Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

22 Αυγ 2011

Πού οφείλεται η γεωγραφικώς εξαπλούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια που οδηγεί σε βίαιες εξεγέρσεις, σε ανατροπές και σε αμφισβητήσεις κάθε εξουσίας

THE NEW YORK TIMES
Το Λονδίνο καίγεται. Η Αραβική Ανοιξη ξεσηκώνει πλήθη εξεγερμένων εναντίον των απολυταρχικών εξουσιών σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο. Το Ισραηλινό Καλοκαίρι κατεβάζει 250.000 Ισραηλινούς στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το αφόρητα υψηλό κόστος στέγασης και για τον τρόπο με τον οποίο η χώρα τους διοικείται από μια κοινωνικώς «στεγανή» πολιτική ελίτ. Από την Αθήνα μέχρι τη Βαρκελώνη οι νέοι της Ευρώπης συρρέουν στις πλατείες των πόλεών τους για να διαμαρτυρηθούν κατά της ανεργίας και της άδικης κατανομής των εισοδημάτων. Στις ΗΠΑ ένα οργισμένο Κόμμα του Τσαγιού προκύπτει από το πουθενά για να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις.

Τι τρέχει αλήθεια;

Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές ερμηνείες για όλες αυτές τις κοινωνικές εκρήξεις. Αλλά πιστεύω ότι κατά βάθος έχουν έναν κοινό παρονομαστή, που κατέστη φανερός στο κυρίαρχο σύνθημα της εξεγερμένης μεσαίας τάξης στο Ισραήλ: «Παλεύουμε για ένα προσιτό μέλλον». Σε ολόκληρο τον κόσμο εκατομμύρια πολίτες που ανήκουν στη μεσαία και στην κατώτερη εισοδηματική τάξη αισθάνονται ότι το μέλλον τούς έχει ξεφύγει. Και την αίσθηση της απώλειας, που έχουν, τη φωνάζουν στους πολιτικούς ηγέτες τους για να την καταλάβουν.

Γιατί όλα αυτά συμβαίνουν τώρα; Ολα ξεκινούν από το γεγονός ότι η παγκοσμιοποίηση και η τεχνολογική επανάσταση της πληροφορίας έφθασαν σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Χάρη στη ρομποτική, στις ασύρματες διαδικτυακές συνδέσεις, στα 3G, Skype, Facebook, Google, LikedIn, Twitter, iPad και βεβαίως στα έξυπνα και φθηνά τηλέφωνα, ο κόσμος από ψηφιακώς συνδεδεμένος έχει γίνει υπερ-συνδεδεμένος. Αυτή είναι η πιο σημαντική τάση σήμερα παγκοσμίως. Και αποτελεί την κρίσιμη εξήγηση γιατί, για να εισέλθει κανείς σήμερα στη μεσαία τάξη, πρέπει να μελετήσει σκληρότερα, να δουλέψει πιο έξυπνα και να προσαρμοστεί γρηγορότερα από όσο έπρεπε στο παρελθόν. Η τεχνολογική επανάσταση και η παγκοσμιοποίηση διαγράφουν όλο και περισσότερο τη «δουλειά ρουτίνας» - το είδος της εργασίας που χαρακτήριζε κάποτε τον τρόπο ζωής της μεσαίας τάξης.

Ο συνδυασμός της παγκοσμιοποίησης και των νέων τεχνολογιών της πληροφορίας αποφέρει τεράστια κέρδη παραγωγικότητας, κυρίως σε περιόδους ύφεσης όπου οι εργοδότες διαπιστώνουν ότι η αντικατάσταση της ανθρώπινης εργασίας από μηχανές, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ρομπότ και ταλαντούχους ξένους εργαζόμενους είναι ευκολότερη, φθηνότερη και πλέον αναγκαία από ποτέ. Κάποτε η πρόσβαση ήταν εύκολη μόνο στη φθηνή εργασία που πρόσφεραν οι αλλοδαποί χειρώνακτες. Τώρα είναι εύκολα προσβάσιμες στην αλλοδαπή και οι φθηνές ιδιοφυίες. Αυτό εξηγεί γιατί οι επιχειρηματικοί όμιλοι πλουτίζουν και οι εργαζόμενοι της μεσαίας τάξης φτωχαίνουν.

Καλές δουλειές υπάρχουν. Αλλά απαιτούν όλο και καλύτερη εκπαίδευση. Ολο και καλύτερες τεχνικές δεξιότητες.

Η ανεργία σήμερα παραμένει σχετικά χαμηλή για τους εργαζομένους με πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Αλλά για να αποκτήσει κανείς μια καλή εκπαίδευση και για να την εξαργυρώσει με μια καλή δουλειά χρειάζεται να προσπαθήσει περισσότερο και σκληρότερα. Επιπλέον, δεν αρκεί μόνο να αποκτήσει κανείς περισσότερα εφόδια για να βρει μια καλή δουλειά. Οι κυβερνήσεις αδυνατούν πλέον να εξασφαλίσουν γενναιόδωρα επιδόματα σε όσους δεν καταφέρνουν να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους. Αδυνατούν επίσης να τους εξασφαλίσουν φθηνές πιστώσεις για να αποκτήσουν στέγη. Και η οικοδομική δραστηριότητα, όπως είναι γνωστό, εξασφάλιζε πολλές θέσεις εργασίας στις κατασκευές και στις λιανικές πωλήσεις.

Αλίμονο, επί 50 χρόνια μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για να γίνει κανείς πρόεδρος, δήμαρχος, κυβερνήτης ή πρόεδρος πανεπιστημίου έπρεπε να φροντίζει ώστε να δίνει στους ανθρώπους. Σήμερα πρέπει να φροντίζει ώστε να παίρνει απ' αυτούς. Σήμερα η επανάσταση της παγκοσμιοποίησης και των υψηλών τεχνολογιών οδηγεί στην παγκοσμιοποίηση της οργής. Ολοι αυτοί οι διαδηλωτές εμπνέονται ο ένας από τον άλλον. Κάποιοι Ισραηλινοί διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «Προχώρα σαν Αιγύπτιος». Η επανάσταση της παγκοσμιοποίησης και των υψηλών τεχνολογιών δίνει επίσης τη δυνατότητα στους πολίτες να αμφισβητήσουν τις ιεραρχίες και τις παραδοσιακές μορφές εξουσίας, στην πολιτική, στις επιχειρήσεις ή στην επιστήμη. Δίνει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν και πανίσχυρες μειοψηφίες που κάνουν τη ζωή των κυβερνητών δύσκολη. Παράδειγμα το Κόμμα του Τσαγιού.

Σίγουρα μια από τις εμβληματικές εικόνες της εποχής είναι εκείνη του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ που, αφού κυβέρνηση επί τρεις δεκαετίες ως σύγχρονος φαραώ, περιμένει να δικαστεί κρατούμενος σε ένα «κλουβί» με τους δύο γιους του. Κάθε πολιτικός ηγέτης και κάθε διευθύνων σύμβουλος πρέπει να διαλογιστεί βλέποντας τη φωτογραφία του Μουμπάρακ. «Η πυραμίδα της εξουσίας ανεστράφη», σχολίασε ο Γιάρον Εσραχί, ένας ισραηλινός πολιτικός αναλυτής.

Ας ανακεφαλαιώσουμε λοιπόν: Η μεσαία τάξη χάνει όλο και περισσότερο την πρόσβαση που είχε σε πιστώσεις, σε εργασίες ρουτίνας, σε θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα, σε τίτλους σπουδών. Ταυτόχρονα, απαιτούνται όλο και μεγαλύτερη προσπάθεια, όλο και περισσότερα προσόντα, για να κερδίσει και να κρατήσει μια αξιοπρεπή εργασία. Οι πολίτες έχουν όλο και μεγαλύτερη πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης, κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας για να οργανωθούν, να διαμαρτυρηθούν και για να αμφισβητήσουν την εξουσία.

Ολα αυτά σε μια περίοδο κατά την οποία ο συνδυασμός παγκοσμιοποίησης και υψηλών τεχνολογιών ανεβάζει στα ύψη τις αμοιβές όσων διαθέτουν επιστημονικά και επαγγελματικά εφόδια «παγκοσμίου εμβελείας» ή όσων καταφέρνουν να εκμεταλλευθούν τις εξελίξεις και να αποκτούν πρόσβαση στο χρήμα, στα μονοπώλια, σε κυβερνητικά συμβόλαια ή τέλος πάντων βρίσκονται κοντά στην εξουσία. Ευλόγως η ψαλίδα των ανισοτήτων στα εισοδήματα ανοίγει και ανατροφοδοτεί την οργή και τις εξεγέρσεις. Βάλτε όλες αυτές τις διαπιστώσεις μαζί και θα έχετε τις ειδήσεις της πρώτης σελίδας.

Πηγή: tovima.gr

Η συζήτηση που άνοιξαν τις τελευταίες μέρες, μέσω περιοδικών διεθνούς εμβέλειας, οι συνήθεις… «φιλέλληνες», μερικοί εκ των οποίων είναι και σύμβουλοι ή συνομιλητές του κ. πρωθυπουργού (Γκρούγμαν, Σόρος κτλ.), περί της μικρής ή μεγάλης πιθανότητας «εξωπετάγματος» της Χώρας μας από την Ευρωζώνη, με την προφανή ελπίδα (και «αφανή» στόχο) ότι η πρόβλεψή τους αυτή, θα λειτουργήσει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, δεν έχει πάρει ακόμη τη δέουσα απάντηση από την Ελληνική Κυβέρνηση. Ακόμη!

(Το ευτράπελο είναι ότι, καθώς διέρρευσαν οι στενοί φίλοι του «Μεγαλο-….το δεύτερο συνθετικό είναι ελευθέρας επιλογής», ο κ. Σόρος ενοχλήθηκε που οι Έλληνες καταλάβαμε αυτό που είπε στο Spiegel, όπως ακριβώς το είπε. Ότι δηλ το καλλίτερο είναι να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, ίσως και από την Ένωση!!! Προκάλεσαν όμως οι «ενδιαφερόμενοι» Έλληνες φίλοι του και μια παραπονεμένη δήθεν, «διαρροή» εμβέλειας αναγνωστών του Βήματος της Κυριακής, προς χρήσιν των ιθαγενών και αφήνουν το παγκόσμιας επιρροής γερμανικό περιοδικό να κάνει τη… δουλειά του. Εάν κάτι άλλο από αυτό πού είπε, εννοούσε πράγματι ο κ. Σόρος, όφειλε με προσωπική δήλωσή του στο Spiegel να ανασκευάσει και όχι με ασήμαντες έως χλευαστικές της νοημοσύνης των αναγνωστών του Βήματος της Κυριακής, «διαρροές σκοπιμότητος»).Κλείνει η παρένθεση.

Δεν αρκεί μια αυστηρή δήλωση από την Κυβέρνηση, του τύπου: «Εμείς δεν φεύγουμε σε καμιά περίπτωση, γιατί δεν θέλουμε και γιατί δεν προβλέπεται από τις Συνθήκες διαδικασία αποβολής από την Ευρωζώνη, κτλ.».

Τέτοιες δηλώσεις ελάχιστη αποτελεσματικότητα έχουν. Χρειάζεται κάτι πολύ περισσότερο, πολύ ισχυρότερο και βαθύτερα τεκμηριωμένο.

Το ξέρει καλά ο κ. Παπανδρέου ότι εκεί που έφερε ή που άφησε να φτάσουν τα πράγματα, το κόστος αποβολής της χώρας μας από το Ευρώ (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο) γίνεται κάθε μέρα που περνά, μικρότερο για τους «αλληλέγγυους» εταίρους μας από ό,τι αυτό που ονομάζουν (και είναι, αλλά δεν είναι μόνο) «βοήθεια προς την Ελλάδα».

Εάν βέβαια το αποφασίσουν οι Δυνάμεις του Γαλλογερμανικού Άξονα, θα ασκήσουν στην Ελλάδα τέτοια αφόρητη πίεση, επιβάλλοντας τόσο εξοντωτικά και ταπεινωτικά νέα μέτρα και τόσο ασφυκτικά και ανέφικτα χρονοδιαγράμματα, προκαλώντας τέτοια παραπέρα ύφεση, ανεργία και φτώχεια για να αποδεσμευθεί η «επόμενη δόση» του δανείου, ώστε η αποχώρησή μας να εμφανισθεί στον Ελληνικό λαό, από την υπεύθυνη γι’ αυτό το κατάντημα, Κυβέρνηση, περίπου σαν λυτρωτική έξοδος.

Θα παρουσιαστεί τότε πάνω σε άσπρο άλογο «ο λυτρωτής» που θα μας οδηγήσει υπερήφανα και ηρωικά στην έξοδο από την Ευρωζώνη, (ίσως και από την Ένωση) έξοδο που θα είναι, φυσικά, η είσοδος της αβύσσου.

Πάντως για την ώρα τα κολοσσιαία λάθη συνεχίζονται. Ο κ. Βενιζέλος συνάπτει διμερή συμφωνία με τη Φινλανδία σχετικά με τούς ιδιαίτερους όρους συμμετοχής της (εάν τελικά συμμετάσχει) στο αποφασισμένο, εν τούτοις, από τις Δυνάμεις του Μνημονίου, δάνειο προς τη χώρα μας!

Δεν έχει σημασία το ακριβές περιεχόμενο αυτής της διμερούς Συμβάσεως. Σημασία έχει ότι δημιουργεί ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο, διεγερτικό ανάλογων αξιώσεων από άλλους εταίρους αλλά κυρίως ότι επανεθνικοποιεί θεσμικά, ένα κοινοτικό και ακόμη ευρύτερο (λόγω ΔΝΤ και ΕΚΤ) «κεκτημένο». Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια αντικειμενική στήριξη προς εκείνους που απεργάζονται την ευρωπαϊκή αποδόμηση.

Το επιχείρημα ότι ήταν υποχρέωσή του και ότι επικοινώνησε, πριν από τη σύναψη της παράδοξης στοιχηματικής ελληνο-φινλανδικής συμφωνίας με τον κ. Σόιμπλε και τους άλλους ομολόγους του της Ευρωζώνης, είναι καλλίτερα να μην το επικαλείται ο κ. Βενιζέλος. Γιατί το πιθανότερο είναι πολύ θα χάρηκαν οι ομόλογοι με το τηλεφώνημά του, κάθε ένας, φυσικά, για δικούς του λόγους και όλοι μαζί γιατί έπεσε στην παγίδα.

