Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

2 Σεπ 2011


Νέα ραντεβού στο Σύνταγμα και στις πλατείες όλης της χώρας έχουν δώσει γιά τις 7 το βράδυ του Σαββάτου 3 Σεπτεμβρίου 2011, οι Αγανακτισμένοι, με σύνθημα ”οι πλατείες είμαστε εμείς και είμαστε παντού”.

“Ξεκινήσαμε αγανακτισμένοι, συνεχίζουμε να είμαστε αποφασισμένοι και σε λίγο θα είμαστε μαζικά εξεγερμένοι. Μέχρι να φύγουν αυτοί που μας οδήγησαν εδώ. Μέχρι να διώξουμε τις κυβερνήσεις και το σύστημα των αγορών και των τραπεζιτών”, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Επίσης, χαρακτηρίζουν την 3η Σεπτεμβρη “ημερομηνία ορόσημο”, σημειώνοντας ότι “είναι η ημέρα, που μας θυμίζει την ματαίωση των πόθων του λαού για δημοκρατία, ελευθερία και αξιοπρέπεια, καθώς και τα ψέματα και τον εμπαιγμό των εκάστοτε κυβερνώντων”.


Με ένα δρακόντειο νομοσχέδιο που κατέθεσε εσπευσμένα η κυβέρνηση, λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στην οικονομία και την ασφυξία του τραπεζικού συστήματος, επιχειρεί να περισώσει ότι μπορεί και να βάλει χέρι στα εγχώρια golden boys.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα πολύ ενδιαφέροντα άρθρα του τραπεζοκτόνου νόμου, τα οποία μπορείτε να δείτε με αρκετές λεπτομέρειες στο διαδίκτυο, υπάρχει μια λεπτομερής αναφορά στον τρόπο που επελέγη τελικά για την επικείμενη χρεοκοπία των τραπεζών. Μάλιστα το όλο σχέδιο δείχνει να είναι εμπνευσμένο από την επιτυχή πώληση της Ολυμπιακής επί κυβερνήσεως Ν.Δ.

Ας εξετάσουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Υποθέστε ότι έχουμε να κάνουμε με την Fesibank, μια θηριώδη τράπεζα του ιδιωτικού τομέα, με τεράστιο ενεργητικό και ανάλογες καταθέσεις αλλά και θηριώδεις ζημιές που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Αφού διαγνωσθεί οριστικά η κεφαλαιακή της ανεπάρκεια από την ΤΤΕ, πάντα με τη βοήθεια της Blackrock και αφού εξαντληθούν οι διαθέσιμοι μηχανισμοί στήριξης, η αμαρτωλή τράπεζα θα μεταβιβάζει τα υγιή στοιχεία του ενεργητικού της (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων αλλά και των ήδη κουρεμένων ομολόγων), σε μια νέα τράπεζα. Στην Fesibank θα παραμείνουν όλα τα βάρη, (κόκκινα δάνεια, ζημιές, χρέη, πλεονάζον προχωπικό κ.λπ) και θα τίθεται σε εκκαθάριση. Η νέα τράπεζα θα είναι απόλυτα υγιής και θα στηρίζεται σε κρατικά κεφάλαια από το ΤΧΣ. Έπειτα από δύο χρόνια, το κράτος θα εκπλειστηριάζει το ποσοστό του, προσδοκώντας και ένα σεβαστό ποσοστό κέρδους.

Αν και στο νομοσχέδιο υπάρχουν αρκετά θετικά στοιχεία, όπως η επιτέλους ουσιαστική διασφάλιση των καταθέσεων, μας αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση και αυτό γιατί ουσιαστικά εξοντώνει με συνοπτικές διαδικασίες ένα άλλοτε κραταιό σύστημα, που υπήρξε ο βασικός πυλώνας της εθνικής μας οικονομίας, ενώ αφήνει σεβαστές υπόνοιες για δυσάρεστα επακόλουθα (haircut, ανεξέλεγκτη χρεοκοπία).

Η δυσωδία μιας επικείμενης άτακτης χρεοκοπίας αναδύεται ιδιαίτερα έντονη μέσα από το νομοσχέδιο αυτό, καθώς ήταν φανερό ότι το σημαντικότερο βαρίδιο έναντι μιας γενναίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ήταν ο ξαφνικός θάνατος που αυτή θα επέφερε στις εγχώριες τράπεζες (κάτι το οποίο απεδείχθη περίτρανα κατά τη διάρκεια του roll over). Με το νόμο αυτό, θα μπορούσε η κυβέρνηση να περικόψει έως και 70 – 80% το χρέος της και ταυτόχρονα να εξυγιάνει τις τράπεζες αλλά και να διασφαλίσει τις καταθέσεις. (Τώρα αν αυτό κοστίσει στη χώρα την έξοδο από την ευρωζώνη, δεν μπορούμε να σας απαντήσουμε) Η βίαιη διακοπή του τροϊκανού ελέγχου, αλλά και η απόγνωση του κ. Πρωθυπουργού για μια ύστατη ‘’ηρωική’’ πράξη ενόψει ΔΕΘ, ίσως να σχετίζονται με τα παραπάνω.

Το νομοσχέδιο αυτό τέλος, αποτελεί την κυνική ομολογία της κυβέρνησης για την παταγώδη αποτυχία της οικονομικής της πολιτικής, όπως αυτή εκφράστηκε με οδυνηρό τρόπο μέσω δύο υπουργών και αλλεπάλληλων γκαφών, με βασικό της άξονα την αλόγιστη και παράλογη ενίσχυση ενός κλινικά νεκρού κλάδου της οικονομίας, χωρίς καμία αναπτυξιακή διασφάλιση.

Κακοφωνίξ

Η Ελλάδα επί ξυρού ακμής, κρημνοβατούσα κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού. Η λανθάνουσα κοινωνική αναταραχή που διαχέεται με ποικίλλες αφορμές στα γήπεδα, στους δρόμους, στις γειτονιές και στις πλατείες, ενδεχομένως να ξεσπάσει με τρόπο ανεξέλεγκτο, αν, με πρόφαση την κατάλυση του «δημοκρατικού» Πανεπιστημίου, υπάρξουν μαζικές νεολαιίστικες αντιδράσεις, υποκινούμενες από τις δυνάμεις της Αριστεράς, όπως έχει σαφώς δηλωθεί από τις υπεύθυνες (;) ηγεσίες της.

Η μακρά περίοδος ειρήνης και μακροημέρευσης, εφυσηχασμού και ευμάρειας, στηριγμένη στην συνεχή υποχωρητικότητα σε όλα τα μέτωπα των εθνικών μας θεμάτων και στην εκμαυλιστική νοοτροπία του εξωτερικού δανεισμού, διαμόρφωσε το σημερινό σκηνικό κατάρρευσης, το οποίο ενισχύεται από την συσσωρευμένη φυσική ενέργεια της νειότης που δεν έχει τρόπο να την χρησιμοποιήσει εποικοδομητικά, αναλισκόμενη σε εσωτερικές αντιπαραθέσεις που δεν οδηγούν παρά στην υπονόμευση του εαυτού της και του μέλλοντός της.

Μόνη ελπίδα μας, παραδόξως, είναι πλέον η διαγραφόμενη, κατά τρόπο απόλυτα ορατό, επιθετικότητα της γείτονος Τουρκίας.
Είθε λοιπόν να μας προκαλέσει στρατιωτικά, εκτιμώντας πως ήρθε η ώρα της, την στιγμή της δικής μας αδυναμίας.
Είθε οι ιδεοληψίες των νεο-οθωμανών και νεο-ισλαμιστών της Άγκυρας και το διαχρονικό σύνδρομο κατωτερότητας που τους κατατρύχει κάτω από το προσωπείο της μανίας μεγαλείου που εκπέμπουν, να τους οδηγήσει σε μία μετωπική σύγκρουση μαζί μας. Η εθνική μας συσπείρωση θα είναι τότε δεδομένη. Και η οργή μας και η λύσσα μας, για όλα όσα μας έκαναν στο παρελθόν, και όλα όσα κάναμε εμείς στους εαυτούς μας, θα ξεσπάσει επάνω τους.

Ινσαλλάχ μεμέτια. Με την θέληση του Θεού σας, του οικτίρμονος και ελεήμονος. Τί περιμένετε; Ή μήπως δεν έχετε τον Θεό σας και δεν πιστεύετε στον οίκτο του και την ελεημοσύνη του; Εμείς πάντως, αν κουβαλήσετε μεγάλο σάκκο, θα σας τον γεμίσουμε «απίδια».Πάντα επίκαιρο από την εποχή του Γκαίμπελς και κατ΄εξοχήν εφαρμοζόμενο στη χώρα μας μεταπολεμικά και εντεύθεν "Δόγμα του Σοκ"

Ελάχιστα βιβλία μπορούν να ισχυριστούν ότι ερμηνεύουν με τέτοια πληρότητα τα όσα καθημερινά βλέπουμε να συμβαίνουν γύρω μας, όσο το "Δόγμα του Σοκ - η Άνοδος του Καπιταλισμού της Καταστροφής" (The Shock Doctrine - the Rise of Disaster Capitalism) της βραβευμένης καναδής συγγραφέως Naomi Klein.

Η ιστορία που αποκαλύπτεται μέσα απο το συγκλονιστικό έργο της διακεκριμένης συγγραφέως είναι με λίγα λόγια η ακόλουθη:

Η διατύπωση των πρώτων θεωριών για τη σύνθεση της προσωπικότητας από τους συμπεριφοριστές ψυχολόγους κατά τη δεκαετία του 1930, έγινε δεκτή με τεράστιο ενθουσιασμό από τους κύκλους των εξουσιαστών, καθώς από την αρχή είδαν σε αυτές τη δυνατότητα επαναπρογραμματισμού των ατόμων. Ήταν η εποχή, κατά την οποία η CIA άρχισε να δείχνει έντονο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη τεχνικών πλύσης εκγεφάλου, προσλαμβάνοντας ψυχιάτρους, ανάμεσα στους οποίους και τον διακεκριμένο αμερικανό ψυχίατρο Donald Ewen Cameron.

Ο Κάμερον ήταν από τους ιδρυτές του περίφημου προγράμματος MKULTRA και εκτελούσε τα πειράματά του υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας σε ανυποψίαστους ασθενείς της κλινικής, όπου εργαζόταν, στον Καναδά.

Σύντομα διαπίστωσε ότι όταν οι άνθρωποι έρθουν σε κατάσταση σοκ, επιστρέφουν στη βρεφική κατάσταση, μένουν επί ώρες σε εμβρυακή στάση, ξεχνούν ακόμα και την ομιλία, παύουν να αυτοεξυπηρετούνται κλπ.

Αυτή είναι και η κατάσταση, κατά την οποία είναι πιο δεκτικοί στον επαναπρογραμματισμό της προσωπικότητάς τους, καθώς είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν (με την αθωότητα που χαρακτηρίζει και ένα βρέφος) οποιονδήποτε προσφερθεί να τους "βοηθήσει", δίνοντάς τους μια (ακόμα και εντελώς μη ρεαλιστική) οποιαδήποτε υπόσχεση.

Τα πρώτα εγχειρίδια της CIA, με οδηγίες για την "αποτελεσματική" ανάκριση κρατουμένων κυκλοφόρησαν (υπό την επιμέλεια του εγκληματικού ψυχιάτρου) λίγα χρόνια αργότερα, περιλαμβάνοντας λεπτομερείς, επιστημονικες τεχνικές ταχύτατης πρόκλησης σοκ.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Κάμερον, από την πρώτη στιγμή της σύλληψης, πρέπει να προκαλείται στον κρατούμενο στέρηση αισθήσεων (με την τοποθέτηση στο κεφάλι του ενός μαύρου υφασμάτινου σάκκου ή μιας κουκούλας).

Στη συνέχεια του αφαιρούνται τα ρούχα, καθώς και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο παραπέμπει στην "παλιά" του προσωπικότητα (π.χ. δαχτυλίδια) και μετά από ένα διάστημα (σε αυτή τη φάση υποβάλλεται σε βασανιστήρια) κατά το οποίο δεν αφήνεται να ηρεμήσει στιγμή (ώστε να έχει την ευκαιρία να ξεπεράσει το σοκ), είναι έτοιμος για να αρχίσει ο "επαναπρογραμματισμός" του.

Χάρη στην "πολύτιμη" συμβολή του Κάμερον στις τεχνικές πρόκλησης σοκ, στις σύγχρονες, με επιστημονική μεθοδολογία, ανακρίσεις, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ερωτηθούν ερωτήματα, καθώς ο ευρισκόμενος σε κατάσταση σοκ κρατούμενος ζητάει από μόνος του να αποκαλύψει τα όσα γνωρίζει...

Λίγες δεκαετίες αργότερα, ένας οικονομολόγος,καθηγητής οικονομικών στο αμερικανικό πανεπιστήμιο του Σικάγο, ο (μετέπειτα βραβευμένος ακόμα και με το βραβείο Νόμπελ για την "ανακάλυψή" του) Milton Friedman, διαπίστωσε ότι οι τεχνικές του Κάμερον δεν αφορούν μόνο στα άτομα, αλλά μπορούν να εφαρμοστούν και σε ολόκληρες κοινωνίες.

Ο καθηγητής, διατύπωσε την θεωρία της πιο επιθετικής μορφής καπιταλισμού (πρόκειται για τις θεωρίες της γνωστής σχολή οικονομολόγων του Σικάγο, που έχει να παρουσιάσει και πλήθος εγχώριων εκπροσώπων - φυντανιών), η οποία προωθήθηκε, χρησιμοποιώντας ως οχήματα τις ιδέες του νεοφιλελευθερισμού και της ελευθερίας των αγορών (neoliberal, Free Trade policies).

Ο Φρίντμαν ήταν ο πρώτος που αντιμετώπισε τις κρίσεις που κατά καιρούς πλήττουν τις κοινωνίες ως τεράστιες ευκαιρίες, καθώς έχουν την ικανότητα να φέρνουν τις εν λόγω κοινωνίες σε κατάσταση σοκ, με αποτέλεσμα να είναι έτοιμες να δεχτούν "λύσεις" και "βοήθεια" για τις οποίες, υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα δέχονταν ούτε καν να ακούσουν.

Οι κρίσεις αυτές ενδέχεται να είναι φυσικές (όπως π.χ. ένας μεγάλος σεισμός, ένας τυφώνας, ένα τσουνάμι κλπ) ή να είναι τεχνητές, να προκαλούνται δηλαδή, ακριβώς όπως και στους κρατούμενους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, μεθοδικά και βάσει σχεδίου στις κοινωνίες.

Μετά από κάθε κρίση, οι νεοταξίτες ακόλουθοι της νέας οικονομικής "θρησκείας" που δημιούργησε ο Φρίντμαν σπεύδουν να εκμεταλλευτούν το σοκ στο οποίο έχουν περιέλθει οι κοινωνίες, με όποιον τρόπο μπορούν (επιβάλλοντας δραστικές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, αγοράζοντας πλουτοπαραγωγικές πηγές σε εξευτελιστικές τιμές, δημιουργώντας φασιστικά νομοθετικά πλαίσια, αναιρώντας ελευθερίες και κοινωνικά δικαιώματα κλπ).

Όπως όμως διαπίστωναν οι απάνθρωποι θεωρητικοί του "καπιταλισμού των Καταστροφών", οι κοινωνίες γρήγορα συνηθίζουν και προσαρμόζονται στις διάφορες "κρίσεις", με αποτέλεσμα να απαιτούνται ολοένα και μεγαλύτερα, πιο δραματικά γεγονότα για να τις φέρουν σε κατάσταση σοκ.

Δεν είναι δύσκολο, ύστερα από τα παραπάνω, να αντιληφθούμε τον εξαιρετικά "ύποπτο" ρόλο που έπαιξαν τα ΜΜΕ στην πρόσφατη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, καθώς συντονισμένα και επί σειρά μηνών έκαναν ό,τι μπορούσαν για να φέρουν την κοινωνία σε κατάσταση πανικού.

