Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

13 Ιουλ 2011

Την πάτησαν οι Ευρωπαίοι. Τα… παιδάκια εκτιμούσαν ότι ο επόμενος μεγάλος στόχος των περίφημων αγορώνθα ήταν η Ισπανία. Έλα, όμως, που τα «σκυλόψαρα» του συστήματος δάγκωσαν την καταχρεωμένη Ιταλία.

Για άλλη μια φορά τα παιδάκιαπιάστηκαν σε βαθύ ύπνο. Μόνο που αυτή την φορά ξύπνησαν απότομα. Γιατί τώρα συνειδητοποιούν έντρομοι ότι οι τοκογλύφοι ξεκίνησαν για την μεγάλη αναμέτρηση με το ευρώ. Η οποία θα δοθεί… επί γαλλικού εδάφους. Τα… αόρατα χέρια των αγορών γνωρίζουν ότι ο Μπερλουσκόνι κρύβει πολύ μεγάλο μέρος του δημοσίου χρέους. Για αυτό η Ιταλία είναι ευάλωτη. Αλλά, ούτε αυτή αποτελεί τον μεγάλο στόχο.

Ο μεγάλος στόχος τους είναι η ασθενής Γαλλία. Μέχρι τώρα όλοι βολευόντουσαν με την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Για αυτό δεν έβλεπαν το αυτονόητο, ότι οι αγορές από την στιγμή που η πολιτική στην Δύση κυριαρχείται από παιδάκια, δεν θα περιοριστούν στους μικρούς κρίκους της Ευρωζώνης.Εξ ου και η σημερινή αντίδραση της Monde.

Εξ ου και η ξαφνική και θεαματική αλλαγή θέσης της Γερμανίας στο θέμα του EFSF. Για αυτό έσπευσε το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας να ανακοινώσει ότι η Γερμανία… δίνει πλέον την άδεια «το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης να χρησιμοποιηθεί από μία χώρα που έχει λάβει βοήθεια για να αγοράσει δικά της ομόλογα».

Γιατί αυτή η αλλαγή δεν αφορά μόνο την Ελλάδα άντε και την Ιρλανδία.
 • Οι Ολλανδοί "ξαναχτυπούν", μέσω του υπουργού Οικονομικών τους, ο οποίος μιλά ανοιχτά πια για "προσωρινή στάση πληρωμών". "Σπάσαμε ταμπού", λέει αναφερόμενος στο τελευταίο Eurogroup!
Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιαν Κες ντε Γιάγκερ, ζητά ανοιχτά να γίνει αποδεκτή μία προσωρινή στάση πληρωμών της Ελλάδας προς όφελος μίας ουσιαστικής συμμετοχής ιδιωτών πιστωτών στο δεύτερο πακέτο στήριξης της χώρας. Η άποψη αυτή έχει προφανώς επικρατήσει στο κλαμπ των «17» επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung SZ (Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ 13.7.11), η οποία φιλοξενεί συνέντευξη του Ολλανδού υπουργού.«Σπάσαμε ταμπού», λέει ο κ. ντε Γιάγκερ στη συνέντευξή του στην εφημερίδα και προσθέτει: «Αποφασίσαμε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν ταμπού στο θέμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και αυτό ισχύει και για την αποτροπή μίας προσωρινής στάσης πληρωμών». Όπως σημειώνει, «προτεραιότητα για τα 17 κράτη της Ευρωζώνης έχει τώρα η ουσιαστική συμμετοχή. Εάν δεν γίνεται διαφορετικά, θα πρέπει να αποδεχθούμε μία προσωρινή στάση πληρωμών. Η ΕΚΤ έχει διαφορετική θέση».Ο Ολλανδός υπουργός εξηγεί ότι το νέο στοιχείο που προέκυψε από το τελευταίο Eurogroup είναι ότι ορισμένες από τις επιλογές, που συζητούνται, δεν μπορούν να αποκλείσουν μία προσωρινή στάση πληρωμών. «Δεν μιλούμε για χρεοκοπία, αλλά για μία χρονικά πολύ περιορισμένη στάση πληρωμών. Συνεχίζουμε, βεβαίως, να προτιμούμε μία εθελοντική συμμετοχή, αλλά δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι εφικτό έως στιγμής, σκεφτόμαστε διαφορετικά και δεν μπορούμε πλέον να αποκλείσουμε την προσωρινή στάση πληρωμών», σημειώνει ο κ. ντε Γιάγκερ. 

 Επισημαίνει, εξάλλου, ότι οι περισσότερες χώρες με άριστη πιστοληπτική ικανότητα ταυτίζονται στις απόψεις τους. «Και στο θέμα αυτό χαιρετίζω τη σαφή τοποθέτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Χρειαζόμαστε τον ηγετικό ρόλο της Γερμανίας, προκειμένου να μπορέσουμε να επιβάλουμε την ουσιαστική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών», λέει ο κ. ντε Γιάγκερ.

Η κατάσταση στη χώρα γίνεται όλο και πιο αστεία. Τώρα ο πρωθυπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος δεν απορρίπτει το σενάριο «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Δηλαδή, προσπαθεί να μας πείσει ότι η χώρα δεν έχει χρεοκοπήσει από πέρσι, και υπάρχουν πολλοί που το πιστεύουν αυτό.

Οπωσδήποτε, όσο ηλίθιος και να είναι ένας λαός, είναι κάπως δύσκολο να του πεις πως -μετά το Μνημόνιο, το Μεσοπρόθεσμο και τον Εφαρμοστικό Νόμο που υποτίθεται πως θα τον έσωζαν- θα πρέπει να φάει στο κεφάλι και μια πτώχευση.

Οπότε, τώρα το κυβερνητικό επιτελείο αναζητεί έναν γλυκό επιθετικό προσδιορισμό για τη χρεοκοπία και –για την ώρα- προκρίνεται το όνομα «επιλεκτική χρεοκοπία». Είναι αυτό που λέμε «αυτός είναι πολύ επιλεκτικός άνθρωπος».

Επειδή η χώρα μας ταλαιπωρείται για πολλά χρόνια με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, προτείνω να λυθεί αμέσως το θέμα της ονομασίας της χρεοκοπίας. Να την πουν «βόρεια χρεοκοπία» ή «νότια χρεοκοπία», να τελειώνουμε με τα βαφτίσια.

Μπορούν να την πουν και «χρεοκοπία του Αιγαίου». Είναι πιο ποιητικό.

Το θέμα της χρεοκοπίας δεν είναι σημαντικό.
Άλλωστε, σε δέκα χρόνια ποιος θα την θυμάται τη χρεοκοπία;
Οι σκλάβοι δεν έχουν ιστορική μνήμη.

(Δεν θέλω να διακόψω τη νιρβάνα κανενός αλλά έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι πως αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία -και έχουν καταθέσεις δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελβετία- όχι μόνο συνεχίζουν να είναι ελεύθεροι αλλά παραμένουν όλοι στις θέσεις τους και πολλοί απ’ αυτούς κυβερνούν τη χώρα;)


Ενώ η πτώχευση της χώρας («προσωρινή», «επιλεκτική» ή όποια άλλη ονομασία θέλουν να της δώσουν), είναι πρακτικά γεγονός, κανείς από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν τολμάει να πει στους Έλληνες πολίτες τι σημαίνει αυτή η, έστω, «επιλεκτική χρεοκοπία» και ποια είναι τα αποτελέσματά της. Και αν είναι τόσο απλή υπόθεση που δεν πρέπει να μας φοβίζει, όπως λέει και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, γιατί ούτε καν τολμούσαν να αρθρώσουν την λέξη τόσο καιρό. Και τα ερωτήματα είναι πολύ απλά:

 • Τι θα γίνει με τις ιδιωτικές καταθέσεις στις τράπεζες; Κινδυνεύουν; Γιατί σε κάθε πτώχευση οι καταθέσεις δεσμεύονται. Θα μπει πλαφόν αναλήψεων; Ή μας το κρατάνε για έκπληξη;
 • Τι θα γίνει με τις πληρωμές των δημοσίων υπαλλήλων; Γιατί είναι εύκολο κάποιοι ανόητοι να μιλάνε με ευκολία για απλήρωτους ή απολυμένους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά αυτοί είναι ο τροφοδότης της κατανάλωσης σε ποσοστό 50%! Χωρίς τις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων κατέρρευσε το κράτος. Και οι πληρωμές τους δεν σταμάτησαν ούτε επί Κατοχής.
 • Τι θα γίνει με το ευρώ; Θα μείνουμε στη ζώνη του ευρώ; Έχει σχεδιαστεί η ευρωζώνη για να έχει ένα πτωχευμένο κράτος στους κόλπους της;
 • Υπάρχει εναλλακτικός σχεδιασμός για άλλο νόμισμα;
 • Πότε θα μπορέσει η χώρα να ξαναβγεί στις αγορές με την επίσημη πλέον «σφραγίδα» του πτωχευμένου κράτους; Γιατί για το 2014 δεν το συζητάμε. Για το 2024, ίσως…
 • Η κυβέρνηση από τον Μάρτιο του 2010 έλαβε σε βάρος των πολιτών της χώρας τόσα επώδυνα οικονομικά μέτρα, όσα δεν πήραν όλες μαζί οι κυβερνήσεις από το 1944 και μετά για να αποφύγει την πτώχευση, επιλεκτική ή μη. Τώρα πτωχεύει επίσημα την χώρα. Κάποια δικαιολογία υπάρχει;
 • Ποιο είναι το σχέδιο για την «επιλεκτική χρεοκοπία»; Απλά επιμήκυνση χρέους; Πάμε για «κούρεμα»; Αν ναι, σε ποιο ποσοστό και με ποια ανταλλάγματα;

Αυτά μπορούν να τα απαντήσουν; Ή μας οδηγούν στον Καιάδα με επιπτώσεις ακόμα δυσμενέστερες από αυτές που είχε η πρώην γερμανική Κατοχή και ο Εμφύλιος για την χώρα;
Κατά τα λοιπά έχουμε πλέον και ευφυολογήματα από αξιωματούχους της ευρωζώνης, όπως ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιαν Κες ντε Γιάγκερ, ο οποίος χαρακτήρισε την επικείμενη πτώχευση της Ελλάδας ως ένα «ταμπού που σπάει»!

Η άποψη αυτή έχει προφανώς επικρατήσει στο κλαμπ των «17» επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung SZ (Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ 13.7.11), η οποία φιλοξενεί συνέντευξη του ολλανδού υπουργού.

«Σπάσαμε ταμπού», λέει ο κ. ντε Γιάγκερ στη συνέντευξή του στην εφημερίδα και προσθέτει: «Αποφασίσαμε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν ταμπού στο θέμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και αυτό ισχύει και για την αποτροπή μίας προσωρινής στάσης πληρωμών».

Ο Ολλανδός υπουργός εξηγεί ότι το νέο στοιχείο που προέκυψε από το τελευταίο Eurogroup είναι ότι ορισμένες από τις επιλογές, που συζητούνται, δεν μπορούν να αποκλείσουν μία προσωρινή στάση πληρωμών. «Δεν μιλούμε για χρεοκοπία, αλλά για μία χρονικά πολύ περιορισμένη στάση πληρωμών. Συνεχίζουμε, βεβαίως, να προτιμούμε μία εθελοντική συμμετοχή, αλλά δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι εφικτό έως στιγμής, σκεφτόμαστε διαφορετικά και δεν μπορούμε πλέον να αποκλείσουμε την προσωρινή στάση πληρωμών», σημειώνει ο κ. ντε Γιάγκερ.

Την ίδια στιγμή «μας κτίζει» και το ΔΝΤ όπου σε έκθεσή του αναφέρει ότι «H Ευρώπη αναζήτησε για την Ελλάδα ένα εθελοντικό σχήμα που δεν θα περιλαμβάνει ένα πιστωτικό γεγονός ή μία υποβάθμιση των αξιολογήσεων σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, παρόλο που αυτή ίσως είναι αδύνατο να αποφευχθεί σε προσωρινή βάση”.

Η συγκεκριμένη φράση περιέχεται στην ογκώδη έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που δόθηκε λίγο μετά τις 18.00 το απόγευμα της Τετάρτης στη δημοσιότητα και για το περιεχόμενο της οποίας παραχώρησε τηλεσυνέντευξη ο Πολ Τόμσεν, εκπρόσωπος του Ταμείου στην Τρόικα.

Η έκθεση αποδεικνύει ότι το ενδεχόμενο επιλεκτικής χρεοκοπίας συζητείται εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες – η ημερομηνία που φέρει η έκθεση είναι η 4η Ιουλίου – όταν δηλαδή η ελληνική Βουλή καλείτο εσπευσμένα να ψηφίσει τα οδυνηρά μέτρα του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου, προκειμένου να πάρει την πέμπτη δόση και την βοήθεια για την οποία δεν έχουν ακόμη αποφασίσει οι Ευρωπαίοι!

Δηλαδή μας ξεγέλασαν οι πάντες με το Μεσοπρόθεσμο, αφού προηγουμένως μας είχαν «λιώσει» με το Μνημόνιο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση, η ύφεση θα φτάσει το 3,75% φέτος (αποκλείεται να είναι κάτω από -4,5% αναφέρουν σοβαρές πηγές του ΥΠΟΙΚ), έναντι προηγούμενης εκτίμηση για 3%, ενώ το χρέος θα φτάσει του χρόνου το 172% (!) του ΑΕΠ, με προοπτική να “μειωθεί” στο 130% στο τέλος της δεκαετίας. Μιλάμε δηλαδή για εγκλήματα.

Η Τρόικα επισημαίνει ότι αυτή η πτώχευση θα δώσει την δυνατότητα στην Ελλάδα να γλυτώσει τόκους 1-1,5 % του ΑΕΠ. Σε διαφορετική περίπτωση, η χώρα θα πρέπει να αυξήσει κατά 3 με 4 μονάδες τους συντελεστές του ΦΠΑ!

Επίσης, η Τρόικα εκτιμά ότι η έκθεση των εγχώριων τραπεζών στην ΕΚΤ θα μειωθεί σταδιακά κάτω από 70 δισ. μέχρι τον Μάιο του 2013, ενώ σε άλλο σημείο της έκθεσης επισημαίνεται ότι πρέπει «να υπάρξουν εγγυήσεις», ώστε να υπάρξει στα σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ και να αποφευχθούν δευτερογενείς επιδράσεις για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

“Η Ελλάδα διαθέτει αξιόλογα περιουσιακά στοιχεία (σ.σ. εδώ είναι το «γλυκό» της όλης υπόθεσης) και η απόφαση της κυβέρνησης να τα δώσει σε ιδιώτες θα έχει σημαντικά οφέλη ως προς τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και το χρέος –καθώς θα μειωθεί η επιβάρυνση από τόκους”, αναφέρεται σε άλλο σημείο της έκθεσης.

