Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

5 Σεπ 2011


Το άρθρο που ακολουθεί είναι από Ισραηλιτικό ΜΜΕ. Αξίζει να παρακολουθήσουμε το σκεπτικό του (μάλλον πολεμοχαρή) συντάκτη και την οπτική γωνία με την οποία αντιμετωπίζεται η Ελλάδα. Οι αριθμοί των οπλικών συστημάτων που παρατίθενται είναι μάλλον "ανεβασμένοι" και δεν πρέπει να ληφθούν υπόψη ως απόλυτοι.
  • Του Ramatkal – JSSNews
Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, η απάντηση φαίνεται να είναι προφανής. Μόλις δήλωσε ότι η χώρα του θα επενδύσει μαζικά στο πολεμικό ναυτικό της στην περιοχή της Μεσογείου για την «προστασία των πολιτών» κατά της «πλήρους ατιμωρησίας» του Ισραήλ που «τρομοκρατεί αυτή τη θάλασσα». Εξάλλου, αναμένεται οι Τούρκοι να διοργανώσουν κατά πάσα πιθανότητα ένα νέο στολίσκο, αλλά αυτή τη φορά θα συνοδευτεί από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

Συνεπώς, ποιές είναι οι επιλογές μας για να αποφύγουμε αυτή τη σύγκρουση και αν γίνει ποτέ, πώς θα βγούμε νικητές;

Η Τουρκία δεν χώνεψε καλά την Έκθεση Palmer που την ενοχοποιεί και την ορίζει σαφώς ως υπεύθυνη για το θάνατο των δικών της «ιδίων» πολιτών καθώς δεν τους εμπόδισε από το να θέσουν το εαυτό τους οικιοθελώς σε κίνδυνο.

Μέχρι εκεί τα ξέραμε.

Αλλά αυτό που ανακαλύπτουμε με τρόμο είναι η πολεμική στάση των Τούρκων. Αυτή η συμπεριφορά φαίνεται τρελή όσον αφορά τις συνέπειες για την Τουρκία, εάν το Ισραήλ την θεωρεί ως εχθρική χώρα. Τρελάθηκαν οι Τούρκοι;

Οι πρόσφατες δηλώσεις δεν μπορούν σε καμία περίπτωση παρά να ερμηνευτούν ως σαφείς δηλώσεις πολέμου, και προπαντός, το κυριότερο: τους είναι τώρα αδύνατο να κάνουν πίσω, αλλιώς θα χάσουν τελείως το πρόσωπο τους.

Έτσι, ανακαλύπτουμε ότι θυμώνουν εξαιρετικά γρήγορα. Και αυτό δεν είναι καλό σημείο σε περίοδο πολέμου. Τώρα που αποκάλυψαν μια από τις αδυναμίες τους, και δεν είναι από τις λιγότερες, θα πρέπει να κάνουμε ό, τι πρότεινε ο Sun Tzu πριν από 2000 χρόνια, ήτοι: αν ο εχθρός σου είναι θυμωμένος, θα πρέπει να τον ερεθίσεις!

Πώς να τους ερεθίσουμε;

Πρώτον, με την άμεση αναγνώριση του κουρδικού PKK με μια πρεσβεία στο Ισραήλ και την παροχή επίσημων υπηρεσιών για να εκπαιδεύσουμε τους μαχητές τους, πράγμα που κάνουμε ήδη, αλλά λίγο και ανεπίσημα. Αυτό το μέτρο θα έχει το πλεονέκτημα όχι μόνο να τους ταπεινώσουμε, αλλά και να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι αν επιμείνουν για κλιμάκωση της βίας, τότε το επόμενο βήμα θα είναι η παροχή εξελιγμένων όπλων στην κουρδική αντίσταση η οποία πολύ γρήγορα θα γονατίσει την Τουρκία.

Περαιτέρω, την ίδια στιγμή, θα μπορούσαμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στους Έλληνες και Κύπριους που θα μπουν τότε στον πειρασμό να διώξουν τους Τούρκους εποίκους από τα εδάφη τους. Και με αυτό τον τρόπο, η Τουρκία θα έχανε σε τρία μέτωπα και θα σταματούσε τις προκλήσεις της εναντίον μας!

Ωστόσο, πρέπει πρώτα από όλα να προγραμματίσουμε αυτή τη μεγάλη σύγκρουση με την Τουρκία. Πράγματι, αν το τουρκικό ναυτικό συνοδεύει ένα στολίσκο προς τα χωρικά μας ύδατα, θα μας είναι αδύνατο να παραμείνουμε παθητικοί και δεν θα είχαμε άλλη επιλογή παρά να απαντήσουμε.

Καταρχήν πρέπει να καταλάβουμε ότι ο τουρκικός στρατός είναι ίσως ένας από τους πιο ισχυρούς στην περιοχή. Παρά το γεγονός ότι σήμερα είμαστε πολύ πιο μπροστά, στην επόμενη δεκαετία, θα έχει ανακτήσει όλες τις καθυστερήσεις του και σίγουρα θα μας προσπεράσει. Και όλα αυτά χάρη στην εξαιρετική ανάπτυξη που της επιτρέπει να επενδύει, ήδη σε μεγάλο βαθμό στον εκσυγχρονισμό του στρατού της. Ο εκσυγχρονισμός αυτός λαμβάνει χώρα κυρίως μέσω του ναυτικού της και της πολεμικής αεροπορίας της.

Για το Πολεμικό Ναυτικό, αναμένεται να λάβει μέσα σε δέκα χρόνια, οκτώ κορβέτες Milgen βαρέως τύπου, τέσσερεις φρεγάτες TF-100, έξι υποβρύχια 214 AIP, τέσσερα αντιτορπιλικά TF-2000 και δεκαέξι ανθυποβρυχιακά περιπολικά ASW OPV για τα κυριότερα. Το Ναυτικό της θα αποτελείται από 18-22 υποβρύχια T-209 και Τ-214, 20-24 φρεγάτες (ΜΕΚΟ / G Class/TF-100/TF-2000) και 8 κορβέτες Milgen, ήτοι μια τεχνολογική και αριθμητική υπέροχη σε σχέση με το Ναυτικό μας, το οποίο σε περίπτωση σύγκρουσης, ακόμα και με νίκη, θα καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς. Μας είναι λοιπόν τελείως αδύνατο να θεωρήσουμε μόνον μια σύγκρουση στη θάλασσα. Αλλά θα επιστρέψω σε αυτό.

Στη συνέχεια, μέσα σε πέντε χρόνια η Τουρκία θα λάβει πάνω από 100 F-35, ενώ η παράδοση των δικών μας αναμένεται πολύ αργότερα, και μόνο 25 μονάδες με 50 σε όπτιον. Επιπλέον, η Τουρκία ανέλαβε ένα μεγάλο έργο για τον εκσυγχρονισμό του στόλου της των F-16, ήδη σημαντικού, με 220 αεροπλάνα! Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε την παράδοση των 25 με 50 F-15SE ή Typhon ενώ έχουμε μόνο 25 F-15I, ισοδύναμα του F-15SE υπερ-εκσυγχρονισμένου. Επιπλέον, η αεροπορία τους διαθέτει πάνω από 150 F-4 Phantom, όλα υπερσύγχρονα, και μάντεψε ποιος είναι υπεύθυνος για τον εκσυγχρονισμό τους; Ναι, ναι, είμαστε εμείς!

Τώρα, εκτός από τα F-35, διαθέτουμε ένα στόλο υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 και F-15 (μεταξύ 400-500), χωρίς να υπολογίσουμε τα άλλα αεροπλάνα Kfir, Nesher η F-4 2000 Kurnas, όλα σε άριστη κατάσταση που μπορούν να κερδίσουν άνετα μάχες κατά των μαχητικών αεροσκαφών F-15 ή F-16. Διαθέτουν σύγχρονες ανέσεις και εξοπλισμό που εγκαταστάθηκαν και αναπτύχθηκαν από τις πολεμικές βιομηχανίες μας, για να μην αναφέρουμε την ποιότητα των πιλότων μας. Σήμερα, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία διαθέτει μεταξύ 950 και 1.000 μαχητικά αεροσκάφη. Για σύγκριση, η Γαλλία διαθέτει μεταξύ 330 και 350 μαχητικά αεροσκάφη.

Δυστυχώς, κατά της Τουρκίας, το ναυτικό μας υστερεί αριθμητικά προκειμένου να ξεκινήσουμε μια σοβαρή σύγκρουση. Δεν μπορούμε να αρκεστούμε να πολεμήσουμε καλώς κακώς στο πεδίο που υπερτερούν, σε αριθμούς και όπλα. Αν και είμαστε τεχνολογικά πολύ ανώτεροι, τα χτυπήματα που θα δεχθούμε θα μας βάλουν σε κίνδυνο για το μέλλον. Μας είναι λοιπόν τελείως αδύνατο να περιμένουμε να έρθει η Τουρκία να μας προκαλέσει.

Όχι! Πρέπει να τους δώσουμε να καταλάβουν, και γρήγορα μάλιστα, ότι εάν επιθυμούν μια αντιπαράθεση στη θάλασσα, αυτή θα είναι μια παιδική μάχη σε σχέση με το ολικό πόλεμο που θα μπορούσαμε να τους κάνομε σε όλα τα μέτωπα.

Πρέπει να γνωρίσει η Τουρκία ότι θα την χτυπήσουμε στο σπίτι της, θα καταστρέψουμε τις υποδομές της, την οικονομία, τον στρατό και θα χρειαστούν δεκαετίες προτού ανακάμψει.

Τέλος, και από τώρα, οι Αμερικανοί φίλοι μας βουλευτές η γερουσιαστές, θα πρέπει να ασκούν εντατικές πιέσεις για την απαγόρευση προμήθειας αεροσκαφών των ΗΠΑ στους Τούρκους και να αρνηθούν την παράδοση κάθε ανταλλακτικού, αλλά και να ασκήσουν πίεση στους συμμάχους τους, απαγορεύοντας τους την πώληση όπλων, και εν τέλει να τους απελάσουν από το ΝΑΤΟ.

Όσο για το Ισραήλ, πρέπει να αυξήσουμε τις δυνατότητές μας στη θάλασσα με την αγορά τουλάχιστον δύο SA’AR 5, 6 με 10 Sa’ar 4.5 et 4, καθώς και δύο ακόμα υποβρύχια της κλάσης Dolphin που είναι απλά εξαιρετικά!

Από σήμερα, έχουμε μπροστά μας ένα τρομερό εχθρό!

Θα ήταν σοφό επομένως να αυξηθεί σημαντικά ο προϋπολογισμός της άμυνας με την άντληση κονδυλιών, για παράδειγμα από το εθνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης (Bitouah Lehumi), που είναι ο μεγαλύτερος προϋπολογισμός της χώρας, που καταβάλλει σχεδόν το 50% στους Ισραηλινούς Άραβες, ενώ συμμετέχουν μόνο για το 2%!

Έτσι, δεν θα χρειαστούμε να αυξήσουμε τους φόρους!

Πηγή: JSSNews


Τις ελληνικές λέξεις «ψυχόδραμα» και «τραγωδία» χρησιμοποιεί η γαλλική εφημερίδα Le Figaro για να περιγράψει την «οικονομική και κοινωνική κρίση που οξύνεται στην Ελλάδα»

Εκτενές αφιέρωμα στην ελληνική οικονομία έχει και η Le Monde που σχολιάζει ότι «οι επισκέψεις των ελεγκτών της τρόικας τελειώνουν πάντοτε με απρόβλεπτο τρόπο: είτε παρατείνονται βασανιστικά είτε διακόπτονται αιφνιδιαστικά».

Η ανταποκρίτρια της Figaro χαρακτηρίζει ως «μπλοφάρισμα» τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τις αντιπροσωπείες της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ ενώ σημειώνει ότι η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική έχει φτάσει τους πολίτες στα όριά τους. Επιπλέον η πίεση από την τρόικα για τη λήψη νέων μέτρων ύψους 2,5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα επιτείνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και «το θυμό των Ελλήνων που θα αποκτήσει πιο ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά μετά τη θερινή ανάπαυλα».

Σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος αναφέρεται ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα κρατώντας ένα μπλοκάκι με τρεις σημειώσεις. Οι «εντολές» που θα μεταφέρει στην κυβέρνηση θα είναι λίγες αλλά σαφείς: επιτάχυνση των ήδη θεσμοθετημένων μεταρρυθμίσεων, φορολογικά μέτρα και κυρίως ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Πηγές της εφημερίδας από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι «όσο οι επιδόσεις της κυβέρνησης θα είναι χαμηλότερες των προσδοκιών, τόσο θα αυξάνεται η πίεση από τους δανειστές της χώρας».

Για τη Monde η κυβέρνηση Παπανδρέου θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες μπροστά σε πολλαπλά εμπόδια καθώς «οι φοιτητές εμφανίζονται αρνητικοί έναντι της μεταρρύθμισης των Πανεπιστημίων, οι οδηγοί ταξί αποφασισμένοι να συνεχίσουν ότι διέκοψαν προ ολίγων εβδομάδων και το κίνημα των ”Αγανακτισμένων” έτοιμο να επιστρέψει στο Σύνταγμα».

Μεταξύ σφύρας και άκμονος ο Ευάγγ. Βενιζέλος

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα βρεθεί στο στόχαστρο αυτήν την εβδομάδα, στην προσπάθειά του να κατευνάσει τις εγχώριες αντιδράσεις για νέα μέτρα λιτότητας, ενώ παράλληλα προσπαθεί να καταρτίσει ένα προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2012 το οποίο οι ξένοι πιστωτές να θεωρήσουν αξιόπιστο, γράφουν οι Fianacial Times

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανησυχούν μήπως ξεσπάσουν νέες διαδηλώσεις στην Αθήνα, παρόμοιες με εκείνες του Ιουλίου, όταν ο πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου, βρεθεί στη Θεσσαλονίκη αυτήν την εβδομάδα για την καθιερωμένη ομιλία του για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Η λαϊκή δυσαρέσκεια εντείνεται αφού εκκρεμεί ένας ακόμη γύρος εφάπαξ φορολογικών απαιτήσεων, ενώ παράλληλα η οικονομία βυθίζεται περισσότερο στην ύφεση.

Ακόμη όμως κι αν ο κ. Βενιζέλος αποφύγει τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας για φέτος, θα πρέπει και πάλι να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ως προϋπόθεση για το δεύτερο πακέτο στήριξης.

Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να μειώσει 150.000 θέσεις εργασίας στο Δημόσιο μέχρι το 2014, κυρίως με συγχωνεύσεις και κλείσιμο εκατοντάδων κρατικών μονάδων. Οι διαδικασίες, όμως, δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει και το χρονοδιάγραμμα που έχουν επιβάλει το ΔΝΤ και η Ε.Ε αναβάλλεται τουλάχιστον κατά 5 μήνες.

Η αξιοπιστία του υπουργείου Οικονομικών δέχθηκε ένα ακόμη πλήγμα όταν δήλωσε στην τρόικα ότι το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από τον Ιούλιο, αναβάλλεται για τον Οκτώβριο. Το συγκεκριμένο μέτρο θεωρείται παράγοντας αξιολόγησης της δέσμευσης της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα και στοχεύει στην ετήσια εξοικονόμηση 700 εκατ. ευρώ από τον εξορθολογισμό των μισθών και τη μείωση των επιδομάτων του Δημοσίου. Λαμβάνοντας υπόψη το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί από το πρώτο πακέτο στήριξης για τη χώρα, το συγκεκριμένο μέτρο έχει ήδη αναβληθεί για έναν χρόνο.

Η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη: από τη μία πλευρά πρέπει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της στους ξένους πιστωτές και από την άλλη έχει το πολιτικό κόστος της εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων“, αναφέρει Έλληνας οικονομολόγος και συμπληρώνει: “Η λύση που εφάρμοζαν μέχρι τώρα ήταν οι διαρκείς αναβολές“.

Σε άλλο άρθρο τέλος των FT, με τίτλο “Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη για την ΕΕ” επισημαίνεται πως το ελληνικό πρόγραμμα ήταν καταδικασμένο εν τη γενέσει του, καθώς όλες οι επίσημες προβλέψεις ήταν λανθασμένες. Η χώρα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και η δυναμική του χρέους είναι «εκτός ελέγχου».

Πηγή

Αντιμετώπισα πρόσφατα την περίπτωση ζευγαριού που είχε συμβληθεί σε σύμβαση δανείου με κάποια από τις παραπαίουσες ιδιωτικές -για λίγο ακόμα- τράπεζες. Πρωτοφειλετης ήταν ο σύζυγος και εγγυητής η σύζυγος.

Η ιδιαιτερότητα εδώ της περίπτωσης, ήταν ότι η σύζυγος εγγυήθηκε με ακίνητο ιδιοκτησίας της το οποίο ήταν μικρότερης αξίας από το ύψος του δανείου, λόγος για τον οποίο νόμισε εσφαλμένα ότι αναλαμβάνει την υποχρέωση να χορηγήσει εμπράγματη ασφάλεια υπέρ της τράπεζας (με το ακίνητο που δέχτηκε να προσημειώσει) και ΟΧΙ ότι εγγυάται ατομικά ως αυτοφειλέτης (για το σύνολο δηλαδή του δανείου).

Σε αυτή την περίπτωση, εφόσονβεβαίως τα πράγματα έχουν έτσι και αποδειχτεί όντος η πλάνη αυτή μεταξύ δηλώσεως και βουλήσεως, ΔΕΝ συντρέχει σύμφωνα με την ΑΠ 1096/2006 νόμιμος λόγος εκδόσεως διαταγής πληρωμής εις βάρος του εγγυητή για ΚΑΝΕΝΑ ποσό. Η απόφαση που στη δίκη αυτή εκδόθηκε από το Εφετείο, ΔΕΝ ακύρωσε ΜΕΡΙΚΩΣ τη διαταγή πληρωμής, περιορίζουσα το ποσόν αυτής, μέχρι την αξία του ακινήτου που ο εγγυητής χορήγησε ως εμπράγματη ασφάλεια, αλλά ακύρωσε ΟΛΙΚΩΣ την διαταγή πληρωμής!

Ειδικότερα:

Κατά το άρθρο 847 Α.Κ., «με τη σύμβαση της εγγύησης ο εγγυητής αναλαμβάνει απέναντι στο δανειστή την ευθύνη, ότι θα καταβληθεί η οφειλή». Σε μια τυπική σύμβαση δανείου με την τράπεζα ο εγγυητής δηλώνει ότι εγγυάται ανεπιφυλάκτως προς την τράπεζα ότι θα εξοφλήσει το ποσό του δανείου και υπόσχεται ότι, ευθύνεται αλληλεγγύως και εις ολόκληρον με τον πρωτοφειλέτη και ότι προς εξασφάλιση της απαιτήσεως της τράπεζας θα συναινέσει στην εγγραφή προσημειώσεως υποθήκης επί ακινήτων του. Ταυτόχρονα, κατά την πάγια τακτική των επί σειρά ετών προκλητικά παρανομούντων τραπεζών, βάζουν τους εγγυητές και υπογράφουν παραίτηση από τα ευεργετήματα διαιρέσεως και διζήσεως και όλων των δικαιωμάτωνπου απορρέουν από τις διατάξεις των αρθρ. 853, 862, 863, 864, 866, 867 και 868του Α.Κ , όρoς που με πλείστες αποφάσεις έχει κριθεί από τη Δικαιοσύνη άκυρος ως καταχρηστικός.

Στην εγγύηση εφαρμόζονται οι κοινές για σύμβαση διατάξεις, όπως εκείνες που αφορούν τα ελαττώματα της δηλώσεως βουλήσεως. Κατά συνέπεια, η εγγύηση μπορεί να ακυρωθεί λόγω ουσιώδους πλάνης (άρθρα 140, 142 Α.Κ). Αυτό μπορεί να συμβεί στην περίπτωση κατά την οποία ο εγγυητής υπογράφει ένα έγγραφο νομίζοντας εσφαλμένα ότι έχει ορισμένο περιεχόμενο με ορισμένες συνέπειες, ενώ αυτό περιλαμβάνει περιεχόμενο διαφορετικό.

Χωρεί λοιπόν ακύρωση της εγγύησης λόγω ουσιώδους πλάνης, όπως όταν ο εγγυητής υπογράφει μια σύμβαση εγγυήσεως νομίζοντας εσφαλμένα ότι έχει ορισμένο περιεχόμενο, ενώ στην πραγματικότητα αυτό είναι διαφορετικό. Αυτό μπορεί να συμβεί (και) όταν ο εγγυητής νόμιζε εσφαλμένα ότι με τη σύμβαση που υπέγραφε αναλάμβανε την υποχρέωση να παράσχει εμπράγματη ασφάλεια υπέρ της Τράπεζας και ΟΧΙ ότι εγγυόταν προσωπικά για την εξόφληση του συνόλου του χρέους του πρωτοφειλέτη.

Η εκ μέρους του εγγυητή παραχώρηση υποθήκης σε ακίνητο ΔΕΝ σημαίνει ότι αυτός γίνεται και οφειλέτης της τράπεζας, εκτός άν αυτός ενέχεται και προσωπικά. Το ίδιο ισχύει και για την προσημείωση υποθήκης. Η ακύρωση απαγγέλλεται με δικαστική απόφαση κατόπιν άσκησης αγωγής, ανακοπής ή ένστασης, από τον πλανηθέντα εγγυητή ή τον κληρονόμο του (μιας και τα χρέη κληρονομούνται άμα δεν ενεργήσεις τα δέοντα).

Η ανακοπή του εγγυητή κατά της διαταγής πληρωμής, ασκείται στην περίπτωση αυτή με αίτημα ενστάσεως περί ακύρωσης της εγγύησης ως προϊόντος πλάνης.

Αποτελέσματα της ακύρωσης είναι να κριθεί ως μή νόμιμη η έκδοση διαταγής πληρωμής εις βάρος του εγγυητή.

Δες εδώ την Α Π Ο Φ Α Σ Α Ρ Α 1096/2006 του ΑΠ και υποκλίσου μπροστά στη σοφία αυτών που γνωρίζουν νομικά.

Πηγή


Ο σκεπτόμενος ηγεμόνας μεγαλούργησε λέγοντας 7.635 λέξεις, για να πει τελικά ένα τίποτα!!!

Πολλά και χρήσιμα τα συμπεράσματα από την 7.635 λέξεων ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην Εθνική Συνδιάσκεψη του κινήματος για την 3η Σεπτέμβρη. Συμπέρασμα πρώτον και σημαντικότερον: ο Γιώργος Παπανδρέου επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά όλους εκείνους που υποστηρίζουν ότι, στην καλύτερη περίπτωση, ζει σε άλλη χώρα, σε δικό του κόσμο.

Διότι δεν εξηγείται διαφορετικά ο πρωθυπουργός των Μνημονίων και του ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός της πιο αντιλαϊκής κυβέρνησης μετά τη μεταπολίτευση να δηλώνει, φανερά ικανοποιημένος, πως «και αν ήμασταν μία φορά σοσιαλιστές πριν από αυτή την κρίση, τα όσα ζούμε τώρα μας κάνουν δύο φορές σοσιαλιστές».

Η αλήθεια είναι πως στο σύνολό της η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου δεν αντέχει σοβαρή πολιτική κριτική. Οχι μόνο γιατί ήταν εκτός πραγματικότητας, αλλά περισσότερο γιατί στηρίχθηκε στην παλιά ΠΑΣΟΚική συνταγή: φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Σε αυτή την κρίσιμη για τον τόπο ώρα ο πρωθυπουργός επέλεξε και πάλι να αναλωθεί σε μεγάλες ιδέες, μεγαλεπήβολα σχέδια, οράματα και υποσχέσεις.

Ακτινογραφώντας την 7.635 λέξεων ομιλία του θα διαπιστώσει κανείς ότι η λέξη που χρησιμοποίησε τις περισσότερες φορές -πάνω από 30- είναι «αλλαγή» και τα παράγωγα αυτής. Από το ’74 και μετά, αν αθροίσει κανείς τις φορές που χρησιμοποιήθηκε η λέξη από τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου, τον Σημίτη και τώρα τον Γιώργο Παπανδρέου και υπολογίσει ότι αν για κάθε 1.000 φορές που την έλεγαν γινόταν πραγματικότητα μία φορά, σήμερα η χώρα δεν θα ήταν παράδειγμα προς αποφυγή, αλλά μοντέλο προς μίμηση.

Η δεύτερη σε συχνότητα λέξη την οποία επέλεξε ο πρωθυπουργός για να σηματοδοτήσει τις προθέσεις του ήταν η «μάχη». Τη χρησιμοποίησε 27 φορές, θέλοντας προφανώς να υποστηρίξει το προφίλ του μαχητικού ηγέτη που βγάζει τα πιστόλια πάνω στο τραπέζι και άλλα τέτοια πράσινα άλογα…

Στην ίδια λογική, χρησιμοποίησε 14 φορές τη λέξη «αγώνας» και παράγωγα αυτής και άλλες 4 φορές τη λέξη «σύγκρουση». Εντυπωσιακό για έναν Παπανδρέου ήταν ότι χρησιμοποίησε μόνο 4 φορές τη λέξη «μαζί». Ισως επειδή το βασικό σύνθημα στο φόντο πίσω του ήταν το «αλλάζουμε μαζί την Ελλάδα» και δεν ήθελε να κάνει κατάχρηση, ίσως γιατί δεν ήθελε να θυμίσει το «μαζί τα φάγαμε» του Πάγκαλου. Αρνούμαι πάντως να πιστέψω, ύστερα από όσα άκουσα, ότι συνειδητοποιεί πως στην
πορεία που ακολούθησε θα τερματίσει μόνος, αυτός και η παρέα του.

Είπε και άλλα πολλά εξωγήινα ο πρωθυπουργός, αδιαφορώντας πλήρως για την πραγματικότητα. Είπε για παράδειγμα: «Δεύτερος στόχος μας είναι η εμπέδωση της
ισότητας, της ισονομίας, της ευνομίας και της δικαιοσύνης παγκοσμίως».

Ναι, ο πρωθυπουργός της χώρας δεν θα ασχοληθεί με το έλασσον, που είναι να διασφαλίσει, για παράδειγμα, βιβλία για τα σχολεία. Είναι αδιανόητο για τέτοιου μεγέθους πολιτικό να ασχοληθεί με το αν το μάθημα γίνεται με φωτοτυπίες ή με το ότι δεν θα υπάρχουν δάσκαλοι να διδάξουν. Ο πρωθυπουργός της χώρας ασχολείται με το μείζον, την παγκόσμια ισονομία!

Υπήρξαν κι άλλες στιγμές που οι λέξεις, τα νοήματα φλέρταραν με τα όρια του παραλόγου. Οπως, για παράδειγμα, όταν ο πρωθυπουργός είπε: «Δεν ισχυριστήκαμε ποτέ ότι η χώρα μας δεν είχε και πριν προβλήματα. Το αντίθετο, μάλιστα». Ετσι απλά, τόσο εύκολα, με τόση άνεση απολογήθηκε για τα λάθη του παρελθόντος, για το «λεφτά υπάρχουν», για τις υποσχέσεις που έδωσε ενώ ήξερε ότι δεν μπορούσε να τηρήσει, για τη δημοκρατική νομιμοποίηση που η κυβέρνησή του δεν έχει.

Στο διά ταύτα. Αλλη μία 3η Σεπτέμβρη ήταν και πέρασε, άλλη μία πράσινη φιέστα με φύκια και μεταξωτές κορδέλες ήταν και τελείωσε, άλλη μία επικοινωνιακή φούσκα με πράσινα άλογα έσκασε. Υπομονή μέχρι την επόμενη. Η ΔΕΘ δεν είναι μακριά.

Μέσα σε όλα αυτά τα ευτράπελα, όμως, υπάρχει και κάτι πολύ δυσάρεστο. Οτι ο πρωθυπουργός και η παρέα του ξεχνούν πόσο κακό κάνουν με τα καμώματά τους στη χώρα. Κι αυτό ο λαός οφείλει άμεσα να τους το υπενθυμίσει. Αν δεν είναι ήδη πολύ αργά.Η φωτοσύνθεση είναι από το "Γρέκι"

Η εμπλοκή στις συζητήσεις με την «τρόικα» και η περιστροφή της χώρας γύρω από τον μουτρωμένο και καταθλιπτικό εαυτό της δεν επέτρεψαν να φωταγωγηθούν όσο έπρεπε τα «αμερικανικά» της εβδομάδας.