Ο φόβος είναι το χειρότερο όπλο στα χέρια των δυναστών της ανθρωπότητας και ηδη η λαίλαπα της νέας τάξης έχει διαβρώσει σε πολύ σημαντικό βαθμό τη χώρα μας.

Υπάρχει όμως αντίδοτο σε όλα τα παραπάνω, το οποίο δεν είναι άλλο από τη σωστή πληροφόρηση.

Το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι οι τεχνικές του σοκ, όπως και όλες οι ψυχολογικές τεχνικές, παύουν να έχουν την παραμικρή αποτελεσματικότητα, μόλις γίνουν αντιληπτές από τον συνειδητό νου.


  • Άναψαν τα αίματα στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων στην Πάτρα. Τρεις δικηγόροι αποδοκίμασαν έντονα τον Γιώργο Πεταλωτή
Το καλοκαίρι έφυγε και οι υπουργοί της κυβέρνησης άρχισαν και πάλι τις εμφανίσεις τους, συνοδεία αποδοκιμασιών και εντάσεων.

Λίγες ώρες μετά την φραστική επίθεση στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Πεταλωτής έγινε δέκτης ύβρεων, στην Πάτρα, όπου παρέστη στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Όταν ο κ. Πεταλωτής ανέβηκε στο βήμα αποδοκιμάστηκε άγρια και τρεις δικηγόροι από την Θεσσαλονίκη τον διέκοψαν και τον αποκάλεσαν "καραγκιόζη", "δήμιο" και "υφυπουργό της τρόικας".

Οι δικηγόροι διαμαρτύρονταν για την επιβολή ΦΠΑ 23% στις δικηγορικές πράξεις.

Με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων το επεισόδιο έληξε, ωστόσο, ο κ. Πεταλωτής πριν αρχίσει την ομιλία του έκανε λόγο για ανθρώπους που θέλουν να κάνουν το "σόου τους".

"Τέτοιου είδους συμπεριφορές μας θέλουν καθηλωμένους στο παρελθόν" είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Πεταλωτής και πρόσθεσε ότι οι δικηγόροι έχουν δώσει μάχες για να μη φιμώνεται κανένας και να μην εμποδίζεται η λειτουργία των δικηγορικών συλλόγων.
Δηλώσεις Πεταλωτή μετά το γιουχάρισμα by Matsomenos

Βιασμός Νο 6... Καλό κουράγκιο!

Οι εμπόροι ήρθαν. Με τους φακέλους τους, το βλοσυρό ύφος και τη συνταγή...

Ηρθαν να πουλήσουν χρήμα. Την 6η δόση.

Χρήμα πουλούν... Ανθρώπους και Πατρίδα αγοράζουν.

Τρόϊκα και κυβέρνηση άρχισαν τα... προκαταρκτικά για τον επικείμενο 6ο Βιασμό.

Καθηγητάδες, δημοσιογράφοι, και υπουργεύοντες καρεκλοκένταυροι άρχισαν να μοιράζουν... βαζελίνη.

Σύσσωμοι όλοι διατυπώνουν "απόψεις", μεταδίδουν "πληροφορίες" και διαρροές.

Λίγες, σου λέει, οι επιχειρησιακές συμβάσεις. Αρα... "λογική" και απαραίτητη η κατάργηση των κλαδικών!

Τα έσοδα δεν αυξήθηκαν στο σχεδιαζόμενο και επιθυμητό ύψος.

Αρα, "λογική" και αναμενόμενη μιά νέα αύξηση φόρων!

Οι δημόσιες δαπάνες υστερούν των στόχων. Αρα, "λογική" και αναμενόμενη η μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων!

"Λογική" και αναμενόμενη η... θεσμοθέτηση Απολύσεων!

- Οι Διάκονοι του πατριωτισμού... ακονίζουν τα τσουτσούνια τους.

Καταπίνουν τα βιάγκρα του νεοφιλελευθερισμού... να ενισχύσουν τον "οργανισμό" τους... να αποδώσουν ικανοποιητικά στη διάρκεια του νέου Βιασμού... μη τυχόν και οι Ξένοι Συνεταίροι τους, τούς θεωρήσουν...ανίκανους ή μειωμένης απόδοσης!

Ξετυλίγουν τη φαντασία τους για να πετύχουν την... ενεργή συμμετοχή των θυμάτων τους στη διαδικασία Βιασμού... υποσχόμενοι πως, αν στηθούμε καλά στο Βιασμό (εφαρμόσουμε μεσοπρόθεσμο και σιωπήσουμε στο Ξεπούλημα)... μέσα σε λίγα χρόνια θα ανήκουμε στις 30 πλουσιότερες χώρες (Εφιάλτης-Γιωργάκης, στη χτεσινή συνάντηση - παραμύθι με τα λαμόγια των "κοινωνικων εταίρων").

Φρεσκάρουν τα γνωστά βάρβαρα "σοσιαλιστικά" τους επιχειρήματα, τύπου "δύσκολα,αλλά αναγκαία μέτρα" (Εφιάλτης-Γιωργάκης, χτες) ή του τύπου "παίρνουμε μέτρα με το πιστόλι της τρόϊκας στον κρόταφο" (Εφιάλτης-Βενιζέλος, χτες, στην ίδια, παρανοϊκή, μάζωξη).

Ξεδιπλώνουν τα νέα stage, δήθεν να αντιμετωπίσουν την ανεξέλεγκτη πτήση της Ανεργίας... όταν ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ δηλώνει απερίφραστα πως "το ΑΣΕΠ δεν εγγυάται τη Διαφάνεια των προσλήψεων" των 55.000 του προγράμματος: "Εδώ Πασοκ - Εκτελούνται προσλήψεις ημετέρων"!

Εντός ολίγου θα αρχίσουν να καταφτάνουν τα... νεοφιλελεύθερα εξώδικα για την καταβολή του κεφαλικού φόρου, του τέλους επιτηδεύματος, των μειώσεων από κατάργηση φοροαπαλλαγών, των έκτακτων εισφορών από ακίνητη ιδιοκτησία και πάει λέγοντας.

Είναι ακόμα μιά "αναγκαία"συμμετοχή του Λαού στην αντιμετώπιση της Κρίσης!

Αν τα συνδυάσουμε με την "αξιοποίηση" της Εθνικής περιουσίας και με τα "αναγκαία" ανταλλάγματα για την 6η δόση... θα είμαστε μιά ωραία παρέα... Θυμάτων και Μαλάκηδων!

Οι Βιαστές δεν σταματούν με παρακάλια!

Σταματούν με Φωνές, Αλληλεγγύη και Αντίσταση.

(Και με Οδοφράγματα... Ακόμα κι αν στήνονται με τα... Κορμιά μας!).
Έτσι έλεγε η γιαγιά μου και το χρησιμοποιώ συχνά πυκνά. Μόνο που εγώ έλεγα τέρμινα, όπως κάνει κάθε καλή καφετζού για να έχει την μαγική σφαίρα της καλυμμένη. Ποιος περίμενε όμως πως αυτή η μέτρηση θα αποκτούσε κυριολεκτική αξία. 3 μέρες κράτησε όλη η χαρά για τη μεγαλειώδη συγχώνευση Eurobank-Alpha. Στο πρώτο επεισόδιο του νέου κύκλου της μαγικής σφαίρας θα ασχοληθούμε λίγο με το τι σημαίνει αυτό.

Shotgun Wedding

Μαμά… Γιατί όταν δύο χρεοκοπημένες τράπεζες συνενώνονται φτιάχνουν μία μη χρεοκοπημένη τράπεζα; Δύσκολη απάντηση παιδί μου. Ίσως να πρέπει να ρωτήσουμε τα στελέχη της eurobank που το τελευταίο δίμηνο πηδούσαν σαν τα ποντίκια από το πλοίο παίρνοντας διάφορα πόστα πέριξ της κυβέρνησης. Κι αναρωτιόταν τότε το ταπεινό κινέζικο μυαλουδάκι μου, για ποιο λόγο αυτοί οι καλοθρεμμένοι μάνατζερ σηκώνονται και φεύγουν από το καμάρι του ελληνικού τραπεζικού τομέα (η εθνική ήταν πάντα ύποπτη για τις σχέσεις της με το κράτος) για να μπλεχτούν σε μια κυβέρνηση που όλοι βλέπουν πως δεν θα ζήσει πολύ;

Η απάντηση τελικά μας δόθηκε. Διότι το μαγαζί που εγκατέλειπαν θα κατέρρεε πιο γρήγορα. Σε αυτή την περίεργη μετανάστευση στελεχών ήρθαν να προστεθούν και τα περίφημα stress test που παρά τις πολύ βολικές και χαλαρές προϋποθέσεις τους, ήταν αρκετά ζόρικα για τη Eurobank. Κι ας αποσιωπήθηκε εντελώς από τα ελληνικά ΜΜΕ το γεγονός πως δεν ήταν μόνο η κακή και δημόσια Αγροτική που δεν τα πέρασε. Λες και υπήρχε πιθανότητα με τη σημερινή πληροφόρηση να έμενε κρυφό.

Κάπως έτσι φτάσαμε στην ανακοίνωση της συγχώνευσης των δύο τραπεζών, που παρά τα ευγενικά λόγια, δεν φτιασιδώνεται με τίποτα πως η Eurobank είναι ο αδύναμος παίκτης. Και δεν είναι λίγο περίεργο η μεγαλύτερη τράπεζα (eurobank) να υποκύπτει στις θελήσεις της μικρότερης (Alpha); Αυτό φυσικά δεν χάλασε το παιχνίδι στο χρηματιστήριο που ανέβηκε με το εκπληκτικό ποσοστό του 16%.

Αλλά το ερώτημα παραμένει: γιατί δύο χρεοκοπημένες τράπεζες που συνενώνονται φτιάχνουν μία μη χρεοκοπημένη. Και το μυστικό βρίσκεται που αλλού στα λεφτά. Γιαυτό και από όλη την παραμύθα και τους τριήμερους πανηγυρισμούς, το μόνο που είχε σημασία είναι ποιος θα βάλει τα επιπλέον χρήματα και πόσα θα είναι αυτά. Αυτό άρχισαν να συνειδητοποιούν και οι “επενδυτές” τις επόμενες μέρες κι έτσι το χρηματιστήριο σήμερα επέστρεψε σχεδόν από εκεί που ξεκίνησε η άνοδος του θαύματος της Δευτέρας

Στην υγειά των κορόιδων

500εκ ευρώ θα βάλουν μέσω μετατρέψιμου ομολογιακού με ετήσια απόδοση 10% οι καταριανοί και άλλα 1250εκ ευρώ θα βρεθούν μέσω αύξησης κεφαλαίου, ανάλογα με τις διαθέσεις και τα κέφια της αγοράς (ξέρετε δηλαδή πότε). Τέλος μερικά απιθανο-εκατομμύρια θα εξοικονομηθούν σε 3 τέρμινα από τον “εξορθολογισμό” του δικτύου καταστημάτων και άλλων οικονομιών κλίμακας που μόνο γέλιο μπορούν να προκαλέσουν σε βραχυχρόνιο επίπεδο (και αρκετό κλάμα στα στελέχη κυρίως της eurobank που θα βρεθούν χωρίς δουλειά).

Και γιατί μιλάμε για βραχυχρόνιο διάστημα; Διότι οι ανάγκες για ρευστό (όπως λέγαμε και στα ψιλολόγια) είναι τώρα, ενώ οι διάφορες αμφισβητούμενες οικονομίες κλίμακας θα αφορούν το 2012-13 και βλέπουμε. Άρα το μόνο ζεστό χρήμα που έχει σημασία σε όλη τη φασαρία είναι αυτά τα ακριβά 500εκ ευρώ που θα βάλουν οι καταριανοί.

Φτάνουν αυτά; Ναι, αν θέλεις να ρίξεις ένα βαψιματάκι, να βάλεις καινούργιες μοκέτες και να κάνεις μερικά μερεμέτια βάζοντας καινούργιο λόγκο με σήμα το ιπτάμενο χαλί.

Και τα κορόιδα παραμένουν φυσικά οι καταριανοί που ποντάρουν σ’ ένα ελληνικό μαγαζί λίγο πριν την κατάρρευση. Στην υγειά τους λοιπόν με ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους μας. Για να είμαι ειλικρινής όταν έμαθα το ποσό, απογοητεύτηκα λίγο γιατί ήλπιζα πως θα έβαζαν 5-6δις ευρώ να χαιρόμαστε. Αλλά ακόμα κι ένα κορόιδο έχει τα όρια του. Και τι με ενδιαφέρει εμένα τα πόσα λεφτά θα χώσουν κάτι δικτάτορες* σε μια χρεοκοπημένη τράπεζα; Είναι απλό. Όσο περισσότερα φράγκα χώνουν οι ιδιώτες στις ελληνικές τράπεζες, τόσο λιγότερα θα κληθούμε να πληρώσουμε όλοι μας όταν αυτές χρεοκοπήσουν.

Δυστυχώς αυτό το γνωρίζουν και οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών γιαυτό και σφυρίζουν αδιάφορα, καλώντας την κυβέρνηση να επιδείξει πυγμή στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, που όλοι γνωρίζουμε πόσο χτυπάει τους ισολογισμούς των τραπεζών.

* Εντάξει είμαι υπερβολικός. Δεν είναι δικτάτορες. Δικτάτορες θα ήταν αν είχαν καταλύσει μια κάποια δημοκρατία. Αλλά το κατάρ, όπως και η σαουδική αραβία δεν έχουν ακούσει ποτέ για την έννοια της κυριαρχίας των πολλών.

Γιατί μας ζαλίζεις και δεν γράφεις κανένα τεχνολογικό ρε μεγάλε;

Όλα αυτά νομίζω τα έχουμε συνηθίσει ως τη νέα επικών διαστάσεων μοντυπαϊθονική πραγματικότητα που ζούμε τους τελευταίους μήνες και κανονικά δεν θα έπρεπε να καταπονώ το καρπιαίο σωλήνα μου γράφοντας πράγματα που ακόμα και οι πιο άσχετοι με τα οικονομικά λίγο πολύ μυρίστηκαν από την αρχή. Αλλά το πιο ενδιαφέρον κομμάτι όλης αυτής της ιστορίας, δεν είναι η παράσταση που έδωσαν οι κουστουμάτοι κύριοι με τα παχουλότατα μπόνους και τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια που άνοιγαν σαμπάνιες. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι αυτής της αφήγησης είναι η ταχύτητα με την οποία ξεφούσκωσε.

Πάνε οι εποχές που μπορούσα να το παίζω τσάμπα προφήτης και να βγάζω διάφορες κάρες για να φαίνομαι μετά σοφός. Πάνε τα μεγαλεία, όπου διάφοροι μεγαλόσχημοι και σεβάσμιοι τύποι έβαζαν μπροστά τις καθηγητικές τους θέσεις και μας εξηγούσαν τον κόσμο, κι εγώ μπορούσα μασώντας τσίχλα και παίζοντας γιο-γιο να τους λέω καραγκιόζηδες (και μετά να επιβεβαιώνομαι).

Τώρα πια, όλοι τους έχουν πάρει χαμπάρι και τα ταχυδακτυλουργικά τους δεν δουλεύουν. Όχι γιατί ξαφνικά ο κόσμος σταμάτησε να ασχολείται με το πρωτάθλημα, τη τζούλια και το άττικα και αποφάσισε να το ρίξει στη γνώση. Ούτε γιατί κάποιοι νέοι πομποί φώτισαν τα σκοτάδια της άγνοιάς μας. Αλλά γιατί η κυβέρνηση ΓρΑΠ κατάφερε μέσα σε μόλις 2 χρόνια, να φτάσει στα όριά του ολόκληρο το κοινωνικό οικοδόμημα με το οποίο νταραβεριζόμασταν τόσες δεκαετίες.

Αυτό είναι καλό και κακό ταυτόχρονα. Καλό, διότι ο ΓρΑΠ επιταχύνει την κοινωνική και οικονομική δυναμική που η κρίση δημιούργησε κι άρα το παλιό οικοδόμημα καταρρέει πιο γρήγορα. Κακό διότι ο φονταμενταλιστικός τρόπος που επέλεξε να το κάνει, έχει ως μοναδική σταθερά το χάος και την καταστροφή.

