Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

14 Ιουλ 2011

Θέλεις ν αγιάσεις και δεν μπορείς. Κάθε μέρα και κάτι καινούργιο. Δεν ξέρεις από που να φυλαχτείς.

Βγαίνει ο Βενιζέλος και μιλάει για επιλεκτική χρεοκοπία, αλλά στα αγγλικά. Να την "φας" πιο ευγενικά ρε παιδί μου.

Μετά βγαίνει ο πρωθυπουργός και λέει ότι μπορεί να πάμε σε αδυναμία πληρωμών.

Σε λίγο θα βγουν και θα πουν ότι θα χάσουμε τις καταθέσεις στις τράπεζες.

Καλά, βρε ..... μην αρχίσω, τι μας λέγατε όταν ψηφίζατε το μεσοπρόθεσμο;

Δεν μας λέγατε ότι έπρεπε να το κάνουμε για να σώσετε την Ελλάδα;

Κι ότι θα πηγαίναμε σε στάση πληρωμών αν δεν ψήφιζαν οι βουλευτές; Δεν θα είχαμε λεφτά να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις;

Ορίστε το ψηφίσαν οι βουλευτές σας. Και βγαίνεις και μας λες τώρα ότι μπορεί και να πάμε σε στάση πληρωμών;

Και ρωτάω εγώ ο αφελής. Γιατί να εξακολουθήσει να σε πιστεύει ο κόσμος;

Όχι ότι δεν έχει χάσει την εμπιστοσύνη του. Αλλά να, λες μέχρι τώρα ότι κάποιος είναι υπεραισιόδοξος και ...υπερπασόκος και σε πιστεύει ακόμη. Τώρα κι αυτός ...λακίζει!

Και βέβαια οι εκπλήξεις δεν πρόκειται να σταματήσουν. Όσο τουλάχιστον υπάρχουν ευρωπαίοι ηγέτες...παιδάκια. Έτσι τους χαρακτήρισαν κορυφαίες ευρωπαικές εφημερίδες και δυστυχώς έτσι είναι.

Δεν θέλω να αφήσω καμία αιχμή για τους ευρωπαίους συναδέλφους, αλλά το έγραψα πριν από αυτούς προχθές. Όταν αναρωτιόμουν ποιος κυβερνά αυτό τον κόσμο και πόσο άχρηστοι και λίγοι αποδεικνύονται ο Τρισέ και η παρέα του.

Πάντως για να "ησυχάσω" λίγο εκείνους που διαβάζουν τη στήλη, θα καταθέσω την δική μου και μόνο άποψη.

Κι αυτή είναι, χωρίς να ψάχνω από πίσω σκοτεινές δυνάμεις και άλλες αηδίες, ότι όλα, μα όλα είναι προσυννενοημένα και προσυμφωνημένα, εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Απλά έφτασε η ώρα της υλοποίησης τους.

Και ο καλύτερος τρόπος για να περάσεις σκληρά μέτρα ή αποφάσεις, είναι ο εκφοβισμός της μάζας.

Η πρόφαση και η προοπτική της χρεοκοπίας, της κατάρρευσης της χώρας και της εξαθλίωσης των πολιτών, βοηθούν στο κούρεμα των μισθών και συντάξεων για να σωθείς, αλλά και στο γρήγορο ξεπούλημα της γης και την εκμετάλλευσή της από τον ξένο μεγαλοεπενδυτή.

Θα μου πεις, και καλά μόνο εσύ έχεις πρόβλημα; Οι άλλες χώρες που κι εκεί εισέβαλλε το ΔΝΤ; Η Ιρλανδία, η Πορτογαλία;

Να μοιραστώ τη σκέψη μου, ότι στην Πορτογαλία πρωθυπουργός ήταν ο κύριος Μπαρόζο.

Ο Μπαρόζο έγινε πρόεδρος της ΕΕ. Και ρωτάω με το απλό μου το μυαλό. Δεν είχε τρόπο ως ισχυρός ευρωπαίος να σώσει την χώρα του;

Εδώ στα μπουζούκια κάθεσαι στο διπλανό τραπέζι με τον τραπεζίτη και πάνω στο τσιφτετέλι και το ουίσκι, κανονίζεις να σβήσεις το χρέος σου. Αυτός που είναι μέσα στα πράγματα και μιλά όλη μέρα κι όλη νύχτα με Μέρκελ, Σαρκοζί και μεγαλοτραπεζίτες, δεν μπορούσε να βρει μια ευνοική ρύθμιση για την πατρίδα του;

Δηλαδή αν ο Γιώργος ήταν εκείνος ο πρόεδρος της ευρωπαικής ένωσης, δεν θα έπραττε το... πατριωτικό του καθήκον;

Θα δούμε πάντως πολλά. Όχι μόνο εδώ στη χώρα μας, όπου το ενδεχόμενο της κάλπης είναι πιο ορατό από ποτέ. ( και σίγουρη οικουμενική κυβέρνηση με Καρατζαφέρη στο υπουργείο δημόσιας τάξης το φαντάζεστε;)

Αλλά σε όλη την Ευρώπη, αφού φαίνεται ότι η πίεση που ασκείται στους ηγέτες είναι μεγάλη. Όχι μόνο από τους γνωστούς άγνωστους κερδοσκόπους που όλο ακούμε αλλά ποτέ δεν βλέπουμε, αλλά και από τους λαούς τους που ξυπνούν απότομα και πάντα η αντίδραση στο απότομο ξύπνημα, είναι παράξενη!

Του Ζαφείρη Σπυριδάκη από newstoday, μοντάζ ΓρέκιΕσείς και η παρέα σας, στην οποία προστέθηκε λίαν προσφάτως ο κ. Βενιζέλος, μας έχετε ζαλίσει με τη χρεωκοπία, την επιλεκτική χρεωκοπία, τη selective default, τα swaps, τα cds και όλα τα υπόλοιπα φληναφήματα. Κουραστήκαμε. Βαρεθήκαμε να βλέπουμε μία τραγική κοινοβουλευτική ομάδα να σύρεται δίκην αγέλης στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου για να μην πτωχεύσουμε και τώρα να ακούμε ότι πτωχεύουμε, έστω και επιλεκτικώς.

Από την άλλη μεριά ο Καμμένος σάς έχει αποκαλέσει έμμισθο broker των διεθνών τοκογλύφων και δεν του έχετε ρίξει μία πατσαβούρα να τον τελειώσετε.

Νομιμοποιούμαι, λοιπόν, ως πολίτης αυτής της χώρας, να…
σας πω ότι αν ήσασταν μάγκας και πατριώτης, θα είχατε μαζέψει τους έλληνες που έχουν τρισεκατομμύρια ευρώ (Λάτσης, Βαρδινογιάννης, εφοπλιστές κ.λπ.), θα τους είχατε πει με κάθε μυστικότητα να βάλουν δικούς τους να αγοράσουν cds, στη συνέχεια θα οδηγούσατε τη χώρα σε πτώχευση, όπως κάνετε, άλλωστε, τώρα, θα πήγαιναν οι κάτοχοι των cds στο Ταμείο, θα έπαιρναν το χρήμα, θα σας το έδιναν και σεις θα εξοφλούσατε τα 300 δις. που χρωστάμε. Ας κρατούσαν αυτοί οι πατριώτες τρισεκατομμυριούχοι και 0,5 δισ. ο καθένας για τον κόπο τους.

Βέβαια, μία τέτοια κίνηση δεν θα ήταν comme il faut για τα διεθνή λαμόγια, εξ ου και θα κινδυνεύατε πραγματικά να ανατιναχθείτε και σεις και η οικογένειά σας από κάποια «τρομοκρατική» οργάνωση. Όμως, θα είχατε κάνει το χρέος σας προς την πατρίδα και το όνομα σας θα καταγραφόταν σε περίοπτη θέση στην ιστορία αυτού του τόπου. Θυμηθείτε τι είχε πει η Κανέλλη, όταν ο ελληνισμός της Κύπρoυ απέρριψε το σχέδιο Α-υ-νάν, το οποίο τόσο πολύ είχατε ερωτευθεί: «Αν οι ευρωπαίοι παραπονούνται ότι τους εξαπατήσαμε με την απόρριψη του σχεδίου, μαγκιά μας που έστω και μια φορά τους εξαπατήσαμε εμείς, ενώ όλοι αυτοί μας εξαπατούν τόσα χρόνια».

Οι μάγκες δεν υπάρχουν, όμως πια. Άλλους τους πάτησε το τραίνο και άλλους τους έφαγε η επάρατος (όχι χούντα, αυτή σας αρέσει), όπως τον Τάσσο και τον Χριστόδουλο!!!
  • Σαν ιστολόγιο το είχαμε γράψει πριν από μερικούς μήνες, αλλά πολλοί ήταν εκείνοι που προτίμησαν να λοιδωρήσουν τα γραφόμενα, επειδή δεν τα γράφαμε ως ιστολόγιο και δεν τα είχε γράψει κάποια εφημερίδα ή δεν τα είχε πει κάποια τηλεόραση. Σήμερα απλά δικαιωνόμαστε...
«Η Ρωσία έδινε δάνειο, η Ελλάδα αδιαφόρησε»

Αποκάλυψη από τον Ιβάν Σαββίδη, βουλευτή της Δούμας

Η Ρωσία ήταν έτοιμη από τις αρχές του 2010 να παράσχει δάνειο με ευνοϊκούς όρους και η Ελλάδα αδιαφόρησε, δήλωσε στην «Ε», λίγο μετά την επανεκλογή του στην προεδρία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, ο Ιβάν Σαββίδης, βουλευτής της Κρατικής Δούμας, επικεφαλής της 5ης Περιφέρειας του ΣΑΕ και «τσάρος του Ροστόφ», στις όχθες του Δον.