Προπάντων όμως η αμηχανία των ΜΜΕ συνέβαλε στην υποβάθμισή τους. Αλλιώς, οι αποκαλύψεις για εμπλοκή της αμερικανικής πρεσβείας στην παρακολούθηση συνομιλιών του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Κ. Καραμανλή, καθώς και οι συντονισμένες προσπάθειες των Αμερικανών να αναχαιτίσουν, μέσω πρόθυμων ΜΜΕ, τον εν Ελλάδι αντιαμερικανισμό, θα είχαν καλύτερη τύχη.

Για πρώτη φορά παραδίδονται στην ελληνική κοινή γνώμη τόσο καθαρά, χωρίς καμία διάψευση ή ερμηνευτική επιφύλαξη, δύο επιχειρήσεις ωμής εμπλοκής των ΗΠΑ στα πράγματα της χώρας. Μιλώντας για την πρώτη επιχείρηση, το πόρισμα του Εισαγγελέα Εφετών εμπεριέχει αδιάσειστα στοιχεία για υποκλοπές από την αμερικανική πρεσβεία. Υποκλοπές συνομιλιών του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και υπουργών, του διοικητού της ΚΥΠ, του Αρχηγού της Αστυνομίας και δεκάδων πολιτών.

Η αποκάλυψη αυτή δεν ξαφνιάζει. Όλοι το ξέρουμε ότι αγρυπνούν οι Αμερικανοί και θέλουν να ελέγχουν τα πάντα στο τιμάριο Ελλάς. Όμως όταν η διάχυτη υποψία μετατρέπεται σε αναντίρρητο γεγονός, τότε αποκτά άλλες διαστάσεις. Πρώτον, βάζει στην μπάντα εκείνους που σπεύδουν έκπαλαι να αποδώσουν σε θεωρίες συνωμοσίας ακόμη και τις βάσιμες υποψίες. Αυτό έχει ως συνέπεια να απομυθοποιείται ο λόγος και η δημόσια παρουσία τους, ιδιαίτερα πυκνή στα Μέσα Ενημέρωσης. Δεύτερον, εμπεδώνεται στον λαϊκό κόσμο η πεποίθηση ότι οι Αμερικανοί δρουν ως επικυρίαρχοι στη χώρα μας, λειτουργώντας προκλητικά και ασύστολα. Ότι δεν ορρωδούν προ ουδενός. Και ότι τα κηρύγματα ορισμένων πολιτικών του τόπου μας, για τη γενναιόδωρη και φιλική Αμερική, είναι εκ του πονηρού. Και, τρίτον, ανοίγει ξανά ο φάκελος «Αμερικανοί - Καραμανλής», καθώς με την αποκάλυψη για τις υποκλοπές ενισχύεται σοβαρά η άποψη ότι κάποιες κομβικές –και υψίστης σημασίας για την Ελλάδα– επιλογές του Καραμανλή, τον έφεραν αντιμέτωπο με τις ΗΠΑ. Και ενδεχομένως να προδιέγραψαν τη μοίρα του ως πρωθυπουργού...

Μια στάση εδώ. Η κοινή αίσθηση ότι το άνοιγμα του Καραμανλή στη Ρωσία και το βέτο στο Βουκουρέστι για τη FYROM (έν τινι μέτρω και το Σχέδιο Ανάν) είχαν δυσαρεστήσει σφόδρα τους Αμερικανούς, άρχισε να σαρκώνεται ως γεγονός στη συνείδηση της κοινής γνώμης, όταν εισέβαλαν οι ηχηρές αποκαλύψεις των Wikileaks στη ζωή της υφηλίου. Τα τηλεγραφήματα των εν Αθήναις πρεσβευτών προς την Ουάσινγκτον δεν άφηναν περιθώριο αμφιβολίας. Ο Καραμανλής προκαλούσε αρνητικά συναισθήματα στους Αμερικανούς. Έβλεπαν ότι «φαλτσάρει» και δεν συμμορφώνεται, τουλάχιστον σε ορισμένα πεδία... Τα υπόλοιπα, το κατά πόσον δηλαδή μπήκε στο στόχαστρο της υπερδύναμης ως ανεπιθύμητος –και οδηγήθηκε εκτός εξουσίας– είναι ζήτημα για τους ιστορικούς του μέλλοντος.

Προς αποφυγήν παρερμηνειών ή αυθαίρετων συμπερασμάτων, οφείλει κανείς να σημειώσει ότι για τα εσωτερικά χάλια της χώρας –την οικτρή οικονομική εξέλιξη, τον ερειπιώνα του κράτους, το Βατοπέδι και τα συναφή– ούτε οι Αμερικανοί ευθύνονται ούτε κάποιος εξωγήινος. Απλώς, όταν επικρατεί τέτοια κατάσταση στη χώρα, διευκολύνονται οι έξωθεν παρεμβάσεις. Ένα «τσακ», μια απλή ώθηση θέλει το ομιχλώδες, αρνητικό κλίμα για να μετατραπεί βαθμηδόν σε κόλαση. Και από τέτοιες παρεμβάσεις ξέρουν καλά οι Αμερικανοί και όλοι οι μεγάλοι...

Η δεύτερη αποκάλυψη των ημερών έγινε από τα Wikileaks. Και αφορά στις συντονισμένες προσπάθειες της αμερικανικής πρεσβείας να επηρεάσει τα ελληνικά ΜΜΕ, προκειμένου να αναχαιτίσει τον έντονο και ακατάβλητο αντιαμερικανισμό των Ελλήνων. Το σχέδιο, όπως φαίνεται από τις εκθέσεις των εν Αθήναις πρεσβευτών Ρις και Σπέκχαρντ, ήταν καλά συγκροτημένο. Περιελάμβανε «δοσοληψίες με τις σχολές δημοσιογραφίας και τους φοιτητές» σε αυτές, με την ελπίδα ότι «η επόμενη γενιά δημοσιογράφων μπορεί να είναι πιο ελεύθερη από τις προκαταλήψεις (σ.σ.: έναντι της πολιτικής των ΗΠΑ), που χαρακτηρίζουν την παρούσα και προηγούμενες γενιές».

Δοσοληψίες, λοιπόν, αλλά και μια εκδήλωση τον Ιούλιο του 2008 σε παραλιακό ξενοδοχείο, με προσκεκλημένους αρκετούς δημοσιογράφους που εργάζονται σε free press (εφημερίδες και περιοδικά). «Δεδομένης της ανταπόκρισης που είχαμε», σημειώνει ο κ. Σπέκχαρντ στην αναφορά του, «σχεδιάζουμε να μοχλεύσουμε πολλαπλασιαστικά αυτήν την έκθεση της επόμενης γενιάς ελλήνων δημοσιογράφων σε μοντέλα των ΗΠΑ». Φυσικά, από τις αναφορές των πρεσβευτών δεν έλειψαν και επαινετικά σχόλια για ορισμένη τηλεοπτική εκπομπή. Εξαιρείται η «καλοδιαλεγμένη παρουσίαση των θεμελιωδών θέσεων των ΗΠΑ», καθώς και «η σπουδαία συνεισφορά της στο να βγάλει το μήνυμα των ΗΠΑ προς τα έξω στην Ελλάδα (ονοματίζει την εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» του Αλέξη Παπαχελά στον ΣΚΑΪ).

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της στήλης, μετά την εκδήλωση του Ιουλίου υπήρξαν γεύματα στα οποία μετείχαν δημοσιογράφοι γνωστών καθημερινών εφημερίδων, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν εκ του σύνεγγυς, σε κλειστό κύκλο, τις απόψεις των δύο αμερικανών πανεπιστημιακών, οι οποίοι συμμετείχαν στην εν λόγω διήμερη εκδήλωση... Ασφαλώς, δεν αποτελεί έγκλημα καθοσιώσεως η συμμετοχή δημοσιογράφων σε γεύματα πρεσβευτών. Είναι μέρος της δουλειάς τους και δεν υπάρχει τίποτα επιλήψιμο σ’ αυτές τις αυτονόητες και αναγκαίες επαφές. Ωστόσο, όταν ο στόχος τέτοιων επαφών είναι συγκεκριμένος –εν προκειμένω, η αναχαίτιση του αντιαμερικανισμού–, τότε η συμμετοχή ξεφεύγει από το όριο της θεμιτής ενημέρωσης, τουλάχιστον εις ό,τι αφορά τις προθέσεις της πρεσβείας. Διότι δημιουργείται ένας δίαυλος επικοινωνίας ο οποίος δύναται να μετατρέψει την ανεπίληπτη επαφή σε εξαρτημένη δορυφορική τροχιά. Τούτο εξαρτάται κυρίως από τις άμυνες και τους προσωπικούς κώδικες συμπεριφοράς –και ηθικής– των δημοσιογράφων...

Εν πάση περιπτώσει, τα «αμερικανικά» των ημερών, γεγονότα βαρύνουσας πολιτικής και μιντιακής σημασίας, δεν ευτύχησαν στην προβολή τους. Ενδεχομένως οι επόμενες αποκαλύψεις να έχουν καλύτερη τύχη.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει καμία δανειακή βοήθεια το μήνα αυτό, αν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το πρόγραμμα οικονομικής σταθεροποίησης, φέρονται να δήλωσαν σήμερα η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Την προειδοποίηση αυτή μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο στέλεχος του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, το οποίο δεν κατονομάζει. Το πρακτορείο σημειώνει ότι τη δήλωση της Μέρκελ και του Σόιμπλε επιβεβαίωσε και κυβερνητικός αξιωματούχος, που επίσης ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή η συνάντηση κατά την οποία εξέφρασαν την «θέση» αυτή η γερμανίδα καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών ήταν ιδιωτικού χαρακτήρα.

Υπέρ της άρσης της χορήγησης περαιτέρω δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα εκφράστηκε - άνευ... διαμεσολαβητών - και ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του συνεργαζόμενου με τους Χριστιανοδημοκράτες κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών Ράινερ Μπρούντερλε, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε «πρόκληση» την στάση που ακολουθεί η Ελλάδα στην κρίση χρέους.

«Δεν μπορείς έτσι απλά να αποτυγχάνεις να εκπληρώσεις τις υποχρεώσεις που έχεις αναλάβει», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Βερολίνο ο Μπρούντερλε. Και πρόσθεσε ότι η άρση της εκταμίευσης του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Αθήνα συνιστά μια «λογική αντίδραση» εκ μέρους των άλλων κυβερνήσεων της ευρωζώνης.
Σημειωτέον ότι το απόγευμα κληθείσα να σχολιάσει δηλώσεις στελεχών του κόμματός της και των συνεργαζομένων στην κυβέρνηση Ελευθέρων Δημοκρατών περί πιθανής εκδίωξης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ η καγκελάριος Μέρκελ είχε απορρίψει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο διότι «έτσι θα ξεκινούσε ένα ντόμινο που θα εξελισσόταν σε μείζονα κίνδυνο για το νομισματικό σύστημά μας».

Η γερμανίδα καγκελάριος είχε εξηγήσει ότι «εκείνο που χρειάζονται οι χώρες της ευρωζώνης είναι να συνεργαστούν στενότερα η μία με την άλλη και να γίνουν πιο συνεπείς στις συμφωνίες που έχουν συνομολογήσει για τη μείωση των χρεών τους».

Η πρόωρη αναχώρηση της τρόικας από την Αθήνα την περασμένη εβδομάδα έχει προκαλέσει στο Βερολίνο αισθήματα έντονης δυσαρέσκειας, που εκδηλώθηκαν από το πρωί με ένα μπαράζ αρνητικών για την εξέλιξη αυτή και για την Ελλάδα εν γένει δημοσιευμάτων του γερμανικού τύπου. Και στις Βρυξέλλες, όμως, επικρατεί κλίμα δυσαρέσκειας για την βραδύτητα με την οποία εφαρμόζει η Ελλάδα το συνομολογημένο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ οικονομικό πρόγραμμά της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν ζητεί απτές αποδείξεις ότι προχωρεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων, ασχέτως αν γι' αυτές τις αποδείξεις απαιτούντα πρόσθετα μέτρα.


Σύμφωνα με έγκυρες πηγές οι Ευρωπαίοι και δη ο Σόιμπλε επέβαλαν σιωπητήριο σήμερα στον Βενιζέλο επειδή τον χαρακτηρίζουν… απρόβλεπτο.

«Απαγόρευσαν» λοιπόν, τρόπον τινά, κάθε δήλωση από έλληνα αξιωματούχο του οικονομικού επιτελείου έχοντας στο μυαλό τους τα της περασμένης Πέμπτης… όταν από το υπουργείο Οικονομικών διέρρευσε ότι διεκόπησαν οι συνομιλίες με την τρόικα προκαλώντας μεγάλη ζημιά στα Χρηματιστήρια.


Δυστυχώς αυτή η ζημιά συνεχίστηκε και σήμερα με μεγαλύτερη ένταση αφού το μεν ελληνικό κατέρρευσε σε προ εικοσαετίας επίπεδα ενώ οι κύριες ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές (Φρανκφούρτη, Μιλάνο, Παρίσι κτλ) έχασαν πάνω από τα 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι ίδιες πηγές λένε ότι «ο Βενιζέλος θα μιλά εφεξής μόνο όταν παίρνει άδεια από τον Σόιμπλε»! Παρά το γεγονός ότι οι πηγές μας είναι αξιόπιστες, δεν θέλουμε να το πιστέψουμε…

Πηγή


Τη συμμετοχή ευρωπαϊκών κυβερνήσεων σε παράνομες δραστηριότητες της CIA στην Ευρώπη που, με το πρόσχημα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», καταγγέλλει εκ νέου ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμαρμπεργκ, κάνοντας παράλληλα λόγο για καταρράκωση κάθε έννοιας προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο νέο του σημείωμα για τη συμμετοχή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, στις παράνομες δραστηριότητες που ανέπτυξε η CIA στην Ευρώπη, με μυστικές υπερπτήσεις, παράνομες συλλήψεις και μεταγωγές δήθεν υπόπτων για τρομοκρατική δράση και εγκλεισμό τους σε μυστικά κέντρα κράτησης επί ευρωπαϊκού εδάφους, ο κ. Χάμαρμπεργκ τονίζει ακόμη πως είναι πλέον καιρός οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ομολογήσουν τη συνενοχή τους, στις παράνομες αυτές δραστηριότητες, που είχαν ως αποτέλεσμα την αθρόα παραβίαση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να λογοδοτήσουν γι' αυτή.