Η ελλάδα μετατρέπεται πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι φανταζόμουν πέρσι τέτοιο καιρό σ’ ένα failed state, την ίδια στιγμή που οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης προσπαθούν να παίξουν κατενάτσιο.

Ο μπερλουσκόνι -σαν άλλη πηνελόπη- το πρωί υφαίνει μέτρα και το βράδυ τα ξηλώνει προσπαθώντας να διατηρήσει το πελατειακό σύστημα στο οποίο στηρίζεται η ιταλική πολιτική. Ο θαπατέρο στην ισπανία, βγάζει εντυπωσιακά πρωτοσέλιδα πως συμφωνεί με τους συντηρητικούς να περάσει στο σύνταγμα της χώρας ο περιορισμός των ελλειμμάτων του κράτους. Στον αστερίσκο από κάτω μας λέει πως αυτό θα ισχύει από το 2020 (αυτό θα πει μακροχρόνιο) και ο στόχος του ελλείμματος θα μπορεί να αλλάζει με απλό νόμο (τσα! σας την έσκασα).

Και ο ΓρΑΠ; Ο ΓρΑΠ και η αστεία κουστωδία του από δισδιάστατους κρατικοδίαιτους υπουργούς, περνάνε τον έναν άσχετο νόμο μετά τον άλλο, τρέχοντας σαν ζαλισμένα κοτόπουλα και αφήνοντας όλο και μεγαλύτερο άχρηστο χάος στο πέρασμά τους. Μόνο την αποποινικοποίηση του χασισόδεντρου δεν θα προλάβουν να ψηφίσουν τελικά στο σερί των άσχετων νόμων που έχουν βάλει εμπρός. Οι συνήθεις συνομιλητές της κυβέρνησης κατανοούν πως δεν θα βγάλουν άκρη και ψάχνουν απλά να καλύψουν τον κώλο τους μέχρι να περάσει η μπόρα, την ίδια στιγμή που οποιαδήποτε υπόνοια κοινωνικού κράτους καταρρέει ακριβώς τώρα που όλο και περισσότεροι άνθρωποι την έχουν ανάγκη.

Το ότι ο πολιτικός χρόνος (όπως λένε και οι σοβαροί δημοσιογράφοι) της κυβέρνησης και των συμμάχων της είναι λίγος, αποτελεί πια κοινό τόπο. Αυτό όμως που κάνει τα πράγματα πολύ ζόρικα, είναι το χάος που προστίθεται στην ήδη χαοτική ελληνική πραγματικότητα. Η εντροπία του συστήματος αυξάνει με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς απ’ ότι στην υπόλοιπη ευρώπη και το πρόβλημα είναι πως αυτή η εντροπία θα μειωθεί ελάχιστα με την επόμενη κυβέρνηση. Η τελευταία άρνηση των εστιατόρων να συμμορφωθούν με την αύξηση του ΦΠΑ στο κοινωνικό αγαθό της χωριάτικης με μπαλσάμικο των 7 ευρώ και του φραπέ των 4 ευρώ χωρίς απόδειξη, είναι ένα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα. Δεν ξέρουμε πόσο επιτυχημένη θα είναι, αλλά εκφράζει μια τάση φυγόκεντρη που θα γίνεται όλο και πιο συνηθισμένη. Και καθώς στην ελλάδα η κοινωνική δράση δεν είναι ακριβώς διαδεδομένο σπορ, οι φυγόκεντρες τάσεις μπορεί να είναι απλά διάσπαρτες.

Τι συμβαίνει συχνά πυκνά σε τέτοιες περιπτώσεις; Η ασάφεια και η ανασφάλεια αυξάνονται, ο κόσμος αρχίζει πραγματικά να φοβάται και τότε, όλοι ψάχνουν να βρουν κάποιον να τους υποσχεθεί μια επιστροφή στην παρελθοντική “κανονικότητα”. Τον Δεκέμβρη του 2008 αυτή η μεταστροφή ήταν χαρακτηριστική. Όλοι ήταν εξαγριωμένοι με την κυβέρνηση καραμανλή και καλά κάνουν τα παιδιά και διαμαρτύρονται, αλλά μη μου κάψουν και το αυτοκίνητο εκεί στα προάστια που ζω.

Σήμερα φυσικά, ένα καμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο δεν φτάνει για να φοβίσει τον κόσμο. Οπότε χρειάζονται πιο ισχυρά κίνητρα. Εδώ είναι που συχνά πυκνά στο παρελθόν, ο βασικός συσπειρωτικός άξονας της εθνικής ιδέας μπαίνει στον αυτόματο πιλότο για να δημιουργήσει μια νέα τάξη. Είναι λοιπόν μια νέα 4η αυγούστου προ των πυλών; Προσωπικά θα έλεγα πως όχι, αλλά ακόμα κι αν με εμπιστεύεστε, βγάλτε καλού κακού ένα διαβατήριο.

Τόσο το κίνημα του εθνικισμού, όσο και ο βασικός εκφραστής του -δηλαδή ο στρατός- βρίσκονται από το 1974 σε άτακτη υποχώρηση. Το τελευταίο project της εθνικής ολοκλήρωσης που ήταν η ένωση με την κύπρο, απέτυχε παταγωδώς και αυτό βύθισε αύτανδρη την όποια φαντασίωση παρέμενε περί μεγάλης ελλάδας. Από τότε το εθνικό συναίσθημα παραμένει σε μια αμυντική στάση (οι τούρκοι, βούλγαροι, αλβανοί, μακεδόνες -και γενικά οποιοσδήποτε έχει την ευτυχία να συνορεύει μαζί μας- μας επιβουλεύονται) και σπάνια ξεπροβάλει στον επίσημο λόγο. Επιπλέον το κοινωνικό έρεισμά του είναι πια αρκετά μικρό και εντελώς αντίθετο από τις τάσεις της εποχής.

Όλο αυτό είναι καλό υπό την έννοια πως η πιθανότητα να μας ξεπεταχτεί κανένας πάγκαλος ή κανένας μεταξάς είναι σχετικά μικρή. Αλλά ταυτόχρονα είναι κακό διότι καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένας άλλος συσπειρωτικός πόλος για να αναλάβει το μαγαζί μέσα στο χάος, αφήνει την εξαιρετικά όμορφη πιθανότητα του failed state. Κι αν σας πρήζω ένα χρόνο με μια ασαφή έννοια όπως το failed state δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά στη λιβύη για να καταλάβετε τι εννοώ.

Και δεν εννοώ πως ξαφνικά θα κυκλοφορούμε όλοι με κελεμπίες ενώ οι μισοί θα θέλουν να φέρουν πίσω τον βασιλιά. Εννοώ πως καθώς το καθεστώς καντάφι κατέρρεε, η μοναδική δύναμη που βρέθηκε να πάρει τη θέση του, ήταν ένα ατάκτως ερριμμένο συνονθύλευμα από διάφορους παλιούς καθεστωτικούς, με μερικούς απογοητευμένους σεΐχηδες φατριών και μια γερή δόση από πράκτορες όλων των εθνικοτήτων και αποχρώσεων, μέσα στους οποίους οι Αλ καϊντιανοί κατέχουν περίοπτη θέση. Πρόκειται δηλαδή για μια πρόσκαιρη συμμαχία που πολύ πιθανό να διαλυθεί γρήγορα από τις τεράστιες αντιθέσεις της και να βυθίσει τη χώρα σ’ έναν μόνιμο εμφύλιο.

Μην προσπαθήστε να βρείτε αναλογίες για την ελλάδα, απλά κρατήστε την εικόνα του χάους και της έλλειψης κάθε σοβαρού πλάνου, όπου διάφορα εμφανώς απονομιμοποιημένα κομμάτια του πολιτικού και οικονομικού συστήματος θα προσπαθούν να επιτύχουν αυστηρώς βραχυπρόθεσμους στόχους, έστω κι αν δεν έχουν κανένα κέρδος στο παραμικρό τεστ του χρόνου.

Στρατηγικές επιβίωσης για πλουσίους

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η επικείμενη πώληση της συμμετοχής του δημοσίου στο μονοπώλιο της διύλισης με την πώληση στον Λάτση του υπόλοιπου 35% των ΕΛΠΕ (πριν το τέλος του 2011 λένε). Η τιμή (λένε πάλι) θα είναι μεταξύ 600-700εκ ευρώ τη στιγμή που τα κέρδη εξαμήνου της εταιρίας έφτασαν τα 180εκ και φυσικά δεν χρειάζεται μεγάλη σκέψη για να καταλάβει κάποιος τη σημασία ενός μονοπωλίου υδρογονανθράκων στη χώρα.

Δεν κατανοεί ο λάτσης πως αυτή η αγορά του είναι επίφοβη σ’ένα τόσο ρευστό καθεστώς; Το κατανοεί αλλά ελπίζει πως στη νέα κατάσταση θα έχει ένα πολύ ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί με την όποια νέα κυβέρνηση. Γι’ αυτό και τα χρήματά του δεν τα ποντάρει στη eurobank. Όχι μόνο γιατί η eurobank είναι χαμένη υπόθεση, αλλά και γιατί από τη φύση της τραπεζικής, το κράτος μπορεί πολύ εύκολα να παρακάμψει το ολιγοπώλιο. Όμως με το πετρέλαιο τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα, καθώς δεν μπορείς να φτιάξεις ένα διυλιστήριο με την ίδια ευκολία που μπορείς να αρχίσεις να μοιράζεις δάνεια ή να δέχεσαι καταθέσεις.

Κι εδώ αρχίζουν τα τετελεσμένα, καθώς η κυβέρνηση ΓρΑΠ μοιράζει χάος αριστερά δεξιά. Πως θα αναστρέψεις αυτή την κατάσταση της πώλησης, χωρίς να υποκύψεις στο μονοπώλιο του πετρελαίου; Πολύ δύσκολα.

Μα -θα αντιτάξουν οι militant στην αριστερά και τη δεξιά- αν ο λάτσης αρνηθεί να δώσει πετρέλαιο τότε θα πρέπει να στείλεις την αστυνομία να το πάρει υπό τον έλεγχό της, διότι αλλιώς θα καταστραφεί η χώρα. Σωστό από τη μία αλλά και λάθος από την άλλη. Διότι εδώ βρίσκεται μια μεγάλη στρατηγική παγίδα. Για αρχή, για να συμβεί κάτι τέτοιο θα χρειαστείς μια πολύ ισχυρή και νομιμοποιημένη κυβέρνηση κάτι το οποίο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή και μέχρι να δημιουργηθεί το θεωρούμε ζητούμενο κι όχι δεδομένο. Κατά δεύτερο υπάρχει ένα παιχνίδι chicken εδώ. Στην ουσία υπάρχει μια πορεία σύγκρουσης με τον λάτση στην οποία χαμένος θα είναι αυτός που θα παρεκκλίνει πρώτος από την κρατούσα “νομιμότητα”. Αν το κάνεις εσύ εθνικοποιώντας τα ΕΛΠΕ θα εντείνεις το χάος, καθώς ο κόσμος θα χάσει άλλη μια σταθερά που θα έχει στο μυαλό του εδραιωμένη. Αυτή της ιδιοκτησίας. Και στα πλαίσια που θέλεις α) να κυβερνήσεις για κάτι παραπάνω από μερικούς μήνες β) να αποφύγεις να γίνεις μια νέα δικτατορία, θα πρέπει να βρεις έναν τρόπο να μην πέσεις πρώτος στην παγίδα και ή δυνατό να ρίξεις τον λάτση σε αυτή.

Σε αυτή τη λεπτή γραμμή πατάει και ο λάτσης (και ο κάθε λάτσης) για να διαπραγματευτεί με την καινούργια κατάσταση αγοράζοντας έτσι ένα εισιτήριο εισόδου στα νέα πράγματα για τον ευατό του.


Όταν πριν λίγα χρόνια ο Αμπντουλλάχ Γκιούλ ρωτήθηκε για την σχέση στρατιωτικών-πολιτικών στην Τουρκία, είχε πει: "Μη δίνετε σημασία στα όσα λέγονται, στην Τουρκία στρατός και πολιτικοί είμαστε δεμένοι όπως το κρέας με το κόκκαλο". Αυτό που παρέλειψε να διευκρινίσει τότε ο Γκιούλ, και που εξηγεί την τωρινή κρίση στην Άγκυρα, είναι στο που συνίσταται το δέσιμο αυτό. Παντού, στα πάντα;

Προφανώς όχι, αλλιώς το ειδύλλιο στρατογραφειοκρατίας και πολιτικών ελίτ στην Τουρκία θα ήταν σήμερα γάμος και όχι σκοτωμός.

Αυτό που εννοούσε ο Γκιούλ, και το έχουν καταλάβει όλοι πλην κάποιων τουρκολιγούρηδων στην Αθήνα, είναι πως οι Τούρκοι είναι "κρέας και κόκκαλο" στην εξωτερική τους πολιτική, στον αρρωστημένο νεο-οθωμανικό μεγαλοιδεατισμό τους. Εκεί ναι, συμφωνούν! Τα ίδια "οράματα" έχουν για Αιγαίο και Κύπρο στρατιωτικοί και πολιτικοί στην Άγκυρα. Την ίδια στοχοθεσία.

Εκεί που διαφοροποιούνται και συγκρούονται με αποκορύφωμα τις "παραιτήσεις" της ηγεσίας του στρατού, είναι στο μοίρασμα της εξουσίας, στο πως θα διατηρήσουν καθένας από τους δύο πόλους τα μερίδια ισχύος και επιρροής. Οι, όντως μεγάλες, διαφορές ισλαμιστών και στρατού, αρχίζουν και τελειώνουν στα της εσωτερικής διακυβέρνησης, στο πως θέλουν την Τουρκία. Το σύνδρομο του επεκτατισμού όμως, τους διατηρεί όλους σε παθογόνο εγρήγορση και ανθελληνική έξαρση. "Ήρεμους" και "ακραίους".

Πρόσεξε κανείς την θριαμβευτική επάνοδο στη Βουλή του Εθνικιστικού Κόμματος του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, του πολιτικού μανδύα των Γκρίζων Λύκων; Θυμάται κανείς πως ο Μπαχτσελί ήταν ένας από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους στην κυβέρνηση, η οποία είχε υπουργό Εξωτερικών τον μακαρίτη Ισμαήλ Τζεμ; Δηλαδή όταν ο τότε ΥΠΕΞ της Ελλάδος Γιώργος Παπανδρέου χόρευε ζεϊμπέκικο με τον Τζεμ, στην κυβέρνηση εκείνη μετείχε και η πολιτική έκφραση των Γκρίζων Λύκων. Φανταστείτε τι λάσπη θα είχε φάει από παντού η ελληνική κοινωνία αν έμπαινε στη Βουλή η Χρυσή Αυγή με ποσοστά Γκρίζων Λύκων, του 10 και 12%.

Καλό είναι, όσοι τρέφουν αυταπάτες ότι ο ισλαμιστής Ερντογάν θα είναι πιο "καλός" με την Ελλάδα, την Κύπρο και τους Έλληνες από ό,τι ήσαν οι κεμαλιστές στρατηγοί, να ξυπνήσουν και να απομακρυνθούν από την εθνική λοβοτομή που πάσχουν.

Οι "light" ισλαμοδημοκράτες του Ερντογάν και του Γκιούλ είναι εξ’ ίσου επικίνδυνοι για την ελληνική εθνική ακεραιότητα, όσο και οι αντίπαλοί τους στρατηγοί. Και όταν λέμε ελληνική εθνική ακεραιότητα, εννοούμε τα πάντα που βρίσκονται μεταξύ Ορμένιου (Έβρος) και Παραλιμνίου (Κύπρος).

