Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

29 Αυγ 2011


Πέρυσι , τέτοιες μέρες, από αυτό το βήμα πάλι γράφαμε για το κατάντημα του εκπαιδευτικού συστήματός μας που επιβραβεύει το απόλυτο μηδέν, αφού με τις “πρωτοποριακές” εκπαιδευτικές εφαρμογές, οι τρεις κυρίες της εθνικής μας καταστροφής (φωτό), κατάφεραν να εισάγουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μαθητές που έγραψαν μηδέν και στα έξι μαθήματα των πανελληνίων εξετάσεων!!! Βέβαια μην ξεχνάμε και την καταλυτική συμβολή και του τότε υφυπουργού Παιδείας κ. Πανάρετου..

Φέτος για άλλη μια χρονιά κατάφεραν το ακατόρθωτο. Επειδή έτσι αποφάσισαν μια ωραία πρωΐα κι επειδή δεν ήθελαν να εξορθολογίσουν το σύστημα των μετεγγραφών, απλά το κατήργησαν και στην θέση του έβαλαν ένα ακατανόητο σύστημα όπου η κάθε σχολή “κρατάει” θέσεις για φοιτητές ειδικών κατηγοριών που είναι λογικό και κοινωνικά αποδεκτό να δικαιούνται μιας καλύτερης μεταχείρισης (πχ. πολύτεκνοι). Έτσι κατάφεραν μαθητές του 2 και του 3 να εισαχθούν σε σχολές που οι υπόλοιποι συνυποψήφιοί τους εισήχθησαν με 17,5!

Δεν μπορώ να πω θέλει προσπάθεια τόση ισοπέδωση!!!

Εν όψη μιας χρονιάς που αναμένεται χειρότερη από την περσινή, η οποία περσινή χαρακτηριζόταν η χειρότερη μεταπολεμικά, όπου ξέρουμε ήδη ότι θα υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και βιβλία, βλέπετε και τον ΟΕΔΒ κατήργησαν για να πληρώνουμε ιδιώτες να τυπώνουν τα σχολικά βιβλία και η τρόικα επιβάλει μειώσεις και στην μόρφωση των παιδιών μας, θα έχουμε κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες αλλά και καταλήψεις σχολών από φοιτητές που διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και είναι παραπάνω από εμφανές ότι η πάλαι ποτέ Εθνική Παιδεία οδεύει στον όλεθρο.

Η ηγεσία της Άννας Διαμαντοπούλου στο υπουργείο Παιδείας έχει καταστρέψει την δομή και την λειτουργία των σχολείων και γενικά της ελληνικής εκπαίδευσης, δεν λειτουργεί τίποτα σωστά και όλες οι “καινοτομίες” που προσπάθησε να εισάγει έχουν αποτύχει παταγωδώς… Κι όμως συνεχίζει να έχει την στήριξη του πρωθυπουργού.

Τελικά ακολουθεί λάθος πορεία ή αυτήν που πρέπει;

Τόσα χρόνια στην Λέσχη βλέπτε δεν είναι τυχαία…

Αἰέν ἀριστεύειν
Το δράμα δύο εκπαιδευτικών

Κυρία Διαμαντοπούλου,
Η γυναίκα μου και εγώ είμαστε εκπαιδευτικοί. Ζούμε στην Αθήνα και έχουμε δύο παιδιά. Η μεγάλη μου κόρη είναι φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη και το αγόρι μας θα πάει Γ' Γυμνασίου.
Εγώ διορίστηκα πέρσι στις Κυκλάδες και θα παραμείνω εκεί τρία χρόνια - επειδή έτσι απερίσκεπτα αποφασίσατε - και η γυναίκα μου διορίστηκε φέτος στα Δωδεκάνησα και θα παραμείνει και αυτή εκεί τρία ολόκληρα χρόνια.

Νοικιάζουμε τρία σπίτια και συντηρούμε και το σπίτι μας στην Αθήνα.

Αυτό είναι σοσιαλισμός κ. Διαμαντοπούλου ή ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ;

Η συνυπηρέτηση είναι για σας είναι άγνωστη λέξη;

Σε αυτή την περίοδο με μειώσεις μισθών, συνεχείς αυξήσεις των φόρων, έκτακτες εισφορές, τα καύσιμα στα ύψη, αντί να περικόπτουμε τα έξοδα μας εσείς μας αναγκάζετε να είμαστε 4 άτομα σε τρεις διαφορετικές πόλεις και να νοικιάζουμε τρία σπίτια;

Η οικογένεια μας διαλύθηκε. Οι 2 μισθοί μας πάνε σε νοίκια, ρεύματα και θέρμανση.

ΠΩΣ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ;

Είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβετε;http://www.blogger.com/img/blank.gif

Αναστείλτε την τριετή παραμονή μας στον τόπο διορισμού. Είναι έγκλημα.

Δεν σας το έχει επιβάλλει το μέτρο αυτό η Τρόικα.

Εσείς πήρατε την απόφαση.

Δεν αντέχουμε. Η οικογένειες πρέπει να είναι ενωμένες για να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες καταστάσεις που περνάμε.

Είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβετε αυτό;

Ζητάμε ΣΥΝΥΠΗΡΕΤΗΣΗ!

Η σκληρή λιτότητα που πέφτει με ορμή στην πλάτη των εργαζομένων, οι δρακόντειες περικοπές στο υπερχρεωμένο Δημόσιο και η αυξανόμενη απομύζηση των φορολογουμένων, πολιτικές τις οποίες με απίστευτη ομοφωνία και ταχύτητα αποφασίζουν και εφαρμόζουν σήμερα οι κυβερνήσεις των αναπτυγμένων οικονομιών του πλανήτη, συνθέτουν τη νέα τάξη πραγμάτων.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, παρουσιάζοντας έκτακτα μέτρα 12 δισ. ευρώ, υποστήριξε ότι η λιτότητα και πιο συγκεκριμένα ο στόχος μείωσης του ελλείμματος είναι «ιερός». Στο πλαίσιο αυτού του «ιερού στόχου», νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, ανάλογα σκληρά μέτρα λιτότητας ή κατ' άλλους «δημοσιονομικής προσαρμογής» ανακοίνωσαν μεταξύ άλλων: ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, ενώ ακόμη πιο νωρίς ο μοδάτος πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον. Ούτε καν η αριστερή κυβέρνηση της Κύπρου δεν ξέφυγε από αυτή την ομοβροντία μέτρων λιτότητας, που ξεκίνησε από τη χώρα μας και επεκτάθηκε γρήγορα προς την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την υπόλοιπη υφήλιο.

Το σχέδιο Α

Η επιλογή αυτή -που φαινομενικά στοχεύει στη μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων και των χρεών- έρχεται μετά την παταγώδη αποτυχία του πρώτου σχεδίου αντιμετώπισης της μεγάλης κρίσης που ξέσπασε το 2008, με την κατάρρευση της Lehman Brothers και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κραχ. Σκοπός αυτού του πρώτου σχεδίου ήταν η διάσωση των τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιρειών, των μεγάλων επιχειρήσεων και των κεφαλαιαγορών. Το σχέδιο αυτό πλασαρίστηκε έντεχνα και σαν σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας.

Οι φορείς της οικονομικής πολιτικής -κυβερνήσεις, κεντρικές τράπεζες, διεθνείς οργανισμοί- ισχυρίστηκαν ότι η οικονομική ανάκαμψη θα έλθει από τις κεφαλαιαγορές και τις τράπεζες, οι οποίες αφού ηρεμούσαν και ένιωθαν ασφαλείς θα δάνειζαν στην πραγματική οικονομία τροφοδοτώντας την ανάπτυξη. Παρά τον πακτωλό τρισεκατομμυρίων δολαρίων που διατέθηκαν από τις κυβερνήσεις, αυτό δεν συνέβη.

Αφού διασώθηκαν με χρήματα των φορολογουμένων, οι μεγάλες τράπεζες και τα υπόλοιπα... ευαγή ιδρύματα του χρηματοπιστωτικού τομέα όχι μόνο δεν δάνεισαν στην πραγματική οικονομία αλλά αντίθετα το ξανάριξαν στην παλιά αγαπημένη τους συνήθεια, την αχαλίνωτη κερδοσκοπία. Συνέχισαν τον τζόγο στις αγορές, εκτοξεύοντας μεταξύ άλλων τις τιμές της ενέργειας, των πρώτων υλών και των βασικών αγαθών σε αδικαιολόγητα -για τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας- ύψη υποσκάπτοντας έτσι την ανάκαμψη.

Το σχέδιο Β

Καθώς αυτό το σχέδιο τελμάτωσε, οι κυβερνήσεις και οι παραπάνω φορείς της οικονομικής πολιτικής πέρασαν στο σχέδιο Β. Αξιοποιώντας τους δόλιους χρησμούς των οίκων αξιολόγησης και τις παράλογες αντιδράσεις των ανεξέλεγκτων αγορών, θυμήθηκαν τα ελλείμματα και τα χρέη, θέτοντας τους εργαζομένους προ του διλήμματος: πτώχευση, λουκέτο, χρεοκοπία του κράτους ή σκληρή λιτότητα, απολύσεις, μείωση της -εδώ και δεκαετίες στάσιμης- αμοιβής της εργασίας, οικονομική εξαθλίωση για τους πολλούς.

Την απάντηση σε αυτό το δίλημμα έδωσαν φυσικά οι ίδιοι, προχωρώντας στην εφαρμογή της σκληρής λιτότητας. Σήμερα σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις του αναπτυγμένου κόσμου μιλούν και δρουν βάσει αυτού του σχεδίου Β, ενώ αρνούνται πεισματικά μια άλλη λύση, ένα τρίτο σχέδιο. Μια σοβαρή, δηλαδή, αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και τους πλουσίους -και όχι σαν την πρόσφατη του Σαρκοζί- που θα γεμίσει τα ταμεία του κράτους, θα αποτρέψει τις περικοπές στους κρατικούς προϋπολογισμούς, θα τροφοδοτήσει επενδύσεις, θα ενισχύσει την απασχόληση, θα τονώσει τη ζήτηση και θα φέρει τελικά την ανάπτυξη.

Η μονόπλευρη επιμονή τους δεν θα έπρεπε να ξενίζει. Ειδικά τους ρεαλιστές παρατηρητές, οι οποίοι γνωρίζουν ότι εδώ και δεκαετίες οι κυβερνήσεις χρηματοδοτούνται και «εκλέγονται» από τις επιχειρήσεις και τις οικονομικές ελίτ παρά από το λαό των χωρών τους.

Το ζητούμενο όμως είναι πώς αντιδρούν οι εργαζόμενοι που καθημερινά εξαθλιώνονται οικονομικά, οι πολίτες που συνεχίζουν να πιστεύουν στην κοινωνική δικαιοσύνη, οι άνθρωποι που σκέπτονται και ανησυχούν για τις μελλοντικές γενιές και την εξέλιξη αυτού του πλανήτη. Δηλαδή, η πλειονότητα της ανθρωπότητας.

Από τα γεγονότα που συνέβησαν τον τελευταίο χρόνο στην Αθήνα, το Λονδίνο και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις, από τις προειδοποιητικές εκθέσεις διεθνών οργανισμών στην τελευταία διετία, είναι προφανές ότι οι σημερινές κυβερνήσεις και οι υπόλοιποι σχεδιαστές της σκληρής λιτότητας ανέμεναν την αντίδραση της κοινωνίας. Από τα παραπάνω γεγονότα είναι επίσης εμφανές ότι οι κρατούντες έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα, προκειμένου να οδηγήσουν αυτές τις κοινωνικές αντιδράσεις στη βία. Και αυτό γιατί με την αυξανόμενη ισχύ των ελεγκτικών τους μηχανισμών και την υιοθέτηση ακόμη αυστηρότερων πλαισίων «νομιμότητας», τους είναι πανεύκολο να τις καταστείλουν. Γι' αυτό άλλωστε και ωθούν με τόσο ωμό τρόπο τις αντιδράσεις του κόσμου προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπάρχει λύση;

Σε αυτή την πρόκληση, η απάντηση των λαών της Ευρώπης και της υφηλίου οφείλει να είναι έξυπνη και ευέλικτη. Η σοφία να επικρατήσει του εκτεταμένου αισθήματος αδικίας. Οι εγωισμοί χρειάζεται να σβήσουν, η αλληλεγγύη να ξανανθήσει και η τεράστια δύναμη της χαλκευμένης έννοιας της αγάπης να θριαμβεύσει. Ο κόσμος που βάλλεται σήμερα από τη σκληρή λιτότητα χρειάζεται να γυρίσει την πλάτη στο διαχωρισμό και τη βία, να κινηθεί προς μια διαφορετική κατεύθυνση.

Η ακύρωση της νομιμότητας των κυβερνήσεων στο υπόδειγμα της παθητικής -αλλά μοναδικά αποτελεσματικής στην ιστορία- αντίστασης του Γκάντι, η ανυπακοή στο πνεύμα τού «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» και, κυρίως, η υιοθέτηση νέων σχέσεων στην παραγωγική διαδικασία δείχνουν ότι μπορεί να τροφοδοτήσουν τη δυναμική που θα βουλιάξει τα σχέδια των οικονομικών ελίτ. Καθοριστική προς αυτή την κατεύθυνση είναι η αλλαγή του τρόπου οργάνωσης των βασικών παραγωγικών μονάδων του οικονομικού συστήματος, των επιχειρήσεων.

Η αυτοοργάνωση

Τα κέρδη είναι ανάγκη πλέον να διανέμονται με δημοκρατικές αποφάσεις προς όλους όσοι παράγουν και η ζωή τους εξαρτάται από αυτά, δηλαδή τους εργαζομένους και τις περιβάλλουσες κοινωνίες.