Ο Τ. Χάμαρμπεργκ υπενθυμίζει ότι, στα πλαίσια των σχετικών επιχειρήσεων της CIA στην Ευρώπη, εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν σε μυστικά κέντρα κράτησης, σε επτά υπερπόντιες περιοχές, όπου υπέστησαν ανακρίσεις, τέθηκαν σε απομόνωση και υποβλήθηκαν σε σκληρά βασανιστήρια, χωρίς να τους απαγγελθεί επίσημη κατηγορία και δίχως να προσαχθούν σε δίκη.

Τα βασανιστήρια που υπέστησαν αυτοί οι άνθρωποι (στέρηση ύπνου και τροφής, εικονικοί πνιγμοί, κρέμασμα, ανηλεείς ξυλοδαρμοί κ.α) ήταν πολύ κάτω από το κατώτατο ανεκτό όριο της σκληρής, απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης, τονίζει ο Επίτροπος.

  • Συνέντευξη στην Δ. Νικολοπούλου, του Σκοπιανού Φιλλέληνα-αγωνιστή Βάσκο Γκλιγκορίεβιτς
Την ώρα που η μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών του λυκείου μας αγνοεί την ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα, ένας σύγχρονος «Μακεδονομάχος» ζει και αγωνίζεται ηρωικά στα Σκόπια!

Πρόκειται για το σκοπιανό ιστορικό Βασίλιε Γκλιγκόροφ ή Βάσκο Γκλιγκορίεβιτς (Vasko Gligorov/Vasilije Gligorijevic).

34 ετών σήμερα βιώνει για περισσότερα από 10 χρόνια το βάναυσο διωγμό, τις συλλήψεις ,τη φυλάκιση και τον εγκλεισμό σε ψυχιατρεία στην προσπάθεια του σκοπιανού καθεστώτος να εξοντώσει με σταλινικές μεθόδους το ελεύθερο πνεύμα του!

Γιατί ο Βάσκο δεν είναι απλώς ένας φιλέλληνας, όπως τον χαρακτηρίζουν, η ένας «Έλληνας στην καρδιά», όπως αυτοχαρακτηρίζεται.

Είναι ένα πνεύμα φιλερευνητικό και φιλελεύθερο, με ασυμβίβαστο πάθος για την αλήθεια και με αξιοζήλευτο φρόνημα.

Ως ακτιβιστής και ιδρυτής μεγάλου φιλελληνικού διαδικτυακού forum πολέμησε προς όλες τις κατευθύνσεις ,για να διαλύσει το σκοτάδι του Ψευδομακεδονισμού. Ανκαι το δίκτυό του καταργήθηκε από το καθεστώς, αν και ο ίδιος βασανίστηκε, αν και δέχεται συνεχείς απειλές για τη ζωή του, συνεχίζει σήμερα να διεκδικεί δικαστικά τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στα Σκόπια και να καταγγέλλει την ελληνική διπλωματία για το ζήτημα του ονόματος.

Βρέθηκε στην Αθήνα λίγες μέρες μετά την τελευταία αποφυλάκισή του. Με υποδειγματική σεμνότητα αποφεύγει να μιλάει για τις θυσίες του και για την ύποπτη αδιαφορία των ελληνικών αρχών και των μεγάλων ΜΜΕ για τους αγώνες του.

Διατρανώνει όμως την ακατάβλητη θέλησή του να τους συνεχίσει! Και χαρίζει στους Έλληνες το ακριβότερο για την εποχή δώρο.
Περηφάνια και όραμα..

Συνέντευξη στην Δήμητρα Νικολοπούλου για το Fx-news.gr

-Κύριε Γκλιγκόροφ, είστε γνωστός αγωνιστής της ελευθερίας και της δημοκρατίας και υπερασπιστής των δικαιωμάτων των Ελλήνων στα Σκόπια ( FYROM), όπου ζείτε. Ποια είναι η καταγωγή και ποια η εθνικότητά σας;

~ Σας ευχαριστώ που μου παρέχετε ένα βήμα για συνέντευξη. Πρωταρχικά ο αγώνας μου στηρίζεται στην καθολική ισχύ της αλήθειας που πολλοί άνθρωποι φαίνεται να αγνοούν στην κοινή μας καμπή της ιστορίας. Παρότι δε θα χαρακτήριζα τη δράση μου ηρωική με την αυστηρή έννοια του όρου, συμβάλλει στη μεγαλύτερη δυνατή κατανόηση της γεωπολιτικής και εθνοψυχολογικής –πολιτιστικής εικόνας. Και στις δύο περιπτώσεις η προσέγγιση τείνει να είναι ταυτόχρονα ιστορική –ακαδημαϊκή και ρεαλιστική –ακτιβιστική.

Όσον αφορά την καταγωγή μου, είμαι από την πλευρά του πατέρα μου Σέρβος και ταυτόχρονα Σλάβος από το Βόρειο FYROM, όπου βρίσκονται οι πιο βαθιές μου ρίζες. Από την πλευρά της μητέρας μου κατάγομαι από τη βορειοδυτική Ελλάδα, επομένως είμαι εν μέρει Έλληνας. Αλλά η Ελλάδα, τα ιδανικά της κλασσικής αρχαιότητας, η έννοια του φιλότιμου και η αγάπη της ελευθερίας, αυτά είναι που με κάνουν να είμαι «Έλληνας στην καρδιά», όπως –πιστεύω- συμβαίνει με πολλούς ανθρώπους ανεξαρτήτως εθνικότητας. Η Ελλάδα ήταν και είναι φάρος των Ιδεών!

-Είστε ο ιδρυτής του Σλαβικού Φιλελληνικού Δικτύου, που ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τους στόχους του Δικτύου και για τη δραστηριότητά του αυτή;

-Το Σλαβικό Φιλελληνικό Δίκτυο, που τώρα έχει απαγορευτεί, ήταν μια μικρή ομάδα φοιτητών που άρχισε να στρέφεται στον ακτιβισμό, βασισμένη στην εφαρμογή της λεγόμενης «αμετάβλητης ιστορίας», αγνής από κάθε πολιτική επέμβαση. Με το να μην είμαστε πολιτικά ορθοί μέχρι και να είμαστε απεχθείς με όρους σύγκρουσης με το εμφανιζόμενο αλλόκοτο Ψευδομακεδονικό ιδεολόγημα ως δόγμα του FYROM αποτύχαμε στις προσπάθειές μας, επιτυγχάνοντας μερικώς να δημιουργήσουμε μια μικρότερη ομάδα με σχετική ακτιβιστική σκέψη και παντού σήμερα να μπορεί κανείς να δει σποραδικά αναμφισβήτητα ίχνη της επίδρασής μας.

Επαναλαμβάνω: H oμάδα διαλύθηκε στους ταραγμένους καιρούς, αλλά πρέπει να ανακαλούμε με ελπίδα και ζήλο το μύθο του φοίνικα.

-Ποιες άλλες μορφές έχει ο αγώνας σας εναντίον της κυβερνητικής προπαγάνδας των Σκοπίων;

-Για την ώρα είναι ατομικός και έχει τη μορφή θεωρητικής μελέτης και ανάλυσης, επαγρύπνησης και πληροφόρησης. Ο σκοπός είναι να μοιραστούμε με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, με τις αρχές της υγιούς αμοιβαίας συνεργασίας, ένα εύρωστο και χωρίς ρωγμές κορμό θεωρητικού υλικού για ιστορική ανάλυση. Αυτές οι σχέσεις βοηθούν την επικοινωνία στη Νότια Βαλκανική και την κυκλοφορία της γνώσης που σε κάποια μελλοντική εποχή θα στεφθεί με επιτυχία από τη δράση των λίγων και αποτελεσματικών. Η κατάλυση του Ψευδομακεδονισμού είναι βασική προϋπόθεση για να εγκαθιδρυθεί ριζικά νέος τρόπος να συνεργαστούμε και να πετάξουμε τον ψευδοπατριωτισμό του Γκρούεφσκι στη χωματερή της ιστορίας! Και την κοινωνική παθολογία επίσης…

-Ως ιστορικός ερευνητής ποια γνώμη έχετε τελικά για το ζήτημα του ονόματος του FYROM;

-Η άποψή μου είναι ότι η καινούρια Δημοκρατία δε θα έπρεπε να περιέχει το όνομα Μακεδονία, το οποίο θα εμφανίζεται ως φορέας εθνικού προσδιορισμού για περίπου 65-75% Βούλγαρους, 6-8% Έλληνες και συγγενικούς Ελληνο-Βλάχους, περ.7-15% Σέρβους και μερικές άλλες μικρότερες ορθόδοξες ομάδες, που είναι επιφανειακά «εκμακεδονισμένες». Λόγω και ενός 27% Αλβανών σ΄ αυτή τη χώρα και περίπου 10% άλλων έχω επινοήσει τον όρο «POVARDARJE”,δηλ. χώρα του Βαρδάρη, περιοχή μέσα και γύρω από τον ποταμό Βαρδάρη, που είναι από κάθε άποψη κατάλληλος για τη χώρα. Όσον αφορά τους Σλάβους η πολιτιστική επανάκτηση των αρχαϊκών όρων «Σέρβοι» και «Βούλγαροι» με νομικά και άλλα μέτρα θα περιορίσει τον αριθμό των Ψευδομακεδόνων σε θυλάκια φανατικών που θα απομένουν διάσπαρτα εδώ κι εκεί. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα περίπλοκο έργο που πρέπει να γίνει από ιστοριογραφική σκοπιά στην εθνολογία και επίσης ελέγχοντας τις παροδικές πραγματικότητες. Οι Βούλγαροι στο FYROM πρέπει να θεωρηθούν ως μια ομάδα που αργά αλλά σίγουρα θα αναδομήσει τις ρίζες της, οι οποίες αλλοιώθηκαν από το Γιουγκοσλαβικό κομμουνισμό.

-Ποια υπήρξε η επιρροή των προσπαθειών σας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες;

-Κυρίως υποστηρικτική, αν και αρχικά όχι χωρίς σκεπτικισμό. Αλλά αργότερα εμφανίστηκε ένα δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών που ενισχύθηκε από ποικίλα είδη εργασιών πλήθους ανθρώπων κάθε κατηγορίας. Το ελληνικό κράτος θα πρέπει να γνωρίζει-και το ανακάλυψε από το παράδειγμά μου-ότι κάτω από την επίφαση του Ψευδομακεδονισμού υπάρχουν άνθρωποι που διατηρούν με πίστη την αρχαϊκή τους ταυτότητα, διατρανώνοντας την αλήθεια που σίγουρα κανείς δεν μπορεί να ανασκευάσει.

- Οι αγώνες σας ως ακτιβιστή και οι φιλελληνικές σας θέσεις προκάλεσαν τη βίαιη αντίδραση του Ψευδομακεδονικού κράτους. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τις διώξεις που έχετε υποστεί;

-Είναι επιβεβλημένο να αποφεύγω να εκθέτω τις διάφορες δικαστικές διαδικασίες, κυρίως των γεγονότων του 2009. Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε πολλές πληροφορίες για τα κυριότερα γεγονότα και τις ημερομηνίες. Έτσι, όλοι όσοι ενδιαφέρονται θα δουν το σταλινισμό και τον ανελεύθερο χαρακτήρα του καθεστώτος του VMRO (πρόκειται για το κόμμα του Γκρούεφσκυ), παίρνοντας παράδειγμα από αυτά τα γεγονότα που τον αποδεικνύουν με τον πιο τεκμηριωμένο τρόπο.

-Ποια ήταν η επίσημη αντίδραση της Ελλάδας στις διώξεις και τις φυλακίσεις σας; Σας υποστήριξαν κάποιοι ελληνικοί φορείς;

-Πολλοί Έλληνες ως άτομα, άνθρωποι με τους οποίους είχα επαφή από παλιότερα και άνθρωποι που μου εμφανίστηκαν τότε, μου συμπαραστάθηκαν και με βοήθησαν σ΄ εκείνες τις ώρες. Σε αυτό το σημείο τους εκφράζω για άλλη μια φορά την ευγνωμοσύνη μου , γιατί αναχαίτισαν την αναβίωση μιας εξαιρετικά φαύλης μεθόδου επίθεσης που επιβάλλει τη σιωπή στους ανθρώπους.

-Πιστεύετε ότι βρίσκεστε ακόμη σε κίνδυνο; Ποια είναι τα σημερινά σας προβλήματα στη χώρα σας;

-Ο κίνδυνος υπάρχει και θα γίνεται όλο και μεγαλύτερος. Αλλά δε θα συνθηκολογήσω τώρα που έχω κατανοήσει το κορυφαίο πρόβλημα που εμποδίζει την κοινωνική ανάπτυξη και –πραγματικά-απειλεί την ειρήνη στα Βαλκάνια! Όντας σε εξαιρετική θέση ως προς την ποιότητα των πηγών πληροφόρησης, δουλεύω σε συνεργασία με διάφορες αντιπολιτευτικές ομάδες στο FYROM.

-Με ποιους τρόπους νομίζετε ότι θα μπορούσε να σας βοηθήσει η Ελλάδα να συνεχίσετε τη ζωή και τη μάχη σας;

-Μόνο με μια πνευματική υποστήριξη που θα προσφέρεται με διαφάνεια και δραστικότητα σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών και με συνακόλουθες. μορφές ακτιβισμού που θα έχουν ορθούς στόχους.

-Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

-Οι θεοί γελούν όταν οι θνητοί κάνουν σχέδια.

-Μιλήστε μας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Σέρβοι στα Σκόπια.

-Πρωταρχικά, υπάρχει μια πιθανότητα αφομοίωσης από συγγενικούς αλλά διαφορετικούς βασικούς πληθυσμούς στο FYROM που μερικές φορές έχουν μια εντελώς άλλη νοοτροπία. Και πρακτικά αυτοί οι πληθυσμοί, που περισσότερο απαντώνται στα ανατολικά και κάποια κεντρικά τμήματα της χώρας, αποτελούνται από Βουλγάρους, που είναι ελαφρώς αλλαγμένοι. Ο Σερβικός παράγοντας και στο FYROM και στη Σερβία και σε άλλες χώρες, όπως και στη σερβική διασπορά (που προέρχεται κυρίως από μετανάστες από FYROM) θα πρέπει να αποκαταστήσει την κληρονομιά του και να ξεκαθαρίσει τα όρια της διαφορετικότητάς του. Πάνω σε αυτά τα μελλοντικά θεμέλια η Σερβική κοινότητα στο FYROM μπορεί να αρχίσει να οικοδομεί ισχυρότερα μέσα διατήρησης της αυθεντικής της ταυτότητας, για την οποία δεν υπάρχει φόβος να οδηγηθεί σε αφομοίωση από την τεχνητή ψευδομακεδονική κοινότητα.