Γιατί δεν παρέπεμψε εξ αρχής ο κ. Βενιζέλος τη Φινλανδή κα «μίνι Μέρκελ» στον Πρόδρο Βαν Ρομπέι, στον κ. Γιούνκερ, στον κ. Μπαρόζο και στους «αρμόδιους» αλλά τους καλεί τώρα, όπως και τους άλλους ομολόγους, κατόπιν εορτής, να εγκρίνουν και τυπικά τη δική του διμερή συμφωνία;

Είπαμε κ. αντιπρόεδρε να πάμε γρήγορα. Όμως η προοπτική είναι Μαραθώνιος, όχι 100 μέτρα!

Στροφή σε προϊόντα από δεύτερο χέρι και ενοικιάσεις επώνυμων ειδών φαίνεται να κάνουν οι περισσότερες γυναίκες, εφόσον η οικονομική κρίση αλλάζει το σκηνικό και στο χώρο της ένδυσης. Το όνειρο των περισσότερων γυναικών να κυκλοφορούν με ένα αυθεντικό φόρεμα ενός διάσημου μόδιστρου, έστω και για 24 ώρες και να κρατούν στο χέρι μία τσάντα ενός γνωστού οίκου, μπορεί να γίνει πλέον πραγματικότητα και στην Ελλάδα, μέσω εταιρειών που ενοικιάζουν επώνυμα ρούχα και διάφορα αξεσουάρ για μία λαμπερή εμφάνιση. Μία τάση που στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, τώρα και στην Ελλάδα τείνει να επικρατήσει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Στην Ελλάδα, ολοένα και περισσότερες είναι οι εταιρείες ενοικίασης ρούχων και αξεσουάρ που κάνουν εμφάνιση, λειτουργώντας καταστήματα, αλλά και διαδικτυακά

Άμα μείνουμε στα ρούχα, στα παπούτσια και τα αξεσουάρ έχει καλώς. Μήπως όμως μπούμε στη διαδικασία ενοικίασης όλων των αγαθών και υπηρεσιών; Αν αρχίσουν πάντως οι «ενοικιάσεις» τροφίμων και ποτών θα είμαστε στο σημείο της μη επιστροφής. Θα νοικιάζουμε λουλούδια, τραπεζομάντηλα, μουστάρδες, μαγιονέζα, φρούτα και κρασιά ως ντεκόρ στα κυριακάτικα τραπέζια.

Πέφτει η Τρίπολη στα χέρια των αντικαθεστωτικών. Μικρό το κακό. Φτάνει να μείνει η Καλαμάτα και η Πύλος στα χέρια των αντιμνημονιακών και να μην πέσει στα χέρια των Γερμανών και λοιπών «συμμαχικών δυνάμεων».

Κλείνουν μέτωπα διαβάζουμε ο Βενιζέλος και η Διαμαντοπούλου. Κάντο όπως ο Καντάφι, δηλαδή.

Τρίπολη: πλατεία επανάστασης

Ο Βενιζέλος δικαιώνεται: ”διμερείς συμφωνίες εγγυήσεων, ανάλογες με αυτήν της Ελλάδας με τη Φινλανδία, θα έχουν αρνητική επίπτωση στην πιστοληπτική αξιολόγηση των διασωζόμενων χωρών και φέρνουν την Αθήνα ένα βήμα πιο κοντά στην χρεοκοπία”, εκτίμησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Και οι πανεπιστημιακοί καλούν την Υπουργό Παιδείας να αποσύρει το Νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ. Τεράστιες επιτυχίες.

Πως κλείνουν τα μέτωπα και όχι τα μάτια από απόγνωση δεν καταλάβαμε αλλά δεν έχει σημασία.

Γιατί η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει μέχρι να βγει το 2011, λέει η Standard & Poor. Ποιο τέλος του 2011; Εδώ ο Σεπτέμβρης δεν βγαίνει. Πτωχοί και νεόπτωχοι στάνταρ είμαστε.

Αλλά τι να πει και ο Μεξικανός μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών, Κάρλος Σλιμ, ο οποίος έχασε μέσα σε τέσσερις μέρες το απίστευτο ποσό των 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ισοδυναμεί με 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ, εξαιτίας της καταιγίδας που έπληξε τις χρηματιστηριακές αγορές. Η περιουσία του πλουσιότερου ανθρώπου, μειώθηκε από 71,1 στα 64,4 δισ δολάρια. Κινδυνεύει με ολική καταστροφή, καθώς τις επόμενες ημέρες θα φανεί σε ποιο βαθμό θα απειληθεί η πρωτιά του στο περιοδικό Forbes από τον δεύτερο και τρίτο στη λίστα αντίστοιχα, Μπιλ Γκέιτς και Γουόρεν Μπάφετ.

Δηλαδή το ερώτημα είναι αν θα μιλήσει ή όχι ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ; Με την οικονομία στη …ΜΕΘ δεν θα το καταλάβουμε καν. Και τι να πει εξάλλου. Ορισμένες φορές είναι προτιμότερη, αλλά και πιο επικερδής η σιωπή. Αφήστε που διαδραματίζεται και το σενάριο του «βαθύτατα προβληματισμένου» Πρωθυπουργού. Κι ας τον βλέπουν οι λαϊκιστές της αντιπολίτευσης μαυρισμένο. Οι ”μαύρες” σκέψεις είναι η αιτία …

Μικρός Οδυσσέας


Η κρίση που γίνεται ευκαιρία για τον Βαγγέλη

Το ΠΑΣΟΚ σήμερα διαλύεται. Βρίσκεται σε πορεία χωρίς επιστροφή. Αν και –δυστυχώς- στην καταστροφική του αυτή πορεία συμπαρασύρει ολόκληρη την χώρα, τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, όσο και τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κατ’ εξοχήν υπεύθυνου κόμματος για την σημερινή κατάσταση της χώρας, προτιμούν να αναλώνονται σε εσωτερικές μάχες εξουσίας (αφού η αντιπολίτευση είναι απούσα, για τους δικούς της λόγους).

Έκπληξη έχει προκαλέσει -σε ουκ ολίγους- το γεγονός της αποδοχής της αντιπροεδρίας εκ μέρους του Βαγγέλη Βενιζέλου και της συμμετοχής του σε μία κυβέρνηση η οποία όχι μόνο πνέει τα λοίσθια, αλλά έχει μπει σε διαδικασία της απόλυτης αυτοκαταστροφής της. Ο κύριος Βενιζέλος, συνταγματολόγος και αρκετά ευφυής άνθρωπος αλλά και πολιτικός, ξάφνιασε πολλούς, αλλά όχι όλους. Άλλωστε, ποτέ δεν έκρυψε ο ίδιος τις προθέσεις του να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ. Και η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν απομακρύνθηκε από αυτό τον στόχο του. Απλά, ως καλός στρατηγός, προτίμησε να αφήσει ή να χάσει κάποιες μάχες, όταν είχε διαπιστώσει πως ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ήταν μόνο αυτό που φαινόταν, ούτε ήταν τόσο μόνος όσο ήθελε να δείχνει.

Οι σχέσεις μεταξύ Παπανδρέου και Βενιζέλου δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν καλές. Ποτέ δεν υπήρξαν τέτοιες. Πέρα από τα επικοινωνιακά χαμόγελα και χειροκροτήματα, οι δύο άνδρες γνώριζαν πάρα πολύ καλά πως η σύγκρουση μεταξύ τους είναι αναπόφευκτη. Απλά, μέχρι σήμερα και οι δύο έχουν φροντίσει έτσι ώστε οι ό,ποιες συγκρούσεις συνέβησαν μεταξύ τους, να μην γίνουν άμεσα αντιληπτές ή τουλάχιστον να μην είναι κατά μέτωπον… Ο Βαγγέλης Βενιζέλος, γνωρίζοντας πολύ καλά ποιος και τι κρυβόταν πίσω από το «παραβάν» δέχτηκε να μπει στην «φωτιά» ευελπιστώντας πως θα έχει την ευκαιρία να πάρει το «δαχτυλίδι» (φυσικά όχι από τον Γιώργο). Και η ευκαιρία του δόθηκε μέσα από τη νέα θέση, η οποία μπορεί να τον εκθέτει στο εσωτερικό, αλλά του έδωσε τη δυνατότητα να γνωριστεί με τους μεγάλους σε Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ. Τότε ήταν άλλωστε που πήρε την μεγάλη του απόφαση, την απόφαση να «ρίξει» τον Γιώργο Παπανδρέου, να απομακρυνθεί από την κυβέρνηση και να σώσει το κόμμα από την διάλυση… και αυτό του το σχέδιο σήμερα έχει ήδη δρομολογηθεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί είτε στα τέλη του Σεπτέμβρη είτε στις αρχές του Οκτώβρη… αφού τότε υπό την ασφυκτική κοινωνική, πολιτική και –κυρίως-κομματική πίεση, ο Βαγγέλης Βενιζέλος θα αποχωρήσει από την εξαθλιωμένη κυβέρνηση Παπανδρέου, οδηγώντας την χώρα σε εκλογές…

Αν και πολλοί άνθρωποι του Γιώργου Παπανδρέου θα τρέξουν τότε να χαρακτηρίσουν τον κύριο Βενιζέλο ως «αποστάτη» (για να εγείρουν αντιδεξιά αντανακλαστικά και να επιχειρήσουν την ύστατη συσπείρωση), περισσότεροι θα είναι εκείνοι που θα θριαμβολογήσουν για τον πολιτικό Βενιζέλο και την «εθνοσωτήριο» πολιτική του σκέψη και κίνηση. Φυσικά, ο Γιώργος Παπανδρέου θα αποτελέσει άμεσα πολιτικό παρελθόν και θα αναγκασθεί να συρθεί σε εκλογές τις οποίες θα χάσει με ποσοστό που πιθανότατα θα είναι μονοψήφιο… Σε αυτό θα συντελέσει τόσο η μνημονιακή και αντεθνική του πολιτική, όσο και οι αθρόες μετακινήσεις ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ σε άλλα κόμματα.

Το σχέδιο του Βαγγέλη Βενιζέλου περιέχει την ηρωική απομάκρυνσή του, αλλά περιέχει και την παράδοση της κυβέρνησης στα χέρια του Σαμαρά. Αυτό ακριβώς το σημείο είναι ίσως το σημαντικότερο για τον ίδιο τον Βενιζέλο, ο οποίος θα απαιτήσει και θα πάρει πανηγυρικά την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, ενώ θα κατηγορεί πλέον τον Αντώνη Σαμαρά ως μη ακόλουθο των προεκλογικών του δηλώσεων… Μέσα σε αυτό του το σχέδιο (που προφανώς δεν είναι μόνο δικό του…) ο Βαγγέλης Βενιζέλος σκοπεύει να αφήσει αναμμένα κάρβουνα (και όχι καυτή πατάτα) στον Σαμαρά, ευελπιστώντας πως ο «βαρύς χειμώνας» θα εξαντλήσει τη Νέα Δημοκρατία και θα επαναφέρει το νέο ΠΑΣΟΚ –με αρχηγό τον ίδιο- σε πορεία εξουσίας.

Ο «αποχωρήσας» Βενιζέλος θα χαρακτηριστεί ήρωας (του ΠΑΣΟΚ και όχι της χώρας απαραίτητα) και ίσως κάποιοι τρέξουν να τον συγκρίνουν με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Εμείς, απλά θα θυμίσουμε πως ο Ελευθέριος Βενιζέλος σημαδεύτηκε και από μία τεράστια εθνική καταστροφή. Καταστροφή που σήμερα φαίνεται να έρχεται και πάλι. Εάν, τόσο ο Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο Βαγγέλης Βενιζέλος, δεν πάρουν τα κατάλληλα μέτρα, θα αποδειχθούν μικρότεροι των περιστάσεων και φυσικά των εθνικών επιταγών… Πάντως, το σχέδιο του Βαγγέλη Βενιζέλου, στην χειρότερη εκδοχή του, θα καταστρέψει (πέρα από τον ίδιο) τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ θα αφήσει την Ελλάδα να επικρέμεται μεταξύ χάους και καταστροφής…

Όπερ έδη δείξαι, λοιπόν, με τις οικονομικές, κοινωνικές και –κυρίως- πολιτικές εξελίξεις να έρχονται με την αρχή του Φθινοπώρου και να κορυφώνονται στο τέλος του Σεπτεμβρίου. Τόσο το πριν, όσο και το μετά μένει να καταγραφεί από τους ιστορικούς, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν και άλλες καλύτερες λύσεις (από τις προσφερόμενες) για τους Έλληνες πολίτες… Πάντως, το βέβαιο είναι πως η κρίση της χώρας γίνεται μοναδική ευκαιρία για τον Βαγγέλη Βενιζέλο να πάρει τα ηνία του ΠΑΣΟΚ και να γίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα πρωθυπουργός...Το ότι η χώρα μας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, είναι κάτι που το γνωρίζουν ακόμη και τα βρέφη. Το ότι αυτή η κατάσταση οδηγεί μόνο σε πολιτικές ανατροπές και βαθιές κοινωνικές ρήξεις, είναι κάτι που μόνο η κυβέρνηση δεν θέλει να αποδεχθεί. Ίσως επειδή το "μάρμαρο" θα κληθούν να το πληρώσουν όλοι εκείνοι που οδήγησαν την χώρα στον εξευτελισμό, όλοι εκείνοι που έφαγαν και που δεν συνελήφθησαν μέχρι τώρα, όλοι εκείνοι που έπαιζαν και συνεχίζουν να παίζουν με το πολίτευμα, με την οικονομία, με τους πολίτες... Δυστυχώς, η ώρα για το πραγματικό "ταμείο" πλησιάζει. Οι εξελίξεις απλά επιτείνουν το επικείμενο δράμα όλων αυτών που συνεχίζουν να λοιδωρούν την λογική και να εμπαίζουν τους Έλληνες πολίτες.

Πιο ακριβά οι διακοπές για τους Έλληνες τουρίστες!

Αυτό είπε στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση Βενιζέλου με τους κοινωνικούς εταίρους. Τα τουριστικά πακέτα all inclusive και η ημιδιατροφή από τουρίστες του εξωτερικού θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% και όχι 23%.

Δεν θα ισχύει το ίδιο όμως εφόσον το πακέτο κλείσει Έλληνας τουρίστας στο εσωτερικό, ο οποίος για μια ακόμα φορά θα είναι το κορόιδο, αφού θα πληρώσει ΦΠΑ 23%!

Το οικονομικό επιτελείο παραπέμπει στην έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου με την οποία θα ξεκαθαρίζει πλήρως το τοπίο του ΦΠΑ που θα επιβαρύνει την εστίαση από την 1η Σεπτεμβρίου.

Έτσι, η κυβέρνηση των δυο ταχυτήτων, βάζει και τον ΦΠΑ σε δυο ταχύτητες, ενώ οδηγεί την χώρα με την... όπισθεν! Είναι μετά να μην την χαρακτηρίζουμε ως "κυβέρνηση πολλών ταχυτήτων", που όμως οδηγεί παράνομα και με κλεμμένο όχημα;

Με 3.500 αστυνομικούς ο ΓΑΠ στην Θεσσαλονίκη!!!