Η Τρόικα επισημαίνει ότι το πρόγραμμα πώλησης περιουσίας 50 δισ. είναι φιλόδοξο, αλλά υπάρχουν διασφαλίσεις όπως η δημιουργία του Ταμείου «για να προστατεύσει τη διαδικασία από την πολιτική επιρροή».

Και βέβαια υπάρχουν οι «διοικητικές πράξεις». Δηλαδή με μία υπογραφή πώληση ή εκχώρηση για 99 χρόνια περιουσιακών στοιχείων ή δικτύων του δημοσίου. Όπως ακριβώς γίνεται στις αποικίες…


Γράφει ο πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Κοκολάκης
(Εστία Πατερικών Μελετών)

Ὄχι πρός αὔξηση τοῦ ἄγχους καί πρός ἐκφοβισμό, ἀλλά γιά νά γνωρίζουμε καί νά μένουμε σέ ἐγρήγορση, ἄς θυμόμαστε τί λένε κάποια θεόπνευστα στόματα ...

1) Ἁγίου Ἐφραίμ τοῦ Σύρου
(Ἀπόσπασμα ἀπό τόν λόγο στήν παρουσία τοῦ Κυρίου καί περί τῆς συντελείας καί στήν παρουσία τοῦ ἀντιχρίστου).


Ὁ ἀναιδέστατος καί φοβερός δράκοντας πρόκειται νά ταράξει ὅλη τήν κτίση καί νά βάλει δειλία καί ἀδιαφορία καί δεινή ἀπιστία στίς καρδιές τῶν ἀνθρώπων, ...διότι ἐπληθύνθη ἡ ἀσέβεια τοῦ κόσμου καί παντοῦ διάφορα κακά πράττονται. Καί ἐπειδή οἱ ἄνθρωποι... θέλησαν νά ἀπομακρυνθοῦν ἀπό τόν Θεό καί νά ἀγαπήσουν τόν πονηρό γι’αὐτό ὁ ἄχραντος Δεσπότης συνεχώρησε νά δοκιμασθοῦν διά τοῦ πνεύματος τῆς ἀποπλανήσεως. Αὐτός ὁ δράκος ὅταν δεῖ ὅτι συνταράσσεται ὅλος ὁ κόσμος καί φεύγει ὁ καθένας νά κρυφτεῖ στά ὄρη ἤ ὅτι ἄλλος πεθαίνει τῆς πείνας, ἤ ἀπό δεινή θλίψη δέν ἀντέχει, ἤ δεῖ πρόσωπα δακρυσμένα, σύσχυση λαῶν, προσκύνηση τοῦ τυράννου ὑπό πολλῶν, τή θάλασσα νά ταράζεται καί τή γῆ νά ξεραίνεται, τούς οὐρανούς νά μή βρέχουν καί τά φυτά νά μαραίνονται, τότε θά στείλει δαίμονα σέ ὅλα τά πέρατα τῆς γῆς ὥστε νά κηρύξει ὅτι φάνηκε μέγας βασιλιάς καί νά ἔρθουν νά τόν δοῦν.


Ὁ Σωτήρας Χριστός ὅμως ἐξαιτίας τῆς μεγάλης θλίψεως καί τῆς ἀνάγκης θά κολοβώσει τίς ἡμέρες συμβουλεύοντάς μας νά προσευχόμαστε νά μή γίνει ἡ φυγή σέ καιρό χειμῶνα, οὔτε ἡμέρα Σάββατο.
Τό θηρίο θέλει ὅλοι νά βαστοῦν τή σφραγίδα του. Ἀρχίζει ἀπό τή γαστέρα. Ὥστε ὅταν κάποιος στενοχωρηθεῖ μήν ἔχοντας φαΐ νά ἀναγκασθεῖ νά λάβει τή σφραγίδα του. Ὄχι ὡς ἔτυχε σέ κάθε μέρος τοῦ σώματος, ἀλλά στό δεξί χέρι καί στό μέτωπο γιά νά μήν ἔχει ἐξουσία ὁ ἄνθρωπος νά κάνει μέ αὐτό τό σημεῖο τοῦ σταυροῦ μήτε στό μέτωπο νά σημειώνει τό ἅγιο ὄνομα τοῦ Κυρίου. Διότι γνωρίζει ὁ ἄθλιος ὅτι ὁ σταυρός λύνει κάθε δύναμη τοῦ ἐχθροῦ. Κάποιος πού δέν σφραγίζεται μέ τή σφραγίδα του δέν αἰχμαλωτίζεται στά φαντάσματά του.

Ὁ ἀντίχριστος θά εἶναι ταπεινός, ἥσυχος, θά μισεῖ τήν ἀδικία, θά ἀποστρέφεται τά εἴδωλα, θά προτιμᾶ τήν εὐσέβεια, θά εἶναι φιλόπτωχος, εὐκατάστατος, ἱλαρός, θά τιμᾶ τό γένος τῶν Ἑβραίων, θά ἐκτελεῖ σημεῖα καί τέρατα, θά προσπαθεῖ νά ἀρέσει σέ ὅλους, θά φαίνεται κατηφής, θά ἐξαπατᾶ τόν κόσμο ὑπό τό πρόσχημα τῆς εὐταξίας, μέχρι νά βασιλέψει. Τότε ὅλοι οἱ ἄνθρωποι μέ μία γνώμη καί μέ μεγάλη χαρά θά τόν κηρύξουν βασιλιά.

Στή συνέχεια θά ἐμέσει τήν πικρότητά του. Θά μεταβληθεῖ καί θά γίνει πολύ αὐστηρός, σέ ὅλα ἀπότομος, ὀργίλος θυμώδης, φοβερός, ἀηδής, μισητός, βδελυκτός, ἀνήμερος, ἀναιδής, προσπαθώντας νά ρίξει τούς ἀνθρώπους στήν ἀσέβεια...

Οἱ ἄνθρωποι τότε θά πεθαίνουν ἄταφοι, θά ὑπάρχει δυσωδία στά σπίτια καί στίς πλατεῖες, πείνα, δίψα, φωνή κλαυθμοῦ, θόρυβος. Ὅσοι δέ ἔλαβαν τή σφραγίδα τοῦ θηρίου θά τοῦ λένε δός μας νά φᾶμε καί νά πιοῦμε. Μήν ἔχοντας ὅμως νά τούς δώσει θά τούς ἀποκρίνεται «ἀπό ποῦ ἔχω γιά νά σᾶς δώσω νά φᾶτε καί νά πιεῖτε;»· ὅλοι ὅσοι θά ἔχουν λάβει τή σφραγίδα του δέν θά ἔχουν μερίδιο στή βασιλεία τοῦ Θεοῦ. Παρά ταῦτα ὁ Θεός θά στείλει τόν προφήτη Ἠλία καί τόν Ἐνώχ καί ὅσοι τούς πιστέψουν θά σωθοῦν μαζί μέ ὅσους δέν θά ἔχουν σφραγισθεῖ ἐξ ἀρχῆς ἀπό τό θηρίο.

2) Ἀπόσπασμα ἀπό τά ¨Σημεῖα τῶν Καιρῶν¨
(Τοῦ γέροντος Παϊσίου)


«Μετά ἀπό τήν μπόρα τήν δαιμονική, θά ἒλθει ἡ λιακάδα ἡ θεϊκή.
Πίσω ἀπό τό κοσμικό πνεῦμα τῆς σημερινῆς “ἐλευθερίας” τῆς ἐλλείψεως σεβασμοῦ στήν Ἐκκλησία τοῦ Χριστοῦ, στούς μεγαλυτέρους, γονεῖς, καί διδασκάλους, πού ἔχουν φόβο Θεοῦ, κρύβεται ἡ πνευματική σκλαβιά, τό ἂγχος καί ἡ ἀναρχία, πού ὁδηγοῦν τόν κόσμο στό ἀδιέξοδο, στήν ψυχική καί σωματική καταστροφή.

Πίσω λοιπόν καί ἀπό τό τέλειο σύστημα “κάρτας ἐξυπηρετήσεως”, ἀσφαλείας κομπιοῦτερ, κρύβεται ἡ παγκόσμια δικτατορία, ἡ σκλαβιά τοῦ ἀντιχρίστου...ἀριθμός γάρ ἀνθρώπου ἐστί καί ὁ ἀριθμός αὐτοῦ χξς = 666.

Τό παράξενο ὃμως εἶναι, ὅτι καί πολλοί πνευματικοί ἂνθρωποι ἐκτός πού δίνουν δικές τους ἑρμηνεῖες, φοβοῦνται καί αὐτοί τόν κοσμικό φόβο τοῦ φακελλώματος, ἐνῶ ἒπρεπε νά ἀνησυχοῦν πνευματικά, καί νά βοηθοῦν τούς Χριστιανούς μέ τήν καλή ἀνησυχία, καί νά τούς τονώνουν στήν πίστη, νά νιώθουν θεϊκή παρηγοριά.

Ἀπορῶ! Δέν τούς προβληματίζουν ὅλα αὐτά τά γεγονότα; γιατί δέν βάζουν ἔστω ἓνα ἐρωτηματικό γιά τίς ἑρμηνεῖες τοῦ μυαλοῦ τους; Κι᾽ ἂν ἐπιβοηθοῦν τόν ἀντίχριστο γιά τό σφράγισμα, πῶς παρασύρουν καί ἂλλες ψυχές στήν ἀπώλεια; Αὐτό ἐννοεῖ “τό ἀποπλανᾶν, εἰ δυνατόν, καί τούς ἐκλεκτούς”. Μᾶρκ. ιγ΄, 22.
Θά πλανηθοῦν αὐτοί πού τά ἑρμηνεύουν μέ τό μυαλό. Κι’ ἐνῶ τά σημεῖα φαίνονται ξεκάθαρα, “τό θηρίο” στίς Βρυξέλλες μέ τό 666 ἒχει σχεδόν ρουφήξει ὅλα τά κράτη στό κομπιοῦτερ. Ἡ κάρτα, ἡ ταυτότητα, “ἡ εἰσαγωγή τοῦ σφραγίσματος” τί φανερώνουν; Δυστυχῶς τό ράδιο μόνο παρακολουθοῦμε τί καιρό θά ἒχουμε...Τί θά μᾶς πεῖ ὁ Χριστός; “ὑποκριταί, τό μέν πρόσωπον τοῦ οὐρανοῦ γινώσκετε διακρίνειν, τά δέ σημεῖα τῶν καιρῶν οὐ δύνασθε γνῶναι;”...

Μετά λοιπόν ἀπό τήν κάρτα, καί τήν ταυτότητα, “τό φακέλλωμα”, γιά νά προχωρήσουν πονηρά στό σφράγισμα, θά λένε συνέχεια στήν τηλεόραση, ὃτι πῆρε κάποιος τήν κάρτα τοῦ δείνα, καί τοῦ σήκωσε τά χρήματα ἀπό τήν τράπεζα. Ἀπό τήν ἂλλη μεριά, θά διαφημίζουν “τό τέλειο σύστημα”, τό σφράγισμα στό χέρι ἢ στό μέτωπο μέ ἀκτῖνες λέϊζερ, μέ τό 666, τό ὄνομα τοῦ ἀντιχρίστου, πού δέν θά διακρίνεται ἐξωτερικά.

Δυστυχῶς, καί πάλι “ὁρισμένοι γνωστικοί” θά φασκιώνουν τά πνευματικά τους τέκνα σάν τά μωρά, δῆθεν γιά νά μήν στενοχωριοῦνται καί θά λένε: “δέν πειράζει αὐτό, δέν εἶναι τίποτα, ἀρκεῖ ἐσωτερικά νά πιστεύετε!” Κι᾽ ἐνῶ βλέπουμε τόν ἀπόστολο Πέτρο πού ἐξωτερικά ἀρνήθηκε τόν Χριστό, καί ὡστόσο ἀπετέλεσε ἄρνηση, αὐτοί ἀρνοῦνται τό Ἃγιο σφράγισμα τοῦ Χριστοῦ, πού τούς δόθηκε στό Ἃγιο Βάπτισμα “Σφραγίς δωρεᾶς Πνεύματος Ἁγίου” μέ τό νά δέχονται τή σφραγίδα τοῦ ἀντιχρίστου· καί λένε μάλιστα ὅτι ἒχουν μέσα τους τόν Χριστό!!

Τέτοια δυστυχῶς λογική, εἶχαν καί ὁρισμένοι “γνωστικοί” στά χρόνια τῶν Ἁγίων Μαρτύρων· πολλοί παραλογίζονταν προσπαθώντας νά πείσουν τόν κάθε Μάρτυρα νά ἀρνηθῆ μόνο μέ τά λόγια, καί νά κρατήσει τήν πίστη μέ τήν ψυχή, τήν ἐσωτερική διάθεση, γιατί ὁ Θεός δέν δίνει προσοχή στή γλῶσσα ἀλλά στήν διάθεση. Ὁ Μάρτυς ὃμως ἦταν ἂκαμπτος καί ἀποκρινόταν ¨μή πλανᾶσθε· Θεός οὐ μυκτηρίζεται· ἐκ τοῦ στόματος ἡμᾶς τοῦ ἡμετέρου κρίνει, ἐκ τῶν λόγων δικαιοῖ, καί ἐκ τῶν λόγων καταδικάζει¨.
Τό νά ἀπέχουμε ἀπό τά εἰδωλόθυτα, εἶναι κανόνας τῶν Ἁγίων Ἁποστόλων. “Συνήχθησαν δέ οἱ ἁπόστολοι καί οἱ πρεσβύτεροι …… ἀπέχεσθαι εἰδωλοθύτων καί αἳματος καί πνικτοῦ καί πορνείας”.

