, κάτι που επίσης έχει εξοργίσει την Άγκυρα.

Η προχθεσινή δήλωση στη Βουλή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου, ότι τυχόν πολεμική ενέργεια της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου θα θεωρηθεί πολεμική ενέργεια κατά της Ελλάδας, δείχνει ότι οι εξελίξεις σ' αυτό το κρίσιμο μέτωπο έχουν λάβει ακόμα και οριακή μορφή.

Βέβαια μέχρι τώρα η στάση της ελληνικής κυβέρνησης συνεχίζει να κινείται στη λογική του κατευνασμού της Άγκυρας, ενώ όλοι πρέπει να θυμούνται τη στάση της τότε κυβέρνησης Σημίτη στην εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στην Κύπρο.

Ενώ η εγκατάλειψη του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας - Κύπρου έχει σαφώς δημιουργήσει νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά τη στάση –τελικά– της ελληνικής κυβέρνησης.

Επίσης προκαλεί αλγεινή εντύπωση η άρνηση μέχρι σήμερα της κυβέρνησης Παπανδρέου να προβεί σε ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ, ακριβώς λόγω των σφοδρών τουρκικών αντιδράσεων σχετικά με την ΑΟΖ του Καστελλόριζου...

Πάντως οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι:

- Η δήλωση Πάγκαλου έγινε σε συνεννόηση τόσο με τον υπουργό Άμυνας όσο και με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

- Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και εγρήγορση, ενώ γίνεται σχεδιασμός για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

- Η Άγκυρα, εκτός της... απαγόρευσης στην Κυπριακή Δημοκρατία να κάνει γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της, έχει εκφράσει δυσαρέσκεια στην ελληνική πλευρά και για την κατασκευή της τάφρου στον Έβρο (σχετικά έχει γράψει «ΤΟ ΠΑΡΟΝ»).

Να μπλοκάρετε τις γεωτρήσεις!

Ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο τούρκος πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου (με τον οποίο θα συναντηθεί σε λίγες μέρες στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ), του ζήτησε:

• Να παρέμβει η Ελλάδα προκειμένου να αναβληθεί η έναρξη των γεωτρήσεων της Κύπρου στην περιοχή που... ενοχλεί την Άγκυρα!

Μέσα σ' αυτό το άκρως επικίνδυνο σκηνικό που διαμορφώνει η Τουρκία έχει μεγάλη σημασία η στάση της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημ. Χριστόφιας με δηλώσεις του επιμένει ότι οι γεωτρήσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά και μέσα στην προθεσμία που έχει ανακοινωθεί.

Παράλληλα έχει καλέσει την Εθνική Φρουρά να είναι σε ετοιμότητα, για να προστατεύσει την εθνική αξιοπρέπεια και την εθνική κυριαρχία.

Βέβαια ο Δημ. Χριστόφιας είναι αποδυναμωμένος στο εσωτερικό μέτωπο, λόγω των ευθυνών που του καταλογίζονται για την πολύνεκρη έκρηξη στο Μαρί. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ακριβώς γι' αυτό είναι πολύ πιθανό να κρατήσει σθεναρή στάση έναντι των τούρκικων εκβιασμών, καθώς είναι η τελευταία του ευκαιρία να ανακάμψει...

Πάντως στο πλαίσιο της παραμονής του στη Νέα Υόρκη, για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, έχει προγραμματίσει συνάντηση με το εβραϊκό λόμπι. Έχει κι αυτό την ιδιαίτερη σημασία του...

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες. Η Τουρκία αποθρασυμένη απειλεί.

Η Ελλάδα και η Κύπρος οφείλουν να επιδείξουν σύνεση αλλά και αποφασιστικότητα. Να αξιοποιήσουν διεθνή ερείσματα. Να μην απεμπολήσουν σε καμιά περίπτωση τα δικαιώματά τους.

Και να μη λησμονούμε ότι αν σήμερα η Κύπρος έχει φτάσει στο σημείο να διεκδικεί να αξιοποιήσει επ' ωφελεία της τα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της, αυτό εν πολλοίς οφείλεται στην υπερήφανη πολιτική του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος με το ΟΧΙ στο Σχέδιο Ανάν απέτρεψε τη μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε τουρκικό προτεκτοράτο...

 • Αιτία πολέμου χαρακτήρισε την ισραηλινή επίθεση στο στολίσκο ο Ερντογάν
 • "Ενθαρρύνετε τρομοκράτες" τους κατηγορεί το Ισραήλ
Στα άκρα οδηγεί η Τουρκία τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζατζίρα, ενόψει της περιοδείας του σε αραβικά κράτη, είπε ότι αποτελούσε αιτία πολέμου η ισραηλινή επιδρομή τον Μάιο του 2010 εναντίον του τουρκικού σκάφους Μαβί Μαρμαρά.

Η επίθεση η οποία έγινε σε διεθνή ύδατα δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο και στην ουσία αποτελούσε αιτία πολέμου. «Παρόλα αυτά», πρόσθεσε, «αποφασίσαμε να συμπεριφερθούμε με υπομονή».

Στη συνέντευξη του ο Ερντογάν είπε επίσης ότι τουρκικά πολεμικά θα συνοδεύουν τα τουρκικά σκάφη που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Στο μεταξύ η εφημερίδα «Σαμπάχ» γράφει ότι τρεις τουρκικές φρεγάτες ετοιμάζονται να αποπλεύσουν για την Μεσόγειο για να προστατέψουν τουρκικά σκάφη που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα.

Η ανταποκρίτρια του ΡΙΚ στην Κωνσταντινούπολη Άννα Ανδρέου μετέδωσε ότι Τούρκοι αξιωματούχοι ξεκαθαρίζουν ότι το πολεμικό ναυτικό θα επέμβει μόνο σε περίπτωση που το Ισραήλ επιτεθεί σε πλοία που πλέουν στα διεθνή ύδατα.

Το Ισραήλ κάλεσε την Τουρκία να αναθεωρήσει τη στάση της απέναντι του. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μοσιέ Γιαλόν, σε δηλώσεις είπε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν πρέπει να επανεξετάσει τη συμπεριφορά της Άγκυρας στις σχέσεις με το Τελ Αβίβ.

«Δεν επιθυμούμε», πρόσθεσε, «την επιδείνωση των σχέσεων μας με την Τουρκία και ανησυχούμε ότι η συμπεριφορά της ενθαρρύνει τις τρομοκρατικές οργανώσεις».

Ο Ισραηλινός αναπληρωτής πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι γι’ αυτό το λόγο που η χώρα του καλεί τον Ερντογάν να αλλάξει πορεία.

Η ξαφνική επιβάρυνση του κλίματος που επικρατεί για την Ελλάδα στην Ευρώπη, εξηγείται εν πολλοίς από το εκ του αποτελέσματος ατυχές «μονόπρακτο» της Κυβέρνησης, να επικοινωνήσει πολιτικά τη δήθεν «εκδίωξη» των εκπροσώπων της τρόικας από την Ελλάδα. Οι δανειστές της χώρας, που είχαν ήδη αρχίσει να κουράζονται με την ανεπάρκεια της Κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδέου, έγιναν… μούσκεμα από τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Και άρχισαν να θέτουν απειλητικά τελεσίγραφα.

Ειδικότερα ωστόσο για την περίπτωση της Γερμανίας, η οποία εξελίσσεται σε «παπαγάλο» της χρεοκοπίας της Ελλάδας, και της βίαιης εξόδου της χώρας μας από τη ζώνη του ευρώ, η εξήγηση είναι μάλλον… πιο πεζή.

Σχεδόν δυο χρόνια από τις βουλευτικές εκλογές του 2013, οι οποίες και αναμένεται να σηματοδοτήσουν το τέλος της δικής της, προσωπικής πολιτικής σταδιοδρομίας, η Άνγκελα Μέρκελ επιχειρεί μια «μεγάλη μπλόφα»: Κραδαίνει την απειλή της αποπομπής της Ελλάδας από την ευρωζώνη, κοιτάζοντας προς τα μέσα και προς τα πίσω.

Απευθύνεται δηλαδή στο δικό της πολιτικό και εκλογικό ακροατήριο, που δεν κρύβει τη δυσφορία του για τη στήριξη της Ελλάδας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ίδια θα μπορούσε να βάλει την υπογραφή της κάτω από την απόφαση για τον «ακρωτηριασμό» της ευρωζώνης. Για το… καλό της Γερμανίας και του μάρκου, φυσικά.

Η στρατηγική στόχευση της Άνγκελα Μέρκελ, επιδιώκει να της προσθέσει πόντους, σε σχέση με τον σχεδόν βέβαιο, επόμενο Καγκελάριο της Γερμανίας, Πέερ Στράινμπρουκ, που πιθανότατα θα ηγηθεί μιας κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών του SPD και των Πρασίνων.
Ο Στάινμπρουκ είναι προσανατολισμένος στην υπεράσπιση της πολιτικής κληρονομιάς του Γκέρχαρντ Σρέντερ. Στη δική του «αφήγηση του μέλλοντος», η Ενωμένη Ευρώπη θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε… Ηνωμένες Πολιτείες. Με πολιτική ενότητα, και κοινή οικονομική πολιτική. Με ευρωομόλογο, και κάθε άλλο κοινοτικό μηχανισμό αλληλεγγύης, που δεν θα αφαιρεί αλλά θα προσθέτει στην ιδέα της ενοποίησης.

Η απειλή χρεοκοπίας της Ελλάδας, είναι σαν το «Τσοβόλα δώστα όλα» του Ανδρέα Παπανδρέου. Ή το «λεφτά υπάρχουν», του Γιώργου Παπανδρέου. Στην πρώτη περίπτωση, η μπλόφα δεν έπιασε. Στη δεύτερη, είχε μικρή χρονική απόδοση. Και στα δυο ωστόσο παραδείγματα, το αντικείμενο της παραπλάνησης, ήταν ο εύπιστος ελληνικός λαός. Και όχι οι γερμανικές “μηχανές”.

Γι’ αυτό και η προσπάθεια της Άνγκελα Μέρκελ φαντάζει χαμένη από χέρι. Το ζητούμενο είναι, μέχρι να απαλλαγεί η Ευρώπη από την παρουσία της και τις στρεβλωτικές πεποιθήσεις της, να μην θρηνήσουμε… την ίδια την Ευρώπη. Ή, πολύ περισσότερο, την Ελλάδα μας.


Άλλος ένας ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος επιθεωρεί τους…υπηκόους του σε Κομοτηνή και Ξάνθη σε μία (ακόμη)…ιδιωτική επίσκεψη – και ενώ οι γελοίες τοπικές αρχές συνεχίζουν με τρόπο όλο και πιο προκλητικό τον μακάριο ύπνο του ηλίθιου (ή του νενέκου)…

Όλοι γνωρίζετε βεβαίως τα της επίσκεψης του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Αλή Μπαμπατζάν, προ ημερών στη Θράκη. Η επίσκεψη, ως γνωστόν, βαφτίστηκε…ιδιωτική (πολύ της μόδας πλέον η λέξη, από την προ μηνών βασιλική επίσκεψη της Ερντογάναινας και την περιοδεία του Νταβούτογλου ως τις επισκέψεις ημετέρων αυτοδιοικητικών στην Τουρκία), οπότε μερικοί διανοητικά καθυστερημένοι μπορεί και να … ησύχασαν.

Εμείς πάντως, που είδαμε άλλη μια αυτοκρατορικών διαστάσεων περιοδεία υψηλόβαθμου Τούρκου αξιωματούχου στα μέρη μας, υποδοχές με κόκκινα χαλιά και πλήθη λαού σε Κομοτηνή, Ξάνθη και Πομακοχώρια και μεγαλόστομα κηρύγματα και δηλώσεις για τους…Τούρκους της Δυτικής Θράκης – με όλα τα γνωστά συμπαρομαρτούντα περί της Μητέρας Πατρίδας που είναι πάντα εδώ για την προστασία τους (από ποιους άραγε;) – εμείς λοιπόν μάλλον δεν…ησυχάσαμε. Ίσως γιατί υπήρξαμε αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες ακόμη ενός εκκωφαντικά προκλητικού επεισοδίου της παρέλασης Τούρκων επισήμων στη Θράκη, μιας παρέλασης που εδώ και πολλούς μήνες συνεχίζεται ανενόχλητη, λες και έρχονται για να επιθεωρήσουν κάποια επαρχία τους.

Για την ιστορία, σας παραθέτουμε απλώς εδώ σήμερα την ίδια την επίσημη ανακοίνωση του αρχιπράκτορα ψευτομουφτή της Ξάνθης Αχμέτ Μέτε για την όλη επίσκεψη του Μπαμπατζάν στη Θράκη (όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ψευτομουφτείας στις 8/9/2011 – και μεταφράστηκε από το αδελφό ιστολόγιο http://tourkikanea.gr).