Για όσους επιμένουν στις αυταπάτες, θυμίζω τις αυτοκρατορικές μετεκλογικές δηλώσεις Ερντογάν: "Σήμερα νίκησε τόσο η Κωνσταντινούπολη, όσο και το Σαράγεβο, τόσο η Σμύρνη όσο και η Βηρυττός, τόσο η Άγκυρα όσο και η Δαμασκός... η Ραμάλλα, το Ναμπλούς, η Τζενίν, η Δυτική Όχθη (δηλαδή οι Παλαιστίνιοι), κέρδισαν όσο και το Ντιγιαρμπακίρ...".

Ο Ερντογάν θεωρεί δηλαδή την Τουρκία τον νταβατζή των μουσουλμάνων της Βαλκανικής και της Μέσης Ανατολής. Θυμίζω τον θεωρητικό του νέο-οθωμανισμού, Νταβούτογλου: "Οι περιοχές της Ροδόπης και της Θράκης θα αποτελέσουν πάλι μία ενότητα. Παλιότερα η Ανδριανούπολη, η Θεσσαλονίκη, η Κομοτηνή, η Φιλιππούπολη ζούσαν όλες μαζί. Πάλι έτσι θα γίνουν...". Τελευταίο κρούσμα τα όσα δήλωσε στην κατεχόμενη Κύπρο ο Ερντογάν (ακόμα και για πυρηνικό εργοστάσιο στη βόρεια Κύπρο μίλησε), την ώρα που οι αφελείς των Αθηνών πρόσμεναν δηλώσεις για… επιστροφή της Αμμοχώστου(!!!).

Οι μέρες είναι πονηρές και διπλά επικίνδυνες. Κανείς δεν ξέρει αν, που και πως θα εξαχθεί η κρίση. Η τουρκική πολεμική μηχανή ισχυροποιείται διαρκώς, το χάσμα με την ελληνική αποτρεπτική ισχύ διευρύνεται. Ο Ερντογάν έχει θέσει συγκεκριμένο στόχο και το διατυμπανίζει: Έως το 2023 η Τουρκία να παράγει μόνη της το 90% του πολεμικού υλικού που χρειάζεται.

Μπορεί αυτή την ώρα να "σκοτώνονται" στην Άγκυρα, απέναντι όμως στον Ελληνισμό, οι Τούρκοι παραμένουν "κρέας και κόκκαλο". Και το χειρότερο: Γνωρίζουν πως απέναντι έχουν έναν ψοφοδεή αντίπαλο σε πολιτικό επίπεδο, που τρέμει τα επόμενα Ίμια.

Αυτή την ώρα, η μόνη αποτροπή σε τυχόν εξαγωγή της τουρκικής κρίσης, είναι οι "αντιπαραγωγικοί δημόσιοι υπάλληλοι", οι Έλληνες αξιωματικοί, οι ένοπλες δυνάμεις. Η ό,ποια εναπομείνασα ισχύς στην ελληνική αμυντική αποτροπή, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως "αντέχει" και μπορεί να αντιμετωπίσει τυχοδιωκτισμούς των απέναντι. Αυτή την ώρα, εγρήγορση και επαγρύπνηση, πριν βρεθούμε μπροστά σε απρόοπτες εξελίξεις.

Η ιστορία μας, έχει αποδείξει πως ξέρουμε κι εμείς από "κρέας και κόκκαλο". Με τη διαφορά πως εμείς, έχουμε και αίμα στις φλέβες. Και ο νοών νοείτω…


* Αμυντικός αναλυτής, πρόεδρος ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α.

Με τίτλους που αποτυπώνουν το αδιέξοδο που βιώνει η χώρα μας περιγράφει ο γαλλικός τύπος την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα στα πρόθυρα νευρικής κρίσης» είναι ο τίτλος της “La Tribune”, που αναφέρει: «τα φορολογικά έσοδα εισρέουν με το σταγονόμετρο, ο στόχος του ελλείμματος δεν θα επιτευχθεί και οι διαχωρισμοί υποσκάπτουν την κυβέρνηση».

Η “Les Echos” αναφέρεται στα συμπεράσματα της τρόικας κατά την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. «Ελλάδα: η τρόικα όλο και πιο απαισιόδοξη για την ανάπτυξη» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος.

Η “La Croix” αναφέρεται τόσο στην ύφεση, που «βυθίζει την Ελλάδα στην κρίση», ενώ σχολιάζει και την προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να «ελαχιστοποιήσει τις διαρροές» που προκάλεσε η δημοσιοποίηση της έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. «Όμως το κακό είχε γίνει. Ακόμη και στους κόλπους της κυβέρνησης αρκετοί δεν κρύβουν ότι φαίνεται αδύνατον πλέον να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν ληφθεί» αναφέρει η εφημερίδα.

Με εκτενές ρεπορτάζ, η “Liberation” υποστηρίζει ότι η Αθήνα δείχνει ανίκανη να τηρήσει τις προθεσμίες της. «Στην Ελλάδα το κράτος δεν είναι σε θέση να πληρώσει» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, στο οποίο ο γνωστός δημοσιογράφος Ζαν Κατρεμέρ περιγράφει το μέγεθος της φοροδιαφυγής που διαπίστωσε κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην ‘Ύδρα, με αποτέλεσμα το ελληνικό κράτος να χάνει έσοδα «αρκετών εκατομμυρίων ευρώ».

«Αυτοί που πληρώνουν τους φόρους τους, όπως τα επίσημα ξενοδοχεία, έχουν τη δυσάρεστη αίσθηση ότι είναι τα 'κορόιδα της ιστορίας', ιδίως μετά την αύξηση των φορολογικών πιέσεων», αναφέρει ο δημοσιογράφος.

Παρά τα δύο χρόνια που έχουν περάσει από την έναρξη της κρίσης, αναφέρει ο δημοσιογράφος, η Ελλάδα «δείχνει να συνεχίζει να μην αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητά της και τις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλει για να αποφύγει τη χρεοκοπία». Παρά την κάποια νομοθετική δραστηριότητα, οι μεταρρυθμίσεις είτε δεν έχουν εφαρμοστεί καθόλου είτε η εφαρμογή τους έχει γίνει σε πολύ περιορισμένο βαθμό.

Η τρόικα, που εντόπισε πλήθος ελλείψεων και καθυστερήσεων, «δεν θα μπορούσε παρά να διαπιστώσει ότι η Ελλάδα είναι η σύγχρονη έκδοση του 'Πίθου των Δαναΐδων'» σχολίασε ο δημοσιογράφος.

Όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η τρόικα παρουσίαζαν πριν από 16 μήνες τη συνταγή του μνημονίου, είπαν στον λαό το ένα μέρος της αλήθειας. Αν δεν υπογράφαμε, η χώρα θα χρεοκοπούσε. Επρόκειτο για έναν ξαφνικό θάνατο, που θα δημιουργούσε τότε τεράστιους κλυδωνισμούς όχι μόνο στη χώρα αλλά και σε ολόκληρο το διεθνές σύστημα, για λόγους που έχουν αναλυθεί κατά κόρον.

Αυτό που δεν είπαν, είτε από άγνοια είτε από συμφέρον, ήταν ότι το φάρμακο για την αποφυγή του ξαφνικού θανάτου θα προξενούσε στην άρρωστη οικονομία καρκίνο, και μάλιστα βαριάς μορφής, που αν συνεχίσει να καλπάζει θα οδηγήσει σε πρωτόγνωρη οδύνη, πριν καταλήξει στο μοιραίο.

Επί δεκαετίες η ελληνική οικονομία στηρίχτηκε σε δύο βασικούς παράγοντες. Στις κρατικές δαπάνες (και σπατάλες), που τροφοδοτούσαν μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας και των ιδιωτικών επενδύσεων, και στην ιδιωτική κατανάλωση. Αυτό ήταν το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης που ακολούθησε η χώρα.

Όσο για τις εξαγωγές, αυτές ήταν -και παραμένουν- ένα ελάχιστο ποσοστό του ΑΕΠ.
Σημαντικό, αλλά όχι κυρίαρχο στοιχείο για την οικονομία ήταν και παραμένει επίσης ο τουρισμός, ο οποίος όμως επί σειρά ετών επέδειξε αναιμική ανάπτυξη, εξαιτίας της έλλειψης υποδομών και της αύξησης των τιμών.

Κατά συνέπεια, όταν εξαιτίας του μνημονίου (και της κακής εφαρμογής του από την κυβέρνηση) περιορίστηκαν όπως και όπου «βόλευε» οι κρατικές δαπάνες και ταυτόχρονα ψαλιδίστηκε το μικρομεσαίο ιδιωτικό εισόδημα, μέσω της μείωσης των μισθών, της εκτόξευσης της ανεργίας αλλά και της βαριάς φορολόγησης, ήταν επόμενο ότι η οικονομία θα καταρρεύσει.

Κι αυτό ακριβώς συνέβη. Το ΑΕΠ περιορίστηκε κατά 3,5% το 2009, κατά 4,2% το 2010, ενώ για το τρέχον έτος εκτιμάται ήδη ότι η πτώση θα αγγίξει το 5,3%, οπότε στην πράξη μπορεί και να το ξεπεράσει.

Ο φαύλος κύκλος της «εσωτερικής υποτίμησης»

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει μάλλον να θυμηθούμε παλαιότερες δηλώσεις του κ. Στρος Καν, ότι η χώρα θα πρέπει να περάσει από μια φάση σοβαρού αποπληθωρισμού, «εσωτερικής υποτίμησης», για να ξαναγίνει ανταγωνιστική.

Πράγματι, με δεδομένο ότι νόμισμα της χώρας είναι το ευρώ, άρα δεν μπορεί να γίνει κανονική υποτίμηση, αυτή ήταν και η μόνη «εύκολη» λύση. Εύκολη στη θεωρία, δύσκολη στην πράξη - και κυρίως γι' αυτούς που την υφίστανται.

Τι εννοούσε όμως πρακτικά ο κ. Στρος Καν; Ότι θα πρέπει να επέλθει κάθετη πτώση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, ακινήτων, παγίων και κινητών, αλλά και εξίσου κάθετη μείωση στους μισθούς. Αυτό συμβαίνει με τον αποπληθωρισμό. Και η εικόνα του είναι πλέον ανάγλυφη, ακόμη και στις τιμές των μετοχών στη Σοφοκλέους.

Εντός και εκτός χρηματιστηρίου, οι τιμές σε γενικές γραμμές πέφτουν, αν εξαιρέσουμε τους φόρους, αλλά κανείς δεν αγοράζει. Είτε γιατί προσδοκά ότι θα γίνουν ακόμη πιο φθηνές, είτε γιατί παραμένουν ακριβές σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημά του, είτε γιατί... φυλάει τα χρήματά του.

Στη θεωρία, μέσα από την «εσωτερική υποτίμηση», δηλαδή τον αποπληθωρισμό, η αύξηση των εξαγωγών και του τουρισμού (λόγω των φθηνότερων τιμών προσφοράς), μαζί με έναν αναπροσανατολισμό του οικονομικού μοντέλου, θα μείωνε τις επιπτώσεις της ύφεσης και θα έφερνε σχετικά γρήγορα την ανάπτυξη. Στη θεωρία, όπως προέβλεπε και η τρόικα, θα βλέπαμε ήδη τα αποτελέσματα, με μείωση του ρυθμού της ύφεσης από το 2011 (σ.σ. προέβλεπαν πτώση του ΑΕΠ κατά 3,5% - 3,8%).

Στην πράξη, αυτό ούτε συνέβη ούτε φαίνεται να συμβαίνει σύντομα. Οι εξαγωγές αποτελούν ελάχιστο ποσοστό του ΑΕΠ, κι ως εκ τούτου θα χρειαστεί δραστική άνοδος όλα τα επόμενα χρόνια για να αρχίσουν να παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην αντιστάθμιση της ύφεσης.

Ομοίως, στο μέτωπο του τουρισμού, τα όποια οφέλη αντισταθμίζονται εν μέρει από την καθίζηση του εσωτερικού τουρισμού, αλλά και από τις ολοένα αυξανόμενες συνέπειες της διεθνούς κρίσης στο διαθέσιμο εισόδημα των ξένων - που εφόσον συνεχιστεί, τελικά θα επηρεάσει αναπόφευκτα και τις εξαγωγές.

Ταυτόχρονα, η αδυναμία επίτευξης των στόχων οδηγεί σε νέα μέτρα, ενισχύοντας τον φαύλο κύκλο και εξουθενώνοντας σταδιακά τις κοινωνικές ανοχές.

Δεν είναι τυχαίο ότι η θεωρία της «εσωτερικής υποτίμησης» έχει δεχτεί εξαιρετικά σκληρή κριτική ως φάρμακο για την ανταγωνιστικότητα, με την υποσημείωση ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Κι αυτό καθώς, όταν αρχίσει το σπιράλ του αποπληθωρισμού, δύσκολα ανακόπτεται.

Στην περίπτωση της χώρας μας εφαρμόζεται ως «πείραμα», μέσα στο ευρύτερο «πείραμα» του ευρώ, που δεν μας αφήνει περιθώρια να κάνουμε υποτίμηση.

Η στρατηγική αυτή θα είχε κάποιες ελπίδες να επιτύχει, αν είχαμε μια οικονομία εξαιρετικά ευέλικτη, με καθιερωμένο πλαίσιο ανταγωνισμού, αν είχαμε παιδεία καινοτομίας κι επιχειρηματικότητας , αλλά και μια πολιτική εξουσία ικανή να συντονίσει και να ενθαρρύνει τη στροφή σε νέους τομείς με το κατάλληλο κατά περίπτωση θεσμικό πλαίσιο.

Αλλά κι αν οι διεθνείς συνθήκες ήταν ευνοϊκές, ώστε να υπάρχουν πιο μεγάλα περιθώρια αύξησης του τουρισμού, των εξαγωγών αλλά και της εισροής ξένων επενδύσεων.

Δεν ισχύει όμως τίποτε από τα παραπάνω.

Τουναντίον, η ελληνική οικονομία πάσχει από έλλειμμα ανταγωνισμού, πληθώρα αγκυλώσεων και υπερπροσφορά σε κλάδους που διογκώθηκαν πλασματικά και δεν έχουν ελπίδα να ξαναζήσουν τα παλιά επίπεδα ζήτησης. Κι όπως όλοι διαβάζουμε, η διεθνής συγκυρία έχει τα δικά της πρωτοφανή προβλήματα.

Την κατάσταση, βεβαίως, ανατροφοδοτεί το έντονα απαισιόδοξο κλίμα, καθώς ο καταναλωτής δεν κινείται ακόμη κι αν έχει τη δυνατότητα, εκτιμώντας είτε ότι πρέπει να προστατεύσει τα διαθέσιμά του είτε ότι το φθηνό θα γίνει φθηνότερο.

Με αυτές τις συνθήκες, οι έως στιγμής άτολμες και ανεπαρκείς προσπάθειες για «αλλαγή μοντέλου» στην οικονομία δεν αναμένεται να αποτελέσουν ανάχωμα στην ύφεση, για αρκετά χρόνια. Κάτι που θα έχει όμως καταστροφικές συνέπειες στον οικονομικό και τον κοινωνικό ιστό, ενδεχομένως και στην εθνική υπόσταση της χώρας.

Άλλωστε, ακόμη και σε χώρες πολύ πιο προχωρημένες (και… πειθαρχημένες) από εμάς, τα μοντέλα ανάπτυξης δεν αλλάζουν σε 1 - 2 χρόνια, αλλά με οργανωμένα, εμπνευσμένα και σκληρά δουλεμένα προγράμματα… δεκαετιών!

Φως στο… πολύ βάθος του τούνελ

Ευτυχώς για εμάς, το σφάλμα αυτής της «συνταγής» αρχίζει να γίνεται ορατό διεθνώς. Ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες κάποια φωτισμένα μυαλά αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι, αν δεν πάρει μπροστά η εγχώρια κατανάλωση (μέσω της μείωσης της ανεργίας αλλά και του χρέους των νοικοκυριών), δεν πρόκειται να βγουν από την ύφεση, ενώ διάχυτη είναι η αίσθηση και σε ένα μέρος της Ευρώπης ότι τα προγράμματα λιτότητας όχι μόνο υποσκάπτουν την αναιμική ανάκαμψη, αλλά και εγκυμονούν σοβαρούς κοινωνικούς (και άρα πολιτικούς) κινδύνους.