«Ηρθε ο Παπανδρέου στη Ρωσία πέρυσι τον Φεβρουάριο, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί ήρθε. Ο ηγέτης της Ρωσίας ήταν έτοιμος να δώσει 25 δισ. ευρώ, δεν έχω λόγο να μην το πω δημοσίως, γιατί έχω ο ίδιος γνώση του ζητήματος. Και ήταν μάλιστα έτοιμος να τα δώσει ως πρώτη δόση βοήθειας στην Ελλάδα, όμως, δυστυχώς... Ηταν δάνειο με χαμηλό επιτόκιο, οι λεπτομέρειες δεν έχουν πια σημασία, αφού προφανώς οι Αμερικανοί, το ΔΝΤ και η Ε.Ε. είπαν όχι. Τότε γιατί ήρθε στη Μόσχα ο Παπανδρέου; Για να δει ο ελληνικός λαός ότι συναντιέται με τον Πούτιν;», μας είπε με πάθος ο Ι. Σαββίδης, που διαμαρτύρεται ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις είναι τόσο παγωμένες, όσο ποτέ τα τελευταία 20 χρόνια.

«Ηταν έτοιμος»

«Δεν είναι μυστικό ότι εγώ κανόνισα την κατ' ιδίαν συνάντηση, ζητήθηκε η βοήθειά μου από την ελληνική πλευρά. Το πρωί συναντήθηκα με τον Παπανδρέου στην Κρατική Δούμα, μείναμε οι δυο μας με τον μεταφραστή και του είπα ότι δεν χρειάζεται να προβληματίζεται για τίποτε, ότι ο Πούτιν έχει καλή και θετική διάθεση, γι' αυτό και θα προτείνει να μείνουν μόνοι τους κι εφόσον δώσει κι αυτός τη συγκατάθεσή του, μπορεί να του θέσει οποιοδήποτε ζήτημα θεωρεί χρήσιμο. Ηταν έτοιμος να ακούσει τα πάντα», υποστήριξε ο κ. Σαββίδης, υπογραμμίζοντας ότι η συνομιλία κράτησε τελικά μόλις 20 λεπτά και λίγο αργότερα ενημερώθηκε από το Κρεμλίνο «ότι κατά τη διάρκειά της ο Παπανδρέου ουσιαστικά δεν έκανε απολύτως καμία ερώτηση, αλλά μιλούσε για τα οικολογικά προβλήματα της Ελλάδας».

«Γιατί ήρθατε;»

Σύμφωνα με τον ηγέτη των ομογενών της Ρωσίας, ο Β. Πούτιν είχε νωρίτερα σε ένδειξη καλής θέλησης ορίσει ως υπεύθυνο για την υλοποίηση των διμερών συμφωνιών τον Ιγκορ Σέτσιν, «έναν από τους ισχυρότερους αντιπροέδρους της ρωσικής κυβέρνησης, ο οποίος επιβλέπει ολόκληρο το ενεργειακό σύμπλεγμα και τη βαριά βιομηχανία μηχανοκατασκευών».

Αυτό σήμαινε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για άμεση συμφωνία και επιτάχυνση των διαδικασιών, όμως η Ελλάδα δεν έδειξε καμία διάθεση και «το ίδιο βράδυ πήγα στο προεδρικό ξενοδοχείο "Πρέζιντεντ" όπου έμενε ο Παπανδρέου, και τον ρώτησα: Πείτε μου σας παρακαλώ, γιατί ήρθατε και γιατί χρειαζόταν η κατ' ιδίαν συνάντηση, γιατί μου ζητήσατε βοήθεια, για να με δυσφημήσετε;».

Κατά τις εκτιμήσεις του ομογενή πολιτικού, «η αντίδραση που ακολούθησε είναι πλέον προς την αντίθετη κατεύθυνση» και έτσι μπορεί να εξηγηθεί και η πρόσφατη αναβολή της προγραμματισμένης για τις 5 Ιουλίου επίσκεψης Λαμπρινίδη στη Μόσχα, έπειτα από ρωσική πρωτοβουλία και με διατύπωση πρωτοφανών αιχμών για έλλειψη περιεχομένου στις διμερείς επαφές.

Σύμφωνα με τον Ι. Σαββίδη, το Κρεμλίνο ζήτησε να εξηγηθεί στον πρωθυπουργό ότι θα μπορούσε να ζητήσει οποιαδήποτε διευκόλυνση ήθελε, έστω και τηλεφωνικά, από τον Β. Πούτιν, γι' αυτό και αργότερα προτάθηκε να χορηγηθεί δάνειο, «που θα πληρωθεί εν μέρει με κρατικές δεσμεύσεις και εν μέρει με αγροτικά προϊόντα», έτσι ώστε να υλοποιηθεί το συμβόλαιο αγοράς τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού από τη Ρωσία, όμως και η πρόταση αυτή απορρίφθηκε.

Οι ελληνικές επιλογές οδηγούν, κατά τον Ι. Σαββίδη, στη σταδιακή μεγιστοποίηση των ρωσοτουρκικών σχέσεων, καθώς «στο φόντο μιας Ελλάδας που αδυνατίζει και όλο και περισσότερο αποστρέφει το πρόσωπό της από τη Ρωσία, όλο και ενεργότερα η τουρκική οικονομία συνεταιρίζεται με τη ρωσική και η Τουρκία ισχυροποιείται», εξέλιξη, που «θα είναι το χειρότερο έγκλημα για πολλές χιλιετίες. Και τότε δεν θα μπορούμε πλέον τίποτε να διορθώσουμε».

Σε τραγική κατάσταση η χώρα! Ζήτημα αν έχει εκταμιευθεί ακόμη η 5η δόση.

Οι Ευρωπαίοι πέταξαν στο καλάθι των αχρήστων την «αγωνιώδη» επιστολή Παπανδρέου.

Δεν μπήκαν καν στον κόπο να του απαντήσουν.

Το θεωρούν ήδη ακυρωμένο ως πρωθυπουργό και το γεγονός αυτός ενισχύεται με το μυστήριο της «εξαφάνισής» του.

Τι συνέβη ξαφνικά και ο Παπανδρέου έχασε την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας;

Γιατί τον αντιμετωπίζουν σαν ανύπαρκτο;

Πως έσβησε μέσα σ ένα μήνα ο μύθος των Παπανδρέου;

Ο πρωθυπουργός «ζει» πλέον μόνο μέσα από τα δελτία ειδήσεων.

Η Μέρκελ ειδικότερα τον αγνοεί προκλητικά και βρίσκεται σε ταξίδι για δουλειές στη Νιγηρία.

Η χώρα είναι άφραγκη και η χρεοκοπία της μοιάζει ανεξέλεγκτη ειδικά μετά την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ και την εφιαλτική εικόνα αφραγκίας που δίνει για τις τράπεζες.

Μια χώρα με εξαφανισμένο πρωθυπουργό και μ έναν Βενιζέλο ο οποίος είναι άσχετος από τα οικονομικά σε ρόλο αναπληρωτή πρωθυπουργού, δεν έχει καμία τύχη.

Την ολέθρια αλήθεια προσπαθούν να κρύψουν με μανία τα κρατικοδίαιτα ΜΜΕ της διαπλοκής.

Η κόλαση είναι πιο κοντά από ποτέ.

Είναι θέμα ημερών, δεν το βλέπετε;

Πηγή

  • Μέσα στα πλαίσια της διασκέδασής μας, ο "ΠΑΣΟΚ ή Τέφρα" συνεχίζει να μας βομβαρδίζει με απείρου κάλλους και φυσικά μηδενικής νοημοσύνης άρθρα... Η τελευταία του πρόταση, να πεινάσουμε όλοι, για να μπορέσει το GAP να μιλάει από θέση ισχύος...! Τί να πει κανείς, για το μυαλό της αλληνής... Φαίνεται πως όταν ο Θεός μοίραζε μυαλό, κάποιοι νόμιζαν πως μοιράζει φόλες...
...αναμφίβολα θα ήταν μια ελεγχόμενη στάση πληρωμών στο εσωτερικό.

Θα ήταν ευχής έργο όλοι οι Έλληνες που λατρεύουν και στηρίζουν τον Πρωθυπουργό της ελπίδας , τον Γιώργο Παπανδρέου , να αποδεχθούν τη σταση πληρωμών για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
Η εσωτερική παύση για ένα διάστημα 6 μηνών θα εκτόξευε τους ρυθμούς μείωσης του ελλέιματος και θα έδινε χρόνο στον Ηγέτη μας να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές από θέση ισχύος!
Η καρτερία του λαού μας θα τους έφερνε σε αμηχανία .
Συνυπολογίστε το γεγονός της πτώσης της αγοράς εισαγωμένων και τον αντίκτυπο σε όσους κερδίζουν από την κατανάλωσή μας!