Η ανακοίνωση (ως επίσημο κείμενο άλλωστε) δεν περιέχει ασφαλώς λεκτικές προκλήσεις, ακόμη κι έτσι όμως ο πανηγυρικός της χαρακτήρας είναι οφθαλμοφανής. Επισυνάπτουμε και κάποιες φωτογραφίες από τη συνάντηση Μέτε-Μπαμπατζάν (εννοείται βέβαια πως για μια ακόμη φορά, όποιος Τούρκος επίσημος έρχεται στην περιοχή συναντά μόνο τους ψευτομουφτήδες, φτύνοντας κατάμουτρα την ελληνική έννομη τάξη), όπου διακρίνονται φυσικά και άλλα σεσημασμένα μπουμπούκια (όπως ο τουρκοπρόξενος Κομοτηνής – και αρχιπράκτορας της ΜΙΤ – Μουσταφά Σάρνιτς στην 3η από αυτές) και γενικά, όπως πολύ εύκολα όλοι σας διαπιστώνετε, επιβεβαιώνεται πλήρως το άκρως …διακριτικό και βαθύτατα…ιδιωτικό της επισκέψεως.

Σε άλλο σχόλιο εμείς δεν θα προβούμε, γιατί θα πούμε χοντράδες. Μ’ αυτά που ζούμε άλλωστε καθημερινά σ’ αυτόν τον τόπο, όλα τα άλλα σχόλια έχουν πλέον στερέψει…

«ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ T.C. ΚΥΡΙΟΥ ΑΛΗ ΜΠΑΜΠΑΤΖΑΝ ΖΗΣΑΜΕ ΜΙΑ ΔΙΠΛΗ ΓΙΟΡΤΗ


Επ΄ευκαιρία των διακοπών του Μπαϊραμιού ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας Αλή Μπαμπατζάν, η αξιότιμη σύζυγος του μαζί με συγγενείς και τα τρία παιδιά τους πραγματοποίησαν στις 30-8-2011 μια ιδιωτική επίσκεψη στην Δυτική Θράκη.

Η επιτροπή μετά το ναμάζι στο Εσκί τζαμί της Κομοτηνής, επισκέφτηκε την Ξάνθη. Ο κύριος Αλή Μπαμπατζάν και οι συν αυτώ επισκέφτηκαν πρώτα τον μουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μέτε. Η υποδοχή στην μουφτεία με την συμμετοχή και πολλών ιμάμηδων της περιοχής, υπήρξε ενθουσιώδης. Ο κύριος Μπαμπατζάν είχε χειραψία με όλους που βρισκόταν εκεί και τους ευχήθηκε για το Μπαϊράμι. Ο κύριος μουφτής ενημέρωσε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης σχετικά με την Ξάνθη και τις δραστηριότητες της μουφτείας και εξέφρασε την μεγάλη του χαρά και ικανοποίηση για αυτήν την επίσκεψη. Ο κύριος Μπαμπατζάν ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον που έδειξαν για τον ίδιο και για την οικογένεια του, και μετά αποχώρησαν από την μουφτεία για να πάνε στην Τουρκική Ένωση Ξάνθης. Αργότερα πήγε στον Εχίνο όπου έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής, ολοκληρώνοντας έτσι την επίσκεψή του στην Ξάνθη».

 • Παπανδρέου: "Δικαίωμα κάθε κυρίαρχου κράτους η εκμετάλλευση της ΑΟΖ"

Τη θέση ότι είναι δικαίωμα κυρίαρχων κρατών, όπως η Κύπρος, η αξιοποίηση και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων, διατύπωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη θέση της Άγκυρας για τις υποθαλάσσιες έρευνες νοτίως της Κύπρου, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

"Είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και του Ισραήλ και κάθε άλλης χώρας, να κάνει τις έρευνες ή να κάνει τις συμφωνίες είτε είναι για ΑΟΖ (αποκλειστική οικονομική ζώνη) είτε για τους αγωγούς και να μπορεί να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους που έχει", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως "αυτή είναι μία θέση όχι μόνο ελληνική, είναι μία θέση και ευρωπαϊκή" και σε κάθε περίπτωση είναι "μία ξεκάθαρη θέση απέναντι και στην Τουρκία".

Ερωτηθείς για το εάν θα αποτελέσει "casus belli" για την Ελλάδα τυχόν χρήση βίας από την πλευρά της Τουρκίας, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε: "Δεν είναι καθόλου ευχάριστη η απειλή βίας και πιστεύω ότι θα επικρατήσει η νηφαλιότητα και βεβαίως πιστεύω ότι σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Διεθνής Κοινότητα δεν θα θελήσει να υπάρξει όχι μόνο βία, αλλά ούτε απειλή βίας".

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη πως "εμείς έχουμε κάθε λόγο να αναπτύξουμε, αλλά και να βελτιώσουμε τις σχέσεις με τη γείτονα χώρα", κάτι που "κάνουμε και το έχουμε αποδείξει", με "σημαντικές προόδους σε διάφορους τομείς", αλλά υπογράμμισε "πως η βάση πάνω στην οποία η όποια σχέση θα οικοδομηθεί και σήμερα και αύριο και στο μέλλον είναι η βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου".

Σε συναφή ερώτηση για το πώς σκοπεύει να κινηθεί η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις ΑΟΖ στο Αιγαίο, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε: "Μέσα στο πλαίσιο της συνεργασίας και του Διεθνούς Δικαίου εμείς διεκδικούμε όλα τα δικαιώματά μας. Τα δικαιώματά μας λένε πως, όπως το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της επέκτασης των χωρικών υδάτων, το θέμα ΑΟΖ είναι θέμα δικαιώματος, αλλά και θέμα συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες. Αυτό προσπαθούμε και προωθούμε με όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας".

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως θα πρέπει να υπάρχει σαφής διαχωρισμός "μεταξύ των οικονομικών μας δυσκολιών με τα όποια προβλήματα ή θέματα μεγάλα είναι εθνικής σημασίας και εξωτερικής πολιτικής", σημειώνοντας ότι "αυτό το έχουμε και καταφέρει και διαμηνύσει παντού".

Ξεκαθάρισε δε πως "δεν επιτρέπουμε να παρεξηγηθεί από κανέναν ότι αυτή η αδυναμία σημαίνει πως είμαστε κι αλλού αδύναμοι ή ότι αλλού θα κάνουμε οποιεσδήποτε εκπτώσεις".

Σημείωσε ακόμη ότι η επιρροή της χώρας μας, υπό την έννοια της οικονομικής συνεργασίας "δεν είναι η ίδια, όπως παλαιότερα, όταν είχαμε μια πιο εύρωστη οικονομία, όταν είχαμε ανάπτυξη 5,5% και όταν δεν υπήρχε και η πίεση στο τραπεζικό σύστημα, λόγω του δημόσιου χρέους που έχουν και οι ελληνικές τράπεζες", εξηγώντας πως "αυτός είναι ακόμη ένας λόγος, για τον οποίο πρέπει να βγούμε σύντομα από αυτή την κρίση, για να επανέλθει η ισχύς της χώρας μας και σ' αυτόν τον τομέα".


Ο ικανότατος διπλωμάτης, πρέσβης, πρώην διοικητής της ΕΥΠ, είναι σαφέστατα ένας άνθρωπος που αποτελεί κεφάλαιο για το ΛΑ.Ο.Σ., αφού η εμπειρία του, οι ειδικές γνώσεις του, αλλά και η επιτυχημένη πορεία του σε όσες θέσεις (ιδιαίτερα δύσκολες και υψηλότατων απαιτήσεων) του ανέθεσε η πατρίδα, τον καθιστούν τον καταλληλότερο για να τοποθετηθεί στα ύψιστα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Τολμήσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί του και ανταποκρίθηκε θετικά στο να μας δώσει μία σαφέστερη εικόνα τόσο για τα πολιτικο-οικονομικά, όσο και για τα εθνικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

- Κύριε Κοραντή, η χρονική συγκυρία βρίσκει την χώρα μας να ταλανίζεται από οικονομική και πολιτική ανεπάρκεια. Πως ακριβώς πιστεύετε πως τοποθετείται η Ελλάδα αυτή την χρονική στιγμή στο γεωπολιτικό σκηνικό της ανατολικής Μεσογείου που αναδιαμορφώνεται με ραγδαίους ρυθμούς;

Η χρονική συγκυρία βρίσκει τη χώρα μας σε μία δύσκολη κατάσταση. Στο εσωτερικό η Κυβέρνηση είναι ανίκανη να βάλει τα πράγματα σε μια τάξη και να συμμαζέψει τα οικονομικά του τόπου, καταφεύγοντας σε μια ανάλγητη υπερφορολόγηση των Ελλήνων. Στο εξωτερικό, είναι ομοίως ανίκανη να αντιτάξει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό λόγο έναντι των δανειστών μας, και σπαταλάει όσα ατού διαθέτει με μόνο αποτέλεσμα να υποκύπτει κάθε φορά στα κελεύσματα των Τροϊκανών. Η χώρα μας συνεπώς καλείται να αντιμετωπίσει μια κατάσταση που εξελίσσεται ραγδαία στο σκηνικό της Ν.Α. Μεσογείου εξαντλώντας –ή έχοντας εξαντλήσει- τα διπλωματικά της όπλα στην εξασφάλιση της συνέχισης του δανεισμού μας από το εξωτερικό, ενώ από την άλλη πλευρά είναι αμφίβολο κατά πόσο οι Έλληνες, πιασμένοι μέσα στην ασφυκτική μέγγενη της οικονομικής πραγματικότητας που μας πνίγει όλους, έχουμε συνειδητοποιήσει τι συνεπάγονται για τη πατρίδα μας οι ανωτέρω εξελίξεις.

- Τι σημαίνει για εσάς η προκλητικότητα της Άγκυρας σε ένα τόσο ευρύ μέτωπο, δηλαδή από την Κύπρο έως και την Θράκη;

Η Τουρκία ήταν, είναι και θα παραμείνει προκλητική. Είναι φύσει και θέσει επεκτατική. Μία απλή αναδρομή στο παρελθόν της το αποδεικνύει. Δεν την χωράει το σακάκι που φορεί. Για να επιτύχει τους στόχους της χρησιμοποιεί κατά περίπτωση το καρότο (διείσδυση στις χώρες των Βαλκανίων, προσέλκυση δυτικών κεφαλαίων κλπ) ή το μαστίγιο (απειλή casus belli έναντι της Ελλάδος, απειλές εναντίον της Κύπρου, τύμπανα πολέμου προς το Ισραήλ κ.ά.). Τρανό παράδειγμα: το πολυδιαφημισθέν δόγμα Νταβούτογλου περί «μηδενικών προβλημάτων» με τις γειτονικές χώρες –που γοήτευσε όσους ανόητους ήθελαν να το πιστέψουν- που εκδηλώνεται σήμερα με το δίδυμο αδελφό του, δηλαδή την απειλή χρήσης βίας.

- Θα λέγατε πως πρόκειται για κινήσεις εντυπωσιασμού του Ερντογάν; Αν ναι (ή όχι), που αποσκοπεί αυτή η επιθετικότητα της Τουρκίας;

Θα ήταν λάθος να πιστέψει κανείς ότι οι κινήσεις του κ. Ερντογάν στοχεύουν στον εντυπωσιασμό. Ηγείται μιας χώρας με γεωστρατηγική σημασία, με ισχυρή οικονομία και ραγδαία δημογραφική ανάπτυξη. Είναι έμπειρος Πρωθυπουργός επί σειρά ετών και οι προ μηνών εκλογές τον ανέδειξαν ισχυρότερο παρά ποτέ (βλ. έκβαση διαμάχης του με τους στρατιωτικούς). Οι στόχοι του είναι σαφείς: να αναδείξει και κατοχυρώσει το ρόλο της Τουρκίας ως σημαντικής περιφερειακής –προς το παρόν- και μείζονος-μελλοντικά- δύναμη στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, και όχι μόνο. Αναμφισβήτητα όμως διακατέχεται από έπαρση και αλαζονεία. Τα δύο αυτά στοιχεία είναι κακοί σύμβουλοι και μπορούν τον οδηγήσουν σε αποφάσεις με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

- Το ιστορικό προηγούμενο, με τους S-300, μας διδάσκει πως οι κυπριακές ηγεσίες μάλλον δεν διαθέτουν ικανό σθένος αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας. Πώς θα πράξει σήμερα η Λευκωσία; Τι ακριβώς σημαίνει η παραχώρηση στο Τελ Αβίβ της αμυντικής προστασίας της Κυπριακής ΑΟΖ;

Το ιστορικό προηγούμενο με τους S-300 πιστεύω ότι μάλλον πρέπει να έχει διδάξει κάποια πράγματα στη Κυπριακή ηγεσία. Μέχρι στιγμής πάντως η Λευκωσία αντιμετωπίζει σωστά την τουρκική προκλητικότητα, έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη της Ουάσιγκτων (λόγω Noble), της Μόσχας (λόγω των δικών της γεωπολιτικών και ενεργειακών συμφερόντων) και την αυστηρή, καίτοι καθυστερημένη, δήλωση της ΕΕ για τη Τουρκική στάση. Προσοχή όμως: ας συγκρατήσουμε και κάποιες διφορούμενες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων ότι «έχουν επίγνωση της τουρκικής θέσης». Ως προς το Ισραήλ: το Τελ-Αβίβ έχει μια συνέχεια στη πολιτική του την οποία σχεδιάζει μακρόπνοα. Θα ήταν εξαιρετικά παράξενο να εγκατέλειπε τα συμφέροντα του στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το ζητούμενο βέβαια είναι η διαβεβαίωση ότι παρέχει, και θα συνεχίσει να παρέχει, την αμυντική προστασία του στη Κυπριακή ΑΟΖ. Δεν γνωρίζω τι έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών αλλά από μόνες τους οι εν προκειμένω δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων στέλνουν σαφή μηνύματα στην Άγκυρα.

