Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

28 Μαΐ 2011


Η τρόικα επιβεβαιώνει, στην έκθεσή της που θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα, ότι η Ελλάδα έχασε όλους τους δημοσιονομικούς στόχους που είχαν συμφωνηθεί (στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της χώρας)», σύμφωνα με προδημοσίεμα του εβδομαδιαίου περιοδικού Spiegel, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το κλιμάκιο της τρόικας βρίσκεται στην Ελλάδα προκειμένου να εκτιμήσει το πόσο διατηρήσιμα είναι τα χρέη της χώρας. Η αποστολή θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα συναντήσεις, προτού οριστικοποιήσει την έκθεσή της.

«Το έλλειμμα του δημόσιου προϋπολογισμού ήταν υψηλότερο του αναμενόμενου», γράφει το περιοδικό, αναφερόμενο στα ευρήματα της έκθεσης.

«Ο λόγος είναι διότι η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να δαπανά περισσότερα απ’ όσα είχαν συμφωνηθεί στο πακέτο διάσωσης. Επιπλέον, τα φορολογικά έσοδα εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα του απαιτούμενου».

Το ΔΝΤ έχει ήδη δηλώσει ότι δεν μπορεί να χορηγήσει το δικό του μερίδιο από την 5η δόση του δανείου προς την Ελλάδα τον ερχόμενο μήνα εάν δεν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί όροι του προγράμματος, ενώ και ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Κομισιόν φέρεται να δήλωσε πως και η ΕΕ θέτει τους ίδιους όρους.

«Εμείς οι ευρωπαίοι έχουμε τους ίδιους όρους με το ΔΝΤ», φέρεται να δήλωσε ο κ. Olli Rehn, όπως αναφέρεται στο προδημοσίευμα του Spiegel, που κυκλοφορεί τη Δευτέρα.

«Θα αποφασίσουμε για την επόμενη δόση μετά την έκθεση της τρόικας. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή», πρόσθεσε ο κ. Rehn.

Το έλλειμμα της Ελλάδας, το οποίο κινείται στα 330 δισ. ευρώ, ή 150% του ΑΕΠ, είναι τόσο υψηλό που πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι η χώρα αναπόφευκτα θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της.

Χρειάζεται επίσης να υπάρξει στήριξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προς τις δημοσιονομικές προσαρμογές, προτού η ΕΕ και το ΔΝΤ χορηγήσουν τις επόμενες δόσεις του δανείου.

Ήδη οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν ζητήσει από την Αθήνα να εντείνει επειγόντως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και έχουν προτείνει τη δημιουργία μιας Αρχής που θα επιβλέπει την διαδικασία, παρόμοια με αυτή που είχε ιδιωτικοποιήσει τις εταιρείες της Ανατολικής Γερμανίας μετά την πτώση του κομμουνισμού.

Σύμφωνα με το Spiegel, το κλιμάκιο της τρόικα εκτιμά επίσης ότι η Ελλάδα διαθέτει περιουσιακά στοιχεία αξίας 300 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσε να πουλήσει η χώρα προκειμένου να ανταποκριθεί στους στόχους που έχουν τεθεί.

Το δημοσίευμα διέψευσε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο MEGA, σύμφωνα με το Reuters. “Δημοσιεύματα σαν και αυτό της Spiegel δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες. Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η έκθεση θα είναι θετική για τη χώρα”.

Πηγή


Την ώρα που κορυφώνεται το δράμα της Ελλάδας, ακούγονται -επιτέλους!- δυνατότερα οι φωνές στις αγορές, που υποστηρίζουν ότι το πραγματικό πρόβλημα της ευρωζώνης δεν είναι οι υπερχρεωμένες χώρες της περιφέρειας (που άλλωστε είναι οικονομικά ασήμαντες μπροστά στα μεγέθη της ευρωζώνης). Αλλά ένα βαθιά «τοξικό» τραπεζικό σύστημα, το οποίο μπλοκάρει κάθε προσπάθεια σοβαρής αντιμετώπισης των προβλημάτων υπερχρέωσης των μικρών οικονομιών της περιφέρειας, στη δημιουργία των οποίων το ίδιο είναι συνένοχο.
Η αλήθεια είναι απλή και όσο αποκρύπτεται, τόσο περισσότερο απομακρύνεται η Ευρώπη από την έξοδο της κρίσης χρέους, που είναι στην πραγματικότητα μια τυπική τραπεζική κρίση: οι ευρωπαϊκές τράπεζες, που ρίσκαραν και έχασαν τεράστια ποσά στις «φούσκες» της αμερικανικής αγοράς ακινήτων, έχουν αναλάβει ανάλογους κινδύνους στις αγορές ομολόγων της περιφέρειας της ευρωζώνης και κινδυνεύουν να «καούν».
Αυτοί οι κίνδυνοι δεν αναλήφθηκαν επειδή οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες θέλησαν από αλληλεγγύη στις φτωχότερες χώρες να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους. Αναλήφθηκαν με ένα καθαρά κερδοσκοπικό υπολογισμό, που σήμερα αποδεικνύεται εσφαλμένος: υπολόγιζαν ότι το ρίσκο των ομολόγων της περιφέρειας ήταν το ίδιο με αυτό των ομολόγων του «σκληρού πυρήνα», αφού στην ευρωζώνη «δεν υπάρχουν χρεοκοπίες» και δάνειζαν αφειδώς κεφάλαια στις χώρες της περιφέρειας, για να «τσιμπάνε» ελαφρώς υψηλότερες αποδόσεις, πιστεύοντας ότι παίζουν εκ του ασφαλούς.
Οι νομισματικές αρχές της ευρωζώνης αντί να σταματήσουν αυτή την αλόγιστη κερδοσκοπική δραστηριότητα και την υποτίμηση του κινδύνου, στην πραγματικότητα την ενθάρρυναν. Η ΕΚΤ δεχόταν να δανείζει τις τράπεζες με ομόλογα της Ελλάδας ή της Ιρλανδίας σαν να επρόκειτο για γερμανικά ή ολλανδικά «χαρτιά», χωρίς να δίνει σημασία στις ανισορροπίες των χωρών της περιφέρειας (η Ελλάδα, για παράδειγμα, έχει τεράστιο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών πολύ πριν φθάσουν να απασχολήσουν τη διεθνή κοινότητα τα τεράστια ελλείμματα του προϋπολογισμού). Όλα τα ομόλογα, γερμανικά ή ελληνικά, αντιμετωπίζονταν εποπτικά σαν τίτλοι μηδενικού κινδύνου και οι τράπεζες δεν χρειαζόταν να «κρατούν στην άκρη» έστω και ελάχιστα κεφάλαια για να καλύψουν ενδεχόμενες μελλοντικές ζημιές.
Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, λοιπόν, με τη συνενοχή της ΕΚΤ, των εποπτικών αρχών και των κυβερνήσεων, ένα κλασικό κερδοσκοπικό παιχνίδι: «ποντάρισε» τεράστια ποσά σε ομόλογα αμφίβολης αξίας και τώρα κινδυνεύει να χάσει τεράστια ποσά. Αυτές οι πιθανές ζημιές δεν έχουν επαρκή κάλυψη από κεφάλαια, ούτε καν εμφανίζονται στους ισολογισμούς των τραπεζών, οι οποίοι είναι πλέον ισολογισμοί εικονικής πραγματικότητας, που «μασκαρεύουν» προβληματικές τράπεζες για να εμφανίζονται ως δήθεν υγιείς και φερέγγυες: αντί τα «τοξικά» να καταγράφονται με βάση τις τρέχουσες αξίες τους στην αγορά, έχουν «φορτωθεί» στα τραπεζικά βιβλία, όπου οι τράπεζες έχουν δικαίωμα να τα αποτιμούν στην ονομαστική τους αξία, αδιαφορώντας για την πραγματική.
Κάπως έτσι φθάνουμε σε ένα μείζον οικονομικό και πολιτικό πρόβλημα, που έχει παραλύσει τις πολιτικές ηγεσίες της ευρωζώνης, οι οποίες αδυνατούν να δώσουν σοβαρές λύσεις: οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν θέλουν να πληρώσουν το «μάρμαρο» για τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των τραπεζών, που ήταν τόσο χρόνια άκρως επικερδή για τα στελέχη και τους μετόχους τους. Οι φορολογούμενοι του Βορρά αρνούνται να ενισχύσουν τις υπερχρεωμένες χώρες της περιφέρειας, για να πληρωθούν στο ακέραιο τα χρέη τους και να μην χάσουν οι τράπεζες, ενώ οι φορολογούμενοι του Νότου αντιδρούν με όλο και μεγαλύτερη σφοδρότητα στα... αιώνια προγράμματα σκληρής λιτότητας που τους περιμένουν, για να μην χάσουν ούτε ευρώ οι τράπεζες και άλλοι επενδυτές που κερδοσκοπούσαν για χρόνια στις αγορές ομολόγων.
Το πρόβλημα περιέγραψε με μεγάλη καθαρότητα, ασχέτως αν πίσω από τις τοποθετήσεις του μπορεί να κρύβονται συμφέροντα του οίκου που εκπροσωπεί, ο επικεφαλής του τομέα σταθερού εισοδήματος της BlackRock, κορυφαίου παγκοσμίως οίκου διαχείρισης κεφαλαίων. Ο Πίτερ Φίσερ, μιλώντας στους “Financial Times” είπε πολύ απλά ότι:
 • Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διορθώσει τα προβλήματα των τραπεζών της, πριν επιχειρήσει να αναδιαρθρώσει το χρέος της Ελλάδας.
 • Οι ευρωπαϊκές αρχές συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ένα σκληρό δίλημμα: πρέπει να απαντήσουν αν θα ικανοποιήσουν την ανάγκη του οφειλέτη (εν προκειμένω της Ελλάδας) να αναδιαρθρώσει το χρέος του πριν αυτό «τσακίσει» την οικονομία, ή αν θα πρέπει να αποφύγουν την αναδιάρθρωση, υπό τον φόβο των συνεπειών που θα έχει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
 • Η μόνη σοβαρή απάντηση σε αυτό το δίλημμα είναι να φροντίζουν πρώτα οι κυβερνήσεις να ισχυροποιήσουν την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών και να προχωρήσουν αμέσως μετά στην αναδιάρθρωση χρέους των χωρών που είναι φανερό ότι δεν μπορούν να αντέξουν την υπερχρέωσή τους.
 • «Οι Ευρωπαίοι δυσκολεύονται να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, γι’ αυτό και συνεχώς παλινδρομούν ανάμεσα στην αντιμετώπιση του προβλήματος και στην υπαναχώρηση. Αυτό που με ανησυχεί», τόνισε ο Φίσερ, «είναι ότι τελικά το αποτέλεσμα των πολιτικών και των ενεργειών των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θα είναι μια πολύ σκληρή οικονομική πολιτική, υπερβολικά “σφιχτή” για τις ανάγκες της ευρωπαϊκής οικονομίας».
Θέτοντας απλούστερα τα δεδομένα του προβλήματος, μπορούμε να πούμε ότι ούτε χώρες όπως η Ελλάδα μπορούν να συνεχίσουν να υποκρίνονται ότι θα εξυπηρετήσουν τα δυσβάστακτα χρέη τους, ούτε οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να συνεχίζουν να υποκρίνονται ότι έχουν επαρκή κεφαλαιακή βάση, ενώ στην πραγματικότητα οι ισολογισμοί τους είναι εμφανώς «τοξικοί».
Η μόνη διέξοδος από την κρίση είναι να αναλάβουν επιτέλους οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μια σοβαρή πρωτοβουλία: να επιταχύνουν δραστικά και με αυστηρότητα τη διαδικασία ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών, πρώτα με ιδιωτικά κεφάλαια από τις αγορές και, όπου αυτά δεν υπάρχουν, με «ενέσεις» από το κράτη με πολύ σκληρούς όρους. Και αμέσως μετά, έχοντας πλέον ένα τραπεζικό σύστημα που θα μπορεί να ανταποκριθεί στα ρίσκα που έχει αναλάβει, να προχωρήσουν σε γενναίες αναδιαρθρώσεις χρέους, για να πάψουν επιτέλους οι οικονομίες της περιφέρειας να πνίγονται από υποχρεώσεις που εμφανώς δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν.
Για να γίνουν όλα αυτά, βέβαια, χρειάζονται σοβαρές ηγεσίες στις κυβερνήσεις, που θα προτάξουν το ευρύτερο συμφέρον των πολιτών της ευρωζώνης, ακόμη και αν χρειασθεί να αντιπαρατεθούν με τους τραπεζίτες και τις αδιέξοδες λύσεις που αυτοί εισηγούνται, μόνο και μόνο για να αποφύγουν την απλή αλήθεια: ότι έπαιξαν, έχασαν και πρέπει να πληρώσουν. Τέτοιες ηγεσίες δυστυχώς δεν υπάρχουν σήμερα στην ευρωζώνη, όπου τα πολιτικά συστήματα όλων των χωρών έχουν διαβρωθεί πλήρως από τη διαπλοκή τους με τα τραπεζικά συστήματα. Και αυτό αποτελεί το χειρότερο οιωνό για την περαιτέρω εξέλιξη της κρίσης...


"Σε θρίλερ" εξελίσσεται η καταβολή της 5ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα. Πριν από λίγο η ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Spiegel "ξαναχτύπησε" με άρθρο-κεραυνό! ΄Ενα ιδιαίτερα ανησυχητικό δημοσίευμα που υποστηρίζει πως η δόση είναι στον "αέρα" - κάτι το οποίο όμως δεν το επιβεβαιώνει προς το παρόν το ΔΝΤ.