Ίσως το παραπάνω γεγονός να είναι ένας επιπρόσθετος λόγος για τον οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να μην ανέβει στην φετινή ΔΕΘ με όλο το κυβερνητικό του επιτελείο, αλλά σίγουρα θα συνοδεύεται από 3.500 αστυνομικούς, για να αποφύγει τα έκτροπα.

Το Μαξίμου είναι σίγουρο ότι η παρουσία Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη δεν θα είναι ευχάριστη υπόθεση για κανέναν. Ούτε για τον ίδιο ούτε όμως, και για όσους τον αντικρύσουν!

Μάλιστα, θα δημιουργηθούν ειδικές ζώνες περιφρούρησης στις οποίες δεν θα επιτρέπεται η πρόσβαση!

Ο πονοκέφαλος της αστυνομίας δεν είναι μόνο το ΠΑΜΕ, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο που έχουν ανακοινώσει από τώρα κινητοποιήσεις, αλλά το κίνημα των Αγανακτισμένων, που δεν έχουν καθορίσει ακόμα τον τρόπο διαμαρτυρίας τους!

Μήπως κάποιος ή κάποιοι πρέπει να πούνε στον πρωθυπουργό των διακοπών πως ό,τι κι αν κάνει, δεν μπορεί να αποφύγει το μοιραίο; Εξάλλου, με απόφασή του έβαλε το κεφάλι του στο... τσουβάλι, με απόφασή του πρόσθεσε και το φίδι στον... κόρφο του...

Ποιός είναι άραγε το φίδι; Εδώ σας θέλω... Ο ευρών αμοιφθήσεται και θα τιμηθεί από τον Γιώργο Παπανδρέου με θέση συντονιστή υπουργού των πρωθυπουργικών διακοπών... • Έλεγχοι για παρατυπίες δημοσίων υπαλλήλων με πλασματικά οδοιπορικά και υπερωρίες
Το συγκεκριμένο θέμα αναδεικνύει το Βήμα, με σημερινό του άρθρο. Δυστυχώς, για τον καλό αρθρογράφο του κυρίου Ψυχάρη, φαίνεται πως ήρθε δεύτερος και καταϊδρωμένος, αφού στις 4 Ιουνίου εμείς είχαμε αποκαλύψει την συγκεκριμένη «μεθοδολογία» λαθραπόσπασης οικονομικών ποσών που ακολουθείται από τους δημοσίους υπαλλήλους εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Εμείς βέβαια, είχαμε αναδείξει την περίπτωση ενός πράκτορα της ΕΥΠ, ο οποίος χρέωσε με περίπου 9.000 ευρώ την μεταφορά της οικοσκευής του στις Βρυξέλλες. Δυστυχώς, για την συγκεκριμένη περίπτωση, η «χρέωση» ήταν το έλασσον, ενώ το μείζον ήταν η αποκάλυψη της ιδιότητας του συγκεκριμένου πράκτορα, αλλά και άλλων πρακτόρων της ΕΥΠ στον μεταφορέα.

Διαβάστε το γενικόλογο άρθρο του Βήματος και στη συνέχεια ξανα-διαβάστε το απολύτως στοχευμένο και χωρίς γενικολογίες άρθρο-αποκάλυψη που δημοσιεύσαμε εμείς. Ευελπιστούμε πως στο μέλλον οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις θα είναι περισσότερο αποκαλυπτικές και χωρίς «μπούργκα» (κι αυτό επειδή η γενικολογία του άρθρου γίνεται όπλο στα χέρια της κυβέρνησης κατά των περισσοτέρων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι είναι απολύτως έντιμοι, χωρίς κανένα δείγμα κηφηνισμού…)

Βήμα: Δημόσιο - Εξακολουθούν πλασματικά οδοιπορικά και «υπερωρίες»
Επείγον έγγραφο του υφ. Οικονομικών στις υπηρεσίες για αυστηρούς ελέγχους

Με επιτόπιους ελέγχους για την αποκάλυψη των ανύπαρκτων υπερωριών και των πλασματικών οδοιπορικών απειλεί τις υπηρεσίες του Δημοσίου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά τη διαπίστωση ότι οι «επιτήδειοι» αξιοποιούν τα παραθυράκια του νόμου για να συμπληρώνουν τους μισθούς τους και να βγάλουν - συχνά διπλά και τρίδιπλα - τα «σπασμένα» των περικοπών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης σε έγγραφό του, που απέστειλε σε όλους τους δημόσιους φορείς, ζητεί από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου να διενεργούν αυστηρούς ελέγχους νομιμότητας και να καταγράφουν τις παρατυπίες.

«Σε περίπτωση που τα αξιολογούμενα στοιχεία», αναφέρεται στο έγγραφο, «σε συνδυασμό με τις συνθήκες πραγματοποίησης των μετακινήσεων, οδηγούν σε αμφιβολίες (πλασματικές μετακινήσεις), θα πρέπει να αναφέρονται τα γεγονότα και τα στοιχεία που στοιχειοθετούν τις αμφιβολίες, ούτως ώστε να κινείται στις συγκεκριμένες περιπτώσεις η διαδικασία επιτόπιου ελέγχου».

Ο κ. Σαχινίδης επισημαίνει ότι υπάρχουν περιπτώσεις καταστρατήγησης του νομοθετικού πλαισίου, που διέπει τις αποζημιώσεις μετακινήσεων των υπαλλήλων εκτός έδρας για εκτέλεση υπηρεσίας (οδοιπορικά και ημερήσια αποζημίωση) με νομότυπα δικαιολογητικά.

Ενδεικτικά παρατηρούνται:

- Εξάντληση του ανωτάτου ορίου ημερών εκτός έδρας πολύ πριν από το τέλος του έτους και πολλές φορές υπέρβαση αυτού.

- Ασαφείς αιτιολογίες στις εντολές μετακίνησης ή μετακινήσεις υπαλλήλων των οποίων ο κλάδος ή η ειδικότητα δεν σχετίζονται με το σκοπό και το λόγο της μετακίνησης.

- Συχνή έκδοση των διαταγών μετακίνησης εκ των υστέρων και χωρίς την ύπαρξη της σχετικής πίστωσης.

- Συχνές διανυκτερεύσεις υπαλλήλων εκτός ξενοδοχείων σε φιλικά σπίτια ή συνεχείς μετακινήσεις σε αποστάσεις που δικαιολογούν την καταβολή εξόδων μετακίνησης.

- Πληρωμή δαπανών της αυτής μετακίνησης ή εντός του ιδίου χρονικού διαστήματος από διαφορετικές πηγές (τακτικός προυπολογισμός, Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης κ.λπ).

- Μη αναγραφή των απαιτούμενων στοιχείων επί της εντολής μετακίνησης.
Εξαντλούν τις πιστώσεις
«Μεγάλος αριθμός φορεών», διαπιστώνεται στο έγγραφο του κ. Σαχινίδη, «εξαντλεί το σύνολο των πιστώσεων του προϋπολογισμού τους για μετακινήσεις υπαλλήλων εκτός έδρας, αλλά και το ανώτατο όριο ημερών μετακίνησης για όλους τους υπαλλήλους, ανεξαρτήτως κατηγορίας, κλάδου και ειδικότητας».
Σύμφωνα με το υπουργείο «το γεγονός αυτό προκαλεί εύλογες αμφιβολίες, αλλά και δυσμενή σχόλια, αναφορικά με την αναγκαιότητα των μετακινήσεων, ενώ μεταβάλει και το χαρακτήρα τους. Αντί για την κάλυψη συγκεκριμένων υπηρεσιακών αναγκών αναδεικνύονται σε έμμεσο τρόπο οικονομικής ενίσχυσης των υπαλλήλων».

Εμείς προτιμούμε να είμαστε περισσότερο σαφείς και με... αποδείξεις

Ας Μιλήσουμε Επιτέλους: Η ΕΥΠ αποκαλύπτει τους πράκτορές της;
Στην Ελλάδα του Γιώργου Παπανδρέου, στην χώρα του μνημονίου και στον χώρο όπου το τίποτε γίνεται ένα τεράστιο «κάτι» εξακολουθούν όχι μόνο να υπάρχουν, αλλά και να επιβραβεύονται οι κάθε λογής ηλίθιοι που κατέλαβαν θέσεις λόγω μεγάλων επικύψεων και σαφέστατων παρελθόντων εξυπηρετήσεων… Αυτοί οι άνθρωποι αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν τον πραγματικό κίνδυνο που περνά η χώρα.

Στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ένα θεσμικό όργανο το οποίο έχει ενταλθεί από το Σύνταγμα της Ελλάδας, να προστατεύει οποιαδήποτε σημερινή ή μελλοντική απειλή την Ελλάδα, συμβαίνουν τραγικά περιστατικά, τα οποία ανέτως μπορούν να χαρακτηρισθούν εγκληματικά και να γίνουν αντικείμενο έρευνας από την Δικαιοσύνη, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Έτσι, λοιπόν, μαθαίνουμε πως μέσα στα πλαίσια των μετακινήσεων – τοποθετήσεων πρακτόρων της ΕΥΠ στο εξωτερικό, λίαν προσφάτως μετακινήθηκε ένας Έλληνας πράκτορας στις Βρυξέλλες…! (να παρακολουθεί άραγε ποιόν και τι;) Σύμφωνα με το νόμο, ο άγαμος υπάλληλος (γνωστός του κυρίου Χρυσοχοΐδη, όπως μας αναφέρουν οι πληροφορίες μας) έκανε χρήση του δικαιώματός του να πληρωθεί η μεταφορά της οικοσκευής του, από την υπηρεσία που υπηρετεί (ΕΥΠ). Πραγματικά, η μεταφορά έγινε και από αυτό το σημείο αρχίζει το ευτράπελο και λίαν επικίνδυνο της όλης ιστορίας…

Μία ημέρα, όπως όλες τις άλλες, εμφανίστηκε στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υπάλληλος της Μεταφορικής Εταιρείας ("INTERMOVE" Α. Κασιδάρης & ΣΙΑ) για να πληρωθεί την μεταφορά της οικοσκευής…, γνωρίζοντας έτσι τα πρόσωπα και μερικών υπαλλήλων της ευαίσθητης αυτής υπηρεσίας της χώρας.

Το τιμολόγιο που εμφάνισε προς πληρωμή, ήταν της τάξης των 9.040,50 € (είπαμε, λεφτά υπάρχουν…!) Φυσικά πληρώθηκε και έφυγε… Όμως, δεν θα πρέπει να αναρωτηθούμε τα επί μέρους χαρακτηριστικά αυτής της νομότυπης συναλλαγής; Δεν είναι αυτό παράβαση τουλάχιστον του καθήκοντος εχεμύθειας; Δεν παραβαίνουν το άρθρο 14 του νόμου 3649/2008 και τον ΠΚ (άρθρα 146, 147, 148 κά);

Πώς είναι δυνατόν να επιτρέπεται η είσοδος ιδιωτών (στις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ) και η ταυτόχρονη έκθεση πρακτόρων της ΕΥΠ; Αν και στο σημείο αυτό θα πρέπει να ελεγχθεί και το κόστος της μεταφοράς, αλλά και η μεταφορική εταιρεία που ανέλαβε το «έργο», η οποία όπως ψάξαμε, είναι αμερικανική και εκπροσωπείται στην Ελλάδα από τον κύριο Κασιδιάρη (όπως αναγράφεται στην ιστοσελίδα της μεταφορικής εταιρείας). Πώς είναι δυνατόν μία μεταφορά οικοσκευής ενός άγαμου, να κοστίζει τόσα χρήματα; Μήπως θα ήταν οικονομικότερα εάν αγόραζε τα απαραίτητα στον τόπο όπου μετακινήθηκε;

Πώς είναι δυνατόν να γνωστοποιείται ταυτότητα πρακτόρου -που αναλαμβάνει δράση στο εξωτερικό- από την ίδια την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών; Δεν υπάρχει η παραμικρή προνόηση, δεν υπάρχει καν ενδιαφέρον διατήρησης αν όχι της ανωνυμίας, αλλά της ιδιότητας του μετακινηθέντα πράκτορα;

Πώς είναι δυνατόν να παραχθεί το έργο της συγκέντρωσης πληροφοριών από κάποιον ο οποίος «καίγεται» άμεσα (άμα της μετακίνησής του);

Δεν γινόταν να πληρωθεί διαφορετικά η μεταφορική εταιρία; Δεν μπορούσε ο μετακινηθείς πράκτορας να πληρώσει ο ίδιος άμεσα το κόστος και στη συνέχεια μέσω των διαύλων της ΕΥΠ να πάρει τα χρήματα που ξόδεψε; Έπρεπε να εκτεθεί με αυτόν τον ηλίθιο τρόπο; Και γιατί να πληρώνουμε εμείς οι πολίτες 8.000€ για έναν πράκτορα που έχει αποκαλυφθεί και το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να πίνει καφέδες στις Βρυξέλλες;

Τελικά, μήπως η ΕΥΠ χάνει σταδιακά όχι μόνο την σοβαρότητά της, αλλά και τον λόγο της ύπαρξής της; Τέτοιες ενέργειες αποδεικνύουν πως ή είναι ερασιτέχνες εκείνοι που μας «προστατεύουν» ή είναι ηλίθιοι… τρίτη υπόθεση δεν θέλω να κάνω, γιατί θέλω να πιστεύω πως υπάρχουν ή θα υπάρξουν οι σοβαροί επαγγελματίες που θα επαναφέρουν την τάξη μία υπηρεσία η οποία δείχνει να κολυμπάει στο… «χάος»…

Επειδή, όμως, τίποτε δεν είναι τυχαίο, θα συνεχίσουμε. Και αυτά που έρχονται, θα κάψουν πισινούς που στρογγυλοκάθονται στα κομματικά τους οφίσια και εργάζονται μάλλον «ιδιόμορφα», εκθέτοντας πρόσωπα και καταστάσεις…

Τελικά, ως συμπέρασμα, η ΕΥΠ δεν αποκαλύπτει κανέναν πράκτορά της. Η ηλιθιότητα, και το "λεφτά υπάρχουν" σίγουρα ναι! Α, ξέχασα... ίσως και τα χειροφιλήματα στην Μιμή να βοηθάνε σε αυτό, αλλά είπαμε, θα... επανέλθουμε όπως πρέπει!

