Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

25 Ιουλ 2011


Η τουρκική προπαγάνδα απευθύνεται σε ηλίθιους και είναι απορίας άξιο το ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τα "σαΐνια" του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών...! Δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί η εξόφθαλμη ηλιθιότητα... Δεν είναι δυνατόν να ανεχόμαστε ηλιθίους να μας κάνουν τους ξύπνιους...

Μήπως, συμπερασματικά, θα πρέπει να καταλήξουμε στο ότι οι δικοί μας είναι περισσότερο ηλίθιοι; Και στέκομαι σε αυτό, γιατί την εκδοχή να είναι εθνικοί μειοδότες δεν θέλω να την πιστέψω...

Οι μουσουλμάνοι της Θράκης θέλουν να πηγαίνουν στην Τουρκία μόνο για τουρισμό. Δεν σκέφτονται καν την πιθανότητα η Θράκη να γίνει Τουρκική. Οι νεαρές μουσουλμάνες αρέσκονται σε τουρισμό μερικών ημερών σε τουριστικά αξιοθέατα της Τουρκίας. Δεν σκέφτονται καν να παντρευτούν Τούρκο... Γιατί άραγε;

Εμείς, καταθέτουμε μία πρόταση στην Ελληνική κυβέρνηση: Να επιβάλλετε την αρχή της αμοιβαιότητας. Να διώξετε από την Ελλάδα όλους όσους δεν σέβονται την συνθήκη της Λοζάνης και αυτοχαρακτηρίζονται Τούρκοι. Στη συνέχεια, να διώξετε - απελάσετε σχεδόν όλο τον ανδρικό πληθυσμό ικανό να εργασθεί, άνω των 15 ετών... Μετά αφήστε τα πράγματα να πάρουν την φυσική τους ροή... Αυτά έκαναν οι Τούρκοι στους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης και κατάφεραν να αδειάσουν την Πόλη από τους Έλληνες. Βέβαια, χρησιμοποίησαν και άλλες τακτικές, βίαιες έως θανατηφόρες, τις οποίες δεν πρέπει να μιμηθούμε... Διώξτε τους, απελάστε τους και όλα θα γίνουν ρόδινα...

Η Τουρκική προπαγάνδα
Εφ. Τζουμχουριέτ – Ελληνικής Θράκης 22-7-2011
Εμείς αυτό το θέμα δεν το αναλογιστήκαμε ή δεν του δώσαμε την προσοχή που έπρεπε. Δεν αφεθήκαμε εδώ έναντι των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης; Αφεθήκαμε…Αυτό σημαίνει πως ότι δικαιώματα έχουν εκείνοι έχουμε και εμείς…Να ένα παράδειγμα: Εκείνοι παρά την ανταλλαγή πληθυσμών, δεν έχουν 12 μητροπόλεις πέραν της Κωνσταντινούπολης; Έχουν… Τότε να έχουμε και εμείς 12 μουφτείες… Και ως αντίστοιχο του Πατριάρχη να υπάρχει ένας αρχιμουφτής… Ο Πατριάρχης δεν εκλέγει τους μητροπολίτες; Τότε και ο αρχιμουφτής τους μουφτήδες… Τόσο απλά είναι τα πράματα… Και παλιότερα τα είχαμε γράψει, Μάλιστα με παράδειγμα τότε τον θάνατο του πατριάρχη Δημητρίου.
Σχόλιο: Αυτήν την εξυπνακίστικη λογική της αμοιβαιότητας την επαναλαμβάνει τα τελευταία χρόνια και ο "σουλτάνος" Ερντογάν. Δηλαδή ήρθαν ως κατακτητές στην Μικρά Ασία, έκαψαν, σκότωσαν και εντέλει άφησαν και 1500 γερόντια σε μια πόλη 13 εκατομμυρίων. Κάτι σαν προστατευόμενο είδος. Και έχουν το θράσος να μιλάνε για αμοιβαιότητα. Λοιπόν ας απελάσουμε πρώτα τους περίπου 2-3 χιλιάδες πράκτορες που παίρνουν μισθό από την Άγκυρα –ιμάμηδες, δασκάλους Κουράν Κουρσού, δημοσιογράφους, προέδρους τουρκοσυλλόγων, θεολόγους κ.α.- και μετά βλέπουμε. Αν μείνουν 1.500 μουσουλμάνοι στη Θράκη, ας κάνουν 12 μουφτείες, με 12 τζαμιά... φυσικά όλα τα άλλα τζαμιά θα... γκρεμιστούν ως ανισομερή... σε σχέση με τις Εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης... Όμορφο πράγμα η αμοιβαιότητα...

Αλλά ακόμη και υπό το σημερινό πληθυσμιακό καθεστώς, η κατάσταση στην Τουρκία είναι απολύτως εχθρική για τους χριστιανούς που τολμούν να παραμένουν και να θυμίζουν στους Τούρκους την Ελληνική ύπαρξη...

Αν δεν είσαι μουσουλμάνος είσαι ξένος!
Οι διακρίσεις σε βάρος των μειονοτήτων στις υπηρεσίες του κτηματολογίου σε Ίμβρο και Τένεδο έφτασαν σε σκανδαλώδη επίπεδα. Το κράτος εδώ ασκεί στους μη μουσουλμάνους που ζούνε εδώ μια μεταχείριση ατόμου "ξένης υπηκοότητας".

Ο δικηγόρος Ερχάν Πεκτσέ ανακοίνωσε πως και παλιότερα είχε θέσει πάλι αυτήν τον πολιτική διακρίσεων και πως οι κρατικές αρχές από τις οποίες ζητήθηκε κάποια δήλωση κρύβονται πίσω από δικαιολογίες περί "εθνικών συμφερόντων" και "κρατικών μυστικών".

Στην τελευταία μήνυση που υπέβαλε ο Πεκτσέ αναφέρει πως όταν οι χριστιανοί αγοράζουν ακίνητα από μουσουλμάνους και πηγαίνουν στο Κτηματολόγιο, η Υπηρεσία Κτηματολογίου τους έχει στο περίμενε για χρόνια. Ο Πεκτσέ υπέβαλε αίτημα για παροχή πληροφοριών, αλλά αφού η υπηρεσία δεν του τις παρείχε, μετέφερε το θέμα στα δικαστήρια.

Απόρρητη πληροφορία
Έναντι της μήνυσης του Πεκτσέ, ο νομικός σύμβουλος της Γενικής Διεύθυνσης του Κτηματολογίου Μαχμούτ Ταστσί στο κείμενο υπεράσπισης που παρέδωσε στο δικαστήριο αναφέρεται πως "σε περίπτωση κοινοποίησης θα υπάρξει καθαρή ζημία στην ασφάλεια του κράτους, στις εξωτερικές της σχέσεις, στην εθνική της άμυνα και στην εθνική της ασφάλεια, και η φύση τους ως κρατικά απόρρητα τα θέτει εκτός των ανακοινώσιμων πληροφοριών και εγγράφων".

"Πρόσωπα ξένης υπηκοότητας"
Το δεύτερο όμως επιχείρημα που επικαλείται ο Ταστσί αποκάλυψε ένα ακόμη μεγάλο σκάνδαλο. Να το επιχείρημα του:
"Από την άλλη μεριά το άρθρο 35 του νόμου υπ. αρ. 2644 αναφέρει πως «Τα φυσικά πρόσωπα ξένης υπηκοότητας υπό την προϋπόθεση της αμοιβαιότητας και της συμφωνίας με τις κείμενες διατάξεις των νόμων, μπορούνε να αποκτήσουν ακίνητα μέσα στα όρια του Τουρκικού κράτους τα οποία είναι ενταγμένα στα σχέδια πόλεως και είναι αναγνωρισμένα ως κτήσεις νόμιμες. Ισχύουν οι ίδιες προϋποθέσεις για τυχόν φραγμούς στην εφαρμογή αυτών των κανόνων. Φυσικά πρόσωπα ξένης υπηκοότητας δεν μπορούνε να αγοράσουν πάνω από 2,5 εκτάρια (10 στρέμματα)»
Σχόλιο: Δηλαδή ένας δικηγόρος ρωτά το επίσημο κράτος για ποιό λόγο δεν προχωρά σε έγκριση αγοραπωλησιών και το κράτος του απαντά με τα εξής δύο εντυπωσιακά επιχειρήματα:

1) Δεν σας απαντώ γιατί κινδυνεύει η εθνική ασφάλεια!

και δεύτερο εξίσου εντυπωσιακό

2) επικαλείται νόμο που αφορά τους πολίτες ξένης υπηκοότητας, και τον εφαρμόζει με το έτσι θέλω σε Τούρκους υπήκοους Ελληνικής καταγωγής! Και μετά έρχεται ο Ερντογάν και μας ζητά αμοιβαιότητα στις μειονότητες!

Αλλά βέβαια βρήκε και τα κάνει και τώρα και νωρίτερα… Ας υπήρχε κάποιος με κοχόνες και ο Ταγίπ θα έφευγε... "μπουκωμένος"...


Πληροφορίες από "Τουρκικά Νέα"

Η κυβέρνηση μας ανακοίνωσε ότι από την πρώτη Αυγούστου όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο άνω των 5000 ευρώ, θα οδηγούνται στο αυτόφωρο.

Καλό το μέτρο!

Να μάθουμε επιτέλους να πληρώνουμε…

Έχω μια απορία όμως…

Για τα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες τι γίνεται;

Εκεί ισχύει το αυτόφωρο;

Δυστυχώς δεν ισχύει!

Το δημόσιο στην Ελλάδα πληρώνει όταν θέλει και πληρώνει μόνο κεφάλαιο.

Ενώ όταν χρωστάει ο πολίτης πληρώνει κεφάλαιο και προσαυξήσεις που ενίοτε ξεπερνούν το αρχικό κεφάλαιο!

Όταν, λοιπόν, το κράτος είναι ο πρώτος μπαταχτσής, είναι δυνατόν να το σεβαστεί ο πολίτης;

Όταν το κράτος δεν πληρώνει, πώς να πείσει τον πολίτη να πληρώνει εκείνος;

Όφις Ιοβόλος

Η χρεοκοπία(*) είναι η καταστροφή του έθνους. Δε θα πληρώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις. Θα κλείσουν τα νοσοκομεία και τα σχολεία. Θα πεινάσουμε. Θα σκοτωνόμαστε στα σούπερ μάρκετ για ένα κουτί Νουνού. Θα βγουν τα Λέοπαρντ να φρουρούν τα ΑΤΜ της Eurobank. Άνθρωπος θα τρώει άνθρωπο και σκύλος θα τρώει σκύλο…

Ποιο λεκτικό ακροβατισμό, και ποια επικοινωνιακή βόμβα δεν επιστράτευσε αυτή η κυβέρνηση προκειμένου να πείσει και τον τελευταίο ιθαγενή ότι και μόνο η εκφορά της λέξης “χρεοκοπία” θα άνοιγε τον Ασκό του Αιόλου, αφήνοντας όλους τους ανέμους να πάρουν και να σηκώσουν το καλυβάκι του και να το στείλουν στη νεολιθική εποχή (της δραχμής και της επάρατης δεξιάς);

Ω, του θαύματος, μόλις λίγα εικοσιτετράωρα από τον τελευταίο δημόσιο εξορκισμό της χρεοκοπίας, η ελληνική κυβέρνηση και τα ομοτράπεζα μίντια την καλωσορίζουν στη “Δαν(ε)ία του νότου”.
“Εντάξει μωρέ, είπαμε μία κουβέντα παραπάνω. Και στο κάτω κάτω δεν είναι ακριβώς χρεοκοπία, αλλά ντιφόλτ. Και τι ντιφόλτ; Σελέκτιβ! Αλλά πού να γνωρίζετε εσείς οι γκραβαρίτες από σελέκτιβ ντιφόλτ; Είχατε και στο χωριό σας;”. Αυτά, και άλλα ωραία, θα μπορούσε να λέει ο υπερευλύγιστος -για τα κιλά του- Ντέπιουτι Πράιμ Μίνιστερ, Ευάντζελος Βενιζέλος.

Πράγματι. Η συμφωνία που έκλεισε η Άντζελα με το Νικολά στις Βρυξέλες και κάλεσε και τα άλλα παιδάκια (Μπαρόζο, Φαν Ρομπούι και το μικρό Γιωργάκη) να της ρίξουν ένα βλέφαρο και να βάλουν τις υπογραφές τους από κάτω, δεν θεωρείται με οικονομικούς όρους χρεοκοπία. Ούτε και το καθεστώς “Restricted Default” (Περιορισμένη Χρεοκοπία) όπου θα μας κατατάξει η Fitch, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης ομολόγων για τους ιδιώτες που θα συμμετέχουν στο σχέδιο “Άντζελα” (μη χαίρεσαι κυρία Γκερέκου).

Όταν όμως φωνάζεις “Λύκος”, “Λύκος”, “Λύκος” δέκα φορές την ημέρα, προ και μετά γευμάτων, κάποια στιγμή τα πρόβατα θα σου βελάξουν “στα κουδούνια μας ρε γελοίε, πάλι ατάιστα μας έχεις αφήσει“. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με την ελληνική κοινωνία, η οποία έχει να υπομείνει την καχεχτικότητά της, τους σαράντα βαθμούς υπό σκιά, τον αυτοηδονιζόμενο Μπακογιαννόπουλο της κυβέρνησης, Αντιπρόεδρο (πασών των Ρωσιών) Ευάγγελο Βενιζέλο, ένα πούλμαν προσκοπάκια (υπουργοί, βουλευτές, γραμματείς, φαρισαίοι) των κατασκηνώσεων ΠΑΣΟΚ μαζί με το κέτερινγκ της κατασκήνωσης (Πρετεντέρης, Τρέμη, Τσίμας, Καψής, Παπαδημητρίου, Πορτοσάλτε, Μανδραβέλης και λοιπόι). Στον τσομπάνο Γιωργάκη θα κολλήσει; “Δεν πα να μας φάει ο λύκος. Ούτως ή άλλως, μόνο αυτόν ταϊζεις τόσο καιρό”.

Πάνε και οι φιέστες. Πάνε και τα νταούλια. Τζάμπα πανηγυρίζει ο Μπάμπης. Ακόμη κι ο Πάσχος, έφυγε για διακοπές…

Χρεοκοπία; Last year!

Ποιος να πανηγυρίσει και γιατί; Ποιος να τρομάξει και γιατί;

Η κυβέρνηση Παπανδρέου αποφάσισε από την πρώτη στιγμή να παίξει το παιχνίδι της απάτης και της τρομοκρατίας. Και ήταν αναγκασμένη να το τραβήξει μέχρι τέλους, κάνοντας συχνά-πυνκά επικλήσεις στο θεό των χρυσόψαρων, μην και ανακτήσουν τη μνήμη τους οι ιθαγενείς και βουτήξουν τα καλάσνικοφ. Όσο τη γλιτώνουν με κανένα ιπτάμενο γιαούρτι, πέντε μπινελίκια και καμία αδέσποτη ξανάστροφη, πιστεύουν ότι αντέχει το σύστημα. Και δωστου σωτηρίες και πάρτου μνημόνια.