Το άρθρο του Spiegel όμως "επιβεβαιώνεται" και από πληροφορίες του ανταποκριτή του Mega στις ΗΠΑ, Μιχάλη Ιγνατίου που μετέδωσε πως το ΔΝΤ υποστηρίζει πως η Ελλάδα δεν πέτυχε τους στόχους της , αισιοδοξεί όμως πως τελικά θα βρεθεί λύση. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο ανταποκριτής, συζτητείται μια "μεικτή λύση" για την Ελλάδα που θα έχει στοιχεία της "διαδικασίας της Βιέννης" που δηλ. δίνει την δυνατότητα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων λήξης 2012 από τις τράπεζες. Φυσικά, αυτη η πρόταση πρέπει να λάβει την έγκριση των Γερμανών.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου με τηλεφωνική παρέμβαση του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega διέψευσε τις πληροφορίες, λέγοντας πως πριν από λίγο έφυγε από το γραφείο του εκπρόσωπος της Τρόικα και δεν ετέθη κανένα τέτοιο θέμα συζήτησης. Από την άλλη, εκπρόσωποι του ΔΝΤ "μιλούν" περί επιτυχίας της Ελλάδας στη μείωση του ελλείματος.

Το περιοδικό Spiegel

Συναγερμός στην Αθήνα: Ο Επίτροπος Rehn απειλεί να σταματήσει τις ενισχύσεις - και προειδοποιεί για «πολύ σοβαρή κατάσταση" αναφέρει με δημοσίευμα του πριν από λίγο το περιοδικό Spiegel με τίτλο "EU droht Griechenland mit Zahlungsstopp"

Η ηλεκτρονική έκδοση αναφέρει πως σε συνέντευξη του στο γερμανικό περιοδικό ο επίτροπος είπε ότι έδωσε σαφή προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση πως λόγω έλλειψης του ρυθμού των μεταρρυθμίσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξετάζει τη πληρωμή της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα

"Εμείς, οι Ευρωπαίοι, έχουμε θέσει τους ίδιους όρους όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», είπε ο Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Επίτροπος Όλι Ρεν σε συνέντευξή του στο Spiegel.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εξετάζει τις δηλώσεις του Jean-Claude Juncker , πως η επόμενη δόση, θα αποφασιστεί σύμφωνα με την έκθεση της τρόικας", δήλωσε ο Ρεν, προσθέτοντας: "Η θέση είναι πολύ σοβαρή."

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα , το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξετάζουν την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα , σύμφωνα με τις πληροφορίες του SPIEGEL.

"Η τρόικα παροτρύνει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου για την επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων"

Τo άρθρο αναφέρει πως οι Ελληνες αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους από τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ αναφέρεται και στις επίμαχες δηλώσεις της Επιτρόπου της ΕΕ Μαρίας Δαμανάκη.


Στρατιωτικές δυνάμεις προτίθεται να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση Παπανδρέου προκειμένου να χρησιμοποιηθoύν σε "αποστολές εσωτερικού" (δηλαδή σε αστυνομικά-κατασταλτικά καθήκοντα), γράφει ο έγκυρος Γερμανός αναλυτής, συνεργάτης της πλέον σοβαρής εφημερίδας "Frankfurter Allgemeine Zeitung", Udo Ulfkotte. Ας δούμε τα κυριότερα σημεία του άρθρου, σε μετάφραση του "Defencenet":
"Στην Αθήνα, η πολιτική κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο. Μετά τις ολοένα και συχνότερες βίαιες συγκρούσεις, η κυβέρνηση προετοιμάζεται τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, να χρησιμοποιήσει το στρατό στην Αθήνα".
''Για πρώτη φορά από τη στρατιωτική δικτατορία στην ελληνική πρωτεύουσα θα μπορούσε να αναπτυχθεί και πάλι στρατός. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, σύμβουλος του Έλληνα Πρωθυπουργό Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ), ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ανέφερε στην ελληνική εβδομαδιαία εφημερίδα ''Πρώτο Θέμα'' ότι εξέταζε πιθανή στρατιωτική επιχείρηση στην πρωτεύουσα. Το φόντο είναι η αυξανόμενη βία στους δρόμους (κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη), καθώς και η ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα από τους μετανάστες.

Σήμερα, στο πλαίσιο της εθνικής χρεωκοπίας και στις κοινωνικές περικοπές στην Ελλάδα, για μια ακόμη φορά ομάδες λαμβάνουν όλο και πιο βίαιη στάση η μια ενάντια στην άλλη: Συνδικάτα, αναρχικοί, μετανάστες, απλοί πολίτες, αστυνομία και αρχές ασφαλείας. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν, ότι οι Έλληνες γίνονται ολοένα και περισσότερο ρατσιστές, με τυφλό μίσος και οργισμένα κυνηγητά στην Αθήνα. Η κατάσταση είναι κάπως διαφορετική στην επαρχία.

Όλο το πολιτικό φάσμα (με εξαίρεση το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα), αναγνώρισε ότι η αστυνομία έλαβε από την κυβέρνηση εντολές, όπως η βίαιη δράση εναντίον διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν κατά της λιτότητας, καθώς και η διάσπασή τους με τη βία. Οι ζωές δεν έχουν σημασία πια. Υπάρχουν πολλοί ανεξάρτητοι μάρτυρες από διάφορες πολιτικές κατευθύνσεις που επιβεβαιώνουν αυτά.

Επίσης ο κρατικός μηχανισμός έχει διεισδύσει στις τάξεις των διαδηλώσεων, και προκαλούνται επεισόδια, με σκοπό να δώσει εξουσία στην κρατική αστυνομία ως πρόσχημα, εναντίον των απεργιών. Πάνω από τις κομματικές γραμμές αυξάνεται ο αριθμός των Ελλήνων που είναι δυσαρεστημένοι με την κατάσταση. O πρωθυπουργός Παπανδρέου ακολουθεί πλέον σαφώς τον παλιό φίλο του από τις τάξεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πρώην Αιγύπτιο δικτάτορα Μουμπάρακ, ο οποίος κατά τη λήξη της θητείας του και δεν ήξερε τι άλλο να κάνει".

Το άρθρο καταλήγει λέγοντας ότι "στην Αθήνα η σοσιαλιστική κυβέρνηση άφησε να μπουν 1 εκατ. μουσουλμάνοι" και περιγράφει τα επεισόδια της τελευταίας εβδομάδας μετά την δολοφονία του Μανώλη Καντάρη και την υπερνθύμιση ότι ο Μπαρόζο έχει προβλέψει πριν από ένα χρόνο εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα.

Επί της ουσίας, το ερώτημα είναι αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στρατιωτικές δυνάμεις σε αποστολές εσωτερικής καταστολής. Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς κανένα συνταγματικό κώλυμα σε μικτές περιπολίες με την αστυνομία, όπως είχε γίνει στους Ολιμπιακούς Αγώνες. Ούτε η μεταφορά και χρήση οπλισμού απαγορεύεται, από την στιγμή που συνοδεύονται από αστυνομικούς οι οποίοι έχουν την ευθύνη της σύλληψης.

Στα πλαίσια της Νέας Στρατηγικής Αναθεώρησης, στην αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων έχει συμπεριληφθεί και η αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών, αλλά μέσα σε όρια και κανόνες. Έτσι, με γνώμονα το νέο ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο του νέου σφαιρικού Δόγματος Ασφαλείας, αναφορικά με τη συμμετοχή και την συμβολή αυτών στην κάλυψη των αναγκών Ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων 2004, ομόφωνα είχαν αποφασιστεί τα εξής: Το υπουργείο Εθνικής Αμύνης να διαθέσει ειδικές δυνάμεις, οι οποίες, ανέλαβαν τη φύλαξη σημαντικών υποδομών και εγκαταστάσεων και την Αστυνόμευση χώρων. Οι ειδικές αυτές δυνάμεις λειτούργησαν μεν συμπληρωματικά προς τις αστυνομικές δυνάμεις, αλλά η συμμετοχή τους ήταν κρίσιμη.

Η παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας σε αποστολές εσωτερικής αστυνόμευσης προβλέπεται ήδη και νομικά κατά βάση από το άρθρο 5 του Ν.2833/2000 και το Π.Δ. 63/2001, με έγκαιρο προσδιορισμό του έργου τους, είτε ως αυτοτελώς ενεργουσών (ανάθεση διακριτών – αυτοτελών αποστολών), είτε με ανάθεση αποστολών, οι οποίες επιβάλλουν διάθεση προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και συγκεκριμένων μέσω υπό πλήρη Διοίκηση των Αρχών των Σωμάτων Ασφαλείας (απαιτείται νομοθετική ρύθμιση περαιτέρω).

Το θέμα είναι αν υπάρχει πολιτική βούληση. Το 2008 υπήρχε σε κάποιο τμήμα της κυβέρνησης, αλλά η ιδέα απορρίφθηκε από τον τότε Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δ. Γράψα. Τώρα;

Πηγή, το βρήκαμε εδώ

Ο άνθρωπος που αρνήθηκε επίσημα την άμεση διεκδίκηση των από 200 δις Γερμανικών Επανορθώσεων , ο οποίος δέχθηκε επιπρόσθετε να μπει επίσημα όρος στο ¨Μνημόνιο¨ ότι η Ελλάδα δεν θα ζητήσει- ποτέ- ¨συμψηφισμό¨ των νέων δανείων του ¨πακέτου -αντί-στήριξης¨ που μας υποχρεώνουν να πάρουμε με εξευτελιστικούς όρους με ¨ τυχόν άλλες εκκρεμούσες διεκδικήσεις της¨ ( δηλαδή τι κάνει μιάου – μιάου στα κεραμίδια – τις Γερμανικές Επανορθώσεις …).

Ο πρωθυπουργός της… ¨Ελλάδας¨ που αρνείται να προσφύγει κατά της Γερμανίας στο Δ.Δ. της Χάγης ζητώντας να αναγνωριστεί η Συνθήκη και de-facto σαν ¨Συνθήκη Ειρήνης¨ και οριστικής λήξης του Β΄Π.Π. , γεγονός που θα την υποχρέωνε , σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο , να καταβάλει τις ηθικά και νομικά κατοχυρωμένες οφειλές της στην Ελλάδα – στον ελληνικό λαό , που όσο δεν τις παίρνουμε ¨ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ – ΔΕΝ – ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΝ¨.

Ο άνθρωπος που δέχτηκε να πάρει το χρυσοποίκιλτο βραβείο της ¨DEUTSCHE BANK¨ που απεικονίζει το ¨Τέθριππο Γερμανικό Άρμα ¨ της Πύλης του Βραμδεμβούργου , σαν αναγνώριση των ¨καλών υπηρεσιών του¨ υπέρ των γερμανικών οικονομικών συμφερόντων και γεωστρατηγικών στόχων …

O …¨άξιος¨ πρωθυπουργός της…¨Ελλάδας¨ ο οποίος ΔΕΧΘΗΚΕ , στα πλαίσια του σεβασμού στην δημοσιογραφική ελευθερία…¨, να δώσει συνέντευξη στην εφημερίδα ¨Bildzeitung” η οποία ηγήθηκε από τις αρχές του 2010 στην εκστρατεία ώστε να χαρακτηρίζεται και αποκαλείται ο ελληνικός λαός σε όλους τους τίτλους , υπέρτιτλους και υπότιτλους που αφορούν την ελληνική ειδησεογραφία με το προσωνύμιο ¨ΟΙ ΧΡΕΩΚΟΠΗΜΕΝΟΙ -ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ¨ , εκστρατεία που αντίστοιχο της έχει μόνο στην ρατσιστική εκστρατεία του ναζισμού ενάντια στους Εβραίους , ΤΟΛΜΑ να επισκεφτεί έναν αδικαίωτο τόπο μνήμης για την βαρβαρότητα του Γερμανικού επεκτατισμού στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια , ενός επεκτατισμού μέχρι σήμερα και από την ¨Δημοκρατική¨ – Γερμανία … ΔΙΑΔΩΣΤΕΤΟ – αφού πρώτα το επιβεβαιώσετε και διασταυρώσετε από όσο γίνεται πιο έγκυρες πηγές -

ΝΑ ΠΑΡΕΙ -ΑΜΕΣΑ- ΘΕΣΗ ΤΟ ¨ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ¨ . Γιατί όχι να διαμαρτυρηθεί και Δήμος του Διστόμου , να ενημερωθούν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και παρατάξεις, όπως και οι Δήμοι όλων των ¨Μαρτυρικών Πόλεων¨. Και εάν προλαβαίνουν μόνο οι πολίτες να κινητοποιηθούν και να αντιδράσουν , μεμωνομένα και οργωνομένα , και τα ¨Όργανα¨ της Τ.Α. δεν προλαβαίνουν ,λόγω ¨Σαβατοκύριακου¨ , ΤΙΠΟΤΑ δεν τα εμποδίζει να το κάνουν με ψηφίσματα και δημοσιεύσεις , στις αμέσως επόμενες ημέρες ¨κατόπιν εορτής Γ, Παπανδρέου¨ , για να είναι σύμφωνα με τις διακηρύξεις και την αποστολή τους στο να υπερασπίζουν τα τοπικά , κοινωνικά και εθνικά δίκαια…

Πρέπει να τεθεί τέλος στον ¨πολιτικό οπορτουνισμό¨ και τα μικροσυμφέροντα στην Ελλάδα. Σαν λαός και σαν χώρα δεν έχουμε άλλα περιθώρια… να μεταθέτουμε τις ευθύνες ¨για αργότερα¨ μεταθέτωντας την κάθε σύγκρουση και αντιπαράθεση .

Υπό τις παρούσες συνθήκες και δρομολογούμενες εξελίξεις , μπορεί να είναι ¨επιθυμητή¨ η επίσκεψη του Πρωθυπουργού , σε οποιονδήπτε Μαρτυρικό Δήμο , τόπο θυσίας και αγώνα για την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση , ή το αντίθετο ;

ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΘΕΣΗ η ¨Επιτροπή Μ. Γλέζου για τα Γερμανικά Χρέη¨ και το ¨Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων ¨ – ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΟΥΝ-ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Εάν τύχαινε να βρεθώ στην περιοχή θα φώναζα σίγουρα τα παρακάτω συνθήματα :

1. ΝΤΡΟΠΗ

2. ΕΞΩ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ DEUTSCHE BANK ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

3. ΕΩΣ ΕΔΩ -ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ – ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ -ΤΩΡΑ- Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ !

Και θα κρατούσα τρία πανό που θα έγραφαν :

1. ¨ΝΤΡΟΠΗ 67 ΧΡΟΝΙΑ – ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ¨

2. ¨ΠΑΡΤΕ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ – ΟΧΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ¨ !