- Πιστεύετε πως η κρίση της Κυπριακής ΑΟΖ θα περιοριστεί μόνο στην περιοχή γεώτρησης της Noble Energy ή θα επεκταθεί; Πληροφορίες αναφέρουν υψηλή κινητικότητα τουρκικών τεθωρακισμένων πολύ κοντά στην πράσινη γραμμή της κατεχόμενης Κύπρου. Τί έχετε να πείτε περί αυτού;

Η Τουρκία δεν κάνει ποτέ τίποτε χωρίς αντάλλαγμα. Πιστεύω συνεπώς ότι θα κλιμακώσει την επιθετικότητα της στη Κύπρο (φήμες περί κινήσεων τουρκικών τεθωρακισμένων κοντά στη «πράσινη γραμμή» είτε υπαρκτών είτε εντασσόμενων σε προπαγάνδα) και πλησίον αυτής (επικείμενα μείζονα αεροναυτικά γυμνάσια) προκειμένου να αποκομίσει, σε κάθε περίπτωση, το μέγιστο δυνατό όφελος. Αυτό μπορεί να λάβει πολλές μορφές που έχουν άμεση σχέση με τη Κύπρο, π.χ. πιέσεις να καθυστερήσει για κάποιο διάστημα η έναρξη των γεωτρήσεων (ήδη κυκλοφορούν πληροφορίες εν προκειμένω), επηρεασμό αραβικών χωρών σε βάρος της Λευκωσίας (βλ. αρξάμενη περιοδεία Ερντογάν στην Αίγυπτο και άλλες χώρες του Μαγκρέμπ έν όψει μάλιστα συζήτησης του Παλαιστινιακού στη Γεν.Συν. ΟΗΕ), περαιτέρω υποχωρήσεις της Κύπρου στο διάλογο Χριστόφια-Ερόγλου, κλπ ή με την Ελλάδα (απειλή να μη ανακηρύξουμε ΑΟΖ, περαιτέρω εμπέδωση του casus belli, προβολή και καλλιέργεια του επιχειρήματος περί συμπεφωνημένης συνεκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο κ.ο.κ.

- Πώς θα πρέπει να κινηθεί η Ελληνική πολιτική ηγεσία της χώρας; Τι κινήσεις θα πρέπει να αναλάβουν οι στρατιωτικές αρχές και πως θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να είχε δραστηριοποιηθεί η ΕΥΠ; (γνωρίζουμε πως αυτές τις ημέρες η μοναδική -ίσως- ενασχόλησή της είναι η προστασία του κ. Παπανδρέου στην Θεσσαλονίκη. Έχετε κάποιες πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν την αγαστή συνεργασία των υπηρεσιών ασφαλείας για την προστασία της χώρας;)

Θα πρέπει να κινηθεί με σύνεση αλλά και αποφασιστικότητα. Ορθή πιστεύω ήταν η τοποθέτηση του κ. Πάγκαλου στη Βουλή ότι επίθεση εναντίον της Κύπρου θα σήμαινε επίθεση εναντίον της Ελλάδος. Έδωσε το κατάλληλο μήνυμα, χωρίς περιττές μεγαλοστομίες. Διαπιστώνω όμως ότι ο κ. Παπανδρέου, καίτοι ερωτήθηκε ευθέως στη Θεσσαλονίκη, απέφυγε να απαντήσει. Γιατί άραγε; Ως προς τις κινήσεις των στρατιωτικών αρχών, δεν θα σχολιάσω. Θεωρώ δεδομένο ότι «έχουσιν γνώσιν οι φύλακες».

- Τί προτείνετε, εσείς, ως πολιτικός, ως διπλωμάτης αλλά και ως πρώην διοικητής της ΕΥΠ προς την κυβέρνηση, αλλά και προς τους πολίτες της Ελλάδας; Τί θα κάνατε εάν είσασταν στην θέση του Γιώργου Παπανδρέου;

Θα συνιστούσα εγρήγορση και εθνική συσπείρωση. Μπορεί σήμερα να είμαστε οικονομικά ακρωτηριασμένοι αλλά αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά σε ένα εθνικό ακρωτηριασμό. Πολεμοχαρείς και ανεγκέφαλες ιαχές δεν έχουν θέση. Ούτε όμως έχει θέση η συνεχής πολιτική κατευνασμού και η μυστική διπλωματία. Έχουμε τη δυνατότητα να προασπίσουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια, ακεραιότητα και ανεξαρτησία στέλνοντας όπου δεί τα κατάλληλα μηνύματα.

- Τί πιστεύετε πως θα γίνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στην πολιτική ζωή της χώρας; Ο κρυπτόμενος πρωθυπουργός μπορεί να αντιμετωπίσει το βάρος των ευθυνών του; Πιστεύετε πως πλησιάζουν εκλογές και αν ναι, τι θα σημαίνει αυτό για την χώρα και την επόμενη ημέρα;

Είναι σαφές ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση χειροτερεύει. Για να αντιμετωπισθεί η πελώρια κρίση στην οικονομία μας αλλά και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στο περίγυρο μας, απαιτείται μια πανεθνική συσπείρωση, μια οικουμενική κυβέρνηση, ή πάντως μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, με τη στήριξη του ΛΑ.Ο.Σ Άλλως πάμε κατ’ ανάγκη σε εκλογές που θα οδηγήσουν –σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις- στο ίδιο αποτέλεσμα που θα είχαμε και χωρίς αυτές, με μόνη διαφορά ότι θα έχουμε τότε βουλιάξει ακόμη πιο βαθειά στο οικονομικό πηγάδι.Έγραψε η Φωτεινή Πιπιλή στο Facebook:
Έξαλλοι οι Έλληνες που με θυσίες «φτιάξανε» το κεραμίδι τους! Έξαλλοι με το Πρωθυπουργό, τον ανίκανο, που μόνο να βάζει χέρι στους μισθωτούς και τα ακίνητα ξέρει. Αλλά βέβαια, όπως μου είπε ένας ψηφοφόρος μου, ο Γιωργάκης νομίζει ότι όλοι οι Έλληνες έχουμε «κωλόσπιτα» με μαϊμού δανεικά… όπως ο πατέρας του!

Η «ροζ βίλα» και οι ιστορίες του «κωλόσπιτου» της οδού Αγράμπελης

Είναι η μεγαλύτερη υπόθεση οικιστικού-πολιτικού ενδιαφέροντος που απασχόλησε την κοινή γνώμη αφού αφορούσε προσωπικά τον δημοφιλέστερο Ελληνα πολιτικό άνδρα των τελευταίων δεκαετιών, τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Η βίλα-ρεφενέ της Εκάλης
Συναισθηματικά πλούσιος κι ατίθασος ο ηγέτης προσπέρασε με θάρρος τα όσα ακούστηκαν για το διαζύγιό του και την καινούργια του σχέση με την κυρία Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου. Αν, όμως, η κίνηση του χεριού του αείμνηστου που εκκινούσε την κάθοδο της συντρόφου από το αεροπλάνο άμα τη επιστροφή του από το Χέρφιλντ σηματοδοτούσε τα νέα ήθη στην ερωτική ζωή του πρωθυπουργού της Ελλάδας, η ανέγερση της βίλας της οδού Αγράμπελης 6 άνοιγε τον πρώτο μεγάλο κύκλο των διαπλεκομένων.

Στα μέσα του 1994 άρχισε να δημιουργείται ο πρώτος θόρυβος για το καινούργιο σπίτι του Ανδρέα Παπανδρέου και της Δήμητρας Λιάνη-Παπανδρέου. Η πολιτική κρίση που ξέσπασε με αφορμή το σπίτι έμεινε στην ιστορία ως η υπόθεση του «κωλόσπιτου». Οταν είχε κορυφωθεί η κρίση, ένα χρόνο αργότερα, τον Ιανουάριο του 1995, ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος, μιλώντας από την ιδιαίτερη πατρίδα του την Αρκαδία, είχε πει σε μια έκρηξη φιλίας προς τον Ανδρέα Παπανδρέου: «Σιγά μη μας ρίξουν για ένα κωλόσπιτο».

Η υπόθεση ξεκίνησε και τότε από την «Αυριανή», που ως εκφράστρια του «ηθικώς αναλλοίωτου ΠΑΣΟΚ» κατακεραύνωνε τα στεγαστικά όνειρα του ζεύγους. Μιλούσε για 800 εκατομμύρια δραχμές και φυσικά σταύρωνε τη σύζυγο του Ανδρέα που «τον ανάγκασε να προσφύγει σε δανεισμούς και διάφορα άλλα».

Στις αρχές του 1995 η βίλα πολυαπασχόλησε τα μέσα και τον ίδιο χρόνο το θέμα φούντωσε όταν δημοσιεύτηκε το «πόθεν έσχες» του 1994 περιλαμβάνοντας για πρώτη φορά τη βίλα. Σ’ εκείνο το «πόθεν έσχες» αναφερόταν η αγορά του οικοπέδου της Εκάλης, έκτασης 3,7 στρεμμάτων, με κτίσμα 532 τ.μ. με το ποσό των 170 εκατ. δραχμών. Το «πόθεν έσχες» του 1995 αναφερόταν σε μονοκατοικία της οδού Αγράμπελης 6, στην Εκάλη, εμβαδού 532 τ.μ. Είχε, όμως, επεκταθεί κατά 380 τ.μ. Χώροι στάθμευσης, πισίνα, υπόγειοι βοηθητικοί χώροι, αποθήκες και το εκκλησάκι στον κήπο.

Στο ίδιο «πόθεν έσχες» αναφερόταν ότι ο Α. Παπανδρέου για την αγορά του σπιτιού είχε δανειστεί χρήματα από έξι άτομα του στενού του φιλικού του περιβάλλοντος. Από τον Γιάννη Αλεξίου 10 εκατ., ο οποίος είχε κάνει και τη διαπραγμάτευση με τους κληρονόμους Λουμίδη και είχε υπογράψει προσύμφωνο στο όνομά του. Τον μαιευτήρα Θέμη Λαμπρινόπουλο 20 εκατ., τον επιχειρηματία Τζορτζ Χάλαγκ 65 εκατ., τον Κάρολο Παπούλια 10 εκατ., τον Γιώργο Κατσιφάρα 20 εκατ. και τον Αντώνη Λιβάνη 30 εκατ.

Πάντως, θα μείνει στην ιστορία, θέλοντας και μη, η από τηλεοράσεως ξενάγηση στη βίλα της Εκάλης, μία μέρα μετά τις εκλογές του 1996 και τρεις μήνες μετά το θάνατο του Ανδρέα. Η χήρα ξεναγεί την κάμερα του τηλεοπτικού τότε «Σκάι» στη βίλα, στο παρεκκλήσι με ντεκόρ κεριά και καντήλια, μουσικό «χαλί» με βυζαντινούς ύμνους και τρεις σειρές μαργαριτάρια στο λαιμό. Παράλληλα, έπαιζαν τα σενάρια για τη σχέση της χήρας Παπανδρέου με τον ηθοποιό Κώστα Σπυρόπουλο.

«Ο Παπανδρέου ήθελε να με αποκαταστήσει και γι’ αυτό φτιάξαμε αυτό το πανάκριβο σπίτι, ώστε, αν χρειαστεί, να το πουλήσω και να ζήσω καλά. Προς το παρόν δεν θα το κάνω, αλλά δεν μπορώ να το συντηρήσω χωρίς πόρους», είχε πει σε μια μεταγενέστερη συνέντευξή της η χήρα.

Το 1997, πάντως, σημαδεύτηκε από την οικογενειακής φύσεως κόντρα μεταξύ των παιδιών του Ανδρέα και της Μαργαρίτας από τη μία πλευρά και της Δήμητρας Λιάνη-Παπανδρέου από την άλλη αναφορικά με τη διαθήκη της Σοφίας Μινέικο που ενέσκηψε και σύμφωνα με την οποία η βίλα του Ψυχικού ανήκε στα παιδιά του και όχι στον ίδιον, άρα πούλησε κάτι που δεν του ανήκε για να φτιάξει τη βίλα της Εκάλης.