Κωνσταντίνος

ΥΓ: Μία τελική απορία: Η Μεταφορική είναι πολυεθνική αμερικανικών συμφερόντων μήπως και ξεφύγει κανείς μας και δεν τον μάθουν...;Η εικόνα και η μαγεία της στην σύγχρονη εποχή και μέσα από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, είναι κάτι που δεν γνωρίζει όρια. Τα αποτελέσματα επεξεργασίας των εικόνων τα βλέπουμε καθημερινά, ενώ πολλές φορές πέφτουμε και «θύματα» του παρεμβατισμού από τους δημιουργούς πραγματικών καλλιτεχνημάτων.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θέλουν να μάθουν να «χειρίζονται» την εικόνα και να εισέλθουν στον κόσμο των «μάγων» που μπορούν να δημιουργούν είτε με απλές κινήσεις, είτε εργαζόμενοι με συνθέσεις.

Αυτή την δυνατότητα, της εκπαίδευσης και λειτουργίας με το Photoshop (του καλύτερου προγράμματος επεξεργασίας εικόνας ) έρχεται να την προσφέρει δωρεάν στους αναγνώστες του ιστολογίου ένας διαδικτυακός δάσκαλος, ο οποίος μέσα από απλά βίντεο σας εισάγει στον μαγικό κόσμο των ψηφιακών εικόνων.

Όσοι πιστοί, προσέλθετε, λοιπόν. Ευελπιστούμε να μας τιμήσετε στέλνοντάς μας τις δημιουργίες σας για να τις δημοσιεύσουμε. O διαδικτυακός σας δάσκαλος σας περιμένει εδώ. Βιαστείτε...Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει μέσα στο 2011. Αυτή είναι η εκτίμηση των αναλυτών της Standard & Poor οι οποίοι επανέρχονται στο σενάριο της κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας. Πριν ένα μήνα και μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής που προέβλεπαν συμμετοχή των ιδιωτών στο «κούρεμα», εθελοντικά όπως το είπαν, ο διεθνής οίκος είχε υποβαθμίσει την Ελλάδα λέγοντας ότι η διαδικασία της εθελοντικής συμμετοχής ιδιωτών στη μείωση του χρέους είναι επιλεκτική χρεοκοπία. Τότε είχαν πέσει όλοι πάνω στην S&P και στη δικτατορία των διεθνών οίκων και είχαν δίκιο. Όμως, αυτό ισχύει μόνο εφόσον λαμβάνονταν σοβαρά υπόψη οι αποφάσεις της Συνόδου.

Ένα μήνα μετά η συμφωνία ακροβατεί, οι ιδιώτες που κρατούν ελληνικά ομόλογα συμμετέχουν με το σταγονόμετρο ενώ ακόμη κι αν επιτύχει το πείραμα το ελληνικό χρέος θα μειωθεί ελάχιστα, η Ελλάδα θα είναι χρεωμένη μέχρι το λαιμό και τα νέα δάνεια θα έρθουν να μας πνίξουν ακόμη περισσότερο.

Κάποιοι ήδη κάνουν λόγο για χρεοκοπία που θα επέλθει μέχρι το τέλος του χρόνου, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δε θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Όμως, εφόσον καμιά πρόβλεψη δεν έχει πραγματοποιηθεί, το έλλειμμα θα κλείσει πάνω από 8,5% αντί για στόχο 7,4%, το χρέος εκτινάσσεται στα ύψη, η ύφεση θα ξεπεράσει το 4,5% ή ακόμη και το 5%, φαίνεται ότι οδεύουμε σε μια επώδυνη χρεοκοπία.

Άλλωστε, οι Ευρωπαίοι δεν λαμβάνουν αποφάσεις υπέρ μιας γενναίας μείωσης του χρέους μέσω ευρωομολόγων, οπότε είναι θέμα χρόνου να αφεθεί η Ελλάδα στην τύχη της.

Το γεγονός ότι η μια μετά την άλλη οι χώρες ζητούν εγγυήσεις, δείχνει ότι ο στόχος της Ευρώπης είναι μη βοηθήσουν πραγματικά τη χώρα να σταθεί στα πόδια της.

Ίσως το σενάριο της δημιουργίας μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων, πιθανότατα με έξοδο της Ελλάδας κι άλλων χωρών από το ευρώ και με δημιουργία κάποιου άλλου νομίσματος ή ευρώ για το Νότο, να προετοιμάζεται στα υπόγεια του Βερολίνου και του Παρισιού.

Πηγή

Τέλος στη φημολογία των τελευταίων ημερών για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες επιχειρεί να βάλει ο πρωθυπουργός με τη δήλωσή του, “οι πολίτες θέλουν να δουν αλλαγές και όχι εκλογές“, σε συνέντευξη σε κυριακάτικη εφημερίδα.

Επίσης, εκτός από τις αλλαγές, οι πολίτες βλέπουν να μην έχουν επιλογές, ενώ σας κοιτούν να λέτε στους ξένους μόνο yes. Βάλτε φρένο στις φορομπηχτές, γιατί η αγελάδα στέρεψε από χθες. Καλό θα ήταν ακόμη να πείτε στους Υπουργούς, να σταματήσουν για λίγο τις πα…ριές.

Μια νέα αρχαιολογική ανακάλυψη έρχεται, στο μεταξύ, να βάλει τέλος στην επικρατούσα άποψη πως η Κρήτη κατοικήθηκε από το 30.000 π.Χ. Η αρχαιολογική ομάδα του πανεπιστημίου Νορθ Καρολάινα στις ΗΠΑ, αναλύοντας χώμα κι εργαλεία, κατέληξε στο συμπέρασμα πως Homo Erectus ταξίδεψαν ως την Κρήτη και κατοίκησαν εκεί σχεδόν 100.000 χρόνια νωρίτερα από αυτό που πίστευαν αρχικά, δηλαδή από το 130.000 π.Χ.

Γελάγατε όταν σας λέγαμε ότι ο homo pasokus είναι μετεξέλιξη του homo erectus, ο οποίος μετανάστευσε στην Κρήτη, γιατί ο πολύ μακρινός πρόγονος των Παπανδρέου τους είχε τρελάνει στις φοροεπιδρομές. Τελικώς θα αποκαλυφθεί ότι οι Παπανδρέου κυβερνούν φυλές πέριξ της Μεσογείου από το 400.000 π.Χ. και ο ΓΑΠ είναι ο 666ος κυβερνήτης της οικογένειας. Ο Λιακόπουλος θα κληθεί να αποδείξει αν ήταν Νεφελίμ ή Ελλοχίμ και οι αρχαιολογική σκαπάνη θα φέρει στο φως κόκαλα ιθαγενών υπηκόων με εξαιρετικά χαμηλό προσδόκιμο ζωής.

Αλλά ευτυχώς που υπάρχουν και οι καλλιτέχνες, για να αποσαφηνίζουν πράγματα σε μας τους απαίδευτους. «Το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια» είπε ο Γιώργος Νταλάρας σε συνέντευξη του στη Χουριέτ. Όχι στα ψάρια του, πράγμα που σημαίνει ότι ευνοούνται οι εποικισμοί όσων αλιευμάτων θέλουν να μεταναστεύσουν από την Ερυθρά Θάλασσα, ή την Μαύρη Θάλασσα, στην Άσπρη Θάλασσα. Τα γηγενή ψάρια απειλούνται με αλλοίωση της πολιτιστικής τους ταυτότητας και οι διακοπές στα νησιά θα απαιτούν διαβατήριο ως αξεσουάρ…

Αλλά με τον Κιλτίδη «μακεδονομάχο» πλέον του ΛΑΟΣ, μετά από μια σεμνή αλλά γεμάτη συμβολισμούς καριέρα στο «διεθνιστικό» ΔΗΣΥ, όλα επανέρχονται στη θέση τους. Ο Καρατζαφέρης είχε τόση χαρά λες και έφερε στο κόμμα τον … Ντέταρι.

Μικρός Οδυσσέας

ΥΓ: Μία μεγάλη μορφή των ελληνικών γραμμάτων, ο Νίκος Θέμελης, έφυγε χθες. Καλό κατευόδιο στον δημιουργό μιας μεγάλης διαχρονικής τριλογίας (Αναζήτηση, Ανατροπή, Αναλαμπή).

Φόβος, απελπισία, οργή. Αυτά είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν στη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων. Φόβος για το αύριο. Απελπισία για το σήμερα. Οργή για το γεγονός ότι όλο το βάρος της κρίσης το πληρώνουν μόνο οι συνεπείς φορολογούμενοι, εναντίον των οποίων επιτίθεται διαρκώς με συνεχώς νέους φόρους η κυβέρνηση Παπανδρέου λεηλατώντας το εισόδημά τους. Μέχρι πού θα πάει αυτή η ιστορία; Μέχρι πότε η κυβέρνηση αυτή θα "γδέρνει" τους εργαζόμενους και κάποιους ειλικρινείς μικρομεσαίους αδυνατώντας ή αδιαφορώντας να πατάξει τους εύπορους φοροφυγάδες;

Παράλληλα, όλοι οι μακροοικονομικοί στόχοι της κυβέρνησης Παπανδρέου που αποφασίζονται από κοινού με τους ξένους επικυρίαρχους της τρόικας αποτυγχάνουν παταγωδώς, στραγγαλίζοντας κάθε ελπίδα ανάκαμψης. Μόνο ως κακόγουστο ανέκδοτο ακούγεται πλέον ο στόχος της ανάπτυξης. Οι αριθμοί είναι αποκαρδιωτικοί. Μετά την κατάρρευση του ΑΕΠ της χώρας μας πέρυσι κατά 4,5%, αποδεικνύεται για φέτος ανέφικτος ο στόχος όχι της αύξησης του ΑΕΠ, αλλά έστω της σημαντικής επιβράδυνσης της μείωσής του. Αντιθέτως, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, οδηγείται ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε δημόσια ομολογία ότι δεν αποκλείεται καθόλου το 2011 να καταβαραθρωθεί το ΑΕΠ της Ελλάδας... περισσότερο και από το 2010!

Είναι αποκαλυπτικό το επώδυνο γεγονός ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011 το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά... 8,1% (!) έναντι του ΑΕΠ του αντίστοιχου τριμήνου του 2010. Αλλά και κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2011 το ΑΕΠ της χώρας μας μειώθηκε κατά 6,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Αν συνεχίσουμε έτσι, ζήτω που καήκαμε!

Χάλια πάει η κατάσταση και με το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Ολα δείχνουν ότι ελάχιστη θα είναι η μείωσή του φέτος από το δυσθεώρητο ύψος του 10,1% που βρέθηκε στο τέλος του 2010. Ραγδαία επιδείνωση και στο δημόσιο χρέος, το οποίο φέτος θα εκτοξευθεί σε επίπεδα άνω του... 160% του ΑΕΠ! Στο μεταξύ, η ανεργία έφτασε τον Μάιο στο πρωτοφανές εδώ και μισόν αιώνα ποσοστό του 16,6% - όσοι ήταν δηλαδή οι άνεργοι το 1960, όταν σταδιακά πάνω από ένα εκατομμύριο νέοι Ελληνες βρέθηκαν μετανάστες στη Δυτική Ευρώπη, στον Καναδά, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία. Από τον Σεπτέμβριο και μετά μάλιστα όλοι οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ανεργία θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, τσακίζοντας το ταμείο ανεργίας αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα στερηθούν ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Την ίδια ώρα η αγορά παραπαίει από την έλλειψη ρευστότητας. Δεν υπάρχουν λεφτά και ο ένας επιχειρηματίας κοροϊδεύει τον άλλον με ακάλυπτες επιταγές, το ύψος των οποίων ξεπέρασε τα 1,78 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούλιο μαζί με τις απλήρωτες συναλλαγματικές. Απίθανο είναι να αυξηθεί αισθητά η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων το αμέσως επόμενο διάστημα από το τραπεζικό σύστημα, καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν εισέλθει σε λεπτή φάση. Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2012 θα πρέπει να βρουν χρήματα να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια είτε μέσω συνενώσεων είτε μέσω της εξεύρεσης κεφαλαίων, ελληνικών ή ξένων.

Υπάρχουν ακόμη μύριοι όσοι τομείς όπου αναμένεται επιδείνωση της κατάστασης κατά τη διάρκεια αυτού του εξαιρετικά δύσκολου φθινοπώρου και χειμώνα. Δεν νομίζουμε ότι αποκλειστική αιτία όλων των αρνητικών εξελίξεων που αναφέραμε είναι απλά και μόνο η ανεπάρκεια των μελών της κυβέρνησης Παπανδρέου, όσο έκδηλη και αν είναι αυτή σε αρκετές περιπτώσεις. Υπάρχει όμως βαθύτερη αιτία και αυτή είναι η λανθασμένη πολιτική που κυβέρνηση και τρόικα έχουν χαράξει και υλοποιούν σε πολλούς τομείς. Η λανθασμένη πολιτική της ΕΕ αποδεικνύεται άλλωστε πέραν πάσης αμφιβολίας από το γεγονός ότι η μία μετά την άλλη οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης περιδινίζονται στην κρίση, καθώς έχουν καταστεί έρμαιο των κερδοσκόπων του χρηματοπιστωτικού συστήματος ακόμη και κράτη του αρχικού πυρήνα της ΕΟΚ, όπως η Ιταλία, ενώ και η Γαλλία κάθε άλλο παρά σθεναρή αντίσταση είναι σε θέση να προβάλει, αν ληφθεί η πολιτική απόφαση συντονισμένης κερδοσκοπικής επίθεσης εναντίον της.

ΚΡΙΣΗ: Παίζεται ως και η τύχη του ευρώ

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ είναι οι διαστάσεις της κρίσης που εκτυλίσσεται. Εμάς φυσικά η χώρα μας μάς ενδιαφέρει πρωτίστως, αλλά όσο περνάει ο καιρός όλο και υποβαθμίζεται η σημασία της μοίρας της Ελλάδας στο πλαίσιο της ΕΕ. Ανοικτά πια συζητείται ευρύτατα το αν το ευρώ θα επιβιώσει αυτής της κρίσης ή αν η Ευρωζώνη θα διαλυθεί. Τίποτα πλέον δεν είναι βέβαιο. Οταν ακόμα και ο Ζακ Ντελόρ, αυτό το "ιερό τέρας" της ευρωπαϊκής ενοποίησης του παρελθόντος, δίνει συνεντεύξεις όπου τονίζει ότι "το ευρώ και η Ευρώπη βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού", τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά στην ΕΕ από το ελληνικό πρόβλημα.

