Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

27 Μαΐ 2011


Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα.

Πάλι;

Βεβαίως πάλι.

Τόσο άσχημα λοιπόν. Φοβηθείτε, τρέμετε σκλάβοι, έρχεται η συντέλεια.

Το είπε και η Μαρία Δραχμανάκη, η γνωστή φωνή που τώρα φωνάζει "ΕΥΡΩ Πολυτεχνείο" όπως είδα κάπου. Θα μας πετάξουν έξω από το Ευρώ. Καταστροφή. Ή μπορεί και να μη μας πετάξουν αλλά πάντως φοβηθείτε.

Ζητείται συναίνεση! Όλων εναντίων μας.

Κι εμείς πρέπει να καταλάβουμε πως πρέπει με σύνεση να βάλουμε μόνοι μας το σκοινί στο λαιμό και να παραδεχτούμε πως είμαστε άθλιοι και φταίξαμε, και τώρα απαιτούμε να πληρώσουμε το χρέος μας στους καλούς πλεονασματικούς Ευρωγερμανούς ελέω της φτώχειας μας.

Σκασίλα μας λοιπόν η "Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας".

Το παιχνίδι τους αυτοί, το παιχνίδι μας εμείς.

Το δικό τους δίλημμα "συναίνεση ή χρεωκοπία".

Το δικό μας δίλημμα "Αντιστεκόμαστε ή πεθαίνουμε"!

Όλοι στις πλατείες λοιπόν πάλι το βράδυ. Εκεί που κάτι καινούργιο πάει να γεννηθεί μέσα από πρωτόγνωρες διαδικασίες. Ελάτε να το δείτε και μετα μιλήστε. Καθίστε μαζί ή φύγετε.

Κι όποιος δεν συμφωνεί η γουστάρει αλλιώς, υπάρχουν όλοι στο φάσμα.

Αύριο με το ΠΑΜΕ, την Τρίτη στα Προπύλαια με τους καθηγητές ή με το Μίκη, κι αν ρίξετε μια ματιά κάτι θα υπάρχει για όλους. Αρκεί να μην είμαστε αδρανείς.

Όποιος ψάχνει βρίσκει πάντα ένα κομμάτι αλήθεια, δεν μπορεί.

Αντιδρούμε, νικάμε το φόβο, αντιστεκόμαστε, παλεύουμε, συζητάμε, πειραματιζόμαστε, γράφουμε τη δική μας ιστορία.

Ποιός φοβάται τη Δημοκρατία;


Έμμεσες απειλές από την Κομισιόν και τον κύριο Όλι Ρεν, αμέσως μετά την αποτυχία δημιουργίας συναινετικού πολιτικού σχήματος απέναντι στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης το Γιώργου Παπανδρέου.

Τελεσίγραφο στάλθηκε προς τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να συμφωνήσουν με το μνημόνιο απεστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λίγο μετά τη συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων στην Αθήνα.

Ειδικότερα, σε γραπτή δήλωσή του ο... Επίτροπος Ολι Ρεν εξέφρασε τη λύπη της Ευρωπαίκής Επιτροπής για την αδυναμία συναίνεσης μεταξύ των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα σχετικά με την οικονομική προσαρμογή, ώστε να ξεπεραστεί η σημερινή κρίση χρέους.

Ο κοινοτικός επίτροπος υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επίτευξη διακομματικής συμφωνίας για στήριξη στο κοινό πρόγραμμα ΕΕ-ΔΝΤ. "Θα πρέπει να βρεθεί σύντομα συμφωνία. Ο χρόνος εξαντλείται", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ολι Ρεν.

Σύμφωνα με το Φινλανδό επίτροπο "είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, να υιοθετήσουν εποικοδομητική στάση και να υποστηρίξουν την εφαρμογή του προγράμματος".

"Το εύρος της πρόκλησης αποτελεί τεστ για την ελληνική κοινωνία συνολικά και για το λόγο αυτό απαιτεί τη συμβολή όλων των κομμάτων και των πολιτών", καταλήγει ο Ολι Ρεν.Πολλά λέγονται, αλλά τίποτε δεν γίνεται. Ένα τσούρμο ανίκανων που μας έχουν χρεώσει σαν χώρα (δεν θέλω να αναφερθώ σε τρόπους και μεθόδους που ακολούθησαν αλλά θα είχε ενδιαφέρον η έρευνα των περιουσιακών τους στοιχείων από μία ανεξάρτητη αρχή), επιχειρούν σήμερα να μας σώσουν και εκ του αποτελέσματος διαπιστώνουμε πως αντί να μας βγάλουν από τα «σκατά» που είπε και ο πηδήκουλας μέντοράς τους (βλ. Στρος Καν), μας χώνουν ακόμη πιο μέσα σε αυτά, προσθέτοντας μάλιστα περισσότερο υλικό, φρέσκο, για να μην τους κατηγορήσουμε ότι μας σερβίρουν και… ληγμένα!

Αυτό το σκορποχώρι των ικανότατων και ασύστολα ψευδόμενων καλοπληρωμένων δημίων μας, δυστυχώς απαρτίζεται και από το σύνολο σχεδόν του Ελληνικού Κοινοβουλίου, από το σύνολο σχεδόν των Ελληνικών κομμάτων, που έχουν αναλάβει τον ρόλο του «θεατή» ενός θρίλερ, σε ένα «έργο» κατακρεούργησης ενός κράτους κι ενός λαού. Ενίοτε, σχολιάζουν, οι «άρχοντες», προσπαθώντας να απαλύνουν τον πόνο των θυμάτων.

Ε, λοιπόν, όλους αυτούς τους σαλτιμπάγκους, τους καλοπληρωμένους άεργους, τους έχουμε βαρεθεί. Δυστυχώς, όμως, κρατάνε το μαχαίρι, αλλά και το… καρπούζι και δεν μας έχουν δώσει τη δυνατότητα να ελιχθούμε πολιτικά και να τους στείλουμε οριστικά και αμετάκλητα στο παρελθόν, αλλά και ενώπιον των προσωπικών τους ευθυνών για όλα όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μας σήμερα.

Μόνο με μία επανάσταση θα μπορούσαμε να στείλουμε στον αγύριστο αυτό του τουμπουρλούκι. Αλλά το ζητούμενο δεν είναι να βγούμε στους δρόμους και να τους «πάρουμε τα κεφάλια». Το ζητούμενο είναι να έχουμε οργανώσει το μετά… Αυτό απαιτείται προκειμένου να μην βρεθούν διάφοροι που θα κάνουν την κρίση ευκαιρία για να αποκομίσουν οι ίδιοι οφέλη και να βρεθεί η χώρα σε χειρότερη θέση από ότι είναι σήμερα. Έτσι, καλούμαστε να λύσουμε τον γρίφο των προσωπικοτήτων που θα αντικαταστήσουν άμεσα τους εθνομηδενιστές απάτριδες και λίαν επικίνδυνους που έχουν εγκαθιδρυθεί στην πολιτική σκηνή ή στην κυβέρνηση της χώρας…

Τολμώντας μία πρόταση ενός σχήματος που θα κληθεί να χειρισθεί άμεσα τις απαιτήσεις που θα αντιμετωπίσει μία μεταβατική κυβέρνηση και γνωρίζοντας πως ίσως καταστώ περίγελος (καλύτερα περίγελος επειδή πρότεινα κάτι, παρά τραγικός και καταγέλαστος επειδή δεν προτείνω μία λύση στο καλά τοποθετημένο αδιέξοδο – παγίδα εξόντωσής μου) από μερικούς καλοθελητές ή απλώς διαφωνούντες με την πρότασή μου.

Έτσι, γνωρίζοντας τις ειδικότητες και όχι τους ίδιους, προτείνω:
Πρωθυπουργός: Βασίλης Τριανταφυλλίδης (Χάρρυ Κλυνν)
Υπουργός Εσωτερικών: Σάββας Καλεντερίδης
Υπουργός Εξωτερικών: Ιωάννης Κοραντής
Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Δημήτρης Γράψας
Υπουργός Εθνικής Οικονομίας: Δημήτρης Καζάκης
Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων: Γιώργος Πιπερόπουλος
Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Λιάνα Κανέλλη
Υπουργός Δικαιοσύνης: Νίκος Μπογιόπουλος
Υπουργός Γεωργίας και Βιομηχανικής Ανάπτυξης: Παναγιώτης Καμμένος
Υπουργός Ενέργειας: Φαήλος Κρανιδιώτης
Υπουργός Ναυτιλίας: Σοφία Σακοράφα
Υπουργός Υγείας: Θανάσης Παφίλης

Όλοι οι υπουργοί θα έχουν την ευθύνη της επιλογής των υφισταμένων και άμεσων συνεργατών τους. Το συγκεκριμένο σχήμα θα λειτουργήσει ως βασικό και θα συμπληρωθεί από πρόσωπα που θα αναδειχθούν από τους πολίτες. Ανοιχτή θα είναι η -δια ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος- πιθανή άμεση αντικατάσταση οποιουδήποτε μέλους της κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης.

Οποιαδήποτε περίπτωση προσπάθειας λανθασμένης ενημέρωσης των πολιτών από τα ΜΜΕ, θα τιμωρείται με άμεση και χωρίς καμία διαδικασία 10ετή και χωρίς αναστολή φυλάκιση του συνόλου των ιδιοκτητών τους, ενώ θα υπάρχουν εξίσου βαρύτατες ποινές στους δημοσιογράφους που θα μετέχουν στην διάδοση ψευδών, επικίνδυνων και προπαγανδιστικού περιεχομένου ειδήσεων ή σχολιασμών…

Υπενθυμίζω πως πρόκειται για μία πρόταση, η οποία μπορεί φυσικά να τροποποιηθεί.
Απαιτείται όμως, να έχουμε ένα σχήμα κυβέρνησης πριν βγούμε στους δρόμους…
  • Πρέπει να κινηθούμε, πρέπει να σκεφθούμε.
  • Απαιτείται να αποφασίσουμε…
  • Είναι μονόδρομος το να βάλουμε μία αρχή…


Ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του Κάρολου Παπούλια. Η μαραθώνια σύσκεψη διήρκησε περισσότερο από 3,5 ώρες, αλλά όπως όλα δείχνουν δεν είχε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα όσων αφορά την συναίνεση. Ο Γιώργος Παπανδρέου θα κάνει δήλωση από το Μέγαρο Μαξίμου. Από την άλλη πλευρά ο κ. Τσίπρας και η Αλέκα Παπαρήγα έκαναν δηλώσεις από τη Βουλή, ενώ ο Α. Σαμαράς θα μιλήσει από τα γραφεία του κόμματος στην Λ. Συγγρού. Ιδιαίτερη σημασία, πάντως φαίνεται πως είχε το, τετ α τετ, του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης.

Δείτε τις δηλώσεις που έκαναν οι πολιτικοί αρχηγοί μετά το τέλος του συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Αλέξης Τσίπρας, Γιώργος Καρατζαφέρης, Αλέκα Παπαρήγα, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Παπανδρέου στέλνουν το δικό τους μήνυμα για τα αποτελέσματα του συμβουλίου και της μη συναίνεσης.

Αντώνης Σαμαράς: «Επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου»Αλέκα Παπαρήγα: "Εφεδρείες στο σύστημα υπάρχουν"Γιώργος Καρατζαφέρης: "Η καρέκλα κάποιων πάνω από την Ελλάδα"Αλέξης Τσίπρας: "Δεν είναι ικανή η κυβέρνηση να υπερασπίσει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Όσο πιο γρήγορα φύγει, τόσο το καλύτερο"


Εδώ και λίγες μέρες, το πρώτο κόμμα της Ελλάδας, ο "Κανένας", είναι στους δρόμους. Στην πλατεία Συντάγματος και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Κι οι πολιτικοί μας, που έτσι κι αλλιώς απολαμβάνουν ασυλία, εξακολουθούν να ζουν (και να θέλουν να ζουν) σ’ έναν δικό τους κόσμο, χωρίς να αφουγκράζονται τον λαό.

Είναι αλήθεια ότι ο πολιτικός που βλέπει αυτές τις αυθόρμητες εκδηλώσεις του κόσμου, ΧΕΣΤΗΚΕ!

Ναι, όσο κι αν ακούγεται κυνικό, πατάει πάνω στην ανάγκη του Έλληνα να κυβερνηθεί.

Και κανείς δεν λέει ότι πρέπει να είμαστε ένα ακυβέρνητο καράβι και να επικρατεί αναρχία.

Όμως, αν μη τι άλλο, τέτοιες εκδηλώσεις θα έπρεπε πρώτον, να είναι βασικά θέματα στα δελτία ειδήσεων και δεύτερον να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους κυβερνώντες.

Δυστυχώς ο λαός, σαν άλλος κερατάς, είναι το τελευταίο που θα έρθει στο μυαλό των κυβερνώντων. Τον "ανακαλύπτει" ο πολιτικός, μόνο προεκλογικά. Όπου τότε και λεφτά υπάρχουν, ω του θαύματος για παροχές και κοντά στον σκληρά εργαζόμενο είναι και του υπόσχεται.

Αυτό γίνεται χρόνια.

Φαίνεται όμως ότι κάτι αλλάζει! Λες να ξυπνήσαμε ξαφνικά, να σηκωθήκαμε από τον καναπέ; Να επέλεξε ο λαός, σαν άλλο "Πολυτεχνείο" να ενωθεί για το κοινό καλό;

Η ιστορία θα το καταγράψει αν ισχύει αυτό.

Το τωρινό ερώτημα είναι, αν πράγματι αυτοί που έχουν αναλάβει τις τύχες μας, μπορούν και θέλουν να οδηγήσουν την χώρα ξανά στο φως!

Αν είναι ικανοί, να αντιμετωπίσουν αυτή την τόσο δύσκολη κατάσταση που οι ίδιοι όμως είναι υπεύθυνοι, αλλά κυρίως αν θέλουν ν’ αλλάξουν πολιτικά μυαλά.

Έχουν άραγε καταλάβει ότι τέτοιες πρακτικές έχουν περάσει πια και ο λαός, κατά το λαϊκότερον, "δεν μασάει";

Τους περνάει πού και πού σαν σκέψη, είναι η απάντηση, επειδή νιώθουν όμως "υπεράνθρωποι", διαφορετικοί από την υπόλοιπη "πλέμπα", λένε: μπααα, δε νομίζω!

Κι αν τους έρθει κανένα γιαούρτι ή καμιά ψιλή εκεί που περπατάνε, αναρωτιούνται κιόλας τι έκαναν!