Η κατάσταση τελικώς συμβιβάστηκε μετά από απίστευτο μπλέξιμο ακόμα και της οικογένειας Βλαχούτσικου στην οποία ο Ανδρέας πούλησε τη βίλα του Π. Ψυχικού.

Η Δήμητρα, τότε, δήλωνε ότι «δεν υπήρχε καμία σκέψη για πώληση της βίλας της Εκάλης» χωρίς, όμως, να είναι κατηγορηματική ότι κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε στο μέλλον. Η κ . Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου συνεχίζει έως σήμερα ν’ απολαμβάνει τα καλούδια της πισίνας και του παρεκκλησίου…Θέμα χρόνου είναι σύμφωνα πολλούς και κυρίως τον Διεθνή Τύπο η ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, παρά τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση και τις διαβεβαιώσεις Παπανδρέου και Βενιζέλου πριν από λίγο στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

Πλέον σε όλη την Ευρώπη οι δηλώσεις έρχονται σα βροχή για το μέλλον της Ελλάδας και το ανησυχητικό είναι ότι θέματα – ταμπού όπως αυτά της χρεοκοπίας ή της εξόδου μιας χώρας από την ΕΕ είναι πλέον επίσημες κουβέντες.

Τη χρεοκοπία δείχνουν και οι αγορές με τα χρηματιστήρια να κατακρημνίζονται, το ευρώ να διολισθαίνει κάτω από το 1.36 δολάρια, το spread να είναι πολύ πάνω από τις 2.000 μονάδες ενώ και τα CDS εκτινάσσεται στις 5.842 μ.β. τη Δευτέρα διευρυμένα κατά 1.000 σχεδόν μονάδες βάσης σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής, δείχνοντας 95% πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας.

Σ’ αυτό το κλίμα οι προβλέψεις για το έλλειμμα στο 9,5% από την Κομισιόν είναι το κερασάκι στην τούρτα ενώ τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού που έδωσε η κυβέρνηση επιβεβαιώνουν τη δραματική κατάσταση.

Τα στοιχεία, αν αναλυθούν σωστά δείχνουν ότι φέτος μειώθηκαν σημαντικά τα έσοδα σε σύγκριση με φέτος ενώ εκτινάχθηκαν οι δαπάνες. Ήτοι, η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς να φέρει σε πέρας τις υποσχέσεις της και η Ελλάδα ξεκινά από την ίδια δραματική βάση που ήταν πριν το Μνημόνιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με το 2010 το ταμείο είναι μείον κατά 4 δισ. ευρώ επιπλέον από τα 14,8 δισ. έλλειμμα φτάσαμε στο 18.1 δισ. Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 8,1% έναντι του 2010. H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως:

 • στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 2.067 εκατ. €
 • στις αυξημένες επιχορηγήσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές κατά 1.701 εκατ. ευρώ
 • στον ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά 322 εκατ. ευρώ και
 • στα νοσοκομεία κατά 853 εκατ. ευρώ (649 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των προμηθειών του έτους 2011 και 204 εκατ. ευρώ για την καταβολή οφειλών από προμήθειες παρελθόντων ετών).

Δηλαδή αφού βγάλαμε στην ανεργία χιλιάδες κόσμο τώρα τρέχουμε να επιδοτήσουμε τον ΟΑΕΔ. Αφού αναγκάστηκαν τόσοι να συνταξιοδοτηθούν τώρα πληρώνουμε τα ταμεία για να αντεπεξέλθουν.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις από τη Γερμανία κι όχι μόνο ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι προ των πυλών δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τη χώρα. Ακόμη κι αν πάμε σε πρόωρες εκλογές το δυστύχημα είναι ότι θα τις κάνουμε υπό καθεστώς χρεοκοπίας με ότι αυτό συνεπάγεται.

ΠηγήΤο μεσημέρι της Δευτέρας, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, έγινε γνωστό από αξιωματούχους της ΕΥΠ ότι την 1η Οκτωβρίου θα καταβληθεί στους υπαλλήλους της υπηρεσίας μόνον ο μισός μισθός , πράγμα πρωτόγνωρο στα χρονικά.Σύμφωνα με τις διεθνώς ισχύοντα ακόμη και σε περίπτωση πολέμου οι μόνοι μισθοί που καταβάλλονται κανονικά είναι των υπηρετούντων στις μυστικές υπηρεσίες , στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αυτή την ώρα επικρατεί μεγάλη αναστάτωση στο κτίριο της Κατεχάκη ενώ έχουν γίνει ανάλογες παρεμβάσεις στο Γενικό Λογιστήριο. Λέτε τις αμέσως επόμενες ημέρες ή ώρες να αρχίσουν κάποιοι να γίνονται λαλίστατοι για διάφορα περιστατικά πολιτικών; Κεραυνός εν αιθρία, λοιπόν... και αναμένεται πολύ σύντομα να ξεσπάσει και... πρωτοφανής καταιγίδα αποκαλύψεων...

Μυστικά κονδύλια που... εξαερώθηκαν!

Κάποια στιγμή, επειδή έχει γίνει πολύς "ντόρος" τις τελευταίες ημέρες για τα μυστικά κονδύλια, μήπως θα πρέπει κάποιος να ασχοληθεί σοβαρά με τα μυστικά κονδύλια -τις γνωστές μαύρες σακούλες- που διαχειρίζεται η Ε.Υ.Π.; Η ερώτηση προκύπτει έπειτα από την δήλωση του κ. Πεταλωτή (που αφορούσε "κονδύλια" προς δημοσιογράφους), σύμφωνα με την οποία ΔΕΝ καταγράφονται οι παραλήπτες αλλά και οι ενδιάμεσοι των κονδυλίων αυτών. Επειδή είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως αυτό δεν συμβαίνει, και πως καταγράφονται όλα και όλοι (ποσά, στοιχεία όλων όσων μεσολαβούν, ημερομηνίες και σκοπός), αλλά είναι άκρως απόρρητα ως στοιχεία, θέτουμε το ζήτημα για την ΕΥΠ, αφού τα σχετικά κρυφά κονδύλια που διαχειρίζεται είναι αρκετά ενδιαφέροντα ως χρηματικά ποσά. Προτείνουμε, δε, αφού δεν είναι σωστό να διαρρεύσουν στοιχεία πληροφοριοδοτών, να γίνει μία ενδελεχής έρευνα στο πόθεν έσχες των υπαλλήλων που εμπλέκονται σε αυτά. Μήπως, μία τέτοια έρευνα αποδείξει πως η διαχείριση δεν είναι σωστή; Μήπως, τα κονδύλια που -ως άκρως αππόρρητα- πιστώνονται στην ΕΥΠ δεν φτάνουν καθόλου στους πράκτορες συνδέσμους; Μήπως χάνονται κάπου στην πορεία, σε τσέπες επιτήδειων;

Οι ερωτήσεις που θέτουμε, είναι εύλογες, σύμφωνα πάντα με τα όσα δήλωσε ο κύριος Πεταλωτής (με τα λεγόμενα και την υπόθεση του οποίου θα ασχοληθούμε λίαν συντόμως) και δεν είναι δυνατόν να μένουν έωλες υπόνοιες για την διαχείριση πάρα πολύ σημαντικών ποσών, ιδιαίτερα σε υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για την εθνική ασφάλεια και οι άνδρες των οποίων θα πρέπει να είναι αλλά και να φαίνονται άμεμπτοι.

Τα μυστικά κονδύλια της ΕΥΠ, φαίνεται πως τελικά έγιναν "αέρας", αφού σύμφωνα με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Ι. Κοραντής (τον Δεκέμβριο του 2010), για το έτος 2011 έχουν... εξαφανιστεί!

Η ερώτηση του Ι. Κοραντή για τα μυστικά κονδύλια

ΚΟΡΑΝΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Βουλευτής Επικρατείας ΛΑ.Ο.Σ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: 8345/28-12-2010

Προς : Υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα
Θέμα : Απόρρητες δαπάνες ΥΠΕΞ
Ο προϋπολογισμός έτους 2010 κατέγραφε ποσό 18.000.000 ευρώ για απόρρητες δαπάνες του Υπουργείου των Εξωτερικών. Ο αντίστοιχος προϋπολογισμός του 2011, ουδέν σχετικό αναφέρει.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Ποιό είναι το ποσό απορρήτων δαπανών του ΥΠΕΞ για το έτος 2011;
Γιατί δεν περιλαμβάνεται , όπως και πέρσι σε χωριστό κωδικό;

Ο ερωτών

Ιωάννης Κοραντής

Κι εμείς ρωτάμε: Πού είναι τα λεφτά; Ποιοί και πως τα διαχειρίζονται; Μήπως υπάρχουν περιπτώσεις παράνομου πλουτισμού, οι οποίες θα πρέπει να αποκαλυφθούν; Μήπως κάποιοι μέσα από την ΕΥΠ, τα στελέχη της οποίας σχεδόν στο σύνολό τους είναι άψογα, πρέπει να μιλήσουν και να πάψουν να στοχοποιούνται από συμπεριφορές επιτήδειων;


Την εποχή που το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη, μετά την οριακή επικράτησή του στις αμφισβητούμενες εκλογές του 2000, είχε αρχίσει να μετράει αντίστροφα τον χρόνο της παραμονής του στην εξουσία, οι δημοσκοπήσεις, που πάντα τον… συμπαθούσαν, δημιούργησαν ένα καινούριο εύρημα, ώστε ο διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου να μην χρεώνεται την αδυσώπητη πολιτική φθορά του Κινήματος που είχε κληρονομήσει.

Το εύρημα ήταν η «πρωθυπουργική καταλληλότητα». Έξυπνη διατύπωση. Προσπερνούσε τις δημοφιλίες των πολιτικών αρχηγών, και συνέκρινε, τους δυο κύριους διεκδικητές της εξουσίας, σε μια αρένα στην οποία δεν ξεκινούσαν αντικειμενικά από την ίδια αφετηρία. Όταν ο ένας έχει περάσει από το διεκδικούμενο αξίωμα, ενώ ο άλλος όχι.

Έτσι, και μέχρι μερικούς μήνες πριν από την πτώση του ΠΑΣΟΚ από την εξουσία, ο Κώστας Σημίτης εμφανιζόταν ως «καταλληλότερος» για τη θέση του πρωθυπουργού, σε σχέση με τον Κώστα Καραμανλή. Για να μην ξεχνιόμαστε, σε εκείνες τις εκλογές της 7ης Μαρτίου του 2004, η Νέα Δημοκρατία επικράτησε με διαφορά σχεδόν 5% (που μεγάλωσε στις ευρωεκλογές, τρεις μήνες αργότερα), ενώ για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, την πρωθυπουργία δεν τη διεκδίκησε ο… καταλληλότερος, αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου.

Το επόμενο δημοσκοπικό εύρημα, ή καλύτερα… στρέβλωση, ήταν ο «κανένας». Που προϊόντος του χρόνου διαδέχτηκε τον… Κώστα Σημίτη στην πρωθυπουργική καταλληλότητα. Τόσο στις εκλογές του 2007, όσο και σε εκείνες του 2009, ο «κανένας» εμφανιζόταν μέχρι και μερικές ημέρες πριν από τις κάλπες, ως η συνεπής επιλογή των Ελλήνων. Αν δεν κάνουμε λάθος, το 2007 πρωθυπουργός έγινε ο Κώστας Καραμανλής, και το 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου.

Σήμερα, με το ΠΑΣΟΚ να υφίσταται πρωτόγνωρη πολιτική φθορά, που προδιαγράφει την εκκωφαντική εκλογική αποδοκιμασία του, και θέτει εν αμφιβόλω την ίδια τη συνέχεια της ιστορικής του ύπαρξης ως κυρίαρχης έκφρασης του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, πάλι οι δημοσκοπήσεις «φλερτάρουν» με τον «κανένα». Τον οποίο εμφανίζουν ως καταλληλότερο πρωθυπουργό, με τον Αντώνη Σαμαρά να έπεται, και τον Γιώργο Παπανδρέου να χάνει συνεχώς έδαφος.

Το παιχνίδι με τον «κανένα», εξυπηρετεί μονάχα εκείνους που ποντάρουν στη διαιώνιση της σύγχυσης, και δεν επιθυμούν τις «καθαρές λύσεις» στην Ελλάδα της κρίσης. Ακριβώς για να διαχειριστούν εκείνοι την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Και τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί.

Όσοι δηλώνουν ότι τους εκφράζει ο «κανένας», προφανώς έχουν ξεχαστεί σε μια Ελλάδα που είχε τα περιθώρια να κάνει… το κέφι της. Η εποχή δεν προσφέρεται. Ούτε και η ευθύνη του καθενός απέναντι στη χώρα, την Ιστορία και το μέλλον της. Που δεν συνιστά αόριστη έννοια, αλλά αποτέλεσμα των δικών μας πρωτοβουλιών ή παραλείψεων.