-Ποιο είναι το όραμά σας για τις Σλαβο-Ελληνικές σχέσεις;

-Υπάρχουν επί 1500 χρόνια και βασίζονται σε πολλές κοινές αξίες , μερικές από τις οποίες είναι κυρίως ελληνικές, που απορροφήθηκαν πρωταρχικά αλλά όχι αποκλειστικά με τις Βυζαντινο-Σλαβικές επαφές. Υπάρχουν πολλές σύγχρονες πιθανότητες συνεργασίας και οι Σλάβοι του FYROM (των οποίων η ιδεολογία ισχυρίζεται ότι δεν είναι Σλάβοι) δε θα έπρεπε να θεωρούνται ως τυπικοί, ότι π.χ. έχουν ένα τρόπο σκέψης που είναι κοινός για όλα τα Σλαβικά έθνη.

-Κύριε Γκλιγκόροφ, κατά τη γνώμη μας είστε ένας σύγχρονος ήρωας, αν και είστε πολύ νέος άνθρωπος. Τι θα συμβουλεύατε τους Έλληνες και ιδιαίτερα τους νέους Έλληνες;

-Να συνεχίσουν σθεναρά να προχωρούν μέσα στη γεωπολιτική σύγχυση του εικοστού πρώτου αιώνα, έχοντας στο νου τις αρετές του ελληνισμού. Με τις αξίες που υποστηρίχθηκαν από το Σωκράτη, με την πατριωτική επαγρύπνηση του Λεωνίδα, με την αίσθηση της πολιτιστικής αποστολής του Αλέξανδρου και με υψηλό φρόνημα απέναντι στις δυνάμεις του απρόσωπου, ουτοπικού κοσμοπολιτισμού, για να κατακτήσουν την ελευθερία μόνοι τους και για τους εαυτούς τους και για τις επόμενες γενιές.


Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν θεωρείται από εκείνους που συχνά χαρακτηρίζονται και ως εθνικιστές. Οι απόψεις του είναι περίπου πάντα ακραίες, ενώ δεν είναι και λίγες οι φορές που έχει έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με τη κυβέρνηση Νετανιάχου, που σημειωτέον είναι υπουργός της. Ο Αβίγκντορ Λίμπερμαν ήταν εξαρχής η αντίθετη άποψη του επίσης Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ. Κοινώς, ο μεν Λίμπερμαν ήταν ανέκαθεν εναντίον των Τούρκων, ενώ ο δε Μπαράκ υπέρ, που ηγείται και του φιλο-τουρκικού λόμπι που υπάρχει στο Ισραήλ.

Καλώς η κακώς η ρουλέτα έδειξε …κόκκινο και όσοι πόνταραν σε αυτό κερδίζουν. Όσοι στο μαύρο απλά …κλαίνε τα λεφτά τους! Είναι θέμα χρόνου πια να αλλάξει και η άποψη του όποιου Εχούντ Μπαράκ στο εσωτερικό του Ισραήλ και να φτάσει στα άκρα η κατάσταση μεταξύ Τουρκίας – Ισραήλ.

Η ανικανότητα και ο οικονομικός μαρασμός των ΗΠΑ είναι η κυριότερη αιτία της διαμάχης μεταξύ Τουρκίας – Ισραήλ.

Σε καμία περίπτωση οι δύο συγκεκριμένες χώρες (Τουρκία & Ισραήλ) δεν θα είχαν τη συγκεκριμένη διάθεση, ή εναλλακτικά …ξεσαλώσει αν το μεγάλο αφεντικό, οι ΗΠΑ, είχαν το τρόπο να τις χαληναγωγήσουν. Συζητούμε πάντα και ας μην το ξεχνάμε για δύο περίπου ίδιες χώρες. Χώρες γκάνγκστερ. Ότι έχει κάνει η μία περίπου τα ίδια έχει κάνει και η άλλη…

Η ιστορία έχει καταγράψει άπειρα παρόμοια παραδείγματα. Έρχεται “καταιγίδα” μεταξύ δύο “τρελών” και θα είμαστε στη μέση. Και εμείς και η Κύπρος. Από εδώ και πέρα χρειάζεται σύνεση και εξυπνάδα.

Η κοινή γνώμη παίζει σπουδαίο ρόλο στο παράγοντα “επιχείρηση” και πολύ εύκολα “παραμυθιάζεται”. Ο πολύς και δήθεν αξίολογος τουρκικός στρατός όταν θα δει πως οι Ισραηλινοί δεν έχουν τη λογική …Σημίτη και Πάγκαλου (ΙΜΙΑ), πολύ απλά για να γλυτώσουν δεν αποκλείεται να επικεντρωθούν σε θερμά και όχι μόνο επεισόδια στη ΘΡΑΚΗ και ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ώστε να σώσουν αφενός το δικό τους τομάρι και αφετέρου να κερδίσουν κάτι που εδώ και πολλά χρόνια ονειρεύονται.

Υπάρχει ΚΙΝΔΥΝΟΣ να γίνουμε ο… σάκος του μποξ! Ωστόσο είμαι πεπεισμένος πως έχουν γνώση οι φύλακες!

Αν ρωτήσουμε τον Α/ΓΕΣ μετά από μια δεκαετία γιατί έφτιαξε τη τάφρο στον Έβρο ίσως να μας απαντήσει πως καταβάθος δεν συμφωνούσα, (γιατί δυσχαιρένει τη προέλαση – υπάρχει και αυτή) ωστόσο στη παρούσα φάση δεν γίνοταν και αλλιώς…

Φόβοι για την Θράκη

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην ελληνική διπλωματία και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας από τις απειλητικές δηλώσεις του Τούρκου Αντιπροέδρου Εγκεμέν Μπαγίς ο οποίος προειδοποίησε ότι η χώρα του θα στείλει το στόλο της για να παρεμποδίσει τις έρευνες ανοικτά της Κύπρου. Την ώρα που μέσα στον Σεπτέμβριο οι έρευνες στο Αιγαίο προγραμματίζονται να αρχίσουν οι έρευνες ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ και σε συνεργασία με αμερικάνικη εταιρεία, οι τουρκικές απειλές για στρατιωτική εμπλοκή στο Αιγαίο, κάνουν τη Μεσόγειο να …μυρίζει μπαρούτι.

Αν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ βρίσκονται στη χειρότερη φάση τους, (έχει ήδη απελαθεί ο πρέσβης του Ισραήλ από την Τουρκία και η γείτονα χώρα επιμένει ότι το Ισραήλ πρέπει να ζητήσει συγγνώμη και να καταβάλει αποζημιώσεις στις οικογένειες των εννέα τούρκων υπηκόων, οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά την επιδρομή των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων στο πλοίο Mavi Marmara, το 2010), τότε η κατάσταση οδηγείται σε πλήρες αδιέξοδο.

Στην Τουρκία έχει δημιουργήσει μεγάλο εκνευρισμό το γεγονός ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν αποφασίσει να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη στρατιωτική τους συνεργασία. Αυτό είναι που προβληματίζει ιδιαίτερα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φοβούμενο ότι η Τουρκία μπορεί να διευρύνει τις προκλήσεις της και πέραν του Αιγαίου, ειδικά στην περιοχή της Θράκης.

Οι πυρκαγιές που μπήκαν στον Έβρο κάνοντας στάχτη 50.000 στρέμματα, μόνον τυχαίες δεν θεωρούνται από πολλούς στο ΥΠΕΘΑ. Χωρίς να υπάρχουν ατράνταχτα αποδεικτικά στοιχεία, οι υπόνοιες πέφτουν πάνω στην Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, φύλλα πορείας έχουν δοθεί σε επίστρατους, για εκπαίδευση πάνω σε νέα οπλικά συστήματα.

Διάχυτη είναι η ανησυχία ότι η Τουρκία μπορεί να προκαλέσει σοβαρό επεισόδιο στην Θράκη.


  • Πασοκ ή... δραχμή ήταν το μήνυμα της κας Διαμαντοπούλου σε σημερινή ραδιοφωνική της συνέντευξη

Μιλώντας το πρωί στο ρ/σ «Βήμα FM», δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετη στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και εξέφρασε την εκτίμηση ότι στην περίπτωση αδυναμίας λήψης αποφάσεων και εσωτερικού χάους, όλα τα αρνητικά σενάρια είναι ανοιχτά – συμπεριλαμβανομένου της εξόδου από την Ευρωζώνη.(!!!)

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως θα χρειαστεί μια άλλη κυβέρνηση να κάνει τα ίδια πράγματα με τις ίδιες συγκρούσεις ή δεν θα βγει κυβέρνηση, άρα θα χάσουμε κάνα τρίμηνο στις εσωτερικές ισορροπίες για να βγει η κυβέρνηση… «Όλα αυτά δεν θα οδηγήσουν σε διαφορετικά πράγματα, τουλάχιστον όσο το ευρωπαϊκό σύστημα είναι έτσι όπως είναι, γιατί αν στην Ευρώπη υπάρχουν άλλες εξελίξεις, τότε και εδώ θα υπάρχουν άλλες εξελίξεις… Πολύ φοβάμαι ότι ο επόμενος πρωθυπουργός στο τέλος αυτής της περιπέτειας μπορεί να μην είναι πρωθυπουργός του ευρώ και να είναι πρωθυπουργός της δραχμής. Το λέω ως μια ακραία προσέγγιση, σε μια χώρα που ελπίζω ότι ποτέ δεν θα γίνει.

Αν πάμε σε εσωτερικό χάος, σε μη δυνατότητα αποφάσεων, να χάνονται οι μήνες και οι ημέρες, να προσπαθούμε εμείς εσωτερικά να κάνουμε ισορροπίες στο Κοινοβούλιο, να μην μπορούμε να κάνουμε κυβέρνηση, θεωρώ ότι όλοι οι κίνδυνοι είναι ανοικτοί.»

Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης, αναφερόμενος στα όσα είπε η υπουργός Παιδείας κα Διαμαντοπούλου, για κινδύνους εξόδου από το Ευρώ, δήλωσε:

«Μόνο και μόνο που λέει τη λέξη “δραχμή”, η κα Διαμαντοπούλου τρομοκρατεί τους πολίτες και προκαλεί τεράστια ζημιά στην εθνική μας οικονομία.

Δεν είδε η κα Διαμαντοπούλου ότι τα spread έφτασαν σήμερα στις 1.730 μονάδες;
Ούτε άκουσε τις δηλώσεις του κ. Ρομπάι, ο οποίος απέκλεισε την έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ;

Αναγνωρίζοντας ευθέως την προοπτική αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές –όποτε κι αν γίνουν– προσπαθεί να ξορκίσει τις κάλπες, καταφεύγοντας στην έσχατη κινδυνολογία.

Συνεχίζοντας τα εκβιαστικά διλήμματα, για χρεοκοπία και στάση πληρωμών, που εγκαινίασαν ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Πάγκαλος και η κα Δαμανάκη, η κα Διαμαντοπούλου επανέρχεται σήμερα στα καταστροφικά σενάρια επιστροφής στη δραχμή.

Πρόκειται για ανεύθυνα και επικίνδυνα παιχνίδια μιας κυβέρνησης που βάζει πάνω απ’ όλα το κομματικό της συμφέρον».

Πηγή

Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποφύγει την στάση πληρωμών! Το χρεωστάσιό μας δεν θα προκύψει ως ευθεία άρνησή μας να αποπληρώσουμε το κεφάλαιο και τους τόκους στη λήξη των ομολόγων μας. Θα πάρει τη μορφή της…δήθεν αναδιάρθρωσης του υπάρχοντος χρέους, υπό τη διεύθυνση του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα περιλαμβάνει την ανταλλαγή των υπαρχόντων ελληνικών τίτλων με νέα ομόλογα χαμηλότερης ονομαστικής αξίας και χαμηλότερου επιτοκίου. Ή μπορεί να προτιμηθεί μία “ήπια αναδιάρθρωση” όπου η Ελλάδα θα συνεχίσει μεν να εξυπηρετεί το χρέος της, εκδίδοντας και παρέχοντας στους επενδυτές νέα ομόλογα, αντί να τους πληρώνει με μετρητά, που μάλλον δεν θα υπάρχουν ! Όποια μορφή κι αν πάρει η ελληνική στάση πληρωμών, το γεγονός είναι ότι οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων θα πάρουν λιγότερα χρηματικά ποσά από τα συνολικά ποσά που τους οφείλουμε..!

Ο μόνος τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να αποφύγει ένα χρεωστάσιο είναι η περικοπή του ετήσιου ελλείμματός της εκεί που θα αποφασίσουν οι Αγορές, προκειμένου να την χρηματοδοτούν σε εθελοντική βάση. Και αυτό το ύψος θα ήταν, κατ’ ελάχιστον, εκείνο στο οποίο παύει να αυξάνεται η αναλογία δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ.

Για να επιτύχει κάτι τέτοιο η Ελλάδα, από τη στιγμή που το έλλειμμα του 2011 βρίσκεται ακόμη στο 10% του ΑΕΠ της, θα πρέπει να επιτύχει μια μείωσή του τουλάχιστον κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες! Αλλά για να μειώσει την αναλογία δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ στα επίπεδα του 60% που ορίζει η συνθήκη του Μάαστριχτ, θα απαιτείτο ο περιορισμός του ελλείμματος σε ποσοστό κάτω του 3% και η παραμονή του εκεί για πολλά χρόνια – στόχο που είχαν θέσει αρχικά οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για το 2012 αλλά που ήδη έχει πάρει αναβολή.

