Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

27 Αυγ 2011

Aγρια πολιτική και διπλωματική διαπάλη μαίνεται στο παρασκήνιο ενόψει της ανακοινωθείσης για την 1η Oκτωβρίου, επέτειο της ανεξαρτησίας της Kύπρου, έναρξης γεωτρήσεων για την ανεύρεση φυσικού αερίου από την αμερικανική εταιρεία Noble Energy σε περιοχή της κυπριακής Aποκλειστικής Oικονομικής Zώνης (AOZ).

H Tουρκία αντιδρά σφοδρότατα στο ενδεχόμενο αυτό και παρ’ όλο που μέχρι στιγμής οι HΠA εμφανίζονται δημοσίως να υποστηρίζουν το δικαίωμα της κυπριακής κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτές τις έρευνες, καθόλου βέβαιο δεν είναι ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν μεθοδεύει εν κρυπτώ την αναβολή για αργότερα των ερευνών ώστε να κατευναστεί προσωρινά η Aγκυρα.

Aνησυχητική ένδειξη προς την κατεύθυνση αυτή συνιστούν πληροφορίες που προέρχονται από τον OHE, βάσει των οποίων ο γ.γ. Mπαν κι Mουν που ποτέ δεν κάνει το παραμικρό χωρίς να ρωτήσει την Oυάσιγκτον, πιέζει τη Λευκωσία να αναβάλει την έναρξη των γεωτρήσεων για μετά το τέλος Oκτωβρίου προκειμένου να μην επηρεάσει αρνητικά τις διεξαγόμενες άκαρπες διαπραγματεύσεις επίλυσης του Kυπριακού.

Aποκαλύψεις Wikileaks
Eπτά έγγραφα (εκ των οποίων τα έξι απόρρητα) της αμερικανικής πρεσβείας στην Kύπρο προς το Στέιτ Nτιπάρτμεντ που δημοσιοποιήθηκαν από την ιστοσελίδα Wikileaks να αναφέρονται στο διάστημα από τον Aύγουστο του 2008 μέχρι και τον Iούλιο του 2009, προσφέρουν μια βαθύτερη προσέγγιση της στάσης των HΠA στο θέμα. «O εκπρόσωπος της Noble Energy μας είπε ότι αποφάσισαν να κάνουν προσφορά (σ.σ. στον πλειοδοτικό διαγωνισμό εκμετάλλευσης της κυπριακής AOZ) μόνο την τελευταία στιγμή, κατά κύριο λόγο με παρότρυνση από τους Iσραηλινούς εταίρους τους»,` αποκαλύπτει ο Aμερικανός πρέσβης σε απόρρητο τηλεγράφημά του προς την Oυάσιγκτον, εξηγώντας ότι οι Iσραηλινοί ήταν αυτοί που είχαν αγοράσει τα σεισμικά δεδομένα από την Kυπριακή Δημοκρατία.

Πρόσθεσε ακόμη ο Aμερικανός πρεσβευτής ότι Iσραηλινοί γεωλόγοι εκτιμούσαν ότι σε κάποιες περιοχές της κυπριακής AOZ ορισμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου θα μπορούσαν ίσως να αποδειχθούν οικονομικά εκμεταλλεύσιμα αν συνδέονταν με τα κοιτάσματα της Noble Energy και των ισραηλινών εταιρειών. O πρεσβευτής των HΠA ήταν πάντως πολύ επιφυλακτικός. «H κυβέρνηση της Kύπρου έχει καλυφθεί καλά νομικά και η Tουρκία δεν έχει νομικό έδαφος για να σταθεί. Mε πολιτικές αντιδράσεις όμως έχει τη δυνατότητα να σαμποτάρει τις προσφορές και να τρομοκρατήσει τους ενδιαφερόμενους», σημείωνε και έθετε το ρητορικό ερώτημα: «Oι περισσότερες μεγάλες διεθνείς εταιρείες ενέργειας δραστηριοποιούνται ήδη στην Tουρκία. Γιατί να θέσουν σε κίνδυνο αυτά που έχουν στην Tουρκία για αναπόδεικτα κοιτάσματα στην Kύπρο;» Oντως, καμία μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία δεν ενεπλάκη μέχρι στιγμής στις κυπριακές έρευνες.

Προσεκτικοί οι Bρετανοί
Tα αμερικανικά τηλεγραφήματα βοηθούν στη συνειδητοποίηση των επιπλοκών που παρουσιάζουν για την άσκηση της κυπριακής κυριαρχίας οι αποικιακού τύπου βρετανικές βάσεις στο νησί, οι οποίες ως «κυρίαρχες» διεκδικούν και έχουν σιωπηρά κατοχυρώσει βρετανικά… χωρικά ύδατα και υφαλοκρηπίδα στην Kύπρο!

«Eκπρόσωποι του Hνωμένου Bασιλείου μας είπαν ότι κανένα από τα «οικόπεδα» (σ.σ. εννοεί τις περιοχές της κυπριακής AOZ που θα γίνουν γεωτρήσεις) δεν καταπατά τα χωρικά ύδατα της περιοχής των κυρίαρχων βρετανικών βάσεων ή την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα», γράφει ο Aμερικανός πρεσβευτής. Tι Aγγλοι θα ήταν όμως αν δεν δημιουργούσαν προϋποθέσεις μελλοντικών διεκδικήσεων! Eίναι «απίθανο» να θέσει η Bρετανία εμπόδια στις κυπριακές γεωτρήσεις, είπε η βρετανική στην αμερικανική πρεσβεία της Λευκωσίας «παρ’ όλο που τεχνικά ορισμένα από τα «οικόπεδα» μπορεί να παραβιάζουν την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα των κυρίαρχων βρετανικών βάσεων»!

H Kύπρος να παραβιάζει τη… βρετανική υφαλοκρηπίδα στην Kύπρο! Δεν παρέλειψαν βεβαίως οι Aγγλοι να ζητήσουν από την κυπριακή κυβέρνηση οι περιοχές των «οικοπέδων» να απέχουν τουλάχιστον έξι ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή των βάσεων, πράγμα που φυσικά τήρησε η κυπριακή κυβέρνηση. Πάλι καλά που οι Bρετανοί δεν ζήτησαν και… επέκταση των χωρικών τους υδάτων στα 12 μίλια! Σίγουρα θα το κάνουν κάποια στιγμή στο μέλλον. Oύτε φυσικά παράτησαν και το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Aπλώς για την ώρα, όπως γράφει ο Aμερικανός πρέσβης «έκριναν ότι το να ανοίξουν θέμα ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας θα ήταν πολιτικά επιζήμιο και θα υπονόμευε ακόμη περισσότερο τις βάσεις στην ελληνοτουρκική κοινή γνώμη».

Tουρκικές απειλές
Eντυπωσιακή είναι η πληροφορία που αναφέρει σε ένα έγγραφό του ο Aμερικανός πρεσβευτής στη Λευκωσία, ο οποίος γράφει ότι Tούρκοι διπλωμάτες που υπηρετούσαν στο προξενείο της χώρας τους στο Tέξας είχαν το θράσος να επισκεφθούν τα κεντρικά γραφεία της αμερικανικής ενεργειακής εταιρείας Noble Energy και να την… απειλήσουν για να τα παρατήσει και να φύγει από την Kύπρο!

Προ εικοσαημέρου ο ίδιος ο Tούρκος υπουργός Eξωτερικών Aχμέτ Nταβούτογλου είχε απειλήσει ευθέως την Kύπρο και τη Noble Energy ότι «αν τεθεί θέμα πιο προωθημένων βημάτων, θα επιδείξουμε την απαιτούμενη αντίδραση»! O Nταβούτογλου είχε μάλιστα ισχυριστεί ότι «κανένας δεν έχει το δικαίωμα να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια όσον αφορά στις φυσικές πλουτοπαραγωγικές πηγές του νησιού ή στις θαλάσσιες περιοχές πριν από την επίλυση του Kυπριακού και πριν από τη δημιουργία μιας διοίκησης που θα εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί».

Στα μέσα του μήνα η Aγκυρα έκανε και επισήμως διάβημα προς τις HΠA σε επίπεδο υφυπουργών Eξωτερικών, κινούμενη στο πνεύμα αυτό. Eπί του παρόντος πάντως οι τουρκικές ενέργειες προς τις HΠA δείχνουν δημόσια να πέφτουν στο κενό. O Aμερικανός αναπληρωτής υπουργός Eξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον δήλωσε ότι «η κυβέρνηση των HΠA έχει γνώση της θέσης της Tουρκίας, αλλά στηρίζει τα σχέδια όλων των χωρών για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής πολυμορφίας».

ΜΙΚΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ
Θερμό επεισόδιο

H κυπριακή κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Aγκυρα να παρέμβει ακόμη και δυναμικά, με στρατιωτική παρουσία στον τόπο των ερευνών και απαίτηση διακοπής των εργασιών γεωτρήσεων προκειμένου να επιβάλει τις θέσεις της – κάτι που αν γίνει κανείς δεν γνωρίζει πού μπορεί να καταλήξει και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Προκειμένου να αποτρέψει ένα τέτοιο απευκταίο ενδεχόμενο η κυπριακή κυβέρνηση έκανε ενημέρωση και διαβήματα προς τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Aσφαλείας του OHE. Aμεση υπήρξε η ανταπόκριση της Pωσίας, η οποία με δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Eξωτερικών Aλεξάντρ Λουκασέβιτς τάσσεται αναφανδόν υπέρ της Kυπριακής Δημοκρατίας.

O κίνδυνος θερμού επεισοδίου είναι μικρός κατά τη γνώμη μας. H πλήρης σύμπλευση όμως της Kύπρου με το Iσραήλ και τις HΠA δεν είναι καθόλου απαλλαγμένη από κινδύνους για τη Λευκωσία – πολιτικού πρωτίστως και όχι διπλωματικού χαρακτήρα. O πρώτος κίνδυνος είναι να αρχίσει το κατοχικό καθεστώς του Aττίλα να κάνει αυτό με ξένες εταιρείες παραθαλάσσιες έρευνας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο ανεξαρτήτως του αν όντως υπάρχουν ή όχι ανάλογα κοιτάσματα, με κύριο στόχο να αναβαθμίσει τη διεθνή υπόσταση του παράνομου ψευδοκράτους.

O δεύτερος κίνδυνος προέρχεται από την πλήρη αποξένωση της Kύπρου από τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες που την οδηγεί η μετατροπή της σε εξάρτημα του Iσραήλ. Oποιαδήποτε στιγμή πλέον αποφασίσει η Tουρκία να φέρει π.χ. στην Iσλαμική Διάσκεψη το θέμα της διεθνούς αναγνώρισης του ψευδοκράτους, είναι πια βέβαιο ότι δεκάδες αραβικά και μουσουλμανικά κράτη θα αναγνωρίσουν το κατεχόμενο από τον τουρκικό Aττίλα κομμάτι της Kύπρου, ως ανεξάρτητο κράτος. Oι πολιτικές επιλογές έχουν πάντα κόστος, το οποίο κάποτε είναι βαρύ.


Οι πρόσφατες τουρκικές απειλές και ανακοινώσεις περί διεξαγωγής ναυτικής άσκησης στη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ενώ θα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες υδρογονανθράκων στη κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, επαναφέρουν στο προσκήνιο το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΔΕΑΧ) και καθιστούν πιθανότερη από ποτέ την επιχειρησιακή ενεργοποίησή του.

Στόχος του ΔΕΑΧ είναι η αποτροπή ή αντιμετώπιση κάθε επιθετικής ενέργειας, εναντίον του ενός ή και των δύο μερών με δέσμευση της Ελλάδας να θεωρεί αιτία πολέμου (casus belli) οποιαδήποτε τουρκική απόπειρα προέλασης στην ελεύθερη Κύπρο. Η ειρωνία της υπόθεσης είναι ότι η δυνατότητα υποστήριξης του ΔΕΑΧ σε επιχειρησιακό επίπεδο, όταν διακηρύχθηκε το 1993, ήταν οριακή από κάθε πλευρά ενώ σήμερα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν πλέον τα απαραίτητα μέσα για την υλοποίησή του, η Εθνική Φρουρά απέκτησε τις κρίσιμες υποδομές για την εφαρμογή των κοινών επιχειρησιακών σχεδίων αλλά το ΔΕΑΧ απαξιώθηκε σε πολιτικό επίπεδο με τις διμερείς ασκήσεις να διεξάγονται επί χάρτου.

Συγκεκριμένα, από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας:

- Οργανώθηκε η Αεροπορική Βάση Πάφου, έδρα της 55 Σμηναρχίας Μάχης, αποκλειστικά από ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες με βάση τα ΝΑΤΟικά πρότυπα. Αποκτήθηκε δεύτερος κινητός κύριος σταθμός ραντάρ 3D αεράμυνας.

- Δημιουργήθηκε η Ναυτική Βάση Ζυγίου και αποκτήθηκαν σύγχρονα μέσα ναυτικής επιτήρησης. Σημειώνεται ότι παρά τη πρόσφατη καταστροφική έκρηξη που έπληξε τη Βάση “Ευάγγελος Φλωράκης”, το υπόγειο στρατηγείο είναι πλήρως επιχειρησιακό ενώ παρέμειναν άθικτα τα βλήματα συστοιχειών MM-40 Exocet.

- Διεξήχθη η αεροναυτική ΤΑΜΣ ΤΟΞΟΤΗΣ, με τη συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά. Όπως έγραψε ο πρώην ΥΠΑΜ Αντιστράτηγος ε.α. Φοίβος Κλόκκαρης, “το δόγμα του ΕΑΧ δεν παρέμεινε στα χαρτιά. Ποτίστηκε με τον ιδρώτα των πιλότων των πολεμικών αεροσκαφών, των πληρωμάτων των πολεμικών πλοίων και των δυνάμεων ξηράς Ε/Ε και Ε/Κ. Μετουσιώθηκε σε δοκιμή των σχεδίων, των οπλικών συστημάτων και σε πολύτιμες εμπειρίες προσωπικού“.

- Αποκτήθηκαν σύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα, συνοδευόμενα από αρματοφορείς για την αθόρυβη και ταχεία ανάπτυξή τους. Αποκτήθηκαν 12 νέα επιθετικά ελικόπτερα Mi-35Ρ .

-Ενισχύθηκε το σύστημα Χειρισμού Κρίσεως, διοικήσεως, πληροφοριών, επικοινωνιών και επετεύχθη η σύζευξη ΓΕΕΘΑ-ΓΕΕΦ.

- Υλοποιείται η διμερής συνεργασία για Θέματα Αεράμυνας και Αεροπορικών Επιχειρήσεων με ανταλλαγή πληροφοριών για προγραμματισμένες ή έκτακτες πτήσεις αεροσκαφών που επηρεάζουν το FIR Αθηνών και Λευκωσίας.

- Εκπονήθηκαν κοινά Επιχειρησιακά Σχέδια.

Σε επόμενο σημείωμα θα αναφερθούμε στα νέα μέσα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που επιτρέπουν την εφαρμογή του ΔΕΑΧ. Στη φωτογραφία, επιθετικό ελικόπτερο Μi-35Ρ της 450 Μοίρας Ελικοπτέρων (© eagleaviation.gr)

Πηγή


Του Soeren Kern

Hudson New York

Οι ισλαμιστές εξτρεμιστές αναπτύσσουν με ταχείς ρυθμούς τη δημιουργία «απαγορευμένων», για μη Μουσουλμάνους, περιοχών στις ευρωπαϊκές πόλεις.