Εκεί οφείλονται και οι όψιμες εξαγγελίες των Ευρωπαίων ηγετών ότι θα δημιουργήσουν ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα, εξ ου κι άρχισαν οι επισκέψεις -και οι υποσχέσεις- των ισχυρών εταίρων για επενδύσεις στη χώρα μας.

Με μόνη όμως εξαίρεση τη διοχέτευση νέου πακτωλού χρημάτων προς την Ελλάδα (κάτι που ο υπογράφων θεωρεί αμφίβολο στη σημερινή διεθνή συγκυρία), αυτή η εξωτερική βοήθεια κινδυνεύει να αποδειχτεί... ασπιρίνη.

Εκτός κι αν αφυπνιστεί η ηγεσία της χώρας, πολιτική και επιχειρηματική, αλλά και η ίδια η κοινωνία, προκειμένου να ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου για τη συγκροτημένη εκμετάλλευση των πραγματικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας.

Αργά ή γρήγορα, αυτό θα γίνει. Προς το παρόν, όμως, πολιτικές, κοινωνικές και επιχειρηματικές ισορροπίες δεν συνηγορούν στο ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί σύντομα.

Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περάσουμε περισσότερο «πόνο», με διόγκωση του καρκινώματος στην οικονομία και στην κοινωνία, προτού αναδυθούν στο προσκήνιο νέες υγιείς δυνάμεις, που θα μπορέσουν να δώσουν λύσεις.


Βλέπουν τον κόσμο να συγκεντρώνεται και ξανά στο Σύνταγμα και χάνουν οι υπουργοί την ψυχραιμία τους, με αποκορύφωμα τον Παπουτσή που χαρακτήρισε τον Μίκη προβοκάτορα!

Αυτή ήταν η απάντηση του Παπουτσή στην έκκληση του Μίκη να συγκεντρωθούν όλοι οι πολίτες το Σάββατο (στις 6.30 μ.μ.) στο Σύνταγμα, τονίζοντας ότι «η παλλαϊκή ενότητα, είναι η μοναδική δυνατότητα που υπάρχει, το μοναδικό όπλο στα χέρια του λαού, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πανίσχυρο μέτωπο του συστήματος εξουσίας, που εξακολουθεί ακλόνητο να καταδυναστεύει τη χώρα μας».

Μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Προ.Πο. αναφέρθηκε στην γνωστή επιστολή Μίκη που μιλούσε για τους πραίτορες που θα αιματοκυλίσουν την Αθήνα και υποστήριξε κατά τα γεγονότα του Ιουνίου και τόνισε «αυτό σε άλλες εποχές ήταν προβοκάτσια».

Έκπληκτος ο Τσίπρας τον ρωτά: «προβοκάτορας ο Μίκης;».

«Γιατί; Είναι στο απυρόβλητο ο Μίκης;», επιμένει ο Παπουτσής!

Εμείς έχουμε να ρωτήσουμε τον κύριο Παπουτσή: Και αν ο Μίκης Θεοδωράκης αποδειχθεί προφήτης; Τότε εσείς θα φάτε το καπέλο σας;


Δήλωση του Γεν. Γραμματέα ΓΣΕΕ κ. Νίκου Κιουτσούκη

Τα αποτελέσματα της αδιέξοδης και καταστροφικής πολιτικής της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με τον αρχικό διασυρμό της χώρας, την υπαγωγή μας στον τοκογλυφικό μηχανισμό στήριξης και την επιβολή του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου που βαθαίνουν την ύφεση, πολλαπλασιάζουν τα λουκέτα στις επιχειρήσεις και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τους πολίτες στην ανεργία και στην εξαθλίωση, είναι σήμερα ορατά και δεν επιδέχονται αντίθετη ερμηνεία.

Για τα αδιέξοδα που μας οδήγησε το πολιτικό σύστημα, μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι διεθνείς και εγχώριοι κερδοσκόποι, οι οποίοι σήμερα εμφανίζονται ως άλλοι… σωτήρες και μας κουνούν επιδεικτικά τον δάκτυλο υποδεικνύοντάς μας τι πρέπει να γίνει για να αποφύγουμε δήθεν την χρεωκοπία!!!

Σε όλα αυτά τα… “οικονομικά μυαλά” που συνεχώς κάνουν αναλύσεις, οι οποίες το μόνο που δεν εξυπηρετούν είναι το συμφέρον της χώρας και των πολιτών της, συμπεριλαμβάνονται και οι δηλώσεις της κυρίας Μιράντας Ξαφά, η οποία ζητά αβίαστα και καθ΄ υπαγόρευση των γνωστών- αγνώστων, το κλείσιμο του ΟΣΕ και τις απολύσεις των εργαζομένων. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι όταν όλοι μιλούσαν για “ξεπούλημα” της δημόσιας περιουσίας κάτω από τις δεδομένες οικονομικές και χρηματιστηριακές συνθήκες, η συγκεκριμένη κυρία αντιδρούσε και έκανε λόγο για “πούλημα”. Στο “επιτυχημένο” βιογραφικό της “πιστώνεται” και η συμμετοχή στο σχεδιασμό των προγραμμάτων του ΔΝΤ για τη Λατινική Αμερική…Η κα Ξαφά ήταν και οι “φίλοι” της με τις ίδιες ιδέες που κατόρθωσαν να χρεοκοπήσουν μια χώρα σαν τη Αργεντινή, οδηγώντας έναν ολόκληρο λαό στην καταστροφή.

Αντιλαμβανόμαστε απόλυτα την αγωνία τους να εκτελέσουν τις επιταγές των αφεντικών τους, αφού όταν δεν δουλεύουν για το ελληνικό κράτος ή δεν τους διορίζουν κάπου οι εκάστοτε κυβερνήσεις εξαργυρώνουν τις “υπηρεσίες” τους με μια θέση σε κάποιο διεθνή χρηματοπιστωτικό οίκο.

Αυτή είναι η τακτική τους, έτσι διατηρούν την…πολιτική και οικονομική τους καριέρα σκυλεύοντας πάνω στο “πτώμα” της ελληνικής οικονομίας και επιδιώκοντας παράλληλα να πατήσουν και πάνω στα πτώματα των Ελλήνων πολιτών!!!

Οι εν λόγω γνωστοί άγνωστοι τάχα οικονομολόγοι με τους παχυλούς μισθούς – οι οποίοι ευθύνονται για την κατάντια της χώρας χωρίς να έχουν πληρώσει τίποτε για τα λάθη και τις παραλείψεις τους, οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί όταν απευθύνονται στους Έλληνες πολίτες που από το υστέρημά τους, τους έχουν κάνει… πλούσιους και γνωστούς.

Θα περιμέναμε να επικεντρωθούν σε όλους αυτούς που έχουν μεταφέρει σε ξένες τράπεζες πάνω από 600 δις € καταθέσεων “στεγνώνοντας” την αγορά και ποντάροντας στη χρεωκοπία της χώρας. Αντί αυτού, δίνουν συμβουλές, οδηγίες και κουνούν επιδεικτικά το δάκτυλό τους, ξεχνώντας ότι οι Έλληνες πολίτες θα τους κουνήσουν και τα πέντε δάχτυλα.

Αλήθεια επειδή η κα Ξαφά και το σινάφι της μιλούν συνέχεια για “αξιολόγηση”, αξιολογεί κανένας τα στελέχη του ΔΝΤ, γιατί αν ο πραγματικός τους στόχους δεν είναι η διάλυση μιας χώρας, τότε θα έπρεπε όλοι αυτοί να βρίσκονται με πολύ επιείκεια τουλάχιστον σε εργασιακή εφεδρεία…

Τους προειδοποιούμε ότι η ανεξάντλητη φτώχεια, η ανεργία, η ανασφάλεια, και τα λουκέτα της αγοράς θα πέσουν ως πέλεκυς στα κεφάλια τους. Από αυτούς που έχουν την κύρια ευθύνη για την “κινεζοποίηση” του εργατικού δυναμικού και για την φτωχοποίηση όλων των Ελλήνων, δεν θέλουν ούτε συμβουλές, ούτε οδηγίες.

Δεν θέλουμε νέους… “εθνοσωτήρες”. Ας πάψουν επιτέλους να οδηγούν τον “Τιτανικό” στα βράχια.Πολλές φορές «διακινούνται» ειδήσεις, οι οποίες είναι αμφιβόλου περιεχομένου ή στοχευμένου αποτελέσματος. Πληροφόρηση και παραπληροφόρηση, είναι οι παράλληλοι αλλά αντίθετοι οδοί στις οποίες οι ασχολούμενοι με τα ΜΜΕ (αλλά και με τα ειδησεογραφικά ιστολόγια) οφείλουν να κινούνται με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή.

Μέσα στα πλαίσια της στοχευμένης παραπληροφόρησης και της δημιουργίας εντυπώσεων που μπορούν να λειτουργήσουν ως προθάλαμος πολύ σοβαρών εξελίξεων στην ελευθεροτυπία, δημοσιεύθηκε σήμερα μία είδηση – βόμβα! Ο Πάγκαλος δέχθηκε επίθεση από νεαρό ζευγάρι. Άλλοι, λοιπόν, δημοσίευσαν το γεγονός, ενώ κάποιοι άλλοι (για άγνωστους λόγους) θέλησαν να το παραποιήσουν, εμφανίζοντας την φραστική επίθεση κατά Πάγκαλου ως… δολοφονική!

Παρ’ ολίγο να πέσει θύμα αυτής της αισχρής «είδησης» μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι, του οποίου η συντακτική ομάδα –ευτυχώς για την δημοσιογραφία αλλά και για τους ίδιους- δεν βιάστηκε να αναμεταδώσει, αλλά προτίμησε να προχωρήσει σε διασταύρωση – επαλήθευση του συμβάντος, οπότε και διαπιστώθηκε πως στην πραγματικότητα η «επίθεση» ήταν πολύ διαφορετική…

Η αληθινή είδηση αναφέρει τον Θεόδωρο Πάγκαλο, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, να περνά από την πλατεία Ομονοίας με την προσωπική του φρουρά, όπου και δέχθηκε φραστική επίθεση από δύο άτομα νεαρής ηλικίας, έναν άντρα 26 χρονών και μία κοπέλα 24 χρονών. Αμέσως, ειδοποιήθηκε η Αστυνομία, η οποία συνέλαβε (προληπτικά) τους δράστες. Σύμφωνα με την είδηση έγινε σωματική έρευνα στους δύο νέους και διαπιστώθηκε πως είχαν ένα σπρέι πιπεριού και ένα μαχαίρι… (εμείς θέλουμε να διατηρούμε τις αμφιβολίες μας για την ανεύρεση των ανευρεθέντων…)

Η ψεύτικη είδηση είναι ολόιδια, αλλά αναφέρει πως ο κύριος Πάγκαλος δέχθηκε δολοφονική επίθεση με μαχαίρι…!

Τα συμπεράσματα δικά σας, για την ό,ποια σκοπιμότητα που υπήρξε πίσω από την παραποίηση του πραγματικού γεγονότος, της φραστικής δηλαδή και όχι της δολοφονικής επίθεσης. Κάποιοι, προφανώς, επιδιώκουν να δυναμιτίσουν το κλίμα και να εξαναγκάσουν σε μεγαλύτερες δόσεις αστυνόμευσης εν όψει των μεγάλων συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας που ξεκινούν από αύριο. Εκτός και εάν, η δολοφονική επίθεση έγινε όντως και αποσιωπήθηκε, για να μην βρεθούν κάποιοι που θα πιστέψουν ότι θα έχουν «καλύτερη τύχη» εάν προσπαθήσουν…

Σαν ιστολόγιο καταδικάζουμε τις πρακτικές παραπλάνησης των πολιτών, από όπου και αν προέρχονται, όπως καταδικάζουμε και την βία από όπου και αν προέρχεται. Πάντως, η κρατική βία καλά κρατεί και δεν χρησιμοποιεί απαραίτητα γκλομπς και ασφυξιογόνα…


Φωτιά έχει πάρει ήδη από την 1η Σεπτέμβρη η ελληνική κοινωνία, ακριβώς όπως αναμενόταν. Κοινωνικά στρώματα και επαγγελματικοί κλάδοι αρχίζουν ο ένας μετά τον άλλον να συγκρούονται με την πολιτική της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος πάντως μόλις προχθές διακήρυξε εκ νέου ότι δεν έχει καμιά απολύτως πρόθεση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Σαν πυρκαγιά με ανέμους 9 και 10 μποφόρ επεκτείνεται η αναταραχή στην ανώτατη εκπαίδευση. Οποιο τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ συνεδριάζει, αποφασίζει κατάληψη, με αποτέλεσμα πάνω από 100 να τελούν ήδη υπό κατάληψη, καθώς έχει σφυρηλατηθεί αφενός ένα μέτωπο φοιτητών και καθηγητών μέσα στα ΑΕΙ και αφετέρου μια πρωτοφανής συμπαράταξη κατά του νόμου Διαμαντοπούλου όλων των φοιτητικών παρατάξεων της Αριστεράς, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της.

Η συναίνεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή κατά την ψήφιση του νόμου δεν βρήκε καμιά ανταπόκριση μέσα στους χώρους των ανώτατων και ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, πράγμα που καθιστά άκρως αμφίβολη την τιθάσευση από την κυβέρνηση των αντιδράσεων των ενδιαφερομένων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Είναι χαρακτηριστικό ότι όχι μόνο η ΠΑΣΠ συγκρούεται με τη γραμμή του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και τμήματα της ΔΑΠ συγκρούονται ανοιχτά με τον Αντώνη Σαμαρά!

Η υπουργός Παιδείας έχει επιλέξει τη γραμμή οξύτατης φραστικής και πρακτικής σύγκρουσης με τους φοιτητές, τους πρυτάνεις και τους καθηγητές, αλλά το αν η πολιτική αυτή θα αποδειχθεί αποτελεσματική εξαρτάται από τις πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες που θα κατορθώσει η κυβέρνηση να οικοδομήσει μέσα στα πανεπιστήμια. Αυτό θα φανεί στην πράξη, αλλά για την ώρα η χιονοστιβάδα καταλήψεων δεν υποδηλώνει ευρεία αποδοχή της κυβερνητικής πολιτικής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Στο μεταξύ ο θανατηφόρος συνδυασμός κυβερνητικής ανικανότητας, γραφειοκρατίας και οικονομικής κρίσης έχει αφήσει χωρίς βιβλία (!) τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια. Εκατομμύρια σχολικά βιβλία δεν έχουν καν εκτυπωθεί και οι υπεύθυνοι του αρμόδιου οργανισμού εκτιμούν ότι θα χρειαστούν δύο με τρεις μήνες να φτάσουν σε όλους τους μαθητές, πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι τότε τα παιδιά θα κάνουν μάθημα χωρίς... βιβλία!

Παράλληλα, εκφυλίζεται ραγδαία η κατάσταση στην αγορά, με αιχμή αυτή τη στιγμή την επιβολή του εξωφρενικού ΦΠΑ 23% στα σουβλάκια, στις τυρόπιτες και σε όλα τα είδη εστίασης, με αποτέλεσμα την απόφαση των ταβερνιάρηδων και των εστιατόρων να μην καταβάλλουν πλέον ΦΠΑ στο κράτος, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι θα πάψουν να κόβουν αποδείξεις, φοροδιαφεύγοντας πλέον ολοκληρωτικά.