Ο ίδιος ο λαός πρέπει να κινητοποιηθεί και να γεμίσει πλατείες ΤΩΡΑ!Με ένα και μοναδικό αίτημα: Να κηρύξει η Κυβέρνησή μας, η Κυβέρνηση του ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΩΤΗΡΑ μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ , παύση πληρωμών στο εσωτερικό.
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΩΡΑ!
ΠΑΥΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΝΑ ΕΠΙΣΠΕΥΣΕΙ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΑΣ!

Οι μικρές τυχόν αντιδράσεις από φασισταριά και αλήτες δημοσίους υπαλλήλους θα ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ με σθένος από τους σοβαρούς και υπευθυνους πολίτες!

Τα σχόλια, δικά σας...
Γίνεται πλέον σαφές ότι η ελληνική κρίση χρέους – παρά τις δεδομένες και μεγάλες αμαρτίες και παθογένειες του ελληνικού οικονομικού/πολιτικού συστήματος- αποτελεί ένα μικρό μόνο τμήμα του τεράστιου (παγκόσμιου) προβλήματος και ίσως το αδιέξοδο του συστήματος, που τρώει πια τις σάρκες του.

Ένα από τα χαρακτηριστικά του διεθνούς οικονομικού συστήματος τα τελευταία χρόνια είναι η ραγδαία συγκέντρωση/επέκταση κεφαλαίων προς δανεισμό. Κάπως έτσι στην Ελλάδα (και παντού στον κόσμο) «και προκειμένου να εξασφαλιστεί μεγαλύτερο κέρδος σε αυτό το δανειακό κεφάλαιο μεθοδεύτηκε ολόκληρη η οικονομία να βυθιστεί στο χρέος.

Νοικοκυριά, επιχειρήσεις, κράτη. Πρόσφατα υπολογίστηκε ότι τα διαθέσιμα δανείσιμα κεφάλαια σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν αισίως φτάσει στο 1 τετράκις εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή στα 1000 τρισεκατομμύρια δολάρια, όταν το παγκόσμιο ΑΕΠ κινείται γύρω στα 60 τρις δολ.!».

Κάποιοι άλλοι αριθμοί περιγράφουν ακόμα καλύτερα την κατάσταση των ανθρώπων παντού στον κόσμο:

«Σύμφωνα, λοιπόν, με τελευταία μελέτη του ινστιτούτου του ΟΗΕ που ερευνά την ανισοδιανομή του πλούτου των νοικοκυριών παγκόσμια, προκύπτει ότι στο 2% του πληθυσμού αντιστοιχεί το 50% του συνολικού ιδιωτικού πλούτου παγκόσμια, ενώ στο 10% αντιστοιχεί το 85% του πλούτου. Στο φτωχότερο 50% των νοικοκυριών αντιστοιχεί μόλις το 1% του παγκόσμιου πλούτου».

Απ’όλα αυτά, το συμπέρασμα που συνάγεται είναι απλό: το διεθνές οικονομικό σύστημα συγκλονίζεται από μια ασύλληπτα σκληρή μάχη μεταξύ συμφερόντων. Το δυστύχημα για την Ελλάδα είναι ότι εξαιτίας της πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης Παπανδρέου, προσφέρθηκε για το πεδίο των πρώτων αψιμαχιών αυτής της πολεμικής οικονομικής σύγκρουσης.

Τώρα που ο πόλεμος γενικεύεται, η χώρα είναι ήδη κατεστραμμένη. Με την οικονομία σε ύφεση, με την ανεργία στα ύψη, με αμοιβές που συμπιέζονται ολοένα και περισσότερο, με τη δημόσια περιουσία στο σφυρί, η χώρα μετρά τις απώλειες από έναν πόλεμο που έχασε πριν καν ξεκινήσει…

Μνημόνιο εξετελέσθη: Και γδαρμένοι και «επιλεκτικώς» χρεοκοπημένοι!

Κάθε απεργία, κάθε κινητοποίηση, κάθε λαϊκή διαμαρτυρία, έχει να αντιμετωπίσει τη γνώριμη, πλέον, σπέκουλα: «Πλήττεται ο τουρισμός»!

*

Αυτοί, βέβαια, που κατηγορούν τους απεργούς ως «σαμποτέρ» (!) του τουρισμού, στην πραγματικότητα αγωνιούν μη θιγούν τα κέρδη τους.

Σε ένα σύστημα, όπου βασιλεύει η ιδιοποίηση των μέσων παραγωγής, είναι προφανές ότι τα μονοπώλια έχουν καπαρώσει ως «ιδιοκτησία» τους (!) ακόμα και τον ήλιο και τη θάλασσα!

*

Συνεπώς, η λεγόμενη και «τουριστική βιομηχανία» ανήκει σε εκείνες τις δραστηριότητες που το δικαίωμα στην ξεκούραση και την αναψυχή το έχει μετατρέψει σε εμπόρευμα.

Ως εκ τούτου, τα μονοπώλια το τελευταίο για το οποίο ενδιαφέρονται είναι για το πώς (δίκαια πάντα) θα… μοιράσουν σε όλη την ελληνική κοινωνία τα οφέλη από την προσέλκυση τουριστών στη χώρα.

Οσο για τους πολιτικούς τους εκπροσώπους, όσο περισσότερο επιτίθενται στις απεργίες για τα «προβλήματα στον τουρισμό», τόσο λιγότερο (καθόλου, δηλαδή) νοιάζονται για το γεγονός ότι εκατομμύρια Ελληνες έχουν βυθιστεί σε τέτοια ανέχεια που ούτε για μια μέρα το χρόνο δεν μπορούν πλέον να αποδράσουν για το άπιαστο όνειρο των διακοπών.

*

Σε μια χώρα που κόβονται οι μισθοί και οι συντάξεις, που λεηλατούνται τα λαϊκά εισοδήματα, σε μια χώρα που πνέει ο λίβας της φοροληστείας, όπου περικόπτονται μέχρι και τα κουπόνια κοινωνικού τουρισμού (!), οι κοπτόμενοι για τον τουρισμό, δεν απαντούν:

Ποιος φταίει που το 50% των λαϊκών νοικοκυριών της χώρας δεν μπορεί να κάνει καθόλου διακοπές;

Ποιος φταίει που η συντριπτική πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού δεν μπορεί να ελπίζει ούτε σε κάποια «διήμερα απόδρασης» πλέον;

*

Ενα μέρος της αλήθειας, για τη μετατροπή του δικαιώματος στις διακοπές σε είδος… πολυτελείας για τον ελληνικό λαό, καταγράφεται στις ετήσιες έρευνες για την τουριστική συμπεριφορά των Ελλήνων.

Τα πορίσματα των σχετικών ερευνών – το φροντίζουν τα κανάλια των εφοπλιστών – «θάβονται» επιμελώς. Πρόκειται για τα ίδια τηλεοπτικά δίκτυα που «αγανακτούν» με την… υπονόμευση του τουρισμού από τις διαδηλώσεις και τις απεργίες.

*

Ας δούμε τα στοιχεία της περσινής έρευνας (διεξήχθη από την «Κάπα Research»):

*

1. Μόλις το 4,7% των Ελλήνων δήλωνε ότι μπορεί να κάνει ένα μήνα διακοπές το 2010 από 12,3% το 2007, δηλαδή τρεις φορές λιγότεροι.

2. Μόλις το 2,2% δηλώνει ότι μπορεί να κάνει διακοπές πάνω από ένα μήνα, από 8,8% το 2007, δηλαδή τέσσερις φορές λιγότεροι.

3. Πάνω από το 50% δήλωνε ότι χρειάζεται τουλάχιστον 1.000 ευρώ για στοιχειώδη ξεκούραση που δεν τα διαθέτει.

4. Μόλις το 2,9% δήλωνε ότι μπορεί να κάνει περισσότερες και πιο άνετες διακοπές απ’ ό,τι πριν ένα χρόνο.

5. Το 83,5% δήλωνε ότι είτε θα έκανε μικρότερες σε διάρκεια διακοπές, είτε οικονομικότερες (43,8%) από την προηγούμενη χρονιά.

6. Το 12% δήλωνε πως ούτε ως όνειρο, ούτε ως ελπίδα δεν μπορεί να σκεφτεί έστω και μια μέρα διακοπών.

7. Το 25,7% δήλωνε ότι χωρίς ιδιαίτερες πιθανότητες επιτυχίας θα επιδίωκε να περιοριστεί σε διακοπές μόλις μιας βδομάδας.
*
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα παραπάνω στοιχεία καταγράφονται σε μια χώρα που συνεχίζει (ως ιδέα τουλάχιστον) να επιβιώνει ακόμα η σκέψη της αναζήτησης «καταφυγίου» στο χωριό είτε σε σπίτια συγγενών και φίλων.