Ο περιορισμός του ελληνικού ελλείμματος κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες το 2010 και ο περιορισμός που προβλέπεται στο νέο ελληνικό πρόγραμμα κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες ως το 2015 συνεπάγεται μια τεράστια περικοπή κρατικών δαπανών ή μιά δραματική αύξηση των φορολογικών εσόδων ή, το πιθανότερο, και τα δύο. Πέρα από τις πολιτικές δυσκολίες τέτοιων στόχων, αυτά τα περιοριστικά μέτρα θα είχαν πολύ αρνητικά αποτελέσματα στην συνολική εγχώρια ζήτηση, και κατά συνέπεια στην παραγωγή και στην απασχόληση. Τα ποσοστά ανεργίας της Ελλάδος που ήταν στο 10% στις αρχές του 2011, πλησιάζουν ήδη στο 17%, και καθώς το ελληνικό ΑΕΠ είχε πέρυσι πτώση 5%, η οποία αναμένεται ότι φέτος θα συνεχιστεί κατά άλλο ένα 5%, η ανεργία θα αυξηθεί ακόμη πιό πολύ …

Οι πιέσεις στην οικονομική δραστηριότητα, μέσω της αύξησης της φορολογίας και του περιορισμού των κρατικών δαπανών, θα οδηγήσουν σε περίπου αναλογική μείωση των φορολογικών εσόδων και σε ανάλογες αντισταθμιστικές αυξήσεις στις κοινωνικές παροχές και πληρωμές προς τους ανέργους. Επομένως για κάθε σχεδιαζόμενη μείωση του ελλείμματος κατά 100 ευρώ, έχουμε μια πραγματική μείωση του ελλείμματος ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ των 100 ευρώ! Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι σχεδιαζόμενες φορολογικές αυξήσεις και περικοπές των δημοσίων δαπανών θα πρέπει να είναι ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ του 10% προκειμένου η Ελλάδα να ελπίζει πως μπορεί να επιτύχει τους στόχους της

Γι’ αυτό λοιπόν και οι αριθμοί που ενέχονται στο μέγεθος της μείωσης του ελληνικού ελλείμματος και της κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας που αυτοί συνεπάγονται, καταδεικνύουν ότι απλά δεν υπάρχει διέξοδος… Το χρεωστάσιο της Ελλάδος (η στάση πληρωμών δηλαδή) είναι ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ!

Η συμμετοχή της Ελλάδος στην Ευρωζώνη υπήρξε η βασική αιτία του σημερινού υψηλού δημοσίου ελλείμματος. Καθώς η Ελλάδα δεν είχε δικό της νόμισμα επί σχεδόν 10 χρόνια, δεν υπήρχαν σημεία στις Αγορές που να προειδοποιούν πως το ελληνικό χρέος αυξάνεται υπέρμετρα. Αν η Ελλάδα είχε παραμείνει εκτός Ευρωζώνης και είχε διατηρήσει την δραχμή, η μεγάλη αύξηση της προσφοράς ελληνικών τίτλων θα είχε οδηγήσει σε κάμψη της ισοτιμίας της και σε αύξηση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων. Αλλά από τη στιγμή που τα ελληνικά ομόλογα αποτιμώνται σε ευρώ εθεωρούντο κάτι ανάλογο με τα ομόλογα σε ευρώ άλλων ευρωπαϊκών χωρών, έτσι τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων δεν ανέβαιναν όσο καιρό η Ελλάδα αύξανε το δανεισμό της, μέχρι που οι Αγορές ακούγοντας τις καθ΄όλα ΑΤΥΧΕΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ του Έλληνα πρωθυπουργού (Davos), των υπουργών Παπακωνσταντίνου (Τιτανικός, εξάσφαιρα πιστόλια κλπ), Λοβέρδου (“Στα Ταμεία δεν υπάρχει ούτε σάλιο”) και αρκετών άλλων, άρχισαν πολύ εύλογα να φοβούνται ότι δεν πρόκειται ποτέ να πάρουν πίσω τα χρήματα που μας είχαν δανείσει!

Η εκρηκτική άνοδος των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων κατά τους τελευταίους μήνες σε σχέση με τα γερμανικά, μας δείχνει πόσο πιθανή θεωρούν οι Αγορές την ελληνική χρεωκοπία! Ο συνδυασμός των διακρατικών δανείων των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ μπορεί να παράσχει στη χώρα μας περιορισμένη ρευστότητα προκειμένου αυτή να αποφύγει την στάση πληρωμών για κάποιους μήνες ακόμη, με σκληρά ανταλλάγματα την προοδευτική ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ, την ΛΕΗΛΑΣΙΑ της δημόσιας ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΜΑΣ και την σταθερή πτώση του ΑΕΠ μας!

Το τέλος αυτής της επίπονης και οδυνηράς διαδρομής θα εύρει την Ελλάδα απολύτως καθημαγμένη!

Κάποια στιγμή, όταν ΤΑ ΠΑΝΤΑ θα έχουν ΕΚΠΟΙΗΘΕΙ σε “τιμές ευκαιρίας” (ή τέλους Εποχής) και με μεθόδους fast track, οι πιστωτές μας θα ανοίξουν, επί τέλους , καλά τα μάτια τους γιά να …αντιληφθούν ότι τίποτε άλλο δεν έχουν πιά να παίρνουν από εμάς. Τότε , με πολλή προθυμία, θα συμφωνήσουν , όλοι μαζί, ότι η Πατρίδα μας είναι ανέντιμη, κακοπληρώτρια, αναξιόπιστη, αφερέγγυα κλπ, σταματώντας τον δανεισμό που σήμερα ακόμη, πολύ γενναιόδωρα, μας παρέχουν. Και τότε η Χώρα μας, μή έχοντας άλλη επιλογή, θα κηρύξει στάση πληρωμών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται !

Μιχάλης Σ. Βάρδας


Ούτε λίγο ούτε πολύ, αυτή ήταν η ομολογία του σημερινού διοικητή της ΕΥΠ, κ. Κωνσταντίνου Μπίκα, ο οποίος αναγκάστηκε να παραδεχθεί αυτό που όλοι γνώριζαν, αλλά προσπαθούσαν και να κρύψουν… Φυσικά η παραδοχή αυτή του διοικητή της ΕΥΠ δεν έγινε μέσα στα πλαίσια ενημέρωσης του Ελληνικού λαού, αλλά στα πλαίσια «συζήτησης» που είχε (στις 8/2/2010) με τον κ. Σπέκχαρντ.

Στα πλαίσια αυτής ακριβώς της συζήτησης, ο κύριος Μπίκας κατήγγειλε ως μη παραγωγικούς τους υπάρχοντες υπαλλήλους της ΕΥΠ, λόγω συνδικαλισμού αλλά κι επειδή οι περισσότεροι είναι ΠΑΣΟΚογενείς και φυσικά τοποθετημένοι από τις «αδιάφθορες» κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ (στις οποίες ο σημερινός πρωθυπουργός απλώς υπήρχε και ασχολούταν με ταξίδια και γυμναστική στο προσωπικό του γυμναστήριο που το κουβαλούσε σε ό,ποιο υπουργείο και αν… υπηρετούσε).

Παραπονέθηκε (ή απολογήθηκε), λοιπόν ο κύριος Μπίκας προς τον αμερικανό κ. Σπέκχαρντ, λέγοντάς του πως θέλει να αυξήσει την παραγωγικότητα, αλλά δεν μπορεί, επειδή τον εμποδίζει ο συνδικαλισμός(!) και οι ΠΑΣΟΚογενείς υπάλληλοι της υπηρεσίας.

Εμείς τώρα, έχουμε μία σειρά από απορίες, που θα θέλαμε πολύ να μας απαντήσει ο κύριος Μπίκας, ο κύριος Παπουτσής, ο κύριος Καρχιμάκης (γιατί μαθαίνουμε πως είναι μέσα σε όλα… και «ακούει» τα πάντα), αλλά και ο πρωθυπουργός κύριος Παπανδρέου.

Πρώτον: Για ποιόν λόγο ο κύριος Μπίκας ανέφερε την δυσλειτουργία της ΕΥΠ σε κάποιον υπάλληλο ξένου κράτους; Δεν γνωρίζει πως η διαρροή απολύτως εμπιστευτικών πληροφοριών είναι αδίκημα που διώκεται από το νόμο; Δεν γνωρίζει πως έδωσε όρκο να μην διαρρέει πληροφορίες που αφορούν γενικότερα στην ασφάλεια της χώρας; Όταν κάποιος γνωρίζει πως υπάρχει πρόβλημα στην ΕΥΠ, δεν θα θελήσει να εκμεταλλευτεί την ύπαρξη του προβλήματος αυτού; Ο κύριος Μπίκας εργάζεται για την Ελλάδα ή για την Αμερική; Πληρώνεται από την Ελλάδα ή από την Αμερική; Είναι υπάλληλος των Ελλήνων ή της Αμερικανικής πρεσβείας;

Δεύτερον: Την αναφορά του αυτή ο κύριος Μπίκας την έχει καταθέσει και στον πρωθυπουργό; Γνωρίζουμε πως μέσα στα πλαίσια λειτουργίας της ΕΥΠ είναι να αποστέλλει περιοδικά ενημερωτικά δελτία τύπου στον πρωθυπουργό. Υπάρχουν αυτά τα δελτία; Μήπως θα έπρεπε ο κύριος Μπίκας αφού δεν έκανε καμία παρανομία με την γνωστοποίησή τους στο κύριο Σπέκχαρντ, να μας τα γνωστοποιήσει και σε εμάς; Να ξέρουμε τι έχει πει για την κατάσταση και την απόδοση του προσωπικού της ΕΥΠ; Εκτός και αν δεν έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό (όπως από το νόμο υποχρεούται) και ενημέρωσε τον κ. Σπέκχαρντ…

Τρίτον: Ο κύριος Μπίκας, από τη στιγμή που ομολογεί πως δεν έχει κατάλληλο προσωπικό, τότε γιατί δέχεται τις παράξενες απομακρύνσεις, συμπεριφορές και διώξεις προσωπικού (ικανότατου μάλιστα); Γιατί δεν επαναφέρει τους ικανούς και να απομακρύνει τους ανίκανους; Τι τον εμποδίζει; Η ΠΑΣΟΚογένεια των ήδη υπαρχόντων υφισταμένων του;

Τέταρτον: Αφού ο κύριος Μπίκας δεν μπορεί να διορθώσει τα κακώς κείμενα στην υπηρεσία που προΐσταται, μήπως θα έπρεπε να παραιτηθεί και να καταγγείλει δημοσίως τον κίνδυνο στον οποίο βρίσκεται η χώρα λόγω της ΠΑΣΟΚοποίησης των υπαλλήλων της και αδυναμία του ιδίου να τους κάνει χρηστικούς...;

Πέμπτον: Κύριε Μπίκα, γνωρίζουμε (από τις εφημερίδες) πως έχετε παραπέμψει στην Δικαιοσύνη υπαλλήλους της ΕΥΠ με την κατηγορία της κατασκοπίας και την παράβαση του νόμου περί εχεμύθειας. Εσείς, τι κάνατε με αυτή σας την «αναφορά» στον κύριο Σπέκχαρντ; Εκτός και αν παραδειγματίζεστε από τον κύριο Χρυσοχοΐδη, ο οποίος υπέπεσε στην ίδια συμπεριφορά «ομιλητικότητας» σε ανθρώπους της αμερικανικής πρεσβείας…

Το περίφημο Wikileaks που καίει τον Μπίκα

VZCZCXRO3352
RR RUEHAG RUEHDBU RUEHFL RUEHKW RUEHLA RUEHNP RUEHROV RUEHSL RUEHSR
DE RUEHTH #0141/01 0561455
ZNY CCCCC ZZH
R 251432Z FEB 10
FM AMEMBASSY ATHENS
TO RUEHC/SECSTATE WASHDC 1629
INFO EUROPEAN POLITICAL COLLECTIVE
RHEFHLC/DEPT OF HOMELAND SECURITY WASHINGTON DC
RHEHAAA/NATIONAL SECURITY COUNCIL WASHINGTON DC
RUEAIIA/CIA WASHINGTON DC

C O N F I D E N T I A L SECTION 01 OF 02 ATHENS 000141

NOFORN
SIPDIS
AMEMBASSY ASTANA PASS TO AMCONSUL ALMATY
AMEMBASSY ANKARA PASS TO AMCONSUL ADANA
AMEMBASSY BELGRADE PASS TO AMEMBASSY PODGORICA
AMEMBASSY ATHENS PASS TO AMCONSUL THESSALONIKI
AMEMBASSY MOSCOW PASS TO AMCONSUL VLADIVOSTOK
AMEMBASSY BERLIN PASS TO AMCONSUL DUSSELDORF
AMEMBASSY MOSCOW PASS TO AMCONSUL YEKATERINBURG
AMEMBASSY BERLIN PASS TO AMCONSUL LEIPZIG
AMEMBASSY HELSINKI PASS TO AMCONSUL ST PETERSBURG

E.O. 12958: DECL: 2020/02/25
TAGS: PREL PGOV PTER GR
SUBJECT: Greek Intelligence Dir. Bikas on Proposed Reorganization

REF: Athens045; Athens059; Athens057; 09Athens1643

CLASSIFIED BY: Daniel V. SPeckhard, Ambassador, State, EXEC; REASON:
1.4(B), (C), (D)

1. (C/NF) SUMMARY: During a one-hour meeting on February 8, EYP Director General Bikas told Ambassador Speckhard that he accepted the ambassador's proposal for regular dialogue between the embassy and the leadership of EYP and the HNP on counterterrorism.
Bikas commented briefly on the challenges that he faces in transforming EYP to make it more relevant and productive, particularly in how it allocates resources to analysis and technical collection. END SUMMARY.

2. (C/NF) On February 8, 2010, the ambassador met for an hour with the director general of the Greek National Intelligence Service (EUP), Ambassador Konstantinos Bikas, in the latter's office at the headquarters of the Ministry of Citizen Protection (MCP). This was the final in a series of four meetings by the ambassador to hear from senior Greek officials about the ongoing reorganization of Greece's security, intelligence, and law enforcement agencies under the umbrella of the MCP, which was formed in October 2009. The ambassador's meeting with the commandant of the Hellenic Coast Guard (HCG) on January 20 was reported in Ref A. His meeting with Hellenic National Police (HNP) chief Eleftherios Oikonomou on January 21 was reported in Ref B. His meeting on January 22 with Minister of Citizen Protection Michalis Chrysochoidis was reported in Ref C. This was not the ambassador's first meeting with Bikas, who had attended the ambassador's introductory call on Chrysochoidis on November 12, 2009 (Ref D). However, this was his first private extended conversation with Bikas, who was appointed in October 2009. The ambassador was accompanied by the RAS chief, while Bikas was unaccompanied.