 • Προϋπηρεσία, οικογενειακή κατάσταση, εμπειρία και σπουδές στον τομέα εργασίας, τα κριτήρια που θα παίζουν βαρύνοντα ρόλο στη διαδικασία κατάληψης μίας θέσης

Με κριτήρια που έχουν σχέση με την προϋπηρεσία, την οικογενειακή κατάσταση, την εμπειρία και τις σπουδές στον τομέα εργασίας, αλλά και τη διαδικασία κατάληψης της θέσης -θα προτάσσονται οι υπάλληλοι που έχουν διοριστεί μέσω ΑΣΕΠ σε περίπτωση ισοβαθμίας έναντι των συναδέλφων τους με την ίδια ειδικότητα, που έχουν "μονιμοποιηθεί" έπειτα από αλλεπάλληλες συμβάσεις έργου- θα επιλέγεται το προσωπικό που θα μεταταγεί αμέσως από τους υπό συγχώνευση και κατάργηση φορείς στους νέους οργανισμούς που θα δημιουργηθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο μοριοδότησης για τη διαδικασία αξιολόγησης με στόχο να επιλέγονται οι αξιότεροι για τη στελέχωση των νέων οργανισμών σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότερες υποψηφιότητες για την κατάληψη μίας οργανικής θέσης. Από τη διαδικασία θα προκύψει και το πλεονάζον προσωπικό ενός συγχωνευόμενου ή καταργούμενου φορέα με "οδηγό" το σχέδιο που ανακοινώθηκε για την ΕΡΤ. Πιο συγκεκριμένα:

 • Σε κάθε οργανισμό θα οριστούν ανεξάρτητοι φορείς, οι οποίοι σε συνεργασία με τους τεχνικούς συμβούλους που θα επιλέξει η κυβέρνηση θα αξιολογήσουν το προσωπικό. Θα επιλέξουν με βάση το νέο οργανόγραμμα του φορέα όσους υπαλλήλους θα μεταταγούν αμέσως -έπειτα από αξιολόγηση- και όσοι πλεονάζουν θα τεθούν σε καθεστώς "εφεδρείας" και θα καταταχθούν στους πίνακες του ΑΣΕΠ.
 • Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι το πλεονάζον προσωπικό θα καθοριστεί από τον φορέα υποδοχής. Στην προσπάθειά της η κυβέρνηση να διαμορφώσει ένα πλαίσιο αξιοκρατικής επιλογής επεξεργάζεται το ενδεχόμενο να προσδιοριστούν και σε αυτό το στάδιο κριτήρια όπως η προϋπηρεσία και η εμπειρία του υπαλλήλου, η οικογενειακή του κατάσταση, οι σπουδές στο αντικείμενο ενασχόλησής του, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο κατέλαβε τη θέση.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση της συγχώνευσης 3 οργανισμών (π.χ. ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ και ΘΕΜΙΣ) στο οργανόγραμμα του νέου φορέα μπορεί να προβλέπεται ότι χρειάζονται 5 οδηγοί και οι υποψήφιοι να είναι 7. Θα μεταταγούν στον νέο φορέα οι 5 που θα αξιολογηθούν θετικά από την ανεξάρτητη επιτροπή με βάση τα προαναφερόμενα κριτήρια. Οι 2 εργαζόμενοι που θα κριθούν ως πλεονάζον προσωπικό θα καταταγούν στους πίνακες του ΑΣΕΠ και θα τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.

Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι η αξιολόγηση για την επιλογή του πλεονάζοντος προσωπικού θα είναι δυσκολότερη σε ειδικότητες όπως δημοσιογράφοι, λογιστές κ.λπ., προκειμένου να μεταταγούν στις κενές οργανικές θέσεις οι καλύτεροι.

Ποιοι φορείς ακολουθούν μετά την ΕΡΤ
Από Οκτώβριο οι συγχωνεύσεις

Από τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία κατάργησης και συγχώνευσης των υπόλοιπων 10 μεγάλων οργανισμών, που απασχολούν μαζί με την ΕΡΤ συνολικά 7.000 εργαζομένους, που θα ολοκληρωθεί μέσα σε 9 μήνες από την υπογραφή των αντίστοιχων υπουργικών αποφάσεων. Μετά την ΕΡΤ θα ακολουθήσουν η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, ο ΟΔΔΥ, το ΕΙΝ, το ΕΘΙΑΓΕ, ο ΟΣΚ, η ΔΕΠΑΝΟΜ, η Θέμις Κατασκευαστική, ο ΕΟΜΜΕΧ, το ΙΓΜΕ και η συγχώνευση του Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος, του ΕΘΙΑΓΕ, του ΟΠΕΓΕΠ και του Οργανισμού Κατάρτισης ΔΗΜΗΤΡΑ.


Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς ώθησε τον κ. Βενιζέλο να αναλάβει το καυτό υπουργείο των Οικονομικών στη σημερινή συγκυρία. Μπορεί να ήταν η μεγάλη πίστη στις δυνατότητές του, μπορεί το δέλεαρ της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, μπορεί η αύξηση κατακόρυφα της πιθανότητας διαδοχής, μπορεί… Πάντως, εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι ήταν πολιτική κίνηση λανθασμένη πέρα για πέρα.

Η ανάληψη από τον ίδιο (συνυποψήφιου για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ) του καυτού πόστου του υπουργού των οικονομικών, αντικαθιστώντας τον αποτυχημένο κ. Παπακωνσταντίνου, αφενός διέσωσε και ανέστησε πολιτικά τον κ. Παπανδρέου…. τη στιγμή που ουσιαστικά είχε υποβάλει την παραίτησή του στον Αντώνη Σαμαρά και είχε καταρρεύσει στα μάτια του λαού, αφετέρου έδινε στο λαό υποσχέσεις για καλύτερη πορεία στα οικονομικά της χώρας.

Όμως από τη στιγμή της ανάληψης του υπουργείου Οικονομικών, άρχισε μια σειρά από λανθασμένες κινήσεις, υπακούοντας πλήρως στα κελεύσματα της τρόϊκας. Η τελευταία λανθασμένη κίνησή του με την διμερή συμφωνία με την Φινλανδία για παροχή χρηματικής εγγύησης, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του ίδιου στο πρόσφατο παρελθόν, ήταν και το κερασάκι στην τούρτα των πολιτικών λαθών του και της διεύρυνσης επικίνδυνα της πολιτικής φθοράς του. Τώρα τρέχει να διαμαρτυρηθεί στην ΕΕ και να ζητά πολιτική λύση, αλλά το λάθος έγινε. Η πολιτική λύση έπρεπε να ζητηθεί πριν την συμφωνία με την Φινλανδία και εννοείται ότι δεν έπρεπε να είχε συμφωνήσει στο Eurogroup της 11-7-2011, για παροχή εγγυήσεων.

Ταυτόχρονα βλέπουμε από την πλευρά του πρωθυπουργού μια προσπάθεια αποστασιοποίησης και εγκατάλειψης του κ. Βενιζέλου στην προδιαγεγραμμένη αποτυχία του. Με συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο κ. Παπανδρέου, έστειλε ουσιαστικά μήνυμα προς τον κ. Βενιζέλο ότι ο ίδιος δεν εγκαταλείπει την ηγεσία και ότι εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν τώρα, ενώ σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στον τύπο, ο κ. Βενιζέλος επιθυμεί εκλογές τώρα, πριν προφανώς φθαρεί εντελώς.

Ο κ. Βενιζέλος έχει πλέον μόνο μια λύση στα χέρια του και πρέπει να την σκεφτεί σοβαρά. Να απαιτήσει την ψήφιση της δεύτερης δανειακής σύμβασης από τουλάχιστον 180 βουλευτές, όπως εξάλλου ο ίδιος έχει πει. Η κίνησή του αυτή αφενός θα εμφανίσει τον ίδιο ως δημοκρατικό πολιτικό, επιδιώκοντα ευρύτερες συναινέσεις, αφετέρου θα στριμώξει πολλούς. Πρώτα και κύρια θα στριμώξει τον κ. Παπανδρέου ο οποίος θα αισθανθεί αμέσως το άρωμα του πολιτικού του τέλους. Θα στριμώξει την Νέα Δημοκρατία, αφού υπάρχει ενδεχόμενο να παρουσιαστούν διαρροές. Θα στριμώξει τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος τελικά θα είναι εκείνος που με την άρνησή του, θα αναλάβει το βάρος να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Τελικά η κίνησή του αυτή θα διασώσει τον ίδιο και το τμήμα εκείνο του ΠΑΣΟΚ που δεν χρωστάει τίποτα και δεν επιθυμεί να εξευτελίζεται το ίδιο και να σύρεται η χώρα στην καταστροφή από την εξουσιομανία του κ. Παπανδρέου.


Επισπεύδει την αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων, τα οποία θα περιλαμβάνουν "πακέτο" όλες τις έκτακτες εισφορές που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, του υπουργείου Οικονομικών.

Το εκκαθαριστικό θα περιλαμβάνει την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, την εισφορά στους ιδιοκτήτες ΙΧ άνω των 1.929 κ. εκ. και το τέλος στους φορολογούμενους που έχουν σκάφη και πισίνες.

Την εγκύκλιο, με βάση την οποία θα αρχίσουν να στέλνονται από το τέλος του μήνα τα σημειώματα της έκτακτης εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης που θα κλιμακώνεται από το 1% έως και το 5% για το σύνολο του εισοδήματος, για όσους δηλώνουν άνω των 12.000 ευρώ, ανακοίνωσε το υπουργείο οικονομικών.

Όλοι οι φορολογούμενοι που με βάση τη φετινή φορολογική δήλωση είχαν πέρυσι εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ θα πληρώσουν εισφορά από 1% μέχρι και 4% ανάλογα με το ύψους του εισοδήματός τους.

Η εισφορά ορίζεται σε 1% για συνολικό καθαρό εισόδημα από 12.001 μέχρι 20.000 ευρώ, σε 2% για εισόδημα από 20.001 μέχρι 50.000 ευρώ, σε 3% για εισόδημα από 50.001 μέχρι 100.000 ευρώ και σε 4% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.

Από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς εξαιρούνται:

- αποζημιώσεις λόγω διακοπής εργασιακής σχέσης
- οι εφάπαξ παροχές ταμείων πρόνοιας και ασφαλιστικών οργανισμών, τα εφάπαξ βοηθήματα δημοσίων υπαλλήλων
- οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και όσοι λαμβάνουν κατά την χρήση 2011 επίδομα ανεργίας, έστω κι αν κατά την χρήση 2010 είχαν εισόδημα, εφόσον δεν έχουν κατά τον χρόνο της βεβαίωσης πραγματικά εισοδήματα.

Επειδή οι παραπάνω προϋποθέσεις δεν είναι δυνατό να εξευρεθούν από τα στοιχεία που επεξεργάζεται η ΓΓΠΣ, προκειμένου οι φορολογούμενοι αυτοί να εξαιρεθούν από την καταβολή της ειδικής εισφοράς, μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού σημειώματος θα υποβάλουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. αίτηση για νέα εκκαθάριση, με τη βεβαίωση του ΟΑΕΔ ότι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του, ως μακροχρόνια άνεργοι ή ότι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και με υπεύθυνη δήλωση ότι δεν αποκτούν πραγματικά εισοδήματα.

Το ποσό της οφειλής βεβαιώνεται συνολικά και καταβάλλεται σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες, η πρώτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση και η καθεμία από τις επόμενες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη αντίστοιχα.

Η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 300 ευρώ, εκτός της τελευταίας.

Μαζί με το σημείωμα της ειδικής εισφοράς, θα πληρωθεί και το τέλος επιτηδεύματος των ελεύθερων επαγγελματιών ύψους 300 ευρώ για τη χρήση του 2010. Από το τέλος εξαιρούνται μόνο:

- Νέοι αυτοαπασχολούμενοι που δεν έχουν συμπληρώσει 5 έτη άσκησης επαγγέλματος.
- Όσοι βρίσκονται μέχρι και 3 έτη πριν τη συνταξιοδότησή τους, εφόσον είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 62 ετών.
- Οι κάτοικοι χωριών με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων και νησιών με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.

Τέλος, θα αποσταλούν ειδοποιητήρια για την καταβολή έκτακτων εισφορών, για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κυβισμό άνω των 1929 κυβικών εκατοστών και παλαιότητα μέχρι 10 ετών, οι κάτοχοι σκαφών αναψυχής μήκους άνω των 6 μέτρων καθώς και όλοι όσοι κατέχουν πισίνες. Το ποσό της εισφοράς θα αντιστοιχεί στο 5% της τεκμαρτής δαπάνης.

Οι επιστολές άρχισαν ήδη να καταφθάνουν συστημένες στους φορολογούμενους πολίτες. Όμως, ένα μικρό αλλά σοβαρό πρόβλημα ίσως να δημιουργήσει προβλήματα τεράστια στους πολίτες. Σημειώνονται (είναι επαληθευμένο) λάθη στις διευθύνσεις πολιτών, οι οποίοι δεν θα λάβουν ποτέ τα νέα "μπιλιετάκια". Τί θα συμβεί με αυτούς; θα υπάρξουν πρόστιμα εναντίον τους επειδή το υπουργείο Οικονομικών είτε είχε λάθος στοιχεία, είτε έκανε το ίδιο λάθος στος διευθύνσεις των φορολογούμενων; Τί σκοπεύουν να πράξουν και πως θα κινηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες (υπουργείο Οικονομικών και Ελληνικά Ταχυδρομεία) ώστε να ξεπεράσουν το καταγεγραμμένο πρόβλημα;


 • Περιμένουμε ακόμη εκείνο το νόμο που είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, μέσω του οποίου θα απαγορευόταν η πώληση Ελληνικού εδάφους
 • Εκτός και εάν κυβέρνηση Παπανδρέου δεν θεωρεί Ελληνικό έδαφος την Ελληνική Επικράτεια εκτός Αθηνών
Μπορεί να έκλεισε το μέτωπο της ψήφισης του ενεργειακού νομοσχεδίου η κυβέρνηση, αλλά στα χέρια του Γ.Παπακωνσταντίνου παραμένει η «καυτή πατάτα» της απελευθέρωσης της αγοράς λιγνίτη και της «ισότιμης» πρόσβασης όλων των παικτών στα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ.

Ολα δείχνουν ότι η τελική λύση που θα υποβληθεί στην Κομισιόν μέσα στον Σεπτέμβριο θα περιλαμβάνει πώληση «έτοιμων» λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, μαζί με τα λιγνιτωρυχεία που τις τροφοδοτούν με καύσιμο, ενώ δεν αποκλείεται να συνδυαστεί και με απόφαση για κατασκευή νέας μονάδας (Μελίτη 2), σε συνεργασία της ΔΕΗ με ιδιώτες, ώστε να συνδυαστεί με την παραχώρηση του λιγνιτικού κοιτάσματος της Βεύης.

Αγνωστο παραμένει τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση να πράξει με τις υδροηλεκτρικές μονάδες που σήμερα διαχειρίζεται αποκλειστικά η ΔΕΗ, καθώς το θέμα των «νερών» είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο.