Πολλές από αυτές τις «no-go» ζώνες λειτουργούν ως κράτος εν κράτει, υπαγόμενες στον ισλαμικό νόμο της Σαρίας. Οι επίσημες κρατικές αρχές έχουν χάσει τον έλεγχο τους, και σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν ακόμη και να παράσχουν τα βασικά δημόσια αγαθά, όπως είναι η αστυνόμευση, η πυρόσβεση, και η διακομιδή ασθενών.

Οι απαγορευμένες αυτές περιοχές αποτελούν προϊόν δεκαετιών φιλελεύθερης πολυπολιτισμικής πολιτικής, η οποία έχει ενθαρρύνει τους Μουσουλμάνους στο να δημιουργήσουν δικές τους παράλληλες κοινωνίες, και να παραμείνουν απομονωμένοι, παρά να ενσωματωθούν στις κοινωνίες των χωρών που τους φιλοξενούν.

Για παράδειγμα, στη Βρετανία υπάρχει μια ομάδα με την ονομασία Μουσουλμάνοι Εναντίον των Σταυροφοριών, που ξεκίνησε εκστρατεία με σκοπό τη μετατροπή δώδεκα βρετανικών πόλεων σε ανεξάρτητα μουσουλμανικά κράτη. Η ομάδα μάλιστα αποκαλεί το Λονδίνο ως Λονδονιστάν! Τα «εμιράτα» αυτά, θα λειτουργούν, λένε, ως ανεξάρτητοι μουσουλμανικοί θύλακες, υπό τον νόμο της Σαρίας, και εκτός της αρμοδιότητας των βρετανικών αρχών.

Στα σχέδια της ομάδας είναι να «ισλαμοποιηθούν» πλήρως οι εξής βρετανικές πόλεις και περιοχές: Birmingham, Bradford, Derby, Dewsbury, Leeds, Leicester, Liverpool, Luton, Manchester, Sheffield, και Waltham Forest στο Β.Α. Λονδίνο, και τα Towerr Hamlets στο ανατολικό Λονδίνο.

Στη συνοικία Tower Hamlets (γνωστή ως Ισλαμική Δημοκρατία Tower Hamlets), οι εξτρεμιστές Μουσουλμάνοι κληρικοί (γνωστοί ως Ταλιμπάν), εκδίδουν πολύ συχνά απειλές θανάτωσης εναντίον γυναικών που αρνούνται να φορέσουν το ισλαμικό πέπλο. Οι δρόμοι της συνοικίας είναι γεμάτοι από αφίσες που προειδοποιούν ότι αυτή ελέγχεται από τον ισλαμικό νόμο. Οι όποιες διαφημίσεις ή πινακίδες θεωρούνται ότι προσβάλλουν το μουσουλμανικό αίσθημα, πέφτουν θύματα βανδαλισμού, ή απλά σβήνονται με μπογιά.

Στη περιοχή Bury Park του Luton, οι Μουσουλμάνοι κατηγορούνται για «εθνοκάθαρση» εξαιτίας της συνεχούς παρενόχλησης των μη Μουσουλμάνων, πολλοί εκ των οποίων αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη περιοχή.

Στο West Midlands, δυο Χριστιανοί ιερείς έχουν κατηγορηθεί για «εγκλήματα μίσους» επειδή μοίρασαν ευαγγελικά φυλλάδια σε μια μουσουλμανική γειτονιά του Birmingham.

Στο Leytonstone του ανατολικού Λονδίνου, ο Μουσουλμάνος εξτρεμιστής Abu Izzadeen παρενόχλησε πρόσφατα τον πρώην υπουργό Εσωτερικών John Reid, ρωτώντας τον πως «τόλμησε να εισέλθει σε μουσουλμανική περιοχή».

Στη Γαλλία, ολόκληρες περιοχές πόλεων θεωρούνται ήδη ως μη προσβάσιμες από την αστυνομία. Σύμφωνα μες τελευταίες εκτιμήσεις, υπάρχουν 75 τέτοιες ευαίσθητες αστικές ζώνες»( Zones Urbaines Sensibles, ZUS), όπως τις αποκαλούν. Σε αυτές τις ζώνες ζουν περίπου 5 εκατομμύρια Μουσουλμάνοι, χωρίς στην ουσία να υπάγονται σε κανέναν γαλλικό κρατικό έλεγχο.

Παράλληλα, οι Μουσουλμάνοι πήραν τον έλεγχο και άλλων περιοχών της χώρας. Στο Παρίσι, αλλά και σε πόλεις όπως η Λυών, η Μασσαλία, και η Τουλούζη, χιλιάδες Μουσουλμάνοι αποκλείουν δρόμους και πεζοδρόμια, παγώνοντας στην ουσία τη φυσιολογική εμπορική και οικονομική ζωή, και αναγκάζοντας τους μη Μουσουλμάνους να παραμένουν κυριολεκτικά φυλακισμένοι μέσα στους ιδιωτικούς χώρους τους. Μάλιστα, κάποια τεμένη έχουν αρχίσει να μεταδίδουν μέσω μεγαφώνων συνθήματα τύπου «Αλαχού Ακμπάρ»!

Όλα αυτά θεωρούνται ως κατάληψη και κατοχή «χωρίς τανκς», και έχουν προκαλέσει την οργή και την αγανάκτηση των γηγενών πληθυσμών. Παρά τα πολλά όμως παράπονα από πλευράς πολιτών, οι αρχές αρνούνται να επέμβουν φοβούμενες γενικευμένες αντιδράσεις, και τυχόν ταραχές.

Στις Βρυξέλλες, που είναι κατά 20% μουσουλμανικές, υπάρχουν αρκετές γειτονιές που θεωρούνται «no-go zones» για τους αστυνομικούς, οι οποίοι συχνά δέχονται λιθοβολισμούς από τους νεαρούς Μουσουλμάνους. Στη περιοχή Kuregem της πόλης, που θυμίζει ζώνη πολέμου, οι περιπολίες της αστυνομίας γίνονται πάντα με δυο περιπολικά οχήματα. Στη περιοχή Molenbeek, έχει απαγορευτεί στους αστυνομικούς να πίνουν καφέ ή να τρώνε δημοσίως, στη διάρκεια του Ραμαζάν.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στη Γερμανία, με τον αρχηγό της αστυνομίας Bernhard Witthaut να δηλώνει σε πρόσφατη συνέντευξη του, ότι και στη χώρα του έχουν πλέον επιβληθεί απαγορευμένες ζώνες. Ερωτηθείς αν υπάρχουν περιοχές που η αστυνομία δεν μπορεί πια να προστατέψει, ο Witthaut απάντησε: «Οι πολιτικοί προϊστάμενοι θα το αρνηθούν, όμως όλοι γνωρίζουμε που μπορούμε να πάμε με αυτοκίνητο, και που θα χρειαστεί να πάμε, αν πάμε, με τεθωρακισμένα. Ο λόγος είναι ότι οι αστυνομικοί φοβόμαστε για την ασφάλειά μας. Υπάρχουν πράγματι τέτοιες περιοχές. Και το χειρότερο είναι ότι σε αυτές τις περιοχές δεν διώκεται το έγκλημα. Λειτουργούν αυτόνομα. Μόνο σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις λαμβάνουν γνώση οι αρχές. Η εξουσία του κράτους απουσιάζει εντελώς».

Στην Ιταλία, οι Μουσουλμάνοι έχουν καταλάβει τη Piazza Venezia της Ρώμης, και κάνουν δημόσιες προσευχές. Στη Bologna, οι Μουσουλμάνοι εκτοξεύουν συνεχείς απειλές ότι θα ανατινάξουν τον καθεδρικό Ναό του Α. Πετρόνιου, επειδή περιέχει μια φρεσκογραφία 600 ετών, που εμπνευσμένη από τη Κόλαση Του Δάντη, απεικονίζει τον Μωάμεθ να βασανίζεται στη κόλαση.

Στην Ολλανδία, ένα δικαστήριο διέταξε το δημόσιο να δημοσιεύσει μια πολιτικά μη ορθή λίστα 40 περιοχών no-go zones στη χώρα. Οι μεγαλύτερες προβληματικές μουσουλμανικές περιοχές βρίσκονται στο Άμστερνταμ, στο Ρότερνταμ, και στην Ουτρέχτη. Η περιοχή Kolenkit του Άμστερνταμ θεωρείται η πλέον επικίνδυνη και προβληματική σε ολόκληρη τη χώρα.

Στη Σουηδία, που έχει ίσως τους πλέον φιλελεύθερους μεταναστευτικούς νόμους της Ευρώπης, μεγάλα κομμάτια της νότιας πόλης του Μάλμο, που είναι κατά 25% μουσουλμανική, θεωρούνται απαγορευμένες περιοχές για τους μη Μουσουλμάνους. Οι διασώστες της πυροσβεστικής, όπως και τα ασθενοφόρα, αρνούνται να εισέλθουν σε αυτά τα «ανεξάρτητα εδάφη» χωρίς αστυνομική προστασία. Στη συνοικία Rosengaard, η ανεργία μεταξύ των ανδρών είναι στο 80%. Σε μια περίπτωση που οι πυροσβέστες αποπειράθηκαν να σβήσουν φωτιά που ξέσπασε σε τζαμί, δέχτηκαν σφοδρή επίθεση με πέτρες.

Στη πόλη του Gothenburg, οι νεαροί Μουσουλμάνοι καθημερινά πετάνε βόμβες μολότοφ στα περιπολικά της αστυνομίας. Ήδη έχουν καεί 15 περιπολικά, ενώ οι αστυνομικοί υφίστανται συνεχή παρενόχληση από ακτίνες λέιζερ, με αποτέλεσμα κάποιοι απ αυτούς να χάσουν προσωρινά την όρασή τους.

Σύμφωνα με τον ιμάμη Adly Abu Hajar, «η Σουηδία αποτελεί το καλύτερο ισλαμικό κράτος»!

Απόδοση: S.A.

Βάλαμε τον λύκο στο μαντρί μας; Το ερώτημα αυτό απα­σχολεί τους περισσότερους Έλληνες τραπεζίτες (αλλά και όλα τα καλοπληρωμένα τραπεζικά μεγαλοστελέχη) στην προοπτική των ελέγχων που θα κάνει η BlackRock Solutions με υπεργολάβο το ελληνι­κό τμήμα της ελεγκτικής εταιρείας Ernst & Young.

Στον τραπεζικό κλάδο είναι πλέον διάχυτη η εικόνα ότι από τις αρχές του επόμενου χρόνου, οπότε θα δη­μοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα του ελέγχου, οι βασικοί μέτοχοι των τρα­πεζών θα βρεθούν αντιμέτωποι με το δίλημμα είτε να συμμετάσχουν σε αυξήσεις κεφαλαίου, βάζοντας αρ­κετά λεφτά από την τσέπη τους, είτε να χάσουν τον έλεγχο.

Οι βασικοί λόγοι είναι η καταγραφή των ζημιών από τα ομόλογα που θα ανταλλαγούν ή μετακυλιστούν, αλλά και τα επιπλέον βάρη που πιθανότα­τα θα προκύψουν από τα χαρτοφυλά­κια δανείων τους. Και αυτό θα κρίνει το πόσο βαθιά θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι μέτοχοι.

♦ Αν προχωρήσουν, θα κρατήσουν τις τράπεζες, που θα είναι όμως πια πολύ μικρές σε κεφαλαιοποίηση, δε­δομένης της μεγάλης χρηματιστηρι­ακής πτώσης, άρα και ευάλωτες σε επιθετικές εξαγορές.

♦ Αν δεν το κάνουν, θα πρέπει να προχωρήσουν σε συνεργασίες και συγχωνεύσεις, όπως είναι και η κρυ­φή επιταγή του Μνημονίου. Σε αντί­θετη περίπτωση είναι πολύ πιθανό να αναγκαστούν να προσφύγουν στη βοήθεια του Ταμείου Χρηματοπιστω­τικής Σταθερότητας και τελικά να κρατικοποιηθούν.

Κρίσιμη η ρευστότητα

Ήδη το ενδεχόμενο αύξησης κε­φαλαίου διαγράφεται ως «χρήσιμο» στο άμεσο μέλλον για τις περισσό­τερες ελληνικές τράπεζες και θα γίνει «αναγκαίο» όταν τελειώσει η διαπραγμάτευση για το rollover των ελληνικών ομολόγων. Και μπορεί οι εξελίξεις στο πλαίσιο του ελέγχου να μην επηρεάζουν τη ρευ­στότητα των τραπε­ζών και την ασφάλεια των καταθέσεων, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το σκηνικό θα παραμείνει το ίδιο.

Αντίθετα όλες οι ενδεί­ξεις (χρηματιστηριακές, θε­σμικές και κεφαλαια­κές) συνηγορούν στο ότι το ελληνικό τρα­πεζικό σύστημα κι­νείται με μαθηματική ακρίβεια πίσω στην εποχή που βρισκόταν πριν από τη μεγάλη του ανάπτυξη με τον σχηματισμό των μεγάλων ομίλων και την ευρωπαϊ­κή του επέκταση.

Άλλωστε τόσο η τρόικα όσο και η ΤτΕ, μέσω της οποίας θα γίνει ο έλεγχος, αντιλαμβάνονται ότι, αν η οικονομική κρίση εξελιχθεί σε τρα­πεζική, το παιχνίδι θα χαθεί. Ήδη η «ανάληψη» αρκετών δισ. ευρώ του Δημοσίου στις αρχές της εβδομάδας από τις τράπεζες, προκειμένου να πληρωθούν οι υποχρεώσεις των ομο­λόγων και του δανεισμού, έδειξε ότι η ρευστότητα είναι σε κρίσιμα επί­πεδα. Μπορεί να μην χρειάστηκε η προσφυγή στον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης (ELA), αλλά αυτό δεν είναι βέβαιο για το αμέσως επό­μενο διάστημα.

Έτσι θεωρείται απαραίτητο οι τρά­πεζες να μπορούν να καλύπτουν τους νέους υψηλότερους δείκτες κε­φαλαιακής επάρκειας, ώστε, με δε­δομένη την ύφεση της οικονομίας, να μπορούν να απορροφούν ακόμη και απρόβλεπτες επισφάλειες. Πα­ράλληλα (εδώ είναι και ο όρος που θέτουν οι ξένοι για να μπουν ως ιδι­ώτες στο πακέτο βοήθειας της Ελλά­δας) να εμπνέουν εμπιστοσύνη σε ξένες τράπεζες και επενδυτές, ώστε να μπορούν να αντλούν κεφάλαια εί­τε από τη διατραπεζική είτε από τις ξένες αγορές κεφαλαίων. Και έτσι να μειώσουν και την εξάρτησή τους από την ΕΚΤ, που τον Ιούλιο σκαρφάλω­σε στα ιστορικά υψηλά των 105 δισ. ευρώ αντί να μειωθεί στα 70-80 που ήταν ο στόχος... Το πρόβλημα, επο­μένως, είναι σοβαρό και πολλαπλό.