Και κάτι ακόμα:

Τα στοιχεία – επαναλαμβάνουμε – είναι περσινά. Εχει κανείς την εντύπωση ότι φέτος, μετά τα «μεσοπρόθεσμα», τους εφαρμοστικούς, τη νέα φοροεπιδρομή, ότι τα πράγματα έχουν… βελτιωθεί;

***

Αυτή είναι η πραγματικότητα στον τουρισμό, με τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου να ζουν στην ανεργία, την «απασχολησιμότητα» και την πιο μαύρη εκμετάλλευση.
Αλλά οι υπεύθυνοι, οι ένοχοι γι’ αυτήν την κατάσταση, οι«τουρίστες» – απάτριδες του κεφαλαίου, με προεξάρχοντες τους εφοπλιστές – «εθνικούς ευεργέτες», που απαρτίζουν ένα από τα πιο αδυσώπητα τμήματα της τάξης των κεφαλαιοκρατών, είτε μέσω του Τύπου που ελέγχουν, είτε μέσω των «συνδικαλιστικών» τους εκπροσώπων, είτε μέσω των πολιτικών τους «μούτσων», πρωτοστατούν στη συκοφαντία και στην πλύση εγκεφάλου.

Συκοφαντίες που είναι ευθέως ανάλογες των παχυλών επιχορηγήσεων με τις οποίες το κράτος – το ίδιο κράτος που περικόπτει τα επιδόματα κοινωνικού τουρισμού – φροντίζει να γεμίζει τα ταμεία των καπιταλιστών του κλάδου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο από τον περσινό Απρίλη, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο (επιδοτήσεις, ασφαλιστικές απαλλαγές κ.λπ.), η κυβέρνηση έχει χαρίσει στους κυρίους αυτούς πάνω από 113 εκατομμύρια ευρώ…


Να λοιπόν που αρχίζουν να ακούγονται και από επίσημα χείλη λέξεις, που μέχρι πριν λίγο ήταν απαγορευμένες: Χρεοκοπία (ελεγχόμενη ή επιλεκτική), αναδιάρθρωση... Και δεν είναι μόνο ότι αυτές οι λέξεις ακούγονται. Είναι ότι αυτές οι λέξεις συνοδεύονται από μια συντονισμένη επικοινωνιακή προσπάθεια που στόχο έχει να τις εξωραΐσει. Ακούγοντας, τους υπουργούς της κυβέρνησης και κάποιους συναδέλφους δημοσιογράφους, νομίζει κανείς ότι η επιλεκτική χρεοκοπία-- η οποία ετοιμάζεται προς σερβίρισμα -- είναι «θείο δώρο» για τη χώρα.

Οι εγχώριοι προπαγανδιστές των ωφελειών της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» έχουν πάρει τη σκυτάλη των οδηγιών από τους πραγματικούς κυβερνήτες της χώρας και απλώς εκλαικεύουν τη γραμμή: Ας ακούσουμε, όμως, τις αυθεντικές οδηγίες.

Κατ αρχήν το ΔΝΤ: Στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους οδηγούν τα συμπεράσματα της έκθεσης του (αμερικανικού) Ταμείου που ανακοινώθηκε στην Ουάσιγκτον εν αναμονή των κρίσιμων αποφάσεων που αναμένεται να ληφθούν στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ταμείου αναφορικά με την Ελλάδα, «η ψυχολογία της αγοράς έχει επιδεινωθεί σημαντικά καθώς φουντώνουν οι εκτιμήσεις για πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους». Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος κατά 3,8% έναντι προηγούμενης πρόβλεψής του για ύφεση 3% με την οικονομία να επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο πρώτο εξάμηνο του 2012. Όσο για το το δημόσιο χρέος της χώρας, σύμφωνα με την εκτίμηση του ΔΝΤ, θα κορυφωθεί το 2012, φθάνοντας στο 172% του ΑΕΠ.

Τι προτείνει/ ζητάτο ΔΝΤ; «Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν στην εφαρμογή ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος προσαρμογής για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% μέχρι το 2014 ενώ ενέκριναν και ένα λεπτομερές σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων προκειμένου να μεταφερθούν πόροι σε πιο παραγωγικές χρήσεις και να μειωθεί δραστικά το χρέος». Ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ελλάδα, Πόουλ Τόμσεν, μάλιστα, υπογράμμισε την απαίτηση να προχωρήσει το πρόγραμμα και το χρονοδιάγραμμα των μέτρων που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με το Μεσοπρόθεσμο.

Οι ίδιες οδηγίες απαιτήσεις και από την Ευρωπαική Επιτροπή: Στην τριμηνιαία έκθεσή της για την κατάσταση της οικονομίας στην Ευρωζώνη, η Επιτροπή σημειώνει ότι παρά την αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτευχθεί έως σήμερα στην Ελλάδα, η συνολική πρόοδος είναι πιο «περίπλοκη», λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο του δημοσίου χρέους και το πολιτικό σκηνικό.
Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι δημοσιονομικές και άλλες μεταρρυθμίσεις και στις τρεις χώρες (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία), που βρίσκονται σε προγράμματα οικονομικής στήριξης.

Μηχανισμός ξεπουλήματος

Δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ευρωπαική Επιτροπή εξακολουθούν να ζητούν: περικοπές, απολύσεις, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας. Το ενδιαφέρον στη δεδομένη συγκυρία είναι ότι η τρόικα (ΔΝΤ, Ευρωπαική Επιτροπή και Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα) που στην ουσία κυβερνά τη χώρα μαζί με τη συμπίεση των εισοδημάτων, τις απολύσεις και το ξεπούλημα, συ(ζητά) ταυτόχρονα και την (επιλεκτική) χρεοκοπία.

Με άλλα (απλά) λόγια, η τρόικα λειτουργώντας ως μεσάζων των τοκογλύφων, αφού φρόντισε κατευθύνει τους δημόσιους πόρους της χώρας στα σεντούκια των πιστωτών, τώρα μεριμνούν και για την οργάνωση της διανομής της Δημόσιας Περιουσίας. Ήδη η κυβέρνηση φρόντισε στο άψε σβήσε για την σύσταση και στελέχωση του οργανισμού (Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας) ξεπουλήματος, που πιάνει δουλειά άμεσα.


Συμπέρασμα;

Η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης έχει οδηγήσει στην διάλυση της κοινωνίας (ανεργία, συμπίεση εισοδημάτων κλπ). Ταυτόχρονα, η οικονομία βυθίζεται στην ύφεση και το χρέος εκτοξεύεται στο 170% του ΑΕΠ. Η τελική φάση της καταστροφής ξεκινά με το ξεπούλημα Δημοσίων Επιχειρήσεων και πλουτοπαραγωγικών πόρων. Κάτι που θα διαιωνίσει την εξάρτηση της χώρας και την μόνιμη υπαγωγή της σε προτεκτοράτο.Αρνούμεθα τα Κόμματα και ως συμμορίας και ως ενώσεις ιδιωτικών συμφερόντων. Υπό την έννοιαν αυτή διαλύουν το Κράτος και οδηγούν τους Λαούς εις την Παρακμήν.
Μόνον εκείνα τα Κόμματα, τα οποία επαγγέλονται εις τους οπαδούς των, ότι θα εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά των, όχι παραβιάζοντα τους νόμους χάριν των φίλων, αλλά εξασφαλίζοντα μιαν γενικήν ευημερίαν, εντός της οποίας όλα τα άτομα θα ευρίσκουν και την ιδικήν των ευημερίαν, μόνον εκείνα τα Κόμματα είναι άξια των ελευθέρων πολιτευμάτων και της εμπιστοσύνης του Λαού μας.”
Γεώργιος “Γέρος” Παπανδρέου (o παπούς του αντιεξουσιαστή)

netakias.wordpress.com

Μιλάει για την επικείμενη χρεωκοπία και την συμπεριφορά που πρέπει να έχουν τα κανάλια

“…Επομένως, θα ήταν χρήσιμο οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, οι εκδότες των εφημερίδων, οι αρχισυντάκτες και είναι χρήσιμο, μάλλον απαραίτητο, οι υπεύθυνοι των ΜΜΕ, όλοι οι σχολιαστές να είναι κατάλληλα ενημερωμένοι για τις πιθανές εξελίξεις και τους συναφείς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από τις συζητούμενες μεθόδους χρηματοδότησης του ελληνικού δημόσιου χρέους. Έχει μεγάλη σημασία η επικοινωνία σχετικά με τα θέματα αυτά, όπως η ενδεχόμενη υποβάθμιση των ελληνικών χρεογράφων στο επίπεδο «επιλεκτικής πτώχευσης», να γίνει με τρόπο που θα συμβάλει στη σταθερότητα και δεν θα καλλιεργήσει αθέλητα ανησυχίες που μπορεί να προκαλέσουν πανικό στο κοινό, με ανεπιθύμητες συνέπειες για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία…”

Δηλαδή όλο αυτό τον καιρό που το MEGA, η ΥΕΝΕΔ, ο ΣΚΑΙ που μας απειλούσαν με τους μονόδρομους του μνημονίου;

Μας απειλούσαν ότι αν δεν βάλουμε υποθήκη την χώρα θα χρεωκοπήσουμε!

Μας απειλούσαν ότι αν δεν πάρουμε το μεσοπρόθεσμο δεν θα έχουμε μισθούς και συντάξεις, γιατί θα χρεωκοπήσουμε.

Το μνημόνιο είναι... νοικοκυριό...