3. (C/NF) Bikas greeted the ambassador warmly and ushered him into his office. After an exchange of pleasantries, ambassador queried Bikas on how he was faring in reorganizing EYP, adding that on January 22 he had seen Chrysochoidis, who had been harshly critical of EYP and had announced that it would be thoroughly restructured. The ambassador pointed out that Chrysochoidis had urged him to meet with Bikas to learn of the plans for himself.

4. (C/NF) Bikas acknowledged that Chrysochoidis had briefed him on his meeting with the ambassador. He said that Chrysochoidis accepted the ambassador's proposal for a local counterterrorist working group involving EYP, HNP, and the embassy. He promised to speak with Police Chief Oikonomou in the near future and then to contact the embassy to arrange a meeting for them with the RAS chief and the Legatt. Bikas commented that he enjoyed very good chemistry with Oikonomou. They recently made trips to Rome and Paris together as part of a determined effort to foster HNP-EYP interagency cooperation.

5. (C/NF) Bikas said that his main goal was to increase EYP's productivity and relevance, but that this was a tall order in a heavily unionized agency, especially one in which most employees belonged to PASOK. He had identified units that should be abolished however, it was proving difficult to find positions elsewhere in the government for the staff. He was critical of the large number of military officers serving in EYP for tours of five years and more. It was understandable that it was attractive for them to work in EYP, since their pay was much higher and their benefits greater while on detail. However, they often did not bring any needed intelligence skills. Bikas said that he wanted to bring military officers to EYP selectively for three-year tours.
He also criticized EYP's analytical department, saying that years ago EYP had made the decision to adopt the model of CIA and the British SIS in terms of analytical resources. While that model might be appropriate for intelligence services working for policymakers with global concerns, it was inappropriate for senior Greek decision makers, whose diplomatic and security questions focused on a handful of key regional issues. As a result, EYP needed to draw back its thinly spread analytical resources, which were not producing analysis of any use to already well- informed

ATHENS 00000141 002 OF 002

policymakers, and concentrate them on key areas in which they could bring something new in the way of information and perspectives. BIkas added that he also was carefully reviewing all of EYP's technical collection programs and capabilities.

4. (C/NF) The ambassador asked if Bikas was preparing a draft law on reorganizing EYP, as Chrysochoidis had indicated. Bikas said that draft legislation was not yet in the works, since he was still studying his agency. He remarked that on February 9 he and Chrysochoidis were scheduled to speak at the parliament on EYP, with special focus on the Vodafone scandal. (Comment: This was a reference to a phone-tapping scandal that embroiled EYP and the former Ministry o f Public Order in the aftermath of the 2004 Summer Olympic Games.) To prepare, he was studying statistics on EYP's size, budget, technical resources, etc. In other words, he was still learning about EYP and so was not ready yet to advocate publicly formal changes.

5. (C/NF) Bikas briefly sketched out EYP's efforts against terrorism. On the one hand, it was trying to become the lead agency in Greece for driving operations against domestic terrorism, both from the right and from the left. On the other hand, it was continuing to deploy resources against the growing threat of transnational terrorists using Greece as a base or a transit point.
Bikas said that here too EYP was in the middle of programmatic restructuring to increase interagency cooperation and to eliminate previous ineffective approaches. He added that one of the reasons that he and Oikonomou had visited France and Italy was to learn how the internal security services were dealing with both problems.
Bikas highlighted the way in which the French had developed both operational and intellectual approaches to domestic unrest, for example using temporary barriers to channel demonstrators away from potential flashpoints, thus allowing them to have their public say but also keeping the lid of outbreaks of violence. Bikas touched briefly on the need for reforms in Greece's anti-terrorist laws , noting instances in which courts had thwarted counterterrorist efforts by freeing detained suspects (e.g., accepting defense argument that fingerprints on movable items in anarchists' safehouses were not admissible as evidence of participation in the group's activities).

6. (C/NF) The meeting ended with the ambassador's expression of the U.S. side's readiness to assist EYP and the HNP in their counterterrorist efforts and of his appreciation that both Bikas and Oikonomou had accepted his proposal for increased communications between the embassy and the leadership of the MCP's key anti-crime and counterterrorist agencies.

7. (C/NF) COMMENT: While the new Director General came off as smooth, intellectual and engaging, unlike the Minister of Citizen Protection he did not project a sense of urgency or a "strong command" approach to his mission. Although the GoG has instituted some new initiatives, such as the new emphasis on counterterrorism, the sense we had was that those were under the direction of the new Minister, and the Director General was still learning the ropes in his relatively quiet office.

SPECKHARD

Το μπάχαλο, όμως, καλά κρατεί στην υπηρεσία που θα έπρεπε να λειτουργεί σαν να μην υπάρχει και οι υπάλληλοί της να είναι άψογοι ως πολίτες και ως άνθρωποι. Όμως, η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή (γεγονός που το παραδέχεται και ο διοικητής της ΕΥΠ κ. Μπίκας) κι έτσι, αντί η υπηρεσία αυτή να λειτουργεί ως αόρατη, καταφέρνει να γίνεται όχι μόνο γνωστή, αλλά περίγελως λόγω των συμπεριφορών των υπαλλήλων αλλά και των προϊσταμένων της, έως και του διοικητή της… Κατάντια, ίσως… Το μόνο σίγουρο είναι πως η κομματικοποίηση και ειδικότερα η ΠΑΣΟΚοποίηση έχει βλάψει (ελπίζουμε όχι ανεπανόρθωτα) την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών…
Και η ξεφτίλα συνεχίζεται, με προϊστάμενο της ΕΥΠ που έδειρε υφισταμένη του… και στη συνέχεια, πήρε προαγωγή

Απίστευτες καταγγελίες από τον Θ. Νάκο, βουλευτή ΝΔ Μαγνησίας. Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα (και μετά αναρωτιόμαστε για τον Τσαλικίδη…)

Δίωξη υπαλλήλου της ΕΥΠ, επειδή κατήγγειλε φιλοτουρκική στάση συναδέλφου του
Αν και το θέμα αναδείχθηκε από το ιστολόγιό μας, επανέρχεται με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής κύριος Νάκος για να ζητήσει εξηγήσεις από τον κύριο Παπουτσή...

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

ΘΕΜΑ: Πειθαρχικές διώξεις, μεταθέσεις και προαγωγές αποκλειστικά με κομματικά κριτήρια στην ΕΥΠ.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είναι επιφορτισμένη από τον ιδρυτικό της νόμο, μεταξύ άλλων, με το αντικείμενο της συλλογής πληροφοριών με σκοπό τη διαφύλαξη της εθνικής μας ασφάλειας και της προάσπισης των εθνικών μας συμφερόντων καθώς και της πρόληψης και αντιμετώπισης δραστηριοτήτων που συνιστούν απειλή κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Η φύση της αποστολής της υπηρεσίας, η γεωστρατηγική θέση της χώρας αλλά και οι διεθνείς εξελίξεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος επιβάλλουν τη διαρκή ετοιμότητα του προσωπικού, την ομόνοια και την σύμπνοια των στελεχών της και την γενικότερη άριστη λειτουργία της υπηρεσίας.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει διαταραχθεί το καλό κλίμα εργασιακής ειρήνης, που επικρατούσε εντός της υπηρεσίας τα τελευταία δεκαπέντε τουλάχιστον χρόνια. Καθημερινά, βγαίνουν στην επιφάνεια ενδοϋπηρεσιακές διαμάχες, ενώ έχει χαθεί κάθε μορφή αγαστής συνεργασίας μεταξύ της διοίκησης και των στελεχών της υπηρεσίας. Ενδεικτικό του γενικότερου κλίματος αναξιοκρατίας, δυσαρέσκειας και έλλειψης εμπιστοσύνης των στελεχών προς τη διοίκηση είναι το γεγονός, ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΥΠ περίπου τα μισά από τα στελέχη της, που είχαν τα προσόντα να κριθούν Προϊστάμενοι Τμημάτων, σύνολο 110 άτομα, ζήτησαν με αίτησή τους να εξαιρεθούν από την διαδικασία κρίσεων και να μην αναλάβουν οποιαδήποτε θέση ευθύνης υπό την παρούσα διοίκηση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλά Τμήματα να παραμένουν ακέφαλα, καθότι η διοίκηση δεν θέλει να τοποθετήσει Προϊσταμένους μη αρεστούς σε αυτή.

Δυστυχώς, υπό το καθεστώς της ευνοιοκρατίας και του άκρατου κομματισμού που επικρατεί σήμερα στην ΕΥΠ, είναι φυσικά αδύνατον να παραχθεί οποιοδήποτε εθνικά ωφέλιμο έργο, ενώ από συγκεκριμένες αναξιοκρατικές επιλογές είναι φανερό ότι τίθενται σε αμφισβήτηση ακόμη και τα εθνικά μας συμφέροντα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι κατά την τελευταία διετία, η παρούσα διοίκηση έχει ασκήσει πρωτοφανείς και ανυπόστατες διώξεις ή ακόμη έχει επιβάλλει πειθαρχικές ποινές σε βάρος υπαλλήλων και μεταξύ των οποίων και συνδικαλιστές όπως των προέδρων των δύο πρωτοβάθμιων σωματείων της υπηρεσίας αλλά και του προέδρου και αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας των υπαλλήλων (Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.), οι οποίες έχουν καταγγελθεί και από την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Ο αριθμός των πειθαρχικών διώξεων που έχουν ασκηθεί κατά την τελευταία διετία ξεπερνά κατά πολύ το σύνολο των προηγούμενων πέντε ετών με αποτέλεσμα να δημιουργείται κλίμα εκφοβισμού, ανασφάλειας και τρόμου σε βάρος των υπαλλήλων και ειδικότερα των νεοτέρων από αυτούς.

Παράλληλα, ενώ η διοίκηση είναι ιδιαίτερα επιμελής στην άσκηση πειθαρχικών διώξεων σε βάρος συνδικαλιστών, δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τις πειθαρχικές διώξεις σε βάρος υπαλλήλων που κατηγορούνται από διετίας για διάφορα αδικήματα, ακόμη και κακουργηματικού χαρακτήρα ή τις έστειλε στο αρχείο επικαλούμενη δήθεν την «εργασιακή ειρήνη» μόνο και μόνο επειδή είναι φίλα προσκείμενοι στη σημερινή κατάσταση. Με το ίδιο τρόπο αντιμετωπίζει και την προανάκριση σε βάρος υπαλλήλου που κατηγορείται από τον αρμόδιο Εισαγγελέα για τον ξυλοδαρμό υφισταμένης του συνάδελφου εντός της υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, στις 4 Ιανουαρίου του 2011, υπάλληλος που υπηρετεί σε Μονάδα ακριτικού νησιού, υπέβαλλε μήνυση σε βάρος του Προϊσταμένου της, ότι ξυλοκοπήθηκε από τον ίδιο εντός της υπηρεσίας, ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη και παραπέμπεται από τον αρμόδιο Εισαγγελέα στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο για να δικαστεί για τα αδικήματα του ξυλοδαρμού και της απειλής. Αντίθετα, η διοίκηση της ΕΥΠ, αν και είναι σε γνώση του περιστατικού από την πρώτη στιγμή και αν και έχει διενεργήσει προανάκριση, η οποία ολοκληρώθηκε στις 7 Ιανουαρίου, έκτοτε ουδεμία συνέχεια έχει δώσει στο περιστατικό, καθώς δεν έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη σε βάρος του κατηγορούμενου υπαλλήλου και φυσικά δεν έχει επιβληθεί σε βάρος του καμία ποινή. Αντίθετα η διοίκηση της υπηρεσίας αντάμειψε τον συγκεκριμένο υπάλληλο με μετάθεση σε κεντρικότερη μονάδα και στη συνέχεια επελέγη προς απόσπαση σε Μονάδα του εξωτερικού για να αυξηθεί και ο μισθός του. Μόνο όταν η υπάλληλος-θύμα ζήτησε εγγράφως να ενημερωθεί για την εξέλιξη του πορίσματος της προανάκρισης, κοινοποιώντας ταυτόχρονα το αίτημά της αυτό στον Υπουργό, στον Εισαγγελέα του Αρείου πάγου και στον Γ.Ε.Δ.Δ., ανακλήθηκε η απόσπαση στο εξωτερικό του κατηγορούμενου ποινικά υπαλλήλου. Ενώ λοιπόν, η Δικαιοσύνη έκανε το καθήκον της και παρέπεμψε τον υπάλληλο σε δίκη για να διαλευκανθούν τα καταγγελλόμενα, η διοίκηση της ΕΥΠ εννέα μήνες μετά τον ξυλοδαρμό δεν έχει ασκήσει καν πειθαρχική δίωξη, ούτε έχει βέβαια επιβάλλει καμία ποινή, προκαλώντας φόβο και ανασφάλεια στους υπάλληλους ολόκληρης της υπηρεσίας που είναι σε γνώση των γεγονότων.