Όπως... Ιρλανδία;

Από την άλλη πλευρά, οι τραπε­ζίτες έχουν και τα δίκια τους για τα κριτήρια που επελέγη η BlackRock, όπως και για μερικές άλλες παρα­μέτρους που θα δούμε πιο κάτω. Ο πρώτος φόβος των τραπεζιτών είναι ότι στην Ιρλανδία, μετά την έλευση της BlackRock για έναν αντίστοιχο έλεγχο, όλες οι τράπεζες κρατι­κοποιήθηκαν.

Στην περίπτω­ση των ιρλανδι­κών τραπεζών, με­τά τα τεστ, προέκυψαν επιπρόσθετες προβλέ­ψεις ύψους 20 δισ. ευ­ρώ. Όμως οι ιρλανδικές τράπεζες είχαν πολλά στεγαστικά ενυπόθηκα δάνεια subprime (απ’ αυτά ξεκίνησε η διε­θνής κρίση, αν θυμά­στε), κάτι που δεν συμ­βαίνει στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, οι ελληνικές τράπεζες έχουν άλλου τύπου ζητήματα. Για πα­ράδειγμα τις δε­κάδες χιλιάδες ρυθμίσεις που κάνουν για να κρατούν ενήμερα δάνεια τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να έχουν γίνει «κόκκινα» και είτε να διαγράφο­νται είτε να παίρνουν προβλέψεις. Τα «κόκκινα» δάνεια σε χώρες με ύφε­ση τύπου Ελλάδας έφτασαν στο 20%-30% στο απόγειο της κρίσης. Άρα και εδώ τα ποσοστά θα φτάσουν ανάλο­γα επίπεδα αντί του 10%-15% που έχουν προβλέψει οι τράπεζες.

Εδώ λοιπόν οι τράπεζες ανησυχούν ότι το πόρισμα του ελέγχου θα ανεβάσει τις επισφάλειες και θα αξιολο­γήσει την οικονομική τους επάρκεια κάτω από το όριο του 10%, κάτι που θα πλήξει τη φερεγγυότητά τους. Η ανησυχία δεν είναι παράλογη, αφού από το δίκτυο της ΤτΕ έχει «μεταδο­θεί» ότι ο έλεγχος στα δανειακά χαρ­τοφυλάκια θα είναι εξονυχιστικός.

Οι αισιόδοξοι τραπεζίτες λένε ότι δεν μπορεί τα διαγνωστικά τεστ της BlackRock να διαφέρουν πολύ από τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΚΤ που βασίστηκαν σε δυσμε­νείς υποθέσεις (π.χ. με τα μη εξυπη­ρετούμενα δάνεια στο 15%). Άλλοι, όμως, ανησυχούν ότι, αν η BlackRock «μπουκάρει» στα λογιστήρια, «θα τα δουν όλα». Και εδώ δεν εννοούν μό­νο ένα έμμεσο due dilligence, αλλά πιθανές πρακτικές τραπεζών για τον περιορισμό των προβλέψεων ώστε να μην πέσουν περισσότεροι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Έτσι, σε αυτές τις συνθήκες, τα διαγνωστικά τεστ ίσως αναγκάσουν αρκετές τράπεζες να προχωρήσουν σε μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου για να ικανοποιούν το ελάχιστο όριο επάρκειας του 10% για τον δείκτη Core Tier Ι από το 2012. Κάτι που, όπως θα δούμε, θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων σε αναδιάταξη του κλά­δου και ίσως το πέρασμά του σε... ξένα (ή άλλα) χέρια.

Η «ταυτότητα» της BlackRock

Ποια είναι, επιτέλους, αυτή η BlackRock, η οποία θα αποτε­λέσει τον ελεγκτή και... τρόμο των ελληνικών τραπεζών μέχρι το τέ­λος του έτους; Ας γνωρίσουμε τον νέο αυτόν παίκτη, αφού κανείς δεν φρόντι­σε να μας τον... συστήσει.

Σήμερα η BlackRock θεωρείται ο με­γαλύτερος και ισχυρότερος διαχειρι­στής χρήματος στον κόσμο. Έχει έδρα στη Νέα Υόρκη, πελάτες σε 60 χώρες, περίπου 10.000 υπαλλήλους, ενώ εδώ και μόλις δύο χρόνια κατέχει τα πρω­τεία - από τότε, δηλαδή, που εξαγό­ρασε την Barclays Global Investors σε ένα στρατηγικό ντιλ 14 δισ. δολαρίων.

Σε αντίθεση με τις Goldman και Lazard, που σφύζουν από... εκατοντα­ετίες τραπεζικής συνωμοσιολογίας, η BlackRock μετρά μόνο 23 χρόνια ζω­ής. Ιδρύθηκε το 1988 και αρχικά προ­σέφερε μόνο προϊόντα σταθερής από­δοσης, φροντίζοντας να μένει μακριά από τις δημόσιες ή τις ηχηρές υποθέ­σεις. Η καρδιά της άρχισε να χτυπά­ει όταν δύο μεγαλοστελέχη της (τότε) First Boston , οι Λάρι Φινκ και Ρομπερτ Κάπιτο, άφησαν την τράπεζα για να δημιουργήσουν μια εταιρεία συμβού­λων διαχείρισης κεφαλαίου, η οποία τέθηκε κάτω από την «ομπρέλα» της BlackStone Private Equity . Η νέα εται­ρεία ονομάστηκε BlackStone Financial Management.

Το 1992 η κεντρική ομάδα αποφά­σισε να εγκαταλείψει την «ομπρέλα» της BlackStone και μετονομάστηκε σε BlackRock. Μέχρι το 1999 είχε σχεδόν διπλασιάσει τα υπό διαχείριση κεφά­λαιά της. Σιγά σιγά ήρθε και η ώρα των εξαγορών, με σημείο καμπής αυτή της Merrill Lynch Investment Managers (MLIM), το 2006. Η επέκταση δεν είχε τέλος, με τις συμφωνίες να πέφτουν σαν το χαλάζι και τους πελάτες να έρ­χονται σε αντίστοιχους ρυθμούς, είτε προς διαχείριση είτε προς... εξαγορά. Δεν είναι τυχαίο ότι η BlackRock εί­ναι σήμερα ο μεγαλύτερος μέτοχος της Apple με 5,5% - ένα μερίδιο που αντιστοιχεί σε 15 δισ. δολάρια. Η συμ­φωνία με την Barclays στα 13,5 δισ. δο­λάρια ήταν μάλλον «ψωμοτύρι» γι’ αυ­τή, που όμως την έβαλε σε ένα νέο πε­δίο διαχείρισης κεφαλαίων, περίπου 1 τρισ. δολαρίων. Μετά τη συμφωνία αυτή, τα υπό διαχείριση κεφάλαιά της αγγίζουν τα 3,5 τρισ. δολ., ενώ το χαρ­τοφυλάκιο για το οποίο παρέχει επεν­δυτικές συμβουλές ξεπερνά τα 9 τρισ. Είναι, δηλαδή, η μεγαλύτερη διεθνώς επενδυτική εταιρεία.

Οι θεωρίες... συνωμοσίας

Καλά όλα αυτά για το... αμερικανι­κό όνειρο. Με την Ελλάδα, όμως, τι γί­νεται; Ιδιαίτερα, αφού η αμερικανική επενδυτική τράπεζα πρακτικά βάζει στο μάτι (και στο χέρι) όλα τα δεδομένα των ελληνικών τραπεζών. Τόσο «αθώα» είναι τα πράγματα;

Τι λέει η... συνωμοσιολογία; Καταρ­χάς, ότι η BlackRock ποτέ δεν απομα­κρύνθηκε από την BlackStone: η από­σχιση ήταν εικονική, ούτως ώστε να μην έχει τα όποια «βάρη» του ομίλου Blackstone, ο οποίος παρείχε τις «δια­συνδέσεις». Μέλη της οικογένειας Ρότσιλντ βρίσκονται ανέκαθεν στο Δ.Σ. της BlackStone - μέχρι το 2008 ήταν ο Nathaniel Jacob Rothsch ild και έκτο­τε ο Randall Rothsch ild, ως διευθύνων σύμβουλος.

Επίσης η Black Rock , μέσω των κε­φαλαίων που διαχειρίζεται προς όφε­λος τρίτων, τυχαίνει να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος διεθνής επενδυτής στο Χ.Α. με θέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος, την ΕΤΕ, την EFG Euroba nk και την Εμπορική. Και όλως τυχαίως - πάλι μέσω των υπό διαχείριση κε­φαλαίων ή των συμβουλών ρίσκου - θεωρείται και σημαντικός μέτοχος των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγη­σης Moody’s και S&P. Ακόμη, αξιω­ματούχοι της κατείχαν υψηλά αξιώ­ματα ή ήταν συνδεδεμένοι με τους τρεις βασικούς οίκους αξιολόγησης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Ρίτσαρντ Τζενρέτ, μέλος του Δ.Σ. της Blackstone (μητρικής της BlackRock) και πρώην διευθυντής της McGraw-Hill, μητρικής του οίκου Standard & Poor’s.

Εάν λοιπόν όλα αυτά... αληθεύουν, γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος κάλεσε την BlackRock να αξιολογήσει τις ελλη­νικές τράπεζες; Γιατί της έδωσε τη δυ­νατότητα να «ξεσκονίσει» τα λογιστή­ρια, όπως θα έπραττε ένας μελλοντικός αγοραστής; Κι επίσης, γιατί της έδωσε προνόμιο να είναι η μόνη που θα μιλή­σει για το μέλλον των ελληνικών τραπε­ζών, καθορίζοντας απολύτως την τύχη τραπεζών και μετόχων τους προσεχείς μήνες;

Η απάντηση είναι απλή: Με τον μη­χανισμό ενίσχυσης ρευστότητας στη διάθεση της Ελλάδας και των τραπε­ζών της, η ΤτΕ απλώς... δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Αυτοί που (μας) πλη­ρώνουν, θέλουν συγκεκριμένες εγγυ­ήσεις. Εγγυήσεις τις οποίες, στην πα­ρούσα φάση, κλήθηκε να προσφέρει η BlackRock. Το τι θα συμβεί ή μπορεί να συμβεί το έχετε ήδη διαβάσει σε αυτό το αφιέρωμα...

Τι θα κάνει στην Ελλάδα

Η ανάλυση της κατάστασης των ελληνικών τραπεζών θα γίνει από την BlackRock με τα στοιχεία της 30.6.2011, ενώ το πόρισμά της θα παραδοθεί στην ΤτΕ. Η ΤτΕ έχει επισήμως την ευθύνη να δώσει στον οίκο τα μακροοικονομικά δεδομένα, τα οποία αποτελούν στοιχεία καθοριστικής σημασίας για τις εκτιμήσεις του. Εδώ υπάρ­χει και η πρώτη ασάφεια, αφού το μακρο­οικονομικό περιβάλλον δεν είναι απολύτως ακριβές λόγω της διεθνούς συγκυρίας, ενώ υπάρχουν εκκρεμότητες στην υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, στις αποκρατικοποιήσεις και σε άλλους παράγοντες, που δεν έχουν ακό­μη προσδιοριστεί.

Εκτός από τον διαγνωστικό έλεγχο, η BlackRock θα κάνει και εκτίμηση για τα δα­νειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τρα­πεζών μέχρι το 2014. Στο μικροσκόπιο θα μπουν όλες οι τράπεζες με έδρα τη χώρα μας. Δηλαδή, εκτός από τις ελληνικές τράπε­ζες, θα ελεγχθούν και οι θυγατρικές πολυε­θνικών που εδρεύουν στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα η Geniki και η Emporiki, αλλά όχι η Marfin και η τράπεζα Κύπρου.

Στην πρώτη ομάδα ελέγχου εντάσσονται επτά τράπεζες. Πρόκειται δηλαδή για τις τέσσερις μεγάλες (ΕΤΕ, Alpha, Eurobank, Πειραιώς), καθώς και τις ΑΤΕ, Τ.Τ. και Emporiki. Στη δεύτερη ομάδα ανήκουν οι 11 μικρότερες. Η Black Rock θα ξεκινήσει αυτή τη βδομάδα συναντήσεις με τις υπό έλεγχο τράπεζες, για να τους αποσαφηνίσει τη με­θοδολογία του ελέγχου και τα στοιχεία που θα χρειαστεί από τις τράπεζες, προκειμέ­νου να πραγματοποιήσει τον έλεγχο. Οι συναντήσεις αρχίζουν στις 29 Αυγού­στου και λήγουν στις 14 Σεπτεμβρίου για την πρώτη ομάδα, ενώ για τη δεύτερη θα γίνουν από 15 έως 29 Σεπτεμβρίου. Στόχος η έρευνα να έχει ολοκληρωθεί έως τον Νο­έμβριο, έτσι ώστε το πόρισμα να παραδοθεί στην ΤτΕ στο τέλος του έτους. Με βάση τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock, το κόστος του rollover για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και το κριτήριο του 10% για την επάρκεια κεφαλαίων τους (που τίθεται από την 1η Ιανουαρίου του 2012), η ΤτΕ θα υποδείξει ποιες θα πρέπει να προχωρήσουν (αν πρέπει) σε αυξήσεις κεφαλαίου.

Πηγή

Είχαμε προειδοποιήσει τον ΓΑΠ ότι «ο Βενιζέλος δεν είναι το παιδί που πετά έξω τα σκουπίδια». Και αμέσως μετά βλέπουμε ότι ο αντιπρόεδρος εφαρμόζει το δικό του πολιτικό σχέδιο, που συμπίπτει σε ορισμένα σημεία με εκείνο του πρωθυπουργού, αλλά διαφωνεί στο κύριο: τις εκλογές για το ποιος θα νέμεται την εξουσία.

Ο Παπανδρέου είναι γνωστό ότι στην παρούσα φάση δεν θέλει με τίποτα τις εκλογές. Θα προσπαθήσει να τις αποφύγει και έχει σκεφτεί και ορισμένα κόλπα (δημοψήφισμα, πολιτειακές αλλαγές) για να τις αποφύγει.

Ο Βενιζέλος έχει ένα περισσότερο σύνθετο σχέδιο (και έχει και plan B). Θέλει εκλογές για να χάσει ο Παπανδρέου και εργάζεται γι’ αυτές. Γι’ αυτό ζητά την «επαναδιαπραγμάτευση» του μνημονίου («να εκτιμήσουμε από κοινού με την τρόικα τα μακροοικονομικά δεδομένα και επί τη βάση αυτών να αξιολογήσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους», είπε). Θέλει να μπορεί τους επόμενους τέσσερις μήνες να έχει περιθώρια χειρισμών, ώστε αν χρειαστεί να γίνουν εκλογές.

Ο αντιπρόεδρος θεωρεί ότι αν κερδίσει το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές, ο ΓΑΠ θα πιστωθεί εκείνος την νίκη. Αν χάσει ο ΓΑΠ και ο Σαμαράς είναι αυτοδύναμος, τότε ο Βενιζέλος θα διεκδικήσει την κομματική ηγεσία.

Αλλά και στην περίπτωση που η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα, αλλά όχι αυτοδύναμη (εκτιμά ότι είναι το πιθανότερο), πάλι θα έχει μερίδιο στην εξουσία ως η ισχυρή προσωπικότητα της οικουμενικής κυβέρνησης που (εκτιμά ότι) θα σχηματιστεί, ενώ θα μπορεί να θέσει και πάλι θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

Γι’ αυτό ο Βενιζέλος έχει προσεγγίσει επιχειρηματίες και μηντιάρχες που προωθούν το σενάριο της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και ΛΑΟΣ, Ντόρα. Ήδη κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, λένε ότι η συναίνεση που καταγράφηκε στην παιδεία, προοιωνίζεται και άλλες συναινέσεις.