Μας απειλούσαν ότι αν δεν ξεπουλήσουμε τον πλούτο των παιδιών μας με το ταμείο ξεπουλήματος θα χρεωκοπήσουμε και θα χάσουμε τα λεφτά μας.

Μας απειλούσαν ότι αν δεν πάρει τα μέτρα εξαθλιωσης ο “αντιεξουσιαστής στην εξουσία” θα κλείσουν οι Τράπεζες και θα χάσουμε τις καταθέσεις μας γιατί θα χρεωκοπήσουμε!

Μας απειλούσαν ότι η απεργία στην Ακρόπολη και στα λιμάνια καταστρέφει τον Τουρισμό, τα γιαούρτια απειλούν την δημοκρατία, η ΕΘΕΛ κατέστρεψε το Κέντρο κι οι Αγανακτησμένοι στην πλατεία που αγωνίζονται για το μέλλον της χώρας, ακύρωσαν 8.000 κρατήσεις, γιατί αν δεν περνούσε το μεσοπρόθεσμο θα χρεωκοπούσαμε!

Μας απειλούσαν με δηλώσεις της Δαμανάκη για επιστροφή στην δραχμή, αν δεν περάσει το Μεσοπρόθεσμο, γιατί θα χρεωκοπήσουμε!

Εψαχναν τον φαναρτζή από την Κρήτη που διέδωσε, το ψευδές μεν, αλλά αφέλες μήνυμα περί χρεωκοπίας, λες κι ήταν ο Μπιν Λάντεν!

Τώρα που πάνε να μας την σερβίρουν, από έξω πρέπει “να γίνει με τρόπο που θα συμβάλει στη σταθερότητα και δεν θα καλλιεργήσει αθέλητα ανησυχίες “


Αφού τόσους μήνες μας έλεγαν να ανησυχούμε και να είμαστε καλά παιδιά γιατί αν χρεωκοπήσουμε θα έρθει η Δευτέρα Παρουσία, τώρα που μας χτυπάει την πόρτα, δεν κουνιέται φύλλο;

ΟΤΑΝ ΟΛΑ, ΜΑ ΟΛΑ, ΤΑ BLOG ΕΓΡΑΦΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΕΔΩ ΚΑΙ 15 ΜΗΝΕΣ ΟΤΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ, ΜΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΦΡΩΝΕΣ!

Αυτοί έγκυροι, εμείς παράφρωνες!

Σήμερα στα ΝΕΑ (του ΔΝΤ) δίνει ο Ψυχάρης συμβουλές στα κανάλια του, να περάσουν την χρε ωκοπία ήρεμα και ανώδυνα! ΤΗΝ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΤΟΥΣ!

Δεν περιμένω και συγγνώμη από τον Ψυχάρη, που μας ζήτησε και τα ρέστα, όταν διέδωσε ψευδείς ειδήσεις με την ανύπαρκτη επίσκεψη Ertogan.

Αλλά όχι άλλο κουτόχορτο ρε παιδιά, δεν είμαστε στην δεκατία του ’60, υπάρχει και το διαδίκτυο, δεν μπορείτε να γράφετε λες κι ήρθαμε εχθές από τον Α’ Κενταύρου.

Το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο δεν ήταν αποτυχία! Πέτυχαν όλους τους στόχους τους στο ακέραιο, δηλαδή τον εξής ένα, ΤΗΝ ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ!


Συγγνώμη, αλλά είναι δυνατόν οι ίδιοι άνθρωποι να κάνουν τόσο διαφορετικές δηλώσεις με τόσο μικρή απόσταση χρόνου;

Είναι, δηλαδή, δυνατόν να υπάρχει δήλωση (του κ. Βενιζέλου στα Νέα, στις 22 Μαρτίου 2010), σύμφωνα με την οποία πρέπει «να στηριχτούμε στις δυνάμεις μας. Η συζήτηση για το ΔΝΤ υπονομεύει την συνολική προσπάθεια της χώρας» και δεκαέξι μήνες μετά να ακούγεται ανερυθρίαστα από το ίδιο πρόσωπο η δήλωση «η φράση επιλεκτική χρεοκοπία τρομάζει χωρίς λόγο»;

Είναι δυνατόν τον Φεβρουάριο του 2010 να έχει διατυπωθεί η άποψη πως η προσφυγή στο ΔΝΤ «θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα, η χώρα πρέπει να αναζητήσει λύση στο πλαίσιο της ευρωζώνης» και να έχουμε ακούσει από το ίδιο πρόσωπο, προχτές, ότι ο όρος «εμπράγματες εγγυήσεις δεν αφορά την Ελλάδα, αλλά την επίθεση στο ευρώ»;

Είναι δυνατόν το ίδιο πρόσωπο να δηλώνει (Βήμα, 14 Μαρτίου 2010) πως «δεν βοηθά να μιλούμε συνεχώς για το ΔΝΤ. Διότι, είναι σα να θέτουμε σε αμφισβήτηση την ικανότητά μας να δανειζόμαστε. Δεν πρέπει, λοιπόν, με τον τρόπο που συζητούμε να βοηθούμε την αυτοεκπλήρωση μιας προφητείας» και σήμερα να θεωρεί φυσιολογικό πως το θέμα των εμπράγματων εγγυήσεων «είναι καλό να υπάρχει στο τραπέζι», καθώς «αν αντιμετωπίσουμε θέματα εγγυητικών μηχανισμών, πρέπει να το κάνουμε»;

Και επιτέλους, είναι δυνατόν μέσα στην ίδια κυβέρνηση, το μεσημέρι ο υπουργός των Οικονομικών να δηλώνει ότι προσβλέπει σε μια συμφωνία για την συμμετοχή των ιδιωτών στο χρέος και το βράδυ ο προϊστάμενός του πρωθυπουργός να καταγγέλλει με δημόσια επιστολή του ως επικίνδυνη την συμμετοχή των ιδιωτών;

Είναι δυνατόν να λένε συνεχώς τα αντίθετα από αυτά που έλεγαν μόλις προηγουμένως;

Τα ίδια έκανε και ο κ. Πάγκαλος. Τον Ιανουάριο του 2010 έλεγε στο «Έθνος της Κυριακής»: «Δεν υπάρχει Σχέδιο Β. Θα είναι καταστροφή αν δεν πετύχει το Σχέδιο Α. Είναι μια σειρά από φοβερές συνέπειες για την οικονομία, την κοινωνική ειρήνη, τον τρόπο που ζούμε. Και τελικά είναι ηθική απαξίωση του ελληνισμού γενικότερα, την οποία εγώ δεν θα ήθελα ποτέ να ζήσω και θα κάνω τα πάντα για να την αποφύγω. Είναι μια φοβερή δοκιμασία, μια πρόκληση εθνικού μεγέθους, την οποία πρέπει να ξεπεράσουμε».

Αλλά ο ίδιος άνθρωπος, έναν μήνα αργότερα, λίγο πριν προσφύγουμε σε αυτό που έπρεπε να αποφύγουμε, μας καλούσε να μην δαιμονοποιούμε το ΔΝΤ.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που τότε μας καλούσαν να μην δαιμονοποιούμε το ΔΝΤ, μας καλούν τώρα να μην δαιμονοποιούμε την χρεοκοπία.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που την μια στιγμή μας κάλεσαν να μην δαιμονοποιήσουμε την χρεοκοπία, την άλλη μας κάλεσαν (ο κ. Βενιζέλος στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου), να μην δαιμονοποιούμε τις εμπράγματες εγγυήσεις.

Είναι ντροπή η Ελλάδα να παίρνει μέρος σε άλλη μία κακοσκηνοθετημένη παράσταση των Ευρωπαίων, που με δήθεν πολύωρες και έκτακτες συνεδριάσεις, προχωρούν στον επόμενο εκβιασμό, δηλαδή τις εμπράγματες εγγυήσεις.

Έπαιξαν το θέατρο των πιέσεων ως προς την 5η δόση, έως ότου ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο.

Και τώρα ανέβασαν άλλο έργο – και μάλιστα διπλό: Εκβιασμός για να αποδεχθούμε την χρεοκοπία, επειδή δεν… έπεισαν τους ιδιώτες και προετοιμασία του επόμενου εκβιασμού για να βάλουμε εγγύηση ό,τι έχουμε και δεν έχουμε.

Είναι ντροπή η Ελλάδα να παρακολουθεί ως θεατής μια παράσταση – θρίλερ, όπου το θύμα του δολοφόνου είναι η ίδια, αλλά παρ’ όλα αυτά τον χειροκροτεί την ώρα που αφήνει την τελευταία της πνοή.