Παρ’ ὅλ’ αὐτά πού ἀνέφερα, ἀκούει κανείς ἓνα σωρό δυστυχῶς ἀνοησίες τοῦ μυαλοῦ, ἀπό ὁρισμένους σημερινούς “Γνωστικούς”· ὁ ἕνας λέει: “ἐγώ θά δεχθῶ τήν ταυτότητα μέ τό 666, θά βάλω καί ἓνα Σταυρό”, ὁ ἂλλος λέει: “ἐγώ θά δεχθῶ τό σφράγισμα στό κεφάλι μέ τό 666 καί θά κάνω κι᾽ ἓνα Σταυρό στό κεφάλι” καί ἓνα σωρό ὃμοιες ἀνοησίες, νομίζοντας ὅτι θά ἁγιασθοῦν μέ αὐτόν τόν τρόπο, ἐνῶ αὐτά εἶναι πλάνες.
Μόνο αὐτά πού δέχονται ἁγιασμό, αὐτά μόνο ἁγιάζονται. Ὃπως τό νερό, δέχεται ἁγιασμό, καί γίνεται Ἁγιασμός. Τά οὖρα δέν δέχονται ἁγιασμό.

Ἡ πέτρα, μέ θαῦμα γίνεται ψωμί. Ἡ ἀκαθαρσία, δέν δέχεται ἁγιασμό. Ἑπομένως, ὁ διάβολος, ὁ ἀντίχριστος, ὅταν εἶναι στήν ταυτότητά μας, ἢ στό χέρι, ἢ στό κεφάλι μας, μέ τό σύμβολό του, δέν ἁγιάζεται μέ τό νά βάλουμε καί ἓνα Σταυρό.

Ἒχουμε τήν δύναμη τοῦ Τιμίου Σταυροῦ, τοῦ Ἁγίου Συμβόλου, τήν Θεία Χάρη τοῦ Χριστοῦ, μόνον ὅταν ἀρκούμαστε στό Ἃγιο Σφράγισμα τοῦ Βαπτίσματος, διά τοῦ ὁποίου ἀπαρνούμαστε τόν σατανά καί συντασσόμαστε μέ τόν Χριστό».

3) Ἀπόσπασμα ἀπό τό «Ὁ Βεελζεβούλ καί ὁ Ε.Κ.Α.Μ.»
(τοῦ π. Ἐπιφανίου Θεοδωροπούλου)


Οἱ ἁρμόδιοι κρατικοί Λειτουργοί, θά ἔπρεπε, ὅλοι, πρῶτον μέν νά εἶναι συνειδητοί σατανολάτρες, δεύτερον δέ νά πάσχουν ἀπό κρετινισμό. Διότι μόνον συνειδητοί σατανολάτρες θά ἔθεταν τέτοια σχήματα, ὅπως τό 666, στά δελτία ταυτότητας καί θά δέχονταν νά λάβουν δελτία ταυτότητας μέ τήν εἰκόνα τοῦ Βεελζεβούλ! Εἶναι λίγο δύσκολο, δηλ. δέν εἶναι τυχαῖο, νά συμπέσουν ἀμφότερες οἱ ἰδιότητες (σατανολατρία καί κρετινισμός) σέ μία δεκάδα, τοὐλάχιστον, ἀνωτάτων στελεχῶν Δημοσίων Ὑπηρεσιῶν καθώς καί σέ ἁρμοδίους Ὑπουργούς καί Ὑφυπουργούς. Λογικῶς λοιπόν θά ἔπρεπε νά ἀποκλεισθεῖ παντελῶς τέτοιο ἐνδεχόμενο, δηλαδή ἐκτύπωση δελτίων ταυτότητας μέ σατανικές μορφές.

Τό αὐτό θά συμβεῖ καί ἄν τά δελτία φέρουν τόν ἀριθμό 666. Ἐάν μέν ὁ ἀριθμός αὐτός ἐτέθη ἐπίτηδες, ὡς σχετιζόμενος μέ τόν ἀντίχριστο, θά ἦταν ἀδιανόητο νά φέρουμε πάνω μας τά σύμβολα τοῦ ἀντιχρίστου ! Ἀλλά καί ἄν ὁ ἀριθμός αὐτός δέν ἐπελέγη σκοπίμως, δηλαδή ὡς σύμβολο τοῦ ἀντιχρίστου, ἀλλ’ ἁπλῶς ὡς ἕνας ἀριθμός μεταξύ τῶν πολλῶν, ἴσως διότι παρουσιάζει ὁρισμένα πλεονεκτήματα (εὐκολία ποικίλων συνδυασμῶν κ.τ.λ.) ἔναντι τῶν λοιπῶν - ὑπόθεση κάνουμε, διότι οὐδεμία περί τούτου ἔνδειξη ὑπάρχει - , καί πάλιν τά δελτία ταυτότητος, ὡς προκαλοῦντα τήν θρησκευτικήν μας εὐαισθησίαν μέ τή χρήση ἑνός ὑπόπτου καί διαβλητοῦ ἀριθμοῦ, εἶναι ἀπολύτως ἀπαράδεκτα. ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΜΕ!

...Θά ρωτηθοῦμε ἴσως : Καί τί θά συμβεῖ μέ τήν ἄρνησή μας νά ἐφαρμόσουμε νόμο τοῦ Κράτους ; α) Οἱ Χριστιανοί εἶναι οἱ νομοταγέστεροι τῶν ἀνθρώπων, ὅταν οἱ Νόμοι δέν προσβάλλουν τίς θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Ὅταν συμβαίνει τό ἀντίθετο, τότε, «πειθαρχοῦντες Θεῷ μᾶλλον ἤ ἀνθρώποις»(Πραξ.,ε΄29), εἰσέρχονται στήν παρανομία ἀδιαφοροῦντες γιά τίς συνέπειες. Νόμοι τοῦ Ρωμαϊκοῦ Κράτους ἐπέβαλαν τή θυσία στά εἴδωλα, ἀλλά οἱ πιστοί δέν ὑπήκουαν. Νόμοι τοῦ Βυζαντιοῦ Κράτους ἐπέβαλαν κατά καιρούς τόν Ἀρειανισμό ἤ τόν Μονοθελητισμό ἤ τήν Εἰκονομαχία, ἀλλ’ οἱ Ὀρθόδοξοι ἐπέλεγαν τήν «ἁγίαν παρανομίαν». β) Ἄν ἑκατοντάδες χιλιάδων ἤ μᾶλλον ἑκατομμύρια Ὀρθοδόξων Ἑλλήνων ἀρνηθοῦν νά παραλάβουν τά διαβολοδελτία, εἶναι μαθηματικῶς βέβαιο ὅτι ἡ Πολιτεία θά ὑποχωρήσει πάραυτα καί θά τροποποιήσει τόν Νόμο. ...Εἰσαγγελεῖς καί Δικαστήρια καί Φυλακές ὑπάρχουν γιά πεντακοσίους ἤ χιλίους ἤ πέντε χιλιάδες ἤ δέκα χιλιάδες ἀνθρώπων. Γιά ἑκατοντάδες χιλιάδες ἤ μᾶλλον γιά ἑκατομμύρια ἀνθρώπων δέν ὑπάρχουν οὔτε Εἰσαγγελεῖς, οὔτε Δικαστήρια, οὔτε Φυλακές. Τουλάχιστον στή μικρή Ἑλλάδα!...γ) ἄν εἶναι ἀδύνατον νά σταλοῦν στά Δικαστήρια καί στίς Φυλακές ἑκατοντάδες χιλιάδες ἤ μᾶλλλον ἑκατομμύρια ἀνθρώπων, ἐξ ἴσου ἀδύνατον εἶναι νά ἀποκλεισθεῖ τόσο πλῆθος ἀνθρώπων ἀπό συναλλαγές καί δικαιοπραξίες, ἐπειδή δέν εἶναι κάτοχοι διαβολοδελτίων. Ἡ μόνη λύση πού θά ἐπιβληθεῖ ἐκ τῶν πραγμάτων, διότι θά δημιουργηθεῖ ἐκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα πελωρίων διαστάσεων, θά εἶναι ἡ ὑπαναχώρηση τῆς Ἐξουσίας. Ἀλλά καί ἄν αὐτό δέν συμβεῖ, τότε θά ποῦμε «ἐχαρίσθη τό ὑπέρ Χριστοῦ, οὐ μόνον τό εἰς αὐτόν πιστεύειν, ἀλλά καί τό ὑπέρ αὐτοῦ πάσχειν» (Φιλιπ. α΄29). Ἡ πίστη μας σύμβολό της καί θεμέλιό της ἔχει τόν Σταυρό!...

...Ἄν τά διαδιδόμενα εἶναι ἀληθῆ καί τά νέα δελτία ταυτότητας θά φέρουν, ἐμφανῶς ἤ ἀφανῶς, εἴτε τή μορφή τοῦ Βεελζεβούλ εἴτε τόν ἀριθμό 666 εἴτε ὁτιδήποτε ἄλλο ἀντιχριστιανικό σύμβολο, θά ποῦμε ΟΧΙ καί πάλι ΟΧΙ καί μυριάκις ΟΧΙ στά νέα αὐτά δελτία, ὁ,τιδήποτε κι’ἄν πρόκειται νά ἀντιμετωπίσουμε...

4) Ἑρμηνευτικά σχόλια στό Ἀποκ. ιγ΄, 16-18
(τοῦ Ἀρχ/του Χαραλάμπους Βασιλοπούλου)


«καὶ ποιεῖ πάντας τοὺς μικροὺς καὶ τοὺς μεγάλους, καὶ τοὺς πλουσίους καὶ τοὺς πτωχούς, καὶ τοὺς ἐλευθέρους καὶ τοὺς δούλους, ἵνα δώσουσιν αὐτοῖς χάραγμα ἐπὶ τῆς χειρὸς αὐτῶν τῆς δεξιᾶς ἢ ἐπὶ τῶν μετώπων αὐτῶν, καὶ ἵνα μή τις δύνηται ἀγοράσαι ἢ πωλῆσαι εἰ μὴ ὁ ἔχων τὸ χάραγμα, τὸ ὄνομα τοῦ θηρίου ἢ τὸν ἀριθμὸν τοῦ ὀνόματος αὐτοῦ. Ὧδε ἡ σοφία ἐστίν· ὁ ἔχων νοῦν ψηφισάτω τὸν ἀριθμὸν τοῦ θηρίου· ἀριθμὸς γὰρ ἀνθρώπου ἐστί· καὶ ὁ ἀριθμὸς αὐτοῦ χξς'».

Θά ὀργανώσει δηλ. ἔτσι τά πράγματα ὁ ψευδοπροφήτης ὥστε νά μήν μπορεῖ κανείς νά ἀγοράσει ἤ νά πουλήσει, ἐκτός ἐκείνων, οἱ ὁποῖοι θά ἔχουν τό χάραγμα καί τή σφραγίδα τοῦ θηρίου, ἡ ὁποία σφραγίδα εἶναι τό ὄνομα τοῦ θηρίου ἤ ὁ ἀριθμός, πού συμβολίζουν τά γράμματα τοῦ ὀνόματός του. Μετά τήν ἀπειλή καί τήν ἀπάτη ὁ ψευδοπροφήτης ἀπειλεῖ μέ στέρηση τροφίμων, δι’ἀποκλεισμοῦ. Κινδυνεύουν νά πεθάνουν ἀπό πεῖνα, ὅσοι δέν προσκυνήσουν τήν εἰκόνα τοῦ θηρίου....

Στήν πλήρη ἐφαρμογή του τό γεγονός αὐτό θά συμβεῖ κατά τίς τελευταῖες μέρες τοῦ κόσμου. Τότε ὁ ἀντίχριστος σάν ἄνθρωπος, σάν πρόσωπο καί σάν ἀρχηγός ἀντιχριστιανικοῦ ἀγώνα, θά ἀφήσει νά ἐκδηλωθεῖ ἐναντίον τῶν χριστιανῶν ὁ τρόμος, ἡ ἀπειλή τοῦ θανάτου, ἡ πείνα καί ὁ θάνατος ἀπό τήν ἔλλειψη ὑλικῶν ἀγαθῶν. Καί ὅλ‘αὐτά θά συμβοῦν, γιά νά δηλωθεῖ ὑποταγή καί προσκύνηση τῶν ἀνθρώπων στήν εἰκόνα του....

5) Σημεῖα τῶν καιρῶν καί βασιλεία τοῦ Θεοῦ
(ἀπόσπασμα ἀπομαγνητοφωνημένης ὁμιλίας)
(τοῦ π. Ἀθανασίου Μυτιληναίου)


Μήπως ἐμεῖς οἱ ἴδιοι συνιστοῦμε τήν ἄβυσσο ἀπό τήν ὁποία θά γεννηθεῖ ὁ ἀντίχριστος; Καί βέβαια στή συντριπτική μας πλειοψηφία τήν ἀποτελοῦμε. Κινούμαστε μέ ἔντονο κοσμικό φρόνημα: Οὔτε Θεός, οὔτε Χριστός, οὔτε ψυχή, οὔτε θάνατος, οὔτε κόλαση, οὔτε βασιλεία τοῦ Θεοῦ!
Νά φυλάξει ὁ Θεός!

Ὁ ἀντίχριστος εἶναι συγκεκριμένο πρόσωπο καί θά μιλήσει ἀσεβῶς στόν Θεό. Θά ἀνακηρύξει τόν ἑαυτό του θεό. Τούς ἁγίους ἀρχικά, φαινομενικά, θά τούς ἀχρηστέψει. Θά ὑπάρξει ἀλλοίωση καιρῶν( δηλ. τῆς φύσεως) καί νόμων. Θά νικήσει τούς ἁγίους μέ κοσμική δύναμη ( δικαστικό κόσμο, τράπεζες, ἄρχοντες, στρατιωτικούς). Θά κρατᾶ πᾶσα κοσμική ἐξουσία. Αὐτό ἤδη γίνεται, πραγματώνεται ἀπό τούς προδρόμους του.

Προσπαθεῖ νά δημιουργήσει τήν ἐξουσία τῶν ὀλίγων ἐπί τῶν οἰκονομικῶν.
Οἱ Σιωνιστές, δηλ. ὁ ψευδοπροφήτης, εἶναι ὁ πρόδρομος τοῦ ἀντιχρίστου.
Ὅποιος ζεῖ εὐσεβῶς θά διωχθεῖ. Θά μᾶς πολεμήσει ὁ διάβολος. Θά νικήσει τούς δύο προφῆτες, ὄχι μέ τήν ἔννοια ὅτι θά τούς ἀλλάξει τό μυαλό, ἀλλά θά νομίζει ὅτι τούς ἐξαφάνισε. Τό δεμένο ὅμως μέ τόν Θεό δέν ἐξαφανίζεται. Μετά ἀπό τρισήμισυ μέρες θά ἀναστηθοῦν καί θά ἀναληφθοῦν στόν οὐρανό.