3. ¨Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ – ΕΙΝΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΛΗΘΗ¨

Σχεδόν …70 ΧΡΟΝΙΑ – ΑΛΛΑ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ !

1940 – 2011 Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ – ΛΑΟΣ – ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ -ΠΟΤΕ ΗΤΤΗΜΕΝΟΙ !

Αλέξανδρος Κουτσομητόπουλος , δημοσιογράφος – πολιτικός επιστήμονας.

Ερευνητής από το 1987 της ιστορίας των συνεπειών της Γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και υπερασπιστής με σειρά δεκάδων δημοσιεύσεων και εμφανίσεων στα Μ.Μ.Ε. της Διεκδίκησης των Γερμανικών Επανορθώσεων ( προς το Δημόσιο ) και Αποζημιώσεων ( προς τους Πολίτες ) , όπως και της επιστροφής των ¨Εξαναγκαστικών Δανείων της Τράπεζας της Ελλάδος προς το Γ΄Ράιχ .

Αναρτήθηκε από Distomo


Βρήκαν την ευκαιρία οι γείτονές μας και μόλις η κυβέρνηση Παπανδρέου ανακοίνωσε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων άρχισαν να ενδιαφέρονται για να αγοράσουν ό,τι βρουν σε φθηνή τιμή. Η έγκυρη τουρκική εφημερίδα «Radikal» είχε πρόσφατα ως βασικό θέμα την απόφαση του ξεπουλήματος τις κρατικής περιουσίας που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για τη μείωση του δημόσιου χρέους.

«Κελεπούρι η γειτονική χώρα», ήταν ο βασικός τίτλος της εφημερίδας που γράφει: «Η Ελλάδα που παλεύει με την οικονομική κρίση έχει αποφασίσει μέχρι το 2015 να εισπράξει 50 δισεκατομμύρια ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις. Θα πουληθούν αυτοκινητόδρομοι, λιμάνια, αεροδρόμια και πολλά έργα υποδομής».

Η τουρκική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι ήδη τουρκικές εταιρίες ενδιαφέρονται να αγοράσουν κάποια από τα λιμάνια που θα βγουν προς πώληση. Η τουρκική εταιρία Limak ήδη ανακοίνωσε το ενδιαφέρον της για τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά.

«Θα εξετάσουμε τους όρους της πώλησης και ίσως εντός 15 ημερών πάρουμε την απόφαση της επένδυσης στα λιμάνια. Η Ελλάδα είναι δύσκολη αγορά, ίσως συνεργαστούμε με ελληνική εταιρία», δηλώνει ο Νιχάτ Οζντεμίρ, διευθυντής της Limak.

Ο ίδιος τονίζει πως έχει συμμετάσχει σε άλλους διαγωνισμούς κατασκευής αγωγών φυσικού αερίου και δηλώνει πως «στους διαγωνισμούς διαπιστώσαμε ότι η Ελλάδα δεν είναι εύκολη αγορά. Στο Κόσοβο έχουμε κερδίσει το διαγωνισμό του αεροδρομίου και το λειτουργούμε εδώ και 2 μήνες χωρίς κανένα πρόβλημα. Εκεί νιώθω σαν να είμαι σπίτι μου. Στην Ελλάδα δεν είναι ακριβώς έτσι. Γι’ αυτό και κάνουμε την έρευνά μας και σε λίγες ημέρες θα έχουμε πάρει την οριστική μας απόφαση».

H Limak είναι από τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες της Τουρκίας και έχει κατασκευάσει πολλά έργα υποδομής, όπως αεροδρόμια και αυτοκινητοδρόμους, στην Ινδία, στο Αφγανιστάν και το Κόσοβο.

Πάντως, στον τουρκικό Τύπο θεωρούν σίγουρο το ενδεχόμενο σε λίγες εβδομάδες πολλές τουρκικές εταιρίες θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τις εταιρίες που θα πουληθούν από το Ελληνικό Δημόσιο. Μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται από τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, αλλά και για το διαγωνισμό των αυτοκινητοδρόμων.

Επίσης, η παρουσίαση του σχετικού θέματος από την εφημερίδα «Radikal» δείχνει ότι οι γείτονές μας θεωρούν ιδανική ευκαιρία για να επενδύσουν στην Ελλάδα, καθώς πιστεύουν σίγουρα πως θα αγοράσουν σε φθηνές τιμές εταιρίες που η πραγματική τους αξία είναι μεγαλύτερη. «Το κελεπούρι» είναι ο τίτλος που τα λέει όλα.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ, στον “Ελεύθερο Τύπο”

Πηγή


Παραπλανητική χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου τη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τονίζοντας ότι ποτέ δεν τέθηκε τέτοιο θέμα!

Σχολιάζοντας στο Mega τις πρόσφατες δηλώσεις της Μαρίας Δαμανάκη, είπε πως η Ελληνίδα Επίτροπος ήθελε να στείλει ηχηρό μήνυμα στα κόμματα και την ελληνική κοινωνία, εξέφρασε δηλαδή την αγωνία της για ένα κλίμα που δημιουργείται σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στις Βρυξέλλες.

Κύριε Παπακωνσταντίνου, αφού είναι παραπλανητική η όποια συζήτηση για έξοδο της Ελλάδα από το ευρώ και η δήλωση της Δαμανάκη δεν είχε το νόημα που όλοι καταλάβαμε, τότε γιατί περιμένουμε ακόμα την επίσημη διάψευση της κυβέρνησης; Η Κομισιόν βγήκε μετά από το 10 λεπτά, άσχετα αν μετά την κάλυψε γιατί δεν γινόταν αλλιώς. Εσείς τί κάνατε για να καθησυχάσετε τον κόσμο στην Ελλάδα;

Τις προηγούμενες ημέρες έγινε πανικός σε όλο τον κόσμο για το αν θα λάβουμε ή όχι την επόμενη δόση των 12 δις ευρώ. Το ΔΝΤ έλεγε ότι πρέπει να υπάρξει συναίνεση, όπως και η Ε.Ε., η Ολλανδία είπε ότι αν το ΔΝΤ δεν εκταμιεύσει το δικό του ποσό και δεν υπάρξει συναίνεση στην Ελλάδα, δεν θα δώσει το δικό του μερίδιο, ο Junker τον ακούσαμε να λέει ότι η Ευρώπη αδυνατεί να καλύψει το μερίδιο του ΔΝΤ αν δεν το δώσει και ο Όλι Ρεν ότι τελειώνει ο χρόνος μας!

Τώρα έρχεστε και λέτε ότι είστε αισιόδοξοι για την δόση και ότι θα την πάρουμε κανονικά! Δηλαδή, για να καταλάβουμε και εμείς οι απλοί πολίτες, ποιός λέει ψέμματα; Οι ξένοι ή εσείς;

Αν τελικά μας την δώσουν την 5η δόση προς τι όλο αυτό το θέμα για την συναίνεση; Αναφέρεται κάπου στο μνημόνιο ότι πρέπει να υπάρξει συναίνεση; Προς τι αυτές οι απειλές προς τα πολιτικά κόμματα και τον κόσμο που έχει γονατίσει “κυριολεκτικά” με τα μέτρα σας, που κάθε άλλο παρά από την κρίση μας βγάζουν;

Γιατί δεν μιλάτε στον λαό; Γιατί δεν του λέτε ποιούς εννοείτε ότι κερδοσκοπούν http://www.blogger.com/img/blank.gifεναντίων μας; Ποιές είναι αυτές οι αγορές που μας πιέζουν; Δώστε ονόματα. Ποιούς εννοεί ο πρωθυπουργός ότι μας πιέζουν στο εσωτερικό και το εξωτερικό και λέει “αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας”; Και στην τελική ποιά είναι η δουλειά σας;

Ποιός σας έδωσε το δικαίωμα να πουλάτε περιουσία του ελληνικού λαού χωρίς την συγκατάθεσή του; Είχατε πει κάτι τέτοιο προεκλογικά; Και αφού προέκυψε στη συνέχεια αυτή η “υπέρτατη ανάγκη” γιατί δεν ζητήσατε τη γνώμη του κόσμου; Φοβάστε κάτι; Βγείτε και πείτε το σχέδιό σας να το μάθουν όλοι, αν υπάρχει βέβαια.


Χαιρετίζουμε τους δεκάδες, ίσως εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, κυρίως νέους μας, που μαζεύτηκαν στις πλατείες όλων των μεγάλων πόλεων, διαδηλώνοντας την αγανάκτησή τους για το Μνημόνιο-μνημόσυνο, ζητώντας να φύγει η Κυβέρνηση της Ντροπής και όλο το πολιτικό προσωπικό που διαχειρίστηκε δημόσια αξιώματα, καταστρέφοντας, λεηλατώντας και υποδουλώνοντας την Ελλάδα.

Η θέση όλων αυτών δεν είναι στη Βουλή, είναι στη φυλακή. Χαιρετίζουμε τις πρώτες Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιούνται στο κέντρο των πόλεών μας, τον αμεσοδημοκρατικό χαρακτήρα που πασχίζει να ανακαλύψει το πρωτοφανέρωτο κίνημα των νέων μας.

Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους των δημόσιων επιχειρήσεων, που άρχισαν από χτες διαδηλώσεις, απεργίες και καταλήψεις, υπερασπιζόμενοι το κράτος μας, που χρειάζεται απελπιστικά, όχι την κατεδάφιση που προγραμματίζει το ΔΝΤ, αλλά τη ριζική του βελτίωση και μεταρρύθμιση. Με τις κινητοποιήσεις τους, οι εργαζόμενοι του Ταμιευτηρίου, της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ υπερασπίζονται τη δική μας περιουσία, την περιουσία του ελληνικού λαού, που επιχειρούν τώρα να λεηλατήσουν οι ξένες τράπεζες, μέσω μιας κυβέρνησης-μαριονέτας τους στην Αθήνα.

Ο παραδειγματικά ειρηνικός χαρακτήρας των διαδηλώσεων απέδειξε ότι, όταν η αστυνομία και οι προβοκάτορες δεν έχουν πάρει εντολή να επέμβουν, δεν ανοίγει μύτη. Καλούμε τους Έλληνες αστυνομικούς να μη δεχτούν να γίνουν τα όργανα των σκοτεινών δυνάμεων που θα θελήσουν ασφαλώς, σε κάποια στιγμή, να ματοκυλίσουν τους νέους μας και τους εργαζόμενους. Η θέση τους, το καθήκον τους και το συμφέρον τους είναι στο πλευρό του ελληνικού λαού, της ειρηνικής του διαμαρτυρίας και διεκδίκησης, είναι στο πλευρό της Ελλάδας και όχι στων ξένων δυνάμεων που υπαγορεύουν στη σημερινή κυβέρνηση την πολιτική της.

Ένα χρόνο μετά την ψήφιση του Μνημονίου, και οι πέτρες ακόμα ομολογούν την αποτυχία του. Μετά από αυτή την εμπειρία δεν δικαιολογείται πλέον καμιά αυταπάτη. Ο δρόμος που πήρε και συνεχίζει η κυβέρνηση Παπανδρέου, υπό την καθοδήγηση των ξένων τραπεζών και υπηρεσιών, της Goldman Sachs και των Ευρωπαίων υπαλλήλων της, οδηγεί στην καταστροφή της Ελλάδας. Είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσει τώρα, είναι επιτακτική ανάγκη να φύγουν τώρα. Κάθε μέρα που περνάει οι πράξεις τους ομολογούν πόσο επικίνδυνοι είναι για τη χώρα.

Διερωτώμεθα γιατί ο Εισαγγελέας δεν έχει επέμβει ακόμα εναντίον του Υπουργού Οικονομικών, για τις νέες δηλώσεις του περί επικείμενης χρεοκοπίας και άδειων ταμείων. Γιατί δεν έχει επέμβει για τις δηλώσεις περί εξόδου από το ευρώ του Προέδρου του ΣΕΒ και της Επιτρόπου. Γιατί δεν έχει επέμβει για τη μαζική τρομοκρατία, με την οποία, μια χρεοκοπημένη κυβέρνηση, σε συνεργασία και καθ’ υπαγόρευση της τρόικας, επιχειρεί ακόμα μια φορά να εκβιάσει τον ελληνικό λαό. Με τους Τιτανικούς, με τις εντατικές, με όλα αυτά που βγαίνουν και λένε για να τρομάξουν τους ΄Ελληνες, κατάφεραν να εξευτελίσουν τη χώρα διεθνώς και να την οδηγήσουν πραγματικά στο χείλος της χρεοκοπίας. Αν ένας διευθυντής επιχείρησης μιλούσε για την επιχείρησή του με τον τρόπο που ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί του μιλάνε για την Ελλάδα, θα σάπιζε τώρα πίσω από τα κάγκελα της φυλακής καταδικασμένος για βαριά απιστία.

Απευθυνόμαστε και στους λαούς της Ευρώπης. Ο αγώνας μας δεν είναι μόνο αγώνας για την Ελλάδα, είναι αγώνας για μια ελεύθερη, ανεξάρτητη, δημοκρατική Ευρώπη. Μην πιστεύετε τις κυβερνήσεις σας, που λένε ότι τάχα εσείς βοηθάτε την Ελλάδα με τα λεφτά σας. Μην πιστεύετε τα χονδροειδή, εξωφρενικά ψέματα των βρώμικων εφημερίδων, που θέλουν να σας πείσουν ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε δήθεν γιατί οι ΄Ελληνες είναι τεμπέληδες, όταν δουλεύουν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, περισσότερο από όλους τους Ευρωπαίους! Την κρίση δεν την προκάλεσαν οι εργαζόμενοι, την προκάλεσε και τη χρησιμοποιεί το μεγάλο χρηματιστικό κεφάλαιο και οι πολιτικοί στην υπηρεσία του.