Για να θυμηθούμε και ένα παλαιό, φοιτητικό σύνθημα, ο «κανένας» είναι ενοχή. Μια ενοχική ψήφος, ενδεχομένως έναντι και των δικών μας ευθυνών για μια κρίση που δεν μας άξιζε και θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει. Αν δεν ήμασταν συνηθισμένοι να ζούμε τους μύθους μας. Με δανεικά…

Πηγή

Οι εξελίξεις μεταξύ των χωρών της Αν. Μεσογείου είναι ραγδαίες και σημαντικές. Το «τρίγωνο» Τουρκία- Ισραήλ- Κύπρος με την διακριτική επιτήρηση της κατάστασης από την Ελλάδα και την Αμερική, καθημερινά εμφανίζεται στην επικαιρότητα, συνήθως για όχι καλό λόγο.

Ο «ασκός του Αιόλου» ήταν η απόφαση της Κύπρου για την έναρξη ερευνών εντός των ορίων της ΑΟΖ της, στο ιδιαίτερα πλούσιο σε κοιτάσματα «Οικόπεδο 12». Και όμως: 10 χρόνια πριν, οι Αegean Times είχαν προβλέψει την ιμπεριαλιστική πολιτική της Τουρκικής πλευράς.
Η συνεχής οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας της δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει ένοπλες απειλές για να διασφαλίσει την επικυριαρχία της, στο κομμάτι της Ανατολικής Μεσογείου.

«Τρικυμία» στις σχέσεις Τουρκίας- Ισραήλ

Οι λεονταρισμοί της Τουρκίας πάντως δεν δείχνουν να αποθαρρύνουν την Κυπριακή κυβέρνηση. Ειδικότερα από την στιγμή που οι έρευνες στο «Οικόπεδο 12» θα γίνουν σε συνεργασία με το Ισραήλ, που αναμφισβήτητα μπορεί να φέρει σε πέρας τον ρόλο του «εγγυητή» όσο αναφορά την ασφάλεια του εγχειρήματος. Η «ενεργειακή» συμμαχία Κύπρου-Ισραήλ μεγάλωσε το χάσμα μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ. Τα προβλήματα των δύο χωρών ξεκίνησαν καιρό πριν, όταν ο ισραηλινός στρατός σταμάτησε βίαια την πορεία του στολίσκου που είχε προορισμό την Λωρίδα της Γάζας. Κατά την διάρκεια της επιχείρησης στο υπό τουρκική σημαία «Μαβί Μαρμαρά» σκοτώθηκαν εννιά άτομα που μετέβαιναν στο πλοίο. Η άμεση απαίτηση της Τουρκικής πλευράς ώστε οι Ισραηλινοί να ζητήσουν «συγγνώμη» για τις ενέργειες τους, έγινε μη αποδεκτή από τους Ισραηλινούς. Ένας νέος γύρος κρίσης στις Τουρκο-Ισραηλινές σχέσεις μόλις είχε ξεκινήσει. Ο Ισραηλινός πρέσβης εκδιώχθηκε από την Τουρκία ενώ παράλληλα ανακοίνωσε η Τουρκική ηγεσία την πλήρη παύση των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων με το Ισραήλ. Οι Τούρκοι όμως δεν σταμάτησαν εκεί: Ο Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του στο Αλ- Τζαζίρα τόνισε ότι η επόμενη αποστολή ακτιβιστών προς την Λωρίδα της Γάζας θα γίνει συνοδεία του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η ΑΟΖ Κύπρου-Ισραήλ και η Αμερικανική Noble Energy

Η συμφωνία λοιπόν Κύπρου- Ισραήλ και εξορύξεις στην κοινή Κυπριακή και Ισραηλινή ΑΟΖ επιδείνωσαν περαιτέρω τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ. Η Τουρκία δια του Πρωθυπουργού της, Ερντογάν, δήλωσε επίσημα ότι δεν υπάρχει καμιά ΑΟΖ Κύπρου- Ισραήλ και ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να σταματήσουν οι έρευνες. Οι απειλές των Τούρκων έφτασαν μέχρι την εταιρία που έχει αναλάβει τις έρευνες: την Αμερικανικών συμφερόντων Noble Energy. Η αντίδραση των Η.Π.Α. ήταν άμεση τονίζοντας ότι δεν θα δεχθεί καμιά απειλή και επίθεση σε εταιρία Αμερικανικών συμφερόντων. Η Κύπρος, μετά το Ισραήλ, αποκτά έναν ακόμη σπουδαίο σύμμαχο, που σίγουρα θέλει να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στην νέες ενεργειακές προοπτικές της Ανατολικής Μεσόγειου

Συμφωνία Ερντογάν με την κυβέρνηση της Αιγύπτου

Και ενώ η Τουρκία συνεχίζει τις απειλές προς την Κύπρο τις προηγούμενες μέρες είχαμε ένα ακόμη επεισόδιο στις Τουρκό- Ισραηλινές σχέσεις: Αιγύπτιοι διαδηλωτές επιτέθηκαν στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Αίγυπτο, με αποτέλεσμα ο Πρέσβης του Ισραήλ να ανακληθεί για λόγους ασφαλείας. Λεπτομέρεια πλην όμως σημαντική: Ο Ερντογάν ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνίες με την Αιγυπτιακή πλευρά. Συμφωνίες είχαν υπογραφεί μεταξύ Ισραήλ και Μουμπάρακ τόσο για το «οικόπεδο 12» όσο και για το κοίτασμα «Λεβιάθαν», οι οποίες μετά την ανατροπή του Αιγυπτιακού καθεστώτος έπαψαν να ισχύουν.

Τα ενδεχόμενα της Τουρκικής επίθεσης και η ελληνική πλευρά

Ο Τουρκικός στρατός έχει συγκεκριμένες επιλογές ως προς την προσπάθεια του για να εμποδίσει το πλοίο της Noble από το να ξεκινήσει τις έρευνες του: Είτε να προσπαθήσει με ελικόπτερα να καταλάβει το πλοίο είτε με το πολεμικό ναυτικό να «παρενοχλήσει» την πορεία του και τις ενέργειες του. Σημαντικό ρόλο σε αυτές τις κινήσεις θα διαδραματίσει η σημαία υπό την οποία το καράβι της Noble θα κάνει τις έρευνες. Σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας το πλοίο θεωρείται κομμάτι της χώρας της οποίας φέρει την σημαία. Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως αν το πλοίο φέρει Αμερικανική σημαία τότε οι Τούρκοι επιτίθενται ευθέως κατά της Αμερικής! Δεν μπορεί όμως να αποκλειστεί και ένα ακόμη ενδεχόμενο: τον αντιπερισπασμό της τουρκικής πλευράς με την μην παρενόχληση του πλοίου, αλλά την κατάληψη ελληνικών νησιών- βραχονησίδων. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Ελληνική πλευρά θα εμπλακεί άμεσα στην κρίση της Ανατολικής Μεσογείου. Κάτι που θα κάνει και σε περίπτωση επίθεσης έναντι Κυπριακού εδάφους. « Επίθεση στην Κύπρο σημαίνει επίθεση στην Ελλάδα δήλωσε πριν λίγο καιρό ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Πάγκαλος.».

Πέρα από την διπλωματική κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ Κύπρου- Τουρκίας- Ισραήλ, η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να παραδειγματιστεί από την Κύπρο: Θέτοντας ως «εγγυητές» ασφάλειας τις Η.Π.Α. και το Ισραήλ μπορεί και εκείνη να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων εντός της ΑΟΖ της, που αποδεδειγμένα είναι πλούσια και που θα συμβάλλουν δραματικά στην βελτίωση των οικονομικών του κράτους. Εν μέσω οικονομικής κρίσης η Ελλάδα δεν μπορεί να αγνοήσει τέτοιες ευκαιρίες. Χρειάζεται προσεκτικές , στρατηγικές κινήσεις ώστε να προχωρήσει και εκείνη στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου αψηφώντας τις απειλές των Τούρκων.

O Τουρκικός ιμπεριαλισμός και το ενδεχόμενο σύρραξης

Ο ιμπεριαλισμός της Τουρκίας και η συνεχής προκλητική της συμπεριφορά προκαλεί δυσφορία και «καχυποψία» στους γείτονες της, που την βλέπουν να προσπαθεί εναγωνίως να αποκτήσει τον ρόλο του απόλυτου κυρίαρχου στην ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου. Η Μεσόγειος «φλέγεται» ξανά. Η πολεμική σύρραξη, μπορεί αυτή την στιγμή να μοιάζει απίθανη, όμως αν ο Ερντογάν συνεχίσει να εφαρμόζει μια τέτοια προκλητική ,επεκτατική πολιτική θα ανάψει εκ νέου την «σπίθα» του πολέμου. Γιατί ναι μεν η Τουρκία είναι η χώρα με την δεύτερη καλύτερη πολεμική μηχανή μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ, όμως με την αλλαζονική συμπεριφορά της στρέφει το σύνολο των συμμάχων της εναντίον της. Εναντίον της «Τουρκικής ηγεμονίας» που προσπαθεί να εγκαταστήσει.


 • Η Αγκυρα ανεβάζει τους τόνους στη διαμάχη της με το Τελ Αβίβ
 • Φωνάζει για τη Γάζα αλλά την ενδιαφέρουν τα κοιτάσματα

«Μην προσπαθήσετε να δοκιμάσετε τη δύναμή μας», δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου απευθυνόμενος στο Ισραήλ. Πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν ότι η κρίση θα κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες εβδομάδες εκτιμώντας πως πραγματικός στόχος της Τουρκίας είναι η Ανατολική Μεσόγειος, όπου η Κύπρος και το Ισραήλ ετοιμάζονται να ξεκινήσουν εξορύξεις φυσικού αερίου.

Τις τελευταίες μέρες, μάλιστα, η Αγκυρα είναι ιδιαίτερα εκνευρισμένη με τα δημοσιεύματα που φέρουν το Ισραήλ να εκδικείται την Τουρκία σχεδιάζοντας να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στο ΡΚΚ, παρ’ όλο που ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ τα διέψευσε. Η κρίση στις διμερείς σχέσεις παραμένει πρώτο θέμα στην Τουρκία. Ξεκίνησε με την ανακοίνωση των μέτρων κατά του Ισραήλ από τον Αχμέτ Νταβούτογλου στα τέλη της περασμένης βδομάδας εξαιτίας της άρνησης του Ισραήλ να απολογηθεί για το φονικό ρεσάλτο στο «Μαβί Μαρμαρά» και κλιμακώθηκε με τις δηλώσεις Ερντογάν ότι η Αγκυρα θα στείλει το πολεμικό ναυτικό της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο τούρκος πρωθυπουργός άφησε να νοηθεί ότι ο ρόλος του θα είναι διπλός: από τη μια θα προστατεύσει από πιθανή επίθεση του Ισραήλ τα τουρκικά πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Αφησε δηλαδή να εννοηθεί ότι στόχος θα είναι τα ισραηλινά πλοία μόνο στην περίπτωση που προκαλέσουν επεισόδιο. Από την άλλη όμως έθεσε καθαρά και το θέμα των πετρελαϊκών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στην περιοχή αυτή τα οποία απορρέουν από τον ρόλο της ως εγγυήτριας δύναμης. «Το Ισραήλ άρχισε να λέει ότι έχει δικαίωμα δραστηριότητας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη», δήλωσε. «Θα δείτε ότι δεν έχουν το δικαίωμα αυτό επειδή η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη της ΤΔΒΚ η οποία έχει δικαίωμα επιτήρησης των διεθνών υδάτων της Ανατολικής Μεσογείου κάνει βήματα στην περιοχή». Δεν ξεκαθάρισε όμως τι θα κάνει η Τουρκία όταν ξεκινήσουν οι εξορύξεις φυσικού αερίου εκ μέρους της αμερικανικής και ισραηλινής εταιρείας για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ. Πολιτικοί αναλυτές φοβούνται ότι μέσα σε αυτό το κλίμα έντασης δεν αποκλείεται να υπάρξει ένα θερμό επεισόδιο ως αποτέλεσμα ατυχήματος.

«Οσο πάει η κρίση χειροτερεύει», εκτιμά ο Σαμί Κοχέν της «Μιλιέτ». Υποστηρίζει δε ότι ο απώτερος στόχος της παρουσίας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο είναι να εμποδίσει τις μονομερείς έρευνες πετρελαίου. Και εδώ πραγματικός στόχος είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και οι χώρες που συνεργάζονται μαζί της. Μία από αυτές είναι το Ισραήλ, αλλά η Κύπρος έχει κάνει συμφωνίες και με τον Λίβανο και με την Αίγυπτο.