Η τακτική της πολιτικής, είναι απλή. Φέρνουμε τον λαό προ τετελεσμένων γεγονότων. Του παρουσιάζουν μια κατάσταση τραγική, που είναι αδιέξοδη και οδηγεί στον γκρεμό.

Πάντα βέβαια φταίει ο προηγούμενος κι όχι αυτοί που κυβερνούν, γιατί αυτοί είναι σωτήρες.

Και συνένοχα σ’ αυτή την τακτική είναι και τα κανάλια, με την εν μέρει προπαγάνδα τους.

Η πιο "άνανδρη" δήλωση πολιτικού είναι ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

Μα γι αυτό σε έβαλα εκεί. Για να βρίσκεις λύσεις.

Και κάτι άλλο!

Τα προβλήματα υπάρχουν, γιατί υπάρχουν και οι λύσεις τους.

Δεν χρειάζονται στην πολιτική, στενά μυαλά.

Άνθρωποι με ανοιχτά και πρακτικά μυαλά χρειάζονται που να έχουν δουλέψει στην ζωή τους και να μην είναι χαραμοφάηδες σαν κάποιους πολιτικούς.

Και οι λύσεις θα έρθουν μόνες τους!

Πηγή

  • Δήλωση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Σαμαρά μετά τη συνάντηση των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
  • Η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση για συναίνεση σε επαναδιαπραγμάτευση
Έχουμε προτείνει ένα διαφορετικό σχέδιο από την αποδεδειγμένα λανθασμένη κυβερνητική συνταγή. Το οποίο στηρίζεται, όχι σε περισσότερους φόρους, αλλά σε λιγότερους. Για να δουλέψει η Οικονομία. Μόνο τότε θα αρχίσουν να παράγονται έσοδα για τους πολίτες, αλλά και για το κράτος. Μόνο τότε θα υπάρξει Ανάκαμψη και Ανάπτυξη. Πρόκειται για το Ζάππειο-ΙΙ, που το παρουσιάσαμε ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πριν τρεις εβδομάδες…

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι είναι πρόθυμος να ενσωματώσει στο κυβερνητικό Σχέδιο μέρος από τις προτάσεις του Σχεδίου μας, χωρίς, όμως, το πιο σημαντικό, που είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Επισημάναμε ότι, χωρίς μείωση των φόρων, όλο το υπόλοιπο χάνει σε αποτελεσματικότητα και δεν πετυχαίνει την Επανεκκίνηση της Οικονομίας.

Προτείναμε την πιο ισχυρή βάση για συναίνεση: τη συναίνεση για επαναδιαπράγματευση των όρων του Μνημονίου. Με έμφαση το ξαναλέω: στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και τα υπόλοιπα μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Σε συνδυασμό πάντα με τη μείωση της σπατάλης και τις αποκρατικοποιήσεις.

Η κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν έχει διάθεση για συναίνεση σε επαναδιαπραγμάτευση. Άλλωστε, δεν είχε διαπραγματευθεί το Μνημόνιο ούτε στην αρχή.

Ο κ. Παπανδρέου, μας είπε ότι συζητάει το φορολογικό, μόνον… αν πειστεί η Τρόικα! Του απάντησα ότι πρέπει να συμφωνήσουμε μεταξύ μας πρώτα. Κι ύστερα να πάμε να διαπραγματευθούμε με την Τρόικα!

Δεν ήταν, λοιπόν, η δική μας διαφωνία ως τώρα που οδήγησε σε πλήρες αδιέξοδο. Και, ασφαλώς, ακόμα κι αν εμείς συμφωνούσαμε από δω και στο εξής στην ίδια αποτυχημένη συνταγή, δεν θα άλλαζε τίποτε.

Μετά από μια εβδομάδα καλλιεργούμενης στρατηγικής φόβου, ο Πρωθυπουργός ζήτησε σύνοδο πολιτικών αρχηγών, χωρίς να υπάρχει κανένα καινούργιο στοιχείο και ουσιαστικά χωρίς περιεχόμενο.

Γιατί το μόνο που αξίζει να συζητήσουμε πια είναι πως θα επαναδιαπραγματευθούμε τους όρους του Μνημονίου.

Δεν προσυπογράφουμε μια πολιτική που ισοπεδώνει την Οικονομία και διαλύει την Κοινωνία.

Δεν προσυπογράφουμε μια Πολιτική που αποκλίνει όλο και περισσότερο από τους στόχους που θέτει.

Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς που ακυρώνουν το νόημα και το περιεχόμενο της Δημοκρατίας μας.

Τι αξία θα είχε να συμφωνούσαμε εμείς με κάτι που διαλύει την Ελληνική Οικονομία;

Διέξοδος για την Ελλάδα υπάρχει: Η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, για να αναπνεύσει η Ελληνική Οικονομία και να βγούμε από την κρίση.

Σε αδιέξοδο φαίνεται οτι οδηγήθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που ολοκληρώθηκε στις 4 το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την διάρκεια της σύσκεψης ο κ.Σαμαράς φέρεται να είπε:

- “Δεν φαίνεται να συμφωνούμε. Αυτό σημαίνει οτι πάμε σε εκλογές;”
Και ο κ. Παπανδρέου φέρεται να απάντησε: “‘Οχι! Σε καμία περίπτωση! Προχωράω μόνος μου και ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του!”

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεγάλη διαφωνία μεταξύ Παπανδρέου και Σαμαρά ήταν το φορολογικό. Ο κ.Σαμαράς φέρεται να είπε στον κ. Παπανδρέου να πάνε μαζί να επαναδιαπραγματευθούν με την τρόϊκα. ‘Ομως ο κ. Παπανδρέου φέρεται να του απάντησε: “Αυτό δεν έχει νόημα από την στιγμή που η τρόϊκα δεν δέχεται κάτι τέτοιο”.

Από σήμερα το απόγευμα ο Γιώργος Παπανδρέου είναι μόνος με την παρέα του στην τροϊκανή κυβέρνηση. Απέναντί του έχει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα (φήμες ήδη αναφέρουν σοβαρές σκέψεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να... ανεξαρτητοποιηθούν), αλλά κυρίως, τον Ελληνικό λαό.

Οι εξελίξεις θα είναι πάρα πολύ σύντομες, και ίσως να μην υπάρξει καν χρόνος για επιβίβαση στα... ελικόπτερα!

Έντονα επικριτική στην «ιδεολογική τρομοκρατία, τύπου Μπιν Λάντεν και στον ωμό εκβιασμό» που ασκείται στον ελληνικό λαό, εμφανίστηκε η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μετά το πέρας της σύσκεψης των Πολιτικών Αρχηγών.

«Εμείς δεν συμφωνήσαμε σε κανένα από τα ειδικά ζητήματα που είπε ο Παπανδρέου. Ο Παπανδρέου θέλει συνευθύνη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Ούτε ένα σημείο όμως από όσα είπε δεν αφορά στην ανακούφιση του λαού» δήλωσε η κ. Παπαρήγα αμέσως μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

«Δεν εννοούμε ότι η κρίση στην Ελλάδα είναι βαθιά και ότι αποτελεί μεγάλη απειλή. Εννοούμε ότι ασκείται τρομοκρατία όταν βάζεις στο λαό εκβιαστικά διλήμματα όπου και τα δύο σκέλη είναι ενταγμένα σε έναν και μοναδικό σκοπό», που είναι η διεύρυνση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, ανέφερε η κ. Παπαρήγα.

Μάλιστα, η κ. Παπαρήγα έθεσε αλλιώς το δίλημμα: «Το ένα σκέλος είναι να χρεοκοπήσει ο λαός οριστικά και αμετάκλητα και να συμβάλλει στην ανάκαμψη της κερδοφορίας και το άλλο σκέλος είναι ο λαός να οδηγήσει με τη στάση του όσο γίνεται πιο γρήγορα στην ενίσχυση ενιαίου μετώπου», που στόχο θα έχει την ανατροπή της εξουσίας και των μονοπωλίων, προς όφελος της εργατικής εξουσίας.

Για την επιτυχία του κινήματος, ανέφερε, αναγκαίος και βασικός όρος είναι να πορευθεί σε συμπαράταξη και συμπόρευση με το ΚΚΕ, προσέθεσε, καλώντας τους πολίτες να μην παγιδευθούν σε εκβιασμούς.

Επίσης, διέβλεψε ότι η κατάσταση έχει φθάσει σε ένα σημείο, όπου «οι Ευρωπαίοι δεν θα διστάσουν ακόμη και να σμικρύνουν την ΕΕ, για να μείνει ο σκληρός πυρήνας».

  • Σκάνδαλο: είπε πως του χρωστάνε ΦΠΑ ενώ αυτός δεν το είχε καν καταβάλει
Σοβαρό ηθικό και πολιτικό θέμα υπάρχει πλέον για τον Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αφού όπως αποκαλύπτεται από τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του «Το Κουτί της Πανδώρας», ο υπουργός όχι μόνο διευκόλυνε κατ’ εξακολούθηση έναν από τους μεγαλύτερους οφειλέτες του Δημοσίου Γιάννη Ραπτόπουλο (ιδιοκτήτη της EXPRESS SERVICE), αλλά εξαπάτησε και την ελληνική κυβέρνηση δηλώνοντας πως οι διευκολύνσεις ήταν νόμιμες. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Παπακωνσταντίνου στις 27 Μαρτίου του 2011, το ελληνικό δημόσιο έπρεπε να επιστρέψει ΦΠΑ στον Ραπτόπουλο και γι αυτό έγινε η άρση του μέτρου δέσμευσης των τραπεζικών καταθέσεων που του είχε επιβληθεί.


Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε, το Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο του Υπουργείου Οικονομικών, σε πόρισμά του, έχει αποφανθεί πως την περίοδο για την οποία ο Παπακωνσταντίνου έλεγε πως το Δημόσιο χρωστάει ΦΠΑ στον Ραπτόπουλο, αυτός δεν είχε καταβάλει καν ΦΠΑ.

Η ιστορία των εξυπηρετήσεων του Ραπτόπουλου είναι διακομματική. Ο Ραπτόπουλος χρωστάει στο Ελληνικό Δημόσιο 70 εκατομμύρια σε φόρους και εισφορές ΙΚΑ. Όχι μόνο δεν εισπράχθηκαν ποτέ, αλλά οι Υπουργοί Οικονομικών και της ΝΔ και ο Παπακωνσταντίνου, αποφάσισαν να άρουν τις δεσμεύσεις των λογαριασμών που είχαν επιβληθεί.

Στην περίπτωση Παπακωνσταντίνου η άρση έγινε χωρίς την γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής δύο φορές, και χωρίς ο Ραπτόπουλος να καταβάλει το 70% των χρεών όπως ορίζει ο νόμος.

Στις 30 Μαρτίου του 2011 ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Θάνου Πασχάλη, είχε αποκαλύψει πως ο Ραπτόπουλος χρωστούσε ΦΠΑ ύψους 6,5 εκατομμυρίων στην ΔΟΥ Καλλιθέας. Ο Παπακωνσταντίνου είχε διαψεύσει τον δημοσιογράφο λέγοντας πως ο ο επιχειρηματίας διεκδικούσε 27 εκατομμύρια από καταβολές ΦΠΑ στη ΔΟΥ Καλλιθέας. Η αλήθεια είναι πως ο Ραπτόπουλος είχε απλώς καταθέσει μια αίτηση στη ΔΟΥ στην οποία υποστήριζε πως το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να του επιστρέψει ΦΠΑ. Η εντολή απελευθέρωσης των λογαριασμών του δόθηκε από τον υπουργό χωρίς κανέναν έλεγχο.

Όπως αποδεικνύεται σήμερα, ο δημοσιογράφος όχι μόνο είχε δίκιο, αλλά ο υπουργός έστειλε μια ψευδή διάψευση, καλύπτοντας έτσι τις κινήσεις απελευθέρωσης των λογαριασμών Ραπτόπουλου.

Το Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο, το οποίο έκανε τον οικονομικό έλεγχο, όχι μόνο προχωράει ξανά στην δέσμευση των λογαριασμών Ραπτόπουλου αλλά λέει ρητά πως το 2010 αλλά και μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2011, όταν ο Παπακωνσταντίνου έκανε τις δηλώσεις περί χρωστούμενου ΦΠΑ στο Ραπτόπουλο, αυτός δεν είχε καταβάλει καθόλου ΦΠΑΕκτός από το πολύ σοβαρό θέμα για τον Παπακωνσταντίνου, το πρακτικό θέμα βεβαίως είναι αν υπάρχουν πλέον χρήματα στους λογαριασμούς που και πάλι δεσμεύονται. Αν δηλαδή η αποδέσμευση με την απόφαση Παπακωνσταντίνου έδωσε τη δυνατότητα στον Ραπτόπουλο να γλυτώσει την προσωπική του περιουσία την ώρα που χρωστάει 70 εκατομμύρια στο Δημόσιο.


Συναίνεση ευθέως ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, όπως αναφέρουν πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους. Στην αρνητική απάντηση του αρχηγού της ΝΔ ο κ. Παπανδρέου είπε «τότε προχωρώ μόνος μου χωρίς εκλογές μέχρι το 2013».

Ο πρόεδρος της δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας χαρακτήρισε ιστορικό καθήκον την εθνική συνεννόηση λέγοντας ότι υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης.

Το «ναυάγιο» το είχε περιγράψει λίγο νωρίτερα ο αρχηγός του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ο οποίος εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου δήλωσε:

"Δεν κατάλαβαν οι άνθρωποι ότι αν ο Ευρυβιάδης δεν τα είχε βρει με τον Θεμιστοκλή το 480 π. Χ. ούτε αυτούς θα έγραφε η ιστορία, ούτε την ημερομηνία" και πρόσθεσε "η καρέκλα δυστυχώς κάποιων πάνω από την Ελλάδα. Οψόμεθα".

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώθηκε γύρω στις 16.00 και διήρκησε λίγο περισσότερο από 3.30 ώρες.

Ο πρωθυπουργός αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο χωρίς να κάνει δηλώσεις, τις οποίες θα πραγματοποιήσει λίγο αργότερα από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ χωρίς δηλώσεις αποχώρησαν και οι Σαμαράς, Παπαρήγα, Τσίπρας.

Οι δραματικοί διάλογοι στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις αναμένεται ότι θα πυροδοτήσει το αδιέξοδο κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, που διήρκεσε 3 ώρες και δέκα λεπτά. Ο πρωθυπουργός, συσκέπτεται στο Μέγαρο Μαξίμου με στενούς του συνεργάτες, ενώ αναμένεται ότι θα προχωρήσει σε δηλώσεις.