Σε πλήρη αντίθεση όμως με πέρυσι, όταν οι πολίτες είχαν ανταποκριθεί ενθουσιωδώς στις εκκλήσεις της κυβέρνησης για τη συγκρότηση παλλαϊκού "κινήματος συλλογής αποδείξεων" υποχρεώνοντας ακόμη και τους φούρνους να δίνουν απόδειξη 70 λεπτών για μια φρατζόλα ψωμί, αυτή τη φορά ελάχιστοι θα θελήσουν να συνεργαστούν στην πάταξη της φοροδιαφυγής με μια κυβέρνηση που έχει λεηλατήσει τους μισθούς και τις συντάξεις εκατομμυρίων Ελλήνων εργαζομένων και έχει διαλύσει όλα τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Σαν να μην έφταναν αυτά, ακόμη και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους που διόρισε η κυβέρνηση Παπανδρέου ομολόγησε προχθές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πιάσει η κυβέρνηση τους δημοσιονομικούς στόχους που καθόρισε η ίδια με την τρόικα. Αυτό σηματοδοτεί φυσικά την παταγώδη αποτυχία τόσο του Μνημονίου όσο και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, πέρα από τη δεδομένη ανεπάρκεια της κυβερνητικής πολιτικής.

Το τραγικότερο όλων πάντως είναι ότι στα τέλη του 2012 το δημόσιο χρέος, το οποίο ο Γ. Παπανδρέου παρέλαβε στο 115% του ΑΕΠ (ή 127% του ΑΕΠ με βάση αμφιλεγόμενες "διορθώσεις" και λαθροχειρίες), θα εκτιναχθεί στο πρωτοφανές ύψος του... 172% του ΑΕΠ λόγω της πολιτικής του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου!

Αυτό σημαίνει ότι ίσως ποτέ πια η χώρα μας δεν θα μπορέσει να απαλλαγεί από την ξένη δημοσιονομική κατοχή, όπως έλεγε και ο Ευ. Βενιζέλος στο υπουργικό συμβούλιο.

Αλλαγή - Μόνο πολιτική λύση υπάρχει

Ηλίου φαεινότερον είναι πλέον το συμπέρασμα για όλους τους Ελληνες από τη διαχείριση της κρίσης που έχει κάνει η κυβέρνηση Παπανδρέου: οικονομική διέξοδος μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής που καθορίζουν το Μνημόνιο, το Μεσοπρόθεσμο και όλα τα παρόμοιας νοοτροπίας προγράμματα που συναποφασίζουν κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ, απλούστατα δεν υπάρχει! Με εφιαλτική λιτότητα, κανένα αναπτυξιακό έργο και ανομολόγητη στάση πληρωμών του δημοσίου σε όποιον χρωστάει το κράτος στο εσωτερικό, λύση δεν υπάρχει. Μόνο πολιτική διέξοδος υφίσταται. Ριζική αλλαγή οικονομικής πολιτικής, την οποία στο τέλος θα υποχρεωθεί να αποφασίσει είτε η ΕΕ, είτε κάποια ελληνική κυβέρνηση.

  • Ανησυχητικά πολλά «εχθρικά δίδυμα» έχουν δημιουργηθεί στο εσωτερικό του υπουργικού συμβουλίου
Αυξάνονται οι πύρινες εστίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης καθώς οι υπουργοί μοιάζουν να βρίσκονται σε κατάσταση νευρικής κρίσης. Η εικόνα αυτή δυσαρεστεί και προβληματίζει το πρωθυπουργικό επιτελείο, τα μέλη του οποίου έχουν εισηγηθεί στον κ. Γ. Παπανδρέου να λάβει όποιο μέτρο θεωρεί σκόπιμο προκειμένου να πάψουν αυτές οι αρρυθμίες ώστε να βελτιωθεί η εικόνα αλλά και η λειτουργία της κυβέρνησης. Όπως μεταδίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός θα αναλάβει το προσεχές διάστημα πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπό τη σκιά της τρόικας, η οποία ρίχνει φως στις καθυστερήσεις και στις αστοχίες της κυβέρνησης και πιέζει για μείωση του δημόσιου τομέα τα νεύρα των υπουργών είναι τεντωμένα. Η παραίτηση του κ. Χ. Παμπούκη, έπειτα από την επίθεση που δέχτηκε από τον κ. Χρ. Παπουτσή, άναψε ένα φυτίλι που μοιάζει να καίγεται αργά αργά πλησιάζοντας το βαρέλι με το μπαρούτι των πρόσθετων μέτρων.

Στο υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Α. Λοβέρδος είχε έντονη συνομιλία με την κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου για το αν θα επιτραπεί στους πανεπιστημιακούς γιατρούς να λειτουργούν ιδιωτικά ιατρεία -μια απαγόρευση που είχε θεσπίσει η κυρία Ξενογιαννακούλου ως υπουργός Υγείας. Ο υπουργός Υγείας απάντησε στην κριτική που του άσκησε και την επόμενη ημέρα. «Τη σέβομαι και την εκτιμώ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα διαφωνούμε. Δημοκρατία έχουμε, το θέμα έληξε ...».

Ο κ. Λοβέρδος ήλθε σε αντιπαράθεση και με τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου κ. Σ. Λύτρα, διαφωνώντας αν το νομοσχέδιο για τη δωρεά οργάνων εισάχθηκε σε πρώτη ή σε δεύτερη ανάγνωση.

Επιπλέον ο κ. Δ. Ρέππας έδωσε συνέχεια στον καυγά με τον κ. Ι. Ραγκούση με συνέντευξη στο «Ράδιο 9», λέγοντας ότι η τρόικα ουδέποτε έθεσε θέμα για τα ταξί. «Η απόφαση του ΣτΕ που δημοσιεύτηκε δεν λέει αυτό που επικράτησε ως συμπέρασμα, τεχνηέντως βεβαίως», είπε. Και πρόσθεσε ότι επίκειται απόφαση από το ΣτΕ που θα κρίνει συνταγματικό το πληθυσμιακό κριτήριο (σ.σ. η απόφαση αφορά τους φαρμακοποιούς και έχει εκδοθεί).

Ο κ. Ρέππας, στην ίδια συνέντευξη ρωτήθηκε για την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, και είπε ότι «εμείς θέλουμε θεσμούς οι οποίοι να λειτουργούν, να ελέγχουν», η οποία ερμηνεύτηκε ως αιχμή προς τον κ. Ευ. Βενιζέλο. Στη συνέχεια όμως άσκησε κριτική στην έκθεση επισημαίνοντας ότι οι συντάκτες της δεν έλαβαν υπόψιν τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου τις οποίες χαρακτήρισε καθοριστικές. «Η έκθεση δεν μπορεί να αποδώσει ακριβή αποτύπωση επειδή αγνοεί αυτές τις παραμέτρους», σημείωσε.

«Οι οργανώσεις αυτές είναι για άλλη δουλειά, δεν είναι για τις προσλήψεις». Με αυτή τη φράση φέρεται να σχολίασε ο κ. Χ. Καστανίδης το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων μέσω των ΜΚΟ, που προωθεί ο κ. Γ. Κουτρουμάνης. Το πρόγραμμα αυτό, αφορά 55.000 θέσεις εργασίας αλλά παρουσιάστηκε με προχειρότητα και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ακόμα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα αλλά και στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ.

Τελικώς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εφαρμοστεί γιατί η αντικατάσταση του με άλλο πρόγραμμα το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από την ΕΕ θα χρειαστεί περίπου έξι μήνες και θα χαθούν τα σχετικά κονδύλια. Ομως θα υπάρξει περαιτέρω αυστηροποίηση των κριτηρίων επιλογής των ΜΚΟ (θα απαγορεύονται όσες έχουν συσταθεί προσφάτως και όσες έχουν πολιτικά πρόσωπα στα διοικητικά τους συμβούλια) αλλά και των προγραμμάτων που θα προσφέρονται.


Ποινική δίωξη για την υπόθεση των υποκλοπών άσκησε η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Η δίωξη αφορά στο αδίκημα της απόπειρας διακεκριμένης κατασκοπείας και ασκήθηκε κατόπιν σχετικής παραγγελίας της εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας.

Πιο συγκεκριμένα, η δίωξη είναι κατά παντός υπευθύνου και αφορά στις υποκλοπές συνομιλιών μελών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, κορυφαίων κρατικών αξιωματούχων, κ.ά, το διάστημα 2004 – 2005, την περίοδο δηλαδή που η χώρα βρίσκονταν στο διεθνές προσκήνιο λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σχετική έρευνα είχε διενεργήσει ο εισαγγελέας Εφετών Δημήτρης Δασούλας. Το 2007 η υπόθεση των υποκλοπών είχε μπει στο αρχείο αγνώστων δραστών, καθώς η ανάκριση που είχε διενεργηθεί δεν είχε μπορέσει να ρίξει φως στα «πως» και τα «γιατί» της υπόθεσης. Πριν όμως, από περίπου ένα χρόνο η υπόθεση ανασύρθηκε από το αρχείο κατόπιν παρέμβασης του σημερινού υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, τότε προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Τη νέα έρευνα ανέλαβε να διενεργήσει ο κ. Δασούλας, ο οποίος με τη συνδρομή μελών της ΑΔΑΕ κατάφερε να συγκεντρώσει στοιχεία που καταδεικνύουν εμπλοκή στην υπόθεση, υπαλλήλων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα «ύποπτο» κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιούνταν από υπαλλήλους της πρεσβείας στην Αθήνα. Όπως προέκυψε από την έρευνα η συσκευή αγοράστηκε μαζί με άλλα τρία καρτοκινητά από κατάστημα στην Ακτή Μιαούλη, στον Πειραιά, από ένα πρόσωπο που είχε δηλώσει ψευδή στοιχεία.

Εντοπίστηκαν ακόμη και άλλοι «ύποπτοι» τηλεφωνικοί αριθμοί στο Μέριλαντ, που επικοινώνησαν με τα καρτοκινητά-σκιές των υποκλοπέων στην Ελλάδα. Τα στοιχεία ωστόσο, των δραστών δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη, καθώς οι αμερικανικές αρχές δεν απάντησαν ποτέ στο αίτημα του Έλληνα εισαγγελέα για παροχή επιπλέον πληροφοριών σχετικά με τα πρόσωπα που χρησιμοποιούσαν τα συγκεκριμένα τηλέφωνα.

Μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης θα ακολουθήσει ανάκριση η οποία και θα προσπαθήσει να προσωποποιήσει τις κατηγορίες, προφανώς ματαίως, αφού σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, όλα θα οδηγήσουν στην πόρτα συγκεκριμένης "πρεσβείας", όπου και θα τελειώσει το "πανηγύρι" των υποκλοπών (με το αιτιολογικό της διπλωματικής ασυλίας). Φαίνεται πως οι παρακολουθήσεις και οι υποκλοπές είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται για να ρίχνουν αλλά και για να διατηρούν κυβερνήσεις...

Μετά από την συγκεκριμένη εξέλιξη και δεδομένης της αποπροσανατολιστικής σκοπιμότητας του όλου εγχειρήματος (καλύτερα να συζητάμε για ακίνδυνα και ατελέσφορα θέματα, παρά για τις εξελίξεις που θα έριχναν ακόμη και την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας), εμείς θα θέλαμε να κάνουμε μερικές (τέσσερις για την ακρίβεια) ερωτήσεις προς κάθε υπεύθυνο. Οι ερωτήσεις γίνονται επειδή τις επιβάλλει η κοινή λογική.

Ερώτηση 1η: Η ποινική δίωξη θα αφορά και τον Τόμας Μίλερ που πλέον δεν καλύπτεται από διπλωματική ασυλία και κάνει business σε Ελληνικές εισηγμένες εταιρείες;

Ερώτηση 2η: Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας πιστεύει πως οι υποκλοπές έχουν σταματήσει και δεν γίνονται πλέον; (η ερώτηση αυτή δεν αφορά πιθανούς διπλωμάτες ξένων χωρών, αλλά Έλληνες που πιθανώς εργάζονται νυχθημερόν παρακολουθώντας - υποκλέπτοντας τηλεφωνικές συνδιαλέξεις πολιτικών και πολιτών)

Ερώτηση 3η: Μέσα στις υποκλοπές υπάρχει περίπτωση να έχουν υπάρξει υπεξαιρέσεις εγγράφων προς σημαίνονται πολιτικά πρόσωπα του παρελθόντος; Η Εισαγγελία εξετάζει κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο;

Ερώτηση 4η: Μέσα στα πλαίσια των Wikileaks και την αποδειδειγμένη (μέσα από αυτά) προθυμία Ελλήνων πολιτικών να μεταφέρουν πληροφορίες στην "πρεσβεία", υπάρχει περίπτωση σήμερα Ελληνικές Υπηρεσίες να εργάζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο προς όφελος της συγκεκριμένης "πρεσβείας";


Νέες προκλητικές δηλώσεις του τούρκου υπουργού μέσω της εφημερίδας Zaman

Στον ισχυρισμό ότι ειναι παράνομο να κάνει η Κύπρος έρευνα για πετρέλαιο σε ύδατα που δεν της ανήκουν επανήλθε ο αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης της Τουρκίας υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς, σε δηλώσεις που έκανε στην τουρκική εφημερίδα Zaman, εκτοξεύοντας εμμέσως νέες απειλές.

«Γι' αυτό υπάρχει ο στόλος», είπε ο Μπαγίς και πρόσθεσε ότι «στο παρελθόν η Ελληνοκυπριακή πλευρά είχε επιχειρήσει να κάνει παρόμοια πράγματα, αλλά υπάρχουν αυτοί που θυμούνται τι αντιμετώπισε».

«Είναι παράνομο να κάνουν έρευνες σε ύδατα που δεν τους ανήκουν. Η Τουρκία θα κάνει στο έπακρο χρήση όλων των δικαιωμάτων της, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και θα πράξει τα δέοντα. Γνωρίζουν τη σοβαρότητα που διακρίνει την Τουρκία»,
σημείωσε.

Στην παρατήρηση του συντάκτη ότι κατά τις έρευνες που είχαν γίνει στο παρελθόν, πλοία του τουρκικού πολεμικού στόλου είχαν σπεύσει στην περιοχή, ο Μπαγίς είπε:
«Γι΄αυτόν τον λόγο φτιάξαμε το στρατό μας και εκπαιδεύσαμε τους στρατιώτες».

Εμπάργκο εισαγωγής πετρελαίου από τη Συρία επιβάλλει η ΕΕ
  • Επεκτείνει επίσης το πάγωμα περιουσιών και την απαγόρευση εισόδου συγκεκριμένων ατόμων σε κράτη μέλη της
Εμπάργκο στην εισαγωγή πετρελαίου από τη Συρία αποφάσισαν να επιβάλουν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μία προσπάθεια να εντείνουν τις πιέσεις προς τον σύρο πρόεδρο, Μπασάρ Αλ-Άσαντ να σταματήσει τη βίαιη καταστολή των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων.

Πρόκειται για ένα αναμενόμενο, αλλά σημαντικό βήμα από την πλευρά της ΕΕ.

Η ΕΕ αποφάσισε, επίσης, την επέκταση της λίστας των ατόμων που απαγορεύεται να ταξιδέψουν σε κράτος-μέλος της ΕΕ και στο πάγωμα των περιουσιών επτά οντοτήτων, ανάμεσά τους και τεσσάρων προσώπων.

Οι νέες κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ το Σάββατο.

Διαβάστε επίσης: Έρχεται η σειρά της ΣυρίαςΓράφει ο Αντώνης Ι. Γρυπαίος
Διεθνολόγος

Η Μονοκρατορία των Η.Π.Α. σήμερα ευρίσκεται σε παρακμή. Οι Η.Π.Α. πολύ σύντομα, κατά τη διαδρομή του χρόνου, διήνυσαν τη περίοδο ακμής, δόξας, ευημερίας, παντοκρατορίας, υπερδύναμης, και κατέληξαν σήμερα σε παρακμή, διότι έκαναν το λάθος να συνδέσουν τις τύχες τους, με τις επιθυμίες, πολιτικές, και επιδιώξεις, του Διεθνούς Σιωνισμού, της παγκόσμιας Σιωνιστικής οικονομικής και πολιτικής διακυβέρνησης του πλανήτη.

Οι Κοσμοκράτορες χρησιμοποίησαν τους Αμερικανούς πολιτικούς, τους έστυψαν σαν λεμονόκουπες, και τώρα τους πετάνε στα αζήτητα.