Και πού είναι κ. υπουργέ των Οικονομικών το… καλό μνημόνιο που μόλις πριν λίγες μέρες είπατε στους Τάιμς της Νέας Υόρκης πως χρειάζεται η χώρα;

Πού είναι το «μνημόνιο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης»;

Πώς θα υπάρξει ανάπτυξη σε μια χρεοκοπημένη χώρα που θα έχει αποδεχθεί και τις εμπράγματες εγγυήσεις;

Και μήπως μπορείτε να μας πείτε κ. υπουργέ των Οικονομικών πώς είναι δυνατόν την ίδια μέρα εσείς να υπογράφετε περιχαρής την κύρωση των αποφάσεων της 11ης Μαρτίου και λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός να καταγγέλλει αυτά που υπογράψατε εκ μέρους της Ελλάδας;

Μήπως μπορεί τουλάχιστον ο πρωθυπουργός να μας πει πώς γίνεται να καταγγέλλει αυτό που, φαντάζομαι κατ’ εντολήν του, μόλις είχε υπογράψει ο υπουργός των Οικονομικών;

Πρόκειται για προπαγάνδα; Πρόκειται για θέατρο; Πρόκειται για άδειασμα του πρώην αντιπάλου; Πρόκειται για ξεκαθάρισμα εσωκομματικών λογαριασμών στην πλάτη της χώρας; Δίνεται κάποια μάχη για την σφραγίδα του κόμματος;

Μήπως πρόκειται, στο προσεχές διάστημα, πριν και οπωσδήποτε μετά μετά τις εκλογές, ο κ. Παπανδρέου να μας πει ότι ο κ. Βενιζέλος «αυτενήργησε», ενώ ο ίδιος είχε καταγγείλει;

(Έχει ξανασυμβεί αυτό στο ένδοξο παρελθόν της «Ισχυράς Ελλάδας», όταν ο κ. Παπανδρέου, ως υπουργός Παιδείας, είχε προτείνει στον Χόλμπρουκ μια συμφωνία - πακέτο για τα ελληνοτουρκικά και ο κ. Σημίτης έκλεισε το θέμα λέγοντας ότι «αυτενήργησε»!)

Μήπως πρόκειται ο κ. Βενιζέλος να μας πει πως έτσι όπως τα είχαν κάνει το δίδυμο Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου - όσο ο ίδιος διοικούσε το στράτευμα - δεν είχε άλλη επιλογή;

Τα γράφω επειδή όλα αυτά ΘΑ ΣΥΜΒΟΥΝ. Και ως γνωστόν scripta manent – τα γραπτά μένουν.

Θα πεις, τι σημασία έχει όταν θα έχουμε χρεοκοπήσει;

Διότι αυτό ακριβώς ΘΑ γίνει.

Αυτή τη στιγμή, οι Ευρωπαίοι σερβίρουν διάφορες λύσεις (36 μας είπε περιχαρής ο κ. υπουργός), επειδή στο νου τους έχουν μία και μοναδική:

Από τη μία να χρεοκοπήσει η Ελλάδα – οπότε να γίνει φόρου υποτελής εσαεί – και από την άλλη να μην πληρώσουν οι τράπεζές τους τα ποσά που παίχτηκαν στα cds, δηλαδή τα ποσά που πόνταραν οι κερδοσκόποι πάνω στη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Αυτή η απεχθής προοπτική έχει γίνει αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση. Μας την σέρβιρε προχτές ο κ. Βενιζέλος.

Το είπε ξεκάθαρα: Θα υπάρξει επιλεκτική χρεοκοπία για να μην ενεργοποιηθούν τα cds!

Δηλαδή, θα δεχτούμε να χρεοκοπήσουμε εμείς, ενώ οι Ευρωπαίοι θα μαζέψουν όλο το μαύρο χρήμα των κερδοσκόπων που κυκλοφορούσε αδέσποτο και την ίδια ώρα θα έχουν λάβει και τις εγγυήσεις τους στην Ελλάδα.

Αυτά παθαίνουν οι χώρες που δεν έχουν ηγεσία η οποία να διαπραγματεύεται, να ζητά ανταλλάγματα, ακόμη και να απειλεί και να εκβιάζει.

Αυτά παθαίνουν οι χώρες των οποίων οι ηγεσίες κατασυκοφαντούν την ίδια τους την πατρίδα – είμαστε διεφθαρμένοι, είμαστε ανίκανοι, χρειαζόμαστε τεχνική υποστήριξη σε ό,τι και αν κάνουμε, την συλλογή των φόρων, την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, τις αποκρατικοποιήσεις.

Φυσικό είναι. Όταν πηγαίνεις και δηλώνεις πως χρειάζεσαι ξένους ειδικούς για να κάνεις τα στοιχειώδη, ποιος θα πάρει στα σοβαρά τις προτάσεις και τις απαιτήσεις σου;

Το μόνο που σου λένε σ’ αυτήν την περίπτωση, είναι «σκάσε και κολύμπα»!

Διότι τα δήθεν 36 σενάρια είναι το εξής 1: Εμείς στη χρεοκοπία, αυτοί με το χρήμα.

Η συνάντηση της Γενεύης ανάμεσα στον Πρόεδρο Χριστόφια και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μούν, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην Κύπρο. Εύλογες οι επισημάνσεις του Προέδρου της Κυπριακής Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου να απορριφθεί η προσπάθεια που καταβάλλεται διεθνώς, και από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και από την Τουρκία για να τεθεί η 1η Ιουλίου 2012 ως χρονοδιάγραμμα για εξεύρεση οποιασδήποτε λύσης του Κυπριακού, για ταυτόχρονη άσκηση πιέσεων πάνω στην Τουρκία για να συμμορφωθεί με τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Είναι ξεκάθαρη η στάση των ΄΄πατριωτικών΄΄ πολιτικών των αδελφών μας Κυπρίων, ότι δεν πρέπει να καθορισθεί νέα τριμερής συνάντηση, εάν δεν αναλάβει την υποχρέωση η τουρκική πλευρά να συζητήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το σύνολο των κεφαλαίων, που αποτελούν το κυπριακό πρόβλημα. Δεν έχουν συζητηθεί σε έκταση το περιουσιακό, το εδαφικό, οι έποικοι, η ασφάλεια, οι εγγυήσεις και η αποχώρηση των στρατευμάτων. Συζητήθηκε μόνο το κεφάλαιο της διακυβέρνησης, εξαντλητικά εδώ και τρία χρόνια περίπου.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει αφήσει αβοήθητη την κυπριακή πλευρά, με αποτέλεσμα να απειλείται άμεσα η Κυπριακή Δημοκρατία. Ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου και ο Πρόεδρος κ. Χριστόφιας, επιδίδονται σε ΄΄διπλωματικές ασκήσεις΄΄ αδιαφορώντας για την ουσία του προβλήματος, που είναι η φυσιογνωμία και η ζωή των Κυπρίων αδελφών μας. Οφείλουν να προφυλάξουν με όλες τους τις δυνάμεις την Κυπριακή Δημοκρατία, γιατί εάν χαθεί η κρατική τους υπόσταση, τότε η Κύπρος τουρκοποιείται.

Η τουρκική πλευρά δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα καμία υποχώρηση, ούτε δείχνει διατεθειμένη να κάνει στο μέλλον. Ποιες οι αντιδράσεις των αρχηγών Ελλάδας και Κύπρου; Γιατί δεν ορθώνουν ΄΄πατριωτικό ανάστημα΄΄, ως κράτη-μέλη της ΕΕ.; Η Άγκυρα με συστηματικό και έξυπνο τρόπο, χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να πετύχει κρατική υπόσταση για τους Τουρκοκύπριους. Οι δικοί μας πολιτικοί δεν το έχουν αντιληφθεί; Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να παρατηρεί από απόσταση τα γεγονότα και όχι να παρεμβαίνει και να υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματα των Κυπρίων. Η παρουσία της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κας Χίλαρι Κλίντον, σε λίγες ημέρες στην Αθήνα, στέλνει πολλά μηνύματα σε Ελλάδα και Τουρκία, αφού θα έχει προηγηθεί η επίσκεψης της στην Κωνσταντινούπολη.

Ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Κύπρου δείχνουν ανήμποροι να διαχειριστούν το κυπριακό, την κρίσιμη τούτη ώρα. Δεν έχουν ούτε την τόλμη να δράσουν ως ΄΄ πατριώτες πολιτικοί΄΄ πιέζοντας και επιμένοντας να φύγει ο τουρκικός στρατός από το νησί. Η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των Θρησκευτικών ελευθεριών, αφήνουν ασυγκίνητη την ελληνική κυβέρνηση; Ως πότε ο Πρόεδρος της σοσιαλιστικής διεθνούς δεν θα διαμαρτύρεται και θα βάζει «πλάτες» στην Τουρκία, στα ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα; Έχουν υποχρέωση οι έλληνες πολιτικοί να ασκήσουν πίεση πάνω στην Τουρκία, για να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του συμβουλίου ασφαλείας. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα αντιληπτό και από τον Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. κ. Μπάνκι Μουν, ότι αυτές οι συνομιλίες δεν θα έχουν καμία προοπτική να επιτύχουν, αν οι Τούρκοι δεν εφαρμόσουν τα ψηφίσματα και δεν σεβαστούν την κρατική υπόσταση της Κύπρου.