Που συμπίπτουν Παπανδρέου και Βενιζέλος; Στο περιεχόμενο της πολιτικής τους. Γι’ αυτό όταν οι δυο τους συνεργάζονται και «επί του πρακτέου» δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ο ΓΑΠ δεν θα διαφωνήσει αν ο Βενιζέλος του «σερβίρει» ότι πρέπει να δώσουμε 30 δις για την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Και οι δύο θα συμφωνήσουν ότι τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου πρέπει να εφαρμοστούν.

Σε πανικό οι περισσότεροι τραπεζίτες

Από την άλλη μεριά, σε κατάσταση πανικού βρίσκονται οι περισσότεροι πάλαι ποτέ πανίσχυροι Έλληνες τραπεζίτες, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα βλέπουν τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια τους. Αφού τα έκαναν όπως τα έκαναν με τα θαλασσοδάνεια και όλα τ’ άλλα, τώρα αρνούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να αυξήσουν τα μετοχικά κεφάλαια των τραπεζών τους, απαιτώντας από την κυβέρνηση και την τρόικα να τους σώσει για άλλη μια φορά, δίνοντας τους λεφτά. Τρέμουν και ξορκίζουν όμως σαν το μεγαλύτερο κακό την «κρατικοποίηση» όπως τη λένε -στην ουσία πρόκειται για τις μετοχές που θα λάβει η κυβέρνηση ως αντίτιμο. Θέλουν να πάρουν και αλλά και για άλλη μια φορά να μη δώσουν τίποτα. Τώρα δεν θα είναι εύκολο όμως. Γι’ αυτό και οι τραπεζίτες τα παίζουν όλα για όλα. Οι περισσότεροι επιθυμούν και επιδιώκουν εκλογές, εδώ και τώρα, όχι για να φύγει η κυβέρνηση, αλλά για να παγώσει η «κρατικοποίηση» των τραπεζών που πιστεύουν ότι σχεδιάζεται και να πάρουν δυο τρεις μήνες παράταση.

Στο ίδιο κλίμα τις τελευταίες μέρες φαίνεται να κινείται και το Mega ενώ μεγάλη πρεμούρα για τις τράπεζες δείχνει και ο Γ.Καρατζαφέρης, τόση που δεν δίστασε να τα βάλει και με την ΤτΕ …γιατί δεν τις προστατεύει!

Πηγή



Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα ZAMAN, η Τουρκία έδωσε 100 εκατ. δολάρια μετρητά σε τέσσερις δόσεις στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, υπό τον Μαχμούντ Τζιμπρίλ, παραβιάζοντας όμως κατ'αυτό τον τρόπο τις αποφάσεις του ΟΗΕ που αναφέρονται σε αποχή χρηματοδότησης των δύο εμπόλεμων μερών, αλλά το σημαντικό είναι το γιατί τα έδωσε: Εκτός από συμβόλαια πετρελαίων και αγορών αμυντικού υλικού η Άγκυρα έχει ζητήσει "λιμενικές διεκολύνσεις" πραατικά την δημιουργία βάσης ή έστω αγκυροβολίου στα λιβυά χωρικά ήδατα.

Επιτυγχάνοντας κατ'αυτό τον τρόπο την στρατηγική περικύκλωση της Ελλάδας, αφού ήδη έχει ναυτική βάση στην Αλβανία. Και μην ξεχνάμε το θέμα της ελληνολιβυκής ΑΟΖ.

Ας δούμε το θέμα αναλυτικά:

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι Αρχικά, η Άγκυρα έδωσε 10 εκατομμύρια δολάρια στο αρχηγείο των επαναστατών στη Βεγγάζη, για να ακολουθήσουν σε "βαλίτσες" τρεις δόσεις των 30 εκατομμυρίων δολαρίων τα οποία δόθηκαν σε αντιπροσωπείες των επαναστατών που επισκέφθηκαν την Τουρκία, στις 8, στις 10 και στις 21 Αυγούστου!

Τα 100 εκατομμύρια δολάρια αποτελούν μέρος του «πακέτου» βοηθείας ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων τα οποία υποσχέθηκαν οι Τούρκοι στους αντικαθεστωτικούς στις αρχές Ιουλίου, κατά την πρώτη επίσκεψη Νταβούτογλου στη Βεγγάζη. Αρχικά οι Τούρκοι σκόπευαν να δώσουν άλλα 100 εκατομμύρια ως δώρο στην ηγεσία των ανταρτών.

Κινήσεις που δείχνουν ότι η Τουρκία παίρνει θέση στην κούρσα επιρροής των δυνάμεων της περιοχής που έχει ήδη ξεκινήσει στη στη Λιβύη.

Ο Α.Νταβούτογλου στις διαδοχικές συζητήσεις που είχε στην Βεγγάζη προσπάθησε να πάρει - και πιθανόν τα κατάφερε - όχι μόνο συμβόλαια για πετρέλαια, αλλά και πωλήσεις όπλων της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στο νέο καθεστώς.

Πρέπει να υπολογίζουν ότι θα πάρουν πολλά οι Τούρκοι από τό νέο καθεστώς για να δίνουν σε "βαλίτσες" τόσα χρήματα. Και βέβαια υπάρχει πάντα η ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Λιβύης, η οποία πάντως ρύθμίστηκε μονομερώς από την ελληνική πλευρά με την αρχή της "μέσης γραμμής".

Γιατί υπάρχει και κάτι άλλο, άμεσο: Η Μοίρα του τουρκικού στόλου που περιπολεί αυτή την στιγμή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης. Η Άγκυρα θέλει να δώσει μόνιμο χαρακτήρα σε αυτή την παρουσία και να ολοκληρώσει την περικύκλωση της Ελλάδας έχοντας μόνιμη αμυντική που ξεκινά από την αλβανία και φτάει μέχρι την ανατολική Μεσόγειο!

 • ΓΑΠ. Ιδρυτής και εμπνευστής του μεγαλύτερου μπάχαλου κράτους στο κόσμο
 • Ο άνθρωπος που έχει όραμα που μπροστά του οι εφιάλτες μοιάζουν με παραμυθάκια
Όλοι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης και σύσσωμη η διεθνής κοινή γνώμη συμφωνούν σε ένα γεγονός: Ο Τζέφρυ Μινέϊρο Τσαντ Παπανδρέουσυνεπικουρούμενος από τους άξιους συμπαραστάτες Μπένυ Βενιζέλο, Θεόδωρο Πάγκαλο και Γιώργο Παπακωνσταντίνου, μπορούν να καυχώνται για το επίτευγμα της διαμόρφωσης του μεγαλύτερου κράτους – τσίρκου – αλλαλούμ ΜΠΑΧΑΛΟΥ παγκοσμίως.

Τα επιχειρήματα των διεθνών οίκων είναι αδιαμφισβήτητα:

Α) Είχε λεφτά αλλά τα έχασε μέσα σε μια νύχτα (31/12 – 1/1) όταν και ανέλαβε πρωθυπουργεύων.

Β) Έκανε αγώνα για το μνημόνιο για να το ακυρώσει με ένα μεσοπρόθεσμο, το οποίο θα ακυρωθεί επειδή κάποιοι ζητάνε εγγυήσεις σε cash collateral για να συμφωνηθεί νέο μνημόνιο το οποίο θα μας οδηγήσει με ασφάλεια στην αρχική επιλογή: χρεωκοπία

Γ) Είναι οι μοναδικοί στο κόσμο που κατάφεραν ένα σάντουιτς να φορολογείται με 3 τρόπους κατ’επιλογή και προέλευση μασώντος: ΦΠΑ 6,5% – 13% και 23%.

Δ) Απορούν και ενίστανται για τις πυρκαϊές, αλλά νομιμοποιούν τα αυθαίρετα σε πρώην δασικές εκτάσεις για να εισπράξουν χρήματα. Χρήματα τα οποία δεν καταφέρνουν να εισπράξουν παρά τις 3.450 νέες διατάξεις και νόμους που έχουν “εφεύρει” για αυτό το λόγο.

Ε) Κατάφερε -εδώ βοήθησε και ο Pablo Geroulano- να εξυγιειάνει το Ποδόσφαιρο. Έριξαν τον Ολ. Βόλου και την Καβάλα για να τους δικαιώσουν, και μετά να τους ρίξουν πιο κάτω. Έριξαν τον Ηρακλή για να τον δικαιώσουν 1 ημέρα πριν την έναρξη του πρωταθλήματος. Και ποιός θα πέσει στη θέση του; O Αστέρας Τρίπολης. Και γιατί να πέσει ο Αστέρας; Και ποιός να πέσει……. Μετά απαγόρευσαν να αναπληρώσει κάποια ομάδα αυτές που έπεσαν (και δεν έχω ακόμα αρχίσει…).

ΣΤ) Είναι οι μοναδικοί Έλληνες(άπαιχτος είμαι σήμερα με τα αστεία μου) που έκλεισαν τα Ελληνόφωνα σχολεία εκτός Ελλάδος και καταργούν τα πειραματικά και μουσικά εντός Ελλάδος. Προφανώς ο GAP είδε ότι τα Ελληνόφωνα σχολεία εκτός Ελλάδος δεν αποδίδουν, αφού στον ίδιον δεν λειτούργησαν αποτελεσματικά, άσε που δεν μπορείς να τα φορολογήσεις, οπότε;http://www.blogger.com/img/blank.gif

Ζ) Μαζί με τα “άλλα παιδιά” κατήργησαν το άσυλο στα Πανεπιστήμια, αλλά για τους ίδιους στο άσυλο της Βουλήςδιατηρούν όχι μόνο ασυλία, αλλά και πλήρη ατιμωρησία

Η) Είναι η μόνη “τρελλοπαρέα” πουανακοίνωσε τον νυν υπερ πάντων αγώνα για τα σκάνδαλα για να καταφέρει να τα κουκουλώσει όλα.

Να συνεχίσω; Άς το σταματήσω καλύτερα.

Στο κάτω κάτω ποιός είμαι εγώ μπροστά στην παγκόσμια αναγνώριση της απίστευτης επιτυχίας του GAP και της παρέας του;



ΓΑΠ: Ο άνθρωπος που ήρθε στην ζωή μας για να αγαπήσουμε την ζωή
Και ο ΓΑΠ στην... κοσμάρα του!!!

Αριστα παίρνει ο ΛΑΟΣ και ο Αδώνιδας! Ενωσαν, εις ό,σα αφορούν την Παιδεία, τις αστικές δυνάμεις της χώρας στη γραμμή Γιαννάκου - Διαμαντοπούλου - Γκασταρμπάιτερ (τα παιδιά των κατώτερων θεών). Ο τέλειος «εκσυγχρονισμός»! (κάργα ολιγαρχικός - αλλά ουδείς... τέλειος)...
Οταν πριν από λίγα χρόνια η αφεντιά μου στο πλαίσιο δημοσιογραφικής αποστολής είχε επισκεφθεί την Κίνα, οι επίσημοι αξιωματούχοι καμάρωναν στη Σανγκάη για την «Ελεύθερη Ζώνη» γύρω απ' το λιμάνι της πόλης. Και μας την επιδείκνυαν.

Επρόκειτο - πρόκειται για μια τεράστια έκταση στην οποία δραστηριοποιούνται ξένες επιχειρήσεις με...
ασήμαντους (και σε ορισμένες περιπτώσεις μηδενικούς) φορολογικούς συντελεστές.

Σε αυτόν τον καπιταλιστικό παράδεισο υπό «κομμουνιστική» διεύθυνση, οι Κινέζοι εργάζονται σε ακόμα πιο ειδεχθείς συνθήκες από εκείνες που υφίσταται η κινεζική εργατική τάξη στην υπόλοιπη... Λαϊκή Δημοκρατία. Αν στην Κίνα οι εργάτες είναι σκλάβοι, στις «Ελεύθερες Ζώνες», όπως αυτή γύρω απ' τη Σανγκάη, είναι κάτι ακόμα χειρότερο. (Αν υπάρχει χειρότερο).

Σε ανάλογη λοιπόν ερώτησή μας στον Διευθυντή αυτής της «Ελεύθερης Ζώνης» (υψηλόβαθμο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος βεβαίως -τι άλλο;) για τις συνθήκες ζωής των εργατών στη «ζώνη» μάς απάντησε ότι αυτό είναι «δικό τους πρόβλημα»! Επιμείναμε, ρωτώντας αν οι εργάτες μπορούν να συνδικαλιστούν ή να αντιδράσουν με κάποιον άλλον τρόπο, για να βελτιώσουν το επίπεδο ζωής τους. «Δική τους δουλειά», μας απάντησε ο Κομισάριος «και δική μου δουλειά να τους εμποδίσω»!

Εμεινα με ανοιχτό το στόμα κι ώσπου να το κλείσω, αναγκάσθηκα να παραδεχθώ τη σοφία των Μανδαρίνων να γίνονται Κομισάριοι για να παραμένουν Μανδαρίνοι...

* * *
Σήμερα στην Ελλάδα έρχονται Γερμανοί αξιωματούχοι και προτείνουν τη δημιουργία στη χώρα «Ειδικών Επενδυτικών Ζωνών» και, συνεχίζοντας τους ευφημισμούς, ευαγγελίζονται (όχι, δεν απαιτούν ούτε υπαγορεύουν) ότι σε αυτά τα Στρατόπεδα Συγκεντρ... συγγνώμην, σε αυτές τις «Ειδικές Επενδυτικές Ζώνες» θα υπάρχει «Φιλικό Επενδυτικό Περιβάλλον» -αν όχι σε επίπεδο «κινέζικων» μεροκάματων, πάντως «βουλγάρικων»...

Φοβάμαι ότι όπως οι Μανδαρίνοι έγιναν Κομισάριοι, έτσι και οι Γκαουλάιτερ έχουν γίνει Χριστιανοσοσιαλδημοκράτες καλοί άνθρωποι από τη Νυρεμβέργη...

Οταν αποκτήσει Ναυαρχείο η Ελβετία, τότε θα αποκτήσει πάλι και η Ελλάδα Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (ακόμα κι αν ονοματοδοτηθεί Υπουργείο Εγιαμόλα Εγιαλέσα Μπουνάτσα Μπαμπέσα)...

***
Το αστείο είναι ότι ακόμα και η Ελβετία διαθέτει ναυτικό - πράγμα που ευτυχώς δεν γνωρίζει ο Γιωργάκης, διότι αλλοιώς θα είχε αποξηράνει τη Λίμνη της Γενεύης.

Πάντως, για το συγκεκριμένο θέμα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας που το θέλουν όλοι, η θεία Φωτούλα είναι με τον Γιωργάκη που μόνος Αυτός δεν το θέλει. «Δεν πρόκειται περί λάθους» δηλώνει η θεία, «ο Γιώργος δεν κάνει λάθη. Αντιθέτως τρικυμία εν κρανίω έχουν όσοι κουνάνε τη θάλασσα και ζαλίζεται το Υπουργικό Συμβούλιο!

Ετσι εξηγούνται και οι υπαναχωρήσεις που κάνει ο Βενιζέλος στις παλινωδίες του! Κουνάει!».

Θεά η θεία!