Όλες οι ανώτατες κυβερνητικές θέσεις των ΗΠΑ, στον οικονομικό, Στρατιωτικό, κοινωνικό και πολιτικό τομέα κατέχονται από στελέχη της παγκόσμιας Σιωνιστικής διακυβέρνησης, η οποία αυτοδιορίστηκε δικτατορικώς σε υπερκυβέρνηση της Γης.

Ο Εβρα’ι’κής καταγωγής πρώην πρωθυπουργός της Αγγλίας, Βενιαμίν Ντισραέλι,( όνομα και πράμα), στο βιβλίο του «Coningsby» του 1850 αναφέρει τα ακόλουθα.

«Εβραίοι παντού! Υπήρξε μήπως ποτέ καμία κίνηση στην Ευρώπη περισσότερο ή λιγότερο σημαντική, που να έγινε χωρίς τη δική μας συμμετοχή;; ο κόσμος διοικείται όχι από αυτά τα πρόσωπα που φαίνονται επί σκηνής, αλλά από εκείνα που βρίσκονται στα παρασκήνια…. Τη τελευταία στιγμή οι μυστικές εταιρίες εξουδετερώνουν όλες τις αποφάσεις των διοικούντων, δημοκρατικά εκλεγμένων πολιτικών ηγετών.

Οι μυστικές εταιρίες, (βλέπε λέσχη Μπίλτερμπεργκ, τριμερής επιτροπή, κ.λ.π.) αποτελούν τις μυστικές κυβερνήσεις. Άνθρωποι της Εβρα’ι’κής φυλής της διασποράς, βρίσκονται επικεφαλής όλων αυτών».

Θέλετε ονόματα;;; παρακαλώ. Rothschild, Rockeffelers, Morgan, Warburg, Soros, Buffet, Kissinger, Mantlin Albright, Bresinsky, Sarkozi, David Cameron, Koen (Ireland), η ηγεσία της Ε.Ε. Ζοζέ (Ιωσήφ) Μπαρόζο, Herman van Rabai (Rabai από το Ραβί βλέπε Ευαγγέλιο- ό λέγεται διδάσκαλε) πρόεδρος της Ε.Ε. , Jeffrey-Ελλάδος, Bloomberg-δήμαρχος της Ν.Υ. όλοι οι Υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομικών, και Αμύνης των ΗΠΑ, όλοι οι τραπεζίτες και οικονομολόγοι Milton Friedman, (ιδρυτής της Σχολής του Σικάγου), οι μεγαλοτραπεζίτες των ΗΠΑ, Ben Bernanke, Allan Greenspan, (Έχουν πιάσει βλέπετε όλα τα μεγάλα πόστα). Οι νομπελίστες οικονομολόγοι Rubin(πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs) , Josef Stiglitz, Timothy Gaitner (υπουργός οικονομικών ΗΠΑ), οι διοικητές του ΔΝΤ Dominic Strauss Kan, Kristin Lagart, κ.λ.π. Οι πρέσβεις των ΗΠΑ ανά την υφήλιο είναι όλοι τους όργανα της Σιωνιστικής Ν.Τ.Π.(Γαλάζια αχτίνα), και εξυπηρετούν εντολές της παγκόσμιας Σιωνιστικής διακυβέρνησης, αλλιώς δεν θα εγένοντο πρέσβεις. Γενικώς δεν γίνεται ποτέ κανείς πρόεδρος ή πρωθυπουργός εάν δεν έχει ρίζες στην ελίτ του διεθνούς Σιωνισμού.(Σε όλα τα κράτη). Δεν γίνεται ποτέ κανείς Αρχηγός πολιτικού κόμματος ή υπουργός, εάν πρώτα δεν προσκυνήσει.

Η οικονομία του πλανήτη, και ο χρυσός όλης της Γης, ευρίσκεται στα χέρια τριών ανδρών, των Rothschild, Rockeffelers, & Morgan, ηγετών της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης.

Προ του Β! παγκοσμίου πολέμου οι Ιουδαίοι της Ευρώπης βλέποντας το τυφώνα ΝΑΖΙ να έρχεται, μετανάστευσαν ομαδικά στις ΗΠΑ, όπου με τη πάροδο του χρόνου, κατέλαβον όλη την εξουσία, υπουργεία, τράπεζες, οργανισμούς, και ο αθώος Αμερικανικός λαός έμεινε στα σπίτια, στα εργοστάσια, και στο στρατό για να πολεμάει εκτός συνόρων, (έμεινε με τη «μπανάνα» στο χέρι….)

Η Ν.Τ.Π. σε προχωρημένο στάδιο σήμερα εμφανίζεται με νέο όνομα και λέγεται «Γαλάζια ακτίνα» (BLUE BEAM).

Τα σχέδια της «Γαλάζιας αχτίνας» είναι ακόμη άγνωστα, αλλά με όσα συμβαίνουν σήμερα στα Αραβικά κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, (και στην Ελλάδα), μπορούμε να τα φαντασθούμε.

Οι προσπάθειες επιβολής της Ν.Τ.Π. και της παγκοσμιοποίησης, υπό την ηγεσία των Σιωνιστικών πλέον ΗΠΑ, αλλά και άλλων νεοφιλελεύθερων καθεστώτων, συνάντησαν την αντίσταση , οργή, θυμό, και αντίδραση των λαών της Γης, αφού η ανθρωπότητα αντελήφθη ότι παγκοσμιοποίηση και Ν.Τ.Π. σημαίνει επιβολή παγκόσμιας δικτατορίας μιας ομάδας ανθρώπων, υπό την ομπρέλα και τη μπότα, της στρατιωτικής σιωνιστικής ΗΠΑ.

Η Ελίτ της παγκόσμιας διακυβέρνησης, ενισχύθηκε συγκεντρώνοντας στα χέρια της όλο το χρυσό του πλανήτη, ενώ οι ΗΠΑ οικονομικώς κατέρρευσαν. Σημεία της παρακμής των ΗΠΑ έχουμε πολλά, και κάθε μέρα εμφανίζονται περισσότερα , αφού τα γεγονότα τρέχουν.

Αναφέρουμε μερικά συγκεκριμένα γεγονότα που αποδεικνύουν του λόγου το ασφαλές.

Είναι πέρα από κάθε αμφιβολία ότι το νεοφιλελεύθερο καπιταλιστικό σύστημα που κυβερνά τις ΗΠΑ (το σύστημα της Σχολής του Σικάγου), βρίσκεται μπροστά σε μια σοβαρότατη κρίση, αλλά και οι ΗΠΑ σε κρίση οικονομική , πολιτική, κοινωνική, κρίση στρατιωτικής ισχύος, αφού ηττήθησαν στο Βιετ-Νάμ, Ιράκ, Αφγανιστάν, γέμισαν τις ΗΠΑ φέρετρα, και διά βίου τραυματίες, και για να καταβάλλουν σήμερα το Νάρκισο Καντάφι , ζήτησαν τη στρατιωτική συνδρομή των άλλων «αστέρων» της διεθνούς «μαφίας» από το ΝΑΤΟ.

Ο εφιάλτης μιας παγκόσμιας καταστροφής που έρχεται για πρώτη φορά χωρίς πόλεμο, είναι η μεγαλύτερη ήττα των ΗΠΑ και των άλλων κρατών της Ε.Ε.!!!

Η πανωλεθρία των ΗΠΑ στη κίνηση της S & P να τις υποβαθμίσει, επιβεβαιώνει τη παντοδυναμία των τραπεζιτών και των οίκων αξιολόγησης της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης μέσα στην επικράτεια των ΗΠΑ, σε τέτοιο βαθμό που σήμερα μπορούμε να λέμε ότι τις ΗΠΑ οικονομικά ελέγχουν, οι Federal Reserve Bank, Goldman Sachs, J.P.Morgan, Citigroup, Manhattan Bank, οι οίκοι Standard & Poors, Fitch, Moodys, και άλλα μπουμπούκια της Σχολής του Σικάγου.

Ιδιοκτήτες όλων αυτών είναι οι παγκόσμιοι δικτάτορες, γνωστοί και μη εξαιρετέοι, πάντως όχι οι ΗΠΑ.

Είναι τόσον ισχυροί που επέβαλλαν στις τοπικές κυβερνήσεις το μύθο ότι η οικονομία σώζεται μόνο αν σωθούν οι τράπεζες.

Έτσι οι κυβερνήσεις και φυσικά οι ΗΠΑ επιβάλλουν πρόσθετους φόρους υπέρ της τραπεζικής σωτηρίας. Έτσι οι λαοί πληρώνουν τις Σιωνιστικές τράπεζες.

Ένας Αμερικανός γερουσιαστής είπε, «Οι λαοί θα εξεγερθούν επειδή οι φόροι που πληρώνουν, κατέληξαν στις τσέπες των Σιωνιστών τραπεζιτών, και αυτό θα το πληρώσουμε με χρεοκοπία».

Πράγμα που έγινε.

Εδώ στη χρεοκοπημένη Ελλάδα , τα δύο πολιτικά κόμματα εξουσίας, έχουν ήδη ενισχύσει τις τράπεζες με το τεράστιο ποσό των 78 δις. Ευρώ, χρήματα του φτωχού Ελληνικού λαού.

Αυτά είδε ο Εμίρης του Κατάρ και έτρεξε να φάει…
Ο Νομπελίστας οικονομολόγος Πώλ Κρούγκμαν λέει, «οι ΗΠΑ δεν αντιμετωπίζουν απλώς μια κρίση χρέους, αλλά μια κρίση δημοκρατίας».

Οι εκλεγμένες κυβερνήσεις συμμορφώνονται αμέσως στις εντολές των κερδοσκόπων και των αγορών, αφού αυτοί είναι η ίδια η παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση, για ακόμη μεγαλύτερη λιτότητα και συρρίκνωση των δημοσίων δαπανών, ώστε τα χρήματα του κράτους να πηγαίνουν όλο και περισσότερα στις δικές τους τράπεζες.

Αλλά με λιτότητα δεν γίνεται ανάπτυξη, και τα κράτη βυθίζονται όλο και πιο πολύ στην ύφεση και χρεοκοπία.

Οι λαοί των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στο όνομα των δογμάτων της σχολής του Σικάγου, του νεοφιλελευθερισμού, είναι πλέον αιχμάλωτοι των αγορών της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης.

Στη περίπτωση της Ελλάδος όλα αυτά τα χειροτέρεψε το σπάταλο κράτος, και οι σπάταλοι ανθέλληνες πολιτικοί, προκειμένου να πετύχουν όσο το δυνατόν συντομότερα τη διατεταγμένη υπηρεσία της χρεοκοπίας, ώστε να λάβουν εύσημα από τη παγκόσμια δικτατορία.

Ένα άλλο γεγονός που ενέτεινε τη παρακμή των ΗΠΑ είναι ότι δεν ελέγχουν την έκδοση και κυκλοφορία του νομίσματος.

Η έκδοση, εκτύπωση, και κυκλοφορία του δολαρίου είναι προνόμιο της Federal Reserve Bank, η οποία είναι στα χέρια ιδιωτών στελεχών της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης.

Εν συνεχεία τα δίνουν στη κυβέρνηση των ΗΠΑ με τόκο…

Έτσι κατάφεραν οι Κοσμοκράτορες να βάλλουν στο χέρι τις ΗΠΑ, ελέγχοντας την έκδοση και κυκλοφορία του δολαρίου σε βαθμό τέτοιο, που σήμερα να έχουν δημόσιο χρέος 15 τρις. δολαρίων με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν το χάος της χρεοκοπίας και τη στάση πληρωμών μισθών και συντάξεων στο λαό τους, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Στις ΗΠΑ η FED έχει την εξουσία να τυπώνει χρήματα, έτσι που μπορούμε να λέμε ότι το δολάριο είναι ένα ιδιωτικό νόμισμα , και οι ΗΠΑ δεν έχουν κρατικό νόμισμα. Απόδειξη αυτού είναι ότι το δολάριο έχει τυπωμένα επάνω του τα σύμβολα του διεθνούς Σιωνισμού.

Όπως στην Ελλάδα δεν ελέγχουμε το Ευρώ, το οποίο τυπώνεται στις Βρυξέλες από την Ε.Κ.Τ. έτσι και στις ΗΠΑ το δολάριο τυπώνεται από ιδιωτική τράπεζα, και δεν το ελέγχουν οι ΗΠΑ.

Γιαυτό ΗΠΑ & Ελλάς χρεοκόπησαν.

Ο μεγάλος διεθνής τραπεζίτης Rothschild (Πρόεδρος της παγκόσμιας διακυβέρνησης), έλεγε, «Δώστε μου τον έλεγχο του νομίσματος ενός κράτους (ΗΠΑ & Ε.Ε.) και μου είναι αδιάφορο ποιος θα κάνει τους νόμους», όπερ και εγένετο.

Σήμερα όλος ο χρυσός των ΗΠΑ , είναι συγκεντρωμένος στα χέρια της παγκόσμιας Σιωνιστικής οικονομικής διακυβέρνησης και δικτατορίας, και ότι υπόλοιπο ακόμη υπάρχει στο θησαυροφυλάκιο των ΗΠΑ, είναι νοθευμένο με άλλα ευγενή μέταλλα, (βλέπε βιβλίο ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ- του βουλευτού Κυριάκου Βελόπουλου), αυτά απεκάλυψε ο πρώην διοικητής του ΔΝΤ κ. Dominic Strauss Kan, και υπέστη τα όσα μαρτύρια, από τις Αμερικανικές αρχές.

Άλλα σημεία που αποδεικνύουν τη παρακμή των ΗΠΑ είναι.

Όταν μια υποτιθέμενη υπερδύναμη καταδέχεται και καταντάει να πέφτει σε τόσο χαμηλά επίπεδα, ώστε να προβαίνει σε προβοκάτσιες, κατασκοπείες, πυρπόληση δασών, και άλλες φθηνές τρομοκρατικές ενέργειες, ενάντια σε άλλες μικρές φίλες χώρες, ώστε με βία να περάσει τα σχέδιά της, αποδεικνύει έτσι πόσο μικροί άνθρωποι τη κυβερνούν, και ότι δεν έχει ηθικές αρχές και αξίες στο διοικείν, αποδεικνύει έτσι σε ολόκληρο τον κόσμο ότι βρίσκεται σε κρίση και παρακμή, ηθική, κοινωνική, και οικονομική.

Έφθασαν στο σημείο να παρακολουθούν τα τηλέφωνα ,και να απειλούν τη ζωή του κακομοίρη Καραμανλή, πρώην Πρωθυπουργού μιάς μικρής φίλης χώρας, για τα ενεργειακά τους συμφέροντα. Τόσο φθηνοί και χαμερπείς είναι. Προ ημερών ήλθε εδώ η Υπουργός τους επί των Εξωτερικών, σαν απεσταλμένη και εκπρόσωπος της παγκόσμιας Σιωνιστικής παρέας, και μαφίας, και ζήτησε επιτακτικά από τους εδώ αχυρανθρώπους της Σιωνιστικής παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης, τον ορυκτό μας ενεργειακό πλούτο με σχέση 80%-20% λες και τα αποθέματα βρέθηκαν στα χωρικά τους ύδατα, τόσο ηθικά ξεπεσμένοι είναι. Εξετέλεσαν βλέπετε εντολές των μεγάλων αφεντικών.

Μιλάμε για τους εγκληματίες Σιωνιστές πολιτικούς των ΗΠΑ , και όχι για το απλό και αθώο Αμερικανικό λαό, προς τον οποίο τρέφουμε σεβασμό και ευγενή αισθήματα για τη συνεργασία μας.

Είναι και αυτός ο λαός προδομένος από τους αχυράνθρωπους και μαριονέτες πολιτικούς , όπως ο Ελληνικός λαός.

Άλλα γεγονότα που αποδεικνύουν τη παρακμή των ΗΠΑ είναι.

Η ενίσχυση των δυνάμεων Ρωσίας-Κίνας σε όλους τους τομείς οικονομικής και στρατιωτικής ισχύος.

Οι αλλεπάλληλες ήττες των ΗΠΑ σε όλους τους τοπικούς πολέμους που ξεκίνησαν, και η οικονομική τους αφαίμαξη.