Τις μεγάλες τράπεζες και μόνο αυτές βοηθάνε τα προγράμματά τους, δήθεν σωτηρίας, αυτές ακριβώς που επέβαλαν μέσω των πολιτικών και των κυβερνήσεων που έχουν εξαγοράσει, το οικονομικό μοντέλο που οδήγησε στη σημερινή κρίση. Δεν υπάρχει καμιά άλλη λύση από τη ριζική αναδιάρθρωση του χρέους όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά όλης της Ευρώπης. Δεν μπορεί οι τράπεζες και οι κάτοχοι χρήματος, που προκάλεσαν την κρίση, να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ για τις ζημιές που επέφεραν! Δεν μπορεί οι τραπεζίτες να 'ναι το μοναδικό ασφαλές επάγγελμα στον κόσμο! Δεν υπάρχει καμιά άλλη λύση από την αντικατάσταση του σημερινού οικονομικού μοντέλου της Ευρώπης, που είναι φτιαγμένο για να δημιουργεί χρέος, με επιστροφή σε μια πολιτική τόνωσης της ζήτησης και της ανάπτυξης, και τον προστατευτισμό, με δραστικό επανέλεγχο του Χρήματος. Ή τα Κράτη μας θα κυριαρχήσουν στις αγορές ή αυτές θα τα καταπιούν, και μαζί τους η Δημοκρατία, και όλα τα επιτεύγματα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Η Δημοκρατία γεννήθηκε στην Αθήνα, όταν ο Σόλων διέγραψε τα χρέη των φτωχών στους πλούσιους.

Ας μην επιτρέψουμε τώρα στις Τράπεζες να καταστρέψουν την ευρωπαϊκή Δημοκρατία, για να αποσπάσουν τα μυθώδη ποσά που οι ίδιες δημιούργησαν ως χρέος. Πώς μπορεί να προτείνεται, για να διοικήσει την Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης, ένας άνθρωπος της Goldman Sachs… Τι είδους κυβερνήσεις, τι είδους πολιτικούς έχουμε στην Ευρώπη;

Δεν σας ζητάμε να υποστηρίξετε τον αγώνα μας για λόγους αλληλεγγύης, ούτε γιατί στα δικά μας χώματα γεννήθηκε ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης, ο Περικλής και ο Πρωταγόρας, οι ιδέες της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Ευρώπης. Δεν ζητάμε ιδιαίτερη μεταχείριση, γιατί υποστήκαμε, ως χώρα, μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην Ευρώπη, αγωνιζόμενοι για να μην επικρατήσει στην ήπειρό μας ο φασισμός.

Σας ζητάμε να το κάνετε για το δικό σας συμφέρον. Αν αφήσετε τώρα την ελληνική, την ιρλανδική, την πορτογαλική, την ισπανική κοινωνία να καταστραφούν, στο βωμό του Χρέους και των Τραπεζών, θα έρθει σύντομα η δική σας σειρά. Δεν θα ευημερήσετε εν μέσω ευρωπαϊκών κοινωνικών ερειπίων.

Εμείς αργήσαμε, αλλά ξυπνήσαμε. Ξυπνήστε κι εσείς. Ας φτιάξουμε μαζί μια νέα Ευρώπη της ανάπτυξης, της δημοκρατίας, της ευημερίας, της ειρήνης, αντάξια της ιστορίας, των αγώνων, του πνεύματός της. Αντισταθείτε στον ολοκληρωτισμό των αγορών, που απειλεί να διαλύσει την Ευρώπη, κάνοντάς την Τρίτο Κόσμο, να βάλει τον ένα ευρωπαϊκό λαό εναντίον του άλλου, να καταστρέψει την ήπειρό μας, ξανακάνοντας επίκαιρο τον φασισμό.

Για πρώτη φορά η Νέα Δημοκρατία περνάει μπροστά από το ΠΑΣΟΚ σε δημοσκόπηση, αλλά και τα δύο κόμματα πέφτουν ακόμα πιο πολύ.

Συγκεκριμένα σε δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse – RC που δημοσιεύει ο «Τύπος της Κυριακής», η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 19,5% και το ΠΑΣΟΚ 19%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 9%, ο ΛΑΟΣ με 5,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 4%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,5%, ενώ από 2% συγκεντρώνουν Δημοκρατική Αριστερά, Δημοκρατική Συμμαχία και Αρμα Πολιτών.

Εκείνο που είναι αξιοπρόσεκτο στην δημοσκόπηση αυτή και σε άλλες δύο δημοσκοπήσεις στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» (ΠΑΣΟΚ 20,7%, ΝΔ 20,4%) και στον «Αγγελιοφόρο» της Θεσσαλονίκης (ΠΑΣΟΚ 10,1%, ΝΔ 10%), είναι ότι το «Ζάππειο 2» δεν…. πρόσθεσε τίποτα στη Νέα Δημοκρατία, απεναντίας μάλιστα, ενώ το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την ελεύθερη πτώση του.

Ταυτόχρονα, αυτό που διακρίνεται πλέον ξεκάθαρα και από τις τρεις δημοσκοπήσεις είναι ότι οι πολίτες έχουν ξεγράψει το διεφθαρμένο και σάπιο πολιτικό σύστημα της προεδρευόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, το οποίο πλέον καταρρέει με πάταγο και το οποίο φυσικά καμία σχέση δεν έχει με κάθε έννοια δημοκρατίας, αφού επιτρέπει σε έναν πρωθυπουργό, που το κόμμα του είναι γύρω στο 20% να χειρίζεται, χωρίς κανέναν απολύτως κοινοβουλευτικό ή δικαστικό έλεγχο, τόσο σοβαρά θέματα τα οποία οδηγούν κατευθείαν στην πλήρη εξαθλίωση ενός ολόκληρου λαού.


Την Τρίτη 31 Μαΐου 2011, στις 7 το απόγευμα, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών θα πραγματοποιηθεί μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση με πρωτοβουλία του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδόση Πελεγρίνη, του μεγάλου έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και των καθηγητών Γιώργου Κασιμάτη, Γιώργου Κατρούγκαλου, Νότη Μαριά, Κώστα Μπέη και Κώστα Χρυσογόνου.

Ποιος είναι ο στόχος αυτής της ανοιχτής συγκέντρωσης; Να καταγγελθεί η Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης θα έλεγε κάποιος που είναι τόσο αφελής, ώστε δεν μπορεί να διακρίνει τις μεθοδεύσεις νομιμοποίησης του καθεστώτος κατοχής και εκποίησης της χώρας που κρύβονται πίσω της.
Η συγκεκριμένη εκδήλωση ποντάρει στο γεγονός ότι αρκεί κάποιος να φωνάζει αρκετά δυνατά ενάντια στην Δανειακή για να φανεί ότι δήθεν είναι ενάντια και στο καθεστώς που της έχεις επιβληθεί από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Η πρόσκληση στην εκδήλωση-συγκέντρωση απευθύνεται, σύμφωνα με τους διοργανωτές, σε κάθε πατριώτη που θέλει να διατρανώσει την αντίθεσή του στην υποτέλεια της ελληνική κοινωνίας και την απαξίωση του δημόσιου πλούτου της Ελλάδας.
Όμως εντελώς τυχαία δεν λένε απολύτως τίποτε ούτε για το χρέος, ούτε για το ευρώ. Οι μεγάλοι μας αυτοί καθηγητές και ποικίλοι επώνυμοι επικεντρώνουν την κριτική τους στην Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης για να πετύχουν τι; Μα για να απαλειφθούν οι επαχθείς όροι της, όπως μας λέει ο κ. Κασιμάτης.

Δηλαδή αν οι επαχθείς όροι έφευγαν από την εν λόγω Σύμβαση, όλα θα ήταν εντάξει; Θα έπρεπε να αποδεχθούμε τον «μηχανισμό στήριξης» με βάση τον οποίο εκποιείται η χώρα;
Και το επαχθές χρέος, τι πρέπει να γίνει με αυτό; Γιατί μιλάτε για την επαχθή σύμβαση και δεν λέτε κουβέντα για το επαχθές χρέος; Γιατί δεν καλείτε τον ελληνικό λαό να απαιτήσει την μη αναγνώριση και τη διαγραφή του; ‘Η μήπως περιμένετε να βγάλει τα «επιστημονικά» της πορίσματα η δήθεν έρευνα της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου, ενώ την ίδια ώρα η χώρα και ο λαός της χάνεται;
Μήπως τελικά αυτό που επιδιώκετε είναι να καλύψετε το κενό της πολιτικής νομιμοποίησης που υπάρχει σήμερα στο καθεστώς κατοχής και εκποίησης;

Το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα έχει θέσει ξεκάθαρα το δίλημμα: Με το ευρώ και ξερό ψωμί, ή επιστροφή στο εθνικό νόμισμα; Εσείς τι απαντάτε σ’ αυτό; Ή μήπως δεν σας ενδιαφέρει;
Πώς γίνεται και ενώ κόπτεστε για την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία της χώρας, δεν λέτε κουβέντα για το καθεστώς κατάλυσής της μέσα στην ΕΕ και την ΟΝΕ; Γιατί άραγε; Εκτός πάλι κι αν είστε τόσο αδαείς ώστε να θεωρείτε ότι μια χώρα υπό κατοχικό νόμισμα, όπως είναι το ευρώ και υπό τον έλεγχο του πιο αδίστακτου καρτέλ κεντρικών τραπεζών που έχει γνωρίσει ποτέ η ευρωπαϊκή ιστορία, μπορεί να διατηρεί την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία.

Είναι τυχαίο το γεγονός ότι ενώ διαρρηγνύεται τα ιμάτιά σας για την επαχθή και παράνομη δανειακή σύμβαση, δεν λέτε κουβέντα για την ενσωμάτωσή της στην Συνθήκη του Ευρώ μέσα από την «οικονομική διακυβέρνηση» και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, δηλαδή τον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό ελεγχόμενων χρεοκοπιών και εκποίησης χωρών; Μήπως αυτός είναι ο στόχος σας; Να καταγγείλετε την εκποίηση της χώρας μέσω της δανειακής σύμβασης για να την παραδώσετε ήσυχα-ήσυχα στην εκποίηση και την διάλυση μέσω του Συμφώνου του Ευρώ και του ΕΜΣ;

Την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία δεν μπορούν να την επικαλούνται όσοι δέχονται να την ξεπουλούν προς όφελος της ΕΕ και του ευρώ. Δεν μπορούν να μιλάνε για την αντίθεσή τους στην απαξίωση του δημόσιου πλούτου της χώρας όσοι αποδέχονται την εξυπηρέτηση του τοκογλυφικού και απολύτως καταχρηστικού δημόσιου χρέους της χώρας. Δεν είναι παρά εξίσου δωσίλογοι, όσο και οι σημερινοί κυβερνήτες. Ότι κι αν προφασίζονται. Ότι κι αν επικαλούνται.

Δυστυχώς οι ίδιοι που για δεκαετίες δεν είπαν κουβέντα για την καταστροφική πορεία της χώρας. Οι ίδιοι που συνέργησαν ή συγκάλυψαν αυτήν την πορεία, όλα αυτά τα χρόνια, έρχονται σήμερα τιμητές με πρόσχημα την καταγγελία της δανειακής σύμβασης. Χωρίς βέβαια να λένε κουβέντα για την ταμπακέρα, δηλαδή το καθεστώς χρεοκοπίας, εκποίησης και πτώχευσης υπό το ευρώ. Αλλού στοχεύουν. Προτάσσοντας ο καθένας την προσωπική του ατζέντα, τις δικές τους ιδιοτελείς φιλοδοξίες, εξαργυρώνοντας διαμαρτυρημένες επιταγές ή σκοτεινές υποχρεώσεις προς το σύστημα εξουσίας, έρχονται να θέσουν ανοιχτή υποψηφιότητα για την διακυβέρνηση «εθνικής συνεννόησης», που ετοιμάζεται στο παρασκήνιο.

Μην τους κάνετε την χάρη. Μην τους αφήσετε να σας ξεγελάσουν με την ρητορική αντίθεσή τους στη δανειακή σύμβαση. Μην τους επιτρέψετε να νομιμοποιήσουν την εκποίηση και την διάλυση της χώρας με το Σύμφωνο του Ευρώ και τον ΕΜΣ.

Δεν είναι τυχαίο ότι επιλέγουν να καταφέρονται ενάντια στην υπάρχουσα κομματοκρατία και στο φαύλο πολιτικό σύστημα απαλλάσσοντας τα αφεντικά του, εντός και εκτός Ελλάδας, από κάθε ευθύνη. Η τυφλή καταγγελία της πολιτικής φαυλοκρατίας ήταν πάντα το πρόσχημα για την καταστολή των δημοκρατικών ελευθεριών από κάθε είδους χούντα. Μην τους επιτρέψετε να φέρουν την χούντα της «εθνικής συνεννόησης».