6) Ἀπόσπασμα ἀπό ἐπιστολή πρός τόν Μακαριώτατο (17-9-2010)
(Περί τῆς ἠλεκτρονικῆς Κάρτας τοῦ Πολίτη)
( ἀρχ/του Σαράντη Σαράντου )


...Τό βιβλίο τῆς Ἱερᾶς Ἀποκαλύψεως ἐδόθη στόν ἠγαπημένο μαθητή τοῦ Κυρίου, τόν Ἰωάννη δι’ Ἀγγέλου, ὥστε ἡ μαρτυρία του νά εἶναι ἀδιάψευστη. Καθίσταται ἔτσι γνωστό καί στόν πνευματικό κόσμο τῶν Ἁγίων Ἀγγέλων καί Ἀρχαγγέλων καί δέν μπορεῖ κανένα ἀπό τά λογικά ὄντα, τούς ἀνθρώπους καί τούς Ἀγγέλους, νά ἀμφισβητήσουν τήν Ἁγιοπνευματική καί Χριστοκεντρική ἀξιοπιστία του.
Ὁ Κύριός μας Ἰησοῦς Χριστός μᾶς διαφωτίζει γιά τά μέλλοντα συμβαίνειν ἐν τοῖς ἐσχάτοις ὄχι ἁπλῶς γιά νά γνωρίζουμε ἐμεῖς οἱ χριστιανοί περισσότερα ἀπό τούς ἀπίστους, ἀλλά ἐγκύρως πληροφορημένοι καί συνεπῶς ἑτοιμασμένοι, νά τοποθετηθοῦμε.

Κάποιοι ἀφελῶς καί ἐπιπολαίως διατείνονται, ὅτι αὐτά πού γράφει ἡ Ἀποκάλυψη ἔτσι καί ἀλλιῶς θά συμβοῦν καί ὅτι ἐμεῖς δέν μποροῦμε νά κάνουμε τίποτα. Ὑπονοοῦν ὅτι δέν θά ἀποφύγουμε τό σφράγισμα, ἐνῷ τό ἀντίθετο συμβαίνει. Αὐτονόητη ἀλλά καί συγκεκριμένη εἶναι ἡ σύσταση νά μή σφραγισθοῦμε ἀπό τόν Ἀντίχριστο. Ταπεινῶς φρονοῦμε, ὅτι δέν θά διαθέτει χρόνο καί ὑπομονή «αὐτοπροσώπως» ὁ ἴδιος νά σφραγίσει μέ τό χάραγμά του ὅλους τούς ἀνθρώπους. Τά ὄργανά του ἤ λίγο πρίν ἤ ἀσφαλῶς καί μετά τήν ἐγκατάστασή του θά κινητοποιηθοῦν γιά νά χαράξουν πάντας τούς κατοικοῦντας τό πρόσωπο τῆς γῆς.
Τά σημεῖα τῶν καιρῶν τά ἔχουμε. Ὁ καιρός τῆς ἀποστασίας εἶναι δεδομένος. Ἤδη τό Εὐρωπαϊκό Δικαστήριο μέ ἀπόφασή του ἐγκρίνει ὡς ἔγκυρους τούς γάμους τῶν ὁμοφυλοφίλων. Τά ἀνθρώπινα δικαιώματα, ὅπως τά ὁρίζει καί τό Σύνταγμα τῶν Ἑλλήνων καί τό Εὐρωπαϊκό, κατάφωρα καταπατῶνται. Ὁ πολίτης ἀντιμετωπίζεται ὡς ἐχθρός τοῦ κράτους καί φορολογεῖται βάναυσα καί θά φορολογεῖται ἀβάσταχτα. Οἱ ἐργαζόμενοι ἀπολύονται ἀπό τίς ἐργασίες τους. Τά διαζύγια πολλαπλασιάζονται ἀφήνοντας τά παιδιά κατ’ οὐσίαν ἀπροστάτευτα. Τά ναρκωτικά διακινούμενα ἄνετα σκορπίζουν τό θάνατο. Οἱ γυναῖκες μας καί τά κορίτσια μας πειθαναγκαζόμενες ἀπό τόν ἄμβωνα τῆς Νέας Ἐποχῆς, τήν τηλεόραση, ξεγυμνώνονται, προκαλοῦν καί ἐκπορνεύονται συμπαρασύροντας στήν ἀπώλεια τούς ἐπίσης ἐπιρρεπεῖς στήν ἁμαρτία ἄνδρες. Διεξάγονται πόλεμοι ἀπό τό διευθυντήριο τῆς Νέας Ἐποχῆς (Σερβία, Ἀφγανιστάν, Ἰράκ, Συρία, Παλαιστίνη) χωρίς σοβαρές αἰτιάσεις. Ποιές ἄλλες ἀποδείξεις χρειάζονται, ὅτι τό Μυστήριο τῆς ἀνομίας τελεσιουργεῖται κορυφούμενο, ὅπως τό ἐννοεῖ καί τό περιγράφει καί ἡ Ἀποκάλυψη τοῦ Ἰωάννη, τοῦ μαθητῆ πού ποτέ δέν ἐγκατέλειψε τόν Κύριο;

Χωρίς τήν Κάρτα τοῦ Πολίτη ὁ πολίτης δέν θά μπορεῖ νά ἔχει καμία σχέση μέ τή χώρα του, τό κράτος του, τίς ὑπηρεσίες του, τίς τράπεζες, ἀγορές, πωλήσεις, ἀσφάλεια, κίνηση. Θά μπορεῖ νά ἔχει πρόσβαση σ’ ὁλόκληρο τό φάσμα τῆς ζωῆς, ὅταν ἀποδεχθεῖ τήν ἠλεκτρονική διακυβέρνηση, πού οἱ πάντες γνωρίζουν, ὅτι ὅλο αὐτό τό σύστημα λειτουργεῖ μέ βασικό κωδικό τόν ἀριθμό 666, τό δυσώνυμο ἀριθμό τοῦ Ἀντιχρίστου.

Κατά τό πρόσφατο παρελθόν ἡ Ἱερά Σύνοδος εἶχε ἀποτρέψει τόν κίνδυνο ἐκδόσεως ἠλεκτρονικῶν ταυτοτήτων. Καί τώρα πού τά πράγματα καί φαίνονται καί εἶναι σοβαρά καί ἐπικίνδυνα ἡ μητέρα μας Ἐκκλησία, ἡ Ἁγία Ὀρθόδοξία μας, θά πρέπει νά διαφωτίσει τά τέκνα της.

Γιατί τά πάντα νά μή λειτουργοῦν, ὅπως ἄριστα θεσμοθετημένα λειτουργοῦν μέσα στήν Ἐκκλησία μας; Πάντα «εὐσχημόνως καί κατά τάξιν» μέ ἐκκλησιαστική εὐλογία νά γίνονται πρός οἰκοδομήν τοῦ Σώματος τῆς Ἐκκλησίας μέ κεφαλή τόν Χριστό μας καί μέ συναγωνιστές ἐν Χριστῷ τά μύρια πρόσωπα τῶν ἐν Χριστῷ ἀγωνιζομένων πιστῶν.

Δέν ἐχθρευόμαστε ἐμεῖς, Μακαριώτατε, τούς ἄρχοντές μας, μολονότι ἡ δική τους συμπεριφορά δέν εἶναι φιλίας καί πρόνοιας πρός τόν Ἕλληνα πολίτη. Προσευχόμαστε μέ ἀκακία ὁ Κύριος νά τούς φωτίσει νά ἐννοήσουν ποιά χώρα κυβερνοῦν, ποιά πνευματική περιουσία τριῶν, τεσσάρων ἤ πέντε χιλιάδων χρόνων διαχειρίζονται εἴτε τό καταλαβαίνουν εἴτε ὄχι. Δέν ἐνθυμοῦνται ἴσως τίς θυσίες τῶν ἐθνομαρτύρων καί τῶν χιλιάδων μαρτύρων πού μέ τά ἄχραντα αἵματά τους πότισαν τή γῆ μας, οἰκουμένη καί μή, καί μᾶς τήν παρέδωσαν ἐλεύθερη, ἔνδοξη, «διδάσκαλον καί ὀφθαλμόν τῆς οἰκουμένης» κατά τόν Ἅγιο τοῦ αἰώνα μας, τόν Ἅγιο Νεκτάριο. Ὅμως, ἄν τούς ἀγαπᾶμε (τούς ἄρχοντές μας) πρέπει μέ τήν καλή χριστιανική ὁμολογία μας, πού στηρίζεται ἀκλόνητα στό θεόπνευστο ἱερό βιβλίο τῆς Ἀποκαλύψεως καί ὄχι μόνο, νά τούς ζητήσουμε νά μή μᾶς παραδώσουν μέσῳ τῆς ἠλεκτρονικῆς διακυβέρνησης ἀμαχητί στό παγκόσμιο κράτος τοῦ Ἀντιχρίστου.

Ὅπως ἐπείσθησαν κατά τό παρελθόν, πρό εἰκοσαετίας περίπου οἱ ἄρχοντές μας καί ἀνέβαλαν τό χρόνο τῆς ἐκδόσεως ἠλεκτρονικῶν ταυτοτήτων, ἔτσι καί τώρα νά τούς ἐνημερώσουμε καί μέ ἐπιχειρήματα ἐκ τῆς ἱστορίας, ἀλλά καί μέ σύγχρονα, νά τούς δηλώσουμε, ὅτι δέν συμφωνοῦμε τώρα ἐν μέσῳ οἰκονομικῆς κρίσεως νά φυλακίσουμε τόν Ἕλληνα πολίτη στήν ἠλεκτρονική φυλακή. Ἄν δέν ἀντιδράσουμε ὑγιῶς τώρα, ἄμεσα, ἡρωικά, ἡ τύχη μας θά εἶναι προδιαγεγραμμένη: Ἀπώλεια, ἀπώλεια μαζί μέ τήν οἰκονομική, ἀπώλεια τοῦ θεανθρωπίνου πολιτισμοῦ μας, τῆς παιδείας μας, τῆς ὑψηλῆς ἐθνικῆς μας παραδόσεως καί διακύβευση τῆς ἐν Χριστῷ σωτηρίας μας.

 • Αφού πήδηξαν μία χώρα (με ένα γιγάντιο πράσινο άλμα), τώρα πηδάνε από το καράβι
 • Οι κρουαζιέρες με το πράσινο πλοίο «Μάσα-μπούκα» τελείωσαν οριστικά. Από δω και πέρα, το πλοίο μετονομάζεται σε «Άρπα και Φύγε» με καπετάνιο πάντα τον γνωστό σε όλους ΓΑΠ και πλήρωμα μισθοφόρων
Νέο πονοκέφαλο στην Ιπποκράτους προκαλεί η καταγγελία της κυβέρνησης από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ, καθώς και η μαζική αποχώρησή τους με επίθεση στην μνημονιακή πολιτική (αν είχαμε κι ένα πόθεν έσχες των αποχωρησάντων, θα νιώθαμε καλύτερα τον… πόνο τους).

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Νέος Αγωνιστής (συλλογικότητα περίπου 1.000 ενεργών μελών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ κα ανένταχτων σοσιαλιστών) με θέμα «Το ψευδώνυμο ΠΑΣΟΚ και η Λαϊκή Μεταπολίτευση» (πόσοι από αυτούς άραγε είναι δημόσιοι υπάλληλοι;) εκπρόσωποί του κατήγγειλαν ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν διαθέτει στρατηγική ανόρθωσης της οικονομίας και αποφυγής της χρεοκοπίας».

Αντίθετα, εκτιμώντας ότι με το Μνημόνιο, το Μεσοπρόθεσμο και τον Εφαρμοστικό του νόμο δρομολογείται η διάσωση των ξένων πιστωτών (τώρα το έμαθαν ή μέχρι τώρα έλπιζαν πως θα διασωθούν οι ίδιοι;), υπονομεύοντας την Ελλάδα και την αυτοτέλειά της (πατριώτες υπάρχουν παντού, αλλά γάλα νουνού ένα…!) πρότειναν την απευθείας διαπραγμάτευση του χρέους με τους ιδιώτες πιστωτές (συνήθεια που έμεινε από τις "προμήθειες" της κοινωνικής διαπραγμάτευσης που έκαναν ως εκπρόσωποι του λαού με την κυβέρνηση;), την άρνηση πληρωμής του «απεχθούς χρέους» (και αυτό τώρα το είδαν μην παραξενεύεστε… και κατά βάθος και για όλα φταίει ο Καραμανλής, να το θυμάστε…) και τη θέση «κόκκινης γραμμής» (δεν αντέχω άλλες γραμμές και οριζόντιες παρεμβάσεις, θα ξεράσω…) από την κυβέρνηση όσον αφορά τη βιωσιμότητά του (δηλαδή καιγόμαστε για το αν το χρέος είναι βιώσιμο, τη στιγμή που πεθαίνει η χώρα; Δεν έβλεπαν τα πράσινα καλόπαιδα από πέρυσι πως τα νούμερα δεν έβγαιναν; Έπρεπε να δούνε τις κρεμάλες στο Σύνταγμα για να «νιώσουν» πού πάει το πράγμα;).

Θεωρώντας ότι «δεν υπάρχει ΠΑΣΟΚ για να παραιτηθούμε» (για όσους κατάλαβαν, δεν παραιτούνται, απλά αποχωρούν επειδή έμειναν μόνοι απέναντι στους πολίτες…), τα μέλη του «Νέου Αγωνιστή» δηλώνουν πως ουσιαστικά έχουν αποχωρήσει (το ‘πα δεν το ‘πα; Αποχωρούν, δεν παραιτούνται… δηλαδή, αν αλλάξει το «κλίμα» ίσως και να ξαναγυρίσουν με κάποια θέση σε κάποιο οργανισμό ή όπου άλλού βρεθεί βρε αδελφέ…), καλώντας το πάλαι ποτέ κόμμα τους, εφόσον υπάρχει και αντιδρά (περιμένουν τη νεκροψία ή δηλώνουν απέχθεια στη νεκροφιλία; Αυτό είναι ένα σοβαρό ερώτημα…) να τους διαγράψει (τέτοιες δηλώσεις δεν κάνανε κι αυτοί που εσχάτως υπουργοποιήθηκαν; ή κάνω λάθος;…).

Στην πραγματικότητα θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον «ψευδώνυμο» (όχι ρε παιδιά, μην λέτε τέτοια και μπερδεύετε τον ΓΑΠ… πού να ψάχνει τώρα ο άνθρωπος «ψευδώνυμα», «αντώνυμα» και επιρρήματα… μην του το κάνετε αυτό, δεν θα το αντέξει και θα πάει πάλι για κανό… για να σκεφθεί φυσικά…).

Εκτιμώντας άλλωστε ως «αυταπάτη» (μην λέτε σύνθετες λέξεις και παράγωγα που περιέχουν την λέξη «απάτη», θα διωχθείτε ποινικά από τον δημοκράτη πρωθυπουργό…) τυχόν δημιουργία αριστερής πτέρυγας εντός του κινήματος (εδώ θέλει διερεύνηση, μήπως υπονοούν το νέο κόμμα του Μίκη…;) –αφού αυτό έχει αυτοκαταργηθεί-, καλούν τις κοινωνικές δυνάμεις του τόπου στη συγκρότηση ενός παλαϊκού μετώπου ενότητας με στόχο την «λαϊκή μεταπολίτευση» (πείτε μας ότι θα αναλάβουν έμπειρα σε αγώνες στελέχη που πήδηξαν από το καράβι «Μασαμπούκα»…).

Σημειώνεται ότι στην συλλογικότητα περιλαμβάνονται μέλη του Εθνικού Συμβουλίου –Νίνα Κασσιμάτη- (τι το ‘θελα και το ‘γραφα;!!!), ή του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας ΠΑΣΟΚ –Κώστας Τσουκαλάς- (καλά, όσο πάει γίνεται και χειρότερο… μήπως θα έπρεπε να το σταματήσουν;…).

Σύμφωνα με πληροφορίες (λέτε να τους τις έδωσε ο Καρχιμάκης; Τόσα γνωρίζει ο άνθρωπος, να μην μοιραστεί κάτι μαζί τους, για το μέλλον, ως ασφάλεια γήρατος που λέμε…!) τα μέλη του «Νέου Αγωνιστή» δεν είναι τα μόνα που δεν θα ανανεώσουν τις κάρτες μέλους του ΠΑΣΟΚ (μετά από αυτό έμεινα άλαλος ο άνθρωπος! Γιατί το κάνουν αυτό στο Γιώργο; Γιατί; Λέτε μετά από αυτή την καταγγελτική ανυπακοή να θυμώσει ο Θόδωρος και να αρχίσει να λέει με ποιους τα έφαγε; Λέτε;…). Αντίθετα, το κύμα (μην λέτε για κύματα στον Γιώργο, σας παρακαλώ μην λέτε τέτοια… θα πάρει το κανό και θα φύγει και άντε μετά να τα βγάλει πέρα η χώρα χωρίς τον γιγαντοτεράστιο βραβευμένο σκεπτόμενο πρωθυπουργό της…) αποχωρήσεων αναμένεται μαζικό (άντε ρε παιδιά, εισιτήρια στην έξοδο δεν πρόλαβε να βγάλει ο κάπτεν-ΓΑΠ; Έτσι θα την κάνετε; Φάγαμε, ήπιαμε και γειά σας;), με ιδρυτικό στέλεχος του κόμματος (πρέπει να ρωτήσουμε τον Μπίκα ή τον Καρχιμάκη να μας πει ονόματα… τόσα λεφτά πεταμένα σε βαλίτσες, δεν μπορεί να πηγαίνουν χαμένα) να εκτιμά ότι μόλις το 1/100 των 250.000 μελών του ΠΑΣΟΚ -περίπου 2.500- έχει ανανεώσει ήδη την κάρτα του…!

Αναγνώστης

Σημείωση: Η είδηση της ομαδικής αποχώρησης είναι αληθινή, αλλά δεν άντεχα να μην βάλω το… «χεράκι» μου με κάποια σχόλια… Απλά δεν άντεχα. Ζητώ ταπεινά συγνώμη από όλους τους μη ΠΑΣΟΚους…

Η φωτοσύνθεση είναι από το "Γρεκί" και αναπαριστά τον Γιώργο μόνο του στο πειρατικό καράβι που διαλύεται...Ο ήλιος χάθηκε και ήρθε η ώρα να πλακώσει το σκοτάδι. Στην χώρα που «κάλπασε» ο πράσινος ήλιος, στην χώρα που «βόσκησαν» τα πράσινα άλογα, στην χώρα που «έτρεξε» το πράσινο χρήμα, όλα πλέον δείχνουν πως ήρθε η ώρα να πέσει το μαύρο σκοτάδι.

Η εικονική πράσινη πραγματικότητα βαφτίζει πλέον την ολοσχερή (και κατά πολλούς σχεδιασμένη) αποτυχία της ξεδιάντροπα σε «επιλεκτική χρεοκοπία», χωρίς να έχουν τη δύναμη τα κυβερνητικά στελέχη να ονομάσουν τι σημαίνει το «επιλεκτική». Κι ενώ εμείς μιλάμε και γράφουμε Ελληνικά (ακόμη) σε αυτή τη χώρα, ο συν-πρωθυπουργός (βλ. Β. Βενιζέλος) μας μιλάει Αγγλικά, χρησιμοποιώντας τον όρο “virtual”…! Εικονική πτώχευση, δηλαδή!!!

Αν και τα έχουμε πει πολλές φορές, θα τολμήσουμε μία ακόμη επανάληψη, κόντρα στα πράσινα τρωκτικά που ενώ έχουν καταληστεύσει την χώρα, συνεχίζουν να μας εμπαίζουν. Ας πάρουμε τα πράγματα, από την αρχή.

Ένα κράτος δεν μπορεί να πτωχεύσει. Προστατεύεται από το Διεθνές Δίκαιο και όταν δεν μπορεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του στους δανειστές του, τότε το Κοινοβούλιό του ψηφίζει νόμο στάσης πληρωμών (φυσικά προς το εξωτερικό). Αυτό ισχύει για όλα τα κράτη ολόκληρου του πλανήτη Γη, πλην της Ελλάδας του πράσινου ΠΑΣΟΚ και της πράσινης ανάπτυξης… Εδώ, με την απόφαση ενός ανδρός, η χώρα υπέγραψε μνημόνιο (χωρίς να έχει εγκριθεί η δανειακή σύμβαση), βάσει του οποίου η χώρα μετατρέπεται σε… εταιρεία και ως εκ τούτου μπορεί να κηρύξει πτώχευση και να ακολουθηθούν οι σχετικές διαδικασίες κατάσχεσης εκ μέρους των δανειστών, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι οικονομικές τους απαιτήσεις…!

Αυτό κατάφερε αρχικά ο άνθρωπος που μέσα σε ενάμιση χρόνο κατάφερε να καταστρέψει μία χώρα… ο Γιώργος Παπανδρέου. Από την πρώτη στιγμή (βλ. συναντήσεις με Σόρος εντός και εκτός Ελλάδας, βλ. πιστόλια, τιτανικούς και άλλα πολλά τραγικά που κατέστρεψαν την χώρα) ο στόχος ήταν σαφής, αλλά πολύ λίγοι μπορούσαν να κοιτάξουν μέσα από τα βοθρολύματα της κυβερνητικής προπαγάνδας (βλ. ΜΜΕ) και τις μεθόδους παραπλάνησης (βλ. παρακράτος) που ακολούθησε το πράσινο άκρως φασίζων καθεστώς του ΓΑΠ και των άλλων ανδρείκελων που έκαναν την κρίση (της χώρας) ευκαιρία για να καλύψουν τις ό,ποιες προσωπικές ονειρώξεις τους ή τα υπαρξιακά τους κενά…

Κι ενώ η χώρα έπαψε να αντιμετωπίζεται ως χώρα, με ευθύνη του Γιώργου Παπανδρέου και όλων εκείνων που ψήφισαν το αίσχος με την τραγική σε αντίφαση δικαιολογία «για να μην πτωχεύσει η χώρα», έρχονται σήμερα οι ίδιοι σαπρόμυαλοι (βλ. Βενιζέλος) να παίξουν με τις λέξεις και να χρησιμοποιούν ξένες λέξεις για να αποδώσουν έναν όρο που υπάρχει στα Ελληνικά: αποφεύγοντας την λέξη «επιλεκτική», προτιμούν οι καταπατητές και οι βιαστές κάθε έννοιας λογικής και ηθικής, να παραποιήσουν τα ευνόητα και να «δανειστούν» το «εικονικό» για να καλυφθούν - κρυφθούν από τις τεράστιες ευθύνες τους έναντι της χώρας και των πολιτών της. Ολίγιστοι, πάντα, παίζουν με την λογική, όντας βαθιά στην παράνοια οι ίδιοι… Οσφυοκάμπτες και εγωκεντρικοί, αλαζόνες ακόμη και την ύστατη στιγμή, προτιμούν να εξαπατήσουν κατ’ εξακολούθηση, πιστεύοντας –προφανώς- πως θα μπορέσουν να διαφύγουν από την δίκαιη οργή. Τραγικοί όντες, προσφεύγουν στο παράλογο για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα…

Λίαν προσφάτως, ανακοίνωσαν τα μίσθαρνα της τροϊκανής κυβέρνησης, της κυβέρνησης των οικονομικών τρομοκρατών, των κερδοσκόπων, των τοκογλύφων και της σύγχρονης επιβληθείσας κατοχής της πατρίδας (της δικιάς μας και όχι απαραιτήτως της δικιάς τους που ίσως να είναι άλλη…), πως θα προχωρήσουν στην πρόσληψη 2.000 ειδικών φρουρών, οι οποίοι και θα αναλάβουν την φύλαξή τους!!! «Μην χάσει η Βενετιά βελόνι»… Την φύλαξη των Ελληνικών οικογενειών από τις ύαινες που νομοθετούν ως κλεπτοκράτες, ποιος θα την αναλάβει; Γνωρίζουν οι αρνησιπάτριδες πως προκαλούν τεράστιες πιέσεις στην οικονομία και στην κοινωνία της Ελλάδας; Γνωρίζουν οι «σκεπτόμενοι» τι συμβαίνει όταν παράγονται πιέσεις και μάλιστα κατάφορα άδικες; Αν όχι, λίαν συντόμως θα το μάθουν… γιατί η «επιλεκτική χρεοκοπία» θα γίνει «επιλεκτική τραγωδία» των ιδίων. Πολύ φοβούμαι, δε, πως θα γίνει και με τον χειρότερο δυνατό τρόπο…

Κωνσταντίνος

«Η Ελλάδα είναι πρόσχημα για μία επίθεση κατά του ευρώ» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, μία ημέρα μετά την σύνοδο του Eurogroup. Με τον τρόπο αυτό Ελληνας υπουργός σκιαγράφησε τη μάχη- γιγάντων— στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η Ελλάδα.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η Ευρώπη πρέπει να πάρει αποφάσεις ιστορικής σημασίας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα οφείλει να είναι συνεπής στην τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ακόμα ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε επισημάνει από την αρχή ότι η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική, προτείνοντας συγκεκριμένους τρόπους παρέμβασης της Ευρώπης. «Τώρα, όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Για το τι ακριβώς συμβαίνει περισσότερο αποκαλυπτικός υπήρξε ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος σημείωσε: «Όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν είναι το πρόβλημα, είναι ένα πρόσχημα για μία επίθεση κατά του ευρώ» υπογράμμισε ο υπουργός. Ό,τι και αν κάνει η χώρα, οι αγορές δεν θα είναι ποτέ ικανοποιημένες».

Οι παραπάνω τοποθετήσεις, καθώς και η εμφανέστατη διχογνωμία των Ευρωπαίων Εταίρων και η αδυναμία τους (ή καλύτερα η σύγκρουση συμφερόντων τους) να καταλήξουν σε μέτρα άμυνας απέναντι στις «αγορές» συνοψίζουν το μεγάλο παιχνίδι που παίζεται στην ευρωπαική σκακιέρα. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που από τη σφαίρα της οικονομίας επεκτείνεται στο γεωπολιτικό πεδίο: Από την μία πλευρά οι ΗΠΑ και ειδικότερα οι κυρίαρχες εκεί, νεοφιλελεύθερες δυνάμεις όπως εκφράζονται μέσα από τους αξιολόγησης. Από την άλλη η Γερμανία και η προσπάθειά της να επιβάλλει την ηγεμονία της στην Ευρώπη.

Αυτό που λένε οι ΗΠΑ (οι αγορές) στην Γερμανία, είναι πως αν επιμείνει στην προσπάθεια ηγεμονίας θα πρέπει να καταβάλει το οικονομικό κόστος που συνεπάγεται, πληρώνοντας, για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους, στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τη νεοφιλελεύθερη λογική των αγορών (ΗΠΑ), τα κέρδη ιδιωτικοποιούνται και οι ζημιές κοινωνικοποιούνται. Με άλλα λόγια, οι ιδιώτες (τράπεζες) δεν πρέπει να συμμετέχουν στην αναδιάρθρωση του χρέους. Τη χασούρα που συνεπάγεται μια αναδιάρθρωση θα πρέπει να την αναλάβουν τα κράτη, δηλαδή οι κοινωνίες.

Που θα καταλήξει αυτός ο πόλεμος είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς. Αυτό ωστόσο που είναι ολοφάνερο, είναι ότι η Ελλάδα τραυματίστηκε βαρύτατα από τις πρώτες κιόλας αψιμαχίες καθώς ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε να διευκολύνει τον αμερικανικό οικονομικό μηχανισμό παγκόσμιου ελέγχου να διεισδύσει στην ευρωζώνη...
 • Γράφει ο Στέλιος Αρσενίου
Σε μια εποχή με τη Δαμόκλειο σπάθη πάνω από το κεφάλι της χώρας και του Έθνους ευρύτερα, έρχεται στην Αθήνα η Αμερικανίδα Υπ. Εξ. Χίλλαρι Κλίντον σε λιγότερο από μια εβδομάδα, 17 - 18 τρέχοντος προερχόμενη από την Τουρκία.

Εσπευσμένα;

Ναι.

Κάτι θέλει να "τακτοποιήσει", στα Ελληνοτουρκικά και όχι μόνο.

Την κυρία Κλίντον από κοντά, είδα στις 30 Μαρτίου του 1996 στην Αρχαία Ολυμπία, όταν συνόδευε με την κόρη της τον Δήμαρχο της Ατλάντα, για να παραστούν στην τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της πρωτεύουσας της Γεωργίας.

Την επόμενη ημέρα, επισκεύτηκαν τους Δελφούς.

Όπερ μεθερμηνευόμενο: κάτι γνωρίζει από την ελληνική ιστορία και τη συμβολή της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Σε διπλωματικό επίπεδο, το τί θα συζητηθεί, δεν γνωρίζω.

Εικάζω, ότι θα αποκομίσει για τα συμφέροντα της υπερδύναμης που εκπροσωπεί, τα πάντα.

"Δρυός πεσούσης, πας ανήρ ξυλεύεται" λέει ένα σοφό γνωμικό από το απότερο παρελθόν.

Σαφέστατα και πάσα γυνή, ένα παραπάνω, όταν μιλάει από θέσεως ισχύος.

Πεσούσα δρυς είμαστε εμείς, οπότε... χαρά στους ξυλοκόπους.

Πάραυτα.

"Ο τολμών νικά".

Παίζει κι αυτό. Δεν βρέθηκε τυχαία στις επωμίδες των καταδρομέων.

Στην κυρία Κλίντον θα πρέπει το διήμερο της παρουσίας της στην Αθήνα, να υπενθυμίσει κάποιος ορισμένα πράγματα, μέρες που είναι, και μέρες που έρχονται. Όπως και στην ακολουθία της και τους δημοσιογράφους που την συνοδεύουν.

Στην χώρα που θα την φιλοξενεί έζησε πριν από 2500 περίπου χρόνια κάποιος πολυταξιδεμένος σοφός, άριστα καταρτισμένος σε πέντε επιστήμες, ονόματι ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ κάπου στα Άβδηρα, παραλιακή πόλη της Θράκης.

Ανάμεσα σε πολλά άλλα που είπε, ήταν το άτομο, η απειροελάχιστη αυτή ποσότητα ύλης, να μην κατακερματιστεί ποτέ και επ ουδενί.

Ά - τομο στην ελληνική γλώσσα είναι το μη τεμνόμενο.

Το 1945 η επιστήμη, με τη βοήθεια της πυρηνικής φυσικής, διέσπασε το άτομο.

Πρώτη η Ιαπωνία "είδε" τις ολέθριες συνέπειες και επιπτώσεις.

Η διάσπαση του ατόμου, θέμα χρόνου τότε μεταξύ Αμερικής - Γερμανίας, σήμανε και το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Στην έδρα των συμμαχικών κατά του άξονα δυνάμεων, τις Βρυξέλλες, στήθηκε αργότερα το ΑΤΟΜΙΟΥΜ, καφετερία, κακέκτυπο της σχηματικής παράστασης της δομής του ατόμου. Οι επισκέπτες των Βρυξελλών δεν παραλείπουν να το επισκέπτονται. Τί αποκομίζουν απο εκείνη την επίσκεψη δεν γνωρίζω.

Γνωρίζω ότι Έλληνες δεν είναι μόνο όσοι γεννήθηκαν στην μικρή αυτή χώρα, την πατρίδα μας, αλλά όσοι ασπάζονται την ελληνική παιδεία.

"Έλληνες εισίν, οι της ελληνικής παιδείας μετέχοντες".

Η κυρία Κλίντον είναι μέσα σ΄αυτούς.

Μας το απέδειξε το 1996.

Η κυρία Κλίντον μπορεί, να πάρει μεταξύ άλλων από την Αθήνα πρόταση γιά καθολική, παγκόσμια αναγνώριση των Αβδήρων του Δημόκριτου, από τον ΟΗΕ.

Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα Άβδηρα και την παγκόσμια κοινότητα.

Άν εμείς παραδομένοι στην χλιδή και την κραιπάλη τόσα χρόνια δεν αξιώσαμε από τους Διεθνείς Οργανισμούς αυτά που δικαιούμαστε, αυτό είναι άλλο.

Μέσα σε ένα κυκεώνα ανταγωνισμού για πετρελαιαγωγούς, για το φυσικό αέριο, για εξοπλισμούς, για την νέα τάξη πραγμάτων, μπορούν να έχουν θέση τέτοια πράγματα; θα διερωτηθείτε. Μπορούν και πρέπει.

Φτάνει να έχουν δίπλα τους οι ταγοί μας τους κατάλληλους συνεργάτες, συμβούλους.
Ο Σταύρος Λαμπρινίδης προϊστάμενος του Υπουργείου Εξωτερικών, σαν γραμματέας παλαιότερα, ήρθε στην Ξάνθη προσκεκλημένος του Συλλόγου Ποντίων,τιμήθηκε, βραβεύθηκε. Πρόεδρος του Συλλόγου ο αείμνηστος Γιώργος Ταβουλτσίδης τότε.

Τώρα Σταύρο η σειρά σου.

Προτομή του Δημόκριτου, και καλαίσθητη απεικόνηση ή παράσταση της δομής του ατόμου στην Χίλλαρι μεθαύριο.

Όπως και δέσμευση της κυρίας για συζήτηση στις διαστάσεις που πρέπει στην έδρα του ΟΗΕ.
Όλα αυτά στο χέρι των δημοσιογράφων που θα συνοδεύουν την κυρία.

Άντε κύριοι. Η εικόνα της χώρας μας δεν είναι αυτή που της πρέπει.

Ο καθένας το λιθαράκι του, να την αλλάξουμε.

ΑΜ ΕΠΟΣ, ΑΜ ΕΡΓΟΝ...

Ζήτω το όλο, σαθρό, νυν πολιτικό σύστημα της δεσποτικής-δυναστικής κομματοκρατίας στην Ελλάδα! Μας καλεί σαν ένας κοινός λαοπλάνος, γιά την σωτηρία του όλου, σαθρού, νυν πολιτικού συστήματος της δεσποτικής-δυναστικής κομματοκρατίας στην Ελλάδα.

Γιά να «ξεκολλήσουν» τα ποσοστά του κόμματός του. Μακάρι να ήταν η Ευρώπη και η Ελλάδα των... μπακάληδων. Δυστυχώς όμως δεν είναι.

Είναι ένα οικονομικο-πολιτικό σύστημα σχεδιασμένο από πλαστικούς ντιντίδες γιά τους ντιντίδες της χρηματιστικής (λεφτά του αέρα δηλαδή) και όχι γιά πραγματικούς ανθρώπους που εργάζονται μέσα σε μία πραγματική οικονομία. Σε τέσσερα βιβλία του μας τά είπε ο Αριστοτέλης: αν επιτρέψετε την χρηματιστική να υπερσκελήσει την οικονομία, τότε μάγκες την βάψατε.

Και δεν το κάναμε μόνον στην Ελλάδα, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν δεν μας το είχε πει ο Αριστοτέλης... έλα όμως που μας το είπε, όχι σε ένα μόνον, αλλά σε τέσσερα βιβλία του...

Λες και η αλλαγή ανθρώπων που ζητάει ο Σαμαράς μπορεί να φέρει κάποια έστω μεταβολή στην συμπεριφορά του όλου, σαθρού, νυν πολιτικού συστήματος της δεσποτικής-δυναστικής κομματοκρατίας στην Ελλάδα. Αν νομιμοποιήσουμε πάλι με την ψήφο μας την ΝΔ τοου Σαμαρά, χωρίς δραστικές μεταβολές στην δομή του πολιτικού συστήματος της Ελλάδος, μέσα σε 2-3 το πολύ μήνες, τα πράγματα στην Ελλάδα θα είναι τα ίδια και χειρότερα, και οικονομικά και πολιτικά χειρότερα από τώρα.

Αν έχουν μάθει κάτι οι άνθρωποι για συστήματα κάθε είδους, από τον Ηράκλειτο μέχρι σήμερα, είναι πως η αλλαγή των ανθρώπων μέσα σε ένα σύστημα δεν μεταβάλλει ποσώς την συμπεριφορά του και τις αποδόσεις του. Από μόνοι τους, ο άκρατος ενθουσιασμός και πατριωτισμός δεν φέρνουν καμμία αλλαγή, μόνον η δραστική μεταβολή και παρέμβαση στην δομή ενός συστήματος μπορούν να μεταβάλλουν την συμπεριφορά του και τις αποδόσεις του.

Νικόλαος Κ. Γεωργαντζάς
Καθηγητής Συστημικής Δυναμικής
Πανεπιστήμιο Fordham, Νέα Υόρκη

Σοκ προκαλούν οι νέες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την πορεία εξέλιξης του ελληνικού χρέους, που αναμένεται ότι θα φτάσει στο 172%, έναντι 159% του ΑΕΠ που ήταν η εκτίμηση του Μαρτίου, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για την πορεία του ελληνικού προγράμματος ο επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικα για το ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν.

Το δημόσιο χρέος, προσέθεσε ο κ. Τόμσεν θα παραμείνει σε μη διατηρήσιμα επίπεδα μέχρι το 2020, εάν συνεχίσει να καθυστερεί η υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, οι αποκρατικοποιήσεις και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, το ΔΝΤ παραδέχεται ότι ο στόχος για την άντληση 50 δις. ευρώ είναι φιλόδοξος, ωστόσο, η πλήρης και έγκαιρη υλοποίηση του προγράμματος είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

Επίσης, ο κ. Τόμσεν ζήτησε περισσότερη δουλειά για τη βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών του δημοσίου, ενώ έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην καλύτερη εποπτεία, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει παροχή τεχνικής βοήθειας στην Ελλάδα.

Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να ενθαρρύνει την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να ενισχυθεί το δίκτυ ασφαλείας μέχρι την επόμενη αξιολόγηση.

Επίσης, προέταξε τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ένας στόχος που θα επιτευχθεί μέσω της επιτάχυνσης των δομικών μεταρρυθμίσεων.

Πάντως, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι η πορεία του ελληνικού προγράμματος είναι ικανοποιητική, ενώ η επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης αναμένεται ότι θα γίνει σταδιακά το α’ εξάμηνο του 2012.

Όσον αφορά την ύφεση, που ήταν μεγαλύτερη από τις προβλέψεις, ο κ. Τόμσεν υποστήριξε ότι το μέγεθος της απόκλισης ήταν μικρό σε σχέση με το μέγεθος της προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, υποστήριξε ότι η βελτίωση των εξαγωγών είναι ικανοποιητική, ενώ ο πληθωρισμός είναι κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης, χωρίς την πρόσθετη επιβάρυνση των φόρων.

Ο «χορός» εκατομμύριων ευρώ σε ανύπαρκτες και… απίθανες ΜΚΟ κρατάει χρόνια, περίπου από τη δεκαετία του ’90. Στην πραγματικότητα κανένας εκ των βουλευτών και οι περισσότεροι από τους πολίτες δεν εξεπλάγησαν στο άκουσμα του κατα τα άλλα υπέρογκου ποσού των 100.000.000 ευρώ που διατέθηκαν όλα αυτά τα χρόνια ( κυρίως την τελευταία δεκαετία) σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που είτε υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, είτε το αντικείμενό τους δεν είχε καμία συνάφεια με την Ελλάδα- κυρίως με την ελληνική πραγματικότητα.

Ενδεικτικά, την περίοδο 1999 – 2003 οι ΜΚΟ 68.971.978 ευρώ, ενώ μόνο το 2007 εβδομήντα πέντε ΜΚΟ πήραν από το Υπουργείο Εξωτερικών το αστρονομικό ποσό των 9.513.922,99 ευρώ.

Ωστόσο, ο παντοκράτορας των «αμύθητων» απολαβών από χρηματοδοτήσεις Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών έχει ανακυρηχθεί ο δημιουργός της ΜΚΟ «ΚΕΣΣΑ Δήμητρα», που έχει έδρα τη Λάρισα και υποκατάστημα στην Αθήνα.

Την περίοδο 1999 – 2003 έλαβε συνολικά 2.357.486 ευρώ! Ενώ το 2005 έλαβε μεγάλο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας του ελληνικού λαού που συγκέντρωσε το Υπουργείο Εξωτερικών για τα θύματα του τσουνάμι που έπληξε τη Σρι Λάνκα!

Στις πιο πρόσφατες «περίεργες» χρηματοδοτήσεις πρωτοστατεί η… Επιτροπή Ινδικού Ωκεανού. Στις 26 Δεκεμβρίου 2010 και ενώ από το Υπουργείο Εξωτερικών (επί θητείας Δρούτσα) είχε ανακοινωθεί ότι δεν θα δοθεί καμία χρηματοδότηση σε ΜΚΟ λόγω των οικονομικών συγκυριών της χώρας, δόθηκαν παρόλα αυτά 1.000.000 ευρώ για την παντελώς άγνωστη στους έλληνες( και μάλλον και στο ίδιο το υπουργείο) Επιτροπή Ινδικού Ωκεανού με σκοπό την ενίσχυση δράσεων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα, υπεγράφη συμφωνία χρηματοδότησης της εν λόγω ΜΚΟ από το ελληνικό ΥΠΕΞ η οποία ορίστηκε σε δύο δόσεις.

Το συνολικό ποσό δηλαδή συμμετοχής της χώρας μας για να ερευνηθεί η κλιματική αλλαγή στον Μαυρίκιο(!) ήταν 2.000.000 ευρώ, ενώ την Επιτροπή Ινδικού Ωκεανού ενισχύσε οικονομικά μόνον η χώρα μας και φυσικά η Γαλλία λόγω των εκεί αποικιών της.

Μάλλον… διακοπές στο Μαυρίκιο ονειρευόταν ο κ. Δρούτσας και δεν κατάφερε να αντισταθεί στην τόσο δελεαστική για τη χώρα μας συνδρομή στη διάσωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος της νήσου…Όλοι μιλούν για ατύχημα. Μα δεν βρέθηκε ένας δημοσιογράφος να ρωτήσει το αυτονόητο για την Κυπριακή τραγωδία; Δεν βρέθηκε ένας να αναρωτηθεί πως ίσως να μην ήταν ατύχημα, πως ίσως να ήταν "κάτι άλλο" αυτό που προκάλεσε την έκρηξη στην στρατιωτική - ναυτική βάση;

Πως είναι δυνατόν όλοι να μιλούν για υψηλές θερμοκρασίες που προκάλεσαν την έκρηξη στα πυρομαχικά (;) όταν αυτή έγινε την πιο δροσερή ώρα του 24ώρου;
Πως είναι δυνατόν να έχουν το θράσος να τα ρίχνουν στην ζέστη όταν η ανάφλεξη έγινε 5.30 τα ξημερώματα;

Εντάξει παλικάρια, και η εισβολή "ατύχημα" ήταν. Όπως και η πτώση του ελικοπτέρου 9 χρόνια πριν, που μέσα σε λίγα λεπτά είχε βγει το "πόρισμα" από τους Κληριδο-Σημίτηδες: Ατύχημα...

Η ατυχία του να είσαι Έλληνας. Αυτό πληρώνει η Κύπρος. Τίποτε άλλο. Κάποιοι επωφθαλμιούν να αρπάξουν τα πάντα από το μαρτυρικό νησί. Και δεν διστάζουν να καίνε από ανθρώπους μέχρι φακέλους, δεν διστάζουν να ρίχνουν τις άμυνες και να "προκαλούν" σε μία ακόμη εισβολή. Δεν διστάζουν να τα δώσουν όλα, για να μπορούν κι αυτοί να κοιμούνται ήσυχοι... Δεν διστάζουν να κόβουν δεσμούς για να "αιωρηθούν" χωρίς κανέναν σύμμαχο. Η Κύπρος πληρώνει την Ελληνική της ιστορία, πληρώνει το θάρρος του Τάσσου Παπαδόπουλου, πληρώνει την υπερηφάνεια των σημερινών κατοίκων της... Η Κύπρος πληρώνει την ατυχία της να επιλέξει τους ανίκανους για να την οδηγήσουν προς τα εμπρός.

Σήμερα η Κύπρος αποχαιρέτησε τους νεκρούς της και μέσα σε μία θύελλα προβλημάτων καλείται να μαζέψει τα κομμάτια της και να στηθεί ολόρθη απέναντι στα σχέδια που κάνανε άλλοι γι αυτήν, χωρίς αυτήν... Η ιστορία επαναλαμβάνεται και οι εκδοχές της είναι πολλές. Ο Ελληνισμός της Κύπρου πρέπει σήμερα να μπορέσει να πει και πάλι "Όχι" στους εφιάλτες που τον έχουν κυκλώσει...

Στην Κύπρο έγινε ένα μαζικό εθνικό έγκλημα. Και οι "εκτελεστές" αυτού του εγκλήματος συνεχίζουν απτόητοι το... "έργο" τους...

Κωνσταντίνος με πληροφορίες από "Ολυμπία"

Ένα νέο κόμμα, με τη συμμετοχή του Μίκη Θεοδωράκη, βρίσκεται στα σκαριά και η δημιουργία του θα ανακοινωθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει το ΠΟΝΤΙΚΙ αύριο πρόκειται να γίνει η συνάντηση των 8 που θα πρωτοστατήσουν στην δημιουργία του νέου κομματικού φορέα.

Ο πρώην πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ και πρώην συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου Ν. Κοτζιάς, ο πανεπιστημιακός Ν. Μαριάς , ο εργατολόγος Α. Μητρόπουλος η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σοφία Σακοράφα, ο πρώην σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου σήμερα ανεξάρτητος βουλευτής Β. Παπαχρήστος , ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παν. Κουρουμπλής, ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρος αλλα και ο συνταγματολόγος και στέλεχος του ΣΠΙΘΑ Γ. Κασσιμάτης θα συναντηθούν προκειμένου να προχωρήσουν στην σύνταξη μίας διακύρηξης μέσα στην οποία θα αναφέρεται ότι είναι αναγκαία η δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα που στόχο θα έχει την απήχηση των προβλημάτων της κοινωνίας στην μετά μνημονιακή περίοδο.

Οι πληροφορίες λένε ότι τα στελέχη αυτά βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς και με το ιστορικό στέλεχος της αριστερές Μανώλη Γλέζο αλλά και με τον Γιάννη Δημαρά ο οποίος όμως συνομιλεί και με τον Φώτη Κουβέλη.

Όπως γίνεται αντιληπτό μέσα από την δημιουργία αυτού του φορέα θα εκφραστεί το κομμάτι εκείνο των πολιτών που συμφωνούν με τις διαπιστώσεις που έχει εκφράσει κατά καιρούς ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης (αφού ο Γ. Κασσιμάτης είναι στενός συνεργάτης του και στέλεχος του ΣΠΙΘΑ) αλλά και ένα κομμάτι των αγανακτισμένων του Συντάγματος.


Σχόλιο ιστολογίου: Δυστυχώς, εάν επαληθεύονται οι συγκεκριμένες πληροφορίες, τότε επαληθεύονται και όλα τα σενάρια που κυκλοφορούσαν εδώ και μήνες και ήθελαν τον Μίκη να λειτουργεί ως "βαλβίδα εκτόνωσης" αλλά και ωςπροπομπός ή σημείο (επανα)συγκέντρωσης, και αναστήλωσης του ΠΑΣΟΚ. Τα στελεχιακά "συμπληρώματα" που θα γίνουν στο μέλλον, θα καταδείξουν και το αληθές ή ψευδές των σεναρίων αυτών...
Με δεδομένο πως οι λύσεις που έχουν πλέον πέσει στο τραπέζι για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους περιλαμβάνουν σε όλες τους δυνατούς ... συνδυασμούς μιας κάποιας μορφής “χρεοκοπία”, εν προκειμένω τον ... τεχνικό όρο της “επιλεκτικής χρεοκοπίας”, που – όπως ακούσαμε και δια στόματος του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου – είναι περισσότερο μια αξιολόγηση παρά μια “απτή πραγματικότητα” για τον πολίτη και τη χώρα, καλό θα ήταν να επιχειρήσουμε μια αποκρυπτογράφηση του όρου, μια προσέγγιση του τι θα σημάνει για την καθημερινότητα ενός εκάστου...
εξ' ημών μια τέτοια εξέλιξη.

Τι δηλαδή “κρύβουν” οι καινοφανείς για τους περισσότερους από εμάς όροι του selective default (επιλεκτική χρεοκοπία) ή restricted default (περιορισμένη χρεοκοπία). Και σε τελική ανάλυση τι έχουμε να χάσουμε (γιατί περί ... κέρδους δεν υφίσταται θέμα)...

Για τις τράπεζες το σίγουρο είναι ότι η κήρυξη μιας “επιλεκτικής χρεοκοπίας” θα σημάνει αυτομάτως έκπτωση μέρους των εγγυήσεων που έχουν καταθέσει στην ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες. Οι οποίες έχουν ανοικτή γραμμή ρευστότητας με την ευρωτράπεζα και έχουν καταθέσει ως εγγύηση (collateral) ομόλογα ελληνικού δημοσίου. Με την κήρυξη σε selective default αυτομάτως οι εγγυήσεις των τραπεζών ή μέρος αυτών καταπίπτουν. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς από τα 130 δις ευρώ εγγυήσεων στην ΕΚΤ θα καταπέσουν περί τα 50 με 60 δις. Αυτό σημαίνει έλλειμμα στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, κατ΄επέκταση περαιτέρω μείωση στην σχεδόν μηδενική χορήγηση δανείων. Με πιο απλά λόγια δάνεια γιοκ για επιχειρήσεις και ιδιώτες, τουλάχιστον για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά τώρα το εάν θα υπάρξει επίπτωση στις καταθέσεις των ιδιωτών, το σίγουρο είναι πως τα λεφτά μας δεν θα χαθούν! Μην ξεχνάμε πως σε μια τέτοια περίπτωση αναμένεται να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance-ELA) με δυο λόγια ένα “έκτακτο ταμείο ρευστότητας” για τις τράπεζες, με στόχο να διασφαλιστεί η ρευστότητά τους, έστω για ένα πεπερασμένο χρονικό διάστημα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως στο πλέον ακραίο σενάριο θα επιβληθεί για λίγο ένα πλαφόν στην ανάληψη καταθέσεων, αν και οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι μάλλον μηδενικές!

Μην ξεχνάμε πως και στην Ευρωζώνη έχουμε ένα τέτοιο πρόσφατο παράδειγμα, με την Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας να κάνει χρήση, προ διμήνου, του ELA, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρευστότητας των ιρλανδικών τραπεζών.

Και ούτε τότε έχασε κανείς τα λεφτά του ...

Πώς φτάνουμε στο default, πότε πληρώνονται στα CDS

Πρώτα όμως ας δούμε ποια είναι η διαδικασία κήρυξης μιας χώρας σε καθεστώς χρεοκοπίας, πως στοιχειοθετείται ένα “πιστωτικό γεγονός”, τι γίνεται με τα περιβόητα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας (cds) και ποιοι είναι οι υπεύθυνοι να επιβεβαιώσουν κάτι τέτοιο.
Η ISDA (International Swaps and Derivatives Association), είναι η διεθνής υπηρεσία διακανονισμών χρηματοοικονομικών συναλλαγών, η υπηρεσία δηλαδή που επί της ουσίας πιστοποιεί τις αξιολογήσεις κάθε εκδότη ομολόγου, που με δυο λόγια πιστοποιεί πότε και πως συντρέχει λόγος χρεοκοπίας, άρα και πληρωμής των ασφαλίστρων κινδύνου.

Με βάση τους κανόνες της ISDA, τα Credit Default Swaps (CDS) πληρώνονται στον κάτοχο όταν συντρέχει τουλάχιστον ένας εκ τριών βασικών παραμέτρων: όταν υπάρχει αδυναμία (στάση) πληρωμών εκ μέρους του εκδότη κάθε ομολόγου, όταν ... αποκηρύσσεται από τον εκδότη η υποχρέωση πληρωμής (Repudiation) ή όταν αποφασίζεται αναδιάρθρωση του υφιστάμενου χρέους (Restructuring). Το τελευταίο φυσικά εμπεριέχει την επιλογή του “κουρέματος” (haircut) του χρέους, ήτοι την αποπληρωμή μέρους της αξίας κάθε ομολογιακής έκδοσης έναντι της αρχικής, ονομαστικής.

Υπό αυτή την έννοια η επιλογή της μετακύλισης χρέους (roll over), έτσι όπως σχεδιαζόταν στην γαλλική πρόταση (με ανταλλαγή ομολόγων άμεσης λήξης με άλλα 30ετούς διάρκειας έναντι αλλαγής στους όρους – επιτόκια της αρχικής έκδοσης), συνιστά μια ήπια μορφή Restructuring, που οδηγεί σε αυτό που πλέον πρέπει να συνηθίσουμε να αποκαλούμε “επιλεκτική χρεοκοπία”.

Ειδικότερα όσον αφορά στο θέμα της αναδιάρθρωσης χρέους η ISDA περιλαμβάνει στα ... προαπαιτούμενα για να χαρακτηρίσει ως “restructuring credit event” μια αλλαγή στους όρους μιας ομολογιακής έκδοσης είτε την αλλαγή του επιτοκίου, είτε την υποβάθμιση της αξιολόγησης μιας έκδοσης, είτε την αλλαγή στις ημερομηνίες αποπληρωμής-λήξης ομολόγων, είτε την αλλαγή στο ... νόμισμα αποπληρωμής κάθε ομολόγου (για παράδειγμα έκδοση σε ευρώ, πληρωμή σε τρίτο νόμισμα), είτε τέλος την τροποποίηση βασικών όρων της αρχικής έκδοσης (έξτρα κουπόνι, λοιπά κίνητρα προς τους κατόχους).

Αντιθέτως ΔΕΝ συνιστά άμεση πληρωμή των cds η απευθείας υποβάθμιση του ίδιου του εκδότη μιας ομολογιακής έκδοσης. Με δυο λόγια δεν “πυροδοτεί” την πληρωμή των cds η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας που έχει εκδώσει ένα ομόλογο, ούτε καν αν η συγκεκριμένη χώρα έχει “βαθμολογηθεί” από τους οίκους αξιολόγησης ως χρεοκοπημένη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η κατηγοριοποίηση της ISDA μεταξύ των διαφόρων μορφών “αναδιάρθρωσης”. Με δυο λόγια ποια είναι η διαφορά μεταξύ εθελοντικής ή υποχρεωτικής αναδιάρθρωσης, εθελοντικής ή υποχρεωτικής συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων στην “τροποποίηση” του χρέους.

Σύμφωνα με την ISDA επισήμως ΔΕΝ υπάρχει καμία διαφορά ως προς την μορφή. Επί του πρακτέου όμως εάν το 75% των κατόχων μιας ομολογιακής έκδοσης συμφωνήσουν στις αλλαγές όρων της έκδοσης, τότε αυτοδικαίως χαρακτηρίζεται ως “εθελοντική” η αναδιάρθρωση και “τιμολογείται” ως τέτοια (selecitve default εν προκειμένω) ... Ως εκ τούτου μια εθελοντική μετακύλιση χρέους (νέα ομόλογα, νέοι όροι αποπληρωμής) ΤΥΠΙΚΑ δεν πυροδοτεί “πιστωτικό γεγονός”, άρα ΔΕΝ πληρώνονται τα cds.

Επί του πρακτέου και στο ερώτημα εάν ένα “πιστωτικό γεγονός” στην Ελλάδα θα οδηγούσε σε μαζικές πληρωμές των ασφαλίστρων κινδύνου, η ISDA έχει ξεκάθαρη απάντηση: ΟΧΙ!

Συγκεκριμένα εκτιμά πως – με στοιχεία της 1ης Ιουλίου 2011 – το σύνολο των CDS έναντι μιας ελληνικής χρεοκοπίας άγγιζαν τα 4,8 δις δολάρια. Με δεδομένο πως από το σύνολο αυτών των cds περί το 50% αντιστοιχεί σε πωλητές τους και το εναπομείναν ήμισυ σε σημερινούς κατόχους τους, ακόμα κι αν κηρυχθεί επισήμως απαιτητή η πληρωμή τους, αυτό θα σήμαινε σε πληρωμές 2,4 δις δολαρίων!Με την πλάτη στο τοίχο οι Ευρωπαίοι ηγέτες, λόγω των συνεχών υποβαθμίσεων στην πιστοληπτική ικανότητα των οικονομιών της Ευρωζώνης, πιέζονται να συναντηθούν εκτάκτως για να συζητήσουν τις πιθανές διεξόδους.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι Ευρωπαίοι εξετάζουν πλέον ακόμα και το ενδεχόμενο για κάποια μορφή «χρεωκοπίας» της Ελληνικής οικονομίας, ώστε να μειωθεί το ελληνικό χρέος και να σταματήσει η διαφαινόμενη μετάδοση της κρίσης στην Ιταλία και στην Ισπανία, των οποίων τα spread έχουν πάρει την ανιούσα.

"Θα γίνει έκτακτη σύνοδος κορυφής την Παρασκευή," δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των Βρυξελλών στο Reuters, καθώς οι αγορές έχουν βάλει στο στόχαστρο τα ιταλικά ομόλογα.

Πάντως, οι Γερμανοί αντιδρούν στο ενδεχόμενο σύγκλησης συνόδου κορυφής, και η εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι «Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για μια έκτακτη σύνοδο». «Τώρα θα πρέπει κατ΄ αρχήν να συζητήσουμε τις αποφάσεις του Eurogroup για το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας» πρόσθεσε, παρότι χτες ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στην τηλεόραση, θεωρούσε πιθανή μια έκτακτη σύνοδο κορυφής για την κρίση στην Ευρωζώνη κυρίως ως ένα πρόσθετο ψυχολογικό μήνυμα για να ησυχάσουν οι αγορές.

Αφορμή για να στρέψουν οι αγορές τα πυρά τους στην Ιταλική οικονομία ήταν οι τριβές που υπάρχουν ανάμεσα στο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Τζ. Τρεμόντι, και τα προβλήματα στον Ιταλικό τραπεζικό τομέα.

Όπως δήλωσε ο W. Buiter, πρώην κεντρικός τραπεζίτης στη Μ. Βρετανία, είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης από την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία στις οικονομίες που συνιστούν τον πυρήνα της ευρωζώνης.

"Είμαστε αντιμέτωποι με μια μεγάλη αλλαγή εδώ, μια συστημική κρίση" δήλωσε και τόνισε ότι: "πρόκειται για ζήτημα ζωής και θανάτου για την Ευρωπαϊκή Ένωση".

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη βδομάδα, οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών παραδέχτηκαν για πρώτη φορά ότι το γερμανικό σχέδιο για συμμετοχή ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα επιφέρει πιθανώς μια επιλεκτική χρεωκοπία, σενάριο που απορρίπτει μετά βδελυγμίας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως είπε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Jan Kees de Jager, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επιλεκτικής χρεωκοπίας της Ελλάδας: «Δεν αποκλείεται [η επιλεκτική χρεωκοπία] πλέον. Προφανώς η ΕΚΤ έχει τονίσει ότι εμμένει στην θέση της, αλλά οι 17 υπουργοί οικονομικών δεν το αποκλείουν πια, οπότε έχουμε περισσότερες επιλογές».

Μέχρι τώρα, τα σενάρια για το πακέτο διάσωσης είναι δύο: η επαναγορά ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, και η γερμανική πρόταση για ανταλλαγή ομολόγων με μεγαλύτερο κέρδος. Και τα δύο σενάρια θεωρούνται από τους οίκους αξιολόγησης ότι ισοδυναμούν με χρεωκοπία ή στην καλύτερη περίπτωση «επιλεκτική χρεωκοπία». Όμως οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιέζονται να συζητήσουν κάθε πιθανή λύση προκειμένου να αποφύγουν την μετάδοση της κρίσης στην Ιταλία και την Ισπανία, εξέλιξη που θα κοστίσει πολύ περισσότερο στην ευρωζώνη από ότι η διάσωση της Ελλάδας.

Οι συνέπειες της μετάδοσης της κρίσης

Αν η κρίση μεταδοθεί στην Ιταλία και την Ισπανία, το κόστος για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν δυσβάσταχτο. Όπως εκτίμησε ο κ. Buiter, το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης θα χρειαζόταν ακόμα 2 τρις ευρώ για για να διασώσει τις οικονομίες αυτές εάν μείνουν εκτός αγορών.

Εν τω μεταξύ, το ΔΝΤ έστειλε την Τρίτη τελεσίγραφο στην Ιταλία να πάρει άμεσα μέτρα για να μειώσει το έλλειμμά της κεντρικής κυβέρνησης κάτω από το 3% μέχρι το 2012.

Από iefimerida
«Mε τον τρόπο που πολιτεύεται η Ελλάδα σήμερα, μας σπρώχνει αναγκαστικά στην αγκαλιά της Τουρκίας, δεν έχουμε άλλη επιλογή». Αυτή τη χαρακτηριστική φράση χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός Πούτιν σε παλαιότερη σύσκεψη των στενότερων συνεργατών του, σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές στη ρωσική πρωτεύουσα. Φράση που θεωρείται, από διπλωματικούς παρατηρητές, ενδεικτική του κλίματος «βαθειάς κατάψυξης» που έχει επικρατήσει στις ελληνορωσικές σχέσεις, που βρίσκονται τώρα σε «σημείο μηδέν», σημείο που έχει να εμφανισθεί δεκαετίες.

Η ακύρωση, την τελευταία στιγμή και με «σχεδιασμένα» άκομψο τρόπο, από τη ρωσική διπλωματία, που είναι από τις πιο σχολαστικές παγκοσμίως στη «σημειολογία του πρωτοκόλλου», της επίσκεψης του κ. Λαμπρινίδη στη ρωσική πρωτεύουσα, δείχνει ότι η Μόσχα έπαυσε πλέον να τηρεί και τα προσχήματα, σύμφωνα με πεπειραμένους αναλυτές. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν έχει λόγους να διατηρεί μια επίφαση ομαλότητας, αλλά επιθυμεί αντίθετα να δείξει τη δυσφορία της τόσο για το ουσιαστικό πάγωμα των διμερών σχέσεων, όσο και για τον ανοίκειο τρόπο που φέρεται συχνά η Αθήνα, εκ προθέσεως ή όχι. Για πρώτη φορά, κατά τρόπο μάλλον σπάνιο στη ρωσική και σοβιετική διπλωματική παράδοση, η Μόσχα δείχνει επίσης να εισάγει μια διαφοροποίηση ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τη γενικότερη έννοια της «Eλλάδας», η ιδέα της οποίας έχει σημαντική, πολύ θετική φόρτιση στην ιδεολογία της Ρωσίας εν γένει και του ρωσικού κρατισμού ειδικά.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, υπόψιν των οποίων θέσαμε αυτές τις πληροφορίες και εκτιμήσεις, υποστηρίζουν πάντως ότι ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Λένε ότι δεν έχουν γίνει δέκτες ρωσικών παραπόνων ή δυσφορίας με την Ελλάδα. Υποστηρίζουν ότι η Αθήνα επιθυμεί διακαώς τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Υπενθυμίζουν ότι η επίσκεψη Λαμπρινίδη δεν είχε ανακοινωθεί επισήμως από τα δύο Υπουργεία. Υπογραμμίζουν ότι δεν είναι η Αθήνα αλλά η Σόφια υπεύθυνη για τις διαρκείς ματαιώσεις των αποφάσεων για τον περίφημο αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, στην κατασκευή του οποίου ουδείς πλέον πιστεύει. Τονίζουν ότι συνεχίζεται κανονικά η συνεργασία για τον αγωγό Σάουθ Στρημ, παρόλο που αυτό το σχέδιο, κάποτε εμφανισθέν ως ένα πολύ σημαντικό ελληνορωσικό σχέδιο, εμφανίζεται τώρα μάλλον ως πρότζεκτ Μόσχας-‘Αγκυρας-Ρώμης! Και εξηγούν ότι η ματαίωση, τελευταία στιγμή, της προγραμματισμένης επίσκεψης Δρούτσα, τον περασμένο Δεκέμβριο, δυσάρεστη μεν, οφείλεται στον πολύ σοβαρό λόγο της συμμετοχής του Υπουργού σε κρίσιμης για την Ελλάδα σημασίας ευρωπαϊκό συμβούλιο.

Εντούτοις, διπλωματικοί και πολιτικοί παρατηρητές στη Ρωσία και την Ελλάδα υπενθυμίζουν ότι μια σειρά ουσιαστικών και συμβολικών πράξεων, έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη ψυχρότητα στη Μόσχα έναντι της Αθήνας, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες. Στη Ρωσία έχουν καταλήξει ότι υπάρχει ένα “αμερικανικό κόμμα” στο ελληνικό πολιτικό σύστημα και το κράτος, πολύ ισχυρότερο από αυτό που αντιμετωπίζουν αίφνης σε χώρες όπως η Ιταλία, η Τουρκία και η Γερμανία, με τις οποίες διατηρούν πολύ στενές σχέσεις. ‘Ετσι, όποτε πάει να γίνει κάτι σπουδαίο μεταξύ Αθήνας και Μόσχας, αρχίζει αμέσως ο πόλεμος εναντίον του και το οδηγεί σε ματαίωση. Αναφέρουν σχετικά τους S300, την προσέγγιση Πούτιν-Καραμανλή, την αγορά ρωσικών θωρακισμένων, το σχέδιο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, μεταξύ άλλων.

Μια «αόρατη χειρ» επεμβαίνει κάθε φορά που συμφωνείται κάτι μεταξύ Μόσχας και Αθήνας και ματαιώνει τελικά τα σχέδια. Μετά από έναν αρχικό “αιφνιδιασμό”, δυνάμεις μέσα στο πολιτικό σύστημα ενεργοποιούνται και ανακαλύπτουν όλα τα τρωτά των ελληνορωσικών συμβάσεων και μόνο αυτών. Μπορεί τα γερμανικά υποβρύχια να γέρνουν ή τα αμερικανικά F-16 να μην μπορούν να πολεμήσουν, αφού δεν έχουν σύστημα αυτοπροστασίας, μόνο όμως τα ρωσικά πρότζεκτ γίνονται «φύλλο και φτερό» και ανακαλύπτονται τα κάθε είδους πραγματικά ή φανταστικά τους μειονεκτήματα.

Μερικές φορές μάλιστα η Ελλάδα το πράττει με μειωτικό για τη Ρωσία τρόπο. ‘Όταν η κυβέρνηση Καραμανλή άρχισε να «κάνει νερά» στην υλοποίηση της σύμβασης για τα θωρακισμένα, που η ίδια υπέγραψε ο τότε Υπουργός ‘Αμυνας βρήκε την παγκοσμίως πρωτότυπη μέθοδο να μην βγαίνει στο τηλέφωνο του τότε Ρώσου Πρέσβη και να μην του κλείνει ραντεβού, για να μη βρεθεί σε δύσκολη θέση! Τελικά η σύμβαση ματαιώθηκε από τον επόμενο Υπουργό κ. Βενιζέλο, παρά την επίσημη ρωσική πρόταση να πληρωθούν τα οχήματα με ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Ο νέος Πρέσβης που τοποθετήθηκε στην Αθήνα στις αρχές του 2009 ζήτησε, όπως είθισται στην παγκόσμια πρακτική, να συναντήσει στον αρχηγό της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν τον είδε ποτέ, συνάντησε τελικά και μετά από πολλούς μήνες τον κ. Δρούτσα. Σε όλες τις χώρες του κόσμου, των ΗΠΑ περιλαμβανομένων, είναι θέμα ελάχιστου χρόνου για τον Πρέσβη της Ρωσίας να δει όποιον ζητήσει. Μόνο στην Ελλάδα μπορεί να συμβούν τέτοια πράγματα. Η Ελλάδα ανήκει επίσης στις λίγες χώρες του κόσμου όπου όλο το Υπουργικό Συμβούλιο συνωστίζεται στις εκδηλώσεις της αμερικανικής Πρεσβείας, ενώ ένας Υφυπουργός και μόνον τιμά δια της παρουσίας του τις δεξιώσεις της ρωσικής.

Η τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ εναντίον του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και ο χαρακτηρισμός των συμφωνιών με τη Ρωσία ως λεόντειων υπέρ αυτής, κατά την προεκλογική περίοδο του 2009, δεν ξεχάστηκε ποτέ στη Μόσχα. Παρά τις μεταγενέστερες διορθωτικές κινήσεις, θεωρήθηκε εχθρική ενέργεια, δηλωτική προθέσεων. Οι Ρώσοι παρακολουθούν επίσης με ιδιαίτερη προσοχή τη διαδοχική δραστηριοποίηση του κ. Ρόντος στη Γιουγκοσλαβία, τη Γεωργία, τη Βουλγαρία και την Ουκρανία.

Δεν έχει διαφύγει της προσοχής της ρωσικής διπλωματίας και το γεγονός ότι, ενώ καρκινοβατούν οι ελληνορωσικές σχέσεις, αν και εδράζονται σε ένα σημαίνον ιστορικό υπόβαθρο αιώνων, η Αθήνα πήρε πολύ θεαματικές πρωτοβουλίες συγκαλώντας ή προτιθέμενη να συγκαλέσει κοινές συνεδριάσεις Υπουργικών Συμβουλίων με την Τουρκία και το Ισραήλ, και δημιουργώντας ad hoc όργανα συνεργασίας με αυτές τις χώρες, που, εξ αντιδιαστολής, θεωρήθηκαν επίσης ενέργειες που αντανακλούν τις στρατηγικές προτεραιότητες της Αθήνας.

Και στα «ήσσονα» άλλωστε θέματα, μόνο καλάδεν μπορούν να χαρακτηρισθούν τα πράγματα. Η ρωσική Τράπεζα Εξωτερικού Εμπορίου και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Σμπερμπάνκ) περιμένουν έξη μήνες την έκδοση άδειας για τη λειτουργία υποκαταστημάτων τους στην Αθήνα. Δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα εμπόδια συναντούν επίσης μία επένδυση του Ρώσου μεγιστάνα Ρομάν Αμπράμοβιτς και δύο επενδύσεις στη Χαλκιδική και την Κρήτη. Τέλος, δεν έγινε τίποτα για τη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης-Μόσχας που είχε εξαγγελθεί.

Σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την τύχη της Ελλάδας, η Ρωσία δεν μοιάζει να είναι καν στο «ραντάρ» της Αθήνας και η Αθήνα μοιάζει παραδόξως μάλλον να θέλει να το δείχνει. Η σημερινή κατάσταση θυμίζει έντονα την περίοδο 1989-93. Τότε, βοηθούσης και της πολιτικής αστάθειας στην Αθήνα, η Ρωσία εγκαταλείφθηκε από την ελληνική διπλωματία, που ξύπνησε απότομα μόνο όταν η Μόσχα αναγνώρισε τα Σκόπια. Τότε άρχισαν να τρέχουν στη ρωσική πρωτεύουσα οι ‘Ελληνες Υπουργοί, ήταν όμως πολύ αργά. Η Ρωσία είναι ο μόνιμος συνήγορος των κυπριακών θέσεων στον ΟΗΕ, βασική πηγή στρατιωτικού εξοπλισμού για την Κύπρο, το μόνο διαχρονικό ουσιώδες αντιστάθμισμα στις δυτικές πιέσεις, από τον καιρό ακόμα του… Καποδίστρια και του Κολοκοτρώνη. Γι’ αυτό και πολιτικοί τόσο διαφορετικοί όπως ο Μαρκεζίνης, οι δύο Καραμανλήδες, ο Ανδρέας, ο Μακάριος, ο Λυσσαρίδης στράφηκαν προς αυτή και πολέμησαν για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Αυτό κάνουν επίσης σήμερα στην Ευρώπη, επ’ ωφελεία των χωρών τους, πολιτικοί όπως η Μέρκελ, ο Μπερλουσκόνι, ο Σαρκοζί, ο Ερντογάν.