Δε θα επιστρέψουμε να τουρκοποιηθεί η Κύπρος. Τα αδέλφια μας θα ζήσουν ελεύθερα και θα αισθανθούν ότι έχουν πατριώτες πολιτικούς κοντά τους. Όχι σε οντότητα Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Δεν θα το ανεχθούμε και θα τους σταθούμε, όπως και τώρα που θρηνούμε θύματα από τις αμέλειες της κυβέρνησης Χριστόφια!
Κωνσταντίνος Σ.Μαργαρίτης
Δημοσιογράφος

Μέχρι σήμερα όλες οι καθεστωτικές δυνάμεις, από την κυβέρνηση των ανδρεικέλων μέχρι την αντιπολίτευση και τους ποικιλόχρωμους «προφήτες» της κούφιας αντικαθεστωτικής ρητορείας είχαν υψώσει το χρέος σε «σκιάχτρο»: χόρευαν γύρω από αυτό το τρομοκρατικό «σκιάχτρο» και κατανάλωναν δημαγωγικές φλυαρίες γύρω από τις «σπατάλες» διόγκωσης του χρέους, γύρω από τις «διαχειριστικές τακτικές», γύρω από τα υψηλά επιτόκια δανεισμού (ενώ άλλοι μας δάνειζαν με χαμηλά επιτόκια), γύρω από τις ποικίλες φαιδρότητες των εξωτερικών συμπτωμάτων της νόσου…

Το χειρότερο, ωστόσο, δεν ήταν η επικάλυψη των ουσιωδών παραγόντων της καπιταλιστικής κρίσης, ούτε οι πολιτικοί θεατρινισμοί των καυγάδων τους.

Το χειρότερο ήταν άλλο: Ότι οι ΠΑΝΤΕΣ (κυβέρνηση, κόμματα, αποκόμματα, ΜΜΕ και «αντικαθεστωτικά» είδωλα) κρυβόντουσαν πίσω από το δάκτυλό τους και δεν έλεγαν ΑΝΟΙΚΤΑ ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει και όλα όσα γίνονται αποσκοπούν στο ολοκληρωτικό στράγγισμά της, προκειμένου να καλυφτούν και να συμψηφιστούν οι ζημίες των τραπεζών και του χρηματιστηριακού κεφαλαίου από την ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ της χρεοκοπίας.

Οι πάντες γνώριζαν (ακόμα και οι πρωτοετείς φοιτητές των οικονομικών) ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει προ πολλού και ότι η επίσημη ληξιαρχική πράξη της χρεοκοπίας δεν είχε υπογραφεί για να ΣΩΘΟΥΝ από τη χρεοκοπία οι τράπεζες και οι μαφίες του χρήματος.

Οι πάντες γνώριζαν ότι το χρόνιο τρενάρισμα της επίσημης χρεοκοπίας γινόταν για να ξεπουληθεί ΕΝΤΕΛΩΣ η Ελλάδα και για να συμψηφίσουν και ΥΠΕΡ-καλύψουν τη χασούρα τους οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές μαφίες.

ΓΝΩΡΙΖΑΝ και αντί να πούνε να χαθούνε και να πτωχεύσουν οι τράπεζες, αντί να χαθεί η Ελλάδα, να λεηλατηθεί, να ξεκληριστεί και να πτωχεύσει ο ελληνικός λαός, ΕΒΑΛΑΝ πλάτη ΟΛΟΙ για τη σωτηρία των τραπεζών και την πτώχευση της χώρας και του ελληνικού λαού.

Έτσι ΟΛΟΙ έπαιξαν πάνω στον «μπαμπούλα» του χρέος: Σε αυτό το τέχνασμα εκποίησης της χώρας και της φρενοβλαβούς λεηλασίας του ελληνικού λαού. Τέχνασμα συσσώρευσης ασύστολων τοκογλυφικών κερδών τα οποία θα συμψήφιζαν και θα υπερκάλυπταν τις ζημίες των τραπεζών από την αναπόφευκτη και τελεσίδικη αυριανή, επίσημη ανακήρυξη της πτώχευσης.

Το χρέος δαιμονοποιήθηκε και λειτούργησε σαν το τρομοκρατικό «σκιάχτρο» ξεζουμίσματος του λαού και ταχείας πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας…

ΟΛΑ τα ιερατεία του καθεστώτος (πολιτικά, δημοσιογραφικά και πνευματικά) καθώς και τα «αριστερά» δεκανίκια και οι δήθεν αντικαθεστωτικοί «προφήτες» (Μίκης και οι πολύχρωμοι ακαδημαϊκοί που γίνανε οψίμως «επαναστάτες») ΟΧΙ μόνο δεν καρατόμησαν το τρομοκρατικό στρατήγημα («σκιάχτρο») του χρέους, αλλά κερδοσκόπησαν πολιτικά με το «σκιάχτρο»…

Τώρα που τα χρονικά όρια της επίσημης ανακήρυξης της χρεοκοπίας στενεύουν, ΟΛΟΙ περνάνε σε ένα άλλο τρομοκρατικό «σκιάχτρο»: Στην ίδια τη χρεοκοπία!!!

Τώρα αρχίζουν να παραδέχονται ότι «υπάρχει στο τραπέζι» η «ελεγχόμενη χρεοκοπία», ή «χαλαρή» ή «επιλεκτική» και λοιπά ντροπαλά ψευδώνυμα της «ατόφιας» χρεοκοπίας.

Τώρα η δαιμονική απειλή («σκιάχτρο») είναι κάποιο είδος χρεοκοπίας το οποίο για να το αποφύγουμε πρέπει να επισπεύσουμε το ξεπούλημα της Ελλάδας, να επιταχύνουμε τις άγριες επιθέσεις λεηλασίας και ολοκληρωτικού στραγγίσματος του ελληνικού λαού.

ΤΩΡΑ ανεμίζουν το «σκιάχτρο» της χρεοκοπίας για να δεχτούμε να μπούμε στο φέρετρο και να επιταχύνουμε αυτή τη μακάβρια πράξη!!!

Βεβαίως η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες είναι χρεοκοπημένες. Αν όμως ανακηρυχτεί ΞΑΦΝΙΚΑ η χρεοκοπία πολλές τράπεζες θα χρεοκοπήσουν. Καθυστερούν, όπως είπαμε το αναπόφευκτο της χρεοκοπίας για να υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος να συμψηφίσουν τις ζημιές τους οι τράπεζες.

Τα χρονικά, όμως, περιθώρια έχουν στενέψει δραματικά γι’ αυτό τα αρπακτικά των μαφιών του χρήματος πιέζουν για επίσπευση των διαδικασιών λεηλασίας του ελληνικού λαού, της ολοκληρωτικής λεηλασίας και ξεπουλήματος της Ελλάδας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση της πυρετώδους αφαίμαξης της Ελλάδας και του λαού της κινούνται τα νέα τρομοκρατικά «σκιάχτρα» της «ελεγχόμενης χρεοκοπίας»…

Θέλουν, όσο είναι δυνατόν να καθυστερήσουν το αναπόφευκτο (την επίσημη ανακήρυξη της χρεοκοπίας) για να ληστέψουν όσο το δυνατόν περισσότερα και να δώσουν χρόνο στις τράπεζες να καλύψουν τις χασούρες τους και αν είναι δυνατόν να μείνουν με πλεονάσματα υπερκερδών…

Η χρεοκοπία είναι πραγματικότητα δίχως επιστροφή. Όσο παρατείνεται τεχνητά αυτός ο εφιάλτης και δεν υπογράφεται η ληξιαρχική πράξη του αναπόφευκτου (χρεοκοπία), αυτό συμφέρει ΜΟΝΟ τις τράπεζες και τα ποικίλα αρπακτικά και ρίχνει ακόμα πιο βαθιά στην άβυσσο της καταστροφής την Ελλάδα και το λαό της…

Πρόεδρος που κλαίει «για ψύλλου πήδημα» δεν τον είδαμε στις οθόνες να κλαίει για τον άδικο χαμό δώδεκα πολιτών που θυσιάστηκαν για να υλοποιήσει το πολιτικό του ιδεολόγημα.

Διάγγελμα για ποιό σκοπό θα μας απευθύνει σήμερα ο “πρόεδρος”;
Για να μας δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα;
Για να μας πεί ότι για πολιτικές σκοπιμότητες σκοτώσαμε 12 άτομα;
Για να μας πεί ότι οι παρά το πλευρό του δεν είχαν στις στοιχειώδεις γνώσεις για το πώς έπρεπε να αντιμετωπίσουν το μαπρούτι; Αυτό είναι φυσικό αφού είναι όλοι άκαπνοι.
Για να μας πεί οτι οι παρά το πλευρό του δεν τον ενημέρωναν μετά τις συσκέψεις;
Για να μας πεί ότι υπάρχει ξένος δάκτυλος; Σίγουρα δεξιός.
Για να μας κάνει αναφορές στα προ 37ετίας απωθημένα του;
Έ όχι.Τέτοιες συμπεριφορές δεν τις ανεχόμαστε πια και ας μας καταβρέξει με τα δακρυγόνα και τα χημικά του.
Τα ΜΜΕ εάν σέβονται τους ΗΡΩΕΣ της Δευτέρας να μην καλύψουν και να μην προβάλουν το διάγγελμα του.
Αυτό απαιτεί η ΘΥΣΙΑ ΤΟΥΣ.

Κώστας Τζαβέλλας
Έλληνας Κερυνειώτης
Ιούλιος 2011

ΠηγήΕίναι πρωτοφανές ένας πρωθυπουργός να προκαλεί τα χειρότερα για την χώρα που υποτίθεται διοικεί

Δεν γίνονται αυτές οι δηλώσεις! Ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στη Γερμανική έκδοση των Financial Times, είπε ότι θα πρέπει να εξεταστεί επακριβώς το ζήτημα μιας μερικής αδυναμίας πληρωμών.