Η κινητοποίηση, η οργάνωση και η εστίαση προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη ξεκινήσει να κάνουν δειλά δειλά την εμφάνισή τους σε τμήματα της κοινωνίας και του οικονομικού γίγνεσθαι ακόμη και σε αυτή τη χώρα. Κολεκτίβες νέων ανθρώπων και απελπισμένων ανέργων που παίρνουν την τύχη τους στα χέρια τους και οικονομούν με το δικό τους τρόπο για να επιβιώσουν, τοπικές κοινωνίες που ενώνονται σε περιβαλλοντικά σχήματα, αντιδρώντας στα σχέδια καταλήστευσης και κακοποίησης της γης τους, ομάδες αγροτών που επενδύουν στη φιλική και αέναη καλλιέργεια της μητέρας γης.

Οι οικονομικές ελίτ από την πλευρά τους γνωρίζουν, προετοιμάζονται και νομοθετούν προκειμένου να σταματήσουν εν τη γενέσει τους αυτές τις κινήσεις. Ο «Καλλικράτης», οι πρόσφατες περικοπές στη χρηματοδότηση των ιταλικών περιφερειών, τα μέτρα ώστε να αυξηθεί η επικέντρωση της οικονομικής διακυβέρνησης σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη, οι πρόσφατες προτάσεις των Μέρκελ - Σαρκοζί, το επιβεβαιώνουν. Και δείχνουν ότι εκείνο που φοβούνται περισσότερο σήμερα οι ελίτ και οι κυβερνήσεις τους δεν είναι η εξέγερση, αλλά η ακύρωσή τους από μια εκτεταμένη δημοκρατική αυτοοργάνωση των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών. Μια προσέγγιση που είναι σε θέση να ξεριζώσει για πάντα τον πολιτισμό του αθέμιτου ανταγωνισμού, του άκρατου πλουτισμού και της βίας από το συλλογικό υποσυνείδητο της ανθρωπότητας.

Εμείς και το DNA μας

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος των ανθρώπων που επέλεξαν να γεννηθούν αυτή τη χρονική περίοδο σε αυτή τη χώρα, είναι μάλλον καθοριστικός. Οχι γιατί οι Ελληνες είμαστε ο περιούσιος λαού του Θεού, ούτε γιατί είμαστε το πρώτο πειραματόζωο αυτής της νέας τάξης πραγμάτων και αγανακτούμε γι' αυτό που συμβαίνει πάνω στην πλάτη μας. Αλλά, κυρίως, γιατί διαθέτουμε όλες αυτές τις πληροφορίες που χρειάζονται, όλα εκείνα τα όπλα που είναι ικανά να γυρίσουν αυτήν τη -φαινομενικά χαμένη- μάχη, υπέρ της ανθρωπότητας.

Θέλουμε - δεν θέλουμε, στο DNA μας, στο γονιδιακό μας υλικό, είναι καταγεγραμμένο πληροφοριακό υλικό από το συλλογικό υποσυνείδητο εκατοντάδων κοινωνιών που έζησαν για χιλιετίες σε αυτή τη χώρα. Μεταξύ άλλων και το πνεύμα της άμεσης δημοκρατίας, η δύναμη του απολλώνιου φωτός, η διονυσιακή λατρεία προς τη ζωή. Δυναμικό που μπορεί να εμπνεύσει και να δώσει αποτελεσματικές απαντήσεις στα διλήμματα των αδίστακτων ελίτ. Αρκεί να το θυμηθούμε... Samasati... Εν-θυμήσου.
Τη θέση πως στην Ελλάδα θα πρέπει να δοθεί χρόνος είκοσι ετών για να μειώσει το χρέος στο 60%, κάτι που θα το έβλεπαν αμέσως οι χρηματαγορές και θα έπεφταν τα επιτόκια, αλλά και πως η Ελλάδα θα μπορούσε τώρα να τονώσει την οικονομία για να εξέλθει από την κρίση, αντί να ακολουθεί την πολιτική λιτότητας, διατυπώνει ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος και διευθυντής του διεθνώς αναγνωρισμένου Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου της Γερμανίας, Ντένις Σνόουερ, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ».

Ο κ. Σνόουερ υποστηρίζει σαφώς πως κάθε χώρα-μέλος της Ευρωζώνης θα πρέπει να καθορίζει μόνη της τους δημοσιονομικούς κανόνες και παρατηρεί πως αυτό δεν συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδας, στην οποία επιβλήθηκαν τα μέτρα λιτότητας και μάλιστα με πολύ περιορισμένο χρόνο εφαρμογής.

Ο γεννημένος στη Βιέννη γνωστός οικονομολόγος προτείνει στη συνέντευξή του τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής χρέους στην ευρωζώνη που θα υποδεικνύει σε κάθε κυβέρνηση το πόσο υψηλό μπορεί να είναι το έλλειμμα της χώρας και πόσο τα πλεονάσματα και με τον τρόπο αυτό κάθε κυβέρνηση θα μπορεί να δίνει αξιόπιστα το μήνυμα για μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του χρέους της χώρας και όχι μόνο από έτος σε έτος.

Ο ίδιος, σημειώνοντας ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να χαράξουν αξιόπιστη πολιτική χρέους, θεωρεί πως το πρόβλημα της κρίσης χρέους είναι ανάλογο με την καταπολέμηση της κρίσης πληθωρισμού της δεκαετίας του 1970 και του 1980, όταν εξαιτίας της αδυναμίας των κυβερνήσεων στα χρηματοοικονομικά, είχαν συσταθεί ανεξάρτητες κεντρικές τράπεζες.

Ο κ. Σνόουερ απορρίπτει εμμέσως τη σύσταση οικονομικής κυβέρνησης, πιστεύοντας, όπως παρατηρεί, ότι σίγουρα κανείς Ευρωπαίος δεν θα ήθελε μακροπρόθεσμα τη μεταφορά πόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη μία χώρα στην άλλη για τη λύση προβλημάτων χρέους, και τονίζει πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη μέριμνα ώστε κάθε κράτος να συμπεριφέρεται το ίδιο, δημοσιονομικά υπεύθυνα.

Την αντίθεσή του σε μια κεντρική κυβέρνηση της ΕΕ, στην οποία θα παραχωρηθούν αρμοδιότητες των κρατών-μελών για τη δημοσιονομική, φορολογική και κοινωνική πολιτική, διατυπώνει εκ νέου ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Έστεραϊχ», παρατηρώντας πως η σχετική πρόταση της Γερμανίδας καγκελάριου Αγκέλας Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, για ευρωπαική οικονομική κυβέρνηση, αφορά στην ουσία τον καλύτερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, κάτι που ούτως ή άλλως ήδη γίνεται.

Ο κ. Φάιμαν τονίζει την ανάγκη για καλύτερο έλεγχο της εφαρμογής του Μηχανισμού Στήριξης και της τήρησης των όρων, προκειμένου τα υπερχρεωμένα κράτη να μειώσουν το χρέος τους, σημειώνοντας ότι ο Μηχανισμός Στήριξης είναι ένα είδος ευρω-ομολόγου, καθώς από κοινού τα κράτη-μέλη έχουν αναλάβει εγγυήσεις ύψους 500 δισ. ευρώ, κρατώντας σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια.

Συγχρόνως, ο ίδιος απορρίπτει την ιδέα να αναλάβουν τα κράτη-μέλη εγγυήσεις για όλα τα χρέη στην Ευρωζώνη, γιατί, όπως αναφέρει, το κόστος θα ανερχόταν σε αυτή την περίπτωση σε 4 τρισ. ευρώ, ενώ επαναλαμβάνει την από μακρού αξίωσή του για επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές το αργότερο μέχρι το 2014, καθώς και για τη σύσταση ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης.

  • Ο πιο "πράσινος" τίθεται επικεφαλής νέων φορέων του Δημοσίου
Ο Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου κύριος Κ. Αναγνωστόπουλος αναλαμβάνει το νέο φορέα του Υπουργείου Εργασίας "Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού".

Ο εν λόγω κύριος που υπηρετεί από το 2009 ως Διευθύνων Σύμβουλος στην εταιρεία "Επαγγελματική Κατάρτιση Α.Ε." του Υπουργείου Εργασίας και ένα επιδείξει ένα πρωτότυπο αρνητικό ρεκόρ.

Από τα δημοσιοποιημένα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας φανερώνεται πως τελεί υπό κατάσταση χρεοκοπίας όσο και αν αυτό φαίνεται περίεργο.

Καθώς δεν είναι απλά μια ΔΕΚΟ αλλά έχει και τη διαχείριση εκατομμυρίων ευρώ, ενταγμένη στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, ωστόσο διαπιστευμένα φαίνεται ότι από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, ΔΕΝ έχει απορροφήσει ούτε ευρώ από το 2009 (επί 2 συναπτά έτη δηλαδή!!!!!!).
Ενώ και το προσωπικό της είναι απλήρωτο μήνες τώρα, "αποκλεισμένοι" από την ηγεσία του Υπουργείου.

Άραγε θα μπορούσε να μας εξηγήσει ο Υπουργός κύριος Κουτρουμάνης ποια η σκοπιμότητα και με ποιά κριτήρια έγινε η πρόσληψη του... επιτυχημένου Καθηγητή;

Μήπως γιατί κάποιος σύμβουλος στο Μαξίμου έκανε την πρόταση;

Βαγγέλης Μασούρης
(Ερευνητής)

Να δώσουμε "την Ρόδο" στον νεοδιορισθέντα πράσινο καθηγητή, μήπως και αρχίσει το... "πήδημα";

Παίρνοντας αφορμή από το σχόλιο του κυρίου Μασούρη, εμείς θα θέλαμε να ρωτήσουμε τον κύριο Αναγνωστόπουλο, εάν γνωρίζει (αφού ήταν καθηγητής στο ΔΠΘ) περιπτώσεις συναδέλφων του που ενώ πληρώνονται από το Ελληνικό Κράτος, αυτοί μένουν μόνιμα και εργάζονται σε πανεπιστήμια του εξωτερικού (π.χ. στις ΗΠΑ).

Συνεχίζοντας, έτσι για να του δώσουμε υλικό για απαντήσεις, θα θέλαμε να ρωτήσουμε τον κύριο Αναγνωστόπουλο εάν γνωρίζει περίπτωση συναδέλφου του στο ΔΠΘ που συνηθίζει να παρατείνει τις άδειές της, παραμένοντας κι αυτή για μακρά χρονικά διαστήματα στο εξωτερικό, ενώ όταν βρίσκεται στο πανεπιστήμιο δημιουργεί πλείστα όσα προβλήματα (και δη στον τομέα όπου είναι υπεύθυνη)...

Μπορεί, άραγε, ο κύριος Αναγνωστόπουλος να ασχοληθεί με την κάθαρση στην Παιδεία και με την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού ή όχι;

Ρωτάμε, γνωρίζοντας πως απαντήσεις δεν πρόκειται να πάρουμε, αλλά επειδή έχουν φτάσει στα αφτιά μας (από πολύ αξιόπιστες πηγές) πως κάποιοι εμπλέκονται και σε διδακτορικά που δίνονται σε ξένουν φοιτητές που ποτέ δεν εμφανίστηκαν στο ΔΠΘ, μήπως κάποιος (έστω και ο κύριος Αναγνωστόπουλος) θα πρέπει κάποια στιγμή να κάνει το ΔΠΘ πανεπιστήμιο από "τσαρδάκι" κάποιων που εργάζονται σε αυτό;
Τούρκοι δάσκαλοι στη Κω,διδάσκουν μουσουλμάνους
Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στην Κω. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Bugün με τίτλο «απόβαση τουρκικής γλώσσας σε ελληνικό νησί», στην Κω έχουν σπεύσει δάσκαλοι από την Τουρκία για να διδάξουν την τουρκική γλώσσα στα παιδιά του Μουσουλμάνων του νησιού.

Η Βugün γράφει πως « στα τουρκόπουλα τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα να διδαχθούν την τουρκική γλώσσα, έφτασαν για βοήθεια των δασκάλων από τη Σμύρνη. Ο Λεβέντ Ουνγκάνερ και ο Αϊντίν Πεχλιβάν, εδώ και δυο μήνες βρίσκονται στο νησί οικειοθελώς και δισάσκουν στα παιδιά Τούρκικα και τις παραδόσεις».

Η τουρκική εφημερίδα τονίζει πως οι δυο δάσκαλοι κάνουν μαθήματα σε 58 παιδιά μαθήματα τουρκικής γλώσσας 6 ώρες την ημέρα, και σε 43 παιδιά μαθήματα παραδοσιακών χωρών για 2 ώρες την εβδομάδα!

«Οι δυο δάσκαλοι κάνουν μαθήματα με τα βιβλία του τουρκικού Υπουργείου Παιδείας και τα μαθήματα γίνονται «στο Σύλλογο φιλίας και συμπαράστασης των Μουσουλμάνων»!

Η Bugün αποκαλύπτει επίσης ότι για τις γυναίκες γίνονται μαθήματα θρησκευτικών και σε 126 οικογένειες παρέχεται υλική βοήθεια από τον συγκεκριμένο σύλλογο.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου τον Αύγουστο του 2010 είχε επισκεφθεί τη Ρόδο και την Κω και η Άγκυρα προσπαθεί να πιέσει και να τονίσιε πως υπάρχει "τουρκική μειονότητα" στα Δωδεκάνησα , κάτι το οποίο δεν υπάρχει σε καμία σύμβαση.

Σχόλιο ιστολογίου: Έτσι, απλά, σταθερά, μεθοδικά και κυρίως, ανθρωπιστικά και με γνώμονα την Ελληνοτουρκική φιλία όπως την οραματίστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, άλλη μία περιοχή της Ελλάδας, η ακριτική Κως, μπαίνει στο στάδιο της τουρκοποίησής της, ακολουθώντας τα βήματα της Θράκης, οδεύοντας προς μία άλλη Κύπρο...Αξίζει προσεκτικής μελέτης η συνέντευξη στο "Βήμα" του Γερμανού υφυπουργού Οικονομίας Στέφαν Καπφέρερ (όχι Καπ-φύρερ, Καπ-φέρερ λέγεται ο άνθρωπος…) Σύγχρονα στρατόπεδα εργασίας αλλά σε ελληνικό έδαφος ζητούν οι Γερμανοί. Άντε μας κάνουν τη χάρη και θα μας δίνουν και μισθούς… Κίνας (μοντέλο Σαγκάης).