Μετά την απόφαση-σταθμό του Ειρηνοδικείου Αθηνών για τη διαγραφή χρέους 200.000 ευρώ σε συνταξιούχο, ακολούθησε σωρεία ανάλογων αποφάσεων.

Χρέη πολλών χιλιάδων ευρώ που έχουν υπερχρεωμένοι πολίτες σε τράπεζες αναμένεται να διαγράψουν τέσσερις νέες δικαστικές αποφάσεις από Ειρηνοδικεία.

Οι συγκεκριμένες ευνοϊκές διατάξεις αναμένεται να δώσουν ανάσα σε πολύτεκνους, συνταξιούχους, ανέργους ή χαμηλόμισθους δανειολήπτες που έχουν πολλά χρέη και αδυνατούν να τα πληρώσουν.

Περισσότερες από 30 αποφάσεις οι οποίες στη πλειοψηφία τους είναι θετικές για τους πολίτες, έχουν εκδοθεί από τον περασμένο Μάιο, όταν και ξεκίνησαν οι δίκες στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας.

Ήδη έχουν προσφύγει στα δικαστήρια περισσότεροι από 7.000 πολίτες, ενώ οι δικαστικές αποφάσεις μπορούν να διαγράψουν χρέη νοικοκυριών της τάξης των 300 – 600 εκατ. ευρώ.

Πηγή

Στο δρόμο της Κοσοβοποίησης η Θράκη

Με ένα κατάπτυστο δημοσίευμα της τουρκικής Todayszaman, που αποτελεί οχετό προπαγάνδας (και φυσικά παραπληροφόρησης), ξεκινά μία νέα επιχείρηση αναβαθμισμένων απαιτήσεων έναντι του Ελληνικού κράτους και της κυβέρνησης Παπανδρέου. Στόχος του δημοσιεύματος (και φυσικά του τουρκικού επεκτατισμού) και πάλι η Θράκη...

Οι "Τούρκοι" της δυτικής Θράκης απαιτούν "αυτονομία" του "εκπαιδευτικού συστήματος τους", είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της τουρκικής εφημερίδας. Και αυτό το δημοσίευμα αποτελεί τον προάγγελο πιθανών εξελίξεων στον χώρο της εκπαίδευσης στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Θράκη, αφού οι πρώτες νύξεις για ανεξάρτητη εκπαίδευση (σε όλα τα επίπεδα που μπορεί να υπάρξει εκπαίδευση) είχαν ζητήσει οι τουρκόφρονες της Θράκης μέσω των μουσουλμάνων βουλευτών (Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ) της Θράκης. Την ίδια νύξη είχαν κάνει και άλλοι κύκλοι άμεσα εφαπτόμενοι με το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής.

Τί μέλλει γενέσθαι απέναντι σε αυτή τη νέα τουρκική πρόκληση; Και δεν είναι μόνο η "απαίτηση" που προβάλει η τουρκική εφημερίδα, αλλά είναι κυρίως τα ψεύδη που χρησιμοποιεί για να δικαιολογήσει το "αίτημα" των "τούρκων της Θράκης", αφού τολμά να εμφανίσει την "τουρκική μειονότητα" (χρησιμοποιείται ο όρος "τουρκική", που αποτελεί παράβαση της Συνθήκης της Λοζάνης και χαρακτηρίζεται άκρως επιθετική προς την Ελλάδα) με ποσοστό 67% επί του συνολικού πληθυσμού της Θράκης, ενώ στην πραγματικότητα το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 15%. Όμως, αυτό ακριβώς το προπαγανδιστικό ψέμα της τουρκικής εφημερίδας τοποθετεί και ενεργοποιεί μία προς χρήση "νάρκη" για το μέλλον (και για ζητήματα που αφορούν γενικά τους μουσουλμάνους της Θράκης).

Η ανεξάρτητη - αυτόνομη εκπαίδευση, αποτελεί -ίσως- το μείζον θέμα που απασχολεί τους τουρκόφρονες της Θράκης σήμερα. Ίσως, η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου θα πρέπει να εστιάσει στην συγκεκριμένη αναβάθμιση απαιτήσεων - προκλήσεων των ανθρώπων της Άγκυρας, δεδομένου του καταγεγραμένου ιστορικού γεγονότος με το Αλβανικό Πανεπιστήμιο στο Κόσοβο, του οποίου η έναρξη λειτουργίας σηματοδότησε και την σύγκρουση Αλβανών - Σέρβων στην περιοχή...

Θέλει ο Γιώργος Παπανδρέου να μετατρέψει την Θράκη σε ένα νέο Κόσοβο ή θέλει να εφαρμόσει το Ελληνικό Σύνταγμα και να βάλει οριστικό τέρμα στις τουρκικές βλέψεις στην περιοχή; Σε κάθε περίπτωση, έτσι όπως εξελίσσονται πλέον τα γεγονότα (με ραγδαίους ρυθμούς) στην περιοχή, η απόφαση για το μέλλον της Θράκης, της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή και της ασφάλειας των πολιτών της, ανήκει στην σημερινή κυβέρνηση και προσωπικά στον Γιώργο Παπανδρέου...

Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα: Project Θράκη: Το έγκλημα πλησιάζει στο τέλος του

Φόβος, ανησυχία και εκνευρισμός. Αυτά «βγάζει» το ρεπορτάζ για την προετοιμασία του Παπανδρέου, του Μαξίμου και της κυβέρνησης για την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μόνο που αυτά δεν είναι πολιτικές εκτιμήσεις ή πρωτοβουλίες, αλλά ψυχολογικές καταστάσεις.

Η ουσία είναι ότι στην κυβέρνηση δεν ξέρουν τι να κάνουν με την ΔΕΘ. Η αλήθεια είναι ότι το Μαξίμου προσπάθησε να αποφύγει την πραγματοποίηση της ομιλίας. Όμως η διαρροή της πληροφορίας από οικονομικό υπουργό και στη συνέχεια η επιβεβαίωσή της από υπουργό παρά τω Παπανδρέου, προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη. Έτσι άρχισε η αναδίπλωση. Με τον Μόσιαλο να λέει ότι η παρουσία του ΓΑΠ θα είναι «ουσιαστική και λιτή».

Τώρα εξατάζουν το ενδεχόμενο να «ταυτίσουν» τις δύο εκδηλώσεις που αφορούν τον πρωθυπουργό κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ: την ομιλία για την οικονομική πολιτική και την συνέντευξη τύπου. Η συνήθης πρακτική είναι τη μία ημέρα (την πρώτη) να γίνεται η ομιλία και την επόμενη να παραχωρείται η συνέντευξη τύπου. Τώρα όμως το Μαξίμου σχεδιάζει να γίνουν την ίδια ημέρα και η ομιλία και η συνέντευξη στους δημοσιογράφους. Με την τακτική αυτή στόχος είναι, μεταξύ άλλων, οι δημοσιογράφοι να μην μπορέσουν να αναλύσουν την ομιλία του ΓΑΠ, ώστε να μην την κάνουν «φύλλο και φτερό» στη ΔΕΘ.

Ο χειρισμός πάντως του θέματος και οι αντιδράσεις των υπουργών επανέφεραν το αίσθημα της ανασφάλειας στον ΓΑΠ, ο οποίος δεν έχει εμπιστοσύνη στην διαχείριση του Βενιζέλου, αν και του έχει εκχωρήσει πλήρως την οικονομία (με στόχο να του φορτώσει την αποτυχία). Στο πλαίσιο αυτό έχει αποδεχθεί το αίτημα να υπάρξει ακόμη ένας οικονομικός υπουργός, με επικρατέστερο τον Κώστα Καρτάλη – σύμπτωση Βενιζέλος, Καρτάλης, Σπανουδάκης (του ΟΠΑΠ) είχαν συνεργαστεί «άψογα» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004…

Πάντως, το Μαξίμου θέλει επειγόντως να αλλάξει την ατζέντα και να πάει σε πολιτικά θέματα. «Θα δώσει στη ΔΕΘ χαρακτήρα κεντρικής πολιτικής παρέμβασης», λένε. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Παπανδρέου στη ΔΕΘ θα εξαγγείλει δημοψηφίσματα με βάση το νέο νόμο που ετοιμάζει ο Καστανίδης, καθώς ο ΓΑΠ είναι αμετακίνητος στο σχέδιό του να διαμορφώσει το θεσμικό καθεστώς που θα εμπεδώσει την «εξουσία ΠΑΣΟΚ και Παπανδρέου στην Ελλάδα». Γι’ αυτό προτιμά να μιλά για αλλαγές και για μεταρρυθμίσεις και όχι για το έλλειμμα, όπου οι στόχοι που έβαλε η κυβέρνηση είναι άπιαστοι, και για τη νέα φοροκαταιγίδα που ετοιμάζει.

Πηγή

Διαβάστε επίσης: Να άμα μιλήσει, να και άμα δεν μιλήσει!
Παρουσιάζουμε εδώ ένα μεγάλο σκάνδαλο που βρίσκεται σε εξέλιξη και για το οποίο έχει επιβληθεί πέπλο σιωπής: την προικοδότηση των τραπεζών με τεράστια, μυθώδη κεφάλαια από το κράτος. Προικοδότηση η οποία, σε τελική ανάλυση, βαρύνει όχι τους μεγαλομετόχους των τραπεζών, αλλά κυριολεκτικά πνίγει, χρεοκοπεί, τον ίδιο το λαό και το δημόσιο. Αναφερόμαστε στην κορύφωση του σκανδάλου, γιατί η αιμοδότηση των τραπεζών με κρατικά κεφάλαια, δημόσιο πλούτο και χαριστικές ρυθμίσεις αποτελεί μια διαχρονική ιστορία.

Όμως, τα τελευταία δύο χρόνια, με διαδοχικές αποφάσεις των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και κάτω από την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της τρόικας, οι ελληνικές τράπεζες αποκτούν το δικαίωμα να βάλουν χέρι σε 78 δισ. ευρώ –έχουν δε ήδη καταβροχθίσει τα 38 δισ.

Την ίδια στιγμή, εξελίσσεται εξίσου προκλητικά η τεράστια τραπεζική κερδοφορία (40 δισ. ευρώ κέρδη την τελευταία δεκαετία), η οποία επιπρόσθετα συνοδεύεται από προκλητική φορολογική ασυλία (μόλις στο 17% είναι ο μέσος πραγματικός φορολογικός συντελεστής).

Απέναντι σε αυτήν τη συμπαιγνία κράτους και μεγάλου κεφαλαίου, το να πάνε τα πράγματα σε εντελώς διαφορετική και ανταγωνιστική κατεύθυνση, σε μια φιλολαϊκή κατεύθυνση, αποδεικνύεται ότι δεν είναι μόνο αναγκαίο αλλά και αντικειμενικά απολύτως εφικτό!

Οι τράπεζες με μια ματιά:

 • Μπορούν να λάβουν συνολικά 78 δισ. κρατική ενίσχυση.
 • Έχουν λάβει μέχρι στιγμής σε μετρητά 8,4 δισ. ευρώ από το κράτος.
 • Έχουν λάβει μέχρι στιγμής σε δάνεια με κρατική εγγύηση 29,9 δισ. ευρώ.
 • Άνετα θα μπορούσαν να έχουν αγοραστεί από το κράτος: Η κρατική ενίσχυση με μετρητά των τριών πλήρως ιδιωτικών τραπεζών (Alpha, Eurobank και Πειραιώς) υπερβαίνει το 100% της χρηματιστηριακής τους αξίας.
 • Είχαν τεράστια πραγματικά κέρδη την τελευταία δεκαετία: 41 δισ. και φορολογήθηκαν με συντελεστή 17%.
 • Συνεχίζουν να έχουν μεγάλα κέρδη: 6,1 δισ. το 2009, 3,9 δισ. στο εννεάμηνο του 2010.
 • Αν στα πραγματικά τραπεζικά κέρδη επιβαλλόταν φορολογικός συντελεστής 45%, τότε το κράτος θα εισέπραττε το ίδιο ποσό με αυτό που γλυτώνει κόβοντας τις συντάξεις.
 • Η νόμιμη λειτουργία τους: Συγκεντρώνουν τη λαϊκή αποταμίευση και τη λαϊκή αφαίμαξη (πληρωμή δανείων με ληστρικά επιτόκια) για να χρηματοδοτήσουν το συντριπτικό ποσοστό των μεγάλων ιδιωτικών (τάχα) επενδύσεων.

Α) Η προκλητική προίκα των 78 δισ. ευρώ

Πώς πήραν 28 δισ. από τη Ν.Δ. και 50 δισ. από το ΠΑΣΟΚ

Παρουσιάζουμε συνοπτικά τις ρυθμίσεις οι οποίες, ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση της εισηγήθηκε, υπερψηφίστηκαν στη Βουλή από το νεοφιλελεύθερο μέτωπο ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ

28 δισ. από τη Ν.Δ. το 2008 (νόμος 3723/2008)

Με το νόμο αυτό δόθηκε η δυνατότητα να λάβουν οι τράπεζες από το κράτος τις ακόλουθες ενισχύσεις:

 • 5 δισ. ευρώ σε μετρητά. Σε αντάλλαγμα το Ελληνικό Δημόσιο (Ε.Δ.) παίρνει τις επονομαζόμενες «προνομιούχες» μετοχές, ίσου ποσού. Οι μετοχές αυτές δεν έχουν καν δικαίωμα ψήφου στη Γενική Συνέλευση των μετόχων. Η ετήσια απόδοση των μετοχών καθορίστηκε μεν στο 10% -μέγεθος αρκετά υψηλό- αλλά και πάλι οι τράπεζες διαθέτουν αρκετούς τρόπους για να αποφύγουν την επιβάρυνση (είτε διευρύνοντας την φοροασυλία τους, είτε μέσω μετακύλισης με νέα δάνεια κ.λπ.).
 • 8 δισ. ευρώ σε ομόλογα του Ε.Δ., τα οποία στην πραγματικότητα ισοδυναμούν με μετρητά. Άλλωστε και τα μετρητά, που προαναφέρθηκαν, δόθηκαν με ομόλογα του Ε.Δ. Το Ε.Δ. εκδίδει ομόλογα, τα παραδίδει στις τράπεζες και αυτές με τη σειρά τους τα καταθέτουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και λαμβάνουν ισόποση χρηματοδότηση, με πολύ χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 1%. Στην ουσία πρόκειται για παροχή σε μετρητά με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο. Το πιο προκλητικό είναι ότι εν συνεχεία οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να δανείσουν το ελληνικό δημόσιο με επιτόκια της τάξης του 5%-6%, αποκομίζοντας ένα καθόλου ευκαταφρόνητο κέρδος, το οποίο ισοδυναμεί με αντίστοιχη ληστεία του λαού
 • 15 δισ. ευρώ σε δάνεια που μπορεί να συνάψει η τράπεζα με τρίτους, δάνεια, όμως, που έχουν εγγύηση του Ε.Δ. Αν σε κάποια στιγμή η τράπεζα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, τότε «πέφτει» η εγγύηση και το Ε.Δ. υποχρεούται να πληρώσει το δάνειο. Κάθε άλλο παρά πρόκειται για απίθανο ενδεχόμενο –δύο «φουρνιές» προβληματικών εταιριών ζήσαμε ήδη στην Ελλάδα στις δεκαετίες του ’70 και του ’80.