Δεν έχουμε ανάγκη από «σωτήρες», ούτε από ξεπεσμένους επαγγελματίες που νομίζουν ότι αποτελούν το Α και το Ω αυτού του κόσμου. Την λύση θα την δώσει ο ίδιος ο λαός, αρκεί να βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση και να μην παραμυθιάζεται από ανούσιες φλυαρίες που καλούν σε σικέ αντίσταση. Είμαστε σε κρίσιμη καμπή. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα κρίνει πολλά. Μην τους αφήσετε να σας καβαλίσουν. Τα δεσμά με τα οποία σφυρηλατείται η υποτέλεια της χώρας και η δουλεία του λαού είναι σήμερα το χρέος και το ευρώ. Όποιος εμφανίζεται να τα αγνοεί, τότε είναι άσχετος, ή πολύ απλά ύποπτος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΚΗΣ
Οικονομολόγος-αναλυτής


ΑΠΗΥΔΙΣΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ – ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Επειδή τα τελευταία σαράντα χρόνια τα διαβρωμένα καθεστώτα της δικτατορίας και της μεταπολίτευσης:

 1. Δημιούργησαν πόλεις τέρατα, μεγαθήρια και κακάσχημες.
 2. Μάζεψαν εσκεμμένα τους κατοίκους της όμορφης Ελληνικής υπαίθρου στις κακάσχημες αυτές πόλεις.
 3. Χάριν της επανεκλογής των βουλευτών τους διόρισαν εκατοντάδες χιλιάδες σε δημόσιο και ΔΕΚΟ, αφαιρώντας τους από την γεωργική -κτηνοτροφική παραγωγή της υπαίθρου και από τις βιομηχανίες της χώρας.
 4. Εξόντωσαν την Ελληνική βιομηχανία και τις βιοτεχνίες διώχνοντας τους επιχειρηματίες εκτός Ελλάδος, υπέρ κάποιων προσωρινών συνδικαλιστικών κατακτήσεων.
 5. Προώθησαν την διαστροφή της παιδείας δημιουργώντας ένα πανικό απόκτησης πτυχίων χωρίς ουσιαστικό σχέδιο ανάπτυξης.
 6. Δημιούργησαν πολλούς νόμους αλληλο-συγκρουόμενους και δυσνόητους έτσι ώστε να επωφελούνται χρηματικά «ορισμένοι» ανώτατοι υπάλληλοι σε εφορείες πολεοδομίες κλπ.
 7. Διέβρωσαν την ψυχολογία και το φιλότιμο του Έλληνα προωθώντας την αντίληψη της απάτης.
 8. Έφτιαξαν νόμο ασυλίας για τον εαυτό τους για τις απάτες που διαπράττουν.
 9. Προώθησαν, με την απίστευτη χαλαρότητα και αδιαφορία που τους διακρίνει, την πορνεία, τα ναρκωτικά, τον αλκοολισμό, τον χουλιγκανισμό και τέλος τις εκτρώσεις δηλαδή τη γενοκτονία δέκα εκατομμυρίων αγέννητων Ελλήνων μόνο τα τελευταία τριάντα χρόνια.
 10. Κυνήγησαν με απίστευτη αγριότητα την οικογένεια, ότι αληθινά Ελληνικό, ότι γνήσια Χριστιανικό, ότι και όποιον μιλούσε για αρχές και για ήθος.
 11. Εσκεμμένα και για να δημιουργήσουν μία σύγχρονη Βαβέλ επέτρεψαν μία πανσπερμία εθνών να εισβάλει στην χώρα και να εγκατασταθεί, υπακούοντας έτσι στις εντολές της παγκοσμιοποίησης (συνθήκη Δουβλίνο 2).
 12. Τέλος με παντελή αναισθησία ξεπουλάνε σήμερα όλη την Ελλάδα για να πάρουμε σαν ναρκομανείς την επόμενη δόση των δανείων.
Θέλουμε την πατρίδα μας πίσω. Δεν ανήκει στους σάπιους πολιτικούς και στο διαβρωμένο σύστημα που δημιουργήσανε. Αν κάποιοι από εσάς είσαστε ακόμα έντιμοι πολιτικοί τότε παραιτηθείτε από την κομματική σας ταυτότητα και ενωθείτε μαζί μας. Ας γράψει η Ιστορία ότι υπήρξαν και κάποιοι έντιμοι Έλληνες πολιτικοί. Αλλιώς ας βρούμε νέους!

Τότε: Καταστροφολογία («Τιτανικός»), Διασυρμός («διεφθαρμένοι»), Εκβιασμός («ή μηχανισμός ή πτωχεύουμε») και επέβαλε ο Παπανδρέου το Μνημόνιο...

Το ίδιο και τώρα! Εκβιασμός («ή συναινείτε ή δεν μας δίνουν την πέμπτη δόση»). Με τον Παπακωνσταντίνου να καταστροφολογεί χωρίς να τον βουτάει ο Εισαγγελέας, ότι «τον Ιούλιο το κράτος θα κατεβάσει ρολά»!

Αθλιοι, ανίκανοι, ανδρείκελα...

Και να πουλήσει τώρα το 100% όσων αποφάσισε και όσων της ζητείται να πουλήσει αυτή η κυβέρνηση των ανδρεικέλων σε λίγα χρόνια πάλι περισσότερα από όσα τώρα θα χρωστάμε!

Τι θα πουλήσει τότε η τότε κυβέρνηση;

Τα ύδατα;

Θα έχουν πουληθεί.

Μήπως τις καμαριέρες της επικράτειας; Είναι βέβαιον ότι θα θέλουν να πουληθούν; έχουν ενίοτε και οι εκβιασμοί τα όριά τους.


Σήμερα ο Παπανδρέου εκβιάζει τους πάντες (τα κόμματα, το κόμμα του και το σύνολο των Ελλήνων πλην γραικύλων) επισείοντας την ίδια την αποτυχία του!

Πρωτοφανές, αλλά συμβαίνει!

Πώς όμως δύναται ο Παπανδρέου με τέτοια μικροπολιτική ευκολία, μόνον και μόνον για να διασωθεί, να εκβιάζει με τέτοιον παμφάνερο τρόπο το έθνος, σαν να πρόκειται για το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο;

Εχει μακράν ιστορία ο Παπανδρέου σε τέτοιες συμπεριφορές.

Δεν είναι μήπως ο γιος που ζήτησε απ' τον πατέρα του, επί σκανδάλου Κοσκωτά, να τα παρατήσει και να την κάνει;

Δεν είναι μήπως ο ίδιος που προσκύνησε τον κ. Σημίτη, τον υποστήριξε να εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, λαμβάνοντας ως αντίδωρον το δαχτυλίδι της διαδοχής;

Δεν διέλυσε ο ίδιος στη συνέχεια το κόμμα του με τα καραγκιοζιλίκια τής κατ' ευθείαν εκλογής του απ' τη βάση, άνευ αντιπάλου;

Δεν αντικατέστησε τα όργανα του κόμματός του με το «περιβάλλον του», καθώς και διάφορους τυχάρπαστους που συναντούσε δώθε-κείθε, στα γυμναστήρια, τις πλαζ και τα αεροδρόμια;

Δεν είπε ψέματα στον λαό για να υφαρπάξει την ψήφο του;

Ο Παπανδρέου δεν μας την έστησε με την Γκόλντμαν Σακς και τον Στρος-Καν; αυτός δεν μετέτρεψε σκοπίμως το πρόβλημα του χρέους, σε κρίση δανεισμού; Αυτός δεν μας διέσυρε διεθνώς ως διεφθαρμένους; Αυτός δεν μας φλόμωσε στα καραγκιοζιλίκια με τα «περίστροφα» και τις μπλόφες;

Ο Παπανδρέου δεν έκανε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα για να περάσει το Μνημόνιο;

Αυτός δεν ξεκίνησε, γκρεμίζοντας για το θεαθήναι ένα αυθαίρετο στην παραλία, μια φρενήρη πορεία καταστροφής με φαστ τρακ, Ελληνικό, Κατάρ, Αθεμπίγιο, κολλητάρια, οπενγκόβ κι απάνω τούρλα, ενώ ταυτοχρόνως έμενε αδρανής με τη σπατάλη, τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά, τους μιζαδόρους και τη διαπλοκή;

Ο Παπανδρέου δεν έλεγε ο ίδιος ότι η πολιτική που στη συνέχεια ακολούθησε σφάζοντας μισθούς, συντάξεις, σχολεία, νοσοκομεία, θα οδηγούσε σε θάνατο την οικονομία, θα ξεχαρβάλωνε την κοινωνία και θα έθετε σε κίνδυνο την εθνική κυριαρχία;

Γιατί λοιπόν να μην εκβιάζει με ευκολία ο Παπανδρέου;

Εις τι σεβάστηκε ποτέ το πολίτευμα;

Και γιατί ένας άνθρωπος που βλέπει κορυφαίες διαδικασίες-τις εκλογές, το δημοψήφισμα και τη συναίνεση- απλώς σαν εκβιασμούς που μπορεί εύκολα να επιχειρήσει, να μην εκβιάζεται εξ ίσου εύκολα και ο ίδιος από το Διευθυντήριο, που πάλι ο ίδιος μας έφερε, καθιστώντας την Ελλάδα φόρου υποτελή;

Η νομιμοποίηση και η μονιμοποίηση της Κατοχής στη χώρα, διά της αέναης αποτυχίας μας λόγω των Μνημονίων, θα εξασφαλίσει την εσαεί λεηλασία της...

Αυτό είναι το σχέδιο!

Κι αφορά και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους...

ΣΤΑΘΗΣ Σ. από enet μοντάζ Γρέκι

 • Ο εκβιασμός σερβίρεται πάντα ωμός. Οι πατρίδες πιάνουν καλύτερη τιμή ζεστές. Όταν τις έχει πιάσει ο πυρετός της «ανάγκης»

Σκηνή πρώτη: Δικτατορία. Χωροφύλαξ μπαστουνόβλαχος με λιγδομουστάκα αγριοκοιτάει δύο υπόπτους, οι οποίοι είναι: νέος, νέα, με μουστάκι (και οι δύο), τρίχες στη μασχάλη (αμφότεροι), μούσια (ο ανήρ), ταγάρι, καρώ πουκάμισα, το «Κεφάλαιο» στην κωλότσεπη, το περιοδικό «Φαντάζιο» σε μία πλαστική σακούλα και μουσικές του Θεοδωράκη να δονούν εκκωφαντικά την συνείδησή τους. Το βλέμμα πύριν, η μπίρα Amstel, το σουβλάκι καλαμάκι.

Έχοντας παραδειγματιστεί από τον αδάμαστο δημοκράτη – βομβιστή Κώστα Σημίτη, έχουν εξουδετερώσει όλους τους χουντικούς σκουπιδοτενεκέδες με «κροτίδες» που ξέμειναν από ένα βροχερό πασχαλιάτικο απομεσήμερο στην Ικαρία. Προς στιγμήν ο «μπασκίνας» τους παρεξηγεί για λετσοτουρίστες, αλλά το «Φαντάζιο» στη διαφανή σακούλα τους καρφώνει! «Έλληνες είναι! Κουμμούνια! Αν τους τσιακώσ’ θα πάρου προυαγουγή» σκέφτεται το χειροδύναμο όργανο τα τάξεως. Αποφασίζει να τους κυνηγήσει, αλλά, προς μεγάλη του ατυχία, το σκαρπίνι της Χωροφυλακής δεν ενδείκνυται για σπριντ στα φθαρμένα μάρμαρα των πεζοδρομίων στην οδό Στουρνάρη.

Ο πολιτσμάνος τρώει σαβούρδα. Το νεαρό ζευγάρι ξεφεύγει από την καταδίωξη. Κλείνεται στο Πολυτεχνείο αποφασισμένο να φύγει από εκεί όταν ο Μαρκεζίνης γίνει πιο γοητευτικός από τον Κλαρκ Γκέιμπλ, δηλαδή ποτέ. Δεν τους νοιάζει η ζωή τους, η οικογένειά τους, το ξύλο που ανυπομονεί να τους ρίξει ο πρώην τσουμπάν’ς νυν χωρουφύλαξ. Πάνω απ’ όλα οι ιδέες τους

Αρτούρο Φουέντε
Σκηνή δεύτερη: Παιχνίδια που κάνει το μυαλό! Χικ! Οι πάλαι ποτέ αγωνιστής και η αείποτε αγωνίστρια, αμέσως μόλις καπνίσουν παρεούλα ένα πούρο Αρτούρο Φουέντε (κατά προτίμηση Κορόνα Ιμπεριάλ) και πιούν από ένα ποτηράκι σαμπάνια Ντομ Περινιόν (συνήθως ροζέ 1995), θυμούνται τα παλιά για να προετοιμάσουν τα νέα (κόλπα). Η τριβή τους με την πολιτικά και οι συστηματικές εντριβές τους με το σπίρτο του σοσιαλισμού τους έκαναν πιο καπάτσους και επινοητικούς από πεινασμένες νυφίτσες που σπούδασαν στην Ανωτάτη Λοβιτουρική.
Επί τρεις και βάλε δεκαετίες πουλούσαν με το κιλό κοινωνική δικαιοσύνη και λαϊκή απελευθέρωση, αμπαλαρισμένα σε περιτύλιγμα λάιφ-στάιλ και τυλιγμένα με κορδέλα βλαχοκυριλέ γκλαμουριάς. Οι δουλειές πήγαν καλά και τα ιδεολογικά τους μικρομάγαζα μεταβλήθηκαν σε σούπερ μάρκετ στη συμβολή των οδών Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ουάσινγκτον.

Οι ενθουσιασμένοι πελάτες φόρτωναν τις πιστωτικές τους με χρέη και τα καλάθια τους με αρώματα Παρισίων, λαχανάκια Βρυξελλών και μετοχές τσιχλόφουσκες. Τώρα τα πράγματα θα πάνε ακόμα καλύτερα για το επιτήδειο ζεύγος. Χτύπησαν φλέβα χρυσού πολύ πιο προσοδοφόρα από την ξεζουμισμένη Μεταπολίτευση. Ονομάζεται «κρίση». Η μπίζνα του αιώνα. Θα πουλήσουν το σούπερ μάρκετ, τα καλάθια, τις νοικοκυρές που τα κουβαλάνε, τα καροτσάκια, τους πελάτες και τη χώρα ολόκληρη! Τις παλιές τους ιδέες τις πούλησαν νωρίτερα, διότι έπρεπε να μαζέψουν την σιρμαγιά για να ανοίξουν οι δουλειές.

ΥΓ.: Το «Εδώ ΠΩΛΕΙΤΑΙχνείο» είναι σύνθημα που κυκλοφορεί ευρέως στο Ίντερνετ και η στήλη το δανείστηκε χωρίς να ζητήσει την άδεια κανενός. Τα χρήματα για την απόδοση των πνευματικών δικαιωμάτων δεν υπάρχουν, διότι θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Δημοκρατία"

Η, σχετική με το μνημόνιο, επαίσχυντη δανειακή σύμβαση διακηρύσσει ότι:

Η Ελλάδα παραιτήθηκε αμετάκλητα και άνευ όρων απ’ την ασυλία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και των περιουσιακών της στοιχείων!…

Για την ακρίβεια, την παγίδευσαν και την εξανάγκασαν να παραιτηθεί. Ή μάλλον, πιο σωστά, τη δολοφόνησαν.
Με το πρόσχημα της απατηλά μεθοδευμένης και συσσωρευμένης χρεοκοπίας. Η οποία δημιουργήθηκε απ’ τα ληστρικά πανωτόκια της τοκογλυφίας. Αφού τα πραγματικά δάνεια έχουν-πάλιν και πολλάκις-αποπληρωθεί….