Οικονομικά σήμερα οι ΗΠΑ εξαρτώνται από τη Κίνα, αφού η Κίνα έχει αγοράσει Αμερικανικά ομόλογα αξίας 1,5 τρις. Δολάρια.

Χωρίς τη συναίνεση Μόσχας-Πεκίνου, οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να δράσουν μονομερώς με στρατιωτικές επεμβάσεις σε άλλα μικρά και ανεξάρτητα κράτη , όπως έπρατταν στο παρελθόν.

Η Μέση Ανατολή σήμερα φλέγεται, Τυνησία, Αίγυπτος, Λιβύη, Συρία, χωρίς οι ΗΠΑ να τολμήσουν κατευθείαν στρατιωτική εισβολή και επέμβαση, όπως συνήθιζαν στο παρελθόν (Ιράκ-Αφγανιστάν, κ.λ.π.).

Χρησιμοποιούν νέες αναίμακτες μεθόδους για να ανατρέψουν ανεπιθύμητα καθεστώτα, όπως μεθόδους ηλεκτρονικού πολέμου και προπαγάνδας, με τη χρήση αντιφρονούντων και αντικαθεστωτικών, τους οποίους εφοδιάζουν ποικιλοτρόπως, με όπλα, χρήμα, ανώνυμους κομμάντος, και μυστικούς πράκτορες τους οποίους στέλνουν μέσα στην υπό κατάληψη χώρα, και τα κάνουν «γυαλιά-καρφιά», κάνουν τη χώρα «καλοκαιρινή» που λέει ο λαός. Στο πόλεμο της Λιβύης οι ΗΠΑ δεν τόλμησαν να αναλάβουν ηγετικό ρόλο, αλλά άφησαν τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ να «βγάλουν το φίδι από τη τρύπα». Περιορίστηκαν στις αποστολές πρακτόρων της CIA , αλλά και άλλων εθελοντών μισθοφόρων κομμάντος του διεθνούς τυχοδιωκτισμού, για να οδηγούν τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ στους επιθυμητούς στόχους.

Τα πιόνια πολιτικοί των ΗΠΑ, υποβάθμισαν τη πατρίδα τους σε εκτελεστικό όργανο της παγκόσμιας Σιωνιστικής Δικτατορίας.

Μετά την άλωση των Αραβικών χωρών, σε επίθεση εναντίον του ΙΡΑΝ οδηγούν τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ , τα μεγάλα αφεντικά της παγκόσμιας Σιωνιστικής Διακυβέρνησης.

Παρά τη «νίκη» των αντικαθεστωτικών στα κράτη της Μέσης Ανατολής, η κυριαρχία των ΗΠΑ στα Αραβικά κράτη βαίνει φθίνουσα.

Ο λαός της Λιβύης και των άλλων κρατών, να γνωρίζει ότι θα του αρπάξουν τα πετρέλαια, και ο πλούτος από τις τσέπες του Νάρκισου Καντάφι, θα πάει στις τσέπες των ηγητόρων της «Γαλάζιας ακτίνας».

Η τραγική αποτυχία των ΗΠΑ-Βρετανίας, στο πόλεμο του Ιράκ-Αφγανιστάν, όπου όπως εξελίσσεται σήμερα η κατάσταση εκεί , έχει σαν αποτέλεσμα οι εισβολείς Αγγλο-Αμερικάνοι, όργανα της διεθνούς Σιωνιστικής δικτατορίας, να εξαντληθούν διπλωματικά, ηθικά, οικονομικά, και στρατιωτικά.

Με τους αλλεπάλληλους τοπικούς πολέμους, οι Κοσμοκράτορες πέτυχαν να οδηγήσουν τις ΗΠΑ στη χρεοκοπία, και στη παγκόσμια ανυποληψία.

Η αρχή του τέλους για τις ΗΠΑ ξεκίνησε με την εισβολή στο Ιράκ το 2003 και εν συνεχεία στο Αφγανιστάν, όπου έγινε το Βατερλώ τους, και τώρα βάζουν τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ να «βγάλουν το φίδι»….

Σήμερα οι ΗΠΑ ευρίσκονται σε απόγνωση, και ο γίγαντας στηρίζεται επάνω σε πήλινα πόδια. Η πρώην υπερδύναμη είναι σε σύγχυση.

Για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη, στηρίχθηκαν επάνω σε άλλα πιόνια της παγκόσμιας δικτατορίας, τη Γαλλία & Αγγλία.

Η παγκόσμια Σιωνιστική δικτατορία που δρά από το έδαφος των ΗΠΑ, για να πετύχει τους σκοπούς και στόχους της, στηρίζεται στο οργανωμένο έγκλημα και στη τρομοκρατία, την οποία οι ίδιοι δημιουργούν (βλέπε δίδυμοι πύργοι…) κ.λ.π.

Χώρες που αντιτίθενται στα σχέδια των Επικυρίαρχων της Γης, οι πολιτικοί των ΗΠΑ, τις αποκαλούν τρομοκράτες, και άξονα του κακού και του διαβόλου, όπως π.χ. τη Β.Κορέα, το ΙΡΑΝ , κ.λ.π. και σχεδιάζουν θεωρίες συνωμοσίας, και παιχνίδια πολέμου εναντίον τους, αλλά το πάθημα του Αφγανιστάν τους έχει γονατίσει. Ο Αμερικανικός λαός δεν αντέχει άλλα φέρετρα, για την επικράτηση της διεθνούς μαφίας. Πολιτικοί και άλλες προσωπικότητες που αντιτίθενται στα σχέδιά τους, δολοφονούνται.

Δολοφόνησαν το πρόεδρο Κένεντυ , και θα λυπηθούν τους ξένους;

Ο σκοπός των Επικυρίαρχων του πλανήτη, είναι η αρπαγή του πάσης φύσεως ορυκτού πλούτου των αδυνάτων, προς τούτοις χρησιμοποιούν τις ΗΠΑ σαν αιχμή του δόρατος.

Άρπαξαν από τη Χιλή, στη δεκαετία του Πινοτσέτ, όλο το χαλκό, και όμως σήμερα τα ταμεία τους είναι άδεια και χρεωμένα.

Εγκατέστησαν στρατιωτικές δικτατορίες στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, για να αρπάξουν το πλούτο των λαών της νοτίου Αμερικής, και σήμερα οι ΗΠΑ χρεοκόπησαν. Γιατί; που πήγε όλος αυτός ο πλούτος; Ο Αμερικανικός λαός να ζητήσει απόδοση λογαριασμού!

Η πραγματική αιτία καταστροφής των Αραβικών κρατών της Μέσης Ανατολής, είναι η ασφάλεια της Σιωνιστικής Ν.Τ.Π. και η αρπαγή των πετρελαίων και φυσικού αερίου, από τους ντόπιους δικτάτορες, στις τσέπες των παγκόσμιων δικτατόρων, αντιστάσεως μη ούσης από τους εξαθλιωμένους λαούς.

Η ασφάλεια των ΗΠΑ δεν απειλείται από κανένα, και δεν έχουν λόγο να φέρονται εχθρικά προς τους άλλους λαούς της Γης, με τη φτωχή δικαιολογία της τρομοκρατίας.

Οι ΗΠΑ θυσίασαν στους τοπικούς πολέμους κατά τη διαδρομή του χρόνου, χιλιάδες νεκρούς και δια βίου τραυματίες, για την επικράτηση της παγκόσμιας Σιωνιστικής δικτατορίας, χωρίς να κερδίσουν τίποτε, αλλά να οδηγηθούν τελικά στη χρεοκοπία.

Όλα αυτά πρέπει να τα μάθουν οι Αμερικανοί ψηφοφόροι.

Σήμερα όλοι γνωρίζουν ποίο είναι πραγματικά το τρίγωνο του διαβόλου επάνω στο πλανήτη, όπως το απεκάλυψαν οι πρόεδροι της Βενεζουέλας και του Ιράν, επίσημα στους λόγους τους στη Γ.Σ. του Ο.Η.Ε.

Το τρίγωνο του διαβόλου στο πλανήτη είπαν είναι το τρίγωνο U.S.A. – N.W.O.- U.K. υπό τις διαταγές της παγκόσμιας Σιωνιστικής Δικτατορίας των μεγαλοτραπεζιτών.

Το έντονο αντι-Αμερικανικό κλίμα που υπάρχει διεθνώς για τους φόνους αθώων αμάχων στους πρόσφατους τοπικούς πολέμους, φουντώνει, αφού οι πόλεμοι αυτοί διεξάγονται με άμεσο ενεργή συμμετοχή των ΗΠΑ.

Στο πόλεμο κατά της λεγομένης διεθνούς τρομοκρατίας οι ΗΠΑ απέτυχαν, αφού η οργάνωση Αλ-Κά’ι’ντα –όπως γράφει ο διεθνής τύπος- είναι δημιούργημα των Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, κατεντολή της παγκόσμιας δικτατορίας, για να βγάλουν τις ΗΠΑ έξω από τα σύνορά τους, σε τοπικούς πολέμους.

Υπενθυμίζω τις δηλώσεις του ιδρυτή του CNN, ο οποίος χαρακτήρισε το πόλεμο στο Ιράκ, ως μια από τις πιο βλακώδεις κινήσεις που διέπραξαν ποτέ οι ΗΠΑ.

Σήμερα στις ΗΠΑ, όλα τα ΜΜΕ, ομιλούν ευθέως για ΙRAQGATE.

Στις ΗΠΑ επικρατεί Σόκ και Δέος για το πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Οι ΗΠΑ με τη λανθασμένη τακτική και οικονομική πολιτική της Σχολής του Σικάγου, χάσανε τη Λατινική Αμερική, που ήταν ένας από τους πυλώνες στην οικονομία τους.

Τα έξοδα των τοπικών πολέμων στο Ιράκ και Αφγανιστάν, έχουν ανέλθει σε ιλιγγιώδη ποσά. Οι στρατιωτικές δαπάνες ανέρχονται στο 20% του συνόλου των δαπανών των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα οι Αμερικανοί να αντιμετωπίζουν το φάσμα της χρεοκοπίας.

Για όλους τους πιο πάνω λόγους, παρατηρούμε τις ΗΠΑ να ευρίσκονται σε μεγάλη αδυναμία, και να αντιδρούν σπασμωδικά, αντιδραστικά, και καθόλου ρεαλιστικά σε όλα τα διεθνή μέτωπα.

Οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να χτυπήσουν άλλα αθώα κράτη όπως έπρατταν στο παρελθόν (βλέπε Σερβία), επειδή έτσι το ήθελε η Σιωνιστική μαφία που κυβερνά σήμερα όλο τον κόσμο, αλλά και επειδή ενέκριναν αυτές τις εγκληματικές ενέργειες οι νάνοι πολιτικοί ηγέτες της Ε.Ε. Το «έγκλημα» της Σερβίας ήταν ότι υπερασπίσθηκε την Εθνική της κυριαρχία, και ήλθαν οι Gangsters , Cowboys, και yankees από την άγρια δύση, και τη βομβάρδισαν γεμίζοντας τον υδροφόρο ορίζοντα των Βαλκανίων με καρκινογόνο εμπλουτισμένο ουράνιο.

Η παρακμή των ΗΠΑ είναι εμφανής. Η Θεία Δίκη τιμωρεί.

Ξέφυγε ήδη η κατάσταση από τα χέρια τους, και τώρα οι ΗΠΑ χρησιμοποιούνται σαν εκτελεστικά όργανα στις εντολές των Επικυρίαρχων της Γης.

Αυτό το μήνυμα πρέπει να λάβουν οι φοβισμένοι «Έλληνες» πολιτικοί, ώστε να διεκδικήσουν τα Εθνικά μας δίκαια δυναμικά σε όλα τα διεθνή φόρα, και να σηκώσουν υπερήφανο κεφάλι στη καταρρέουσα Σιωνιστική υπερδύναμη, αφού υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια, αλλιώς είναι ανάξιοι για τα καθήκοντα που τους ανέθεσε ο Ελληνικός Λαός.

Οι «Έλληνες» πολιτικοί, γίνανε πιόνια στα χέρια των δούλων της παγκόσμιας Σιωνιστικής δικτατορίας, γιαυτό χρεοκόπησε η πατρίδα μας σε όλους τους τομείς.

Δεν έχουν καμία αξιοπρέπεια, ούτε εθνική πατριωτική συνείδηση, κατάντησαν μαριονέτες των αχυρανθρώπων της Ν.Τ.Π.

Η σημερινή Ρωσία είναι έτοιμη να σπεύσει σε πάσης μορφής συνεργασία, αρκεί να το ζητήσουμε. Ας είναι βέβαιοι οι Κοσμοκράτορες ότι θα το ζητήσουμε, μόλις φύγουν από τη μέση τα εδώ πιόνια, μαριονέτες, και όργανά τους.

Η Σιωνιστική τυραννία στην Ελλάδα:

Η πρεσβεία τους στην Αθήνα, προκαλεί, είναι γιάφκα πρακτόρων και κατασκόπων, τηλεφωνικών υποκλοπών, και άλλων παρανόμων τρομοκρατικών ενεργειών και πράξεων, με έργο την αποσταθεροποίηση της χώρας όπως αποκαλύπτουν τα wikileaks, τα ΜΜΕ, και οι δικαστικές αρχές.

Αντί η πρεσβεία τους να φαντάζει σαν το Κυβερνείο της Ελλάδος, να υποβαθμιστεί σε πρεσβεία Β! κατηγορίας, ώστε να μη προκαλεί φόβο, Σόκ και δέος, στον απλό Έλληνα πολίτη, και το ακίνητο αυτό να εθνικοποιηθεί, αφού εκφράζει ηγεμονικώς τη σχέση Ανάκτορου του Αφέντη προς δούλους, να μετατραπεί σε ιστορικό μουσείο, όπου θα περιγράφει την Αμερικανική τυραννία κατά τη διαδρομή του χρόνου από το Β! παγκόσμιο πόλεμο μέχρι σήμερα.

Δεν σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί, ποδοπατούν την Εθνική μας κυριαρχία, ποίοι;;; τα πιόνια, ο θίασος σκιών της παγκόσμιας Σιωνιστικής δικτατορίας!!!

Το μόνο όπλο που έχουμε σήμερα εμείς οι λαοί της Γης για να αμυνθούμε ενάντια στους παγκόσμιους δικτάτορες και τυράννους, και στα πιόνια αυτών, είναι η γελοιοποίηση αυτών με όλα τα μέσα που διαθέτουμε.

Να τους γελοιοποιήσουμε αφού στήσανε μια παγκόσμια δικτατορία με θεατρινίστικες μυστικές εταιρείες, σαν τους Μασώνους με τις ποδίτσες στη κοιλιά σαν καμαριέρες πεντάστερων ξενοδοχείων.

Με τους φανταχτερούς ILLUMINATI με τις μαύρες κουκούλες και τα μαύρα ράσα.

Με τη φαιδρή λέσχη BILTERBERG, κάθε φορά που συνεδριάζει «κεκλεισμένων των θυρών» , μαζεύεται όχλος απέξω και τους γιουχάρει, και οι επιπόλαιοι «Έλληνες» πολιτικοί σπεύδουν να γίνουν μέλη της για να γίνουν υπουργοί και υπουργίνες.

Με τα γραφικά τάγματα των Ιπποτών, και τους Να’ι’τες του μεσαίωνα, οπλισμένων με τόξα, ακόντια, και ασπίδες.

Με τη παπική OPUS DEI της καθολικής εκκλησίας η οποία έγινε γιάφκα της παγκόσμιας Σιωνιστικής Δικτατορίας.

Με την οργάνωση των αφελών της οικογένειας BUSH “SKULL & BONES” και άλλες μασωνικές τεκτονικές μυστικές στοές και οργανώσεις του θιάσου Σκιών.

Με τέτοια θέατρα προσπαθούν να διοικήσουν το πλανήτη, και να εδραιώσουν τη Σιωνιστική Δικτατορία τους επάνω σε σκουπίδια, φέρνοντας φτώχεια, δυστυχία, πολέμους, και χρεοκοπίες στους Λαούς και στα Έθνη του πλανήτη.