50 δισ. από το ΠΑΣΟΚ μέσω του Μνημονίου

Το Μνημόνιο (νόμος 3845/2010) δεν αφορά μόνο την επίθεση σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικό κράτος. Η τρόικα και η κυβέρνηση δεν παρέλειψαν να κατοχυρώσουν μια νέα μεγάλη και προκλητική αιμοδότηση των τραπεζών από το κράτος, ως εξής:

 • 10 δισ. ευρώ σε μετρητά από το νεοϊδρυόμενο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο σκοπός του οποίου (σελ. 1375) είναι «να διατηρήσει τη σταθερότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, χορηγώντας ίδια κεφάλαια με τη μορφή των προνομιούχων μετοχών». Τα 10 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τα 110 δισ. της χρηματοδότησης της Ελλάδας από την τρόικα. Καθορίζεται, όμως, ότι «ο κίνδυνος ζημιών αναλαμβάνεται πλήρως από την ελληνική κυβέρνηση». Δηλαδή, αν κάποια τράπεζα που έχει λάβει ενίσχυση δεν έχει τα κεφάλαια να την αποπληρώσει, τότε η ζημία βαρύνει το Ε.Δ.
 • 15 δισ. ευρώ σε δάνεια από τρίτους με εγγύηση του Ε.Δ. (άρθρο 4 παρ.8). Πρόκειται για επαύξηση των αρχικών 15 δισ. που προβλέπονταν από το νόμο 3723/2008 της Ν.Δ., τα οποία πλέον γίνονται 30 δισ. ευρώ.
 • 25 δισ. ευρώ επιπλέον σε δάνεια από τρίτους με εγγύηση του Ε.Δ. Πρόκειται για επέκταση των προαναφερθέντων 30 δισ. -που αρχικά ήταν 15 δισ.- και με νόμο που ψηφίστηκε στη σημαδιακή ημερομηνία 3 Σεπτέμβρη 2010 (ν3872/2010, άρθρο 7) γίνονται πλέον 55 δισ. ευρώ.

Με μια απλή πρόσθεση όλων των παραπάνω ποσών προκύπτει το άθροισμα των 78 δισ. ευρώ. Έχει σημασία ότι εξ αυτών τα 23 δισ. δίνονται σε μετρητά ή εξομοιούμενα μετρητά ομόλογα του Ε.Δ., ενώ τα υπόλοιπα 55 δισ. δίνονται με τη μορφή εγγυήσεων του Ε.Δ. σε δάνεια που μπορούν να συνάψουν οι τράπεζες με τρίτους.

Διαρκής επέκταση των ρυθμίσεων

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι έχουμε διαδοχικές ρυθμίσεις, που αυξάνουν συνεχώς τα παρεχόμενα κεφάλαια προς τις Τράπεζες. Ξεκινήσαμε το 2008 με 28 δισ. και είμαστε πλέον στα 78 δισ. Παράλληλα με την υπ. αριθμ. 29850 Β 1465 απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γ Παπακωνσταντίνου, της 19/7/2010 παρατείνεται η προθεσμία για ένταξη στις ρυθμίσεις μέχρι 31/12/2010. Είναι δε πολύ πιθανό ότι θα υπάρξει και νέα παράταση. Όπως είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και νέα προικοδότηση, αυξάνοντας τα σημερινά 78 δισ. Προχωρώντας η κρίση και αντιμετωπίζοντας προβλήματα οι τράπεζες θα έχουμε σειρά από νέες επεκτάσεις του προγράμματος, χρονικές και ποσοτικές.


ΠΙΝΑΚΑΣ 1: ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ


Σχόλιο: 38,3 δισ. ευρώ έχουν ήδη απορροφηθεί!

Από τον Πίνακα 1 φαίνεται ότι ήδη έχουν αναληφθεί από τις τράπεζες τα 38,3 δισ. από το σύνολο των 78 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 8,4 δισ. ευρώ είναι μετρητά ή εξομοιούμενα με μετρητά ομόλογα εκδόσεως Ε.Δ. Αυτά τα 8,4 δισ. αυξάνουν το δημόσιο χρέος –το έχουν ήδη αυξήσει- αλλά γι’ αυτό ουδείς επίσημος ομιλεί. Παράλληλα 29,9 δισ. ευρώ είναι οι μέχρι στιγμής απολήψεις των Τραπεζών με σύναψη δανείων για τα οποία υπάρχει εγγύηση του Ε.Δ.

Β) 41 δισ. ευρώ κέρδη σε μια δεκαετία, με φορολόγηση μόνο 17%

Γιατί η εθνικοποίηση του τραπεζικού τομέα είναι σήμερα εφικτή και αναγκαία

Από τον Πίνακα 3 προκύπτει ότι οι 4 μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες μαζί με τις θυγατρικές τους είχαν στη δεκαετία 2000 -2009 κέρδη προ φόρων 24,8 δισ. ευρώ. Η κερδοφορία συνεχίζεται ακόμη και τις τελευταίες χρονιές, όταν οξύνεται η κρίση και όταν προικοδοτούνται με τεράστια ποσά από το κράτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και το 2010, στο εννεάμηνο, που έχουμε τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα κέρδη των 4 μεγάλων τραπεζών τραπεζών μαζί με τις προβλέψεις υπερέβησαν τα 3,9 δισ. ευρώ!

Ας δούμε τώρα τι είναι αυτές οι «προβλέψεις». Στην πραγματικότητα είναι τραπεζικά κέρδη και τίποτα λιγότερο. Ενόψει ενδεχόμενων μη πληρωμών των δανειοληπτών προς τις τράπεζες, οι τράπεζες μετατρέπουν ένα μέρος των κερδών τους σε «προβλέψεις». Σημειώνουμε ότι οι προβλέψεις είναι αφορολόγητες. Επίσης, ως γνωστόν, οι τράπεζες όταν κάποιος δεν εξυπηρετεί τα δάνειά του έχουν στα χέρια τους εγγυήσεις, κυνηγούν τον κόσμο, του παίρνουν τα σπίτια -ακόμη και για εξευτελιστικά ποσά. Για να μη μιλήσουμε για τα εξωφρενικά επιτόκια δανεισμού, για τα πανωτόκια κ.λπ. Και με ποια λογική όταν υπάρχουν αυτές οι προβλέψεις, συνολικού ύψους 11,6 δισ. ευρώ στη δεκαετία για τις 4 μεγαλύτερες τράπεζες, έρχεται το κράτος και δίνει επιπλέον τόσα δισ.;

Αν προσθέσουμε τα κέρδη και τις «προβλέψεις», τότε προκύπτει ότι η πραγματική κερδοφορία των 4 μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων την τελευταία δεκαετία εκτινάσσεται στο ασύλληπτο ποσό των 36,3 δισ. ευρώ. Ενώ για το σύνολο των ελληνικών τραπεζών υπερβαίνει τα 41 δισ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από τον Πίνακα 3, ο σταθμισμένος μέσος φορολογικός συντελεστής για τις 4 τράπεζες είναι 16%, ενώ στο σύνολο των ελληνικών τραπεζών φτάνει στο 17%. Πραγματική κοροϊδία. Αρκεί να σκεφτούμε ότι αν στα πραγματικά κέρδη των τραπεζών επιβαλλόταν φορολογικός συντελεστής 45%, τότε θα εισέπραττε το κράτος το ίδιο ποσό με αυτό που γλυτώνει κόβοντας τις συντάξεις.


ΠΙΝΑΚΑΣ 2: οι κρατικές ενισχύσεις πολλαπλάσιες της αξίας των τραπεζών

ΠΙΝΑΚΑΣ 3: ΚΕΡΔΗ -ΦΟΡΟΑΣΥΛΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ 2000 -2009

Γ) Εθνικοποίηση: αναγκαιότητα, εφικτότητα, προϋποθέσεις

Η έννοια της εθνικοποίησης συζητήθηκε πολύ στη χώρα μας στην δεκαετία του ’70 και του ’80. Σε τελική ανάλυση δυσφημίστηκε από τον τρόπο που υλοποιήθηκαν τότε οι κρατικοποιήσεις μεγάλων ιδιωτικών συγκροτημάτων. Πρόκειται για την αστική σοσιαλδημοκρατική εκδοχή. Το κράτος ανέλαβε να «διασώσει» υπό χρεοκοπία εταιρίες, τις οποίες εγκατέλειπαν τα αφεντικά τους, έχοντας κυριολεκτικά γδύσει τις εταιρίες αυτές και έχοντας αποκομίσει τεράστια κέρδη από «θαλασσοδάνεια», τα οποία στην πλειοψηφία τους μεταφέρθηκαν σε ξένες τράπεζες, στην Ελβετία κ.λπ. Το χειρότερο είναι ότι οι υπό κρατική διεύθυνση νέοι όμιλοι στην πλειοψηφία τους έγιναν πρότυπα κακοδιαχείρισης, πελατειακών σχέσεων, ραγιαδοποίησης των εργαζομένων και διαφθοράς (κυρίως υπέρ των προμηθευτών τους, μεγάλων ιδιωτικών ομίλων –πράγμα που αποκρύβεται).

Ταυτόχρονα, μέσα από τους έτσι κρατικοποιημένους ομίλους αναδείχθηκε ένα νέο πολιτικό και επιχειρηματικό προσωπικό, προερχόμενο από τη συνδικαλιστική και κομματική γραφειοκρατία. Η πλήρης δυσφήμιση, δηλαδή, κάθε τι δημόσιου. Άμεση συνέπεια ήταν η επέλαση από τη δεκαετία του ’90 και μετά των ιδιωτικοποιήσεων. Μάλιστα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι κοινωνικές αντιστάσεις υπήρξαν αλλά η αστική στρατηγική προχώρησε μάλλον με ηγεμονικό τρόπο μέσα στην κοινωνία –κι εδώ είναι οι ευθύνες της Αριστεράς σε όλες τις εκδοχές της. Πολύ πονηρά τα ΜΜΕ και η συστημική προπαγάνδα παρουσίαζε τα χάλια του κρατικού τομέα ως εγγενή, ως αναπόφευκτα χαρακτηριστικά σε οτιδήποτε μπορούσε να υπάρξει ως δημόσιο και εθνικοποιημένο –πράγμα το οποίο προφανώς δεν ισχύει.

Το σύγχρονο περιεχόμενο

Υπάρχει, λοιπόν, ένα πρώτο συμπέρασμα: Η έννοια της εθνικοποίησης χρειάζεται να αποκατασταθεί στη λαϊκή συνείδηση. Θα λέγαμε δε, ότι χρειάζεται αποκατάσταση ακόμη και στα πλαίσια της Αριστεράς, καθώς επί δεκαετίες η έννοια αυτή «μύριζε» σε κάποιους μικροαστισμό και αντιδιαστελλόταν –πράγμα επίσης λαθεμένο- από την αντικαπιταλιστική και αντιμπεριαλιστική κατεύθυνση.

Όταν σήμερα μιλάμε για εθνικοποίηση, τη συνδέουμε αξεδιάλυτα με την έννοια του κοινωνικού προγραμματισμού, του σχεδίου, του ελέγχου και της διασφάλισης του δημοσίου, κοινωνικού και λαϊκού συμφέροντος. Υπάρχουν ήδη σύγχρονα εργαλεία, που και μπορούν παραπέρα να αναπτυχθούν και να αναδιαμορφωθούν ώστε να είναι πιο εναρμονισμένα με τις κοινωνικές προτεραιότητες, με βάση τα ηλεκτρονικά δίκτυα και τη δυνατότητα ροής πληροφορίας χωρίς περιορισμούς. Αυτά επιτρέπουν, παρέχουν την υλική βάση, για να πάρει σάρκα και οστά ο κοινωνικός προγραμματισμός και ο κοινωνικός έλεγχος. Και μάλιστα, σε πρωτοφανή για τη μέχρι σήμερα ιστορία βαθμό και με πρωτοφανή για τη μέχρι σήμερα ιστορία δυνατότητα αποφασιστικής συμμετοχής της κοινωνικής βάσης –δηλαδή της ίδιας της συντριπτικής κοινωνικής πλειοψηφίας που σήμερα κρατιέται έξω από αυτές τις διαδικασίες. Στην κατεύθυνση μιας μεγάλης, βαθειάς και ριζικής πολιτικής ανατροπής, στην κατεύθυνση για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό, υπάρχουν οι όροι για ένα «νέο δημόσιο», που να υπηρετεί την κοινωνία και το λαό, να ελέγχεται από την κοινωνία και το λαό, να είναι αποτελεσματικό στην ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών –σε αντίθεση με το σήμερα, που είναι θύλακας διαφθοράς, ιδιωτικής εκμετάλλευσης και ατομικής ανέλιξης.

Αφού θέσουμε έτσι το ζήτημα μπορούμε να προχωρήσουμε στις άμεσες πολιτικές διεκδικήσεις.

Εδώ και τώρα

Η εθνικοποίηση του πιστωτικού τομέα αποτελεί το μοχλό για την «παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με τους εργαζόμενους στο τιμόνι» –με βάση τα όσα προαναφέρθηκαν. Είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις για να υπάρξει διέξοδος από το αδιέξοδο της χρεοκοπίας. Ο έλεγχος του πιστωτικού τομέα σημαίνει ουσιαστικά τον έλεγχο ολόκληρου του παραγωγικού και οικονομικού ιστού. Άρα, η εθνικοποίηση του πιστωτικού τομέα έχει ευρύτερη διάσταση, οικονομική και πολιτική.

Το ζήτημα όμως που έχει ξεχωριστή σημασία σήμερα είναι η εφικτότητα της εθνικοποίησης του πιστωτικού τομέα. Αυτός είναι ο πρώτος λόγος που θέτουμε τη διεκδίκηση της εθνικοποίησης, ως ζήτημα μαζικής λαϊκής δράσης, με τον επείγοντα χαρακτήρα του «εδώ και τώρα». Όπως δείχνουμε στον Πίνακα 2 τα πράγματα είναι εύγλωττα, καθώς για τις 4 μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες η κρατική ενίσχυση σε μετρητά υπερβαίνει το 50% της χρηματιστηριακής τους αξίας, ενώ για τις 3 που είναι καθαρά ιδιωτικές (Alpha, Eurobank και Πειραιώς) φτάνει στο 100%. Δηλαδή, μπορούσε άνετα το κράτος να τις αγοράσει από το Χρηματιστήριο!