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εφημερίδα «ΠΡΙΝ», η διαφορά τους από τα χιτλερικά είναι ότι οι κρατούμενοι δεν θα μεταφέρονται με τρένα από τα Ες-Ες αλλά θα εργάζονται οικειοθελώς...

Στέφαν Καπφέρερ: «Θέλουμε ειδικές ζώνες για τις επενδύσεις»

«Οι γερμανικές επιχειρήσεις δεν χρειάζονται εγγυήσεις για να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά η χώρα σας χρειάζεται να διαμορφώσει ένα ελκυστικό πλαίσιο προσέλκυσης επενδύσεων» επισημαίνει ο ομοσπονδιακός γερμανός υφυπουργός Οικονομίας κ. Στέφαν Καπφέρερ μιλώντας προς «Το Βήμα». Ενα τέτοιο πλαίσιο υποστηρίζει ότι πρέπει να περιλαμβάνει ειδικές οικονομικές ζώνες με ξεχωριστό νομικό, διοικητικό και εργασιακό καθεστώς, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδυτές. Επισημαίνει ακόμη ότι μπορεί να αξιοποιηθεί το παράδειγμα της Ανατολικής Γερμανίας στη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων, για να προχωρήσουν με γρηγορότερο ρυθμό, ώστε να αντιστραφεί το σημερινό αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις αγορές για την Ελλάδα.

- Ποιοι είναι οι στόχοι του «νέου σχεδίου Μάρσαλ» για την Ευρώπη, όπως αποκαλείται η «Πρωτοβουλία για Επενδύσεις και Ανάπτυξη στην Ελλάδα»; «Η γερμανική “Πρωτοβουλία για Επενδύσεις και Ανάπτυξη στην Ελλάδα” του ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρόεσλερ έχει ως στόχο να συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή στρατηγική για ανάπτυξη και επενδύσεις. Η Γερμανία είναι πεπεισμένη ότι η κρίση χρέους που αντιμετωπίζουν ορισμένες χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ μπορεί να επιλυθεί μόνο με ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των χωρών αυτών. Και σε αυτό στοχεύει η Πρωτοβουλία. Να συμβάλει ώστε να γίνει η ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική». - Πόσος καιρός θα χρειαστεί για να δούμε τις πρώτες επενδύσεις και τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της πρωτοβουλίας;

«Ηδη η ουσιαστική πρόθεση των γερμανικών εταιρειών να επενδύσουν στην Ελλάδα συνιστά μια σημαντική συνεισφορά για να αντιστραφεί η τρέχουσα οικονομική αρνητική τάση και να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας». - Γιατί το γερμανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα δεν εκδηλώθηκε νωρίτερα, για παράδειγμα πριν από έναν χρόνο, όταν και τότε η ανάγκη για επενδύσεις ήταν το ίδιο επείγουσα και σημαντική όπως σήμερα; «Υπό το φως της διαφαινόμενης κρίσης, οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ελλάδας ήδη συμφώνησαν να ενισχύσουν την οικονομική συνεργασία σε διάφορους τομείς από την άνοιξη του 2010».

- Στο μεταξύ τι πήγε λάθος με το μνημόνιο και η Ελλάδα βυθίστηκε στην ύφεση;

«Το πρώτο πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας ήταν βασισμένο στην υπόθεση ότι θα υπήρχε υποχώρηση της ανάπτυξης. Ωστόσο η οικονομική δραστηριότητα και τα έσοδα του κράτους εξελίχθηκαν διαφορετικά απ΄ ό,τι αναμενόταν. Μέσω του νέου προγράμματος, η Ελλάδα έχει περισσότερο χρόνο για να βελτιώσει μέσω μεταρρυθμίσεων τα οικονομικά της και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της».

- Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί η ύφεση; «Για να συνέλθει η οικονομία, είναι σημαντικό να βελτιωθούν το πλαίσιο και οι συνθήκες για επενδύσεις».

- Οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα ήταν πάντα σε χαμηλό επίπεδο. Τι πρέπει να αλλάξει για να υπάρξει ροή επενδύσεων από το εξωτερικό;Ποιες είναι οι συνθήκες που ζητούν οι γερμανικές επιχειρήσεις για να έλθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα; «Η Γερμανία είναι ένας σημαντικός επενδυτής στην Ελλάδα. Υπάρχουν καλές προοπτικές οι γερμανικές επιχειρήσεις να αυξήσουν τις δραστηριότητές τους όταν η Ελλάδα καθιερώσει ένα ελκυστικό πλαίσιο προσέλκυσης επενδύσεων».

- Ζητούν εγγυήσεις για να έλθουν στην Ελλάδα;

«Οι γερμανικές επιχειρήσεις μπορούν να ασφαλίσουν τις επενδύσεις τους στο εξωτερικό για τον πολιτικό κίνδυνο που αναλαμβάνουν. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν εγγυήσεις εξαγωγικών πιστώσεων». - Προγράμματα παρόμοια με την «Πρωτοβουλία για Επενδύσεις και Ανάπτυξη στην Ελλάδα» συνήθως περιλαμβάνουν ειδικές οικονομικές ζώνες.Προτείνετε κάτι τέτοιο και για τις επενδύσεις στην Ελλάδα;

«Οι ειδικές οικονομικές ζώνες, οι οποίες περιλαμβάνουν την εφαρμογή ειδικών νομικών ή διοικητικών πλαισίων, μπορεί να είναι ένα εργαλείο για την προσέλκυση επενδύσεων. Ως εκ τούτου η “Πρωτοβουλία για Επενδύσεις και Ανάπτυξη στην Ελλάδα” προτείνει να εξεταστεί η εφαρμογή τέτοιων ζωνών στην Ελλάδα».

- Το μοντέλο αποκρατικοποιήσεων της Ανατολικής Γερμανίας μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, όπως ορισμένοι συμπατριώτες σας έχουν προτείνει; «Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της ανατολικογερμανικής οικονομίας, η οποία ήταν κρατική οικονομία, συνέβη υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Για παράδειγμα, καμία ανατολικογερμανική εταιρεία δεν ήταν εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Παρ΄ όλα αυτά συγκεκριμένες εμπειρίες από αυτή τη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την ιδιωτικοποίηση ελληνικών κρατικών επιχειρήσεων. Ως εκ τούτου, η Γερμανία έχει προσφερθεί να συνεισφέρει με την εμπειρία της».

- Η επερχόμενη επίσκεψη του ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρόεσλερ στην Αθήνα στις αρχές Οκτωβρίου θα συνοδεύεται από επιχειρηματικές συμφωνίες;

«Εξαρτάται από τις επιχειρήσεις να ολοκληρώσουν επενδυτικές συμφωνίες με τους έλληνες συνεταίρους τους. Το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομίας θα στηρίξει με τις δυνατότητές του τις εταιρείες στη διαδικασία αυτή».
«Ξεκινήστε αποκρατικοποιήσεις το γρηγορότερο»
- Πρέπει η Ελλάδα να υλοποιήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων τώρα που το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό ή να περιμένει να βελτιωθούν οι συνθήκες στις αγορές;

«Ενα αποφασιστικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα συνεισφέρει σημαντικά στο άνοιγμα των ελληνικών αγορών, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στην προσέλκυση πρόσθετων επενδύσεων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Είναι ένα σημαντικό σήμα στους διεθνείς επενδυτές να ξεκινήσουν οι αποκρατικοποιήσεις με ταχύ ρυθμό». - Υπάρχει συγκεκριμένο ενδιαφέρον εκ μέρους γερμανικών επιχειρήσεων για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων;

«Οι γερμανικές εταιρείες είναι ήδη σημαντικοί επενδυτές στην Ελλάδα. Συνεπώς θα παρακολουθήσουν τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων πολύ προσεκτικά».

- Και για τις ελληνικές τράπεζες;

«Η ελληνική οικονομία χρειάζεται ισχυρές τράπεζες στη διαδικασία επενδύσεων και επανεκκίνησης της οικονομίας προκειμένου να είναι σε θέση να παρέχουν την απαραίτητη χρηματοδότηση».Παραβάτες του ποινικού κώδικα θα είναι δυνατόν σε ορισμένες περιπτώσεις να παρακολουθούνται ηλεκτρονικά μέσω μιας αλυσίδας που θα τοποθετείται στο πόδι. Το μέτρο θα ισχύσει από το 2012 σε όλη τη Γερμανία.

Τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια της Έσσης, της Βαυαρίας, της Βάδης- Βυρτεμβέργης και της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας υπογράφουν σήμερα συμφωνία βάσει της οποίας θα λειτουργεί από το 2012 ένα τεχνικό κέντρο ελέγχου.

Η έδρα του θα είναι στο Μπαντ Βίλμπελ στη Φρανκφούρτη και στόχος του θα είναι να παρακολουθεί ηλεκτρονικά τις κινήσεις πρώην ποινικών κρατουμένων αλλά και υποδίκων.
Σε πολλές περιπτώσεις παραβάτες του ποινικού κώδικα δεν χρειάζεται νε εκτίσουν την ποινή τους στη φυλακή αλλά τους επιβάλλεται κατ΄οίκον περιορισμός.

Σε αυτή την περίπτωση ή σε περιπτώσεις που οι παραβάτες δεν επιτρέπεται να πλησιάζουν για παράδειγμα, το σπίτι της πρώην συζύγου ή το νηπιαγωγείο του παιδιού, θα μπορούν να ελέγχονται μέσω μιας ειδικής αλυσίδας στο πόδι. Στο σπίτι του παραβάτη θα έχει εγκατασταθεί ένα ειδικό ηλεκτρονικό μηχάνημα, το οποίο θα επικοινωνεί τόσο με την αλυσίδα στο πόδι όσο και με το κέντρο ελέγχου στη Φρανκφούρτη. Σε περίπτωση που ο άνθρωπος εισέλθει σε απαγορευμένες από το δικαστήριο ζώνες ή προσπαθήσει να διαφύγει από τα όρια που του έχουν τεθεί τότε θα σημαίνει συναγερμός και θα ειδοποιούνται οι αρχές αλλά και ο ίδιος.

Το μέτρο αυτό έχει στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών αλλά είναι και ένα μέτρο ευκολότερης επανένταξης των παραβατών στην κοινωνία. Τους επιτρέπεται σε πολλές περιπτώσεις να εργάζονται, γεγονός που σημαίνει πως μπορούν να συνεισφέρουν οικονομικά και οι δυσμενείς κοινωνικές συνέπειες για τον ευρύτερο οικογενειακό κύκλο που συνεπάγεται ο εγκλεισμός, μπορούν να περιοριστούν.

Το μέτρο με την ηλεκτρονική παρακολούθηση θα βρει εφαρμογή σε ολόκληρη τη Γερμανία από τον επόμενο χρόνο.

Εξοχικό με αυθαιρεσίες για την "πράσινη" Τίνα

Μοιάζει με ανέκδοτο, αλλά το εξοχικό της πρώην υπουργού Περιβάλλοντος και πολέμιας των αυθαιρέτων, βρίθει αυθαιρεσιών. Τι έδειξε η αυτοψία πολιτικού μηχανικού σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύει κυριακάτικη εφημερίδα.

Εξοχικό με άδεια λυόμενου σε εκτός σχεδίου περιοχή στον Κάλαμο φέρεται να έχει στην κατοχή της η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", που επικαλείται εμπειρογνώμονες και πολιτικούς μηχανικούς, το εξοχικό βρίθει πολεοδομικών παραβάσεων, καθώς η άδεια δεν έχει σχέση με την εικόνα του σπιτιού.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το εξοχικό στον Κάλαμο αγοράστηκε το 1993 από την κα Μπιρμπίλη και έχει κατασκευαστεί το 1972 σε εκτός σχεδίου οικόπεδο το οποίο είναι μικρότερο από τα τέσσερα στρέμματα που εξασφαλίζουν αρτιότητα.

Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης έκανε το κόλπο παλιών δεκαετιών εξασφαλίζοντας άδεια λυόμενης κατασκευής και χτίζοντας στη συνέχεια το σπίτι.

Δεν είναι γνωστό ποιες από τις κατασκευές προϋπήρχαν και ποιες χτίστηκαν αφού η κα Μπιρμπίλη αγόρασε το οικόπεδο, ωστόσο ως πρώην υπουργός Περιβάλλοντος θα έπρεπε να γνωρίζει.

Σύμφωνα με το "Πρώτο Θέμα" πολιτικός μηχανικός πραγματοποίησε αυτοψία με την άδεια στο χέρι, διαπιστώνοντας παράνομη υπερύψωση του κτίσματος, αλλαγές στις όψεις που δεν συμβαδίζουν με την άδεια, αυθαίρετη κατασκευή κλειστής πέργκολας και ύπαρξη υπογείου με παράθυρα που δεν έχει δηλωθεί.

Ο φάκελος του σπιτιού θα έπρεπε να περιέχει τις αλλαγές που έχουν γίνει, ωστόσο όπως φαίνεται η κα Μπιρμπίλη δεν πρόλαβε, καθώς έδινε τη μάχη εναντίον των αυθαιρέτων από τη θέση της υπουργού Περιβάλλοντος.

Αναμένεται με ενδιαφέρον η απάντηση της πρώην υπουργού, η οποία, μετά την απομάκρυνσή της από την κυβέρνηση στον πρόσφατο ανασχηματισμό διορίστηκε ως μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ.


Η φωτοσύνθεση είναι από το "Γρέκι"
Δεν φταίει το ηρωικό δίδυμο Γιωργάκης - Μπενύτο για τον ΦΠΑ 23% στην εστίαση -που πάει για πείνα. Ηταν λέει κατόρθωμα του προηγούμενου Υπομπενύτο, Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Ορθόν! πάντα τρεις ανόητοι είναι πιο αποτελεσματικοί από δύο ανόητους...

Αδυναμία στο «μαύρο» έχουν οι μελανοχίτωνες γιάπηδες: Black Rock ονομάζουν την «καταλανική εταιρεία» πειρατών που αξιολογεί τράπεζες, Black Water ονόμαζαν τη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία μισθοφόρων που έσφαξε και σφάζει (με άλλο όνομα πλέον) χιλιάδες μάχιμους και άμαχους όπου γης...