Κάποιοι νομομαθείς και συνταγματολόγοι χαρακτηρίζουν το μνημόνιο αντισυνταγματικό. Γιατί, λέει, δεν ψηφίστηκε από τα 3/5 της βουλής…
Δηλαδή, αν το προδοτικό αυτό τερατούργημα, ψηφιζόταν κι απ’ τα 5/5 της Βουλής, θα μπορούσε ποτέ να γίνει αποδεκτό απ’ τη συνείδηση του λαού. Τον οποίο, αδιάκοπα αποπροσανατολίζουν και τρομοκρατούν. Και, εδώ και ένα χρόνο, με τα χίλια ψέματα και τους εκβιασμούς, στο σκοτάδι της άγνοιας κρατούν!…

Ή μήπως το Σύνταγμα δεν το φτιάνουν οι αρχιτέκτονες των ληστρικών σε βάρος του λαού συμφερόντων και προνομίων!
Έτσι ώστε να μπορούν οι πρωταθλητές της οποιασδήποτε αθλιότητας να κάνουν, εν ονόματι του συντάγματος, και να λένε ο, τι τους καπνίσει…

Ο λαός, είπε ο Πρωθυπουργός, βάζει πλάτη στην προσπάθεια αυτή!
Ποιος λαός; Ο αηδιασμένος και αγανακτισμένος, απ’ τις κατά συρροήν απάτες σε βάρος του! Απ’ αυτούς, ακριβώς, που, ξεπουλώντας αυτόν και την πατρίδα του, βάζουν πλάτη στην απάτη και την αισχροκέρδεια των τοκογλύφων…

Και θα προχωρήσει, συνεχίζει ο Πρωθυπουργός, έστω και μόνος του…
Ασφαλώς και μπορεί να πάρει τη φαμίλια του και να πάει, όπου θέλει, μόνος του.
Αλλά η Ελλάδα έχει πολύ βαριά ιστορία, για να τη σπρώξει ο οποιοσδήποτε με τους οποιουσδήποτε στον Καιάδα της ανεπίστροφης καταστροφής.…

Παπα-Ηλίας


Η ελληνική κοινωνία, ήδη από το προηγούμενο καλοκαίρι, ήταν ένα βήμα πριν από μια προ-επαναστατική φάση. Το συνειδητοποίησα (και το έγραψα μάλιστα αυτό πέρισυ το καλοκαίρι) παρατηρώντας τις ζυμώσεις, τις συνειδητοποιήσεις και τα αιτήματα που είχαν αρχίσει να εμφανίζονται και στο διαδίκτυο, αλλά κυρίως, στην πραγματική καθημερινή ζωή.

Σε στάσεις λεωφορείων, σε ουρές δημόσιων υπηρεσιών και ιατρείων, σε καφενεία και μπουγατσατζίδικα, σε γραφεία συνεργατών και φίλων, στον συνωστισμό ακόμη των περιπτέρων της γειτονιάς, άκουγες τα ίδια πράγματα και τις ίδιες συζητήσεις: 1) οι επαγγελματίες πολιτικοί και συνδικαλιστές, δηλαδή τα κόμματα και τα συνδικάτα, εξυπηρετούν στην ουσία μόνο τις ανάγκες των ηγεσιών τους και όχι της κοινωνίας. 2) ο διαχωρισμός και ο πολιτικός διχασμός λειτούργησε εις βάρος της κοινωνίας και 3) το πολιτικό μας σύστημα ΔΕΝ είναι δημοκρατία, και αυτό πρέπει να το αλλάξουμε.

Οι ζυμώσεις αυτές ήταν το στάδιο στο οποίο βρισκόμασταν, πριν από την πρώϊμη επαναστατική φάση. Την οποία φάση ζούμε τώρα. Είναι επαναστατική η φάση αυτή με την έννοια οτι η κοινωνία ψάχνει τρόπους για να μεταρρυθμίσει την λειτουργία της. Και είναι πρώϊμη διότι δεν έχει ακόμη καταλήξει στο πως θα το κάνει. Και σ’ αυτό πρέπει να βοηθήσουμε όλοι μας, μετέχοντας στην διαδικασία των γενικών συνελεύσεων.

Αυτό είναι το ένα σημαντικό. Οτι δηλαδή πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως έχουμε μπει, ένα τμήμα της κοινωνίας έστω, σε μια δυναμική προσπάθεια αλλαγής του κοινωνικού συμβολαίου της κοινωνίας.

Ακόμη και από μια επιπόλαιη ανάγνωση της ιστορίας αντιλαμβάνεται κάποιος πως όποτε είχαμε ένοπλες επαναστάσεις, στις περισσότερες περιπτώσεις, κυριάρχησε η βιαιότερη και η αιματηρότερη μερίδα ή ομάδα. Και η οποία ομάδα, μετά την επιβολή της κυριαρχίας της στην ίδια την επανάσταση, επέβαλλε ένα, από πολλές πλευρές, πολύ χειρότερο σύστημα από αυτό που αντικατέστησε. Πολύ περισσότερο ολοκληρωτικό και ολιγαρχικό. Παρά τους όποιους εξωτερικούς τύπους που χρησιμοποίησε ως προφάσεις.

Το δεύτερο σημαντικό λοιπόν, και το οποίο διαφαίνεται από τις συζητήσεις των συνελεύσεων, είναι πως το τμήμα της κοινωνίας που ήδη λαμβάνει μέρος στις συνελεύσεις, δεν έχει καν στο μυαλό του βίαιες λύσεις. Αυτό που φαίνεται να προκρίνεται ως μέθοδος για την έλευση της δημοκρατίας, δεν είναι η βία, αλλά πάλι η δημοκρατία. Προφανώς η κοινωνία αρχίζει και συνειδητοποιεί την δύναμή της, που πηγάζει από τον αριθμό της. Τα λαϊκά στρώματα υπερτερούν αριθμητικά απέναντι σε οποιαδήποτε άλλη τάξη ή ομάδα.

Το προσωπικό μου συμπέρασμα είναι λοιπόν πως η κοινωνία ψάχνει τον δρόμο της προς την δημοκρατία και έχει αποφασίσει πως θα βαδισει αυτόν τον δρόμο ειρηνικά.

Τι θα γίνει στο μέλλον, κανείς δεν ξέρει. Θα εξαρτηθεί σε πολλά και από την αντεπίθεση του ίδιου του καθεστώτος.

Μέχρις στιγμής πάντως το καθεστώς εφαρμόζει κατά γράμμα το εγχειρίδιο. Το οποίο στην φάση αυτή γράφει

1) “αγνόηση”. Τα επόμενα στάδια είναι

2) προσπάθεια προσεταιρισμού

3) προβοκάτσια κλπ και

4) κατά μέτωπον επίθεση.

Θραξ ο Αναρμόδιος
 • "Κρατάμε στα χέρια μας έναν όμηρο, το ευρώ, γι’ αυτό πρέπει να δείξουμε πως έχουμε τα κότσια να απειλήσουμε ακόμη και με χρεοκοπία, προκειμένου να μη θυσιαστεί η Ιρλανδία"
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αποδεικνύεται η -έως τώρα- αντίδραση της κυβέρνησης και του νέου Ιρλανδού πρωθυπουργού Εντα Κένι με τους πρωταγωνιστές στην πολιτική σκηνή της Ε.Ε. Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σε αγαστή συνεργασία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ τού έχουν ζητήσει εις μάτην να αυξήσει τον φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων, ούτως ώστε να εξασφαλίσει μια μείωση της τάξης του 1% στο επιτόκιο του δανείου διάσωσης της χώρας του που έχει επιβληθεί με το Μνημόνιο.

Ομως, ο Εντα Κένι, αν και έκανε πρόσφατα το ντεμπούτο του στις Βρυξέλλες, απέδειξε πως είναι σκληρός διαπραγματευτής. «Δεν θα μπορούσα να διανοηθώ ότι θα αλλάξουμε τον φορολογικό συντελεστή του 12,5% επί των κερδών των επιχειρήσεων», δήλωσε, χωρίς να κρύψει τη δυσαρέσκειά του για τις πιέσεις. Γερμανία και Γαλλία θεωρούν ότι η αύξηση του συντελεστή αποτελεί «κλειδί», προκειμένου να υπάρξουν διορθώσεις στους όρους του πακέτου διάσωσης ύψους 85 δισ. ευρώ. Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου, όπως απαιτεί και ο Αντώνης Σαμαράς.

Ωστόσο, σε μια περίοδο ιδιαίτερα αντίξοη για την ιρλανδική οικονομία, η οποία χρειάζεται επειγόντως αναπτυξιακά κίνητρα, μια επιβάρυνση των υφιστάμενων εταιρειών θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις. Οι εξαγωγές πολυεθνικών όπως οι Ιntel, Pfizer και μικρότερων εταιρειών αυξάνονται όσο οι μισθοί γίνονται πιο ανταγωνιστικοί και βοηθούν στη μείωση του κόστους παραγωγής, εγείροντας ελπίδες μελλοντικής ανάπτυξης.

Η ιρλανδική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αυξήσει τον πάρα πολύ χαμηλό φόρο που επιβάλλει στις επιχειρήσεις παρά τις γαλλικές και γερμανικές πιέσεις, ακόμα κι αν αυτό τελικά σημαίνει ότι θα παραμείνουν στο υψηλό επίπεδο του 5,9% τα επιτόκια του δανεισμού που έχουν επιβάλει με το Μνημόνιο στο Δουβλίνο η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αυτό δήλωσε, προχθές Πέμπτη, ο υπουργός των Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν. «Δεν θα αλλάξουμε άποψη για το συγκεκριμένο θέμα. Είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε το τίμημα», υπογράμμισε ο κ. Νούναν, ο οποίος στο περιθώριο των εκδηλώσεων στο Παρίσι για τα 50 έτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) συνομίλησε με τη Γαλλίδα συνάδελφό του -και κορυφαία υποψήφια για την ηγεσία του ΔΝΤ- Κριστίν Λαγκάρντ.


Στην ερώτηση, τι σημασία αποδίδει στις προειδοποιήσεις των οίκων αξιολόγησης, όπως η Moody’s, για το ενδεχόμενο μιας κάποιας μορφής χρεοκοπίας της Ελλάδας, ακόμα και με τη μορφή της εθελούσιας επιμήκυνσης των ληξιπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων, μπορεί να υπονομεύσει το αξιόχρεο άλλων μελών της Ευρωζώνης με δημοσιονομικά προβλήματα, ο κ. Νούναν απάντησε:
«Οτιδήποτε συμβεί στην Ελλάδα, δεν πιστεύω ότι εγκυμονεί συστημικό κίνδυνο για την Ιρλανδία». Να επισημανθεί ότι οι φωνές που καλούν σε ένα νέο δημοψήφισμα πληθαίνουν πάλι στην Ιρλανδία. Ανάμεσα στις φωνές που ξεχωρίζουν είναι του οικονομολόγου Ντέιβιντ Μακ Ουίλιαμς, ο οποίος επικαλείται το ιρλανδικό Σύνταγμα. Και του επιχειρηματία Ντέκλαν Γκάνλεϊ, που είχε ηγηθεί του κινήματος για την καταψήφιση της Συνθήκης της Λισσαβώνας το 2008. «Κρατάμε στα χέρια μας έναν όμηρο, το ευρώ, γι’ αυτό πρέπει να δείξουμε πως έχουμε τα κότσια να απειλήσουμε ακόμη και με χρεοκοπία, προκειμένου να μη θυσιαστεί η Ιρλανδία»,

λέει, την ίδια ώρα που οι κυβερνώντες σε άλλες χώρες μπερδεύουν τον θύτη με το θύμα.


Η δύναμη του ΟΗΕ σταματάει εκεί που αρχίζει η παγκόσμια δύναμη του Ισραήλ. Με δύο προτάσεις που δεν μαρτυρούν καθόλου αντικειμενικότητα αλλά αντιθέτως ραγιαδισμό , ο γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, έδωσε ραπόρτο σε όλες τις κυβερνήσεις παγκοσμίως να αποτρέψουν πλοία που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στον Στολίσκο για την Γάζα. Μόνο μία μικρή παράκληση έκανε προς την κυβέρνηση του Ισραήλ να μην είναι τόσο βίαιη όσο ήταν πέρσι τέτοιον καιρό που εκτέλεσε 9 ακτιβιστές οι οποίοι συμμετείχαν με την τουρκική ναυαρχίδα του στόλου, Mavi Marmara.

Ο Στολίσκος για την Γάζα είναι η μοναδική ανθρωπιστική βοήθεια που στέλνεται παγκοσμίως από απλούς ανθρώπους από την μία πλευρά της γης μέχρι την άλλη, αφού ο ΟΗΕ δεν κάνει καμία κίνηση καταστολής του εμπάργκο που έχει φασιστικώς επιβάλλει το Ισραήλ για το κομμάτι γης που με το έτσι θέλω διεκδικεί ως δικό του. Βέβαια, ήταν αναμενόμενη η πρόταση του γραμματέα του ΟΗΕ αφού λίγες μέρες νωρίτερα ο ίδιος ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Νετανιάχου, μίλησε στον ΟΗΕ και απείλησε ότι δεν θα αφήσει κανένα πλοίο βοήθειας προς την Γάζα να πλεύσει στα παρανόμως δηλωμένα ως ισραηλινά χωρικά ύδατα. Και την απειλή του την πραγματοποίησε λίγες μέρες αργότερα, όταν ένα πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια πλησίασε την Γάζα και μετά από ρίψεις πυρών του ισραηλινού ναυτικού αναγκάστηκε να πλεύσει προς την Αίγυπτο. Ποιος ο ρόλος του ΟΗΕ; Τίποτε περισσότερο από το κανάκεμα υπερδυνάμεων του παγκόσμιου πλούτου και την πλήρη εγκατάλειψη αθώων πολιτών εις το όνομα της διεύρυνσης των συνόρων του Ισραήλ προς την θάλασσα της Μεσογείου.

Από την άλλη πλευρά οι ακτιβιστές παγκοσμίως όχι μόνο δεν οπισθοχωρούν μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Νετανιάχου αλλά και του ιδίου του γραμματέα του ΟΗΕ, αλλά ετοιμάζουν το νέο Στολίσκο ο οποίος περιλαμβάνει 15 πλοία, μεταξύ των οποίων και το τουρκικό πλοίο Mavi Marmara, που δέχθηκε την άνανδρη επίθεση Ισραηλινών κομάντο. Πεντακόσιες χιλιάδες άτομα απ' όλα τα μέρη του κόσμου υπέβαλαν αίτηση προκειμένου να συμμετάσχουν στον δεύτερο Στολίσκο ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα. Ο εκπρόσωπος Τύπου του δεύτερου στολίσκου, Χουσεΐν Ορούντζ, ανέφερε ότι μόνο την πρώτη ημέρα δέχθηκαν 15.000 αιτήσεις, τονίζοντας ότι στο Στολίσκο θα λάβουν μέρος 1.500 άτομα, στην πλειοψηφία τους ξένοι. Πρόσθεσε ότι 22 μη κυβερνητικοί οργανισμοί από διάφορες χώρες ολοκλήρωσαν όλες τις προετοιμασίες τους για το ταξίδι.

Ο Στολίσκος θα αναχωρήσει για τη Γάζα την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου και οι επικεφαλής εκφράζουν την πεποίθηση ότι το Ισραήλ δεν θα επιτεθεί στο στολίσκο αφού πρόκειται καθαρά για μιαν αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Βέβαια, αυτή την φορά η κίνηση «Στόλος της Ελευθερίας» δεν έχει επισήμως εχθρό το μόνο το φασιστικό κράτος του Ισραήλ αλλά και τον ίδιο τον ΟΗΕ που έπρεπε να κάνει βάσει του καταστατικού του αυτό που κάνουν χιλιάδες απλοί πολίτες βάζοντας την ζωή τους σε άμεσο κίνδυνο μόνο και μόνο για το δίκαιο ενός λαού που υπομένει τα πάνδεινα εις το όνομα της πατρίδας του.

Και για να τελειώνουμε με την καραμέλα «εγώ δεν έχω τίποτε με τον λαό του Ισραήλ αλλά με τους σιωνιστές», είναι πέρα για πέρα προπαγανδιστική, διότι ο ίδιος ισραηλινός λαός ανά την υφήλιο, όχι απλώς είναι σιωνιστικός αλλά στηρίζει με νύχια και με δόντια τους δολοφόνους-κυβερνώντες «ελευθέρων» κρατών οι οποίοι με το δημοκρατικό προσωπείο, εξυπηρετούν τα παγκόσμια συμφέροντα των ισραηλινών αφεντικών τους.Αυτό που έχει γίνει ιδιαίτερα εμφανές είναι ότι η Ελλάδα πάσχει από μια οξεία έλλειψη σε ανθρώπους που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την υπάρχουσα κρίση. Το χειρότερο χαρακτηριστικό της κρίσης δεν είναι τα προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί, αλλά η ανικανότητά μας να τα αντιμετωπίσουμε.

Πολιτικοί: η συντριπτική πλειοψηφία γαλουχήθηκε σε ένα περιβάλλον που είχε μια βασική σταθερά, ο ρόλος του πολιτικού είναι να μοιράζει τα χρήματα του φορολογουμένου και τα δανεικά στις διάφορες κρατικοδίαιτες ομάδες. Καμία ιδιαίτερη απαίτηση για ικανότητες διοίκησης, άσκηση και αξιολόγηση πολιτικών, ρητορική ή οτιδήποτε άλλο που κάθε λογικός άνθρωπος θα θεωρούσε αναγκαίο προσόν για ένα πολιτικό.
Αυτή η πολιτική τάξη που σε ικανότητες και εμπειρία δεν βρίσκεται σε πολύ ανώτερο επίπεδο από ένα δεκαπενταμελές και που συνήθως προέρχεται από την κρεατομηχανή των πολιτικών νεολαιών, τώρα καλείται να αντιμετωπίσει την κρίση που η ίδια δημιούργησε.
Κανένας δεν μπορεί να είναι έκπληκτος από τα αποτελέσματα.

Δημοσιογράφοι: Θα είναι δύσκολο να βρει κάποιος σε άλλη χώρα τόσες πολλές εφημερίδες με τόσο μικρή κυκλοφορία ή τόσα πολλά εθνικά και πολυδάπανα κανάλια σε μια τόσο μικρή χώρα. Αυτό ισχύει γιατί ο τομέας των ΜΜΕ είναι κατά ένα σημαντικό ποσοστό κομμάτι αυτού που θα λέγαμε ευρύτερος δημόσιος τομέας.
Στις μέρες μας, παγκοσμίως η δημοσιογραφία τείνει αριστερά, αλλά στην περίπτωση της Ελλάδας η ιδιαίτερη σχέση με το κράτος την έφερε ακόμα πιο κοντά στο δόγμα του κρατισμού. Έτσι ακόμα και εφημερίδες που υποτίθεται ότι είναι δεξιές ουσιαστικά ευαγγελίζονται τον κρατισμό. Το ότι απόψεις περί “θωρακισμένης οικονομίας” πρότερα και τα περί των κακών Ευρωπαίων που επιβουλεύονται την μικρή πλην τίμια Ελλάς παίρνονται στα σοβαρά, οφείλεται στο ότι ένα μεγάλο μέρος του δημοσιογραφικού κόσμου δεν κάνει την δουλεία του.
Και δεν κάνει καλά την δουλεία γιατί το κρατικιστικό μοντέλο της μεταπολίτευσης βασίζεται στο ψεύδος και την άγνοια (βλ. "λεφτά υπάρχουν").

Επιχειρηματίες: Μπορεί να υπάρχουν τομείς που είναι υγιείς (όπως ο εφοπλιστικός τομέας) αλλά ειδικά από το 81 και μετά η άμεση ή έμμεση σχέση με το κράτος ήταν ο κυρίαρχος παράγοντας της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Πολλοί επιχειρηματίες μπήκαν και αυτοί στην ουρά μπροστά από το κρατικό ταμείο για το μερίδιο από τα δανεικά.
Η κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα καλλιέργησε και τα ανάλογα ήθη. Έτσι οι εθνικοί ευεργέτες άλλων εποχών αντικαταστάθηκαν από τις χαζοχαρούμενες φιγούρες που πάρκαραν τον νεοπλουτισμό τους στην Μύκονο και τις κοσμικές στήλες.

Ακαδημαϊκοί: Τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι ο χώρος όπου οι αριστερές ιδέες επικράτησαν κατά κράτος. Σε μια χώρα που ο παραλογισμός είναι μια σταθερά της καθημερινότητας, η τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει ακόμα την ικανότητα τα εκπλήσσει ένα προ πολλού εθισμένο κοινό σε φαινόμενα βίας, διαφθοράς και εκτεταμένης παρακμής.
Οι ακαδημαϊκοί είναι θύτες και θύματα αυτού του συστήματος και έτσι εξηγείται και η απουσία μια ουσιαστικής παρέμβασης στα τρέχοντα. Θεατές* στην κατάρρευση των πανεπιστημίων, θεατές και στην κατάρρευση της χώρας.
Σήμερα το πρόβλημα μας δεν είναι τα 350 δις χρέος. Το πρόβλημα μας είναι ότι τα τελευταία 30 χρόνια διαλύσαμε του μηχανισμούς που επιτρέπουν σε ένα έθνος να αντιμετωπίσει σοβαρές κρίσεις.

Μπορεί ότι πρόκειται να συμβεί να μας φοβίζει, αλλά δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει.

* Στην καλύτερη περίπτωση.


Μολονότι κάποιες αμυντικές ιστοσελίδες με παράδοση στην κινδυνολογία είδαν εως και τα αποβατικά κύματα να προσεγγίζουν τις ακτές μας, φαίνεται οτι το τριήμερο 23 – 25 Μαίου «κάτι» συνέβη που θα μπορούσε να εχει σοβαρές συνέπειες στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και ειδικά στο Αιγαίο.

Το antinews εγραψε διεξοδικά για το καλλιεργούμενο κλίμα προβοκάτσιας με τις δηλώσεις Zeybek, την «αδιάφορη στάση» της τουρκικής κυβερνήσεως καθώς και για τις εν εξελίξει και προβλεπόμενες αεροναυτικές ασκήσεις των Τούρκων στην «γκρίζα» περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου.Μέσα λοιπόν στο κλίμα αυτό, είχαμε την αιφνίδια ματαίωση των τελικών φάσεων των ασκήσεων Efes 2011 και Denizkordu 2011, που οπως ηταν αναμενόμενο προκάλεσαν καταιγισμό «σεναρίων» για τους λόγους της ματαιώσεως, αναζωπύρωση των «αναλύσεων» περί βαθέως κράτους και εκσυγχρονιστών στην Τουρκία, ακόμη και το αφελές οτι ο John Stavrides, «Κρόνος» στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στην Α. Μεσόγειο ζήτησε ενισχύσεις σε πλοία απο την Τουρκία και αυτοί εσπευσαν να αποσύρουν τις φρεγάτες απο τις ασκήσεις…

Να θυμίσωμε οτι η Efes είναι μια καθαρά επιθετική ασκηση με εμφαση στην αεροναυτική συνεργασία και τις αποβατικές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να εχουν αλλο σενάριο απο εκείνο της καταλήψεως ελληνικών νησιών και οτι για την ασκηση αυτή είχαν κινητοποιηθεί οι επίλεκτες δυνάμεις Μπορντώ Μπερελί, αερομεταφερόμενα αγήματα και δυνάμεις πεζοναυτών και αμφιβίων καταδρομών.

Επίσης, χθες το πρωί εκλήθησαν στην εισαγγελία πέντε ανώτατοι αξιωματικοί των Τουρκικών Ε.Δ. οι οποίοι συμμετείχαν στον σχεδιασμό των ασκήσεων και κάποιο εξ αυτών διατηρούν φιλικές σχέσεις με τον Zeybek («επιφανή εκπρόσωπο του βαθέως κράτους» τον είχαμε χαρακτηρίσει σε σχετική ανάρτηση).

Επίσης, την Τετάρτη εκλήθη στο Προεδρικό Μέγαρο για «νυκτερινή» συζήτηση ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας Isik Kosaner (εχει εμπλακή στις ανακρίσεις για την υπόθεση “Ergenekon”) ενώ την Πέμπτη συναντήθηκε με τον Ερντογάν…

Η Χουριέτ – συνήθως καλά πληροφορημένη απο την ΜΙΤ – επανέλαβε τα περί «ματαιώσεως των ασκήσεων το τελευταίο λεπτό», χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες…

Οσο για τον …Αττίλα Zeybek και τις βάρκες του, «τουμπεκί ψιλοκομμένο» στο Αγαθονήσι, ενώ σήμερα τον εκραξαν και τοπικοί πολιτικοί παράγοντες των Διδύμων οπου το κόμμα του DP προέβη σε λεονταρισμούς και απειλητικές δηλώσεις…

Πρός τι η ξαφνική αυτή «υπεύθυνη στάση» που θα την ζήλευε και ο Δρούτσας ;

Προσωπικώς ουδέποτε πίστεψα στις «βαθιές διαφορές» μεταξύ βαθέως κράτους και Ισλαμιστών, σκεπτόμενος οτι απλώς υπάρχουν αντιθέσεις και διαγκωνισμοί σχετικώς με το “timing” και την ακολουθητέα τακτική πρός επίτευξη του ενός και μόνου ΑΝΣΚ των τουρκικών ελίτ : Δορυφοροποίηση της κύριας αντιπάλου στο γεωπολιτικό παίγνιο, ανάδειξη σε αδιαμφισβήτητη περιφερειακή δύναμη της Τουρκίας και επέκταση πρός δυσμάς, οχι υποχρεωτικά με ορους ενός ελληνο-τουρκικού πολέμου.Η συμπεριφορά των ημετέρων ελίτ …εγγυάται την επίτευξη των ανωτέρω δια της «διολισθήσεως» και απολύτως αναίμακτα !

Ετσι, εκτιμώ οτι πράγματι «κάτι» εγινε στην Τουρκία αυτές τις ημέρες. «Κάτι» που θυμίζει δικά μας εργα και ημέρες του 1974, με «κινήσεις» και συνωμοτικά μέτρα, «διαροές» του Αβέρωφ, «αποδράσεις» και αναζητήσεις του Μπόλαρη κ.α. συνήθη σε ασταθή καθεστώτα, επιβεβλημένα «ανωθεν», στηριζόμενα σε χειρισμούς και τεχνητές συναινέσεις αφού η «αλλη» λύση είναι αδιέξοδη.

Ηταν μια «Βαριοπούλα» νο 2 σε εξέλιξη; Μια “Suga” νο 2 ; Μια απο αυτές τις φοβερές προβοκάτσιες οπου δημαγωγοί πολιτικοί, κοινοί εγκληματίες, πράκτορες της JITEM και σκληροί Κεμαλικοί θα επωφελούντο απο την ενεργό παρουσία ισχυρών και αρτια εκπαιδευμένων δυνάμεων σε ακτίνα βολής απο τα ελληνικά παράλια για να εκβιάσουν ενα “bras de fer” με τον Ερντογάν δια μέσω θερμού ελληνο-τουρκικού επεισοδίου; Ηταν ασχετη η απόπειρα με 50 κιλά εκρηκτικά σε γέφυρα απο οπου θα διήρχετο ο Ερντογάν εκείνη την ημέρα;

Πληροφορίες που εφθασαν σε ελληνική αρμόδια Υπηρεσία μιλούν για «γνήσια» ενέργεια Κούρδων ανταρτών… Πόσο γνήσια ; Οσο και η προηγούμενη στην Κασταμονή που επίσης διεκδικήθηκε απο ομάδα του ΡΚΚ που είχε διεισδύσει στην ΒΔ Τουρκία (οπου δεν υπάρχουν Κούρδοι…) ;

Οπως και να εχει, οι καιροί είναι πονηροί. Οι επικείμενες εκλογές στην Τουρκία, οι ριζικές διαφωνίες στον χειρισμό του Κουρδικού, η μάχη οπισθοφυλακής που δίδει το Κεμαλικό κατεστημένο, η εμπλοκή ΤΡΙΤΩΝ χωρών στο κουρδικό ζήτημα και η αστάθεια στην Συρία δημιουργούν ενα επικίνδυνο εκρηκτικό μείγμα στην γειτονική χώρα. Η Ιστορία εχει αποδείξη οτι οι Τούρκοι ρέπουν στην «εξαγωγή» εσωτερικών αντιθέσεων, εξαγωγή που συνάδει εξ’αλλου με την συνολική στρατηγική τους.

