Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

10 Ιουλ 2011

Σαν κλαίουσες παρθένες τα κυβερνητικά στελέχη έχουν πάρει αμπάριζα τα τηλεοπτικά κανάλια και μιλούν για το φαινόμενο της πολιτικής βίας που έχει ενσκήψει εσχάτως στην ελληνική πραγματικότητα.

Τι για φασιστικές αντιλήψεις και πρακτικές ακούμε, τι για επικίνδυνα για τη δημοκρατία φαινόμενα, τι για σκηνικά πολιτικής ανωμαλίας, τι για βιασμό της Δημοκρατίας. Κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αποδείξεις, τα βάζουν με τους Αγανακτισμένους της πλατείας, σιχτιρίζουν τα τσαντίρια που έχουν στηθεί στο Σύνταγμα, «ανησυχούν» για το πολιτικό μας σύστημα.

Πίσω από όλα αυτά τα ωραία λόγια για τη δημοκρατία, τις κατηγορίες κατά της οργής των πολιτών και τους όρκους τους στο κοινοβουλευτικό σύστημα που τόσο πολύ έχει βοηθήσει την Ελλάδα κρύβεται κάτι άλλο. Κρύβεται το άγχος της δικής τους πολιτικής επιβίωσης.

Χάνουν το μαγαζάκι τους με λίγα λόγια και γι’ αυτό έχουν πάθει πανικό. Και αυτό δεν αφορά μόνο τους ΠΑΣΟΚΟΥΣ αλλά όλους εκείνους που ξαφνικά θυμήθηκαν τη δύσμοιρη δημοκρατία.

Δεν αντιλαμβάνονται όμως ότι ο κόσμος μπορεί να φαίνεται ότι λειτουργεί ως όχλος, έχει όμως και πολιτικό κριτήριο, ειδικά όταν παίζεται η δική του επιβίωση. Και είναι σίγουρο ότι δε θα χαριστεί σε κανέναν βουλευτή, από οποιοδήποτε πολιτικό χώρο. Το πολιτικό προσωπικό που θα ανάξιο να την βγάλει από την κρίση είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα φάει κλωτσιά από την κοινωνία.

Σίγουρα δεν είναι ωραίο φαινόμενο να γίνονται επεισόδια ακόμη κι όταν αυτοί που προπηλακίζονται έχουν κατά καιρούς παίξει με τη νοημοσύνη όλων μας. Όμως, ας καταλάβουν οι δήθεν πατριώτες που κόπτονται για την ποιότητα της δημοκρατίας ότι η δημοκρατία δεν ισχύει α λα καρτ. Δεν μπορεί δηλαδή να κλαίμε σαν χήρες όταν τρώει γιαούρτια ένας βουλευτής και να μην κλαίμε όταν κάποιος δεν έχει να πληρώσει τα φάρμακα του παιδιού του.

Δεν είναι βιασμένη η δημοκρατία όταν κάποιοι φωστήρες αποφάσισαν να βάλουν υπογραφή σε ένα κείμενο που λέει ότι ο πατέρας μου που παίρνει 360 ευρώ το μήνα από τον ΟΓΑ θα πρέπει να απωλέσει το 6% για να σώσει την πατρίδα;

Δεν είναι επικίνδυνο φαινόμενο να χάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι τρεις και τέσσερις μισθούς όταν αυτοί δεν κινούνται πάνω από τα 1.200-1.500 ευρώ; Για σκεφτείτε τι θα πουν στα παιδιά τους αυτοί οι άνθρωποι που δεν έχουν να πληρώσουν τα φροντιστήριά τους;

Μήπως να μας δικαιολογήσει ο κ. Παπουτσής, που τόσο κόπτεται για τις απειλές που δέχεται η γυναίκα του και το παιδί του, πώς τα δικά του ΜΑΤ οδήγησαν έναν δημοσιογράφο σε ολική απώλεια ακοής; Ή ακόμη να μας πει για τον Γιάννη Καυκά που γλίτωσε την τελευταία στιγμή της ζωή του αφού κάποιος αστυνομικός τον χτύπησε με πυροσβεστήρα; Εκείνες οι ΕΔΕ που υποσχέθηκε που είναι;

Επικίνδυνα για τη δημοκρατία γίνονται εκείνα τα φαινόμενα και οι πρακτικές που στρέφονται κατά των ασθενών και αδυνάτων. Που οι πολιτικοί μας φωστήρες αντιμετωπίζουν τα περήφανα γηρατειά σαν σκουπίδια και αναγκαίο κακό.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά για τους δήθεν λυπημένους με τα φαινόμενα βίας κατά πολιτικών. Ας διαβάσουν τη δημοσκόπηση που λέει πως οι μισοί Έλληνες δεν αποδοκιμάζουν τέτοιες πρακτικές. Γιατί, μήπως οι πολίτες στρέφονται ξαφνικά κατά της δημοκρατίας; Αστεία πράγματα, η απόγνωση φέρνει και πράξεις ακραίες, ας το καταλάβουν επιτέλους αυτοί που δεν έχουν πληρώσει ποτέ φόρους, τέλη κυκλοφορίας και έκτακτες εισφορές.

Αξιότιμοι κύριοι πολιτικοί, δεν χρειάζονται δακρυγόνα για να κλάψει τη δημοκρατία. Είναι πολύ αργά για δάκρυα. Τη δημοκρατία όπως την ξέραμε, άλλωστε, την έχει αντικαταστήσει η… debtocracy ή δημοκρατία του χρέους.

Πηγή


Οι συζητήσεις για την κρίση στην Ελλάδα σημείωσαν θεμελιώδη μεταστροφή τις τελευταίες μέρες και τώρα επικεντρώνονται στη μείωση του υπέρογκου χρέους , παρά στην βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση της κρίσης, γράφει η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές "κοντά στις συνομιλίες".

Οι συνομιλίες ξεκίνησαν πριν δυο εβδομάδες με τις προτάσεις των γαλλικών τραπεζών να ενθαρρύνουν τους επενδυτές να συμβάλλουν στο νέο σχέδιο διάσωσης για τα επόμενα τρια χρόνια, αναφέρει η εφημερίδα για να συμπληρώσει:

"Τώρα έχουν μεταθέσει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε η Ελλάδα να περικόψει το βάρος του χρέους της, ύψους 350 δισ. ευρώ, εκμεταλλευόμενη τις μεγάλες μειώσεις στις τιμές που εμπορεύονται τα κρατικά ομόλογο σήμερα. Ενα άτομο που μετείχε στις διαπραγματεύσεις δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι συνομιλίες για τον περιορισμό του χρέους είναι "εν δυνάμεις μετασχηματιστικές"...

Αξιωματούχοι της ΕΕ δηλώνουν πως υπάρχουν κάποιες ενδείξεις συναίνεσης μεταξύ των κυβερνήσεων για τον χειρισμό του χρέους και για το κατά πόσον θα πρέπει να διακινδυνεύσουν την επιλεκτική χρεοκοπίας της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης. Οι συνομιλίες για το θέμα αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι τον Σεπτέμβριο, τονίζουν οι ίδιες πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal.

Ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα, αναφέρει ότι θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να επιτροπεί στο ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης να χρηματοδοτήσει, άμεσα ή έμμεσα, αγορές ελληνικών ομολόγων σε μειωμένες τιμές. Η πρόταση αυτή είχε μπλοκαριστεί στις αρχές του χρόνου, κυρίως από τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Ο αξιωματούχος σημειώνει ότι το ενδεχόμενο άμεσης αγοράς από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία κατέχει δεκάδες δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, επίσης πιθανόν να συζητηθεί.

Στις ιδέες που συζητούνται περιλαμβάνονται επίσης ανταλλαγές ομολόγων στο πρότυπο του Σχεδίου Μπρέιντι, της δεκαετίας του 80, βάσει του οποίου μειώθηκε το χρέος της Λατινικής Αμερικής.


Ποιο αποτελεί ισχυρότερη πηγή εξουσίας; Η λαϊκή θέληση ή το χρήμα;

Σήμερα εμείς οι ίδιοι, εδώ και τώρα και όχι κάποια ιστορικά πρόσωπα, βρισκόμαστε (και μάλιστα από τη μια στιγμή στην άλλη), μπροστά σε μια κατάσταση τέτοια όπου καλούμαστε να διαπιστώσουμε και να δοκιμάσουμε τη δύναμη ή την αδυναμία της ίδιας δημοκρατίας. Καλούμαστε να απαντήσουμε στο προαιώνιο ερώτημα. Δημοκρατία ή οικονομία; Τι από τα δύο είναι το πιο ισχυρό; Ποιο από τα δύο πρέπει να υποχωρεί έναντι του άλλου;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό έχει μεγάλη σημασία, γιατί αν υποτεθεί ότι πρέπει να υποχωρεί η Δημοκρατία (λαϊκή θέληση), τότε αυτό… σημαίνει ότι η λαϊκή θέληση είναι μια πολυτέλεια η οποία μπορεί να υπάρχει μόνο όταν οι οικονομικές συνθήκες και τα οικονομικά συμφέροντα το επιτρέπουν. Διαφορετικά θα πρέπει, είτε να αυτοπεριορίζεται είτε να περιορίζεται δια της βίας.

Εκεί που όλοι θεωρούσαμε ότι έχουμε ένα Σύνταγμα, το οποίο υποτίθεται ότι ήταν το απαραβίαστο κεντρικό κείμενο της δημοκρατίας μας, ξαφνικά βλέπουμε αυτό να υποχωρεί και να παραβιάζεται μπροστά στην ανάγκη λήψης οικονομικών μέτρων αντίθετα προς τη θέληση του λαού, τα οποία μέτρα μάλιστα σκοπεύουν μόνο προς εξασφάλιση των χρημάτων των ντόπιων και διεθνών τοκογλύφων.

Ποιος λοιπόν στην πραγματικότητα κυβερνά; Ο λαός ή τα οικονομικά συμφέροντα;

Πολλοί λένε πως μπορεί η Δημοκρατία να εφευρέθηκε στην αρχαία Αθήνα, αλλά αυτό έγινε γιατί είχαν την ευκαιρία μερικές χιλιάδες Αθηναίων να διαλογίζονται και να διαβουλεύονται στην Πνύκα, αφού για τα προς το ζειν φρόντιζαν ένα εκατομμύριο δούλοι. Όταν όμως έσφιξαν τα πράγματα, η Αθηναϊκή Δημοκρατία καταλύθηκε και δεν τους έσωσε ο διάλογος και η συναπόφαση.

Η θέση αυτή δεν απαντά γιατί η δημοκρατία σώζεται μέχρι τις μέρες μας και δεν ήταν ένα παροδικό φαινόμενο. Όμως οι επικριτές απαντούν ότι η δημοκρατία σήμερα δεν έχει καμία σχέση με εκείνη την Άμεση Δημοκρατία. Η Δημοκρατία σήμερα διατηρείται μόνο με την αντιπροσωπευτική ολιγαρχική της μορφή, στην οποία κουμάντο κάνουν οι μειοψηφίες και όχι με την μορφή της γνήσιας Άμεσης Δημοκρατίας και αυτό μόνο επειδή το θέλουν τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα για να την πασάρουν ως ετικέτα, ως περιτύλιγμα και ως όπιο και εξαπάτηση των λαών προκειμένου, να προβαίνουν ήσυχα στην οικονομική τους εκμετάλλευση.

Το δικό μας πολιτικό σύστημα γνωρίζει πολύ καλά τι αξία έχει η σημερινή αντιπροσωπευτική δημοκρατία (δηλαδή μόνο ως περιτύλιγμα και εξαπάτηση), γι’ αυτό και είναι συσπειρωμένο και απόλυτα συναινετικό προς τα μέσα, ενώ αντίθετα παρουσιάζεται διαφωνών και αντιδικών προς τα έξω, προς το λαό.

Με αυτή τη λογική, “πολύ καλά κάνουν” οι επαγγελματίες πολιτικοί μας και πολύ καλά το δουλεύουν το μαγαζί τους. Δεν φοβούνται καθόλου, ούτε ανησυχούν από το φαινόμενο της πλατείας και κυρίως από το αίτημα περί Άμεσης Δημοκρατίας, κάτι που ουδέποτε εφαρμόστηκε, πλην της αρχαίας Αθήνας και ούτε μπορεί να εφαρμοστεί.

Εκείνο που φοβάται η επαγγελματική πολιτική ελίτ και προσπαθεί να το τσακίσει εν τη γενέσει του με τα ΜΑΤ κ.λ.π. είναι ότι η οικονομική κατάσταση και η αγανάκτηση του λαού μπορεί να επιφέρει αλλαγή στην πολιτική ελίτ της χώρας, μέσα από θεσμικές αλλαγές. Δηλαδή φοβάται ότι μια λαϊκή εξέγερση μπορεί να απομακρύνει τα υπάρχοντα πολιτικά πρόσωπα και κυρίως συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα από την εξουσία και να τα αντικαταστήσει με άλλα. Αυτό δηλαδή που είναι και η αιτία όλων των εμφυλίων συγκρούσεων.

Η δική μας κατεστημένη κληρονομική πολιτικοοικονομική ελίτ, όπως και κάθε βολεμένη ελίτ, δεν μπορεί να το διανοηθεί αυτό και θα πολεμήσει μέχρι τέλους, προκειμένου να αποφύγει την κατάρρευσή της και την απομάκρυνση των πολιτικών οικογενειών από την εξουσία και τα δημόσια ταμεία.

Επομένως στην επικείμενη σύγκρουση, που δεν θα αργήσει, το λαϊκό αίτημα θα πρέπει να είναι ορισμένο. Θα πρέπει να γίνουν εκείνες οι θεσμικές αλλαγές που θα σπάνε τους περιορισμούς μιας κλειστής ελίτ, ώστε να μπορούν νέες λαϊκές δυνάμεις να ανέρχονται στην εξουσία, μέσα από τη γνήσια λαϊκή βούληση και στήριξη και ταυτόχρονα να είναι συνεχής ο πλήρης λαϊκός έλεγχος των οργάνων της εξουσίας.