«Θεωρητικά, μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες ή μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο προκαλώντας πολύ μεγαλύτερη ζημία»

Αυτή η δήλωση ήρθε λίγες μόνο ώρες μετά τα όσα είπε ο Βενιζέλος περί “επιλεκτικής χρεοκοπίας”. Σας μας πάντως, ήρθε στο μυαλό τις κόντρες μαθητών του δημοτικού, για το ποιός θα πει την πιο βαρυσήμαντη πρόταση για να κάνει αίσθηση στους γύρω του!

Με αυτές τις δηλώσεις το μόνο που κάνουν είναι να δυναμιτίζουν οι ίδιοι το κλίμα. Δηλαδή τώρα ο πρωθυπουργός περιμένει από τον κόσμο να κρατήσει τα λεφτά του στις τράπεζες; Όσο διασφαλισμένα κι αν τους λένε ότι είναι…

Ο Γ. Παπανδρέου είπε επίσης, ότι η τρόικα θα πρέπει να εγκρίνει άμεσα και ένα νέο Μνημόνιο: «Αυτή η ανασφάλεια τρομάζει τους επενδυτές. Αν δεν έχουμε σύντομα την απόφαση ότι το δεύτερο πρόγραμμα θα προστατεύσει την Ελλάδα και να μπορεί η χώρα να υλοποιήσει τις βαθιές μεταρρυθμίσεις της, τότε θα υπονομευτεί το ίδιο το πρόγραμμα».

Ο πρωθυπουργός δεν προσδιορίζει τον χρόνο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, σημειώνοντας ότι σειρά έχουν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ να αποφασίσουν για ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. «Οσο πιο αποφασιστικά δοθεί τώρα το μήνυμα ότι λαμβάνεται μέριμνα για το πρόβλημα, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στην αγορά».

Ανησυχία προκαλούν τελευταία οι ειδήσεις από τις ΗΠΑ: κινδυνεύει, λέει, να χρεοκοπήσει η Αμερική, βυθίζοντας σε οικονομικό χάος ολόκληρο τον πλανήτη! Εχει μάλιστα και συγκεκριμένη ημερομηνία ο επερχόμενος Αρμαγεδδών - στις 2 Αυγούστου. Αν μέσα σε ένα δεκαήμερο, συνεχίζει η ιστορία, δεν συμφωνήσουν οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικανοί ώστε η συμφωνία τους να έχει αποτυπωθεί σε νόμο του αμερικανικού κράτους πριν από τη μοιραία ημέρα της 2ας Αυγούστου 2011, πάει, καταστραφήκαμε. Τρομολαγνικές δηλώσεις ανάλογου περιεχομένου έκανε ήδη και η νεοεκλεγείσα πρόεδρος του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ: "Αν εξελιχθεί πλήρως το σενάριο για στάση πληρωμών, τότε οι επιπτώσεις θα είναι πραγματικά άσχημες όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της" δήλωσε χαρακτηριστικά στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, κάνοντας λόγο για "πραγματικό σοκ".

Πονηρή η Γαλλίδα. "Αν εξελιχθεί πλήρως το σενάριο για στάση πληρωμών" τόνισε. Ξέρει τι λέει. Στις ΗΠΑ δεν έχουμε να κάνουμε με ένα οικονομικό δράμα, αλλά με ένα πολιτικό μελόδραμα - ή καλύτερα με μια πολιτική φαρσοκωμωδία.

Κανένας πραγματικός κίνδυνος οικονομικής χρεοκοπίας των ΗΠΑ δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνο ένα νομικό τρικ, το οποίο αξιοποιείται για να παίξουν οι Ρεπουμπλικανοί πολιτικά παιχνίδια!

Ας γίνουμε όμως σαφέστεροι. Στις ΗΠΑ, το Κογκρέσο καθορίζει όσο συχνά επιθυμεί με απόφασή του ποιο είναι το ανώτατο επιτρεπτό ύψος του δημόσιου χρέους. Αυτή τη στιγμή το όριο βρίσκεται στα 14,3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η αμερικανική νομοθεσία προβλέπει ότι μόλις το χρέος υπερβεί το εκάστοτε όριο, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κηρύξει... στάση πληρωμών! Να μην πληρώνει δηλαδή μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, συντάξεις, κρατικά αμερικανικά ομόλογα που λήγουν!

Για να μη συμβούν όλα αυτά τα τραγικά, αρκεί το Κογκρέσο να ανεβάσει το επιτρεπτό ανώτατο όριο δανεισμού πριν το ξεπεράσουν οι κυβερνώντες. Πρόκειται δηλαδή για μια γελοία υπόθεση ρουτίνας, γιατί φυσικά πάντα το Κογκρέσο παίρνει τέτοια απόφαση, έστω και την ύστατη ώρα.

Προκειμένου να αντιληφθούμε πόσο ρουτίνα είναι η υπόθεση αυτή, αρκεί να πούμε ότι το ανώτατο επιτρεπτό όριο δανεισμού του κράτους στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί τα τελευταία 10 χρόνια όχι μία ή δύο, αλλά... 10 φορές! Δεν πρόκειται για καμία "φάμπρικα" της τελευταίας δεκαετίας. Ετσι γινόταν πάντα. Τα τελευταία 50 χρόνια, από το 1962 συγκεκριμένα, έχει αυξηθεί... 74 φορές! Τόσο αστεία είναι αυτή η ιστορία.

Προς τι ο σημερινός θόρυβος, λοιπόν; Το αμερικανικό δημόσιο χρέος ήταν χθες 14,294 τρισεκατομμύρια δολάρια με όριο το 14,3! Οπου να 'ναι δηλαδή, από μέρα σε μέρα το υπερβαίνει.

Οι Ρεπουμπλικανοί προτείνουν στον Ομπάμα να περικόψει κοινωνικές δαπάνες που αφορούν την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, τα επιδόματα βοήθειας προς τους φτωχούς. Απειλούν ότι, αν δεν το κάνει, δεν θα εγκρίνουν την αύξηση του ορίου του δημόσιου χρέους και επειδή έχουν πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σε μια τέτοια περίπτωση οι ΗΠΑ θα χρεοκοπήσουν!

Δεν πρόκειται φυσικά οι Ρεπουμπλικανοί να πτωχεύσουν τη χώρα τους. Επιδιώκουν όμως να πιέσουν τον Ομπάμα να υποκύψει σε ικανό βαθμό στις απαιτήσεις τους. Τέτοια μέτρα όμως θα αποκόψουν ακόμη περισσότερο τον Αμερικανό πρόεδρο από την εκλογική βάση των Δημοκρατικών, καθώς τα ασθενέστερα ή πιο προοδευτικά στρώματα και ομάδες έχουν ήδη απογοητευθεί από τον Ομπάμα, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες ήττας του στις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2012!

Το έχουν ξανακάνει το ίδιο κόλπο οι Ρεπουμπλικανοί πριν από δεκαπέντε χρόνια. Ακριβώς τη χρονιά πριν από την επανεκλογή του Μπιλ Κλίντον, το 1996. Τότε μάλιστα είχαν υποχρεώσει την κυβέρνηση Κλίντον να κατεβάσει ρολά από τις 14 ως τις 19 Νοεμβρίου 1995 και αμέσως μετά από τις 16 Δεκεμβρίου 1995 ως τις 6 Ιανουαρίου 1996!

Τότε, βέβαια, η στάση των Ρεπουμπλικανών δεν απέτρεψε την πανωλεθρία τους στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 1996 όπου ο Κλίντον σάρωσε, αλλά τώρα ελπίζουν να πάνε καλύτερα, καθώς ο Ομπάμα έχει αποδειχθεί σαφώς υποδεέστερος του Κλίντον...

Χρέος: Οι ΗΠΑ δανείζονται, ο κόσμος πληρώνει

ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ είναι η αύξηση του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ τόσο σε απόλυτα μεγέθη όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ. Από 5,63 τρισεκατομμύρια δολάρια που ήταν το 2000, έχει ήδη εκτοξευθεί στα 14,3 τρισ., κοντεύει δηλαδή να τριπλασιαστεί σε έντεκα χρόνια. Από 57% του ΑΕΠ το 2000 πλησιάζει ταχύτατα το 100%. Επειδή όμως οι ΗΠΑ είναι στρατιωτικοπολιτική υπερδύναμη, με τη συγκαλυμμένη απειλή επιβολής εμπορικών αντιποίνων, η Κίνα, η Ιαπωνία, οι εξαγωγικές χώρες της ΝΑ Ασίας, τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη αγοράζουν σωρηδόν αμερικανικά ομόλογα με μηδενικά σχεδόν επιτόκια. Οι Κινέζοι έχουν ομόλογα των ΗΠΑ αξίας... 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, οι Γιαπωνέζοι 900 δισεκατομμυρίων, οι Νοτιοασιάτες "τίγρεις" (Ν. Κορέα, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη) 300 δισεκατομμύρια και πάει λέγοντας! Οι Αμερικανοί δανείζονται, οι άλλοι πληρώνουν!