Αλλά, εκεί που βρίσκει θεϊκό τον Γιωργάκη είναι όταν τον αισθάνεται κίλερ! «Είδες ο Παμπούκης!», θαυμάζει η θεία, «δεξί χέρι του Γιώργου και ο Γιώργος το έκοψε! Μπορεί ο Παμπούκης να πήγε να πουλήσει τη μισή Ελλάδα φαστ τρακ και τσακ μπαμ, αλλά στον πρώτο πονοκέφαλο που προκάλεσε στον Γιώργο, έχασε φαστ χραπ το κεφάλι του. Γιώργος! Πονάει κεφάλι κόβει χέρι! Μόνον οι ηλίθιοι κάνουν το αντίθετο».

Αλλά ακόμα πιο θεϊκhttp://www.blogger.com/img/blank.gifός ο Μπενύτο (ο Φινλανδός). Την πρώτη ημέρα ανακοινώνει 23% ΦΠΑ στα είδη εστίασης. Γίνεται της μουρλής. Τη δεύτερη ημέρα ο κ. Βενιζέλος αρχίζει να τα «μασάει» - το μέτρο θα είναι «προσωρινό» κ.τ.λ.! Την τρίτη ημέρα υπαναχωρεί απ' την υπαναχώρησή του ο Μπενύτο (ο Φινλανδός) και διακηρύσσει: δεν μπορώ να κάνω τίποτα! το μέτρο είχε αποφασισθεί πριν από μένα.

Τσίρκο!
ΣΤΑΘΗΣ Σ. από enet



Η φωτοσύνθεση είναι από το "Γρέκι"

Θα πρέπει στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό να υπάρξει μια παραδοχή, η οποία με διακριτικό τρόπο να γίνει ξεκάθαρη και στην Ευρώπη. Τουλάχιστον στις κυρίαρχες δυνάμεις της. Η Ελλάδα για να φύγει, με οποιαδήποτε διαδικασία από τη ζώνη του ευρώ, θα πρέπει να έχει προηγηθεί μια διαγραφή του χρέους της σε ευρώ, της τάξης του 50-60%, λίγο παραπάνω από την τιμή που διαπραγματεύονται τα ομόλογα της στην δευτερογενή αγορά.

Στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, θα πρέπει να γίνει μια άλλη παραδοχή, που ενδεχομένως μπορεί να συζητηθεί και σε ανεπίσημο πολιτικό επίπεδο και με τους άλλους ευρωπαίους. Έτσι όπως εξελίσσονται οι καταστάσεις, θα πρέπει να αναδιατυπωθεί κάτι που από το 2008, έπρεπε να είναι κοινός τόπος. Υπάρχουν δύο δυνατότητες. Η μία είναι να διασωθούν οι ελληνικές τράπεζες και ας καταρρεύσει η ελληνική οικονομία. Η δεύτερη είναι να διασωθεί η ελληνική οικονομία και να σταθεροποιηθεί και ας διεθνοποιηθούν, συγχωνευθούν ή καταρρεύσουν τα ιδιωτικά τραπεζικά ιδρύματα. Η πρώτη περίπτωση να καταρρεύσει το κράτος, αλλά όχι οι τράπεζες είναι μια «πύρρειος νίκη» και προς αυτήν κατευθυνόμαστε. Η δεύτερη περίπτωση θα είχε πολύ σημαντική αξία και για την ευρωζώνη και για την Ελλάδα, γιατί νέες τράπεζες ή πιο ισχυρές τράπεζες θα μπορούσαν να δημιουργηθούν, οι οποίες μάλιστα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν και πιο θετικά δεδομένα και για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, με τις τράπεζες να καθοδηγούν την κατάρρευση, χρηματιστηριακή και μη, χρειάζεται να υπάρξει συνεννόηση με την Ευρώπη, στον εξής άξονα. Κάντε ότι θέλετε τις ελληνικές τράπεζες, αλλά οριοθετήστε μια τεχνοκρατική και αγοραία διέξοδο, που θα λαμβάνει υπόψη της τη δέσμευση του ελληνικού Δημοσίου για τις καταθέσεις και την αναγκαία διαγραφή χρεών στους καταναλωτές, στη βάση της ύφεσης που εξελίσσεται, ούτως ώστε να σταθεροποιηθούν οι επισφάλειες και τα «κόκκινα δάνεια».

Στην τραπεζικοκεντρική Ευρώπη, η ανοησία, η απληστία και το έλλειμμα στρατηγικής περίσσεψε. Για τον λόγο αυτό έχουμε φθάσει εδώ. Στην αντίθετη περίπτωση θα είχε γίνει μια πιο σοβαρή ανάλυση, στη βάση της δημιουργίας ενός κλειστού αριθμού τοπικών-εμπορικών τραπεζών, που θα λειτουργούν στην ευρωζώνη, με πολύ πιο απαιτητικά κριτήρια, που θα μπορούσαν να βγάλουν τις χώρες και τις κυβερνήσεις από την ύφεση και τον υπερδανεισμό, μέσα από την διακρατική λειτουργία τραπεζών και επιχειρήσεων. Θα ήταν μια ενοποίηση σε αγοραίο επίπεδο, που θα έλυνε το πρόβλημα των προϋπολογισμών και των ψηφοφοριών στα εθνικά κοινοβούλια ή την αναγκαστική δραστική περικοπή των δημόσιων επενδύσεων, που οδηγεί την κούρσα της καταστροφής, για ολόκληρη την ζώνη του ευρώ.

Επιστρέφοντας στο ελληνικό ζήτημα. Στην παρούσα πλέον φάση είναι εμφανές ότι έχουν καταρρεύσει τα Μνημόνια, οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου, οι αποφάσεις και οι λύσεις του Συμβουλίου Κορυφής του Ιουλίου και προς τα εκεί οδηγείται και η εσωτερική αγορά. Άρα η επαναδιαπραγμάτευση δεν είναι ένα πολιτικό ζήτημα, αλλά μια αναγκαιότητα. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα πρέπει να συμφωνήσουν στην επαναδιαπραγμάτευση. Με εκλογές ή χωρίς εκλογές.

Πάντως όπως είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή, απλώς πιστοποιείται το αδιέξοδο και έρχονται οι Γερμανοί…να πάρουν ή να διαχειρισθούν τα πάντα … με το μανδύα των «επενδύσεων». Αμέσως μετά, από τον Οκτώβριο δηλαδή και μετά, η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει και να βρεθεί εκτός ευρώ, με τα χρέη της στο ευρώ. Το game θα έχει τελειώσει!!!


Είναι η δεν είναι εθνική προδοσία;
Στις 7 Φεβρουαρίου 2007, στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας, συμφωνείται μεταξύ της Ρωσίας της Ελλάδος και της Βουλγαρίας η κατασκευή του διαβαλκανικού αγωγού μεταφοράς αργού πετρελαίου από το Βουλγαρικό λιμάνι του Μπουργκάς στην Αλεξανδρούπολη. Στις 17 Μαρτίου 2007, στην Αθήνα, οι τρεις χώρες υπογράφουν την τελική συμφωνία κατασκευής του αγωγού που το χρονοδιάγραμμα όριζε την αποπεράτωσή του στο τέλος του 2010.

Στις 25 Ιουλίου 2007, στην Κωνσταντινούπολη, συμφωνήθηκε από τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδος (Κώστα Καραμανλή) και της Ρωσίας (Βλαδιμίρ Πούτιν) η κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού φυσικού αερίου South Streem. Στις 30 Ιουνίου 2008, στη Μόσχα, οι Πρωθυπουργοί των δυο παραπάνω χωρών υπογράφουν την επίσημη διακρατική συμφωνία του South Streem. Ο Ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου θα διερχόταν στον Ελληνικό χώρο από τη Βουλγαρία και μέσω της…

Μακεδονίας και της Ηπείρου θα κατέληγε στην Ηγουμενίτσα. Είχε προβλεφθεί πως το 2014 θα είχε ολοκληρωθεί η κατασκευή του και θα άρχιζε άμεσα η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου που τελικό προορισμό θα είχε την Ιταλία. Ο αγωγός θα παρείχε δέκα δις κυβικά μέτρα φυσικό αέριο το χρόνο και την εκμετάλλευση θα είχαν κατά 50% οι εταιρείες ΔΕΣΦΑ και η Gazprom (Ρωσική).

Οι επίσημες αυτές διακρατικές συμφωνίες ήταν τεράστιο βήμα για την Ελλάδα και τον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό ως προς την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, μιας και αποτελούσαν τότε τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα της Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης. Επίσης, οι συμφωνίες αυτές θα μας προσέδιδαν πολλαπλά οικονομικά και πολιτικά οφέλη από τη στιγμή που θα κάναμε ενεργειακό εταίρο μας τη διαχρονικά ομόδοξη και ομόθρησκη, με πολλά κοινά σημεία στις παραδόσεις και τον πολιτισμό, φίλη-χώρα, Ρωσία. Ταυτόχρονα, θα ετίθεντο κόκκινη γραμμή στο φθαρμένο και ξεπερασμένο από το χρόνο περιβόητο «ανήκομεν εις την δύση», του πρεσβύτερου, αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή και θα οροθετείτο πως ανήκουμε όπου είναι το συμφέρον της πατρίδος μας.

Όμως, το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του, τότε αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, κ. Γιώργος Παπανδρέου, κατά η διάρκεια της διεξαγωγής των παραπάνω συμφωνιών προσπαθούσε να τις τορπιλίσει με καθημερινές δηλώσεις του στα ΜΜΕ. Τρανταχτό παράδειγμα σε όλους μας η προεκλογική του ομιλία στην Αλεξανδρούπολη, στις 9 Σεπτεμβρίου 2009, όταν μεταξύ άλλων είπε: «η ΝΔ διαφημίζει τον περίφημο αγωγό αλλά η διακρατική συμφωνία κατοχυρώνει τα συμφέροντα μόνο της μιας πλευράς, δηλαδή της Ρωσικής. Εμείς, θα διασφαλίσουμε τους περιβαλλοντικούς όρους σε ξηρά και θάλασσα». Με αυτόν τον τρόπο, σηματοδοτούσε πως εάν γίνει Κυβέρνηση θα ακυρώσει τις διακρατικές ενεργειακές συμφωνίες της ΝΔ και του Κώστα Καραμανλή. Αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής, όταν πλέον ανέλαβε τα ηνία της χώρας, ήταν να ψυχρανθούν απόλυτα οι σχέσεις μας με τη Ρωσία, αφού η γείτονα χώρα θεώρησε πως η Ελλάδα δεν τηρεί συμφωνημένες συμβατικές υποχρεώσεις. Επιπλέον, κάποια χρονική στιγμή προχώρησε ακόμη περισσότερο, χαρακτηρίζοντας τις ακυρώσεις των συμφωνιών ως εχθρικές πράξεις.

Οι περιβαλλοντολογικές ανησυχίες, λοιπόν, του κ. Παπανδρέου (π.χ. για το έργο μεταφοράς αργού πετρελαίου) δεν πείθουν απολύτως κανένα και δημιουργούν τεράστια ερωτηματικά σε όλους μας, γιατί με τις αποφάσεις του υπονόμευσε τελικά την κατασκευή δυο τεράστιων αναπτυξιακών έργων υψίστης στρατηγικής σημασίας για τη πατρίδα μας. Βέβαια, ο λόγος ακύρωσης των συμφωνιών δεν είναι άλλος από τον Αμερικανικό παράγοντα, ο οποίος άσκησε όλα αυτά τα χρόνια αφόρητες πιέσεις προς την Ελληνική Κυβέρνηση για την ματαίωση των δυο αυτών συμφωνιών προς όφελος των δικών του, φυσικά, συμφερόντων και στον οποίο είναι δουλικά προσδεμένος ο «σοσιαλιστής» κ. Παπανδρέου.

Απτή απόδειξη της τακτικής του κ. Παπανδρέου για να ευτελίζει και να απαξιώνει συνεχώς τις σχέσεις του με τη Ρωσία, ήταν και η χαμηλότατου πολιτικού επιπέδου απαξία του, ως αρχηγού της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, να δεχθεί την εθιμοτυπική επίσκεψη του νέου τότε πρέσβεως της Ρωσίας στην Αθήνα, στις αρχές του 2009. Μια επίσκεψη που τελικά πραγματοποιήθηκε αρκετούς μήνες μετά με τον Γραμματέα του τότε Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΣΟΚ, κ. Δημήτρη Δρούτσα (κύριου συντάκτη του προδοτικού και Αμερικανικής εμπνεύσεως σχεδίου Ανάν για τη Μαρτυρική Μεγαλόνησο). Εδώ κάπου είναι άξιο λόγου να αναφέρω πως στο βιογραφικό του ο κ. Δρόυτσας δηλώνει πως γνωρίζει τη Ρωσική γλώσσα και όλοι ξέρουμε τα κίνητρα που μας οδηγούν στην εκμάθηση μιας ξένης, μη χρήσιμης εμπορικής γλώσσας.

Άσχετα όμως, με τον τορπιλισμό των σχέσεων με τη Ρωσία, ο κ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τη δουλικότητά του στο άρμα των ΗΠΑ με την πρόσφατη επίσκεψη της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ κ. Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα. Ο κύριος λόγος της επίσκεψης αυτής ήταν η όσφρηση του Ελληνικού πετρελαίου και αερίου που έχει προκύψει τελευταία και η υφαρπαγή τους μέσω συμφωνιών. Για το λόγο αυτό συνοδευόταν η κ. Κλίντον από τον ειδικό απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα ενέργειας κ. Μόρνινγκσταρ που συμμετείχε σε όλες τις συζητήσεις με τους Έλληνα Πρωθυπουργό και Έλληνα ΥΠΕΞ. Κατά την αποχώρησή της η κ. Κλίντον έδειχνε απόλυτα ικανοποιημένη από το ταξίδι στην Αθήνα. Το μέλλον θα δείξει εάν ο Έλληνας Πρωθυπουργός παρέδωσε τον ενεργειακό πλούτο της χώρας για «ένα κομμάτι ψωμί» όπως λέει και ο λαός μας. Το μέλλον, επίσης, θα δείξει εάν με την ευκαιρία αυτή διαπραγματεύθηκε στο ελάχιστο προς όφελος της χώρας, ως καλός πατριώτης που συνέχεια ισχυρίζεται πως είναι, τις ανθελληνικές Αμερικανικές θέσεις του ονόματος των Σκοπίων και τις συνεχείς προκλήσεις των Τούρκων στη Θράκη, στο Αιγαίο και στη Κύπρο.

Ο κ. Παπανδρέου, ως αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολιτεύσεως και λίγους μήνες πριν από τις Εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου 2009 και συγκεκριμένα στις 3 Ιουνίου του ίδιου χρόνου, σε διαδικτυακή τηλεόραση στον δημοσιογράφο Στέλιο Κούλογλου καταθέτοντας τις απόψεις του για το ΔΝΤ, είπε μεταξύ άλλων επί λέξει τα ακόλουθα: «Ιδιαίτερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει την φήμη, ούτε για την κοινωνική του δικαιοσύνη, ούτε βεβαίως και για την αποτελεσματικότητά του. Το να πηγαίνει σε χώρες αναπτυσσόμενες και να τους λέει, επειδή έχετε πολλά δάνεια πρέπει να κόψετε, και το πρώτο που θα κόψετε είναι από την παιδεία π.χ., αυτές είναι επίσημες πράξεις, που ουσιαστικά κόβουν το μέλλον της χώρας. Μπορεί αυτή η χώρα να μαζέψει κάποια λίγα χρήματα για ένα-δύο χρόνια, αλλά ουσιαστικά καταδικάζει τη χώρα αυτή στην υπανάπτυξη σε μόνιμη βάση. Άρα, λοιπόν, δεν έχουμε κανένα λόγο εμείς να μπούμε σε μια τέτοια διαπραγμάτευση, η οποία πιθανώς να διολισθήσει σε όρους που θα είναι αρνητικοί για την πορεία της χώρας μας».