Το αδιέξοδο διεφάνη ήδη από τις δηλώσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, που εξερχόμενος του προεδρικού Μεγάρου δηλωσε: "Έβαλαν την καρέκλα πάνω από την Ελλάδα".

Τη θέση του ότι δεν δίνει συναίνεση στην πολιτική του μνημονίου την οποία θεωρεί λανθασμένη ανέπτυξε, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

Ο δραματικός διάλογος Παπανδρέου-Σαμαρά

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά εθνική συνεννόηση, ξεκαθαρίζοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2013. Στην άρνηση του κ. Σαμαρά, ο κ. Παπανδρέου απάντησε: "Προχωράω μόνος μου".

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι δεν μπορεί να δώσει συναίνεση στη λανθασμένη πολιτική του Μνημονίου,επέμεινε ότι η λύση είναι η επαναδιαπραγμάτευση του και επανάλαβε τις θέσει που έχει παρουσιάσει στο «Ζάππειο 2» .

Σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ ήταν η φορολογία. Ο κ. Σαμαράς διαφώνησε με τις φορολογικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και πρότεινε κοινή διαπραγμάτευση με την τρόικα στο συγκεκριμένο ζήτημα. "Αυτό δεν γίνεται", απάντησε ο κ. Παπανδρέου.

Πρόταση για οικουμενική κυβέρνηση από Καρατζαφέρη

Στην πρότασή του περί συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης επέμεινε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. "Να το δούμε" ήταν η πρώτη αντίδραση του κ. Παπανδρέου, με τον κ. Σαμαρά να απορρίπτει πλήρως ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας ότι πέραν των άλλων είναι αντισυνταγματική

«Μη με λες Πινοσέτ»

Πάντως, ο κ. Τσίπρας, μόλις έφθασε στη Βουλή, αποκάλυψε έναν διάλογο που είχε με τον πρωθυπουργό. «Δεν ζητάω εκλογές, ούτε εκβιάζω. Εκλογές θα γίνουν το 2013. Δεν ζητώ συναίνεση, αλλά ένα καλύτερο κλίμα. Για παράδειγμα, να μην με λες Πινοσέτ» είπε ο πρωθυπουργός στον κ. Τσίπρα.

«Δεν σας είπα Πινοσέτ. Είπα ότι το πρόγραμμά σας συγκρίνεται μόνο με αυτό που εφάρμοσε ο Πινοσέτ», φέρεται ότι του απάντησε ο κ. Τσίπρας.


Κατήφεια έχει πέσει στην πολιτική σκηνή της χώρας. Ενώ είναι άγνωστο τι έχει διαμειφθεί μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στην πρόσκληση που τους έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, οι προβλέψεις μάλλον είναι δυσοίωνες για τη χώρα.

"Κάποιοι έβαλαν δυστυχώς την καρέκλα πάνω από την Ελλάδα" είπε ο Γιώργος Καρατζαφέρης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, εμφανώς απογοητευμένος.

Οι πρώτες πληροφορίες φέρουν τον Αντώνη Σαμαρά να αρνήθηκε στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου οποιουδήποτε είδους συναίνεση ή συγκυβέρνηση...

Την ίδια στιγμή, στο Χρηματιστήριο Αθηνών υπήρξε πτώση περίπου 1,5%. Ευελπιστούμε πως δεν είναι άλλο ένα παιχνίδι κερδοσκόπων...

Σε αναμονή των πρώτων δηλώσεων, εμείς θέτουμε το πρώτιστο ζήτημα και την μέγιστη προτεραιότητα που θα πρέπει αυτή τη στιγμή να υπάρξει τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση: Σοβαρότητα, ευθύνη, ειλικρίνεια και άδολος πατριωτισμός...

Οι Έλληνες πολίτες δεν πρόκειται να συγχωρήσουν οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά...
----------------------------------------------------
ΑΝΑΝΕΩΣΗ
----------------------------------------------------
Οι πληροφορίες φέρουν τον Γιώργο Παπανδρέου να αποφασίζει πλέον μόνος του. Δεν θα προχωρήσει σε εκλογές, ενώ θα προχωρήσει τάχιστα σε αποκρατικοποιήσεις...

Είναι μόνος του και λειτουργεί πολύ μακριά από την δημοκρατία...

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, δήλωσε ότι η "καρέκλα ορισμένων είναι τελικά πάνω από το συμφέρον της Ελλάδας", προμηνύοντας ότι δεν υπήρξε συμφωνία. «Δεν κατάλαβαν οι άνθρωποι ότι αν ο Ευρυβιάδηςμε τον Θεμιστοκλής, δεν τα είχαν βρει το 480 π.Χ. δεν θα είχε σωθεί η Ελλάδα. Η καρέκλα κάποιων πάνω από την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Ο κ. Σαμαράς μετέβη στα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού, απ' όπου και θα κάνει δηλώσεις, ενώ ο πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας και η γγ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα θα προχωρήσουν σε δηλώσεις από τη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός παρέμεινε στο Προεδρικό Μέγαρο μισή ώρα μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου όπου και συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου θα πραγματοποιήσει δηλώσεις στο Μέγαρο Μαξίμου.


Αυτός θα ήταν ο σωστός τίτλος ή μάλλον θα ταίριαζε καλύτερα στην σημερινή συνάντηση.

Μετά τους εκβιασμούς, την τρομολαγνεία και την επικοινωνιακή εικόνα των διλημμάτων και του φόβου του μονόδρομου της λύσης του ενός σωτήρα… κατέπεσε το άθλιο σκηνικό που έστησε η αρχηγική κλίκα της αντιλαϊκής παρέας ενός ψεύτη που ήθελε να λέγεται πρωθυπουργός.

Αφού αρνήθηκαν να ακούσουν τον λαό, τους ΜΗ διαπλεκόμενους με την τρόικα επιστήμονες νομικούς και οικονομολόγους της χώρας μας, υποτίμησαν την αναγκαιότητα μιας επιτροπής διαχειριστικού ελέγχου, έβαλαν στόχο μόνο τη αποπληρωμή ενός χρέους, εξασφαλίζοντας μονόπλευρα μόνο τα συμφέροντα των δανειστών κερδοσκόπων (και όχι τα λαϊκά συμφέροντα, ώς όφειλαν) εξαθλιώνοντας έναν περήφανο λαό που τους εμπιστεύτηκε και τους τίμησε με την ψήφο του.

Μετά την αποτυχημένη συνάντηση των κοινοβουλευτικών αρχηγών και των συνεπικουρούμενων αυτόκλητων αρχηγών (Μπακογιάννη, Κουβέλη – πλην Δημαρά) επιστρατεύτηκε η πολιτική σαλαμάνδρα του "ευρώ πολυτεχνείο" ως λαγός για μεγαλύτερη πίεση.

Η σημερινή συνάντηση, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία λένε, μάλλον θέλει να ρίξει ένα ακόμα "καρότο" στην άθλια πολιτική του επιμερισμού των πολιτικών ευθυνών, φορτώνοντας με ενοχές ή στιγματίζοντας όσους δεν θα ενδώσουν στην νομιμοποίηση της παράδοσης της χώρας μας στα ξένα κέντρα που κρύβονται πίσω από τους κερδοσκόπους.

Η διακυβέρνηση αυτή έφτασε στο τέλος της… έπεται να δούμε τη συνέχεια…


Στη σφαίρα της πολιτικής επικοινωνίας συνεχίζει να κινείται ο μηχανισμός του Μεγάρου Μαξίμου, ακόμη και την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Κάρολο Παπούλια.

Όπως λοιπόν ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό επιτελείο, ο Γιώργος Παπανδρέου θα βρίσκεται την Κυριακή στα Καλάβρυτα, έναν μαρτυρικό τόπο με ιστορικά συγκινησιακές φορτίσεις για τους Έλληνες, και θα επισκεφτεί την Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας, ένα μέρος που έχει συνδεθεί με το ξέσπασμα της Επανάστασης του 1821.

Ο Πρωθυπουργός θα συνοδεύεται στην επίσκεψή του από τον Καναδό ομόλογό του, ο οποίος θα βρίσκεται στη χώρα μας, ενώ το πρόγραμμα της περιοδείας του στην περιοχή, περιλαμβάνει ακόμη επίσκεψη στο Δημοτικό Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και τον Τόπο Θυσίας, ενώ θα συμμετάσχει και σε σύσκεψη με εκπροσώπους τοπικών φορέων.

Είναι προφανές ότι το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει και πάλι επικοινωνιακούς συμβολισμούς, όπως συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα, με το μίνι-διάγγελμα το οποίο εκφώνησε ο Γιώργος Παπανδρέου από το Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα του ελεύθερου ελληνικού έθνους.

Φυσικά, στα Καλάβρυτα θα πάνε και οι "Αγανακτισμένοι", για να "υποδεχθούν" τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και την συνοδεία του (ΜΑΤ, κομματόσκυλα κ.λ.π.)Αν και η διακυβέρνηση ενός Κράτους, δεν είναι χαρούμενη παιδική τραλαλά παρέα, που πρέπει να ταξιδέψει από την Αθήνα στην Θεσσαλονίκη, εν τούτοις θα παρομοιάσω το Κράτος ως ένα λεωφορείο, που θα πρέπει να κάνει την διαδρομή Αθήνα Θεσσαλονίκη.

Ας φανταστούμε λοιπών ότι το Κράτος είναι ένα λεωφορείο, για το οποίο όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει να πάει από την Αθήνα στην Θεσσαλονίκη, δηλαδή υπάρχει απόλυτη συμφωνία, συναίνεση, για τον προορισμό.

Όμως ο οδηγός του λεωφορείου, ο Παπανδρέου εν προκειμένου, πριν καλά καλά φτάσει στην Λαμία, έχει τέσσερεις φορές τρακάρει, δύο φορές έχει κοιμηθεί στο τιμόνι, και ο εισπράκτορας του λεωφορείου, ο Παπακωνσταντίνου εν προκειμένου, έχει ξεχάσει να εισπράξει εισιτήρια από στους μισούς επιβάτες, αλλά και αυτά που είχε εισπράξει δεν του φτάνουν να βάλει πετρέλαιο, αλλά και ούτε μπορεί να πληρώσει το βουλκανιζατέρ για να πάρει το σπασμένο λάστιχο.

Έτσι το λεωφορείο, η Ελλάδα εν προκειμένου, βρίσκεται σταματημένη στην Λαμία, πολλά χιλιόμετρα μακριά από τον προορισμό της, την Θεσσαλονίκη, που όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να φτάσει.

Λοιπόν. Εδώ μπαίνει το δίλημμα, συναινούμε να συνεχιστεί το ταξίδι ναι η όχι;

Και πως μπορεί να οδηγηθεί το λεωφορείο με συναίνεση;

Θα κάθεται δίπλα στον οδηγό, ένας παραοδηγός ο οποίος θα έχει τα μάτια του ανοικτά μην τυχόν και ξανατρακάρει ο οδηγός;

Μήπως να βάλουμε στο δεξιό μέρος του λεωφορείου ένα εφεδρικό φρένο, το οποίο θα το χειρίζεται ένα τρίτο άτομο, με τον οποίο θα πρέπει να συναινεί ο οδηγός, στο κάθε φρενάρισμα;

Μήπως στα πλαίσια της συναίνεσης, θα πρέπει κάθε φορά που χρειάζεται το λεωφορείο πετρέλαιο, να κατεβαίνει μια επιτροπή επιβατών να διαπραγματεύεται με το βενζινάδικο την τιμή, και κατόπιν ανοικτής ψηφοφορίας να αποφασίζουμε την πληρωμή, η όχι;

Η μήπως πάνω σε ένα χάρτη να χαράξουμε την πορεία του δρόμου, κατόπιν συναίνεσης η δημοψηφίσματος, τις στροφές, την ταχύτητα ανά σημείο, ανά στροφή, ανά ευθεία, το πόσα μέτρα πριν την κάθε στροφή χρειάζεται φρενάρισμα, που πρέπει να γίνει προσπέραση, με πόσα χιλιόμετρα, που να κοιτάζει ο οδηγός δεξιά, που αριστερά, Κτλ Κτλ, θα απλώσουμε τον χάρτη μπροστά στον οδηγό, στο Παπανδρέου, και συνεχίζουμε το ταξίδι προς Θεσσαλονίκη;

Εμένα η συναίνεση με παραπέμπει σε τσίρκο. Δεν μπορεί το λεωφορείο να φτάσει στην Θεσσαλονίκη με την συναίνεση, το λεωφορείο θέλει οδηγό, ραλίστα οδηγό. Ο οποίος από μόνος του χωρίς την συναίνεση των επιβατών, θα κάνει προσπεράσματα, φρεναρίσματα, κανονικά, η και αντικανονικά, αρκεί να φτάσει γρήγορα στην Θεσσαλονίκη, με τους επιβάτες εν ζωή.

Σήμερα στο ελληνικό Κράτος δεν λείπει η συναίνεση, δεν λείπει η συμπόνια η τα ωραία λόγια.

Αυτό που λείπει είναι ο ηγέτης. Ηγέτης που πραγματικά δεν θα ενδιαφέρεται για την κοινή γνώμη, η τον μέσο νου.

Χρειάζεται ένας ηγέτης που να μην είναι κατανοητές οι απόψεις του από την γιαγιά μου.

Χρειάζεται ένας ηγέτης που δεν θα λέει πρώτα ο πολίτης, όπως έλεγε ο Παπανδρέου, αλλά θα λέει πρώτα το έθνος, πρώτα το Κράτος.

Χρειάζεται ένας ηγέτης που δεν θα ενδιαφέρεται για την καθημερινότητα του πολίτη, όπως έλεγαν ο Σιμήτης και Καραμανλής, αλλά που θα ενδιαφέρεται για τις επόμενες γενεές.

Γιατί αυτό που χάσαμε τα τελευταία χρόνια είναι η διορατικότητα για το μέλλον.

Αν βρεθεί τρελός οδηγός, έχουμε ελπίδες να πάμε στην Θεσσαλονίκη, εγώ οδήγηση με συναίνεση, δεν μπορώ να φανταστώ!

  • To σωστό δίλημμα είναι: έχει η χώρα ηγέτη και σοβαρή κυβέρνηση;

Νομίζω οτι ο κ. Παπανδρέου έχει εγκλωβίσει την χώρα στο δίλημμα που τον συμφέρει.

Το ζητούμενο δεν είναι η συναίνεση.