Μαύρη πέτρα, μαύρο νερό, μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά καταφθάνουν από Σεπτέμβρη τα εντάλματα πληρωμών, τα έκτακτα τέλη, οι εισφορές και τα πάσης φύσεως χαράτσια, ενώ ήδη παραμένουν ανεξόφλητοι οι λογαριασμοί προηγούμενων μηνών σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.

«Δεν του βγαίνουν οι αριθμοί του κ. Βενιζέλου» γράφουν οι εφημερίδες! των νοικοκυριών, να δείτε, αν τους βγαίνουν οι αριθμοί! -εκεί να δείτε κάτι αλγόριθμοι πέρα απ' τα όρια της τρέλας, διότι ως φαίνεται, εκεί που σταματάει η λογική, αρχίζει η φορολογική πολιτική των ανδρείκελων της Τρόικας.

Ομως δεν είναι μόνον οι αριθμοί, είναι γενικότερα η άνεση με την οποίαν (μας) φέρεται αυτή η κυβέρνηση. Επί παραδείγματι οι πομφόλυγες όπως αυτή για την κατάργηση των μυστικών κονδυλίων -αλλά και την εξαφάνιση των αρχείων για όσους τα έπαιρναν.

Πάλι ούτε γάτα ούτε ζημιά,
πάλι ούτε Ζήμενς ούτε Μέρκελ,
τα μυστικά κονδύλια πέθαναν
ζήτω τα νέα μυστικά κονδύλια.

(σ.σ.: μπορούν να προσέρχονται οι ενδιαφερόμενοι αυτοπροσώπως, κύριε Μόσιαλε, ή θα πρέπει να έχουν δημιουργήσει μια ΜΚΟ πρώτα;)...

....................................

Ο ΦΠΑ στο γιαούρτι ανεβαίνει στο 23% ή πέφτει στο 13% όταν το γιαούρτι ίπταται και στο 6% όταν πιάνει στόχο;...

ΣΤΑΘΗΣ Σ. από enet

Γιατί επιμένει η ελληνική κυβέρνηση σε επιλογές που γιγαντώνουν τη φτώχεια στην Ελλάδα;
Στο άρθρο μας της περασμένης Κυριακής, μιλώντας για τη συστηματική κρίση του Δυτικού καπιταλισμού, καταλήγαμε στο συμπέρασμα ότι, αν δεν ληφθούν μέτρα εξπρές, η παγκόσμια οικονομία θα οδηγηθεί σε σοβαρή κρίση η οποία για να αντιμετωπισθεί θα αναγκάσει την εξουσία στη λήψη σφοδρών αντιλαϊκών μέτρων, που θα καταλήξουν ή στην εξέγερση των λαών ή σε μια στυγνή δικτατορία.

Οι αδυναμίες ενός συστήματος συνήθως οδηγούν σε άγρια αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία εφόσον γίνουν ανεκτά από τους λαούς, το κατεστημένο έχει νικήσει και πανηγυρίζει. Αν όμως οι λαοί αγριέψουν, τότε πλέον η τελευταία λύση είναι η επιβολή αντιδημοκρατικών πολιτευμάτων αφοσιωμένων στο σύστημα και αναστολή της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών.

Ήδη βρισκόμαστε σ' ένα μεταβατικό στάδιο, όπου το σύστημα εφαρμόζει μέτρα άγριας λιτότητας και επιπλέον έχουμε και αναστολή ορισμένων θεσμών του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Η σημερινή κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα Δυτικά κράτη θυμίζει την κατάσταση που επικρατούσε στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ τον 19ο αιώνα. Και η οποία έκτοτε είχε ονομαστεί «Άγρια Δύση». Ήταν η εποχή που επικρατούσε το δίκαιο των γκάγκστερ και των εκμεταλλευτών του πλούτου των Δυτικών Πολιτειών, που είχαν ονομαστεί «εγκληματίες με κολάρο». Ήταν η εποχή που επικρατούσε το δίκαιο των πιστολέρο, και οι σερίφηδες, τάχα εκπρόσωποι της νομιμότητας, είχαν αποστολή να καλύπτουν τα εγκλήματα των ισχυρών τοπικών παραγόντων και να κυνηγάνε και να τιμωρούν τα πταίσματα των αδύνατων πολιτών. Αν ρίξουμε μια ματιά γύρω μας, στο διεθνές αλλά και στο εσωτερικό περιβάλλον, θα δούμε ότι άρχισε να επικρατεί μια κατάσταση παρόμοια με αυτήν του 19ου αιώνα. Οι διάφοροι διεθνείς οργανισμοί, όπως για παράδειγμα ο ΟΗΕ, η ΕΕ, η Ευρωζώνη, το ΝΑΤΟ, ο ΟΟΣΑ κλπ., έχουν υποκαταστήσει τον παλιό σερίφη και έχουν προορισμό να νομιμοποιούν τις όποιες αντιλαϊκές ενέργειες των Δυτικών κρατών και κυρίως των ΗΠΑ.

Τι βλέπουμε να συμβαίνει τα χρόνια αυτά στον πλανήτη μας; Οι μεγάλες δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους να χτυπάνε τα μικρά και αδύναμα κράτη και να τα υποδουλώνουν (Αφγανιστάν, Ιράκ κλπ) και οι «σερίφηδες» ΟΗΕ και ΝΑΤΟ να καλύπτουν τις διεθνείς παρανομίες τους. Οι ΗΠΑ με τις μυστικές υπηρεσίες τους να εξοντώσουν εκλεγμένους ηγέτες ξεσηκώνοντας τους λαούς εναντίον τους και εγκαθιστώντας στην εξουσία τυφλά όργανα δικά τους, υπηρέτες του συστήματος (Ουκρανία, Γεωργία, Γιουγκοσλαβία κλπ). Πού ήταν ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας όταν ο Κλίντον βομβάρδιζε τη Γιουγκοσλαβία; Ο «σερίφης» ΝΑΤΟ κάλυψε την παρανομία αυτή, όπως γίνεται και σήμερα με τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς εναντίον της Λιβύης. Πώς νομιμοποιούνται αυτές οι αυθαιρεσίες εναντίον ανεξαρτήτων χωρών; Άγρια Δύση!

Ο «Μεγάλος Αδελφός» της Δύσης έχει στήσει τους μηχανισμούς εξουδετέρωσης των αντιφρονούντων, φυσικά και των απείθαρχων στις εντολές του. Έστησε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, μέσα στα κελιά του οποίου βρήκε τον θάνατο ο ζωηρός και ατίθασος Μιλόσεβιτς. Στις σκοτεινές φυλακές της Τουρκίας ζει απομονωμένος ο επαναστάτης Οτσαλάν. Στο Γκουαντάναμο βασανίζεται επί χρόνια χιλιάδες κόσμος χωρίς δίκη! Αλήθεια η υπόσχεση του προέδρου Ομπάμα για κατάργηση του στρατοπέδου πώς ξεχάστηκε; Κοντεύει να λήξει η θητεία του Ομπάμα και το Γκουαντάναμο ακόμη ζει και βασιλεύει! Είναι υποδομή του συστήματος! Και ευθεία προσβολή για τη διεθνή νομιμότητα. Και ασφαλώς δεν είναι η μοναδική. Οι ισχυροί του πλανήτη μπροστά στην εξυπηρέτηση του καπιταλιστικού συστήματος δεν σέβονται ούτε τη νομιμότητα ούτε τα ατομικά δικαιώματα, αλλά δυστυχώς ούτε και την ανθρώπινη ζωή! Το έγκλημα είναι συμφυές με τα αντιλαϊκά, ολιγαρχικά συστήματα. Χωρίς εγκλήματα δεν μπορούν να επιβιώσουν. Αυτή η συμπεριφορά των απολυταρχικών καθεστώτων είναι μια από τις βασικές αιτίες της αγανάκτησης των πολιτών, της φθοράς τους και τελικά της εξαφάνισής τους. Τρανό παράδειγμα, η κατάσταση που δημιουργήθηκε τώρα σχεδόν σε όλα τα αραβικά κράτη με τον γενικό ξεσηκωμό του αραβικού κόσμου στα αντιλαϊκά καθεστώτα που για πολλά χρόνια ασκούσαν την εξουσία στη νευραλγική και πλούσια αυτή περιοχή. Βέβαια υπήρξαν και οι έξωθεν παρεμβάσεις για τον ξεσηκωμό, που όμως βρήκαν πρόσφορο έδαφος στους αγανακτισμένους λαούς.

Και τώρα ας έλθουμε στα οικονομικά. Όλα τα Δυτικά κράτη τείνουν στην εφαρμογή των ίδιων σκληρών μέτρων λιτότητας, περιορισμού των κεκτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων και κατεδάφισης του κράτους πρόνοιας. Οι μηχανισμοί της διοχέτευσης του εθνικού προϊόντος σε όλον τον λαό έχουν ατονήσει. Όλα τα εισοδήματα των εργαζομένων υπερφορολογούνται με χίλιες δύο αιτίες και εφευρήματα, ενώ αντίθετα η φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων μειώνεται, ως κίνητρο για την πραγματοποίηση επενδύσεων. Στο μεταξύ τα τεράστια κέρδη των κερδοσκοπικών επιχειρήσεων που δρουν στη χρηματοπιστωτική αγορά παραμένουν αφορολόγητα. Πού είναι η φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών που είχε εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση; Τώρα βέβαια, με τη φτώχεια που επικρατεί στο χρηματιστήριο, όχι μόνο το δικό μας, αλλά και των άλλων Δυτικών κρατών, δεν υπάρχουν περιθώρια αποκόμισης κερδών από τις χρηματιστηριακές αγορές. Όμως θα υπάρξει μελλοντικά μεγάλο περιθώριο κερδών από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές και επομένως υπάρχει και σοβαρή δικαιολογία φορολόγησής τους. Πού είναι η φορολόγηση των κερδών από τα παράγωγα προϊόντα και από τις άλλες δραστηριότητες των επιχειρήσεων της χρηματοπιστωτικής αγοράς; Εκείνο που ενδιαφέρει τις κυβερνήσεις όλων σχεδόν των Δυτικών χωρών είναι μην κακοκαρδίσουν τους κερδοσκόπους. Και αυτήν την επιθυμία τους δεν την κρύβουν. Στις δραστηριότητες αυτές κάλυψη δίνει η ΕΕ και η Ευρωζώνη. Είναι οι σερίφηδες της σύγχρονης εποχής. Να γιατί διαθέτουν οι επιχειρήσεις αυτές τόση μεγάλη δύναμη και μπορούν εύκολα να ρίξουν στον καιάδα την οποιαδήποτε οικονομία όσο ισχυρή και αν είναι. Η κρατική εξουσία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι τα κράτη δεν είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις που πρέπει να συναλλάσσονται με τους ίδιους κανόνες που διέπουν τις ιδιωτικές συναλλαγές. Τα κράτη δεν είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις για να παρέχουν εγγυήσεις στους δανειστές τους, να εκποιούν τον δημόσιο πλούτο και να πτωχεύουν. Οι κυβερνώντες δεν νομιμοποιούνται να συμπεριφέρονται σαν ιδιοκτήτες εταιρείας και να υποθηκεύουν τη δημόσια περιουσία ή να κηρύσσουν σε πτώχευση το κράτος. Εξελέγησαν από τον λαό για να τον υπηρετούν και όχι να υπηρετούν τους ολίγους.

Με το παραπάνω σκεπτικό, οι δικές μας απορίες είναι:

α) Γιατί η ελληνική κυβέρνηση αδρανεί να καθορίσει την ελληνική ΑΟΖ; Ενώ από πάρα πολλούς ειδικούς και υπεύθυνους πολίτες, και από την αξιωματική αντιπολίτευση, υπάρχει υπόδειξη να αξιοποιήσει η Ελλάδα αυτήν την ευχέρεια που παρέχει το Διεθνές Δίκαιο για την καθιέρωση ΑΟΖ από τα παράκτια κράτη. Η Κύπρος τόλμησε και νίκησε.

β) Ποιες δυνάμεις είναι που στρέφουν όλη την ενεργητικότητα της παρούσης ελληνικής κυβερνήσεως στην υπερφορολόγηση του ελληνικού λαού, ενώ γνωρίζουν άριστα ότι αυτή η επιλογή οδηγεί στο βάθεμα της ύφεσης; Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις, τόσο της κυβέρνησης όσο και της Τράπεζας της Ελλάδος, ότι φέτος η ύφεση θα φτάσει στο 3,5%, ήδη έχει ξεπεράσει το 5,5% και να είναι ευχαριστημένη η κυβέρνηση αν το 2011 η ύφεση περιοριστεί μόνο στο 6%. Από την αρχή της φετινής χρονιάς είχαμε προβλέψει ότι η ύφεση θα ξεπεράσει το 6% και λυπούμεθα που η πρόβλεψή μας πραγματοποιείται. Για το 2012 η πρόβλεψή μας είναι ότι, αν δεν αλλάξει η οικονομική πολιτική, η ύφεση ίσως να ξεπεράσει και το 8%.

γ) Γιατί επιμένει η ελληνική κυβέρνηση σε επιλογές που γιγαντώνουν τη φτώχεια στην Ελλάδα; Με κάθε τρόπο και εφευρίσκοντας διάφορες αιτίες, η κυβέρνηση προσπαθεί να επιρρίψει όλα τα βάρη στον λαό. Και αυτό ασφαλώς γνωρίζει ότι οδηγεί τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Και παρά ταύτα δεν υποχωρεί, ενώ υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αυτή η επίρριψη όλων των βαρών στον εργαζόμενο λαό παρατηρείται σε όλα τα κράτη. Είναι γενικευμένη πρακτική του συστήματος για να οδηγηθούν οι λαοί στην εξαθλίωση και ο πλούτος των εθνών να συγκεντρωθεί σε ορισμένες οικογένειες, δηλαδή στους «Ηρακλείς του συστήματος».

Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η σήψη του συστήματος της παγκοσμιοποιημένης ελεύθερης οικονομίας ήδη έχει αρχίσει και τα μέτρα αμύνης του συστήματος θα συμπληρωθούν και με τον περιορισμό των ελευθεριών των λαών. Ήδη ακούγονται φωνές για μια παγκόσμια διακυβέρνηση. Και στην ΕΕ πολλοί μιλάνε για μια ευρωπαϊκή ενιαία οικονομική και δημοσιονομική πολιτική. Όλες αυτές οι κραυγές αγωνίας, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η βάση για την εγκαθίδρυση μιας παγκόσμιας δικτατορίας. Κανένα αντιλαϊκό, ολιγαρχικό σύστημα δεν μπόρεσε να επιβιώσει χωρίς σκληρά μέτρα εναντίον του λαού. Και όταν μας μιλάνε οι διάφοροι πολιτικοί και ορισμένοι ειδικοί επιστήμονες για παγκόσμια διακυβέρνηση, ας μην χειροκροτούμε, μη γνωρίζοντας τι εννοούν. Πρέπει να ξέρουμε ότι ένα τέτοιο σύστημα δεν θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μικρών κρατών. Τα μικρά κράτη και οι λαοί τους απλώς θα κληθούν με ανελεύθερα μέσα να υπηρετούν τα συμφέροντα της πολιτικής και οικονομικής ολιγαρχίας.


Ναούμης Νικόλαος Πολιτικός επιστήμονας

Κάπου ανάμεσα στις διακοπές του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, τους επικίνδυνους… ελιγμούς, της πέρα βρέχει πολιτικής φούσκας που δεν ξεφουσκώνει και εν δυνάμει προέδρου του κινήματος Ε. Βενιζέλου, την στιγμή που τα πύρινα μέτωπα αποτεφρώνουν ότι έχει απομείνει πράσινο στην χώρα, καθώς και την ίδια στιγμή που διάφορες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας και κάνουν λόγο για τις αρεσκείες των Αμερικανών, σε πολιτικά πρόσωπα και δημοσιογραφικά παπαγαλάκια, την ίδια στιγμή, κάθε πικραμένος δεξιά κι αριστερά, βγαίνει και πιπιλίζει δημοσίως, το γλειφιτζούρι που λέγεται συναίνεση, επιδιώκοντας να στρέψει πάνω του, τα φώτα της δημοσιότητας, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.

Σ’ αυτές τις γραμμές, δεν θα εξετάσω το τι προσδοκά να κερδίσει η κάθε πολιτική παραφωνία, που ονειρεύεται συναινέσεις και πολιτικούς αρραβώνες. Ο καθένας, είτε για να διασώσει το πολιτικό του σκαρί που ναυάγησε, είτε ονειρεύεται την μέρα που καβαλάρης σ’ ένα καθαρόαιμο άλογο από τα βάθη της Ασίας, θα κάνει το κομμάτι του, μπροστά στα πλήθη των αυλοκολάκων που θα έχουν μείνει πιστοί στο βασίλειο, έχει το δικαίωμα, να ονειρεύεται, μετρώντας τα’ αστέρια.

Με αφορμή την συναίνεση σ’ ένα νομοσχέδιο για την παιδεία, που τα δύο κόμματα εξουσίας της χώρας μας ήρθαν σε συμφωνία, οι μηχανισμοί της προπαγάνδας, άρχισαν και πάλι να κουρδίζουν το αγιοβασιλιάτικο φτηνιάρικο και επικίνδυνο παιχνιδάκι του αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, από τα πραγματικά προβλήματα και την ύφεση στην οικονομία, που απειλεί να πνίξει την κοινωνία, αν δεν το έχει κάνει ήδη. Διάφορες φωνές, κάνουν λόγο για ιστορική στιγμή. Με το φτωχό μου το μυαλό, εγώ, δεν διακρίνω καμία ιστορική στιγμή, ούτε διακρίνω κάποιας μορφής ιστορική ευκαιρία, για αντιμετώπιση των δυσκολιών της πατρίδας από κοινού όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου.

Αλήθεια, ποιοι θα μπορούσαν να πάνε χέρι – χέρι με τους ανθρώπους εκείνους, που σε είκοσι μόνο μήνες, οι πολιτικές τους επιλογές, οδήγησαν την χώρα μας, εδώ που την οδήγησαν; Σίγουρα, για την κατάντια της χώρας μας, δεν αρκούν είκοσι μήνες. Τριάντα χρόνια αστοχιών, παραλείψεων, συντήρησης και γιγάντωσης ενός πελατειακού πολιτικοοικονομικού συστήματος, έχουν παίξει σαφέστατα τον δικό τους ρόλο. Χάραξη και υλοποίηση πολιτικών, με αποκλειστικό γνώμονα τα συμφέροντα των νταβατζήδων πάσης φύσεως, σίγουρα, είναι εκ των πραγμάτων, λαθεμένες και ολέθριες συνταγές καθώς δεν έλαβαν υπ’ όψιν την μεγάλη μάζα των απλών πολιτών, που μοναδικό τους μέλημα ήταν και είναι ο άρτος ο επιούσιος κατά τας γραφάς. Όλοι αυτοί που κάνουν λόγο για συναίνεση, αλήθεια, σε τι και με τι ακριβώς θέλουν να συναινέσουν; Πρέπει να είσαι οπαδός της θεωρίας του μαζοχισμού στην πιο σκληρή του μορφή για να το κάνεις. Να συναινέσεις δηλαδή σε κάτι, που εκ των πραγμάτων, όπως έχει άλλωστε αποδειχτεί πέρα από κάθε αμφιβολία, είναι λάθος και δεν οδηγεί πουθενά. Κατανοώ την σοσιαλιστική αγωνία να συμφωνήσει η επάρατος γι’ αυτούς δεξιά. Με τον τρόπο αυτό άλλωστε, έμπειροι στο παιχνιδάκι της διακυβέρνησης με όρους επικοινωνίας, δεν θα δυσκολευτούν καθόλου, να φορτώσουν στους άλλους τις δικές τους αμαρτίες, βγάζοντας τους εαυτούς τους από το κάδρο – στόχο, για κάθε είδους ζαρζαβατικό, γαλακτοκομικό προϊόν, μούντζα και ροχάλα. Με λίγα λόγια, γνωρίζουν πολύ καλά, ότι αν μπορέσουν και καταφέρουν την ιερή συναίνεση, θα είναι οι μόνοι που θα βγουν κερδισμένοι και με αυτόν τον τρόπο, ο σβέρκος μας, θα τους φορτωθεί δια βίου.

Απ’ την άλλη πάλι, δεν καταλαβαίνω, οι κύριοι της δεξιάς, σε τι πράγμα θέλουν ακριβώς να συναινέσουν; Να γίνουν κι αυτοί συμμέτοχοι ονειρεύονται στο ξεπούλημα της πατρίδας; Αλήθεια, σε ποιους θέλουν να δώσουν την άφεση αμαρτιών, σ’ αυτούς που με την υπογραφή τους, ξεπούλησαν τα όνειρά μας, οδηγώντας μας στην δουλεία; Αυτούς που χωρίς να διαβάσουν κατά δήλωσή των, τα μνημόνια και τα μεσοπρόθεσμα, υπέγραψαν την καταδίκη μιας χώρας με ιστορία και πολιτισμό που χάνονται στα βάθη του χρόνου; Όλοι αυτοί οι ουρανοκατέβατοι και παραπλανημένοι, θέλουν να συναινέσουν με δοσίλογους, που διαπραγματεύονταν στα μουλωχτά, την δημιουργία μιας πατρίδας προτεκτοράτου, των κορακιών της παγκόσμια οικονομικής διακυβέρνησης και της νέας τάξης πραγμάτων; Αν επιθυμούν στ’ αλήθεια κάτι τέτοιο, με γεια και με χαρά τους! Δεν πιστεύω όμως ότι θα τα καταφέρουν, λυπάμαι. Δεν πιστεύω ότι θα βρούνε ανάμεσά μας πολλούς που πιστεύουν ότι τα σώματα ασφαλείας της χώρας μας και οι ένοπλες δυνάμεις της, είναι αντιπαραγωγικά, όπως όλοι αυτοί οι οπαδοί της συναίνεσης πιστεύουν. Ούτε υπάρχουν πολλοί ανάμεσά μας, που θεωρούν ότι τα φάγαμε μαζί τους, όταν χρωστάμε τα μαλλιά της κεφαλής μας στις τράπεζες. Ούτε υπάρχουν πολλοί ανάμεσά μας, που κάνουν διακοπές σε πολυτελή θέρετρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ ο κόσμος γύρω μας καίγεται κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Γνώμη μου είναι, ότι οι στιγμές και οι περιστάσεις, απαιτούν καθαρές κουβέντες και ηγεσίες που πιστεύουν στις δυνάμεις του έθνους. Ανθρώπους, που σέβονται την πατρίδα και τους πολίτες της. Κάτι τέτοιο, δεν μπορεί να επιτευχθεί, με πολυκομματικά σχήματα εξουσίας πάσης φύσεως. Σχήματα δηλαδή, που ο ένας θα ψάχνει την ευκαιρία, να φορτώνει τις αστοχίες και τις παραλείψεις του, στους άσπονδους συμμέτοχους. Η πατρίδα αυτή την στιγμή, έχει την ανάγκη μιας καθαρής λύσης. Μιας λύσης, που ο ένας, θα οδηγεί, αφού προηγουμένως έχει λάβει ξεκάθαρη εντολή και οι άλλοι θ’ ακολουθούν. Εντολή, που η δοκιμαζόμενη κοινωνία με ευρύτερη συναίνεση θα του δώσει να την διαχειριστεί. Με τον τρόπο αυτό, ο έλεγχος πλέον, όντας πιο ασφυκτικός, δεν του δίνει και πολλά περιθώρια για να ξεφύγεις. Αν το κάνει, το ποτάμι πίσω δεν θα ξαναγυρίσει. Θα τον πάρει μαζί του, στο βαθύ σκοτάδι της λησμονιάς και της καταδίκης, από τον ιστορικό του μέλλοντος.


Οταν ξέσπαγε η λιβυκή εξέγερση, τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίον ο Λίβυος ηγέτης είχε απονείμει αυτοπροσώπως το «Βραβείο Καντάφι για την Ειρήνη», εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος απέναντι σε κάθε επέμβαση του ΝΑΤΟ. Με συνολικές συμβάσεις 15 δισ. δολαρίων στη Λιβύη, οι τουρκικές εταιρείες κινδύνευαν να χάσουν πολλά από μια ενδεχόμενη αλλαγή καθεστώτος.

Από τη στιγμή που έγινε σαφές, όμως, ότι το παιχνίδι είχε κριθεί, ο Ερντογάν κάλεσε τον Καντάφι να παραιτηθεί και η Αγκυρα αναγνώρισε το Προσωρινό Εθνικό Συμβούλιο, προκειμένου να μη μείνει εκτός νυμφώνος. Μάλιστα, προχθές η Κωνσταντινούπολη φιλοξένησε τη σύνοδο κρατών της Ομάδας Επαφής, όπου προσπάθησε να υπερφαλαγγίσει τους πάντες: ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη να ξεπαγώσουν τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Λιβύης και τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της στρατιωτικής δράσης του ΝΑΤΟ μέχρις ότου συντριβούν τα τελευταία υπολείμματα του παλιού καθεστώτος.

Πόσο αποτελεσματική, για τα τουρκικά συμφέροντα, θα αποδειχθεί η στροφή 180 μοιρών θα φανεί στο προσεχές μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, ο Σινάν Ουλγκέν από το Κέντρο Διεθνών Μελετών της Κωνσταντινούπολης φαίνεται να έχει δίκιο όταν επισημαίνει: «Οι εξεγέρσεις σε Λιβύη και Συρία έδειξαν το μαλακό υπογάστριο της στρατηγικής Νταβούτογλου περί “μηδενικών προβλημάτων” με όλους τους γείτονες, γιατί κάτι τέτοιο αναπόφευκτα συνεπάγεται μηδενικά προβλήματα με τα καθεστώτα της περιοχής». Κι αν η εγκατάλειψη του Καντάφι δεν ήταν και τόσο δύσκολη υπόθεση, πολύ περισσότερο ακανθώδη είναι τα διλήμματα της Τουρκίας έναντι του καθεστώτος Ασαντ στη γειτονική της Συρία, βασικού συμμάχου του σιιτικού Ιράν.

«Καθημερινή» – Reuters, A.P.
Αχός βαρύς ακούγεται, πολλά ντουφέκια πέφτουν... Αυτό είναι το κλίμα της χώρας μας, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, παρά τις όποιες προσπάθειες εξωραϊσμού που γίνονται (ιδίως μέσα από τα διάφορα deals των τραπεζών). Και αυτό το κλίμα το γνωρίζει πολύ καλά, όμως φαίνεται πλέον πως έχει αρχίσει και το αισθάνεται και ο πρωθυπουργεύων Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος "συνελήφθη" να κάνει τριήμερες διακοπές στην Μεσσηνία, με το επίθετο Αναγνώστου...

Πρώτον, να ξεκαθαρίσουμε πως αφού ο άνθρωπος δεν μπορεί να κυβερνήσει, τουλάχιστον αποφάσισε να κάνει κάτι, για να μην... κάθεται. Τί διάλεξε; Μα, φυσικά αποφάσισε να κάνει διακοπές, αφού του πάνε περισσότερο από το να είναι πρωθυπουργός! Και για τις διακοπές σκέφτηκε πως αυτές πρέπει να είναι πιό "επιμήκεις" και όσο πιό μακριά γίνεται από τη χύτρα ταχύτητας (ή καζάνι που λένε και οι παλιοί) που λέγεται Αθήνα.

Δεύτερον, ίσως θα πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι μας γιατί αποφάσισε να κλείσει δωμάτια με το επίθετο Αναγνώστου... Ήθελε να μας περάσει το μήνυμα ότι εξακολουθεί να είναι σκεπτόμενος (μην ξεχνάμε και το διεθνές βραβείο που πήρε για την... σκέψη του); Ή πρόκειται για άλλη μία "επικοινωνιακή" πρωθυπουργική γκάφα;
Εμείς αναρωτιόμαστε (και ευχαριστούμε γι αυτό την φίλη Αθηνά) μήπως θα έπρεπε
Αντί για Αναγνώστου να το έκανε... Αγνώστου!