Σε αυτό το «κομματικό χορό των διώξεων», προστίθενται και οι μεταθέσεις οι οποίες γίνονται με αποκλειστικό κριτήριο τις εικαζόμενες κομματικές θέσεις του κάθε υπαλλήλου. Έτσι, υπάλληλος που υπηρετούσε στο εξωτερικό, επανατοποθετήθηκε, όπως προβλέπεται στην Πάγια Διαταγή για τους επαναπατριζόμενους, στην Κεντρική Υπηρεσία στην Αθήνα. Όμως, η μετάθεσή του στην Αθήνα κράτησε μόλις μισή ημέρα και στη συνέχεια μετατέθηκε σε ακριτικό νησί κατά παράβαση της σχετικής Πάγιας Διαταγής περί μεταθέσεων. Σημειωτέον, ότι πριν από την μετάθεσή του στο εξωτερικό υπηρετούσε πάλι σε νησί της παραμεθορίου. Αλήθεια, μήπως αιτία αυτής της δυσμενούς μεταχείρισης είναι οι καταγγελίες του σε βάρος συναδέλφου του, ότι είχε αναρτήσει στον υπηρεσιακό υπολογιστή του φωτογραφίες του Κεμάλ Ατατούρκ και οι πιέσεις που δέχθηκε από υπηρεσιακά και συνδικαλιστικά στελέχη για να αποσύρει την καταγγελία του, έχουν σχέση με την νέα δυσμενή μετάθεσή του εκτός του τόπου συμφερόντων του;

Επιπλέον, για ποιο λόγο μετατέθηκαν εκτός της Κεντρικής Υπηρεσίας στελέχη ικανά που δεν έχουν δώσει ποτέ την παραμικρή αφορμή, που υπηρετούσαν σε επιχειρησιακές θέσεις πρώτης γραμμής ή στελέχη, άψογα τεχνικά καταρτισμένα και εκπαιδευμένα, με όρεξη για δουλειά αφού πρώτα μετατέθηκαν σε θέσεις ανενεργές, τώρα μετατίθενται σε παραμεθόριες Περιφερειακές Μονάδες μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους, χωρίς να υφίσταται κανένας προφανής υπηρεσιακός λόγος για να το επιβάλλει; Μήπως έφταιξε το γεγονός ότι κάποιοι έβαλαν υποψηφιότητα στις αμφιβόλου νομιμότητας «συνδικαλιστικές» «εκλογές» που επίκεινται και δεν δέχθηκαν να προσδεθούν στο άρμα συγκεκριμένων «συνδικαλιστών»; Με το ίδιο κομματικό κριτήριο και όχι το υπηρεσιακό όφελος υλοποιούνται και οι μεταθέσεις σε Μονάδες του εξωτερικού. Για παράδειγμα, υπάλληλος πρώην διευθυντής επί προηγούμενων διοικήσεων τόσο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. όσο και της Νέας Δημοκρατίας αποκλείστηκε από την απόσπασή του στο εξωτερικό, παρόλο που ήταν πρώτος στη επετηρίδα με βάση τα μόρια. Επιπλέον, από τις αποσπάσεις εξωτερικού πρόσφατα κόπηκαν θέσεις επιχειρησιακών στελεχών – ο συνολικός αριθμός των επιχειρησιακών στελεχών στο εξωτερικό είναι ο μικρότερος στα χρονικά της υπηρεσίας – για να αντικατασταθούν από διοικητικούς υπαλλήλους φίλα κομματικά προσκείμενους στην παρούσα διοίκηση και κομματική/κυβερνητική ηγεσία.

Μέρος της ίδιας πολιτικής, αποτελεί και η μη μονιμοποίηση των δοκίμων υπαλλήλων, που προσλήφθηκαν το 2009, κατόπιν Διαγωνισμού που διενήργησε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι, αν και έχουν συμπληρώσει τη διετία του δόκιμου υπαλλήλου που προβλέπει η νομοθεσία και ο Κώδικας Δημοσίων Υπαλλήλων, εδώ και έξι μήνες, η διοίκηση της υπηρεσίας και το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο δεν προχωρούν στην έκδοση της απόφασης μονιμοποίησής τους, ασκώντας με αυτόν τον τρόπο ψυχολογική βία; Προφανώς, η πρόσληψή τους στην υπηρεσία την περίοδο που κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία αποτελεί συνολικά για όλους «κώλυμα μονιμοποίησης» από την παρούσα διοίκηση.
Όλα τα παραπάνω πρωτοφανή φαινόμενα έχουν δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στην υπηρεσία, καθημερινές διαμάχες και πόλεμο ανακοινώσεων ανάμεσα στις συνδικαλιστικές ομάδες, ανάμεσα στους συλλόγους των εργαζομένων και ανάμεσα στα ίδια τα στελέχη φθάνοντας στο σημείο να δημοσιεύονται μέχρι και απαξιωτικά για την υπηρεσία δημοσιεύματα στον Τύπο και στο Διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να έχει χαθεί η απαραίτητη ηρεμία, ομοψυχία και προσήλωση στο εθνικό έργο της υπηρεσίας από τα στελέχη της με αποκλειστική ευθύνη της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της υπηρεσίας.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Γιατί ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η πειθαρχική διαδικασία για τον καταγγελλόμενο ξυλοδαρμό υπαλλήλου σε ακριτικό νησί από τον Προϊστάμενο της και σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα;

-Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία διενεργούνται οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις υπαλλήλων της Υπηρεσίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό;

-Γιατί δεν μονιμοποιούνται οι δόκιμοι υπάλληλοι που προσλήφθηκαν στην υπηρεσία το έτος 2009;

-Ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει ώστε να επαναφέρει το απαραίτητο για την επίτευξη των στόχων της, κλίμα ηρεμίας και συνεργασίας στη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών;

ΑΘΗΝΑ 5-9-2011
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΑΚΟΣ

Δηλώσεις του βουλευτή Νάκου για την κατάντια της ΕΥΠ

Δήλωση του Υπεύθυνου Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτή Μαγνησίας, κ. Θανάση Νάκου, μετά την κατάθεση Ερώτησης στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σχετικά με τις πειθαρχικές διώξεις, μεταθέσεις και προαγωγές αποκλειστικά με κομματικά κριτήρια στην ΕΥΠ.

«Η αποτυχία της κυβέρνησης στα θέματα ασφάλειας και προστασίας των πολιτών αποδεικνύεται καθημερινά, από στοιχεία για την αύξηση της εγκληματικότητας, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και προέρχονται από αρμόδιες κρατικές Αρχές, κυρίως όμως από το κλίμα φόβου και ανασφάλειας που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία. Για αυτή την αποτυχία έχουμε κατ’ επανάληψη προειδοποιήσει την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο –όσο κι αν αυτό… δυσαρεστεί την πολιτική του ηγεσία– όχι από αντιπολιτευτική εμμονή, αλλά από ανησυχία και προβληματισμό για ένα ζήτημα στο οποίο δεν χωρούν πολιτικά και κομματικά παιχνίδια. Και, δυστυχώς, μία από τις αιτίες του κακού είναι ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει την προσφιλή της τακτική του κομματισμού στις Υπηρεσίες και τα Σώματα Ασφαλείας. Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) εξαιτίας του κομματισμού, της αναξιοκρατίας και της έλλειψης εμπιστοσύνης των στελεχών προς τη διοίκηση.
Γιατί, πώς εξηγείται το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΥΠ 110 άτομα, περίπου τα μισά από τα στελέχη της που είχαν τα προσόντα να κριθούν Προϊστάμενοι Τμημάτων, ζήτησαν με αίτησή τους να εξαιρεθούν από τη διαδικασία κρίσεων και να μην αναλάβουν οποιαδήποτε θέση ευθύνης υπό την παρούσα διοίκηση; Γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα πολλά Τμήματα να παραμένουν «ακέφαλα», καθότι η διοίκηση δεν θέλει να τοποθετήσει Προϊσταμένους μη αρεστούς σε αυτή…
Πώς εξηγείται το γεγονός ότι κατά την τελευταία διετία, η διοίκηση της ΕΥΠ έχει ασκήσει πρωτοφανείς και ανυπόστατες πειθαρχικές διώξεις σε βάρος υπαλλήλων, οι οποίες μάλιστα έχουν καταγγελθεί και από την ΑΔΕΔΥ; Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των πειθαρχικών διώξεων που έχουν ασκηθεί την τελευταία διετία ξεπερνά κατά πολύ το σύνολο των προηγούμενων πέντε ετών!
Πως εξηγείται το γεγονός ότι, την ίδια ώρα, η διοίκηση που εξαντλεί την αυστηρότητά της σε βάρος συνδικαλιστών, δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τις πειθαρχικές διώξεις σε βάρος υπαλλήλων που κατηγορούνται από διετίας για διάφορα αδικήματα, ακόμη και κακουργηματικού χαρακτήρα ή τις έστειλε στο αρχείο επικαλούμενη, δήθεν, την «εργασιακή ειρήνη», μόνο και μόνο επειδή είναι φίλα προσκείμενοι στη σημερινή κατάσταση; Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η περίπτωση Προϊσταμένου που υπηρετεί σε Μονάδα ακριτικού νησιού, ο οποίος κατηγορείται από τον αρμόδιο Εισαγγελέα για τον ξυλοδαρμό υφισταμένης του συναδέλφου εντός της υπηρεσίας! Εννέα μήνες μετά το περιστατικό, η διοίκηση της ΕΥΠ δεν έχει ασκήσει καν πειθαρχική δίωξη, ούτε έχει βέβαια επιβάλλει καμία ποινή στον Προϊστάμενο. Αντιθέτως, μάλιστα, τον… επιβράβευσε με μετάθεση σε κεντρικότερη μονάδα και στη συνέχεια επελέγη προς απόσπαση σε Μονάδα του εξωτερικού με τα γνωστά οφέλη! Μόνο όταν η υπάλληλος-θύμα κοινοποίησε το θέμα της στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ανακλήθηκε η απόσπαση στο εξωτερικό του κατηγορούμενου ποινικά υπαλλήλου.
Τέλος, πώς εξηγείται το γεγονός ότι δεν έχουν μονιμοποιηθεί ακόμα οι δόκιμοι υπάλληλοι που προσλήφθηκαν το 2009, κατόπιν Διαγωνισμού που διενήργησε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, αν και έχουν συμπληρώσει τη διετία που προβλέπει η νομοθεσία, εδώ και έξι μήνες; Μήπως η διοίκηση της Υπηρεσίας και το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο δεν προχωρούν στην έκδοση της απόφασης μονιμοποίησής τους, ασκώντας με αυτόν τον τρόπο ψυχολογική βία στους νέους υπαλλήλους;
Και φυσικά, περισσεύουν τα παραδείγματα περιπτώσεων ικανών στελεχών που, αν και δεν έχουν δώσει ποτέ την παραμικρή αφορμή, είτε μετατέθηκαν εκτός της Κεντρικής Υπηρεσίας σε θέσεις ανενεργές είτε τώρα μετατίθενται σε παραμεθόριες Περιφερειακές Μονάδες, μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους, χωρίς να υφίσταται κανένας προφανής υπηρεσιακός λόγος. Μήπως αιτία είναι οι προσεχείς αμφιβόλου νομιμότητας «συνδικαλιστικές εκλογές» ;
Αν όλα τα παραπάνω, και πολλά ακόμα που βγαίνουν καθημερινά στην επιφάνεια, δεν είναι, όχι ενδείξεις αλλά αποδείξεις κομματισμού και μεθοδεύσεων στην ΕΥΠ, τότε τι είναι;
Η φύση της αποστολής της ΕΥΠ, αλλά και οι εξελίξεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος, επιβάλλουν τη διαρκή ετοιμότητα του προσωπικού, την ομόνοια και την σύμπνοια των στελεχών της και τη γενικότερη άριστη λειτουργία της Υπηρεσίας. Όμως με την μικροκομματική τακτική που ακολουθεί η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, αυτά δυστυχώς είναι… ψιλά γράμματα.»


  • Θα πάρουν τα παπάκια μας στο τέλος και θα ηρεμήσουν!
Θα εισπράτει πρόστιμο… λέει… όποιος παροτρύνει τους Πολίτες... να μην πληρώσουν... την Σοσιαλιστική Φοροκαταιγίδα... της Σοσιαλιστικής Κυβέρνησης…

Όταν ο πολίτης δεν έχει χρήματα να πληρώσει… χρειάζεται παρότρυνση;

Όταν ο πολίτης πρέπει να διαλέξει μεταξύ του φαγητού του παιδιού του… και της φοροκαταιγίδας… χρειάζεται παρότρυνση;

Οι πολιτικοί… κάθονται μέσα στα airconditioned γραφεία… και σκαρφίζονται ότι μπορεί να φανταστεί κανείς… για να φοβερίσουν τους Πολίτες…

Είναι κι αυτό ένα είδος καταστολής… στα χέρια των απελπισμένων Πολιτικών...

Όμως οι "μεγάλοι εγκέφαλοι"… δεν σκέφτονται ότι έχουν εκλεγεί με χίλια και ένα ψεύδη… και ότι οι Πολίτες έχουν ξεπεράσει τα όρια τους… διότι δεν βλέπουν να μειώνεται το χρέος… πράγμα που αποδεικνύει ότι πήγαν χαμένες οι θυσίες τους...

Και ποιός είπε στους ανεγκέφαλους… ότι ο Πολίτης που απλά εργάζεται στον Ιδιωτικό Τομέα… είναι υποχρεωμένος να συντηρεί το Παρασιτικό Κράτος των εκατοντάδων χιλιάδων Δημοσίων Υπαλλήλων… ή να ανέχεται τα perks του κάθε Φωτόπουλου…


Γιατί αυτός ο ίδιος Πολίτης… να πληρώνει τους Υπαλλήλους της Βουλής με τους 15 μισθούς;

Γιατί αυτός ο Πολίτης… να πληρώνει τα perks των Βουλευτών;

Γιατί αυτός ο Πολίτης… να πληρώνει τους Παπάδες... όταν είναι Συνταγματικά κατοχυρομένη η ανεξιθρησκεία;

Γιατί αυτός ο Πολίτης… να πληρώνει 40 τόσους Υπουργούς… ενώ ο Barack Obama έχει μόνο 21;

Get real κ. Παπανδρέου… τα αστειάκια τελειώσανε… διότι οι Πολίτες δεν είναι οι Βοσκόπουλοι που επί 14 χρόνια κορόϊδευε ολόκληρο το Κράτος… και την έβγαλε καθαρή με € 5.000 πρόστιμο…

Τράβα αλλού να βρεις τα λεφτά που χρειάζεσαι… και σίγουρα δεν θα τα βρεις από τον ΦΠΑ του 23%… που θα αφήσει πίσω του... περισσότερους άνεργους…

Την πρώτη φορά "σώθηκε" η Ελλάδα με το Μνημόνιο… που δεν εφαρμόστηκε… διότι οι Φαρμακοποιοί έπρεπε να έχουν κατώτατο κέρδος 35%… ώστε να επιβαρρυνθούν κι άλλο τα Ταμεία...

Την δεύτερη φορά "ξανασώθηκε" η Ελλάδα με το Μεσοπρόθεσμο… που δεν εφαρμόστηκε… διότι η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει τον ΠΑΣΟΚικό κομματικό στρατό… των εκατοντάδων χιλιάδων ιερών αγελάδων…

Με την τρίτη φορά… και το Plan C... ας φροντίσουν να έχουν έτοιμο και ένα C-130…

Είπε… ότι θα κριθούν το 2013;

Μάλλον τους διαφεύγει το γεγονός ότι απέτυχαν οικτρά… και ότι στην συνείδηση των πολιτών έχουν ήδη κριθεί…