Το ερώτημα είναι μπορεί ο κ. Παπανδρέου να φέρει σε πέρας το έργο που ανέλαβε;

Είναι ικανός να κυβερνήσει και να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα;

Έχει σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση;

Διαθέτει ικανή και αποτελεσματική ομάδα για να διαχειριστεί μια πολυεπίπεδη κρίση;

Μπορεί πλέον να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό;

Από την μέχρι σήμερα εξέλιξη των πραγμάτων η απάντηση στα ερωτήματα αυτά αρνητική.

Επομένως τι συζητάμε;

Το πρόβλημα δεν είναι η συναίνεση.

Aυτή η συζήτηση μας αποπροσανατολίζει από την ουσία του προβλήματος.

Το ζητούμενο είναι να αποκτήσει η χώρα ηγέτη και σοβαρή κυβέρνηση.

Και αυτό δεν μπορεί να γίνει με τον κ. Παπανδρέου και τους …”κηπουρούς” του.

ΚΡ


Το εξαιρετικά βαρύ κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, για τις επιλογές της Κυβέρνησης, ιδίως στον τομέα της οικονομίας, και προσωπικά για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αποτυπώθηκε απερίφραστα στη χθεσινή ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κινήματος στη Θεσσαλονίκη.

Με μια ανακοίνωση ιδεολογικά και πολιτικά σκληρή, η ΝΕ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, καλεί τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, να υποβάλλουν άμεσα τις παραιτήσεις τους, προκειμένου να προχωρήσει ο Γιώργος Παπανδρέου στην αντικατάστασή τους.

Σύμφωνα με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη συμπρωτεύουσα η απομάκρυνση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και των συνεργατών του έχει ουσιαστικό αλλά και συμβολικό περιεχόμενο. Θα αποφορτιστεί η αρνητική για το ΠΑΣΟΚ συγκυρία στην κοινωνία, καθώς ο Υπουργός Οικονομικών έχει ταυτιστεί με το Μνημόνιο και με σκληρά μέτρα, και θα υπάρξει έτσι μια σαφής ένδειξη δημόσια συγνώμης προς τον λαό, για τα προβλήματα τα οποία έχει προκαλέσει η πολιτική Παπακωνσταντίνου.

Πηγήτου Σταύρου Καρκαλέτση

Yπάρχει ελπίδα; Πιάσαμε πάτο; Ποιό αύριο περιμένει τα παιδιά μας; Ο δικός μου φόβος δεν είναι η χρεοκοπία, με ή χωρίς εισαγωγικά. Το έχουμε ξαναδεί το έργο στους δυό παρά κάτι αιώνες "ελεύθερου" εθνικού βίου. Πάντα κολλημένη στον τοίχο ήταν η Ελλάδα, και πάντα χρωστούσε. Απλά, τώρα αποφάσισαν τα βαμπίρ του νεοφιλελευθερισμού και της Wall Street να κάνουν αυτό που συνηθίζουμε να αποκαλούμε "τελική εφόρμηση", για να λεηλατήσουν ως νέοι σταυροφόροι, στο νέο 1204, ότι μπορούν να λεηλατήσουν…

Ο φόβος μου ο πιό σκοτεινός είναι η οικονομική κατάρρευση να ακολουθηθεί από γεωστρατηγική. Η Ελλάδα να ακρωτηριαστεί. Και οικονομία ξαναχτίζεις. Ίμβρο και Κερύνεια όμως, δεν ξαναπαίρνεις. Κι ότι χάνεις, φεύγει, χάνεται, τουρκεύει. Παρατηρήσατε το τελευταίο τμήμα του σχεδίου "Suga" των Τούρκων, που προέβλεπε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες κατάληψη Λέρου, Φούρνων και Οινουσσών; Λοιπόν, στην τελική φάση υπήρχε σχεδιασμός για: Διά της βίας επιβίβαση των νησιωτών μας σε σκάφη, που θα τους "ξερνούσαν" στη Σάμο. Το τι θα ακολουθούσε στα καταληφθέντα νησιά, δεν θέλει φαντασία: Ότι έγινε στην κατεχόμενη Κύπρο. Εποικισμός, τουρκοποίηση.

Οι ώρες είναι κρίσιμες, όχι μόνο για την οικονομία. Για πρώτη φορά μετά το 1974 η πατρίδα κινδυνεύει τόσο πολύ. Για πρώτη φορά είναι εκτεθειμένη τόσο πολύ. Το γράφω χωρίς το παραμικρό μικρογραμμάριο κινδυνολογίας στη σκέψη μου: Οι Τούρκοι ετοιμάζονται πυρετωδώς για "κάτι" στο νότιο Αιγαίο. Αρκεί να δει κανείς τι είδους όπλα αγοράζουν και κατασκευάζουν το τελευταίο 18μηνο. Πάντως όχι κατάλληλα για τα βουνά του Κουρδιστάν.

Η πληγωμένη πατρίδα μας, δεν πρέπει να αφήσει άλλο την ήδη διαρκώς μειούμενη αποτρεπτική μας ισχύ, την άμυνά μας, να καταρρεύσει. Σε λίγο, αν εφαρμοστούν όσα η Τρόικα για τις αμυντικές δαπάνες επιτάσσει, το Αιγαίο θα είναι ΜΗ υπερασπίσιμο. Δικό σου δεν είναι ότι σου δίνει το a la carte διεθνές δίκαιο και οι συνθήκες, που έτσι κι αλλιώς ανατρέπονται και ακολουθούν νέες. Δικό σου είναι ότι μπορείς ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙΣ.

Η Ελλάδα, με ή χωρίς ΔΝΤ, δεν μπορεί να περιμένει Ολλανδούς και Σουηδούς να τρέξουν να την υπερασπιστούν στα επόμενα Ίμια, που ΕΡΧΟΝΤΑΙ. Ωραίο θα ήταν, όμως σήμερα είναι μόνη της. Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει να επιτύχουν ΗΠΑ και Ρωσία ευθυγράμμιση των συμφερόντων τους, που βεβαίως θα μείωνε την στρατηγική σημασία της Τουρκίας. Μπορεί απλά να το εύχεται. Η Ελλάδα δεν μπορεί να εγκαταλείψει την άμυνά της, περιμένοντας οικονομική άνοιξη. Γιατί πολύ απλά, ΔΕΝ θα περιμένουν οι Τούρκοι.

Το Αιγαίο που λατρέψαμε, το Αιγαίο που ονειρευτήκαμε, το Αιγαίο των φοιτητικών μας εκδρομών, το απέραντο γαλάζιο της καρδιάς μας, γίνεται όλο και πιό γκρίζο…

Εύχομαι ειλικρινά να διαψευστώ και πέντε χρόνια μετά να ξαναπάω στην θαλασσοφίλητη Κάλυμνο, στην πάλλευκη Νίσσυρο, στο "μακρινό" μα τόσο μέσα μας Καστελόριζο, ΔΙΧΩΣ να χρειάζομαι διαβατήριο…

Πηγή
Προ Μνημονίου, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων ήταν ένα είδος άτυπης διαπραγμάτευσης με την εκάστοτε κυβέρνηση, που προσέδιδε ευστάθεια στην κοινωνική ισορροπία. Οταν έγινε σαφές ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας και ετέθη υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο, οι κινητοποιήσεις εκφυλίσθηκαν σε μάχες οπισθοφυλακών. Η υπεράσπιση των κεκτημένων φάνταζε μάταιη. Υπό τον πέλεκυ της χρεοκοπίας, τα νοικοκυριά συσσώρευαν τη δυσαρέσκεια και την απαισιοδοξία τους, προσπαθώντας να επιβιώσουν στο νέο δυσμενές περιβάλλον. Φοβούνταν για τους μισθούς, τις συντάξεις και τις καταθέσεις τους και ήλπιζαν ότι η επώδυνη πολιτική του Μνημονίου θα οδηγούσε σε υπέρβαση της κρίσης.

Οσο διαψεύδεται η ελπίδα τόσο εξουδετερώνεται ο φόβος. Οσο εκτοξεύεται η ανεργία και κλιμακώνεται η καταστροφή μικρομεσαίων επιχειρήσεων τόσο συσσωρεύεται η απόγνωση. Και όσο συσσωρεύεται η απόγνωση τόσο μετατρέπεται σε οργή. Η κοινωνική δυναμική, άλλωστε, δεν μπορούσε να ανασχεθεί για πολύ από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός θέτει διλήμματα που επιδέχονται μονοσήμαντη απάντηση, όπως το μπαγιάτικο «Μνημόνιο ή χρεοκοπία» και το υπό διαμόρφωση «Μεσοπρόθεσμο ή επιστροφή στη δραχμή».

Οι μαζικές συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων» σε όλες σχεδόν τις μεγάλες ελληνικές πόλεις είναι μία νέα παράμετρος στη συνάρτηση των πολιτικών εξελίξεων. Πρόκειται για νέο φαινόμενο, που στη μορφή μιμείται την πρωτοβουλία των Ισπανών νέων, αλλά στην πραγματικότητα τροφοδοτείται από το εν εξελίξει ντόπιο οικονομικο-κοινωνικό κραχ. Το κίνημα είναι αυθόρμητο, ιδεολογικά ποικιλόχρωμο και πολιτικά α-δέσποτο. Η ανθρωπογεωγραφία και τα σύμβολά του είναι πολύ διαφορετικά από τα αντίστοιχα των παραδοσιακών διαδηλώσεων. Σ’ αυτό δεν κυριαρχούν τα μπλοκ και οι «επαγγελματίες» αριστεροί διαδηλωτές, αλλά άνθρωποι χωρίς θητεία σε διαδηλώσεις. Αντί για πανό και κόκκινες σημαίες βλέπεις ελληνικές σημαίες και ακούς τον εθνικό ύμνο. Ταυτοχρόνως, εντυπωσιάζει η οξύτητα των συνθημάτων, που κινούνται πέραν του «πολιτικά ορθού» και έχουν βασικά ηθική - καταγγελτική χροιά. Με τα παραδοσιακά κριτήρια, το κίνημα των «Αγανακτισμένων» μοιάζει απολίτικο. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι βαθιά και με πρωτόγνωρο τρόπο πολιτικό. Πηγάζει από τα σπλάχνα της κοινωνίας και απηχεί τη διέγερση της σιωπηλής πλειοψηφίας, που βλέπει ότι απειλούνται οι στοιχειώδεις σταθερές του βίου. Ο τρόπος που αποδομείται ο πρωθυπουργός ουσιαστικά σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για την παρούσα κυβέρνηση.


4 στρατηγοί και ένας ναύαρχος συνελήφθησαν από την τουρκική αστυνομία με την κατηγορία συμμετοχής στο σχέδιο συνωμοσίας Βαριοπούλα. Στην Τουρκία οργιάζουν οι φήμες για την πιθανή αναβολή των ασκήσεων Θαλασσόλυκος και Έφεσσος, για τον συγκεκριμένο λόγο δηλαδή των ασταμάτητων συλλήψεων των στρατηγών.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος Αμντουλάχ Γκιουλ είχαν ήδη αποφασίσει να μην παρακολουθήσουν τις ασκήσεις. Ενώ κάθε χρόνο παρακολουθούσαν τις ασκήσεις από την πρώτη μέρα. Γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των στρατηγών και αυτό έδειχνε ξεκάθαρα ότι υπάρχει κόντρα στις δυο πλευρές.

Ο Ερντογάν το πρωί της Πέμπτης συναντήθηκε με με τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ Ισίκ Κοσάνερ , χωρίς να γίνει καμία ανακοίνωση στον τύπο.

Στην Άγκυρα επικρατεί μια περίεργη σιωπή.

Εδώ και ενάμιση χρόνο έχουμε γίνει μάρτυρες μιας πρωτοφανούς επιδρομής από την κυβέρνηση στον ελληνικό λαό, με την υπογραφή του -καταδικαστικού για τη χώρα και τους πολίτες της- Μνημονίου και τη συνακόλουθη λήψη των πιο ακραίων φορολογικών, δημοσιονομικών μέτρων που έχουν εφαρμοστεί ποτέ και τα οποία οδήγησαν σε τέτοια ύφεση και φτώχεια, ώστε δεν μπορεί να αντέξει άλλο η κοινωνία.

Η τελευταία απεγνωσμένη προσπάθεια του κ. Παπανδρέου να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους πολιτικούς αρχηγούς, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να αποσπάσει την επιδιωκόμενη συναίνεση και να καταστήσει και άλλους συνυπεύθυνους στο καταστροφικό του έργο, μπορεί να φθάνει μέχρι και σε σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών ή και υιοθέτηση κάποιων προτάσεων της Ν.Δ. για την οικονομία.

Είναι προφανές, όμως, ότι, σε κάθε περίπτωση, ο ύστατος αυτός πολιτικός ελιγμός του πρωθυπουργού αποσκοπεί, όχι στη σωτηρία του τόπου, αλλά στην πολιτική διάσωση του ίδιου - ούτε καν της κυβέρνησής του.

Είναι σαφές ότι η μέχρι τώρα πορεία του Γ. Παπανδρέου στη διακυβέρνηση της χώρας και η αποτυχημένη συνταγή πολιτικής που ακολούθησε, φέρνοντας την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού, καθιστούν απαγορευτική την παρουσία του στο πολιτικό σκηνικό.

Και, ειλικρινά, αυτό δεν το λέμε για λόγους πολιτικής αντιπαλότητας. Είναι η σκληρή πραγματικότητα.

Ασφαλώς, είναι σημαντική η υπεύθυνη στάση που θα πρέπει να τηρήσουν τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, μέσα σε ένα κλίμα διεθνών πιέσεων και εκβιασμών και με τη χώρα να κινδυνεύει με χρεοκοπία.

Το βέβαιο είναι, όμως, ότι έχει χρεοκοπήσει πολιτικά ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος απέδειξε, με την πολιτική του, ότι είναι επικίνδυνος για τη χώρα και γι’ αυτό πρέπει να φύγει.


Τα τρία σενάρια της έκτακτης συνεδρίασης των πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές είναι τα εξής:

1. Η ΝΔ δίνει ένα είδος συναίνεσης στην κυβέρνηση, η οποία υιοθετεί και εντάσσει στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ορισμένες από τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

2. Ο πρωθυπουργός προτείνει την τοποθέτηση προσωπικοτήτων κοινής αποδοχής σε νευραλγικά πόστα και προχωρά σε ανασχηματισμό.

3. Δεν επιτυγχάνεται η συναίνεση και ο πρωθυπουργός αποφασίζει την προσφυγή στην κάλπη ή τη διενέργεια δημοψηφίσματος με το ερώτημα της εξόδου από το ευρώ.