Η κατάσταση αυτή δίδει επιχειρήματα στους γνωστούς «ψύχραιμους» στην Ελλάδα, οι οποίοι ηδη εισηγούνται ματαίωση η «σεμνή διαξαγωγή» της ασκήσεως ΙΩΝΑΣ 2011 γαι να μήν «ερεθίσωμε την κατάσταση»… Δεν πιστεύω οτι ο Βενιζέλος θα συμπράξει σε ενα τέτοιο σενάριο, με κίνδυνο να κατεδαφίσει ενα αξιοπρεπές «προφίλ» που εχει φτιάξει στα εθνικά θέματα, ενισχυμένο απο την πρόσφατη επίσημη αποκάλυψη για την αντιαρματική τάφρο στον Εβρο, τις επιθετικές του δηλώσεις με αφορμή τις υβρεις του ΥΠΕΞ των Υμίων περί «αντιπαραγωγικών» στρατιωτικών κ.α.

Η ματαίωση της ασκήσεως θα ηταν καταστροφική γενικότερα και ειδικά για τον ΥΕΘΑ, ηδη «στριμωγμένο» απο το θέμα των υποβρυχίων 214, θέμα με βαθιές ρίζες και πολλά παρελκόμενα ωστε να το διαχειρισθεί επιτυχώς κατά μόνας.

Κοντός ψαλμός αλληλούια, εως τότε επαγρύπνηση !

Parsifal

 • Του Θανάση Νικολαΐδη
ΔΕΝ πήγαν ως έλληνες στον Πρόεδρο. Ως κομματάρχες και «εξαρτημένοι» προσήλθαν στη σύσκεψη οι αρχηγοί και η συνέχεια ήταν γνωστή και προβλεπόμενη. Κατά τα ήθη του έκαστος, κατά την πρακτική και την ιδεολογία του. Με την Ελλάδα στο πίσω του μυαλού τους και με το μάτι ανήσυχο στον ψηφοφόρο.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ, είχαν πραγματοποιήσει τη σύσκεψη τους οι αρχηγοί. Με τους επιτελείς και με το… κομπιουτεράκι. Τι κάνουμε για να αυξήσουμε τα κουκιά; Κι αν κάνουμε τη γκάφα, πώς κάνεις τα ποσοστά διψήφια, τι βγαίνεις να πεις στους οπαδούς σου; Κι αν είσαι ΚΚΕ είτε βραχύβια παραφυάδα και δεν βροντοφωνάξεις το σύνθημα (της δεξιάς) «να φύγει ο Παπανδρέου», τι διάολο το’ θελαν οι «πρόγονοί» σου εκείνο το (δικαιολογημένο) της αριστεράς «Παπανδρέου πού θα πας, το κεφάλι σου θα φας»;

ΜΕ την «ιδεολογία» της ψήφου δεν πας μακριά. Το πολύ-πολύ φτάνεις στο κατώφλι του Προέδρου και «συζητάς» κρατώντας τα αυτιά σου κλειστά. Περιεργάζεται η ματιά (του κάθε αρχηγού) τις «αλυσίδες» του άλλου, στήνεσαι στο φακό και αποσύρεσαι για απολογισμό. Και τι δεν σοφίστηκαν οι αρχηγοί (και οι… αρχηγίνες) για να δικαιολογήσουν και να δικαιολογηθούν και μόνο την Ελλάδα δεν τη νοιάστηκαν. Ποτέ της δεν τη νοιάστηκαν. Ούτε τότε που τη μπάτσιζαν αδιάφοροι για τη ρεμούλα και την ποδοπατούσαν με απεργίες, ούτε σήμερα που δεν της ρίχνουν το σχοινί για να τη σώσουν.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ στον Πρωθυπουργό να παραιτηθεί. Να πάμε για εκλογές κι ας μην τις… γουστάρει ο κάθε βολεμένος και προνομιούχος του κοινοβουλίου, που χαϊδεύει ηδονικά τη (σίγουρη) καρέκλα και τον πιάνει πανικός μπρος στην αβέβαια επανεκλογή του. Θα προσέλθει ο λαός στις κάλπες και τα αποτελέσματα θα στείλουν τον/την κάθε κατεργάρη στον πάγκο του και την Ελλάδα στην αγκαλιά τους. Και τότε θα (τους) δούμε αν με την ίδια ευκολία των σημερινών τους λόγων την πετάξουν στη… θάλασσα. Θα μετρήσουμε το μπόι τους στη θέση του αποφασίζοντος, το θάρρος, τον σφυγμό τους, το… επαναστατικό τους φρόνημα.

ΚΑΠΟΙΟΥΣ (αρχηγούς) θα τους δούμε… κουρεμένους-είναι βέβαιο. Για κάποιους/κάποιες ίσως τρίβουμε τα μάτια μας και απόμειναν οι κάποιοι λιγοστοί και (πολιτικά) θνησιγενείς. Όσο πρόλαβαν, όσο κορδώθηκαν, όσο καμάρωσαν σαν αρχηγοί στη σύσκεψη. Θα παρακολουθούν τα τεκταινόμενα από την τηλεόραση, καθισμένοι στην καρέκλα του… σπιτιού τους.

Όταν πρόσφατα επισκέφτηκα τη Τουρκία, διαπίστωσα ότι υπήρχε αποκλεισμός ήχου κλπ. σε κάποια βίντεο στο YouTube.

Έχω συναντήσει λογοκρισία και στο παρελθόν, στη Κίνα και στο Βιετνάμ. Δεν είχα τη ψευδαίσθηση ότι η Τουρκία αποτελεί παράδεισο δημοκρατίας. Παρόλα αυτά, ότι ισχύει σήμερα θα χειροτερέψει κι άλλο στις 22 Αυγούστου, οπότε και η τουρκική κυβέρνηση θα αναγκάσει όλους τους χρήστες υπολογιστών να επιλέξουν ανάμεσα σε τέσσερα διαδικτυακά φίλτρα (οικογενειακό, παιδικό, κατοικίας, τυπικό) αν θέλουν να έχουν πρόσβαση στο ιντερνέτ.

Ήδη οι αρχές έδωσαν στους πάροχους μια λίστα από 138 λέξεις κλειδιά που απαγορεύονται. Κάποιες από αυτές είναι τελείως αυθαίρετες, όπως οι λέξεις: απαγορεύεται, φούστα, κουνιάδα, ζώα, κλπ. Επίσης απαγορεύονται οι λέξεις ελευθερία και όλα τα παράγωγα της, προφανώς ώστε να μη δυσαρεστείται το κυβερνών κόμμα, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2003, και γίνεται όλο και πιο αυταρχικό.

Στις 15 Μαΐου επισκεφτήκαμε τη πλατεία Taksim της Κωνσταντινούπολης όπου είδαμε αστυνομία αλλά και ασθενοφόρα σε ετοιμότητα. Όλα ήταν ήσυχα μέχρι που το απόγευμα η πλατεία πλημμύρισε από διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα υπέρ της ελευθερίας του διαδικτύου. Ανάλογες διαδηλώσεις έγιναν και σε 30 άλλες πόλεις της Τουρκίας.

Οι αρχές θέλουν να καταστείλουν αυτή την ελευθερία. Ήδη έχουν μπλοκάρει κάπου 7.000 ιστότοπους (σύμφωνα με την οργάνωση RWB-Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα).

Η RWB αναφέρει πως έχουν αποκλειστεί από το τουρκικό διαδίκτυο όλες οι αναφορές στον Κεμάλ Ατατούρκ, στους Κούρδους, και στη γενοκτονία των Αρμενίων.

Σύμφωνα με την Οργάνωση Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη, 57 Τούρκοι δημοσιογράφοι βρίσκονται σήμερα στη φυλακή, περισσότεροι από κάθε άλλη χώρα. Μόνο μέσα στον περασμένο Μάρτιο συνελήφθησαν 6 δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων και ο Ahmet Sik που φέρεται ότι κατηγόρησε το ισχυρό μουσουλμανικό κίνημα Gulen, ότι έχει διεισδύσει στις δυνάμεις ασφαλείας. Λίγο αργότερα η αστυνομία επέδραμε στα γραφεία του δικηγόρου του, στον εκδοτικό οίκο Ιθάκη, και στα γραφεία της εφημερίδας Radikal. Αντέγραψαν και κατέστρεψαν ηλεκτρονικά αρχεία που περιείχαν το χειρόγραφο βιβλίου που ετοίμαζε προς δημοσίευση ο Ahmet Sik, και που περιείχε στοιχεία εναντίον του κόμματος ΑΚΡ αλλά και του ηγέτη του, πρωθυπουργού Recep Tayyip Erdogan.

Ο Erdogan απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι «καταπνίγει» τη διαφωνία, ενώ υπάρχουν φωνές που μιλάνε για μια «πλαστή» δημοκρατία στη χώρα.

Στις 23 Ιουνίου θα διεξαχθούν εκλογές για το κοινοβούλιο, και το ΑΚΡ έχει ανάγκη ψήφων, ειδικά σε μια περίοδο που η ΕΕ, στην οποία θέλει να ενταχθεί η Τουρκία, στηλιτεύει έντονα την οποιαδήποτε λογοκρισία.

Η πραγματικότητα όμως είναι η εξής: Οι τουρκικές αρχές φυλακίζουν δημοσιογράφους χωρίς δίκη. Ένας μάλιστα τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης 166 χρόνων, η χειρότερη ποινή εδώ και 3.000 χρόνια! Έτσι, τα περισσότερα τουρκικά ΜΜΕ είναι τρομοκρατημένα, με αποτέλεσμα την εφαρμογή της αυτό-λογοκρισίας. Οι δε φυλακισμένοι δημοσιογράφοι καταλήγουν σε κελιά υψηλής ασφάλειας, μαζί με σκληρούς εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου.

Πρόκειται για δημοσιογράφους που απλά κάνουν το αυτονόητο, δηλαδή τη δουλειά τους.

Απόδοση S.A.-The Nation


Απ' τα συνθήματα που ακούστηκαν στην πλατεία Συντάγματος: «Δεν θέλουμε λεφτά, δεν θέλουμε δουλειές, θέλουμε τον ΣΚΑΪ να λέει π@π@ριές»

Ανεργοι, υποαπασχολούμενοι, μελλοντικοί άνεργοι, νέοι, νοικοκυρές, αγανακτισμένοι, αγωνιούντες, οργισμένοι αλλά με χιούμορ! Τσ τσ τσ! επικίνδυνο αυτό...

Διαιρούν και βασιλεύουν!

Ετσι όπως διαιρούν τις εργαζόμενες τάξεις και συχνά τις στρέφουν τη μία εναντίον της άλλης, έτσι διαιρούν και τους λαούς, τους στρέφουν τον έναν εναντίον του άλλου -παλιά τους τέχνη κόσκινο- μετερχόμενοι στερεότυπα, ευρέως διαδεδομένα στερεότυπα, άλλοτε εύπεπτα κι άλλοτε άκρως ρατσιστικά. «Οι Ελληνες είναι τεμπέληδες», «δεν μπορεί ο Γερμανός εργαζόμενος να πληρώνει τις ασωτίες των Ελλήνων» - ποιων Ελλήνων; ο λαός τα έφαγε; ή του τα φάγανε!

Ποιοι;

Αυτοί που τα τρώνε και απ' τους Γερμανούς εργαζόμενους. Ή μήπως δεν υπάρχουν εκατομμύρια Γερμανοί που δουλεύουν τέσσερις ώρες ημερησίως με την ανάλογη αμοιβή; Οι Γερμανοί εργάτες δεν είναι που έχουν να πάρουν αύξηση δέκα χρόνια;

Κι απ' την άλλη μεριά: εμάς οι Γερμανοί μάς φταίνε για τα χάλια μας; Οι Γερμανοί μάς μπούκωναν μίζες ή η Ζήμενς; Και τις μίζες αυτές η θεία Φωτούλα τις έφαγε ή τα πολιτικά συνεταιράκια του κυρ Πάγκαλου;

Το κόλπο είναι αρχαίο! και απλό! αυτοί που τρώνε τώρα τους Ελληνες κι αύριο τους Ισπανούς ή τους Ιταλούς, τελευταίους θα φάνε τους Γερμανούς.

Γνωστή ιστορία. Απ' την εποχή της Οδύσσειας. Και θα μας φάνε όλους αυτοί που μας «δίνουν ψωμί». Επίσης Ελληνες ή Ισπανοί ή Γερμανοί -αλλά όχι οι εργαζόμενοι. Τα βαμπίρ.

Και για να γίνεται αυτό πρέπει ο Γερμανός να νομίζει ότι είναι καλύτερος απ' τον Ιταλό και ο Ισπανός να 'χει για χειρότερον τον Ελληνα. Ο χρυσούς κανών της λειτουργίας των Στρατοπέδων Συγκεντρώσεως: πρέπει πάντα να υπάρχει ένας κατώτερος, ένας χειρότερος.

Εξ ίσου χρήσιμος αυτός ο κανόνας και για τη διάλυση της Ευρώπης των λαών, των χωρών και των εθνών με τη μετάλλαξή της σε Ράιχ των Τραπεζών.

Οπου όλοι θα δουλεύουμε κολλήγοι -όχι πολίτες πλέον αλλά υπήκοοι, όχι λαοί αλλά πληθυσμοί, όχι χώρες αλλά χώροι, όχι κράτη αλλά περιοχές. Περιφέρειες...

Αυτά τα πράγματα είναι «αφύσικα» -όσον και να κινείται βουστροφηδόν η ιστορία, οι άνθρωποι θα πρέπει να απολέσουν τη μνήμη τους (και προς τούτο βεβαίως καταβάλλονται ισχυρές προσπάθειες) ώστε να καθηλωθούν όχι πια στο «τέλος της ιστορίας», αλλά να επιστρέψουν στην ίδια της την αρχή...

Δεν πρόκειται να συμβεί!

ΣΤΑΘΗΣ Σ.
Η φωτοσύνθεση είναι από το "Γρέκι"