Φάντασμα του μέχρι πρότινος εαυτού της θυμίζει η ΕΕ. Τα σημάδια αποσύνθεσης θεμελιωδών χαρακτηριστικών της πολλαπλασιάζονται. Μοιραία ημέρα η Τρίτη, 5 Ιουλίου, αποτύπωσε ανάγλυφα, εξαιτίας της τυχαίας σύμπτωσης μιας σειράς γεγονότων, τον εκφυλισμό της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Στην Καρλσρούη, έδρα του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, άρχισε η εκδίκαση της προσφυγής κορυφαίων προσωπικοτήτων της ηγετικής χώρας της ΕΕ εναντίον της βοήθειας προς την Ελλάδα, που επιδιώκουν να χαρακτηριστεί από τους δικαστές ως παραβίαση του γερμανικού Συντάγματος! Ποιος να το φανταζόταν ποτέ ότι όχι απλώς το υποτιθέμενο πακέτο "διάσωσης" της Ελλάδας που διασφαλίζει τα συμφέροντα των γερμανικών τραπεζών αλλά και η ίδια η ιδέα της "ευρωπαϊκής αλληλεγγύης" θα σύρονταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου!

Τα σύνορα ξαναϋψώθηκαν την ίδια ημέρα, την Τρίτη, από τους Δανούς. Εστησαν τελωνειακούς σταθμούς στις εισόδους της χώρας από τις δύο άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ με τις οποίες συνορεύουν - τη Γερμανία και τη Σουηδία. Η ελεύθερη κίνηση προσώπων εντός της ΕΕ ανήκει στο παρελθόν.

"Γροθιά στο στομάχι" χαρακτήρισε ο δεξιός Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσους Κοέλιου την άκρως προκλητική υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας του κατά τέσσερις (!) βαθμίδες εντελώς αναιτιολόγητα από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Moody's. "Μας αφαιρούν την ικανότητα κρίσης" παραπονέθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ για το γεγονός ότι η Moody's πέταξε στην κατηγορία των "σκουπιδιών" τα κρατικά ομόλογα της Πορτογαλίας. Μια Ευρώπη που προσκυνά τρεις αμερικανικές ιδιωτικές επιχειρήσεις αξιολόγησης που βρίσκονται στην υπηρεσία των κερδοσκόπων. Θλιβερή εικόνα...

Η εικόνα απαξίωσης της Ελλάδας ενισχύθηκε την εβδομάδα που πέρασε. Εν αρχή ην η συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό "Φόκους" του προέδρου της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. "Οι Ελληνες έχουν δηλώσει την ετοιμότητά τους να υποδεχθούν την έλευση τεχνογνωσίας από την Ευρωζώνη" είπε ο Γιουνκέρ. "Θα στείλουμε δηλαδή εκεί ειδικούς οι οποίοι θα πάρουν τον έλεγχο των πραγμάτων από τα χέρια των Ελλήνων. Αυτό θα μπορούσε να το θεωρήσει η ψυχή του ελληνικού λαού ως νεοαποικιοκρατία" παρατηρεί ο δημοσιογράφος. "Αυτό είναι αλήθεια, η εθνική κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί δραστικά" επιβεβαίωσε ο Γιουνκέρ.

"Δεν έχει μέλλον η Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη" ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος ανάλυσης των "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" του Λονδίνου την ίδια μέρα. Πολύ πιο βαρύς, βαθιά ταπεινωτικός ήταν ο τίτλος που είχε βάλει το γαλλικό περιοδικό "Κουριέ Ιντερνατιονάλ" σε ένα άρθρο του: "Η Ελλάδα σκλάβα της Ευρώπης"! Εξαιρετικά επώδυνο για οποιονδήποτε Ελληνα να το βλέπει γραμμένο. Η χρεοκοπία της Ελλάδας "γίνεται όλο και περισσότερο πιθανή" έγραφαν προχθές σε κύριο άρθρο τους και οι "Τάιμς της Νέας Υόρκης", κατηγορώντας "τη Μέρκελ, τον Σαρκοζί και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι επικεντρώνουν την προσοχή τους σε περίπλοκα και αμφίβολα σχέδια για να καλύψουν τις ζημιές των τραπεζών τους" όπως γράφει.

Εχει καταρρακωθεί εντελώς το διεθνές κύρος της χώρας μας. Φτάσαμε στο έσχατο σημείο εξαθλίωσης να βγαίνει και να λέει ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να είχε μπει ούτε στο ευρώ ούτε στην ΕΕ ο... Ούγγρος (!!!) υπουργός Οικονομικών, Γκιόργκι Μάτολτσι. "Δεν έπρεπε να είχε επιτραπεί στην Ελλάδα να εισέλθει στην ΕΕ και ειδικότερα στην Ευρωζώνη... Θα πρέπει να συμφωνήσω με αυτούς που έλεγαν ότι ήταν μια κακή πολιτική απόφαση όταν επετράπη στην Ελλάδα να ενταχθεί" δήλωσε επί λέξει.

Αντίσταση στις εντολές των ηγετών της ΕΕ εκ μέρους των Ελλήνων προτείνουν κάποιοι άλλοι ξένοι αναλυτές. "Μια ελληνική κυβέρνηση δημοκρατικά υπεύθυνη θα υιοθετούσε μια πολύ πιο σκληρή γραμμή απέναντι στις ευρωπαϊκές αρχές" υποστηρίζει ο Αμερικανός Μαρκ Γουέισμπροτ σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα "Γκάρντιαν". "Τίποτα δεν δικαιολογεί τη συνέχιση της επιβολής στον ελληνικό λαό μιας τιμωρίας δίχως τέλος" τονίζει.


Το ξιπασμένο πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης τα δίνει όλα για να διασώσει τις τράπεζες.

Μόνο η διάσωση των τραπεζών τους ενδιαφέρει.

Η πουλημένη κυβέρνηση δίνει λοιπόν πακέτα στήριξης στις τράπεζες κι αυτές με τη σειρά τους τα μετατρέπουν σε μετρητό ώστε να μπορούν οι μεγαλόσχημοι φοροφυγάδες – πελάτες τους να τα βγάζουν στο εξωτερικό.

Το σύστημα δεν σώζεται με τίποτε κι όπως έχουμε ξαναγράψει, η χρεοκοπία για τη πλειοψηφία των πολιτών είναι ευλογία.

Θα χρεοκοπήσουν οι ξιπασμένες τράπεζες και οι κρατικοδίαιτες ΔΕΚΟ που ταίζουν τη διαπλοκή.

Μακάρι.

Να μην μείνει όρθιο κολυμπηθρόξυλο.

Η χρεοκοπία τους είναι ευλογία για όλους εμάς που δεν έχουμε τίποτε να χάσουμε.

Άσε που αν βαρέσουν κανόνι οι τράπεζές τους μπορεί να γίνουν και τα δικά μας δάνεια αγύριστα, όπως αυτά των νταβατζήδων.

Δείτε με πόση αγωνία το σύστημα πιέζει για το γάμο Εθνικής-Eurobank.

Έχουν ντέρτια οι άνθρωποι.

Ας τους αφήσουμε να ζήσουν την κόλασή τους.

Όλοι οι υπόλοιποι ας απολαύσουμε το μεθυστικό festival της Χρεοκοπίας.

Εννοείται ότι κανείς δεν θα πληρώσει, γιατί δεν έχει να πληρώσει, τα έκτακτα χαράτσια της Εφορίας.

Κι όσοι έχουν ακούω ότι θα προτιμήσουν να τα κάψουν παρά να τα δώσουν στην Εφορία, δηλαδή στο παρακράτος της ανομίας και της ατιμωρησίας των πολιτικών καθαρμάτων και της διαπλοκής.

Πηγή

Προσωπικά δεν έχω καμιά αντίρρηση με την ανάληψη θέσεων στον κρατικό μηχανισμό, από στελέχη της αγοράς.

Τουναντίον, υπερθεματίζω. Τουλάχιστον, οι πλείστοι όσοι εξ αυτών, θα έχουν εικόνα της πραγματικής οικονομίας.

Κάτι που ελάχιστα γνωρίζουν οι πολυπράγμονες καθηγητές, που εδώ και μερικές δεκαετίας, κυβερνούν, ουσιαστικά, τη χώρα. Άδειασαν τα Πανεπιστήμια και γέμισαν οι ΔΕΚΟ και τα Υπουργεία.

Κάθε πολιτικός που θέλει να βγάλει από πάνω του τη ρετσινιά του …κομματικού (όταν ασκεί εξουσία, γιατί προεκλογικά όλοι τονίζουν και αναδεικνύουν τον κομματικό τους πατριωτισμό), διορίζει σε θέσεις κλειδιά Καθηγητές! Νομίζει ότι έτσι από-ενοχοποιείται ακόμα και για την αποτυχία του.

Όμως, αυτό που συμβαίνει με την Κυβέρνηση Παπανδρέου, μάλλον δεν έχει προηγούμενο.

Η Κυβέρνηση Παπανδρέου επιλέγει στελέχη από ένα συγκεκριμένο επιχειρηματικό Όμιλο: τον Όμιλο Λάτση!

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η επιλογή του κ. Μητρόπουλου ως Διευθύνοντος Συμβούλου στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Ο κ. Μητρόπουλος ήταν Πρόεδρος της Eurobank Χρηματιστηριακή. Είναι μεμπτό αυτό; Όχι βεβαίως! Μπορεί να είναι ικανότατος και αποτελεσματικότατος.

Όμως, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής κ. Ταμβακάκης, προέρχεται επίσης από τον Όμιλο Λάτση.

Πριν λίγες μέρες, τα ΕΛΠΕ, απορρόφησαν την ΠΕΤΡΟΛΑ, συμφερόντων επίσης του Ομίλου Λάτση.

Ο Όμιλος Λάτση, λοιπόν, διοικεί την Εθνική Τράπεζα, τα ΕΛΠΕ και τώρα αναλαμβάνει και το μεγαλύτερο projects, από συστάσεως ελληνικού κράτους, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων!

Και αυτή η εξέλιξη δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Ήταν προσχεδιασμένη.

H διαχείριση της περιουσίας τους δημοσίου

Το Antinews έγραφε στις 17-5-2011 «Σε τι συμβουλεύει την Κυβέρνηση η Eurobank;» «Διαβάζουμε στη χθεσινή ανταπόκριση των «New York Times», με θέμα «Greek Aid Level Hinges on Asset Sales», ότι “Any new money would require a faster pace of reforms and privatization,” said Platon Monokroussos, head of financial markets research for EFG Eurobank Ergasias SA, one of the banks advising the government on asset sales.”

Αυτή η …αθώα αναφορά, προκαλεί πολλές απορίες.

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Νίκος Καραμούζης, είναι ο τραπεζίτης που το Καλοκαίρι το 2009 είχε οργανώσει εκείνη την περίφημη συνάντηση του κ. Παπανδρέου, τότε με τους εγχώριους τραπεζίτες.

Δεδομένου , ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής κ. Ταμβακάκης, προέρχεται επίσης από τη Eurobank (Antinews: «Η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank και ο κ. Ταμβακάκης»)

Δεδομένου ότι η αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου αποτελεί το κλειδί (όπως εξελίσσονται τα πράγματα) του νέου προγράμματος διάσωσης, πρέπει να διευκρινιστούν οι όροι του παιχνιδιού.

Η κυβέρνηση οφείλει να μας απαντήσει:

1. Ποιος είναι ο ρόλος της Eurobank;

2. Σε ποια ακριβώς θέματα συμβουλεύει την κυβέρνηση για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

3. Η συνεργασία κυβέρνησης και Eurobank είναι άτυπη ή έχει υπογραφεί κάποια σύμβαση;

4. Αν έχει υπογραφεί σύμβαση συνεργασίας, αυτή η σύμβαση έχει δημοσιοποιεί;

5. Πότε υπογράφηκε και τι όρους περιλαμβάνει;

Τέλος, επειδή από το δημοσίευμα προκύπτει ότι και άλλες τράπεζες συμβουλεύουν την κυβέρνηση, μήπως επιτέλους πρέπει να ενημερωθεί υπεύθυνα ο ελληνικός λαός ποιες είναι αυτές οι τράπεζες και τι επιτέλους έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση και με ποιους στο παρασκήνιο; Και γιατί όλα αυτά να τα μαθαίνουμε από τρίτους;»

Τι έγινε το opengov;

Μπορεί όλα αυτά να είναι αθώα. Να γίνονται με πλήρη διαφάνεια και διασφάλιση του δημοσίου. Όμως, γιατί πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να προσδένεται στο άρμα ενός επιχειρηματικού Ομίλου;

Και το τελευταίο, έγινε κάποια προκήρυξη για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων; Γιατί ο κ. Παπανδρέου ήταν θιασώτης και εμπνευστής του opengov;

Υπήρξαν και άλλοι ενδιαφερόμενοι;

Αν ναι ποιοι και γιατί απεκλείσθησαν;

Αν, όχι, με ποια κριτήρια επελέγη ο κ. Μητρόπουλος; Και γιατί ήταν ο μοναδικός υποψήφιος;

Δεν νομίζει ο κ. Παπανδρέου ότι πρέπει να απαντήσει σ’ αυτά τα εύλογα ερωτήματα;

Γιατί αλλιώς θ΄αρχίσουν, και με το δίκιο τους, οι θεωρητικοί των «θεωριών συνομωσίας» και αυτό δεν θα είναι καλό για κανέναν…

ΚΡ


Πείτε με απαισιόδοξο, πείτε με ό,τι θέλετε, αλλά έχω την πεποίθηση ότι σε ένα χρόνο όλα αυτά που συζητάμε δεν θα έχουν σημασία.

Με μαθηματική ακρίβεια έρχονται πολλές απολύσεις στο δημόσιο τομέα, και ακόμα περισσότερες απολύσεις, λόγω ύφεσης στον ιδιωτικό τομέα.

Ταυτόχρονα, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, θα πληρώνονται με αποδοχές βουλγαρικού-ρουμανικού τύπου. (Αναφέρομαι στους δημοσίους υπαλλήλους, γιατί σε αυτούς, λόγω της δήθεν ασφαλούς εργασίας τους, δόθηκαν σε εξωφρενικό βαθμό δάνεια και κάρτες κατά τα προηγούμενα έτη).

Ποιος θα μπορεί να αποπληρώσει οποιοδήποτε χρέος προς τράπεζα;

Αν π.χ. κάποιος πήρε ένα στεγαστικό δάνειο 150.000 € και χρεώθηκε με μια μηνιαία δόση 750 €, όταν ο συνολικός μισθός του θα είναι κάτω από 750 €, υπάρχει περίπτωση να πληρώσει οποιοδήποτε ποσό σε τράπεζα; Με τι δόση; 200€; Και σε πόσους αιώνες θα αποπληρώσει;

Εγώ βλέπω (στην κρυστάλλινη σφαίρα μου) ότι μέχρι τα Χριστούγεννα, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, θα έχουν πέσει κάτω από το μισό του επιπέδου του 2010. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τεράστια ύφεση στην αγορά, άρα στρατιές ανέργων, τύπου Αργεντινής.

Στη συνέχεια το κράτος θα αναγκαστεί να αφαιμάξει περισσότερο τους «προνομιούχους» που διαθέτουν εργασία, γιατί κάτι θα πρέπει να ταΐσει και τους άνεργους. Άρα περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων των εργαζόμενων και πάει λέγοντας.

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε, ότι οποιαδήποτε ρύθμιση χρέους κάνει σήμερα ένας δανειολήπτης, πάλι σε λίγους μήνες θα τον οδηγήσει σε αδυναμία πληρωμής. Αν λάβουμε υπόψη και την ραγδαία πτώση των τιμών των ακινήτων που θα συντελεστεί σε λίγο καιρό, προκύπτει ότι το να προσπαθείς να αποπληρώσεις δάνειο 150 ή 200 χιλιάδες ευρώ, για να σώσεις ένα ακίνητο που σε 12 μήνες δεν θα αξίζει παραπάνω από 60 ή 80 χιλιάδες είναι μάλλον ανόητο.

Όπως είναι φυσικό, κανένας δεν θέλει να ομολογήσει ότι οι τιμές των ακινήτων πέφτουν και θα συνεχίσουν να πέφτουν με γρήγορους ρυθμούς, για διάφορους λόγους:

  • Οι τράπεζες, που χορήγησαν στεγαστικά δάνεια, θα υποστούν ζημιές.
  • Οι κάτοχοι ακινήτων δεν θέλουν να πιστέψουν ότι έχασαν τα χρήματά τους.
  • Το κράτος θα πρέπει να ομολογήσει ότι σε πολλές περιπτώσεις οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες από τις εμπορικές.
  • Υπάρχει ο κίνδυνος πολλοί δανειολήπτες να αντιληφθούν ότι τους συμφέρει περισσότερο να χάσουν το σπίτι τους, παρά να προσπαθήσουν να αποπληρώσουν το στεγαστικό δάνειο τους.

Το γιατί η τιμές θα υποχωρήσουν τόσο πολύ, θα το δούμε παρακάτω.

Αυτή τη στιγμή, οι τιμές των ακινήτων παρουσιάζουν όχι σημαντική πτώση τιμών, επειδή και μόνο επειδή δεν γίνονται αγοροπωλησίες. Αυτό οφείλεται στην παντελή έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος. Πρακτικά, η τιμή ενός αγαθού ή μια μετοχής δεν καθορίζεται από τις τιμές προσφοράς για αγορά ή πώληση, αλλά από την τιμή στην οποία κλείνει η αγοραπωλησία. Για παράδειγμα, εγώ μπορεί να πουλάω το σπίτι μου για 200.000 € και ο αγοραστής να προσφέρει 100.000€. Όταν συμφωνήσουμε και κλείσει η αγοραπωλησία στις 120.000 €, αυτή είναι η πραγματική τρέχουσα αξία του ακινήτου.

Προχωρώντας, αναρωτιέμαι, σε μια αγορά, όπου ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη θα είναι 300€, πόσο ενοίκιο μπορεί να απαιτήσει ένας ιδιοκτήτης ακινήτου για ένα τυπικό διαμέρισμα 75 τ.μ.; 150 €; Τότε λοιπόν, πόσο θα πλήρωνε ένας επενδυτής για να αγοράσει το αντίστοιχο διαμέρισμα, ως μορφή επένδυσης, λαμβάνοντας υπόψη και τη βαριά φορολογία που έχει επιβληθεί στα ακίνητα;

Κλείνοντας λοιπόν, παραθέτω την πρόβλεψη, ότι και στην Ελλάδα, οδηγούμαστε σε ένα μοντέλο Ευρωπαϊκού τύπου, όπου η πλειοψηφία των ακινήτων ανήκει σε εταιρίες εκμετάλλευσης ακινήτων και οι περισσότεροι πολίτες δεν μπαίνουν στη διαδικασία απόκτησης ιδιόκτητης κατοικίας.

Begar


Το ΠΑ ΣΟΚ πάντα είχε συνέπεια λόγων και… συνέχεια πράξεων.

Πέρα από τη “συνέπεια και τη συνέχεια” το θέμα δεν είναι μόνο η κοροϊδία: μπορεί πχ κάποιος να κοροϊδεύει τον εαυτό του και να ειρωνεύεται την κοινωνία ως γλωσσοπλάστης βαπτίζοντας τις απολύσεις μη εθελοντικές αποχωρήσεις… μπορεί χωρίς συνέπειες να αθετεί υποσχέσεις και προφορικές συμφωνίες.

Το θέμα όμως χρήζει… ”επιστημονικής διερεύνησης”. Ας πάρουμε έναν οικονομολόγο πχ τον κύριο Παπακωνσταντίνου: συμφωνεί με τον εαυτό του ή… διαφωνεί για το θέμα τον ιδιωτικοποιήσεων; Η “σύγκρουση” απόψεων θα ωφελήσει ή θα ζημιώσει; Πως θέτεις κάποιον… αρμόδιο πχ να κάνει ιδιωτικοποιήσεις όταν χθες έλεγες: Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι παρωχημένη συνταγή, το μοντέλο αυτό είναι πλέον τριτοκοσμικό…;

Φυσικά οι ικανότητες όλων είναι αναμφισβήτητες αρκεί να υπολογίσει τις αποκλίσεις 2 προϋπολογισμών με τα αποτελέσματα τους….αλήθεια στον ”πραγματικό κόσμο” και όχι στο ΜΑΤΡΙΧ των κλαμπ και των παραθύρων των ωσαννά αν είχαν “ανάλογες επιτυχίες” τι …ανταμοιβή θα είχαν;

Οσο για τις επιλογές της κυβέρνησης ΝΑΙ δεν είναι πλέον εκκαθαριστές της πτώχευσης εκκαθαριστές της χώρας είναι...

Ας απολαύσουμε, λοιπόν, την ιστορικά καταγεγραμμενη συνέπεια στην... ασυνέπεια!

Αν και Ιθαγενής … θυμάμαι:

“Ο κ. Καραμανλής ζητάει συναίνεση αλλά η χώρα αυτό που χρειάζεται είναι άλλη κυβέρνηση. Η πρόταση για συναίνεση είναι προσπάθεια εξεύρεσης εταίρου συνυπευθυνότητας για τα αδιέξοδα της πολιτικής τους. Ο κ. Καραμανλής δεν είναι ειλικρινής. Αν ήταν ειλικρινής θα είχε αποδεχθεί τις προτάσεις του Γιώργου Παπανδρέου ” Χρήστος Παπουτσής, 21-2-2009

“Ο καιρός περνούσε χωρίς αποτέλεσμα, η Ν.Δ. άρχισε να καταρρέει και οι ανάγκες της συγκυρίας οδήγησαν τον κ. Καραμανλή στο τρίτο ανέκδοτο υπό τον τίτλο «συναίνεση». Είναι το χειρότερο, το πιο κρύο και – απ’ ότι φαίνεται – το τελευταίο ανέκδοτο του κ. πρωθυπουργού.” Ντίνος Ρόβλιας, 19-2-2009

“Απέναντι στην επίκληση της συναίνεσης, την προσχηματική επίκληση της συναίνεσης του κ. Καραμανλή, η απάντηση είναι: Καμία ανοχή, καμία συνενοχή με αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τη σημερινή κρίση στη χώρα μας.” Γιώργος Παπακωνσταντίνου, 16-2-2009

“Συναίνεση δεν είναι να ζητάς από τα άλλα πολιτικά Κόμματα να συμφωνήσουν με τις δικές σου πολιτικές, που έχουν αποδειχθεί και απολύτως αποτυχημένες.Συναίνεση είναι να αποδέχεσαι και προτάσεις των πολιτικών σου αντιπάλων και να το κάνεις σε μια σειρά από θέματα” Γιώργος Παπακωνσταντίνου, 26-2-2009

«Λίγο αργά τη θυμήθηκε τη συναίνεση» Γ. Παπανδρέου

http://antistachef.wordpress.com/

”Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι παρωχημένη συνταγή, το μοντέλο αυτό είναι πλέον τριτοκοσμικό” Γ. Παπακωνσταντίνου, 5-6 Απριλίου 2008

”Είναι παράλογη η μεταβίβαση στρατηγικών υποδομών σε ιδιώτες” Γ. Παπανδρέου, 10 Απριλίου 2009

”Το ΠΑΣΟΚ θα εξαντλήσει κάθε νομική, οικονομική και πολιτική δυνατότητα να επανακτήσει τον έλεγχο του ΟΤΕ” Λούκα Κατσέλη, 12 Ιουνίου 2009

”Μια προοδευτική κυβέρνηση δεν θίγει ώριμα δικαιώματα. Όχι στις ισοπεδωτικές αλλαγές. Σε ποια ηλικία πρέπει να συνταξιοδοτείται κάποιος που δουλεύει από 20 χρονών σε ορυχείο της ΔΕΗ;” Γ. Παπακωνσταντίνου, 22 Ιουνίου 2009

”Δεν θα αυξήσουμε την φορολογία στη μεσαία τάξη και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις” Γ. Παπακωνσταντίνου, 24-25 Οκτωβρίου 2009

”Το κόστος των δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ είναι προσεκτικά μελετημένο και έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί στις πηγές” Γ. Παπανδρέου, Οκτώβριος 2008

”Η αναδιανομή των δαπανών του προϋπολογισμού, το μέρισμα ανάπτυξης και ο θεσμός του προϋπολογισμού προγραμμάτων θα αποτελούν τις πηγές χρηματοδότησης”Λούκα Κατσέλη, Ιανουάριος 2009

”Ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, ακόμη και αν αυξηθούν τα ελλείμματα”Γ. Παπανδρέου, Φεβρουάριος 2009”

”Το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι ξεπερασμένο. Δεν γίνεται έξοδος από την κρίση μόνο με περιοριστικά μέτρα. Απαιτείται ο ενάρετος κύκλος ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής” Γ. Παπακωνσταντίνου, Μάρτιος 2009

”Στήριξη του εισοδήματος των ασθενέστερων, μειώσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, ανάκληση της τελευταίας αύξησης (7,5%) στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Η αύξηση των φόρων είναι η εύκολη επιλογή” Γ. Παπανδρέου, ΚΤΕ Οικονομίας, Ιούνιος 2009

”Η επιπλέον φορολογική επιβάρυνση στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα σε περίοδο ύφεσης είναι καταστροφική για την οικονομία και εξοντωτική για την μέση ελληνική οικογένεια. Μόνη λύση η πράσινη ανάπτυξη” Γ. Παπανδρέου, 26 Ιουνίου 2009

”Δεν λέμε τίποτε που να μην μπορούμε να υλοποιήσουμε” Γ. Παπακωνσταντίνου, Ιούνιος 2009 …εξαιρούνται φαντάζομαι οι προϋπολογισμοί…αν και λέει αλήθεια στη συγκεκριμένη περίπτωση καθώς δεν ειπώθηκε τίποτα απλά …γράφτηκαν ψηφίστηκαν και …εφαρμόστηκαν.

”Θα καταργηθούν όλοι οι πρόσφατοι άδικοι φόροι” Μ. Χρυσοχοΐδης, Αύγουστος 2009 …μη θυμίσουμε και την … Καμπουλ

”Θα υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας με πλήρη επίγνωση της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης” Γ. Παπανδρέου,2 Αυγούστου 2009

Εγώ δεν θα μιλήσω αύριο με την ΕΕ. Έχω μιλήσει χτες. Δεν θα αυξήσουμε τον ΦΠΑ, ούτε και τα όρια στις συντάξεις”Γ. Παπανδρέου, 13 Σεπτεμβρίου 2009

Θα καταργηθούν οι ρυθμίσεις του 2008 για αύξηση ορίων ηλικίας και μείωση συντάξεων. Επιθετική πολιτική προστασίας των εργαζομένων” Γ. Παπανδρέου, Οκτώβριος 2009, Προγραμματικές Δηλώσεις

”Δεν συζητώ πάγωμα μισθών. Δεν θα πληρώσουν την κρίση οι μισθωτοί. Το πώς θα το κάνουμε είναι δικό μας ζήτημα” Γ. Παπανδρέου, Δεκέμβριος 2009

Τις …μισθολογικές αυξήσεις με όριο τα 2,000 που έλεγε ο κύριος Παπουτσής και εγκαλούσε Υπουργούς να θυμούνται σε ποια κυβέρνηση είναι …πριν γίνει Υπουργός.

Αυξήσεις άνω του πληθωρισμού, κανένας φόρος σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, εξατομίκευση παροχών

”Θα αποδείξουμε στην πράξη ότι λεφτά υπάρχουν. Δεν θα γίνω εκκαθαριστής της πτώχευσης” Γ. Παπανδρέου, Φεβρουάριος 2010

”Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, τόσο από το υπουργείο Εργασίας, όσο και από την κυβέρνηση συνολικά. Δεν υπάρχουν περιθώρια” Α. Λοβέρδος, Αύγουστος 2010”

Τότε ακούστηκαν και τα πέντε «ΔΕΝ» του κ. Παπακωνσταντίνου: ΔΕΝ πωλούνται μονάδες της ΔΕΗ. ΔΕΝ θα γίνουν απολύσεις στις ΔΕΚΟ. ΔΕΝ κινδυνεύει ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. ΔΕΝ θα ληφθούν νέα μέτρα. ΔΕΝ αναθεωρείται το ΑΕΠ το 2010.

Να μην θυμίσουμε βεβαίως βεβαίως τα νομοσχέδια που δεν ψήφισε το ΠΑ ΣΟΚ 2007 – 2009 (Μπούργκας Αλεξανδρούπολη, κλειστά επαγγέλματα, ΟΤΕ (10%), Πειραιάς και Κινέζοι, ασφαλιστικό, όρια ηλικίας κλπ κλπ κλπ)

Τις φωτογραφίες, τα πανό, τα μπλουζάκια και τα δάκρυα για Πειραιά, ασφαλιστικό ΕΥΑΘ και τόσα άλλα.

Να θυμίσουμε όμως ότι το έλλειμμα του 2009 είναι του ΠΑ ΣΟΚ το 1/4 (κυβέρνηση 3 μηνών με μοίρασμα επιδομάτων και μεταφορές εσόδων στο 2010 και δημοσιονομική διαχείριση τριών μηνών)

Να θυμίσουμε όμως ότι …φταίνε οι προηγούμενοι του 2009 το 2011 … αλήθεια αν υπάρχουν ευθύνες όσοι τις συγκαλύπτουν …δεν φταίνε; …εκτός αν οι ευθύνες είναι ισάξιες με τα λεφτά που υπάρχουν και πλέον αναρωτιούνται που πήγαν…

Να θυμίσουμε όμως τις τεράστιες επιτυχίες των στόχων …στους δύο προϋπολογισμούς που κατάρτισε…

Να …προβλέψουμε μόνο ότι το Σεπτέμβριο τα ίδια θα λέμε για την …6η δόση και τις αγορές πλέον θα τις δούμε όχι το 2012 με το Μνημόνιο Ι… τότε είχαμε Παπακωνσταντίνου, αλλά “σίγουρα” το 2014 με το Μνημόνιο ΙΙ… τώρα έχουμε Βενιζέλο, εκτός αν έχουμε Μνημόνιο ΙΙΙ λόγω …επιτυχιών… ή εκλογές γιατί στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα παρά μόνο επιλογές… αν και μπορεί την επόμενη φορά ο Πρόεδρος του ΠΑ ΣΟΚ να κάνει αποδεκτή την παραίτηση του Πρωθυπουργού της χώρας…

Ιθαγενής

ΥΓ: Θα ήθελα ειλικρινά να ευχαριστήσω την κυβέρνηση ΠΑ ΣΟΚ για όσα πρόσφερε στην εθνική κυριαρχία κατά… Γιούνκερ φιλελλήνων, την σύσφιξη των σχέσεων σωμάτων ασφαλείας και κοινωνίας και στην οικονομική ευμάρεια και στη κοινωνική συνοχή των πολιτών της χώρας, τους 18 μήνες που μας… σώζει ανά τρίμηνο, τα επιτεύγματα της είναι αντίστοιχα των επιτυχιών της, καθώς και της συνέπειας λόγων και πράξεων…

Εκκαθαριστές της πτώχευσης δεν είναι. Κατάφεραν όμως να γίνουν εκκαθαριστές της χώρας, αφού υπέγραψαν την μεταβολή της σε... εταιρεία!

Η φωτοσύνθεση είναι από το "Γρέκι"Σύνδεσμος


Ολόκληρο το πρόγραμμα εκτελέσεων των Ελλήνων πολιτών

Ένα καινούργιο “χαράτσι” κάθε βδομάδα ή, το αργότερα, κάθε δέκα μέρες, θα πληρώσουμε οι περισσότεροι από τώρα μέχρι τέλος του χρόνου, σύμφωνα με το… χρονοδιάγραμμα των νέων φορολογικών μέτρων που περιλαμβάνονται και στο μεσοπρόθεσμο.
Ήδη από αυτό το μήνα, οι μισθωτοί ηλικίας άνω των 30 ετών, αλλά και συνταξιούχοι ηλικίας μέχρι 65 ετών, με μηνιαίες αποδοχές από μόλις 650 ευρώ και άνω, θα διαπιστώσουν μείωση στο μισθό ή τη σύνταξή τους. Σχεδόν κάθε μήνα θα λαμβάνουμε και 2-3 ειδοποιητήρια για την πληρωμή κάποιου φόρου, ειδικά όσοι έχουν ακίνητα.
Πιο συγκεκριμένα η “μεσοπρόθεσμη” φορο-λαίλαπα που έρχεται για τους φορολογούμενους προβλέπεται να εξελιχθεί ως εξής:

Ιούλιος

- Από αυτόν το μήνα ξεκινά η αυξημένη παρακράτηση φόρου (έως 25 ευρώ το μήνα) σε μισθούς – συντάξεις, λόγω μείωσης του αφορολόγητου ορίου από τις 12.000 ευρώ στα 8.000.
- Ακριβότερα έως και 40 λεπτά το πακέτο θα πωλούνται από το τέλος Ιουλίου τα φθηνά τσιγάρα. Οι καπνιστές θα τα αγοράζουν προς 2,80 έως 3 ευρώ.
- Επιτηδευματίες που εκμεταλλεύονται ταξί και χρησιμοποιούν υγραέριο ως καύσιμο κίνησης, επιβαρύνονται ήδη με αυξημένο ειδικό φόρο κατανάλωση που επιβαρύνει την τελική τιμή του καυσίμου, από 12,5 σε 20 λεπτά ανά χιλιόγραμμο.

- Μέσα στο μήνα θα περικοπούν 6% οι συντάξεις του ΟΓΑ.

Αύγουστος

- Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα αρχίσουν να έρχονται τα σημειώματα για την καταβολή της έκτακτης εισφοράς στους φορολογούμενους που δήλωσαν εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ.

- Τον Αύγουστο θα καταφτάσουν και τα πρώτα 10.500 ειδοποιητήρια για να πληρώσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους οι συνολικά 900.000 οφειλέτες του δημοσίου.

- Τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου θα σταλούν τα σχετικά εκκαθαριστικά για να πληρώσουν το Τέλος επιτηδεύματος των 300 ευρώ, περίπου 1.000.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες.

- Αύγουστο ή Σεπτέμβριο θα μπει εισφορά 3%-14% σε συντάξεις άνω των 1700 ευρώ. Επιπρόσθετη μείωση 6% θα δουν αν είναι και κάτω των 60.

Σεπτέμβριος

- Από Σεπτέμβριο ξεκινά η αποστολή ειδοποιητηρίων σε ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων άνω των 1.929 κ.εκ. και μέχρι 10 ετών, κάτοχους σκαφών αναψυχής καθώς και όσους κατέχουν πισίνες, για να πληρώσουν έκτακτη εισφορά 5% επί των τεκμηρίων διαβίωσης.

- Από 1ης Σεπτεμβρίου θα αυξηθεί από το 13% στο 23% ο ΦΠΑ σε όλα τα αναψυκτικά, τους χυμούς και τα ανθρακούχα εμφιαλωμένα νερά, καθώς και τα σερβιριζόμενα αγαθά σε εστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες, ψητοπωλεία, καφετέριες, κ.λπ.

- Από 1η Σεπτεμβρίου θα ακριβύνει το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση χιλιάδων νοικοκυριών. Θα επιβαρύνεται πλέον με ειδικό φόρο κατανάλωσης πλέον με ειδικό φόρο κατανάλωσης 1,5 ευρώ ανά Gigagoule, δηλαδή μια επιβάρυνση που φθάνει τα 50 ευρώ το χρόνο.

- Εισφορά 3%-10% θα επιβληθεί πιθανότητα από τον Σεπτέμβριο και σε επικουρικές 300 και άνω.

Οκτώβριος

- Ακριβότερα κατά 5-6 λεπτά το λίτρο θα πωλείται από τις 15 Οκτωβρίου το πετρέλαιο θέρμανσης που χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά λόγω της αύξησης του ΕΦΚ.

- Ακριβότερα έως 50 λεπτά θα πληρώνουν από 15 Οκτωβρίου το πετρέλαιο θέρμανσης και οι επιχειρήσεις.

- Από Οκτώβριο ή Νοέμβριο ξεκινά η πληρωμή δόσεων για επιχειρήσεις που κλείσουν με «συνοπτικό έλεγχο» τις ανέλεγκτες χρήσεις τους.

Νοέμβριος

- Αυξημένα Τέλη κυκλοφορίας έως 12,5% για το έτος 2012 θα κληθούν να πληρώσουν στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011, όλοι οι κάτοχοι οχημάτων.

- Νοέμβριο ή Δεκέμβριο θα στείλει αν προλάβει η ΓΓΠΣ και τα εκκαθαριστικά για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

- Τον Νοέμβριο ξεκινά με δόσεις και η πληρωμή από όσους «τακτοποιήσουν» τα αυθαίρετά τους.

Δεκέμβριος

- Μέχρι τον Δεκέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η είσπραξη του ΕΤΑΚ του 2009, αν ξεπεραστεί το πρόβλημα με την ιδιωτική εταιρία που έχει αναλάβει την εκκαθάριση και εμφακέλωση των ειδοποιητηρίων.

Επιπλέον τότε θα καταφτάνει και όποιο χαράτσι δεν έχει εκκαθαριστεί έως τότε στους πολίτες…

Πηγή


Πολύς λόγος έχει γίνει τελευταία, ατέλειωτες διαμάχες μεταξύ βουλευτών έχουν καταγραφεί στη βουλή, πολύτιμός (για ποιούς άραγε) τηλεοπτικός χρόνος έχει σπαταληθεί και πολύ μελάνι έχει χυθεί για το ποιος βρίσκεται πίσω από τους προπηλακισμούς ενάντια σε βουλευτές. Αλλά νομίζω ότι όλοι εσκεμμένα αποφεύγουν να δουν το αυτονόητο…

Το ΠΑΣΟΚ και ίσως και άλλα κόμματα βλέπουν το ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τις επιθέσεις… Αυτό είναι τουλάχιστον ανακριβές. Φυσικά και σε κάποιες επιθέσεις πιθανότατα να συμμετέχουν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και άλλων πολιτικών κομμάτων. Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι οι επιθέσεις αυτές οργανώνονται από βραδύς στα γραφεία τους ΣΥΡΙΖΑ, και εκτελούνται την επόμενη ημέρα. Πολλές από τις επιθέσεις γίνονται σε ανύποπτο χρόνο, όταν κάποιος βουλευτής γίνεται αντιληπτός. Εξάλλου υπάρχουν περιπτώσεις βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (κυρία Μερεντίτη) αναγνώρισε και στελέχη του κόμματός της ανάμεσα στο πλήθος.

Σαφώς και τα φαινόμενα αυτά θα πρέπει αν μη τι άλλο να μας προβληματίσουν όλους, αλλά κυρίως τους πολιτικούς. Και εγώ σίγουρα δεν είμαι από αυτούς που θα δηλώσω κατηγορηματικά ότι είμαι αντίθετος σε αυτά, γιατί πολύ απλά..δεν είμαι!! Δεν έχω συμμετάσχει ποτέ σε τέτοιες εκδηλώσεις, όμως είμαι σχεδόν σίγουρος ότι σε πρώτη ευκαιρία θα αποδοκίμαζα φραστικά ένα μεγαλοστέλεχος και νυν ή πρώην υπουργό. Πολύ απλά γιατί τους θεωρώ κύρια υπεύθυνους για την κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η χώρα. Όσο για τους νεότερους βουλευτές, αυτοί απλά πληρώνουν την επιλογή τους να ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο, με το οποίο το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού δε συμφωνεί.

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο από τους “προπηλακισμούς” θα δει ότι αυτοί που συμμετέχουν σίγουρα δεν είναι κάποιοι “μπράβοι”. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις διακρίνεις από νέους μέχρι ηλικιωμένους. Δεν μπορεί όλοι αυτοί να είναι “βαλτοί”… Όπως άλλωστε δείχνει και η δημοσκόπηση της Kαππα Research, που δημοσιεύεται σήμερα στο "Βήμα της Κυριακής", ένας στους δύο πολίτες (49,6%), τάσσονται υπέρ των προπηλακισμών βουλευτών, ενώ οι περισσότεροι (58,7%), δεν φαίνεται να πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει για τα επεισόδια.

Όμως η καλύτερη μαρτυρία για το ποιοι συμμετέχουν σε τέτοιου είδους επεισόδια προέρχεται.. από το ΠΑΣΟΚ, και από τη βουλευτή Έβρου κυρία Ολγα Ρενταρή:

«Περικύκλωσαν το βουλευτικό μου αυτοκίνητο και άρχισαν να μου πετούν πέτρες, γιαούρτια, αβγά και μπουκάλια με νερό.Ένας μάλιστα είχε και μια ντουντούκα και την έβαλε στο αφτί μου και με εξέβριζε με τον πιο χυδαίο τρόπο και χειρονομούσε εναντίον μου. Εγώ που τίποτε δεν με φοβίζει έπαθα εκείνη την ημέρα σοκ. Και ξέρετε γιατί; Γιατί όλοι αυτοί που με προπηλάκιζαν ήταν άτομα ηλικίας πάνω από 60 ετών. Φαίνονταν "αγανακτισμένοι", δεν είδα ούτε έναν κουκουλοφόρο ούτε μασκοφόρο ούτε τίποτε. Ήταν ηλικιωμένοι-το καταλαβαίνετε;-αυτοί που μας πετούσαν τα αβγά και τα γιαούρτια. Αυτό ήταν το τραγικό».

Ίσως ο πατριώτης μας ο Καρχιμάκης και η παρέα του θα έπρεπε να ρωτήσουν και την κα Ρεντάρη πριν προβούν σε βαρυσήμαντες δηλώσεις… Ή απλά να παρακολουθήσουν τα επίμαχα βίντεο… Ή απλά να ρωτήσουν μερικούς ανθρώπους στο δρόμο… Αλλά η προπαγάνδα στην πολιτική είναι πάντα εύκολη, και εξυπηρετεί καλύτερα τους πονηρούς σκοπούς απ’ ότι η αλήθεια.

Η οποία αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει τους λόγους που οι πολίτες αντιδρούν με αυτό τον τρόπο στις ίδιες τις πολιτικές της. Πολιτικές που έχουν ανατρέψει προγραμματισμούς πολλών ετών για πολλές οικογένειες και έχουν ανατρέψει τα σχέδια εκατοντάδων χιλιάδων νέων για το μέλλον.

Και τελικά η απάντηση για τα φαινόμενα βίαιης συμπεριφοράς στους βουλευτές από πολίτες βρίσκεται στον 3ο Νόμο του Νεύτωνα: “Κάθε δράση φέρνει και μια αντίδραση”. Και όσο πιο βίαιη είναι η δράση που ασκείται από την κυβέρνηση με την πολιτική της, τόσο πιο βίαιη θα είναι και η αντίδραση…

Πηγή

  • Στρατόπεδο του Ναυτικού παραχωρείται για τζαμί που θα κοστίσει 15 εκατ. ευρώ

Η κυβέρνηση μπορεί να μη βρήκε άλλο τρόπο εκτός από την άγρια λιτότητα για να εξυπηρετήσει τους στόχους του μνημονίου, βρήκε όμως 15 εκατ. ευρώ και 16 στρέμματα κρατικής γης προκειμένου να ανεγερθεί άμεσα μουσουλμανικό τέμενος στην καρδιά της Αθήνας.

Στη δίνη της οικονομικής κρίσης, απαρατήρητη πέρασε η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκου Σηφουνάκη, με την οποία οροθετήθηκε και χαρακτηρίστηκε επίσημα ως «χώρος συνάθροισης κοινού» ή έκταση όπου πρόκειται το επόμενο διάστημα να ξεκινήσουν οι εργασίες ανέγερσης του πρώτου μουσουλμανικού τεμένους στην ελληνική πρωτεύουσα. Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού με ημερομηνία 5/5/2011, καθορίζεται η έκταση 16 στρεμμάτων στην παλαιά βάση του Ναυτικού στον Βοτανικό, όπου πρόκειται να ανεγερθούν το μουσουλμανικό τέμενος, η βιβλιοθήκη, οι χώροι υγιεινής τα γραφεία κ.ά.

Μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την ανέγερση του νέου τεμένους, υφιστάμενα υπόστεγα του πρώην ναυτικού οχυρού θα διαμορφωθούν ώστε να χρησιμοποιηθούν για τις λατρευτικές ανάγκες των μουσουλμάνων. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», η προσωρινή χρήση των πρώην εγκαταστάσεων ήταν πρόταση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος έχει και τον συντονισμό για την υλοποίηση του έργου.

Η συγκεκριμένη έκταση μέχρι πρότινος ανήκε στο Πολεμικό Ναυτικό και με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας παραχωρήθηκε ήδη στην κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), περιουσιακά στοιχεία της οποίας θα είναι το τέμενος και οι λοιπές βοηθητικές εγκαταστάσεις. Θα ανεγερθούν με αποκλειστικές δαπάνες του Ελληνικού Δημοσίου και σύμφωνα με τον αρχικό υπολογισμό θα δαπανηθούν 15 εκατ. ευρώ, αν και λόγω της κρίσης υπάρχουν φωνές που ζητούν να μειωθεί το συγκεκριμένο ποσό.

Απορίας άξιο(;) είναι το γεγονός πως η αδειοδότηση αυτή, με βάση το ΦΕΚ του κυρίου Σηφουνάκη, είναι για προσωρινό χτίσιμο τεμένους!!! Τονίζουμε την λέξη "προσωρινό", κι αυτό γιατί στο ίδιο ΦΕΚ δεν αναγράφεται ο "προσωρινός" χρόνος, ούτε κατατίθεται ο τρόπος παύσης λειτουργίας και ισοπέδωσης του τεμένους όταν αυτό αντικατασταθεί από κάποιο μόνιμο (το οποίο υπαινίσσεται το ΦΕΚ, αλλά μέχρις εκεί...).

Τί είναι λοιπόν, μονιμότερο εκ του προσωρινού; Ποιά κυβέρνηση θα τολμήσει να γκρεμίσει ένα "προσωρινό" τέμενος; Μήπως ο ίδιος ο κύριος Σηφουνάκης σκοπεύει να χειριστεί τα μηχανήματα κατεδάφισης του τεμένους όταν παύσει το "προσωρινό" του χαρακτήρα του; Έχει αναλογισθεί ο κατά τα λοιπά νεο-πατριώτης κύριος Σηφουνάκης, τί ακριβώς θα σημαίνει για την Ελλάδα η ανακοίνωση απόφασης για κατεδάφιση ενός τεμένους;

Λοιπόν, επειδή ο κύριος Σηφουνάκης μπορεί να λατρεύει τον οθωμανισμό, αυτό δεν τον καθιστά αρμόδιο ώστε με αποφάσεις του να γίνει αιτία δημιουργίας εντάσεων της Ελλάδας με το Ισλάμ. Θα πρέπει να κιατανοήσει πως μπορεί να κοροϊδεύει την οικογένειά του, τον εαυτό του, τους φίλους του ή τους προσωπικούς του ψηφοφόρους, αλλά μέχρις εκεί. Η πολιτική του πορεία δημιουργεί εθνικά προβλήματα και σύμφωνα με τις πολιτικές(;) του θέσεις και αποφάσεις θα κριθεί στο μέλλον από την Δικαιοσύνη. Αυτή η χώρα δεν είναι ιδιόκτητο αμπέλι κανενός Σηφουνάκη και συναφών του είδους του πολιτικών... όσο πιό γρήγορα κατανοήσουν οι διάφοροι "Σηφουνάκηδες" το μέγεθος της ευθύνης τους, τόσο πιό σύντομα θα πρέπει να ξεκινήσουν όλες τις απαραίτητες πολιτικές δράσεις για να εξαλείψουν τις εκτρωματικές τους νεο-πατριωτικές πολιτικές.

Και κάτι ακόμη: Σε αυτή τη χώρα, την Ελλάδα, μπορεί σήμερα να μην υπάρχει Δημοκρατία, μπορεί να μην υπάρχει Δικαιοσύνη... δεν σημαίνει όμως πως αυτό θα ισχύει για πάντα... Κάποιοι θα δώσουν λόγο για τις πράξεις τους και θα γνωρίσουν ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ στην ιστορία ποινές για όλα όσα κάνει ο νεο-πατριωτισμός τους...


Η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη το έργο της στο να μαζεύει με το «έτσι θέλω» χρήματα από τον κόσμο, βάζοντας χαράτσια παντού και σε όλους.

Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το έχουμε γράψει επανειλημμένως στο ΟΛΥΜΠΙΑ, είναι ο «θάνατος» της μεσαίας τάξης και την ελληνικής οικονομίας.

Τώρα, η κυβέρνηση ακολουθεί το πρότυπο αυτού του Προγράμματος: όπως το έφερε στη Βουλή σε ένα άρθρο για να μην υπάρξουν διαρροές στα επι μέρους άρθρα, κάνει ακριβώς το ίδιο και με τους πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα αποστείλει όλα τα εκκαθαριστικά σημειώματα σε ένα πακέτο!

Αυτά τα εκκαθαριστικά σημειώματα θα περιλαμβάνουν την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες, την έκτακτη εισφορά για τα ακριβά Ι.Χ. (άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών) και το ειδικό τέλος για όσους διαθέτουν σκάφη ή πισίνες.

Όλα αυτά θα τα παραλάβουμε, μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες,σε ένα ωραίο πακετάκι από το φθινόπωρο. Να έχουν περάσει και οι ζέστες μην μας έρθει κανένα εγκεφαλικό και χαθούν έσοδα!

Αυτό που κάνουν με άλλα λόγια, είναι να τα φέρουν σε ένα πακέτο για να πληρωθούν όλα ταυτόχρονα. Δεν το κάνουν για να μας τα πάρουν όλα μαζί την ίδια ώρα, αλλά φοβούνται ότι αν τα βάλουν χωριστά, κάποια από αυτούς τους φόρους ο κόσμος δεν θα τους πληρώσει καν γιατί τους θεωρεί απλά απαράδεκτους!

Το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να σχεδιάζει αλλαγές στον τρόπο είσπραξης της έκτακτης εισφοράς ώστε να υπάρξουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες εισπράξεις το 2011, δηλαδή να καταβάλλεται σε τρεις μηνιαίες δόσεις, ενώ με το ισχύον καθεστώς καταβάλλεται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.

Σε ό,τι αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τα πράγματα είναι γνωστό ότι είναι … άγνωστα!

Θα πρέπει μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα ΕΤΑΚ 2009, Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για το 2010, από τα οποία εκτιμώνται έσοδα 1 δις, αλλά και ό,τι προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο για το 2011.

Καλές μας... διακοπές!

Πηγή

Το νεοταξικό καθεστώς ξεπουλάει την Πατρίδα με χαρακτηριστική άνεση και ξεδιαντροπιά. Λειτουργεί σαν να πρόκειται να προβεί στις τελευταίες του πολιτικές ενέργειες προ της μεγάλης εθνικής καταστροφής. Βιάζεται να ολοκληρώσει την κατάλυση του εθνικού μας κράτους και της εθνικής μας κυριαρχίας. Το ελληνικό έθνος όμως μήτε αποφάσισε να αυτοκτονήσει μήτε είναι οικόπεδο κανενός.

Παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γιούνκερ ότι «η κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί δραστικά». Θύελλα μας είπανε τα ντόπια προπαγανδιστικά παπαγαλάκια ξεσηκώθηκε από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σκέτο προπέτασμα καπνού φυσικά αποτέλεσαν οι «αντιδράσεις». Με τον πρόεδρο της Βουλής να επαληθεύει την ξένη επικυριαρχία, την αντιπολίτευση να αξιώνει να επιδείξουν οι ξενοκίνητοι υπάλληλοι στα ξένα αφεντικά ότι υπάρχουν θεσμοί και δημοκρατία και την αριστερά να βλέπει τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας κι όχι τις επιδιώξεις υποτέλειας του Ελληνικού Έθνους. Η κερκόπορτα όμως έχει ανοίξει και τα δουλικά απουσιάζουν από τις επάλξεις.

Η εξωτερική πολιτική της Πατρίδος μας είναι παντελώς ανύπαρκτη. Χαρακτηριστική περίπτωση η αναβολή της προγραμματισμένης συνάντησης ανάμεσα στους υπουργούς εξωτερικών Ελλάδος και Ρωσίας που περιορίστηκε σε μια μονόλεπτη τηλεφωνική συνομιλία. Σ’ αυτήν οι Ρώσοι ζήτησαν να αποκτήσουν περιεχόμενο οι ελληνορωσικές συνομιλίες. Αίτημα απολύτως λογικό μετά το ναυάγιο στο ζήτημα του αγωγού Πύργου – Αλεξανδρούπολης και των ρωσικών τεθωρακισμένων για την εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων.

Στην Κύπρο κι ενώ ο Πρόεδρος Χριστόφιας ισχυρίζεται ότι έχει φτάσει στα όρια των «δημιουργικών» συνομιλιών, δηλαδή των παραχωρήσεων έναντι Άγκυρας και κατοχικών αρχών, έχουμε την εμφάνιση των διαβόητων διεθνών οικολογικών ΜΚΟ που προβάλλουν τις γνωστές αιτιάσεις για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της υποθαλάσσιας ζωής. Στο στόχαστρο αυτής της «ευαισθησίας» τίθεται φυσικά η επιχείρηση των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και του λοιπού γεωφυσικού πλούτου. Είναι η ίδια μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για την ματαίωση του αγωγού Πύργου – Αλεξανδρούπολης, ενώ τώρα μπαίνουν στο παιχνίδι του αερίου μέσω του Ισραήλ κάποιες τουρκικές εταιρίες.

Στην Ελεύθερη Ελλάδα φυσικά έχουμε την προβολή τουρκικών σήριαλ που επιδίδονται στον εξωραϊσμό των «καλών» Τούρκων σαν το περίφημο Εζέλ που γυρίστηκε στον κατεχόμενο κυπριακό τομέα και προβάλλεται από την τηλεόραση του Αντέννα. Όταν μάλιστα εκπρόσωποι του πατριωτικού φοιτητικού συλλόγου Δράσις ΚΕΣ, των συγγενών των αγνοουμένων και πεσόντων και των Βετεράνων Κύπρου 1974 προσήλθαν σε προγραμματισμένο ραντεβού για να συζητήσουν την διόρθωση και την ακύρωση της εθνικής προσβολής, οι εκπρόσωποι του καναλιού στις επανειλημμένες εκκλήσεις για τον σεβασμό της εθνικής μνήμης και των νεκρών απάντησαν ότι θα συνεχίσουν την αντεθνική προβολή!

Στην Ελεύθερη Θράκη Μας ο ηγέτης της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιλιντσντάρογλου επισκεπτόμενος όπως προβλεπόταν τους πράκτορες της Άγκυρας και το δήθεν σπίτι του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη, εξήρε τις ικανότητες του πρωθυπουργού Παπανδρέου να «σώσει» την Ελλάδα. Μας είπε ακόμη ότι «βρισκόμαστε στα χώματα που γεννήθηκε ο ιδρυτής του κόμματός μας» και πως οι μειονότητες μπορούν να εδραιώσουν τις σχέσεις λαών και κρατών». Με την διατύπωση όμως του δηλωμένου Τούρκου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μάταντζη ότι ο έως σήμερα αρχηγός του δεν φαίνεται να κάνει για τη μειονότητα αυτά που πρέπει.

Και πως εδραιώνουν αυτές τις σχέσεις οι Τούρκοι; Δυναμικά και διεκδικητικά βέβαια. Με την επέκταση της τουρκικής τράπεζας Ζιράατ μετά από την Θράκη και στην Ρόδο προκειμένου να εκτουρκίσει με το χρήμα μουσουλμανικές συνειδήσεις και ελληνικά οικόπεδα.

Και ακόμη με την συστράτευση Τούρκων επιχειρηματιών σαν τον Φικρέτ Ίναν και την κατασκευαστική του εταιρία που έχει έρθει ήδη σε επαφές όπως λέγεται με μεσίτες για να αγοράσει τουλάχιστον τρία νησιά μεταξύ των ιδιωτικών νησιών Λιχνάρι, Καλτσονήσι, Μικρή Αμοργός, Καρδιώτισσα, Ναυσικά και Βούβαλο. Θέλει να βάλει λέει ακτοπλοϊκή σύνδεση ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά νησιά και να φτιάξει ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Για να πάρει την απάντηση από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πως το ελληνικό αίμα δεν πωλείται και όποιος θέλει ας δοκιμάσει. Με την «ελληνική» κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από μισόλογα.

Ακούσαμε ακόμη τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Μπουτάρη στα πλαίσια των εκδηλώσεων της επόμενης χρονιάς για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης να σχεδιάζει να κάνει αναγνωρίσιμη την πόλη αξιοποιώντας τις αδελφοποιήσεις με άλλες πόλεις. Και ακόμη σκέφτεται λέει να διοργανώσει και μια εκδήλωση με την Τουρκία για το 2012! Ονειρεύεται λέει ο δήμαρχος τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τον κόσμο. Προφανώς με τον κόσμο της παγκοσμιοποίησης.

Η δε κυβέρνηση είναι απασχολημένη με την καταστολή των διαμαρτυρόμενων Ελλήνων, με τις ελεύσεις μυστικών υπηρεσιών για την προστασία του κράτους της, με τους τραπεζίτες που μας «αγαπάνε» πολύ και συνεδριάζουν για τον τρόπο που θα μας προκαλέσουν οικονομική ασφυξία και με την ελληνοτουρκική φιλία όταν οι Τούρκοι προσπαθούν εκ νέου με ψαράδικα, λιμενικά σκάφη και άλλα τινά να προκαλέσουν θερμό επεισόδιο.

Το νεοταξικό καθεστώς που μας διοικεί είναι επικίνδυνο και εχθρικό. Καιρός είναι πλέον να επιτευχτεί η συσπείρωση των Ελλήνων γύρω από τον Ελληνικό Εθνικοκοινωνισμό. Για να δημιουργήσουμε την Ελλάδα των απαιτήσεων ενάντια στο ψευτορωμέϊκο των υποχωρήσεων.


Η κρίση γίνεται ευκαιρία ή οι ευκαιρίες επιτείνουν την κρίση; Με δεδομένη την οικονομική (αλλά στην ουσία πολιτική) κρίση που βιώνει η Ελλάδα, πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης Παπανδρέου θα έπρεπε να είναι η εξοικονόμηση και ο επαναρθολογισμός στα έξοδα του δημοσίου που επιβαρύνουν και μεγενθύνουν το δημοσιονομικό έλλειμμα, διογκώνοντας τελικά το πρόβλημα του κρατικού ισολογισμού.

Σήμερα θα εμφανίσουμε μία σειρά από σκάνδαλα (μικρά αλλά όχι ασήμαντα) που καταδεικνύουν το έλλειμμα της κυβερνητικής ανταπόκρισης στην προσπάθεια μείωσης του προβλήματος χρέους.

129.200 ευρώ για αγορά γάλακτος ξόδεψε ο ΗΛΠΑΠ
Δεν υπάρχει κάποιο λάθος στον τίτλο της ανάρτησης! Πράγματι, ο ΗΛΠΑΠ προχώρησε στην αγορά 200.000 κυτίων γάλακτος εβαπορέ προς 0,646 το τεμάχιο.

Το σχετικό έγγραφο εδώ. Προσπαθώντας να βρω τι θα τα κάνει τα γάλατα ο ΗΛΠΑΠ, έπεσα πάνω στην προκήρυξη του ίδιου διαγωνισμού της περασμένης χρονιάς όπου κι αναφέρεται:

Ο Η.Λ.Π.Α.Π. στα πλαίσια διερευνητικής διαδικασίας προσκαλεί τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις SUPER MARKET όπως υποβάλλουν προσφορά για τη διανομή γάλακτος στο προσωπικό του (1.250 + 20%) άτομα περίπου) με τη χρήση διατακτικών εντολών

Να υποθέσω ότι εγώ που θεωρώ παράλογη την εν λόγω "πρόβλεψη" για το προσωπικό του ΗΛΠΑΠ είμαι νεοφιλελεύθερος;


Διαύγεια: 341 ευρώ για την επισκευή ενός "αρχαίου" εκτυπωτή
Η Διεύθυνση Υγείας των Ζώων (τίποτα δεν είναι τυχαίο...) ξόδεψε 341,94 ευρώ για να επισκευάσει έναν εκτυπωτή HP Deskjet 6122 απροσδιορίστου ηλικίας.

Το σχετικό έγγραφο εδώ. Στο Amazon.com μπορεί κανείς να αγοράσει έναν τέτοιο εκτυπωτή με περίπου 50 δολάρια εδώ.

Ρίξτε ενδεικτικά μια ματιά στο E-Shop.gr (εδώ) για να δείτε τι μπορεί κανείς να αγοράσει σήμερα με το ίδιο ποσό...

Είναι προφανές ότι για όλα φταίει το ΔΝΤ (και ίσως ο Καραμανλής...)


Λεφτά του Άκη στην Ελβετία;!
Έγγραφα και ντοκουμέντα για λογαριασμούς στην Ελβετία αποκαλύπτει η εφημερίδα Real News.

Η εφημερίδα κάνει λόγο για καταθέσεις 6,4 εκατ.δολ στην Credit Lyonnais της Γενεύης και τη διασύνδεσή τους με την offshore εταιρεία BlueBell και σημειώνει ότι για τα αποκαλυπτικά έγγραφα ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ.Ιωάννης Τέντες, στον οποίο αύριο θα παραδοθούν όλοι οι νέοι «καυτοί» φάκελοι.

Μπλέκει ο Άκης όλο και περισσότερο...


Ευχαριστούμε την "Παραπολιτική" για το υλικό. Αύριο, θα εμφανίσουμε ένα πρώτου μεγέθους σκάνδαλο (που δεν έχει χαρακτηριστεί ως σκάνδαλο) και που αφορά ευαίσθητες εθνικά κρατικές υπηρεσίες... "Ες αύριον τα σπουδαία", λοιπόν...

Είναι κοινός τόπος ότι η κλεπτοκρατία, ο ανορθολογισμός, η σπατάλη, ο παρασιτισμός και οι ποικίλες μορφές αυθαιρεσίας ήταν όλα αυτά τα χρόνια συστημικά φαινόμενα και όχι εξαιρέσεις. Το γεγονός ότι αυτές οι νοοτροπίες και πρακτικές έχουν διαποτίσει ένα μεγάλο μέρος του κοινωνικού ιστού τις κατέστησε ανθεκτικές, αλλά όχι λιγότερο αντικοινωνικές. Το μοντέλο αυτό, όμως, έχει ήδη καταρρεύσει. Γι’ αυτό και όσοι αντιλαμβάνονται την τωρινή κρίση σαν μία δυσάρεστη παρένθεση αυταπατώνται.

Η κρίση που βιώνουμε σηματοδοτεί από κάθε άποψη το τέλος μιας εποχής.
Αυτό δεν αφορά μόνο τη σφαίρα της οικονομίας. Αφορά και τη σφαίρα της πολιτικής. Για την ακρίβεια, το πρόβλημα είναι πρωτογενώς πολιτικό και δευτερογενώς οικονομικό. Τη χώρα την έφερε στο χείλος της χρεοκοπίας το πολιτικό σύστημα. Και το πολιτικό σύστημα δεν είναι απρόσωπο. Αξιωματούχοι που ευθύνονται για την κατάντια είναι πρόκληση σήμερα να αυτοπροβάλλονται σαν σωτήρες και ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση να κουνάνε το δάκτυλο στην κοινωνία. Η οικοδόμηση ενός υγιούς και παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης είναι ζωτική ανάγκη. Για να οδηγηθεί συντεταγμένα η κοινωνία προς αυτήν την κατεύθυνση προϋπόθεση δεν είναι μόνο η κάθε κοινωνική ομάδα να πάψει να οχυρώνεται πίσω από τη δική της μισή αλήθεια. Ούτε μόνο το βαρύ κόστος να κατανεμηθεί στοιχειωδώς δίκαια. Προϋπόθεση είναι, επίσης, να αρθεί το μεγάλο εμπόδιο που εγείρει η οξύτατη κρίση εμπιστοσύνης, το γεγονός δηλαδή ότι οι πολίτες θεωρούν πως το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα δεν εξυπηρετεί το συμφέρον της κοινωνίας. Είναι προφανές ότι κανείς δεν θα δεχόταν να τον ξαναεγχειρήσει ένας γιατρός που σε προηγούμενη εγχείρηση τον είχε σακατέψει.

Το πρόβλημα δεν θα λύσει μία κυβέρνηση Ν.Δ., επειδή δικαιολογημένα θα αντιμετωπίσει και αυτή την έλλειψη πολιτικής εμπιστοσύνης. Ο μόνος τρόπος για να αρθεί το εμπόδιο και η Ελλάδα να εισέλθει σε τροχιά ανασυγκρότησης είναι στο τιμόνι να βρεθεί μία κυβέρνηση τα μέλη της οποίας δεν θα βαρύνονται με αμαρτίες και θα έχουν δώσει δείγματα γραφής, ότι μπορούν να λύσουν προβλήματα, αλλά και ότι σέβονται το δημόσιο συμφέρον. Αυτό έχει σημασία, επειδή τον τελευταίο καιρό πολυσερβιρίστηκαν σαν σωτήρες επίλεκτα στελέχη του χρηματοοικονομικού τομέα και του «κόμματος του Μνημονίου».

Υπενθυμίζουμε ότι ορισμένα εξ αυτών μιλούσαν για ισχυρή οικονομία, παρότι το καράβι έπλεε από τότε προς τα βράχια.

Ο Γερμανός πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (ΙFO), γνωστός πλέον για τις τοποθετήσεις του για το Ελληνικό ζήτημα , Χανς Βέρνερ Ζιν, επαναλαμβάνει την εκτίμηση του ότι η Ελλάδα «θα τα φέρει βόλτα» καλύτερα χωρίς το ευρώ.

Μιλώντας στην οικονομική εβδομαδιαία εφημερίδα Wirtschfatswoche αναφέρει χαρακτηριστικά: «Για να ξαναγίνει ανταγωνιστική η χώρα, πρέπει να φτηνύνει κατά 20 με 30%. Με το ευρώ αυτό δεν γίνεται», ενώ παρομοιάζει τις περικοπές μισθών και τα μέτρα λιτότητας με τη Δημοκρατία της Βαιμάρης.

«Η κατάσταση είναι ίδια όπως και στη Γερμανία επί καγκελαρίας Χάινριχ Μπρύνινγκ. Από το 1928 μέχρι το 1933 οι τιμές μειώθηκαν κατά 23%, οι μισθοί κατά 30%. Η χώρα οδηγήθηκε στο χείλος εμφυλίου» είπε. «Αν έβγαινε η Ελλάδα για ένα διάστημα από το ευρώ, θα ανακτούσε αργά ή γρήγορα την ανταγωνιστικότητά της και στη συνέχεια θα μπορούσε να ξαναμπεί με μια άλλη ισοτιμία».

Ο γερμανός οικονομολόγος δεν απέκλεισε τον κίνδυνο σε αυτήν την περίπτωση οι πελάτες να σηκώσουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες, αλλά ούτως άλλως, όπως προειδοποίησε, η παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ θα οδηγούσε στο ίδιο αποτέλεσμα.

Πηγή


Πιθανό παραμένει σύμφωνα με τους Financial Times το ενδεχόμενο η Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών, παρά την ψήφιση των πρόσθετων μέτρων λιτότητας από την ελληνική Βουλή και την αποδοχή της γαλλικής πρότασης για την μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων που λήγουν την προσεχή διετία.

Όπως εκτιμάται στη γνωστή στήλη Lex της βρετανικής εφημερίδας, καμία από αυτές τις δυο ευνοϊκές εξελίξεις, δεν αντιμετωπίζει το κεντρικό πρόβλημα της Ελλάδας, αφενός διότι η επιτυχία του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος εξαρτάται από το «αμφιλεγόμενο» σχέδιο αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ, αφετέρου διότι η γαλλική πρόταση δεν είναι ρυθμιστική και δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά αν συμμετέχουν πολύ λίγοι ιδιώτες επενδυτές.

Οι Financial Times σημειώνουν πως μπορεί η Ελλάδα να απέφυγε μια άμεση και καταστροφική χρεοκοπία, ωστόσο το πρόβλημα του τεράστιου χρέους και της αδυναμίας αυτοχρηματοδότησης για αρκετά χρόνια παραμένει δυσεπίλυτο.

«Η Ελλάδα είναι πιθανό να κηρύξει στάση πληρωμών ανεξάρτητα από το τι γίνεται ή λέγεται και οι ρυθμιστές και οι επενδυτές θα πρέπει να αρχίσουν να προγραμματίζουν πάνω σε αυτή την άβολη πραγματικότητα», υποστηρίζει η εφημερίδα.

Μάλιστα, αναφέρει πως καθ' όλη την διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη, η Ευρώπη επιμένει η Ελλάδα να εκτελέσει το «αδύνατο», προκειμένου να αποτρέψει το «αναπόφευκτο».

  • Μία ωραία ιστορία για το κλείσιμο του ΙΓΜΕ, τα ευρήματά του στη Θράκη και έναν συγγενή ανώτατου στελέχους της κυβέρνησης Παπανδρέου...
Μια από τις πλουσιότερες κοιτασμολογικές περιφέρειες της Ευρώπης, με βεβαιωμένα μεταλλευτικά αποθέματα στρατηγικών ορυκτών, όπως είναι ο χρυσός, ο άργυρος, το νικέλιο, ο χαλκός, ο μόλυβδος κι ο ψευδάργυρος συνολικής αξίας 20 δισ. ευρώ, είναι η ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης.
Το ότι έχει παρθεί η απόφαση να κλείσει το ΙΓΜΕ, είναι γνωστό σε όλους. Αν και φυσιολογικά -αφού η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης του πλούτου της- το συγκεκριμένο κρατικό Ινστιτούτο θα έπρεπε να παραμείνει ανοιχτό, προκειμένου να παρακολουθεί και να συμβουλεύει τους εκκαθαριστές του ορυκτού πλούτου της χώρας, αλλά και να προστατεύει την περιουσία των Ελλήνων πολιτών που ενδέχεται να δεχθούν επιθέσεις απώλειας (απαλλοτριώσεις) της περιουσίας τους.

Η ευαίσθητη εθνικά περιοχή της Θράκης είναι γνωστό πως έχει μεγάλα κοιτάσματα σε ορυκτό πλούτο. Κοιτάσματα όπως χρυσού, χαλκού, μολύβδου και ψευδαργύρου, σιδήρου και μαγγανίου, μολύβδου και βολφραμίου, καθώς επίσης και στρατηγικής σημασίας ορυκτών όπως ουρανίου και λιγνίτη, καθιστούν ιδιαίτερα προσοδοφόρα την Αν. Μακεδονία και Θράκη για τις εταιρείες εξόρυξης ορυκτών. Όλα αυτά τα κοιτάσματα έχουν βρεθεί και έχουν χαρτογραφηθεί από έρευνες του ΙΓΜΕ. Μέσα σε αυτά προστέθηκε και ένα κοίτασμα ζεολίθων.

Το συγκεκριμένο ορυκτό αποτελεί (ή μπορεί να αποτελέσει) μία σημαντικότατη πηγή εσόδων για το Ελληνικό Κράτος, το οποίο όμως όπως πάντα αδρανεί... Επισημαίνουμε πως (σύμφωνα με την μελέτη του ΙΓΜΕ) το κοίτασμα αυτό μπορεί να αποδώσει (στο ελάχιστο) έσοδα αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ...

Δεν φάνηκε όμως να αδρανεί το ίδιο και συγγενής ανώτατου στελέχους της σημερινής κυβέρνησης, ο οποίος (όπως πληροφορηθήκαμε) επισκέφθηκε το ΙΓΜΕ Αν. Μακεδονίας και Θράκης και ζήτησε να του παραδοθούν οι σχετικές μελέτες συγκεκριμένου και μεγάλου κοιτάσματος που βρέθηκε στον Έβρο. Η απάντηση που πήρε ο "ενδιαφερόμενος επενδυτής" ήταν σαφέστατη και περιεκτικότατη. "Δεν γίνεται να δοθούν οι έρευνες και οι μελέτες του ΙΓΜΕ σε κανέναν άλλον παρά στο αρμόδιο υπουργείο. Οι ιδιώτες δεν έχουν κανένα δικαίωμα πρόσβασης ή και αίτησης απόκτησης των μελετών που διεξάγει το ΙΓΜΕ"...

Ο συγγενής αποχώρησε και όλως τυχαίως (ποιός είπε πως στην ζωή αυτή δεν υπάρχουν συμπτώσεις;) την επομένη ημέρα ανακοινώθηκε το κλείσιμο του ΙΓΜΕ (υπενθυμίζουμε πως είναι υπηρεσία στρατηγικής σημασίας για την οικονομία της χώρας). Σίγουρα η επίσκεψη του "συγγενούς" αποτελεί σκάνδαλο με το οποίο θα έπρεπε να ασχοληθεί ο πολιτικός κόσμος της χώρας. Μήπως κάποιοι "δικοί" μας, αποφάσισαν να συνεχίσουν το φάγωμα εν μέσω κρίσης και να πραγματοποιήσουν την φράση του Γιώργου Παπανδρέου "θα κάνουμε την κρίση ευκαιρία";

Αναρωτιόμαστε, τι θα συμβεί τελικά στο αρχείο του ΙΓΜΕ μετά το κλείσιμό του; Σε τίνος τα χέρια θα βρεθεί, εάν βρεθεί, μετά το κλείσιμό του; Δεν θα πρέπει κάποια διακομματική επιτροπή να αναλάβει την δημοσιοποίηση - γνωστοποίηση του περιεχομένου των επί δεκαετιών ερευνών που έγιναν (με τα χρήματα του Ελληνικού λαού) από το ΙΓΜΕ; Δεν θα πρέπει να μάθουν οι Έλληνες πολίτες τι βρίσκεται στο υπέδαφος (στα σπλάχνα) της πατρίδας μας; Υπάρχουν εκατοντάδες (αν όχι χιλιάδες) αναφορές των κατά τόπους διευθυντών του ΙΓΜΕ, οι οποίες ΠΡΕΠΕΙ να γνωστοποιηθούν στους Έλληνες πολίτες. Οποιαδήποτε απόκρυψη θα αποτελέσει σοβαρό κίνητρο για στοιχειοθέτηση σύνταξης αγωγής κατά όλων εκείνων που θα εμπλακούν στο ξεπούλημα δημόσιας γης και φυσικά του ορυκτού πλούτου που κρύβεται σε αυτήν (χρησιμοποιούμε την λέξη "κρύβεται" επειδή γνωρίζουμε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ πως συνταχθείσες μελέτες των περιφερειακών τμημάτων του ΙΓΜΕ που απεστάλησαν στις εκάστοτε κυβερνήσεις, δεν αξιοποιήθηκαν ΠΟΤΕ, αλλά αρχειοθετήθηκαν...!). Τέλος, δεν θα πρέπει να βρεθεί ποιός ήταν αυτός ο "συγγενής" του ανώτατου στελέχους της σημερινής κυβέρνησης και ποιόν ακριβώς ρόλο έχει αυτός ο πολιτικός στο συγκεκριμένο θέμα;
Τι είναι ο ζεόλιθος;
Σίγουρα θα αναρωτιέστε τι ακριβώς είναι ο ζεόλιθος. Πρόκειται λοιπόν για ένα φυσικό πορώδες υλικό με τεράστια ιοντοανταλλακτική ικανότητα χάρη στην οποία μπορεί να καθαρίζει τον οργανισμό δεσμεύοντας μέταλλα και οργανικές ενώσεις. Το όνομά του το πήρε από τα αρχαία Ελληνικά, Ζέω = βράζω και Λίθος = πέτρα. Η χρήση του μάλιστα είναι διαδεδομένη σε όλη την Ασία καθώς χρησιμοποιείται 800 χρόνια τώρα στην παραδοσιακή ιατρική για την συνολική υγεία και ευεξία. Στις ΗΠΑ περιλαμβάνεται από τον FDA τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων στην λίστα των Γενικώς Αναγνωρισμένων ως Ασφαλών (GRAS) και θεωρείται ότι είναι «γενικώς ασφαλές». Σύμφωνα με τα βιβλιογραφικά δεδομένα πλούσια πηγή εξαιρετικού ζεόλιθου είναι όλη η περιοχή της Θράκης, η καθαρότητα του οποίου αγγίζει το 95% , που τον κατατάσσει στην κορυφαία ποιότητα παγκοσμίως. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί κυρίως στο εξωτερικό αλλά και στη χώρα μας ο ζεόλιθος μπορεί να βρει αρκετές εφαρμογές αλλά το μεγάλο του ατού είναι η χρήση του, έπειτα από κατάλληλη επεξεργασία, σαν φυσικό συμπλήρωμα της ανθρώπινης διατροφής.
Ο ελληνικός φυσικός ζεόλιθος έχει την ικανότητα δέσμευσης βακτηρίων, αερίων, ανόργανων, οργανικών και οργανομεταλλικών ενώσεων, ρυθμίζει προς το ουδέτερο το ph των υδάτων και εμπλουτίζει τα ύδατα με οξυγόνο. Η ορυκτολογική σύσταση και οι φυσικοχημικές ιδιότητες καθιστούν τον ελληνικό φυσικό ζεόλιθο το καταλληλότερο υλικό για πολυάριθμες και πολύμορφες περιβαλλοντικές, βιομηχανικές, κτηνοτροφικές και αγροτικές εφαρμογές.
Η κατεργασία αστικών λυμάτων καθώς και βιομηχανικών και γεωργικών υγρών αποβλήτων με ζεόλιθο θα έχει ως αποτέλεσμα τη δέσμευση επιβλαβών ουσιών και αέριων φάσεων, τη βελτίωση της διαύγειας και γενικότερα τη βελτίωση της ποιότητας των νερών πριν αυτά εισρεύσουν σε λίμνες, ποτάμια και θάλασσες. Ο ζεόλιθος έχει τη δυνατότητα να φιλτράρει το νερό συγκρατώντας μέταλλα και οργανικές ενώσεις, γι’ αυτό και τοποθετείται σε φίλτρα νερού.
Ο ελληνικός ζεόλιθος θα μπορούσε να λύσει και το πρόβλημα της ρύπανσης σε λίμνες όπως η Κορώνεια. Η ρίψη του ζεόλιθου στα νερά της λίμνης θα έχει ως αποτέλεσμα τη δέσμευση επιβλαβών ουσιών, τη βελτίωση της διαύγειας του νερού, τη ρύθμιση του ph του νερού προς το ουδέτερο, τον εμπλουτισμό του νερού σε οξυγόνο, τη μείωση της αφθονίας των βακτηρίων, βελτιώνοντας έτσι τη διαβίωση των οργανισμών στο υδάτινο οικοσύστημα. Επιπλέον η ανάμιξη του ζεόλιθου στην παραλίμνια ζώνη θα έχει ως αποτέλεσμα τη δέσμευση επιβλαβών ουσιών, τη ρύθμιση του ph της παραλίμνιας λάσπης στο ουδέτερο.

  • …εσείς μπορείτε να ζήσετε με 327,43 ευρώ το μήνα; Οι μανάδες σας και οι πατεράδες σας πόσα παίρνουν κυβερνητικά λαμόγια; Ή έκαναν περιουσία με τον ιδρώτα τους;
Ο πατέρας μου ζει… 85 χρονών με τα γνωστά προβλήματα γήρανσης. Έφθασε στην Αθήνα με την εσωτερική μετανάστευση μετά τον εμφύλιο. Πας μη δεξιός βάρβαρος, εχθρός της πατρίδας…Δούλεψε σαν σκυλί όλες τις δουλειές του ποδαριού… βοηθός μάγειρα, οικοδόμος, έκτακτος εισπράκτορας, εργάτης σε φούρνο… μια ζωή αγώνας για την επιβίωση, για να μπορέσει να σπουδάσει εμάς, τα παιδιά του. Ούτε στο καφενείο δεν έπινε καφέ, για να μην ξοδέψει τη δραχμούλα, το γάλα, το ψωμί των παιδιών του.

Δημοκράτης, στο ΕΛΑΣ, αλλά φανατικός αντιβασιλικός, με το γέρο της Δημοκρατίας… Άγριο κυνηγητό από το αστυνομικό κράτος του Καραμανλή… πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων, ακόμη και για δουλέψει στην οικοδομή… απαγορευμένη η «Αθηναϊκή» ως κομμουνιστικό έντυπο, διώξεις γιατί τόλμησε να την αγόρασε στο περίπτερο της γειτονιάς…

Ήρθε η χούντα… μετά εκ νέου ο «εθνάρχης» της δεξιάς με το αστυνομικό κράτος… Ο Ανδρέας, η λύτρωση για τα περήφανα γηρατειά… μια ανάσα, μια ελπίδα ζωής Επιβίωνε, μας μεγάλωσε, του χρωστάμε ευγνωμοσύνη.

Δεν θέλησε να μην ψηφίσει στις εσωκομματικές εκλογές για «να κερδίσει ο Γιώργος, ο γιος του Ανδρέα», έλεγε.

Και να που ο Γιωργάκης έγινε πρωθυπουργός… και να που διόρισε μια κλίκα από νενέκους κι όλοι μαζί βρήκαν τον ένοχο που μαζί τα φάγανε!

Το συνταξιούχο που με τις περικοπές, μετά από μια ζωή δουλειάς παίρνει 327,43 ευρώ και πρέπει να πληρώσει τα μισά συνδρομή στα φάρμακα και εξ ολοκλήρου όσα αποφασίσατε ότι δεν πρέπει να τα συνταγογραφεί το ΙΚΑ (Αληταράδες, γαμώ την πίστη σας κυβερνητικά λαμόγια, γιατί να μην υπάρχει συνταγογραφούμενο φάρμακο για τον ίλιγγο;).

Τέλος η «αγανάκτιση»! Συντεταγμένα, οργανωμένα πρέπει να δώσουμε την ψυχή και τη ζωή μας για να ξεκουμπιστούν, όχι από την κυβέρνηση, αλλά από τη χώρα ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ όσοι συμμετέχουν στο έγκλημα και ψήφισαν αυτή την πολιτική!

Άραγε υπάρχει έστω ένας, μία υπουργός που νιώθει τύψεις; Αμφιβάλω! Είστε όλοι ένοχοι, εγκληματίες! Δεν είναι εγκληματίας ένας πρωθυπουργός που αποφασίζει το θάνατο ενός γέροντα;

Για την ώρα βλέπω ότι αφού κατά το επίσημο ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ σας κράζει, είμαι μαζί τους. Βασικά θα προτιμούσα το ΠΑΜΕ να στρατοπεδεύσει έξω από τη βουλή και να δείτε τι εστί βερίκοκο εσείς, οι ασφαλίτες σας και οι παρακρατικοί σας χαφιέδες!

Και… τις επιστολές που μας στείλατε να ανανεώσουμε την κάρτα μέλους του ΠΑΣΟΚ, να μην τις βάλετε εσείς, αλλά εμείς θα σας τις βάλουμε στο κɷλ⓪ σας!

“…δεδομένης της τρέχουσας κρίσης στην Ελλάδα, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνει μια στροφή στις συνομιλίες για το όνομα

Aυτή η δήλωση ανήκει στον Πρωθυπουργό της Σλοβενίας Μπορούτ Πάχορ, έγινε κατά τη διάσκεψη «Croatia Summit» και προφανώς αναφέρεται στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Yπενθυμίζουμε ότι η Σλοβενία είναι χώρα της Ε.Ε. , άρα εταίρος, υποτίθεται της Ελλάδος, οπότε τέτοιες δηλώσεις είναι δεοντολογικά άκομψες και διπλωματικά απαράδεκτες.

Ωστοσο, δεν παύουν να είναι ενδεικτικές της περιρρέουσας ατμόσφαιρας που έχει δημιουργηθεί για την πατρίδα μας.

Η Ελλάδα, λόγω της κρίσης, είναι ευάλωτη σε πιέσεις και δεν αποκλείεται «φίλοι και σύμμαχοι» να εκμεταλλευθούν τη συγκυρία για να επισπεύσουν επώδυνες λύσεις στα εθνικά μας θέματα.

Εκός από τη δήλωσε Πάχορ, έχουμε και άλλες ενέργειες που δείχνουν ότι επιταχύνονται εξελίξεις.

Ο κ. Νταβούτογλου, …βιάζεται και αυτός.

Από τα κατεχόμενα δήλωσε ότι το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2012, οπότε η Κύπρος αναλαμβάνει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο αρμόδιος για την ενέργεια Υφυπουργός κ. Μανιάτης, μετά από διαχρονικές καθυστερήσεις, σπεύδει να προχωρήσει τα ζητήματα σχετικά με την έρευνα και την αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από πολυμελές κλιμάκιο, μεταβαίνει για συνομιλίες με το Ισραήλ και τα ενεργειακά θα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων.

Και μέσα σ’ αυτό σκηνικό έρχεται αιφνιδίως στην Αθήνα και η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρυ Κλίντον! Ετσι ξαφνικά; Συνήθως, οι επισκέψεις αυτού του επιπέδου απαιτούν μεγάλο χρόνο προετοιμασίας. Ποια θέματα ωρίμασαν ξαφνικά; Γιατί δεν νομίζουμε να έρχεται, προερχόμενη μάλιστα από την Τουρκία, για να συζητήσει την …οικονομική κρίση;

Πολύ φοβούμαι ότι κάτι ετοιμάζεται στο παρασκήνιο. Θα το επαναλάβω, ότι τη δεδομένη χρονική συγκυρία, η πατρίδα μας είναι ευάλωτη σε πιέσεις, άρα όποιες λύσεις και να προταθούν στα εθνικά μας θέματα θα είναι επώδυνες. Αν δε κάποιοι σκέφτονται ή επιχειρήσουν να συνδυάσουν την οικονομική βοήθεια, με «διάθεση συμβιβασμού» εκ μέρους μας στα εθνικά ζητήματα με τους γείτονες, τότε η κυβέρνηση έχει υποχρέωση προς τον ελληνικό λαό να καταγγείλει τον ωμό εκβιασμό, αυτοστιγμή.

Τέλος, απορία προκαλεί το γεγονός ότι οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, αμφότεροι προσωπικοί και πολιτικοί φίλοι του Πρωθυπουργού, δεν συμμετέχουν στην Κυβερνητική Επιτροπή.

Προφανώς, ο Πρωθυπουργός έχει επιλέξει να χειρίζεται τα θέματα αυτά προσωπικά με τον πολύ στενό πυρήνα των συνεργατών του.

Και αυτό δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες υποψίες . Και ανησυχίες θα προσέθετα…

  • Γράφει ο Άρης Χατζηστεφάνου

Παύση πληρωμών». Δύο λέξεις που εδώ και αρκετούς μήνες προκαλούν πανικό αλλά και οργή στις οικονομικές και πολιτικές ελίτ του Βερολίνου, όταν ακούγονται από χείλη Ελλήνων ή ξένων οικονομικών αναλυτών. Κι όμως, η αυστηρή και άμεμπτη Γερμανία υπήρξε ο πρώτος διδάξας, «φεσώνοντας» χωρίς σκέψη τους ξένους δανειστές της. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel, που προκάλεσε αίσθηση σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο ιστορικός Albrecht Ritschl χαρακτηρίζει τη Γερμανία σαν το μεγαλύτερο «μπαταχτσή» του 20ού αιώνα. Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι ο οικονομικός αντίκτυπος από τις τρεις παύσεις πληρωμών που πραγματοποίησε η Γερμανία σε αυτή την περίοδο μπορούν να συγκριθούν μόνο με το χρηματοπιστωτικό σεισμό που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers.

Ενώ όμως η συνέντευξη του Ritschl αναμεταδόθηκε από δεκάδες μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ελάχιστοι ανέτρεξαν στις επιστημονικές εργασίες του διάσημου ιστορικού, όπου υπάρχουν κι άλλες πολύτιμες πληροφορίες για τις μεθόδους που χρησιμοποίησε το Βερολίνο προκειμένου να αποφύγει τις κρίσεις χρέους που αντιμετώπιζε. Μέθοδοι που περιλαμβάνουν τους επίσης «απαγορευμένους» όρους: «εθνικοποίηση των τραπεζών» και «έξοδος από το νομισματικό σύστημα». Ιστορίες παλιές αλλά και τρομακτικά επίκαιρες, που μας φέρνουν στις αρχές της δεκαετίας του ’30.

Στα σκοτεινά καμπαρέ του Βερολίνου –όπως ακριβώς τα περιέγραψε ο Μπομπ Φος στην ομώνυμη ταινία του– η Δημοκρατία της Βαϊμάρης έδινε τη θέση της στο ναζισμό. Μια δεκαετία που στηρίχτηκε στο συνεχή εξωτερικό δανεισμό έφτανε στο τέλος της, αποδεικνύοντας ότι η φαινομενική ευημερία οφειλόταν σε μια τεράστια οικονομική πυραμίδα που θα κατέρρεε από στιγμή σε στιγμή. Και οι πρώτοι που το αντιλήφθηκαν ήταν ορισμένοι τραπεζίτες και χρηματιστές στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Το «μορατόριουμ Χούβερ»

Ιούνιος 1931. Ο Αμερικανός πρόεδρος Χέρμπερτ Χούβερ στέκεται όρθιος μπροστά σε μια κινηματογραφική μηχανή, διαβάζοντας ένα διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό και ολόκληρο τον κόσμο. Ανακοινώνει το λεγόμενο «μορατόριουμ Χούβερ», την απόφαση δηλαδή της Ουάσιγκτον να διακόψει για ένα χρόνο την πληρωμή των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων προς τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Ουσιαστικά, η Γερμανία είχε μόλις κηρύξει μία από τις μεγαλύτερες στάσεις πληρωμών στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, με τη διαφορά ότι η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να ανεχτεί αλλά και να νομιμοποιήσει την απόφαση αυτή.

Όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, στόχος της Ουάσιγκτον δεν ήταν φυσικά να βοηθήσει το γερμανικό λαό, που βίωνε με τραγικό τρόπο την παγκόσμια ύφεση, αλλά να διασώσει, έστω και προσωρινά, το τραπεζικό σύστημα και στις δυο όχθες του Ατλαντικού. Μια ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη χρεοκοπία από την πλευρά της Γερμανίας θα είχε τρομακτικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, ενώ σε γεωπολιτικό επίπεδο θα ενίσχυε τη νεαρή τότε Σοβιετική Ένωση. Το τραπεζικό σύστημα ολόκληρης της Ευρώπης ήταν ήδη στα πρόθυρα της ολοκληρωτικής κατάρρευσης ύστερα από την πτώχευση της αυστριακής τράπεζας Kredit Anstalt.

Τελικά, το μορατόριουμ του Χούβερ αποδείχτηκε ανεπαρκές για να αντιμετωπίσει την κρίση κι έτσι η Γερμανία προχώρησε σε μια σειρά δραστικών πλην απαιτούμενων μέτρων. Καταρχάς, διέκοψε την αποπληρωμή των δανεια κών της υποχρεώσεων. Ταυτόχρονα, επέβαλε περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, προκειμένου να αποφύγει τη διαρροή κεφαλαίων στο εξωτερικό, και εθνικοποίησε τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας.

Πρόκειται, δηλαδή, για τις ίδιες ακριβώς ενέργειες τις οποίες πραγματοποίησε πριν από μερικούς μήνες και η Ισλανδία, καταφέρνοντας όχι μόνο να διαφύγει τον κίνδυνο της οικονομικής κατάρρευσης, αλλά και να παρουσιάζει πλέον αξιοθαύμαστη ανάπτυξη. Μια παλιά και δοκιμασμένη συνταγή, η οποία όμως φαίνεται πως αφαιρέθηκε από τα νεοφιλελεύθερα εγχειρίδια χρήσης του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος…

Η Γερμανία των αρχών της δεκαετίας του ’30 όμως προχώρησε επίσης και στην αποχώρηση από το λεγόμενο «κανόνα χρυσού». Κατ’ αυτό τον τρόπο προσέφερε ευελιξία στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της και θεω ρητικά μπορούσε να θέσει και πάλι την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Αν και ο «κανόνας χρυσού» δεν μπορεί φυσικά να συγκριθεί με μια σύγχρονη νομισματική ένωση, η αποχώρηση από αυτόν προσέφερε παρόμοια πλεονεκτήματα με αυτά που γνωρίζουν και όσες χώρες έχουν ανακτήσει τα μέσα άσκησης νομισματικής πολιτικής ύστερα από κάποια μεγάλη κρίση.

Είναι η πολιτική… ανόητε!

Στα κείμενά του ο Albrecht Ritschl, όπως και πολλοί άλλοι ιστορικοί και οικονομολόγοι, επισημαίνει ότι οι αποφάσεις για τη διαγραφή ή μη του χρέους λαμβάνονταν εντέλει με πολιτικά κριτήρια και όχι μόνο με οικονομικά. Σε όλες τις μεγάλες στάσεις πληρωμών της Γερμανίας, οι ΗΠΑ αποφάσιζαν να ανεχθούν ή ακόμη και να ενθαρρύνουν την αθέτηση αποπληρωμής του χρέους, δίνοντας προτεραιότητα στις γεωπολιτικές ισορροπίες. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι στην κρίση του 1931 το γερμανικό χρέος προς τις ΗΠΑ αντιστοιχούσε στο 10% των οφειλών που ανέμεναν οι ΗΠΑ από ολόκληρο τον πλανήτη.

Οι επιπτώσεις από τις στάσεις πληρωμών όχι μόνο δεν έφεραν την καταστροφή, όπως προβλέπουν αρκετές Κασσάνδρες σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά, αντιθέτως, αποτέλεσαν τους σημαντικότερους παράγοντες για τη δημιουργία του λεγόμενου «γερμανικού θαύματος». Ιδιαίτερα μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι περισσότερες πολεμικές αποζημιώσεις παραπέμφθηκαν για μετά την ενοποίηση των δύο Γερμανιών, η χώρα απέκτησε τρομακτικό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, που είχαν δεχτεί την καταστροφική μανία της ναζιστικής πολεμικής μηχανής. Ουσιαστικά, το 1953 οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν ένα γενναίο «κούρεμα» στο γερμανικό χρέος, εξαφανίζοντας την κρίση χρέους του Βερολίνου. Με αυτό τον τρόπο η Γερμανία βρέθηκε με το μικρότερο λόγο χρέους προς ΑΕΠ στην ιστορία της – ακριβώς τη στιγμή δηλαδή που, υπό κανονικές συνθήκες, η οικονομία της θα έπρεπε να βυθίζεται υπό το βάρος του εξωτερικού χρέους.

Θα πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί ότι ακόμη και σε περιόδους όπου η Γερμανία κατέβαλλε κανονικά τα χρέη και τις πολεμικές αποζημιώσεις της, όπως την περίοδο του Μεσοπολέμου, ουδέποτε οι δαπάνες αυτές ξεπέρασαν το 5,6% του εθνικού εισοδήματος. Και μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως, το ποσοστό των εσόδων από τις γερμανικές εξαγωγές που δεσμευόταν για την αποπληρωμή του χρέους ήταν 3,5%. Αν εφαρμοζόταν και στην Ελλάδα η ίδια ρύθμιση που εφαρμόστηκε και για τη ναζιστική Γερμανία –με τη συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών το 2010 να ανέρχεται στα 16 δις ευρώ–, η χώρα θα έπρεπε να πληρώνει για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους 0,56 δις ευρώ ετησίως!

Θεωρητικά, η ανάπτυξη που επιτεύχθηκε μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο θα τερματιζόταν απότομα, εάν η Γερμανία τηρούσε τις υποσχέσεις της και προχωρούσε σε πληρωμή των πολεμικών αποζημιώσεων μετά την ενοποίηση. Τότε όμως, σύμφωνα με τον Albrecht Ritschl, πραγματοποιήθηκε η τρίτη μεγάλη «στάση πληρωμών». Η απόφαση του τότε Γερμανού καγκελάριου Χέλμουτ Κολ να μην τροποποιήσει, ως όφειλε, τη Συμφωνία του Λονδίνου για το εξωτερικό χρέος του 1953 επέτρεψε στο Βερολίνο να μην πληρώσει όχι μόνο τις αποζημιώσεις, αλλά και τα δάνεια που είχε λάβει με τη δύναμη των όπλων κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με χρωστούμενα λεφτά, λοιπόν, κατάφερε να αντεπεξέλθει στο κόστος της ενοποίησης και να συνεχίσει σχετικά αλώβητη την πορεία της προς τον 21ο αιώνα.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι, παρά τις τρεις μεγάλες παύσεις πληρωμών, η Γερμανία είχε φτάσει, στην αλλαγή της χιλιετίας, να χαρακτηρίζεται σαν «μεγάλος ασθενής» της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας, με την αύξηση της παραγωγικότητάς της να υπολείπεται ακόμη και της Ελλάδας. Μόνο ύστερα από το δεκαετές «πάγωμα» των γερμανικών μισθών και μέσα στο ανελαστικό πλαίσιο που έθετε η Ευρωζώνη, η χώρα κατάφερε να παρουσιάσει αυξημένη ανταγωνιστικότητα και να εμφανίζει πλέον πλεονάσματα, προκαλώντας ελλείμματα και χρέη στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Το γερμανικό θαύμα και το ευρωπαϊκό… τραύμα

Σε πρώτη ανάγνωση, οι γερμανικές κρίσεις χρέους φαντάζουν εντελώς διαφορετικές από τα φαινόμενα που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες στο σύνολο των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, και κυρίως στην Ελλάδα. Είναι γεγονός ότι οι περισσότερες στάσεις πληρωμών στον 20ό αιώ να αφορούσαν σε πολεμικές αποζημιώσεις, τις οποίες το Βερολίνο απέφευγε να πληρώσει, συνήθως με την ανοχή άλλων μεγάλων δυνάμεων. Η Γερμανία, λοιπόν, παρουσιάζεται ως μοναδικό φαινόμενο, το οποίο δεν προσφέρεται για αντιγραφή. Λάθος!

Καταρχάς, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πρώτη κρίση χρέους που αντιμετώπισε η χώρα τον 20ό αιώνα σημειώθηκε πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και, συνεπώς, δεν οφείλεται σε κάποια αποτυχημένη πολεμική περιπέτεια. Η τρομακτική αύξηση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ αποδίδεται από τους περισσότερους ιστορικούς στην αδυναμία του γερμανικού κράτους να φορολογήσει με αποδοτικό, και κυρίως δίκαιο, τρόπο τους πολίτες του. Η δεύτερη γερμανική αυτοκρατορία, που πήρε σάρκα και οστά το 1871, δεν κατάφερε ποτέ να δημιουργήσει λειτουργική φορολογική βάση. Όταν, λοιπόν, άρχισαν οι πολεμικές δαπάνες για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποκαλύφθηκε το σαθρό οικονομικό οικοδόμημα της χώρας, το οποίο κατάφερνε να επιβιώνει μόνο χάρη στο συνεχή δανεισμό.

Ακόμη όμως κι αν δεχτούμε ότι η Γερμανία αποτελεί «ειδική περίπτωση», γιατί καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα καλούνταν να πληρώσει τις πολεμικές της αμαρτίες, αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα την ουσία του ζητήματος – ότι, δηλαδή, η άρνηση πληρωμής χρεών (απ’ όπου κι αν αυτά προέρχονταν) όχι μόνο δεν μετέτρεψε τη Γερμανία σε κράτος-«παρία» των διεθνών αγορών, αλλά, αντιθέτως, χάρισε στη χώρα τρομακτικούς ρυθμούς ανάπτυξης, επιτρέποντας το λεγόμενο «γερμανικό θαύμα».

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Επίκαιρα: 30/06/2011