Το κλίμα μέσα από τη συνεδρίαση φαίνεται να μην είναι ιδιαίτερα θετικό, καθώς στελέχη που βρίσκονται πολύ κοντά στις συζητήσεις ανέφεραν ότι η ΝΔ προς το παρόν δεν φαίνεται διατεθειμένη να συναινέσει, λέγοντας σε όλα όχι.

ΠηγήΗ Ελλάδα σε κρίση. Και οι Έλληνες σε απόγνωση. Γινόμαστε παθητικοί θεατές ενός κακότεχνου θεάτρου με πρωταγωνιστές πολιτικούς, οι οποίοι στην καλύτερη των περιπτώσεων θα διεκδικήσουν ρόλο κομπάρσου!..

Της ανοχής μας το ανάγνωσμα δηλαδή! Μένουμε απαθείς θεατές μιας κακότεχνης παράστασης των μεν, των δε και των άλλων! Οδηγούμαστε αυτόχειρες και αυτόκτονοι εις «οδόν απωλείας». Ακούμε με ραθυμία, που ενισχύεται και από τη θερινή ραστώνη, εξαγγελίες και καταγγελίες. Έχουμε εθιστεί στα… παχυλά λόγια. Έχουμε καταντήσει «αναστενάρηδες», που χορεύουν πάνω στα αναμμένα κάρβουνα των προβλημάτων της καθημερινότητας, χωρίς μάλιστα να διαθέτουμε πυρίμαχες πατούσες!

Σε τούτη τη χώρα των «θαυμάτων», η ιστορία επαναλαμβάνεται και… ανάποδα διαβάζεται. Το θράσος χιλίων πιθήκων εν χορώ στην αποθέωσή του. Τι να πει κανείς για την… αναμόχλευση του θέματος των εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο της Siemens ή το άλλο των υποβρυχίων για τους πολιτικούς που επωφελήθηκαν, αυξάνοντας τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς κατά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Τι να πει κανείς για τις δηλώσεις περί… διαφάνειας. Ένα θέμα συνομήλικο με την… πολιτική ιστορία των τελευταίων πενήντα χρόνων.

Η χαμένη τιμή του «πόθεν έσχες» των πολιτικών. Η αιώνια ιστορία των Γραμματέων και των Φαρισαίων. Το μόνιμο «στρίμωγμα» των πολιτών στο ασφυκτικό πλαίσιο των δηλώσεων της πομφόλυγας και των κενόλογων καταγγελιών.

Όταν η νοοτροπία, η πρακτική και οι μεθοδεύσεις παραμένουν, κανέναν δεν ενδιαφέρουν τέτοιου είδους «μπαράζ» δηλώσεων. Επί της ουσίας δεν ενδιαφέρουν ούτε τα νέα κυβερνητικά σχήματα. Τα οποία σχήματα είναι προσχήματα στον Τύπο και στα ΜΜΕ για να σχολιάζουν, στην κυβέρνηση για να μεταθέτει καταστάσεις ελπίδων και στην αντιπολίτευση για να εκφράζει την αντίδρασή της και να «ικανοποιεί» τους ψηφοφόρους της.

Πολύς λόγος, για πολλά χρόνια, για το ίδιο επίμαχο θέμα του «πόθεν έσχες» των πολιτικών. Σε τούτη τη Γη Μαδιάμ, τόπο εν πολλοίς της απάτης και της… αυταπάτης, γιατί να είναι οι πολιτικοί λιγότερο ευρηματικοί από το ίδιο το κράτος, αλλά και από τους πολίτες;

Αναπόφευκτη η… σκυταλοδρομία απόκρυψης εισοδημάτων ή η καταλήστευση του Δημοσίου, αρκεί να «τηρούνται» οι νόμιμες διαδικασίες, για τις απαραίτητες καλύψεις! Όσο και αν καταδείχνει «πολιτική ευσυνειδησία» το «πόθεν έσχες», εντούτοις γνωρίζουμε ότι στον τόπο αυτό και το μεγαλύτερο σκάνδαλο δεν οδηγεί σε παραίτηση έναν πολιτικό από μια επίζηλη κυβερνητική θέση ή από τα έδρανα της Βουλής. Και υπήρξαν πολιτικοί που προσωποποίησαν με τα… έργα τους τον αμοραλισμό.

Ποιοι, αλήθεια, από το χώρο της πολιτικής ανέλαβαν πρωτοβουλία, για να καταγγείλουν τον πλουτισμό των συναδέλφων τους; Πολιτικοί με τρία – τέσσερα χρόνια στη Βουλή ή με άλλα τόσα χρόνια «προϋπηρεσία» στους κομματικούς διαδρόμους εμφανίζονται να διαθέτουν ένα τρόπο ζωής προκλητικό και «εμπλουτισμένο» με υποκρισία.

Όλοι γνωρίζουν. Όλοι γνωριζόμαστε στον τόπο τούτο. Όλοι, όμως, τηρούν αρποκράτεια σιωπή. Ποιος εμποδίζει τις όποιες λαθροχειρίες των όποιων πολιτικών προσώπων; Ποια αλήθεια καλύπτει η δημοσίευση των περιουσιακών στοιχείων; Καμία! Ποια σκοπιμότητα καλύπτει; Πολλές! Όσοι εμφανίζονται πλούσιοι προβάλλουν την «εύπεπτη» δικαιολογία της κληρονομιάς ή το… γάμο με «κορασίδα» εύπορης οικογένειας. Άρα είναι διάβλητοι. Όσοι μικρομεσαίοι, έχουν τη δικαιολογία του κάθε μέσου Έλληνα.

Χώρα «ελεφάντων» η Ελλάδα! Ας μην «παραμυθιαζόμαστε». Υπάρχουν τράπεζες σ’ όλον τον κόσμο για να διατηρούν μυστικούς λογαριασμούς. Ανώνυμες εταιρείες για να καλύπτουν την ανωνυμία των μετόχων και αφθονία «καλών» συγγενών, που χρεώνονται περιουσίες και τις μεταβιβάζουν ως κληρονομιές. Τα «καθαρά χέρια» δεν λάμπουν με το «πόθεν έσχες» σ’ αυτόν τον τόπο της ευρεσιτεχνίας!

Δηλώσεις, εξαγγελίες και καταγγελίες. Λόγια επιχρυσωμένα, με «αμπαλάζ» ευκαιριακές σκοπιμότητες. Γιατί, συνήθως, οι «επινοητές» τους το πρωί προβαίνουν σε πομπώδεις δηλώσεις και μέχρι το βράδυ σε κάποιο «μοδάτο» στέκι ξεχνούν το περιεχόμενό τους. Αρκούμενοι στη γευσιλαγνεία εν μακαριότητι και απολαμβάνοντας το εκλεκτό κρασί τους, έστω εις υγείαν των… αείποτε μωρών αυτού του τόπου!

  • Του καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου
Πέμπτη απόγευμα, οδός Τσιμισκή στη διασταύρωση με πλατεία Αριστοτέλους, ίσως στο Κεντρικότερο σημείο της Θεσσαλονίκης και μην με κατηγορήσετε για «τοπικισμό» πριν διαβάσετε το κείμενό μου…Πώς να το κάνουμε άλλωστε Σαλονικιός είμαι και αυτό το γνωρίζουν και οι πέτρες και είναι πιο συνηθισμένο να περπατώ στην Τσιμισκή, στην Αγίας Σοφίας ή στην Αγγελάκη από ότι στον πεζόδρομο της Ερμού ή στην οδό Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι στην Θεσσαλονίκη, την Αθήνα ή και σε οποιαδήποτε άλλη πόλη της πατρίδας μας συχνά περνούν από δίπλα μας άτομα που μιλούν μεγαλόφωνα (στα bluetooth τους) σε μια συνηθισμένη καθημερινή πραγματικότητα. Κάποτε υπήρχαν και λίγα άτομα που μιλούσαν στον εαυτό τους χωρίς να κρατούν κινητό ή ένα bluetooth…

Ο άνθρωπος, μάλλον σαραντάρης, μοιάζει να πηγαινοέρχεται μπροστά το γνωστό, στολισμένο με όμορφα λουλούδια, ρολόι του πεζόδρομου. Μιλάει με χειρονομίες, έτσι δεν μιλάμε εμείς οι Έλληνες και οι άλλοι Μεσογειακοί λαοί, και στο πρόσωπό του φαίνεται έντονα χαραγμένη μια ταραχή. Ίσως να με παρεξηγήσουν κάποιοι για την περιέργειά μου αλλά μου την προξένησε το γεγονός ότι ενώ ο συνάνθρωπός μου, ο συμπολίτης μου, εμφανέστατα και σχετικά μεγαλόφωνα μιλάει ΔΕΝ φαίνεται να έχει το γνωστό bluetooth αυτό που συχνά μας κάνει να αναρωτιόμαστε «το άτομο έχει ψυχολογικό πρόβλημα και μιλάει μοναχό του ή μιλά στο κινητό μέσω…bluetooth;»

Κοντοστάθηκα, ιδιαίτερα όταν είδα τον άνθρωπο να κάνει ένα βήμα μπρος και στρίβοντας να βρίσκεται στην εκ διαμέτρου αντίθετη θέση από αυτήν στην οποία ήταν όταν μονολογούσε και, ως Θεέ και Κύριε, να συνεχίζει να μιλά απευθυνόμενος προφανώς στον εαυτό του όταν ήταν στην απέναντι θέση πριν μερικά δευτερόλεπτα.

Το πρόβλημα που αφορά στην ψυχική υγεία του καθένα και της καθεμιάς μας όταν αρχίζουμε να εξωτερικεύουμε μεγαλόφωνα τις ενδόμυχες σκέψεις μας και μάλιστα αδιαφορώντας για το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε δημόσιο χώρο και τον μονόλογό μας τον ακούνε και άλλοι συνοδοιπόροι μας είναι γνωστό και αιτιολογείται από την μερική και παροδική κατάσταση τουλάχιστον ανεξέλεγκτου στρες που μειώνει και τον υποκειμενικό έλεγχο της συμπεριφοράς μας.

Το πρόβλημα αναδεικνύει πολύ πιο σοβαρές ψυχοπαθολογικές καταστάσεις όταν το άτομο όχι μόνο μονολογεί μεγαλόφωνα σε δημόσιο χώρο και εις επήκοο των συνοδοιπόρων του αλλά, επιπρόσθετα, σε αυτά που λέει…απαντάς κιόλας κάνοντας διάλογο με τον εαυτό του…

Τον πλησίασα καθώς συνειδητοποίησα ότι με αναγνώρισε και, μάλιστα διακόπτοντας τη δική του ιεροτελεστία μεγαλόφωνου διαλόγου με τον εαυτό του με χαιρέτησε λέγοντας, «γεια σας κ καθηγητά…»

Φυσικά και ανταποκρίθηκα με το δικό μου «καλησπέρα σας αγαπητέ» και θέλησα να τον προσπεράσω αλλά συνέχισε να μου μιλά…

- Είναι σοβαρά πράγματα αυτά κ Πιπερόπουλε, με ρώτησε ο άγνωστος συνοδοιπόρος του πεζόδρομου της Αριστοτέλους…

- Σε τι συγκεκριμένα αναφέρεσαι, τον ρώτησα και μου απάντησε

- Μα, καλά, θέλουν και συναίνεση τώρα σε όλα αυτά που κάνουν και όπως λένε οι ειδήσεις και ξαφνικά ανακοινώθηκε στις ειδήσεις ότι θα τους «μαζέψει» στο Προεδρικό μέγαρο ο κ Παπούλιας…Για να κάνουν τι ακριβώς;

- Υποθέτω όπως όλοι μας, του απήντησα, ότι θα συζητήσουν για την κρισιμότητα της κατάστασης, για την 5η δόση, για την συναίνεση που τώρα πλέον απαιτούν με αυταρχισμό οι συμμέτοχοι της τρόικα…

- Θυμάστε παλιότερα όταν τους είχε πάλι «μαζέψει» ο κ Παπούλιας και είχαν συζητήσει για το ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ (βάζω τα κεφαλαία επειδή η φωνή του δυνάμωσε λέγοντας αυτές τις 4 λέξεις) και στη συνέχεια (πάλι υψώθηκε η φωνή του) ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΤΙΠΟΤΕ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΤΑ ΑΠΟΚΤΗΘΕΝΤΑ ΑΠΟ ΜΙΖΕΣ, ΛΑΜΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΡΕΜΟΥΛΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΕΥΘΗΚΑΝ!!!

- Θυμάμαι, του απάντησα, και πριν προλάβω να πω κάτι άλλο ο άνθρωπος συνέχισε,

- Αυτόν τον διάλογο είχα με τον εαυτό μου κ Καθηγητά, έλεγα για δες πόσο έντεχνα τα κατάφεραν όλοι τους να κοιτάζουμε την 5η Δόση, να μιλάμε για έξοδο από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή, να τρέμουμε με τη σκέψη της στάσης πληρωμών και πιθανής πτώχευσης και να ΜΗ ΤΟΥΣ ΡΩΤΑΜΕ ΠΟΙΟΙ ΤΑ ΕΦΑΓΑΝ κύριοι και κυρίες πρώην και νυν βουλευτές και βουλευτίνες και πότε, κατά την προσφιλή ηλίθια έκφρασή σας, ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΑΠΛΕΤΟ ΦΩΣ στα τελευταία 37 χρόνια Πράσινων και Μπλε Κυβερνήσεων που μας ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝΕ ΕΤΣΙ…

- Βρήκες καμιά ικανοποιητική απάντηση, τόλμησα να τον ρωτήσω;

- Εγώ όχι, μου είπε, αλλά μου την έδωσε τις προάλλες ο κ Πάγκαλος θυμίζοντάς με ότι μαζί τα φάγαμε…

Μου χαμογέλασε, και ξαφνικά σήκωσε τη δεξιά του παλάμη και χαστούκισε τον εαυτό του!
- Γειά σας κ καθηγητά, χάρηκα που σας είδα, μου είπε και συνέχισε, εγώ πάω στη συγκέντρωση στο Λευκό Πύργο, εσείς;

- Έχω μια κοινωνική υποχρέωση, χάρηκα και εγώ του είπα, και ντράπηκα να προσδιορίσω τον καναπέ μου ως…υποχρέωση!

Οι κοπελίτσες και ο νεαρός που ερχόταν από απέναντί μου δεν μιλούσαν στον εαυτό τους, κρατούσαν στο χέρι τα κινητά τους και τα Bluetooth ήταν κρεμασμένα στο γιακά των υποκαμίσων τους…

Πώς μας καταντήσανε έτσι;

ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΨΑΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ!!!
Το πολιτικοεκδοτικό σύστημα έκανε το αδιανόητο. Για να επιβιώσει και έφερε ακόμη και το ΔΝΤ για να συνεχίσει μέσω αυτού να ασκεί την εξουσία. Κάθε φορά που ζορίζεται προτρέχει τον έσχατο λαϊκισμό των διλλημάτων.

Παρακάτω ακολουθεί μια σειρά προεκλογικά Διλλήματα για πάσα χρήση αλλά και για εξικοίωση… τα περισσότερα από αυτά θα τέθουν σύντομα και οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν. Μερικά είναι υποθετικά και τοποθετημένα εκεί για να καθορίσει ο καθένας την γραμή άμυνας του.

Κάνε τον χαζό ή Χρεοκοπία.

ΕυρωΤσαντόρ ή Χρεοκοπία.

Την Θράκη η χρεωκοπία.

Σκάσε ή χρεωκοπία.

Την ΔΕΗ ή Χρεοκοπία.

πέσε στα τέσσερα ή χρεοκοπία.

Απολύσου ή χρεωκοπία.

Δώσε ένα νεφρό η χρεωκοπία.

Νησιά ή Χρεοκοπία.

Χρεοκοπία ή Γιωργάκης

Λουκέτο ή χρεοκοπία

Χρεοκοπία ή Αντωνάκης.

Τρόικα ή χρεοκοπία.

Χρεοκοπία ή δημοκρατία στον Γύψο.

ΠηγήΠριν ένα χρόνο η κλεψύδρα ονόματι Ελλάς γύρισε ανάποδα.

Είχε στουπώσει από ευημερία, ανάπτυξη, Δημοκρατία και Κυριαρχία.

Είχε τιγκάρει στη Αναξιοπιστία, Διαπλοκή, δάνεια, μίζες και σκάνδαλα.

Ευτυχώς η ελληνίστρια Ιστορία έριξε στο δρόμο του αχόρταγου και μακάριου
ελληνικού Λαού έναν Σωτήρα, για να αποκαταστήσει τις ανατραπείσες ισορροπίες.

Γεννημένο στο στάβλο της Πωλητικής, με διεθνιστική παιδεία, άσο στις σβούρες
μιας ζεϊμπεκιάς.

Εναν φέρελπι νεανία, υψηλών νεοφιλελεύθερων προδιαγραφών, ύποπτα έντιμο
και ανεξήγητα καταδεκτικό...

Εναν Σωτήρα που δεν δίστασε να πιάσει τη σκούπα και να καθαρίσει το παρκέ
του ΣΕΦ, μιά πράξη συμβολική, αλλά εξόχως... δυναμική.

Ενα χρόνο μετά την υπογραφή της παράνομης σύμβασης, η Ελλάδα διαπιστώνει
πως για να..."σωθεί" πρέπει να βυθιστεί ακόμη περισσότερο στην εξάρτηση και
την εξαθλίωση.
Διαπιστώνει πως το "πρόγραμμα σωτηρίας" δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Πως οι Πολίτες της οφείλουν να συνεχίσουν να υπομένουν αγόγγυστα νέες μειώσεις
εισοδημάτων και νέους φόρους,τη στιγμή που κάποιοι έχουν "απαλλαγεί" πλήρως.

Πως πρέπει να ξεπουλήσει.

Πως το ηφαίστειο τρόϊκας-κυβέρνησης θα εξακολουθεί για χρόνια να ξερνάει λάβα.

Λάβα που κατακαίει σπίτια και μαγαζιά. Νέους και γέροντες.
Δικαιώματα και Δημοκρατία.

Απορώ, λοιπόν, με τον Πρόεδρο Παπούλια που εξακολουθεί να αρέσκεται σε
δηλώσεις κατανόησης και συμπόνιας προς τον δοκιμαζόμενο Λαό.

Εάν ο Πρόεδρος, πέραν των παραπάνω, αντιλαμβάνεται:

α) πως η υπογραφή του Μνημονίου έγινε εκτός ορίων Συνταγματικής και Δημο-
κρατικής Νομιμότητας,

β) πως το αναμενόμενο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα κινείται και αυτό σε εξω-
συνταγματικά όρια,

γ) πως οι δοκιμαζόμενοι Ελληνες, οι μή "έχοντες", οι αδύναμοι και απροστάτευτοι,
δικαιούνται να καθορίσουν τις τύχες τους μόνοι τους....

οφείλει να τους διευκολύνει...παραιτούμενος.

Αλλιώς, το ξαναλέω, ας σωπάσει.

Τα Μνημόνια (και οι βάρβαρες συνέπειες τους), είναι η ιστορική ευκαιρία να απο-
δειχτεί πως, ναι μεν, έχουμε έναν ανίσχυρο θεσμικά Πρόεδρο, αλλά έχουμε έναν
Πρόεδρο, Εντιμο Πολίτη και Πολιτικό, εθνικά-κοινωνικά-δημοκρατικά Αταλάντευτο.

Οι διάφορες φωνές που εσκεμμένα κινδυνολογούν... εξυπηρετούν αυτό ακριβώς
τον στόχο:

του αποπροσανατολισμού,της εξαπάτησης και της φίμωσης του Λαού...

Ο δεύτερος χρόνος με..Μνη...αποκάλυψε ακόμη μία πλευρά του δικομματισμού.

Αυτήν που βαφτίζεται "συναίνεση".

Η περίφημη, λοιπόν, συναίνεση, παρέχεται... δια φωνής ή δια σιωπής!!

Ο κ.Σαμαράς επέλεξε την συναίνεση...δια σιωπής...

Ο πρωθυπουργός μπορεί να κοιμάται ήσυχος.

  • Δε χαλαρώνουμε. Και σήμερα ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ, Σύνταγμα πάμε. Τα όνειρά μας να γίνουν οι εφιάλτες τους
Δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψω τα συναισθήματα που ένοιωσα εχθές κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα.

Σε μια μεγαλειώδη συγκέντρωση, δεκάδες χιλιάδες νέοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, έδωσαν το παρών βροντοφωνάζοντας ότι δεν πάει άλλο. Με τα παιδιά τους, με καροτσάκια με τα μωρά τους, με τα ποδήλατά τους με το κέφι τους, ειρηνικά χωρίς βία. Με μόνη διάθεση να πουν ένα μεγάλο και βροντερό ΟΧΙ.

Πραγματικά ένοιωσα υπερήφανος που υπάρχει και ετούτη, η άλλη Ελλάδα. Ένοιωσα υπερήφανος που υπάρχουν και ετούτοι, οι άλλοι Έλληνες. Που ενδιαφέρονται για το μέλλον των παιδιών τους και όχι για το παρόν το δικό τους.

Άνθρωποι κάθε κοινωνικού στρώματος ήρθαν εχθές να διαδηλώσουν ενάντια στην κυβέρνηση και στο πολιτικό σύστημα συνολικά. Το σύνθημα ΚΛΕΦΤΕΣ-ΚΛΕΦΤΕΣ δονούσε συχνά την ατμόσφαιρα, μέχρι που έκλεισαν τα παράθυρα στη Βουλή για να μην ακούν και δεν μπορούν να παράγουν κοινοβουλευτικό έργο… παραγράφοντας μίζες και αρπαχτές.

Τα αιτήματα χωρίς να είναι συγκεντρωμένα και όμορφα γραμμένα, ήταν απλά: Ζωή ανθρώπινη με αξιοπρέπεια και ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες. Ο Πρωθυπουργός τον τελευταίο καιρό αρέσκεται να λέει στους ξένους: «Αφήστε μας ήσυχους να δουλέψουμε». Εχθές οι νέα γενιά της χώρας του είπε: «Γιώργη, άφησέ μας ήσυχους να ζήσουμε εντίμως και αξιοπρεπώς».

Μια αθρόα συγκέντρωση, η οποία χαρακτηρίστηκε από το Reuters, ως η πρώτη ΣΟΒΑΡΗ αντιμνημονιακή διαδήλωση μετά την ψήφιση του μνημονίου. Απλά δηλαδή όσες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις έχουν γίνει μέχρι τώρα ξέρουν και οι ξένοι ότι καθοδηγούνται από ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Ανησυχούν βλέπετε γιατί η χθεσινή διαδήλωση δεν ήταν καθοδηγούμενη, δεν ήταν κομματική, δεν ήταν συνδικαλιστική, δεν ήταν προβοκατόρικη. Ήταν απλά μια διαδήλωση από ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ανθρώπους για ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ανθρώπους. Αυτό είναι ο φόβος τους. Μια τεράστια διαδήλωση σε αριθμό αλλά και με νεανικό κοινό που δεν μπορεί να ποδηγετηθεί και να καθοδηγηθεί από κόμματα, εκδότες και συμφέροντα, τρομάζει ακόμη και τα ξένα ΜΜΕ.

Και μιας και λέμε για ΜΜΕ, τα ελληνικά ΜΜΕ, και κυρίως τα τηλεοπτικά μέσα, εκτός εξαιρέσεων, κυριολεκτικά έθαψαν και τις προηγούμενες μέρες αλλά και εχθές τη διαδήλωση. Ο λόγος προφανείς και οι εντολές εκτελεστές.

Το τραγελαφικό της ιστορίας είναι ότι τις προηγούμενες μέρες αφιέρωναν πεντάλεπτα στα δελτία ειδήσεων για τις κινητοποιήσεις των Ισπανών νεολαίων και εχθές το βράδυ αφιέρωσαν τρία δευτερόλεπτα. Τέτοια έντιμη και megaλη δημοσιογραφία. Δεν πειράζει καλό είναι να σκιαχτούν και λίγο.

Κάθε μέρα, κάθε απόγευμα οι νέοι θα συγκεντρώνονται στο Σύνταγμα. Κάθε απόγευμα ο κόσμος που θα συγκεντρώνεται θα πρέπει να είναι περισσότερος ώστε να καταλάβουν οι κυβερνώντες ότι το σημερινό πολιτικό σύστημα και προσωπικό είναι αναξιόπιστο, αφερέγγυο και «ώριμο» προς αποχώρηση. Το ποτάμι ξεκίνησε. Η αρχή έγινε. Τώρα όλοι ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας και ας κατέβουμε στις πλατείες.

Οι χθεσινές διαδηλώσεις ήταν το δικό μας δημοψήφισμα.

Στα παραλειπόμενα της χθεσινής, νύχτας η προσπάθεια των συνδικαλιστών της ΔΕΗ να έρθουν με πορεία ως το Σύνταγμα για να πάρουν λίγο αύρα από τη διαδήλωση και ίσως και λίγο δημοσιότητα. Μπορεί να βόλευε τους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ να δημιουργηθούν εντάσεις ώστε να διαλυθεί η διαδήλωση. Δεν τους έγινε το χατίρι.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε ότι για ώρες στο σύνταγμα τα κινητά δε λειτουργούσαν αλλά δε υπήρχε ούτε 3G ούτε Wi-Fi!!!. Και μην ακούσω τη φτηνή δικαιολογία ότι είχε πολύ κόσμο και έπεσαν τα συστήματα. Στο κέντρο της Αθήνας, στο σημείο που είναι η ελληνική Βουλή, το Μέγαρο Μαξίμου και το Προεδρικό Μέγαρο. Φαίνεται ο Δημαρχάκος έδωσε εντολή. Όπως και με το πρώτο κάλεσμα στο διαδύκτιο που και αυτό ως δια μαγείας εξαφανίστηκε…

Όχι δεν συνελήφθησαν τα παιδάκια... Σήμερα είχε ρεπό η Χωροφυλακή, ήταν μόνο η αστυνομία πόλεων.

Υ.Γ. 1 Σήμερα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα κοιμηθούν υπερήφανοι και με ένα αχνό χαμόγελο στα χείλη. Είναι ότι καλύτερο μπορεί να συμβεί. Αρχίσαμε πάλι να ελπίζουμε.

Υ.Γ. 2 ο κόσμος που συνολικά συγκεντρώθηκε στο Σύνταγμα εχθές το βράδυ πρέπι να ξεπέρασε τις πενήντα πέντε χιλιάδες.

Δε χαλαρώνουμε. Και σήμερα πάμε στο Σύνταγμα. Άλλωστε… οι σκλάβοι δεν έχουν τίποτα να χάσουν, παρά μόνο τις αλυσίδες τους.
Ποτέ δεν κατάλαβα τι ακριβώς(σοβαρό και ουσιαστικό) έκανε ο Πρόεδρος της «Ελληνικής» Δημοκρατίας. Εδώ δεν κατάλαβα, και δεν είμαι η μόνη, Δημοκρατία όπως(της) πρέπει και αρμόζει της Ελλάδας.

Είχα την άποψη σα παιδί, που πλέον στα 26 μου είναι βεβαιότητα, ότι είναι ένας συνταξιούχος πολιτικός που βάζει την σφραγίδα σε ό,τι του δίνουν και ορκίζει την κυβέρνηση ή τραπεζώνει, αφού τους ορκίζει και τους αποδέχεται, καθότι από το ίδιο σινάφι και συνάδελφος παλιός, χαραμοφάηδες πολιτικάντηδες στην «γιορτή της Δημοκρατίας» για την αποκατάστασή της.

Και κάτι και κάτι άλλα «extra» σε λοιπά «πανηγύρια» της πολιτικής.

Πλέον, αφού ΠΟΤΕ «Έλληνας» Πρόεδρος δεν έκανε κάτι ουσιαστικό για την Ελλάδα, έχει απαξιωθεί και καταστεί άχρηστος θεσμός.

Στις μέρες της κρίσης, αντί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, συμμετέχει και αυτός στον εξευτελισμό, την τρομοκράτηση και το ξεπούλημα της Ελλάδας.

Αναμασά την «καραμέλα» της αναγκαιότητας της… «συναίνεσης» (= αποδοχής της δουλείας και του εξευτελισμού) γιατί αλλιώς θα χρεοκοπήσουμε.

Πρώτα έχουμε χρεοκοπήσει «Πρόεδρε» γιατί αποδεχθήκατε, σ’ όλη την «μεταπολίτευση», τον ρόλο της πόρνης της Δύσης, του δούλου, της μαϊμούς στις γιορτές της.

Ακόμα επειδή, λάθος δικό μας από την ανάγκη μας να πιστέψουμε σε κάποιον που μας υποσχέθηκε ότι η Ελλάδα θα αλλάξει, θεωρήσαμε την Δημοκρατία και την ύπαρξη Συντάγματος, και επομένως Ελευθερίας και Ανεξαρτησίας, δεδομένη.

Εσείς, απλά κάνατε την δουλειά, με τις εντολές που σας δόθηκαν από τους «προστάτες» σας.

Συναινέσατε στον βιασμό της Ελλάδας και την κατάχρηση και καταλήστευση της προίκας της. Τώρα ζητάτε και την δική μας υπογραφή στην πράξη της υποτέλειας και στο χαρτί της καταδίκης μας.

Δεν μας τρομάζετε πια. Τα’ χουμε χάσει όλα. Δεν απομένει και τίποτα…

Είδαμε ακόμα και στην Ακρόπολη τιμή: ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣ € 100 δις!!!

Βάλαμε μόνοι μας πωλητήριο στον Λευκό Πύργο.

Τιμή ας ορίσουν στην BILD, αν ενδιαφέρονται.

Απλά φωνάζουμε λίγο, να καταλάβουν κάποιοι ότι δεν χαιρόμαστε που θα «ζούμε» πια σαν είλωτες.Η Πορτογαλία εισέπραξε την πρώτη δόση ύψους 6,1 δις ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής στήριξης που έχει εγκριθεί για τη χώρα. Το ΔΝΤ θα παράσχει συνολικά 26 δις ευρώ ενώ η ΕΕ 76 δις ευρώ.

Μέσα στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος η ΕΕ προέβη ήδη από την Τρίτη σε δημοπρασία 10ετών κρατικών ομολόγων σε ευρωπαϊκές και ασιατικές χρηματαγορές εξασφαλίζοντας 1,75 δισ. ευρώ για την Πορτογαλία, ποσό που θα εκταμιευθεί από τα κοινοτικά ταμεία ως το τέλος του μήνα και μαζί με την πρώτη δόση του ΔΝΤ θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν τον Ιούνιο ύψους, περίπου, 7 δισ. ευρώ.

Η έκδοση ομολόγων από την ΕΕ έγινε μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (EFSF), που εξασφαλίζει πως τα ομόλογα λαμβάνουν βαθμολογία ΑΑΑ, καθώς έχουν την εγγύηση της ΕΕ. Η ΕΕ εκδίδει ομόλογα, δηλαδή δανείζεται από διεθνείς επενδυτές και στη συνέχεια δανείζει τα κεφάλαια που άντλησε στην Πορτογαλία (ή την Ιρλανδία), με μεγαλύτερο επιτόκιο, επιτυγχάνοντας έτσι ένα αξιόλογο κέρδος. Η Πορτογαλία δανείζεται τα χρήματα από την ΕΕ και τα χρησιμοποιεί για να αποπληρώσει δάνεια που έχει λάβει στο παρελθόν από τους διεθνείς επενδυτές.

Ποιος, όμως, εγγυάται πως τα ομόλογα που εκδίδει η ΕΕ μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης δεν αγοράζονται από τους ίδιους διεθνείς επενδυτές που κατέχουν ομόλογα της Πορτογαλίας τα οποία λήγουν;

Για παράδειγμα, έστω πως μία διεθνής τράπεζα, η ΔΤ, έχει στην κατοχή της πορτογαλικά ομόλογα ύψους 1 δις τα οποία λήγουν τον Ιούνιο του 2011. Καθώς η Πορτογαλία δε μπορεί να βγει στις αγορές για να αντλήσει κεφάλαια ώστε να αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν (εξαιτίας των απαγορευτικών επιτοκίων δανεισμού), δανείζεται τα χρήματα από την ΕΕ, όπως είπαμε παραπάνω και τα χρησιμοποιεί για να πληρώσει τη διεθνή τράπεζα.

Κανείς δε μπορεί, ωστόσο, να εμποδίσει τη διεθνή τράπεζα 'ΔΤ' να συμμετάσχει στη δημοπρασία της ΕΕ δανείζοντας της 1 δις ευρώ το οποίο και θα χρησιμοποιηθεί για να αποπληρωθούν ομόλογα που κατέχει η ίδια. Με αυτόν τον τρόπο η ΔΤ έχει 'ξεπλύνει' τοξικά ομόλογα, χαμηλής βαθμολογίας με μειωμένη στη δευτερογενή αγορά τιμή, με απόλυτα ασφαλή ομόλογα, βαθμολογίας ΑΑΑ και αγοραία τιμή στο 100% της ονομαστικής τους.

Με αυτόν τον τρόπο η ΔΤ όχι μόνο πετυχαίνει να πληρωθεί στο ακέραιο μη χάνοντας ούτε ένα σεντ από τα παλιά ομόλογα της Πορτογαλίας αλλά και εξασφαλίζει ένα επιπλέον επιτόκιο από τη δημοπρασία των νέων ομολόγων της ΕΕ.

Ποιος είπαμε ότι "σώζεται" από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης;

(Σημείωση: το παράδειγμα είναι απλουστευμένο – υπάρχουν λιγότερο προκλητικοί και περισσότερο πολύπλοκοι τρόποι για να επιτευχθεί το παραπάνω αποτέλεσμα χωρίς αυτό να σημαίνει πως αποκλείεται η χρήση και αυτού που περιγράφεται εδώ. Σε κάθε περίπτωση, η μεθοδολογία και η λογική πίσω από τη διαδικασία είναι η ίδια).

Πάνος Παναγιώτου
Χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής

Ο πρωθυπουργός μου θυμίζει τον πατροκτόνο, που ζητούσε την επιείκεια του δικαστηρίου επειδή ήταν …ορφανός! Ο κ. Παπανδρέου χάλασε κυριολεκτικά τον κόσμο για να κερδίσει τις εκλογές. Έταξε στους πάντες τα πάντα. Κορόιδεψε ασύστολα τον ελληνικό λαό. Δεν δίστασε μπροστά σε τίποτα. Στο τέλος, κατήγαγε μια περιφανή νίκη.

Μόλις σε 18 μήνες, οδήγησε τη χώρα στον εφιάλτη της χρεοκοπίας. Παρέλαβε τα spreads στις 140 μονάδες και τα έφτασε στις 1400! Και τώρα, απομονωμένος και αποτυχημένος, εκβιάζει τον Αντώνη Σαμαρά για συναίνεση! Σαν να καλούσε ο Νέρων την ..πυροσβεστική!

Με τη συμπαράσταση βεβαίως των γνωστών καθεστωτικών μηχανισμών. Αλήθεια, όλοι αυτοί που σήμερα ξιφουλκούν υπέρ της συναίνεσης, θυμούνται τι έλεγαν και τι έγραφαν το 2009, όταν ο κ. Καραμανλής ζητούσε απεγνωσμένα στήριξη;

Και κάτι ακόμα: πότε το ΠΑΣΟΚ συναίνεσε στο έργο μιας κυβέρνησης της Ν.Δ. για να νομιμοποιείται σήμερα να ζητάει τη στήριξή της;

Το 1975 αρνήθηκαν να ψηφίσουν το Σύνταγμα.

Το 1980 αρνήθηκαν να υπογράψουν τη ένταξή μας στην ΕΟΚ και απείχαν από την τελετή του Ζαππείου

Το 2007 αρνήθηκαν την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Το 2008 και το 2009 αρνήθηκαν να συμφωνήσουν με τον Καραμανλή σε πολύ ηπιότερα μέτρα.

Και την εξουσία, πάντα με το στανιό την αποχωριζόταν! Θυμάστε εκείνον τον εκλογικό νόμο του 1989! Η Ν.Δ. με 47% χρειάστηκε τρείς εκλογές για να κερδίσει 150 έδρες και να σχηματίσει κυβέρνηση με την προσχώρηση του Κατσίκη. Και όταν έβλεπαν ότι ερχόταν η Ν.Δ. το 2004, ψήφισαν τον νόμο Σκανδαλίδη. Αντίθετα, η Ν.Δ. και το 1981, και το 1993 και το 2009, ενώ θα μπορούσε περιορίσει το εύρος της νίκης του ΠΑΣΟΚ, δεν έπαιξε με τους θεσμούς. Και το πλήρωσε κομματικά.

Τώρα, που είναι στριμωγμένοι στη γωνία και δεν ξέρουν τι να κάνουν, εκλιπαρούν για συναίνεση. Ζητούν την στήριξη της Ν.Δ. επειδή δεν μπορούν να ελπίζουν στη στήριξη των δικών τους βουλευτών και οι εταίροι μας δεν τους έχουν πλέον καμιά εμπιστοσύνη. Τους κορόιδεψαν και αυτούς, όπως προηγουμένως είχαν κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό.

Ωραία, λοιπόν, να συμφωνήσει ο Αντώνης Σαμαράς και να πει ότι θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, για να μη χρεοκοπήσει η χώρα. Ποιος μας εγγυάται ότι οι άνθρωποι αυτοί θα κυβερνήσουν αποτελεσματικά; Ποιος τους εμπόδισε 18 μήνες; Η αντιπολίτευση; Τα ΜΜΕ; Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις; Η Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποιος στάθηκε στο δρόμο τους; Η ανικανότητά τους!

Και αν αύριο, τους στηρίξει ο Σαμαράς, θα γίνουν καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι; Μια από τα ίδια θα είναι! Άρα συναίνεση σε αποδεδειγμένα αποτυχημένους συνιστά συνενοχή. Σημαίνει την αποδοχή μιας πολιτικής που στραγγαλίζει την κοινωνία και οδηγεί τη χώρα στο γκρεμό. Ύστερα, πρώτη φορά ακούω ένα αποτυχημένο πρωθυπουργό να εκβιάζει τη στήριξη της αντιπολίτευσης για να παραμείνει στην εξουσία. Τους αποτυχημένους, συνήθως τους αλλάζουμε. Αυτοί εδώ θέλουν και επιβράβευση!

«Ναι, αλλά η Κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να υιοθετήσει προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης», γιατί η Ν.Δ. δεν την στηρίζει. Αφού, λοιπόν, στην κυβερνητική παράταξη υπάρχει ένδεια ιδεών και προτάσεων, ας εφαρμόσει τις προτάσεις της Ν.Δ.! Τη συναίνεση γιατί την χρειάζεται! Η Ν.Δ. το χρέος της προς την χώρα το έκανε: κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση εξόδου από την κρίση. Γιατί πρέπει να στηρίξει και μια ανίκανη κυβέρνηση;

«Ναι, αλλά ο κ. Παπανδρέου, είναι διατεθειμένος να αναθέσει και μερικά υπουργεία σε προσωπικότητες κοινής αποδοχής»! Πολύ καλά! Και ποιος τον εμποδίζει να το κάνει; Και γιατί σ΄αυτήν την πρωτοβουλία έχει ανάγκη από τη στήριξη του κ. Σαμαρά;

«Ναι, αλλά η Ε.Ε. θέλει τα δυο μεγάλα κόμματα να συμφωνήσουν στο πρόγραμμα και εμείς πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα ενότητας»! Συγνώμη, αλλά γιατί στην Ιρλανδία δεν ζήτησαν από τα δυο κόμματα να συμφωνήσουν; Γιατί ο νικητής των εκλογών, αρνείται πεισματικά να αυξήσει τους φόρους, παρά τις έντονες πιέσεις των Βρυξελλών. Από πότε η Ε.Ε. ανέλαβε να …διορίζει κυβερνήσεις; Και γιατί δεν κάνει κάτι και για το Βέλγιο που είναι στην ακυβερνησία, εδώ και κάτι μήνες; Έν πάση περιπτώσει, πως το ανέχεται ο κ. Παπανδρέου να αμφισβητούν τις ικανότητες του και να ζητούν την σύμπραξη της Ν.Δ.;

Αυτή η συζήτηση για τη συναίνεση επινοήθηκε από τον κ. Παπανδρέου για να καλύψει τις αδυναμίες του και την πρωτοφανή ανικανότητα της κυβέρνησής του. Αναζητά συνενόχους για να τους φορτώσει την αποτυχία του.

Συναίνεση με πρωθυπουργό τον κ. Παπανδρέου δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Θα πρόκειται για επιβράβευση της αποτυχίας και συνέργεια σε έγκλημα.

Αν ο κ. Παπανδρέου παραιτηθεί από την πρωθυπουργία, τότε τον πρώτο λόγο έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατία για να εκκινήσει τις σχετικές συνταγματικές διαδικασίες.

Ότι και να συμβεί σήμερα, τις δημοκρατίες από τα αδιέξοδα τις βγάζουν οι πολίτες με την ψήφο τους.

ΚΡ

Ενώ ακόμη συνεχίζεται η συζήτηση για το αν η Ελλάδα τελικά θα εξασφαλίσει την 5η δόση ή όχι οι αποκλειστικές πληροφορίες του XrimaNews.gr που δημοσιεύτηκαν εδώ και ημέρες κάνουν λόγο για επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ Τρόικας και κυβέρνησης σε όλο το εύρος και για τη βεβαιότητα ύπαρξης 'πρώτης δόσης' με νέο μνημόνιο και νέους όρους.

Σε παλαιότερες ενημερώσεις μας αναφορικά με τη μυστική συνάντηση του Λουξεμβούργου, επίσης, είχαμε δημοσιεύσει σε αποκλειστικότητα την είδηση πως ο υπουργός Οικονομικών είχε καταθέσει εγγράφως δύο non paper ζητώντας, μεταξύ άλλων, την αναδιάταξη του χρέους που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών επενδυτών. Στη συνέχεια, αποκαλύψαμε πως η Τρόικα είναι πολύ πιθανό να έχει ήδη ζητήσει από την Ελλάδα να ξεκινήσει συζητήσεις με τους ιδιώτες κατόχους ελληνικού χρέους, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την Πορτογαλία, με στόχο τη συμφωνία για την αναδιάταξη του.

Ακόμη και για το θέατρο περί συναίνεσης ή όχι των πολιτικών αρχηγών έχουμε δημοσιεύσει στοιχεία που δείχνουν ότι δεν αποτελεί πρόβλημα σε αυτή τη φάση και πως οι όποιες συμφωνίες με την Τρόικα έχουν ήδη γίνει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της κυβέρνησης για την ώρα δεν είναι να εξασφαλίσει χρηματοδότηση και βοήθεια, κάτι που σύμφωνα με όλα τα στοιχεία μας εδώ και ημέρες, είναι δεδομένο αλλά να επικοινωνήσει το μήνυμα στον ελληνικό λαό για νέες θυσίες αλλά και για την ανάγκη εκποίησης δημόσιας περιουσίας (άμεσα αλλά και στα επόμενα χρόνια). Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει κάνει εξαιρετική δουλειά σε αυτόν τον τομέα με το δόγμα του σοκ να πετυχαίνει να σοκάρει τους πολίτες αρκετά ώστε να δεχτούν μουδιασμένοι τα πάντα.

Δεν είναι τυχαίο που η δημοσίευση της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας έγινε μέσα σε ένα σκηνικό τρόμου, με τον υπουργό Οικονομικών να έχει 'αποκαλύψει' την ωρολογιακή βόμβα της έλλειψης κεφαλαίων η οποία προέβλεψε πως θα σκάσει τον Ιούλιο οδηγώντας τη χώρα στην πτώχευση αν δε λάβει νέα βοήθεια άμεσα. Και η βοήθεια συνεπάγεται νέα μέτρα και πωλήσεις κρατικής περιουσίας.. τόσο απλά.

Σήμερα, πλέον, μέρες μετά τις αποκαλύψεις το XrimaNews.gr, τα διεθνή και τα ελληνικά ΜΜΕ αναφέρουν συνεχώς νέα στοιχεία που δείχνουν πως όλα οδηγούν στην κατεύθυνση που υποδείξαμε και η πρόβλεψη μας είναι πως αυτό θα συνεχίσει να ισχύει. Ακόμη και τα νέα από την ΕΚΤ έρχονται θετικά την Πέμπτη με το bloomberg να υποστηρίζει πως σύμφωνα με πηγές του περίπου τα μισά από τα 23 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στηρίζουν την ιδέα που διατύπωσε ο επίτροπος Όλι Ρεν για την αναδιάταξη (επιμήκυνση) του ελληνικού χρέους και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι η λύση που η ευρωτράπεζα τελικά θα στηρίξει, μολονότι δημοσίως εμφανίζεται αδιάλλακτη σε οποιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης.

Σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται πηγή που γνωρίζει καλά τις συζητήσεις στο εσωτερικό της ΕΚΤ, αυτή είναι μία λύση στο θέμα του ελληνικού χρέους με την οποία μπορούν να συμφωνήσουν οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες, αν και η ρητορική τους παραμένει αρνητική. Παρόλο που τα στελέχη της ΕΚΤ απειλούν ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν θα γίνονται αποδεκτά ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας αν γίνει μόνο επιμήκυνση του χρέους, οι κανόνες της ευρωτράπεζας είναι λιγότερο σαφείς και ουσιαστικά παρέχουν τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να προχωρήσει σε αυτήν την επιλογή.

Δηλώσεις των οικονομολόγων της Citigroup και της Deutsche Bank επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις του XrimaNews.gr, καθώς σε αυτές υποστηρίζεται πως η ρητορική της ΕΚΤ αποσκοπεί κυρίως στην επιτάχυνση των περικοπών και των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα ενώ «Χωρίς αυτές τις προειδοποιήσεις της ΕΚΤ, οι Έλληνες δεν θα ανακοίνωναν επιπλέον μέτρα», όπως λέει ο Γιούργκεν Μίχελς, επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup για την Ευρωζώνη.

Έτσι, επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη πως η λύση που προωθείται βαδίζει στη λογική της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης» σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα έρθει σε συνεννόηση με τους πιστωτές της μέσω της διαιτησίας της Τρόικας ώστε αυτοί διακρατήσουν τα ομόλογα που κατέχουν αλλά και να αγοράζουν νέα ομόλογα όταν τα λήγουν τα παλιά, για όσο διάστημα θα εφαρμόζεται το νέο μνημόνιο, δηλαδή, σύμφωνα με τις πληροφορίες του XrimaNews.gr μέχρι το καλοκαίρι του 2013, πετυχαίνοντας μία επιμήκυνση μέχρι το 2016.

Αυτό που εξακολουθεί, ωστόσο, να μην αναφέρεται σε κανένα διεθνές ή ελληνικό ΜΜΕ είναι το τίμημα που έχει συμφωνηθεί να λάβουν οι ιδιώτες πιστωτές προκειμένου να συμφωνήσουν σε μία ενδεχόμενη αναδιάταξη. Έχουμε υποσχεθεί εδώ και ημέρες να το αποκαλύψουμε και αυτό ακριβώς θα κάνουμε μέσα στην εβδομάδα σε επόμενη ενημέρωση.

Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει μία ακόμη αποκάλυψη βόμβα για τον τρόπο με τον οποίο η Τρόικα σχεδιάζει να προχωρήσει στην επόμενη φάση της αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης, αυτής δηλαδή που θα ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2013, όταν και προγραμματίζεται να έχει τεθεί σε ισχύ ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης.

Πηγή

Ναι, είναι γνωστό. Μωραίνει ο Κύριος αυτόν που πρόκειται να χαθεί. Με τη διαφορά ότι στην προκειμένη περίπτωση χάνεται ολόκληρη η χώρα.

Και είναι απίστευτο πια πώς μια χώρα μπορεί να χαθεί επειδή πέφτει συνεχώς στα χέρια μοιραίων ανθρώπων, που την οδηγούν προδοτικά στο μονοπάτι της καταστροφής.

Αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν εδώ και 1,5 χρόνο μια ολόκληρη χώρα – με τον λαό της, τους πολιτικούς της, τον ανώτατο πολιτειακό της άρχοντα – να ανέχεται να την κυβερνά ένας και μοναδικός άνθρωπος: Ο υπουργός των Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Σ’ αυτόν ανέθεσε το μέλλον της χώρας ο κ. πρωθυπουργός. Τον άφησε να συζητά, να διαπραγματεύεται, να υπογράφει δανειακές συμβάσεις, να φέρνει νομοσχέδια στο υπουργικό συμβούλιο και στη Βουλή.

Ο τελειότερος, ο εξυπνότερος, ο ικανότερος άνθρωπος στον κόσμο να ήταν, κάποιος έλεγχος θα του είχε επιβληθεί.

Μιλάμε για την αρχή του ενός ανδρός. Για δικτατορία. Για άσκηση εξουσίας τύπου εμιράτων. Ενάμιση χρόνο τώρα, όλοι οι άλλοι παρακολουθούν και συνυπογράφουν. Ας μην κλαψουρίζουν τώρα. Και ας μην διαμαρτύρονται.

Ποιος είναι ο κ. Παπακωνσταντίνου –και ο κάθε κ. Παπακωνσταντίνου– στον οποίο εμπιστεύθηκαν τις τύχες της χώρας; Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης μαζί;

Και ποιοι είναι όλοι αυτοί που μοιράζουν αξιώματα ανάλογα με τις εσωκομματικές τους ισορροπίες, φορτώνοντάς μας όλους τους άχρηστους και τους ανίκανους;

Και επιτέλους, πώς συντονίστηκαν μέσα σε μια μέρα η εκφωνήτρια του Πολυτεχνείου, το πρώην στέλεχος της ΑΝΤΙ-ΕΦΕΕ και της Πανσπουδαστικής, η πρώην Κνίτισσα και ο πρόεδρος των Βιομηχάνων; Τηλεφωνήθηκαν; Συνεννοήθηκαν; Ή μήπως δέχθηκαν συγχρόνως από ένα τηλεφώνημα εκ μέρους των ανικάνων, των αδιάφορων για την πατρίδα τους, των ενορχηστρωτών του ψεύδους και της προπαγάνδας;

Ποια είναι η κ. Δαμανάκη που θα μας απειλήσει από τα ευρωπαϊκά ανάκτορά της; Ποια είναι η πρώην βουλευτής του ΚΚΕ και πρώην Πρόεδρος του Συνασπισμού, που, το 1993 έστειλε εκτός Βουλής το κόμμα της, παραιτήθηκε και συνέχισε τη βόλτα της μέχρι να καταλήξει στο ΠΑΣΟΚ;

Ποια είναι αυτή που επειδή δεν δέχθηκε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, της προσφέρθηκε η πιο επίζηλη πολιτική θέση – αυτή του Επιτρόπου (Αλιείας και λοιπών ψαριών, αλλά δεν έχει σημασία);

Για ποιο πράγμα επιβραβεύεται επί σαράντα σχεδόν χρόνια η κ. Δαμανάκη; Πορφυρογέννητη είναι; Μόνο αυτή βρέθηκε στο Πολυτεχνείο; Με ποιο δικαίωμα, αν και επί δεκαετίες σιτιζόμενη από τον ελληνικό λαό, τολμά να στέλνει τους φετφάδες της;

Μήπως μπορεί ο κ. Παπανδρέου να μας πει για ποιο λόγο του είναι απαραίτητη η ίδια και διάφοροι άλλοι;

Από τον Μάρτιο του 2005 την χρησιμοποιεί σε διάφορα πόστα, ανακατεύοντας κι’ αυτός συνεχώς την τράπουλά του: Τομεάρχης Παιδείας, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου – έστω και μέσω ποσόστωσης - Απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων, υγείας (Ιούνιος 2006), για να του στείλει ένα μήνα μετά το μήνυμα «ο Γιώργος να προσέξει μεσάζοντες, φίλτρα και αυτόκλητους προστάτες» (Έθνος Κυριακής, 9 Ιουλίου 2006).

Ακολούθησαν κι' άλλα κομματικά πόστα: Πολιτισμού, τον Απρίλιο του 2008 και όλων μαζί (Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας), τον Φεβρουάριο του 2009.

Για ποιο πράγμα δεν σταμάτησε να την επιβραβεύει ο κ. Παπανδρέου, με όλο το ΠΑΣΟΚ να παρακολουθεί ατάραχο; Μήπως επειδή τον Σεπτέμβριο του 2009 (Ημερησία), μας… ενημέρωσε ότι «η Αριστερά της πράξης είναι το ΠΑΣΟΚ»;

Ποια είναι αυτή η κυρία που από το Πολυτεχνείο βρέθηκε να παίρνει μέρος (τον Ιούνιο του 2005) σε γλέντια για την γιορτή του Άκη Τσοχατζόπουλου, προσφέροντάς του μάλιστα και ως δώρο το βιβλίο «Πλούτος και φτώχεια των εθνών» και δίνοντας τροφή σε παραπολιτικά;

Και η πρότασή της, τον Οκτώβριο του 2007, για δημιουργία «ρεύματος αριστερών ιδεών», εντάσσεται στην συμπόρευσή της με τον Πρόεδρο των Βιομηχάνων;

Αλλά, ησυχάστε. Τα χαρίσματα της κ. Δαμανάκη, που ξαφνικά αποφάσισε να απειλήσει την ίδια της την πατρίδα με επιστροφή στη δραχμή, εκτιμήθηκαν και στις Βρυξέλλες.

Με τον πλέον υποκριτικό ύφος, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμέλια Τόρες, μας είπε χθες πως δεν έχει μεν τεθεί θέμα εξόδου της χώρας από το ευρώ, αλλά η κ. Δαμανάκη χρησιμοποίησε ένα «σχήμα λόγου» για να στείλει το μήνυμα στους Έλληνες ότι πρέπει να αποδεχθούν τις μεταρρυθμίσεις.

Με δεδομένο ότι διαδικασία εξόδου από το ευρώ δεν προβλέπεται.

Με δεδομένο ότι όλοι – από τον Ρομπάι ως τον Σόιμπλε – θεωρούν ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα ισοδυναμούσε με καταστροφή χειρότερη από αυτήν που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Lehmann Brothers.

Με δεδομένο ότι και οι Βρυξέλλες δηλώνουν ότι δεν έχει τεθεί θέμα εξόδου από το ευρώ.

Με δεδομένο ότι επισήμως έγινε παραδεκτό ότι η κ. Δαμανάκη κατέφυγε σε μια… λογοτεχνική υπερβολή για να πετύχει κάποιον προπαγανδιστικό σκοπό.

Έ, με δεδομένα όλα αυτά, είναι σαφές ότι η κ. Δαμανάκη είπε ψέματα. Και όποιος την υπερασπίζεται – υπερασπιζόμενος έτσι μια γενικότερη κυβερνητική προπαγανδιστική γραμμή – είναι σαφές πως λέει και αυτός ψέματα.

Και επιτέλους, μήπως μπορεί να μας πει η κ. Δαμανάκη τι έπραξε στην μέχρι σήμερα θητεία της στις Βρυξέλλες υπέρ της χώρας της; Τι έκανε μέχρι προχθές που έσπασε τη σιωπή της; Τι μηνύματα τους έδωσε; Με ποιον τρόπο υπερασπίστηκε την πατρίδα της; Με ποιους συνομίλησε προσπαθώντας να τους εξηγήσει πώς έχει η κατάσταση; Τους ενημέρωσε πως την Ελλάδα κυβερνά μια άθλια πολιτική τάξη (συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού της), που δεν πρόκειται να πετύχει τίποτε; Επικοινώνησε με την τρόικα;

Τι έγινε δηλαδή; Ασχολιόταν με τα ψάρια μέχρι την ώρα που αποφάσισε να ασχοληθεί μαζί μας; Μέχρι την ώρα που αποφάσισε να μας πιάσει στο αγκίστρι της και να δει το αίμα να τρέχει από τα χείλη μας;

Είχαμε πιστέψει πως ακολούθησε την σιωπή των ψαριών, αλλά τελικά επέλεξε να μιλήσει την πιο κρίσιμη ώρα για τη χώρα.

Είναι προφανές ότι υπάρχει σχέδιο. Διότι δεν μπορεί να δεχθούμε πως είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να επιτύχει κάτι με απειλές και εκβιασμούς – αν και δεν πρέπει να το αποκλείουμε από ανίκανους, που δεν σκέπτονται πως η δράση γεννά αντίδραση και ουσιαστικά δεν γνωρίζουν την ιδιοσυγκρασία του λαού.

Επομένως, όλα αυτά γίνονται για να οδηγηθούν τα πράγματα στα άκρα, να γίνουν εκλογές και το πρόγραμμα να εφαρμοστεί από περισσότερα του ενός κόμματα.

Όσο για το δημοψήφισμα, όχι κ. Δασκαλόπουλε. Δεν είναι αυτό το ερώτημα. Δεν μπαίνει θέμα αν οι Έλληνες θέλουν να συνεχιστεί ή όχι η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Άλλα ερωτήματα θα έπρεπε να μπουν σε ένα δημοψήφισμα. Ερωτήματα που μπορούν πράγματι να απαντηθούν με ένα «ναι» ή με ένα «όχι».

Και είναι βέβαιο ότι τέτοια ερωτήματα υπάρχουν πολλά. Ερωτήματα που μπορούν να λάβουν σαφείς απαντήσεις – μεταξύ των οποίων και αυτή της ανοιχτής παλάμης.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, άξιος ο μισθός σας!