Οι δηλώσεις, αφόρητες αναδιατυπώσεις από καρμπόν υμνολόγια περασμένων μηνών. Τον Μάιο του ΄10 το μνημόνιο μας γλίτωσε στο παρά τσακ από την καταστροφή της χρεοκοπίας. Οι αγορές ησύχασαν, τα spread έπεσαν και η οικονομία θα έκανε “ριστάρτ” στα τέλη του ’11. Έτσι μας είπαν δηλαδή. Το φετινό Μάιο το μνημόνιο προέκυψε χαλασμένο καρπούζι. Κλαυθμός και οδυρμός για λίγες μερούλες και μετά πάμε γι’ άλλα. Θα καταφέρουμε να μην χρεοκοπήσουμε διά της επιμηκύνσεως. Ένα μεσοπρόθεσμο “μισό τσιγάρο” δρόμος είναι η δουλειά. Κάτι εκποιήσεις, λίγα μέτρα (κάτω από το χώμα) ακόμη και, μη σας νοιάζει, έως το ’12, βία ’13 βρε αδερφέ, η οικονομία θα τρέχει με χίλια. Πάντως, ο θεός της Ελλάδας (και δυο-τρεις χιλιάδες ασφυξιογόνα) έδωσε και δεν χρεοκοπήσαμε. Χάρη στο μεσοπρόθεσμο, η Ευρώπη πείστηκε και άνοιξε τα σεντούκια της. Μας φόρεσε ένα πολύ σικάτο σελέκτιβ ντιφόλτ και μία σαραντάχρονη ελεγχόμενη χρεοκοπία, που δεν τη λέμε όμως έτσι, για να μην μας πάρουν χαμπάρι οι αξιολογητές. Που και να μας πάρουν δηλαδή, στα καρύδια μας, αφού από εδώ και στο εξής και για τις επόμενες δύο γενιές εξασφαλίσαμε δάνεια να φαν κι οι κότες κι ένα δίμετρο νταβά που τον λένε Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και διαθέτει και Τζάγκουαρ γκάμπριο. Εντάξει, μπορεί να “βγούμε στις αγορές” το 2051, αλλά ως τότε ποιος ζει, ποιος πεθαίνει – κυριολεκτικά.

Την αλήθεια, ακόμη κι αν δεν την καταλαβαίνει ο κόσμος, έχει αρχίσει εδώ και καιρό να την οσμίζεται. Η Ελλάδα χρεοκόπησε επισήμως και με το νόμο, ήδη από το Μάιο του 2010. Ελέγχεται απόλυτα από τις Βρυξέλλες και εκτελεί κατά γράμμα -και με όσες αντοχές διαθέτει- το πρόγραμμα που της υποδεικνύεται. Το Μνημόνιο (που είναι μνημόσυνο πλέον), δεν ήταν το τελικό σχέδιο (σ.σ. το έχω διατυπώσει δεκάδες φορές και ήδη από τον Απρίλιο του 2010). Η φόρμουλα δεν ήταν τυχαία αποτυχημένη, καθώς η βίαιη προσαρμογή υπήρξε πάντα το ζητούμενο. Όσο πιο βίαιη, τόσο το καλύτερο. Ούτε υπήρχε κανείς σώφρων που θα πίστευε ότι τα χρονοδιαγράμματα θα μπορούσαν να έχουν οποιαδήποτε σχέση με την πραγματικότητα. Αντιθέτως, οι υπερβολικές απαιτήσεις του Μνημονίου ήταν εκείνες που έστρωναν το δρόμο για το Μεσοπρόθεσμο και την προδιαγεγραμμένη -λίγο ως πολύ και αφού λύνονταν οι προστριβές των “εθνικών καπιταλισμών” των κρατών της Κ. Ευρώπης- ελεγχόμενη χρεοκοπία που θα διαρκέσει για μερικές δεκάδες χρόνια, ενώ παράλληλα θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας. Η μισή Ευρώπη τίθεται σε καθεστώς απόλυτου οικονομικού ελέγχου από τις ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες του Κέντρου. Κι αν δεν συμβεί κάποιο κοσμοϊστορικό γεγονός, το νέο αυτό καθεστώς θα παγιοποιηθεί ως μορφή διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θέλετε να χειροκροτήσετε και έχετε το θράσος να το κάνετε; Είστε ελεύθεροι. Προτιμάτε να πάτε για μπάνια, ανασηκώνοντας τους ώμους; Οι παραλίες είναι στη θέση τους και σας περιμένουν (σ.σ. φέτος, γιατί του χρόνου ενδέχεται να μετατραπούν σε ιδιωτικές πίστες). Σκέφτεστε να την αράξετε περιμένοντας τις επόμενες εκλογές που έρχονται -αναγκαστικά- σε λίγους μήνες και να κάνετε το καθήκον σας στην κάλπη; Τοποθετήστε σε ασφαλές μέρος την αστυνομική σας ταυτότητα -άντε και μία κομματική κονκάρδα- και καληνύχτα σας. Έχετε πέσει σε κατάθλιψη και θα αναζητήσετε την πλησιέστερη γωνία για να κλάψετε τη μοίρα σας; Μην ξεχάσετε το μυξομάντηλό σας.

Εμένα επιτρέψτε μου μόνο να διατηρώ και την αξιοπρέπειά μου και τα όνειρα για τα (αγέννητα ακόμη) παιδιά μου. Μπορεί να μη βουτήξω -για την ώρα- το καλάσνικοφ, αλλά τους δρόμους δεν θα τους εγκαταλείψω.

Zaphod

(*) Επειδή η επιλογή των λέξεων πολλές φορές έχει τεράστια σημασία, καλό θα είναι να γνωρίζουμε το γιατί οι επικοινωνιολόγοι της κυβέρνησης σκόπιμα επιλέγουν τη χρήση του όρου χρεοκοπία, αντί του ορθότερου “πτώχευση” ή ακόμη και της πιο περιφραστικής αλλά ακριβολογικής έκφρασης “στάση πληρωμών”.
Χρεοκοπία (με όμικρον και όχι ωμέγα): 1. (νομ.) παράνομη ή γενικά σκόπιμη πτώχευση: Δόλια / απλή ~. || (επέκτ.) πτώχευση. 2. (μτφ.) ολοκληρωτική αποτυχία: ~ ενός πολιτικού / μιας κυβέρνησης / μιας ιδεολογίας.


Πηγή


Έχουμε και λέμε…
1. Αναδιάρθωση

2. Κούρεμα

3. Αθέτηση πληρωμών

4. Επιλεκτική Χρεωκοπία

Δεν επιλέγετε… Τα παίρνετε ΟΛΑ... Και όταν λέμε ΟΛΑ, εννοούμε ΟΛΑ!


Όλα όσα τους πρότειναν σαν εναλλακτικές λύσεις 14 μήνες πριν αλλά τα απέκρουαν με μια έκφραση αηδίας.

Όλα όσα τα έβρισκαν στο δρόμο τους αλλά προϋπόθετε ότι αυτά λειτουργούν υπέρ της κοινωνίας των πολιτών και όχι υπέρ των τραπεζών. Τώρα αντιστρέφοντας τη λογική και παίρνοντας το παραπάνω πακέτο αλλά στη χειρότερη εκδοχή του οδηγούνε τη χώρα στην ολοκληρωτική καταστροφή.

Με έσοδα 55 δισ. η Ελλάδα υπόσχεται ότι μετά την ΑΘΕΤΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ που επίσημα ανακοινώθηκε χθες, θα αποπληρώσει στα επόμενα 30 χρόνια 400δις με 3.5% τόκο!

Συνολικά περίπου 800 δισ…!! 800/30 = 26,6 δις το χρόνο…

55 – 26,6 = 28,4 Δισ. ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΠΟΣΌ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΌ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΝΕΙ!!!

Σήμερα τα έξοδα το δημοσίου είναι περίπου 62 δις. Θα πρέπει να κόψει λοιπόν περίπου 33 δις.
Και επειδή αυτό είναι αδύνατο στο ενδιάμεσο διάστημα θα ξανά δανειστεί!!

Και στο τέλος της 30ετίας θα χρωστάει μαζί με του τόκους πάλι 400-500 δισ.!!!

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!!!!

Και τότε επειδή θα έχουμε πουλήσει τα πάντα στους Γερμανούς, θα μπορούμε να κηρύξουμε άνετα πτώχευση!

Αυτό το σατανικό σχέδιο είχε από την αρχή στο μυαλό του ο μεγάλος στοχαστής. Βγήκε λοιπόν στα κανάλια χθες το βράδυ και μας είπε ότι για όλα είχαν σχέδιο.

Τον Νοέμβρη του 2009 η χώρα δανειζόταν με 1,5% αλλά αυτός είχε σχέδιο!
Να περάσουμε όλα αυτά για να δανειζόμαστε τώρα με 3.5%!

Είχε σχέδιο!
Το χρέος του 129% ήταν το τρίτο μικρότερο στην Ευρωζώνη αλλά είχε σχέδιο... Το πήγε στο 150% και θα μας πάει πρώτους… με σχέδιο.

Είχε σχέδιο!
Το Νοέμβριο του 2009 το χρέος ήταν 270 δις, το έχει πάει 350, θα ανέβει λέει στα 400 αλλά είχε σχέδιο!!

Παρέλαβε επίσημα 400.000 ανέργους, τους διπλασίασε… αλλά είχε σχέδιο!!

Έριξε την οικονομία σε μια πρωτοφανή ύφεση αλλά, μας είπε στη συνέντευξη ότι είχε σχέδιο!!

Κατέστρεψε τον κοινωνικό ιστό της χώρας, κοντεύει να τη ρίξει σε εμφύλιο… αλλά είχε σχέδιο!!

Την ευθύνη πλέον την έχουν τα στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ.

Αν θα συνεχίσουν στο όνομα μιας κομματικής πειθαρχίας και ενός «ένδοξου» ονόματος να βλέπουν τη καταστροφή μιας χώρας.

Ή αν θα αναλάβουν να τον βάλουν σε καμιά σχεδία και το αφήσουν εκεί να παραληρεί.


Δεν κάνουν που δεν κάνουν δημοψηφίσματα, έχοντες το λαό γραμμένο στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, έρχονται τώρα να μας δουλέψουν και από πάνω.

Νομίζατε όλοι σας ότι γνωρίζατε ή τέλος πάντων είχατε ακουστά από το εξωτερικό τι είναι τα δημοψηφίσματα;

Ξεχάστε το. Το ΠΑΣΟΚ της «δημοκρατίας» έρχεται να μας διδάξει τι είναι ακριβώς το δημοψήφισμα και τι ισχύ θα έχει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο κιόλας θα έρθει για συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο πρόταση νόμου που να καθορίζει (ο νόμος παρακαλώ) τα είδη, την διαδικασία και την ισχύ των δημοψηφισμάτων.

Υπενθυμίζουμε ότι το Σύνταγμα (αυτό ντε που έχει defacto καταλυθεί), στο άρθρο 44 παρ. 2 αναφέρει:
«O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου.
Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Bουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο.
Aν νομοσχέδιο υπερψηφιστεί, η προθεσμία του άρθρου 42 παράγραφος 1 αρχίζει από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος».
Ας αφήσουμε προς το παρόν κατά μέρος το Σύνταγμα, το οποίο με τους περιορισμούς που βάζει οδηγεί στην άρνηση των δημοψηφισμάτων και ας έρθουμε στο τι προτείνει το ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν προτείνει κυρίως τρία πράγματα:

1) Η έννοια του «εθνικού θέματος» διευρύνεται ώστε να συμπεριλάβει και άλλα σημαντικά θέματα πλην των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό, αλλά συγκρούεται βασικά με την ερμηνεία του Συντάγματος.

2) Σε ότι αφορά τα ψηφισμένα νομοσχέδια, για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα, το ΠΑΣΟΚ απαιτεί να έχει ψηφίσει το 50% του εκλογικού σώματος (αν είναι δυνατόν), όταν τέτοιος περιορισμός δεν τίθεται ούτε για τις βουλευτικές εκλογές και το σημαντικότερο

3) Άκουσον άκουσον. Σε ότι αφορά το δημοψήφισμα για κρίσιμο εθνικό θέμα, θα ορίζει ότι το δημοψήφισμα θα έχει απλά συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν θα δεσμεύει την κυβέρνηση!!!

Δηλαδή καλείται ο πολίτης να πάει να στηθεί στις κάλπες για πλάκα.

Νομίζατε λοιπόν ότι γνωρίζατε τι είναι δημοψήφισμα και τι ισχύ έχει η ψήφος του πολίτη στη Δημοκρατία; Ε, τώρα πληροφορείστε ότι δεν γνωρίζατε. Ή μάλλον πληροφορείστε ότι δεν ζείτε σε δημοκρατικό καθεστώς.

ΥΓ. Προφανώς το ΠΑΣΟΚ θα ήθελε να είναι συμβουλευτικό και το δημοψήφισμα για ψηφισμένο νομοσχέδιο, αλλά δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο γιατί το Σύνταγμα ορίζει ρητά, από πότε αρχίζει η ισχύς και επομένως η μη ισχύς του κρινόμενου νομοσχεδίου.

 • Αυθαίρετο σύστημα τουρκικής παιδείας στήνουν στη Θράκη οι τουρκοπράκτορες της Άγκυρας
 • Η απόλυτη ενοχική σιωπή των ενόχων από την αδύναμη κυβέρνηση Παπανδρέου
 • ‘‘ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ’’ από το δήμο Αρριανών! Κύριε Περιφερειάρχη, Άρη Γιαννακίδη, θα αντιδράσετε; Ποια η στάση των Γ. Πεταλωτή και του Ε. Στυλιανίδη;
Κατάπληξη και οργή προκαλούν οι πρωτάκουστες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του τουρκόφωνου Καλλικρατικού Δήμου Αρριανών για τις μη συγχωνεύσεις και συγκροτήσεις των διοικητικών συμβουλίων των σχολικών επιτροπών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Μια κίνηση η οποία μόνο ως ωμός εκβιασμός μπορεί να θεωρηθεί απέναντι στην ευάλωτη σημερινή πολιτική ηγεσία που έχει ανάγκη από ψήφους. Στόχος είναι να εκπαραθυρωθούν τα Ελληνικά και να θεσπιστεί με το έτσι θέλω η δίγλωσση εκπαίδευση στη μειονότητα (Ελληνικά – Τουρκικά) σε ΟΛΕΣ τις εκπαιδευτικές βαθμίδες!

Συγκεκριμένα, πληροφορηθήκαμε ότι με τις υπ’ αρ. 115/2011, 116/2011, 117/2011 και 118/2011 αποφάσεις του, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρριανών αποφάσισε στη συνεδρίασή του της 1ης Ιουνίου 2011 ΟΜΟΦΩΝΑ τη μη συγχώνευση των σχολικών επιτροπών του ενιαίου πλέον τουρκόφωνου Δήμου Αρριανών (που θυμίζουμε περιλαμβάνει τον πρώην Δήμο Φιλύρας, τον πρώην Δήμο Αρριανών, την πρώην Πομακική Κοινότητα Οργάνης και την πρώην Πομακική Κοινότητα Κέχρου) και συνακόλουθα τη μη συγκρότηση των Διοικητικών Συμβουλίων των καινούριων σχολικών επιτροπών, τόσο για την πρωτοβάθμια όσο και για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, παρά τα όσα επιβάλλονται από το ν. 3582/2010.
ΟργάνηΤο γεγονός έχει ζωτική σημασία, κυρίως για τους Πομάκους κατοίκους της πρώην Κοινότητας Οργάνης, οι οποίοι δέχονται ένα νέο μαχαίρωμα του τουρκικού εθνικισμού, καθώς οι σχολικές επιτροπές αυτές αφορούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ τα Δημόσια Ελληνόφωνα Νηπιαγωγεία που λειτουργούν στους Πομάκικους οικισμούς Κύμη και Άνω Βυρσίνη, αλλά και το Δημόσιο Γυμνάσιο που λειτουργεί στην Οργάνη. Το σκεπτικό είναι ενδεικτικό της πρόθεσης της νέας δημοτικής αρχής, καθώς δε προχωρά στη συγχώνευση και συγκρότηση των επιτροπών με το εκβιαστικό σκεπτικό ότι το πρόγραμμα των σχολείων αυτών δεν είναι δίγλωσσο! Φυσικά όταν μιλάν για δίγλωσσο εννοούν Ελληνικό και Τουρκικό. Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι στην πρώην Κοινότητα Οργάνης είχαν την τύχη να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν απρόσκοπτα τα μοναδικά δημόσια Ελληνόφωνα νηπιαγωγεία σε μειονοτικά χωριά, και αυτό μετά από την επιθυμία και τις τεράστιες προσπάθειες των Πομάκων κατοίκων τους (Κύμη και Άνω Βυρσίνη) και παρά τον πόλεμο των τουρκοφρόνων, τόσο των τότε τοπικών αρχόντων, όσο, και, κυρίως του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Α. Χατζηοσμάν, ο οποίος πρωτοστάτησε στον αγώνα κατά των δημόσιων Ελληνόφωνων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων στην περιοχή (βλ. Ζαγάλισα τεύχος 36, Δεκέμβριος 2009).
Αλλά και ο έτερος, μειονοτικός βουλευτής κ. Α. Ιλχάν (τότε βουλευτής της ΝΔ και σήμερα συνοδοιπόρος της κ. Μπακογιάννη), σύμφωνα με τους κατοίκους της Οργάνης, φέρεται να υποσχόταν, σε συνεργασία με τους τότε κοινοτάρχες, τη μετατροπή του δημόσιου Ελληνόφωνου γυμνασίου Οργάνης σε μειονοτικό.
Οι συγκεκριμένες αποφάσεις ελήφθησαν κατόπιν πολλών αναβολών, με πρόσχημα την ... περαιτέρω διερεύνηση του θέματος σε συνεννόηση με την τοπική κοινωνία. Ως ΖΑΓΑΛΙΣΑ αναρωτιόμαστε: πότε και με ποιους διαβουλεύτηκε η νέα δημοτική αρχή το εκπαιδευτικό μέλλον των παιδιών της μειονότητας; Γιατί κανένας από τους Πομάκους κατοίκους της Οργάνης δεν ενημερώθηκε σχετικά και δεν έχει ερωτηθεί για το θέμα; Γνώριζαν, αλήθεια, οι Πομάκοι τοπικοί σύμβουλοι που ήταν παρόντες στις συνεδριάσεις τι αποφασίζονταν και τα κρυφά παιχνίδια που για άλλη μια φορά παίζονται στην πλάτη των Πομάκων κατοίκων της Οργάνης και του Κέχρου;
Από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο νέος δήμαρχος Αρριανών, ΣΕΡΗΦ Ιμπραχήμ, δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στο έργο του, λόγω της πολυπλοκότητας του Καλλικράτη, αλλά και της δικής του αδυναμίας, καθώς είναι τελειόφοιτος μόνο του μειονοτικού δημοτικού, ενώ τα Ελληνικά του είναι χαμηλότατου επιπέδου. Αυτό που επιθυμεί, λοιπόν και για τη νεολαία της μειονότητας είναι να έχει τη δική του εκπαιδευτική τύχη; Απορούμε, όμως, γιατί και οι μορφωμένοι σύμβουλοι, γιατροί, πολιτικοί μηχανικοί κ.ά., δε σκέφτηκαν ότι έτσι καταδικάζουν τη νεολαία στην αμορφωσιά και στην ημιμάθεια; Εκτός αν θέλουν να έχουν αυτοί και μόνο την πρωτοκαθεδρία και το πάνω χέρι για να μπορούν να ελέγχουν τους φτωχούς και αμόρφωτους μουσουλμάνους, και ιδιαίτερα εμάς τους Πομάκους.
ο δημόσιο Ελληνόφωνο Γυμνάσιο ΟργάνηςΟι σχολικές επιτροπές είναι αρμόδιες για τη διαχείριση των πιστώσεων που τους διατίθενται για την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας των αντίστοιχων σχολείων (θέρμανσης, φωτισμού, ύδρευσης, τηλεφώνου, αποχέτευσης, αγοράς αναλώσιμων υλικών κ.λπ.), η αμοιβή καθαριστριών, η εκτέλεση έργων για την επισκευή και συντήρηση των αντίστοιχων σχολείων και του κάθε είδους εξοπλισμού τους, η εισήγηση προς τις αντίστοιχες διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τον εφοδιασμό από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων των αντίστοιχων σχολείων με έπιπλα και εξοπλιστικά είδη και από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων με βιβλία για τις αντίστοιχες σχολικές βιβλιοθήκες, η διαχείριση των εσόδων από την ενδεχόμενη εκμετάλλευση των σχολικών κυλικείων, καθώς και η λήψη κάθε άλλου μέτρου που κρίνεται αναγκαίο για τη στήριξη της διοικητικής λειτουργίας των σχολικών μονάδων.
Η μη συγχώνευση και συγκρότηση των απαιτούμενων σχολικών επιτροπών στον τουρκόφωνο Δήμο Αρριανών, θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ομαλή λειτουργία των δημόσιων Ελληνόφωνων σχολείων και του Ελληνόφωνου γυμνασίου Οργάνης, με στόχο το κλείσιμό τους. Να σημειώσουμε, επιπλέον, ότι το δημόσιο γυμνάσιο Οργάνης είναι το μοναδικό δευτεροβάθμιο ίδρυμα σε ολόκληρο το Δήμο Αρριανών, τον μεγαλύτερο σε έκταση Δήμο του νομού, καθώς κι ότι, εκτός από τους κατοίκους με Πομακική καταγωγή πλήττονται επίσης, και οι Ρωμά κάτοικοι του Δήμου, οι οποίοι διαμένουν στον οικισμό του Αράτου, καθώς ο Άρατος, μετά την Οργάνη, είναι το μοναδικό χωριό (και με μειονοτικούς κατοίκους) στο οποίο λειτουργούν δύο δημόσια Ελληνόφωνα νηπιαγωγεία και ένα δημόσιο Ελληνόφωνο δημοτικό σχολείο.
Αναρωτιόμαστε (και θα παρακολουθήσουμε στενά) ποιά στάση θα κρατήσει ο περιφερειάρχης κ. Άρης Γιαννακίδης, σε όσα ανθελληνικά και αντιεκπαιδευτικά συνέβησαν στο τουρκόφωνο Δημοτικό Συμβούλιο Αρριανών, καθώς οι σχετικές αποφάσεις θα περάσουν από τον έλεγχό του. Θα ενδώσει (και πάλι;) στα αιτήματα των τουρκοφρόνων και της Άγκυρας, καταστρατηγώντας κάθε έννοια δικαίου ή θα αναλάβει τις ευθύνες του;

(ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ
http://et.diavgeia.gov.gr/f/dimosarrianon)
(τεύχος 54, Ιούνιος 2011)


Παραθέτουμε μεταφρασμένη επιστολή αναγνώστη η οποία στάλθηκε στο ιστολόγιο gates of vienna, σχετική με τη διείσδυση του Ισλάμ στην πΓΔΜ αλλά και σε άλλες περιοχές των Βαλκανίων οι οποίες τυγχάνει να βρίσκονται στα επικείμενα σύνορα της Μεγάλης Αλβανίας:

"Είμαι τακτικός αναγνώστης του ιστολογίου σας και πρώτα από όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη συλλογή ειδήσεων που τα κυρίαρχα ΜΜΕ κρατούν μυστικά από τον μέσο αδαή νομοταγή πολίτη του Δυτικού κόσμου.

Έχω δει μερικές δημοσιεύσεις στο παρελθόν σχετικά με ζητήματα των Βαλκανίων, τόσο ιστορικού περιεχομένου, όσο και γεγονότων τα οποία συμβαίνουν σήμερα (π.χ. τη διαμαρτυρία των Βουλγάρων για εκείνο το τζαμί). Προσωπικά είναι συνδεδεμένος με μια άλλη βαλκανική χώρα, τη Μακεδονία, καθώς η σύζυγος μου είναι ιθαγενής Μακεδόνισσα. Αυτό που με στεναχωρεί είναι ότι αυτή είναι μια χώρα με καλούς ανθρώπους και πολύ πλούσια ιστορία, και βρίσκονται κάτω από ένα συνδυασμό πίεσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εισβολής από μουσουλμάνους Αλβανούς. Αισθάνομαι πως οι Μακεδόνες είναι τώρα καταδικασμένοι να πνιγούν μέσα στην ίδια τους την ανοχή.

mapbalkansΕπιτρέψτε μου να σας δώσω μερικά παραδείγματα για το λόγο που ανησυχώ για αυτή τη χώρα και, λαμβάνοντας υπόψιν τη γεωγραφική της θέση, γιατί αυτό είναι σημαντικό για την Ευρώπη (αλλά δυστυχώς άγνωστο στους περισσότερους..)

Νωρίτερα φέτος έγιναν εκλογές στη Μακεδονία. Βρισκόμενος εκεί κατά τη διάρκεια ταξιδιού, παρατήρησα κάτι ενδιαφέρον στην τοπική τηλεόραση: ανθρώπους με μικρά όπλα, (κυρίως AK-47 και περίστροφα) να παίρνουν θέσεις σε εκλογικά κέντρα. Ρώτησα τη σύζυγο μου τι ήταν όλο αυτό... και μου απάντησε ότι αυτά ήταν πλάνα από τις προηγούμενες εκλογές. Μου μετάφρασε επίσης μια είδηση η οποία έδειχνε τους ηγέτες των κύριων κομμάτων που εκπροσωπούν τις αλβανικές μειονότητες: είχαν μόλις υπογράψει ένα συμβόλαιο ότι φέτος δεν θα υπήρχε τέτοια βία κατά τη διάρκεια των εκλογών. Μου εξήγησε ότι αυτό είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο για την Αλβανική (μουσουλμανική) κοινότητα, να εμποδίζουν τους Μακεδόνες να ψηφίσουν, έτσι ώστε να νικήσουν σε αυτήν την περιοχή τα Αλβανικά (μουσουλμανικά) κόμματα, με όποιον τρόπο χρειαστεί. Πρέπει να υπάρχουν πηγές στο διαδίκτυο που να μπορούν να το υποστηρίξουν αυτό, αλλά οι περισσότερες Μακεδονικές ειδήσεις είναι στα Μακεδονικά Κυριλλικά φυσικά, πράγμα που καταστά αρκετά δύσκολο να βρεθούν (σ.τ.μ. οι πηγές).

Άλλο ένα παράδειγμα από τη φετινή χρονιά: Στα Σκόπια, την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, χτιζόταν μια εκκλησία/μουσείο στη θέση ενός παλιού φρουρίου, το οποίο βρίσκεται στην ελεγχόμενη από αλβανούς μουσουλμάνους περιοχή που είναι περισσότερο γνωστή ως 'το Μπαζάρ'. (σ.τ.μ.: αναφέρεται στο φρούριο Καλέ. Για περισσότερα, διαβάστε τα άρθρα: Σύγκρουση Σκοπιανών με Αλβανούς αφήνει 8 τραυματίες και Φουντωνει η ρητορική μίσους στα Σκόπια). Συγκεντρώθηκαν διαδηλωτές εκεί επειδή δεν ήθελαν να χτιστεί μια εκκλησία/μουσείο στην "δική τους" περιοχή, κι έτσι ξέσπασε βία. Από τότε αυτό το θαυμάσιο μέρος έχει σφραγιστεί για το κοινό και φρουρείται από ένοπλα αστυνομικά οχήματα. Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: ένας από τους αλβανούς μουσουλμάνους διαδηλωτές που συνελήφθη, ήταν αρχισύμβουλος του Δανού πρέσβη και μέλος ενός εκ των αλβανικών κομμάτων που συμμετείχαν στις εκλογές.

Σήμερα ανακοινώθηκε ότι η αλβανική σημαία μπορεί επίσημα πλέον να υψώνεται σε περιοχές όπου η αλβανική μειονότητα αγγίζει το 50% ή περισσότερο - σημειώστε την αντίφαση στους όρους - (σ.τ.μ. διαβάστε σχετικά: Σκόπια: Υψώνονται αλβανικές σημαίες στους δήμους που κυριαρχούν Αλβανοί). Σοκαρίστηκα διαβάζοντας το.. Πραγματικά η χώρα αποικίζεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση απλά στέκεται αφήνοντας την αποίκιση να συμβεί, υποστηρίζοντας μάλιστα τον αλβανικό σκοπό!

Κατά το τελευταίο μου ταξίδι, διασχίσαμε μια τοποθεσία όπου κατασκευαζόταν ένα τζαμί, στην περιοχή γύρω από το εθνικό πάρκο Μάτκα. Πουθενά σε αυτή την περιοχή δεν θα βρείτε Μακεδονικές σημαίες, μόνο Αλβανικές σημαίες. Ελάχιστες γυναίκες στους δρόμους (μπορούσα να μετρήσω τις γυναίκες που είδα με το ένα μου χέρι κατά τη διάρκεια 5ωρης διαδρομής με το αυτοκίνητο, ενώ οι δρόμοι ήταν γεμάτοι με άντρες και αγόρια που δεν έδειχναν και πολύ χαρούμενοι που έβλεπαν εμφανώς βορειο-ευρωπαϊκά πρόσωπα εκεί).

Σε αυτή την τοποθεσία δυο σημαίες κυμάτιζαν: η Αλβανική σημαία και η πράσινη σημαία της τζιχάντ, η προέλευση της οποίας μου είναι άγνωστη (δεν είμαι ειδικός). Αυτό με σοκάρισε αρκετά: θυμηθείτε ότι αυτή είναι μια περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα, ωστόσο θα μπορούσες να σκεφτείς ότι βρίσκεσαι σε κάποιο τριτοκοσμικό, ελεγχόμενο από τη σαρία, κολαστήριο.

Θυμάστε τι έγινε όταν το Κόσοβο κήρυξε "ανεξαρτησία" το 2008; Το μόνο πράγμα που είδα ήταν αλβανικές σημαίες να κυματίζουν, και αν δείτε αυτό το χάρτη από την Γουικιπαίδεια, η πράξη αυτή έχει λογική: έχουν ήδη αξιώσει το Κόσοβο για αυτό που αποκαλούν Μεγάλη Αλβανία. Γνωρίζω ότι αυτή η κατάσταση υπάρχει στα σύνορα κάθε βαλκανικού κράτους (όλα τους σκορπίστηκαν και μπαλώθηκαν ξανά μέσα στους αιώνες), ωστόσο, από τα πρόσφατα ιστορικά δεδομένα, πιστεύω ότι οι Αλβανοί όντως κάνουν την κίνηση τους και επιταχύνουν τα σχέδια τους να επανεγκαταστήσουν την κυριαρχία τους στην περιοχή.

Γιατί είναι αυτό σημαντικό; Εάν ψάξετε λιγάκι σε μη απόρρητα και ίσως (αν μπορέσετε να τα βρείτε) απόρρητα έγγραφα για το οργανωμένο έγκλημα και τον μουσουλμανικό εξτρεμισμό στην Ευρώπη, θα βρείτε μια ενδιαφέρουσα σχέση η οποία οδηγεί πίσω στην Αλβανία και το Κόσοβο. Μερικά από αυτά υπενίσονται ακόμη (για να χρησιμοποιήσω έναν ήπιο όρο) και τη συμμετοχή της Αλ Κάιντα στην περιοχή αυτή. Με την Ελλάδα να πηγαίνει οικονομικά κατά διαόλου, η γέφυρα προς την άλλη πλευρά της Μεσογείου κτίζεται εύκολα (βλέπε Τουρκία).

Κατά τη γνώμη μου η Βουλγαρία, η οποία διαμαρτύρεται επίσης για την δική της μουσουλμανική μειονότητα, έχει τουλάχιστον κάποια σταθερότητα. Η Μακεδονία βρίσκεται ανάμεσα και ποδοπατείται καθώς πληκτρολογώ.

Φανταστείτε: Οι πόλεμοι της Γιουγκοσλαβίας ξανά από την αρχή θα μπορούσαν να είναι η σπίθα που θα πυροδοτήσει έναν γενικευμένο εμφύλιο πόλεμο σε όλη την Ευρώπη."


Μετάφραση: HellasOnTheWeb.Org

Σύνδεσμος επιστολής


Η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε μια φάση μετάβασης που ξεκίνησε την δεκαετία του '90 και σημαδεύτηκε από την κατάρρευση του τοίχους του Βερολίνου και τον εμφύλιο πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία.

Ο εμφύλιος πόλεμος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης είχε διεθνή χαρακτήρα του οποίου οι ρίζες ήταν περίπλοκες και όχι εντελώς εθνικές απέδειξε ότι ο ευρωπαϊκός πολιτισμός δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με το πολυπολιτισμικό μοντέλο το οποίο υπήρχε εκεί και εδώ και κάποιες δεκαετίες εμφανίζεται προωθείται με την μορφή της αθρόας και ανεξέλεγκτης ισλαμικής μετανάστευσης προς την Ευρώπη.

Κατά πολλούς η εμφύλια πολεμική διένεξη στην Γιουγκοσλαβία ήταν μια προειδοποίηση, η τέλεια πρόβλεψη για τους κινδύνους που δημιουργεί στην Ευρώπη η συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών με διαφορετικό τρόπο ζωής, πλέγμα αξιών και εθιμικό δίκαιο που πηγάζει από βαθιά ριζωμένα ήθη και έθιμα που επιβάλουν σταθερή και ομοιόμορφη συμπεριφορά.

Οι ανησυχίες αυτές έχουν βάση καθώς μέχρι τώρα στον πολιτικό-κοινωνικό τομέα, το Ισλάμ μεταβλήθηκε αρκετές φορές σε όχημα αντιμετώπισης αλλόθρησκων πληθυσμών μέσω πολιτικών οργανώσεων κινημάτων και τρομοκρατικών επιθέσεων.

Επίσης, διαπερνώντας πολλές φορές θρησκευτικές και εθνοτικές διαφορές σύνδεσε θρησκευτική και εθνική ταυτότητα δημιουργώντας υπόβαθρο διασυνοριακής / διεθνικής προσέγγισης για πολιτικούς σκοπούς γεγονός που έκανε τα σύνορα μεταξύ της Δύσης και του Ισλάμ να μην είναι πια γεωγραφικά.

Σε αυτό συνέβαλε και η επίσημη εξωτερική πολιτική μουσουλμανικών κρατών. Για παράδειγμα, η στρατηγική της Τουρκίας δεν κρύβει ότι θέλει να ανασυστήσει τον οθωμανισμό προκειμένου να τον χρησιμοποιήσει ως όχημα οικονομικής και γεωπολιτικής επέκτασής της στην Ευρώπη και γενικότερα στον περίγυρό της και την βόρεια Αφρική.

Παράλληλα, η επιρροή που ασκεί η ακραία μουσουλμανική προπαγάνδα στον μουσουλμανικής προέλευσης πληθυσμό της δύσης είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στην Αγγλία, το 13% των νέων Άγγλων μουσουλμάνων ηλικίας μεταξύ 15 και 25 υποστηρίζουν την Αλ Κάιντα ως ιδεολογία, γεγονός που φοβίζει ενόψει μάλιστα της διεξαγωγής των ολυμπιακών αγώνων στο Λονδίνο το 2012.

Παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα επιμένουν, «δίκαια» για μια καλύτερη ζωή πληθυσμών που φτάνουν στην Ευρώπη έχουν καταφέρει να επηρεάσουν αρκετές κυβερνήσεις της Ε.E. που εκ του ασφαλούς, έχουν φτάσει σε σημείο προκειμένου να αποφύγουν «κοινωνικές τριβές» να υποστηρίζουν ανοιχτά θέσεις μεταναστών χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατάστασης είναιη αντιμετώπιση από την ελληνική κυβέρνηση των 300 απεργών πείνας της υπατίας. Συζητούσε κάποια στιγμή (η ελληνική κυβέρνηση)το αίτημα για αναγνώριση, με συνοπτικές διαδικασίες, δικαιώματος διαμονής και παραμονής αλλοδαπών που έχουν εκπέσει της νομιμότητας και βρίσκονται στη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός δήλωσε πρόσφατα ότι για ανθρωπιστικούς λόγους θα επιτρέψει την μετεγκατάσταση υπηκόων βόρειας Αφρικής στα 27 κράτη μέλη.

Το γεγονός της θέσπισης όλο και πιο ευέλικτου συστήματος για άδεια διαμονής αλλοδαπών στην Ευρώπη και η ελλιπής αντιμετώπιση της μετανάστευσης χωρίς άδεια πυροδοτεί έντονες αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες που θεωρούν, δικαιολογημένα, ότι πολυπολιτισμικότητα υπάρχει, με την ανοχή των κυβερνήσεων,για να αποδημήσει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, τις παραδόσεις, και την ταυτότητα του έθνους -κράτους.

Συνεπώς, η αναζήτηση απαντήσεων στο ζήτημα της ανεξέλεγκτης ροής ταξιδιωτών χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ακολουθήσει τα βήματα του παρελθόντος.

Αν η γηράσκουσα Ευρώπη συνεχίσει, προκειμένου να περιορίσει τις απώλειες στην χρηματοπιστωτική αγορά, να περικόπτει έξοδα και να αντιμετωπίζει την γενικότερη κατάσταση με μεμονωμένες αντιδράσεις την ώρα που η ανεργία αυξάνεται, πολύ σύντομα (η Ευρώπη) δεν θα μπορεί να αναπτυχθεί από μόνη της ή να εξασφαλίσει σε όλους τους πολίτες της δικαίωμα πρόσβασης και συμμετοχής στον ευρωπαϊκό πλούτο.

Σε μια τέτοια περίπτωση είναι πολύ πιθανό η πολιτικο- κοινωνική κρίση σε συνδυασμό με την κρίση ασφάλειας να οδηγήσει τα εκατομμύρια των πεινασμένων ιθαγενών της Ευρώπης να εμπλακούν σε έναν εσωτερικό πόλεμο επιβίωσης με τα «καραβάνια» των αλλοδαπών που και αυτοί θα αναζητούν επιπλέον προοπτική.

Τα περσινά επεισόδια στην Καλαβρία της Ιταλίας και η αποτρόπαια και καταδικαστέα τρομοκρατική επίθεση που συγκλόνισε τη Νορβηγία και τον κόσμο ολόκληρο είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα του που μπορεί να οδηγήσει η άγονη θεωρητικολογία, χωρίς παραγωγή νέων θέσεων και η απουσία ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής στην Ευρώπη που να προστατεύει τους λίγους νόμιμους μετανάστες.

Πηγή

Βουντού θα κάνουμε σε λίγο για να γλυτώσουμε

Σε μεγάλη φόρμα η εγχώρια προπαγάνδα:

“H κυβέρνηση πέτυχε το mega-deal στις Βρυξέλλες το οποίο συμπυκνώνεται στο εξής: «Οι Ευρωπαίοι αναλαμβάνουν το χρέος μας και εμείς το έλλειμμα». Η συμφωνία των Βρυξελλών για το πακέτο των 109 δισ. ευρώ προκάλεσε ανακούφιση στους πολίτες καθώς απομακρύνεται οριστικά ο κίνδυνος του «ξαφνικού θανάτου», δηλαδή της στάσης πληρωμών και έδωσε ανάσα στους επενδυτές μετά την ήπια αντίδραση των οίκων αξιολόγησης οι οποίοι ανήγγειλαν ταυτόχρονα την «περιορισμένη χρεοκοπία» όσο και την αναβάθμιση της οικονομίας μετά την επιμήκυνση για 30 χρόνια των νέων τίτλων”.

Άρα το Μνημόνιο Ι, το Μεσοπρόθεσμο όπως και οτιδήποτε ακολουθήσει ήταν και θα είναι για το έλλειμμα. Άγαρμπα, εισπρακτικά, οριζόντια, επί δικαίων και κυρίως αδίκων, χωρίς καμία λογική συνοχής, η πολιτική της κυβέρνησης 21 μήνες είναι ο περιορισμός του ελλείμματος. Και αποτυγχάνει οικτρά. Για το χρέος ήξεραν-όπως εκατοντάδες αναλυτές- ότι πρέπει να επέμβει «το ιππικό». Και μας παραμύθιαζαν…

Πως αναλαμβάνουν το χρέος οι εταίροι; Δίνοντας μας νέα δάνεια. Για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του. Ήτοι θα πληρώσουμε περισσότερα, αλλά μας δίνουν χρόνια αποπληρωμής. Είναι μια απόφαση για έντονο προβληματισμό και χάραξη σοβαρής πολιτικής και παρουσιάζεται πανάκεια. Μέχρι την επόμενη διάσωση…

«Το μήνυμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου είναι ουσιαστικά έκκληση στους επιχειρηματίες, κεφαλαιούχους και εφοπλιστές να «φέρουν πίσω τις καταθέσεις και να κινητοποιήσουν όλους τους διαθέσιμους πόρους για επενδύσεις και ανάπτυξη».

Η σοβαρή πολιτική που λέγαμε: τα λεφτά δεν πρόκειται να έρθουν πίσω με παρακλήσεις, ευχές και παραινέσεις: αν δεν δουν φως οι κεφαλαιούχοι δεν θα το δούμε ούτε φωτογραφία το ευρώ τους. Το επιχείρημα της επίκλησης του πατριωτισμού στο κεφάλαιο έχει καταντήσει ανέκδοτο.

Η ιστορία δεν γράφεται με τα αν, δεν γράφεται με υποθέσεις και σπάνια επαναλαμβάνεται ως φάρσα ή τραγωδία. Όσοι μιλούν για το νέο σχέδιο Μάρσαλ μάλλον ξεχνούν ότι το αυθεντικό το ακολούθησαν μαζικά μεταναστευτικά κύματα. Περισσότερο ήταν σχέδιο “Μάσα” παρά “Μάρσαλ” δηλαδή.

Καθώς όλο και πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι το έλλειμμα δεν τιθασεύεται, γιατί το πελατειακό κράτος ζει και βασιλεύει, το «νέο Σχέδιο Μάρσαλ» μάλλον θα έχει την τύχη του παλιού…

Μικρός Οδυσσέας

Μαντζούνια, βουντού, χαϊμαλιά και... μπλε χάντρες για τη βασκανία είναι τα εργαλεία που χρησιμοποιεί η Ευρώπη για την «δήθεν» διάσωση της Ελλάδας! Πάντως οικονομικά εργαλεία που θα θεραπεύσουν το πρόβλημα ... δεν είναι σε καμία περίπτωση!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, λειτουργεί ως φύλαρχος μιας φυλής κατοίκων της Παπούα-Νέα Γουινέα, που ενώ έχει διαπιστώσει το πρόβλημα, αντί να προσπαθήσει να το λύσει, δίνει ένα μαγικό μαντζούνι στον ... μεγάλο ασθενή, απλά για να δικαιολογήσει την θέση του στην φυλή!!!

«Παραμύθι ολκής» και μάλιστα με έναν... cyber-δράκο, «επιλεκτικώς χρεοκοπημένο», αποτελεί το πακέτο διάσωσης, αφού στην ουσία πρόκειται για την έκτη δόση του προηγούμενου δανείου, που στα μέσα Σεπτεμβρίου η Ελλάδα θα την εκταμιεύσει ως... πρώτη του νέου σχεδίου... Μάρσαλ (τρομάρα τους)!

Για να είμαι ακριβής, από τα 110 δισ. ευρώ του προηγούμενου δανείου, τα 46 δεν... επροκάναμε να τα λάβομεν!!!

Ετσι τα μεταφέρουν στην ουσία στο δεύτερο μεγάλο δάνειο και θα τα λάβουμε ως... πρώτη δόση!!!

Συνεπώς το "καθαρό ποσό" του β' πακέτου είναι κάπου στα 60 δις ευρώ.

Εκεί αν προσθέσετε και τα υπόλοιπα 50 δις ευρώ (περίπου), τα οποία θα προέλθουν από τη συμμετοχή των ιδιωτών, δηλαδή των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιριών, προκύπτει το τελικό νούμερο των 159 δις ευρώ που λένε ότι θα μας δώσουν!!!

Μόνο που η επιλεκτική χρεοκοπία, πρέπει να ονομάστηκε έτσι από την ... «επιλεκτικότατη μνήμη» των Ευρωπαίων και λοιπών τοκογλύφων που προσπαθούν να... μας σώσουν!

Η «επιλεκτική μνήμη» τους κάνει να ξεχνάνε να μας πουν ότι όλα αυτά τα δις, ίσα-ίσα που καλύπτουν της δανειακές μας ανάγκες μέχρι το 2019!!! Και τίποτε παραπάνω!!

Μας λένε ότι στο τέλος του 2014 η Ελλάδα θα αρχίσει και πάλι να δανείζεται από τις αγορές!!! Ξεχνώντας... επιλεκτικά και πάλι, ότι κάθε χρόνο η Ελλάδα γεννά ελλείμματα και θα τα βρουν μπροστά τους!

- Αν λοιπόν υποθέσουμε ότι για τα επόμενα 10 χρόνια θα πάμε άριστα ως οικονομία, θα δημιουργήσουμε ένα νέο έλλειμμα της τάξης των 180 με 200 δις ευρώ!!!

- Αν πάμε μέτρια θα δημιουργήσουμε ένα έλλειμμα 300 δις ευρώ και

- Αν πάμε χάλια... όχι πολύ χάλια... απλά χάλια, θα δημιουργήσουμε ένα έλλειμα που θα ξεπερνά τα 400 δις!!!

Γι αυτό δεν μιλάει κανείς!!!

Η Ελλάδα, ως μέλος της ζώνης του Ευρώ δεν έχει δικό της νόμισμα. Μας έβαλαν λοιπόν να κάνουμε μια «εσωτερική υποτίμηση», ρίχνοντας τα επίπεδα μισθών και συντάξεων σε επίπεδα προ του 1995!!!

«Επιλεκτικά» όμως ξέχασαν να μας πουν, ότι αυτό είναι (μόνο) το ένα μέρος της εσωτερικής υποτίμησης που προβλέπουν οι οικονομικές θεωρίες!
Για να έχει αντίκρισμα όλο αυτό θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει το άλλο μέρος! Θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει η μείωση των τιμών των διαρκών καταναλωτικών αγαθών (είδη πρώτης ανάγκης)!

Όπως θα έπρεπε να έχει ήδη ξεκινήσει, η προσέλκυση νέων επενδύσεων με την πάταξη της γραφειοκρατίας και η ελάφρυνση των δανειακών υποχρεώσεων των πολιτών από έμμεσους φόρους.

Με δεδομένο ότι η βενζίνη καλπάζει, το ρεύμα και το νερό είναι στα ύψη, οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ θυμίζουν ... μπουτίκ των Παρισίων, τι σόι εσωτερική υποτίμηση είναι αυτή;

Όταν ο πραγματικός πληθωρισμός (και όχι αυτός που μαγειρεύουν), τρέχει με ρυθμούς απίστευτους, και το «καλάθι της νοικοκυράς» έχει γίνει... άφαντο, τότε ο καθένας αναλαμβάνεται ότι έχουμε μπροστά μας μια προσπάθεια οικονομικής εξαθλίωσης των Ελλήνων πολιτών. Τίποτε παραπάνω! Διότι όλοι γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα, έχουν εντέχνως καταργηθεί ΟΛΟΙ οι μηχανισμοί ελέγχου και επαναπροσδιορισμού των τιμών στην αγορά! Όπως γίνεται για παράδειγμα με τα οπωροκηπευτικά, όπου ακόμη και εκεί που υπάρχει διατίμηση, φρόντισαν να καταργήσουν την εποπτεία εμπορίου με αποτέλεσμα να υπάρχει πλήρη ασυδοσία στην αγορά!

Και μιας και μιλάμε για οπωροκηπευτικά, επί της ουσίας, όπως οι πατεράδες μας μετέφεραν σε εμάς το «αγγουράκι Βρυξελλών» των 340 δις χρέους, που τρώμε σήμερα, έτσι σήμερα, πιστεύουν ότι με τον τρόπο αυτό θα μεταφέρουμε το αγγουράκι στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας.

Δυστυχώς όμως, ούτε αυτό είναι αλήθεια!

Το αγγουράκι Βρυξελλών ΕΠΙΝΟΗΘΗΚΕ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΚΕ και ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ για να το φάει η παρούσα γενιά. Όχι η επόμενη!

Και αν κάποιος πιστεύει ότι θα περάσει η μπόρα και κάποιοι απόγονοι μας από το κοντινό μέλλον θα... «πληρώσουν το μάρμαρο» ... πλανώνται πλάνην οικτράν!

Οσο για τον ενθουσιασμό του Πρωθυπουργού, και του υπουργικού συμβουλίου, έχω να τους πω ότι οι Μικρασιάτες συνηθίζουν να λένε ... «ταχιά κλαίν(ε)»!!!

Βλέποντας τον κ. Μόσιαλο σε συνέντευξη του, από τα λεγόμενά του συμπέρανα ότι ο ιστορικός του μέλλοντος πρέπει να ... κατατάξει την επιτυχία τους, κάπου ανάμεσα στην Επανάσταση του 1821 και στην περιφανή νίκη μας κατά των Ιταλών στο έπος του 1940!!!

Αν το πιστεύουν αυτό, τότε ας ορίσουν και μια τρίτη Εθνική Επέτειο, αυτή της 22ης Ιουλίου 2011, και να προσθέσουμε ακόμη μια αργία στο Δημόσιο!!!

Αν πιστεύουν ότι η Ευρώπη κέρδισε τους κερδοσκόπους και το ευρώ την γλύτωσε, ας βγουν να το πουν καθαρά ! Γιατί δεν το λένε? Πολύ απλά, διότι όπως λέει και το γνωστό άσμα «τώρα αρχίζουν τα δύσκολα».

Περιμένετε να δείτε τη νέα δανειακή σύμβαση και τα ξαναλέμε!

Και αν είχα έστω την παραμικρή ελπίδα ότι το παρόν πολιτικό προσωπικό στη χώρα μας θέλει και μπορεί να κάνει ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, θα το έλεγα ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!

Θα δείτε ότι και το 2014, και το 2021 , πάλι τα ίδια θα λέμε ... πάλι τα ίδια θα γράφουμε! Και όσα χρόνια κυβερνούν την Ελλάδα πέντε αποτυχημένες οικογένειες, τόσο ο ορίζοντας της χώρας μας θα μικραίνει!

Τόσο το μέλλον μας θα έχει ... κοντά ποδάρια !!!


Η φωτοσύνθεση είναι από το "Γρέκι"

Τί θέλει να πει ο Τρισέ; Μήπως προειδοποιεί για κάτι;

Όσοι πιστεύουν πως, μετά τη συμφωνία της περασμένης Παρασκευής στις Βρυξέλλες, το πρόβλημα του ελληνικού χρέους λύθηκε ως δια μαγείας, μάλλον θα απογοητευτούν από τις τελευταίες δηλώσεις ενός εκ των κορυφαίων παραγόντων της ευρωπαϊκής οικονομικής σκηνής και εκ των πρωταγωνιστών αυτής της τελευταίας συμφωνίας!

Ο λόγος για τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, δήλωσε ευθαρσώς ότι παραμένει «αβέβαιος για το αν τελικά η Ελλάδα αποφύγει τη στάση πληρωμών»!!!

Τόνισε ότι τα μέτρα στήριξης της χώρας μας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα αποτελέσουν αφετηρία για τη νέα προσπάθεια αναδιάταξης της οικονομίας μας και σίγουρα «σχεδιάστηκαν», ώστε κατά το δυνατόν «να αποφευχθεί η πρόκληση πιστωτικού γεγονότος», όμως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών, ούτε μπορεί να προδικάσει πως... «αποφεύχθηκε η έστω και μερική στάση πληρωμών».

Έσπευσε δε να διευκρινίσει πως, στην περίπτωση μίας ενδεχόμενης στάσης πληρωμών, η ΕΚΤ θα ζητήσει την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αναβάθμιση της φερεγγυότητας για τις εγγυήσεις που της έχουν κατατεθεί, κάτι για το οποίο εν τέλει προβλέφθηκε η εμπλοκή του EFSF!!!

 • Η Ελλάδα θα βαθμολογηθεί όπως και η Αργεντινή - Βαφτίζεται η επιλεκτική ή περιορισμένη χρεοκοπία ως σύντομη και ότι είναι περίπου φυσιολογική εξέλιξη με απορροφήσιμες παρενέργειες; Είναι έτσι;
Η Ελλάδα θα βαθμολογηθεί είτε σε selective default δηλαδή επιλεκτική χρεοκοπία ή restricted default δηλαδή περιορισμένη χρεοκοπία, δηλαδή για πρώτη φορά στην Ελλάδα και σε χώρα του δυτικού πολιτισμού θα καταγραφεί μια βαθμολογικού τύπου χρεοκοπία.

Με βάση όλες τις ενδείξεις οι οίκοι αξιολόγησης θα υποβαθμίσουν την Ελλάδα στην κλίμακα Ca από την Moody’s σε CC ή C από την Fitch και σε C από την Standard and Poor’s.

Σημειώνεται ότι το 2011 αυτή την βαθμολογία είχε λάβει και η Αργεντινή η οποία χρεοκόπησε λίγο αργότερα δεύτερη φορά ενώ το Πακιστάν, το Εκουαδόρ και η Ουκρανία είχαν υψηλότερη βαθμολογία από την Ελλάδα όταν συντελέστηκε το selective default.

Θα θεωρηθεί ακραία κίνηση να υποβαθμίσουν την Ελλάδα σε καθεστώς D δηλαδή default εφόσον έχει υπάρξει ένα νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.

Όμως το selective default τι σημαίνει πόσο χρόνο θα κρατήσει τις επιπτώσεις θα έχει;

Το selective default με όρους αγοράς σημαίνει ότι η Ελλάδα θα είναι πλέον αν αξιόχρεη τεχνικά όχι πρακτικά αλλά βαθμολογικά και τεχνικά.

Ίσως υποχρεωθούν funds να πωλήσουν ελληνικά ομόλογα υποχρεωτικά οπότε μπορεί να συμμετάσχουν σε προγράμματα επάναγοράς.

Για τον χρόνο παραμονής της Ελλάδος σε καθεστώς selective default το πιθανότερο σενάριο είναι να κρατήσει κάποιους μήνες ωστόσο τα collaterals των ελληνικών τραπεζών θα είναι διασφαλισμένα από την ΕΚΤ άρα δεν θα έχουν πρόβλημα με την ρευστότητα τους οι τράπεζες.
Τι θα σημάνει αυτό για την αγορά;

Άπαξ και η ΕΕ αποφάσισε να παράσχει εγγυήσεις στις ελληνικές τράπεζες ώστε και τα collaterals να γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ άρα δεν θα επηρεαστεί η ρευστότητα η επίπτωση αυτή θα είναι πολύ προσωρινή για την Ελλάδα.

Η αγορά τόσο το ΧΑ όσο και τα ομόλογα θα αποτιμήσουν περισσότερο το νέο πακέτο βοήθειας από την Ελλάδα και όχι το selective default.

Βέβαια θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα υποβαθμίσουν την Ελλάδα.
H ISDA θα αξιολογήσει αν υπάρχει πιστωτικό γεγονός με τον Τρισέ της ΕΚΤ να δηλώνει ότι δεν υφίσταται credit event αλλά η χώρα εισέρχεται χωρίς αμφιβολία σε επικίνδυνα μονοπάτια.

Ως επικίνδυνα μονοπάτια χαρακτηρίζονται
1) να ενταθεί εκ νέου η κερδοσκοπία,
2)να ασκηθούν πιέσεις ώστε να πιστωθεί…πιστωτικό γεγονός
3)το σύστημα και ειδικά οι τράπεζες δεν θα μπορούν να δανεισθούν ούτε 1 ευρώ από τις αγορές και την διατραπεζική
4)να ασκηθούν πιέσεις στις καταθέσεις,
5)να συντονιστούν funds τα οποία θα συνεχίσουν την κερδοσκοπία στην Ελλάδα.Κλίμακα αξιολογήσεων διεθνών οίκων


Moody's

S&P

Fitch

Άριστη

Aaa

AAA

AAA

Υψηλής Διαβάθμισης

Aa1

AA+

AA+


Aa2

AA

AA


Aa3

AA-

AA-

Υψηλότερα της Μεσαίας

Αξιολόγησης

Α1 Ελλάδα
2005

Α+

Α+

Ελλάδα

2005


Α2

Α

Α


Α3

Α-

Α-

Χαμηλότερα της Μεσαίας Αξιολόγησης

Baa1

BBB+

BBB+


Baa2

BBB

BBB


Baa3

BBB-

BBB-

Μη επενδυτικά ομόλογα (junk - σκουπίδια)

Ba1

BB+

BB+


Ba2

BB

BB


Ba3

BB-

BB-

Κερδοσκοπικά

B1

B+

B+


B2

B

B


B3

B-

B-

Υψηλού κινδύνου

Caa1

CCC+

CCC+


Caa2

CCC (Ελλάδα)

CCC(Ελλάδα)

Caa3

CCC-

CCC-

Υψηλός Κίνδυνος Χρεοκοπίας

Ca(Ελλάδα)

CC

CC*ΕλλάδαC*Ελλάδα

C

Χρεοκοπία

C

D

D

*Πιθανή νέα βαθμολογία Ελλάδος
Απορίας άξια η σύγχυση της δημοκρατίας με το κοινοβουλευτικό πολίτευμα. Δύο πολιτεύματα που είναι εντελώς αλληλοαποκλειόμενα.

Το βλέπουμε ακόμη και στις επιστολές γνωστοποίησης μη συμμετοχής στην επέτειο για την αποκατάσταση της «δημοκρατίας»: «…(δεν θα) παραβρεθούμε στη φετινή εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας.» (επιστολή ΣΥΡΙΖΑ).

Αυτή η καλλιέργεια σύγχυσης, όταν δεν είναι σκόπιμη, όπως στη περίπτωση των καθοδηγούμενων ΜΜΕ, ή αποτελεί ρητορική τακτική, ή είναι αποτέλεσμα της χρόνιας πλύσης εγκεφάλου.

Κοινοβουλευτικό πολίτευμα

Η republica (republic) σχετίζεται με την ρωμαϊκή res publica και ουδεμία σχέση έχει με το δημοκρατικό πολίτευμα. Αναφέρεται στη δημόσια τάξη πραγμάτων, με την έννοια που της απέδωσε ο φιλελευθερισμός. Το κράτος είναι ο ουδέτερος κριτής που στέκει πάνω από την κοινωνία, παρ’ ότι εννοείται ότι η κοινωνία είναι αυτή που το νομιμοποιεί χάριν του Νόμου, της κοινωνικής ευταξίας. Το κράτος νυχτοφύλακας εννοείται ότι κατέχει μια ουδέτερη στάση σε σχέση με τον κοινωνικό ανταγωνισμό. Η συνταγματική διακυβέρνηση εννοείται επίσης ότι περιορίζει την κυριαρχική εξουσία της κυβέρνησης και των σωμάτων εξουσίας, με συνταγματικές νομικές δεσμεύσεις και με την διάκριση των εξουσιών.

Έτσι έχουμε την κοινωνία, το κράτος απέναντι και στη μέση τους διαμεσολαβητές που με την αντιπροσώπευση της βούλησης του λαού ή του έθνους, αναλαμβάνουν την κυρίαρχη εξουσία. Εννοείται ότι το κράτος και η διακυβέρνηση, τα σώματα εξουσίας, είναι τα αναγκαία κακά, γιατί διαφορετικά η κοινωνία θα αλληλοσπαραχθεί.

Αυτή είναι περίπου και η υπόθεση της θεωρίας του κοινωνικού συμβολαίου. Οι άνθρωποι είναι ανίκανοι να αυτοκυβερνηθούν και άρα χρειάζονται μια εξουσία πέρα και πάνω από την κοινωνία που να τους φοβίζει και να τους σέβεται. Είναι ο μύθος της φιλελεύθερης διακυβέρνησης, που αφού χρεοκόπησε εμφανίστηκε μεταπολεμικά με φιλοκοινωνικό πρόσημο, ώστε να καθησυχαστούν οι εξεγερμένες μάζες.

Η παγκόσμια ιδιαιτερότητα του ελληνικού συστήματος. Κοινοβουλευτισμός ή Κλεπτοκρατία;

Ενώ στις περισσότερες χώρες το κοινοβουλευτικό πολίτευμα λειτουργεί-με κάποιες παραλλαγές-στη βάση του φιλελεύθερου μοντέλου, το ελληνικό πολίτευμα παρουσιάζει τέτοιες ιδιαιτερότητες, ώστε είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ταξινομηθεί.

Μία πρόταση είναι αυτή που το χαρακτηρίζει ως Κλεπτοκρατία.

Κλεπτοκρατία είναι το πολίτευμα όπου το κράτος και η διακυβέρνηση λειτουργούν με τέτοιο τρόπο ώστε η κυρίαρχη εξουσία να συσσωρεύει πλούτο και δύναμη. Δεν υπάρχει ουδεμία διάκριση εξουσιών και ο πρωθυπουργός είναι ο εκλεγμένος οιονεί δικτάτορας.

Για να μην υπάρχει η υποψία δικτατορίας, υπάρχουν δύο κόμματα-όπως οι όψεις ενός νομίσματος- που εναλλάσσονται στην κατοχή της απόλυτης εξουσίας. Ταυτόχρονα για να υπάρχει κάποιο είδος νομιμοποίησης, τα μέλη των κομμάτων, με βάση την αρχή της πατρωνίας, βολεύονται ιεραρχικά στην πυραμίδα της εξουσίας, με ανάλογα οφέλη από την διασπάθιση του δημοσίου πλούτου.

Το πολίτευμα της κλεπτοκρατίας παρότι εμπεριέχει στοιχεία από το αντιπροσωπευτικό σύστημα που κατά βάση είναι ολιγαρχικό, αποκλίνει από εκείνο, δεδομένου ότι ακόμη και στην ολιγαρχία ή αριστοκρατία, υπάρχει ένα είδος δίκαιης διακυβέρνησης, καθότι οι ολιγάρχες εξυπηρετούν κυρίως ταξικά και όχι προσωπικά συμφέροντα. Στην Κλεπτοκρατία το κυρίαρχο στοιχείο είναι η εξυπηρέτηση των ίδιων συμφερόντων.

Έτσι, σε ένα κλεπτοκρατικό κράτος, οι μηχανισμοί που είναι υπό την άμεση εποπτεία της κυβέρνησης είναι καταρρακωμένοι και διεφθαρμένοι. Μπορεί κάποιοι να έχουν στην Ελβετία τα ποσά που υποτίθεται ότι θα είχε εισπράξει ο φορολογικός μηχανισμός, ενώ τα ταμεία της χώρας να είναι άδεια.

Αν και είναι αντιεπιστημονικό έως αισχρό να μιλάει κανείς για ελληνική «δημοκρατία», είναι φανερό ότι είναι εξίσου ατεκμηρίωτο το να χαρακτηρίζει κάποιος την ελληνική περίπτωση ως κοινοβουλευτικό πολίτευμα. Είναι επίσης εξαιρετική υπηρεσία στην αναίσχυντη εξουσία το να χαρακτηρίζει κανείς τους έλληνες υπηκόους ως πολίτες. Ο χαρακτηρισμός σκλάβος ίσως είναι υπερβολικός, αν και πολιτικά ισχύει.

Εντούτοις ο χαρακτηρισμός «θύματα», είναι καταλληλότερος για τους υπηκόους μιας κλεπτοκρατίας.

Για την αληθινή Δημοκρατία

Ο Αριστοτέλης όρισε τη δημοκρατία, ως το πολίτευμα εκείνο στο οποίο οι πολίτες είναι αυτοί που συμμετέχουν στα κοινά. Οι πολίτες αυτενεργούν, έτσι ώστε: αποφασίζουν, νομοθετούν και κρίνουν, ενώ χρησιμοποιούν τους ειδικούς όπου είναι ανάγκη αποκλειστικά για τεχνικούς λόγους. Έτσι, η δημοκρατία συνιστά την διαδικασία της συλλογικής αυτοθέσμισης.

Το κράτος της δημοκρατίας είναι αυτό στο οποίο κυριαρχούν οι πολίτες και όχι τα κόμματα και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα. Οι εξουσίας είναι απόλυτα διαχωρισμένες, αφού οι θέσεις των θεσμικών οργάνων καταλαμβάνονται από τους πολίτες μέσω κλήρωσης. Η ισότητα είναι ο απαράβατος όρος της λειτουργίας της. Κατ’ αυτό τον τρόπο, η εξουσία είναι υπό συνεχή αίρεση και λογοδοσία, ώστε να είναι αδύνατη η αυτονόμησή της. Αντίθετα από το κοινοβουλευτικό πολίτευμα, η εξουσία δεν πηγάζει από το λαό, αλλά ασκείται από το λαό. Δεν υπάρχει αντιπροσώπευση της γενικής βούλησης του λαού ή του έθνους από κάποιους επαγγελματίες αντιπροσώπους που εμφανίζουν την μειοψηφία ως πλειοψηφία.

Το κοινοβουλευτικό πολίτευμα-η φιλελεύθερη ολιγαρχία κατά Καστοριάδη-είναι το αντίθετο της δημοκρατίας, όσο και η συγκάλυψή της.

Είναι αν μη τι άλλο επαίσχυντη η ταύτιση της ελληνικής κλεπτοκρατίας, όσο και του καπιταλιστικού κοινοβουλευτικού συστήματος με την έννοια της δημοκρατίας.

Πρέπει να το αναγνωρίσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είναι πολύ καλοί στο να καταλήγουν σε φαινομενικά εντυπωσιακές συμφωνίες, αφού έχουν κατεβάσει εκ των προτέρων τις προσδοκίες στο ναδίρ. Η αποτελεσματικότητα μίας συμφωνίας όμως, δεν πρέπει να αποτιμάται βάσει της αντίδρασης των αγορών, πόσο μάλλον από την απόσταση ανάμεσα στις χαμηλές προσδοκίες και το τελικό κείμενο των αποφάσεων.

Θα πρέπει να ικανοποιούνται τρεις προϋποθέσεις προκειμένου να γίνει λόγος για μία εποικοδομητική συνεισφορά στην κρίση χρέους της ευρωζώνης:

• Θα οδηγήσει την Ελλάδα σε βιώσιμη μείωση του χρέους;

• Οι νέοι κανόνες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF), θα μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης σε άλλες χώρες;

• Είναι η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών ρεαλιστική και δίκαιη;

Η απάντηση μου στα τρια ερωτήματα, αντιστοίχως, είναι: Όχι, όχι και ναι.

Ως προς το πρώτο ερώτημα, η εκτίμηση του Institute for International Finance κάνει λόγο για μείωση της τρέχουσας καθαρής αξίας του ελληνικού χρέους κατά 21%. Ο Nicolas Sarkozy, ο πρόεδρος της Γαλλίας, κάνει λόγο για μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ κατά 24%. Η δική του εκτίμηση είναι πιο συντηρητική. Με άλλα λόγια, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας δεν θα κορυφωθεί στο 172% όπως ανέφερε μία εκτίμηση, αλλά στο 148%. Και πάλι, απέχουμε πολύ από ένα βιώσιμο επίπεδο χρέους. Βάσει των δικών μου υπολογισμών, η Ελλάδα χρειάζεται μείωση της τρέχουσας καθαρής αξίας του χρέους κατά περίπου 50%. Η συμφωνία λοιπόν, είναι ανεπαρκής.

Με καθορισμένη πλέον την συμμετοχή των ιδιωτών, η όποια περαιτέρω μείωση της αξίας του ελληνικού χρέους θα πρέπει να έρθει από επιμήκυνση της διάρκειας του επίσημου ελληνικού δανεισμού. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μέρος του χρέους θα αναδιπλωθεί τελικά σε ένα ομόλογο ευρωζώνης. Επισήμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να επιδιώκει μία παραλλαγή του Σχεδίου Α – ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει πλήρως τις δανειακές τις υποχρεώσεις. Το σχέδιο προσαρμογής για την Ελλάδα εξακολουθεί να εμπεριέχει αχαλίνωτη αισιοδοξία.

Ένα βασικό κομμάτι του ελληνικού πακέτου είναι τα προβλεπόμενα έσοδα των 30 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις που είναι απλώς γελοίο. Αυτό το κενό, όπως και άλλα, θα πρέπει να καλυφθούν. Αυτό σημαίνει ότι η αναχρηματοδότηση θα πρέπει τελικά να είναι υψηλότερη και πως η μείωση της τρέχουσας καθαρής αξίας θα είναι μικρότερη.

Αναρωτιέμαι κατά συνέπεια, εάν άξιζε τον κόπο να διακινδυνεύσουμε την επιλεκτική χρεοκοπία για μία τόσο πενιχρή προσπάθεια μείωσης του χρέους; Οι διαπραγματευτές της ΕΕ πείστηκαν ότι είχαν την δυνατότητα να περιορίσουν τις επιπτώσεις από μία χρεοκοπία. Αλλά μόνο στην περίπτωση μίας περιορισμένης χρεοκοπίας.

Παράλληλα, το ύψος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα πρέπει να είναι τόσο μεγάλο ώστε να ικανοποιηθούν οι ευρωσκεπτικιστές στο γερμανικό, ολλανδικό και φιλανδικό κοινοβούλιο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η συμφωνία αποτελεί πολιτικό συμβιβασμό. Υλοποιείται όμως, εις βάρος της βιωσιμότητας του χρέους.

Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας αυτού του δεύτερου πακέτου, θα φανεί η ανάγκη για τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Και δεν γνωρίζω ποια θα είναι η αντίδραση των Γερμανών και Φιλανδών ευρωσκεπτικιστών όταν θα το ανακαλύψουν.

Ως προς το δεύτερο ερώτημα: Είναι τώρα καλύτερα τα πράγματα για την Ισπανία και την Ιταλία;

Η μεγαλύτερη ευελιξία που δίνεται στο EFSF είναι θετική
. Οι αλλαγές αυτών των κανόνων είναι μακράν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο αυτής της συμφωνίας. Βάσει της τρέχουσας κατάστασης, το EFSF μπορεί μόνο να παρέχει πιστώσεις. Βάσει των νέων κανόνων, θα μπορεί να δρα και προληπτικά. Όπως και το ΔΝΤ, θα έχει μία ευέλικτη γραμμή πίστωσης. Θα μπορεί να αγοράζει ομόλογα στην δευτερογενή αγορά και θα μπορεί να προχωρά σε αναδιάρθρωση των κεφαλαίων των τραπεζών. Και μάλιστα, θα μπορεί να τα κάνει όλα αυτά για κάθε χώρα μέλος της ευρωζώνης, ακόμη και εάν δεν έχει προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης.

Υπάρχει όμως, μία παγίδα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αποφάσισε την αύξηση του ορίου δανεισμού των 440 δισ. ευρώ του EFSF. Τα κεφάλαια αυτά αρκούν για να χειριστεί την κατάσταση στους τρεις «πελάτες» της ευρωπαϊκής περιφέρειας, αλλά όχι για την Ιταλία και την Ισπανία.

Η αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων είναι απαραίτητη προκειμένου η προαναφερθείσα ευελιξία να έχει και πρακτική αξία. Εάν τα ιταλικά ομόλογα τεθούν εκ νέου υπό καθεστώς πιέσεων, πιστεύουμε ειλικρινά ότι οι κερδοσκόποι θα φοβηθούν από έναν μηχανισμό σταθερότητας με ένα σταθερό και αδιαπραγμάτευτο όριο δανεισμού;

Το EFSF άλλωστε, εξακολουθεί να περιορίζεται και από τους εσωτερικούς του κανόνες λειτουργίας. Μπορεί να ξεκινήσει πρόγραμμα αγορών, μόνο μετά από σχετική συμβουλή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και απαιτείται ομοφωνία ψήφων των μελών του.

Η πιο θετική είδηση αφορά την απόφαση για την συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών. Και είναι θετική, γιατί επιτέλους η ευρωζώνη έκλεισε την συζήτηση γι' αυτό το βαρετό θέμα. Οι όροι των διαφόρων προτάσεων ανταλλαγής τίτλων εξακολουθούν να είναι φιλικοί προς τις τράπεζες, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό όσο προηγούμενες προτάσεις. Εν αντιθέσει με τα όσα δήλωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αυτή η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών είναι ένα προσχέδιο για το τι θα συμβεί στις μελλοντικές στηρίξεις κρατών. Είναι πιθανό να υπάρξουν αντίστοιχα προγράμματα για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Τώρα που γνωρίζουν πως μπορεί να γίνει, θα θέλουν να εφαρμόσουν τους ίδιους κανόνες και στο μέλλον.

Η συμφωνία της Πέμπτης πέτυχε την αποφυγή της άμεσης κατάρρευσης της ευρωζώνης. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητα το μεγαλύτερό της επίτευγμα. Δεν πρέπει όμως, να κοροϊδευόμαστε. Θα πετύχει μόνο εάν ακολουθηθεί από άλλες συμφωνίες που θα συμπληρώνουν τα κενά.

Οι νέοι κανόνες για το EFSF θα έχουν νόημα μόνο εάν επιτραπεί στον μηχανισμό διάσωσης να εξελιχθεί σε μία ευρωπαϊκή υπηρεσία έκδοσης χρέους. Το δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα είναι θετικό μόνο εάν αναγνωρίσουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει και ένα τρίτο.

Όταν οι Ευρωπαίοι γυρίσουν από τις διακοπές τους, θα εξακολουθούν να έχουν ευρώ, αλλά θα εξακολουθούν να έχουν και μία κρίση χρέους.
Κλεισμένοι στα εξοχικά των Κυκλάδων περνούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές οι πολιτικοί όλων των κομμάτων που κατά καιρούς τα είχαν αγοράσει για …να ξεκουράζονται.

Τις καλές εποχές σε νησιά όπως η Πάρος και η Σίφνος για παράδειγμα,γινόταν κάθε βράδυ…παρέλαση! Οι κ.υπουργοί έτρωγαν στα καλά εστιατόρια και άναβαν και κανά πούρο για να χαλαρώσουν. Απολάμβαναν επίσης τα βλέμματα των …απλών θνητών και εν δυνάμει ψηφοφόρων που τους έβλεπαν σαν αξιοθέατα!

Οι εποχές άλλαξαν. Το ΔΝΤ είναι εδώ και οι αγανακτισμένοι δεν είναι μόνο στο Σύνταγμα. Είναι και στις Κυκλάδες! Έτσι στα δύο Κυκλαδονήσια που σας προαναφέραμε και από τα οποία έχουμε προσωπική άποψη,όλοι οι πρώην και πολύ περισσότερο οι νυν υπουργοί …τρώνε ντιλίβερι στο σπίτι. Που να ξεμυτίσουν; Η οργή του κόσμου θεριεύει. Στα σοκάκια της Σίφνου,μόνο τον Παντελή Οικονόμου πετυχαίνουν οι ντόπιοι αλλά επειδή κι αυτός Σιφνιός είναι… την γλιτώνει τα Σαββατοκύριακα που πάει εκεί. Ο πρώην υπουργός Γιώργος Σουφλιάς ο οποίος πήγε Σίφνο, έτρωγε σε απομονωμένη ταβέρνα, στον πάντα ήσυχο Αρτεμώνα.

Στη Πάρο… ψυχή! Στη Χρυσή Ακτή όπου… σπόρτμεν υπουργοί πήγαιναν κι έκαναν -τρομάρα τους- θαλάσσια σπορ, δεν κυκλοφορεί ούτε ένας. Το ίδιο και στα μαγαζιά το βράδυ. Όλοι… σπίτι. Όχι ότι περνάνε άσχημα,μην τους λυπηθούμε κιόλας. Ορισμένοι μένουν σε κάτι σπίτια που άνετα χαρκτηρίζονται… χρυσές φυλακές.

Εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών «έχει φτάσει» στις εφορίες με οδηγίες να ειδοποιηθούν άμεσα με ειδοποιητήρια, τηλεφωνικά ή με άλλον πρόσφορο τρόπo, οι οφειλέτες του Δημοσίου προκειμένου να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους

Από 1 Αυγούστου ξεκινά η εφαρμογή των διατάξεων του νέου νόμου που προβλέπει αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5.000 ευρώ. Για αυτό και το υπουργείο Οικονομικών καλεί τα δικαστικά τμήμα των ΔΟΥ να προχωρήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες στην ειδοποίηση όσων έχουν βεβαιωμένες οφειλές προς το δημόσιο έως 30 Σεπτεμβρίου 2010 γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υποστούν τις αυστηρές ποινές της νομοθεσίας. Σημειώνεται ότι η νέα ρύθμιση που μπορούν να αξιοποιήσουν οι οφειλέτες προβλέπει την εξόφληση του χρέους τους προς το δημόσιο μέχρι και σε 36 δόσεις.

Από 1 Αυγούστου 2011 με βάση τη νομοθεσία το αδίκημα της μη εξυπηρέτησης οφειλών προς το δημόσιο άνω των 5.000 ευρώ είναι διαρκές με αποτέλεσμα αν επιβάλλεται η διαδικασία του αυτόφωρου και ποινές φυλάκισης για τις ακόλουθες περιπτώσεις:

- Για οφειλές συνολικού ύψους άνω των 5.000 ευρώ και μέχρι δέκα χιλιάδων 10.000 ευρώ, ανεξαρτήτως του χρόνου που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι την 31.3.2011.

- Για οφειλές συνολικού ύψους άνω των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, για τις οποίες κατά την ως άνω ημερομηνία δεν είχαν συμπληρωθεί τέσσερις μήνες αφότου κατέστησαν ληξιπρόθεσμες.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, για την αποτελεσματικότερη είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών το υπουργείο Οικονομικών, θα αναθέσει σε ιδιωτικές ελεγκτικές και νομικές εταιρίες τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών. Οι έλεγχοι αυτοί θα ξεκινήσουν αρχικά από τους 10.000 μεγαλοφειλέτες.

Θέσεις μάχης παίρνει το βαθιά διχασμένο Κογκρέσο των ΗΠΑ καθώς η προθεσμία της 2ας Αυγούστου πλησιάζει επικίνδυνα και οι οίκοι αξιολόγησης απειλούν με υποβάθμιση τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, αφού είναι ορατό το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών.

Στις 2 Αυγούστου θα εξαντληθούν τα ρευστά διαθέσιμα του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για βουτιά του δολαρίου και των αμερικανικών ομολόγων και για απώλεια της αξιολόγησης τριπλού "Α" για τις ΗΠΑ, με απρόβλεπτες συνέπειες για το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Οι ρεπουμπλικανοί -που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων- ζητούν παράλληλη μείωση των δημοσίων δαπανών, ενώ οι δημοκρατικοί -που ελέγχουν τη Γερουσία- κάνουν λόγο για αδιαλλαξία. Τα δύο σώματα προωθούν, κατά συνέπεια, αντικρουόμενες στρατηγικές και νομοθεσίες. Ο δημοκρατικός γερουσιαστής κ. Harry Reid προωθεί αύξηση του ορίου δανεισμού στα 2,7 τρισ. δολ. για να καλυφθούν οι ανάγκες των ΗΠΑ μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2012, με αντίστοιχες μειώσεις των δαπανών την επόμενη δεκαετία. Οι ρεπουμπλικανοί, από την πλευρά τους, προτείνουν σταδιακή αύξηση του ορίου δανεισμού, ώστε το θέμα να τεθεί ξανά επί τάπητος προ των προεδρικών εκλογών.

Οι διαπραγματεύσεις της Κυριακής κατέληξαν σε αδιέξοδο, ενώ την Παρασκευή ο εκπρόσωπος των ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κ. John Boehner, εγκατέλειψε τις συνομιλίες του με τον Πρόεδρο Obama.

Είχα δηλώσει σε διάφορους κύκλους (όπως στον κύκλο με την κιμωλία, και ο άλλος ο πιο έγκυρος των χαμένων ποιητών) πως δεν θα μιλήσω αν δεν συμβεί κάτι σημαντικό. Άλλα άλλοι κύκλοι (κυρίως ο έκκεντρος) διέρρευσαν πως θα προβώ σε δηλώσεις μετά τις σημαντικές αποφάσεις που πάρθηκαν για τη χώρα στη σύνοδο κορυφής. Το αρνήθηκα κι αυτό. Όμως ο άγιος μου αποκαλύφθηκε στον ύπνο μου ως δράκοντας με 5 κεφάλια και 7 πύρινες γλώσσες κι έτσι σας μεταφέρω κι εγώ αυτά που μου ελάλησε.

7 χρόνια γύψος

Ξεκίνησα διαβάζοντας τις επίσημες δηλώσεις. Ξέρω δεν είναι του στύλ μου αλλά μερικές φορές έχει σημασία να καταλάβεις το spin που προσπαθούν να δώσουν στα πράγματα οι διάφορες επίσημες πηγές.

Είναι χαρακτηριστικό πως όλες οι δηλώσεις επισήμων δεν μιλάνε πουθενά για την οικονομική ταμπακιέρα ενώ αντιθέτως δανείζονται το λεξιλόγιο τους από μια αόριστη κενολογία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας ζητά να βάλουμε πλάτη για την ανάπτυξη, η Άλφαμπανκ μας προειδοποιεί πως αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία, ο ΓρΑΠ μας απήλλαξε από τον βραχνά της χρεοκοπίας, η μέρκελ αφοσιώνεται στην υποστήριξη της ελλάδας, και ο βενιζέλος δήλωσε πως η ευρώπη έβαλε πάτο στο βαρέλι του χρέους, ενώ η ΝΔ στον αντίθετο πόλο χαρακτήρισε ρετσινιά για την ελλάδα την υποβάθμιση από τους σεπτούς οίκους αξιολόγησης.

Τελικά μόνο η παπαρήγα φρόντισε να δώσει μια οικονομική διάσταση στο ζήτημα αναφερόμενη στο κούρεμα του 21% (το οποίο αργότερα θα δείξουμε πως το 21% είναι απάτη, αλλά δεν φταίει η παπαρήγα γι’ αυτό). Να δηλώσω εδώ πως η κ.παπαρήγα τους τελευταίους μήνες προσφέρει πάντα το πιο ακριβές και ειλικρινές δημοσιογραφικό ρεπορτάζ στις δηλώσεις της (και ξέρετε τι εκτίμηση τρέφω για το κόμμα της). Αν πιάσουμε και τα εξαπτέρυγα δε, το σκηνικό γίνεται αστείο: εν τόκοις, χρήμασι εκδιδομένη η χώρα ο καρατζαφέρης, μια ανάσα στη χώρα ο κουβέλης, μια μια βαθιά ανάσα για την Ελλάδα η μπακογιάννη. Η αλήθεια είναι πως από τους 3, ο κουβέλης κάνει καλύτερα για κυβερνητικός εκπρόσωπος και θα τον προτείνω προσωπικώς στον ΓρΑΠ.

Ευτυχώς μετά από περίπου 2 χρόνια κρίσης, οι περισσότεροι πολιτικοί έχουν καταλάβει πως η ιατρική ορολογία -τόσο διαδεδομένη στους κύκλους του ΔΝΤ- δεν είναι πολύ πρέπουσα για τις ελληνικές συνθήκες. Βλέπετε οι ατυχείς δηλώσεις του αρχηγού της επαναστάσεως Γ.Παππαδόπουλου το 1967 περί γύψου, νυστεριών και άλλων ιατρικών παραφερναλίων έκαναν άπρεπη τη χρήση μερικών τόσο χρήσιμων μεταφορών. Σήμερα πια, το πολίτευμα μας πορεύεται με ρετσινιές, βραχνάδες, ανάσες, πλάτες, τελευταίες ευκαιρίες και πάτους βαρελιών.

Ωραία προς τι όλη αυτή η ακατάσχετη κενολογία? Γιατί κανείς δεν βγήκε να πει 3 το λάδι 3 το ξύδι τόσο μας βγαίνει ο λογαριασμός παιδιά? Καταρχήν διότι δεν υπάρχει ακριβής λογαριασμός. Τα στοιχεία που βγαίνουν στη δημοσιότητα είναι τόσο ασαφή που τελικά κανείς ακριβώς δεν γνωρίζει τι θα ισχύσει. Αν πρέπει να βγάλουμε ένα πρώτο βασικό συμπέρασμα για το ποιος κερδίζει από αυτή τη συμφωνία, αυτός δεν είναι άλλος από τους ομολογιούχους. Που με ένα ελαφρότατο κούρεμα της τάξης του 10% (περίπου) ανταλλάσσουν τα χρεοκοπημένη ελληνικά ομόλογα με εγγυημένα ευρωπαϊκά. Και έτσι στο γνωστό μοτίβο των τελευταίων 3 ετών, δημόσιο χρήμα ξοδεύεται για να ξελασπώσει τις κακές επενδύσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Αυτό είναι ίσως το μοναδικό στιβαρό συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε μετά από τη “σκληρή διαπραγμάτευση”. Η ευρώπη εγγυήθηκε πως οι τράπεζες θα στηριχθούν και εμπράκτος έδωσε και μερικά νούμερα. Ταυτόχρονα ένα αδιόρατο και ασαφές σχέδιο Μάρσαλ δώθηκε ως υπόσχεση από τους γερμανούς στους πεινασμένους για μπίζνες και μίζες πασόκους. Αλλά ας τα πιάσουμε ένα ένα.

Το κούρεμα που έγινε αρνάκι. NPV Vs WTF

Μετά τις σφαγές του προηγούμενου διαστήματος για τη συμμετοχή ή όχι του ιδιωτικού τομέα στο σχέδιο διάσωσης, σύμφωνα με τα ΜΜΕ η “γερμανική” πρόταση υπερίσχυσε. Με λίγα λόγια οι γερμανοί πρότειναν να πληρώσουν και οι ιδιώτες ομολογιούχοι τον λογαριασμό της ελληνικής χρεοκοπίας αντί να τον πληρώσουν πάλι τα κράτη. Αντίθετα, τρισές, γάλλοι, άγγλοι και έλληνες δεν ήθελαν να ακούσουν κουβέντα για καπιταλισμό. Τι πράγματα είναι αυτά να πληρώνει ένας ιδιώτης μια κακή επένδυση που έκανε?

Διαβάζοντας όμως το λογοτεχνικό κείμενο που εκδόθηκε για την περίφημη συμμετοχή των ιδιωτών στο πακέτο “διάσωσης”, βλέπουμε πως τελικά είναι πιο πιθανό το περίφημο κούρεμα των ομολόγων να είναι πολύ κοντά στο 10% (όσο τόκοι 2,5 ετών δηλαδή) παρά στο 21% που διαφημίζει το δελτίο τύπου. Για αρχή το 21% είναι ύποπτο διότι λέει αφορά το NPV. Αν είστε προσεκτικοί αναγνώστες αυτού του blog θα πρέπει να έχετε ήδη τραβήξει το πιστόλι σας με το που είδατε ένα τριγράμματο αρκτικόλεξο. NPV? WTF? Τι σημαίνει ένα τριγράμματο αρκτικόλεξο στον οικονομικό παπατζισμό? Πως πιθανότατα κάποιος προσπαθεί να σας τη φέρει. Ωραία λοιπόν τι είναι το NPV? Με λίγα λόγια WTF is NPV?

Μια απάντηση έχω να σας δώσω PLW*. Ωραία αυτό σημαίνει πως NPV είναι η αξία του κεφαλαίου του ομολόγου + την αξία των τόκων μέχρι τη λήξη του μείον ο μελλοντικός πληθωρισμός, το κόστος ευκαιρίας και διάφορες άλλες υποθέσεις που το IIF απλά κλήρωσε για να δείχνει ωραίο το νούμερο. Αυτό που μας απασχολεί εμάς ως κράτος είναι το πόσα σκατά λεφτά θα πληρώσουμε για ένα ομόλογο μέχρι τη λήξη του. Άρα για ένα ομόλογο αξίας 1000ευρώ που λήγει του χρόνου χθές με επιτόκιο 4% το κράτος πρέπει να πληρώσει 4%*1000+1000=1040 ευρώ. Άρα τι χάνουν οι τραπεζίτες? Ας το κάνουμε ταληράκια με ένα υποθετικό παράδειγμα.

Είμαι η Kserolas Bank και κατέχω ελληνικά ομόλογα αξίας 4000ευρώ και θέλω να τα ανταλλάξω σε ίσες ποσότητες με το νέο πρόγραμμα για τα ελληνικά ομόλογα. Με συμφέρει? Ας πούμε πως τα ομόλογά μου λήγουν τον 5/2013 με το πολύ καλό επιτόκιο 4,6% και είναι αυτά GR0124021552. Μέχρι πριν το τέλος της συνόδου αυτά τα ομόλογα διαπραγματεύονταν στο 62% της ονομαστικής αξίας τους. Αν τα πούλαγα λοιπόν προχθές στην αγορά θα έπαιρνα πίσω 2480ευρώ στην τσέπη την τρίτη το πρωί.

Αν από την άλλη σε ένα παράλληλο σύμπαν η ελλάδα δεν χρεοκοπούσε και πλήρωνε κανονικά τις υποχρεώσεις της τι θα έπαιρνα? 4000 ευρώ ονομαστική αξία + τόκοι 2 ετών άρα 4000*4,6%=184ευρώ το χρόνο. Με λίγα λόγια οι εισπράξεις αυτών των ομολόγων είναι 4000+184+184=4368 ευρώ που θα έχω στις 21/05/2013 αν όλα πάνε καλά κι ο κόσμος δεν έχει τελειώσει. Κρατήστε εδώ πως αυτό είναι ένα θεωρητικό ενδεχόμενο διότι η ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις τις. Άρα ναι μεν το κράτος θα χρωστά στην Kserolas Bank 4368 ευρώ στις 21/05/2013 αλλά είναι απίθανο να έχει να την πληρώσει.

Ας δούμε όμως τι παίρνω με το πρόγραμμα ανταλλαγής. Δίνω λοιπόν 4000 ευρώ ομολόγων και παίρνω:

 1. 1000ευρώ εγγυημένα από την ΕΕ επενδεδυμένα για μια 30ετία με επιτόκιο 4% τα πρώτα 5 χρόνια, 4,5% τα επόμενα 5 χρόνια και 5% για τα υπόλοιπα 20 χρόνια (μεσοσταθμικό επιτόκιο 4,5% για όλη τη διάρκεια).

 2. 1000 ευρώ σε 30ετές εγγυημένο από την ΕΕ ομόλογο μόλις λήξει το ομόλογο που έχεις στα χέρια σου (δηλαδή στις 21/5/2013) με τα ίδια επιτόκια με το παραπάνω

 3. 800 ευρώ εγγυημένα από την ΕΕ επενδεδυμένα για μια 30ετία με επιτόκιο 6% για τα πρώτα 5 χρόνια, 6,5% για τα επόμενα 5 και 6,8% για τα υπόλοιπα 20 (μεσοσταθμικά 6,42%)

 4. 800 ευρώ σε 15ετές ημι-εγγυημένο ομόλογο με σταθερό επιτόκιο 5,9%

Μπερδεμένο? Όχι πραγματικά πολύ. Ας δούμε λοιπόν τι θα έχει στα χέρια της η KserolasBank στις 21/5/2013 με τη νέα μπίζνα (χρησιμοποιώ τα μεσοσταθμικά επιτόκια)

 1. 1000 κεφάλαιο εγγυημένο + (45+45)τόκοι = 1090 ευρώ

 2. 1000κεφάλαιο εγγυημένο + τους τόκους του παλιού ομολόγου δηλαδή 4,6% ήτοι 1092 ευρώ

 3. 800 ευρώ εγγυημένα + (51,4+51,4όκοι = 903 ευρώ

 4. 800 ευρώ ημι-εγγυημένα + (47,2+47,2)τόκοι = 894 ευρώ

Τελικός λογαριασμός 3979 ευρώπουλα στρογγυλά καλογυαλισμένα και εγγυημένα και με πολύ καλό επιτόκιο για μια 30ετία. Ή αλλιώς 91% ή αλλιώς κουρεματάκι περίπου 9% σε σχέση με το παράλληλο εκείνο σύμπαν όπου η ελλάδα δεν θα χρεωκοπούσε.

Άρα η θεωρητική χασούρα ενός ομολογιούχου είναι περίπου 9% επί του κεφαλαίου του +τόκοι ή σαν να δάνειζε τη χώρα άτοκα για 2,5 περίπου έτη. Τι κερδίζει ο ομολογιούχος από την τράμπα? Ξεφορτώνεται με κόστος μόλις 9% ελληνικά ομόλογα που σε καμία περίπτωση δεν αξίζουν την ονομαστική τους αξία. Στην καλύτερη περίπτωση που έβγαινε στην αγορά να τα πουλήσει θα έχανε μεταξύ 30% και 40% . Ταυτόχρονα κερδίζει ένα πολύ καλό επιτόκιο που μεσοσταθμικά κινείται γύρω στο 5,2% το χρόνο για το καινούργιο του εγγυημένο κεφάλαιο. Και φυσικά κερδίζει την εγγύηση της ΕΕ δηλαδή κυρίως της γερμανίας και δευτερευόντως της γαλλίας.

Βγάλε το λαγό από το καπέλο.

Κάτσε ρε τέκι, ολόκληρη ευρωπαϊκή ένωση πανηγυρίζει για το κούρεμα του 21% και τα απειροαπίθανα δις που θα πληρώσει ο ιδιωτικός τομέας κι εσύ ισχυρίζεσαι πως τους έπιασαν όλους Κώτσους?