Μετά τις εκλογές του 2009 και την εκλογή του ΠΑΣΟΚ στη διακυβέρνηση της χώρας, όλοι γνωρίζαμε πως η χώρα ήταν σε άθλια οικονομική κατάσταση την οποία δημιούργησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και απαιτείτο το νοικοκύρεμα της με δραστικά και άμεσα μέτρα αλλά όμως κανένα πρόβλημα δεν υπήρχε σε θέματα δανεισμού. Μπορούσε παρά το μεγάλο χρέος να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές άνετα και με πολύ λογικό επιτόκιο. Τα spreads, τα οποία προσδιορίζουν το ύψος του επιτοκίου ενός δανείου, ήταν τότε στις 134 μονάδες. Ο πρωθυπουργός που γνώριζε, όμως, την πραγματικά άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας, γιατί είχε ενημερωθεί επακριβώς από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, και από την στιγμή που τα spreads ήταν χαμηλά, αφού παρέμειναν στα ίδια επίπεδα μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2010, δεν θα έπρεπε να προχωρήσει άμεσα σε δανεισμό από τις αγορές προς κάλυψη των τρεχουσών αναγκών της χώρας; Ωστόσο, εκείνος απεμπόλησε δάνειο με πρώτη δόση 25 δις € και χαμηλό επιτόκιο που προτάθηκε από τη Ρωσία στη συνάντηση που έγινε στη Μόσχα το Φεβρουάριο του 2010 μεταξύ Πούτιν και Παπανδρέου, το οποίο θα αποπληρωνόταν με κρατικές δεσμεύσεις και δια μέσω πώλησης γεωργικών προϊόντων που θα τόνωναν ιδιαίτερα τις εξαγωγές μας (συνεχείς δημόσιες δηλώσεις του ομογενή βουλευτή της Ρωσικής Κρατικής Δούμας κ. Ιβάν Σαββίδη).

Ο κ. Παπανδρέου, λοιπόν, μη αποδεχόμενος τη Ρωσική βοήθεια, στη συνέχεια έχασε πολύτιμο χρόνο στην προσπάθειά του να πείσει τον λαό πως η προηγούμενη Κυβέρνηση και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος τον κορόιδεψαν, δίδοντάς του προεκλογικά, ψεύτικά στοιχεία για την κατάσταση της οικονομίας και έτσι δεν μπορούσε να υλοποιήσει άμεσα τις προεκλογικές του εξαγγελίες. Το επιχείρημα αυτό είναι τουλάχιστον απαράδεκτο και παιδαριώδες, όταν το επικαλείται πρώην αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης που διετέλεσε παλαιότερα πολλές φορές υπουργός και εξελέγη βουλευτής, πολλές τετραετίες. Μα είναι δυνατόν να μην γνωρίζει την οικονομική κατάσταση της χώρας, την οποία υπηρετεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πολλές τετραετίες;

Αργότερα, ξεκίνησε η δυσφήμηση της χώρας με τις συνεχείς περιοδείες του Έλληνα Πρωθυπουργού που εξομολογείτο στους Ευρωπαίους ηγέτες πως «κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα» και του κ. Παπακωνσταντίνου, υπουργού Οικονομικών, που διατυμπάνιζε δεξιά και αριστερά πως η οικονομία μας θυμίζει «τιτανικό».

Με όλες τις παραπάνω ενέργειες, η Ευρωπαϊκή επιτροπή υποστήριξε ύστερα από έρευνά της, πως η συνεχής δυσφήμηση οδήγησε τους διεθνείς κερδοσκόπους και τοκογλύφους στην εκτίναξη των spreads στο απίθανο ύψος των 850 μονάδων και έτσι κατέστη απαγορευτικός ο δανεισμός της χώρας από τις διεθνείς αγορές. Διευκολύνθηκε δε το διαβρωτικό τους έργο με θύμα την Ελληνική οικονομία.

Έτσι, ο κ. Παπανδρέου αντί να έχει ως πλεονέκτημα την τοποθέτηση του πιστολιού στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αυτός το παρέδωσε αμαχητί στους δανειστές μας και εκείνοι με τη σειρά τους το τοποθέτησαν στον κρόταφο του Ελληνικού λαού. Και για να γίνει αντιληπτό και κατανοητό το πόσο κακό έκαναν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός οικονομικών στη χώρα και στον Ελληνικό λαό με αυτές τις ενέργειες τους, θα αναφέρω το εξής παράδειγμα: Σκεφτείτε ότι ένας τραπεζίτης που κατέχει μία πολύ αξιόπιστη και εύρωστη οικονομικά τράπεζα, χάνει τα λογικά του και δηλώνει δημοσίως ότι η τράπεζά είναι χρεοκοπημένη και ότι οι υπάλληλοί της την κλέβουν. Αυτή η τράπεζα μέσα σε μία μόνο εβδομάδα θα έχει χρεοκοπήσει πραγματικά, αφού όλοι μα όλοι οι καταθέτες της θα έχουν αποσύρει τις καταθέσεις τους και η τράπεζα θα μείνει «πανί με πανί».

Δυστυχώς αυτό ακριβώς έπραξε ο πρωθυπουργός μας και η χώρα βρέθηκε σε δεινή θέση μη μπορώντας να δανειοδοτηθεί από τις αγορές γιατί τα speads είχαν ήδη εκτιναχτεί. Έτσι, κατέφυγε στη σύναψη της δανειακής συμφωνίας με την τρόικα. Για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση και ο κ. Παπανδρέου είπαν ψέματα στον Ελληνικό λαό, πως ψήφισαν την τερατώδη και μονομερή αυτή σύμβαση προκειμένου να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις των πολιτών, ενώ απλά με τα 110 δις € που πήραν δάνειο, ούτε ένα ευρώ δεν πήγε για την πληρωμή μισθών και συντάξεων ή για την παραγωγική ανάπτυξη της χώρας. Αντίθετα, πληρώθηκαν οι τόκοι και τα τοκοχρεολύσια προϋπαρχόντων δανείων και ομολόγων. Δηλαδή, με την εισαγωγή μας στο ΔΝΤ εξασφαλίσαμε τα χρήματα για να πληρωθούν τα πανωτόκια των οι διεθνών νταβατζήδων μας.

Σημειώστε επίσης, πως ο κ. Παπανδρέου από το Νοέμβριο του 2009, συζητούσε με τον πρόεδρο του ΔΝΤ κ. Στρος Καν (όπως ο ίδιος δημόσια αποκάλυψε) την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ. Οι δηλώσεις αυτές του προέδρου του ΔΝΤ, πιστεύω ακράδαντα τον οδήγησαν στον εξοβελισμό του από το αξίωμά που είχε. Με άλλα λόγια, οι ΗΠΑ «έστησαν» την αποκαθήλωσή του, στο έδαφός τους, διότι με τις δηλώσεις του απεκάλυπτε τα σχέδια των δυο Κυβερνήσεων (ΗΠΑ και Ελλάδος) για την υπαγωγή της Ελλάδος στις δαγκάνες του ΔΝΤ.

Συνεπώς, αποδεικνύεται πως εάν η Κυβέρνηση είχε στραφεί αμέσως μετά την εκλογή της στις διεθνείς αγορές ή είχε αποδεχθεί το προσφερόμενο δάνειο από τη Ρωσία δεν θα είχε κανένα πρόβλημα πληρωμής μισθών και συντάξεων παρ’ όλη την κακοδιαχείριση του δημοσίου χρήματος, την αδυναμία πάταξης της φοροκλοπής, του παραεμπορίου και του ελέγχου της μαύρης εργασίας, των οποίων η πάταξή ήταν προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ.

Αυτή η Κυβέρνηση, λοιπόν, του επαχθούς μνημονίου, της νέας τάξεως πραγμάτων, της παγκοσμιοποίησης και των Αμερικανικών συμφερόντων χωρίς ανταποδοτικότητα, είναι μία επικίνδυνη κυβέρνηση που καθημερινά βυθίζεται στον οχετό των ψεμάτων, των άθλιων ανεφάρμοστων εξαγγελιών της, της εξαθλίωσης του λαού της, της χρεοκοπίας της και της απεμπόλησης ασυλίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδος μας (που η ίδια υπέγραψε μέσω του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος).

Από όλα τα παραπάνω, ο κάθε ένας εξ υμών ας συμπεράνει εάν αυτές οι θέσεις και πράξεις της Κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ συντελούν στο ύψιστο αδίκημα της Εθνικής προδοσίας ή όχι.



Οι Γερμανοί είναι γνωστοί για τις καταπληκτικές μεθόδους αφαίμαξης των λαών και των κρατών που έτυχε να βρεθούν στο διάβα τους. Στον Β’ Π.Π., ο Γερμανικός Στρατός δεν είχε επιμελητεία. Ζούσε από τις χώρες που κατελάμβανε, προκαλώντας τους οικονομική (και όχι μόνο) αφαίμαξη.

Ιστορικά να θυμίσουμε το περιβόητο κατοχικό Μάρκο. Χρήμα που κόβονταν αποκλειστικά για το γερμανικό στρατό, συνήθως σε χαρτονομίσματα των 50 μάρκων. Το νόμισμα αυτό δεν είχε καμία σχέση με το σύνηθες Μάρκο που κυκλοφορούσε στη Γερμανία. Με αυτό εφοδιάζονταν μόνο οι γερμανικές στρατιές που δρούσαν στις κατακτημένες χώρες και κυκλοφορούσε σε δισεκατομμύρια.

Οι γερμανοί στρατιώτες το χρησιμοποιούσαν για να αγοράζουν από τις τοπικές οικονομίες διάφορα αγαθά (τσιγάρα, φαγητό, κρασί, ζάχαρη, αλεύρι, και ότι εν πάση περιπτώσει έμενε στην τοπική κατακτημένη οικονομία μετά από τις αναγκαστικές μαζώξεις αγαθών και σοδειών) και οι μαγαζάτορες της εποχής και οι έμποροι που ακόμη διατηρούσαν τις επιχειρήσεις τους, ήταν υποχρεωμένοι να δέχονται αυτό το νόμισμα και να δίνουν ρέστα σε δραχμές!

Με τον τρόπο αυτό γεμίζανε την τοπική οικονομία με ένα άχρηστο νόμισμα χωρίς αντίκρυσμα και προσπορίζονταν όλο τον πλούτο της χώρας στο νόμισμά της, το οποίο εισέρεε στις τσέπες των γερμανών, ως … ρέστα.

Τυχόν συσχέτιση με το … Ευρώ, μήπως δεν πρέπει να θεωρείται κακόβουλη…;

Φτιάξαμε ένα κοινό νόμισμα, κοινώς μια νομισματική ένωση, που το κόβει μια Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα με έδρα τη Γερμανία, με ισοτιμία εισαγωγής των νομισμάτων όλων των άλλων χωρών τέτοια, που να είναι υποπολλαπλάσια του Μάρκου, χωρίς προηγουμένως να έχει δημιουργηθεί η οικονομική και πολιτική ένωση της Ευρώπης (πχ με κοινό Υπουργείο Οικονομικών της Ευρώπης).

Στο ευρώ όλες οι χώρες “έδωσαν” τη συνεισφορά τους με βάση το κυκλοφορούν εθνικό τους νόμισμα και το αντικατέστησαν με το νέο νόμισμα, το Ευρώ, σε ποσότητα ανάλογη του κυκλοφορούντος εθνικού νομίσματος, χωρίς περιθώριο να κόβουν νέο νόμισμα για να μπορούν να ασκούν οικονομική πολιτική όποτε το απαιτούν οι περιστάσεις και να χρηματοδοτούν την οικονομία τους. Αντ΄ αυτού, το Ευρώ συνοδεύτηκε και από το Σύμφωνο Σταθερότητας και τις διάφορες άλλες συνθήκες με πρώτη και κύρια το Μάαστριχτ, όπου οι οικονομίες των χωρών του Ευρώ μπήκαν στην πρέσα του συγκεκριμένου ελλείμματος, του πληθωρισμού και άλλων μεγεθών της οικονομίας, οι οποίοι δείκτες, όλως τυχαίως ήταν οι διαχρονικά ισχύοντες στη Γερμανία.

Μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά το ευρώ μου φαίνεται όλο και περισσότερο σαν το κατοχικό Μάρκο, με τη μόνη διαφορά ότι δεν το κυκλοφορεί η… Wehrmacht, αλλά οι κουστουμάκηδες και γραβατάκηδες της Φρακφούρτης και των Βρυξελλών ενεργώντας στο όνομα του Δ΄ Ράιχ του Γερμανικού Έθνους…

 • ΝΑΤΟ και Τουρκία οπλίζουν ένοπλες συμμορίες στη Συρία
ΝΑΤΟ και Τουρκία προετοιμάζουν το έδαφος για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, εφοδιάζοντας ένοπλες συμμορίες που δρουν μέσα στη χώρα.

Μεγάλες ποσότητες όπλων, που θα περιλαμβάνουν αντιαρματικά και αντιαεροπορικά βλήματα, βόμβες κονιαμάτων και βαριά πολυβόλα θα αποσταλούν μέσω εδάφους σε μεγάλες πόλεις της Συρίας που ήδη βιώνουν ταραχές, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής ιστοσελίδας Debka.

Ο τουρκικός στρατός έχει αναλάβει την επίβλεψη των αποστολών όπλων καθώς θα περνούν σε χέρια Σύριων ανταρτών, ενώ οι τελευταίοι εκπαιδεύονται στη χρήση των όπλων σε τουρκικό έδαφος εδώ και δύο εβδομάδες.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ που επιδιώκει ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει προειδοποιήσει ότι θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε πιθανή στρατιωτική δράση κατά της γειτονικής Συρίας, ενώ στις 13/08 κάλεσε τους απόστρατους αξιωματικούς της να αναλάβουν την ανάπτυξη στρατού σε πόλεις κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία.

Περισσότερα από 1600 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στο κύμα εξεγέρσεων που σάρωσε τη Συρία πριν από πέντε μήνες. Οι συριακές αρχές κατηγορούν τις υποστηριζόμενες από ξένες δυνάμεις ένοπλες συμμορίες για τις δολοφονίες. Σύμφωνα με επίσημες πηγές της Δαμασκού, έως και 500 στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί από τις ένοπλες αυτές ομάδες.

Η προπαγάνδα των ΜΜΕ προσπαθεί τόσους μήνες να μας πείσει για την «σκληρή» Α. Μέρκελ που επειδή είναι «άσχετη» και «επιπόλαιη» καταστρέφει την Ευρώπη, ενώ επειδή επιπλέον τρέφει και ανθελληνικά αισθήματά, σπρώχει την Ελλάδα στην καταστροφή.

Τίποτα πιο αναληθές. Πίσω από την Μέρκελ, όπως και πίσω από τον …γίγαντα Σαρκοζί, υπάρχουν μόνο εθνικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα. Πίσω από τους «μικρούς πολιτικάντηδες» της Monde, υπάρχουν αναλυτές, τράπεζες και υπηρεσίες που σχεδιάζουν το νέο παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη και υπαγορεύουν αποφάσεις σε κυβερνήσεις και έθνη.

(Παρένθεση: νομίζετε ότι στην πρόσφατη συνάντησή τους η Μέρκελ και ο Σαρκοζί συζήτησαν την οικονομική κρίση; Χα χα χαααα. Η μοιρασιά στην Λιβύη ήταν το κύριο θέμα, όπου οι Γερμανοί θέλουν την μερίδα του λέοντος στην ανοικοδόμηση επειδή έβαλαν τα περισσότερα λεφτά για την στρατιωτική επιχείρηση).

Πάμε παρακάτω: Η τρέχουσα οικονομική κρίση είναι το εφαλτήριο για την προώθηση των πάγιων (από εποχής Τρίτου Ράιχ) γεωπολιτικών στόχων της Γερμανίας στην περιοχή. Και μην ξεχνάτε ποτέ: όποιος ελέγχει την Ελλάδα μπορεί να ελέγξει και την Ανατολή.

Δεν είναι δηλαδή καθόλου ανόητοι εκεί στο Βερολίνο. Βλέπουν ότι έχουν μια χρυσή ευκαιρία να γίνουν κυρίαρχοι σε μια περιοχή που ενδιαφέρει άμεσα κι άλλους. Αμερικανούς, Ισραηλινούς, Ρώσους και λοιπούς. Οι Γερμανοί με τον ηγετικό ρόλο τους στην Ευρώπη, με τα δάνειά τους και τις αποφάσεις που κρίνουν το μέλλον της Ελλάδας, έχουν πλέον ισχυρό προβάδισμα έναντι των άλλων στην ελληνική μοιρασιά.

Αφού, λοιπόν, κατάντησαν την Ελλάδα νάνο, αφού την έφτασαν στον υπέρτατο εξευτελισμό να ζητά δάνειο από τη… Φιλανδία και αυτή να απαιτεί εγγυήσεις, τώρα οι Γερμανοί έρχονται να διερευνήσουν τους τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να τοποθετηθούν γερμανικά κεφάλαια. Σύντομα μάλιστα θα υπάρξει μεγάλη επιχειρηματική αποστολή αποτελούμενη από περισσότερους από 100 επιχειρηματίες οι οποίοι σπεύδουν στη νέα Γη της Επαγγελίας, ή αλλιώς στη χώρα που τα πάντα βγαίνουν στο σφυρί.

Η κρίση μετατρέπεται έτσι σε ένα θαυμάσιο σχήμα για να χρησιμοποιήσουν οι Γερμανοί τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, να ξεπεράσουν τις αδυναμίες τους (και τις ρετσινιές, κυρίως του ΒΠΠ), για μία σύγχρονη νέο-ιμπεριαλιστική επικράτηση σε αυτό που ιστορικά θεωρούν ζωτικό τους χώρο, και που μεταφράζεται σε εξαγωγές, και εισπράξεις, σε προβλέψιμη βάση, από ενεργειακά κυρίως δίκτυα. Και όλα με την επίφαση ότι το κάνουν για το καλό του κόσμου. «Making money while doing good».

Και τι θέλουν οι Γερμανοί επενδυτές; Τα λιμάνια, το δίκτυο των σιδηροδρόμων, του νερού, του ρεύματος, τους δρόμους. Εύκολα έσοδα για αυτούς, ανελαστικά έξοδα για εμάς και, εκτός από θέρετρο για τους συνταξιούχους τους, ένα λιθαράκι στο σχέδιό τους για πρόσβαση είτε στην Μέση Ανατολή είτε στην Βόρεια Αφρική. Μα δεν σας θυμίζει κάτι;

Στον Β’ Π.Π., ο Γερμανικός Στρατός δεν είχε επιμελητεία. Ζούσε από τις χώρες που κατελάμβανε. Σημαντικό να το καταλάβουμε αυτό: Από τις χώρες που κατελάμβανε. Και είχε υποχρέωση ο Γερμανικός Στρατός να στέλνει και κατιτίς στην Μητέρα Πατρίδα… Έτσι και τώρα. Θέλουν έλεγχο της ΔΕΗ για να επιβάλλουν, μέσω δήθεν αθώων «οικολόγων», φουσκωμένα τιμολόγια. Θέλουν ΑΠΕ, για να πουλάνε φτερωτές, φωτοβολταϊκά, καλώδια, συστήματα ελέγχου. Θα υπερκαλύψουν μόνο από αυτό την ζημιά τους από τα …ομόλογα.

Θα ελέγχουν τα τηλέφωνα, τους δρόμους, τα λιμάνια, τα τρένα. Όπου δεν το κάνουν οι ίδιοι, θα βάζουν συνεταίρους (βλέπε π.χ. την «ελληνική» αεροπορική εταιρία μέλος της Star Alliance). Καλώδιο από εμάς, εάν είμαστε φτηνότεροι από τον Τσέχο, τον Ούγγρο ή τον Πολωνό. Τα χωματουργικά δικά μας (για να έχουν το Mega με το μέρος τους). Θέλουν και τα βουνά και τις πεδιάδες για τις ΑΠΕ που θα μας πουλάνε και θα πληρώνουμε. Θα ελέγχουν κάθε δίκτυο (χωρίς να βάλουν φράγκο) και θα εισπράττουν εσαεί. Δεν θα τους νοιάζει εάν χρεοκοπήσουμε, θα τους ανήκουμε και θα εισπράττουν εσαεί, αμήν … Από λογαριασμούς, διόδια, εισιτήρια, ποσοστά, royalties. Φυσικά με ντόπιους συνεταίρους.

Λείπει ένα τελευταίο συστατικό για να είναι πλήρης η Άλωσή μας: Οι Τράπεζες… Θα τις ελέγξουν και αυτές, και σιγά μην τις αγοράσουν. Θα τελειώσει η Blackrock την μελέτη, θα βάλουν τις ζημιές των Τραπεζών στις ΔΟΥ (και την τσέπη μας), και θα αναγκαστεί κάποια Γιούρομπανκ να «θυσιαστεί», και αφού αγοραστεί από την Εθνική, και συγχωνευτεί με τους υπόλοιπους, να αναλάβει την διοίκηση του υπόλοιπου τραπεζικού συστήματος. Αμφιβάλετε; Μα έχει ήδη συζητηθεί και η πρόβα έγινε με τα ΕΛΔΑ .Το «Γιούρο» της υποθετικής Γιούρομπανκ γράφει στην πίσω σελίδα «DB» και θα την πληρώνουμε κι από πάνω, για το know how!). Και με 2-3 Ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες θα ελέγχουν και θα παρακολουθούν κάθε κίνηση, τύφλα να’ χει η Αμερικανική Εφορία. Εδώ θα έχουμε Πράσινη, σύγχρονη, Γκεστάπο.

Και για σκεφτείτε: Ποιός βγήκε κερδισμένος από τα μονά-ζυγά για τον Δακτύλιο; Για σκεφτείτε γιατί το Πράσινο Ταγάρι ξεκίνησε με πρόστιμο για τα παλιά αυτοκίνητα… Για σκεφτείτε γιατί δεν ήταν τεκμήριο η αγορά αυτοκινήτου μέχρι εργοστασιακή αξία 50.000 (48 έκανε το Καγιέν). Και μην τα βάζετε με την Μέρκελ, ή τον ΓΑΠ… Είπαμε… Περαστικά ανθρωπάκια. Το Ράϊχ δουλεύει ασταμάτητα από το 1980, από το 1900… Έφτιαξε και συντήρησε κομμουνιστές, αντιεβραίους, νεοσοσιαλιστές, έχει αγοράσει την Αγγλία, έχει βάλει γερό χέρι στους Δημοκρατικούς στις ΗΠΑ (που ξεκαθάρισαν και κάτι λογαριασμούς στην Σερβία), έχει βάλει χέρι στους Labour της Αυστραλίας, δεν το νοιάζει εάν διαλυθεί πλέον η Ευρώπη, θα κρατήσει το Βέλγιο και ό,τι άλλο θέλει, εμάς μας έχει δεμένους χεροπόδαρα, να’ στε καλά, εσείς και ο Γερμανοσοσιαλισμός. Ο δρόμος για την υποδούλωση.

Θα βρεθούν πολλοί να λένε «μα καλά είναι, δεν έχουμε επιλογή». Και παραμονές του 1940 το έλεγαν, και παραμονές 1914 το έλεγαν. Ή δεν είναι μέρος του Μεγάλου Διχασμού; Ή δεν εξηγεί και το φαινόμενο Ζήμενς; Καταδικάστηκε μέχρι και στην Νιγηρία, αλλά εδώ… είναι Γρεκολάνδη…

Πηγή


Γράφει ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης
Δημοσιογράφος

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι στο απυρόβλητο και παρά τη μεγάλη οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα, οι μεγαλοτραπεζίτες μας εξακολουθούν να αμείβονται με υψηλούς μισθούς και υπέρογκα bonus. Οι κυβερνήσεις συμβιβασμένες με μεγαλομετόχους και διοικήσεις δεν τόλμησαν να περιορίσουν την αισχροκέρδεια των τραπεζών. Οι τράπεζες μέχρι το 2008 παρουσίαζαν υπερκέρδη, που ούτε επενδύθηκαν στα μετοχικά τους κεφάλαια, ούτε διατέθηκαν στην αγορά για την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση.

Σήμερα βιώνουμε μία απίστευτη κοροϊδία, την ώρα που κόβονται μισθοί, συντάξεις και χιλιάδες νέοι άνθρωποι μένουν άνεργοι, να βλέπουμε τις τράπεζες να μην προχωρούν στην πώληση των μη χρηματοπιστωτικών θυγατρικών εταιριών τους, για να αντλήσουν κεφάλαια και να αυξήσουν τα αποθεματικά τους. Αλήθεια γιατί η Alpha Bank δεν πουλά το ξενοδοχείο HILTON, η Eurobank το Κing – George, η Εθνική τον Αστέρα της Βουλιαγμένης; Τι εξυπηρετούν αυτές οι εμμονές, την ώρα που δεν διαθέτουν δάνεια στην αγορά, για να στηριχθούν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες;

Ποιος θα μας εξηγήσει, αν όχι η ανύπαρκτη και άτολμη κυβέρνηση, γιατί δεν μείωσαν τους μισθούς και τα bonus των Προέδρων, Δ/ντών Συμβούλων, Γενικών Δ/ντών των Τραπεζών; Ο Έλληνας φορολογούμενος "ματώνει" τα τελευταία χρόνια και δέχεται απανωτές φοροεπιδρομές για να σωθεί η χώρα. Οι τραπεζίτες γιατί παραμένουν στο απυρόβλητο; Είναι τόσο δύσκολο να δημοσιευθούν οι αμοιβές τους για να γνωρίζει ο ελληνικός λαός, που συντηρεί τις τράπεζες, πόσο του κοστίζουν οι μέτοχοι και τα διοικητικά συμβούλια;

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν πάρει μέχρι σήμερα, υπό τη μορφή εγγυήσεων, 100 δισ. ευρώ από τα 110 δισ. ευρώ που έχει δανειστεί η πατρίδα μας. Οι Έλληνες πολίτες έσωσαν δύο φορές τις τράπεζες με τις εγγυήσεις που δόθηκαν και απαιτούν από τους μεγαλομετόχους να συνδράμουν και οι ίδιοι, κάνοντας αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων στις τράπεζές τους. Όποια τράπεζα δεν αντέξει, να αγοραστεί ή να συγχωνευθεί με κάποια άλλη, για να αποκτήσει ευελιξία και κινητικότητα το τραπεζικό σύστημα. Οι τράπεζες πλέον ανήκουν στο ΛΑΟ!

Προτείνω στον Πρωθυπουργό να προχωρήσει στην κρατικοποίηση των τραπεζών μέχρι να εξυγιανθούν και μετά να πωληθούν, όπως έκανε η Αγγλία, έτσι ώστε να δημιουργηθούν υπεραξίες για το κράτος. Η Ελλάδα των 11 εκατ. πολιτών δεν έχει ανάγκη πάνω από 3 μεγάλες τράπεζες! Η κυβέρνηση οφείλει να οδηγήσει τις εξελίξεις με ομαλό τρόπο, ώστε να δημιουργηθούν ισχυροί όμιλοι που θα επενδύσουν στην καινοτομία, στην έρευνα, στην τεχνολογία.

Πώς θα ανακάμψει η χώρα όταν χάνονται "οι έξυπνες ιδέες" και το ανθρώπινο δυναμικό μεταναστεύει στο εξωτερικό; Πότε θα εφαρμόσουμε τον οδικό χάρτη για τη νέα γενιά; Σήμερα οι τράπεζες και οι μεγαλομέτοχοί τους χρεοκοπούν τη χώρα. Ζητούν συνέχεια εγγυήσεις – χρήματα για την επιβίωσή τους και έχουν "στεγνώσει" την αγορά από ρευστότητα. Η αγανάκτησή μας έχει ξεπεράσει κάθε όριο και απαιτούμε εδώ και τώρα από το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα, να αναλάβει τις ευθύνες του και να οδηγήσει τις τράπεζες σε άμεσες συγχωνεύσεις. Πατριωτικές λογικές για να σωθεί η χώρα. Δικαιοσύνη και αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα.




Σωκράτης Λαγουδάκης: [1864-1944].
Γιατρός-Φαρμακοφιλόσοφος από τη Σμύρνη που πολέμησε στην Κρητική επανάσταση του 1889 και στον ανεπίσημο ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897.

Με την σύζυγό του έσωσε ναυαγούς σε πλοίο που μετέφερε αρρώστους (στην Γαλλία αν ενθυμούμε καλώς).

Στην Αίγυπτο, όπου εγκαταστάθηκε, ίδρυσε ιατρικούς συλλόγους και περιοδικά.

Μελετώντας τη λέπρα, έκανε στον εαυτό του εμβόλιο με αίμα λεπρού για να δει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου που ανακάλυψε και το οποίο ήταν μια μίξη φαρμάκων που υπήρχαν.

Πέθανε τον Ιούνιο του 1944 (83 ετών), αιτία το ότι είχε αυτομολυνθεί ξανά με άλλη νόσο μελετώντας και προσπαθώντας ν' ανακαλύψει το φάρμακο της.

Το όνομά του βρίσκεται -όπως και ενός άλλου Έλληνα- σε στήλη των Παρισίων μεταξύ των 200 μεγαλυτέρων επιστημόνων - φιλάνθρωπων.

Οι Γάλλοι τον τίμησαν, εμείς τι κάναμε; Τον τιμήσαμε;


Σχόλιο ιστολογίου: Ίσως το ότι οι σημερινοί Έλληνες τον ξέχασαν, αποτελεί την μεγαλύτερη τιμή που του αποδόθηκε. Αφού, οι σημερινοί Έλληνες έχουν ξεχάσει όλα τα σπουδαία, όλα τα σημαντικά που κάποτε τους έκαναν να ξεχωρίζουν από τον βούρκο που σήμερα με τόση ευχαρίστηση έχουν βρεθεί...


Μήπως την ίδια στιγμή πολιτικές αποφάσεις αυτού του είδους ανοίγουν διάπλατα τις πιθανότητες απώλειας εθνικού εδάφους;

Υπάρχουν ποινικά υπεύθυνοι σε περίπτωση που τέτοιου είδους αποφάσεις οδηγήσουν σε δυσάρεστες εθνικές εξελίξεις; Και αν ναι, ποιοί είναι αυτοί που είναι υπόλογοι και θα πρέπει να λογοδοτήσουν (πιθανότατα) στον Ελληνικό λαό;

Πόσα είναι αυτά που συνηθίζει να μετράει ο πρωθυπουργός και η παρέα του με το χρήμα; Μήπως και ο νεοπατριωτισμός των κυβερνώντων έχει και αυτός τιμή αλλά και πιθανές εκπτώσεις τη στιγμή που η άμυνα της χώρας εκτίθεται "δια λόγους οικονομικούς"; Μήπως οι (δια)κυβερνώντες θα πρέπει να σκεφθούν πως το χρέος τους απέναντι στην χώρα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από οποιοδήποτε χρέος σε διεθνείς τοκογλύφους;

Μήπως οι αρχηγοί των Σωμάτων, μαζί με τον Γενικό Αρχηγό θα πρέπει να αναδιαβαθμίσουν ή να αναδιατάξουν τη θέση και τις ευθύνες τους απέναντι στον Ελληνικό λαό; Εάν οι στρατηγοί θέλουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι, μήπως θα πρέπει λειτουργήσουν και ως έντιμοι υπάλληλοι καταγγέλλοντας -στους Έλληνες πολίτες που είναι και οι εργοδότες τους- τους κινδύνους στους οποίους εκτίθεται η χώρα λόγω των πολιτικών αποφάσεων του Γιώργου Παπανδρέου;

Τι προβλέπει το σχέδιο περικοπών στις ένοπλες δυνάμεις

Το απόρρητο σχέδιο των Γενικών Επιτελείων, με τις δραστικές μειώσεις που θα προχωρήσουν τους επόμενους μήνες, ώστε να εξοικονομηθούν ετησίως τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ φέρνει στο φως σήμερα το «Έθνος».
Σύμφωνα με το σχέδιο, καταργούνται Μεραρχίες, Μονάδες, Στρατιωτικά Αεροδρόμια και κόβονται οδοιπορικά και πλείστες άλλες παροχές.

Το ΓΕΣ έχει καταλήξει σε μία ουσιαστική μείωση της δομής του κατά 1 Σώμα Στρατού, 5 Μεραρχιών, 11 Ταξιαρχιών, 40 Συνταγμάτων και 80 Μονάδων. Από την εν λόγω κατάργηση προβλέπεται, μέσα στην επόμενη τριετία, να εξοικονομηθούν 62 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Επιπλέον το ΓΕΣ μειώνει από 35 σε 12 τα κέντρα νεοσυλλέκτων, με στόχο την εξοικονόμηση 34 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.

«Ψαλίδι» πέφτει και στον προϋπολογισμό του Πολεμικού Ναυτικού, μειώνοντάς τον κατά 140 εκατομμύρια ευρώ.

Το ΓΕΝ πέτυχε το χρέος που κουβαλούσε από τα προηγούμενα χρόνια να περιοριστεί από 79 σε 19 εκατομμύρια ευρώ, με προοπτική να μηδενιστεί στο τέλος του έτους.

Προφανώς, λοιπόν, δεν είναι οικονομικά συμφέρουσα η διατήρηση του στρατεύματος.
 • Μήπως για την κυβέρνηση τουΓιώργου Παπανδρέου δεν είναι οικονομικά συμφέρουσα και η διατήρηση του συνόλου της επιφανείας του σημερινού γεωγραφικού χώρου της Ελλάδας;
 • Μήπως, εάν μικρύνει η χώρα, τότε θα υπάρχουν λιγότερα έξοδα;
 • Μήπως εάν τελικά σαν Ελλάδα μείνει μόνο ο νομός Αττικής (με την Πελοπόννησο) θα είναι ακόμη λιγότερα τα έξοδα;

ΥΓ.: Θα βρεθεί επιτέλους κάποιος με κοχόνες να τελειώσει με αυτό το τσίρκο, που είναι εθνικά άκρως επικίνδυνο; Αλήθεια, μπορεί ένας πολίτης να αιτηθεί για πολιτικό πρόσωπο την στέρηση εξόδου του από την χώρα;

Ολόκληρο το σχέδιο περικοπών των Ενόπλων Δυνάμεων

Ολόκληρο το απόρρητο σχέδιο των Γενικών Επιτελείων, με τις δραστικές μειώσεις που θα προχωρήσουν τους επόμενους μήνες, ώστε να εξοικονομηθούν ετησίως τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ φέρνει στο φως σήμερα το «Εθνος». Συγκεκριμένα καταργούνται Μεραρχίες - Μονάδες - Στρατιωτικά Αεροδρόμια και κόβονται οδοιπορικά και πλείστες άλλες παροχές.

Δραστική μείωση Σχηματισμών και Μονάδων και ριζικές αλλαγές στο σύστημα επιστράτευσης, προβλέπει το «απόρρητο» σχέδιο της νέας Δομής Δυνάμεων που υπέβαλε το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Αποβλέποντας στη δημιουργία ενός ευκίνητου, ευέλικτου, χρηστικού και αποτελεσματικού Στρατού και, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του υπουργού Αμυνας, για πρώτη φορά έπειτα από είκοσι χρόνια υπερνικώντας αντιστάσεις και παραδοσιακές αγκυλώσεις, το ΓΕΣ κατέληξε σε μία ουσιαστική μείωση της δομής του κατά 1 Σώμα Στρατού, 5 Μεραρχίες, 11 Ταξιαρχίες, 40 Συντάγματα και 80 Μονάδες! Η κατάργηση των παραπάνω Σχηματισμών και Μονάδων προβλέπεται να γίνει μέσα στην επόμενη τριετία, απ΄ όπου προβλέπεται να εξοικονομηθούν 62 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Επιπλέον το ΓΕΣ, αλλάζοντας τη φιλοσοφία της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα Κέντρα Νεοσυλλέκτων, προτείνει τη μείωσή τους από 35 σε 12 πολυδύναμα Κέντρα, πλήρως επανδρωμένα και εξοπλισμένα, ικανά να εκπληρώσουν τη σημαντική αποστολή τους, δηλαδή την ομαλή ένταξη στο Στρατιωτικό Περιβάλλον των νέων στρατιωτών. Από τη μείωση των κέντρων νεοσύλλεκτων αναμένεται να εξοικονομηθούν 34.200.000 ετησίως. Ωστόσο, στην πρόταση αυτή του ΓΕΣ εκδηλώνονται ήδη αντιδράσεις από βουλευτές -κυρίως κυβερνητικούς- στις περιφέρειες των οποίων βρίσκονται τα υπό κατάργηση Κέντρα Εκπαίδευσης...

Αναδιοργάνωση
Ηδη στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης, με την αναθεώρηση της επάνδρωσης των υφιστάμενων Μονάδων, το επιστρατευόμενο προσωπικό του Στρατού Ξηράς στην περίοδο του πολέμου μειώθηκε κατά 100.000, με αποτέλεσμα την αντίστοιχη μείωση των πιστώσεων για υλικά ένδυσης και διατροφής που απαιτείται να υπάρχουν στις αποθήκες επιστράτευσης κατά 650 εκατομμύρια ευρώ στην επόμενη τριετία.

Το ΓΕΣ -όπως αναφέρεται στο εισηγητικό της εν λόγω πρότασης- σεβόμενο απόλυτα τις αποφάσεις και τις κατευθύνσεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, λαμβάνοντας υπόψη τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας, τις απαιτήσεις που επιβάλλονται από την Πολιτική Εθνικής Αμυνας και την ανάγκη εκμετάλλευσης στο έπακρο των διατιθέμενων πόρων για τη διατήρηση του αξιόμαχου του Στρατού Ξηράς, προχώρησε στη σύνταξη μελέτης για τη μεγιστοποίηση της εκμετάλλευσης τόσο του ανθρώπινου δυναμικού όσο και των διατιθέμενων μέσων.

Το προϊόν της μελέτης, απαλλαγμένο από οποιαδήποτε σκοπιμότητα (τοπικών, οικονομικών και λοιπών παραγόντων), καταλήγει σε έναν ευέλικτο και ισχυρό στρατό στηριγμένο κυρίως στην ποιότητα, η οποία αποτελεί σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος.

Το σημαντικότερο όμως όφελος είναι η διατήρηση των Διοικητικών Δομών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την εκπλήρωση σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο της αποστολής του.

Η συγκεκριμένη μελέτη διεισδύει στην ουσία των προβλημάτων, δίνει καινοτόμες, εφαρμόσιμες, αποτελεσματικές και με το λιγότερο δυνατό κόστος λύσεις, απέχει δε πολύ από τις πρακτικές του παρελθόντος με τις βαρύγδουπες εξαγγελίες κατάργησης Στρατηγείων για αποκλειστικά επικοινωνιακούς λόγους, των οποίων ένα κέρδος της τάξης των 200 ατόμων (όπως στην υποθετική περίπτωση της κατάργησης της 1ης Στρατιάς), σε καμία περίπτωση, δεν ισοσκελίζει το λαμβανόμενο από αυτές τις ενέργειες ρίσκο.

Αεροπορία : Σύμπτυξη μονάδων
Υποβαθμίζονται τρεις Σμηναρχίες

Τουλάχιστον δέκα εκατομμύρια ευρώ εξοικονομούνται ετησίως από τις οργανωτικές μεταβολές που αποφασίστηκαν στην Πολεμική Αεροπορία και είναι ήδη σε εξέλιξη. Αυτές κινούνται σε έξι κατευθύνσεις:

 • Μετασχηματισμός τριών Σμηναρχιών Μάχης σε Αεροπορικά Αποσπάσματα. Της 132 ΣΜ στο Αγρίνιο, της 134 ΣΜ στη Σαντορίνη και της 138 ΣΜ στο Τυμπάκι της Κρήτης.
 • Μετασχηματισμός των Αεροπορικών Αποσπασμάτων Ιωαννίνων και Κοζάνης σε Μετεωρολογικούς Σταθμούς και κατάργηση του Αεροπορικού Αποσπάσματος Ποτίδαιας.
 • Κατάργηση των Προωθημένων Εφοδιαστικών Κέντρων (ΠΕΚ) στον Aραξο, στο Τυμπάκι και στον Βόλο.

Η εξοικονόμηση από τις παραπάνω μεταβολές εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 2,1 εκατ. €.

Στο μεταξύ υλοποιείται η σύμπτυξη των δραστηριοτήτων των Μονάδων-φορέων (Μονάδες Radar, Σταθμών Αναφοράς), με σκοπό τη μετάπτωση των Μοιρών Σταθμού Προειδοποίησης (ΜΣΕΠ) και Σταθμών Αναφοράς (ΣΑ) σε τηλεχειριζόμενες Μονάδες (Remote Radar Head) καθώς και τη μετατροπή των Κέντρων Ελέγχου Περιοχής (ΚΕΠ) σε Εθνικό ARS. Η εξοικονόμηση των συγκεκριμένων μεταβολών εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 3,1 εκατ. €.

Επίσης η Πολεμική Αεροπορία προχωράει:

 • Στην ένταξη όλων των αεροσκαφών F-16 Block 30 στην 330Μοίρα στην 111ΠΜ/Αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου και αναστολή λειτουργίας της 346Μ με έδρα την 110ΠΜ στη Λάρισα.
 • Στον σχεδιασμό μετακίνησης της 383 ΜΕΕΑ των πυροσβεστικών αεροσκαφών CL-415 από την 113ΠΜ/Αεροδρόμιο Μακεδονίας στην 112ΠΜ/Αεροδρόμιο Ελευσίνας.

Η εξοικονόμηση από τις δύο αυτές μεταβολές εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 5 εκατ. €.

Πολεμικό Ναυτικό: Ψαλίδι 15% στον προϋπολογισμό
Η εισήγηση για τις μειώσεις

Ψαλίδι 15% έπεσε και στον προϋπολογισμό του Πολεμικού Ναυτικού μειώνοντάς τον 140 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, επαναπροσδιόρισε τις ανάγκες του ώστε οι δαπάνες να μην υπερβούν τον προϋπολογισμό και σε καμία περίπτωση να μη δημιουργηθεί χρέος για το επόμενο έτος.

Στο μεταξύ, το ΓΕΝ πέτυχε το χρέος που κουβαλούσε από τα προηγούμενα χρόνια να περιοριστεί από 79 σε 19 εκατομμύρια με προοπτική να μηδενιστεί στο τέλος του έτους. Οι σημαντικότερες μειώσεις γίνονται στις δαπάνες των νοσοκομείων του Ναυτικού, καθώς το λειτουργικό κόστος έχει πέσει στο μισό. Από είκοσι (20) εκατομμύρια που ήταν ετησίως, μειώθηκε στα δέκα (10) εκατομμύρια.

Ωστόσο, νέα εντολή του υπουργείου Οικονομικών για περαιτέρω περικοπές στον γενικό προϋπολογισμό του 2011 αναγκάζει και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού να περικόψει επιπλέον 13 εκατομμύρια, όπως επίσης 12 εκατομμύρια η Πολεμική Αεροπορία και 25 εκατομμύρια ο Στρατός Ξηράς.

Για τις περαιτέρω μειώσεις που καλούνται να κάνουν τα Γενικά Επιτελεία το Ναυτικό εισηγείται:

 • Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την καταβολή οδοιπορικών εξόδων. Μόνο το Ναυτικό θα εξοικονομήσει ετησίως 1.500.000 ευρώ.
 • Δραστικός περιορισμός των φοιτούντων σε σχολεία του εξωτερικού. Για το 2011 στο Ναυτικό έχει προσδιοριστεί κόστος ενός εκατομμυρίου δολαρίων για φοίτηση δώδεκα (12) αξιωματικών στις ΗΠΑ. Στο ποσοστό αυτό θα πρέπει να προστεθεί το κόστος αποζημίωσης, το οποίο εκτιμάται σε 580.000 ευρώ ετησίως. Ενα πτυχίο εξωτερικού στοιχίζει όσο 18 πτυχία σε ελληνικά πανεπιστήμια!!!
 • Δραστικός περιορισμός των μετακινουμένων στο εξωτερικό για συμμετοχή σε συνέδρια και συσκέψεις. Ετησίως το Ναυτικό μπορεί να εξοικονομήσει ένα εκατομμύριο ευρώ!
 • Περιορισμός των θέσεων εξωτερικού και κυρίως στην Κύπρο.
 • Τροποποίηση του τρόπου υπολογισμού της δαπάνης για μεταφορά οικοσκευών. Το ΓΕΝ μπορεί να εξοικονομήσει ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως.
 • Περικοπή στο 50% των απόρρητων δαπανών.
 • Κατάργηση της δωρεάν διανομής γάλακτος στους χείριστες ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το ΓΕΝ επιβαρύνεται με ένα εκατομμύριο ετησίως. Η μελέτη καταλήγει σε έναν ευέλικτο και ισχυρό στρατό στηριγμένο κυρίως στην ποιότητα, η οποία αποτελεί σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος