Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

1 Ιουν 2011

Η ζωή έχει δείξει και επαληθεύει καθημερινά τούτο: Όσο πιο βρώμικος και ανήθικος είσαι τόσο και πιο μανισμένα κραυγάζεις υπέρ της ηθικής και κατά της διαφθοράς.

Οι ποικίλοι π.χ. προβοκάτορες και τυχοδιώκτες είναι αυτοί που πάντα προσπαθούν να θολώσουν τα νερά με ουρλιαχτά υπερεπαναστατικών αφρών και αφοριστικές, εισαγγελικές ομοβροντίες…

Στο δημοσιογραφικό χώρο αποτυπώνονται πιο αποκρουστικά όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, ακριβώς γιατί, σαν φύση, σαν θέση και σαν λειτουργία αποτελεί το μεταπράτη της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας, το «χαφιέ» και τον «προβοκάτορα» του καθεστώτος.

Διευκρίνιση: Μιλάμε για το «χώρο» και τη «δομή» της δημοσιογραφίας και όχι για τα ξεχωριστά άτομα των εργαζόμενων ως δημοσιογράφοι. Για ένα «χώρο» και «δομή» που αποτελεί εκτροφείο λακέδων και διαφθοράς, συναλλαγής και εκβιασμών, ρουφιάνων και «εγκάθετων»: Μια μεταπρατική δομή εξουσίας με αυστηρούς και «ατσάλινους» κώδικες λειτουργίες.

Μέσα σε ένα τέτοιο καθεστώς ή συμμορφώνεσαι ή σιωπάς (αποδοχή σιωπηρή) ή αξιοποιείσαι σαν «άλλοθι» ή αποβάλλεσαι…

Η πλειονότητα των εργαζόμενων σε αυτό το χώρο «βλέπει», «αγανακτεί», αλλά ΣΙΩΠΑ γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, κυλάει μέσα στο χώρο όπως το νερό στ’ αυλάκι…

Εξάλλου ΚΑΝΕΝΑΣ δεν μπορεί να γράψει ελεύθερα την άποψή του. Ο βαθμός «ελευθερίας» εξαρτάται από την «ελευθερία» που του έχει δωρίσει η Διεύθυνση.

Όσο πιο ψηλά βρίσκεται κανείς στην διευθυντική ιεραρχία τόσο και πιο πολύ έχει αφομοιώσει τη φιλοσοφία, τη λογική και τη «γραμμή» του Μέσου. Τόσο και πιο πολύ ταυτίζει την αυτό-λογοκρισία του με την «ελευθερία» της άποψής του.

Οι διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται ΟΧΙ στα πρωτοσέλιδα, αλλά στο εσωτερικό μιας εφημερίδας, είναι επώνυμες και το τέχνασμα του πλουραλισμού: το δημοσιογραφικό, καθεστωτικό τρικ της «ελευθερίας της άποψης»: Το «δόλωμα» της δημοκρατικής εξαπάτησης.

Κυρίως αυτές οι «απόψεις» προέρχονται από προσωπικότητες του καθεστώτος όλων των αποχρώσεων. Για νοστιμάδα χρησιμοποιούνται και κάποιοι «αιρετικοί» μαϊντανοί σε κάποιο βαθμό και σε ανεκτά όρια…

Εδώ και πολλά χρόνια πολλές εφημερίδες του «προοδευτικού» χώρου καθιέρωσαν το ευφυές εύρημα του «άλλοθι»: Συντάκτες μέσα από το έντυπο, με ευρύτητα σκέψης, καλή πένα ή ιδιάζουσα πένα προωθήθηκαν σαν «αιρετικά» άλλοθι.

Πάντα αυτά τα «άλλοθι» έχουν «καλές σχέσεις» με την κορυφή της Διεύθυνσης και τη διακριτική «παρακολούθηση» της Διεύθυνσης.

Αυτή τη «φιλοσοφία» των «άλλοθι» τη βίωσα και τη μελέτησα σε όλες τις διαστάσεις της, από το 1984-1989, στο «Έθνος», επί εποχής Φιλιππόπουλου: Μέγας μαέστρος της καθεστωτικές δημοσιογραφίας και στις «τακτικές» των «άλλοθι»…

Σε μια σχιζοφρενική και τυχοδιωκτική παραλλαγή την έζησα στην «Αθηναϊκή», επί Καρατζαφέρη Σπύρου, στην περίοδο του σημιτικού «εκσυγχρονισμού».

Λέω «σχιζοφρενική», διότι έγραφα καθημερινά την «άποψη» της εφημερίδας η οποία συχνότατα έλεγε τα αντίθετα από τα πρωτοσέλιδά της…

Σήμερα, όλες σχεδόν οι εφημερίδες έχουν τα «αιρετικά» άλλοθί τους: «κολλητοί» της Διεύθυνσης…

Στα κανάλια, η απάτη των «άλλοθι» παίρνει ακόμα πιο αποκρουστικές μορφές. Εδώ το ρόλο αυτόν τον παίζουν οι τήλε-σταρ: Οι ΑΜΕΣΟΙ προπαγανδιστές και αγκιτάτορες του «νταβά» τους και των «σκοτεινών» μηχανισμών («υπηρεσιών») της διαπλοκής τους.

Στα κανάλια παρατηρείται ο μεγαλύτερος «συνωστισμός» επίδοξων «άλλοθι». Τα ίδια τα κανάλια είναι εκτροφεία ποικίλων και πολύχρωμων «άλλοθι»: Από «ποιοτικούς» μέχρι κόπρανα τα οποία μεταμφιέζονται σε κήρυκες της «ηθικής», της «εντιμότητας», του «Δικαίου», της «ανεξαρτησίας», της «γενναιότητας» κ.λπ…

Εδώ θα παρατηρήσει κανείς ότι οι πλέον ανήθικοι, διαπλεκόμενοι και διεφθαρμένοι δημοσιογράφοι το παίζουν οι μεγάλοι κήρυκες και εισαγγελείς της ηθικής, της τιμιότητας και της «αγωνιστικής» γενναιότητας…

Δεν θα αναφέρουμε ονόματα για ευνόητους λόγους. Ο κάθε ένας μπορεί να τους αντιληφθεί ή να μελετήσει την ιστορία τους…

ΣΗΜΕΡΑ, ειδικά, έχουν ξεσαλώσει υπέρ των «αγανακτισμένων», και το παίζουν και «επαναστάτες», όλοι αυτοί που δεν άφησαν καμία κατουρημένη ποδιά που να μην έχουν γλείψει και κανένα κρατικό και παρακρατικό «υπόγειο» ή «βόθρο» που να μην έχουν περάσει!!!

Αυτά τα λίγα προς το παρόν για να μην παραμυθιαζόμαστε από τα τεχνάσματα των «άλλοθι» και από τους «γενναίους της υποταγής» των τηλεοπτικών «ηρώων»…


Πατέρες και Μητέρες του Έθνους,

σας ενοχλούν τα φάσκελα των αγανακτισμένων, και δεν σας θίγει το διαρκές στραπατσάρισμα της προσωπικότητας και του αξιώματός σας από τις αυλές των αρχηγών σας;

Σας θίγουν τα συνθήματα, που κραυγάζουν οι απελπισμένοι, οι απολυμένοι, οι χρεωμένοι, οι άνεργοι, οι δουλοπάροικοι των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, οι ελεύθεροι πολιορκημένοι, τα θύματα των νεοβάρβαρων εισβολέων, οι απεγνωσμένοι νέοι, τα εξουθενωμένα «περήφανα γηρατειά», και δεν σας προσβάλλουν οι απαιτήσεις και η συμπεριφορά των πραιτωριανών των διεθνών κερδοσκοπικών οργανισμών;

Σας θυμώνει η οργή των Ελλήνων, των συμπατριωτών σας, που σας εμπιστεύτηκαν τις ψήφους, τις ελπίδες, τα όνειρα, τα σώματα και τις ψυχές τους, και δεν σας τρομάζει η συντελούμενη υποδούλωση; - συντελούμενη με τη δική σας ανοχή ἤ, το φρικωδέστερο, συνενοχή;

Πατέρες και Μητέρες του Έθνους,

διαβάστε, έστω μια φορά, ολόκληρο το Σύνταγμα που ορκιστήκατε να υπηρετείτε. Θα διαπιστώσετε πως αυτά που σας ενοχλούν, σας θίγουν και σας θυμώνουν, απορρέουν από το Σύνταγμα.

Αποτελούν όχι απλώς δικαιώματα, αλλά κρίσιμες εθνικές υποχρεώσεις των συμπολιτών σας.
Γι αυτό αφήστε την αγανάκτηση των πολιτών να σας απελευθερώσει από την ηγεμονία του αρχηγού, από τις αγκυλώσεις του κόμματος, από τις πιέσεις των εξωθεσμικών παραγόντων, από τις πονηρίες των διαπλεκόμενων «μέσων ενημέρωσης», από τις υποδείξεις των πρόθυμων «συμμάχων», από τα συμφέροντα που χρόνια τώρα μαγαρίζουν τη δημοκρατία μας.

--Αφήστε στην οργή του κόσμου να ξεπλύνει τη ντροπή της παρατεταμένης σιωπής σας.
Κι όσοι εξακολουθείτε να νοιώθετε, έστω στο βάθος, πως είστε σάρκα από τη σάρκα αυτού του Λαού, αποτινάξτε τα «προνόμιά» σας, γυρίστε την πλάτη στην Κίρκη της (όποιας) εξουσίας, ζητήστε συγχώρεση από τους συμπατριώτες σας, και βγείτε απ’ τη φυλακή σας – βγείτε στο Λαό, κι αγωνιστείτε μαζί με το Λαό για το Λαό.

Όχι για να τα φάμε μαζί, αλλά για να πεινάσουμε, αν χρειαστεί, μαζί, και να πεθάνουμε, αν χρειαστεί, μαζί! Γιατί μόνον έτσι θ’ αναστηθούμε μαζί!
Πατέρες και Μητέρες του Έθνους,

Ελάτε! Ο Λαός, όπως κι ο Θεός, ακόμη συγχωρεί! Ελάτε, όσοι μπορείτε κι όσοι αντέχετε.
Όσοι δεν αντέχετε ἤ δεν τολμάτε, μείνετε να ψηφίσετε ό,τι σας διατάξουν, μείνετε να καταπιείτε ό,τι σας σερβίρουν.

Μείνετε να απολαύσετε την ευαρέσκεια του αρχηγού και των εντολέων του. Μείνετε, και θα μένετε κλεισμένοι εκεί. Ισοβίως (και «όταν λέμε ισόβια, εννοούμε ισόβια»).

Γιατί έξω, στην ελεύθερη πλατεία, θα κυριαρχεί η Οργή του Λαού. «Φοβερόν γαρ το εμπεσείν εις χείρας Λαού ζώντος».

οπωπητήρ


Η προχθεσινή επιβεβαίωση από το βήμα του συνεδρίου Oilandgas Conference της αποκάλυψης του Κεφαλαίου στις 2 Απριλίου ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τις έρευνες πετρελαίου στην Ελλάδα, δίνει ένα πρώτο μήνυμα για τις διαδικασίες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κυοφορία.

Η εμπλοκή των Ελληνικών Πετρελαίων στις διαδικασίες έρευνας και παραγωγής πετρελαίου –και αυτό δεν το ανακοίνωσε προχθές ο κ. Κωστόπουλος– θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα μέσω κοινοπραξιών.

Να θυμίσουμε παλαιότερες δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου των Ελληνικών Πετρελαίων που είχε προβλέψει ότι η αγορά πετρελαίου θα ανοίξει το 2012 εκτιμώντας ότι θα δημιουργηθούν ευκαιρίες στην περιοχή. Θα κινηθούμε πιο δυναμικά μάλλον μέσω κοινοπραξιών, είχε πει τότε ο κ. Κωστόπουλος.

Εκτός όμως από τα Ελληνικά Πετρέλαια, τις διεργασίες για τις πετρελαϊκές παραχωρήσεις παρακολουθεί στενά τόσο ο όμιλος της Motor Oil όσο και οι εταιρείες συμφερόντων οικογένειας Βαρδινογιάννη που δραστηριοποιούνται με εξαιρετική επιτυχία στον τομέα, ιδιαίτερα στην Αίγυπτο αλλά και σε άλλες περιοχές.

Κορυφαία στελέχη του ομίλου της Motor Oil δεν κρύβουν στις συζητήσεις που έχουν με δημοσιογράφους, ότι διατηρούν ενδιαφέρον αν και θεωρούν πρόωρη την όποια συζήτηση προτού ξεκινήσουν οι διαδικασίες παραχωρήσεων.

Μια ακόμη ελληνική εταιρεία η Ενεργειακή Αιγαίου που εκμεταλλεύεται την περιοχή του Πρίνου, έχει μιλήσει ανοιχτά για το ενδιαφέρον της επί συγκεκριμένης μάλιστα περιοχής. Η Energean έχει τονίσει ότι θα ενδιαφερόταν να προχωρήσει στη διενέργεια οριζόντιας γεώτρησης στην περιοχή του Κατακόλου, η οποία θα μπορούσε να αντλήσει το επιβεβαιωμένο μικρό κοίτασμα της περιοχής, χωρίς να απαιτηθεί η εγκατάσταση θαλάσσιας εξέδρας και σε συνθήκες περιβαλλοντικής ασφάλειας, με δεδομένη την εμπειρία ανάλογων γεωτρήσεων στην Καβάλα.

Πέρα από τις τρεις ελληνικές εταιρείες, στο προσκήνιο έχουν βρεθεί το τελευταίο διάστημα και τα ονόματα δύο ξένων εταιρειών. Μεταξύ των ονομάτων που έχουν κυκλοφορήσει στην ενεργειακή αγορά περιλαμβάνονται η νορβηγική Statoil και η αμερικανική Noble Energy.

Το όνομα της πρώτης έχει εμπλακεί καθώς έχει έμμεση παρουσία στην Ελλάδα μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TAP ενώ στις επαφές που έχουν γίνει με κυβερνητικούς αρμοδίους, εκπρόσωποι της νορβηγικής εταιρείας φέρονται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για περιοχές του Ιονίου.

Σημειώνεται ότι ο νορβηγικός πετρελαϊκός κολοσσός στις 31 Δεκεμβρίου 2008 διέθετε αποδεδειγμένα αποθέματα 2.201 εκατ. βαρελιών πετρελαίου και 537,8 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.

Η αμερικανική εταιρεία εξάλλου έχει ήδη ενεργή παρουσία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου καθώς σε αυτήν έχουν παραχωρηθεί τα δικαιώματα για ένα οικόπεδο στην Κύπρο. Η εταιρεία έχει αποθέματα 1,1 δισ. βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου αξίας άνω των 13 δισ. δολαρίων (τέλος 2010) με παρουσία στις ΗΠΑ, τον κόλπο του Μεξικού, την ανατολική Μεσόγειο και τη Δυτική Αφρική.

Ερευνητικές

Εκτός όμως από τις πετρελαϊκές που θα κάνουν γεωτρήσεις, ήδη έχει εκδηλωθεί απτό ενδιαφέρον και από εταιρείες που διενεργούν σεισμικές και γεωλογικές έρευνες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι εταιρείες Petroleum Geo – Services, η εταιρεία που πραγματοποίησε σεισμικές έρευνες με τη μέθοδο των multi client surveys στην Κύπρο, η TGS – Nopec Geophysical Company που επίσης ειδικεύεται στις γεωφυσικές έρευνες.

Οι εταιρείες αυτές καθώς και η επίσης ερευνητική Spectrum, φαίνεται ότι συγκαταλέγονται μεταξύ των ενδιαφερομένων να διεξάγουν έρευνες μη αποκλειστικών σεισμικών και γεωλογικών δεδομένων, τα ευρήματα των οποίων θα διατεθούν και θα αξιολογηθούν από πετρελαϊκές εταιρείες που θα θελήσουν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων.

Πηγή


Αντιμέτωπες με τα απόνερα της κακής ψυχολογίας, που προκαλούν στους πολίτες η έλλειψη αποφασιστικότητας από την πλευρά της κυβέρνησης, τα επικοινωνιακά διλήμματα και η δραματοποίηση για συναίνεση, βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες.

Ασφαλείς πληροφορίες ,αναφέρει η Αναστασία Παπαϊωάννου στο euro2day, υποστηρίζουν ότι το τελευταίο δίμηνο (Απρίλιος – Μάιος) οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 8 δισ. ευρώ -4 δισ. ανά μήνα- και περιορίστηκαν συνολικά στα 191 δισ. ευρώ από 199 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου. Τις προηγούμενες ημέρες η νευρικότητα στα γκισέ χτύπησε κόκκινο, ενώ από χθες υπήρξε σχετική ηρεμία.

Αθροιστικά από την 1η Ιανουαρίου έως και την Παρασκευή, οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 18,5 – 19 δισ. ευρώ. Η δυσκολία της κατάστασης αλλά και ο προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι ξεπερνά, σύμφωνα με γνωστό τραπεζίτη, κάθε εκτίμηση:

«Να φανταστείτε ότι στις αρχές Ιανουαρίου η Εθνική Τράπεζα σε μελέτη εκτιμούσε ότι το 2011 θα υπάρξει συνολική μείωση καταθέσεων ύψους 19 δισ. ευρώ. Φθάσαμε, λοιπόν, στο σημείο να αγγίξουμε το ποσό μόλις τους πρώτους πέντε μήνες του έτους.

Οι τράπεζες βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία με την Τράπεζα της Ελλάδος και μέσω αυτής με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο αστοχίας».

Ανώτατο στέλεχος τράπεζας, από την πλευρά του, διαπιστώνει πως «πρακτικά η απόφαση της ΕΚΤ να κρατάει ανοιχτές τις γραμμές χορήγησης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες συνεπάγεται ότι έμμεσα εγγυάται τις καταθέσεις». Σημειώνει, πάντως, ότι ανεύθυνοι χειρισμοί, όπως η απειλή επιστροφής στη δραχμή, λειτούργησαν καταλυτικά στην ψυχολογία των καταθετών.

Το ίδιο στέλεχος διαπιστώνει ότι η ηρεμία αποκαθίσταται σταδιακά από χθες και εκτιμά ότι θα αποκατασταθεί πλήρως με την οριστικοποίηση των μέτρων και την αποδέσμευση της 5ης δόσης των 110 δισ. ευρώ.

Το πρώτο τρίμηνο του έτους έφυγαν καταθέσεις 10,5 δισ. ευρώ. Μέχρι τις 25 Μαρτίου (όταν είδε το φως της δημοσιότητας το επίμαχο e-mail, που έφερε την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας) η εκροή αφορούσε κυρίως σε καταθέσεις που τραβούσαν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς για την πληρωμή παγίων και άμεσων αναγκών τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι ιδιώτες.

Έκτοτε, σύμφωνα με στέλεχος ιδιωτικής τράπεζας, η αιμορραγία οφείλεται «σε φυγή των καταθέσεων προς την Κύπρο και άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς, αλλά και προς τη Σιγκαπούρη και την προηγούμενη εβδομάδα η νευρικότητα στα γκισέ ήταν έντονη».

Στην Κύπρο στέλνουν τα λεφτά οι μικροκαταθέτες

Όπως εξηγεί υψηλόβαθμο στέλεχος κυπριακής τράπεζας, τον Απρίλιο, τα κυπριακά πιστωτικά ιδρύματα δέχθηκαν πολύ μεγάλο αριθμό νέων πελατών, οι οποίοι μετέφεραν τα χρήματά τους από ελληνικές τράπεζες στην Κύπρο.

«Τους τρεις πρώτους μήνες του 2011 υπήρξε επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, τάση που ήταν αντίθετη με το σύνολο του 2010, όταν τα τραπεζικά γκισέ της Κύπρου δεν προλάβαιναν να εξυπηρετήσουν Έλληνες πελάτες που μετέφεραν τα λεφτά τους στο νησί. Ξαφνικά, τον Απρίλιο, η κατάσταση ανατράπηκε και υπήρξε εκ νέου ροή καταθέσεων προς τα κυπριακά πιστωτικά ιδρύματα», τονίζει δίνοντας το στίγμα του πανικού που έπληξε τους Έλληνες εξαιτίας της κυβερνητικής αδυναμίας να επαναφέρει τη χώρα σε δημοσιονομική τροχιά.

Πανικός ακόμη και μεταξύ μεγάλων πελατών!

Η εκροή καταθέσεων πλήττει το τραπεζικό σύστημα 19 μήνες από τον Νοέμβριο του 2009 και τα ποσά που έχουν φύγει ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ! Σε μία προσπάθεια να επαναπατριστεί έστω και ένα τμήμα των καταθέσεων, η κυβέρνηση έδωσε φορολογικά κίνητρα, τα οποία όμως δεν έπεισαν κανέναν.

Στην ίδια κατεύθυνση, οι τραπεζίτες προσπαθούν να πείσουν χρόνιους πελάτες τους να φέρουν πίσω τα λεφτά. Είναι ενδεικτική η εξομολόγηση υψηλόβαθμου στελέχους μιας εκ των ιδιωτικών τραπεζών: «Έπειτα από πολλές συναντήσεις, τον Ιανουάριο πείσαμε έναν ισχυρό κεφαλαιακά πελάτη να φέρει στην Ελλάδα, και κατ’ επέκταση στην τράπεζα, 6 εκατ. ευρώ.

Στις 9 Μαΐου το πρωί, χτύπησε το τηλέφωνο και ο πελάτης αυτός εξέφρασε την επιθυμία του να μεταφέρει εντός της ημέρας τα χρήματά του σε τράπεζα του εξωτερικού. Στην προσπάθειά μου να τον πείσω να αλλάξει γνώμη, απάντησε πως το πρόβλημά του δεν είναι η τράπεζα, αλλά το γεγονός πως έχει αρχίσει να φοβάται ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στη δραχμή!».

Καταλήγοντας, το ίδιο στέλεχος τονίζει πως όταν φτάνουν στο σημείο να πιστεύουν το ενδεχόμενο αυτό άνθρωποι της αγοράς, με γνώση της παγκόσμιας οικονομίας και ενεργό οικονομικό ρόλο, τότε πραγματικά η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλο κίνδυνο από άστοχους χειρισμούς.

 • Μας σπρώχνουν στην πτώχευση για να πλουτίσουν "κάποιοι"
Την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους κατά τρεις βαθμίδες υποβάθμισε η Moody΄s, ενσωματώνοντας μάλιστα στην απόφασή της την εκτίμηση πως η Ελλάδα θα γίνει σύντομα αποδέκτης ενός νέου πακέτου στήριξης και ότι από τον επόμενο μήνα θα ανακοινώσει επιπλέον μέτρα λιτότητας και δομικές μεταρρυθμίσεις.

Ειδικότερα, ο οίκος έθεσε την αξιολόγηση «Caa1», από «B1» προηγουμένως, κάνοντας λόγο για πιθανότητα χρεοκοπίας κατά 50% σε ορίζοντα πέντε ετών. Το outlook των αξιολογήσεων είναι "αρνητικό", σύμφωνα με τον οίκο.

Στην έκθεσή της η Moody΄s παραθέτει τους λόγους που αιτιολογούν την απόφαση υποβάθμισης:

1. Επικαλείται τον αυξημένο κίνδυνο η Ελλάδα να αποτύχει να σταθεροποιήσει την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ, χωρίς να καταφύγει στην αναδιάρθρωση, δεδομένων α) των διογκούμενων προκλήσεων στην εφαρμογή των μέτρων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, β) της υψηλής αβεβαιότητας γύρω από τις αναπτυξιακές προοπτικές και γ) της συνεχιζόμενης υπο-απόδοσης σε σχέση με τους στόχους προϋπολογισμού

2. Επικαλείται την αυξημένη πιθανότητα πως οι υποστηρικτές της Ελλάδας (ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ε.Ε.) θα απαιτήσουν κάποια στιγμή στο μέλλον τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στην αναδιάρθρωση του χρέους, ως προϋπόθεση για την παροχή περαιτέρω στήριξης.

Ο συνδυασμός των ανωτέρω παραγόντων συνεπάγεται πιθανότητα 50-50 χρεοκοπίας της χώρας σε επενδυτικό ορίζοντα πέντε ετών, σημειώνει ο οίκος.

Το αρνητικό outlook για την αξιολόγηση "Caa1" αντανακλά την άποψη της Moody΄s πως το πολύ βαρύ φορτίο χρέους της Ελλάδας, οι προκλήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά και η συνεχιζόμενη ανάγκη της χώρας για εξωτερική βοήθεια δημιουργούν κινδύνους καθοδικής απόκλισης των μελλοντικών αξιολογήσεων.

Λαμβάνοντας υπόψιν και τις πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων των Ε.Ε. και ΔΝΤ, η Moody΄s πιστεύει πως η Ελλάδα ξεμένει από επιλογές και πως οι σημαντικοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου προγράμματος αυξάνουν την πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας.

Τί απαντά το ΥΠΟΙΚ για την υποβάθμιση από Moody΄s

"Η απόφαση υποβάθμισης από τον οίκο Moody’s γίνεται την ίδια στιγμή που βρίσκονται στην Ελλάδα για να αξιολογήσουν το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας οι εκπρόσωποι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ" σχολιάζει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τον οίκο.

"Επηρεάζεται από την έντονη φημολογία στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο και παραβλέπει τις δεσμεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, προκειμένου να επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο για το 2011, αλλά και να επιταχύνει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο οίκος αναγνωρίζει τις προσπάθειες της χώρας, αλλά την ίδια στιγμή προχωρά σε υποβάθμιση, αναμένοντας την υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτών, προκειμένου να προχωρήσει σε αναβάθμιση.

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη επιτύχει σημαντικούς δημοσιονομικούς στόχους και τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, με το οποίο αναλαμβάνει ακόμα πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις με στόχο την συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας, αλλά και την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων στην κοινωνία. Στόχος είναι να απελευθερωθούν οι δυνάμεις της αγοράς, που θα επιτευχθεί και με την έξοδο του Δημοσίου από την επιχειρηματική αρένα, δίνοντας αναπτυξιακή προοπτική στην οικονομία. Όσο για την πολιτική κόπωση που επικαλείται η ανακοίνωση της Moody’s, η Κυβέρνηση έχει κάνει απολύτως ξεκάθαρο ότι επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση γύρω από τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν, αλλά θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση αταλάντευτη στο δρόμο που έχει χαράξει για τη σωτηρία της χώρας".

Από την αρχή στήριξα και στηρίζω κάθε δημοκρατική προσπάθεια ανατροπής του σημερινού σάπιου και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος.

Οι συγκεντρώσεις στο σύνταγμα, τον λευκό πύργο και τις πλατείες σ’ όλη την Ελλάδα μας έδωσε μια νότα αισιοδοξίας και ελπίδα ότι κάτι θα γίνει τελικά.

Καλές οι συγκεντρώσεις, καλές οι διαμαρτυρίες αλλά για ποιο λόγο και με τι αποτέλεσμα.
Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις για να αναγκάσουμε το υπάρχον πολιτικό σύστημα να αλλάξει, να διορθωθεί;

Αφού όλοι καταγγέλλουμε το σημερινό πολιτικό σύστημα σαν σάπιο και διεφθαρμένο είναι δυνατό να ζητάμε με κάποιες αλλαγές του ή επιδιορθώσεις του να μας βγάλει απ’ την κρίση;

Τα «γιούχα», τα «γιαουρτώματα», και οι «αυγοβολές» εκτονώνουν μεν τους αγανακτισμένους πολίτες δεν αποτελούν όμως πράξεις με απτά αποτελέσματα. Η οργή πρέπει να μετατραπεί σε πολιτική πράξη.

Θέλουμε ριζική αλλαγή του πολιτικού μας συστήματος;

Ποια θα πρέπει να είναι η αλλαγή;

Στο σύνταγμα της χώρας;

Στο πολιτειακό;

Στους θεσμούς;

Στα πρόσωπα;

Ποιος θα αντικαταστήσει το υπάρχον πολιτικό σύστημα;

Πως θα κυβερνηθεί η χώρα;

Πιστεύω ότι το κίνημα των «αγανακτισμένων» πρέπει άμεσα να τοποθετηθεί στα παραπάνω ερωτήματα.

Όσο το κίνημα καθυστερεί τόσο θα εκφυλίζεται και πιθανά θα κουράσει τους υποστηρικτές του.

Ήδη σήμερα οι πρωινές «ενημερωτικές-υπνωτικές» εκπομπές της TV στην προσπάθειά τους για μεγαλύτερη τηλεθέαση παρουσίασαν την ανεκδιήγητη Λουκά. Ο επιδιωκόμενος συνειρμός ήταν προφανής, «αφού είναι και η Λουκά με τους «αγανακτισμένους» τότε το κίνημα είναι «της πλάκας». Το ερώτημα που προκύπτει είναι η παρουσία της εν λόγω κυρίας ήταν τυχαία;

Πως γίνεται να παρουσιάζεται σε όλες τις εκπομπές;

Πιστεύω ότι το θέαμα ήταν στημένο με σκοπό να υποβαθμίσουν και να γελοιοποιήσουν το κίνημα των «αγανακτισμένων».

Ντροπή στους παρουσιαστές που θέλουν να ονομάζονται και δημοσιογράφοι που δέχτηκαν να γίνουν πιόνια αυτών που θέλουν να σαμποτάρουν το κίνημα. ΝΤΡΟΠΗ τους. Φυσικά δεν είναι το μόνο αισχρό που γίνεται στα κανάλια, καλούνται κάποιοι περίεργοι τύποι που δήθεν εκπροσωπούν τους «αγανακτισμένους» για να καταθέσουν την βλακεία τους ή τον προσωπικό τους πόνο.

Το πολιτικό σύστημα μέχρι σήμερα προσπαθεί να δείξει ότι οι διαμαρτυρίες των πολιτών δεν έχουν σαφή προσανατολισμό, είναι γνωστά τα «το face book”, «Τα like και unlike” δεν μπορούν να έχουν πολιτική αξία.

Όταν το κίνημα αποκτήσει διεκδικητικό πλαίσιο με συγκεκριμένα αιτήματα τότε η αντίδραση των εξουσιαστών θα είναι άμεση και σκληρή.

Το θέμα είναι ότι η παρουσίαση ενός τέτοιου διεκδικητικού πλαισίου πρέπει να γίνει άμεσα, να ζυμωθεί απ’ το λαό για να αποκτήσει φίλους, οπαδούς και υποστηρικτές.
Ο χρόνος κυλάει σε βάρος του κινήματος.

Όλοι μας έχουμε προτάσεις, ιδέες και απόψεις πρέπει όμως να πάρουν «σάρκα και οστά», να συμπυκνωθούν, να γίνουν αιτήματα, να δημοσιοποιηθούν προς τον Έλληνα πολίτη.

Τα ελεύθερα, ανεξάρτητα και αδέσμευτα ιστολόγια δέχονται μηνύματα από πολλούς χωρίς να μπορούν να ξεχωρίσουν ποια είναι απ’ τους μαχόμενους «αγανακτισμένους» και ποια είναι προβοκατόρικα.

Ήρθε η ώρα το κίνημα να αποκτήσει οργανωτική δομή, ενιαία φωνή, ενιαίο λόγο και ενιαίο διεκδικητικό πλαίσιο.

Υπάρχουν πολλοί σαν και ‘μένα που περιμένουν εναγωνίως τις εξελίξεις.

ΜΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙΤΕ, Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΙΕΖΕΙ.

Τα πήραμε τα λεφτά της πέμπτης δόσης. Κι έπειτα θα πάρουμε της έκτης και ύστερα της έβδομης και μετά θα αποφοιτήσουμε. Θα έχουμε περάσει την μεγάλη της μιζέριας σχολής. Θα απαιτούν οι άλλοι, θα λέμε εμείς τα δικά μας και υπό την απειλή του παγκόσμιου ντόμινο θα συνεχίσουμε να δανειζόμαστε. Ο βρεγμένος τη βροχή δεν την φοβάται και ο νεοέλληνας τα δάνεια. Αν είσαι έτσι κι αλλιώς χρεοκοπημένος, το καλύτερο είναι να χρωστάς όσο το δυνατόν περισσότερα…

Όχι, δεν είμαστε εμείς οι έξυπνοι και οι άλλοι οι χαζοί. Απολαμβάνουμε, όμως, μία ακόμη φορά την εύνοια του μεγάλου Θεού της Ελλάδας που χιλιάδες χρόνια τώρα σώζει τον περιούσιο λαό του. Τα πράγματα έχουν ως εξής: Τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες της αλλοδαπής είναι πολλά για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά σχετικά λίγα για τον όγκο των μεγάλων τραπεζών της εσπερίας. Αν όλη η ιστορία ήταν αυτή, η Ελλάδα θα είχε ήδη χρεοκοπήσει. Επίσημα και με τη βούλα όλων εκείνων που σήμερα δεν θέλουν καν να ακούσουν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το πρόβλημα των ισχυρών είναι ότι στα χαρτοφυλάκιά τους έχουν κι άλλα ομόλογα. Ιρλανδικά, πορτογαλικά, ισπανικά, βελγικά, ιταλικά. Εκείνα ως σύνολο μπορούν να προκαλέσουν μία τοξική καταιγίδα που να εξαφανίσει κάθε ίχνος ζωής από το δήθεν ισχυρό τραπεζικό σύστημα της γηραιάς ηπείρου.

Αν τόσο καιρό υποστηρίζουμε ότι πρέπει να τακτοποιήσουμε τα του οίκου μας, αυτό δεν έχει να κάνει με το αν θα επιβιώσουν ή όχι οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Πρέπει να δημιουργήσουμε ισχυρές βάσεις για το μέλλον, για το δικό μας καλό κι όχι για λογαριασμό των σημερινών μας ευκαιριακών εταίρων. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία νομισματική ένωση και τίποτα περισσότερο. Η κρίση αυτή διέλυσε και τις τελευταίες ψευδαισθήσεις περί του αντιθέτου.

Σήμερα νομίζουν ότι σώζοντας την Ελλάδα θα σταματήσουν το πρόβλημα έξω από το σπίτι τους. Κάνουν λάθος, όπως έκαναν λάθος κι όταν αρχικά υποστήριζαν ότι το πρόβλημα ήταν η Ελλάδα. Πολύ γρήγορα αποδείχτηκε ότι η Ελλάδα ήταν ένα σύμπτωμα και όχι το πρόβλημα. Μόνο από τύχη θα γλιτώσει η Ευρώπη από τις επιπτώσεις της κρίσης χρέους. Το θέμα είναι αν εμείς κερδίζουμε χρόνο για να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα και με αντικειμενικό σκοπό την επιβίωσή μας σε ένα αβέβαιο περιβάλλον ή αν λειτουργούμε με έναν εντελώς καιροσκοπικό τρόπο.

Εφόσον ισχύει το δεύτερο, που είναι και το πιο πιθανό, η συνέχεια δεν θα είναι εύκολη για τον οποιονδήποτε κάτοικο αυτής της χώρας. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ιστορία δεν είναι στατική, αλλά δυναμική. Αυτά τα οποία θεωρούμε σήμερα ως δεδομένα δεν είναι απαραίτητο να ισχύουν κι αύριο.

Εντάξει πατριώτες. Τα πήραμε κι αυτή την φορά τα λεφτά. Είστε χαρούμενοι με αυτό;

 • Μολονότι όπως μαθαίνουμε η χώρα μας βρέθηκε στην ίδια δεινή θέση πριν από αρκετές δεκαετίες, σήμερα οι “διοικούντες” ούτε καν σκέφτονται τι εκπροσωπούν και για ποιόν εργάζονται… ή μήπως οι επιλογές τους φανερώνουν ακριβώς πως τουλάχιστον δεν εργάζονται για το καλό της χώρας αλλά για τις τσέπες των “δανειστών”; … Δείτε το παρακάτω κείμενο και ξανασκεφτείτε με ποιό τρόπο προσπαθούν να μας πείσουν πως το “μνημόνιο” είναι καλό…

“H ιστορία έχει ως εξής: το 1936, η Ελλάδα του Ιωάννη Μεταξά, αρνήθηκε να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δανείου που είχε συνάψει με τη βελγική τράπεζα Societe Commerciale de Belgique.

Η κυβέρνηση του Βελγίου προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο του Διεθνούς δικαίου, που είχε ιδρύσει η Κοινωνία των Εθνών, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι αθετεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Η Ελλάδα απάντησε ότι αδυνατεί να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, διότι δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κατάσταση του Λαού και της χώρας!

Στο υπόμνημά της, η Ελληνική κυβέρνηση έλεγε:

“Η Κυβέρνηση της Ελλάδος, ανήσυχη για τα ζωτικά συμφέροντα του Ελληνικού λαού και για τη διοίκηση, την οικονομική ζωή, την κατάσταση της υγείας και την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της χώρας, δεν θα μπορούσε να προβεί σε άλλη επιλογή. Όποια κυβέρνηση κι αν ήταν στην θέση της, θα έκανε το ίδιο” (Yearbook of the International Law Commission, 1980,v.l.,sel.25).
Το επιστέγασμα ήρθε με το υπόμνημα που κατέθεσε στο Διεθνές Δικαστήριο ο νομικός εκπρόσωπος της Ελληνικής κυβέρνησης το 1938, όπου τόνισε τα αυτονόητα:

Ενίοτε μπορεί να υπάρξει μια έκτακτη κατάσταση “η οποία κάνει αδύνατο για τις Κυβερνήσεις να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους δανειστές και προς τον Λαό τους. Οι πόροι της χώρας είναι ανεπαρκείς για να εκπληρώσουν και τις δύο υποχρεώσεις ταυτόχρονα. Είναι αδύνατον να πληρώσει μια Κυβέρνηση το χρέος και την ίδια στιγμή να παρασχεθεί στον λαό η κατάλληλη διοίκηση και οι εγγυημένες συνθήκες για την ηθική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στα δύο. Και φυσικά, το καθήκον του Κράτους να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των βασικών δημοσίων υπηρεσιών, ΥΠΕΡΤΕΡΕΙ έναντι της πληρωμής των χρεών της.

Από κανένα κράτος δεν απαιτείται να εκπληρώσει, μερικά ή ολικά, τις χρηματικές του υποχρεώσεις, αν αυτό ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών του κι έχει σαν αποτέλεσμα την αποδιοργάνωση της διοίκησης της χώρας (σας θυμίζει κάτι;). Στην περίπτωση που η αποπληρωμή των χρεών θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ζωή και τη διοίκηση, η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διακόψει ή και να μειώσει την εξυπηρέτηση του χρέους!

Με αυτά τα επιχειρήματα λοιπόν, το Διεθνές δικαστήριο δικαίωσε την Ελλάδα, δημιουργώντας νομικό προηγούμενο, στο οποίο μάλιστα το 2003 στηρίχθηκε η Αργεντινή και ο αείμνηστος πρόεδρος της, Νέστωρ Κίχνερ, ο οποίος επέλεξε να διαγράψει μονομερώς το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους της χώρα του, αντί να την υποδουλώσει στο ΔΝΤ!

Χωρίς λόγια…”


 • Οι καλλιτέχνες στέκονται στο πλάι του λαού
Σε προσωπική επικοινωνία που είχα με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου μου έκανε την παρακάτω δήλωση και μου δήλωσε την επιθυμία του να προωθηθεί μεσα από τα εναλλακτικά δίκτυα ενημέρωσης.

Η δήλωση του έχει να κάνει -με τι άλλο- με τον καθημερινό ξεσηκωμό στις πλατείες όλων όσων υποφέρουν από τα βάρβαρα μέτρα, το μνημόνιο και την απαξίωση της ζωής μας.

Η δήλωση του Βασίλη είναι η παρακάτω:

"Έχει αποδειχθεί ιστορικά και έχει ειπωθεί με πολύ απλό τρόπο στο γνωστό σύνθημα, πως "Λαός ενωμένος-ποτέ νικημένος".Χαιρετίζω και τάσσομαι έμπρακτα υπέρ των συγκεντρώσεων των εξεγερμένων πλέον πολιτών στις πλατείες.

Εκείνο που πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού είναι η ενότητα και η σύμπραξη όλων των διαφορετικών απόψεων που έχουν έτσι κι αλλιώς κάτι θετικό να προσφέρουν και το έχουν αποδείξει με την αυτοδιάθεσή τους και τον καθημερινό τους αγώνα.

Όπως έκανα πάντα,έτσι και τώρα,είμαι έτοιμος να συμπορευθώ μαζί σας στις ανάγκες αυτού του ενωμένου κινήματος και σαν καλλιτέχνης και σαν άνθρωπος.
Είμαι και θα είμαι καθημερινά στο πλάι σας, στην Πλατεία, φωνάζοντας στους "νόμιμους" και επίσημους τοκογλύφους-νταβατζήδες: "Δεν θα πεθάνουμε ποτέ κουφάλα νεκροθάφτη".

Βασίλης ΠαπακωνσταντίνουΌλοι αυτοί που θέλουν συναίνεση, αγνοούν ότι η συναίνεση δεν είναι απαραίτητη. Αγνοούν ότι εκ φύσεως, το κοινοβουλευτικό μας σύστημα δεν είναι συνενωτικό και αγνοούν ότι ουδέποτε εκπαιδευτήκαμε στο να συναινούμε.

Το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής βγάζει πλειοψηφικές κυβερνήσεις ακόμα και με οριακή διαφορά στις ψήφους. Δεν χρειάζεται η πλειοψηφία. Στην Ελλάδα αποφασίζει η μειοψηφία -ή όπως λέω η κλίκα.

Αποτέλεσμα είναι ότι δεν ξέρουμε να συναινούμε. Δεν το έχουμε ζήσει, δεν μας το έχουν διδάξει, δεν το έχουμε επιδιώξει και ουδέποτε έχουμε προσπαθήσει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του ελληνικού σύστημα διακυβέρνησης είναι το εξής:

Όλες οι κομματικές παρατάξεις είναι πάντα αντίθετες σε ό,τι λέει η κυβέρνηση; Είναι δυνατόν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις να μην έκαναν ποτέ καμιά σωστή πρόταση νόμου; Σύμφωνα με το κοινοβουλευτικό μας σύστημα, είναι δυνατόν. Ό,τι και να λέει η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση πάντα λέει το αντίθετο. Και ό,τι πρόταση και να υποστηρίζει η αντιπολίτευση, η κυβέρνηση επίσης λέει το αντίθετο.

Το δε παράδοξο της υπόθεσης είναι το εξής:

Ακόμα και όταν μια κυβέρνηση γίνει αντιπολίτευση, θα λέει τις ίδιες χαζομάρες που έλεγε η προηγούμενη αντιπολίτευση. Επίσης, όταν η όποια αντιπολίτευση γίνει κυβέρνηση, θα λέει και θα κάνει ό,τι έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ακόμα και αν μια κυβέρνηση φέρει προς ψήφιση τον ίδιο ακριβώς νόμο που είχε φέρει η προηγουμένη κυβέρνηση, η τωρινή αντιπολίτευση (που ήταν κυβέρνηση πριν) θα διαφωνήσει, έστω και αν ο νόμος είναι πανομοιότυπος με την αρχική πρόταση που έκανε η ίδια η αντιπολίτευση όταν ήταν στην κυβέρνηση.

Το λαϊκό ρητό του “όλοι ίδιοι είναι”, δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα.

Όπως αντιλαμβάνεστε, το σύστημα είναι μια παιδική χαρά. Όλο το σύστημα είναι φτιαγμένο για να παίρνει τις αποφάσεις η εκάστοτε κλίκα που είναι στην κυβέρνηση. Ουδέποτε υπήρχε και θα υπάρξει συναίνεση σε οποιοδήποτε επίπεδο. Το σύστημα είναι φτιαγμένο για να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε.

Και αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά ευρωπαϊκό.

Άρα κακώς ζητούν ορισμένοι από τους Έλληνες πολιτικούς συναίνεση, διότι δεν ξέρουμε να συναινούμε και δεν το έχουμε κάνει ποτέ.

Για να αλλάξει αυτή η εικόνα, θα πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα και το πολιτικό μας οργανόγραμμα. Θα πρέπει δηλαδή να αλλάξουμε πολίτευμα.

Το πολίτευμα αυτό θα πρέπει να είναι προεδρικό και θα πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός της εκτελεστικής από τη νομοθετική εξουσία. Θα πρέπει ο πρόεδρος να εκλέγεται για 4 χρόνια χωρίς καμία εμπιστοσύνη από την Βουλή. Θα πρέπει να υπάρξει ασυμβίβαστο στη σχέση βουλευτή και μέλους της κυβέρνησης.

Πάνω από όλα, θα πρέπει οι κλίκες των κομμάτων να μην έχουν την ευχέρεια να επιλέγουν ποιος θα μπαίνει στο ψηφοδέλτιο. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να είναι το προϊόν μιας προκριματικής διαδικασίας μεταξύ των ενδιαφερόμενων του ιδίου κόμματος. Η κομματική κλίκα δεν θα πρέπει να έχει κανένα λόγο.

Θα πρέπει το νομοθετικό έργο να είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Βουλής και όχι του προέδρου (της κυβέρνησης).

Θα πρέπει το νομοθετικό σώμα να παίρνει στίγμα από οργανωμένες πολιτικές ομάδες (λόμπι) που να πλαισιώνουν τους νομοθέτες να ψηφήσουν υπέρ των συμφερόντων αυτών και θα πρέπει να συζήτιουνται αυτές οι προτάσεις σε επιτροπές όπου, άλλες οργανωμένες ομάδες θα μπορούν να εκφράσουν την αντίθετη άποψη.

Θα πρέπει οι πολίτες να εκφράζουν τις απόψεις τους στους βουλευτές της περιφέρειας τους και όχι στο κόμμα. Το κόμμα θα πρέπει να περιοριστεί στο να χαράζει τα ιδεολογικά σύνορα και όχι να αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα των εξελίξεων.

Θα πρέπει ο κάθε βουλευτής να εκφράζει τον εαυτό του και όχι τις απόψεις του κόμματος. Θα πρέπει ο κάθε βουλευτής να μπορεί να ψηφίζει ενάντια σε προτάσεις της κοινοβουλευτικής του ομάδα, χωρίς να στιγματίζεται.

Θα πρέπει να υπάρχει ένα και μόνο ανώτατο δικαστήριο. Δεν μπορεί να υπάρχουν 5 ανώτατα δικαστήρια όπου οι αποφάσεις αυτών ακυρώνουν τις αποφάσεις άλλων ανώτατων δικαστικών αρχών.

Μόνο όταν γίνουν όλα τα παραπάνω (και όχι μόνο) θα υπάρξει συναίνεση σε αυτή τη χώρα. Μόνο όταν θα αποφασίζει η βουλή, χωρίς καμία παρέμβαση από το εκάστοτε κόμμα και τον εκάστοτε πρωθυπουργό θα δούμε δημοκρατία.

Διότι συναίνεση σημαίνει δημοκρατία και η δημοκρατία δεν εξαντλείται κάθε 4 χρόνια στην κάλπη, αλλά είναι μια διαχρονική διαδικασία, όπου πολίτες και νομοθέτες παρεμβαίνουν καθ΄ όλη τη διάρκεια μιας εκλεγμένης αντιπροσωπίας.

Αλλά εμείς δεν ξέρουμε από δημοκρατία και κατ΄ επέκταση δεν έχουμε ιδέα τι σημαίνει συναίνεση. Ίσως και ο ίδιος ο λαός να φοβάται τη δημοκρατία. Διότι δημοκρατία μεταξύ άλλων σημαίνει ανάληψη ευθυνών. Και ανάληψη ευθυνών είναι κάτι που αυτός ο λαός με τίποτα δεν θέλει.

Η κατάληξη είναι ότι για να υπάρξει συναίνεση θα πρέπει να την επιδιώξουμε, διότι το σημερινό πολιτικό πλαίσιο δεν την επιτρέπει. Για να φτάσουμε όμως σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα και να εκδημοκρατιστεί αυτή η χώρα. Διότι μόνο με ένα πραγματικά δημοκρατικό πολίτευμα μπορείς να πετύχεις συναίνεση.

Και υπό το σημερινό πολιτικό καθεστώς, δημοκρατία, και άρα συναίνεση, δεν μπορεί να Σύνδεσμοςυπάρξει.

Η φωτοσύνθεση είναι από το "Γρέκι"Διαβάστε αυτή τη δήλωση κι αν καταλάβετε τίποτε να μου το πείτε. Αφορά το κίνημα των “Αγανακτισμένων” πολιτών κι έγινε λίγες ώρες αφότου χιλιάδες διαδηλωτές παρ’ ολίγο να κάνουν ντου στη Βουλή:

«Όσοι διαδηλώνουν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε τόσες πλατείες ανά τον κόσμο, απευθύνονται σε εθνικά συστήματα Δημοκρατίας, τα οποία σήμερα είναι αδύναμα, πολύ πιο αδύναμα από ό,τι παλαιά. Πέρα δηλαδή από τις ενδογενείς τους ατέλειες, που πρέπει και αυτές να αλλάξουν για να αντιμετωπιστούν, αιχμαλωτίζονται από παγκόσμιες εξουσίες και από τις αδυναμίες ενός παγκόσμιου ή περιφερειακού συστήματος»

Ποιος τα είπε; Ποιός άλλος από τον πρωθυπουργό.

Τι θέλει να πει άραγε ο ποιητής δύσκολο να το καταλάβουμε. Είναι σαν την κυβερνητική πολιτική που μόνο το ΠΑΣΟΚ την καταλαβαίνει αλλά ο ελληνικός λαός δεν παίρνει χαμπάρι.

Το μόνο που καταλαβαίνουμε εμείς, ύστερα από μεγάλη προσπάθεια είναι αλήθεια, ότι ο ΓΑΠ προσπαθεί να μας πει ότι είναι… αιχμαλωτισμένος από τις παγκόσμιες εξουσίες και δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Ή μήπως εννοεί ότι οι “Αγανακτισμένοι” είναι

Κατά τα άλλα μάλλον δεν έχει αντιληφθεί ακόμα τι πραγματικά συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία.

Υπάρχει βεβαίως και ένα άλλο ερμηνευτικό ενδεχόμενο του χρησμού για να είμαστε δίκαιοι

Μιλώντας ο Γιώργος περί διακυβέρνησης και παγκόσμιας εξουσίας και για ενδογενείς ατέλειες του συστήματος να εννοεί ότι έχει χρεοκοπήσει το πολιτικό σύστημα το οποίο ο ίδιος υπηρετεί προσωπικά;

Αν πράγματι έχει πει κάτι τέτοιο τότε θα πρέπει να μείνει στην ιστορία μαζί μ’ αυτό που είχε πει όταν έγινε πρωθυπουργός: Είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία.

Αν είχε πάντως τα κότσια θα αποδοκίμαζε τη λαϊκή οργή ή αντίθετα θα την επιδοκίμαζε ανοικτά. Βλέπει, όμως, ότι η θέληση του κόσμου τον ξεπερνά κι αυτόν κι όλη την παλαιοκομματική νοοτροπία που κουβαλάνε πολιτικοί τύπου Πάγκαλου που θίχθηκε γιατί τον βρίζουν.

Μωραίνει κύριος.

Πηγή


Αναντίρρητα η χώρα μας βιώνει δεινή οικονομική κρίση με τα εισοδήματα των πολιτών να μειώνονται καθημερινά, την ανεργία να αγγίζει το 20% και τους νέους να αισθάνονται ότι δεν έχουν μέλλον… ενώ είναι βέβαιο ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει τους επόμενους μήνες γιατί μάλλον τώρα αρχίζει η μεγάλη κρίση.

Σε περιόδους κρίσης ο πολίτης συνήθως στρέφεται στους ηγέτες του και συσπειρώνεται αλλά σήμερα στην Ελλάδα βλέπουμε να οργανώνονται κινήματα πολιτών μακριά από κόμματα γιατί εξασθενίζει καθημερινά η σχέση πολιτικών και πολιτών, γιατί ο πολιτικός κόσμος δίνει την εντύπωση ότι ενδιαφέρεται πρωτίστως για την διατήρηση προκλητικών προνομίων του τη στιγμή που γογγύζει ο απλός πολίτης.

Ο πολίτης προβληματίζεται βλέποντας την ουσιαστική ατιμωρησία των πολιτικών μέσω της Συνταγματικά κατοχυρωμένης σχεδόν άμεσης παραγραφής των ποινικών ευθυνών τους, την κακή λειτουργία των θεσμών ,την προκλητική ζωή κάποιων αλλά και την εμφανή απαξίωση του ρόλου πολλών Βουλευτών (με δική τους ευθύνη) γιατί εξαντλούν τη δραστηριότητά τους τρέχοντας από εκδήλωση σε εκδήλωση χωρίς παραγωγή ουσιαστικού έργου.

Ο πολίτης προβληματίζεται επίσης όταν βλέπει ότι σε μια Ελλάδα που παραπαίει οικονομικά οι Βουλευτές μας εξακολουθούν να αμείβονται επιπρόσθετα με 250 Ευρώ περίπου για κάθε συνεδρίαση επιτροπών της Βουλής…Κι΄ αναρωτιέται: δεν είναι στα καθήκοντα του Βουλευτού η συμμετοχή στις συνεδριάσεις της Βουλής και των επιτροπών της; Γιατί θέλουν επιπρόσθετη αμοιβή;

΄Όταν έχουν ξεζουμισθεί φορολογικά οι πολίτες αναρωτιούνται γιατί να φορολογείται με ειδικό καθεστώς μέρος της Βουλευτικής αποζημίωσης; Γιατί να πληρώνει ο πολίτης για το Γυμναστήριο των Βουλευτών; Γιατί μέσα σε 10 χρόνια τριπλασιάσθηκε το προσωπικό της Βουλής με αναξιοκρατικές προσλήψεις συγγενών και συνεργατών Βουλευτών; Αυτοί που ψήφισαν αυτό το νόμο-ανοσιούργημα δεν ντρέπονται;

Θα πει κάποιος: αν κοπούν αυτά θα σωθεί η Ελλάδα;

Θα απαντήσω λέγοντας ότι σε κρίσιμους καιρούς ο πολιτικός κόσμος προσφέρει λειτουργώντας καθημερινά ως «λυχνία επί όρους κειμένη» δίνοντας το παράδειγμα λιτότητας και υπευθυνότητας. Για να μην υπάρχουν εκρήξεις με απρόβλεπτες συνέπειες για το πολίτευμα της χώρας οφείλουν να αλλάξουν ρότα οι πολιτικοί μας γιατί όσοι από αυτούς ξέρουν ιστορία τους υπενθυμίζω ότι ο στρατηγός Βρασίδας στην αρχαία Αμφίπολη νίκησε πολυπληθή Αθηναϊκό στρατό με μόνο 150 Σπαρτιάτες γιατί τους συνήγειρε μπαίνοντας μπροστά και λέγοντας, σύμφωνα με τον Θουκυδίδη: «όσον αφορά το κατ΄ εμέ, θα αποδείξω ότι δεν είμαι καλύτερος εις το να προτρέπω άλλους παρ ΄ότι είμαι εις το να θέτω είς εφαρμογήν ο ίδιος τας προτροπάς μου…»

*Δικηγόρος-συγγραφέας, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Το άρθρο δημοσιεύθηκε(1-6-11) και στον «Αγγελιοφόρο».

Σήμερα έχουμε δημοκρατική χούντα στην καλύτερα καλυμμένη της μορφή η οποία επιβιώνει με την προπαγάνδα – προστασία των ΜΜΕ.

Αν στην εποχή της χούντας υπήρχαν δημοσιογράφοι που υπεράσπιζαν έμμεσα ή άμεσα το έργο της, γνωρίζουμε πώς θα τους χαρακτηρίζαμε σήμερα.

Στην εποχή μας όλα γίνονται κυριλέ γι’ αυτό και υπάρχουν πολλοί αντιχουντικοί που ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ κλπ, φυσικά θυμόνται την δημοκρατία όταν είναι αντιπολίτευση.

Άλλωστε όλοι τότε και μόνο τότε λένε τις περισσότερες αλήθειες, μετά κάτι τους ποτίζουν και…

Τώρα έχουμε και νέους σωτήρες σαν τον κο Χατζηνικολάου.

Βγήκατε κε και είπατε ότι θα δούμε ανεξάρτητη δημοσιογραφία από το ALTER και θα τα λέτε όλα και πολλά άλλα.

Από πότε βρε μεγάλε θα τα λέτε όλα ανεξάρτητα;

Από τότε που θα έχεις δημοσιογράφους στα παράθυρα που έμμεσα ή άμεσα υποστηρίζουν το ΠΑΣΟΚ;

Με κάποιους σαν το τρελό αγόρι, εκείνο τον κο Κώνστα που μας είπε ότι τα Spreads έπεσαν στα 1300 από 1400 και χαιρόταν ως κομματικό στέλεχος;

Ρε πάτε καλά;

Η καραμέλα του να ακούγεται και η άλλη άποψη έλιωσε από το πολύ γλείψιμο, βρείτε κάτι άλλο.

Άκου εκεί, δημοσιογράφοι εντεταλμένοι από τα κόμματα να έχουν και ανεξάρτητη άποψη.

Βγήκε και η Κανέλλη μας στην εκπομπή του βελουτέ Παπαδάκη να μας πει ότι το ΚΚΕ είναι ο φίλος του λαού και οι άλλοι είναι ο εχθρός.

Από πότε βρε Λιάνα το ΚΚΕ είναι φιλολαϊκό κόμμα;

Από τότε που σφάζατε με τα κονσερβοκούτια, κάνατε παιδομάζωμα, θέλατε η Βόρεια Ελλάδα να υπάρχει εκτός Ελλάδας και πολλά άλλα;

Μήπως είστε σήμερα που έχετε ένα παλάτι στον Περισσό και όταν απολύετε εσείς δεν τρέχει τίποτα.

Μήπως όταν τους έχετε με χαμηλούς μισθούς και λέτε ότι αυτοί δουλεύουν για το κόμμα;

Βρε μπας και εννοείς για τις περιπτώσεις που τρέχετε για τα δικαιώματα των λαθρομεταναστών που ασελγούν στην Ελληνική κοινωνία;

Γιατί βρε Λιάνα λες ανεύθυνο έναν άνθρωπο που σου λέει ότι δεν ψηφίζει κανένα πούστη εδώ και χρόνια;

Αν κατάλαβα καλά, βασικά μόνο όσοι ψηφίζουν ΚΚΕ είναι υπεύθυνοι γιατί εσείς μας αγαπάτε.

Μπράβο Λιάνα μας (σε είχα και σε εκτίμηση), βρε μήπως μας δουλεύετε και εσείς;

Μήπως και είστε η μεγαλύτερη αντιελληνική και ψευτολαϊκή απάτη;

Μάλλον και η δικιά σας καραμέλα έλειωσε.

Κάτι ‘’άσχετο’’ Λιάνα μας, μια και είστε δημοκράτες και σέβεστε τα θέλω των άλλων εκεί στο ΚΚΕ, την διαθήκη του Καπετάν Γιώτη (Φλωράκη για όσους δεν γνωρίζουν), την σεβαστήκατε στο ακέραιο;

Τι ψάχνω τώρα ε;

Σαν τους γέρους του Μάπετ σόου μιλάτε μια και το ξέρετε ότι δεν θα είστε ποτέ επάνω στην σκηνή.

Φυσικά δεν είναι μόνο αυτοί, τι να πεις για το MEGA και την NET, άσε ο ΣΚΑΙ, όπου φυσάει ο άνεμος πάω κ.λ.π. κ.λ.π.

Δεν αντέχω άλλο αυτή την δημοκρατία.

Όταν οι πολιτικοί αρχίσουν να ζουν και να σκέπτονται όπως ο Καποδίστριας, ε τότε και εμείς θα είμαστε υπεύθυνοι πολίτες.

Να φοβάστε αυτούς που λένε ότι θέλουν να μας σώσουν μόνο στα λόγια και μη τους χειροκροτάτε εύκολα.

L.A.


Τελικά το φονικό όπλο στην ευρωπαϊκή κρίση είναι το αγγούρι! Είναι το μόνο που φοβίζει τη Μέρκελ, όπως αποδείχτηκε. Ο θανατηφόρος αγγουροβάκιλος είναι αυτό που την κάνει να τα βάζει στα πόδια.

Γι αυτό, όλοι σήμερα στο Σύνταγμα σε μια ειρηνική και ζαρζαβατική συγκέντρωση, κρατώντας από ένα αγγούρι.

Η εικόνα αυτή θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως θα τρομοκρατήσει τη Μέρκελ, που θα μας μας δώσει όσα δισ. θέλουμε και μπορεί να πει στο ΔΝΤ να πάρει πίσω το Μνημόνιο!

Η καγκελάριος τρέμει τα αγγούρια, αλλά μη μας πείτε ότι δεν είναι εντυπωσιακή η τηλεοπτική εικόνα και το μήνυμα που δίνει.

Ανάμεσα στις μούντζες να υπάρχουν και σηκωμένα... αγγούρια! Μήνυμα σαφές και... για μερικές και μερικούς, δελεαστικότατο, σκέτη λιχουδιά! Κάτι σαν πικάντικες "βούρτσες" θα είναι... ενσωματωμένες στη γιορτή του Καμίνη με τίτλο "Φίλα με παντού"!

Πάμε... παρακάτω.

Είμαστε σε εθνική κατάθλιψη; Κάθε μέρα βγαίνουν νέα στοιχεία και διαπιστώνεται ότι λόγω της κρίσης, όλο και περισσότεροι είναι στο τεράστιο κλαμπ...

Εμείς προσδιορίσαμε τα 7 συμπτώματα κατάθλιψης λόγω κρίσης, που είναι τα εξής:
 1. Πονοκέφαλοι και ζαλάδα, όταν πάτε στο ταμείο του σούπερ μάρκετ
 2. Πόνοι στην τσέπη, στην τσέπη και την τσέπη.
 3. Θωρακικός και φορολογικός πόνος
 4. Πεπτικά προβλήματα. Δεν μπορείτε να χωνέψετε με τίποτα, αυτά που λένε στην τηλεόραση.
 5. Κόπωση και εξάντληση, όταν παίρνετε στην αλληλογραφία φακέλους με παραθυράκια.
 6. Προβλήματα ύπνου. Όταν αντί να μετράτε προβατάκια, μετράτε λογαριασμούς
 7. Βεβαιότητα για το αύριο. Έχει ξεπεράσει την αβεβαιότητα για το αύριο. Αφού ξέρετε πολύ καλά, τι σας περιμένει την μέρα που ξημερώνει.
Κι επειδή σας στεναχώρησα, λέω να σας πω κι ένα ευχαριστο-δυσάρεστο. Τρόμαξαν οι πάπιες στον Εθνικό Κήπο (ακόμη Εθνικό τον λένε; θα τους διέφυγε) από τη νυχτερινή φυγάδευση των βουλευτών. Επίσης, μία βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (ονόματα δεν λέμε, αλλά την λένε Μαρία, είναι από την Καρδίτσα και έχει το ίδιο επώνυμο με τον Θεοχάρη του Φώσκολου...) στραμπούληξε το ποδαράκι της και λέρωσε τη γόβα της κατά τη διάρκεια της διάσωσής της από ειδικές δυνάμεις πυροσβεστών!!!

Το λοιπόν, από την Τρίτη τα μεσάνυχτα έχουμε και το "Ζάππειο 300". Είναι ή έξοδος βουλευτών από τους 300 της Βουλής που έφυγαν μετά τη λήξη της συνεδρίασης, μέσα από τον Εθνικό Κήπο με τη συνοδεία αστυνομικών και πυροσβεστών.

Την είσοδο και έξοδο της Βουλής απέκλεισε ομάδα συγκεντρωμένων- αγανακτισμένων. Άλλοι βουλευτές και υπάλληλοι της Βουλής, έφυγαν με τα αυτοκίνητα μέσα από ζώνες που είχαν κάνει τα ΜΑΤ και άλλοι, όπως αναφέρεται στα ειδησεογραφικά ρεπορτάζ, από τον Εθνικό Κήπο με τη συνοδεία αστυνομικών αλλά και πυροσβεστών που κρατούσαν φακούς!

Φανταστείτε τρομάρα οι πάπιες του Εθνικού Κήπου!

Φήμες ότι έγιναν νέα ρεκόρ στηπλ στις λίμνες, διαψεύδονται.

Αλεπούδες που κυκλοφορούσαν στον Κήπο, είδαν το φως από τους φακούς και ακινητοποιήθηκαν.

Πάντως είδαμε επιτέλους, φως από τους φακούς, στο τούνελ!

Ποιο Ζάππειο 2; Ζάππειο 300 και βάλε...

ΕΚΤΑΚΤΟ

Επειδή την προηγούμενη Τετάρτη δεν είχε τηλέφωνο και ίντερνετ στο Σύνταγμα, ενώ την αμέσως επόμενη ημέρα (προηγούμενη Πέμπτη) δεν είχε φως, σας παρουσιάζουμε το κυβερνητικό πρόγραμμα διακοπών, στην ευρύτερη αγανακτισμένη περιοχή, αρχίζοντας από σήμερα:

Τετάρτη: Κινητά τηλέφωνα, Ίντερνετ
Πέμπτη: Φως
Παρασκευή: Εμφιαλωμένο νερό
Σάββατο: Αναψυκτικά
Κυριακή: Φως , νερό εμφιαλωμένο και τρεχούμενο
Δευτέρα: Φως , νερό , σταθερό τηλέφωνο
Τρίτη: Φως, πανό, τηλέφωνο
Τετάρτη: Μισθός, σύνταξη, επιδόματα ανεργίας.

Κλείδωσε η συμφωνία για την 5η δόση του δανείου, παρά τα νέα αρνητικά δημοσιεύματα ότι δήθεν το ΔΝΤ δε θα πληρώσει το δικό του μερίδιο. Και κλείδωσε γιατί βασική προϋπόθεση ήταν να συμφωνήσει η κυβέρνηση στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το οποίο θα είναι εξαιρετικά σκληρό για τον ελληνικό λαό ώστε να μας δοθεί και νέο δάνειο. Πιθανότατα την Παρασκευή θα κατατεθεί στο υπουργικό συμβούλιο το Μεσοπρόθεσμο και να πάρει το πράσινο φως για να πάει στη Βουλή όπου και θα δοθεί η μεγάλη μάχη. Πέραν της φορολογικής αφαίμαξης, εκείνο που θα εντυπωσιάζει είναι το άνοιγμα και πάλι του εργασιακού με τη θεσμοθέτηση στην κυριολεξία της γενιάς των 500 ευρώ, αλλά και της μείωσης των συντάξεων μέσω του ψαλιδίσματος των επικουρικών.

Σημαντικό είναι επίσης ότι κάτω από την πίεση των ξένων, τα μέτρα επισπεύδονται και πολλά θα ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι αν και αρχικά είχε ειπωθεί ότι θα υλοποιηθούν από το 2012.

Αυτό που φαίνεται να προκρίνεται είναι ότι οι μειώσεις του ΦΠΑ θα πάνε για την επόμενη χρονιά ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν άμεσα μετατάξεις προϊόντων από το 13% στο 23%.

Το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο καλύτερα να λέμε Μνημόνιο 2 για να μην ξεχνιόμαστε, θα περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:

Αυξήσεις σε φόρους ακινήτων, ακριβότερα τέλη κυκλοφορίας, πιθανότατα κατά 20%, πιθανότατα μειώσεις στο αφορολόγητο όριο πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερες παρακρατήσεις φόρων και μάλιστα αναδρομικά.

Το δραματικό είναι ο εργασιακός Μεσαίωνας για τα νέα παιδιά, έως 24 ετών που μπαίνουν στον στίβο της εργασίας. Όσοι δεν έχουν επαγγελματική εμπειρία θα πληρώνονται κατά 20% χαμηλότερα από τη Συλλογική Σύμβαση, δηλαδή μικτός μισθός κάτω από τα 600 ευρώ.

Θα υπάρχει η δυνατότητα συμβάσεων ορισμένου χρόνου 3ετούς διάρκειας με έως και 3 χρόνια ανανέωση, χωρίς να γίνονται αυτές αορίστου χρόνου.

Δίνεται η δυνατότητα ευελιξίας στην εργασία με κατάργηση του 8ώρου και με 10ωρα χωρίς πληρωμή υπερωριών.

Στη Δημόσιο τομέα ανατρέπονται τα πάντα αφού στο τραπέζι μπήκε η άρση της μονιμότητας, ειδικά στους φορείς που καταργούνται. Σε σημερινή σύσκεψη αποφασίστηκε να καταργηθούν εκατοντάδες φορείς του δημοσίου και οι υπάλληλοι θα αξιολογηθούν.

Μειώνεται κατά 10% το εφάπαξ όσων υπαλλήλων έχουν υποβάλλει αίτηση από το 2009 και μετά ενώ μειώνεται 8% κατά μέσο όρο και το εφάπαξ στα ελλειμματικά ταμεία Δημοσίου και ΔΕΚΟ.

Αυξάνεται το ποσοστό παρακράτησης ΛΑΦΚΑ σε όλες τις συντάξεις άνω των 1450 ευρώ, από 4% έως 10% που είναι σήμερα, σε 6% έως 14%.

Επιβάλλεται ειδική εισφορά κατά μέσο όρο 8% σε όσους συνταξιούχους παίρνουν πάνω από 1700 ευρώ και είναι κάτω των 60 ετών. Στις επικουρικές πάνω από 300 ευρώ επιβάλλεται ΛΑΦΚΑ 3% έως 10%.
Μπαίνει μεγάλο μαχαίρι στις αναπηρικές καθώς κόβονται περίπου 12.000.

Και φυσικά οι αποκρατικοποιήσεις, η πώληση ακίνητης περιουσίας είναι στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής πολιτικής.

Πηγή


Ο μεγαλύτερος Συνταγματολόγος αυτή τη στιγμή στη χώρα κ. Γ. Κασιμάτης, κατά τη χθεσινή ομιλία του στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, είπε ότι το ακροτελεύτιο άρθρο 120 του Συντάγματος των Ελλήνων έχει ήδη ενεργοποιηθεί.

Υπενθυμίζουμε ότι το άρθρο αυτό, αντίστοιχο του 114 του προηγούμενου Συντάγματος του 1952, λέει στις παραγρ. 2,3 και 4, τα εξής:

«2. Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.

3. Ο σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.

4. Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία»


Η δήλωση αυτή του κ. Κασιμάτη καλύπτει πλέον νομικά κάθε συγκέντρωση, όπως αυτές στις πλατείες της χώρας και κάθε διαδήλωση που στόχο έχουν την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης η οποία έχει παραβιαστεί από την κυβέρνηση με την υπογραφή του μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων, όπως εξάλλου καταγγέλλουν όλοι οι Συνταγματολόγοι.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πιο πάνω διατάξεις όχι μόνο έχει το δικαίωμα ο κάθε Έλληνας να αντισταθεί, αλλά επιπλέον θα τιμωρηθούν και όσοι τυχόν έχουν σφετεριστεί ή θα σφετεριστούν τη λαϊκή κυριαρχία.


*Δεν κάνω πια πίσω,
Το στρίβω για εμπρός,
Παντού όπου γυρίσω,
Με σπρώχνει ο καιρός.

*Ανοίγω τη βρύση,
Και τρέχουν φωτιές,
Με έχουν αντλήσει,
Χιλιάδες φορές..

*Δεν έχω άλλο τράτο,
Στο δρόμο θα βγω.
Με πήγαν στον πάτο,
Τους πάω στο γκρεμό!

*Δεν θέλω μνημείο,
Του Άγνωστου Έλληνα.
Μονάχος μου έμεινα,
Αρχαίο αγγείο..

*Οι δήθεν φωστήρες,
Πηδούν στο κρεβάτι μας.
Θα βγούμε για πάρτη μας,
Και τέρμα οι "σωτήρες"..

*Δε γουστάρω κανένα,
Τα όνειρά μου ένα-ένα,
Αριθμούς τάχουν κάνει,
Με τους τηλεφακούς..

*Δε γουστάρω κανένα,
Παρά μόνο Εσένα,
Έλληνά μου που βλέπεις,
Αδελφέ μου που ακούς..

*Μονάχα από Εσένα περιμένω,
Με στίχο αγριεμένο,
Που διόρθωσε ο Θεός..

*Μονάχα από Εσένα περιμένω,
Εσύ είσαι το Τρένο,
Εσύ είσαι κι ο Σταθμός..

*Μονάχα από Εσένα περιμένω
Χαλάω την παρτίδα,
Δεν παίζω, εδώ κι εμπρός!

*Μονάχα από Εσένα, περιμένω,
Εσύ είσαι η Πατρίδα,
Εσύ είσαι τ' ΑΓΡΙΟ ΦΩΣ!Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα, δήθεν για μένα...

Φοβᾶμαι...

του Μανόλη Αναγνωστάκη*
Φοβᾶμαι τοὺς ἀνθρώπους ποὺ ἑφτὰ χρόνια ἔκαναν πὼς δὲν εἶχαν πάρει χαμπάρι
καὶ μία ὡραία πρωία μεσοῦντος κάποιου Ἰουλίου
βγῆκαν στὶς πλατεῖες μὲ σημαιάκια κραυγάζοντας «δῶστε τὴ χούντα στὸ λαό».
Φοβᾶμαι τοὺς ἀνθρώπους ποὺ μὲ καταλερωμένη τὴ φωλιὰ
πασχίζουν τώρα νὰ βροῦν λεκέδες στὴ δική σου.
Φοβᾶμαι τοὺς ἀνθρώπους ποὺ σοῦ κλείναν τὴν πόρτα
μὴν τυχὸν καὶ τοὺς δώσεις κουπόνια καὶ τώρα
τοὺς βλέπεις στὸ Πολυτεχνεῖο νὰ καταθέτουν γαρίφαλα καὶ νὰ δακρύζουν.
Φοβᾶμαι τοὺς ἀνθρώπους ποὺ γέμιζαν τὶς ταβέρνες
καὶ τὰ σπάζαν στὰ μπουζούκια κάθε βράδυ καὶ τώρα τὰ ξανασπάζουν ....
ὅταν τοὺς πιάνει τὸ μεράκι τῆς Φαραντούρη καὶ ἔχουν καὶ «ἀπόψεις».
Φοβᾶμαι τοὺς ἀνθρώπους ποὺ ἄλλαζαν πεζοδρόμιο ὅταν σὲ συναντοῦσαν
καὶ τώρα σὲ λοιδοροῦν γιατὶ, λέει, δὲν βαδίζεις ἴσιο δρόμο.
Φοβᾶμαι, φοβᾶμαι πολλοὺς ἀνθρώπους.
Φέτος φοβήθηκα ἀκόμη περισσότερο.

... Aυτά έγραφε ο Μανόλης Αναγνωστάκης για την κοινωνία της μεταπολίτευσης εν ετει 1983.

Αυτά έλεγε, αυτά σκεφτόταν, αυτά φοβόταν ο άνθρωπος, ο πολίτης Μανόλης Αναγνωστάκης. Και τα «έβλεπε» επειδή δεν άφησε την ψυχή και το μυαλό του να γίνουν έρμαια των καλοστημένων μηχανών πλύσης εγκεφάλων, που είχαν στήσει εκείνη την περίοδο οι γνωστοί άγνωστοι τρομολάγνοι καταπατητές της πατρίδας μας.

Σήμερα, το μωσαϊκό στην κοινωνία και την πολιτική σκηνή της χώρας μας απέχει ελάχιστα από εκείνη την περίοδο. Σήμερα (οι αίφνης ειδόντες, οι από το πουθενά υποστηρικτές των δικαίων των πολιτών, οι άνθρωποι που στήριξαν την ίδρυση της κατοχικής κυβέρνησης και που άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες στους οικονομικούς και κοινωνικούς μας δυνάστες), είδαν την «αλήθεια» και την διαλαλούν!!!

Γιατί άραγε; Ποιος λόγος τους ώθησε να φέρουν στροφή 180 μοιρών και να σταθούν απέναντι στα όσα μέχρι χθες διατυμπάνιζαν υπέρ των «καλών», των «αγαθών» και των «ικανών» σημερινών ηγετών;

Λέτε να φοβήθηκαν την οργή του λαού και προσπαθούν να σώσουν τα τομάρια τους, αφού γνωρίζουν πως όταν η οργή φτάσει στα όριά της τότε οι ίδιοι θα βρεθούν μπροστά στις συνέπειες των συνειδητών τους πράξεων εις βάρος των πολιτών; Λέτε οι Πρετεντέρηδες ή οι Πάγκαλοι να ένιωσαν το άδικο που επέβαλαν σε μία χώρα, καθιστώντας την χώρο υπό κατοχή και προτεκτοράτο των τραπεζιτών; Λέτε να φοβήθηκαν τώρα και προσπαθούν να σωθούν δίχως να καταβάλουν μία ύστατη προσπάθεια να σφίξουν ακόμη περισσότερο την «θηλειά» στον λαιμό των πολιτών; Σαφέστατα όχι. Τουλάχιστον όχι ακόμη. Όταν θα κινδυνεύσουν πραγματικά, όταν θα έχουν δοκιμάσει όλες τις «συνταγές» και θα έχουν αποτύχει, όταν θα βλέπουν τους εξοργισμένους (και όχι τους αγανακτισμένους) πολίτες να τρέχουν προς τα επάνω τους, τότε θα προσπαθήσουν να σώσουν τα τομάρια τους. Τώρα, προσπαθούν να δημιουργήσουν «καταστάσεις»…

Γιατί όμως; Σε τι μπορεί να τους οφελήσει η εξώθηση των πολιτών στα άκρα; Η κοινή λογική έχει δύο άμεσες απαντήσεις.

Πρώτον, θα αιτιολογήσουν την μεγιστοποίηση της αστυνόμευσης της χώρας (και φυσικά των πολιτών της) προκειμένου «να προφυλαχθεί η έννομος τάξη». Έτσι, μία άτυπη δικτατορία (με τα όλα της) θα νομιμοποιηθεί υπαρξιακά για να προστατεύσει τη χώρα από τους πολίτες της. Βέβαια, στην περίπτωση που οι πολίτες φερθούν με σωφροσύνη και δεν δώσουν λαβές για μία τέτοια εξέλιξη, οι έχοντες την εξουσία (και το γνωστό-άγνωστο παρακράτος) στα χέρια τους, θα επιχειρήσουν να διασαλεύσουν την έννομη τάξη, την ειρήνη και την εσωτερική ασφάλεια, προκειμένου να επιτύχουν τον στόχο τους. Δηλαδή, την προσχηματική χουντοποίηση της χώρας και την επιβολή πρωτόγνωρων μέτρων, τα οποία θα διασφαλίζουν την προσωπική τους ακεραιότητα, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα κάθε έννοια της ελευθερίας και της δημοκρατίας…

Μία διασάλευση της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας, είναι δυνατόν όμως να χρησιμοποιηθεί και για το βέλτιστο (για την πλευρά της τροϊκανής κυβέρνησης), το οποίο δεν είναι άλλο από την δια της ψυχολογικής(;) βίας δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης (συγκυβέρνησης) ή κυβέρνησης «προσωπικοτήτων» που θα πλαισιώσουν ένα «σφιχτό» μη πολιτικό σχήμα, άκρως εξυπηρετικό των «δάνειων δυνάμεων»…

Φοβάμαι, λοιπόν, όπως ο Αναγνωστάκης, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ημέρες φθονερές, πρωτόγνωρες, καθώς και σε μία περίοδο για την οποία οι ιστορικοί του μέλλοντος θα ασχοληθούν ιδιαίτερα προκειμένου να ρίξουν φως στις σκοτεινές δραστηριότητες της σημερινής ομάδας που κυβερνά την πατρίδα μας, αλλά και του υπόλοιπου πολιτικού σκηνικού, το οποίο συνεπικουρεί -μέσω βροντερής της σιωπής του- στον εξανδραποδισμό των Ελλήνων και στον κατακερματισμό και τελικά την πώληση μίας ολόκληρης χώρας.

Λυπάμαι, που κάποιοι σαπροκέφαλοι ακόμη και ετούτη την πολύ δύσκολη στιγμή, σχεδιάζουν με μοναδικό γνώμονα το προσωπικό τους όφελος και όχι το κοινό καλό. Λυπάμαι, επειδή αυτές οι ενέργειες που γίνονται, επιχειρούν να ρίξουν πιο βαθιά στο «πηγάδι» την πατρίδα μας που την κατέλαβαν ξένοι… αλλά και αργυρώνητοι εφιάλτες…

Ελπίζω πως θα υπάρξει η ωριμότητα και η ετοιμότητα που απαιτείται, για να διαφύγουμε από την δολιότητα των μίσθαρνων της Νέας Τάξης… Έχουμε δύσκολες ημέρες μπροστά μας. Πολύ δυσκολότερες από αυτές που σήμερα περνάμε… Αυτές τις δύσκολες ημέρες θα πρέπει να τις περάσουμε ομονοώντας και όχι ξαναπέφτοντας θύματα του έντεχνου διχασμού που πάντοτε φροντίζουν να μας παρέχουν με τις κατάλληλες «ενέσεις», οι απόγονοι των οικογενειών που δυναστεύουν την χώρα, ελέω της δικής μας πολιτικής ανωριμότητας…

Κωνσταντίνος

* Μανόλης Ἀναγνωστάκης (Θεσσαλονίκη 1925 - Ἀθήνα 2005): Ἰατρὸς ἀκτινολόγος, ποιητὴς καὶ δοκιμιογράφος.

Γιατί απολύσανε το Γιωργάκη από το εργοστάσιο με τις μπανάνες στη Σουηδία;
- Γιατί πετούσε τις στραβές!

Τι λέει ο Γιωργάκης πάνω στο ποδήλατο όταν βλέπει μία μπανάνα στον δρόμο;
- Ωχ, πάλι θα πέσω!

- Πώς ξέρεις ότι ένα fax έχει σταλεί από το Γιωργάκη;
- Έχει γραμματόσημο.

Πάει ο Γιωργάκης στον πωλητή κινητών στο Γερμανό:
- Το κινητό μου δεν έχει σήμα μέσα στο αυτοκίνητο.
- Τι μοντέλο είναι; ρωτάει ο πωλητής.
- Volvo 560…

Ο Πάγκαλος και ο Γιωργάκης είναι βόλτα με το αυτοκίνητο και λέει ο χοντρός:…..
- Βγες ρε Γιωργάκη να δεις αν ανάβει το φλας.
Βγαίνει ο Γιωργάκης και του λέει:
- Ναι, όχι, ναι, όχι, ναι, όχι,…

- Τι μπορεί να περάσει από το μυαλό του Γιωργάκη χωρίς να το καταλάβει;
- Μία σκέψη!
Συζητάει εξωτερική πολιτική ο Γιωργάκης με το Πάγκαλο:
- Να σου πω ρε χοντρέ… Τελικά ποιο είναι το σωστό: το Ιράν ή το Ιράκ;

Ο Γιωργάκης μπαίνει σε ένα κατάστημα:
- «Γεια σας, έχετε σημαίες», ρωτάει την υπάλληλο.
- «Βεβαίως, Πρόεδρε, στο κατάστημά μας έχουμε ότι σημαία θέλετε…»
- «Μια ελληνική σημαία θα ήθελα… Σε τι χρώμα βγαίνει;»
- «Μα φυσικά σε γαλάζιο και άσπρο!»
- «Ωραία, δώστε μου τότε μια… γαλάζια!»

Πάει ο Γιώργος να αγοράσει γυαλιά και λέει στη πωλήτρια:
- Θέλω ένα ζευγάρι γυαλιά.
- Του ηλίου; ρωτάει εκείνη.
- Όχι δικά μου.

Μπαίνει ο Γιωργάκης σε ένα σουβλατζίδικο:
- Μία πίτα, σας παρακαλώ, λέει στον σουβλατζή.
- Με καλαμάκι; ρωτάει αυτός.
- A, θα τρελαθώ, μη μου πεις ότι βγήκε και σε χυμό;

Ο Γιωργάκης και ο Πάγκαλος περπατούν κάτω από ένα δέντρο. Σε μια στιγμή, πέφτουν πάνω στο κεφάλι του Γιώργου κουτσουλιές από τα πουλιά του δέντρου. Ρωτάει αμέσως το Πάγκαλο:
- Ρε χοντρέ, τι έχω στο κεφάλι μου;
- «Σκατά», του απαντά αυτός.
- Όχι ΜΕΣΑ βρε, ΕΠΑΝΩ στο κεφάλι τι έχω;

Εξηγεί το πρόβλημά του ο Γιωργάκης στην τεχνική υποστήριξη:
- Προσπαθώ να γράψω το password μου, και δεν γίνεται! Το πληκτρολόγιο γράφει μόνο αστεράκια!!!
- Α, μην ανησυχείτε κύριε Πρόεδρε, αυτό γίνεται για την δική σας προστασία. Έτσι ώστε στην περίπτωση που κάποιος βρίσκεται από πίσω σας, όταν γράφετε το password σας, να μην το δει.
- Ναι, λέει ο Γιωργάκης, αλλά το πληκτρολόγιο γράφει αστεράκια ακόμα και αν δεν είναι κανένας πίσω μου.

Στο γκισέ της Ολυμπιακής ο Γιωργάκης ρωτάει την υπάλληλο:
- Πόση ώρα είναι η πτήση Αθήνα – Σιγκαπούρη;
Η απασχολημένη υπάλληλος απαντάει:
- Δύο λεπτά παρακαλώ.
Και ο Γιωργάκης: Ωραία, ευχαριστώ!!!

Από τι πεθαίνουν τα εγκεφαλικά κύτταρα του Γιωργάκη;
- Από μοναξιά!

Πάει ο Γιωργάκης στη Βιβλιοθήκη και λέει:
- Δανείστηκα ένα βιβλίο την προηγούμενη βδομάδα, αλλά ήταν το πιο βαρετό βιβλίο που έχω διαβάσει ποτέ. Δεν είχε καθόλου υπόθεση, αλλά είχε υπερβολικά πολλούς χαρακτήρες.
- Ώστε εσείς λοιπόν κύριε μας πήρατε τον τηλεφωνικό κατάλογο!!!

Γιατί ο Γιωργάκης δεν μπορεί να φάει μπανάνες;
- Γιατί δεν βρίσκει το φερμουάρ!

Γιατί ο Θεός έφτιαξε το Γιωργάκη;
- Για πλάκα!

Πώς καταφέρνει ο Γιωργάκης να κάνει τόσο πολλές βλακείες σε μία μόνο μέρα;
- Σηκώνεται νωρίς το πρωί!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου λίγο πριν πεθάνει καλεί το γιο του Γιώργο στο κρεβάτι του πόνου και του λέει:«Αγόρι μου, θέλω να μου υποσχεθείς πως μια μέρα θα κυβερνήσεις αυτή τη χώρα.»
«Μα πατέρα, νόμιζα ότι μετά από όλα αυτά που πέρασες, τη μισείς αυτή τη χώρα.»
Και ο Ανδρέας βγάζοντας την τελευταία του ανάσα
«Ναι, τη μισώ!»

Πηγή


 • Έτοιμη η Ελλάδα για εξόρυξη χρυσού!
Η Ελλάδα, μέσα στις επόμενες ημέρες είναι έτοιμη να ξεκινήσει την διαδικασία εξόρυξης πολύτιμων μετάλλων.

Αυτό δήλωσε στην Βουλή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης. Πιο συγκεκριμένα ο υφυπουργός υπογράμμισε πως «Εντός είκοσι ημερών θα μπορέσουμε να βγούμε στον αέρα, με διεθνείς δημόσιους διαγωνισμούς, για την έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πορφυρικού χρυσού και αντιμονίτη – ενός «κρίσιμου ορυκτού για την ευρωπαϊκή βιομηχανία».

Ο Γ. Μανιάτης απάντησε σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Αστέριου Ροντούλη ο οποίος σε ερωτά την κυβέρνηση για μία πρόσφατη έρευνα του ΙΓΜΕ η οποία φέρεται να έχει εντοπίσει 450 τόνους χρυσού στην Βόρεια Ελλάδα. Την ύπαρξη κοιτασμάτων αξίας 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων επιβεβαίωσε ο ίδιος ο υφυπουργός «από τα οποία ωστόσο, θα πρέπει να αφαιρεθούν και οι απώλειες κατά την εξόρυξη».

Εμείς τι να πούμε… καλή επιτυχία, αλλά θα συμβουλεύαμε το υπουργείο να ρίξει και καμία… ματιά και στο φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, εκεί τα έσοδα δεν θα είναι της τάξης των 18 δισεκατομμυρίων… μόνο.

Αυτή η ψύχωση των καναλιών υπέρ της «ανοργάνωτης» θύελλας της λαϊκής αγανάκτησης μήπως, αλήθεια, είναι η άβυσσος της κατάρρευσης του καπιταλισμού η οποία έχει οδηγήσει τους καπιταλιστές να πουλάνε οι ίδιοι το σχοινί που θα κρεμαστούν;

Θα ήταν ωραία να ήταν έτσι. Δυστυχώς τέτοια θαύματα δεν γίνονται. Οι δήμιοι των λαών και τα προπαγανδιστικά τους πορνεία δεν αυτοκτονούν. Αυτοί μόνο δολοφονούν. Σε ποτίζουν σύγχρονα ζαχαρωμένα ναρκωτικά για να μη σκέφτεσαι, να μην αισθάνεσαι και να μην διακρίνεις τα σχέδια εξόντωσης που σου ετοιμάζουν.

Όταν μιλάνε αυτοί για «εξέγερση» της λαϊκής αγανάκτησης και επαινούν τη λαϊκή αγανάκτηση κάτι ...
δεν πάει καλά. Κάποιο λάκκο μας ετοιμάζουν.

Αλίμονο αν νιώσει ένας λαός καλά όταν τον χαϊδεύει στην πλάτη το χέρι των δημίων του.

Εδώ σήμερα τον αγανακτισμένο λαό δεν τον χαϊδεύουν απλώς στην πλάτη τα χέρια των «νταβάδων», τα «αγανακτισμένα» είδωλα του καθεστώτος και οι δημοσιογραφικές πόρνες του.

Εδώ, σήμερα, όλοι αυτοί οι καταχθόνιοι υμνολογούν παραληρηματικά τη ειρηνική και ακηδεμόνευτη λαϊκή αγανάκτηση.

Ακούς τον Λαζόπουλο, αυτόν το μέγα τηλεοπτικό σταρ των «νταβάδων» και νομίζεις ότι βιώνεις μια επαναστατική θύελλα ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ του συστήματος.

Αυτό φυσικά σαν αίσθηση της ατμόσφαιρας. Με μια πιο προσεκτική επεξεργασία, όμως, των λόγων του καθεστωτικού τηλεοπτικού αγκιτάτορα ανακαλύπτεις την ΟΥΣΙΑ: Την ΑΝΑΤΡΟΠΗ αυτών των κομμάτων και αυτών των πολιτικών με την ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ άλλων «νέων», «άφθαρτων» «καθαρών» και «ικανών»

Αναπαλαίωση του καθεστώτος και «ανανέωση» του πολιτικού τσίρκου ζητάει ο μέγας τηλεοπτικός αγκιτάτορας της «λαϊκής αγανάκτησης» και ΟΧΙ κανένα γκρέμισμα των «νταβάδων» του και των καθεστωτικών θεμελίων, που αυτά και μόνο αυτά, καθορίζουν και τις λειτουργίες του πολιτικού τσίρκου…

Ανοίγεις το ΑΛΤΕΡ και βλέπεις και εκεί τα μαντρόσκυλα του καθεστώτος να έχουν φορέσει επαναστατικούς μπερέδες, να ωρύονται εναντίον του καθεστώτος, να υμνολογούν τους «αγανακτισμένους» και να προβάλλουν αφηνιασμένα τη συγκέντρωση και την «αγανάκτηση» του Μίκη!!!

Με το ΕΧΤΡΑ και το ΚΟΝΤΡΑ παθαίνεις παράκρουση. Εδώ τα ποικίλα δημοσιογραφικά βυθοκορήματα βρίσκονται σε «επαναστατικό» σεληνιασμό.

Ο Παπαγιάννης, ο Σπύρος Καρατζαφέρης, ο Κουίκ και οι λοιποί, όλοι τους με θητεία σε καθεστωτικούς βόθρους, έχουν υψώσει το λάβαρο της «εξεγερμένης αγανάκτησης», και κτυπάνε τα ταμπούρλα της προβολής, της αχαλίνωτης προβολής, του Μίκη και της «ειρηνικής εξέγερσής» του!!!

Όλα τα κανάλια (με τους τηλεστάρ), από τα πλέον «σοβαρά» μέχρι τα πλέον χυδαία λαϊκίστικα (στον αγώνα και τα μεσημεριανά τηλεπαράθυρα), το ίδιο το κρατικό κανάλι, χτυπάνε τα πλήκτρα της υμνολογίας των «αγανακτισμένων», και των οψίμως «ανανηψάντων» καλλιτεχνικών και ακαδημαϊκών ειδώλων…

Είναι τόσο κατακλυσμιαία και θυελλώδη αυτή η «επαναστατική» έπαρση που χάνεις στιγμιαίως την πυξίδα και νιώθεις τούτο το θλιβερό: Ή κόσμος έχει παραφρονήσει και οι επαναστάσεις πλέον καθοδηγούνται από αυτούς που θέλουν να γκρεμίσουν ή ότι έχεις ο ίδιος τρελαθεί…

Πράγματι, χωρίς πυξίδα μέσα σ’ αυτή τη θύελλα της λαϊκής αγανάκτησης από τη μια και από την άλλη της ψυχωτικής ενίσχυσης (από τους μηχανισμούς του καθεστώτος) των «ακηδεμόνευτων αγανακτισμένων», χάνεις το μπούσουλα και βλέπεις αυτά που θέλεις να δεις, πιστεύεις αυτά που θέλεις να πιστέψεις, ονειρεύεσαι όνειρα θερινής νυκτός…

Στη φάση αυτή, λίγοι θα κολυμπήσουν κόντρα στο ρεύμα. Αυτό το ρεύμα θα λυγίσει και θα πνίξει πολλούς. Εξάλλου είναι τόσο γιγαντωμένη η απελπισία των ανθρώπων και η αηδία τους για τις πολιτικές μορφές του συστήματος και ΟΧΙ για τα καθεστωτικά του θεμέλια και τις λειτουργίες του, που θα καταπιούμε, σε ένα πρώτο στάδιο, αμάσητη την τροφή που θα μας δώσουν.

Δεν είναι δυνατόν να μην πληρώσουμε τα πολιτικά και ιδεολογικά μας χρέη, τα χρέη της σκέψης μας και των μεγάλων ηττών του λαϊκού κινήματος.

Θα τα πληρώσουμε και με τοκογλυφικούς τόκους…

Η περίοδος φυσικά αυτή θα είναι μικρή. Το καθεστώς δεν θα σωθεί με κανένα φάρμακο και υπνωτικό. Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και οι ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ των «αγανακτισμένων» πολύ πλούσιες: Μαθήματα γνώσης και πολιτικής συνείδησης

ΘΑΛΕΙΑ από resaltomag

Επιβεβαιώνεται πλήρως αυτές τις ημέρες η περίφημη δήλωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι η Ελλάδα είναι ένα απέραντο φρενοκομείο.

Διότι μ’ αυτά που μας σέρβιρε όλη την προηγούμενη εβδομάδα μαζί με τις δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων και δημοσιευμάτων θα έπρεπε σήμερα να μην υπάρχει Ελλάδα. Θα έπρεπε να έχουμε χρεοκοπήσει, να έχουμε γυρίσει στη δραχμή, να ετοιμαζόμαστε για στάση πληρωμών, να έχει πέσει κομήτης στα κεφάλια μας ή το χειρότερο να… έχει εγκαταλείψει τη χώρα ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση να είναι στο Γουδί.

Κι όμως, από την εβδομάδα της απόλυτης καταστροφής, ξαφνικά φτάσαμε στην αισιοδοξία, τις ελπίδες, τη στροφή της Γερμανίας στο ελληνικό πρόβλημα, τη συμφωνία με την τρόικα για την 5η δόση, τις δηλώσεις Γιούνκερ ότι θα βρεθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα του χρέους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Wall Street Journal που μας “ξέσκιζε” επικαλείται ανθρώπους που «γνωρίζουν την υπόθεση» και λέει ότι η Γερμανία σκέφτεται να εγκαταλείψει τη στάση της και την πρότασή της για μια πρόωρη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για νέα δάνεια βοήθειας προς την Ελλάδα. Το δημοσίευμα αυτό ήταν κατά βάση η αρχή για την έκρηξη στις αγορές. Για να μην πούμε για τον Σόϊμπλε ο οποίος ενώ μιλούσε για αναδιάρθρωση σήμερα είπε ότι βλέπει και το νέο δάνειο.

Μα καλά θα αναρωτηθεί κανείς. Τι τους τσίμπησε μέσα στο Σαββατοκύριακο, καμιά ελληνική μύγα και άλλαξαν στάση; Ή ξύπνησαν όλοι μαζί και αποφάσισαν να σώσουν την Ελλάδα; Μέσα σε λίγες ώρες τόσο εντυπωσιακή αλλαγή ή μήπως κρύβεται κάτι άλλο;

Ένας νοήμων άνθρωπος καταλαβαίνει ότι επρόκειτο για στημένο παιχνίδι. Ένα κόλπο που στήθηκε αφενός για να πανικοβληθεί ο κόσμος και αφετέρου για να πιεστεί ο Σαμαράς να υποστείλει τη σημαία της αντιμνημονιακής πολιτικής. Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση γνώριζε τη στροφή της Γερμανίας, ήξερε ότι δεν χάνεται η 5η δόση και ότι είναι υπερβολές ότι θα κηρύξουμε στάση πληρωμών. Ήταν κόλπο, μια μπλόφα στο πόκερ που παίζεται, και η δήλωση του Γ. Παπακωνσταντίνου ότι έχουμε λεφτά μέχρι τον Ιούλιο. Όχι ότι δεν είναι άδεια τα ταμεία, αλλά είχε συμφωνηθεί με την τρόικα η συνέχιση της χρηματοδότησης κι επομένως δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα.

Το οικονομικό επιτελείο γνώριζε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την 5η δόση, απλά ήθελε να ανοίξει το δρόμο για τη δύσκολη συνέχεια που έρχεται. Δηλαδή τις σκληρές αποφάσεις για αποκρατικοποιήσεις και πώληση ακίνητης περιουσίας,

Και οι ξένοι “φίλοι” μας έπαιξαν το ρόλο του “κακού μπάτσου” μέχρι να μας βγει η ψυχή. Και μόλις μας βγήκε μας έριξαν το τυράκι της σωτηρίας. Και θα λέμε κι ευχαριστώ από πάνω.

Πηγή


 • Του Καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ! Θα ξεκινήσω ΣΥΓΧΑΙΡΟΝΤΑΣ δημοσίως τις εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριωτών μας που συμμετείχαν μέχρι σήμερα και, ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ, θα συνεχίσουν να συμμετέχουν ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ στο ομώνυμο κίνημα!

Όπως δείχνουν τα πράγματα την παίρνουμε την 5η δόση η οποία τεχνικά θα είναι η…ΠΡΩΤΗ του νέου μνημονίου (2) το οποίο περιέχει όρους που ακόμη και κάποια ΜΜΕ μέχρι σήμερα υποστηρικτές του Πρωθυπουργού κ Παπανδρέου και του Υπουργού Οικονομικών κ Παπακωνσταντίνου θεωρούν…αφόρητους.

Άρθρο πρώτο: διαβάζω στην ιστοσελίδα του CNBC το άρθρο με τίτλο που λέει περίπου: «Η ΕΕ κλωτσάει τον τενεκέ που λέγεται Ελλάδα μερικά μέτρα παρακάτω» αφήνοντας ως υπονοούμενο ανάμεσα στις γραμμές: «…στο δρόμο προς την αναπόφευκτη πτώχευση» και σίγουρα πονάω!

Σαφώς και πονάει όχι μόνο τον κάθε Έλληνα, Ελληνίδα και τα παιδιά μας αλλά και πολλούς φίλους μας εκτός ελληνικών συνόρων που ήταν και παραμένουν αμετακίνητα φιλέλληνες παρά τις παλινωδίες των πολιτικών μας ταγών που θεωρούν οποιονδήποτε ασκήσει μια καλόπιστη κριτική στα δρώμενά τους ή θέσει απλά ερωτήματα από εκείνα που ΔΕΝ θέτουν οι μεγάλο-δημοσιογράφοι στα έντυπα και ηλεκτρονικά ελληνικά ΜΜΕ!

Στο άρθρο του CNBC διαβάζω τη γνώμη του Karsten Schroeder, του Γενικού Διευθυντή της Amplitude Capital που λέει, μεταξύ άλλων, «…Το πακέτο σωτηρίας της Ελλάδας εξ αρχής δεν ήταν το σωστό…Το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια ότι το πακέτο (μνημόνιο) της τρόικα είναι ένα σχέδιο διάσψσης των Τραπεζών που ήταν εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος και όχι της ίδιας της Ελλάδας…Λάθος από την αρχή…»

Ο κ Schroeder ανήκει σε εκείνους τους αναλυτές που πιστεύουν ότι η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα έπρεπε να επιλέξουν την πτώχευση και την έξοδο από το ευρώ το συντομότερο δυνατόν αλλά αυτή η επιλογή έχει ήδη απορριφθεί από τους ελέγχοντες την κατάσταση οπότε η πρόβλεψή του είναι ότι «…κλώτσησαν τον άδειο τενεκέ κερδίζοντας λίγο ακόμη χρόνο μέχρι την επόμενη…κρίση…»

Άρθρο δεύτερο: διαβάζω το άρθρο του Dennis Gartman με τίτλο που λέει, απερίφραστα, «Η ηλιθιότητα της Ελπίδας: Η Ελλάδα παρά ταύτα θα πτωχεύσει» και ομολογώ ότι πονάω και πάλι. Ο αρθρογράφος καταθέτει στην επιχειρηματολογία του ότι είναι αδύνατο η Ελλάδα να ξεπεράσει το χρέος της μέσω ανάπτυξης και ταυτόχρονα η συνθήκη του Μάαστριχτ ΔΕΝ της επιτρέπει να το ξεπεράσει μέσω υποτίμησης ή πληθωρισμού.

Ο κ Gartman διατείνεται ότι ο κίνδυνος της αναδιάρθρωσης του χρέους ΔΕΝ έχει παρέλθει και η περίπτωση της Ελλάδας θυμίζει την περίπτωση όπου ένα «σαπισμένο» δόντι μας προξενεί αφόρητο πόνο και εμείς τοποθετούμε μια ασπιρίνη με αποτέλεσμα να υποχωρήσει ο αφόρητος πόνος αλλά με δεδομένο ότι η σήψη συνεχίζει να υπάρχει και ΣΙΓΟΥΡΑ θα επιστρέψει αργά η γρήγορα πολύ πιο έντονος και όχι ηπιότερος…

Οι Έλληνες είμαστε λαός αισιόδοξος γεμάτος με ΕΛΠΙΔΑ και δικαιούμαστε να συνεχίσουμε να είμαστε έτσι μετά από 3 χιλιετίες ύπαρξης. Οι Πολιτικοί μας ας ΜΗΝ μπλέξουν την αισιοδοξία και την Ελπίδα με ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΤΗΤΑ και μας… πουλήσουν!!!
Δεν πρόκειται για την 5η δόση, αλλά για νέο δανεισμό

Από Υπουργικό Συμβούλιο και διευρυμένο ΚΤΕ Οικονομικών θα περάσει το τελικό κείμενο με στόχο το νομοσχέδιο με τη μορφή ενός άρθρου να κατατεθεί έως τη Δευτέρα και να ψηφιστεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενημέρωσης από τον πρωθυπουργό στους πολιτικούς αρχηγούς

Εξπρές για ψήφιση στη Βουλή η συμφωνία

Θέμα ωρών είναι πλέον η σύναξη της τελικής συμφωνίας κυβέρνησης- τρόικας για το μεσοπρόθεσμο και τις αποκρατικοποιήσεις. Για λόγους ταχύτητας το Μέγαρο Μαξίμου σκέφτεται να περάσει το τελικό κείμενο από διευρυμένο ΚΤΕ Οικονομικών και άτυπο υπουργικό, να αποφύγει, δηλαδή, ΚΟ και υπουργικό.

Στόχος είναι το νομοσχέδιο, το οποίο θα έχει οριστικά τη μορφή προϋπολογισμού, να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο τη Δευτέρα και να έχει γίνει νόμος του κράτους πριν από τη σύνοδο κορυφής της 23ης Ιουνίου. Η συμφωνία με την τρόικα ενεργοποιεί τον δίαυλο που άφησαν ανοιχτό ο Γ. Παπανδρέου με τον Α. Σαμαρά, όπου δεν θα πρέπει να αποκλείονται τηλεφωνικές επικοινωνίες και νέα ραντεβού.

Σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο της συμφωνίας Ελλάδας - δανειστών, η μείωση του Δημοσίου θα γίνει σε τρία κύματα και η φορολογική μεταρρύθμιση σε δύο. Ξεκινώντας από το τελευταίο, στο πρώτο κύμα θα είναι τα εισπρακτικά μέτρα άμεσου χαρακτήρα, για να τονωθούν τα έσοδα του κρίσιμου 2011 και να δοθεί μήνυμα στις αγορές και τους δανειστές μας, και το δεύτερο από την 1/1/2012, οπότε μπορεί να έρθουν και οι μειώσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ. Και το πρώτο κύμα, όμως, θα είναι μικρότερο από το αναμενόμενο, ώστε να μην επιβαρυνθεί το πολιτικό κλίμα και να μη βαθύνει η ύφεση.

Σε ό,τι αφορά στις περικοπές, τα τρία κύματα είναι... "χθες", "σήμερα" και "αύριο". Από την επιλογή των λέξεων είναι προφανές ότι η τρόικα ζήτησε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα περικοπών σε μισθούς και εφάπαξ, αποκρατικοποιήσεις και συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών.

Ο Γ. Παπανδρέου ήταν χθες όλη την ημέρα σε ανοιχτή γραμμή με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και τους ομολόγους του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Γιατί και η συμφωνία θα έχει δύο σκέλη και σε ό,τι αφορά στη χώρα μας. Το πρώτο είναι η ομαλή καταβολή της πέμπτης δόσης στις 12 Ιουνίου και το δεύτερο η συμφωνία των Βρυξελλών για την ομαλή δανειοδότηση της Ελλάδας τα έτη 2012 και 2013. Δεδομένης και της απαίτησης της τρόικας για συναίνεση, ο Γ. Παπανδρέου είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να ενημερώσει τον Α. Σαμαρά και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, χθες στη διάρκεια της πολιτικής ενημέρωσης: "Οταν υπάρχουν σημεία σύγκλισης και υπάρχουν στοιχεία εθνικής συνεννόησης, εννοείται ότι στο μέλλον δεν θα υπάρχει πρόβλημα να γίνει οποιαδήποτε συνάντηση".

Μήνυμα
Εκτός, όμως, από το εξωτερικό μέτωπο και πριν από την κοινοβουλευτική διαδικασία το Μέγαρο Μαξίμου πρέπει να απαντήσει και στις αιτιάσεις υπουργών και βουλευτών. Κατ" εντολή του Γ. Παπανδρέου ο Γ. Πεταλωτής έκανε χθες δύο ανακοινώσεις:

 • "Στο προσεχές Υπουργικό, το οποίο θα εγκρίνει οριστικά το μεσοπρόθεσμο, οι υπουργοί θα έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν και να συναποφασίσουν".
 • Το ίδιο συμβαίνει και στην ΚΟ, όπου και πριν από την ψήφιση στην Ολομέλεια θα τοποθετηθούν, είτε σε συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών είτε σε πιο διευρυμένη μορφή, οι βουλευτές.

Χωρίς διαρροές

Παρά την αναστάτωση που έχει προκληθεί όλο αυτό το διάστημα, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού πιστεύουν πως το μεσοπρόθεσμο θα περάσει χωρίς απώλειες. Ξέρουν ότι υπάρχουν βουλευτές που είναι στα όριά τους, πιστεύουν όμως ότι θα ψηφίσουν το ένα και μοναδικό άρθρο, και θα εκφράσουν τις επιφυλάξεις τους για τα πρακτικά της Βουλής σε κάποιες από τις επιμέρους ρυθμίσεις. Σε κάθε περίπτωση, το Μαξίμου ξεκαθαρίζει πως όσοι δεν ψηφίσουν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Και σε ό,τι αφορά στο δικό τους μέλλον και σε ό,τι αφορά τις πιθανές επιπτώσεις στη σταθερότητα της κυβέρνησης.

Ξεπέρασε κάθε φαντασία η προσέλευση δεκάδων χιλιάδων λαού στα Προπύλαια χθες το βράδυ, στη συγκέντρωση που είχε διοργανωθεί με πρωτοβουλία του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη εναντίον του Μνημονίου και ομιλητές πανεπιστημιακούς καθηγητές και τον Μίκη Θεοδωράκη. Μια εκδήλωση που είχε σχεδιαστεί για να δώσει τη δυνατότητα στον πνευματικό κόσμο να εκφράσει την αγανάκτηση ή την αντίθεσή του προς το Μνημόνιο και ως εκ τούτου αναμενόταν να έχει περιορισμένη συμμετοχή, απέκτησε απροσδόκητα χαρακτήρα ευρύτατης λαϊκής κινητοποίησης.

Τα πλήθη συνέρρεαν διαρκώς με τέτοιο τρόπο ώστε σχεδόν ενώθηκαν οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση των Προπυλαίων με τους διαδηλωτές της πλατείας Συντάγματος. Προς το Σύνταγμα άλλωστε μετακινήθηκε όλος ο όγκος του κόσμου από τα Προπύλαια μόλις έληξαν οι ομιλίες, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού.

Τεράστια σημασία για την τόνωση του αντιμνημονιακού ηθικού του ελληνικού λαού είχε η χθεσινή συγκέντρωση Προπυλαίων - Συντάγματος που η τελική φάση της βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές. Το γεγονός ότι μόλις 48 ώρες μετά το μεγαλειώδες λαϊκό αντιμνηνομιακό πανηγύρι της Κυριακής στο Σύνταγμα, όπου πέρασαν πάνω από 100.000 άνθρωποι, χθες είχαμε μία ακόμη κινητοποίηση πολλών δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων κατά του Μνημονίου, προβληματίζει βαθιά την κυβέρνηση Παπανδρέου, η οποία αισθάνεται όλο και πιο απομονωμένη από διαρκώς καινούργιες κοινωνικές ομάδες και τμήματα του ελληνικού πληθυσμού.

Η κυβέρνηση μπορεί να έχει αναγάγει σε πεμπτουσία της πολιτικής στη φάση αυτή την προσπάθεια εξαναγκασμού σε συναίνεση του Αντώνη Σαμαρά έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση των εκπροσώπων όλων των θεσμών της ΕΕ, της ευρωζώνης και της ευρωδεξιάς, αλλά έχει πλέον εγκαταλείψει κάθε απόπειρα απόσπασης της συγκατάθεσης ή έστω της ανοχής του ελληνικού λαού στην πολιτική υλοποίησης του Μνημονίου που ακολουθεί.

Οπως όλα δείχνουν, καθίσταται πλέον μάλλον αδύνατη η προσφυγή του Γιώργου Παπανδρέου σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές - εκτός φυσικά αν θελήσει να εγκαταλείψει την εξουσία δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο πια για το ΠΑΣΟΚ στις παρούσες συνθήκες όχι μόνο να κερδίσει αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά ακόμη και να βγει πρώτο κόμμα έστω και με μία ψήφο διαφορά. Αυτό όμως είναι δευτερεύον θέμα, ασήμαντο αυτή τη στιγμή για την τεράστια πλειοψηφία του λαού μας.

Το ουσιώδες είναι πως τα νέα μέτρα που φαίνεται ότι συμφώνησε η κυβέρνηση με την ΕΕ για να πάρει και νέο δάνειο προκειμένου να συνεχίσει να εφαρμόζει απαρέγκλιτα την ολέθρια πολιτική του Μνημονίου και τα οποία μέτρα είναι ακόμη αγριότερα και αντιλαϊκά εναντίον των εργαζομένων και των συνταξιούχων από όσο ήταν τα προηγούμενα, θα δυσκολευθεί πολύ ο Γ. Παπανδρέου να τα υλοποιήσει.

Δεν είναι καν βέβαιο ότι όλοι ανεξαιρέτως οι βουλευτές θα ψηφίσουν τα νέα μέτρα χωρίς απώλειες γι" αυτό και ο πρωθυπουργός θα προσδώσει ουσιαστικά χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του στην ψηφοφορία για τα μέτρα αυτά, οδηγώντας αυτομάτως στη διαγραφή όποιον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ τολμήσει να μην υπερψηφίσει το νέο Μνημόνιο.

Η επίθεση εναντίον των βουλευτών που εξαπέλυσε ο διορισμένος ως φίλος του πρωθυπουργού υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, εντάσσεται στο πλαίσιο της σκλήρυνσης της τακτικής του Γ. Παπανδρέου απέναντι στους βουλευτές του κόμματός του με στόχο να τους υπενθυμίσει ότι η πολιτική τους τύχη εξαρτάται από αυτόν και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να ανεχθεί καμιά απειθαρχία εκ μέρος τους στο θέμα του νέου Μνημονίου.Αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή τη στιγμή "στα κάγκελα" εναντίον του υπουργού Εξωτερικών, εξέχοντος μέλους της ομάδας των... "κηπουρών (!)", όπως υποτιμητικά χαρακτηρίζουν την εξωκοινοβουλευτική πρωθυπουργική παρέα μέσα στο κυβερνών κόμμα, δεν αναμένεται όμως αυτό να εκφραστεί κατά ουσιώδη τρόπο.

ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ: Μοιραία επιλογή η σύγκρουση

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ τόνο προσπαθούσε να δώσει χθες μέσω των φιλικών της τηλεοπτικών σταθμών η κυβέρνηση στα... σκληρά μέτρα που συνοδεύουν το νέο Μνημόνιο για το νέο δάνειο που θα πάρει, την ίδια ώρα που πολλές δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωναν στο κέντρο της Αθήνας εναντίον της πολιτικής αυτής. Είναι προφανές ότι το πρωθυπουργικό επιτελείο αποσπάται όλο και περισσότερο από την ελληνική πραγματικότητα και ως εκ τούτου δυσκολεύεται να αντιληφθεί ότι η πολιτική του Μνημονίου συρρικνώνει δραματικά την κοινωνική βάση στήριξης της κυβέρνησης. Διαρκώς και νέες κοινωνικές ομάδες και στρώματα την εγκαταλείπουν. Το πρόβλημα νομιμοποίησής της στη συνείδηση της κοινωνίας σταδιακά οξύνεται.