Φυσικά και δεν ισχυρίζομαι κάτι τέτοιο. Δεν τους έπιασαν όλους κώτσους, μόνο τους μουζίκους που ονομάζονται κατ’ ευφημισμό πολίτες. Τι λέει το περίφημο σχέδιο? Γιατί διαφημίζουν το 21% (το οποίο ο τρισμέγιστος Βενιζέλος υπονόησε πως τους κοροϊδεύουμε γιατί στην ουσία τους τρώμε περισσότερα) ? Διότι αυτό το νούμερο είναι σέξυ. Και γιατί είναι σέξυ? Διότι όπως είπαμε και πριν το NPV είναι ένα νούμερο που μπορείς να του βάλεις μέσα της παναγιάς τα μάτια για να το κάνεις να φαίνεται ωραίο. Διότι περιέχει μέσα μελλοντικούς πληθωρισμούς που δεν γνωρίζουμε (ούτε αυτοί που το συντάσσουν), εναλλακτικές επενδύσεις που επίσης δεν γνωρίζουμε, αποτιμήσεις που δεν γνωρίζουμε και διάφορες άλλες μελλοντικές προβλέψεις στις οποίες ξέρουμε πόσο ικτρά έχουν αποτύχει οι τραπεζίτες που έβγαλαν αυτό το νούμερο. Αν για παράδειγμα ως μέτρο σύγκρισης πάρουμε την αγοραία αξία των ελληνικών ομολόγων το προηγούμενο τρίμηνο, το συγκεκριμένο σχέδιο ωφελεί τις τράπεζες κατά τουλάχιστον 20%. Αν πάρουμε για παράδειγμα ως μέτρο σύγκρισης τη δεδομένη αδυναμία αποπληρωμής των ομολόγων του ελληνικού κράτους και του κουρέματος που τρώνε τα ομόλογα των χρεοκοπημένων χωρών παραδοσιακά (γύρω στο 50% χοντρικά) τότε το παρόν σχέδιο είναι τουλάχιστον κατά 40% συμφέρον για τους τραπεζίτες.

Άρα όπου ακούτε NPV μπορείτε να φαντάζεστε πως αυτός που έβγαλε αυτό το νούμερο τράβηξε έναν λαγό από το καπέλο του, πόσο μάλλον αν σκεφτείτε πως οι προβλέψεις που έκανε αφορούν 30 χρόνια στο μέλλον. Και εντάξει θα άφηνα μια πιθανότητα να έχουν φέρει από τον τάφο τον νοστράδαμο να κάνει τις προβλέψεις, αλλά είναι αυτός ο δράκος της αποκάλυψης πίσω από την πλάτη μου που διαβάζει τώρα αυτό το κείμενο και μου απαγορεύει να το πω, γιατί αν το κάνω θα πεθάνω με τον ίδιο τυχαίο τρόπο που πεθαίνουν διάφοροι άγγλοι whistleblowers σκανδάλων την τελευταία δεκαετία (κι εκείνος ο τεχνικός της Vodaphone που αυτοκτόνησε για να μην ξεχνάμε πως ανήκουμε κι εμείς στη δύση)

*επεξηγήσεις συμβόλων

NPV=Net Present Value

WTF=What the Fuck

PLW=Praise the Lord for Wikipedia

Ο μαλάκας

Τι κερδίζει η ελλάδα από την ιστορία? Το τρίτο το μακρύτερο κι ας βρεθεί ένας καραγκιόζης να το αμφισβητήσει. Προσέξτε: Το κούρεμα του 9% αφορά μόλις 135δις ευρώ του συνολικού χρέους και αφορά 10% επι του κεφαλαίου δηλαδή μόλις 13,5δις. Αν βάλουμε και τα επιτόκια τότε το κούρεμα μειώνεται περίπου στο 9%. Άρα από χρέος 350δις αυτή τη στιγμή, θα γλυτώσουμε 13,5δις ή αλλιώς μείωση χρέους (μη λιποθυμήσετε) 3,8% ή αν το θέλετε σε πιο σέξυ μορφή σχεδόν 6% του ΑΕΠ.

Και για να καταλάβετε τα μεγέθη. Τα 13,5δις που είναι η μείωση του χρέους, είναι μόλις 5δις λιγότερα από το χρέος που μας φόρτωσε η κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο του 2011. (12,7δις το έλλειμμα+4,1δις κάτι χρέη σε φαρμακευτικές και προμηθευτές νοσοκομείων+1,1δις για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου διαφόρων εταιριών+400εκ για ανάληψη χρεών τρίτων σαν τα 100εκ του μεγάρου μουσικής πχ=18,5δις). Άρα ό,τι κέρδισε ο ΓρΑΠ παλεύοντας με τα θηρία το μοίρασε και με το παραπάνω στα φιλαράκια του μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011. Σκεφτείτε να μην ήταν και αυστηροί με τις φαρμακευτικές δαπάνες δηλαδή...

Και από τόκους? Τόση φασαρία έκανε ο ΓρΑΠ για τους νέους ευνοϊκούς όρους τοκισμού. Μεσοσταθμικά η ελλάδα όχι μόνο δεν κερδίζει από τους τόκους αλλά χάνει καθώς οι τόκοι του νέου προγράμματος βρίσκονται πολύ κοντά (και λίγο πάνω από) το 5% τη στιγμή που πάνω κάτω τα ομόλογα που θα λήξουν έχουν επιτόκιο κάτω από 5% (πιο κοντά στο 4,5μάλλον). Άρα που βρίσκονται οι πανηγυρισμοί του ΓρΑΠ? Στο μειωμένο επιτόκιο για τα 5 πρώτα χρόνια που συνίσταται σε περίπου 4,9% δηλαδή μόλις 0,1% λιγότερο από το επιτόκιο του πρώτου μνημονίου και φυσικά αρκετά υψηλότερο από το επιτόκιο των ομολόγων που λήγουν. Με λίγα λόγια αυτή η τράμπα μοιάζει με την περίοδο χάριτος που σου δίνουν οι τράπεζες προκειμένου στην αρχή να φαίνονται λίγοι οι τόκοι. Όμως στην ουσία οι τόκοι ακόμα και σε αυτή την περίοδο χάριτος θα είναι υψηλότεροι από τους σημερινούς άρα το κέρδος για τον προϋπολογισμό θα είναι αστείο. Χώρια φυσικά που σε 5 χρόνια από τώρα αυτοί οι τόκοι θα ανέβουν.

Άρα από την όλη τράμπα και τα ταχυδακτυλουργικά του προγράμματος τι κερδίζουμε? Τίποτα απολύτως. Ίσα ίσα ανταλλάσσουμε ομόλογα ελληνικού δημοσίου με κάτι περίεργα εργαλεία που θα τα χρωστάμε σε όλη την ευρώπη όπως έγινε και με το μνημόνιο ένα. Γιατί αυτό είναι σημαντικό? Διότι μπορείς να πεις πιο εύκολα αϊ γαμίσου σ’ έναν ιδιώτη ομολογιούχο ή ακόμα και σε ένα δημόσιο ταμείο άλλης χώρας, παρά να το πεις σε 27 χώρες συνολικά και ταυτόχρονα. Οπότε ουσιαστικά ο ΓρΑΠ συνεχίζει τη βασική δουλειά που κάνει από τη στιγμή που εκλέχθηκε πριν από περίπου 2 χρόνια. Υποθηκεύει το υπάρχων ελληνικό χρέος με τρόπους που είναι πολύ πιο δύσκολο να αναδιαπραγματευτεί, ενώ ταυτόχρονα το αυξάνει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς για τα δεδομένα της χώρας (υπενθυμίζω κατά 44δις μόνο το 2010 και ήδη 18,5δις το πρώτο εξάμηνο του 2011).

Διότι αν κάνουμε μια σούμα το τι έχει συμβεί στη χώρα τα τελευταία 2 χρόνια, θα δούμε πως τα αποτελέσματα, τα σκληρά αριθμητικά αποτελέσματα είναι φρικώδη. Δεν έχει σημασία τι ψέματα λέει ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του. Δεν έχουν σημασία ποιες είναι οι προσπάθειες που καταβάλουν οι υπουργοί στα λόγια. Σημασία έχει ο λογαριασμός.

Το Πασόκ παρέλαβε ένα δημόσιο χρέος ύψους περίπου 300 δις στο τέλος του 2009 και σήμερα αυτό το χρέος βρίσκεται περίπου στα 360δις ήδη και μέχρι το τέλος του χρόνου είναι πολύ πιθανό το χρέος να πλησιάσει τα 380δις χωρίς καμία ένδειξη πως αυτός ο ρυθμός θα μειωθεί σημαντικά μέσα στο 2012. Άρα ουσιαστικά για τα οικονομικά δεδομένα οι επιδόσεις της κυβέρνησης αυτά τα δύο χρόνια πλησιάζουν τις επιδόσεις της κυβέρνησης playstation στο ανέμελο 2009. Το έλλειμα κλείνει κάθε χρόνο άνω του 15% του ΑΕΠ μόλις βάλουμε μέσα και τα διάφορα δωράκια που δεν περιλαμβάνονται στο έλλειμμα κεντρικής κυβέρνησης.

Χέσε ψηλά κι αγνάντευε.

Σε αυτό το σημείο ο άγιος φλώρος άλλαξε μορφή και έγινε μια κατσίκα με 9 κεφάλια προσπαθώντας να μου απαντήσει στο σημαντικότερο ερώτημα που θα ήθελε να ακούσει ο μικρός πασόκος που όλοι κρύβουμε μέσα μας. Θα τα βγάλει πέρα η κυβέρνηση μετά τη συμφωνία? Η σύντομη απάντηση είναι όχι, η εκτενής έρχεται από κάτω.

Να δούμε λίγο τι κέρδισε η κυβέρνηση? Κέρδισε τη μη αποπληρωμή των 110δις του μνημονίου 1 που ήταν να πληρωθεί μεταξύ 2012-2016. Αλλά αυτό μας ήταν ήδη γνωστό και δεδομένο από τις 2 Δεκέμβρη του 2010, όταν ο άγιος γλυκέριος -μεγάλη η χάρη του- μου είχε αποκαλύψει την κάρα του. Σε αυτή μπορείτε να δείτε ότι οι μπλέ μπάρες που αφορούν τα 110δις του μνημονίου και οι οποίες θα έπρεπε να εξοφληθούν σταδιακά μέχρι το 2016 δεν έχουν μπει στον μετριοπαθή υπολογισμό που έκανε ο άγιος (μετριοπαθή στα όρια του αστείου αν σκεφτούμε πως προβλέπει έλλειμα 2012 στα 15δις ευρώ όταν ακόμα χτυπάμε 30άρες και 40άρες). Άρα τα 110δις ξέραμε πως είναι αδύνατο να αποπληρωθούν σε αυτό το διάστημα, γιαυτό και δεν πληρώνονται.

Τι άλλο κέρδος είχε η κυβέρνηση? Τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων της για τα επόμενο ένα ή ενάμιση χρόνο (είναι αστείο να μιλάμε για παραπάνω, όπως ήταν αστείο να μιλάμε για το 2013 όταν υπογραφόταν το μνημόνιο 1 τον μάη του 2010). Αλλά αυτή η χρηματοδότηση δεν φτάνει για να ικανοποιήσει την εκλογική πελατεία της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα το πασόκ να χάνει ολοένα και πιο σταθερά τις κοινωνικές και οικονομικές του συμμαχίες. Τίποτα δεν προβλέπεται στο σχέδιο που να δημιουργήσει συμμαχίες που θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να επιπλεύσει.

Τι άλλο κέρδος είχε η κυβέρνηση. Την αστεία μικρή μείωση τόκων για τα πρώτα 5 έτη. Αυτή θα φέρει κάποια μικρά αποτελέσματα στο έλλειμμα, αλλά αυτά τα αποτελέσματα θα είναι τόσο μικρά που θα εξαφανιστούν μέσα στην τεράστια αύξηση των τόκων που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Ο ΓρΑΠ σας λέει πως θα γλυτώσουμε 3δις σε τόκους, αλλά δεν σας λέει πως θα τα γλυτώσουμε σε σχέση με ένα υποθετικό μελλοντικό σενάριο. Με λίγα λόγια οι τόκοι που πληρώνει κάθε χρόνο το ελληνικό κράτος και οι οποίοι αυξάνοντα ραγδαία την τελευταία τριετία, θα συνεχίσουν να αυξάνονται απλά με μικρότερο ρυθμό από τις προηγούμενες προβλέψεις. Κι αυτό για 5 χρόνια πριν αρχίσουν να αυξάνονται πάλι ραγδαία. Άρα μηδέν εις το πηλίκο για τους πασόκους.

Άρα η ύφεση θα συνεχίσει να είναι βαθιά, το δημόσιο θα συνεχίσει να πληρώνει μόνο επιλεκτικά τους πελάτες του, η ανεργία θα συνεχίσει να ανεβαίνει και το πασόκ να χάνει τα κοινωνικά στηρίγματα που το έφεραν στην εξουσία. Κι όλα αυτά χωρίς να συμβεί καμία ιδιαίτερα χοντρή στραβή παγκοσμίως που είναι πολύ πιθανό να συμβεί.

Άδραξε την ημέρα

Διότι εκεί είναι το άλλο παιχνίδι. Καθώς πια ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι συνειδητοποιούν πως η νεροτσουλήθρα στη δύση δεν έχει τελειωμό, αυτοί που έκαναν υπομονή να περάσει η μπόρα θα αρχίσουν να γίνονται ανυπόμονοι καθώς η μπόρα δεν τελειώνει. Κι αυτό δημιουργεί “ατυχήματα” τύπου Lehman. Είτε μιλάμε για το μικροκλίμα της ελλάδας (τύπου Leo Bernet και έδραση ψαλίδας), είτε για το παγκόσμιο σύστημα.

Στην ΕΕ αυτή τη στιγμή υπάρχουν ήδη 5 χώρες που βρίσκονται ντε φάκτο εκτός αγορών. 3 επίσημα και με τη βούλα (ελλάδα, ιραλνδία, πορτογαλλία) και 2 πρακτικά (ιταλία και κύπρος). Πολύ σύντομα οι “αγορές” με την ανοχή των κυβερνήσεων θα “επιτεθούν” και στους υπόλοιπους υποψήφιους (ισπανία, βέλγιο). Από αυτό το μπάχαλο το EFSF είναι πολύ μικρό και αδύναμο για να παρέμβει και να σώσει την παρτίδα. Οπότε σύντομα θα έχουμε καινούργιες κρίσιμες αποφάσεις. Γιατί το σύστημα είναι κουρδισμένο για να ωφελεί τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Όπως συνέβη και σε αυτή τη σύνοδο, η πολιτική τάξη της ευρώπης παίζει με σημαδεμένη τράπουλα εις βάρος των πρώην πολιτών, νυν μουζίκων. Σε κάθε γύρο το λόμπυ του χρηματοπιστωτικού τομέα κερδίζει, στην ουσία υποθηκεύοντας την ίδια την ύπαρξή του. Περίεργο? Όχι. Πώς νομίζατε ότι βγήκε το τσιτάτο πως οι καπιταλιστές θα μας πουλήσουν το σχοινί για να τους κρεμάσουμε?

Όσο για την τελευταία καταφυγή του κάθε πάσχου επι γης…. το κοκαλάκι από το οποίο κρέμεται και ο τελευταίος πασόκος? το σχέδιο μάρσαλ είναι ένα θέμα που μου αρέσει τόσο πολύ, που θα του αφιερώσω καινούργιο άρθρο...

εἰ μὴ ἦλθον καὶ ἐλάλησα αὐτοῖς, ἁμαρτίαν οὐκ εἴχον· νῦν δὲ πρόφασιν οὐκ ἔχουσι περὶ τῆς ἁμαρτίας αὐτῶν. Κατά ιωάννη 15:22

ΥΓ συγχωρέστε με που η σημερινή κάρα δεν έχει γράφημα για να ξεκουραστούν τα μάτια σας, αλλά το όλο σχέδιο είναι τόσο ασαφές που κανείς δεν ξέρει ακριβώς να μας κάνει έναν ακριβή λογαριασμό. Επίσης να δηλώσω εδώ πως ευχαριστώ τη μαμά μου τον μπαμπά μου τον αδερφό μου και την ακαδημία για αυτή την αποκάλυψη του αγίου καθώς και τον Poltergeist χωρίς την υπερωριακή λογιστική δεινότητα του οποίου ακόμα θα έσκαβα.

Πηγή