Όπως λέμε:
αγνώστου πατρός...
αγνώστου πατρίδας...
αγνώστου θρησκείας...
αγνώστου προελεύσεως...

Νομίζουμε πως έτσι θα ήταν περισσότερο ειλικρινής στην κράτηση του δωματίου του, αλλά και απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό... αφού έτσι κι αλλιώς είναι αγνώστου... πολιτικής, αλλά εγνωσμένης ανεπάρκειας...


Στο ζενίθ βρίσκεται ο πόλεμος της προπαγάνδας στη Λιβύη, με τις φρικιαστικές εικόνες και περιγραφές από τον εντοπισμό 53 νεκρών σε σήψη να κυριαρχούν σε όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα του πλανήτη.

Τα 53 πτώματα βρέθηκαν σε αποθήκη στην Τρίπολη και σύμφωνα με μαρτυρίες δεν είναι οι μόνοι.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Sky News Στιούαρτ Ράμσεϊ, που συνομίλησε με ντόπιους στην περιοχή έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 150 άτομα, κυρίως πολίτες, που, κατά τον Ράμσεϊ και τις πηγές του (που δήλωσαν «αυτόπτες μάρτυρες» και… παρέμειναν ζωντανοί) εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από τις δυνάμεις του Καντάφι που μάχονταν για να κρατήσουν την πρωτεύουσα υπό τον έλεγχό τους.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, οι νεκροί, πολλοί από τους οποίους, όπως ειπώθηκε, είχαν τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα – γεγονός που παραπέμπει σε έγκλημα πολέμου – εκτελέστηκαν επειδή προσπαθούσαν να λιποτακτήσουν (στη μία ή στην άλλη πλευρά, άγνωστο).

Μια τρίτη εκδοχή θέλει τους νεκρούς, προέρχονταν από γειτονικές χώρες και έφθασαν στη Λιβύη για να πολεμήσουν υπέρ του Καντάφι και εκτελέστηκαν από τις δυνάμεις των εξεγερμένων.

Διαλέγετε και παίρνετε, αλλά το βέβαιο είναι πως καταβάλλεται προσπάθεια να δημιουργηθεί το υπόβαθρο, προκειμένου να στηθούν οι κατηγορίες ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Η υπόθεση θυμίζει έντονα όσα συνέβησαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στην περιοχή του Κοσσόβου, όταν ανακοινώθηκε πως σε ένα χωριό, το Ρατσάκ, βρέθηκαν πτώματα Κοσσοβάρων, οι οποίοι, σύμφωνα με την τότε προπαγάνδα, είχαν εκτελεστεί από τους Σέρβους.

Όλως τυχαίως, τα πτώματα είχα ανακαλυφθεί μετά την εκ μέρους του Βελιγραδίου απόρριψη της Συνθήκης του Ραμπουϊγιέ, οπότε και έπρεπε να δικαιολογηθεί η εκστρατεία που θα ξεκινούσε.

Αργότερα, αποκαλύφθηκε από παρατηρητή του ΟΑΣΕ, ότι οι νεκροί είχαν σκοτωθεί σε άλλη χρονική στιγμή σε μάχη, ήσαν αντάρτες του UCK, από τους οποίους είχαν αφαιρεθεί οι στολές τους και είχαν επιμελώς τοποθετηθεί ο ένας πλάι στον άλλο στο Ρατσάκ.

Από την υπόθεση δεν μπορούσαν να λείψουν και οι ιστορίες βιασμού αλά Κόσσοβο. Σύμφωνα με την εφημερίδα The Sunday Times of Malta, πέντε γυναίκες μέλη της επίλεκτης ομάδας σωματοφυλάκων του Μουάμαρ Καντάφι αποκάλυψαν στην ψυχολόγο Σεχάμ Σεργκέουα, στη Βεγγάζη, ότι κακοποιούνταν σεξουαλικά από τον συνταγματάρχη και τους γιους του – για να τις απολύσουν όταν τις… βαρέθηκαν!

Αυτό θυμίζει έντονα την περίπτωση της νεαρής Κοσσοβάρας Ραϊμόντα, η οποία αποκάλυψε στις κάμερες (και η εικόνα έκανε τον γύρο του κόσμου) ότι η αδελφή της βιάστηκε και μετά δολοφονήθηκε. Για να αποκαλυφθεί αργότερα από την ίδια πως… δεν είχε αδελφή!

Και επειδή η Ιστορία έχει συνέχεια, ακριβώς χθες, ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσσόβου Ενβέρ Χοτζάι δήλωσε ότι το Κόσσοβο αναγνωρίζει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο των Λίβυων εξεγερμένων ως τη νόμιμη εξουσία της Λιβύης.

Στο μεταξύ, ο Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ, ηγέτης του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (CNT), του πολιτικού οργάνου των εξεγερμένων, απηύθυνε επείγουσα ανθρωπιστική έκκληση για την Τρίπολη, κάνοντας λόγο κυρίως για έλλειψη ιατρικών υλικών. Έκανε επίσης λόγο για έλλειψη διατροφικών προϊόντων πρώτης ανάγκης στην πρωτεύουσα, αποδίδοντας τις διακοπές νερού και ηλεκτρικού που παρατηρούνται στην Τρίπολη, σε σαμποτάζ των δυνάμεων του Καντάφι.

Ο τελευταίος πάντως έχει ήδη μετατραπεί σε προπαγανδιστικό θρύλο, καθώς εξακολουθεί να διαφεύγει την σύλληψη, με την Αλγερία να διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει περάσει στο έδαφός της.

Η επιβεβαίωση απόλυτη και σ’ αυτόν τον πόλεμο: Η αλήθεια είναι το πρώτο θύμα, όπως έγραψε ο διάσημος πολεμικός ανταποκριτής Φίλιπ Νάιτλι.

Διότι, όπως είχε πει ο Τσόρτσιλ, «σε καιρό πολέμου η αλήθεια είναι τόσο πολύτιμη, που πρέπει να την κρύβουμε κάτω από πολλά μαξιλάρια ψεμάτων»!Βαρύ, βαθιά μελαγχολικό από οικονομική, κοινωνική και πολιτική σκοπιά προμηνύεται το φετινό φθινόπωρο, γράφει σε άρθρο του στο «Έθνος» ο Γ.Δελαστικ. Ένας πληθυσμός σε κατάσταση αβουλίας, αδράνειας και παραλυτικής απάθειας επιστρέφει από τις καλοκαιρινές διακοπές, οι οποίες ήταν σαφώς πιο μίζερες από άλλες χρονιές.

Ολόγυρα ακούγονται ανεδαφικές «λύσεις». Άλλος λέει ότι δεν θα πληρώσει την Εφορία. Άλλος πιστεύει ότι μπορεί να μην πάθει τίποτα αν πάψει να πληρώνει τις δόσεις για το στεγαστικό δάνειο ή τις κάρτες του. «Θα πάρουν οι τράπεζες μισό εκατομμύριο σπίτια; Τι θα τα κάνουν; Θα κλείσει η κυβέρνηση στη φυλακή ένα εκατομμύριο κόσμο που δεν θα πληρώσει την Εφορία; Θα κόψει η ΔΕΗ το ρεύμα σε εκατομμύρια νοικοκυριά;» είναι μερικά από τα αφελή «επιχειρήματα» που ακούγονται.

Ο κόσμος αρνείται ουσιαστικά να αποδεχθεί την πραγματικότητα που διαμορφώνεται. Δεν θέλει να πιστέψει ότι εκατομμύρια Ελληνες θα φτωχύνουν βίαια, πόσω μάλλον ότι θα φτωχαίνουν διαρκώς για πέντε, δέκα ή και παραπάνω χρόνια. «Μπόρα είναι, θα περάσει», σκέπτεται χωρίς να το ομολογεί.

Οικονομικός χειμώνας με παγωνιά που σκοτώνει και ατελείωτη διάρκεια βρίσκεται μπροστά μας, στην πραγματικότητα. Περί αυτού δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία. Θα το συνειδητοποιήσουμε, άλλωστε, όλοι πολύ γρήγορα και μάλιστα με πολύ οδυνηρό τρόπο. Η εποχή της σχετικής ευμάρειας των εργαζομένων, των αγροτών και των λαϊκών στρωμάτων γενικότερα παρήλθε ανεπιστρεπτί. Αυτό έχουν αποφασίσει οι οικονομικές ελίτ της χώρας μας και της Ευρώπης και αυτήν τη γραμμή υλοποιούν οι πολιτικοί ηγέτες όλων των χωρών της ηπείρου. «Αέναη λιτότητα παντού» είναι το σύνθημά τους.

Θα δεχτούν οι λαοί της Ευρώπης αδιαμαρτύρητα μια τέτοια υποβάθμιση της ζωής τους ή θα επιχειρήσουν να αντιδράσουν; Και αν αντισταθούν, μέχρι πού είναι ικανοί να φτάσουν; Είναι πασίδηλο ότι θεωρητικά υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι κατανομής του κοινωνικού πλούτου και όχι μόνο η «κινεζοποίηση» των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών που επιχειρείται. Το γνωρίζουν οι πάντες αυτό, γιατί από την προσωπική πείρα τους ξέρουν ότι ζούσαν πολύ καλύτερα μόλις δυο-τρία χρόνια πριν. Το ζήτημα όμως δεν είναι θεωρητικό. Είναι απολύτως πρακτικό. Το τι θα γίνει σε κάθε χώρα θα εξαρτηθεί από τις αντιδράσεις.

Οι κυβερνήσεις αλλάζουν την πολιτική τους μόνο αν συναντήσουν ανυπέρβλητες δυσκολίες και αντιστάσεις στην εφαρμογή της. Διαφορετικά, διακατέχονται από τη νοοτροπία «Αφού δεν αντιδρούν, τα υποζύγια αντέχουν, άρα, φορτώστε τα κι άλλο!». Αυτή η διαδικασία δεν έχει τέλος. Οποιος νόμιζε, π.χ., ότι ήταν αδύνατον η κυβέρνηση να αυξήσει τον ΦΠΑ για τις τυρόπιτες και τα σουβλάκια από το 13% που τον είχε πάει έχοντάς τον παραλάβει μόλις 8%, κατάλαβε πόσο αφελής ήταν μόλις του έπεσε κατακέφαλα το… 23% (!) που κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη.

Είναι αστεία η άποψη ότι «η κυβέρνηση δεν θα πάρει άλλα μέτρα λιτότητας εναντίον των εργαζομένων επειδή ο κόσμος δεν αντέχει άλλα μέτρα». Ποιος Ελληνας και ποιος Ευρωπαίος εργαζόμενος μπορούσε πριν από δύο μόλις χρόνια να φανταστεί ότι αντί για αυξήσεις θα γίνονταν μειώσεις στον μισθό του; Να όμως που έγιναν -και φυσικά θα συνεχίσουν να γίνονται χωρίς σταματημό, όσο εξαρτάται αποκλειστικά από τις προθέσεις των κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ. Ξέρουν ότι ο κόσμος αντέχει πολλά.

Πάνω από 2 τρισ. ευρώ δαπάνησαν οι κυβερνήσεις για να σώσουν το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Απολύτως καμία άλλη αιτία της πανευρωπαϊκής λιτότητας δεν υπάρχει πέρα από την προσπάθεια των κυβερνήσεων της ΕΕ να μαζέψουν από τους λαούς τα λεφτά που έδωσαν στους τραπεζίτες! Ας δούμε σχηματικά πώς το επιδιώκουν.

Η σκέψη τους είναι απλή. Η ΕΕ έχει 500 εκατομμύρια κατοίκους. Αν οι κυβερνήσεις πάρουν επιπλέον 1.000 ευρώ ετησίως από κάθε κάτοικο, μαζεύουν κάθε χρόνο 500 δισεκατομμύρια, μισό τρισ. ευρώ! Σε τέσσερα χρόνια μάζεψαν από τον κοσμάκη όσα έδωσαν στις τράπεζες! Η νοοτροπία είναι αυτή, τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες…

Πηγή


Την σύσταση μίας εταιρείας holding με έδρα το Λουξεμβούργο στην οποία θα μεταβιβαστούν τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου, προτείνει η Φινλανδία για να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας! Η φινλανδική πρόταση έχει συζητηθεί και με Έλληνες παράγοντες στο πλαίσιο τηλεφωνικών διασκέψεων στην ευρωζώνη.

Σε non paper που έστειλαν οι Φινλανδοί προτείνουν αναλυτικά πως το Ελληνικό Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, που ιδρύθηκε πριν από λίγους μήνες, μπορεί να μεταφέρει στην εταιρεία holding του Λουξερβούργου, ώστε να υπάρχει «εγγύηση» για την παροχή του δανείου της προς την Ελλάδα.

Το έγγραφο έφερε στη δημοσιότητα το Ρόιτερ, στο οποίο αναφέρεται ότι το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα κατέχει όλες τις μετοχές στην εταιρία holding, αλλά αυτές θα διατηρούνται σε θεματοφυλακή από ένα τρίτο μέρος. Έτσι «αν η αγοραία αξία των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας holding δεν επαρκεί για τις απαιτήσεις εγγυήσεων ή αν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει τα δάνεια της στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η ιδιοκτησία των μετοχών σε θεματοφυλακή μεταβιβάζεται άμεσα στα θιγόμενα κράτη-μέλη», αναφέρει το έγγραφο.

Σημειώνεται ότι θα μπορεί να γίνει τιτλοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που θα διακρατούνται στο Λουξεμβούργο, αξιοποιώντας τα χρήματα που θα έρχονται από τις ιδιωτικοποιήσεις.Έπειτα από την επίσκεψη των «υπαλλήλων» της Τρόικα στην Ελλάδα και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι «κύριοι» αυτοί ζήτησαν την κατάργηση των Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας και την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο αρμόδιος Υπουργός Εργασίας διατηρεί την αυτοτέλεια και την αυτοδυναμία του ως Υπουργός της Ελληνικής Κυβέρνησης και θα τηρήσει απαραίτητα τους Νόμους και το Σύνταγμα της χώρας , επικυρώνοντας ως υποχρεωτικές τις Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών.