Η συνολική κρατική ενίσχυση (μαζί δηλαδή, με τα υπό κρατική εγγύηση δάνεια που συνάπτουν οι τράπεζες) υπερβαίνει το 300% της χρηματιστηριακής αξίας των 4 μεγαλύτερων! Ας ληφθεί δε υπόψη, ότι ο λεγόμενος ευρύτερος δημόσιος τομέας ελέγχει περίπου το 20% της Εθνικής. Είναι ακόμη γνωστό ότι οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών αυτών ελέγχουν αθροιστικά πολύ μικρότερο ποσοστό από το 40% του μετοχικού κεφαλαίου (π.χ. η οικογένεια Λάτση έχει μόλις το 40% της Eurobank, στην Alpha το ποσοστό αυτό πέφτει κάτω και από 20%). Συνεπώς τα λεφτά για την εθνικοποίηση του πιστωτικού τομέα έχουν ήδη πληρωθεί. Αλλά οι τράπεζες παραμένουν ιδιωτικές. Και φυσικά αποδεικνύεται εντελώς ανίσχυρο το επιχείρημα «σήμερα που το κράτος δεν έχει λεφτά, πώς ζητάτε εθνικοποίηση; Πού θα βρεθούν τα λεφτά;».

Ο μεγάλος κίνδυνος που υπάρχει είναι σε επόμενη φάση οι τράπεζες όντως να παραδοθούν από τους ιδιώτες στο κράτος, αλλά χρεοκοπημένες. Πρόκειται για τη γνωστή «κοινωνικοποίηση των ζημιών». Είναι ένα επείγον πολιτικό ζήτημα –για το οποίο δυστυχώς η Αριστερά δεν κάνει σχεδόν τίποτα. Σήμερα, ναι σήμερα, με τη συμπαιγνία κράτους και τραπεζών και με την αμέριστη σύμπραξη του πολιτικού τόξου του νεοφιλελευθερισμού, μπαίνουν τα θεμέλια ακριβώς γι’ αυτήν την εξέλιξη. Καθώς οι κρατικές ενισχύσεις, όπως αναλύουμε σε άλλο σημείο, πηγαίνουν σε διεθνείς πιστωτές των τραπεζών και στους μεγαλομετόχους που «κλείνουν» επισφαλείς επενδύσεις. Σε λίγο θα κληθεί ο λαός να πληρώσει και αυτό το μάρμαρο. Αυτός είναι ο δεύτερος λόγος που θέτουμε τη διεκδίκηση της εθνικοποίησης, με τον επείγοντα χαρακτήρα του «εδώ και τώρα». Δεν θέλουμε και πρέπει να εμποδίσουμε μια τέτοια καρικατούρα εθνικοποίησης.

*Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα Δρόμος

Πηγή


Υπό το καθεστώς της απόλυτης εξάρτησης από τις τράπεζες είναι η εθνική οικονομία, στο κουφάρι της οποίας τόσο οι ντόπιοι, όσο και οι ξένοι τραπεζίτες βλέπουν τις περιουσίες τους να αυξάνονται.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της επικίνδυνης πολιτικής που εφάρμοσαν με μικρές αλλαγές όλες οι κυβερνήσεις μετά το 1996. Η κατάσταση όμως έχει εκτραπεί και βρίσκεται πέρα από κάθε λογική από τη στιγμή που ανέλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου τη διακυβέρνηση της χώρας.

Σήμερα σας αποκαλύπτουμε ότι με σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού, ο τέως υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας κ. Γιώργος Προβόπουλος όρισαν πέντε ελληνικές και δεκαεπτά ξένες τράπεζες ως βασικούς διαπραγματευτές στην αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου για το 2011. Δεν είναι τυχαία λοιπόν η κακή κατάσταση της οικονομίας, ο εγκλωβισμός της αγοράς στις Συμπληγάδες της ύφεσης και η μανία των ΜΜΕ και των «τεχνοκρατών» για την πορεία των spreads και των CDS.

Οι τράπεζες που βαφτίστηκαν από την κυβέρνηση Παπανδρέου ως βασικοί διαπραγματευτές ομολόγων και ουσιαστικά για το μέλλον της χώρας μας είναι οι εξής:

1. ALPHA BANK S.A

2. BANCA IMI S.p.A

3. BARCLAYS BANK PLC

4. BNP PARIBAS S.A.

5. CITIGROUP GLOBAL MARKETS LTD

6. CREDIT SUISSE SECURITIES (EUROPE) LTD

7. DEUTSCHE BANK AG

8. EFG EUROBANK ERGASIAS AE

9. ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ

10. EMPORIKI BANK

11. GOLDMAN SACHS INTERNATIONAL

12. HSBC BANK PLC

13. ING BANK NV

14. JP MORGAN SECURITIES LTD

15. MERRILL LYNCH INTERNATIONAL

16. MORGAN STANLEY Co. INTERNATIONAL LTD

17. NOMURA INTERNATIONAL PLC

18. ROYAL BANK OF SCOTLAND PLC

19. SOCIETE GENERALE

20. ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

21. UBS LTD

22. UNICREDIT BANK AG.

Τι παιχνίδι παίζουν

Τι κάνουν αυτές οι 22 κερδοσκοπικές επιχειρήσεις; Έχουν συστήσει ένα κλειστό ολιγοπώλιο με το οποίο ελέγχουν αυστηρά την αγορά ομολόγων και εντόκων γραμματίων, καθώς και τις καθημερινές αγοραπωλησίες τους.

Κάθε φορά που ακούμε τηλεοπτικά διαγγέλματα από «παπαγαλάκια» των τραπεζών και της κρατικής προπαγάνδας ότι το υπουργείο Οικονομικών θα βγει στις αγορές, δηλαδή θα κάνει δημοπρασία ομολόγων και εντόκων γραμματίων, οι ντόπιοι μεγαλοκαρχαρίες των τραπεζών σε συνεργασία με τους ομολόγους τους των 17 ξένων τραπεζών κάνουν τις προσφορές τους.

Το κακό ή το καλό κλίμα δηλαδή διαμορφώνεται απ’ αυτούς για να κερδίσουν εις βάρος της Ελλάδας και της κοινωνίας, διότι αυτή είναι η διαδικασία διαμόρφωσης του επιτοκίου δανεισμού. Άλλωστε οι μηχανισμοί λειτουργούν εγκαίρως ώστε ν’ αρχίσει ο σχετικός θόρυβος από τα ΜΜΕ, να λειτουργήσουν τα βύσματα και να διαμορφωθεί ενιαία γραμμή από το καρτέλ των 22 τραπεζών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στις τελευταίες εκδόσεις εντόκων γραμματίων μέσα στο 2010, το επιτόκιο προσέγγισε σε ορισμένες περιπτώσεις, το 5%, για δανεισμό διάρκειας έξι, τριών ή και ενός μήνα! Την ίδια στιγμή, μέσα στο 2010, το Δημόσιο δανείστηκε € 18,15 δισ. μέσω εκδόσεων εντόκων γραμματίων! Μιλάμε δηλαδή, για αμύθητα κέρδη με το αζημίωτο, εάν συνυπολογιστεί πως την ίδια στιγμή οι τράπεζες της Ευρωζώνης, δανείζονται με το σκανδαλώδες επιτόκιο του 1% από την ΕΚΤ!

Ληστεία 16 δισ. σε τόκους

Αυτή είναι η ληστεία που γίνεται εις βάρος του λαού από τα αρπαχτικά των ντόπιων και των ξένων τραπεζών με την ηθική αυτουργία της πιο αμφιλεγόμενης κυβέρνησης που πέρασε από την Ελλάδα μετά το 1830! Δεν εξηγείται διαφορετικά ότι μέσα στο 2011 οι Έλληνες καλούνται να πληρώσουν τουλάχιστον 16 δισ. ευρώ σε τόκους, ποσό που αντιστοιχεί στο 22% των συνολικών προβλεπόμενων δημοσίων δαπανών!

Και κάτι τελευταίο: Αυτές οι 22 τράπεζες κερδίζουν διπλά και μέσω της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων, γνωστής και ως Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγοράς Τίτλων (ΗΔΑΤ) ως βασικοί διαπραγματευτές των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην ΗΔΑΤ λειτουργούν ως αποκλειστικοί «κόμβοι» κάνοντας συναλλαγές για λογαριασμό τους ή με εντολές τρίτων. Μέσω των τιμών που διαμορφώνονται στην ΗΔΑΤ (οι οποίες καθορίζονται κυρίως από τους βασικούς διαπραγματευτές) διαμορφώνονται τα γνωστά spread! Κι απ’ αυτά επικαθορίζεται το επιτόκιο δανεισμού, νέων εκδόσεων, και ούτω καθεξής. Αυτά είναι τα καρκινώματα που έχουν κάνει μετάσταση στην αγορά και στα νοικοκυριά απειλώντας ακόμα και την ύπαρξή τους.

Πηγή


Πάμε για σύναψη διμερών συμφωνιών... «τύπου» Φινλανδίας;

Προς τα εκεί φαίνεται να οδεύει το πράγμα, σύμφωνα με τα όσο διαγράφονται τις τελευταίες ημέρες.

Η σύναψη της πολύκροτης συμφωνίας Ελλάδας – Φινλανδίας για την παροχή εγγυήσεων άνοιξε τον ασκό του αιόλου και για άλλες χώρες.

Αυτό έγινε για τον απλούστατο λόγο, ότι ο οποιοσδήποτε θέλει να δανείσει, απαιτεί εγγυήσεις ότι θα πάρει τα χρήματά του πίσω. Το να δώσει όμως, η Ελλάδα χρήματα στον δανειστή (Φινλανδία) για να της τα δώσει πίσω ο τελευταίος με μεγαλύτερο επιτόκιο, πρώτη φορά το βλέπουμε.

Ποιος λοιπόν, δεν θέλει να βγάλει χρήματα από το «πουθενά»;

Ως γνωστόν, τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια δεν έχουν ανοίξει ακόμα, συνεπώς η νέα συμφωνία για τη στήριξη της Ελλάδας και το δεύτερο δανειακό πακέτο, δεν έχει περάσει από αυτά. Με άλλα λόγια, αυτή η δεύτερη δανειακή σύμβαση είναι στον αέρα.

Συνεπώς, δημιουργούνται δεκάδες ερωτηματικά γύρω από την 6η δόση. Ο EFSF, ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης, που θα είναι το σημείο – κλειδί για τη δεύτερη σύμβαση παραμένει προς το παρόν ..εκτός!

Το μόνο που μένει συνεπώς, είναι η σύναψη από μέρους της Ελλάδας, συμβάσεις και συμφωνίες τύπου Φινλανδίας.

Από τη στιγμή που ξεσηκώθηκαν και οι υπόλοιπες χώρες που ζητούν αντίστοιχη συμφωνία, μάλλον η Ελλάδα θα καταλήξει στο να διαπραγματεύεται με κάθε χώρα ξεχωριστά!

Αυτό μπορεί να μην συμφέρει την Ευρώπη για τη βιωσιμότητα του ευρώ στο απώτερο μέλλον, αφού αν «σκάσει» μια χώρα ακόμα τα κεφάλαια απλά δεν θα υπάρχουν.

Καθυστέρηση στην επόμενη δόση βλέπει η Moody’s

Αυτό ακριβώς αναφέρει ο οίκος Moody’s με σημερινή της έκθεση, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει κίνδυνος να καθυστερήσει -με ό,τι αυτό συνεπάγεται- η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, σε περίπτωση που γενικευθεί η τάση χωρών-μελών της Ευρωζώνης να ζητούν εγγυήσεις από την Ελλάδα.

Παράλληλα, αναφέρει ότι τέτοιες διμερής συμφωνίες το μόνο που καταφέρνουν είναι να κάνουν δυσανάλογη την κατανομή του ρίσκου μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στο «πακέτο» στήριξης της Ελλάδας.


Μία ανάσα πριν από το τέλος βρίσκεται το καθεστώς του Μουαμάρ Kαντάφι, αφού οι αντικαθεστωτικοί έφτασαν στην πράσινη πλατεία, σημείο συμβολικό, καθώς παραδοσιακά θεωρείτο ως τόπος ένωσης των οπαδών του Συνταγματάρχη Καντάφι.

Το ΝΑΤΟ, λίγο μετά από την είσοδο των Λίβυων επαναστατών στη Πράσινη πλατεία, ανακοίνωσε ότι το καθεστώς του Καντάφι είναι στο τέλος του.

Λίγο νωρίτερα ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι δήλωσε ότι το καθεστώς του Καντάφι δεν ελέγχει "περισσότερο από 10 ως 15% της Τρίπολης".

Ο ιταλός πρωθυπουργός είπε ακόμα πως "δεν υπάρχει χρόνος" για διαπραγματεύσεις για πιθανή εξορία του Καντάφι και πως πρέπει να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Ο Μουαμάρ Καντάφι ωστόσο, εξακολουθεί να δηλώνει ότι είναι αποφασισμένος να αντισταθεί.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, πολύ αργά χθες το βράδυ, πλήθος ξεχύθηκε στην πλατεία, κρατώντας σημαίες κόκκινες, μαύρες και πράσινες, με τα χρώματα της επανάστασης δηλαδή, και φώναζε "Ο Θεός (Αλλάχ) είναι μεγάλος".

Κραυγές ενθουσιασμού γέμισαν και την Βεγγάζη , την επαναστατική "πρωτεύουσα" που βρίσκεται στο Ανατολικό μέρος της Λιβύης, όπου χιλιάδες κάτοικοι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν το επικείμενο τέλος του καθεστώτος του Συνταγματάρχη.

Χίλιοι τρακόσιοι νεκροί, μέσα σε μόλις ένα 24 ώρο, είναι ο βαρύς απολογισμός του πολέμου που μαίνεται στη Λιβύη,

Εν τω μεταξύ οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί συνέλαβαν χτες βράδυ τον γιο του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι Σάιφ αλ Ισλάμ, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, που είναι το πολιτικό όργανο των λίβυων αντικαθεστωτικών.

Οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί θα σταματήσουν τις επιθέσεις τους, εάν ο Μουμάρ Καντάφι ανακοινώσει την αποχώρηση του, σύμφωνα με επίσημη δήλωση του επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, στο Αλ Αραμπίγια.

Ο Μουσταφά Αμπντ Ελ Τζαλίλ, αρχηγός των αντικαθεστωτικών και του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, συμπλήρωσε, πως οι επαναστατικές δυνάμεις της οργάνωσης θα παράσχουν στον Καντάφι και τους γιούς του κάθε προστασία, ώστε να αποχωρήσει με ασφάλεια από τη χώρα.

Πηγή