Πηγή


Μόλις εκατό χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι, κοντά στην πόλη Αβινίον, στις 12 .45 μ.μ. ώρα Ελλάδας, έγινε έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί από τις Γαλλικές αρχές ένας νεκρός, ένας πολύ σοβαρά τραυματίας, ενώ αναφέρονται πολλοί τραυματίες…

Το συγκεκριμένο πυρηνικό εργοστάσιο κατασκευάστηκε το 1955 και ασχολείται με ενεργειακά και έρευνα στην ραδιενέργεια (κάπως έτσι λειτουργούν οι χώροι κατασκευής πυρηνικών όπλων…)

Το εργοστάσιο βρίσκεται 50 χιλιόμετρα βόρεια της Αβινιόν και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η έκρηξη έγινε σε κλίβανο επεξεργασίας καταλοίπων χαμηλής περιεκτικότητας σε ραδιενέργεια.

Η γαλλική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας ASN δηλώνει μη διαρροή ραδιενέργειας από τις Γαλλικές αρχές, οι οποίες επικαλούνται έλλειψη προληπτικών μέτρων από τις γειτονικές βιομηχανίες!!!

Τέλος, έχει ήδη δημιουργηθεί ζώνη αποκλεισμού γύρω από το εργοστάσιο


Ελάχιστοι από την ελληνική πολιτική ηγεσία που είναι αρμόδια για την ασφάλεια της χώρας, έχουν αντιληφθεί το κρίσιμης σημασίας γεγονός της εισόδου σε υπηρεσία της νέας τεχνολογίας και εγχώριας ανάπτυξης τουρκικής κορβέτας μς χαρακτηριστικά stealth TCG Heybeliada (F-511). Και μόνο τυχαίο δεν είναι ότι το σκάφος εντάχθηκε σε υπηρεσία στην πιο κρίσιμη στιγμή για την Τουρκία, την ώρα που, τουλάχιστον θεωρητικά, πρόκειται να αντιμετωπίσει σε επίπεδο προβoλής ισχύoς το Π.Ν. και το ισραηλινό Ναυτικό.

Η νέα μονάδα του τουρκικού Ναυτικού έχοντας ολοκληρώσει μετά από ένα σχεδόν χρόνο τις θαλάσσιες δοκιμές της αποτελεί το πρώτο σκάφος stealth που εντάσσεται στις τάξεις μιας ναυτικής δύναμης, χώρας της Μεσογείου και αυτή την στιγμή αποτελεί ερωτηματικό κατά πόσον μπορεί να ανιχνευθεί από τους αισθητήρες του Π.Ν., επίγειους και θαλάσσιους κια να στοχοποιηθεί με ασφάλεια, καθώς είναι ένα παντελώς νέο σκάφος με χαρακτηριστικά VLO.

Οπωσδήποτε προκαλεί εντύπωση η ένταξη σε υπηρεσία της πρώτης Milgem σε υπηρεσία καθώς όλες οι πληροφορίες των ελληνικών υπηρεσιών τοποθετούσαν την ένταξη αυτή την ερχόμενη άνοιξη.

Το νέο πλοίο διαμορφώνει μία άγνωστη για τα υπάρχοντα δεδομένα επιχειρησιακή κατάσταση στο Αιγαίο καθότι οι σχεδιαστές του προσπάθησαν να μειώσουν όχι μόνο το ηλεκτρομαγνητικό του ίχνος αλλά και το θερμικό, δημιουργώντας μία μονάδα επιφανείας που σίγουρα θα προβληματίσει τους επιτελείς του ΠΝ.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι στην περίπτωση της TCG Heybeliada (F-511) έχουμε μία αντίστροφη περίπτωση της ιστορίας του θρυλικού θωρηκτού Αβέρωφ, το οποίο αν και εντάχτηκε στην δύναμη του ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή πριν από την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων αποτέλεσε τον παράγοντα που έκρινε την μάχη στην θάλασσα για τα ελληνικά χρώματα χάρις στα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά του.

Αν και είχαν προηγηθεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990 οι Ισραηλινές κορβέτες Sa’ar 5 οι οποίες ενσωμάτωναν βασικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά της τεχνολογίας stealth, η τουρκική κορβέτα αποτελεί το επιστέγασμα της αξιοποίησης της τεχνολογίας αυτής στα πλοία, ενσωματώνει ότι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η τεχνολογία στον τομέα αυτό χρησιμοποιώντας την εμπειρία που είχε αποκτηθεί εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια.

Κατά μία αναλογία θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ένταξη της TCG Heybeliada (F-511) στην δύναμη του τουρκικού Ναυτικού αποτελεί το σκάφος που θα μπορούσε να κάνει την διαφορά σε μία πιθανή ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο χάρις στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νέου πλοίου.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του μήνα καθελκύεται το δεύτερο πλοίο της κλάσης ενώ αν όλα εξελιχτούν θετικά για τα πρώτα δύο πλοία θα ακολουθήσουν 6 ακόμα κορβέτες της ιδίας κλάσης αλλά με εξοπλισμό τουρκικής κατασκευής και 4 φρεγάτες οι οποίες θα βασιστούν στην κλάση Ada αλλά θα έχουν 16 αντιαεροπορικά βλήματα EESM.


Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, με βασικό (αλλά όχι μοναδικό) υπεύθυνο τον σημερινό τύποις πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, πρέπει να θεωρούμε ως δεδομένο το χειρότερο. Δηλαδή, την πλήρη εξαθλίωση των πολιτών, λόγω πλήρους ανικανότητας (και όχι μόνο) των πολιτικών…, αλλά και την πιθανή μείωση του γεωγραφικού χώρου (ή εν γένει συμφερόντων) της Ελλάδας!!!

Ο σημερινός πρωθυπουργεύων, έχοντας οδηγήσει σε αδιέξοδο την οικονομία, φέροντας τεράστια ευθύνη για την ηθική κυρίως κατάπτωση (στο εσωτερικό) και απαξίωση (στο εξωτερικό) της πολιτικής και των πολιτικών της Ελλάδας, αντιμετωπίζει πλέον πάρα πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο μίας κοινωνικής έκρηξης, για την οποία έχει προετοιμασθεί να αντιμετωπίσει, αλλά… μάλλον έχει κάνει λάθος (όπως πάντα) στους υπολογισμούς του.

Οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, όμως έχουν δύο ακόμη δυνατά «χαρτιά» να ρίξουν, προκειμένου να κατορθώσουν είτε για να διασώσουν τον Γ. Παπανδρέου είτε για να κερδίσουν χρόνο για την κυβέρνηση που έχει πλήρως απαξιωθεί απέναντι στους πολίτες.

Το πρώτο «χαρτί» είναι οι πιέσεις που ασκούνται στην ματαιοδοξία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Ε. Βενιζέλου, ο οποίος βλέπει να χάνει (ουσιαστικά να διαλύεται) το κόμμα που ήθελε πάντα να αποκτήσει. Και οι πιέσεις αυτές είναι δυνατόν να ενεργοποιήσουν τα αισθητήρια εκείνα που θα οδηγήσουν τον Βενιζέλο σε μία ανατροπή της κυβέρνησης Παπανδρέου. Αυτό, βέβαια (όπως το υπολογίζουν οι σχεδιαστές πολιτικής του Γ. Παπανδρέου), θα σημαίνει διάσωση (κυριολεκτική) του σημερινού πρωθυπουργού ο οποίος και θα αποχωρήσει τάχιστα «απογοητευμένος» και «πικραμένος» από το κόμμα του. Φυσικά θα προκηρυχθούν εκλογές μέσα από τις οποίες θα προκύψει συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ (εκτός εάν υπάρξουν ανατροπές στις τάσεις των ψηφοφόρων) και ουσιαστική επισημοποίηση όλων των μνημονίων και των μέτρων που μέχρι σήμερα έχουν παρθεί…Αυτό θα σημαίνει πως οι τοκογλύφοι, οι κερδοσκόποι, οι εκβιαστές και τα κάθε είδους διεθνή λαμόγια θα αποκτήσουν νέο χρόνο για να μπορέσουν να κερδίσουν πολλά περισσότερα από όσα μέχρι σήμερα έχουν κατορθώσει να αποκομίσουν από την «επίθεση» που έχουν κάνει στην Ελλάδα και στο Ευρώ…

Το δεύτερο "χαρτί", μεγάλος «άσος» των συμβούλων του Γ. Παπανδρέου έχει να κάνει με τον φίλο (του Γ. Παπανδρέου) και γείτονα, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είναι το δυνατότερο (και πιθανότερο) χαρτί που θα ριχτεί στο «τραπέζι». Είναι το χαρτί που θα εξασφαλίσει την άμεση συσπείρωση των πολιτών έναντι του ορατού εθνικού κινδύνου από την Τουρκία. Ένα βολικό θερμό επεισόδιο, λοιπόν, οπουδήποτε στο ανατολικό Αιγαίο, στην Ελληνική ΑΟΖ νότια του Καστελόριζου ή ακόμη και ένα σοβαρό επεισόδιο στην Κύπρο (μάλλον πολύ δύσκολο να συμβεί το τελευταίο), θα αποτελέσει το καίριο εκείνο «σημείο» που θα δώσει μία παράταση στην πρωθυπουργία του Γιώργου Παπανδρέου. Βέβαια, δεν πρέπει να λησμονούμε πως ο τούρκος πρωθυπουργός δεν πρόκειται να συμπράξει σε κάτι τέτοιο εάν δεν του δοθούν τα ανταλλάγματα που θα ζητήσει… Και ο Γιώργος Παπανδρέου που έχει χαρακτηρισθεί ως ο πρωθυπουργός που μόνο δίνει (στους ξένους, ενώ μόνο παίρνει από τους Έλληνες…), μάλλον θα δώσει με μεγάλη ευκολία οτιδήποτε του ζητηθεί από τον τούρκο ομόλογό του, αφού έχει δηλώσει πως θέλει να «κοιμάται ήσυχος» ή για να μπορέσει να δημιουργήσει στη συνέχεια τις κατάλληλες συνθήκες της ασφαλούς διαφυγής του από την Ελλάδα…

Κανείς δεν αμφιβάλει πως όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή ο Γιώργος Παπανδρέου θα «ζεστάνει» το Αιγαίο. Μόνο, που, ίσως εκείνη τη στιγμή βιώσει και τεράστιες ανατροπές, μη προβλέψιμες…Χρειαζόταν μεγάλα αποθέματα υπομονής για να ακούσει κάποιος μέχρι το τέλος, τον, κατά δήλωσή του, σοσιαλιστή κ. Παπανδρέου.

Όποιος άντεξε, τουλάχιστον …αποζημιώθηκε με το ανέκδοτο της χρονιάς!

Σοσια..ληστής πρωθυπουργός που έχει αναγάγει τη φορολογία σε ….σπόρ και το «ένας εργαζόμενος ανά οικογένεια» σε …εθνικό στόχο!

Η συνέντευξη του κ. Παπανδρέου δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική.

Όταν ένας πολιτικός λέει τόσο προκλητικές ανακρίβειες και τόσο χονδροειδέστατα ψέματα, έχει πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα και την αλήθεια. Βρίσκεται στον κόσμο του.

Οπότε καμιά αντίθετη επιχειρηματολογία δεν έχει νόημα.

Η αλήθεια είναι ότι παραμένουν κυνικοί και ανάλγητοι.

Αδίσταχτοι φοροεισπράκτορες, χωρίς ίχνος ντροπής.

Έχουν αποτύχει τραγικά, αλλά φταίνε πάντα οι άλλοι!
Η παγκόσμια οικονομία.

Και η Ευρώπη που δεν έγινε ακόμα ….Ηνωμένες Πολιτείες!
Η Κυβέρνηση δεν έχει ευθύνη!

Ο …πρωθυπουργεύων μας ανακοίνωσε …μεσοσταθμική έκτακτη εισφορά 4 ευρώ το τετραγωνικό, ανά κατοικία!
Δεν μας παίρνει κάτι επιπλέον, μας είπε! Άρα είναι μέτρο …εναλλακτικό και …υποκατάστατο!

Επειδή, δεν πληρώσαμε το ΕΤΑΚ και το ΦΑΠ, τα οποία όμως, δεν κατήργησε επειδή λέει είναι στο ….Μεσοπρόθεσμο!
Πράγμα που σημαίνει, πως όταν μπορέσουν, θα τα εισπράξουν!

Η λογική του κ. Βενιζέλου, ανοίγει και ένα παράθυρο για το μέλλον. Αν δεν καταφέρνουν να εισπράττουν με τα παλιά μέτρα, θα τα …υποκαθιστούν με νέα!

Και επειδή το κράτος είναι ανίκανο, το έκτακτο τέλος, διετούς μάλιστα διάρκειας, θα το εισπράξουν μέσω της ΔΕΗ.
 Άρα, αν δεν έχεις να πληρώσεις, θα μείνεις και χωρίς ρεύμα! 
Ο ορισμός του εκβιασμού!

Και κάτι ακόμα, η κυβέρνηση καταργεί το κράτος και αναθέτει εισπρακτικές αρμοδιότητες σε μια εισηγμένη εταιρεία η οποία μάλιστα είναι προς ιδιωτικοποίηση!

Όμως, το χειρότερο δεν είναι αυτό. Από εδώ και στο εξής, μπορούν ανά πάσα στιγμή να προχωρήσουν σε μια αύξηση των αντικειμενικών αξιών και το έκτακτο τέλος, να γίνει αφόρητο!

Στοιχηματίζω από τώρα, ότι την επόμενη φορά που αυτή η κυβέρνηση θα βρεθεί στη γωνιά, θα είναι το πρώτο μέτρο που θα ανακοινώσει!

Και επειδή το ΠΑΣΟΚ, δεν γίνεται να σερβίρει ένα μέτρο χωρίς το κατάλληλο περιτύλιγμα, μας ανακοίνωσαν, επίσης, ότι κόβουν και έναν μισθό από όλους τους δημόσιους λειτουργούς!Ευτυχώς δεν έκοψαν και καμιά δόση από το επίδομα ανεργίας!

Όμως, όλα αυτά δεν πάνε στον βρόντο!

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, που δεν τήρησε ούτε μια υπόσχεσή του, από τον επόμενο Μάρτη:

Θα παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα!

Οι τράπεζες θα μοιράζουν λεφτά!

Θα γίνουν επενδύσεις!

Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας…
Θα, θα, θα..

Όπως είπε και ο Μαυρογυαλούρος «θα σας …εξαφανίσομεν!».

Θα είναι τραγικό, αν τα πιστεύει κιόλας…

Κ.Ρ.

 • Καθολικός κεφαλικός φόρος επί των ακινήτων: υλοποίηση του υπ. αρ. 1 σοσιαλιστικού αξιώματος κατάργησης της ατομικής ιδιοκτησίας
Η ενσωμάτωση στο λογαριασμό της ΔΕΗ της είσπραξης του καθολικού κεφαλικού φόρου επί της ιδιοκτησίας είναι ένα κατάφωρα αντισυνταγματικό μέτρο, ανάμεσα στα τόσα που έχουν λάβει οι κρατιστές-σοσιαληστές, αφότου με τα ψέματά τους ξεγέλασαν όσους Έλληνες τους εξέλεξαν τον Οκτώβριο 2009.

Το σύνταγμα προστατεύει τύποις ακόμα την ατομική ιδιοκτησία.

Είναι μάλλον περιττό να λεχθεί ότι το Σύνταγμα το έχουν κουρελιάσει.

Σήμερα ενσωματώνουν τον κεφαλικό φόρο επί των ακινήτων στο λογαριασμο της ΔΕΗ, και αύριο θα ενσωματώσουν το φόρο εισοδήματος και πάει λέγοντας...

Οδεύουμε λοιπόν ολοταχώς προς την υλοποίηση του υπ. αρ. 1. βασικού σοσιαλιστικού αξιώματος, δηλαδή προς την κρατική απαλλοτρίωση και την κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε στη ΔΕΘ ότι είναι "σοσιαλιστής μαχόμενος τη βαρβαρότητα".

Είναι απολύτως συνεπής προς τα σοσιαλιστικά πιστεύω.

Με απλά λόγια, το βασικό αξίωμα της κατάργησης της ατομικής ιδιοκτησίας, εφαρμοζόμενο στα καθ' ημάς, μεταφράζεται σε:

“Πνίξτους όλους σε κατάσταση ασφυξίας πρώτα μέσω των φόρων – "δια της βίας ισοπέδωση προς τα κάτω" λέγεται – και μετά άστους να ανέβουν ελάχιστα, ώστε μόλις να αναπνέουν έξω από το νερό”.

Η χώρα χρεώθηκε τεχνητά με τη δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο Ι, Μεσοπρόθεσμο για να φτωχοποιηθούν με τη βία οι ενοχλητικοί γηγενείς (κάτοχοι ιδιωτικής κατοικίας σε ποσοστο 90% - το υψηλότερο στην ΕΕ) και να εξοντωθούν αργά και σταθερά.

Χώρα που δέχεται κάθε χρόνο 17 εκ. τουρίστες δεν μπορεί να είναι φτωχή και ο εξορθολογισμός της κρατικής λειτουργίας, η μείωση των δαπανών και η είσπραξη των φόρων μπορούσαν να γίνουν χωρίς να ανοίξει ρουθούνι, αλλά δεν το θέλουν.

Δεν το θέλουν, διότι μέσα τους βαθιά και σοσιαλιστικά θεωρούν ότι "οι Έλληνες έχουν λίπος" και το "λίπος αυτό είναι κακό" και πρέπει "το λίπος να καεί", ώστε να γονατίσουμε ξέψυχοι, ανέστιοι και περιπλανώμενοι.

Προκαλούν επί τούτου και θέλουν να χυθεί αίμα και όσο δεν τους το δίνουμε μανιάζουν (το κατά δύναμιν δεν τους το δίνουμε, διότι δεν ξεχνούμε ότι στο Σύνταγμα μακέλεψαν άσχημα).

Το ότι αποσυρθήκαμε για να σκεφτούμε και γλείψουμε τις πληγές μας δεν σημαίνει και ότι φοβηθήκαμε. Γίναμε απλά κατά τι σοφότεροι.

Γιατί κουβάλησαν στη ΔΕΘ μια μεραρχία 11.000 ανδρών αστυνομικής δύναμης, αν δεν ήθελαν να προκαλέσουν αίμα;

Ο κόσμος τα έχει αντιληφθεί όλα αυτά και αντέδρασε με ένστικτο και σοφία.

Επιζητούν διακαώς εμφύλιο -και ιστορικά έχουν την τεχνογνωσία πρόκλησής του- αλλά, όσο περνάει απο το χέρι μας, δεν θα τον έχουν.


2009: Λεφτά υπάρχουν!
2011: Πετρέλαια υπάρχουν!

Έπρεπε να το περιμένουμε. Και κυρίως έπρεπε να το είχε προβλέψει η αντιπολίτευση. Μετά το «Λεφτά υπάρχουν!» του 2009, θα φτάναμε στο «Πετρέλαια υπάρχουν!» του 2011.

Κι’ αν στη ΔΕΘ του 2009, ως αντιπολίτευση, ο κ. Παπανδρέου διακήρυσσε πως όνειρό του είναι να μετατρέψει την Ελλάδα σε «Δανία του Νότου», ήταν βέβαιο ότι με την ίδια ευκολία, δύο χρόνια αργότερα, θα υποσχόταν να μας μετατρέψει σε «Κουβέιτ του Βορρά»!

Θα βρισκόταν ένα καινούργιο πυροτέχνημα, δεν θα βρισκόταν;

Φυσικά, δεν ακούσαμε τίποτε καινούργιο. Ήδη από τις 7 Ιουλίου έχει κατατεθεί το ενεργειακό νομοσχέδιο και ήδη από τις 3 του περασμένου Φεβρουαρίου (ναι, ναι σωστά διαβάσατε) ο υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης είχε δηλώσει στο Ρόιτερ’ς πως μέσα στους επόμενους 18-24 μήνες θα ξεκινήσουν οι έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα.

Έκτοτε είχε οριστεί επιτροπή, για την επεξεργασία του σχεδίου νόμου, με την συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου των Εξωτερικών, της ΡΑΕ, νομικών, πανεπιστημιακών, στελεχών του υπουργείου και άλλων εμπειρογνωμόνων.

Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε στις 17 Ιουνίου, ενώ στις 30 Μαΐου, στο Μεσογειακό Συνέδριο για την Ενέργεια, ο κ. Μανιάτης επανέλαβε την απόφαση για διενέργεια των σχετικών διαγωνισμών μέσα στο 2012, υπενθυμίζοντας ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ίδρυσης του δημόσιου φορέα, που θα αναλάβει τη διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τις έρευνες, που γίνεται με βάση το αντίστοιχο νορβηγικό θεσμικό πλαίσιο.

Είπε επίσης πως θα ακολουθούσε η πρόσκληση διεθνών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην υλοποίηση σεισμικών ερευνών, τα δεδομένα από τις οποίες θα πουληθούν σε όσες εταιρείες ενδιαφερθούν - μέσω του γύρου παραχωρήσεων που θα γίνει τον επόμενο χρόνο- να προχωρήσουν σε ερευνητικές γεωτρήσεις στα «οικόπεδα» που θα παραχωρηθούν για έρευνες.

Λίγες μέρες νωρίτερα, μιλώντας στον συνέδριο του «Εκόνομιστ», ο κ. Μανιάτης εκτίμησε πως μπορεί να υπάρξουν για την Ελλάδα μέσα στα προσεχή 15 χρόνια έσοδα της τάξης των 10 ως 15 δις δολαρίων από την εκμετάλλευση του «ελληνικού» πετρελαίου.

Υπό αυτήν την έννοια, περισσότερα έχουμε πληροφορηθεί για το θέμα από τον κ. Μανιάτη, παρά από όσα μας είπε το Σάββατο ο πρωθυπουργός:

«Ανακοινώνω σήμερα ότι η Ελλάδα ξεκινά έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης και η απόφαση για τη σχετική προκήρυξη υπογράφεται άμεσα».

Περσινά ξινά σταφύλια. Και το χειρότερο: Ενώ με αφορμή τα πετρέλαια της Μεσογείου και την έναρξη της διαδικασίας έρευνας και εξόρυξης εκ μέρους της Κύπρου στο θαλάσσιο «οικόπεδο 12», γίνεται αυτές τις μέρες ο κακός χαμός, με άφθονες τουρκικές απειλές, που προκάλεσαν ακόμη και την παρέμβαση της Κομισιόν, επ’ αυτού ο κ. Παπανδρέου δεν βρήκε να πει τίποτε.

Να απαντήσει, βρε αδελφέ, από το βήμα της ΔΕΘ, στέλνοντας μήνυμα αποφασιστικότητας στην Άγκυρα.

Να εξηγείται έτσι και η έκρηξη Πάγκαλου στη Βουλή μια μέρα νωρίτερα, όταν είπε πως κάθε επίθεση κατά της Κύπρου αποτελεί επίθεση κατά της Ελλάδας; Να ανέλαβε να κάνει την «βρόμικη δουλειά», για να μην αναγκαστεί ο κ. Παπανδρέου να πει έστω και μια κουβέντα στην ομιλία του;

Οπότε αν τον κατηγορούσε η αντιπολίτευση (λέμε τώρα), να είχε έτοιμη την απάντηση; «Τα είπε ο Πάγκαλος, τα ίδια θα ξαναλέμε;».

Όπως και νάχει το πράγμα, τα «θα» δεν τα γλιτώνει η ΘΑσαλλονίκη (δεν πρόκειται για τον δαίμονα του τυπογραφείου).

Το 2003, ο κ. Σημίτης είχε υποσχεθεί το περίφημο «κοινωνικό πακέτο», την «Χάρτα Σύγκλισης», όπως μα την σέρβιρε, των 2,6 δις ευρώ, υποστηρίζοντας πως θα εξασφάλιζε τους πόρους από την… αύξηση του ΑΕΠ.

Είδατε τίποτε; Όχι, γιατί ο καημένος… ξέχασε να εντάξει το κονδύλι στον προϋπολογισμό του 2004!

Το Σεπτέμβριο του 2004, όμως, ο κ. Παπανδρέου (που σήμερα ζητά κοινωνική ειρήνη και κατανόηση από τους διαδηλωτές) έλαβε μέρος σε συσκέψεις της ΑΔΕΔΥ σχετικά με το πώς θα οργανώνονταν καλύτερα τα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης.

Και τον Σεπτέμβριο του 2005, το ΠΑΣΟΚ μίσθωνε πούλμαν για τη μεταφορά διαδηλωτών στη Θεσσαλονίκη. Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας, μάλιστα, έστελνε μηνύματα στα κινητά και καλούσε τους υπαλλήλους να ανέβουν στη Θεσσαλονίκη για να διαδηλώσουν, προσφέροντας δωρεάν μεταφορά και δύο διανυκτερεύσεις στις κατασκηνώσεις της Τράπεζας στη Χαλκιδική! «Ελάτε θα περάσουμε καλά», ήταν το υστερόγραφο.

Το 2007, ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε από το βήμα της ΔΕΘ σύνταξη 550 ευρώ στις ανασφάλιστες νοικοκυρές (που δεν… υπάρχουν, διότι οι μη εργαζόμενες γυναίκες ασφαλίζονται στα ταμεία των ανδρών τους)!

Το 2008, δεσμεύτηκε για το κοινωνικό κράτος: Στήριξη οικογενειακού εισοδήματος, αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους, ανάπτυξη για τον άνθρωπο με επίκεντρο την «πράσινη ανάπτυξη», δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος.

Μιλούσε για επίδομα θέρμανσης για τα χαμηλά εισοδήματα, μειώσεις τιμολογίων στις ΔΕΚΟ, όχι μπλοκάκια στο Δημόσιο, όχι στα στέιτζ χωρίς ασφάλιση, επίδομα ανεργίας στο 70% του μισθού, καθιέρωση βασικής σύνταξης, επέκταση του ΕΚΑΣ σε 300.000 συνταξιούχους, κατάργηση ρυθμίσεων που μειώνουν τις παροχές και αυξάνουν όρια ηλικίας, λίστα βαρέων με επιστημονικά κριτήρια. Και βέβαια, το 5% (και βάλε) του ΑΕΠ στην Παιδεία.

Φθάσαμε στο 2009, οπότε ο Καραμανλής μίλησε για πάγωμα των προσλήψεων το 2010, εκτός υγείας και παιδείας, αυστηρό περιορισμό προσλήψεων στο Δημόσιο για μια επιπλέον διετία (μια πρόσληψη για κάθε δύο αποχωρήσεις), πάγωμα συντάξεων και μισθών στον δημόσιο τομέα το 2010, κατάργηση κάθε νέου επιδόματος και κάθε αναπροσαρμογής υπάρχοντος επιδόματος για δύο χρόνια, περικοπή για μια διετία κατά 30% των υπερωριών και κατάργηση των πλασματικών, ενοποίηση των μισθών στο Δημόσιο για κάθε νεοεισερχόμενο υπάλληλο.

Όλοι βλέπουν τώρα πως αν είχε εφαρμοστεί εκείνο το πακέτο μέτρο, δεν θα φτάναμε ως εδώ - και κυρίως δεν θα χρειαζόταν να διερωτάται ο κ. Παπανδρέου «πώς φτάσαμε ως εδώ;» (με το γνωστό ύφος που δεν χρειάζεται να χαρακτηρίσουμε).

Την ίδια ώρα, που ο Καραμανλής προσπαθούσε να εξηγήσει την πραγματικότητα, εκ μέρους του κ. Παπανδρέου είχαμε το «Λεφτά υπάρχουν»!

Και τις ακόλουθες θεσσαλονικιώτικες υποσχέσεις.

Κανένας νέος φόρος στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Αυξήσεις μισθών και συντάξεων που καλύπτουν τον πληθωρισμό

Αναδιανομή του φορολογικού βάρους

Χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης.

Αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες

Φορολόγηση όλων των εισοδημάτων με ενιαία προοδευτική φορολογική κλίμακα

Φορολόγηση μερισμάτων από μετοχές (αφού αφαιρεθεί ο φόρος που έχει παρακρατηθεί)

Δεν αυξάνεται η φορολογία των επιχειρήσεων – μείωση των φόρων στα κέρδη που επανεπενδύονται.

Πάγωμα στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ για ένα χρόνο.

Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων έπειτα από κοινωνικό διάλογο.

Πάγωμα δανειακών υποχρεώσεων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση.

Δυνατότητα αναχρηματοδότησης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αξιοποίηση παγωμένων εγγυήσεων 15 δις ευρώ από το πακέτο ρευστότητας των τραπεζών.

Αλλαγή «Τειρεσία» για την άρση των αδικιών.

Δημιουργία Ταμείου αναχρηματοδότησης της οικονομίας.

Επίδομα ανεργίας σταδιακά στο 70% του μισθού.

Ριζική αλλαγή καθεστώτος ενοικίασης εργαζομένων.

Χορήγηση δανείων με εγγύηση του Δημοσίου άμεσα στις επιχειρήσεις που διατηρούν ή αυξάνουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας.

Κίνητρα για προσλήψεις νέων με πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για 4 χρόνια.

Το ΕΣΠΑ θα γίνει εργαλείο χρηματοδότησης για την πράσινη ανάπτυξη.

Μέτρα ανακούφισης για τους αγρότες και τη μείωση του κόστους παραγωγής των προϊόντων.

Ολοήμερα σχολεία παντού.

Δωρεάν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ηλεκτρονικά βιβλία για κάθε μαθητή και φοιτητή.

Κάλυψη των ελλείψεων στα νοσοκομεία.

Ηλεκτρονικός φάκελος για κάθε ασθενή.

Δημιουργία μονάδων οικογενειακής ιατρικής για 24ωρη περίθαλψη.

Έως το τέλος του 2010 οι νέες συντάξεις θα αποδίδονται μόλις σε τρεις μήνες.

Καθιέρωση βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις συντάξεις.

Προσθέστε σε όλα αυτά και την επικοινωνία με τον Αθεμπίγιο για να λυθεί το χωροταξικό και… ο κ. Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές!

Σήμερα, όλα όσα ανακοίνωσε ο κ. Καραμανλής από την ΔΕΘ το 2009, μας φαίνονται «παραδείσια» - για να χρησιμοποιήσουμε και την έκφραση του υπουργού των Οικονομικών.

Και όλα όσα ανέφερε στην ομιλία του το Σάββατο ο πρωθυπουργός εκτός τόπου και χρόνου. Βέβαια, ο κ. Παπανδρέου διερωτήθηκε επίσης χθες για ποιο λόγο έφυγε ο Καραμανλής από την εξουσία. «Γιατί έφυγε;», ρώτησε με το γνωστό υπεράνω πάσης περιγραφής ύφος.

Και αμέσως το ψέμα: «Είχε ακόμη δύο χρόνια»! Προφανώς, τα δύο χρόνια τα επιστρατεύει εκ των υστέρων. Διότι τότε υπήρχαν μόνο έξι μήνες, αφού τον Μάρτιο του 2010 είχαμε προεδρική εκλογή και ο κ. Παπανδρέου είχε δηλώσει πως δεν θα ψήφιζε τον κ. Παπούλια για να πάμε σε εκλογές.

Και μέχρι τότε σκόπευε να περάσει τον καιρό του ξεσηκώνοντας τα πλήθη και συνεδριάζοντας με την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ!

Μεταξύ του 2009 και του 2011, μεσολάβησε (φυσικά) το 2010.

Τότε που το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη, ενέκρινε το (νέο) σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ – φυσικά δεν έγινε τίποτε – και τα μέλη του άκουσαν τον πρωθυπουργό να τους (ξανα)αποκαλεί «αντιεξουσιαστές στην εξουσία»!

Και πέρσι – όπως και φέτος – στην ομιλία του χρησιμοποίησε την έκφραση «Μαζί θα τα καταφέρουμε» (φέτος πρόσθεσε και το «ζητώ» - προσοχή «ζητώ», όχι «ζήτω!»).

Αλλά γενικά, δεν έλειψε η θριαμβολογία. «Ναι, αυτοί είμαστε», μας είπε το 2010! «Και αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και αν σήμερα διατυπώνονται, ιδιαίτερα στον ξένο Τύπο, εγκωμιαστικά σχόλια για τη χώρα, για τη βούληση για αλλαγή, εγώ σήμερα, από αυτό εδώ το βήμα, θέλω να πω από καρδιάς σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό ότι είναι ο μόνος που αξίζει με το παραπάνω αυτούς τους επαίνους. Μόλις πριν λίγες μέρες η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας ανακοίνωσε μια μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Το δεύτερο μεγαλύτερο επενδυτικό κεφάλαιο του κόσμου από τη Νορβηγία, αρχίζει να αγοράζει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία»!

Και επίσης: «Ήδη ξεδιπλώνουμε ένα Δίχτυ Προστασίας στην αγορά εργασίας με κίνητρα ύψους σχεδόν 1 δις ευρώ για την δημιουργία 175.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Έχει ήδη σχεδιαστεί από τον ΟΑΕΔ ένα πρωτόγνωρο για τη χώρα μας πρόγραμμα. Στόχος είναι η προστασία 300.000 - 500.000 εργαζομένων το επόμενο 12μηνο. Ιδιαίτερα στις μικρές επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση».

Και ακόμη: «Δεν θέλω να δώσω μεγάλες υποσχέσεις αλλά και αναγνωρίζω και κατανοώ τις δυσκολίες που περνάνε οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Θα ζητήσω από τον Υπουργό Οικονομικών και πάντα ανάλογα με την πορεία των εσόδων να κάνει ό,τι καλύτερο ώστε να βοηθηθούν χαμηλοσυνταξιούχοι τον χειμώνα αυτόν».

Απίθανα πράγματα; Προφανώς. Κατόπιν όλων αυτών, χρειάζεται να σχολιάσουμε την ομιλία του 2011;

Να πούμε ότι ξανασυκοφάντησε τη χώρα, παρουσιάζοντάς την ξανά βουτηγμένη στην ανομία;

Να πούμε ότι εκθείασε την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο ελληνικό χρέος, με αποτέλεσμα να κηρυχθούμε σε κατάσταση περιορισμένης χρεοκοπίας – κάτι για το οποίο ο ίδιος είχε κατηγορήσει την Μέρκελ τον Νοέμβριο του 2010 και για το οποίο ο ίδιος, μόλις στις 11 του περασμένου Ιουλίου, είχε διαμαρτυρηθεί με επιστολή του στον «αγαπητό Ζαν-Κλοντ» (Γιουνκέρ);

Ιδού τι του έγραφε: «Παρ΄ ότι δεν είμαστε αντίθετοι επί της αρχής στην συμμετοχή των ιδιωτών (PSI), η πρόταση που έχει κατατεθεί φαίνεται να έχει μειονεκτήματα. Θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ δαπανηρή, ανεπαρκής και πολύ επικίνδυνη. Πολύ δαπανηρή για την Ελλάδα και ελλιπής ή ανεπαρκής για την αποτελεσματική διαχείριση του ελληνικού χρέους. Και με αυτά τα πενιχρά αποτελέσματα ίσως να μην αποφευχθεί στο τέλος η επιλεκτική χρεοκοπία»!

Να πούμε πως υποστήριξε ότι πετύχαμε τη μείωση του ελλείμματος «περισσότερο με τη μείωση των δαπανών απ’ ό,τι με την αύξηση των φόρων»;

Να πούμε ότι παρουσίασε ως γεγονός την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ενώ μόλις στις 28 Ιουλίου, στη Βουλή, ο κ. Κουτρουμάνης είχε πως «μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου το ΙΚΑ θα ενταχθεί πλήρως στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και θα ακολουθήσουν σταδιακά και όλα τα υπόλοιπα ταμεία»;

Στην πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη μετέτρεψε σε γεγονότα τις επιστολές που στις 27 Ιουλίου έστειλε στους υπουργούς, υπενθυμίζοντας τις προτεραιότητές τους!

Και πάνω απ’ όλα, πετρέλαια υπάρχουν! Οπότε, ας πεινάσουμε μέχρι να γίνουμε σεΐχηδες!

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ δεν αποκλείει μία συντεταγμένη πτώχευση της Ελλάδας προκειμένου να διασωθεί το ευρώ. «Προκειμένου να σταθεροποιηθεί το ευρώ, δεν πρέπει να υπάρχει πλέον ακόμη και βραχυπρόθεσμα καμία απαγόρευση σκέψεων» υποστηρίζει ο Ρέσλερ σε άρθρο που φιλοξενεί η εφημερίδα "Die Welt" στην έκδοση της Δευτέρας.

Συγκεκριμένα, συμπεριλαμβάνει, στις ενδεχόμενες ενέργειες «εν ανάγκη και μία συντεταγμένη πτώχευση της Ελλάδας, εάν υπάρχουν τα απαραίτητα προς τούτο εργαλεία». Τη συντεταγμένη πτώχευση τη ζητά ως έσχατο βήμα. Στόχος ενός τέτοιου βήματος είναι «να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα του πληττόμενου κράτους, ενδεχομένως και μέσω της περιοδικής περιστολής κυριαρχικών δικαιωμάτων» γράφει ο κ. Ρέσλερ. Στη διαδικασία αυτή κατά τον υπουργό θα πρέπει να υπάρχει και «ουσιαστική συμμετοχή» των ιδιωτών πιστωτών.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας ασκεί κριτική στις χώρες που βρίσκονται σε κρίση χρέους για ανεπαρκείς προσπάθειες εξυγίανσης, που υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και των αγορών στο κοινό νόμισμα. «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι εμείς συναρτούμε τη συμφωνηθείσα βοήθεια με τη δραστηριοποίηση της ίδιας της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν τα γερμανικά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για συζητήσεις περί πτώχευσης της Ελλάδας, στη Γερμανία. Μεταξύ άλλων, το περιοδικό «Der Spiegel» υποστηρίζει ότι στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει γίνει επεξεργασία του «σχεδίου Β» για την περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδας είτε με παραμονή στο ευρώ είτε με επιστροφή στη δραχμή.

Από την πλευρά της η κυριακάτικη εφημερίδα «Welt am Sonntag» υποστηρίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση απομακρύνεται από τον πρώτιστο στόχο που έθετε μέχρι τώρα, να αποτρέψει την πτώχευση της Ελλάδας φοβούμενη χιονοστιβάδα εξελίξεων στην Ευρωζώνη, ενώ το πρακτορείο Bloomberg, αναφέρθηκε και σε σχέδιο της κυβέρνησης Μέρκελ, για την προστασία των γερμανικών τραπεζών σε μια ενδεχόμενη πτώχευση της Ελλάδας.