Εάν αυτά δεν τηρηθούν και προσχηματικά δοθεί εντολή από τους «υπαλλήλους» της Τρόικα για κατάργηση των Κλαδικών Συμβάσεων, αυτό σημαίνει ότι ο Υπουργός της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι «υπάλληλος» των «υπαλλήλων» της Τρόικα. Σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιοι «υπάλληλοι» της Τρόικα δεν δικαιούνται να επιβάλλουν θέσεις οι οποίες είναι πέρα και έξω από κάθε συλλογική διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων, μιας και οι ίδιοι τους δεν αποτελούν κοινωνικούς εταίρους.

Προφανώς η απώλεια της Εθνικής Κυριαρχίας και Ανεξαρτησίας εάν συντελεστεί και γίνει αποδεκτή από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα πλήξει το εργατικό δυναμικό της χώρας με μισθούς πείνας σε μία χώρα ευρωπαίων πολιτών.

Ας ελπίσουμε ότι σύντομα ο ελληνικός λαός θα αντιληφθεί ότι επιβάλλεται να αλλάξουν οι συσχετισμοί και να τεθούν στο περιθώριο οι υπόδουλοι και οσφυοκάμπτες της πολιτικής ζωής του τόπου σύντομα.


  • Σε κόκκινο συναγερμό όλες οι Ελληνικές κρατικές υπηρεσίες στην Θράκη
  • Επιχείρηση εδαφικής αποψίλωσης και απογύμνωσης των Ελληνικών στρατιωτικών αμυντικών θέσεων;
Γράψαμε πριν από λίγες ημέρες για την παράξενη αύξηση των τούρκων τουριστών στην Θράκη και δεν διστάσαμε να καταχωρήσουμε τις παράξενες κινήσεις τους στην ακριτική αυτή γωνία της Ελλάδας. Λίγες ημέρες αργότερα (τρεις για την ακρίβεια), σημειώθηκε μία παράξενη φωτιά στην περιοχή της Νέας Μάκρης, η οποία βρίσκεται στους πρόποδες της ευρύτερης περιοχής όπου βρίσκονται τα ραντάρ της Μαρώνειας. Και αμέσως μετά "ξεπετάχτηκε" μία ακόμη παράξενη φωτιά 100 χιλιόμετρα βόρεια της Αλεξανδρούπολης, στην περιοχή της Λευκίμμης Σουφλίου (ανήκει στην περιοχή επιθετικής διείσδυσης με βάση το σχέδιο "Βαριοπούλα"), της οποίας προηγήθηκαν άλλες δύο "απόπειρες" κατά τις προηγούμενες ημέρες... Τότε, δεν διστάσαμε να καταγράψουμε και τις τεράστιες ευθύνες των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας, τα κενά ή την ανικανότητα στελεχών που εμποδίζουν την αποτελεσματικότητα και την λειτουργικότητά τους...

Διαβάζουμε πλέον στον Τύπο πως υπάρχει σοβαρή περίπτωση η μεγάλη φωτιά του Έβρου να είναι έργο δολιοφθοράς και πως σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής έχουν τεθεί στον Έβρο όλες οι κρατικές υπηρεσίες, πέραν την Πυροσβεστικής, λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών που μαίνονται στην περιοχή. Εκτιμούμε πως έστω και αργά (πάντα όμως αναποτελεσματικά) οι υπεύθυνοι άρχισαν να κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. Οι αρμόδιες υπηρεσίες πρόληψης έκθεσης της χώρας σε κίνδυνο (βλ. ΕΥΠ) δυστυχώς ήταν πέρα ως πέρα ανεπαρκείς και ίσως θα έπρεπε να γίνει μία εσωτερική έρευνα για την ικανότητα συγκεκριμένων στελεχών, για την έλλειψη ικανού αριθμού πρακτόρων, αλλά και για το επίπεδο εκπαίδευσης ή απόδοσης που βρίσκεται η συγκεκριμένη υπηρεσία στην περιοχή. Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά, ιδιαίτερα στην Θράκη.

Στα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια έχουν ήδη φθάσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι φωτιές να είναι ενδεχομένως έργο τούρκων πρακτόρων. Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν καταδεικνύουν την σοβαρή πιθανότητα (έως βεβαιότητα) προσπάθειας της Άγκυρας να προκαλέσει καταστροφές και αναστάτωση στην χώρα μας, ειδικότερα μάλιστα στην περιοχή της Θράκης, η οποία αποτελούσε πάντα το κέντρο ενδιαφέροντος του τουρκικού επεκτατισμού. Αυτές οι πληροφορίες εξετάζονται πολύ σοβαρά από τις Ελληνικές υπηρεσίες, αφού προέρχονται από πλέον αξιόπιστες πηγές. Οι υπηρεσίες αυτές συγκεντρώνουν ήδη στοιχεία και μαρτυρίες και σκιαγραφούν μία ευρύτερη και άρτια σχεδιασμένη και εκτελεσμένη επιχείρηση (με αρκετά μέτωπα αποπροσανατολισμού) που εκτελέσθηκε εντός της Ελλάδας. Σημειώνουμε, δε, πως δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιου είδους πυρκαγιές ξεσπούν στην χώρα μας και συνδέονται με την δράση πρακτόρων της γειτονικής χώρας. Μέχρι σήμερα το ενδιαφέρον αυτού του είδους των επιχειρήσεων βρισκόταν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (βλ. Σάμος), αλλά σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν επιχειρήσεις και στο εσωτερικό ττης χώρας, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου βρισκόταν στρατιωτικού τύπου "στόχοι" (κυρίως αποθήκες στρατιωτικού υλικού, όχι απαραίτητα πυρομαχικών).

Γιατί όμως συμβαίνουν αυτά; Ποιά σκοπιμότητα εξυπηρετούν για την τουρκική πλευρά; Το ερώτημα, όσο αφελές και αν χαρακτηρίζεται, δυστυχώς κρύβει από πίσω του έναν εφιάλτη.

Η βασική αποστολή του Όπλου του Μηχανικού είναι η δημιουργία έργων για την υπερπήδηση ή την άρση πάσης φύσεως κωλυμάτων. Δηλαδή, πρόκειται για το βασικό εργαλείο της ανάπτυξης μίας πολεμικής μηχανής, η οποία είτε κάνει τεχνικά έργα (γέφυρες, οδούς, ναρκοπέδια κ.α.) ή πραγματοποιεί καταστροφές προκειμένου να βοηθήσει τον στρατό της χώρας να ξεπεράσει εμπόδια που έχει θέση στον δρόμο του το αντίπαλο στράτευμα ή η φύση. Για παράδειγμα, το Μηχανικό κατασκευάζει γέφυρες για να μπορέσουν τα άρματα να περάσουν έναν ποταμό και στήνει ναρκοπέδια για να ανασχέσει την προέλαση του εχθρού σε σημεία μείζονος ενδιαφέροντος.

Το δάσος, ως γνωστόν, είναι ένα φυσικό εμπόδιο, που πάντοτε λειτουργεί προς όφελος του αμυνόμενου. Ειδικά, αν βρίσκεται σε παραμεθόριες περιοχές, οι Ένοπλες Δυνάμεις που την υπερασπίζονται δεν έχουν και μεγάλη ανάγκη να χρησιμοποιήσουν το Μηχανικό για να θέσει επιπλέον κωλύματα. Η φύση φροντίζει γι αυτό και μειώνει τα έξοδα για έργα της στρατιωτικής άμυνας, ενώ ταυτόχρονα υποδομές ή μονάδες ικανές να ανατρέψουν επιθετική ενέργεια κρύβονται στην βλάστηση, χωρίς να μπορούν να εντοπιστούν εύκολα...

Ο νομός 'Εβρου βρίσκεται -όπως είναι γνωστό- στα σύνορα της χώρας μας και τις τελευταίες πέντε ημέρες έχασε τεράστιες δασικές εκτάσεις (για 70.000 στρέματα μιλάνε οι πρώτες αναφορές) στο νότιο τμήμα του. Λόγω της συγκυρίας και της έντασης που δημιουργείται από την υπόθεση της εκμετάλλευσης του χρυσοφόρου οικοπέδου "12" της κυπριακής ΑΟΖ και της τουρκικής δυσφορίας για την εξέλιξη, οι δυσάρεστοι συνειρμοί είναι αναπόφευκτοι.

Η Τουρκία, έχοντας να αντιμετωπίσει τις κλιμακούμενες επιθέσεις των Κούρδων ανταρτών και ευρισκόμενη σε αδυναμία να ακυρώσει την ενεργειακή αντεπίθεση της Κύπρου, δεν αποκλείεται να δοκιμάσει την επικίνδυνη συνταγή της "φυγής προς τα εμπρός", συγκεκριμένα στην περίπτωσή μας, της "φυγής προς τα δυτικά". Η πρόκληση έντασης στο πεδίο των σχέσεων με την Ελλάδα, συνδυαζόμενη με εκβιασμούς για "συνολικές λύσεις", ενδέχεται να φαντάζει "καλή ιδέα" για την εξουσιαστική ελίτ της γείτονος, η οποία μετά την ομολογία των τούρκων στρατηγών (για ανικανότητα του τουρκικού στρατεύματος), ψάχνει για διέξοδο σε κάποια λύση που θα επαναφέρει το ηθικό... Η ευκαιρία, άλλωστε, που τους προσφέρεται είναι μοναδική, αφού ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κυκλοφορεί με ψευδώνυμο και η χώρα μοιάζει με καράβι που επάνω του λυσσομανάει η χειρότερη θύελλα...

Όμως, πριν από τέτοιου είδους επιχειρήσεις, συνηθίζεται να προηγούνται υπονομευτικές ενέργειες τύπου "σαμποτάζ", στις οποίες περιλαμβάνονται και εμπρησμοί. Δυστυχώς, το σενάριο αυτό ακούγεται εφιαλτικό, αλλά είναι υπαρκτό. Και σύμφωνα με τα εγχειρίδια ψυχολογικού πολέμου, είναι το πιό "ελαφρύ"...


Πληροφορίες από "Το Παρόν", "Ελευθεροτυπία", "Δημοκρατία"

Η Άγκυρα φορτώνει ευθύνη πισωγυρίσματος στις διαπραγματεύσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού προβλήματος και ένταση στην περιοχή.

Αποθρασύνθηκε η τουρκική πλευρά.

Σε μια ιδιαίτερα λεπτή χρονική περίοδο καθώς αναμένεται μέσα στις προσεχείς βδομάδες η έναρξη των ερευνητικών γεωτρήσεων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου να βγει επιθετικά κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας διεκδικώντας για λογαριασμό του κατοχικού καθεστώτος μερίδιο στα κοιτάσματα και τη διαχείρισή τους. Όσα δημοσίως διατύπωσε με απειλές κατά της Λευκωσίας για την ειρήνη στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της τύχης των απευθείας διαπραγματεύσεων που φτάνουν επίσης σε οριακό σημείο ενόψει της συνάντησης του Οκτώβρη του Προέδρου Χριστόφια με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν κι Μουν και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, τα διατύπωσε σε επιστολή που κυκλοφόρησε στην έδρα του διεθνούς οργανισμού ο Τούρκος αντιπρόσωπος Ερτουγκρού Ακάνσοϊ.

Αξίωσε μάλιστα να κυκλοφορήσει ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τη Γενική Συνέλευση.

Η κίνηση της Άγκυρας είναι ιδιαίτερης σημασίας καθώς έχει ανεβάσει τους τόνους της σύγκρουσης και με το Ισραήλ. Στο έγγραφό του ο Τούρκος αντιπρόσωπος υποστηρίζει: «Το διεθνές δίκαιο υπαγορεύει ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στην Ανατολική Μεσόγειο, που είναι ημίκλειστη θάλασσα, θα πρέπει να γίνεται μεταξύ των επηρεαζομένων κρατών στη βάση της ισότητας λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των μερών».

Η Άγκυρα κατηγορεί την κυπριακή κυβέρνηση ότι σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, καταπατώντας τα δικαιώματα τρίτων μερών, συνεχίζει τις προσπάθειές της που άρχισε το 2003, προχωρεί σε διμερείς συμφωνίες οριοθετώντας αποκλειστικές οικονομικές ζώνες με γειτονικές χώρες και συμφωνίες για γεωτρήσεις για ανόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Υποστηρίζει ακόμη στην επιστολή της η τουρκική πλευρά όπως και στις δημόσιες απειλές της, ότι αυτές οι συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι δραστηριότητές της θα επηρεάσουν αρνητικά στη διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος και θα οδηγήσει σε συγκρούσεις. Η Άγκυρα σημειώνει ότι για τις θέσεις της Τουρκίας όπως και του ψευδοκράτους έχουν ενημερωθεί οι γειτονικές χώρες.

Δεν προειδοποιεί όμως μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και όσες από τις χώρες και εταιρείες έχουν την όποια ανάμιξη ή ενδιαφέρον στις ερευνητικές γεωτρήσεις και τις ανορύξεις για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο στα νότια της Κύπρου.

Με αφορμή την προγραμματισμένη έναρξη των ερευνητικών γεωτρήσεων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου και συγκεκριμένα στο οικόπεδο «Αφροδίτη», η Τουρκία καλεί τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών να λάβουν σοβαρά υπόψη ότι: Η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκαλεί την κυπριακή κυβέρνηση δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους ούτε και την Κύπρο στην ολότητά της. Ούτε και είναι εξουσιοδοτημένη για διαπραγματεύσεις και σύναψη διεθνών συμφωνιών ούτε και για προώθηση νόμων ή δραστηριοτήτων για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων εξ ονόματος ολόκληρου του νησιού.

Οι ενέργειες αυτές προκαλούν ένταση στην περιοχή καθώς παραγνωρίζουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στον φυσικό πλούτο του νησιού και της θαλάσσιας περιοχής του και έχουν επιπτώσεις στις διεξαγόμενες απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Οι τουρκικές προειδοποιήσεις δεν μένουν ώς εδώ. Η Αγκυρα προδικάζει κινδύνους και πισωγυρίσματα στις διαπραγματεύσεις για διευθέτηση και αναφέρεται σε «ισότιμο συνεταιρισμό» που να διασφαλίζει το μέλλον του νησιού. Και κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι με ανεύθυνες ενέργειες επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης.

Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει επίσης ότι το γεγονός πως ακόμη μια χώρα στην περιοχή έχει υπογράψει συμφωνία για την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με την Κυπριακή Δημοκρατία ναρκοθετεί την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή και υποδαυλίζει νέες εντάσεις στην περιοχή.

Αποφεύγει αναφορά στο Ισραήλ

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Άγκυρα αποφεύγει την ονομαστική αναφορά στο Ισραήλ που είναι γνωστό ότι είναι η χώρα που υπέγραψε την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με την Κυπριακή Δημοκρατία. Με αποδέχτη το Ισραήλ σημειώνει ότι πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που ενθαρρύνουν τις ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς σε βάρος των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων στο φυσικό πλούτο του τόπου. Η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» προειδοποιούν ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους στην περιοχή. Η δημιουργία τετελεσμένων επί του εδάφους θα μπορούσε να προκαλέσει ένταση στην περιοχή, και θα πρέπει να αποφεύγεται, καταλήγει η τουρκική πλευρά.

Ετοιμάζουν θερμό επεισόδιο στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας

ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ προκλήσεις και απειλές εγκαινίασε ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Προειδοποιούσε τη Λευκωσία ότι θα συναντήσει την απαιτούμενη αντίδραση από την Τουρκία σε κάθε βήμα της για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων. Ιδιαίτερα τώρα που πλησιάζει η 1η Οκτωβρίου -ημέρα της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας- οπότε θα ξεκινήσουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις στο κυπριακό οικόπεδο.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για επανάληψη του σεναρίου του 2008 με δημιουργία θερμού επεισοδίου με κάθοδο τουρκικού σκάφους στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τον Νοέμβριο του 2008 τουρκική πυραυλάκατος και μια κανονιοφόρος είχαν παρενοχλήσει ερευνητικό σκάφος, υπό παναμαϊκή σημαία που διενεργούσε έρευνες για λογαριασμό νορβηγικής εταιρείας ανοικτά της θαλάσσιας περιοχής της Πάφου.

Πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αποκάλυψαν στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, πως η Άγκυρα προειδοποίησε για τις θέσεις της όχι μόνο τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και την αμερικανική εταιρεία Νoble Εnergy, που έχει λάβει από την κυπριακή κυβέρνηση άδεια έρευνας υδρογονανθράκων για το «Οικόπεδο 12» στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

Δημοσιεύματα σημειώνουν ότι στην περιοχή της ισραηλινής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης που γειτνιάζει της κυπριακής το Ισράηλ ξεκίνησε τις πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών προκειμένου να προστατεύει τις περιοχές όπου διενεργεί ερευνητικές γεωτρήσεις.


Πριν απο τα μέτρα που μας έκοψαν τους μισθούς και πρίν φυσικά μπούμε και εμείς στην "λίστα αναμονής " μιας ενδεχόμενης απόλυσης, η σύζυγος έκανε για ενάμισυ περίπου χρόνο οικονομίες για ένα τετραήμερο ταξίδι. Μαζεύτηκε λοιπόν το... αστρονομικό ποσό τών 1850 ευρώ, πήραμε τα μπογαλάκια μας και νάμαστε στην χώρα του Πικάσο.

Ο λόγος που αποφάσισα να γράψω δυο κουβέντες απο την Ισπανία είναι η είδηση της ανακοίνωσης των Γερμανων για την "επενδυτική" τους επίθεση εναντίον της Ελλάδας και το πασίγνωστο έργο του Πικάσο "Γκέρνικα" το οποίο θυμήθηκα όταν επισκέφθηκα σήμερα το ομώνυμο μουσείο στην Βαρκελώνη (η "Γκερνίκα" βρίσκεται στο Εθνικό μουσείο Τέχνης στην Μαδρίτη) και ο Πικάσο κατά την διάρκεια του Ισπανικού εμφυλίου πολέμου εμπνεύσθηκε απο έναν πολύνεκρο αεροπορικό βομβαρδισμό της βασκικής κωμόπολης Γκερνίκα που έκαναν οι τότε σύμμαχοι των φασιστών του φρανκικού καθεστώτος Γερμανοί. Το αποτέλεσμα αυτής της γερμανικής "βοήθειας" ήταν να βρεθούν 1.650 άνθρωποι νεκροί και το 70% της πόλης ισοπεδωμένο.

Σε αυτόν τον πίνακα ο Πικάσο με το δικό του τρόπο αποτύπωσε την απανθρωπιά και την βαρβαρότητα όχι γενικά του πολέμου, όπως λένε μερικοί "ουδέτεροι" κουλτουριάρηδες, αλλά την βαρβαρότητα ενός συστήματος. Την απανθρωπιά εκείνων που τότε και σήμερα προβάλλοντας την ανάγκη της δημιουργίας ενός κόσμου "καθαρού" απο την "καταραμένη ελευθερία του ανθρώπινου προσώπου", σφάζουν, εξοντώνουν, κατακερματίζουν έθνη και λαούς.

Έτσι είτε με Φράνκο, είτε με Χίτλερ, είτε με Μπους και Κλίντον, το ζητούμενο ήταν και είναι πάντα το ίδιο. Ο άνθρωπος πρέπει να "αναδημιουργηθεί", να γίνει ένα υβρίδιο που απλώς θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά της αρχικής δημιουργίας πλήν εκείνων της ελευθερίας και του αυτεξούσιου.

Βέβαια τότε ο Χίτλερ με τον Φράνκο βομβάδιζαν άμαχους Βάσκους για να δείξουν σε όλους τους δημοκράτες Ισπανούς πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά εκείνος της απόλυτης υποταγής και παράδοσης. Όμως σήμερα οι διάδοχοί τους έχοντας πράξει τα ίδια ακριβώς σε χώρες σαν το Ιρακ, το Αφγανιστάν, την Γιουγκοσλαβία κ.α, χρησιμοποιούν στις πιό "πολιτισμένες" χώρες την μέθοδο της οικονομικής εξόντωσης προκειμένου να τρομοκρατήσουν τους λαούς και να τους αναγκάσουν όχι απλώς να υποκριθούν τους υποταγμένους αλλά να παραδώσουν την ψυχή και το σώμα τους στην διαχείριση της εξουσίας των "αγορών".

Σήμερα η Νέα Τάξη Πραγμάτων δεν μιλά φυσικά για μία "Άρεια φυλή" αλλά για τις "αγορές" που μόνο αυτές έχουν δικαίωμα να γεύονται και να απολαμβάνουν το αγαθό της ελευθερίας (το γνωστό νεοφιλελεύθερο σλόγκαν της "ελεύθερης αγοράς και οικονομίας). Αυτό που απαιτούν οι δήθεν ανώνυμες αγορές δεν είναι ούτε η οικονομική εξυγίανση ή οι λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές, ούτε κάν η δήλωση υποταγής στους κανόνες τους, αλλά η μόλυνση των πάντων με αυτό που η "Νέα Εποχή" ονομάζει "συλλογική συνείδηση" ενώ στην ουσία πρόκειται για την απόλυτη απουσία συνείδησης.

Ούτε τα σπρεντ ούτε τα χρέη τους ενδιαφέρουν, εξάλλου αυτοί τα κατασκεύασαν. Θα τολμούσα να πω ότι ακόμα και η συσσώρευση του κεφαλαίου μέσω της "καθαρότερης" μορφής του καπιταλισμού που ήδη χρησιμοποιούν δεν είναι ο αυτοσκοπός τους.

Θέλουν εδώ και τώρα να αλλάξουν τα μυαλά και τις καρδιές μας ώστε η εξουσία τους να ευδοκιμήσει και ως παγκόσμια και ως... αιώνια.

Το διακύβευμα σήμερα για τον κάθε άνθρωπο είναι αν θα προτιμήσει την επιβίωση απο την ζωή. Το λέω με τόσο χοντροκομένο τρόπο διότι βλέπω καθημερινά όλο και περισσότερους να μιλούν για δήθεν νομιμότητα κλπ. Μα καιμόνο η αναζήτηση της νομιμότητας μέσα σε όλη αυτήν την πανούκλα της ανομίας είναι μία πράξη "θεοποίησης" εκείνων που προς το παρόν κρύβονται ως πρόσωπα και εμφανίζονται μόνο ως "αγορές". Συνεπώς, για να επανέλθω, δεν παζαρεύουμε την επιβίωσή μας αλλά την ίδια την ζωή του ανθρώπινου προσώπου.


Ίσως ο λόγος μου, σήμερα, να είναι επιτάφιος, επικήδειος επάνω στο άταφο σώμα της Παιδείας μας, της πάλαι ποτέ Εθνικής και νυν νεοταξικής και καλύτερα δαιμονικής. "Το κακό θα έρθει από τους διαβασμένους" έλεγε ο Πατροκοσμάς... και το κακό ήρθε!

Η παιδεία... "Παιδεία, εστί ου την υδρίαν πληρώσαι, αλλά ανάψαι αυτήν." (Πλάτωνας.) Η Παιδεία είναι, όχι το γέμισμα του άδειου δοχείου (ο εγκέφαλος του παιδιού) , αλλά άναμμα ψυχής, είναι φώς. Η παιδεία με αξίες, η σπουδαιότητα της αγωγής που πρέπει να λαμβάνει ο άνθρωπος στη παιδική ηλικία. Ο λόγος του Πατροκοσμά είναι αδυσώπητος: "Είναι μια μηλιά και κάνει ξινά μήλα. Εμείς τώρα τι πρέπει να κατηγορησούμε, τα μήλα ή τη μηλιά; Φυσικά τη μηλιά. Λοιπόν κάνετε καλά εσείς οι γονείς, οι δάσκαλοι συμπληρώνω, όπου είστενε η μηλιά, να γίνονται και τα μήλα γλυκά. Εκ γαρ του...
καρπού το δένδρον γινώσκεται".
Τώρα είμαστε σε κρίση, δηλαδή σε σάπισμα...
Και για να φθάσουμε στο σάπισμα των καρπών, έπρεπε να πληγούν καίρια πρώτα οι γονείς, μετά οι δάσκαλοι και τελευταίοι, μέσω των βιβλίων, οι μαθητές.

Ο Έλληνας, ο Ρωμιός, ο Γραικός -όλα δικά μας είναι- υποκορίστηκε, έγινε Γραικύλος. Νόμισε ο δυστυχής πως αν παραμείνει Έλληνας, όπως τον έμαθαν οι πατεράδες του, θα μείνει πίσω, θα είναι συντηρητικός. "Έκοψε" δρόμο, έχασε τον προσανατολισμό του, βρέθηκε στο γκρεμό. Τον έφαγε η πρόοδος η πολλή, η αχώνευτη.

Ύψωσε σε Εθνικό ιδεώδες έναν "πολιτισμό" (Δύση) διαφορετικό από πολλές απόψεις από τον δικό του, μόνο και μόνο επειδή ήταν υλικά υπέρτερος! Η λαϊκή θυμοσοφία συνόψισε ευθύβολα την περιρρέουσα σκυβαλοκρατία: "τα λίγα βγαίνουν με κόπο, τα πολλά με κόλπο! "

Πάχυνε το σώμα του, φτώχυνε η ψυχή του.
Αλλάζει τον τρόπο ανατροφής των παιδιών του.
Ανατρέφει μοσχοανθρεμμένους μοναχογιούς και μοναχοκόρες, παρέχοντάς τους άφθονα υλικά αγαθά, γιατί δεν μπορούσε να τους προσφέρει το φυσικό λίπασμα της ανατροφής των παιδιών, την αγάπη, γιατί "όσο πλεονάζεις τω πλούτω τοσούπω ελλείπεις τη αγάπη" (Μέγας Βασίλειος).

Λησμόνησε ο αξιοθρήνητος το ευλογημένο "όχι".
Φοβήθηκε μην τον πούν οπισθοδρομικό.
Έτρεμε, όπως προείαμε, και τις λοιδορίες των κατ΄επάγγελμα προοδευτικών...

Γιατί Παιδεία θα πει γλώσσα.
Και η Ελληνική γλώσσα είναι πρώτα δουλειά της μάνας.
Οι μαστοί είναι τρείς.
Οι δυο για το γάλα και ο τρίτος το στόμα της, η λαλιά της, η γνήσια και άδολη πηγή της γλώσσας. Όταν αυτός ο δροσερός σταλακτίτης στερεύει, τότε αντικαθίσταται από το αναίσχυντο στόμα της τηλοψίας.

Σειρά έχει ο δάσκαλος.
Καταστρέψαμε τον δάσκαλο ως θεμέλιο και ψυχή του σχολείου, για να τον μεταβάλλουμε σε συνδικαλιστή και φροντιστή., σε πρότυπο ιδιοτέλειας και αδιαφορίας, σε πανταροκυνηγό που ξέρει απλώς να έχει διεκδικήσεις και να πολιτικολογεί.
Δεν καταλαβαινουμε πως καλό είναι το σχολείο με αφοσιωμένους δασκάλους, με δασκάλους οι οποίοι, μετ΄επιστήμης, χαλυβδώνουν τα παιδιά με ψυχή και Χριστό, με φιλοπατρία και φιλοτιμία, με πρότυπο τον άγιο και τον ήρωα, τον Πατροκοσμά και τον Καραϊσκάκη.

Ο λαός μας έλεγε: "κάλλιο γνώση παρά γρόσι".
Τώρα η γνώση υποκλίνεται στην πληροφορία, στο εφήμερο, στο άχρηστο, για να καταλήξουμε σε έναν νέο τύπο ανθρώπου: στον μορφωμένο βάρβαρο.

O tempora o mores... και για όσους δεν καταλάβαν... "ώ καιροί, ώ ήθη!"

Από το περιοδικό ΡΩΜΝΙΟC. Περιοδικό του Κέντρου ενότητος και μελέτης - προβολής των αξιών μας "ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ".